”Bazele culturii ortodoxe” sau necrologul Sfintei Rusii

Sfînta Rusie nu mai există, iar Ortodoxia e o religie printre multe altele. Este ceea ce dorește să spună manualul ”Bazele culturii ortodoxe” semnat de protodiaconul Andrei Kuraev și implimentat de Guvernul Federației Ruse.

Manualul are menirea vechilor cărți de citire sovietice. El se deschide cu capitolul ”Rusia – Patria noastră” (manualul pe care am învățat eu se chema ”Patria mea”). După ce am citit acest capitol nu am putut să dorm.

Este o reproducere a propagandei sovietice, fără nici o referire la sfinți și la ortodoxie. Rusia este reprezentată de nimeni altcineva decît de Gagarin, primul cosmonaut: ”Cinzeci de ani în urmă de-asupra pămîntului a zburat un aviator necunoscut nimănui. Dar vestea despre zborul său a umplut de bucurie întreaga noastră țară. Și acum noi cu mîndrie spunem: noi sîntem concetățenii lui Iuri Gagarin, primul cosmonaut din lume”.

”Ce ne unește? – întreabă diaconul Kuraev și tot el răspune: O patrie unică”. ”Patria noastră este bogată prin tradițiile sale spirituale. Rusia a devenit atît de mare și de bogată tocmai pentru că niciodată nu a interzis oamenilor să fie diferiți. În țara noastră întotdeauna s-a considerat firesc ca cetățenii să aparțină diferitelor popoare și religii”.

Acum înțeleg de ce diaconul Andrei a declarat la Chișinău că ”pînă la urmă comunismul nu e decît un siplu cuvînt”. A existat vreodată în Rusia prigonirea Bisericii? Au fost torturați și uciși sute de mii de preoți? Au fost zeci de milioane de morți în lagăre, numai pentru că gîndeau și credeau altfel? Diaconul Kuraev ne răspunde: ”Niciodată!”

Care sînt valorile principale ale Rusiei? Aflăm din același manual: oamenii. Cît mai mulți oameni, cuceriți cu nemiluita. Dar valorile principale ale omului? ”Familie, Patria, Dumnezeu (locul trei nu e chiar atît de rău, totuși e îndată după Putin), credința, dragostea, libertatea, echitatea, milostenia, cinstea, demnitatea, educația și munca, frumusețea, armonia”.

Există în manual și definiția omului duhovnicesc: ”Poate fi numit duhovnicesc omul care urmează următoarele tradiții – își  iubește Patria, poporul, părinții, are o atitudine grijulie față de natură, înveță sau lucrează conștiincios, respectă tradițiile altor popoare”. Mai lipsea să participe la subotnice, să adune maculatură și metal uzat.

În continuare copilului i se spune: ”Tu ai ales spre studiu una dintre cele mai mari tradiții spirituale ale Rusiei. Alți copii, a căror familii sînt mai apropiate de alte tradiții religioase sau laice existente în Patria noastră, vor studia cultura lor. Viața Rusiei și a fiecărui cetățean al ei se întemeiază pe diversitatea în unitate a marilor tradiții spirituale. Studiază atent tradiția familiei tale. Nu uita să-ți împărtășești valorile dobîndite și altor oameni – cu cît dai mai mult cu atît primești mai mult. Ține minte că diferiți oameni pot avea sfințenii diferite și trebuie să fii atent să nu jignești pe celălalt. Sfințeniile altui om la început îți pot părea neînțelese, dar nu ai voie să le calci. Aceste valori le vei descoperi pentru tine în viitor”.

Toate acestea sînt spuse în capitolul ”Rusia – Patria noastră”. Vorbind despre Rusia manualul nu amintește nimic despre sfinții ei, nici măcar despre botezul Rusiei de către Sfîntul Vladimir. Rusia nu este o țară ortodoxă, iar Ortodoxia este printre celelalte tradiții spirituale. Nu se vorbește despre Sfinții Kiril și Metodie care i-au învățat pe ruși să scrie. Nu se vorbește despre Andrei Rubliov, despre nimeni. Tot ce are Rusia mai mîndru este Iuri Gagarin.

Da, ne întoarcem în cea mai mare, cea mai puternică, cea mai bogată și cea mai liberă Patrie. Dar de ce trebuie să se ocupe biserica de asta? De ce amestecați numele sfînt al Ortodoxiei în această nouă și veșnic aceeași minciună?

De fapt, nici nu putea să fie altfel, de vreme ce Gagarin a zburat în cosmos și nu L-a văzut pe Dumnezeu.

16 Responses to ”Bazele culturii ortodoxe” sau necrologul Sfintei Rusii

 1. Donkeypapuas spune:

  Şi cu aşa ceva vreţi să îndoctrinaţi copii în Basarabia? Luaţi, oameni buni, vechile manuale de Religie de până în 1944 (dacă nu vă convin cele noi de aici, din România) şi le retipăriţi. Traduceţi-le mai apoi şi în limbile minorităţilor. O soluţie practică şi ieftină în acord şi cu tradiţia naţională românească.

 2. m.g. spune:

  Wow, cumva se pregateste Rusia pentru intrarea in UE ?

 3. Marian M spune:

  Care va să zică, Moscova tot serghianistă a rămas? Nu știu de ce, dar am senzația că și în Ucraina tot așa stă treaba. Biserica e bună pentru că și atâta timp cât scoate cetățeni iubitori de patrie. La noi e bună atâta timp cât aduce votanți?

 4. viorica spune:

  De mare angajament! Daca asa arata incercarea disperata a Rusiei de a se salva pe sine – intrebarea fireasca este : ce trebuie salvat ? viata patriei -„diversitatea în unitate a marilor traditii spirituale „. Care este pericolul care o ameninta ?…..Atunci cine este patria asta, care nu mai seamana cu Rusia ?
  De ce este amestecat numele Ortodoxiei in aceasta minciuna ? Nu este amestecat, acesta este insusi pericolul…

 5. viorica spune:

  Binecuvantati Parinte!
  Dumnezeu nu isi intoarce fata Sa de la noi oricat ne-ar sili si rasuci unii si altii; orice presiune ar pune, nu ne pot desparti inimile noastre de Tatal nostru, si nici stinge nadejdea noastra in El. Am credinta ca, prin oamenii prin care revarsa Harul sau, va intari acolo unde se spetesc altii sa slabeasca; si oricat ne vor impinge, nu ne vom pierde. Ne va trezi, strangandu-ne in jurul Sau.
  Hristos in mijlocul nostru !

 6. Robert spune:

  Kuraev vrea cu tot pretul sa ajunga sus ..poate vreun episcop ceva si pentru asta calca in picioare pe oricine si orice ,am vazut comentariile pe care le face pe blogul lui asa cam cum a tradus google si limbajul mi s-a parut a fi departe de civilizatie ..se pare ca in viziunea lui numai el are dreptate ..l-as cumpara cu un fel de Arie palnturos ,rubicond :)) lasnad la o parte gluma este regretabil ce face el dar cred ca isi va lua rasplata !!

 7. callina spune:

  „ortodoxia este o religie printre multe altele!” da si asa dar.., este Adevarul printre atatea minciuni !
  nu ma intereseaza nici sa-l barfesc, nici sa-l judec, nici sa discut cu el, nici despre el..! nu ma intereseaza absolut deloc, ca si cum ar fi murit „fara coliva!”

 8. blogideologic spune:

  Promiţător titlu de articol.

 9. […] ”Bazele culturii ortodoxe” sau necrologul Sfintei Rusii Sfînta Rusie nu mai există, iar Ortodoxia e o religie printre multe altele. Este ceea ce dorește să spună manualul ”Bazele culturii ortodoxe” semnat de protodiaconul Andrei Kuraev și implimentat de Guvernul Federației Ruse. Manualul are menirea vechilor cărți de citire sovietice. El se deschide cu capitolul ”Rusia – Patria noastră” (manualul pe care am învățat eu se chema ”Patria mea”). După ce am citit acest capitol nu am putut să dorm. Este o reproducere a propagandei sovietice, fără nici o referire la sfinți și la ortodoxie. Rusia este reprezentată de nimeni altcineva decît de Gagarin, primul cosmonaut: ”Cinzeci de ani în urmă de-asupra pămîntului a zburat un aviator necunoscut nimănui. Dar vestea despre zborul său a umplut de bucurie întreaga noastră țară. Și acum noi cu mîndrie spunem: noi sîntem concetățenii lui Iuri Gagarin, primul cosmonaut din lume”. […] […]

 10. pr. Augustin spune:

  cred ca se distrage atentia prin aceste iesiri in decor de la altceva ce se urzeste sub ochiul liber in rusia sau poate chiar, raportandu-ne la o arie extinsa, in europa, care care nu-i prea staina ideologic de telurile maici rusii

 11. Un inginer spune:

  Diaconul zice: ”Ține minte că diferiți oameni pot avea sfințenii diferite și trebuie să fii atent să nu jignești pe celălalt. Sfințeniile altui om la început îți pot părea neînțelese, dar nu ai voie să le calci. Aceste valori le vei descoperi pentru tine în viitor”.

  Citeam de curand pe Razboi intru Cuvant: ”Masoneria nu lupta direct împotriva vreunei credinte, ci din contra, pentru a-si întinde “tentaculele” în toate punctele cheie, încurajeaza pe membrii sai sa ramana fideli credintei în care se afla, DAR, în acelasi timp, le insufla duhul sincretist sub influenta caruia, încet-încet, sa treaca de la certitudinea ca numai credinta lor e adevarata, la minciuna ca toate credintele sunt adevarate “în felul lor””.

 12. szeppty spune:

  ma voi ruga pt „sfanta rusie”atunci cand o voi vedea disparuta de pe pamant asa cum ii multumesc si acum creatorului ca a ingaduit disparitia altor banditi imperialisti,bizantinii

 13. enoriasa spune:

  Pentru Szeppty
  De ce trebuie dupa dorinta dumitale sa dispara „Sfanta Rusie”? Poate ai vrut sa spui ideologia bolsevica, mentalitarea ateist-comunista si faradelegile care s-au nascut si inca mai se nasc din ea. Rusia invie si va intreb exista inviere fara cruce ?
  Cum poti sa amesteci imperialistii cu bizantinii? Si daca peiorativ spui ca imperialistii sunt rai, banditi( nu-i asa, „imperialismul e faza de putrefactie a capitalismului”, mai tineti minte???), de ce spuneti ca si bizantinii sunt banditi? Hai sa avem proprietatea cuvintelor, ca sa nu coboram standardul acestui blog serios!

 14. […] spus pe acest blog) și exprimă deschis susținerea proiectului rusesc de predare a religiei după modelul kuraevian – acela a egalării Ortodoxiei cu celelalte tradiții religioase și culturale, inclusiv cu […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: