Moldova nu va cînta imne islamice, chiar dacă partiturile ar veni de la Patriarhie

„Întru apărarea musulmanilor și a cinstei Bisericii Ruse” se intitulează articolului protodiaconului Andrei Kuraev publicat pe blogul său ca reacție la poziția episcopului de Bălți și Fălești, Marchel. Poziția diaconului moscovit a fost fixată și de INTERFAX.

Pe 9 mai, folosindu-se de ocazia mitingului consacrat zilei biruinței la Bălți, vlădica Marchel s-a adresat mulțimii chemîndu-i să iasă în apărarea credinței și a țării. Motivul îngrijorării episcopului este legalizarea cultului musulman în Moldova. „Dacă noi nu vom opri guvernul, într-o bună zi fiicele acestui pămînt se vor trezi în haremurile musulmane”, a avertizat vlădica mulțimea, chemîndu-i să iasă la proteste pe data de 18 mai. Preasfințitul Marchel a asemuit legalizarea islamului în Moldova cu o mină pusă de Guvernul Filat la temeliile statalității Republicii Moldova.

La rîndul său, protodiaconul Andrei Kuraev a criticat poziția episcopului moldovean. Misionarul moscovit e de părere că o poziție atît de radicală venită din partea unui ierarh al Bisericii Ortodoxe Ruse ar putea crea mari probleme în Rusia și în țările din Asia Mijlocie, unde Patriarhia Moscovei are biserici.

„Un episcop al Bisericii Ortodoxe Ruse, chiar dacă el slujește în Moldova, este perceput ca față și voce a Patriarhiei Moscovei. Astfel de declarații ale unui episcop în Moldova pot crea probleme serioase în Rusia și în țările din Asia Mijlocie unde există parohii și eparhii rusești. Biserica noastră transparent și sincer, la nivel sinodal, se pronunță pentru libertatea de conștiință. Nu cumva pentru Moldova ar trebui să facem o excepție?”, se întreabă retoric misionarul rus. Iar drept argument decisiv părintele Andrei a invocat dorința moldovenilor de a avea regim liber de vize cu Europa, lucru cu neputință de realizat în condițiile intoleranței religioase promovate la nivel de episcopi. Același argument a fost adus și de către minoritatea sexuală din Moldova în timpul campaniei pentru legea antidiscriminare.

Ar trebui Moldova să fie o excepție de la politica generală a Patriarhiei Moscovei? Răspunsul poate fi unul singur: da. Patriarhia Moscovei nu poate pune pe umerii Moldovei povara politicii expansioniste a statului rus. Moldova nu poate cînta imne islamice, chiar dacă partiturile ar veni de la Patriarhie. Potrivit statisticilor oficiale, în Moldova nu există musulmani. Dovada este chiar numele straniului muftiu al nou înființatei ligi musulmane, Sergiu Sochircă. Dacă străinii musulmani, veniți în Moldova pentru afaceri sau studii, au convertit cîțiva moldoveni, nu este cazul ca statul să recurgă la legalizarea cultului islamic. Noua lege a cultelor, care a omis din prevederile sale factorul numeric obligatoriu pentru înregistrarea unui cult religios, este o gafă legislativă care trebuie corectată de urgența. Pentru aceasta se pronunță episcopul Marchel și, din surse neoficiale, întreaga Mitropolie a Moldovei care se va alătura protestelor împotriva noii legi a cultelor.

Nu este nevoie ca diaconii de la Moscova să-i apere pe musulmani tocmai în Moldova. Mai bine ar încerca cineva să-i apere pe creștinii din țările musulmane.

Anunțuri

44 Responses to Moldova nu va cînta imne islamice, chiar dacă partiturile ar veni de la Patriarhie

 1. Camarad spune:

  Părinte,Hristos a Înviat!Chiar nu e posibil să ne creăm propria Patriarhie?Când aud de patriarhia rusă,îmi aduc aminte de primul capitol din „Audienţă la un demon mut”.De ce lumea e oarbă şi crede atât de tare în „sfânta” Rusie?De ce Rusia,dacă,ne crede fraţi întru credinţă,nu ne dă Transnistria,nu le explică ruşilor de aici că e creştineşte să respecţi pământul şi poporul care ţi-a dat casă şi masă,că,nu e bine să urăşti pe români căci sunt ortodocşi ca şi noi,de ce?Cu iertare părinte dar,Mitropolia Moldovei e cea care nu doreşte suveranitatea acestui pământ,şi nu românii basarabeni.

 2. danut spune:

  DA EXACT „MAI BINE AR INCERCA CINEVA SA-I APERE PE CRESTINII DIN TARILE MUSULMANE”. Foarte corect ce marturisiti Parinte Savatie. Ma simt aiurea cand aud ca misionarul rus, protodiaconul Andrei Kuraev, nu se potoleste cu „circul”. Nu-i inteleg pe oamenii astia, doar au si dansii duhovnici… Ce Parinte Duhovnic ar da binecuvantare unui marturisitor sa „apere cultul islamic” sau alte confesiuni ne-ortodoxe? Nu stiu ce a patit acest Andrei Kuraev, dar nu-i a buna.

 3. Roxolanu spune:

  Sunt crestin-ortodox din Romania. Nu inteleg de ce se face atata valva pentru faptul ca in Basarabia musulmanilor li se va da voie prin lege sa existe. Cu lege sau fara lege, exista sau vor exista, chiar daca or fi doar 2-3 insi in toata republica. Declaratia vladicai de Balti mi se pare exagerata, chiar aberanta. Tulbura lumea fara rost.

  Nu legea civila trebuie sa fie masura credintei noastre, ci legea lui Dumnezeu in noi. Daca noi am fi tari in credinta, ce ne-ar pasa ca si alte culte se pot constitui legal? Oare Iisus si apostolii au intemeiat Biserica pe legile omenesti ale acelui timp? Biserica oare s-a facut cu voie de la stapanire, de la iudei sau de la romani? As zice ca dimpotriva. Biserica s-a extins si a dat mare parte din mucenicii ei in vremurile in care cultul crestin era interzis. Sa luam aminte la trecutul nostru si sa nu procedam ca romanii.

  Dupa umila mea parere, impotrivirea fata de o legislatie civila care permite si altor culte sa existe este mai degraba masura fricii si a slabei noastre credinte. Sa fie admise toate cultele pamantului, dar noi sa ne vedem de credinta noastra si sa lucram sa aducem si pe altii la adevarata credinta.

  Oare cum ar vrea Iisus sa-l aparam? Dand legi si instituindu-le cu forta si altora sau printr-o lucrare plina de dragoste, intelepciune si intelegere fata de aproapele, fie el si musulman? sa nu uitam de lipda samarineanului cel milostiv. Nu prin lege suntem ai lui Dumnezeu, ci prin credinta si mai ales prin fapte.

  Poate gresesc, dar asta e parerea mea si imi cer iertare daca ofensez pe cineva spunand aceste lucruri.

 4. Donkeypapuas spune:

  A tunat şi i-a adunat! Doi zăltaţi: Marchel şi Kuraev.

  Să vă reamintesc: Rusia i-a deportat pe tătarii musulmani din Bugeag. România (spre diferenţă de Serbia, Bulgaria) i-a respectat pe turcii şi tătarii din Dobrogea iar aceştia sunt cetăţeni loiali ţării.

  P.S. Ştefan cel Mare şi Sfânt a ales: decât ciubota muscalului mai bine turbanul turcului. Şi tot spre reamintire fostului tractorist (dacă am ce să-i reamintesc, poate că nici nu a învăţat la şcoală): Ştefan s-o fi luptat el cu turcul dar a tăiat şi în unguri (marii prieteni ai „moldovanului” Voronin), şi în leşi şi, ca să pomenesc la sfârşit dar nu în cele din urmă, în tot felul de năvălitori cazaci veniţi la jaf.

 5. viorica spune:

  Atitudine vrednica de urmat – limpede si fara echivoc – adevarat crestina.
  Adesea sintem nauciti de atata tacere si nedumeriti ne-abtinem sa vorbim inaintea celor îndrituiti s-o faca – iar reactia noastra lipsita de vigoare, nefireasca, mai tare ne slabeste.
  Sa ne ajute Domnul sa urmam curajului fiilor liberi ai prea-incercatului popor roman! Iisuse Hristoase inviaza sufletele noastre!

 6. militianu spune:

  TOTUL SE POATE CU MULTA CREDNTA SI RUGACIUNE
  PARINTELE PROF. PETRU BUBURUZ SE CHINUIE DE 20 DE ANI SA FACA O RINDUIALA DAR NU PREA ARE SUCCES CA ESTE PRESAT SI ACUZAT , ATIT DE TOV. COMUNIST DEMOCRAT CUBREACOV CIT SI DE CEI AI CASEI SALE , IPS PETRU …
  IAR PATRIARHIA DE LA BUCURESTI NU ZICE NIMIC …APARATI ORTODOXIA NE INDEAMNA SFINTI PARINTI , APARATI CEEA CE A-TI PRIMIT SPRE PASTRARE CACI MINTUITORUL SPUNE ; O IOTA DACA VE-TI SCHIMBA ANATEMA SA FITI .
  SA VA AJUTE BUNUL DUMNEZEU ! HRISTOS A INVIAT !

 7. viorica spune:

  Ar merita sa adaugam ansamblului de imprejurari : manifestatia egiptenilor pentru unitate nationala ce aduc impreuna crucea si semiluna :
  http://www.mediafax.ro/externe/mii-de-egipteni-demonstreaza-in-piata-tahrir-pentru-unitate-nationala-8265332/
  N-ar fi naiv sa nu vedem in reactia diaconului moscovit (si de aceasta data in nume propriu?) un semnal si pentru BOR aflata si asa sub presiune?

 8. dan alexandru spune:

  @ Roxolanu

  Buba nu e ca dai drepturi cuiva care nici macar nu e prezent acolo. Ci pur si simplu ca se creeaza precedente.
  Va aprea uniunea homosexualilor, cea a lesbienelor, a femeilor usoare, a barbatilor nestatornici, a stiu eu cate si mai cate. Dupa care li se va mari artificial reprezentativitatea prin cine stie ce statistici false.
  Majoritatea, formata din oameni normali, va deveni minoritate, supunandu-se unei minoritati devenite peste noapte majoritate. Astfel ca dintr-un condei sunt intoarse lucrurile pe dos, asa cum se intampla deja in Europa si in lume.
  Anormalitatea va avea putere de lege, iar, cine stie, oamenii normali vor fi fortati sa devina anormali, exact ca in sodoma si gomora.
  In asta consta spurcaciunea si perversitatea unei gandiri „planificate” kuraeviene…

 9. mihaikon spune:

  @roxolanu
  pentru ca problema se pune in mod abstract ,neexistand picior de musulman in Moldova de peste Prut , sa presupunem ca un singur moldovean trece la islamism si mai si face o gogomanie ca sa fie „sigur” de osanda ..platesti tu in iad pentru el …esti un curajos.Deci sa nu fie ..DREPT de a te inchina stramb.

 10. viorica spune:

  As mai adauga o veste, tot la presiuni:
  Vlad Filat a declarat că va cere Parlamentului să-şi dea repetat votul de încredere Guvernului. În caz contrar va demisiona(…)
  http://www.hotnews.md/articles/view.hot?id=10802

  … cam asa au decurs lucrurile si dincoace de Prut, tot pe vot de incredere

 11. viorica spune:

  „Răspunsul poate fi unul singur”- un singur crez avem – pe acela sa-l marturisim, acum si in orice clipa – de acesta se lipeste inima mea, asa ca si eu va urmez – ca multi altii…
  Va sarut dreapta Parinte!

 12. Roxolanu spune:

  @dan alexandru
  Presupunand ca se va intampla asa cum spui tu, si sunt destule semne ca spre asta se indreapta lumea, ce insemnatate are pentru noi, crestinii? Probabil se aproprie vremurile din urma. Putem noi si are vreun sens sa impiedicam producerea Apocalipsei? Nu cred. Mai ales cand stim ca odata cu Apocalipsa va avea loc si a doua venire a lui Iisus. Toata aceasta ticalosire a lumii in care traim, nu cred ca are sens sa o intampinam cu mijloace omenesti: legi, marsuri, petitii, proteste. Putem face si acestea, dar nu cred ca vor fi de prea mare folos. Eu cred ca trebuie sa ne pregatim duhovniceste si sa ne punem toata nadejdea in Dumnezeu. Vor fi niste vremuri care ne vor cerne. Masura credintei crestinilor din primele secole a fost data in perioada prigonirilor. Pentru asta trebuie sa ne pregatim si noi. Si daca lumea se va transforma in Sodoma si Gomora este regretabil, dar este si o sansa, caci va fi focul prin care vom fi incercati fiecare din noi: vom fi pusi sa alegem si nu va mai exista cale de mijloc.Sa ne ajute Dumnezeu sa ramanem cu El.

  @mihaikon
  Daca islamismul nu ar avea drept prin lege sa existe in Moldova, acest lucru il poate impiedica pe vreun om sa se converteasca daca doreste? De ce sa platesc eu pentru el? L-am convertit eu la islamism? Va da socoteala singur asa cum vom da cu totii.

 13. Viorel Grecu spune:

  Imi place acest articol !

 14. ernesto spune:

  Buna tuturor. Ca o replica celor ce zic ca nu exista „picior de musulman in Moldova de peste Prut”, vreau sa va dezamagesc si sa va spun ca nu numai un picior dar sute, si chiar mii de picioare de musulmani exista in Moldova de peste Prut. Eu personal m-am nascut in Moldova si de buna voie am acceptat Islamul, ce insemna „supunere fata de Dumnezeu” deoarece sunt ferm convins ca aceasta este calea corecta, acesta este monoteizmul pur, credinta intr-un singur Dumnezeu si neasocierea partenerilor Lui, cum fac unii crestinii cu dogma sa de „sfinta treime” nascocita de biserica. Vreau sa spun ca musulmanii il urmeaza pe Isus (pace lui) poate mai corect decit multi crestinii din ziua de azi, prin faptul ca se inchina aceluiasi Dumnezeu si exact in modul cum se inchina Isus (care apropo nu-si facea cruce si nu saruta miinile preotilor).
  In continuarea replicii, vreau sa mai
  spun ca personal conosc cel putin vre-o 50 de barbati musulmani bastinasi (in marea parte moldoveni, dar si rusi, ucraineni nascuti aici) care de buna voie au primit Islamul, si majoritatea carora sunt casatoriti cu femeile moldovence, majoritatea din ele musulmance si ele si care au si copii musulmani nascuti aici. Plus la asta mai sunt sute si chiar mii de originari tatari, multi din care s-au nascut si au trait toata viata in Moldova, mai sunt si musulmani originari din alte state ale fostei URSS, si care au copii nascuti aici. Plus la asta sunt zeci si sute de originari arabi casatoriti cu cetetencele moldovence (multe din care au primit si ele Islamul), si care au si ei copii nascuti aici. Ce facem cu acesti copii musulmani, cu toti cetetienii RM care au primit Islamul, ii consideram pe toti „oaspeti” si intr-o buna zi ii alungam din tara cum a facut si Imperiul Rus si cum vroiau sa faca comunistii lui Voronin? Ce facem cu libertatea constiintei? Afirmatia dlui Savatie ca precum ca potrivit statisticii oficiale in Moldova nu exista musulmani, e de-a dreptul aberanta. In ce oare crede el, in „statistici oficiale” sau in realitate? Doar nu au devenit aceste „statistici” o parte a sfintelor scripturi in care se crede fara a verifica faptele reale.

 15. mihai spune:

  realitateaa,,, islamul e puternic si convingator,,, dece noua frica de adevarul… suntem crestini,dar nu suntem convinsi de crestinismul… eu cred cu cat mai facem impotriva islamului va intende si mai mult,,, sa i lasam in pace ,,, cine stie poate nepoteinostri sa fii musulmani,,, nu conteaza mult ce religia ai,ci contiaza ce fapte faci,,, cu respect

 16. dan alexandru spune:

  @ Roxolanu

  Nicidecum nu vom putea impiedica desfasurarea apocalpsei [si nu la cea individuala ma refer acum]; dar nu trebuie sa fim luati prin surprindere de evenimente. A avea mereu „ulei” pregatit in candela inseamna si a lua atitudine, atunci cand este cazul, impotriva ereziilor de tot felul ale acestei lumi. A darama idoli – in lumea secolului XXI – poate insemna a te aseza tu chiar pe locul unde acestia ar urma a fi pusi, lucru care aduce o interventie in forta asupra ta pentru a fi dat la o parte. Acest act de curaj, chiar daca aparent nu are finalitate, va atrage atentia lumii ca angajamentul personal in scopul apararii credintei nu trebuie sa fie un aspect de neglijat.
  Este ca si gestul parintelui Savatie, care intr-o carte a domniei sale pune problema eutanasierii populatiei la o anumita varsta de catre aurotitati intr-o maniera preventiva, prin demascarea acestei potentiale atrocitati. E ca si cand ai spune: voi vreti sa faceti lucrul asta rau, nu-i nimic, insa eu sunt aici si stiu ce vreti sa faceti, sunt cu ochii pe voi, nu v-ati gasit in mine fraierul care nu vede si nu are cunostinta ce vreti sa faceti. Fiind cu ochii pe demoni si cu gandul la Dumnezeu, acestia vor fi obligati sa dea inapoi.

 17. iustina spune:

  Ce legatura are respectul datorat semenilor de alta religie sau dreptul de a se stabili si a convietui pasnic (intr-o tara in care religia este alta decat a lor) acolo unde vor si unde sunt acceptati, cu legalizarea unui statut oficial al acelei religii minoritare? De ce nu se multumesc minoritarii cu simplul respect si faptul ca nu li se ia capul (cum fac inca extremistii muslumani cu crestinii, in propriile tari), si cer mai mult? Este un joc de influente si interese obscure, altfel nu se explica presiunea si invocarea a nu stiu ce idealuri si drepturi imaginare pentru minoritarii de toate natiile si credintele… Puterea este a lui Dumnezeu, pe urma a majoritatii acelui popor, pe pamantul caruia se pretind „drepturi” si „legalizari”, de cine stie ce natura…

 18. ieromonah savatie spune:

  @ ernesto,

  musulmanii moldoveni sint in ochii mei ca si comsomolistii de pe vremea lui Stalin, sau ca activistii homosexuali din zilele noastre, tradatori de neam si tara. Dumneata nu-ti cunosti religia in care ti-au trait stramosii, dar faci apologia islamului. Numele Iisus este pomenit de musulmani cu blestem (cauta un Coran, ti-l recomand pe cel editat de Liga Islamica din Romania) si vei vedea ce scrie acolo despre Iisus, Domnul, Dumnezeul si Mintuitorul nostru, Cel ce a facut cerul si pamintul si afara de care nu este un alt Dumnezeu, la fel si despre Nascatoarea de Dumnezeu, Pururea Fecioara Maria. Oare pentru asta ai nevoie de lege in Moldova, ca sa hulesti nestingherit Sfinta Treime? Ia seama la tine insuti si nu huli, daca nu vrei sa fii hulit.

 19. viorica spune:

  @Roxolanu
  cine isi propune sa ‘impiedice ” Apocalipsa ? Ne aparam credinta cu toate mijloacele lumii – e parte a pregatirii duhovnicesti ; au nu este pacat sa nu faci toata fapta buna care iti sta in putere ? ce facem noi cand sub pretextul smereniei bagam capul in nisip?
  @ ernesto
  este adevarat, fiecare alege – dar ar trebui mai inainte sa vada si urmarile … primind islamul isi necinstasc stamosii al caror singe a aparat credinta dreapta, e foarte clar ca raman tot „oaspeti”

 20. Pr Timotei spune:

  „DREPTURILE MUSULMANILOR” un simplu joc politic murdar comandat de la UE, ca de vrea si Moldova si intre in spurcaciunea numita UE.

 21. Pr Timotei spune:

  Cu cat mai mult Moldova va intra in aceasta hora numita UE, cu atat mai mult va pierde. Cred ca politica cea mai buna este astazi apropierea de Moscova. Atata timp cat Moscova ramane crestina.

 22. Pr Timotei spune:

  Trebuie initiat un proiect de desfiintare a tuturor lojelor masonice ce functioneaza ilegal pe teritoriul Moldivei. IPS Serafim al Pireului va avea castig de cauza, pentru ca lojele masonice nu au statut, sunt subersive si discrete(secrete) si acctivitatea lor nu este trasnparenta.

 23. Pr Timotei spune:

  Azi cand toata lumea este cipuita masonii de ce nu sunt cipuiti. De ce au pasaport masonic cu drept de circulatie international? De ce nu sunt controlati la aeroport si pot trasporta orice?

 24. dorel zdroba cap glavit spune:

  Pr. Timotei, tradarea credintei nu cere distrugerea neamului. V-ar trebui cateva scrieri panslaviste pt lamurire. De fapt, Stalin e destul de vizibil: Sudul Basarabiei rupt din batrana Moldova, nordul sfasiat. Matusa mea, ramasa in Cetatea Alba, nu mai stie decat rusa si ucraineana, romanii fiind considerati acolo un fel de ultimele gunoaie. De ce sa nu voim cu a noastra jumate de Moldova? Noi asa ne definim: de neam dac(trac), de limba latina, de credinta ortodoxa( aceeasi cu Bizantul). Pentru toate acestea vom lupta. Nu e o solutie sa ne facem rusi ori sclavii acestora, ca „ne aparara”. Ne apara Dumnezeu. Nu sfasii eu neamul, ca un om cu vederea scurta. Asta nu e ortodoxie.

 25. Roxolanu spune:

  Nu degreaba a zis cronicarul despre Tara Moldovei, si prin extensie putem spune si noi despre Romania+Basarabia si neamul romanesc, ca se afla/ne aflam „in calea tuturor rautatilor”. E greu de ales intre Rusia care se foloseste de credinta pentru a ne lua libertatea si UE care se foloseste de dorinta noastra de libertate pentru a ne indrepta catre apostazie. Unii folosesc religia in scopuri politice, altii utilizeaza politica zaharelului pentru a ne indeparta de Dumnezeu. Pusi sa alegem intre Est si Vest, noi trebuie sa gasim o cale catre cer.
  Doamne miluieste!

 26. VladR spune:

  De acord cu Dorel Zdroba. Si intreb si eu: de ce ar trebui sa ne apropiem de Moscova sau de UE? De ce sa nu ne apropiem de Dumnezeu si de neamul nostru? Daca ungurii au reusit sa exprime foarte clar si fara echivoc apartenenta lor la crestinism, detasansu-se astfel de orice fel de afiliere, noi de ce nu am face la fel?

  Pana la urma Tratatul de la Lisabona prevede expres si faptul ca fiecare tara membra este libera sa isi exprime individualitatea sa proprie si sa isi pastreze acele particularitati ale natiunii pe care o reprezinta.

  Nu inteleg mentalitatea asta de slugoi pe care mereu o adoptam noi, romanii. Uite, sincer vad un exemplu de verticalitate la fratii nostri de peste Prut, care au fost mult mai umiliti si mai decimati spiritual si material decat am fost noi.

  Sa ne fie de invatatura de minte si tuturor care suntem intr-o pozitie (profesionala, de demnitate publica) ce ne permite sa schimbam ceva, sa o facem!

  Si sa ne cerem drepturile fara frica: condamnarea Pactului Ribentrop – Molotov, apararea conationalilor nostri din Bucovina de Nord, Basarabia de Nord si cea de Sud prin sustinerea studiului in limba romana, precum si printr-un lobby puternic pt integrarea acestor regiuni intr-o Moldova mai mare, negocieri diplomatice cu Rusia si Ucraina, infuzie de capital romanesc masiva in aceste regiuni, dar si in Moldova. Asa se schimba mentalitatile corupte de tavalugul rusesc. Asa reinvie demnitatea noastra de romani.

 27. Donkeypapuas spune:

  Ce vă împiedică să reveniţi la BOR – urmaşa directă şi canonică a mitropoliilor din spaţiul românesc, Basarabia compris? Ce vă împiedică să vă uniţi cu ţara? Mândria! Trufia de a fi şefi şi şefuleţi peste 3 judeţe! Iar ca pretexte, inventaţi probleme! Dacă veţi reveni la matcă nu se va aplica atunci aceeaşi lege peste tot? Cultul musulman nu va fi atunci legal (aşa după cum fusese şi între 1918-1944, că aţi uitat de asta)? Doar că va fi pus sub controlul unor cetăţeni loiali patriei nu ca mijloc de distrugere interioară.

 28. ernesto spune:

  @ ieromonah savatie

  dl Savatie, cred ca dvs vorbiti fara cunostinta de cauza cind spuneti ca Coranul si musulmanii il pomenesc pe Isus (pace lui) cu blestem, n-as vrea sa cred ca in mod intentionat duceti in eroare cititorii. Va rog sa cititi atent Coranul si sa gasiti macar un loc unde numele lui Isus (pace lui) este blestemat. Si data viitoare, daca faceti astfel de acuzatii, veniti va rog cu dovezi clare. Musulmanii il iubesc pe profetul Isus (pace lui) si ii urmeaza exemplu mai bine decit multi crestini din ziua de azi. In Sfintul Coran se gasesc multe secvente unde Dumnezeu vorbeste cu drag despre trimisul sau Isus si mama sa, Fecioara Maria. Aduc un mic exemplu:
  „Ingerii au zis: „O, Maria! Allah iti vesteste un Cuvant din partea Lui: numele lui va fi Al-Masih (Mesia), Isa (Isus), fiul Mariei, maret in aceasta lume si in lumea de Apoi si unul dintre cei mai apropiati [de Allah]. El le va vorbi oamenilor din pruncie, la fel si cand va fi barbat intre doua varste si va fi dintre cei evlaviosi. Ea a zis: „Doamne, cum sa am un copil fara sa ma fi atins un barbat?” I-a raspuns El: „Intocmai asa!” Allah creeaza ceea ce voieste El. Cand El hotaraste un lucru, El spune doar „Fii” se el este indata!” (Sfantul Qur’an 3: 45-47).
  Unde vedeti dvs blestem aici? As vrea deasemenea sa va indemn, pur din considerentele compasiunii umane, sa va apreciati cine va este Dumnezeu, Cel care a creat Cerurile si Pamintul, oamenii si profeti, inclusiv pe Isus (pace lui), sau creatura Sa mareata, profetul Isus (pacea lui) va este Dumnezeu? Eu cred ca dvs va rataciti amarnic si doresc ca Dumnezeu sa va calauzeasca. Iata ce spune Coranul referitor la problema data:
  „Necredinciosi sunt aceia care spun: „Dumnezeu e Mesia, fiul Mariei!” Doar a zis Mesia: „O, fii ai lui Israel, adorati-L pe Allah, Domnul meu si Domnul Vostru!” Pe cel care aseaza langa Allah pe altcineva, Allah ii va opri de la Rai, iar adapostul lui va fi Focul si cei nelegiuiti nu vor afla ajutor.
  Necredinciosi sunt aceia care spun: „Dumnezeu este treimea din trei”, caci nu exista alta divinitate afara de [Allah] cel Unic si de nu vor inceta sa vorbeasca astfel, ii va atinge si pe cei necredinciosi dintre ei chin dureros. Si, oare, nu vin ei la Allah sa se caiasca si sa-i ceara iertare? Allah doar este Iertator, Indurator. Mesia, fiul Mariei, nu este decat un trimis, asemenea trimisilor de dinainte de el, iar mama lui este o femeie cu evlavie adevarata. Amandoi mancau bucate [de rand]. Priveste ce semne invederate le trimitem Noi si apoi priveste cum sunt ei indepartati [de la ele]! Spune: „Voiti voi sa adorati in locul lui Allah pe altcineva care nu va aduce nici stricaciune nici folos? Doara Allah este Cel care Aude Totul, Atoatestiutor”. Spune: „O, oameni ai Scripturii! Nu treceti in credinta voastra peste adevar si nu urmati poftele unor oameni care sunt rataciti, de mai inainte, si care i-au dus intru ratacire pe multi si s-au abatut de la calea cea dreapta!” (Sura Al-Ma’ida 72-77).
  Da, si referitor la „tradator de neam si tara”, prefer ca cineva din nestiinta sa-mi atribuie acest epitet decit sa-l tradez pe Unicul Dumnezeu si sa ma inchin creaturilor Sale. Dumnezeu sa ne calauzeasca pe toti pe calea cea dreapta. Amin.

 29. ieromonah savatie spune:

  @ ernesto,

  mergi in calea ta si nu mai veni aici sa-l hulesti pe Dumnezeul cel Viu in Treime cunoscut si inchinat. Amaraciunea care ma cuprinde este aceea ca moldovenii cind intra in partid sau in vreo secta isi infrunta cu turbare fratii si parintii, dindu-i chiar si la moarte. E plina istoria de ei si daca vrei sa te alaturi lor, esti liber. Dar aici nu mai intra sa-ti propovaduiesti ratacirea. Aici sint crestini. Despre Coran ti-am vorbit doar ceea ce eu insumi am tinut in mina si cu ochii mei am citit. Daca il vei citi si tu mai pe indelete, vei gasi si acele locuri, desi referirile la „necredinciosi” sint suficiente pentru a arata in ce relatie sintem unul fata de altul. Si eu ma rog ca Dumnezeu sa ne calauzeasca pe toti pe calea cea dreapta. Pina atunci insa n-as vrea sa mai vorbim despre credinta si DUmnezeu ca sa nu adaugam la dezbinarea care este intre noi o dezbinare si mai mare.

 30. dan alexandru spune:

  @ ernesto

  Coranul reprezinta cuvantul lui satana, care nu-L recunoaste pe Hristos ca Dumnezeu, ci ca pe un om simplu, supus al sau, caci pe sine se face dumnezeu [allah]. Este o teribila inselatorie, un amestec de lucruri reale cu lucruri inventate, ce apartin parintelui minciunii. Si stiu ce spun.
  Este ca o continuare a ispitei din tinutul carantaniei, unde Hristos s-a luptat cu „sponsorii” lui mahomed timp de 40 de zile. I se propunea lui Hristos ca i se vor da toate bogatiile acestei lumi, iar Dumnezeu Omul i-a spus satanei sa treaca in urma Lui. Toate religiile acestei lumi sunt inventate ca sa ne indeparteze de la Dumnezeu cel Viu. Daca crestinismul ar fi si el o religie, ar fi vai de noi.
  Crestinismul nu este o religie, ci este o comuniune a oamenilor cu Dumnezeu, o infratire cu Fiul Omului, Fiul Dumnezeului Celui Preainalt. O infratire prin dragoste, nu prin miros de praf de pusca sau prin cine stie ce teorie nihilista, a neantului.

 31. m.g. spune:

  @ ernesto,

  Regret si eu sa aud ca printre moldoveni se gasesc dintre aceia care sunt gata sa lepede credinta stramoseasca pentru ceva pilaf (fie si un munte) si un harem cat mai mare.

  Dar moldovencele, ele de ce fac aceasta ? Ca viitoare mame, tradarea lor pare inca si mai condamnabila.

  P.S. Ai uitat un „(pace lui)”.

 32. Hohmah spune:

  Poate ar fi important de vazut pe cate blog-uri islamice sunt lasati crestinii ortodocsi sa scrie, asa cum a fost lasat acest „ernesto” sa scrie aici de catre Pr. Savatie.
  Raiul musulman plin de virgine spune multe despre „spiritul” islamic. De fapt spune totul. Asa cum toate credintele, ezoterismele si ideologiile vor sa aiba si „ceva crestinism” in ele, numai ortodoxia nu-l vrea decat pe Iisus (nu Isus) mantuitorul si Dumnezeul tuturor celor vazute si nevazute.
  Obsesia pentru sex a musulmanilor (multe virgine in raiul lor, multe neveste, barbati daca este cazul, eunuci ca paznici etc.)denota obsesia pentru trup in detrimentul spiritului, iar faptul ca a reusit „in forta” sa se intinda si in zone alta data hinduiste sau budhiste arata fara putinta de tagada ca este chiar mai rau decat acestea.Conflictul dintre India si Pakistan este numai o parte a problemei.
  Si ca o mica observatie de final : prefer sa sarut mana preotului meu ca reprezentant al lui Hristos (repetarea obsesiva numai a numelui Iisus (scris anumit gresit ca Isus)separat si fara Hristos, este o metoda deja cunoscuta)decat sa ma inchin unei pietre si apoi sa ma sinucid ca un kamikaze.
  Macar japonezii au onoare si o fac numai cu soldatii altei natii, nu cu civili nevinovati.
  Se spune ca ortodoxia este intoleranta. Da este ! In credinta ei in Adevar !
  Si cui nu-i convine nu are decat sa plece. Asa cum a spus si Primul Ministru al Australiei cu ceva vreme in urma.
  Nu cumva o sa vreti si o legislatie a casatoriilor cu cate 4 neveste in viitor ?
  Dar stiti voi bine ce stiti, atata timp cat Apusul va sustine si Rusia va controleaza.

 33. viorica spune:

  @Vlad R
  Poate este vremea sa ne evaluam corect si sa intelegem ca ”sa vrei” si ”sa poti” nu-i acelasi lucru! Inainte sa schitam noi vreo apropiere – imperialismul navaleste peste noi – ne place sau nu, asta este realitatea. Si tavalugul rusesc si varianta ”soft” unionala trudesc sa ne rupa de sursa verticalitatii si a demnitatii ca oameni si popor – bogatia spirituala.
  Sintem noi in pozitia sa condamnam, aparam, sustinem sau macar sa negociem – adica avem argumentele sa sustinem mai mult decat la nivel declarativ? Si daca nu sintem, cum sa facem sa ne apropiem?

 34. viorica spune:

  @Donkeypapuas
  Ce tot rasuciti cutitul in rana? Reactia nepotrivita, politica poarta vina sfasierii! daca tot ziceti de trufie – cine inventeaza, refuzand dialogul?
  Otrava strecurata cu picurisul nu starneste mecanismul de auto-aparare al organismului – pe furis lucreaza si ucide, nu hraneste …

 35. VladR spune:

  @Viorica: Asa dupa cum am scris mai sus, cine poate, sa actioneze. Sunt unii dintre cititori care ori detin functii de conducere, ori pot face lobby pe langa asemenea institutii, ori au rude detinand asemenea functii. Cunosc cazuri cand s-au luat asemenea masuri si au avut rezultate (e adevarat, pentru cazuri particulare, nu la o anvergura atat de mare).

  Eu la asemenea oameni „cu influenta” fac apel, nu la oamenii obisnuiti care nu au ce face in afara de a se ruga (daca intr-adevar simt nevoia sa o faca) si a raspandi in familia lor si printre prietenii lor valorile crestine. Oamenii obisnuiti trebuie pur si simplu sa fie crestini (nu de forma sau fanatici care baga pe gat mantuirea). E nevoie sa cautam simplitatea, care nu inseamna nici tratare cu superficialitate, nici prostie.

 36. viorica spune:

  @VladR
  Pe masura ce capeti mai multa „influenta” – pierzi grade de libertate, nu de putine ori asa se ajunge la mentalitate de slugoi…
  Cine poate sa actioneze? noi, cei obisnuiti, fiecare: sa potrivim asteptarile noastre cu ceea ce ne sta in puteri – nu neaparat lucruri mari, dar sa pornim odata si sa facem cu bucurie toate, ca pentru Dumnezeu!

 37. VladR spune:

  @Viorica: oamenii puternici si cu frica de Dumnezeu nu capata mentalitate de slugoi. Chestia cu pierderea libertatii e o prejudecata si in cazul unora poate denota o mentalitate de invinsi.

 38. viorica spune:

  @ VladR
  Cred punctele de vedere din care privim puterea sint diferite : oamenii care detin functii, nu au musai puterea sa schimbe esential ceva – nu va permite sistemul – ar avea posibilitatea, dar nu au libertatea de a face; ca sa ma fac inteleasa, va amintesc experienta dlui Plesu – pentru care stiu ca aveti toata stima – care a demisionat din functia de ministru spunand ca l-a invins sistemul .
  Daca vorbim despre oameni, puternici sint tocmai aceia care chiar invinsi nu-si pierd libertatea si se ridica mereu, cautand calea; intalnirea cu astfel de oameni schimba „aliajul mort” ce am ajuns sa fim intr- unul lucrator, viu.
  De fapt, atitudinea noastra, felul cum primim tot ce aduce viata, face diferenta : asta e de schimbat, purtarea si atitudinea noastra
  P.S. Din ce m-am lamurit eu pana acum, ”frica de Dumnezeu” este frica de a nu-I pierde Iubirea – pentru rascumpararea careia tot ce am putea pune noi in balanta, n-ajunge…

 39. VladR spune:

  @Viorica:

  Puterea si sistemul sunt notiuni abstracte. Insa oamenii care au functii decizionale, nu. Unii inteleg asta, altii nu. Cei care inteleg pot schimba ceva si acest lucru evident poate avea repercusiuni negative sau nu.

  Nu pot fi de acord cu tine si o spun in cunostinta de cauza. Cand te afli intr-o pozitie de conducere sigur ca nu vei putea face tot binele pe care il doresti. Dar daca esti un om inteligent, vei gasi si resursele pentru a-l face pe cel care iti sta in putere.

  Dumnezeu nu ne cere sa rasturnam pamantul. Ci doar sa aratam cand putem ca suntem fii ai Sai. Neostentativ, nerevendicativ. Sigur ca asta nu te scuteste de caderi, asa cum spui si tu. Dar pozitia profesionala nu este o piedica per se. Dimpotriva, e o potentiala trambulina spre o crestere duhovniceasca. Depinde cum gestionam situatia in care ne aflam. Depinde numai de noi:)

  P.S.
  In legatura cu dl Plesu: stimez toti oamenii inteligenti si de bun simt, indiferent ca ne situam sau nu de aceeasi parte a baricadei. Insa asta nu ma impiedica sa fiu critic in privinta multor aspecte ale personalitatii dlui Plesu. Dar nu e locul aici de dezvoltari.

  Imi cer scuze ca am folosit un ton colocvial. Imi vine mai usor asa.

 40. Iertare de off-topic!

  CUM SE POATE REFUZA VACCINAREA COPIILOR

  Care este baza legală pentru ca un părinte să poată refuza vaccinarea copilului său?

  REZUMATUL articolului:

  INTRODUCERE
  • context, justificare, necesitate

  PREVEDERI DIN LEGISLAŢIA SPECIFICĂ
  • Legea nr. 46/2003 privind drepturile pacienţilor
  • Legea nr. 95/2006 privind reforma sănătăţii
  • OG nr. 53/2000 privind obligativitatea raportării bolilor şi a efectuării vaccinărilor, aprobată prin Legea nr. 649/2001

  CONCLUZII
  • Orice pacient are dreptul de a refuza un tratament sau o procedură medicală, inclusiv vaccinarea;
  • Orice tratament sau procedură medicală, inclusiv vaccinarea, se pot acorda unui copil numai după ce s-a obținut consimțământul părintelui/tutorelui, cu excepția situațiilor de urgență;
  • Orice campanie de vaccinare presupune existența unui ordin prealabil al Ministrului Sănătății, aşadar – pentru cazuri extreme, cum a fost cel al vaccinului anti-HPV – un act administrativ anulabil în instanță (prin procedura de contencios).

  ALTE PREVEDERI LEGALE UTILE
  • Constituţia României
  • Legea nr. 279/2009 – Codul Civil

  ALTE ARGUMENTE bioetice si medico-legale
  • Revista Română de Bioetică
  • Academia Americană de Pediatrie

  CE TREBUIE SĂ FACĂ UN PĂRINTE CARE NU DOREŞTE SĂ-I FIE VACCINAT COPILUL?
  • Mic ghid etapizat de actiuni institutionale

  DECLARAŢIE DE REFUZ A VACCINĂRII
  • Formular tip

  Acest ghid are scopul de a sprijini părinţii care nu doresc administrarea unuia sau altuia dintre vaccinuri copiilor lor. În ciuda obiceiului împământenit de pe vremea comunismului şi conform căruia toată lumea trebuie să se vaccineze, decizia familiei are prioritate absolută în fața autorităților. Afirmaţiile „aşa e legea” sau „aşa cer regulile comunității”, folosite de medici sau directorii de şcoli în sprijinul vaccinării obligatorii, sunt lipsite de fundament şi orice părinte poate, prin cunoaşterea câtorva elemente juridice de bază, explicate mai jos, să îşi impună punctul de vedere.

  Articolul intreg:
  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/05/24/cum-se-poate-refuza-vaccinarea-copiilor-baza-legala/

 41. mihaikon spune:

  @ernesto
  Tu ai mancat vreodata cozonaci ”crescuti” pe soba ,sau ai plecat cu colindul…ai pictat vreo iconita..sau ti/ai facut cruce pana in pamant ca sa iti binecuvinteze Dumnezeul parintilor tai ziua …ai avut timp sa rasfoiesti manualul de istorie?…nu cred !Pentru ca, daca ai fi citit, ai fi aflat ca dusmani crunti au fost ”dreptcredinciosii tai …pacifistii tai turco/muslimi ” pentru bunicul tau dupa MAMA ..Sfantul Stefan cel Mare.Ai fi dat la o parte ispita intelectualismului …si ai fi ajuns la adevaratii intelectuali..(precum Steinhardt-in cel mai inalt din ceruri se afla ,nu filozofii,matematicienii, ci copiii si catelusii cu funda….sau Staniloaie in explicarea Treimii..Oameni carora innainte de a li se incalzi mintea li se umezesc ochii si li se aprinde inima.Dumnezeu Tuturor Iisus Hristos sa te lumineze..sa iti amintesti cu sufletul, de plansul de milenii al buneilor tai.

 42. […] al Mitropoliei Moldovei care condamna tentativa de legalizare a cultului musulman din republica. Incidentul este relatat de acelasi Parinte Savatie Bastovoi [articol din 13.05.2011]: “Întru apărarea musulmanilor și a cinstei Bisericii Ruse” se intitulează articolului […]

 43. […] Despre cat de “ortodoxa” este atitudinea lui Putin ne putem da seama daca ne aducem aminte de scandalul facut de diaconul A. Kuraev in Rep. Moldova pentru promovarea cartii sale despre bazele religiei ortodoxe, propus drept manual scolar. Acelasi diacon a intervenit pentru a admonesta pozitia unui ierarh al Mitropoliei Moldovei care condamna tentativa de legalizare a cultului musulman din republica. Incidentul este relatat de acelasi Parinte Savatie Bastovoi [articol din 13.05.2011]: […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: