Cind fratii se sfadesc de la sfinti, oare ii mai salveaza CEDO?

Saptamina trecuta am avut ocazia sa retraiesc ceea prin ce au trecut ierarhii si miile de preoti ai Mitropoliei Moldovei in decursul ultimilor 20 de ani, adica sa intru si eu sub dusul de gunoaie pe care il varsa asupra Bisericii si neamului cei care considera ca Ortodoxia ar trebui sa-si hotarasca soarta la CEDO.

Pacatul de care m-am facut vinovat a fost acela ca am stat de vorba cu mitropolitul Vladimir, ierarhul meu canonic, rugindu-l sa raspunda unor intrebari care framinta adunarea ortodoxa de pe cele doua maluri ale Prutului. Aceasta intilnire publica dintre mine si mitropolit in cadrul emisiunii „Pietrele vorbesc” i-a facut pe unii sa dea sensuri dintre cele mai rasucite intimplarii, punindu-mi in circa acuzatii nastrusnice, cum ar fi aceea ca eu am declansat o operatiune de PR care sa loveasca in alianta Nord Atlantica, apoi ca vreau sa “fur” sfintii romani si sa-i duc in Rusia.

Marturisesc ca mi-as dori ca singurul meu pacat in fata lui Dumnezeu sa fie acela ca fur sfintii romani si-i duc in Rusia, dar nu numai in Rusia, ci in toata lumea. Si daca pomenirea luminosilor martiri ai neamului ii tulbura pe unii pina intr-atit, oare cum ne vom afla daca vom avea prilej sa gresim unii altora? Am simtit ca acesti asa zisi “aparatori” ai martirilor romani ii pazesc atit de bine incit se napustesc asupra oricui indrazneste sa le aduca un prinos de cinstire. Si chiar asa, cine a ramas nemurdarit dupa ce a incercat sa aduca cinste sfintilor inchisorilor? Probabil daca am fi trait in vremea in care au patimit martirii, bravii nationalisti cu acte la mina ne-ar fi bagat in temnita sau poate si mai rau.

Dar chiar daca m-am aflat sub acest dus de gunoaie vreme de o saptamina inima mea s-a bucurat, deoarece am intrat sub el de buna voie, fiind silit doar de dragostea pentru poporul ortodox dezbinat si invrajbit in propria casa.

Pentru prima data relatia dintre cele doua mitropolii din Republica Moldova a fost pusa in discutie intr-un mod public si transparent avind parte de o audienta sporita. Este o ocazie de a rupe lantul vicios al declaratiilor de presa, prin iesirea publica a unuia dintre mitropoliti, desi replicile asumate ale mitropolitului Vladimir au aflat o reactie birocratica din partea biroului de presa a Mitropoliei Basarabiei. Credinciosii ortodocsi si societatea civila de pe ambele maluri ale Prutului asteapta replica personala a mitropolitului Petru.

Nadajduiesc ca aparitia vladicai Petru in editia viitoare a emisiunii „Pietrele vorbesc”, invitatie care a primit un raspuns pozitiv din partea secretariatului mitropoliei, va lamuri lucrurile.

27 Responses to Cind fratii se sfadesc de la sfinti, oare ii mai salveaza CEDO?

 1. RaduM spune:

  Fiti tare, parinte! Abia astept sa vedem ce o zic mitr. Petru! Ori iese scantei, ori se potolesc toti.
  Probabil Roncea si Cubreacov fabrica raspunsurile pe care vladika Petru le va invata pe de rost.

 2. Vladimir B. spune:

  A fost una din cele mai incitante emisiuni de TV pe care le-am văzut în ultimii ani. Iar ÎPS Vladimir chiar pare un bun interlocutor, ştie ce spune şi cum, cu toate moldovenismele lui cu tot în limbaj. Dar ce spune, chiar e pe măsura unui mitropolit, în timp ce ÎPS Petru mă îndoiesc că o va putea face…Sper şi nădăjduiesc să greşesc!

 3. Mos Ioan spune:

  Sarut dreapta Sfintia Voastra Savatie!
  Va multumim ca „furati” Sfintii Români si îi faceti cunoscuti Ortodoxiei Universale. Dorim sa avem si alti Ierarhi care au gânduri bune si vor face totul ca Sfintii nostri Martiri sa fie canonizati cât mai repede.
  Alo, Patriarhul Daniel si Sf.Sinod, aud????!!!!!

 4. dan alexandru spune:

  „Alo, Patriarhul Daniel si Sf.Sinod, aud????!!!!!”
  🙂

  Cred ca linia e deranjata.

 5. admin spune:

  pai inainte aveau doua linii(la calendar); acum e mult mai greu de intrat pe frecventa lor…. si nu incercati sambata, ca e zi de odihna!

 6. Paul Slayer spune:

  Exista riscul ca unii sau altii sa se foloseasca de acesti sfinti marturisitori pentru a se legitima pe ei insisi. Pentru ca, sa o spunem raspicat, Republica Moldova e o constructie ilegitima, un rezultat al pactului Ribbentrop-Molotov. Si, privind lucrurile din acest unghi, vom vedea si o anumita subrezenie a legitimitatii unei mitropolii a unei asemenea constructii ilegitime. Desigur, lucrurile nu sunt chiar atat de simple atunci cand vorbim despre episcopi hirotoniti ai Bisericii Ortodoxe, dar problema exista. Si cum astazi multe grupuri si grupulete se legitimeaza prin cate un duhovnic pe care si-l iau ca scut pentru toate atitudinile lor mai mult sau mai putin crestinesti (dupa modelul binecunoscut „eu sunt al lui Pavel, eu sunt al lui Apolo”), poate ca unii s-au gandit ca e chiar mai eficient sa se foloseasca de numele unor martiri. Dar nadajduiesc ca tocmai rugaciunile sfintilor morti in temnitele comuniste sa faca lumina in acest intuneric. Pentru ca ei au murit pentru Hristos si crezand intr-o Romanie crestina. De Republica Moldova nu cred sa fi spus vreunul dintre ei ceva.

 7. ieromonah savatie spune:

  @ Paul Slayer,

  ilegitimi numesti tu pe toti cei care au murit in acest pamint al Basarabiei pentru ca un rege care si-a revendicat astazi castele a cedat fara lupta citeva milioane de oameni imperiului comunist? Ilegitim sint eu si fratii mei care vorbim romaneste dupa ce nici Stalin si nici cei de dupa el nu au reusit sa ne faca rusi. Exista judete in Romania contemporana in care se vorbeste ungureste, iar dumneata nu ai gasit un cuvint bun pentru romanii basarabeni care vorbesc romaneste si cunosc istoria si cultura poporului roman mai bine decit media pe Romania? Ce ai facut dumneata ca Republica Moldova sa nu mai fie o „constructie ilegitima”, asa cum o numesti? Ce a facut statul roman in acest sens?

 8. Paul Slayer spune:

  Parinte, imi cer iertare, cred ca nu m-am facut bine inteles. Sunt absolut de acord cu spusele despre cedarea fara lupta a Basarabiei de catre Mihai I. Si am toate cuvintele (si gandurile) bune pentru romanii basarabeni care nu s-au lasat rusificati. Doar ca – asa cum bine ati spus – vorbim despre romani basarabeni, nu despre moldoveni sau cum le-or mai spune Voronin si ai lui. Deci faptul ca acel teritoriu a fost o republica sovietica il socotesc eu ilegitim. Faptul ca Basarabia a fost rupta de la Romania il socotesc ilegitim, la fel ca si inventiile cu asa-zisa „limba moldoveneasca”. Eu nu fac decat sa nadajduiesc ca noi, romanii de dincoace de Prut, ne vom invrednici intr-o zi, cat mai curand, sa traim in aceeasi tara – si implicit in aceeasi Biserica – cu fratii de dincolo. Ma iertati daca am dat de inteles altceva.

 9. viorica spune:

  Parinte,
  Daca Dvs. aveti nadejde, prindem si noi curaj – si intelegand ca este lupta noastra, sa fim alaturi – frati.
  Vazand reactia biroului de presa al Mitropoliei Basarabiei nu-mi fac mari iluzii – dar cred ca totul este cu putinta acolo unde lumineaza Hristos.

 10. Marian Maricaru spune:

  Iata ce s-a citit Duminica aceasta la Sf. Liturghie la Apostol. Mie mi s-a parut un text profetic, exact lucrul de care aveam nevoie cu totii spre aprofundare in inima (voi pune si cateva versete de dinainte si de dupa, ca sa se inteleaga si mai bine contextul). De ce taram pe Hristos in toate mizeriile noastre omenesti (lucru valabil pe ambele maluri ale Prutului si mai departe, pana la Moscova si Washington)? Iertati-ma, fratilor!:
  Epistola catre Coloseni a Sf. Ap. Pavel, capitolul 3, versetele 1-17:
  „1. Aşadar, dacă aţi înviat împreună cu Hristos, căutaţi cele de sus, unde se află Hristos, şezând de-a dreapta lui Dumnezeu;
  2. Cugetaţi cele de sus, nu cele de pe pământ;
  3. Căci voi aţi murit şi viaţa voastră este ascunsă cu Hristos întru Dumnezeu.
  4. Iar când Hristos, Care este viaţa voastră, Se va arăta, atunci şi voi, împreună cu El, vă veţi arăta întru slavă.
  5. Drept aceea, omorâţi mădularele voastre, cele pământeşti: desfrânarea, necurăţia, patima, pofta rea şi lăcomia, care este închinare la idoli,
  6. Pentru care vine mânia lui Dumnezeu peste fiii neascultării,
  7. În care păcate aţi umblat şi voi odinioară, pe când trăiaţi în ele.
  8. Acum deci vă lepădaţi şi voi de toate acestea: mânia, iuţimea, răutatea, defăimarea, cuvântul de ruşine din gura voastră.
  9. Nu vă minţiţi unul pe altul, fiindcă v-aţi dezbrăcat de omul cel vechi, dimpreună cu faptele lui,
  10. Şi v-aţi îmbrăcat cu cel nou, care se înnoieşte, spre deplină cunoştinţă, după chipul Celui ce l-a zidit,
  11. Unde nu mai este elin şi iudeu, tăiere împrejur şi netăiere împrejur, barbar, scit, rob ori liber, ci toate şi întru toţi Hristos.
  12. Îmbrăcaţi-vă, dar, ca aleşi ai lui Dumnezeu, sfinţi şi prea iubiţi, cu milostivirile îndurării, cu bunătate, cu smerenie, cu blândeţe, cu îndelungă-răbdare,
  13. Îngăduindu-vă unii pe alţii şi iertând unii altora, dacă are cineva vreo plângere împotriva cuiva; după cum şi Hristos v-a iertat vouă, aşa să iertaţi şi voi.
  14. Iar peste toate acestea, îmbrăcaţi-vă întru dragoste, care este legătura desăvârşirii.
  15. Şi pacea lui Hristos, întru care aţi fost chemaţi, ca să fiţi un singur trup, să stăpânească în inimile voastre; şi fiţi mulţumitori.
  16. Cuvântul lui Hristos să locuiască întru voi cu bogăţie. Învăţaţi-vă şi povăţuiţi-vă între voi, cu toată înţelepciunea. Cântaţi în inimile voastre lui Dumnezeu, mulţumindu-I, în psalmi, în laude şi în cântări duhovniceşti.
  17. Orice aţi face, cu cuvântul sau cu lucrul, toate să le faceţi în numele Domnului Iisus şi prin El să mulţumiţi lui Dumnezeu-Tatăl.”

 11. VladR spune:

  Paul, e vorba de Carol al II-lea, nu de Mihai. Banuiesc ca oricum stiai asta, si din graba s-a strecurat aceasta eroare.

 12. Florin spune:

  Disputele teritoriale exista de cind lumea, mai ales la zonele de granita unde populatia s-a amestecat si nu mai poate fi vorba de o delimitare clara a frontierei dintre natiuni. Din pacate, in aceste dispute teritoriale este atrasa si Biserica. Totusi, misiunea Bisericii este de a-i apropia pe crestini, ei formind adevaratul popor al lui Dumnezeu. Atita vreme cit punem mai mult pret pe apartenenta noastra etnica decit pe faptul ca suntem crestini ortodocsi, ne arata ca suntem niste oameni trupesti si nicidecum duhovnicesti. Ce ar insemna sa ne ducem in rai cu astfel de conceptii? Unde ar mai fi unitatea si dragostea crestina? Sa nu ne lasam manipulati de oamenii politici nici unii nici altii deoarece scopurile lor nu corespund cu ale Bisericii, stiut fiind faptul ca nici macar poporului din care fac parte nu-i mai slujesc si cu atit mai putin Bisericii lui Hristos. Dumnezeu sa ne intelepteasca sa intelegem cele ce ne sunt de folos, amin!

 13. m.g. spune:

  Responsabilul pentru cedarea Basarabiei este Carol al 2-lea si alaturi de el mare parte a clasei politice interbelice.

  Cedarea Basarabiei fara lupta s-a dovedit a fi o eroare ce nu doar ca nu a salvat Romania ci chiar a dus apoi la un sir de alte erori inca si mai grave.

  Poate ca o rezistenta armata, pe laga faptul ca ar fi permis unei mari parti a populatiei din Basarabia sa se refugieze in Romania, ne-ar fi oferit un capital de simpatie din partea altor state europene.
  Oare nu am fi putut si noi sa urmam cumva exemplul Finlandei ? (da, ar fi fost mult mai greu pentru noi sa tinem piept armatei rosii in modul in care au facut-o finlandezii, date fiind atat conditiile geografice cat si economico-politice diferite dar totusi, trebuia sa avem ceva mai mult curaj si tinuta)

  O alta grava eroare, asemanatoare poate cedarii Basarabiei fara lupta, a fost trecerea Nistrului, pentru care, desigur, e vinovat Antonescu.

 14. tache fanariotti spune:

  Victor (Hodo)roncea apara fibra natiei mai ceva ca laserul lui Coanda. Daca ai lui ar fi trait in Basarabia, ar fi fost un fel de Mark Tkaciuk de Ciocana, colaborator, poate, la Moldova Subterana.

 15. Donkeypapuas spune:

  @m.g.
  Finlanda credea că are aliaţi. De fapt – cu excepţia unor voluntari – spirjinul a lipsit. Şi motivaţia rezistenţei înverşunate a fost alta. Finlanda a fost ATACTĂ şi pusă în faţa sovietizării imediate. Dar măcar Finlanda avea spatele asigurat. România a fost pusă în faţa cedării Basarabiei i Bucovinei de Nord, apoi a nordului Transilvaniei şi a Cadrilaterului. orice opunere însemna INVAZIE DIN TOATE PĂRŢILE. Adică desfinţarea statului. Finlanda a luat măsura războiului pentru a-şi proteja minima statalitate, România a acceptat cedările din aceeaşi motivaţie. Apoi a luptat la fel cum şi Finlanda a reintrat în război. Tot pentru teritoriile smulse ca şi România, tot pentru teritorii care la final vor fi pierdute. România a trecut Nistrul dar… şi Finlanda a trecut „Nistrul” ei – graniţa de până în 1939. A ocupat Karelia orientală. Nu numai România a întors armele (la 23 august) ci şi… Finlanda la vreo săptămână mai târziu. Finlanda şi-a păstrat ceva mai multă autonomie faţă de urs. România a fost sovietizată dar… şi-a recâştigat altă parte din teritoriu. Iar independenţa şi-a recâştigat-o prin viclenia lui Dej. Au pierit sute de mii de tineri români prin stepele ruseşti. Cum se poate spune că am cedat fără luptă? Sinuciderea este unul dintre păcatele majore ale omului. Sinuciderea naţională este un păcat şi mai mare.

 16. Paul Slayer spune:

  @VladR: Cred ca parintele Savatie se refera la Mihai I pentru ca spune „si-a revendicat astazi castele”.

 17. viorica spune:

  @ tache fanariotti
  mi-e teama ca nici nu-si da seama ca nu apara fibra natiei, ci o slabeste

 18. m.g. spune:

  Donkeypapuas,

  Ma indoiesc ca „sinuciderea” nationala ar fi un chiar atat de mare pacat.

 19. viorica spune:

  Basarabia stie mai bine ce inseamna identitatea ca neam, fiind mereu amenintata sa o piarda – poate de aceea intelege drama si nevoia tuturor celor carora vremurile le-au ingaduit sa traiasca alaturi. Asta e o realitate.
  Cred ca a inteles mult mai bine ca identitatea – nici macar ca neam – nu se pastreaza sugrumand, siluind sau calcand in picioare, ci altfel …
  Daca grija de sufletul fratilor nostrii ne-a manat sa aducem lumina, se cuvenea sa ne aplecam mai delicat, mai atent – sa nu-l stricam …Cum asa, a fost „reactivata” ? pana in 1992 fratii nostrii – oameni – n-au existat duhovniceste? Cum repari toata nedreptatea si suferinta ? ce gandire este asta? Mitropolie ortodoxa sa-si caute dreptatea impotriva tarii sale asistata de avocat – hirotonit preot luteran, cu doctorat de la Universitatea de Teologie Protestanta de la Universitatea din Strasbourg (http://www.iirf.eu)
  Asta inseamna „sa lucram pentru dreptate si comuniune frateasca (..)pentru apararea ortodoxiei in fata prozelitismului sectar(…)si(…) pentru a nu slabi unitatea Ortodoxiei pe plan local si international”. Nu dreptatea sau reparatia morala e cautata… Cel putin vazand cum se atrage atentia. Ce duh ortodox de pace e asta ?
  Mi-i sufletul greu….

 20. adriana spune:

  @donkeypapuas

  Corect. E penibil sa tot auzi ”ce lasi suntem, noi romanii, ce c…ve suntem, ne-am dat cand cu unii cand cu altii, functie de interese”. Interbelicii au avut ceva mai multa coloana vertebrala romaneasca fata de toti actualii politicieni la un loc. Lor le mai pasa. Intrau in politica din motive de constiinta, pe BANII LOR.

  Cat priveste Basarabia, cu tot respectul pentru aspectele istorice trecute sau actuale.. basarabenii, intre care am cativa prieteni, vor, in mare procent, sa cam fie lasati in pace. Nu vor cu rusii, dar nu vor nici cu Romania. Unionismul de fatada nu ar trebui sa ne afecteze obiectivitatea.

 21. m.g. spune:

  adriana,

  ma indoiesc ca politicienii din perioada interbelica „intrau in politica din motive de constiinta, pe banii lor”.

  Ba chiar e foarte clar ca lucrurile nu stateau in felul asta.

  Problema e nu ca „ne-am dat cand cu unii cand cu altii in functie de interese” (ba asta e chiar normal) ci ca am abandonat foarte usor un numar mare de romani in mainile unui imperiu deloc milos si delicat cu populatia din teritoriile anexate.

  Cat priveste Basarabia, cu tot respectul pentru cei cativa prieteni, acesta este teritoriu romanesc iar basarabenii sunt majoritar romani, fie ca unora le place au ba.

  Nu se pune problema unui „unionism de fatada” ci de revenirea unui teritoriu romanesc in sanul patriei mama.

 22. Donkeypapuas spune:

  Dar vor cetăţenia! Şi este corect lucrul ăsta. Iar România, încercând să fie un stat de drept (deşi multe cozi de topor sovietice s-au opus şi se opun), o redă FĂRĂ SĂ PUNĂ CONDIŢII. Poate că ar trebui impuse nişte lucruri: cunoaşterea limbii române, dependenţa de Patriarhia Română, expulzarea sau nepermiterea intrării în ţară a celor ce inventează „limbi” etc. Dar în cazul ăla am cam fi catalogaţi antidemocraţi, nu-i aşa? Las’ că-i mai bine cu odraslele ce3lor de-au asasinat sute de preoţi, au deportat sute de mii de locuitori. Daoră ruşii sunt nişte preacorecţi „pravoslavnici”: îşi respectă cuvântul dat. A promis Kutuzov că „or să plângă valahii cu lacrimi de sânge”? De 200 de ani (indiferent de regim) îşi tot îndeplinesc promisiunea. Dar se pare că o parte a basarabenilor nu sunt numai mankurţi (preacucernicia sa ştie ce înseamnă cuvântul, ceilalţi să caute la Cinghiz Aitmatov) dar şi masochişti! În ce condiţii a venit itropolitul Vladimir pe scaunul arhiepiscopal? În condiţiile în care mişcarea de renaştere naţională era în plină creştere. Iar păstorirea sa trebuia să fie la înălţimea eforurilor intelectualităţii. De ce nu l-a urmat pe Prea Sfinţitul Petru? Acela cred că a acceptat toate sacrificiile şi insultele din partea rusofonilor şi a bolşevicilor. E nai căldicel scaunul de episcop ce stă la masă cu înalţii oficiali ai „statului moldovan”? Tineretul, pentru că în ei e nădejedea, ar trebui să-l sprijine pe PS Petru şi, mai mult, să-i ceară chiar trecerea la calendarul în vigoare în BOR. Pentru ca apele să fie clar despărţite.

 23. viorica spune:

  @ Donkeypapuas & m.g.
  Despre ce vorbiti? sint pe deplin romani ca si noi, ce conditii si cine sa puna? Ba, mai apropiati decat noi fiintei nationale careia au jertfit – dintre ei si sub ochii lor au fost ucisi, deportati, maltratati … si n-au uitat: dupa atata vreme construiesc frazele, gandind in limba romana – cea pe care cetateni ai statului democratic de care ziceti nu mai stiu cum s-o stilceasca.
  Vor cetatenia? e dupa dreptate si nu favoare.
  Nici teritoriile si nici oamenii de acolo n-au plecat ratacind – cum sa revina?
  Romania si BOR au fost marii absenti – sa ne cerem iertare pentru neputinta, sa cautam si sa scoatem spinii…
  Pe confuzii si astfel de sentimente au mizat si cei care partinic creaza si arata doar fete ale Mitropoliei Basarabiei.

 24. viorica spune:

  Parinte ,
  Inteleg ca n-a fost sa fie replica lamuritoarea IPS Petru in aceasta editie … pacat!
  Asta nu a umbrit bucuria senina de a urmari emisiunea.
  Credeti ca speriati de vanatorii din Sireti, lupii din Moldova se intorc la bastina fara prada ?

 25. […] si Cind fratii se sfadesc de la sfinti, oare ii mai salveaza CEDO? Filed in: Pentru Mantuire, Pentru neam si tara Tags: Basarabia, ortodoxie, Savatie […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: