A aparut editia macedoniana a cartii „Intre Freud si Hristos”

Cuvint inainte la editia macedoniana

(Cartea a aparut la editura Kontrapunkt)

Într-o vreme cînd sobornicitatea Ortodoxiei suferă de pe urma conformismului politic şi al ecumenismelor prost înţelese, invitaţia fraţilor de la istorica mănăstire Zrze de a traduce în limba macedoniană volumul „Între Freud şi Hristos” am acceptat-o cu mare bucurie. Această bucurie e cu atît mai deplină deoarece poartă o dublă ocrotire, pe cea arhierească, a vlădicăi Kliment, stareţul mănăstirii Zrze şi pe cea a Ministerului Culturii a Macedoniei care a sprijinit apariţia cărţii.

„Între Freud şi Hristos” este o carte care s-a bucurat de un succes neaşteptat în România, apărînd pînă acum în şase ediţii într-un tiraj care depăşeşte 30.000 de mii de exemplare realizate. Succesul a fost cu atît mai surprinzător cu cît a fost scrisă de un fost poet cu apucături postmoderniste, convertit de curînd la Ortodoxie şi ducînd cu sine propriile „complexe” de neofit copleşit de măreţia lui Hristos şi a Bisericii Sale. Poate că tocmai acest „complex” al începătorului m-a păzit de a adopta un ton mustrător şi sfătos, ceea ce i-a făcut pe cititorii de toate vîrstele, dar în special pe tineri, să se regăsească în eseurile din această carte.

Sper ca cititorii macedonieni să aibă faţă de umilele mele meditaţii, comise la o vîrstă încă fragedă, aceeaşi îngăduinţă pe care au avut-o cititorii români.

Ţin de asemenea să mulţumesc fratelui Iov, ierodiacon la mănăstirea Zrze, pentru osteneala de a traduce cartea în macedoniană, îndeobşte tuturor fraţilor şi părinţilor mănăstirii, în frunte cu episcopul Kliment al Heracleei, care s-au rugat pentru traducător şi pentru mine, precum şi tuturor celor care au trudit la apariţia acestei cărţi. Poate că acest schimb de gînduri care se face între noi va deveni o punte între popoarele noastre şi în special între creştinii ortodocşi macedonieni şi români, oriunde s-ar afla ei.

21 Responses to A aparut editia macedoniana a cartii „Intre Freud si Hristos”

 1. viorica spune:

  Ca unii ce am gustat din prospetimea cuvantului de invatatura, impartasim aceasta bucurie a fratilor nostrii intru Hristos – sa aiba, ca si noi, folos duhovnicesc!
  Pastreaza oare aceasta traducere poezia indrazneata a limbajului si ritmul discret de rugaciune?
  Sarutam dreapta, Parinte si multumim de vestea buna!

 2. viorica spune:

  Si „Pretul libertatii” drept coperta?
  Am sentimentul ca, de fiecare data cand ne propuneti – ne si sustineti, cu blandete, sa depasim interior o alta bariera…

 3. PARINTE,CUNOSC CIND DE SENSIBIL SUNTETI IN CEEA CE PRIVESTE NATIONALISMUL SANATOS.TARA RESPECTIVA SE NUMESTE F.Y.R.O.M SI NU MACEDONIA(PINA O.N.U. HOTARESTE DEFINITIV)IMPORTANTA DENUMIRII ACEASTEIA PT GRECIA ESTE UNA VITALA(PT CA IN VIITORUL APROPIAT EI VOR AVEA PRETENTII TERITORIALE IMPOTRIVA NOASTRA)
  ACESTA ESTE UNUL DIN MULTI SPINI BAGATI IN COASTA GRECIEI(F.M.I.PRETENTIILE ALBANIEI,PRETENTIILE TURCIEI IN TRACIA NOASTRA SI MULTE ALTE)
  DOAMNE AJUTA

 4. enoriasa spune:

  Daca ne referim la Macedonia atunci vorbim de „macedoneni” si de lümba „macedoneana”. Romanele ieromonahului Savatie au un impact mai mare asupra constiintei omului contemporan decat predicile omenesti. De aceea trebuie traduse in toate limbile de circulatie mondiala. Sunt scurte dar cu efect de soc terapeutic uluitor, neasteptat. Pot sa le numesc romane „homeopatice”!
  Romanii risipiti pe toate meridianele pot pune umarul la aceasta lucrare! Sa incercam sa trimiem cate 1-2 exemplare de semnalare in l. romana, prin enoriasii numeroaselor comunitati romanesti din afara granitelor, care se aduna la parohiile din strainatate. Printre ei sunt multi oameni cultivati, bogati si inca crestini. Ei pot suporta costurile unor editii bilingve, scoase la editura Cathisma, daca aceasta nu are momentan posibilitate. In afara, romanii nu cunosc aceste lucrari, atat de necesare lor azi! Sa ne rugam la Maica Domnului sa ne arate daca acesta e un gand bun iar daca el trerbuie sa se implineasca, sa o rugam sa ne deschida ochii si calea.Inceputul este pentru mine deja un raspns minunat! Binecuvantati!

 5. Nikifor spune:

  La inceput, salut aparitia cartii parintelui Savatie in limba macedoneana. Crestinismul in Macedonia este din timpul apostolilor si se pastreaza pana astazi.
  Rudele mele, care s-au mutat in secolul trecut in Romania si traiesc in Busuresti mi-au confirmat ca Romania este singura tara, membru al UE, care recunoaste minoritatea macedoneana. Poporul macedonean este reprezentat in Parlamentul Romaniei prin d-na Liana Dumitrescu.
  As vrea sa termin cu cuvintele parintelui Sofronie de la Essex: Nu cunosc un Hristos grec, rus, englez, arab (iar eu as adauga si macedonean).
  Doamne ajuta!

 6. tache fanariotti spune:

  pt Gheorghios

  Dragul meu, nu uita ca am dori si noi, aromanii ( si suntem sigur peste 1 milion in zisa Elada), tot atatea drepturi cate au magharii din Romania ( scoala in primul rand). Nu uita deci ca suntem pe pamantul nostru.

 7. camelia spune:

  Absurd sau nu … viaţa / avortul unui copil poate fi decisă online.
  http://www.birthornot.com/.
  Votaţi viaţa şi daţi mai departe.

  Probabil că mesajul nu a ajuns prin ţările ortodoxe şi e păcat că viaţa unui copil stă la decizia unor părinţi aşa cum sunt aceştia.

 8. elena spune:

  iertati-ma Parinte, ce vreti sa spuneti prin expresia : „ecumenismelor prost înţelese” ? exista si o parte buna a ecumenismului ? sau o „intelegere corecta” si buna de aplicat ? intreb pt ca, in perceptia unora dintre noi , ecumenismul are imaginea unui „bau-bau” …
  Doamne ajuta !

 9. Mixail spune:

  Pentru aderfe mou π.Γεώργιος
  Pamantul este al Domnului nu al grecilor, macedonenilor slavi (vardari cum le mai ziceti), albanezilor, turcilor, etc. Si El il da cui doreste.
  Ce este pacat ca pentru o denumire pe o bucata de hartie unii au creat disensiuni in Biserica lui Hristos. Pentru o singura denumire.
  Cunosc problema cat de cat, am cunoscut si oameni de acolo, si vlahi de-ai nostrii (pe care poate fratele grec ii va considera elini barbarizati de romani cum de altfel cunoastem toti) si macedoneni slavi si toti considera ca este dreptul lor sa numeasca acel pamant asa, pentru ca vrem nu vrem a facut parte din Macedonia istorica. Care nu a fost nici a grecilor, nici a slavilor. Sa nu intram in detalii sa ajungem sa aratam ca nici Alexandru, nici Filip tatal lui nu erau greci si fratii greci nu au dreptul sa ii numeasca ca fiind ai lor (o demonstreaza refuzul cetatilor grecesti de ai primi ca participanti la olimpiada pe motiv ca sunt barbari si nu greci, pana in momentul cuceririi lor de ciobanii macedoneni).
  Iertare ca am rabufnit intr-o tenta nationalista insa ma doare cand vad ca diavolul isi baga coada si ne arunca in ispite filetiste, ajungand pana acolo incat suntem in stare sa rupem Biserica, de aceasta data Ortodoxa, in schismatici macedoneni (marea majoritate a Bisericii din tara respectiva, numita si a catacombelor, tocmai din cauza acestei persecutii nedrepte,si avand oameni admirabili ca P.S. Naum din Strumica, pe care chiar unii ierarhi greci, romani, rusi il cunosc si cu care acestia colaboreaza, respectiv slujesc cand se intalnesc)si drept-credinciosi macedoneni, unii pentru ca vor sa se numeasca macedoneni si sa aiba Biserica lor nationala (de altfel caruia i s-a acordat odata autocefalia, recunoscuta Patriarhii Gherman, Alelxei al II-lea, care au si slujit cu Arhiepiscopul macedonenilro, iar altii care au fost convinsi sa se rupa de trupul national si sa slujeasca in cadrul altei Biserici nationale (cazul Arhiepiscopului Jovan, supus Bisericii Sarbe).
  Fiecare Biserica Ortodoxa are dreptul sa devina nationala daca poporul caruia ii apartine o doreste. Incercand sa intervenim in dorintele fratilor nostrii echivaleaza cu lucruri demne de comunism si nu de crestinim, sau mai precis de actuala democratie europeana, adevarat comunism cu fata umana.
  Nu tin partea nimanui, doresc doar sa vad fratii ortodocsi in unire in „cuget si simtiri” cum zicem noi romanii, stand unitar in lupta impotriva celui rau.
  Domnul sa ne miluiasca pe toti, greci, romani, albanezi, macedoneni slavi, bulgari, rusi, toti fii ai Celui PreaInalt.
  Iertare frate grec, iertare parinte daca am scriss bazaconii, iertare tuturor si rugati-va si pentru mine pacatosul,Mihai.
  Post roditor.

 10. romeo spune:

  Domnilor, faceti-ma si pe mine sa inteleg un lucru… De ce traiti fascinatia acestei atmosfere idilice ce incercati sa o recreati folosind un limbaj mult prea imbacsit cu slavonisme,arhairme si formule pietiste de tot soiu, desprinse parca dintr-un ev mediu bizantin, care nu cred ca a existat vreodata in forma aceasta. Observatia e de natura lingvistica si sincer va marturisesc ca traiesc cu impresia ca aici posteaza sfint. Nu zic ca nu o fi asa, dar fratilor, hai sa fim seriosi ca e vorba de o exagerare. Daca deschid patericu’ ma astept la un limbaj specific care e si normal sa fie asa, ca vorbim de secol 2, 4, 16. Dar daca deschid un blog crestin ma astept la sintaxa contemporana, nu la formule patristice. Mai ganditi-va la un aspect. Sa presupunem ca intra un new-age-ist pe blog, pai e un blocaj la nivel de comunicare, grosolan. Omul acela pe buna dreptate nu o sa priceapa nimic, ca sa nu mai vorbim de faptul ca o sa traga o concluzie de bun simt, si anume ca traiti in alta luma sau alte timpuri. Totul pare ca o reduta, o cetatuie medievala fortificata pana in dinti cu arhaisme, pietisme, slavonisme, grecisme, citate, pacate si stari condamnabile etc etc etc, unde riga apare ca o autoritate incontestabila, cu yes-man-i fericiti cu ce smerenie ai dobandit ei si traiesc fericirea ca nu sunt pacatosi ca occidentalii si asa mai departe. Parinte fara nici un gand de a ofensa sau leza competenta dumneavoastra morala, sau fara a lovi in credinciosii de pe acest blog, dar intelegeti ca asemenea reflexe, unele dintre ele la limita fundamentalismului nu pot decat sa ne intresteze. Nu de alta dar o sa spuna: uite frate obscurantistii. Iar, a ne suii pe zidurile cetatii cu patericu’ si filocalia in mana si sa trantim de acolo primului necredincois cu acestea in cap nu face decat sa adanceasca clivajul, intre o zona moderna si una traditionala si asa vaduvite de orice urma de comunicare reala si fecunda. Desigur nu pot avea simpatii pentru o perspectiva secularizata care propune un mod egoist si schizofrenic de a privii lucrurile vis-a-vis de o traditie, o memorie in definitiv, careia nimeni nu-i poate si nu ar trebui sa poata intoarce spatele. Dar sa ne izolom fiecare ( si aici vorbesc de ambele tabere, pe de-o parte cea traditionalista si pe de alta parte cea moderna ) pe insulitele noastre si sa incepem sa aruncam unii in ceilalti cu ce avem, nu e o solutie. Solutia cred ca ar consta in cazul in care ne dorim o apropiere a celor de dincolo aici, in incercarea de a crea o punte ce ar consta probabil intr-o reintoarcere la masa discutiilor. Iar rolul nostru ar trebui sa fie acela de a dezamorsa prejudecatile care sunt reprezentate in mod egal si intr-o parte si in alta. Hai sa incercam sa nu mai strivim „pacatosul” sub pleoapa grea a „moralistului crestin” nu de alta dar suna prost si nimic mai mult… 😉

  Doamne ajuta!

 11. ieromonah savatie spune:

  @ romeo,

  eu sint fundamentalist ortodox si ma uit cu amaraciune la cei de talia dumitale. Nu stiu de ce uriti podoaba de veacuri a limbii romane si a poporului roman in general. Petru cei ce propovaduiesc limba sms-urilor si credinta robotilor new-agisti, exista alte bloguri.

 12. romeo spune:

  Iertare parinte!

 13. ieromonah savatie spune:

  @ romeo,

  pace tie, frate. Ierta-ma si pe mine.

 14. Konstantin spune:

  Multe salutari Parintelui Savatie de pe meleagurile Macedonene! Asteptam cu nerabdare cartea.
  Rugati-va si pentru noi, fratii in Hristos.

 15. Mixail spune:

  @ Konstantin: Parintele Konstantin?
  @ parinte Savatie, ar fi frumos sa mai publicati si alte carti in macedoneana…multi de acolo ar dori sa citeasca cartile sfintiei voastre.Este o sete mare dupa Cuvantul Domnului pe acolo…mai ales ca au existat doua generatii rupte complet de biserica.
  Doamne ajuta si iertare daca am fost prea indraznet cu sugestia. Va saluta copilasii din Constanta daca va mai aduceti aminte de ei.Va poarta in rugaciuni mereu.

 16. pentru Tache fanarrioti
  Si eu as vrea sa aiba grecii din Turcia drepturile pe care le au turcii in Grecia(vezi Tracia(N.E.Greciei)care au cucerit deja Grecia prin invadarea intentionata citorva sute de mii musulmani

  pentru Mixail
  Ca sa te convingi ca Alexandru cel Mare era grec te rog viziteaza muzeele arheologice din Tessalonic si din Vergina.Te vei convige(daca vrei)
  Statul Macedonia NU EXISTA.Este o inovatie lui Tito.Exista harti yugoslave din 1950 unde ”Macedonia”de azi se spune VARDARIA!
  Biserica schismatica este tot o inovatie lui Tito pt ca nu poate exista un stat FALS(chiar daca e fals) fara biserica.Arhiepiscopul Iovan este un martir persecutat si intemnitat pe nedrept
  CONCLUZIE
  PLANUL NOII ORDINII ESTE SA FIE OCUPATE SI DECLARATE INDEPEDENTE DE CATRE MAGHIARI SI TURCI(ca in Kosovo) PAMINTURI ROMANESTI SI GRECESTI RESPECTIV.ASTA E CLAR CU OCHIUL LIBER.AMBELE TARI SUNTEM INROBITE LA F.M.I. STIRILE(pe care le urmaresc) IN LIMBA ROMANA SI IN LIMBA GREACA ,DECLARATIILE POLITICIENILOR,argumentele lor NU SE DEOSEBESC DELOC.POLITICIENI NOSTRI SI POLITICIENI VOSTRI EXECUT ACELEASI ORDINI
  Multumesc,iertati

 17. romeo spune:

  Parinte am primit o lectie sfasietoare pentru ca nu am vrut sa o invat de prima data si anume: la cei trufasi e rezervat toiagul. Mi-ati dat o chelfaneala… mama, mama. Dar va marturisesc ca am simtit ca ma izbesc de un munte de hotarare si ca orice conexiune neuronala a tartacutei mele e scanteie-n vant si care se afla in fata a „altceva”. Si unde orice retorica tendentioasa nu are acces, nu intra si simteam ca ma numar printre cei nechemati, care sunt defapt chemati, dar se autopriveaza tocmai pentru ca se raporteaza gresit la situatie in sine. Va multumesc Parinte! Doamne ajuta!

 18. sanda zeic spune:

  Am cititr-o ,
  e buna.

 19. tache fanariotti spune:

  pentru π.Γεώργιοςt
  Ce va opreste totusi sa dati dreptul de a studia in limba materna sutelor de mii de aromani din Grecia?

 20. George spune:

  Ma bucur ca in macedonia a aparut aceasca carte! Poate ca aromanii(vlahii) care traiesc in Macedonia vor auzi de aceasta carte si de faptul ca a fost scrisa de un calugar ortodox valah(adica roman de la nord de dunara), frate de sange cu ei si vor avea curiozitatea sa o citeasca si in romana.

  Vor observa ca inteleg foarte mult si pe viitor cine stie, vor avea din nou Biserica in limba Romana.

  La fel si aromanii(vlahii) din Grecia, care au fost grecizati fortat prin biserica exclusiv in limba greaca. Ar trebui sa aiba biserica si slujba ortodoxa in aromana, la fel cum era in marele oras vlah Moscopole.

  Ar fi interesant sa fie si pasaje in romana din cartea originala in traducerea in limba macedoneana.

  Asa vlahii de acolo, probabil si ei indctrinati de slavi, cum sunt si cei din grecia sunt indoctrinati de greci sa isi nege romanitatea, se vor convinge singuri ca vorbim aceeasi limba dar in dialect si ca suntem acelasi popor roman despartit in mai multe ramuri.

  Poporul Roman = traco-iliri romanizati.
  Sa nu uitam ca dacii erau un neam al tracilor.

 21. George spune:

  Ma bucur ca in Macedonia a aparut aceasta carte! Poate ca aromanii(vlahii) care traiesc in Macedonia vor auzi de aceasta carte si de faptul ca a fost scrisa de un calugar ortodox valah(adica roman de la nord de Dunare), frate de sange cu ei, si vor avea curiozitatea sa o citeasca si in romana.

  Vor observa ca inteleg foarte mult si pe viitor cine stie, vor avea din nou Biserica in limba Romana.

  La fel si aromanii(vlahii) din Grecia, care au fost grecizati fortat prin biserica exclusiv in limba greaca… Ar trebui sa aiba biserica si slujba ortodoxa in aromana, la fel cum era in marele oras vlah Moscopole.

  Ar fi interesant sa fie si pasaje in romana din cartea originala in traducerea in limba macedoneana.

  Asa vlahii de acolo, probabil si ei indoctrinati de slavi, cum sunt si cei din Grecia sunt indoctrinati de greci sa isi nege romanitatea, se vor convinge singuri ca vorbim aceeasi limba dar in dialect si ca suntem acelasi popor roman despartit in mai multe ramuri.

  Poporul Roman = traco-iliri romanizati.
  Sa nu uitam ca dacii erau un neam al tracilor.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: