Exemplul Ungariei ar putea intoarce si alte tari ale continentului european spre temeiurile lor crestine

In timp ce in Moldova guvernantii se zbateau sa surpe valorile traditionale ale familiei si sa loveasca in traditia ortodoxa milenara a propriului popor prin legea care permitea activistilor homosexuali sa corupa minorii prin impunerea propriilor curicule scolare, in Ungaria se lucra la imbunatatirea Constitutiei in sensul orientarii ei spre temeiurile crestine ale poporului maghiar. Exemplul Ungariei ar putea fi un precedent care va intoarce si celelalte tari ale continentului european, fie ca sint membre UE sau nu, spre temeiurile crestine ale popoarelor ce le populeaza. Intoarcerea la temeiurile crestine este singura sansa a Europei de a iesi din criza economica si spirituala la care au adus-o ateismul si secularizarea.

Noua Constitutie propusa de premierul Victor Orban si partidul majoritar Fidesz a fost semnata de presedintele ungar Pal Schmitt, urmind sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2012. 

Spiritul anticrestin al Europei a rabufnit in replici dure venite din partea oficialilor unor state membre UE, precum si din partea presei aservite politicilor ateiste si sexiste care domina Europa.

Astfel, ministerul de Externe al Germaniei a criticat dur noua Constitutie adoptata de Parlamentul Ungariei luni, considerand ca incalca valorile fundamentale ale Uniunii Europene, referindu-se mai ales la drepturile omului, scrie ziare.com. „Urmarim noile dezvoltari din Ungaria cu mare atentie si ceva ingrijorare(…) Legea mass media adoptata la inceputul acestui an arata o atitudine referitoare la drepturile omului fundamentale care, in ciuda unor amendamente, e cu greu compatibila cu valorile europene. Grijile noastre fata de aceasta au crescu cu adoptarea noii Constitutii, care inrautateste lucrurile”, se arata intr-o declaratie a ministrului adjunct de Externe al Germaniei, Werner Hoyer, scrie EU Observer.

Textul, trecut cu 262 de voturi la 44 in Parlament, in conditiile in care partidul aflat la putere, FIDESZ, detine mai mult decat cele trei patrimi dintre mandatele necesare, a fost criticat de mai multe organizatii pentru apararea drepturilor omului si chiar de guverne straine sau organizatii internationale.

Cotidianul Gandul face revista presei europene cu referire la acest subiect:

ARD: „Presa a fost biciuită. Ungaria nu mai aparţine Uniunii Europene”

Televiziunea publică ARD a comentat schimbările legislative din Ungaria în cadrul unui talk-show de noapte.

„E ciudat. Cu cât unele ţări profită mai mult de legile Uniunii Europene, cu atât altele sunt mai înclinate către sentimente anti-europene. Statul constituţional (n.r. maghiar) a fost în mare parte abolit, viitoarele alegeri sunt, practic, fără sens, iar presa a fost biciuită, la fel ca teatrul, muzeele şi orice altceva care ar putea contribui la identitatea culturală a unei ţări”.

A rămas doar o urmă vagă de pluralism, de varietate, de societate liberă. Dacă vorbeşti astăzi cu maghiarii despre politică, vei regăsi frică în discursul lor, ca în Germania de Est, pe vremuri. În acest stadiu, Ungaria nu mai aprţine Uniunii Europene. Este o ruşine pentru Europa. Dar Europa nu face nimic”.

Berliner Zeitung: „Viktor Orban este o fiinţă puternic anacronică”

Cotidianul de stânga Berliner Zeitung comentează:

„Maghiarul de rând îl vede pe Viktor Orban drept o fiinţă puternic anacronică: creştin convins, care venerează trecutul eroic al naţiunii pe care o conduce, mai sensibil la monarhie decât la republicanism. Conform noii Constituţii, toţi ungurii trebuie trebuie să creadă în Dumnezeu – cu acest aspect se deschide legea fundamentală -, să fie heterosexual şi să aibă o familie”.

„Guvernul Orban a scris, a dezbătut şi a aprobat de unul singur această nouă Constituţie, care are un preambul plin de ideologie. Acum, legea mai are nevoie doar de semnătura preşedintelui, care este un apropiat al lui Orban. Primul-ministru a reuşit ceea ce fraţii Kaczyinski doar visau în Polonia: să transforme ideologia naţional-conservatoare în doctrina statului”.

„Dar Constituţia nu promovează doar o ideologie intolerantă. Guvernul s-a debarasat, de asemenea, de elementele cheie ale separării puterilor în stat, prin slăbirea puterii Curţii Constituţionale”.

Publicaţia de centru-dreapta Süddeutsche Zeitung scrie:

„Constituţia încurajează intoleranţa ideologică şi etnică atât pe plan intern cât şi pe plan extern. Unii ar putea să regăsească în text retorica fascistă a Europei dintre cele două războaie mondiale. Ţările vecine şi-ar putea aduce aminte de aroganţa culturală şi puterea Ungariei de altădată care le-a impus programele de maghiarizare. Prin noua Constituţie, statul ungar susţine că urmăreşte interesele tuturor maghiarilor, inclusiv ale celor trei milioane care trăiesc în tările vecine”.

Opoziţia maghiară: Noua lege fundamentală este un „puci” constituţional

Constituţia are la bază un proiect ultraconservator al premierului Viktor Orban, cu referiri la Dumnezeu şi la familia tradiţională, calificat drept „puci” constituţional de opoziţia maghiară. Noua Constituţie – al cărei preambul e plin de formule care ţin de un patos istoric, creştin şi naţionalist – promite să ocrotească „unitatea spirituală şi intelectuală” a naţiunii ungare, „ruptă în mai multe părţi în timpul furtunilor istoriei”. Oponenţii săi consideră că această Constituţie încalcă libertăţile fundamentale şi constituie în special un mijloc pentru ca premierul să consolideze puterea sa şi a partidului său.

Pe de altă parte, ziarul conservator Frankfurter Allgemeine Zeitung nu are nicio problemă cu noua Constituţie

„Preambulul ar putea să pară învechit ţărilor occidentale. Cu toate acestea, pentru majoritatea ungurilor din ţară şi din străinătate referinţa la ‘credinţa ridicată la rang naţional’ este demnă de a fi inclusă în Constituţie, asemenea referinţelor la căsătorie şi familie ca fiind fundamentele societăţii şi statului. Nu există dovezi clare în text care să ateste că amendamentele nu respectă valorile europene, precum pretind opozanţii lui Orban”. 

35 Responses to Exemplul Ungariei ar putea intoarce si alte tari ale continentului european spre temeiurile lor crestine

 1. alex spune:

  Dacă vă consideraţi bărbat sau femeie şi priviţi lumea înconjurătoare în acelaşi mod, atunci e bine să ştiţi că aveţi vederi extremiste. Fundamentaliste chiar. O atitudine de bigot. Simplismul împărţirii în masculin – feminin ţine de o mentalitate binară retrogradă.

  Citiți mai departe: http://inliniedreapta.net/continuum-de-gen-la-scoala-episcopala-a-divinitatii/

 2. O bigota poliglota spune:

  Catre Alex

  Atomii sunt si ei retrograzi, ca au protoni si neutroni, asa i-a facut Dumnezeu (sau natura). Spinul pozitiv sau negativ (momentul cinetic de rotatie) al particulelor elementare este un criteriu de diferentiere al proprietatilor lor, cu alte cuvinte NU E TOT UNA SA TE INVARTI LA STANGA SAU LA DREAPTA! FIZICA SI MATEMATICA SUNT FUNDAMENTALISTE, ALEX! SI FARA RESPECTAREA LOR NU SE POATE CONSTRUI NICI MACAR UN POD, DARA-MI-TE O CASA! Iar BIGOT E DOAR ACELA CARE NU INTELEGE FUNDAMENTELE FIZICII SI METAFIZICII, ALE NATURII SI ALE LUI DUMNEZEU.

 3. Satan spune:

  Vise, dragul meu, vise… E prea tarziu, oricum i-am invrajbit pe majoritatea… Diavolul va conduce lumea!

 4. dan alexandru spune:

  indiferent de considerente, e bine ce face ungaria in aceasta privinta.

 5. Mos Ioan spune:

  Ma rog Bunului Dumnezeu ca exemplul Ungariei sa fie urmat de România si de celelalte tari.
  Tara noastra ar fi bine sa iasa din cloaca care a devenit Uniunea Comunista Europeana! Tarile care doresc sa devina membre ale acestei Uniuni depravate, sa nu se grabeasca, n-au nimic de pierdut. Mai bine saraci si curati!
  Sa iesim din aceasta Uniune Europeana ticaloasa, daca vrem, cu adevarat, sa fim liberi!

 6. Mos Ioan spune:

  @Satan

  Drace, n-ai putut sa-ti alegi alt nume???!!!

  DUMNEZEU CONDUCE LUMEA ATÂT ÎN PREZENT CÂT SI ÎN VIITOR.

 7. alex spune:

  catre bigota poliglota,

  nu-i asa ca nu te-ai deranjat sa citesti textul integral? ai fi inteles, dar mai bine sa facem pe filfizonii, ei, ei

 8. camelia spune:

  interesant cu ungurii … cum dau ei lecţii de moralitate.
  eu una mă bucur de vestea asta, dar sunt şi surprinsă în acelaşi timp.
  Felicitări lor !

 9. Demetrios spune:

  Mare esti Doamne, minunate sunt lucrurile Tale si nici un lucru nu este de ajuns spre marirea slavei Tale!

 10. daniela spune:

  serios,satan,alt nume nu gaseai?ce rasuflat!

 11. Maxim spune:

  Moş Ioan,100% de acord cu cele spuse de tine!

 12. blogideologic spune:

  Părinte Savatie ! Trebuie să fim foarte atenţi. Ceea ce ni se propune nu-i „creştinismul”, ci o cale de maghiarizare a tuturor vecinilor Ungariei pentru a se construi Ausgleich-Kakania sau Ungaria Mare ! Domnul nostru Mihai Eminescu, –şi Domn peste Limba Română cultă–, ne avertiza încă din anul 1873 asupra acestui pericol foarte grav. Pentru că ideologia Ausgleich-Kakania, a maghiarizării perfide, dobândea încă din anul 1867 forţă de lege. Iar acum, prin noua Constituţie de la Covasna, ideologia Ausgleich-Kakania de maghiarizare camuflată a întregii populaţii capătă forţă de lege statală supremă în România. Basarabenii naivi care l-au votat pe Traian Băsescu au omorât de fapt Limba Română în România.

 13. antuza spune:

  Aceasta noua Constitutie a Ungariei, tara predominant protestanta, dar si cu un anumit procent de populatie catolica, este intr-un fel o palma data popoarelor ortodoxe, asa cum suntem si noi romanii, care ne consideram pe buna dreptate pastratorii credintei celei adevarate, dreptmaritoare. In ce mod reusim insa sa marturisim noi credinta ortodoxa? Reprezentantii nostri politici sunt departe de orice idee crestina. Va fi urmat exemplul Ungariei si de alte tari europene? Va fi urmat exemplul Ungariei si de romani? Asi dori sa fie preluat si dus chiar mai departe in marturisirea credintei ortodoxe.
  „Drepturile omului” si „toleranta” „valorilor” europene nu mai au nici o legatura cu crestinismul, prin urmare tot ceea ce aduce aminte de morala crestina este considerat acum anti-european ! Adica a fi crestin a-ti respecta trecutul istoric si inaintasii, a fi heterosexual si a respecta familia crestina traditionala, sunt din punct de vedere european lucruri daunatoare si anacronice.
  Dar totusi sa fim atenti pentru ca aceasta Constitutie are si punctele ei slabe, si chiar ingrijoratoare pentru alte natiuni, si anume asa cum se spune, incurajeaza intoleranta ideologica si etnica atat pe plan intern, cat si pe plan extern, lucru care poate fi foarte defavorabil romanilor.
  Asadar aceasta noua Constitutie este un amestec de principii sanatoase de reinstaurare a valorilor traditionale crestine, intr-un stat repet pedominant protestant, cu ceva cu totul antagonic spiritului crestin, adica ascutirea revizionismului maghiar, a luptei pentru „unitatea spirituala si intelectuala” a natiunii ungare. Cred ca referinta la credinta este in cazul acesta doar suportul cel mai sigur pentru revizionismul ungar, un fel de scopul care scuza mijloacele.

 14. Mos Ioan spune:

  @Maxim

  HRISTOS A ÎNVIAT!

  Multumesc, asa cum bine stii, ADEVARUL trebuie spus cu orice risc, fiecare face ce poate în slujba lui DUMNEZEU si a Neamului!

 15. antuza spune:

  @antuza
  > Adica a fi crestin a-ti respecta trecutul istoric si
  > inaintasii, a fi heterosexual si a respecta familia
  > crestina traditionala, sunt din punct de vedere
  > european lucruri daunatoare si anacronice.

  Gresesti, daunator nu e sa fi crestin ci sa-l obligi
  pe cel de langa tine sa fie! Si sa-l pedepsesti
  prin lege daca nu-i ca tine.
  Asta-i atat de gresit ca nu incap randuri in istorie
  sa nu dea pe din-afara.

 16. daniel spune:

  Hristos a inviat, parinte!

  Dupa cum sunt sigur ca stiti de simpatia pe care multi dintre romani le-o poarta vorbitorilor de limba maghiara, v-as ramane recunoscator daca mi-ati putea indica cumva sa vad in ce anume consta aceasta constitutie.

  Se vorbeste mult despre consecintele pe care le aduce, vad, dar nu stiu ce sustine, ce pare ca ataca, ce stipuleaza de fapt.

 17. Camelia spune:

  E buna si credinta, dar mai de pret este IUBIREA. Locul lui Dumnezeu este in inimile noastre.

  Matei 22:37-40. „Isus i-a răspuns: Să iubeşti pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău.Aceasta este cea dintâi şi cea mai mare poruncă. Iar a doua, asemena ei, este: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi.În aceste două porunci se cuprinde toată Legea şi proorocii.”

  Numele lui Dumnezeu este mare si sfant, deci nu are ce cauta intr-o lege a oamenilor. Constitutia ungurilor incalca cel putin 2 porunci ale Domnului: 3 si 10.

  „Numele lui Dumnezeu e mare acolo unde este rostit cu respectul datorat măreţiei şi maiestăţii sale. Numele lui Dumnezeu e sfânt acolo unde este chemat cu veneraţie şi cu teama de a nu-l ofensa.” (Sfântul Augustin, De sermone Domini in monte, 2, 45, 29).

 18. Emillia spune:

  Curajul ungurilor impune respect si e demn de urmat!

 19. antuza spune:

  Pentru cel (cea) care a scris comentariul din data de: mai 2, 2011 la 09:32, folosind acelasi nickname „antuza” pe care-l folosesc eu.
  Daca vreti sa va spuneti un punct de vedere, puteti folosi un alt nickname, si nu unul identic cu cel pe care-l folosesc eu. Altfel se pot produce tot felul de confuzii. Adresele de e-mail sunt oricum diferite, asa ca administratorul acestui site poate sa-si dea seama ca suntem persoane diferite. Daca insa doriti sa va pastrati acest nick name, supuneti, si il pot schimba eu pe al meu, nu-i nici o problema …
  In legatura cu ceea ce nu v-a convenit in ceea ce am scris eu in comentariul din data de aprilie 30, 2011 la 11:28, nu stiu ca in istoria crestinismul ORTODOX sa fi fost obligat sau fortat cineva (prin lege) ca sa devina crestin, sau sa respecte cu de-a sila morala crestina, caci Dumnezeu nu vrea moartea pacatosului, ci sa se intoarca si sa fie viu. Dumnezeu ne-a facut barbati si femei, iar homosexualitatea e un pacat foarte grav, dupa cum stim cu totii. O singura data in istorie a pedepsit Dumnezeu prin foc si para pe oamenii, si aceasta s-a intamplat distrugand orasele Sodoma si Gomora. Urmarile se mai vad si astazi …
  Nu cred ca ortodocsii obliga pe nimeni sa fie crestini cu forta, dar nu mi se pare deloc normal ca crestinii sa fie fortati sa accepte ca copiii lor sa primeasca inca de la gradinita o „educatie” in care sa li se explice cat de normal este ca o „familie”sa fie compusa din doi barbati sau din doua femei. Crestinii nu-i pedepsesc pe homosexuali, ci, ii lasa sa-si desfasoare uraciunea comportamentului lor in cadru privat, cu speranta ca intr-o buna zi isi vor veni in fire si vor regreta ratacirea in care au trait, dar aceasta ratacire nu poate fi acceptata ca o norma generala intr-o societate crestina, pentru ca vai de cel ce spune binelui rau si raului bine.

  P.S. Dumneavoastra sunteti crestin (crestina)?

  P.P.S. Pentru administrator. Ar fi de dorit ca sa nu apara postate sub acelasi nickname, comentarii ale unor persoane diferite.

 20. VladR spune:

  @Daniel (felicitari), dar si pentru habarnistii vocali:

  Dă clic pentru a accesa alternative_translation_of_the_draft_constituion.pdf

 21. Lucian spune:

  Ungurii si-au dat seama ca fie se unesc sub o ideologie traditionalista si conservatoare, fie dispar ca si natie, la propriu. Este o chestie extrem de simpla si pragmatica.

  Toate actiunile lor (sau mai exact, a acestui partid care guverneaza in acest moment Ungaria si care a luat puterea cu sprijin poluar masiv) sunt indreptate in acest sens.

  Este un pericol care ne paste si pe noi. Noi insa nu ne dam inca seama de el, fiind mult preocupati de lucruri cu adevarat importante (de manele si manelisti, de cum isi croiesc vetile tot felul de ratati si distrusi, de ce mai face curva cutare cu curvarul cutare, de fotbal si fotbalisti, samd).

  Deci, pe noi probabil ne va apuca dorul de a ne schimba constitutia de abia in momentul in care vom ajunge unde pe la 5 milioane de insi, si aia imbatraniti si incapabili de a mai aduce venituri tarii.

 22. leo spune:

  Hristos a inviat!
  Dumnezeu ne mustra prin vecinii nostri(si aceia samarineni!) La judecata, ca popor, nu vom avea nici o scuza. Frica e cea mai mare slabiciune a romanilor ortodocsi. Si aceasta vine din slaba credinta!
  Doamne, ajuta!

 23. viorica spune:

  Oare ne scoate din ignoranta citirea textului proiectului ungar de constitutie?
  Reactiile oficiale dau pe fata iritarea partenerului pacalit, relaxat prea devreme intr-o negociere. Ele urmeaza doua directii : discreditarea valorilor crestine descrise explicit in document si incercarea de zgandarire a nationalismului pagobos (interesant ca se aminteste de aroganţa culturală şi de programele de maghiarizare)
  De ce a riscat Ungaria criticile , „amenintand valorile europene”, stiind bine conjunctura europeana – proces consimtit de actorii implicati, ajuns aproape de linia dreapta?
  Coincidente :
  – raportul Andrew Duf cu argumente ce tin de esenta Europei post nationale
  http://www.europarl.europa.eu/ro/headlines/content/20110415STO17908/html/Reforma-electoral%C4%83-a-Parlamentului-European
  – necesitatea revizuirii Constitutiei Romaniei
  – constatarea ca Romania si Bulgaria sunt dintr-o data suficient de pregatite pentru aplicarea prevederilor acquis-ului Schengen.

 24. MM spune:

  Am primit si eu pe net, dar nu am o sursa exacta in legatura cu presupusul autor. In rest, numai de bine!
  Oare nu se vede punct cu punct ca asta se intampla si in Romania. A se remarca si antiromanismul generalizat al romanilor…

  „A cunoaste tehnicile de manipulare, este indispensabil pentru a ne elibera de robie!!!:

  Cunoscutul politolog, filozof si lingvist nord-american Noam Chomsky (profesor emerit la MIT) a stabilit lista celor ’’Zece strategii de Manipulare” prin mediile de informare în masa. Evreu si de sensibilitate anarhista, semnase o petitie pentru a apara libertatea de exprimare a lui Robert Faurisson.
  Pentru Chomsky, ’’libertatea de exprimare este mai importanta decât orice versiune a faptelor sustinuta de ordinea stabilita, oricare ar fi raportul pe care aceasta îl întretine cu adevarul faptelor în sine.”
  Chomsky evoca diferitele tehnici de manipulare si, în primul rând, strategia diversiunii.

  1. Strategia diversiunii
  Strategia diversiunii consista în deturnarea atentiei publicului de la problemele importante si de la schimbarile hotarâte de elitele politice si economice, printr-un potop continuu de distractii si de informatii neînsemnate. Chomsky analizeaza diferitele tehnici de spalare a creierului, pe care o îndura poporul nostru.
  ’’A distrage în permanenta atentia publicului, departe de adevaratele probleme sociale, captivata de subiecte fara importanta adevarata. A tine mereu publicul ocupat, ocupat, ocupat, fara niciun timp pentru gândire” scrie Chomsky.

  2. A cauza probleme si apoi, a oferi solutii.
  Aceasta metoda se mai numeste si ’’ problema – reactie – solutie”. La început, se creeaza problema, sau „situatia”, prevazuta pentru a suscita o anume reactie a publicului, pentru ca tocmai acesta sa ceara masurile mai dinainte stabilite pentru a fi acceptate. De exemplu: dezvoltarea intentionata a violentei urbane sau organizarea de atentate sângeroase, pretinse antisemite, pentru ca publicul sa ceara legi represive, în detrimentrul libertatii.

  3. Strategia „în degradeu”.
  Pentru ca publicul sa accepte o masura inacceptabila, este de ajuns sa fie aplicata în mod progresiv, în ’’degradeu”, pe o durata de zece ani. În acest fel, au fost impuse conditii sociale si economice absolut noi au fost impuse din 1980 pâna în 1990. Somaj masiv, imigratie – invazie, precaritate, flexibilitate, delocalizari, salarii care nu mai asigura un venit decent, iata schimbarile care ar fi provocat o revolutie daca ar fi fost aplicate în mod brutal.

  4. Strategia actiunii cu date diferite.
  O alta maniera de a obliga publicul sa accepte o hotarâre nepopulara este de a o prezenta ca “dureroasa, dar necesara’’, obtinând acordul publicului în prezent, pentru aplicarea în viitor. Este mult mai usoara acceptarea unui sacrificiu viitor decât al unuia apropiat. În primul rând, pentru ca efortul nu trebuie facut imediat, apoi, pentru ca publicul are mereu tendinta de a nadajdui ’’totul va merge mai bine mâine” si ca sacrificiul cerut va putea fi evitat. În fine, aceasta maniera lasa publicului timp pentru a se obisnui cu ideea schimbarii, pe care o va accepta cu resemnare la momentul venit.
  Exemplu recent: trecerea la Euro si pierderea suveranitatii monetare si economice, acceptate de tarile europene între 1992 – 1995 si aplicate în 2002.

  5. A se adresa publicului ca unor copii mici.
  Cea mai mare parte a publicitatilor destinate marelui public folosesc discursuri, argumente, personaje si un ton absolut copilaresti, aproape debile, ca si cum spectatorul ar fi un copil mic sau un handicapat mental. De ce oare ? ’’de 12 ani.”Daca ne adresam unei persoane ca si cum ar avea 12 ani, atunci aceasta, prin sugestibilitate si cu o oarecare probabilitate, va avea un raspuns sau o reactie tot atât de lipsita de simt critic ca al unui copil de 12 ani” analizeaza Chomsky.

  6. A face apel mai mult la partea emotionala decât la gândire.
  Este o tehnica clasica pentru a opri analiza rationala si, deci, simtul critic al oamenilor. Ïn plus, folosirea emotionalului deschide accesul la subconstient, pentru implantarea unor anumite idei, dorinte, spaime, pulsiuni sau comportamente.

  7. Mentinerea poporului în nestiinta si prostie.
  A face în asa fel ca poporul sa nu înteleaga tehnologiile si metodele folosite pentru controlarea si robirea lui. Calitatea educatiei data claselor inferioare trebuie sa fie cât mai slaba, încât prapastia de nestiinta, care separa clasele de jos de cele de sus sa fie si sa ramâna de neînteles de catre cele dintâi.

  8. A încuraja publicul sa se complaca în mediocritate.
  A încuraja publicul sa creada ca e ”bine” sa fi prost, vulgar si incult. A-l îndopa cu seriale americane si emisiuni de tele-realitate, niste dobitocenii monstruoase.

  9. A înlocui revolta cu învinovatirea.
  A face omul sa creada ca numai el singur este vinovat de propria-i nenorocire, din cauza unei inteligente insuficiente, sau a capacitatilor si eforturilor necorespunzatoare. Astfel, în loc sa se ridice împotriva sistemului, individul se sub-estimeaza si se învinovateste, ceea ce creaza o stare depresiva, având ca efect abtinerea de la actiune. Si, fara actiune, nu exista revolutie !

  10. A cunoaste oamenii mai bine decât se cunosc ei însisi.
  Ïn ultimii 50 de ani, progresele fulgeratoare ale stiintei au sapat o prapastie crescânda între cunostintele publicului si acelea detinute si folosite de elitele conducatoare. Multumita biologiei, neurobiologiei si psihologiei aplicate, ”sistemul” a ajuns la cunoasterea avansata a fapturii omenesti, fizic si psihic. Sistemul cunoaste individul mediu mai bine decât el însusi. Aceasta înseamna ca, în majoritatea cazurilor, sistemul detine un control mai mare si o putere mai importanta asupra oamenilor decât ei însisi.”

 25. MM spune:

  erata: Oare nu se vede punct cu punct ca asta se intampla si in Romania?

 26. antuza spune:

  “A se remarca si antiromanismul generalizat al romanilor…„
  Chiar daca am sa supar pe multi prin ceea ce am sa spun, imi asum riscul …
  Romania a ajuns in halul in care a ajuns, nu numai din cauza pacatelor pe care le-au facut si le fac romanii cu multa inconstienta, ci si din cauza faptului ca milioane de romani si-au parasit tara, ca niste fii risipitori, ajungand sa manance roscovele strainilor. Lipsa de unitate, egoismul, si gandul numai la cele lumesti, materiale, ne vor fi poate fatale intr-o zi. Sa nu fie!
  Daca multi romani buni, cuminti, patrioti, credinciosi, muncitori, care au luat drumul pribegei, risipindu-si talantii pretiosi in cele patru vanturi ar fi ramas acasa, cred ca rezultanta raului care s-a produs in aceasta tara ar fi fost mult diminuata, si cei rai , necredinciosi si pusi pe distrugere ar fi avut astazi mult mai putina putere.
  Asadar ne plangem degeaba, pentru ca am ajuns intr-o situatie care reflecta in mod obiectiv felul in care suntem. Nu avem scuze. Celui ce mult i s-a dat, mult i se va cere. La Judecata lui Dumnezeu ne vom mantui atat personal, cat si ca neamuri.

 27. daniel spune:

  @VladR

  Ms de link!

 28. Lucian spune:

  @antuza

  Nu cred ca trebuie sa ii invinuim pe cei plecati in afara. Totusi, traim vremuri de ocupatie straina programata spre a ne distruge… Intr-un fel, e ca si cum i-ai acuza pe rusii care au plecat din URSS in SUA de faptul ca ar fi vinovati pt. distrugerea Rusiei.

  Daca romanii plecati in afara au vreo vina atunci aceasta este ca nu si-au pastrat identitatea acolo unde au ajuns si nu au format comunitati suficient de puternice. S-au asimilat MUUULT prea repede.

  Nu este permis ca un copil din familie de romani, aflat la prima generatie nascuta pe pamant strain, deja sa nu-si mai cunoasca limba (de obiceiuri si credinta, nici nu mai incape vorba).

 29. Mos Ioan spune:

  @antuza

  Multi români au plecat ca sa-si scape viata, aceasta întâmplându-se sub jugul comunist. Dupa 1989 venind alti ticalosi la Putere în România (tot comunisti, dar si-au luat alte denumiri), a fost Marele Exod spre LIBERTATE, spre tarile cica civilizate. Libertatea pe care au crezut ca o vor gasi pe alte meleaguri n-a fost decât o amarnica înselare……..
  În România se face o propaganda subtila sustinuta, prin mass media, pentru parasirea Tarii, si multi au plecat, în locul lor instalându-se anumite „minoritati conlocuitoare”…….
  Treaba nu este asa simpla, cum pare la prima vedere……

 30. antuza spune:

  @Lucian si Mos Ioan:

  Da, aveti dreptate. Situatia este complexa, dar pana la urma conteaza rezultatul, si acela este cel al plecarii masive din tara. Asadar romanii au facut fara sa vrea jocul celor care asta si-au dorit, ca romanii sa paraseasca aceasta tara. Dezolant!

 31. Lucian spune:

  @antuza

  Problema nu poate fi pusa atat de simplu si nici concluzionata in modul in care ai facut-o tu.

  Dupa parerea mea exista mai multe valuri de „exod” ce nu pot fi tratate similar.

  Exista valul de plecari de dupa revolutie, din anii ’90, cand inca se mai putea schimba ceva, daca ar fi existat coeziune nationala adevarata. Atunci au plecat multi dintre specialistii si meseriasii/mestesugarii care, de bine de rau, se formasera in perioada comunista.

  Puncte rele: am ajuns in zilele noastre de nu mai avem un meserias bun care sa stie sa puna o gresie sau un parchet ca lumea. De profesori sau doctori cu adevarat instruiti, nici nu mai vorbesc …

  Dupa asta a urmat valul de plecari „la ciordeala”, care a debutat la sfarsitul anilor ’90 si a culminat cu perioada aderarii la UE.

  Puncte rele: am devenit ciuma Europei, ajungand sa fim confundati cu tiganii, dispretuiti ca si neam si cultura

  Puncte bune: ne-am mai debarasat oarecum de o anumita „populatie” de infractori, plecati sa le dea o lectie de „toleranta aplicata” noilor nostri vecini din UE.

  Iar acum suntem in plin val de plecari din disperare (eu cel putin asa le-as numi). Este vorba despre oamenii care au incercat sa faca ceva in tara dar au fost rapusi de un sistem cu care deja nu se mai poate lupta si care acum vor sa se salveze de pe corabie care, este evident pt. oricine, se scufunda. Unii dintre acesti oameni incearca sa se salveze tocmai pt. a putea duce romanismul mai departe in alta parte, Romania fiind, din pacate, tara din lume in care esti cel mai persecutat si vanat daca esti roman sau incerci sa fii roman.

  Puncte rele: Vor pleca si cei care se mai integrau cat de cat in randul specialistilor (medici tineri, profesori, meseriasi, samd). Vom ajunge o tara de mana a treia, atat ca nivel de trai cat si, mai ales, ca nivel de „seva umana”, daca o pot numi asa. Daca vom reusi in urmatoarele decenii sa supravietuim ca stat, in actualele granite (castigate cu sange de stramosii nostrii) va fi cu adevarat o minune de la Dumnezeu.

  Puncte bune: Poate in felul asta ne vom trezi – asa cum au facut, spre exemplu, ungurii, ca sa revin la topicul articolului – ne vom da seama de ce am avut si ce am pierdut si vom actiona in consecinta. Cred ca este singura modalitate prin care acest neam se mai poate salva.

 32. antuza spune:

  @Lucian:

  Faptul ca am ajuns sa fim confundati cu tiganii este in parte si pentru sa avem destul de multi. Tiganii au mai multi copii decat romanii pentru ca nu au facut atatea avorturi. 1-0 pentru ei. Si pe mine ma deranja mai demult ca romanii, muncitori si seriosi, sunt „confundati” cu tiganii. Asta este rezultatul imaginii fabricate cu buna stiinta, si nu e geru de ghicit si de ce, de presa de mainstream din occident. Cat despre „toleranta” lor, asta este doar praf in ochii fraierilor. Asadar se doreste sa fim asimilati tiganilor. Pe mine deja nu ma mai deranjeaza acest lucru. Stiu ca e o minciuna. Romanii pot lupta impotriva acestui lucru doar prin viata si munca lor corecta si cinstita de zi cu zi. Altfel nu ai cum sa te opui mass-mediei, din pacate. Tiganii care pleaca in occident nu sunt chiar atat de multi. Sunt doar mai vizibili acolo prin infractiunile pe care le fac, si prin cersit. Au ramas in Romania inca multi tigani, si daca ne uitam mai atent atat la scena politica, cat si la massmedia, sau la viata „mondena”, acestea sunt pline de personaje „pitoresti”, mai mult sau mai putin explicite.
  Valul de plecari de la sfarsitul anilor 90 nu-l consider ca fiind “la ciordeala”, ci a fost mai degraba un val de emigranti „economici”, „capsunarii”, dupa ce marile fabrici si uzine fusesera puse pe butuci, in loc sa fie modernizate si retehnologizate.
  Acum lumea pleaca din disperare pentru a ajunge din lac in put, in niste tari care ele insele trec prin recesiune economica, si unde emigrantii sunt mai prost vazuti ca niciodata. Eu cred ca inca se mai pot face multe in Romania, numai ca oamenii vor bani multi si cat mai rapid. Daca nu-ti stabilesti prioritati nerealiste si daca te multumesti cu putin, poti trai mai bine in Romania decat printre straini. Iar faptul ca am ajuns in situatia de a ne confrunta cu un sistem cu care nu se mai poate lupta, este vina noastra, pentru ca am „dezertat” din tara noastra cu milioanele cand inca se mai putea face ceva. Asa cum spunea Patriarhul Pavle, sa incercam sa fim mai intai oameni, pentru ca mai apoi vom fi si buni romani. In lumea globalizata in care traim, patriotismul a ajuns floare rara, si nu este incurajat nici in Romania si nici in alte parti.
  Se vrea dirstugerea invatamantului, distrugerea sanatatii, distrugerea tarii, si teama imi este ca or sa reuseasca. Am ajuns in vremurile in care se poate intampla practic orice, din pacate. Sper ca romanii sa se trezeasca. Nu stiu cum, cand, si daca se va intampla acest lucru. Sper ca trezirea noastra sa nu urmeze „patternul” ungurilor, pentru ca nu este, din punctul meu de vedere, cel mai bun, chiar daca se vrea unul cu fata crestina.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: