Episcopul Marchel de Bălţi: „Legiferarea islamului în Moldova este o jignire a memoriei voievodului Ştefan cel Mare şi Sfînt”

Legiferarea islamului în Republica Moldova, în condiţiile în care nu există o comunitate musulmană autohtonă în ţara noastră, a picat tocmai în Postul Paştelui, motiv pentru care încă nu a primit o reacţie adecvată din partea Bisericii Ortodoxe din Moldova. Subiectul însă a fost comentat în presa rusă. Menţionăm că legalizarea cultului islamic în Moldova a devenit posibilă graţie noii legi a cultelor care aproape că exclude factorul numeric dintre criteriile obligatorii pentru înfiinţarea unui cult sau organizaţii religioase. Contactat de „Moldova Ortodoxă„, episcopul Marchel de Bălţi, a comentat ultima noutate în materie de culte a Moldovei.

În ultimii doi ani, cînd s-ar părea că în fruntea statului Republica Moldova au venit oameni cu adevărate misiuni democratice, părinţii şi buneii cărora au pătimit de pe urma prigoanei credinţei noastre strămoşeşeti, uite că ne pomenim aproape că în permanenţă în situaţia de a protesta, a ne revolta în faţa unor acţiuni la nivel de Guvern şi Parlament care vin să umilească cel mai sacru sentiment al covîrşitoarei majorităţi a populaţiei acestei ţări – sentimentul credinţei ortodoxe.

Zilele trecute am luat act cu stupoare de hotărîrea Ministerului Justiţiei prin care mărturisitorii islamului intră în aceleaşi drepturi cu ortodocşii din Republica Moldova.

Fără a atenta la drepturile confesionale ale minorităţilor islamice, preoţimea eparhiei de Bălţi şi Făleşti, pe care am onoarea să o conduc, consideră că această decizie ministerială sfidează moralitatea creştinilor ce populează de milenii acest pământ, fiind o jignire a memoriei voievodului Ştefan cel Mare şi Sfînt care şi-a jertfit anii de domnie luptînd cu turcii, cu tătarii care ne spurcau lăcaşurile sfinte intrînd în ele cu caii şi iataganele însîngerate sau chiar dîndu-le foc.

Nu dorim nicidecum ca strănepoţii acestor barbari să sufere de pe urma faptelor sîngeroase ale străbuneilor lor. Vrem însă şi cerem ca protipendada din Alianţa pentru Intergrare Europeană 2 să nu jignească în continuare prin deciziile lor puţin cugetate, puţin chibzuite şi antipopulare memoria sfîntă a strămoşilor noştri ortodocşi care respectă cauza celor 99% de creştini, fie chiar de rituri diferite şi să nu neglijeze ostentativ opinia Bisericii Ortodoxe în aceste probleme. Şi, în sfârşit, de dragul respectării docile a cerinţelor impuse de Uniunea Europeană să nu facă abstracţie de sufletul creştinesc care i-a adus la putere.

Constatăm cu profundă amărăciune că este desconsiderată de către guvernanţii noştri cauza creştinească ce constitue esenţa existenţei noastre dintotdeauna. De aceea îndemnăm pe toţi oamenii de bună credinţă ce venerează faptele profund creştineşti ale Sfîntului Ştefan cel Mare să stea cu dîrzenie în rugăciune în numele păstrării credinţei, a obiceiurilor şi a tradiţiilor strămoşeşti. Or, ce putem avea mai scump pe acest pământ care atît de răbdător ne mai ţine.

În numele preoţimii Eparhiei din Bălţi,
PS MARCHEL

20 Responses to Episcopul Marchel de Bălţi: „Legiferarea islamului în Moldova este o jignire a memoriei voievodului Ştefan cel Mare şi Sfînt”

 1. Roxolanu spune:

  Dar cum comenteaza Episcopul Marchel de Bălţi faptul ca Patriarhia Constantinopolelui functioneaza bine merci, cu temei legal, intr-o tara predominant musulmana? E o intrebare retorica. Mitropolia din R. Moldova aflata sub obladuirea Bisericii Ruse face in acest caz jocul Rusiei, intentionat sau neintentionat. Rusia e interesata sa provoace in R. Moldova evenimente care sa o indeparteze pe aceasta de UE si, implicit de Romania. Iar o samanta de scandal religios e numai buna in acest sens. Luarile de pozitie ale ierarhilor bisericesti moldoveni afiliati Bisericii Ruse le ofera sansa celor care se opun apropierii Moldovei de UE sa spuna: „ia uite ce intoleranta si ce extremism religios e acolo. Pe astia vrem noi sa-i primim in ograda noastra?”. Orice eveniment care impiedica apropierea de UE serveste intereselor Rusiei in zona.

 2. Donkeypapuas spune:

  Acest Marchel – ca orice venetic – uită pur şi simplu istoria (ori n-o bagă în seamă?) ţinuturilor unde „păstoreşte”. Păi cum să mai existe musulmani în Basarabia câtă vreme:
  1. Ţarismul a avut grijă – din „milă creştină”, se înţelege – ca să deporteze toţi tătarii de pe-aci.
  2. Neo-ţariştii bolşevici au avut grijă ca Bugeagul să nu mai fie parte componentă a RSSM.
  3. Şi tot neo-ţariştii bolşevici s-au îngrijit – tot din milă faţă de „poporul truditor” ca „burjuii de români” să fie deportaţi la rândul lor iar restul populaţiei să fie mankurtizată. Ops! „Mankurt” este termen de origine islamică! Trebuie interzis.
  Să răspundă „cuvioşia sa” Marchel cum de mama Rusie care este ofuscată de acest act „antinaţional” al guvernului Moldovei a avut grijă însă ca Abhazia să fie epurată etnic, majoritatea ortodoxă (adică georgiană) – 92% din populaţia provinciei – să fie alungată de musulmanii proruşi (8% numai)? Evident, din „umanitarism”!

 3. Pr Timotei spune:

  Domnule Roxolanu, va inselati amarnic! Aceasta gandire pe care o intretine si Patriarhia Romana este sub orice critica si nu are nimic deaface cu Ortodoxia. Nu exista Ortodoxie KGBista si Ortodoxie Securista sau Ortodoxie Masonica, Ortodoxia este UNA, noi suntem frati de sange cu orice ortodox, pentru ca ne impartasim din Acelas Sange al lui Hristos, si atunci un rus „KGB-ist ” imi este mai frate decat un roman neortodox, dar neKGB-ist.
  Infiintatra asa zisei mitropolii de Balti a BOR intretine tocmai aceasta ura neOrtodoxa intre fratii de acelas sange! Gandirea politicianista aduce prejudiciu gandirii Ortodoxe, de aceea oricat credeti ca ati fi de „informati” nu puteti sti nimic sigur, intretine-ti doar paranoia! Un lucru e sigur, ca fratii nostri Rusi Ortodocsi sunt frati de sange cu noi. Daca noi o sa ii vedem asa si ei ne vor vedea pe noi la fel. Safacem noi primul pas!

 4. elena spune:

  Pina o sa se „apropie” Moldova de Romania – Romania o sa fie cam evreiasca – pregatiti sa cumpere si Moldova ca next step. Deja cind mergi pe strada prin Brasov auzi evreieste la fel in Bucuresti. Vin – cumpara terenuri – fac investitii. Bancile sint ale lor cazinourile sint ale lor mall-urile sint ale lor. Intr-o zi or sa zica – pleaca de aici – asta e pamintul meu. Si cel mai enervant e cum vin ei – ca niste sefi – se aseaza la masa si te asteapta sa-i cinti doina in costum popular. Asta se intimpla in Rominia acum. Dar mai presus de asta acum ne pregatim de Paste.

 5. Un Guru spune:

  Interesele Rusiei ?
  Cati crestini erau in Constantinopol (si mai sunt destui acum) atunci cand a fost CUCERIT de turci ?
  Cati musulmani sunt acum in Republica Moldova cand DE BUNA VOIE (a conducatorilor care nu au intrebat pe nimeni) face ceea ce face ?
  A compara DE FACTO cu DE JURE este evident in cazul Roxolanului, si ne intrebam daca … facand jocurile UE nu le facem de fapt (inclusiv Roxolanu) pe ale Germaniei cu un actual Ministru de Externe homosexual si casatorit !!!
  Ce sa-ti spun … UE, un fel de URSS dar mult mai parsiv si evident ne-violent fizic ci psihic.(o noua etapa a nihilismului, cum spune Pr. Serafim Rose)
  Unii , ca Roxolanu, deja cred in UE si in faptul ca nu trebuie deranjata (vezi zbieretele isterice ale Germaniei in cazul Constitutiei actuale ala Ungariei, mai ales la referirile la Dumnezeu si casatorii)si ca astfel se opune Rusiei.
  Atitudinea corecta si cinstita in aceste caz este a te opune ambelor parti, daca crezi in Iisus Hristos.

  In fapt UE are nevoie de Turcia in lupta impotriva Rusiei si Romania (inclusiv Moldova) este la mijloc ca intotdeauna !
  Si macelarita de toti, inclusiv de „cozile de topor” , ca si in Moldova.
  Poate mai citi , macar despre Petru Rares si veti vedea cum sta treaba cu dusmanii : turci, tatari, polonezi , munteni (!!!) si … proprii boieri tradatori !!!

 6. Donkeypapuas spune:

  Mitropolia CANONICĂ este cea a Basarabiei, aparţinătoare de BOR. Restul – unealta ocupantului sovietic/rus.
  „Suntem ROMÂNI şi punctum.”
  PS: În timp ce „preacuviosul” Stalin (poate îl canonizaţi şi pe el!) ucidea zeci de mii de preoţi, un primar TĂTAR din România Mare construia o biserică. Ortodoxă.

 7. Ortodox spune:

  Profetii despre Romania anului 2011: http://www.youtube.com/watch?v=u0OK3O59C5Q

 8. Silviu spune:

  Ce să mai… Cu intrarea în UE suntem bombardaţi cu tot felul de legiferări care mai de care mai trăznite. 😦

 9. daniela spune:

  tot respectul fata de luarea de atitudine a Preasfintitului

 10. enoriasa spune:

  @Ortodox
  Daca va rataciti in tot felul de proorociri, nu cred ca sunteti ortodox ! Adevarata proorocire a facut-o Iisus- Cand va fi ceasul sfarsitului sau mai bine zis al unui nou inceput, numai Tatal stie!
  Materialul recomandat din youtube miroase rau de la o posta-scopul lui- sa semene frica si sa il destabilizeze pe om- cel deznadajduit se duce si isi pune funia de gat!
  Un crestin ortodox nu asteapta semne nici nu se tulbura de ceea ce spun proorocii mincinosi. El asteapta sfarsitul pentru bucuria Marii Intalniri. Sa ne vedem in pace de rucodelia noastra si sa meditam la tot cuvantul lui Dumnezeu, la Hristos, nu la proorocirile mincinoase.
  Parintelui Savatie si tuturor vizitatorilor acestul blog, tuturor moldovenilor le doresc un Paste cu Lumina, pace si o tainica bucurie care sa nu se mai ia de la voi.

 11. Laocoon spune:

  In Romania nu exista probleme cu comunitatea turco-tatara si cu cultul musulman traditional (recunoscut oficial) al acesteia. Din pacate, a crescut numarul musulmanilor arabi, multi dintre ei radicali, si care nu respecta autoritatea muftiului turc, ci tin de tot felul de organizatii islamiste sprijinite de Arabia Saudita si de alte tari arabe, si practica un prozelitism sustinut. Asta e problema: imigratia musulmanilor radicali din tarile arabe (si nu numai) si prozelitismul pe care il practica acestia. Si cu cat sunt mai multi, cu atat devin mai tupeisti si mai extremisti!

  In Basarabia, deocamdata, sunt alte probleme mai importante decat islamul (sigur, e bine sa va opuneti islamului, in mod preventiv). De-as trai sa vad cele doua tari romane reunite! 😦 Dar mi-am pierdut speranta.

 12. elena spune:

  Acum citiva ani, inainte de Craciun, ne-am gindit impreuna cu parintele sa facem niste pachetele sa le dam copiilor. Fiecare trebuia sa se ocupe de procurarea unui produs ce urma sa fie cuprins in fiecare pachetel – unii de ciocolata, altii de banane, altii de cartulii – eu trebuia sa procur portoclele 🙂 Ce am facut – am cautat pe internet firmele care se ocupau de importul de portocale si am trimis la toate email. Ei bine – dintre toate firmele – majoritatea romanesti – mi-a raspuns numai una – patronul era turc 🙂 Ok…ce chestie zic. Ce o sa facem acum? Noi voiam sa punem crestinii sa faca un act crestinesc – si ia te uita – singurul care vrea sa ne ajute e un turc. 🙂 Ma duc pina la Bucuresti – aglomeratie mare – ajung in Voluntari prin niste zone de te apuca spaima si in sfirsit – intru intr-o parcare imensa unde erau zeci de tiruri care incarcau si descarcau. Printre zecile de firme de acolo – ajung si la firmulita turcului. Tocmai descarcau un tir..cu portocale:) Ii spun cine sint si de ce am venit – repede ii spune unui baiat de acolo sa-mi puna zece ladite in portbagaj. In timpul asta – eu ii multumesc turcului – era un turc tinar – ca argintul viu – se misca de colo colo – nu apucam sa-i spun o vorba. In sfirsit m-a ascultat putin – i-am spus ce interesanta situatie – ca dintre toti romanii – se nimereste un turc sa ne faca cadou de Craciun – si atunci el mi- a zis : „Allah akbar!” („Dumnezeu e mare!”)
  A fost o situatie emotionanta. Mi-am luat portocalele si mi-am vazut de drum inapoi spre casa. Portocalele le-am dat parintelui – sper sa fi ajuns la copii. 🙂

 13. mihu spune:

  Islamul nu este o religie, este o ideologie. Faptul ca vorbeste despre un Dumnezeu si profeti, nu-l transforma in religie. Si ideologiile se inchina la ceva, fiecare cu idolii ei: nazismul la rasa pură, comunismul la ideea anti-crestina de egalitate a oamenilor (NU in fata Domnului, ci aici pe pamant, ca si cum am clone, fara liber arbitru, fara capacitati diferite de a rationa, fara talente diferite, fara aspiratii diferite, etc.)
  Ganditi-va care este ANUL 1 al Islamului. Nu anul nasterii, sau al mortii Profetului, nu anul in care i-a vorbit prima data ingerul (anul primei revelatii). Nimic legat de dimensiunea religiosului. Dimpotriva, ANUL 1 se intemeiaza pe un eveniment cat se poate de lumesc: prima victorie militara a lui Mohamed, in care a masacrat triburile evreiesti. O ideologie militanta pana in ziua de azi. In cartea lor sfanta, Coranul, evreii sunt facuti porci si maimute si descrisi ca cele mai joase dintre fiintele umane (ATENTIE! Mesia musulmanilor va veni doar cand toti evreii vor fi starpiti de pe pamant). Acest anti-semitism virulent, irational, doar de dragul de a fi ANTI, plaseaza Coranul pe aceeasi treapta cu Mein Kampf. Aceleasi ideologii: evreii sunt draci si trebuie starpiti, iar acesti fanatici se inchina la propriul neam – unii la rasa alba, altii la UMMA, comunitatea musulmana, cea mai grozava dintre toate.

  ISLAMUL NU ESTE O RELIGIE, CI O IDEOLOGIE

  Cei interesati de o analiza minutioasa a ceea ce inseamna cu adevarat Islamul (nu cum e cunoscut de catre crestini), facuta de fosti musulmani, pot vedea in acest documentar amplu: http://video.google.com/videoplay?docid=-871902797772997781#

 14. Ortodox spune:

  Raspuns pt Enoriasa: Daca nu ati citit atent cele scrise in filmulet, normal ca ati inteles gresit ! Acolo nu scrie nimic exact, ca va fi sfarsitul pe data X…este si specificat ca numai Dumnezeu stie cand va fi sfarsitul lumii ! Iar acele profetii despre anul 2011 sunt facute de sfintii parinti, cum ca va fi ceva (http://vlad-mihai.blogspot.com/2010/07/profetii-despre-romania-lui-2011-facute.html)dar asta nu inseamna ca neaparat sfarsitul lumii. Iar faza cu funia de gat e chiar deplasata ! Nimeni nu se duce sa se spanzure daca aude ca va urma ceva! E o prostie sa crezi asta !! Din contra, e o avertizare folositoare pt ca sa fii pregatit tot timpul !
  Va recomand sa va mai uitati la acel filmulet pt ca ati interpretat gresit, cu siguranta !

 15. Roxolanu spune:

  Mai fratilor, am exprimat o parere si apoi ma trezesc ca mi se da in cap.
  @Pr. Timotei, sa-mi fie cu iertare, dar eu nu am scris nicaieri in postul meu despre KGB. Imi faceti procese de intentie. Am spus asa: „intentionat sau neintentionat”, adica, cu voie sau fara voie (caci eu nu cunosc situatia reala) aceasta luare de pozitie a inaltei fete bisericesti face jocul politic al Rusiei.

  In al doilea rand, nu am nimic cu fratii ortodocsi rusi, greci sau ce alte natii or mai fi. Ca roman am o problema cu politica Rusiei si la asta m-am referit, nu la credinta rusilor. Credinta e una, politica e alta.

  @Un Guru
  Nu sunt un sustinator al UE si iti dau dreptate ca noi, ca si crestini trebuie sa fim circumspecti, rezervati sau chiar pe fata impotriva unor oranduiri precum URSS sau UE. Dar daca ar fi sa aleg intre doua rele, intre liberala UE si despotica Rusie, prefer prima. Daca Rusia ar fi un stat crestin si o putere care militeaza pentru crestinism, ti-as da dreptate. Rusia este insa o putere, doar ceva mai brutala decat altele si care ne-a facut pe noi romanii sa suferim foarte mult de-a lungul timpului. Iar cei din Basarabia ar trebui sa stie acest lucru cel mai bine, caci probabil fiecare a avut vreo ruda sau un cunoscut deportat in Siberia.

 16. Mos Ioan spune:

  Iata ca mai sunt si Ierarhi – în cazul de fata Episcopul Marchel de Balti – care au curajul sa se împotriveasca celor care îl urasc pe HRISTOS, adica guvernantilor Republicii Moldova.
  Onoare si veneratie acestui Preasfintit Episcop care lupta pentru pastrarea Credintei stramosesti, a scumpei noastre Ortodoxii!

 17. haiduculmd spune:

  Bun gasit!

  Constitutia Republicii Moldova
  Articolul 31

  Libertatea conştiinţei

  (1) Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
  (2) Cultele religioase sînt libere şi se organizează potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.
  (3) În relaţiile dintre cultele religioase sînt interzise orice manifestări de învrăjbire.
  (4) Cultele religioase sînt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri şi în orfelinate.

  Articolul 32

  Libertatea opiniei şi a exprimării

  (1) Oricărui cetăţean îi este garantată libertatea gîndirii, a opiniei, precum şi libertatea exprimării în public prin cuvînt, imagine sau prin alt mijloc posibil.
  (2) Libertatea exprimării nu poate prejudicia onoarea, demnitatea sau dreptul altei persoane la viziune proprie.
  (3) Sînt interzise şi pedepsite prin lege contestarea şi defăimarea statului şi a poporului, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial, la violenţă publică, precum şi alte manifestări ce atentează la regimul constituţional.

  LEGEA Nr. 125 din 11.05.2007
  privind cultele religioase şi părţile lor componente

  Articolul 15. Statul şi cultele religioase
  Aliniatul (1) Cultele religioase sînt autonome, separate de stat, egale în drepturi în faţa legii şi a autorităţilor publice. Discriminarea unui sau altui cult religios se pedepseşte conform legislaţiei în vigoare.
  Aliniatul (2) Statul nu intervine în activitatea religioasă a cultelor.
  Aliniatul (5) Statul recunoaşte importanţa deosebită şi rolul primordial al religiei creştin-ortodoxe şi, respectiv, al Bisericii Ortodoxe din Moldova în viaţa, istoria şi cultura poporului Republicii Moldova.
  Articolul 8. Intoleranţa confesională
  Intoleranţa confesională, manifestată prin acte care stînjenesc liberul exerciţiu al unui cult religios, propagarea urii religioase constituie infracţiuni şi se pedepsesc conform legislaţiei în vigoare.

  Va multumesc!

 18. […] Parintele Savatie Bastovoi: Episcopul Marchel de Bălţi: “Legiferarea islamului în Moldova este o jignire a memoriei voievod… […]

 19. elena profesoara spune:

  Nu a fost buna ideologia URSS, dar nici cea a UE. Astea nivileaza totul cu buldeozorul. Sustin initiativa PS Marchel. Imi place tara mea mica. Fie painea cat de rea, tot mai bine in tara mea.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: