”Filosofia scandalului” meu cu Andrei Kuraev la Jurnal TV

În data de 9 noiembrie am acceptat să ies față în față cu Andrei Kuraev în emisiunea ”Priamoi razgovor” la invitația directorului Jurnal TV. Întîlnirea în sine cu diaconul rus nu e ceva neobișnuit pentru mine, deoarece ne întîlnisem chiar în ziua precedentă la hramul bisericii Sfîntul Dumitru din Chișinău. Neordinar în emisiunea de la Jurnal TV era doar faptul că Andrei Kuraev și l-ar fi dorit alături pe un înalt demnitar din ministerul Justiției pentru a face din cazul asociației ”Fericita Matrona” un caz banal de huliganism, scăpînd astfel de răspunderea pentru acuzațiile de sectarism și ”furerism” aduse grupului. Dar despre felul în care își organizează protodiaconul Andrei Kuraev campaniile de presă cu o altă ocazie…

Am avut două feluri de replici la această emisiune. Primii care m-au acuzat că am fost prea dur și că am ”năvălit” asupra nevinovatului diacon și alții care m-au acuzat de prea multă cumințenie. Accept ambele critici, mărturisind că eu însumi aș fi preferat să fiu și mai dur și mai cuminte, dacă nu aș fi văzut această emisiune doar ca pe o rundă dintr-o luptă care se dă nu după regulile mele, adică o luptă fără orice fel de reguli. Aș fi fost mai dur pentru că aveam ce-i reproșa lui Andrei Kuraev, totuși nu puteam să fac asta pe fondul îmbrîncelilor cu cei de la Fericita Matrona (ce mult și-a dorit Kuraev să facă din mine un extremist și să mă bage în dosarul Cibric). Aș fi fost mai cuminte, deoarece consider că Ortodoxia trebuie să-și susțină tăria cu o bună cumințenie și nu prin strigăte, fețe înroșite, îmbrînceli și aruncări cu ouă. Știu că în opinia misionarului rus pînă și mucenicii înjurau în timpul chinurilor, totuși eu prefer ca o polemică între doi slujitori ai Bisericii să aibă loc fără înjurături.

Avînd în vedere că dosarul meu împotriva lui Andrei Kuraev (discutat și susținut în primă fază la Moscova, fapt ce mi s-a comunicat telefonic) este în plină desfășurare, pînă la obținerea unei rezoluții scrise cu privire la acuzațiile făcute de ambele părți, consider că dialogul public cu diaconul moscovit și-a atins scopul pe care mi l-am propus, acela de a obține răspunsuri sau tăceri publice cu referire la subiectele ce mă interesează. Printre ele sînt implicarea numelui Ortodoxiei într-un proiect antibisericesc și anticreștin cum este manualul ”Bazele culturii ortodoxe” al cărui autor este (și nu este?) Kuraev, dar și relațiile inacceptabile ale unui diacon ortodox cu masoneria și serviciile secrete rusești și românești, precum și implicarea activă în proiecte politice interstatale în detrimentul intereselor Ortodoxiei.

Celor doritori de senzații mai tari le promit un meci de box cu părintele Andrei sau o cursă pe motorete, dar după ce mă lămuresc asupra chestiunilor canonice și dogmatice ale polemicii noastre pe calea bătătorită, deoarece e unica, a sinodalității.

Cititi: Misiunea „misionarului” sau ce caută Kuraev în Moldova?

 

58 Responses to ”Filosofia scandalului” meu cu Andrei Kuraev la Jurnal TV

 1. VladR spune:

  Parinte, eu nu am habar rusa, dar sunt sigur ca nu ati fost nici dur, nici cuminte ci ati folosit dreapta socoteala in replicile si atitudinea dumneavoastra. Cu alte cuvinte ati fost echilibrat. Hristos in mijlocul nostru.

 2. viorica spune:

  Cu greu un meci de box sau cursa ar putea depasi taria senzatiilor ultimei luni…
  Alaturi sintem cu sufletul, cu gandul bun si rugaciunea – si cu nadejdea in Dumnezeu.
  Sa va insoteasca in toate Harul Domnului nostru Iisus Hristos,
  Binecuvantati,

 3. 0rt0d0x spune:

  Haideţi, Părinţele, că nu numai Kuraev are relaţii cu serviciile secrete…

 4. ioan L spune:

  Tare as vrea sa inteleg si eu ce vorbiti acolo?
  Nu poate nimeni sa traduca ? 😦

 5. m.g. spune:

  Ar fi interesanta totusi si cursa, desi nu chiar atat de interesanta precum polemica.
  Parinte, as putea sa fac rost de o motoreta dar daca parintele Andrei are prieteni precum tanarul acela cu motocicleta BMW, cred ca o sa gaseasca una mai buna, deci s-ar putea sa pierdeti 🙂

  Sa-mi fie iertata gluma.

 6. 0rt0d0x spune:

  Ştie şi pe motorete, Părinţelu’; e uns cu toate alifiile… Un adevărat James Bond !

 7. martin lather spune:

  Parinte Savatie,
  Kazaciokul ku kuraev kapata konotatii de ephopee( ох, бой).

 8. toravic spune:

  Blagosloviţi Părinte,
  Doamne ajută în mărturisirea Adevărului. Sper să fiţi mai dur data viitoare 🙂

  P.S. Am o mare rugăminte dar şi sfat (în măsura în care îmi permite nimicnicia mea), să studiaţi cazul cu PS Teognost şi cu scrisoarea preoţilor către Kiril şi să le legaţi cu venirea lui Kuraev şi atacul asupra părintelui Anatolie. Cred că veţi găsi lucruri interesante. Deci studiaţi acest aspect mai mult pentru că v-aţi arătat nu prea informat la emisiune, cu părere de rău, căci puteaţi să îl puneţi în caloş pe preapuţinsmeritul diacon.

  Doamne ajută! Rugaţi-vă pentru mine, robul lui Dumnezeu Victor.

 9. ieromonah savatie spune:

  @ toravic,

  mulțumesc de înțelegere. Cît privește acel caz cu vlădica Teognost (care nu este oricine, ci președintele comisiei canonice a Patriarhiei Moscovei), eu îl știu din ce a zis și scris Kuraev însuși, dar și ce a scris părintele Anatolie pe site-ul asociației Fericita Matrona. E adevărat că atunci cînd un diacon se uită în ochii mei și minte, eu nu prea știu cum să reacționez. Am preferat să nu-l fac să mă înjure, pentru că acesta e următorul argument al lui Kuraev atunci cînd e prins cu minciuna. Chiar în această emisiune a fost la o fracțiune de secundă să o facă atunci cînd veni vorba despre Bazele culturii ortodoxe. Iar eu nu suport înjurăturile și prefer să las de la mine.

 10. toravic spune:

  Părinte, cînd Adevărul e de partea noastră nu trebuie să ne temem de înjurăturile duşmanilor sau fraţilor rătăciţi căci astfel nu facem decît să îi încredinţîm în „adevărul” lor şi mai ales la televiziune. Să nu uităm că Hristos care este Însuşi Adevărul, nu sa sfiit să distrugă piaţa din templu.

  Să nu consideraţi că încerc sau încumet să vă învăţ, Dumnezeu să vă ferească de aşa gînduri, eu doar vreau să înţeleg ce se petrece şi unde (sau cine) are nevoie de cearta între ortodocşi.

  Era mult mai util dacă îl dădeaţi în vileag pe Kuraev prin propriile lui mecanisme (căci pînă la urmă în faţa ADEVĂRULUI nu există putere să se opună) iar atunci cînd mărutrisim Adevărul e însuşi Dumnezeu cu noi.

  Doamne ajută!

 11. ieromonah savatie spune:

  @ toravic,

  frate, dragostea îndelung rabdă, nu se mînie, nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr. Hristos nu l-a dat în vileag pe Iuda, ci doar i-a sugerat că știe ce are de gînd să facă, deoarece dorea întoarcerea lui.

 12. toravic spune:

  Părinte, eu nădăjduiesc ca toate să se aşeze pe un făgaş normal, atîta tot. Ştiu doar una, Iuda l-a trădat o dată pe Hristos iar Kuraev prin loviturile sale îl trădează de fiecare dată.

  „De-ţi va greşi ţie fratele tău, mergi, mustră-l pe el între tine şi el singur. Şi de te va asculta, ai câştigat pe fratele tău.
  Iar de nu te va asculta, ia cu tine încă unul sau doi, ca din gura a doi sau trei martori să se statornicească tot cuvântul.
  Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş. ”

  Nu putem la nesfîrşit hule şi batjocoriri să ascultăm la adresa lui Hristos, la adresa Bisericii şi a fraţilor noştri – chiar şi din partea altor fraţi. Vreţi sau nu vreţi, va veni momentul (dacă încă nu a venit) cînd va trebui să rostiţi foarte tranşant ADEVĂRUL. Kuraev merge prea departe.

  Cu iertare părinte.

 13. Nicolai spune:

  binecuvinteaza parinte si iertatimi indrazneala.
  urmaresc ce se petrece in Moldova si toata polemica posibil de la inceput.am urmarit si emisiunea de la Jurnal.tv. spre marea bucurie acesta este si in grila de canale in romania, cunosc rusa la perfectie, sincer imediat dupa emisiune mam gandit, prea moale si ingaduitor ati fost in timpul emisiunii, dar analizind am inteles ca a fost o dragoste crestineasca fata de un ratacit, o ingaduinta preoteasca fata de un crestin ratacit, o inspiratie de vigilenta inpotriva lucrarii diavolului, Curaev e destept, viclean, vorbeste frumos, dar nu ceia ce ghindeste,el ferbea de ura si ciuda, abia astepta sal provocati cumva, sa faca din emisiune un scandal.
  Prin 95 au venit la mine doua femei, sau recomandat martorele lui iegova, si au inceput sa ma puna pe drumul drept, dupa parerea lor- dar repede leam clarificat, si neavind ce spune au zis ca vin peste o saptamina, am luat o carte despre secte, am citit putin, si peste o saptamina, a venit una din precedente si una mai in varsta, iar sau apucat sami indrepte cararile, dar ce citisem despre secte ma ajutat, si au plecat , iarasi intelegandune ca vin peste o saptamina. peste o saptamina a venit tata iadului, stiia bibliia pe de rost, citea numai cei convenea, nu se da batut, cas ratatciti, numi ajungeau cunostinte si argumente,era fanat- dar avand credinta, tot iam pus intrebari, care le evita, si iam petrecut.au zis ca nu mai vin, cas ratacit in intelegerea lor, si perd timpul degeaba, sau dus la altii, sunt sigur, asa si Curaev va da de zidul credintei, el sigur nu are raspunsuri la multe intrebari, si despre afirmatiile sale, si depre concertele roc, si despre homosexuali, si se va duce in alte locuri…din pacate pe multi ii sminteste ceia ce vad, si incearca sa inteleaga cu nivelul cunostintelor proprii, stiu ca lucrul preotilor, crestinilor e sa se roage, dar si marturisirea credintei e necesara, prin argumente, cu ingaduina crestineasca. sa va ajute Bunul Dumnezeu.
  cu mult respect un simplu iconar Nicolae.

 14. Nicolai spune:

  afirmatia lui Curaev ca el exprima punctul de vedere personal, si nu reprezinta biserica, e ,, lucavstvo,,.preot nui profesie de la ora la ora, si el fiind in sutana nu poate sa nu inteleaga ca ce vorbeste nu vorbeste de la sine.comparati cu un militar in uniforma.sunt mari ispitele, viata e o lupta, nu pentru pane, ca panea ne o da Domnul, ci luptam pentru suflete.
  Doamne ajuta.http://www.icoane-lemn.ro

 15. Nicolai spune:

  pentru copii e poveste lui Curaev ca sa intalnit cu Lucinsci, intaiul mason al Moldovei intamplator,posibil aveau o sedinta de partid, ori pomeneau vremurile frumoase, sigur nu sau intalnit sa citeasca Psalmuri.

 16. OANA DULHAN ESTE O ROMÂNCĂ DE NĂDEJDE, CU NĂDEJDE ÎN DOMNUL.

  ESTE STUDENTĂ ÎN ANUL I LA UNIVERSITATEA G.T. POPA , FACULTATEA DE MEDICINĂ GENERALĂ .

  A FOST DIAGNOSTICATĂ CU OSTEOSARCOM LA A DOUA INTERVENȚIE CHIRURGICALĂ . I S-A EXTIRPAT GLANDA PARATIROIDĂ ŞI FIEREA.

  EA NU CERE AJUTOR, DAR NOI, CEI CARE O CUNOAŞTEM ŞI O IUBIM, CEREM AJUTOR DE LA DUMNEZEU ŞI DE LA VOI TOŢI, PENTRU EA, DRAGA NOASTRĂ:

  ESTE ÎN STARE GRAVĂ, ADICĂ ŞTIŢI CUM? AŞA CUM TE UIŢI LA O LUMÂNARE FRUMOASĂ, DIN CEARĂ CURATĂ, APRINSĂ PENTRU A TE RUGA: LUMÂNAREA ARDE ÎN TIMP CE TE ROGI, DAR LA UN MOMENT DAT SE TERMINĂ CEARA ŞI LUMÂNAREA S-A STINS!!! NU MAI ESTE NIMIC DIN CE A FOST… RĂMÂNE DOAR CA TU, SĂ CONTINUI RUGĂCIUNEA…

  FACEŢI UN BINE ŞI RUGAŢI-VĂ ŞI PENTRU OANA, CĂCI LUMÂNAREA VIEŢII EI SE TOPEŞTE ÎN LACRIMI DE MARE DURERE, INSUPORTABILĂ DURERE… TĂCUTĂ DURERE…

  AJUTAŢI VĂ RUGĂM CU BĂNUŢUL VĂDUVEI, CÂT DE PUŢIN AVEŢI… DACĂ VOM PUNE TOŢI ROMÂNII CÂTE UN BĂNUŢ, AJUTĂM O TINEREŢE CA SĂ CREASCĂ ŞI SĂ POATĂ DA ROADE BOGATE.

  TITULAR CONT BANCAR: DULHAN OANA ANDREEA

  CNP. : 2910614225633

  CONT BANCA: RAIFFEISEN BANK, AGENTIA: HÂRLĂU, JUDEŢUL IAŞI

  CONT: RO 66 RZBR 0000 0600 1296 6650

 17. leo spune:

  Hm! Ma gandeam pana acum ca poate ar fi o solutie sa ne refugiem in R.Moldova, la un moment dat, cand nu se va mai putea trai in Romania cipurilor. Incep sa cred ca nu e o idee prea buna. In Moldova vad ca sunt altfel de ispite, la fel de mari!
  Dumnezeu si Maica Domnului ne va lumina atunci prin duhovnicii nostrii!
  Binecuvantati parinte!

 18. […] Savatie Bastovoi: ”Filosofia scandalului” meu cu Andrei Kuraev la Jurnal TV (…) Am avut două feluri de replici la această emisiune. Primii care m-au acuzat că am […]

 19. Ana spune:

  Cred ca in situatii de genul acesta e bine sa aplicam metoda parintelui Arsenie Papacioc. Atacul se face cu tactica.

  Intr-un fel parinte cam asa va vad ca actionati, cu toate ca observ ca sunteti expus in multe lupte si pe fata. Intr-un fel mi-e si teama dar ma si bucur mult. Teama mi-e, ca prea va ataca vrajmasul si noi avem nevoie de dumneavoastra. Bucurie am pentru ca stati in linia din fata si sunteti un exemplu pentru noi.

  Dumnezeu sa va apere

 20. vladp9 spune:

  subtitrarea părinte, sau publicați dialogul ca articol separat 🙂

 21. dan alexandru spune:

  @OrtOdOx
  „Haideţi, Părinţele, că nu numai Kuraev are relaţii cu serviciile secrete…”

  Si credeti ca facand astfel de insinuari ii veti inchide gura Parintelui?
  Sau, poate, cine stie, va refereati la dvs, caz in care, evident, imi voi cere scuze pentru proasta intelegere…

 22. viorica spune:

  @ nicolai & toravic
  Imi cer iertare pentru insistenta dar, interesul pe care mi l-a stirnit intreaga desfasurare ma impinge sa revin catre dvs. cu rugamintea de a rezuma emisiunea, macar in cateva idei. Impresia mea – din putinul pe care l-am inteles si din reactia diaconului – a fost ca desi ingusta cararea pe care a pasit, nu s-a pierdut Parintele nostru si nici n-a ezitat.
  Stiu ca nu este simplu si nici la indemana sa raspundeti acestei rugaminti dar, fara efortul si ajutorul vostru, noi cei ne-vorbitori de rusa nu vom pricepe mare lucru – si-ar fi pacat ca sa ramanem… de caruta.
  Anticipat va multumesc, si daca-am depasit masura, va rog sa ma iertati !

 23. Ana spune:

  De multe ori am simtit nevoia sa invat limba rusa. Acum mi-ar fi fost de folos. In cazul de fata romanii din Moldova sunt avantajati. Ei inteleg si comentariile in romana si cele in rusa.

  Daca stie cineva cursuri de limba rusa pe net, in special alfabetul, va rog dati un link. Multumesc mult.

  Vad ca dureaza ceva timp pana vine o traducere insa cu toate astea poate cei care citesc aici mai fac si o titrare la un film bun:

  Primavara este aproape (“Skoro vesna”, Rusia, 2009)

  http://ramurainflorita.blogspot.com/2010/06/recenzia-unui-film-primavara-este.html

  Doamne ajuta

 24. claudiu d spune:

  Parinte nu s-ar putea traduce in limba romana dialogul dv cu asa zis-ul diacon?
  Noi cei din Romania chiar nu stim limba rusa

  Va rog sa ma iertati daca cer prea multe

 25. toravic spune:

  Ana, eşti din Bucureşti?

 26. viorica spune:

  @ vladp9 @claudiu d @ all
  Oare nu ar putea cineva dintre noi, care cercetam acest loc cautand odihna, mangaiere si Adevar, vorbitor de lb rusa sa faca aceste traduceri? trebuie sa cerem Parintelui Savatie sa faca si trebsoare de care ne putem ocupa si noi, sprijinindu-ne unii pe altii?
  @ieromonah Savatie
  Parinte, cred ca din buna-cuviinta si smerenie nu va cuteza nimeni sa incerce asta, inainte sa incuviintati Dvs acest lucru. Aceasta sfiala, ma uimeste si ma dezarmeaza – chiar daca nu se va gasi nimeni sa faca acest efort – nu ma pot necaji prea tare.

 27. ieromonah savatie spune:

  haideti ca o sa am eu grija de traducere, pe care o sa o alatur unui studiu mai detaliat asupra temei bisericii si scolii in Rusia de la Lenin la Kuraev. Cred ca este important pentru a intelege ce se intimpla astazi cu Ortodoxia pe plan european si ceea ce negresit ne va atinge direct in viitorul apropiat.

 28. viorica spune:

  Sarutam dreapta!
  Trag nadejde sa depasesc candva pruncia, asa incat sa nu se zadarniceasca aceasta dragoste intru Hristos cu care ne ingaduiti.
  Binecuvantati!

 29. Patratzel spune:

  frumos blog … si articole bune o sa te citesc in continuare .. am si eu o poza pentru Basescu cu dedicatie http://patratzel.com/neseriosu/2-lei/

 30. Ana spune:

  Multumim parinte pentru ajutor.

  @Toravic
  In afara tarii.

  Pana una alta am gasit ceva unde sa invat limba rusa si ma apuc de ea http://romanianpolyglot.blogspot.com/2007/10/cum-sa-inveti-limba-rusa-fara-sa.html

  Doamne ajuta

 31. enoriasa spune:

  Cuviosia voastra, asteptam si un nou roman cu tema „biserica si scoala in Rusia de la Lenin la Kuraev”. Este nevoie de un nou Dostoievski. Sa se nasca!!!
  Ma bucur sa va spun ca aveti foarte multi cititori din randul preotilor, care asteapta, ca si mirenii, o noua opera, care sa decodeze contorsionarile suferite de biserica ortodoxa de la Ioan de Kronstad pana azi.
  Binecuvantati!

 32. Отец Василий «Тульский» a trecut la Domnul parintele Vasilie, era acelas luptator ca parintele Anatolie Cibric.
  parinte Savatie cred ca va prinde bine pentru viitoarea intalnire cu Curaev, cautati pe internet parintele Vasilie, stiu ca stiti toate astea, dar sper sa va ajute.
  Doamne ajuta.

 33. Adrian spune:

  Parinte Savatie, imi permit sa va adresez o intrebare care demult ma framanta insa care nu are legatura cu articolul publicat. Folosesc aceasta cale tocmai pentru ca nu am gasit un e-mail ca sa va scriu personal. Am tot privit prin articolele publicate si am gasit cateva articole legate de cipuri.
  Intrebarea mea este: Daca se ajunge sa se implanteze cipul pe oameni pe motive de securitate, este el pecetea sau nu.
  Sunt multi teologi care zic ca daca nimeni nu-mi cere sa ma lepad pe fata de Hristos, cipul nu e o lepadare. Si altii zic ca: Dumnezeu nu se joaca de-a ascunsea cu noi ca sa permita sa fim amagiti de implantarea unui cip de care ni se spune ca e vorba de securitate, dar care defapt sa fie lepadarea de Hristos.?
  Deci daca motivul cipului nu e lepadarea pe fata, directa de Hristos de catre cel care il primeste, poate fi el o lepdare in acest context?
  Si apoi de ce trebuie un crestin sa se teama ca cineva ne urmareste. Ce are un crestin de ascuns? Si asa se stie cam totul despre noi. In perioada comunista partidul stia cine se duce la Biserica, cine si cum se spovedeste si uneori chiar si ce pacate a marturisit.
  Multumesc

 34. pentru basarabeni cunoasterea limbii ruse e un dar de la Dumnezeu,avem acces la multe lucrari din prima sursa…Doamne ajuta.

 35. Florin spune:

  Iertati parinte, am gasit inregistrarea dar nu stiu rusa. Sarutmina!

 36. Ana spune:

  @ enoriasa

  „Este nevoie de un nou Dostoievski. Sa se nasca!!!”

  Daca nu mai avortam, o sa se nasca..

 37. Ana spune:

  @Nicolae Nistor

  @pentru basarabeni cunoasterea limbii ruse e un dar de la Dumnezeu,avem acces la multe lucrari din prima sursa…Doamne ajuta.”

  Cunoasterea limbii ruse este o necesitate, limba romana e un DAR de la Dumnezeu:)

 38. vladp9 spune:

  viorica,
  nu cunosc rusa și nici nu am apropiați care ar putea face traducerea. dacă poți tu sau prieteni de-ai tăi, sunt de-acord cu propunerea de a nu-l împovara pe părintele.

 39. viorica spune:

  @vladp9
  daca as fi cunoscut rusa, sa n-aveti indoiala, as fi cerut incuviintarea Parintelui si as fi facut traducerea, inainte sa cer altcuiva acest efort. Acum era nevoie de efortul celor care cunosteau aceste doua limbi – cu alt prilej este posibil ca eu sau altcineva, singuri sau impreuna, sa fim in masura sa punem umarul – nu putem sta deoparte sa asteptam toate. Ne aratam recunostinta sau mahnirea pentru cele pe care le primim, dar jertfa noastra? Noi cand ne horatam sa daruim? si cand pornim?
  Va rog sa nu va suparati – a fost asa, un gand.

 40. Ana spune:
  noiembrie 15, 2010 la 00:45
  nui o necesitate limba rusa, dar limba noastra materna nu poate fi un dar, dar e ceia ce nui principalul.pentru nivelul propriu cu cat mai multe limbi cunosti cu atat e mai simplu si bine in calatorii si a te exprima.

 41. Ala spune:

  Parinte, cred ca ati dat dovada de o intelepciune divina. Si desi parca ati vorbit mai putin, cred ca efectul a fost mai mare, gandind ceea ce spuneti. Eu am ramas multumita si va admir in continuare. Sa va dea Dumnezeu multa tarie si putere, caci sunteti pe frontul de fata, ca comandat, ca soldat si ca carne de tun(iertati-mi cacofonia). Multa putere si speranta.

 42. Ana spune:

  @ Nicolae Nector. Ai dreptate in legatura cu cunoasterea cat mai multor limbi. Totusi limba romana este un dar:). Ascultandu-l pe parintele Staniloae, intelegem de ce limba romana este un dar. La fel si credinta ortodoxa este un dar.

  uite dar:
  cuviinta
  om de omenie

  ..un sirag de pietra rara

  Doamne ajuta

 43. vlad spune:

  nu mă supăr viorica, mă mir doar

  Post cu bucurie

 44. Victor Roncea spune:

  Dobrivecer-dobrivecer, astia de la JurnalTv gavaresc pe ruseste dar nu stiu sa puna o subtitrare in romana, daca tot traiesc pe bani romenesti 🙂 ???
  Ce vrea tupeistul de tircovnic KGB? Ne traduceti dvs, Parinte?

 45. ieromonah savatie spune:

  @ Victor Roncea,

  traduc, traduc. Să vadă și ”para-ortodocșii ultra extremiști” din Romania. Pot oferi un fragment ca aperitiv:

  A. K.: În al doilea rînd, pentru mine părintele Anatolie Cibric nu este un fenomen moldovenesc, ci o manifestare a unei mișcări globale, pe care eu o văd foarte bine după acțiunile sale din Rusia, în internet și în viața reală. Eu văd asta în Ucraina și în viața României asta începe să străbată cu o oarecare întîrziere față de Rusia.

  Moderator: Ce e ”asta”? Ce fel de mișcare e asta și cum poate fi caracterizată?

  A. K.: Un fel de internațională a unor mișcări para-ortodoxe a radicalilor extremi fundamentaliști…

  Moderator: Ei se numesc pe sine tradiționaliști…

  A. K.: Ei pot să se numească pe sine în multe feluri. Știți, există un fenomen, fenomenul globalizării, foarte complex, foarte controversat, cu foarte multe aspecte negative, dar există și o mișcare antiglobalistă. Oricît de curios ar părea, dar ea este tot globalistă. Așadar, una dintre umbrele pe care globalismul o aruncă asupra întregii planete este mișcarea antiglobaliștilor. Și toți acești troțkiști, cheghevariști, verzi, ei merg la întîlnirile G8 pe toate continentele și organizează aceleași pichete și așa mai departe…

  S. B.: Dar ce puteți spune despre faptul că asociația Fericita Matrona folosește steaguri ale cercurilor extreme din Rusia? Eu o percep ca pe un fenomen pur rusesc, cel puțin în manifestările lui exterioare. Desigur există o obște panortodoxă, dar ea presupune niște nuanțe și despre asta tot se cuvine să vorbim. Trebuie să spunem că a fi antiglobalist nu înseamnă să fii neapărat așa cum o vedem aici sau în unele provincii rusești și de aceea nuanțele trebuie totuși introduse. Există foarte mulți oameni instruiți care sînt antiglobaliști. De exemplu, cu vreo două săptămîni în urmă, în orice caz în această perioadă, Forul asociațiilor ortodoxe din România, alcătuit din o mulțime de oameni interesanți, deștepți și instruiți, care deloc nu aruncă cu ouă în redacțiile gazetelor, s-au exprimat în același sens. De aceea poziția dumneavoastră pentru mine e un pic alb-negru. Faptul că noi nu introducem în dezbaterile noastre și nuanțe poate influența cursul polemicii noastre în general.

 46. viorica spune:

  @vlad,
  Binecuvantata sa fie nevointa acestui post si osteneala pentru Adevar! Pace si bucurie!

  P.S. Daca mirarea dvs. gaseste gresit cum sau ce am zis, mi-ar folosi sa ma indreptati.

 47. toravic spune:

  Ana, mă gîndeam că dacă erai din Bucureşti te ajutam eu să studiezi rusa.

  Cu această ocazie, cine vrea să studieze limba rusă, măcar cît de cît, în măsura în care vă voi putea ajuta, o voi face. E important să fiţi din Bucureşti (sunt bucureştofil :D). Glumeam, urăsc Bucureştiul 😀

  îmi scrieţi pe blog-ul meu un comentariu la orice eseu că vreţi să studiaţi limba rusă şi eu voi avea e-mail-ul dvs automat.

  Viorica, deocamdată aceasta pot să fac căci cu traducerea emisiunii nu prea am timp să mă ocup.

 48. viorica spune:

  @ toravic
  va multumesc pentru raspuns; voi intreba si cantari asupra acestei teme, desigur daca pastrati deschisa oferta.

 49. toravic spune:

  bine Viorica

 50. Ana spune:

  @ Toravic

  Multumesc pentru propunere. Sper sa fie cati mai multi interesati. Avem nevoie de limba rusa.

  „Glumeam, urăsc Bucureştiul ”
  Eu cunosc Bucurestiul numai prin slujbele de la manastiri si biserici, prin sfintele moaste. Adevarat ca este periculos sa conduci prin Bucuresti, insa ce aveti voi acolo, e de mare ajutor. Simt ca in Bucuresti rugaciunea trebuie sa fie continuu, altfel nu stiu cum se poate rezista. E totusi o frumusete aparte in tot sbuciumul capitalei.

  Abia astept sa vin din nou.

  Doamne ajuta

 51. Nicolae N. spune:

  Ana spune:
  noiembrie 15, 2010 la 22:40
  limba materna e un dar, dar e anexa la darul principal, viata data de Dumnezeu,posibilitatea mintala de a invata si alte limbi e un dar,un plus, limba rusa nui o necesitate, asa se poate spune si despre oarecare alta limba, sunt multi care nu o cunosc, dar cunosc alte limbi. cred ca in viitor si limba chineza va fi cu engleza, germana, spaniola, rusa.in orce limba liturgia suna frumos.Doamne ajuta.
  si culorile sunt o ,,limba,, speciala.

 52. Anatol spune:

  Nu e doar problema… în a fi „dur” sau „cuminte”, mai apare şi faptul cum te orientezi, ce obiective ai, cum vreai să arăţi la o astfel de discuţie cînd te afli alături de un tip obraznic, dedublat, viclean etc. care şi în gazdă se simte ca la el acasă, cu aere dominante de „starşîi Brat”, fie rus sau jidovit… În articolele ce vizează potlogăria lui Kuraev, ierom. Savatie pare a fi cu mult mai sigur, direct, clar şi de aici obiectiv; probabil că anume obiectivitatea şi operativitatea, argumentarea suficientă, maximă are puterea de a clarifica rapid lucrurile într-o emisiune limitată, scurtă şi iripetabilă.

 53. Anatol spune:

  Indiferent dacă e cazul, deşi e la subiect, părinte Savatie, uneori faceţi dialoguri televizate destul de amicale cu prot. Pavel Borşevski, ce le puteţi spune ortodocşilor Moldovei despre demersul recent, către mitropolitul Moldovei al acestui preot ortodox de a-l caterisi pe prot. Anatoli Cibric?

 54. Anatol spune:

  … primim orice răspuns, afară de tăcere.

 55. toravic spune:

  dar e tăcere 😀

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: