Activistul pro gay Oleg Brega în vizorul Mitropoliei Moldovei

În această dimineață Departamentul de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe din Moldova a expediat o scrisoare oficială pe numele directorului Jurnal Tv, Adrian Gîțu, în legătură cu cazul Oleg Brega. Scrisoarea este rezultatul mai multor plîngeri din partea credincioșilor ortodocși venite pe diferite căi prin care se semnalează insultele clerului și defăimarile credinței ortodoxe produse de Oleg Brega în cadrul emisiunii ”Inamicul public”.

”Prin prezenta Vă comunicăm indignarea față de repetatele declarații jignitoare la adresa Bisericii și credinței Ortodoxe precum și instigările la ură națională rostite în cadrul emisiunii „Inamicul public”, declarații ce se constituie în acte de promovare a ideilor cu caracter nazist și xenofob pe fondul unei puternice aversiuni față de religia ortodoxă”, se spune în scrisoare.

În ediția din 18 martie a emisiunii în cauză, autorul acesteia, Oleg Brega, a folosit etichetari naziste față de un cetățean vorbitor de limba rusă care protesta pașnic împotriva legii denumite generic „antidiscriminare”. Oleg Brega a catalogat nația rusă ca fiind nație impură, spre deosebire de nația română care, în opinia sa, este „pură”. Astfel de etichetări sînt catalogate de dreptul internațional drept „promovare a ideilor cu caracter fascist, rasist și xenofob”, pentru ele fiind prevazută pedepsa cu privațiune de libertate de la 6 luni la 5 ani.

”Biserica Ortodoxă din Moldova face eforturi majore pentru ca diversele naționalități care, prin împrejurările istorice, populeaza țara noastră să conviețuiască în pace și bună înțelegere, se mai spune în scrisoare. Declarațiile naziste și xenofobe pe care Oleg Brega le face de pe ecranul Jurnal Tv strică pacea dintre popoare și îngreunează lucrarea pastorală pe care Biserica Ortodoxă din Moldova o are atît în țară, cît și în străinătate”.

Departamentul de Relații Externe al Bisericii Ortodoxe din Moldova îndeamnă administrația Jurnal Tv să se delimiteze de activitatea nazistă xenofobă și anticreștină a numitului Oleg Brega pentru ca procesul de judecată să nu atingă activitatea întregului trust. ”Faptul că Jurnal Tv oferă spațiu pentru promovarea ideilor cu caracter fascist, rasist, xenofob și anticreștin constitue o infracțiune și poate atrage dupa sine urmările legale de rigoare. Considerăm că cele întîmplate sînt o scăpare a administrației Jurnal Tv și că Jurnal Tv se va delimita de discursul nazist al lui Oleg Brega de îndata ce va citi comunicarea noastră și va condamna public instigările la ură religioasă comise în cadrul emisiunii „Inamicul public”. Acest fapt este necesar pentru a ști dacă intenția noastră de a porni un proces de judecată împotriva numitului Oleg Brega trebuie să se rasfrîngă și asupra Jurnal Tv, sau dacă întreaga responsabilitate îi revine exclusiv lui Oleg Brega”, se spune în scrisoare.

În încheiere, autorii scrisorii își exprimă încrederea că Jurnal Tv nu face excepție de la dorința comună a societății moldovenești de a construi un stat bazat pe valori democratice. ”Considerăm că, prin eforturi comune, vom reuși să facem din Republica Moldova un stat bazat pe valori democratice în care să nu mai fie loc pentru discriminări legate de naționalitate, rasă sau culoare. Un rol important în atingerea acestui țel nobil îl are și presa, în special televiziunea. Credem că Jurnal Tv, care este o televiziune tînără și cu mari năzuințe nu face excepție de la dorința comună a societății noastre de trăi în pace și bunăîntelegere cu toată lumea”, se spune în încheierea scrisorii.

Sursa: Moldova Ortodoxa

32 Responses to Activistul pro gay Oleg Brega în vizorul Mitropoliei Moldovei

 1. Oleg C. spune:

  Catre autor: cred ca, cuvintul PRO din titlul articolului, este in plus.

 2. Ina spune:

  Actiunile acestea o sa reziste o perioada. In cativa ani insa o sa se ajunga sa fie aceeasi politica ca si in alte tari ale comunitatii europene:(

 3. Ina spune:

  Oleg, nu are sens ce spui tu. Nu esti pro? Atunci esti contra? Te abtii?

  Doamne ajuta

 4. Nelu spune:

  Desi nu este legat de subiectul articolului vreau sa comentez o stire pe care am auzit-o astazi:PRIVATIZARI IN REPUBLICA MOLDOVA.
  M-as bucura sa aiba in Moldova un curs diferit de Romania privatizarile care au inceput. La noi de exemplu in cadrul sistemului energetic intai l-au fragmentat apoi partea de producere a energiei electrice au inceput sa o distruga(pe diverse motive, consum mare sau depasita moral etc)partea de distributie(comert:vinzi ce produc altii) s-a privatizat.Asa ca au ramas oameni fara serviciu si pret mare la energie electrica. La fel si in alte domenii ale economiei, intai s-au privatizat apoi nu dupa mult timp s-au dat la fier vechi. Asa ca oamenii au ramas fara locuri de munca, de au ajuns ramanii prin toata lumea sa aiba grija de batranii altora. Asa s-a dus toata industria noastra grea , nu mai gasesti nici macar mobila, tesaturi sau confectii romanesti si am devenit piata de desfacere pentru produsele altora pe care nici nu prea avem cu ce le cumpara.

 5. DWT spune:

  El este autorul emisiunii, si nu are nimik asta cu jurnaltv, ei si specifica ca emisiunea este una de autor si parerea oficiala jurnaltv nu corespunde cu parerea lui brega, Deci daca el este agnostic, sau ateu si declara asta in emisie el are tot dreptul, ce tine de biserica, da ce sunteti sfinti sau ce si nu are dreptul nimeni sa va critice??? Dupa cum va purtati asa va vorbesc, sau vi sa parut ca o sa faceti tot ce va vine in cap si n-o sa va spune nimeni de rau??? ati meritat din plin si eu Cred ca Brega este inca Moale cu voi, cu cei care de nenumarate ori ati dat dovada de agresiune, intoleranta, incorectitudine… (mai ales cei in frunte cu Valuta)

 6. Iulia spune:

  Eu am văzut emisiunea ceea. Cel cu discursurile naziste era protestatarul ăla „paşnic”. El spunea că nu are nevoie de homosexuali în ţară şi că luptă pentru o naţie pură. Remarca lui Brega constata absurdul: un necunoscător al limbii de stat (deci o minoritate) vorbeşte despre naţie pură şi despre eliminarea unei minorităţi.
  De ce nu aţi specificat ce-a zis acel protestatar?

 7. Eu spune:

  Cand a inceput sa critice rusii deja va revoltati? avea dreptate la acest capitol!! De ce nu ati facut-o pana acum daca asa tare va pasa?
  Aici nu e vorba de protest anti ortodox ci de faptul ca a luat atitudine in fata acestor minoritati ce ne scuipa zilnic in obraz.

 8. off…

  Ipostasuri ale Împărăţiei Creştine

  Asediul Constantinopolului – Icoană arhietipală a Împărăţiei Creştine . Evanghelie şi împărăţie. Ortodoxia intra-múros
  Spre o viziune integrală. Curajul ortodox uitat şi laşitatea călâie ca blândeţe închipuită. Duhul Sfinţilor Părinţi şi lupta fermă de apărare. Mişcarea Legionară – icoană a unui arhietip veşnic. Datoria luptei în perpetuul asediu şi nădejdea biruinţei

  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2011/03/24/ipostasuri-ale-imparatiei-crestine/

 9. Eu spune:

  plus la asta, parinte. Biserica din Moldova ar trebui sa-si faca pomeni cu mortii ce zac cu lunile in morga,asta act de crestinism nu praful in ochi. Fapte nu vorbe . Nu stiu cum se face ca iar in Postul MAre biserica condamna? sigur nu faceti asta intentionat sa discreditati ortodoxia? Sincer am dubii

 10. viorica spune:

  @eu
  De cand in Postul Mare ne facem partasi cu pacatul? Cum nu este anti-crestin gestul de a numi necurat un om doar pentru ca se exprima intr-o anumita limba, apartinand sau nu unei minoritati etnice? Cind spune O.B. adevarul? ale cui drepturi le sustine? Noi crestinii impotriva duhului stapanirii ne luptam si nu ne ridicam asupra omului – ca toti zidirea Lui Dumnezeu sintem. Daca nu ar fi fapte de condamnat, de care trebuie sa se delimiteze Biserica – noi toti credinciosii, ne-am vede de pocainta si de necazurile noastre…

 11. dan alexandru spune:

  eu, cine esti tu?

 12. Ina spune:

  eu

  Aici se vorbeste despre un activist pro gay. Deci ce ataci tu? Esti pro gay? Daca este asa spune-o clar, nu cu ocolisuri si atacuri asupra parintelui sau bisericii.

 13. Pr Timotei spune:

  O precizare trebuie facuta, anume ca pr Teodoros Zisis, nu este impotriva dialogului cu celelalte culte ci impotriva minciuno dialogul fatarnic pe care il fac astazi reprezentantii cultelor, impotriva minimalismului dogmatic practicat, in care Adevarul ortodoxiei este lasat la o parte. Dialogul a dost facut de catre Patriarhii Rasaritului cu luteranii si a avut ca premiza Biblica-anume daca dupa 3 incercari de dialog nu se ajunge la nici un rezultat, se intrerupa dialogul.

 14. suveranul spune:

  Cum a devenit Romania-ROMANIA? uite asa.

  Codul Numeric Personal ne confera statul de actionar al ROMANIEI. Sa ne cerem dreptul.

  http://suveranitate.wordpress.com/

 15. Mos Ioan spune:

  @eu

  Cine te plateste, tradatorule?
  Pasol na turbincu, ciorti!

 16. Graiul Ortodox spune:

  În Atena 150.000 de greci au protestat timp de patru ore împotriva cardului cetățianului (potrivit celor declarate de Părintele Nektarios Moulatsiotis)

  http://graiulortodox.wordpress.com/2011/03/28/32-in-atena-150-000-de-greci-au-protestat-timp-de-patru-ore-impotriva-cardului-cetatianului-potrivit-celor-declarate-de-parintele-nektarios-moulatsiotis/

 17. suveranul spune:

  In decursul vietii, cand cineva descopera si se supune adevarului care denota legatura dintre tot ce este fizic, spiritual si rational in lumea naturala; apoi realizeaza ca tot ce a fost acceptat anterior ca fiind adevar, nu este decat miezul ignorantei si a fricii; ca aceia care se cred miezul, si-au atribuit aceasta insusire si si-au consacrat aceasta obligatie: sunt interlopi, osciland intre a fi bestii si fiinte suverane. Prin urmare, ca singura scapare in a remedia ignoranta, nascuta prin acceptul fatarniciei institutionalizate, care superficial recunoaste un Creator, cu toate acestea contrange la servitutea si obedienta unei autoritati pamantesti, ca si unica alegere care exista, este a revendica locul potrivit in aceasta lume, pe care Dumnezeu a pregatit-o pentru toti, egali intre noi, stapinitori asupra nimanui, suverani intre suverani, raspunzatori numai fata de datoria morala de a trai o viata cat mai prospera si pasnica posibil, indifirent de pret, si pe cheltuiala nimanui. (va urma) http://suveranitate.wordpress.com/

 18. Pr Timotei spune:

  Orwell a fost cu adevarat un profet al New Age-ului
  E clar ca perversitatea si ipocrizia Noiii Ordini Mondiale nu a fost egalata in istorie. Toata gandirea umana se bazeaza pe axiome, daca schimbi paradigma, vei avea niste roboti, care nu gandesc, si acestia sunt copii noii ere, viitori activisti… E clar ca perversitatea si ipocrizia Noiii Ordini Mondiale nu a fost egalata in istorie. Toata gandirea umana se bazeaza pe axiome, daca schimbi paradigma, vei avea niste roboti, care nu gandesc, si acestia sunt copii noii ere, viitori activisti care te vor condamna pentru intoleranta. Trebuie sa fim intoleranti! Virtutea este a fi intolerant, adica a nu tolera raul, pacatul, homosexualitatea, deviatiile de la credinta. Intoleranta se manifesta nu prin a ostraciza pe pacatos, ci prin a arata ca nu e bine ceea ce face, a nu il lasa sa se manifeste in public.

 19. Pr Timotei spune:

  Pedeapsa pentru a fi intolerant: inchis la spitalul de nebuni.
  Daca noua dictatura ne spune ca nu exista Adevar Absolut, ca totul e relativ, avem deaface cu o noua fosrma de dictatra, mai perversa si mai draceasca, decat comunismul, si anume dictatura tolerantei. Nu ai dreptul sa crezi ca Adevarul este Absolut, ca in orice sistem de referinta te-ai afla exista Cineva care nu se schimba si a dat Legi Neschimbatoare. Eu cred ca aceasta este dictatura lui Antihrist.

 20. Pr Timotei spune:

  Toti cei 1200 care au semnat petitia impotriva venirii papei in Romaniatrebuie executati prin impuscare pentru delictul de a fi intoleranti! Pentru delictul de a considera ca Adevarul nu este ceva relativ.
  Verdict definitiv: Instanta Toleranta a Forurilor superioare va condamna pe toti cei 1200 la sock revolutionar, sunteti nebuni si trebuie sa fiti tratati prin bataie, lipsa de hrana si autodenuntare.Mai Banditilor ! Credeati ca ve-ti scapa!

 21. Pr Timotei spune:

  SUNT INTOLERANT SI VOI FI PANA LA MOARTE! Conservatorismul musulman nu e ceva rau in sine, problema e ca e asociat cu crima, terorismul, etc. Dar aceasta pentru ca religia musulmana e o minciuna gogonata care nu poate fi fundamentata decat prin teroare, in schimb Ortodoxia nu are nevoie de asa eva, pentru ca ea detine Adevarul!

 22. Pr Timotei spune:

  Fundamentalismul este o virtute! Insemna ca iti respecti principiile de baza dupa care te ghidezi! O societate fara fundament e o nonsocietate.

 23. enoriasa spune:

  @pr. Timotei
  De ce v-ati aprins asa? Suntem in Postul Pastelui! Ispitele sunt mari si ne iau adesea pe neasteptate, dar sa ne venim in fire si sa ne repetam in minte tot timpul cuvintele Domnului Iisus Hristos-„Fiti intelepti ca serpii si blanzi ca porumbeii”! Ati vazut undeva in Sfanta Scriptura ca Domnul forteaza pe cineva sa ia Crucea, crucea Adevarului? Nu spune oare „cine vrea sa vina dupa mine…?” Cine vrea, nu toata lumea obligatoriu! Nu spune oare „acesta este sangele meu, care pentru voi si pentru multi se varsa…”? Nu „pentru toti se varsa” ci pentru „multi”! De ce trebuie sa ne aparam credinta cu arma, cu polemica, cu lupta mediatica, cu petitia la parlament? Credinta se apara cu rugaciune, post si cu faptele bune, cu exemplul personal. Ce cautam in fond? Sa ii vindecam pe desfranati de pacatul lor? Sa impiedicam raspandirea pacatului in masa? Cine poate impiedica asta la scara nationala sau mondiala afara de Dumnezeu? Fiecare crestin trebuie sa aiba grija de sine, iar in familii, parintilor li se cere azi o exigenta nemaiintalnita asupra comportamentului lor moral, pentru ca ei sunt exemple vii pentru casnicii lor, iar puterea exemplului este fundamentala in educatia copiilor!
  SI musulmanii si altii au credinta lor milenara, transmisa din mosi stramosi, dupa cum a curs istoria lor. De ce trebuie sa ne comparam cu altii, daca suntem smeriti? Mantuirea este colectiva sau individuala? Ca enorias, am o reala suferinta cand vad un preot ortodox manios, grabit sa judece pe aproapele, prins in grija de multe si ma intaresc in credinta cand preotul este smerit,cand raspandeste pacea si nadejdea in jurul sau, cand are un cuvant bland pentru fiecare si un cuvant de aur din Scriptura. Ma iertati, parinte, dar Postul acesta capata azi valente adanci cand stim vedem dezastrele care se desfasoara concomitent in lume iar noi, care avem cerul senin deasupra capului nu ne rugam insutit si pentru pacea tarii noastre si pentru salvarea celor care sufera pe alte meridiane. Desfranatii nu vor mai desfrana mult timp; rand pe rand dispar macinati de boli cumplite, de moarte violenta, „nu apuca jumatatea zilelor lor”, asa cum spune psalmistul.
  Va doresc un post cu pace si plin de bucurie duhovniceasca!

 24. viorica spune:

  @enoriasa
  Bine ziceti : sa nu ne aprindem! Si cum sa facem? sa asteptam senini sa dispara macinati de boli toti desfranatii.
  Cine dintre oameni – in afara celor sporiti, sfintii -poate spune ca a scapat definitiv de asuprirea demonului desfraului? Sa nu mai avem nadejde ca Domnul nostru, in mare Mila Sa, cheama pe toti pacatosii?
  Nu lasam rugaciunea, cum nu uitam sa ne hranim – dar ce facem, bagam capul in nisip?
  Aparam credinta, pe orice cale/ modalitate cunoscuta de lume, cu dreapta judecata si constiinta curata, in Duhul Stapanului nostru. Cum sa tacem si sa nu aratam ca ceea ce se propune in culori pastelate este inselare? A cui vina este, daca nu facem tot ce ne sta in puteri – unul pentru altul? Citi dintre noi – treziti la viata nu zicem : ”daca as fi stiut..”
  Amintiti-va de Harap Alb si spanul – ”daca am intalnit numai spani, inseamna ca este tara Spanilor”-si cat a patimit primind acest gand…

  P.S. Nu preotii au grija turmei? Vindeca si cu blandete si cu asprime, dupa cum este boala – sa-i lumineze Domnul!

 25. Pr Timotei spune:

  Draga enoriasa, am sa raspund cu exemplul Sfantului Grigori Palama, unul din cei 3 Noi Sfinti Trei Ierarhi(Fotie cel Mare, Grogorie Palama si Marcu Eugenicul) In momentul in care Valaam de Calabria invata ca Harul Duhului Sfant este creeat si alte opinii eretice care puneau in pericol ortodoxia, Sfantul Grigorie era in Sfantul Munte la o chilie de langa Vatoped, cum a ajuns la urechile lui evenimentul, a sris o petitie, o marturisire de credinta impotriva lui Valaam si au semnat-o toti atonitii, apoi a mers la Patriarh si la Imparat cu petitia. A fost inchis pentru aceasta indrazneala.
  A lasat la o parte rugaciunea si metaniile si a iesit la lupta. Nu e suficient numai sa te rogi. Si pe aceea sa o faci, nici pe aceasta sa nu o lasi! Atitudinea Parintilor a fost intodeauna combativa nu pasiva. Pasivitatea o gasiti la budisti nu in Ortodoxie.

 26. enoriasa spune:

  @Viorica
  Doamna, au fost crestini mai activi, mai puternici si jertfelnici ca sfintii mucenici? Cati dintre acestia nu au fost soldati sub arme? De ce nu au aparat Adevarul cu armele razboinicului ci numai cu „sabia” Duhului Sfant? Este vreo arma mai tare? Ca sa calci peste serpi si peste scorpii nu este posibil decat daca ai primit aceasta „sabie”, cu care Dumnezeu ii intareste pe cei ce il iubesc si fac poruncile Lui. Cum dobandim aceasta arma altfel decat cu rugaciune, cu post si cu Sfintele Taine?
  Oare Lot i-a infruntat pe concetatenii sai desfranati, s-a preocupat sa le arate ca gresesc sau s-a retras dintre ei si si-a aparat familia? Din materialele aparute in presa, reiase clar ca legea nu s-a dezbatut ci mai degraba s-a amanat, se vor cauta alte modalitati si alte momente prielnice, „bine orchestrate” ca sa se repuna in dezbatere! Ceea ce admir la toti vizitatorii acestei pagini este vigilenta si disponibilitatea eroica. Modelul de lupta insa ni-l da pr. Bastovoi- discret, atent, prudent cu fiecare cuvant, expresie, virgula, pauza a discursului sau, delicat cu interlocutorii, lasa auditoriului libertatea sa traga singur concluziile. Si stim ca pomul incotro se apleaca, intr-acolo cade!Am incredintarea, Din toate reactiile pe care le-a avut pana acum in aceasta problema, Biserica Ortodoxa din Moldova se prezinta ca biserica veghetoare si am incredintarea ca va apara morala crestina a poporului, glasul sau fiind unul de care politicienii trebuie sa tina cont daca mai vor un mandat de parlamentar. Va doresc un post cu mari bucurii!

 27. enoriasa spune:

  @pr. Timotei
  Va multumesc pentru astfel de argumente! Cred ca nu am spus decat jumatate din ceea ce voiam – castigarea unei batalii pentru Adevar se face cu orice pret chiar cu pretul vietii! La vehementa, precum cea a Sfantului Nicolae, sa recurga insa sfintii, noi sa dobandim intai smerenia lor si sa invingem prin intelepciune si smerenie, urmand pe ierarhii si parintii nostri. Am inteles de la dumneavoastra ca, exprimandu-ne crezul dupa invataturile Sfintei Scripturi, si implicit aparand valorile moralei crestine, transformam actiunile colective in marturisiri vii.

  Dar cum ar fi daca aceste minoritati deviate de la normalitate ar defila intr-un oras ca si pustiu, in care toata suflarea s-a retras in case, a tras obloanele si i-a lasat fara spectatori, fara galerie? Toata propaganda lor ar fi un fiasco, nu ar mai avea obiect! Ar parcurge strazile pustii, si-ar lua banii de la regizorii care i-au adus, ar inapoia recuzita si s-ar grabi la aeroport sa nu scape avionul.
  Cand o sageata nu mai are tinta s-a tras in zadar!
  Poate gresesc, de aceea iertati-ma! Eu abia acum pun inceput bun de smerenie, de aceea veghez la pacea sufletului, prima pe care vrajmasul o tulbura in post, ca sa determine decizii pripite! Aveti dreptate, Ortodoxia nu este contemplativa ci lucrativa.

 28. VladR spune:

  Oameni buni, ce ar fi sa fiti voi insiva?:) Nici combativi, nici veghetori la pacea sufletului, ci voi cu bune si cu rele:) Doar din greseli invatam, numai sa fim atenti si cu inima deschisa.

  Vine o vreme in viata fiecaruia dintre noi cand apelul la modele este contraproductiv, deoarece risti sa ramai prins in stereotipuri.

 29. enoriasa spune:

  @VladR
  Esti genial!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: