Andrei Kuraev a jucat farsa morții sale pentru a arunca în derizoriu orice s-ar spune în continuare în acuzarea lui

Farsa jucată de diaconul Andrei Kuraev, cînd de pe adresa oficială a forumului său a fost răspîndită vestea morții sale subite indică asupra metodelor kgb-iste practicate de acesta.

Într-un interviu acordat ieri noaptea pentru Interfax-Religia diaconul întoarce lucrurile în glumă, zicînd: ”eram curios să văd ce necroloage mi-ar fi scris unii”.

Diaconul nu a simțit nevoia să dea mai întîi o lămurire cititorilor săi de pe blog care vreme de cîteva ore se dădeau de ceasul morții din pricina veștii. Acesta este încă un indiciu asupra faptului că farsa a fost jucată de către diacon însuși.

Care ar fi scopul unei asemenea manevre? Mai întîi de a sustrage atenția de la scandalul provocat în Mitropolia Moldovei. Acum presa rusă va dezbate picanta ”moarte subită” a diaconului Andrei. Iar mai apoi, orice acuzație care urmează să i se aducă în viitorul apropiat diaconului Andrei va putea fi întîmpinată cu replica: ”Sigur, mai ieri ați spus că am murit, azi îmi spuneți că sînt kaghebist, iar mîine o să-mi spuneți că sînt extraterestru”.

Totuși Biserica nu este o agenție de presă și acuzațiile care i-au fost aduse de ortodocșii din Moldova vor parcurge căile canonice pentru a atrage cercetarea netradiționalului diacon de către instanțele bisericești de la Moscova.

Citește și: Diaconul Andrei Kuraev acuzat în Abhazia că ar îndeplini misiuni ale structurilor de securitate rusești

23 Responses to Andrei Kuraev a jucat farsa morții sale pentru a arunca în derizoriu orice s-ar spune în continuare în acuzarea lui

 1. Paul Slayer spune:

  Pe de alta parte, unele reactii au fost intr-adevar interesante. Uitati-va la unele dintre comentariile de la postarile anterioare. Avem inclusiv persoane care dupa poza si dupa cele citite pe internet au stabilit clar ce stare duhovniceasca are diaconul. Ma intreb, daca le trimitem poze cu noi, ne vor spune exact cum stam cu rugaciunea, cu lucrul mainilor si cu delasarea? Aceste mama omida ale duhovniciei ar trebui sa mearga apoi si la Dan Diaconescu: o poza, doua link-uri si iti spun ce rucodelie faci, daca esti pocait sau nepocait si cam ce canon iti trebuie, ce retete trebuie sa aplici, nu pentru a face tocanita sau ciorba de stevie, ci pentru a intra in randul celor duhovnicesti. Si unii si mai iscusiti identifica si eventuala loja in care te afli.
  E trist ce se intampla cu parintele Andrei – trist pentru ortodocsii din Basarabia, trist si pentru multe lucruri bune pe care le-a scris in trecut parintele si care acum vor fi etichetate -, dar la fel de trist e si peisajul pe care il ofera unele dintre aceste comentarii, dintre care cele dintai sunt, probabil, ale mele.

 2. viorica spune:

  Pare o partitura in care diaconul are rol multiplu: purtator de cuvant, negociator, clown …. N-am auzit inca orchestra – oare pentru ca era certitudinea ca vocea poate acoperi intervalul – sau pentru ca, neasteptat a trebuit schimbata cheia portativului?
  Si daca asta ar fi forma innoita a traditionalului? In care, ce este acuzatie sa para doar nevinovat cuvant de indreptare ?

 3. galion spune:

  Parinte, crede-ti ca o sa ajunga pina la instantele de la Moscova? „Раковая опухоль” de care vorbea diaconul Kuraev se extinde in patriarhia rusa. Si cel mai strasnic este ca porneste de la cap. Oare au mai ramas patriarhi ortodocsi ne atinsi de ciuma ecumenista? Ma bucur pentru ortodocsii din georgia ca au facut sa iasa Biserica Georgiei din Consiliul Mondial al Bisericilor.

 4. Ana spune:

  O sa pateasca ca ciobanul cu oile. Cand o sa moara cu adevarat, n-o sa mai creada nimeni.

 5. Marian M spune:

  Pe când și la noi ieșirea din ereticul Consiliu Mondial al Bisericilor? Oare tot la presiunea credincioșilor va trebui făcută, ca în Georgia? Sau va trebui sa ne mutăm la Sud de Dunăre, la Sinodul BOBulgare?

 6. ieromonah savatie spune:

  @ Marian M,

  românii nu trebuie să se mute nicăieri – România este cea mai antiecumenistă țară din lume. Restul sînt baloane.

 7. Marian M spune:

  Explicați, va rog, mai pe larg.

 8. Marian M spune:

  Chiar cred că are mare miză ceea ce vreți să spuneți pe acest subiect, deci lămuriți-mă/ne…

 9. Donkeypapuas spune:

  Orchestra este… roşie. LOL
  România nu practică ecumenismul propagandistic ci pe acela practic. Minorităţilor naţionale şi religioase le sunt respectate drepturile, chiar dacă unii dintre minoritari sunt vehement antiromâni. Nici redobândirea cetăţeniei nu se face pe baza etniei ci a respectării unui drept. În plus, aţi auzit de războaie religioase la români?

 10. ieromonah savatie spune:

  @ Marian M,

  nu acum și nu aici. După ce termin treaba.

 11. Marian M spune:

  Atunci spor și luminare!

 12. o enoriasa spune:

  Domnului Paul Slayer
  Aveti dreptate, dar de la distanta de la care urmaresc acest tragi-comic spectacol cu alese fete bisericesti, bine mediatizate, ma simt ca un pompier fara apa. Incerc sa nu ma smintesc ci sa tin in inima mea „linia de plutire”, raportandu-ma numai la cuvantul lui Hristos! Nu vorbesc de la mine, nu dau retete din cartea de bucate ci caut o explicatie si un raspuns la tot ce s-a iscat si a oferit atata material propagandistic pentru mass media.
  Daca considerati ca, a sugera ca sfintii parinti au dat solutii pentru toate tipurile de conflicte ale omului cu sine cu lumea si cu vrajmasul, inseamna ca nu m-am exprimat clar si va rog sa ma iertati pentru confuziile create. Eu sunt un biet turist care, in aceasta viata, m-am aventurat, fara arme si bagaje, spre lumina lui Hristos si de cand merg consta ca bat pasul pe loc, distanta dintre mine si El nu se schimba. Scrierile ieromonahului Savatie m-au adus la acest blog.
  Ceea ce am citit aici este pentru mine o ispita, care vrea sa ma sperie ca vine tornada si nu voi avea unde ma adaposti! Oare in biserica ortodoxa din Moldova, daca voi intra, voi gasi hrana duhovniceasca si pacea lui Hristos?
  Iertati-ma ca v-am tulburat conversatia ! Voi repeta de acum tot timpul „pune paza, Doamne, gurii mele”! Am intrat nepoftita, dar curioasa si entuziasmata de cuvantul parintelui Savatie si, datorita dumneavoastra ies mai inteleapta!
  Sa aveti pace!

 13. danutza spune:

  asta e o gluma macabra, nedemna de un prelat. nu se glumeste cu moartea!

 14. @O enoriasa: Nu am vrut sa va tulbur cu nimic, mai ales ca acesta este un spatiu unde se vine pentru parintele Savatie, nu pentru mine. Intentia mea a fost sa atrag atentia grabei unora – eu primul dintre ei – de a face judecati duhovnicesti. Pacea sa fie cu noi toti si ma iertati.

 15. ieromonah savatie spune:

  @ Paul Slayer,

  mulțumesc pentru remarcă. Judecarea omului după înfățișare e un păcat.

  @ o enoriasa,

  dar n-am zis-o pentru a te mihni, îți ajunge pocăința pe care a-i adus-o. Depărtează de la suflet orice mîhnire.

 16. o enoriasa spune:

  Multumesc, parinte Savatie pentru binecuvantari dar mai ales pentru romanele cu care improspatati suflul literaturii acestui veac!
  Am considerat ca in jurul opaitului pe care il tineti aprins si pe acest pridvor pot veni toti fluturii. Dar se pare ca nu e asa!
  Nu ma intristez pentru ca toate-s vechi si noi-is toate, ma bucur insa pentru ca ori de cate ori se apropie lupul de stana sinteti treaz si am nadejde ca si de acum inainte nu va prinde nepregatit, ba ii veti trezi si pe altii.
  P.S. Daca Chagal al fi vazut poza „preotul pe motocicleta” azi ar fi fost inca o capodopera suprarealista in galeriile de arta!
  Nimeni insa nu pretinde ca preotul trebuie sa mearga in zilele noastre per pedes apostolorum! Poza lui langa cu puiul de foca e induiosatoare! Pe cand o sa vedem si una cu… tigrul siberian?

 17. Hohmah spune:

  Drag Parinte,

  Cred ca a mai continua mult pe acesta tema nu face decat rau tuturor.
  Eu unul m-am lamurit.
  Sa ne rugam pentru parintele Andrei, daca a ajuns sa aiba astfel de curiozitati !
  Doamne ajuta !

 18. […] Diaconul Andrei Kuraev acuzat în Abhazia că ar îndeplini misiuni ale structurilor de securitate rusești Andrei Kuraev a jucat farsa morții sale pentru a arunca în derizoriu orice s-ar spune în continua… […]

 19. toravic spune:

  🙂 cică România este cea mai antiecumenistă – bună glumă părinte 🙂

 20. Ciprian spune:

  Ce poză părinte, nu mă pot abține de la o glumiță, o focă albă și o morsă… 🙂

 21. Gabriel spune:

  Parinte, sper ca nu ati uitat… ati promis ca motivati de ce Romania este o tara antiecumenista…

 22. Batrinul spune:

  Ciudatenia lui Andrei vad ca intradevar in timp a inceput sa refuleze.

  Daca in vremea studentiei la Bucuresti cu greu ii scoteai un cuvint,acum vad ca multi cu greu il pot opri.

  Ba,si atunci cind eram amindoi ipodiaconi la Biserica Bulgara din Bucuresti,chiar si la hramuri tot timpul tacea,era exact opusul ieromonahului Iustinian,actualul arhiepiscop.

 23. Haiduc spune:

  Scuzaț,i frați romăni, am să scriu în limba rusa.
  о. Андрей в своё время доверил модерацию своего сайта одним не проверенным людям. Позже они оккупировали его сайт, и сегодня он не может повлиять на политику своего сайта. Они используют его „бренд” для своих личных целей. Если вам нужна достоверная информация о нем лучше заходите в его ЖЖ – Лайф Жорнал. Бояться его не надо он прекрасный человек и христианин. Честный и не карьерист. Благодаря его миссии многие люди стали по настоящему православными. Просто о. Андрей лишен ханжества, говорит на языке, который понимает собеседник. Меня, например, раздражают ханжи, которые вокруг всех учат, а сами живут по другому. Его вклад в миссию неоценим. Почитайте его книги и убедитесь в этом. А в российских СМИ часто ходят „утки” о смерти миссионеров. Это работа сектантов и исламистов. Способ устрашения. Кстати, протодиакон Андрей очень тепло отзывается о Румынии. И когда наши „ревнители” здесь в Молдове затеяли бучу о „новом стиле”. О том что „новостильники” идут в ад. Именно о. Андрей встал на защиту „новостильников” и хорошо прошелся кошкой по спине „ревнителей”. Не обижайте диакона всея Руси, он молодец.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: