Marti, 7 decembrie, lansare la Biblioteca Nationala din Chisinau

Marti, 7 decembrie 2010, la ora 17.00, in incinta Bibliotecii Nationale din Chisinau va avea loc lansarea volumului “Biserica si scoala in politica Rusiei de la Lenin la Kuraev” semnat de ieromonahul Savatie Bastovoi si aparut la editura Cathisma din Bucuresti.

Cartea, avind si subtitlul de “Lectie de religie pentru politicieni” propune o investigatie a campaniei de introducere a religiei ca obiect de studiu in scolile de stat, campanie care a coincis in Rusia si Republica Moldova. Inevitabil, este atinsa tema relatiei dintre Biserica Ortodoxa Rusa si Biserica Ortodoxa Romana in zona Basarabiei, precum si locul religiei in politica mare europeana.

Lansarea va presupune si dezbateri pe tema introducerii studiului religiei in scolile din Moldova.

––

„Trebuie să avem în vedere și faptul că de la Lenin ­încoace, adică timp de aproape un secol, statul rus nu și-a revizuit politica față de studiul religiei în școlile de stat.”

„Manualul numit Bazele culturii ortodoxe al cărui ­autor este diaconul Andrei Kuraev propune un creștinism fără sfinți, o biserică fără preoți și o «sfințenie» fără Dumnezeu. De aceea, toată epopeea readucerii religiei în școlile din Rusia, prezentată ca o corectare a unei nedreptăți istorice săvîrșite cîndva de Lenin, este o mascaradă. Religia pe care o aduce Kuraev în școli nu este cea pe care a scos-o Lenin, ci una de modă nouă, întocmită în așa fel încît și Lenin și-ar face cruce în fața ei.”

Din cuprins:

Religia și Scoala în Rusia de la Lenin la Kuraev / La ce-i folosește lui Putin religia? / Oare vede și Kuraev ceea ce vede putin? / Bazele masonice ale culturii lui Kuraev / Pericolul profesorilor de religie cu o singură carte citită / Misionarismul angajat și reacția majorității ortodoxe / Filosofia scandalului

Vezi secvente de la Balti

4 Responses to Marti, 7 decembrie, lansare la Biblioteca Nationala din Chisinau

 1. dan alexandru spune:

  Crestinismul fara sfinti este ca si Biserica fara credinciosi. Zidurile ca institutie. O neantizare a credintei, o „cioranizare” a fiintei. Sau o „kuraevizare” a Evangheliei, perceputa ca mijloc de propaganda a egalilor intr-o lume fara Dumnezeu.

 2. carmen spune:

  ce ne facem parinte intr-o lume in care relele si nedreptatile s-au inmultit la cote maxime?la cit mai multe cari parinte.DUMNEZEU sa te aiba in paza lui si sa ai parte de a lui mintuire.DUMNEZEZEU sa va poarte de grija parinte ma rog pt dumneata.sunt un suflet necajit si suparat.

 3. viorica spune:

  Parinte, binecuvantati!
  Nu pot sa nu va multumesc pentru raspunsuri – am vazut „Pietrele vorbesc” Dvs.in dialog cu Parintele Vasile Ciobanu…
  Au fost momente cand am simtit ca „am dat cu batul in balta” – mi se parea stanjenitoare tacerea;asta arata cat de putin va cunosteam:dvs. raspundeti asa, sa inteleaga toata lumea, la lumina…
  Nu stiu de ce Prea-Bunul Dumnezeu a vrut sa-mi dea aceasta bucurie nemeritata – ca Dvs. sa vorbiti pe intelesul inimii mele – probabil pentru ca sint asa de prapadita – nu stiu, dar Ii multumesc de fiecare data cand Il caut si Il rog ca totdeauna sa va imbogateasca si sa va intareasca cu Lumina Harului Sau,
  va sarut dreapta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: