„Senzaţia e aceeaşi pe care ţi-o procură lectura unui roman detectivistic”. Poetul Ghenadie Nicu despre „Biserica si scoala in politica Rusiei de la Lenin la Kuraev”

Ghenadie Nicu, marturisindu-mi, cu ocazia intilnirii noastre la Balti, ca, de la o vreme, isi pune din ce in ce mai des problema simplitatii in literatura, ca zavistuieste alb fraza simpla si taioasa care flutura elegant deasupra capetelor preocupate de intertextualism, mi-a lasat in suflet si in gind o placuta impresie, asemuindu-l cumva, daca nu cu un monah, cel putin cu un filozof de odinioara care, mai inainte de a grai a deprins ascultarea.

De aceea, dupa cum reiese din secventele video de la lansarea de la Balti, Ghenadie Nicu nu a vorbit nimic. Nimic inafara de intrebari, puse si ele cu multa socoteala. A facut-o insa dupa ce a ajuns acasa, in singuratatea camarii sale. Si, zic eu, daca Ghenadie Nicu se va pune pe citit Ortodoxie, despre care sa mai si scrie, nici nu mai e nevoie ca Pasat sa militeze pentru introducerea religiei in scoli, pentru ca scolile or sa inceapa a merge la biserica. (S. B.)

O probă de logică şi expresivitate
De Ghenadie Nicu

Ştiu că în cele din urmă o să-mi frîng gîtul, dar nu rezist tentaţiei să prezint aici o carte (o cărţulie, de fapt, pentru că e puţin mai mare decît un I-Phone: cine ştie dacă nu premediat, Doamne, iartă!), pe care am citit-o noaptea trecută, cu – o spun afundîndu-mă voluptos în clişeu – sufletul la gură. Pe bune! Senzaţia e aceeaşi pe care ţi-o procură lectura unui roman detectivistic: de curiozitate impenitentă, de aşteptare febrilă, de redimensionare hipnotică a detaliului; tot tacîmul, adică, care transformă zăbava într-o aventură palpitantă printre idei, meandre, silogisme etc. Chit că, păcătosul de mine, nu m-am dat pînă acum în vînt să citesc un asemenea gen de literatură (nici nu l-am prea gustat: de ce să nu fiu sincer?), răsplata mi-a fost invers proporţională ezitărilor, mîrşavei porniri de respingere, ignobilului scepticism derivat dintr-o – uite că abia acum înţeleg cu adevărat – grotescă specializare a lecturii. Dar, vai!, nu poţi citi numai romane. Nu-i cu putinţă (fără, bineînţeles, sinistrul rabat de unilateralitate) să-ţi arondezi circumvoluţiunile doar la critică, fie şi subînţelegînd, prin asta, Negoiţescu, Bahtin ori Thibaudet. După cum nu poţi citi, fără să te ia balamucul în cătare, numai şi numai literatură de partid (cum aproape că ne-a deprins recent încheiatul scrutin: plini ni-s încă pereţii de „principii doctrinare” şi de chipuri mesianice!) sau diversele din paginile finale; ori Harry Potter şi ce mai e la ordinea gustului mondial. Un echilibru interior şi o percepţie clară (plus discernămîntul din care aceasta urcă) se obţin doar dintr-o benefică alternanţă (mă rog, suprapunere, mixaj, melanj…) a domeniilor. Specializarea dezumanizează şi singura şansă de menţinere a omenescului este cultivarea enciclopedismului, orgoliul omniscienţei…

Asta ar fi, pentru mine, unul, achiziţia de profunzime cu care se lasă Biserica şi şcoala în politica Rusiei de la Lenin la Kuraev. Lecţie de religie pentru politicieni” (Editura Cathisma, Bucureşti, 2010), cel mai recent volum de ieromonah Savatie Baştovoi. Laici hăituiţi de nevoi sau ahtiaţi după agoniseală, ce ne spune – dacă ne spune! – o vorbă ca „antiecumenism”? Lasă că de globalism am auzit şi parcă i-am dibui şi înţelesul cu „anti…”. Dar „mişcarea ecumenică” e pentru mulţi un lanţ de foneme, ceva între onomatopee şi, să zic, aliteraţie: o noţiune obscură sau de-a dreptul ininteligibilă. Pe urmă: cîţi (mă refer în primul rînd la zona de unde vă scriu, deşi întrebarea poate fi proiectată în orice direcţie) sînt apţi să distingă în mod curent (şi competent!) între sentimentul religios şi politică? Pe cîţi i-a străfulgerat bănuiala că în culisele evlaviei mărşăluiesc bocanci şi se aud strigăte guturale? Cine ştie (sau măcar bănuieşte) ce teribilă valoare de manevră o are raportul turmei cu instanţele celeste? Imaginea noastră despre Biserică se rezumă, adesea (şi aproape exclusiv, din păcate), la odăjdiile popeşti şi la băbuţele venite să aprindă lumînări: o carte poştală vidată de o mare profunzime, ca şi de o fascinantă complexitate.

Pedagogic vorbind, cartea monahului insolitează o percepţie schematică. Propriu-zis, este o investigaţie la sînge a campaniei de introducere a religiei în şcoli, campanie care – deloc întîmplător! – „a coincis în Moldova şi Rusia”; care, de departe, „este o iniţiativă a Guvernului Putin” şi care e „suspectă tocmai din cauza grabei cu care se face şi a felului în care se impune”. Cu un diacon bun de gură în centru (Andrei Kuraev, acesta cu o Catedră de ateism ştiinţific la CV!); cu Putin, Patriarhul Kiril şi preşedintele Medvedev, pe de o parte; cu premierul Filat, vladîca Vladimir, Piotr Lucinscki, fostul preşedinte al Republicii Moldova şi, dacă nu ştiaţi, aflaţi acum, „protectorul lojii masonice la Chişinău, om de mare influenţă în spaţiul ex-sovietic din pricina bogăţiei sale şi a poziţiei în lojă”; cu Teodor Baconschi, Marius Lazurca şi, în fine, cu „Timpul” – pe post, previzibil, s-ar zice, de coadă de topor a Moscovei (p. 61) – pe de alta, demersul ieromonahului e o probă strălucită de logică şi expresivitate în acelaşi timp (competenţa se subînţelege!). L-am aclamat, blamat, ironizat sau, pur şi simplu, sictirit toamna trecută pe Pasat, pretinsul luceafăr al Ortodoxiei, dar adevărata problemă, zice părintele, nu e reinserţia religiei ortodoxe în şcoli: „Biserica se poate descurca şi fără asta. Adevărata problemă este sucirea adevărurilor ortodoxe şi înlocuirea lor cu pseudovalori de tip comunist şi masonic”…

Articol preluat din Ziarul de Iasi

Cartea va fi lansata la Chisinau marti, 7 decembrie.

12 Responses to „Senzaţia e aceeaşi pe care ţi-o procură lectura unui roman detectivistic”. Poetul Ghenadie Nicu despre „Biserica si scoala in politica Rusiei de la Lenin la Kuraev”

 1. Savatie, tu eşti Român?

 2. dan alexandru spune:

  @Mihnea Georgescu

  Apropo, „limbricul de Cristoiu” [cum l-ati numit in http://mihneazgeorgescu.wordpress.com/%5D, se pare ca e mai roman decat dvs.

 3. ieromonah savatie spune:

  @ Mihnea Georgescu,

  ca doar n-oi fi Evreu?

 4. niculina spune:

  de ce nu mai avem sfinti …doctori fara de arginti?
  de ce nu mai avem preoti tamaduitori..?
  treceau apostolii si umbra lor vindeca.., astazi trec si te stropesc din masinile lor luxoase..!
  de ce le tot dam bani la pomekllnice iar noi ramanem bolnavi iar ei ajung bogati..?
  prea multi vorbitori..,prea putini tamaduitori… de fapt care putini?!

 5. dan alexandru spune:

  Citez dintr-un lung articol:

  Elie Wiesel este fără îndoială principalul promotor al culpabilizării României de Holocaust. Lucrarea sa Noaptea (Night), tipărită în diverse versiuni şi limbi, este apreciată ca fiind “creaţia unei fantezii bolnave ce a dăruit lumii o sumedenie de minciuni, scrise cu multă vervă în autobiografia sa…: că la Auschwitz şi Buchemvald nemţii ardeau evreii de vii în focuri aprinse în şanţuri; că era un şanţ de foc pentru adulţi şi altul pentru copii mici; că el a fost dus cu coloana victimelor la doi paşi de marginea şanţului, de unde din ceva motiv misterios a fost dus înapoi la barăci; că a fost dus din nou cu coloana victimelor la doi paşi de marginea şanţului etc.; că luni de zile pământul s-a cutremurat şi coloane de sânge evreiesc ţâşneau din sol la Babi Yar, în Ucraina; că la Buchemvald erau ucişi în fiecare zi 10.000 de evrei, şi el era totdeauna printre ultima sută la poarta morţii, dar întotdeauna era cruţat din nu se ştie ce motive. Că evreii transilvăneni, Elie Wiesel şi tatăl său, au căzut sub ocupaţia maghiară în urma Dictatului de la Viena din 1940 şi, deportaţi de către autorităţile maghiare (pe care el, cu rea-credinţă le numeşte «autorităţi române») au ajuns la Buchemvald…” (Traian Golea).

  Prin comparaţie cu minciuna lui Wiesel, iată relatarea unui alt evreu, din Transilvania, dr. Oliver Lusting:

  “În sudul Transilvaniei, sub regimul lui Antonescu, viaţa nici unui evreu nu a fost periclitată, în timp ce evreii din Cluj şi Dej, din Oradea şi Satu Mare, din toate oraşele şi satele Transilvaniei de nord (cedată ungurilor) au fost strânşi toţi până la ultimul bătrân, până la ultimul sugar, au fost mânaţi sub ameninţarea baionetelor hortyste spre crematoriile şi camerele de gazare de la Auschivitz, evreii din Turda şi Alba-lulia, din Arad şi Timişoara (parte a Transilvaniei rămasă sub guvernarea română) nu au purtat nici măcar steaua galbenă! Mai mult, aceste oraşe, ca de altfel oraşele din întreaga Românie, au oferit adăpost sigur tuturor evreilor din nordul Transilvaniei – şi chiar din oraşele Ungariei – care au reuşit să evadeze din ghetouri şi să fugă în România.”

 6. viorica spune:

  @niculina
  Asa-i ca este mare barna?
  Nu-i de mirare ca vedem si ne deranjeza masinile luxoase, daca avem credinta ca banii la pomelnic vindeca boala…noi – sintem victime eterne! Si daca sintem incurabili, altii poarta vina – nu sufletul nostru ghebosat, ascuns si stramt si nici credinta noastra prea putina….
  Pe citi au vindecat apostolii fara credinta [asa, trecand cu umbra !] – sau chiar Hristos, pe care dintre cei ce nu-L primeau?

 7. sherlock_holmes spune:

  draga niculina,

  Daca ne-am schimba viata,sint convins ca Domnul ar lucra si prin acei preoti,daca nu or fi cumva atei sau ecumenisti( nu stiu care este mai grava din acestea doua ).Caci un om sanatos face mai multe prostii decit unul bolnav,daca nu se caieste de raul facut lui,oamenilor si Bunului Dumnezeu ( sau nici macar nu cunoaste ce este binele si ce este raul,neimpartasindu-se de Iisus Hristos Dumnezeu prin tainele Bisericii ).Macar boala si suferinta ( daca nu il invinum pe Dumnezeu pentru aceasta,ci pe noi ) ne curateste in mod tainic de multe pacate,ne ajuta sa-i cunoastem si pe cei bolnavi si suferinzi,caci am ajuns ca ei,si poate mai tirziu ni se trezeste si simtamintul milei fata de ei,ca pentru noi…spun si eu ce am citit prin carti,ca de bolnav fizic nu am fost,bine ca mai si imbatrineste omul,mare dar aici pe pamint!

  parinte Savatie,va rog sa nu mai scrieti in moldoveneste,ci in romaneste,ca sa nu-l derutati pe mihnea

  ps.A fost sotia in tara si v-am cumparat aproape toate cartile,acum le citim,eu fiind la Audienta la un demon mut,nu putem decit sa va multumim,si sa le dam mai departe!

 8. Doar Evreii răspund la o întrebare printr-o întrebare. Mântuirea de la Evrei vine… dar ştii Sfinţia Ta mai bine!

 9. karenin spune:

  mihneo, multe alte chestii ne vin de la evrei…

 10. dan alexandru spune:

  @Mihnea Georgescu

  Am si eu o intrebare pentru dvs; asta in cazul in care binevoiti sa imi raspundeti…
  Cu intentie provocati oamenii? Doriti pur si simplu sa ii atatati sau ce sa inteleg?
  Eu cred ca stiti prea bine ca parintele este mai roman decat multi de aici, dar numai asa, ca sa-l provocati puneti intrebarile pe care le puneti.
  In plus, cred ca aveti mari interese financiare de ati ales acest stil provocator.
  Cu alte cuvinte, eu cred ca evreii va platesc sa le faceti lobby. Iar conform sintagmei: „cine nu e cu noi, e impotriva noastra”, actionati in consecinta.

  Daca nu e asa, demonstrati prin limbaj acest lucru.

 11. enoriasa spune:

  @Mihnea
  Domnule Georgescu, ce importanta are etnia intr-o probelna de constiinta? Disting o pozitie sovina in comentariul dv. Sunt atati evrei pe care ii admir si ii stimez pentru ca am intalni la ei un adevarat cult al prieteniei, care din pcate nu razbate printre randurile dv. Era important daca aveati un punct de vedere constructiv, o propunere concreta, dar asa, ca sa ne aratam coltii cariati de ura interetnica nu serveste nimanui. De ura abia am scapat, poate gasim odata pentru totdeauna in istorie si calea prieteniei! Aveti si un cuvant corect pozitionat vis-a vis de problema in discutie?

 12. alvi spune:

  Am citit, parinte , cred ca la Sfantul Ambrozie , ca nihilistii sunt cei mai rai si de plans antihristi , nu doar sa-si traiesc toata viata chinuindu-se , dar se si dau cu buna stiinta focului vesnic .Pare ca tot acest cosmar, aceasta indepartare a omului de Creator nu a fost niciodata mai mare si mai trista decat ceea ce traim in prezent , indepartare care este urmare a nihilismului si a comunismului , iar ceea ce se contruieste in acest prezent indeparteaza nu doar de Dumnezeu ci chiar de ceea ce ar trebui sa insemne omul , de valori si principii care au tinut aceasta fiinta deasupra animalelor.Desi se construiesc biserici si se poleiesc in aur , ceea ce ar trebui sa fie aurul adevarat , Cuvantul lui Dumnezeu , nu se aude , nu se traieste si este deformat, pervertit,mutilat, chiar de cei care ar trebui sa-l spuna , iar cei care totusi , mai indraznesc sa -l spuna sunt izolati , batjocoriti , considerati ba razvratiti , ba nebuni . E trist ca-n acasta omenire , ceea ce contaza este dispretuit , iar copii nostri nu au la ce se raporta , nu mai vor si nu mai pot sa auda Cuvantul.
  Iertati-ma ,parinte si blagosloviti !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: