Diaconul Andrei Kuraev mi-a dat utima șansă

Protodiaconul Andrei Kuraev mă învinuiește pe blogul său de acțiuni îndreptate împotriva Patriarhului Moscovei și a întregii Rusii Kiril și de instigare la ură națională între popoarele ortodoxe. Motivul este publicarea de către mine pe blogul personal a unui material video în care sînt redate momente de la întrunirea religiilor de la Kanbera din 1991 sub auspiciul Consiliului Mondial al Bisericilor, în care apare discursul Patriarhului Kiril, pe atunci mitropolit al Smolenskului.  Diaconul moscovit îmi mai reproșează faptul că am numit acțiunile sale de la Chișinău și Tiraspol ”Cruciada diaconului Andrei Kuraev împotriva Moldovei”.

Deasemenea, diaconul Andrei Kuraev mă întreabă din ce grupare schismatică fac parte, sugerînd că aș fi un schizmatic, de vreme ce atît Patriarhia Moscovei, cît și Patriarhia Română susțin ecumenismul.

Singura mea șansă, pe care mi-o mai oferă diaconul Andrei, este aceea de a mă lepăda de a vorbi despre poporul meu și de a aduce pocăință în fața Patriarhului Kiril și a Moscovei.

Răspunsul meu, pe care mă simt obligat să-l dau, va urma cel mai probabil la începutul săptămînii viitoare, dacă Dumnezeu îmi va da zile și sănătate.

27 Responses to Diaconul Andrei Kuraev mi-a dat utima șansă

 1. VladR spune:

  Dumnezeu sa va aiba in paza Sa si sa binecuvanteze roadele pozitiei dumneavoastra.

 2. viorica spune:

  Parinte,
  Discursul Patriarhului Kiril la Kambera a fost prilejul in care sa-si exprime crezul – ceea ce a si facut. Diaconul, cu toata maiestria vorbelor nu va putea schimba asta . Doar daca Patriarhul s-a schimbat hotararea, ceea ce n-am auzit.
  Acesta un prilej pentru altii sa auda raspicat sa spuneti Cui credeti si al Cui fiu sunteti – ceea ce marturisiti, cu multa dragoste , in fiecare clipa.
  Marturisirea Duhului lui Hristos este cea care ne-a adunat pe linga Parintele nostru Savatie. Caruia orice i s-ar intampla si prin sufletul meu va trece. Dumnezeu sa va lumineze, sa va daruiasca intelepciunea Lui, sa ramaneti curat – Parintele nostru.
  Iertati si binecuvantati !

 3. admin spune:

  Cumparasem si eu o carte scrisa de diaconul Andrei Kuraev din care incepusem sa citesc, dar nu am reusit sa citesc prea mult din ea…Cu timpul am abandonat-o mi s-au părut prea sofiste scrierile sale, desi sunt unele lucruri pe care le zice bine de multe ori da insa cu „nuca in perete”…

 4. anca spune:

  Doamnee, nu-mi veni a crede ochilor…!!!!desi nu prea sunt asa profund in tema cu toate astea…, mi s-a parut o mascarada….o unitate care badjocoreste ideea de cult, biserica, ortodoxie…, iar tanarul Kiril din vremea aceea, …iertare…dar cred ca slujeste o loja necurata…sper sa nu fie cenzurata parerea mea…dar e evident din discursul lui.., ca nu are deaface cu Duhul Sfint ci doar cu o indoctrinare-ideologizare care sa omoare notiunile de ” ortodox- traditie-taina”

 5. dorian spune:

  mai bine impotriva lor decat cu ei

 6. Narodnic spune:

  Of…

  Merita aceasta riposta adusa impotriva imperialismului rusesc? Oare nu profita de ea… cealalta extrema?

 7. rodica spune:

  Iata o ispita! Trebuie sa treaca omul si prin astea.
  Fiti tare Parinte! Dumnezeu sa va ajute!

 8. dan alexandru spune:

  Parinte Savatie, cred ca le stati ca un ghimpe atat lui Kiril cat si lui Daniel. Ei inca mai spera sa va intoarceti la o ortodoxie politic corecta, una cu „fata umana”. Daca misti un pic in front, daca nu te supui „cerintelor”, poti fi etichetat eretic.

  Din pacate, si in Romania percep o tendinta spre totalitarism a anumitor conducatori ai bisericii ortodoxe. In loc sa fie tratate cu responsabilitate problemele majore ale lumii contemporane, in loc sa se ia o atitudine ferma impotriva homosexualitatii, prostitutiei si a altor probleme aparute, se prefera un concubinaj al bisericii cu clasa politica.
  Atunci de ce sa ne mai miram cand diverse aberatii iau treptat locul dogmelor.
  Intrebarea pe care mi-o pun: pana unde poate sa mearga independenta mea in gandire [si in fapta] pentru a nu fi perceput de catre preotii nostri a fi un eretic, sectar sau mai stiu eu ce. Caci eu ma consider al ortodoxiei. „Protestul” meu trebuie sa fie unul tacit, luand doar forma rugaciunii?
  Daca duhovnicul meu – un om de isprava de altfel – se supune acestei conduceri a BOR, nu inseamna ca orice tendinta de evadare din stransoarea subtila dar tot mai accentuata a bisericii potitizate de la noi ar trebui socotita indepartare de biserica…

  Ori, cum poate fi impacata capra cu varza? Ascultarea fata de duhovnic relativ la ascultarea de Dumnezeu? Chiar daca ele aproape tot timpul converg, se pare ca in ultima vreme, datorita presiunilor [nu neaparat oficiale, ci mai curand „sugerate”] venite de „sus”, duce la o oarecare distantare a parerilor.
  Cum putem impaca ascultarea cu necesitatea unui oarecare curaj, fara ca acest lucru sa fie perceput ca o obraznicie?

  Pentru ca nu am niste raspunsuri, consider ca un sfat in aceasta privinta m-ar putea ajuta atat pe mine cat si pe altii.

  Imi cer iertare celor ce le-am adus vreun afront prin cele postate aici.

 9. laurentiu spune:

  la min 3,49-3,50 nu cumva e viitorul patriarh Daniel?

 10. na spune:

  Documentarul din video clip este facut de finlandezi. Ei cu toate ca sunt puternic pro ecumenism, sunt totusi impotriva bisericii ortodoxe ruse. Cred ca nu cu sfintia voastra are treaba diaconul ci cu Finlanda, dar nu are nici curaj nici putere sa actioneze.

  Ar fi interesant sa vedem ce parere are diaconul despre politica bisericii finlandeze pro homo. E de aceeasi parere?

  Altarul bisericii luterane:
  http://www.arcusfinland.net/ohjelma.htm

  predica tinuta de …preoteasa luterana:

  http://www.arcusfinland.net/albumi/sateenkaarimessu/607225

  Dupa textele din biblie, mult verificate de teologii ecumenisti, homosexualitatea nu este nici boala, nici pacat:

  http://www.arcusfinland.net/33

  in engleza
  http://www.arcusfinland.net/7

  international au legatura:
  http://www.lgbteuropeanforum.org/

  cuvantul Arcus e luat de ei din latina (curcubeu)

 11. manuela spune:

  Ooooff, incornoratul asta a impanzit lumea de itze sofisticat insailate, recte politic-corecte… si cum incearca cineva sa paseasca de-a dreptul – nu prin ,,ochiurile” permise – i se agata de picioare tot felul de lucraturi si paienjenisuri carora le strica ,,catarea” si planul…
  Incerc sa imi exprim respectul pentru atitudinea dvs. in tot ceea ce faceti. Sunt sigura ca suntem multi cu sufletul si cugetul alaturi de dvs. Dumnezeu sa va vegheze pasii!

 12. Georgiana T spune:

  ” Ramai cu noi, Doamne,ca este spre seara si s-a plecat ziua…” Dumnezeu sa va intareasca, parinte!

 13. leo spune:

  Parinte, insusi Sf. Teofan Zavoratul spunea ca trebuie sa multumim lui Dumnezeu ca i-a dat poporului rus sa subjuge atatea popoare. Chiar daca se referea la popoarele pagane, cred ca aceasta mentalitate s-a transferat si catre popoarele ortodoxe.
  Ganditi-va(rugati-va) la Sf. Maxim Marturisitorul si spuneti ce trebuie spus.
  Doamne, ajuta!

 14. Bruno spune:

  Parinte, Bunul Dumnezeu sa va lumineze.

  Indraznesc sa va sugerez sa va ganditi daca nu ar fi bine sa reluati conferintele pe teme ortodoxe macar in perioada Postului pastelui, a Postului Craciunului. Cred ca multi mireni, intre care ma numar si-ar ori sa va asculte pe dumneavoastra pe parintele Rafail Noica, sa ne mai luam gandurile de la nebunia lumiii acesteia.
  „Imi amintesc si acum de parca am auzit asatazi cuvantul dumneavoastra la o discutie cred la radio Alba Iulia: sa iertam TOATE pentru Inviere.” Nu spre slava desarta va scriu, desi cui nu-i sta la panda aceasta?

  Despre aceasta situatie cu acest diacon, Dumnezeu sa va lumineze sa pastrati calea cea dreapta intre marturisire fara rest si dragoste fata de cei prinsi in patima politchiei(mai tot timpul imperialiste) ruse.

  Cu drag
  Bruno

 15. Narodnic spune:

  E drept ca am avut o intrebare destul de scurta, insa cred ca este destul de important de raspuns la ea. Repet:

  Merita aceasta campanie dusa impotriva imperialismului rusesc? Oare nu poate fi speculata intr-un sens care poate dauna Bisericii?

  Scopul (oricat de nobil) scuza mijloacele?

  Kuarev are o sumedenie de afirmatii traznite nu de ieri, de azi. Nu era mare lucru de pornit o campanie impotriva lui. Sau chiar TOTUL se reduce la o chestiune de putere si atunci TOTUL devine PR si contra-PR, contre si lovituri sub centura?

 16. ieromonah savatie spune:

  Narodnic,

  orice poate fi speculat impotriva a orice, insa speculatia ramine speculatie si oamenii vad asta. Pericolele pe care mi se pare ca le semnalezi nu mai exista demult. De fapt nici nu au existat niciodata.

 17. viorica spune:

  Sansa oferita seamana a provocare. Ca si scandalul de mai-inainte. Pare mai degraba sa caute motive pentru a justifica altele, prea apasa…Din cat am reusit sa citesc, situatia in Moldova este complexa si delicata, nu numai in plan material – cu nuante pe care nu numai ca le stiti mai bine decat noi, dar care, va si obliga sa nu intrati in joc, pe un teren accidentat….. fara echipament. Miza, asa cum spuneti, este politica; nu ma mira ca foloseste aceeiasi termeni:”schisma”, ”tradare” si ”instigare la ură națională între popoarele ortodoxe” pe care i-am mai vazut.
  Pare sa fie presant sa gaseasca ” prize”. Poate ar trebui ca primind infruntarea, sa nu primiti si termenii/conditiile nepotrivite de disputa. Eu cred ca bine faceti ca schimbati centrul de greutate al discursului.
  Doamne-ajuta!

 18. leo spune:

  Ideea lui Bruno este foarte buna, parinte!
  Va asteptam in Ploiesti oricand, pentru o conferinta!
  Doamne, ajuta sa ne intalnim!

 19. Narodnic spune:

  @ieromonah savatie

  Pericolele nu exista? Eu cred ca exista. De pilda, intr-o carte pe care o cunoasteti bine, un duhovnic al inchisorilor dezvoltase o adevarata ideologie revolutionara impotriva tarismului ortodox, incluzand aici si ierarhia Bisericii. De fapt, era vorba despre influente puternice de tolstoism acolo, dupa cum marturiseste chiar autorul, evocand un vis in care i se aratase insusi Tolstoi. Oricum, tendintele revolutionare ale acestui duhovnic al inchisorilor s-au implinit curand prin revolutia bolsevica, ce a ras orice urma de tarism ortodox. Prin raportare la situatia actuala, pericolul unui anti-imperialism exagerat exista (avem aici acelasi binom putere politica/interese politice-ierarhie).

  Iarasi nu inteleg cum de nu exista pericole cand au existat momente recente in istoria Bisericii de contra-reactii atat de puternice fata de unele abuzuri ale ierarhilor incat s-au pomenit ca ajung in afara Bisericii, sfarsind ca schisme. Oare pericolele acestea nu exista DELOC? Exista doar cele ale puterii oficiale ecleziastice? E plina istoria de asa ceva.

  Raspunsul m-a nedumerit. E ca si cum am spune ca nu exista pericolul ereziilor si schismelor. Bun, am inteles, exista pericolul puterii oficiale ecleziastice secularizate (plus „ecumenizate”). Doar atat? Pericolul ruperii de Biserica, al formarii de grupari schismatice, nu exista?
  Si daca este adevarat ca orice poate fi speculat, asta inseamna ca avem liber sa procedam oricum, amagindu-ne ca oamenii oricum inteleg? De unde acest optimism cu privire la intelegerea oamenilor? Ei probabil vor intelege la fel de bine cum au inteles si cu „cenzura” lui IPS Teofan in ciuda dezmintirilor date chiar de „cenzurati”. Dar daca o sa inteleaga prea tarziu?
  De ce o fi spus Mantuitorul ca vom plati pentru orice cuvant desert si ca vai de cei care ii smintesc pe acestia mai mici?

 20. ieromonah savatie spune:

  Norodnic,

  nu există deoarece toate porțile sînt deja închise. Schizmele nu se fac de către babe, ele se fac de către stat, prin repartizarea foarte rațională a forțelor.

 21. Narodnic spune:

  E drept, dar babele (si nu numai) pot ajunge victime ale acelor forte „repartizate foarte rational de catre stat”. Sa nu credeti ca ma refeream aici doar la ravne necugetate. Ci si la manipulatori ai acestor ravne. Ei exista. La fel si victimele lor. Faceti-ma, rogu-va, sa inteleg. Daca toate portile sunt inchise inseamna ca orice nenorocire se intampla nu mai este un rau, un pacat? Daca schisma este provocata special de stat (si daca statul o face, o face pentru a prinde in menghina ei niste OAMENI, nu o face doar ca agentii provocatori sa aiba ce semna la condica) inseamna ca e mai putin un pacat?

 22. ieromonah savatie spune:

  Narodnic,

  în condițiile politice actuale nu există pericolul unei schisme. Teama de schisma e un bau-bau propagandistic al ecumeniștilor. Dar absolut nici un pericol.

 23. Eutihie spune:

  Doamne-ajuta+ parinte, nu putem fi sigur de nimic niciodata cat traim . Trebuie doar sa nadajduim in Mila BunuLui DUMNEDZEU – Sfant Acoperamantul MAICII SALE +
  IIS+HS
  NI KA

 24. Radu spune:

  BUCURIE SI PACE + DRAGOSTE SI LUMINA + CREDINTA SI NADEJDE + numai in SFANTA BISERICA ORTODOXA DREPTSLAVITOARE A DOMNULUI NOSTRU IISUS HRISTOS FIUL LUI DUMNEDZEU CELUI MULT MILOSTIV catre pacatele si slabiciunile noastre ale tuturora+ iertati si binecuvantati Preacuvioase Parinte pe mine pacatosul si rau-vorbitorul+

 25. letusrejoice spune:

  recunosc ca nu sunt prea dus la biserica. deci intrebarea mea e ce inseamna ecumenismul asta de care zice toata lumea ? ce reprezinta de fapt ?

 26. ieromonah savatie spune:

  @ letusrejoice,

  ecumenismul este forma bisericească a globalizării. Este de fapt implicarea bisericilor în scopurile politicii monialiste și are un caracter strict propagandistic, așa cum puteți citi în Tratatul de dezinformare a lui Vladimi Volkof, ca să vă dau o sursă ”nedusă la biserică”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: