Word Press ne educă: Știați că după sîmbătă, urmează Soare?

Am deschis panoul statistic al Word Press-ului și am descoperit un lucru interesant. Am aflat, așadar, că săptămîna e alcătuită din 7 zile, care în românește se numesc așa: luni, marți, miercuri, joi, vineri, sîmbăta și Soare (Soare cu S mare, iar celelalte cu mici). Pe cînd așa ceva pe ecranele televizoarelor, agenda președintelui și DEX?

6 Responses to Word Press ne educă: Știați că după sîmbătă, urmează Soare?

 1. Cristian spune:

  Cel mai probabil e vorba de o traducere defectuasă și neintenționată. După cum se vede nici nu este completă, cuvântul Change nu a fost tradus.

  Poate au folosit Google Translate sau ceva de genul ăsta din comoditate.

 2. Ioan Florin Florescu spune:

  Platformele internaţionalizate, precum wordpress, folosesc traduceri automate – pentru că interfaţa lor e în foarte multe limbi. Pe paginile wordpress foarte multe propoziţii şi cuvinte româneşti se amestecă cu cele englezeşti.

  Cred că explicaţia în cazul de faţă ţine de traducerea automată. Dacă intraţi pe Google Translate şi cereţi să vă traducă din engleză în română „sunday” – traducerea e „duminică”. Deci, pînă aici nimic dubios. Dar dacă pe acelaşi Translate cereţi să vă traducă exact asta: „mon tue wen thu fri sat sun”, veţi constata că traducerea e exact ce afişează wordpress: „luni, marţi…, Soare!” Pentru că prescurtarea „sun” e citită în baza de date a cuvintelor englezeşti, evident, ca… Soare.

  Cred că asta e explicaţia. Pur şi simplu nu pot să cred că cineva, fie el: ateu, mason, rău intenţionat etc. atît de tîmpit încît să schimbe în limba română „duminică” cu… zeul Soare!

 3. Ioan Florin Florescu spune:

  Apropo de traducerea automată, uitaţi-vă chiar la propoziţia care apare sub postarea dvs.:

  „Acest articol a fost scris pe luni, octombrie 18th, 2010”

  Se vede că e o traducere automată – noi nu spunem „pe luni”, octombrie 18th”..

 4. Elena G. spune:

  Asta imi aminteste de ceva ce am trait – personal – acum vreo 15 ani.

  Tot veneau pe la usile noastre sectarii (adventisti) care incercau sa ne convinga de „adevarul” lor, anume ca sambata trebuie „tinuta” deoarece Duminica (Sun – day) este ziua Soarelui si ca noi, crestinii ortodocsi de inchinam de fapt Soarelui – nu Lui Dumnezeu.

  Nu ma asteptam la mai mult, de la ei, caci nu judeca mai sus de piciorul literei.

  Macar de s-ar inchina si ei – Soarelui Dreptatii!!!

 5. callina spune:

  nu cred ca e o greseala, am fost sambata in suceava cu treburi, eu nefiind de acolo, si peste tot erau afise cu „CULTUL SOARELUI” marti conferinta..ora..etc
  am rupt afise la greu, tot ce mi-a iesit in cale! nu mai stiu daca am procedat bine sau nu, asa am simit! evident au ramas multe intacte, pt ca nu am parcurs toata suceava la pas..

 6. Daniel spune:

  Romanii pentru că se închinau aştrilor au dat fiecărei zile un nume după zeul care trebuia să patroneze fiecare zi. Astfel luni=lună, marţi=marte, miercuri=mercur, joi=jupiter, sâmbără=saturn,duminică=dies solis adică soare. De atunci a rămas săptămâna cu aceste nume. Pocăiţii au şi ei dreptatea lor Biblică pe care o interpretaţi din neştiinţă şi răutate. Istoria este argumentul suprem. Schimbarea zilei de odihnă în timpul lui Constantin cel Mare este evident. De curâd mama biserică a acceptat că Duminica este prima zi a săptămânii prin vocea purtătorului de cuvânt.
  Ca să nu facem păcatul împotriva Duhului Sfânt ar trebui să acceptăm acest adevăr ca odinioară Gamaliel care a avut curajul să vorbească mai marilor timpului Fapte 5:38. Şi acum zic vouă: Feriţi-vă de oamenii aceştia şi lăsaţi-i, căci dacă această hotărâre sau lucrul acesta este de la oameni, se va nimici;
  39. Iar dacă este de la Dumnezeu, nu veţi putea să-i nimiciţi, ca nu cumva să vă aflaţi şi luptători împotriva lui Dumnezeu.
  Dacă răspundem ca Gamaliel dăm dovadă de smerenie şi poate că vom înţelege mai mult!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: