Diaconul Andrei Kuraev acuzat în Abhazia că ar îndeplini misiuni ale structurilor de securitate rusești

Publicația ”Nasha Abhazia” îl acuză pe diaconul Andrei Kuraev că ar fi agent al Securității ruse, îndeplinind misiuni în republicile care reprezintă un interes deosebit pentru Rusia.

”Amintim că protodiaconul Andrei Kuraev în prezent locuiește în Abhazia, unde a fost trimis de Universitatea de Stat din Moscova pentru a preda în Universitatea din Abhazia, informează sursa abhază. De aici el se deplasează în republicile care prezintă un interes major pentru structurile de securitate rusești. Însăși aflarea lui Kuraev în teritoriul ocupat al Georgiei fără acordul Bisericii Ortodoxe Georgiene este o încălcare a jurisdicției canonice a Bisericii Georgiene, însă Biserica Ortodoxă Rusă se îndreptățește prin faptul că Kuraev nu a fost trimis de ea, ci se află în Abhazia pe linia Universității de Stat din Moscova. Cu toate acestea, nu există nici o îndoială că aflarea lui în regiunea ocupată are scopuri mult mai largi urmărind anexarea ulterioară a regiunii”, conchide sursa abhază.

Situația amintește scandalul provocat zilele trecute la Chișinău de către misionarul nr. 1 al Patriarhiei Moscovei. Deplasîndu-se pe axa Moscova-București-Chișinău-Tiraspol în scopuri ”private”, cum a declarat pentru presa moldovenească, prtodiaconul Kuraev a decis să organizeze, în treacăt, și o conferință la Academia Teologică din Chișinău. Dar mai întîi, pentru a-și crește audiența, el a făcut declarații deșucheate la două televiziuni din Moldova, numind mai mulți preoți moldoveni ”sectanți”, ”tîmpiți”, ”fuhreri”, provocînd prin aceasta un scandal care a sfărșit cu trageri de barbă. De la Chișinău, diaconul moscovit a plecat la Tiraspol, unde presa transnistreană l-a înfățișat ca pe o jertvă a violenței Chișinăului asupra unui publicist rus.

Declarațiile sale în sprijinul unor lideri politici promoscoviți făcute în direct misionarul moscovit le-a prezentat ca fiind conforme eticii bisericești, nevăzînd în asta un act politic.

Protodiaconul Andrei Kuraev este autorul manualului ”Bazele culturii ortodoxe” aprobat de Guvernul Federației Ruse pentru a fi predat în școli. Misiunea sa în Moldova nu poate fi înțeleasă altfel decît o încercare de a răsturna hotărîrea Guvernului Moldovei de a respinge proiectul clonă al lui Valeriu Pasat ”Bazele Ortodoxiei” în favoarea obiectului denumit simplu ”Religia”, după modelul român. În declarațiile sale televizate de la Chișinău diaconul moscovit a afirmat în cîteva rînduri că un obiect cu denumirea ”Religia” este strict confesional și ar putea îndreptăți refuzul părinților de a-l accepta.

Va reuși oare Kuraev și cei care sînt în spatele lui să introducă Rusia în școlille din Moldova în locul Religiei?

22 Responses to Diaconul Andrei Kuraev acuzat în Abhazia că ar îndeplini misiuni ale structurilor de securitate rusești

 1. alina spune:

  dincolo de toate si de absolut.. TOATE, nu cred ca ar trebui afisate fotorafii care-l pun intr-o situatie critica sau ironica, sau penibila..!
  de fapt sunteti duhovnic.., deci poate e mai bine asa!

 2. ieromonah savatie spune:

  @ alina,

  nu văd nimic batjocoritor – aceasta e imaginea cu care diaconul Andrei Kuraev cucerește ”heterodocsii” și tinerii din afara bisericii. Sînt forografii publice și vă asigur că nu e aceasta cea mai nefavorabilă (mie mi se pare chiar simpatică), există unele pe care nu le-aș publica niciodată.

 3. Ana spune:

  @ Alina

  Desigur ca aceste poze pot parea smintitoare pentru noi crestinii ortodocsi romani care stim ca monahii sunt oameni care se preocupa cu cele legate de credinta.

  Parintele Savatie spune ca este simpatica poza si chiar poate fi, daca ar fi vorba de cineva care-si vede de cele ale credintei si nu cauta sa sminteasca prin tot ce face.

 4. o enoriasa spune:

  Quod erat demonstrandum!

 5. Sunt de acord cu parintele Savatie, poza e simpatica si nu are nimic compromitator in ea. E ceva gresit pentru un preot sa mearga pe motocicleta?

 6. viorica spune:

  Ar mai putea fi folosit drept vector, acum cand a fost imbratisat si se aplica proiectul ”Religia”? Inteleg ca solicitarile de inscriere, desi cifrele publicate arata mai putin de jumatate din institutiile de invatamat in discutie, au depasit asteptarile ministerului educatiei.

 7. m.g. spune:

  Este intr-adevar o priveliste simpatica: un diacon in sutana si cu sandale in picioare, putin durduliu (sau putin mai mult, oare i-a fost greu sa incalece armasarul mecanic ? 🙂 alaturi de un tanar motociclist (imaginea clasica a motociclistului de cursa lunga: par lung, barba, ochelari de soare si bineintales bocancii militari…da, si o cruce cusuta pe maneca) pe o motoreta destul de masiva (sa fie un BMW ?), gata de plecare…cel putin simpatic, chiar induiosator.

 8. ovidiu spune:

  Dati-mi voie sa va contrazic!E grav,gresit si…smintitor!Vedeti cumva vreo cascheta regulamentara in…dotare?!:D
  Este simpatica poza insa,lasind putin gluma,stilu-i cam…neortodox!Poate tocmai asta ar fi si ideea…:-? Cred ca singura caracteristica comuna care i-ar putea lega pe cei 2,in afara infatisarii exterioare,desigur…,ar fi eticheta:REBEL!
  Paul,daca tie-ti pare atita de normal ca un preot sa fie si biker(eventual si microbist-desi unii ar putea gasi aceasta asociere(biker-microbist)insultatoare de-a dreptul,nu-i asa…),atunci poate n-ar fi tocmai iesit din comun ca respectivul sa asculte-n casti si niscaiva „metal”,nu?Ce-i drept e ca i-ar spori si mai mult gradul de…coolness!;)

 9. „Sectanţi, tâmpiţi, Fuhreri…” :))

 10. Donkeypapuas spune:

  N-aţi înţeles nimic din poză! S-au oprit în faţa unui magazin de dvd-uri ca să cumpere un concert cu ZZTop 🙂

 11. Ovidiu, motocicleta este, inainte de toate, un mijloc de transport. Daca aceasta imagine te sminteste, du-te odata in Athos, vezi cum mai vin unii calugari retrasi la Sfanta Liturghie conducand barci cu motor si intelege ca lucrurile astea, atata timp cat nu sunt ridicate la rang de idol, nu impiedica deloc credinta curata.

 12. Porfirie spune:

  sunt de acord cu ovidiu,ce a-ti vrea ca monahii athoniti sa mearga inot…?trebe sa se deplaseze

 13. danielterpea spune:

  32) Mari tensiuni în Biserica Greciei pe seama decreştinării Greciei prin măsurile luate de guvern privind: „Cardul Cetăţeanului”, AMKA, ora de religie, ora de istorie şi manualele didactice pentru lecţiile de neogreacă, imigraţia clandestină, denaturarea şi alienarea credinţei şi a vieţii naţionale şi sociale.
  http://graiulortodox.wordpress.com/

 14. Vulturul Legionar spune:

  Sa nu judecam dupa aparente, sa nu devenim farisei

 15. o enoriasa spune:

  In caz de mare urgenta, nu conteaza cu ce se deplaseaza preotul, nici cine il ajuta. Preotul ortodox care implicit este in fiecare moment al lucrarii sale si un misionar nu se poticneste de formalisme cand trebuie sa mearga in toate mediile. Parintele Savatie a tratat magistral si aceasta ipostasa a preotului-doctor de suflete, in romanul „Nebunul”
  Nonconformismul apare in discutie intre interlocutori conformisti, care uita, minimalizeaza sau pur si simplu nu stiu cat e de greu sa intorci la Hristos un suflet inselat sau ratacit. Nu mijlocul de transport e buba ci lucrarea la care se duce calatorul!

 16. Hohmah spune:

  Drag Parinte,

  Chiar as vrea sa nu fiu inteles gresit !
  Sunt convins ca Dumnezeu il incearca pe acest om. Nu cred ca-l putem ajuta decat prin rugaciunea noastra. Disperarea lui de a-si face prozeliti denota in fapt o lipsa a nadejdii in Dumnezeu.
  Exacerbarea acestui eveniment nedorit, chiar daca poate are un rol de indreptare a pacatosului, facuta cu lipsa de masura poate produce mai multa tulburare decat echilibrare.
  Cei care rad de un asemenea monah nu sunt cu nimic mai presus decat el.
  Un asemenea om este de plans.
  Dumnezeu sa il lumineze si sa il ajute !
  Doamne ajuta !

 17. viorica spune:

  Daca grupul de presiune este suficient de mare si are abilitate …sigur nu va fi lasata singura actiune aceasta incercare – si ce nu reuseste fatis va avea si varianta ascunsa; nu vor lipsi nici mierea si nici focul.
  Parinte, trag nadejde ca Moldova nu adoarma la cantecul inselator. Va sarut dreapta!

  P.S.Declaratiile sustinatoare facute de misionarul moscovit au avut rezultate. Am citit, siderata, la http://www.comunicate.md/index.php?task=articles&action=view&article_id=3479
  „propunerile partidului, pentru Biserica ortodoxa”. Se poate trece cu vederea oferta generoasa, la pachet, a dlui Pasat ? N-am priceput cum este cu dreptul la protectie sociala a clerului…

 18. Recitesc Dostoievsky, Batiuşka… Abisul psihologiei ruseşti. Poate postezi ceva traduceri din el…

  Ştiai că Razumihin îl face pe logodnicul Avdotiei Romanova Raskolnikova, pe infamul personaj Lujin – „jidan”? 🙂

 19. szeppty spune:

  asa asa…
  obisnuiti-va…
  cam asa ar veni popii rusi umflati de vodka si in romania dar nu pe motociclete ci pe tancurile armatei 14 dirijati de Pasat noul marturisitor al sfintei rusii

 20. […] certifică intenția de a scoate obiectul Religia din școli (așa cum s-a mai spus pe acest blog) și exprimă deschis susținerea proiectului rusesc de predare a religiei după modelul kuraevian […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: