Ieromonahul Petru Pruteanu despre cazul Kuraev

Tot mai des sunt întrebat ce părere am despre evenimentele care s-au întâmplat recent la Chişinău, când protodiaconul Andrei Kuraev a numit Asociaţia religioasă „Fericita Matrona” drept sectă, iar liderul şi reprezentaţii de frunte ai acestei asociaţii, ştiind că „toate drumurile duc la Roma”, i-au arătat lui Kuraev drumul spre „cea de a treia Romă (Moscova)”. Mai concret spus, membrii acestei asociaţii i-au cerut teologului rus să-şi ceară scuze public, iar acesta refuzând şi chiar ofensând nejustificat şi foarte urât pe prot. Anatolie Cibric şi alţi membri ai Asociaţiei, i-a fost boicotată conferinţa de la Academia Teologică şi i s-a spus să plece din Moldova. De fapt nici nu era cazul să vină, chiar dacă, trebuie să recunosc, am mult respect pentru părintele Andrei Kuraev ca teolog , dar numai atunci când vorbeşte şi se comportă ca teolog, nu şi când face politică, la care chiar nu se pricepe şi se face de râs, crezând că noi suntem proşti şi nu de dăm seama unde el spune de la sine şi unde „de la partid”.

Eu am tot refuzat să mă pronunţ asupra acestui eveniment, pentru că nu sunt de acord nici cu misiunea de „mercenar” a părintelui Andrei Kuraev, dar nici cu unele idei extremiste promovate de Asociaţia „Fericita Matrona” (despre care voi scrie poate cu altă ocazie). Cât priveşte articolul publicat de părintele Savatie Baştovoi pe blogul său, în mare parte sunt de acord şi subscriu.

Fac totuşi o remarcă: problema nu e nici în părintele Andrei Kuraev şi nici în părintele Anatolie Cibric, ci în Mitropolia Moldovei (care, bineînţeles, nu înseamnă doar mitropolitul). Ea este responsabilă de tot ce s-a întâmplat în decursul anilor în cadrul acestei Asociaţii, de ceea ce s-a întâmplat în momentul vizitei lui Kuraev la Chişinău şi mai ales de tăcerea de după aceea, care este una dea dreptul alarmantă.

Dacă Mitropolia doreşte să fie pace, atunci trebuie să găsească înţelepciunea de a condamna extremele şi extremiştii, şi de a spune că „mercenarul” Patriarhiei Moscovei a întrecut măsura. Nu Asociaţia „Fericita Matrona” a făcut din acest eveniment un scandal între Chişinău şi Moscova, ci chiar Andrei Kuraev, iar Mitropolia are de ales:

1) să fie „curată” înaintea Moscovei, luând partea lui Kuraev, dar rămănând cu conştiinţa pătată, nemaivorbind de scandalurile interne ce pot apărea şi care de multe ori convin chiar Moscovei; ori

2) să dea dreptate Asociaţiei „Fericita Matrona”, rămânând cu conştiinţa (oarecum) curată, dar şi cu o frică continuă şi chiar risc pentru ceea ce uneori scapă de sub control.

Iertată să-mi fie îndrăzneala, dar cred că ar fi mai corect ca Mitropolia să aleagă calea de mijloc şi fie cu Adevărul şi cu Biserica lui Hristos, care nu are nevoie de asociaţii, organizaţi şi nu ştiu mai ce, ci în primul rând de verticalitate, mărturisire apostolică şi misiune internă foarte intensă (care presupune şi multă pregătire intelectuală a clerului), nemaivorbind de o curăţie a vieţii în Hristos a fiecărui membru al Bisericii de la ierarhi până la ultimul creştin botezat.

Dumnezeu să le lumineze şi să ne ajute în toate!

Sursa

17 Responses to Ieromonahul Petru Pruteanu despre cazul Kuraev

 1. Este, dupa umila mea parere, cea mai echilibrata pozitie exprimata pana acum in privinta acestor evenimente. Parintele ii recunoaste meritele lui Kuraev si ii vede lipsurile, fara manie, fara partinire si, pe deasupra, identificand sursa mai profunda a neoranduielii.

 2. viorica spune:

  Adevarul si Biserica Lui Hristos in acest caz, nu pare sa fie cale de mijloc ci deosebita, foarte – si numai dupa cum spune Parintele Petru, ca in nici una din cele doua variante constiinta nu ramane curata. Ci cu pete sau oarecum curata.
  Parinti dragi, aduceti Pacea in inimile si mintile noastre, luminati-ne sa o pastram, truditi sa schimbati purtarile noastre, cu intelepciune dar, fara teama. Nu veti ramane singuri.

 3. viorica spune:

  Noi crestinii, avem experienta vietii obisnuite: imi tin casa si-o apar de bustenii din viitura, si-apoi gasesc vreme sa scot milul, sa varuiesc si in interior. Daca sint hotarata sa locuiesc acolo.

 4. Altfel spune:

  Pute a toleranta in acest comentariu si nu a Adevar.

  „dar nici cu unele idei extremiste promovate de Asociaţia “Fericita Matrona” (despre care voi scrie poate cu altă ocazie)” – care este rostul sa le numiti „extremiste”, fara sa ne dati exemple? Cu acelas succes puteati sa le numiti si „idei sectare” la fel ca Kuraev, fara argumente dogmatice/canonice, ci strict liberaste.

  Se intrevad elemente vadite de PR liberal. Kuraev arunca eticheta „SECTA”, Parintele Petru arunca eticheta „EXTREMIST”

 5. Mos Ioan spune:

  Nu sunt de acord cu Ieromonahul Petru Pruteanu când numeste Asociatia „Fericita Matroana”, ca fiind extremista. Parintele Anatolie Cibric este un Preot deosebit, cu mare dragoste si frica de Dumnezeu.
  Eu îl salut pe Parintele Anatolie si pe toti membrii Asocietiei, multumindu-le pentru curajul, sacrificiile lor si pentru dragostea fata de aproapele, în numele Domnului Hristos.
  Preotul Anatolie Cibric este unul dintre Preotii pe care i-as urma pâna la moarte pentru propavaduirea Adevarului care este Hristos. Cinste acestui Preot Anatolie, un Preot vrednic al Bisericii Ortodoxe Universale!
  Sa ne spuna Parintele Petru, de ce este Parintele Anatolie extremist? Trebuie sa aflam si noi…..

  Parinte Petru Pruteanu, Biserica lui Hristos are nevoie de Ierarhi si Preoti precum Sfintia Sa Anatolie Cibric, cai de mijloc nu exista cu dusmanii Crucii.

 6. […] Ieromonahul Petru Pruteanu despre cazul Kuraev Eu am tot refuzat să mă pronunţ asupra acestui eveniment, pentru că nu sunt de acord nici cu misiunea de “mercenar” a părintelui Andrei Kuraev, dar nici cu unele idei extremiste promovate de Asociaţia “Fericita Matrona” (despre care voi scrie poate cu altă ocazie). Cât priveşte articolul publicat de părintele Savatie Baştovoi pe blogul său, în mare parte sunt de acord şi subscriu. […]

 7. Alin spune:

  (foto, video) NOI DETALII: Grupul de credincioşi, care a doborât ieri Menora evreiască, pare a fi acelaşi care a împroşcat cu ouă în clădirea ziarului Timpul de dimineaţă în 2007

  http://unimedia.md/?mod=news&id=15188

  (video) Ministrul Justiţiei: Dacă se va dovedi că se ocupă de acţiuni antisemite, organizaţia “Sfânta Maică Matrona” va fi desfiinţată!
  http://unimedia.md/?mod=news&id=15201

  Moldovenii ortodocşi protestează împotriva lui Satana din buletin
  http://www.publictv.md/ro/20091104_matroana-05.11.2009

 8. ieromonah savatie spune:

  @ Alin,

  se pare că cei din asociația pomenită au citit prea mult Kuraev, care este cel mai antisemit dintre autorii de mare audiență din Rusia.

  Kuraev despre pericolul evreilor: ”Ei înțeleg că Rusia îi urăște”

 9. viorica spune:

  Parinte,
  Evrei – crezind in steaua destinului lor de „alesi” sa fie norul de martori ai lui Iisus in lume, ajung sa-si rastalmaceasca destinul din pricina trufiei de a cauta ridicarea stapinirii politice asupra celorlalte neamuri(la care nu renunta nici acum – si care face pui, precum se vede).
  Mai raman ei popor ales? si daca nu I-a lepadat pe ei Dumnezeu, n-ar trebui sa ne ferim de astfel de discursuri antisemite?

 10. viorica spune:

  Parinte,
  Nici n-am gandit sa credeti altfel.
  Am intrebat pentru ca, plecand urechea la toate rele cate se spun si se arata, am gresit m-am otravit si nu mai stiu sa scap de cugetele astea urate – m-am ratacit si cautam cale sa ma intorc. Nu-mi trebuie mie judecati care trec arbitrar de la popor la om.
  Binecuvantati !

 11. ieromonah savatie spune:

  @ viorica,

  este un lucru regretabil că astfel discuții se poartă în public, avînd de față oameni de diferite măsuri duhovnicești, diferite nivele de cunoaștere a dogmelor și a istoriei bisericii și chiar atei sau oameni ostili bisericii. E o sminteală care nu ar avea loc dacă aceste chestiuni s-ar discuta în Sinod. Din păcate sinodul nu mai reacționează decît la cazurile care cresc în scandaluri de presă. Eu sînt conștient de toate aceste riscuri, dar cred în curățenia inimii fiecăruia și în lucrarea tămăduitoare a Sfîntului Duh care va readuce pacea și adevărul pe care orice discuție despre erezii și uneltiri drăcești o aduce într-o măsură mai mare sau mai mică.

 12. viorica spune:

  Va multumesc pentru cuvant.
  As vrea sa pastrez Pacea pe care am primit-o prin binecuvantarea Dvs. De aceea va cer iertare pentru neajunsul unor intrebari carora le-ati dat raspuns cu alte ocazii, dar pe care nu am ajuns sa le citesc sau sa le inteleg. Ma straduiesc – sper, cu folos. Si vreau sa „tin” aproape.
  Va sarut dreapta,

 13. Alin spune:

  Parinte Savatie, nu stiu rusa, o traducere completa ar fi mai de folos decat o afirmatie din care se poate intelege orice, practic.
  Este o constatare a unei realitati sociale? Sentimente personale?

  Am postat link -urile incercand sa obtin o confirmare, daca actiunile in cauza le sunt atribuite sau le apartin.

  Va mulumesc pentru confirmare si va intreb: credeti ca aceasta este linia care tine de ‘adevarata ortodoxie’?

 14. ieromonah savatie spune:

  @ Alin,

  eu vorbesc din prisma unei cercetari de 12 ani a realitatilor bisericesti, avind acces la limba rusa. Exista o vorba ruseasca ”Rusia nu poate fi inteleasa cu mintea”. Dumneata imi ceri acum sa te introduc in problemele unei Patriarhii atit de pestrite si de tensionate (din pricina polietnicitatii si a multistatalitatii) cum este Patriarhia Moscovei. A traduce acum tot ce citesc cu referire la acest caz ar insemna sa nu dorm o lună, sint destui cei care o pot face. Am toate temeiurile sa-mi sustin afirmatiile facute si le voi apara in fata judecatii bisericesti si a Sfintului Sinod. Si deoarece consider ca discutia a depasit limitele unei simple polemici, devenind problema de Sinod, nu tin sa spun mai multe decit cele spuse. Dezbaterile asupra cazului cu referirile la texte si afirmatii antiortodoxe raspindite de diaconul Andrei Kuraev vor fi publicate la vremea cuvenita si cred ca vor avea un caracter oficial.

  In ce priveste link-urile la care faci trimitere, ele exprima un alt caz si nu au nici o legatura cu Andrei Kuraev. Si acest caz este in atentia Mitropoliei Moldovei si a Patriarhiei Moscovei si cred ca vom avea o decizie oficiala in viitorul apropiat.

 15. Paul Slayer spune:

  Dincolo de controversa cu diaconul Andrei Kuraev, parintele Petru pare a avea deplina dreptate si cand vorbeste despre atitudini extremiste si… sectare, ei da, asta e cuvantul. Iata de ce: http://c-tarziu.blogspot.com/2010/10/ucenicii-parintelui-iachint-de-la-putna.html .

 16. p vasili spune:

  nici o biserica oficiala ortodoxa nu este curata fecioara a lui Hristos,nu e cunoscut nici un episcop sa nu fie ecumenist..asa ca certurile sant intre cei ce gresesc oricum..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: