Nikos Kazantzakis, apostolul diavolului și scrisorile sale către preotul Papastefanou, vărul patriarhului mason Meleteos

Dacă ura lui Lenin împotriva creștinilor a căpătat în Rusia forma ateismului satanic, exprimat prin ritualuri și sărbători grotești menite să înlocuiasca sărbătorile și obiceiurile creștine, masoneria europeană dorea înlocuirea creștinismului cu o falsă religie pe care cei mai sclipitori scriitori și artiști erau chemați să o alcătuiască.

Unul dintre autorii „noii religii” este și Nikos Kazantzakis, după a cărui roman regizorul Martin Scorseze a făcut celebrul film „Ultimile ispite ale lui Iisus”, o blasfemie pe care televiziunile din toată lumea insistă să o arate în perioada Paștelui.

Puțini știu că Nikos Kazantzakis nu era un simplu scriitor. Kazantzakis era mason și comunist, aflîndu-se în legătură cu agenții Rusiei bolșevice, așa cum reiese din cele 8 Scrisori către prietenul său Papastefanou, preot ortodox și văr al patriarhului ecumenic din acea vreme, Meletios, personalitate revendicată de masonerie.

Scrisorile datează din 1922-1925 și au fost publicate de Kiriakos Mitsotakis la editura MINOAS din Atena.

„Aici, eu, dupa cum ti-am scris – citim în a patra scrisoare -, trăiesc și lucrez numai cu evrei ruși. Cînd voi putea, voi pleca în Rusia”. Rusia e văzută ca „cel mai interesant centru al lumii în zilele noastre”. Kazantzakis era convins că „evreii și rusii sînt singurele seminții capabile să primească noua religie”.

În scrisoarea a șasea scrie: „Eu întemeiez primele biserici în Berlin și în Polonia: toți sînt evrei. Numai eu sînt grec.” /pg. 75/ Iar în a șaptea îl sfătuiește pe camaradul sau preot: „Încearca să vorbești în mod indirect în biserică despre Dumnezeul nostru” /pg. 84/ De cîteva ori Kazantzakis îi cere vărului patriarhului Meletios să plănuiască un „Sinod Ecumenic” la care să fie întărită noua religie.

Pe plan social Kazantzakis este comunist și vorbeste în termenii lui Lenin, referindu-se la necesitatea purificării pămîntului de elementele ostile.

Din Scrisoarea întîia către preotul Papastefanou

„Plănuiesc împreună cu un prieten să edităm o revistă (nu filologică). Va pregăti calea noastră din punct de vedere sociologic. Va fi comunistă, va cere răsturnarea regimului burghez, va dori, după cum spuneau stoicii, un „incendiu” care să purifice pămîntul prin foc (așa cum ard ogoarele), ca să arunce noua sămînță”. /pg. 37-38/

În jurnalul său secret Kazantzakis decodifică metafora incendiului și ogoarelor în flăcîri. Desigur, ca orice comunist inițiat (Kazantzakis a intrat în masonerie în 1907, așa cum o arată biografii săi), el are în vedere exterminarea tuturor celor care vor sta în calea diavolului roșu:

Din jurnalul secret al lui Kazantzakis (1924-1925)

„… mă întîlnesc în taină cu conducătorii mișcării comuniste de aici și elaborăm planul luptei viitoare. […] Trebuie să ar bine această masă de oameni, să o adaptez la nevoile actuale, să folosesc suferința universală de aici, din mica noastră patrie strălucitoare de la marea albastra, să găsesc expresia cea mai captivantă astazi a teogoniei mele mistice. Vrînd-nevrînd, primul stadiu al inițierii este astăzi Revoluția comunistă [din Rusia]. Lumea aceasta trebuie zdrobită. Să fie zdrobită prin violenţă. Să fim pregătiţi.” /pg. 90-91/

Teogonia sa mistică, pe care o numeşte şi Noua Religie, descrie dumnezeul comunist care nu este altul decît satana:

Din Scrisoarea a şaptea către preotul Papastefanou

„Dumnezeul meu este astăzi Conducătorul întunecatelor grupări populare […] Dumnezeul meu intra în conflict cu această ordine, care îl indurerează, şi vrea, şi poate să nască copii [fii ai satanei]. Şi va părăsi această nouă ordine, ca pe altele, cînd va deveni o piedică” [aluzie la căderea Uniunii Sovietice şi crearea Uniunii Europene?] /pg. 83/ „

Sau, si mai clar:

Din Scrisoarea a şasea către preotul Papastefanou

„Dumnezeul meu este numai noroi, sînge, dorinţe şi viziuni. Nu este neprihănit, nepătat, atotputernic, atotînţelept, drept, atotbun. Nu este lumină” /pg. 74/ Iar în a cincea scrisoare îşi exprimă pe faţă viziunea sa antihristică: „Fii atent, evită ceea ce ai învăţat depsre Dumnezeul creştinilor cînd vrei să concepi chipul dumnezeului nostru!” /pg. 62/
Ura şi violenţa este văzută ca motor al revoluţiei comuniste.

Din Problema socială (1925)

„Această ură este singurul mijloc prin care ajungem la cea mai profundă iubire faţă de om. Doar urînd în chip neînduplecat, vom răsturna întreaga organizare actuală a răului” Desigur, atunci cînd vorbeşte despre om, are în vedere aşa-numitul ”om nou”, comunist, singurul care merită să supraviețuiască, iar răul ia locul binelui, ca în orice răsturnare satanică.

”[…] pregătirile noastre, continuă Kazantzakis, trebuie să fie pregătirile unor războinici, deoarece scopul nostru imediat este să luptăm, să răsturnăm această înspîimîntătoare organizare a răului. Mai tîrziu, celelalte generații se vor bucura în pace de ceea ce semănăm noi cu luptă, cu lacrimi. Astăzi, fie că îl simțim, fie că nu, vîntul ruinei totale bate și curăță pămîntul: să mergem cu el. […] Trebuie să sacrificăm în chip eroic multe dintre cele pe care încă le iubim din tradiția sfîntă, din slăbiciunile moștenite, din argumentele raționale înguste. Cu ele vom dezrădăcina și o parte a inimii noastre. Dar numai așa se purifică pămîntul” /pg. 102-103/

Cît de mult seamănă această viziune cu lozinca leninistă: „Cu mînă de fier vom mîna omenirea spre fericire”. Oare să fi fost Lenin un inițiat în lojele masoneriei? Sau geniul său satanic l-a făcut să vorbească în aceeași termeni cu marii inițiați ai epocii? Ceea ce știm cu certitudine este că în zidul Kremlinului există un templu masonic activ despre care nu știm cînd a apărut. Iar restul, precum îi plăcea lui Kazantzakis să repete e „Tăcere”…

Scrisorile lui Nikos Kazantzakis către preotul Papastefanou, vărul patriarhului ecumenic Meletios, în care îi vorbește despre întrunirea unui sinod ecumenic pentru promovarea noii religii datează din 1922. În 1923 patriarhul Meletios a convocat într-adevăr un sinod, sinodul care a dezbinat lumea ortodoxă în cei pe stil nou și cei pe stil vechi. Rănile acestei despărțiri nu au fost vindecate nici pînă azi, părîndu-se că, la nivel politic, există un interes de a menține și mări această dezbinare.

Din cele opt scrisori inedite către preotul Papastefanou vedem că Nikos Kazatzakis, acest apostol al diavolului, era în legătură și cu alți ierarhi greci. Cartea mi se pare a fi un document care deschide noi căi de înțelegere a istoriei bisericii în secolul XX și soarta ei viitoare.

Cuprinsul cărții format pdf

124 Responses to Nikos Kazantzakis, apostolul diavolului și scrisorile sale către preotul Papastefanou, vărul patriarhului mason Meleteos

 1. Donkeypapuas spune:

  Din nefericire în acest articol comiteţi păcatul manipulării. Aşa cum bine ştiţi desfăşurarea Sinodului Pan-Ortodox din 1923 a fost cauzată de problemele complexe ivite după război în sânul Bisericii Ortodoxe. Uitaţi să spuneţi de ce nu a mai fost prezentă Patriarhia Moscovei. Pentru că în fapt nu mai exista. Marea majoritatea a clerului era fie ucisă, fie în Gulag. Reprezentanţilor ei le era interzisă orice comunicare cu exteriorul. În plus, bolşevicilor le convenea să prezinte propagandistic Biserica lui Hristos ca fiind „obscurantistă”. De aceea n-ar fi acceptat o îndreptare a calendarului.
  Una din problee era şi situaţia fostelor provincii OCUPATE de către Rusia, aşa cum fusese şi Basarabia. Iar în Basarabia a funcţionat, să vă reamintesc, până în 1944 calendarul îndreptat.
  Îmi pare rău că vă spun dar cred că a venit momentul să vă decideţi dacă sunteţi într-adevăr ROMÂN sau vă renegaţi originea etnică.

 2. antuza spune:

  Explicati-mi si mie oricine poate da un raspus: Cum poate un preot ortodox, sau chiar un ierarh, sa slujeasca Sfanta Liturghie si in acelasi timp sa fie mason??? Acei preoti (ierarhi) stiu ce inseamna masoneria, sau sunt niste oameni neinformati si naivi? De ce i-ar trebui unui crestin ortodox in general, sa faca parte dintr-o astfel de organizatie? Pentu ce?

 3. o sora spune:

  Multumim, parinte Savatie, pentru aceste clarificari. Ele sunt necesare pentru de toti „idolii” malefici ai literaturii sec. XX pentru a intelege din ce tarina isi trage sevele literatura acestui secol. E necesara o astfel de radiografie si pentru Sadoveanu.
  Sa va acopere Maica Domnului cu sfantul Ei omofor!

 4. ieromonah savatie spune:

  @ Donkeypapuas,

  dacă, după citirea acestui articol, singura ta nevoie imperativă este aceea de a mă întreba pe mine dacă sînt român, dai de bănuit. Teoria ta despre rezolvarea urmarilor razboiului prin schimbarea calendarului este o aberatie. Ierusalimul si Antiohia au lipsit de la sinod, iar punerea stilului vechi in cîrca Rusiei este o manipulare prostească. Dar să nu transformam o discutie despre Kazantzakis in una despre stiluri noi si vechi se despre cauza dreapta a PPCD-ului.

 5. Paul Slayer spune:

  @O sora: Ca Sadoveanu a fost comunist si mason este un lucru binecunoscut. Si totusi un pustnic roman, parintele Proclu, intrebat de un ucenic despre viata la manastire ii citeaza chiar din Sadoveanu. Ucenicul mirat il intreaba: va place Sadoveanu? Iar parintele Proclu raspunde: daca ce scrie e ziditor, aceea imi place.
  Aceasta e pozitia ortodoxa, precizata de Sfantul Vasile cel Mare in „Cuvantul catre tineri”: sa luam ca albinele ce e bun din cultura necrestina, sa ne folosim de ce e luminos acolo si restul sa-l lasam la o parte. Asa procedeaza Ortodoxia, nu inchizitorial, arzand carti si stergand nume de autori. Cu Kazantzakis e altceva decat cu Sadoveanu, desigur. Am vrut doar sa precizez o pozitie prea des uitata in numele dreptei credinte. Ma iertati.

 6. cavalerulapocalipsei spune:

  Citesc articolul acesta si ma minunez! Nikos Kazantzakis mason? Oare voi chiar stiti cine sunt masonii si cu ce sa mananca masoneria? Daca vedeti in masonerie un dusman inseamna ca va simtiti amenintati.Va e frica sa nu dezvaluie ceva compromitator, asa-i?

  Iesiti si spuneti lumii intregi adevarata viata a lui Iisus!

 7. Emillia spune:

  @Donkeypapuas
  Matusa mea, nascuta in 1925 in Basarabia, traieste din anii patruzeci in Romania, dar si acum mai sarbatoreste Craciunul si pe vechi, cum a obisnuit la parintii sai.
  Din ce sursa ati aflat de calendarul indreptat?

 8. daco-roman spune:

  @ieromonah savatie

  ce va face sa credeti ca PPCD-ul merge pe calea cea dreapta?

 9. daniela spune:

  eu tocmai vreau sa ma apuc sa citesc Zorba Grecul.asta pt ca vreau sa cunosc si alte aspecte ale culturii grecesti(in afara de limba,filosofie,istorie,Biserica si tot ce tine de ea) si pt ca vreau sa fac o analiza a calitatii traducerii romanului in diferite limbi(franceza si romana,mai exact).imi pare bine ca a randuit Dumnezeu sa postati chiar acum articolul acesta,o sa privesc atat cartea,cat si autorul,cu alti ochi si,cu siguranta,cu mai multa grija si rugaciune.
  iar apropo de ceea ce spunea paul slayer:tot asa invata si Sf Ioan Damaschin in Dogmatica;sa culegem si din intelepciunea lumeasca pt a putea apara dreapta credinta,dar sa avem grija sa nu fim atinsi de ea.
  sarut mana

 10. dan alexandru spune:

  @cavalerulapocalipsei

  Din exprimarea dvs reiese ori ca sunteti mason, ori ca simpatizati cu acestia.
  De ce credeti ca masonii ar fi mai in masura sa spuna lumii intregi „adevarata viata a lui Iisus”?
  Oare masonii pastreaza traditia apostolica sau Biserica?
  Cum l-au propovaduit masonii pe Hristos? Cum L-au facut cunoscut lumii?
  Ei prefera, ca mari oameni de cultura sau cine stie ce varfuri ale omenirii ce se cred, sa stea in umbra precum sobolanii si sa arunce din cand in cand cu mizerii catre crestini. Sau catre crezul acestora.

  Poate ca or fi unii masoni, de grade mai mici, care nu au acces la secretele acestei organizatii. Ar putea fi si de buna credinta. Dar ei sunt tinuti asa numai de fatada. Sa zica lumea: „ia uite ce baieti bunu sunt”.Dar cu cat se avanseaza catre gradele superioare, lepadarea de valorile crestinismului este direct proportionala cu gradul la care a ajuns. In varful piramidei masonice troneaza satana. Si nu imi veti putea schimba aceasta parere.

  Cum voi, masonii, spuneti binelui ca este rau si raului ca este bine, nu pot sa stau pasiv si sa ascult amenitarile – deocamdata voalate – pe care le aduceti parintelui Savatie.

  Sa va fie rusine!

 11. dan alexandru spune:

  @Donkeypapuas

  In fata lui Dumnezeu conteaza mai putin originea etnica. La ce i-a ajutat evreului sa fie evreu, daca in loc sa-L primeasca pe Hristos precum Avraam I-a primit pe cei 3 Ingeri la stejarul Mamvri, L-a rastignit pe stejarul crucii?

  Inseamna sa fii orb si sa nu vezi cat de roman este parintele Savatie. Nu ca noi, niste pagini din Dex de umplutura.

  Iar dvs a venit timpul sa va hotarati daca sunteti papuas din Noua Guinee sau roman de al carui nume nu va este rusine sa-l purtati.

 12. Mos Ioan spune:

  Nikos Kazantzakis este la loc sigur, de mai bine de 50 de ani îl mângâie Satana pe frunte si-l fugareste prin tot Iadul. Lasa ca merita!
  Prin tot ceea a scris, s-au pierdut multe suflete, si acum acest Nikos îsi primeste dreapta rasplatire.
  Martin Scorsseze ( un putrezit pâna în maduva oaselor) a turnat filmul „Ultimele ispite ale lui Iisus Hristos”,
  dupa romanul lui Nikos K., care a fost marxist, budist, si mare ticalos.
  La aparitia filmului mai sus mentionat, în 1988, crestinii au dat foc cinematografelor în semn de protest. Prin acest film se dadea, înca, o Palma Mântuitorului Lumii si multi crestini au ripostat violent împotriva acestui film si al regizorului criminal – ticalos Scorsseze. Atunci ca si acum exista crestini care nu accepta blasfemii la adresa Domnului, si combat, cu curaj, ticalosiile îndreptate împotriva lui Dumnezeu.

 13. Paul Slayer spune:

  @Emilia: Pai de vreme ce Basarabia a fost parte a Romaniei unde se folosea calendarul indreptat, se intelege ca si acolo se tinea acelasi lucru.
  @Pr. Savatie: Sa spunem ca pentru cititorii mai neavizati – spuneati si Sfintia Voastra ca riscul internetului este ca nu-ti mai cunosti/vezi toti auditorii – mentionarea problemei calendarului in acest context risca sa se transforme in pretext de a sprijini neoranduielile stiliste promovate de unii pe la noi. Evident, nu asta e intentia Sfintiei Voastre, dar nu toti va cunosc.

 14. Paul Slayer spune:

  In alta ordine de idei, apropo de modul de a-i deruta pe oameni amestecand lucrurile – am ajuns zilele trecute la invitatia cuiva intr-o ceainarie cu un „decor” destul de oriental: muzica „de relaxare”, un meniu strict „naturist” etc. Pe pereti, plin de carti: Budisme, hinduisme, tot felul de divagatii despre „iluminarea la romani”. Si intr-un colt, destul de vizibile totusi, cartile Sfintiei Voastre („Audienta…”, „Diavolul…”, eseuri), cateva din ale Sfantului Nicolae Velimirovici si altele din aceeasi categorie.

 15. viorica spune:

  @Paul Slayer
  Pericopa semanatorului ar trebui sa fie raspunsul nelinistii Dvs. Semintele trebuie sa ajunga pretutindeni…

 16. Emillia spune:

  @Paul Sayer
  Daca e atat de lojic, ma mir si eu cum nu s-au priceput bunicii mei sa treaca la stilul nou.

 17. Hohmah spune:

  Drag Parinte,

  Va scrisesem un comentariu mult mai frumos si mai lung referitor la „amanunte” si pericolul detaliilor in viata crestina.
  Eram mandru,cat de frumos si inaltator scrisesem.
  Si atunci dracu ce a facut ? m-a facut sa pierd tot ceea ce am scris pentru ca mandru nu este bine sa fii, ba chiar poate fi fatal !
  Va multumesc despre informatiile legate de NK si va rog sa publicati un fragment de text recent dintr-o revista romaneasca.
  Poate unii vor intelege ca Dumnezeu poate mantui nu numai crestinii si in niciun caz nu cred ca o va face cu cei care se cearta toata ziua pe date.
  Asta este credinta mea si nu judecata mea.
  „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut,care din Tatal S-a nascut, mai inainte de toti vecii”.
  Este evident ca unii vor sari din nou in sus, in numele crestinismului, si vor spune ca eu sunt un ecumenist sau si mai grav un sincretist.
  Iar ca dumneavoastra sunteti cel putin „suspect” atata timp cat va premiat Soros 🙂
  Doamne ajuta!
  –––––
  „Cu cateva luni inainte de a muri, unul dintre cei mai proeminenti rabini din Israel a scris numele lui Mesia pe o bucata de hartie, cerand ca aceasta sa fie pastrata intr-un plic timp de un an dupa moartea sa. Cand a fost deschis plicul, a fost gasit numele cunoscut de secole : Yehoshua(Yeshua – Iisus) este Mesia.Respectatul rabin Yitzak Kaduri a scris in nota secreta:” Cu privire la abrevierea numelui lui Mesia, El va ridica oamenii si va dovedi ca legea si cuvantul sau sunt adevarate. Aceasta semnez eu in „luna milei”[…]
  Cand cel mai cunoscut rabin din Israel indica numele lui Mesia ca fiind Iisus este de inteles de ce ultima sa dorinta a fost sa se astepte un an dupa moartea sa pentru desigilarea notei pe care a scris-o, comenteaza „Israel Today”[…]
  Cititorii evrei de pe forumuri au comentat cu stupoare: „Deci asta inseamna ca rabinul Kaduri a fost crestin” sau ” Crestinii danseaza si jubileaza”[…]
  Kaduri, care a murit la varsta de 108 ani, si-a surprins adeptii cand le-a spus, cu putina vreme inante de a muri, ca l-a intalnit pe Mesia. In sinagoga sa,cu ocazia sarbatorii Yom Kippur, el a lasta invataturi pentru recunoasterea lui Mesia. Kaduri a mentionat ca Mesia va aparea in Israel dupa moartea lui Ariel Sharon (fostul premier, aflat in coma din anul 2006). Aceasta precizare nu este singulara insa. ea coincide cu predictiile rabinului Haim Cohen, cabalistului Nir Ben Artzi si sotiei rabinului Haim Kneiveskzy.”

 18. callina spune:

  eu am incercat, auzind cuvantul lui danion de la chisinau, sa tin calendarul vechi(in rom.)si sa merg la biserica de rit vechi! dar, nu am reusit, simteam ca ma pierd, pierdeam din credinta si asa putina pe care o aveam! oricum am plecat de la preotul la care ma spovedeam (in oras) si pe care, oricum nu l-am putut numi „duhovnicul meu”. poate nu m-am putut sa zic „acomoda” dar, nu-i termenul corect nici asta, pt ca inainte avusesem duhovnic de manastire! m-am imbolnavit si mi s-a spus ca ar fi bine sa am duhovnic mai aproape, unde sa merg f des! am ascultat de toti.. si rau am facut! imi pare rau pana mor ca mi-am lasat primul meu duhovnic, asa cum era la distanta!!! deci.. am revenit la calendarul nou, cei care incearca sa stie ca trecerea asta nu e asa usoara, si sunt nespovedita de 1 an si….! e rau de tot !!! cred ca mai rau de atat, mai trist, mai incomplet nu se poate! binenteles fiecare om simte in felul lui!

 19. daniela spune:

  callina,imi pare rau pt tine si sper ca lucrurile sa se indrepte

 20. Ana spune:

  @callina „sunt nespovedita de 1 an si….! e rau de tot !!! cred ca mai rau de atat, mai trist, mai incomplet nu se poate! binenteles fiecare om simte in felul lui!”

  Callina, mergi si te spovedeste cat poti de repede. De ce sa tii in tine suferinta asta, mai ales ca stii ca linistea o ai in biserica ortodoxa.

  Si de ce nu poti sa mergi din nou la fostul duhovnic? Mergi, mergi si mai important, nu sta fara spovedanie. Dumnezeu sa-ti ajute.

 21. Cavalerul Apocalipsei spune:

  dan alexandru spune:

  „Din exprimarea dvs reiese ori ca sunteti mason, ori ca simpatizati cu acestia.”

  Daca as fi mason nu as fi ateu. Se vede cat de mult cunoasteti despre masonerie. Ca sa fi mason trebuie sa crezi intr-o forta superioare.

  „…cu cat se avanseaza catre gradele superioare, lepadarea de valorile crestinismului este direct proportionala cu gradul la care a ajuns. In varful piramidei masonice troneaza satana. „

  Acest lucru se intampla pentru ca avansand in grad ti se dezvaluie anumite lucruri care te fac sa iti schimbi filosofia de viata si sa nu mai vezi lucrurile doar in religie. Bineinteles, tot ce e impotriva voastra numiti satana!

 22. Mos Ioan spune:

  @ Dan Alexandru,
  Va salut în Numele Domnului nostru Iisus Hristos.
  Sunt de acord cu domnia voastra în tot ceea ce ati spus în comentariile de mai sus. Adevarat ati grait.
  Dumnezeu si Maica Domnului sa va ocroteasca!

 23. Mos Ioan spune:

  @ Callina,
  Pâna ajungeti la Sf.Spovedanie, asezati-va în genunchi si spovediti-va în fata Sf.Icoane. Daca este posibil, duceti-va, de urgenta, la vechiul Duhovnic si vorbiti cu dânsul. Este imperativ acest lucru, pentru sanatatea corpului si a sufletului. Daca nu mai puteti reveni la vechiul Duhovnic, cautati un Preot anti-cip, anti-homo, anti-eutanasie, anti-incest, etc.etc., si spovediti-va!
  Sa va ajute Bunul Dumnezeu!

 24. Mos Ioan spune:

  @cavalerulapocalipsei,
  Tu ce grad ai???
  Las-o mai încet…..înteles?

 25. Cavaler drag al apocalipsei, te contrazici. Daca masoneria e, cum spui, religioasa, inseamna ca avansand spre gradele superioare devii mai religios. Deci evident ca raspunsul il vei gasi tot in religie.
  Pe de alta parte, in masonerie poti fi bine-merci ateu. Am citit destul despre masonerie ca sa stiu acest lucru, daca vrei te trimit la surse bibliografice in acest sens. Pe zi ce trece mi se pare ca, desi esti un om inteligent, abordarea ta este propagandistica, dar in niciun caz stiintifica.

 26. viorica spune:

  @callina
  cred ca problema dvs. nu vine de la calendar, ci din alta parte … eu am trecut prin ceva asemanator fara sa vreau: preotul parorhiei, duhovnicul care imi purta pacatele in fata lui Hristos, a fost pensionat – si inlocuit chiar in perioada Postului Mare; cu mare greutate l-am gasit asa incat sa ma pot impartasi – tulburare mare! Iar satan s-a bucurat si folosit de prilej : cautand eu duhovnic imi scotea in cale tot neputinte si-mi arata rele, doar-doar sa ajung la disperare…
  Ce am inteles din asta? Tulburarea ma impiedica sa vad clar: in loc sa-l caut pe Hristos si sa-l chem in fiecare clipa a vietii mele, eu cautam un om care sa ma primesca bland, sa aiba rabdare, asa, si asa…. Sigur ca imi doresc un duhovnic cu experienta, care cauta, intelege si crede in Duhul pe care mi-l impartaseste mie, cultivat, bland si rabdator, cu viata curata – care sa ma sfinteasca … dar ma ridic eu ca ucenic la masura unui astfel de duhovnic, am inima si mintea deschisa asa incat sa primesc invatatura la asemenea masura? Am grija sa-mi curat sufletul si nu pierd nadejdea ca Dumnezeu prin cei alesi trimite si invatatura buna, sa sporesc dupa masura mea. Sigur ca as vrea sa am in duhovnic un model – dar asta inseamna sa-l cunosc indeaproape: sa simt cum se roaga, cum mananca , cum cearta , cum mangaie , cum se nevoieste… pot sa-i urmez ?
  Daca ma tulbur asa usor si nu pot sa rabd o privire rece sau aspra sau chiar sa ma certe – este pentru ca am uitat ca Cel care ne iubeste, ne asteapta sa ne vindece…
  De ce va alimentati frica asta ? Nu va mai tulburati asa! Ce v-a facut sa vreti sa treceti la biserica de rit vechi? Aceasta alegere are alta greutate decat cea in care alegi la care sala intri la film, la multiplex. Cautarea are viata ei, ceva ati gasit – devreme ce ati vrut sa schimbati; poate alegerea avea temei bun, dar nu erati pregatita sau nu era vremea. Deznadejdea este cea mai rea asta spun toti Parintii pe care ii stiu .
  Este limpede ca cel care a impins la despartirea Bisericii pe motivul calendarului, satan nu sta cu mainile in san : ne zbuciuma si ne dezbina, aduce nesiguranta si tulbura – ceea ce ati trait este doar unul dintre scenarii… cei mai multi nu am gasit izvorul curat al invataturii, citim – dar cine poate spune ca intelegem drept? M-am trezit cumparand multime de carti mai mult sau mai putin folositoare si mi-e greu sa ma orientez – fara sfatul limpede al cuiva care a trecut prin ele, care sa se fi straduit la intelegerea lor; orice – bun fiind dar folosit prost – poate sa–mi aduca greseala, dar nu poate stinge Dragostea care ma ridica sa-L caut.
  La fel de limpede este ca nu se va opri…cum sa intarim credinta? Doamne, lumineazaza, da-le putere si intelepciune celor caror le-ai trimis Har sa ne pastoreasca, iar noua trezvie si ascultare!

 27. Hohmah spune:

  Dragi confrati de blog, 🙂
  As raspunde si eu unora mai „nervosi” de pe aici cu o vorba romaneasca : „Aveti draci pe voi ?” Asa spunem noi romanii , chiar si cei atei 🙂
  Evident ca tot ce nu este Bun este Rau. Nuantele de „gri”, adica si „cu Dumnezeu si cu dracu” nu exista in crestinism.
  Daca citim numai literar Biblia nu am facut nimic !
  Si doar daca o citim si atat, tot nimic !
  Biblia nu trebuie citita „activ” si inteleasa de fiecare cum crede, ci trebuie revelata incetul cu incetul. Cum ? Firesc.
  Prin rugaciune, fapta crestina, spovedanie, citirea Sfintilor Parinti, dialog duhovnicesc.
  Si atunci vom intelege ca toti am ales sa nu-L ascultam pe Dumnezeu !
  Si daca nu pe El atunci pe cine l-am ascultat?
  Asa ca sa nu ne suparam cand un mason (de exemplu)ne acuza ca il consideram a fi satana/eretic (si el sustine ca nu e)cand chiar noi ne luptam (daca vrem evident)toata viata sa ne rascumparam pacatele/pacatul.
  Noi suntem ai lui Dumnezeu ?
  Deja ?
  Definitiv ?
  Daca nu ar fi Pronia cereasca eram deja de mult , cu totii Iad !
  Si asa crestini cum pretindem a fi, suntem in timpul acestei vieti la numai un pas de Iad.
  Iar „pasul” asta poate fi privit mai bine ca o distanta pana la o usa. Si o usa este ori inchisa , ori deschisa. Dracu a inventat-o pe cea „intredeschisa”. A inventat filozofia, mai ales cea europeana.
  Deci masoneria poate fi o religie a usii intredeschise!
  De o parte iadul de cealalta Raiul. Si oamenii pe prag. Depinde numai de ei ce aleg.
  Noi crestinii le spunem ca sunt „rataciti”, dar nu putem sa le impunem nimic, decat sa-i invatam (daca vor vrea) ce insemmna crestinismul. Si asta numai prin rugaciune si fapte crestine !
  Pe care crestin il asculta Dumnezeu in WW2 ? (asa ca exemplu)?
  Pe ortodoxul roman sau pe cel rus ?
  Pe catolicul francez sau pe cel italian; sau pe protestantul german sau maghiar , sau poate pe anglicani,sau mai stii ?
  Va spune istoria : pe niciunul ! Toti pretindeau ca ei sunt cei „adevarati” si pe toti i-a lasat Dumnezeu tocmai pentru necredinta lor !
  Nu exista religii „superioare” altor religii. Exista numai o religie revelata, Crestinismul, si care ne poate mantui, si celelalte credinte/religii.
  Daca Dumnezeu le-a permis, insemna ca a avut un plan si nu este treaba noastra sa-l judecam !
  Si nici sa ne mandrim ca suntem „superiori”.
  Daca in credinta masonica se spune ca toti suntem la fel si ca avem un singur Dumnezeu, e bine !
  Daca se mai spune ca toti, indiferent de religie si fapte ne vom mantui (mai devreme sau mai tarziu), nu mai este bine! Raul este lipsa Binelui !
  Dar si fortarea Binelui este tot Rau !
  Noi spunem ca raul poate fi indreptat !
  A te opune raului si a cauta sa-l indrepti insemna ca ii este permis sa existe numai intre anunumite limite date. Iar aceste „limite” trebuie sa le pazim cu curaj si nadejde. A fi smerit nu inseamna a fi pasiv. Dar in niciun caz nu insemna sa fii sau sa te simti „superior”.
  Franturilor de adevar ,Crestinismul le spune (si lor) satana,michiduta,dracu,scaraotchi, etc.
  Singura credinta congruenta cu ea insasi, faptele,traditia,dogmele,sensul vietii pe Pamant si dupa aceea,este Crestinismul.
  Pentru a deveni asa , Dumnezeu s-a intrupat de la Duhul Sfant si din Sfanta Fecioara Maria, Omul-Dumnezeu Iisus Hristos s-a rastignit si ne-a luat pacatele cu El si ne-a aratat Calea, Adevarul si Viata !
  Inca odata ! A doua oara !
  Adam a gresit odata si Dumnezeul Om s-a rastignit pentru propria creatie !
  Nu exista in nicio religie o astfel de implinire si sens al Vietii !
  Eu unul, mason sarac nu am vazut ! Nu ca asta ar fi neaparat o virtute !
  Dar saraci cu duhul am vazut destui si in randurile lor.
  Cred ca vorbind cu ei , a face fapte bune impreuna cu ei, si cu alti ne-credinciosi in Hristos, nu este o fapta „gri”.
  Daca ei vor veni la Hristos este foarte bine ! Daca noi ne vom duce dupa credinta lor este foarte rau !
  Asta este tot ! Pare simplu…si chiar este, cand ai inteles ce ai de facut !
  Eu intru linistit intr-o biserica catolica sau protestanta, daca simt aceasta nevoie, si ma rog ortodox Dumnezeului meu,pentru ca sunt sigur ca este al tuturor oamenilor.
  El cel care m-a creat si are grija de mine, un nemernic, stie ca nu vreu decat sa-L rog ceva sau sa-I multumesc ! Sau si una si alta ! Sa respir crestineste !
  Ma pot ruga si pe un camp, daca nu am biserica aproape, sau in casa mea, sau oriunde si Dumnezeu daca ma vede sincer si smerit ma intelege si ajuta.
  Asta inseamna ca nu recunosc ortodoxia ? Inseamna ca sunt „gri” ? Ba eu cred ca dimpotriva ! Chiar asta inseamna : a lua tot ce este mai bun din toate „intuitiile” omenesti (religiile nerevelate) si a le completa cu tot ceea ce oamenii nu au fost in stare sa intelega si sa-si explice niciodata singuri ,in mandria lor de a gasi reapunsuri la toate.
  Daca viata pamanteana este „gri” prin prisma luptei noastre interioare dintre Bine si Rau (iar raul este un dat, atata vreme cat l-am ales, si-l mai alegem inca in multe ocazii), faptele noastre crestinesti ne pot mantui numai cu ajutorul lui Dumnezeu, si astfel sa avem Binele vesnic !
  Nu cred ca lui Dumnezeu ii place sa le aruncam tot timpul in fata masonilor sau celor de alta credinta cu noi, ca ei sunt … satana !
  Legea Legilor are si Spirit nu numai Litera !
  Echilibrul este Calea Imparateasca !
  Daca ne rugam lui Dumnezeu sa facem o fapta crestina si El ne trimite un … mason, sau un turc sa ne ajute … cine suntem noi sa-I punem la indoiala lucrarea ? Ce facem ? Nu mai facem acea fapta ?
  Asta inseamna sa avem din cand in cand „draci pe noi” si sa citim Biblia, unii numai paragrafe si nu tot intregul, altii degeaba, si sa ne imaginam ce vrem noi, unii sa interpretam fara a tine cont de Traditiile si Faptele Sfintilor care au avut Invatura revelata !
  Si dracu (fiind creat) il recunoaste pe Dumnezeu (nu numai crestinii sau masonii)dar este mandru si invidios pe oameni.
  Si atunci cauta prin orice mijloace sa-i faca pe toti dupa chipul si asemanarea sa.
  Fie ei crestini, masoni,evrei,budhisti, etc.
  Si asa cum are Dumnezeu, heruvimii, serafimii,arhanghelii si ingerii sai (grade si ierarhii)asa are si Satana „subordonatii” sai, dintre care cel mai pervers si rau este duhul mandriei.
  Asa ca eu cred ca un mason sarac cu duhul este mai bine vazut de Dumnezeu decat un crestin ortodox care se crede „superior” lui.
  Si daca diavolul a avut puterea sa incerce ispita cu Hristos, credeti ca nu o va face cu vreunul dintre noi, fie el cel mai credincios dintre credinciosi, cel mai calugar dintre calugari si cel mai pustnic dintre pustnici ?
  Noi ar trebui sa intelegem ca datorita Lui Hristos Omul putem sa rezistam acestei ispite, prin rugaciune si fapta crestina.
  Doamne ajuta !

 28. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Mos Ioan mai repet odata. Nu am cum sa fiu mason daca sunt ateu!

  Paul Slayer Grigoriu nu vad motivul logic pentru care tu afirmi ca avansand in grad in cadrul masoneriei devi o persoana mai religioasa.Nu stiu unde ai citit tu, dar crede-ma ca sunt mult mai documentat ca tine si nu poti fi mason ateu!

 29. Adrian.I spune:

  @Cavalerul Apocalipsei. Nu fi asa sigur. Cine crezi ca a raspandit cel mai mult ateismul? Sunt niste carti ateiste „splendite” ale unor masoni cu grad mare care isi pun sortuletul si se roaga pe „ascuns’ marelui arhitect.

 30. dan alexandru spune:

  @cavalerulapocalipsei

  „Acest lucru se intampla pentru ca avansand in grad ti se dezvaluie anumite lucruri care te fac sa iti schimbi filosofia de viata si sa nu mai vezi lucrurile doar in religie. Bineinteles, tot ce e impotriva voastra numiti satana!”

  Prin faptul ca spuneti „voastra”, este clara impartirea in doua tabere pe care o efectuati.
  Faptul ca darwin a fost un impostor, care a masluit anumite lucruri pentru a-si salva maimuta nelinsata, este o realitate. Pe care, „oamenii de stiinta”, datorita orgoliului lor nemasurat, nu vor sa o recunoasca. Un om de stiinta ramane om de stiinta atata timp cat este onest. Cand devine „chibit”, este precum spectatorii unui meci de fotbal: se inchina ba lui hagi, ca a descoperit driblingul cutare, ba lui maradona ca a inscris contra angliei cu „mana” lui dumnezeu. Maimuta trebuie salvata cu orice pret si pusa in carca omului. Un om care nu-si cara propria maimuta in spate nu este demn de a se numi om.
  Ba trebuie sa o si hraneasca, ca nu cumva aceasta sa tipe ca nu i-au fost respectate drepturile fundamentale. Din aceasta cauza omul se maimutareste ici si colo, sa-si proslaveasca maimuta din sine.

  Si vine crestinul si zice: mai omule, ce duci maimuta aia in spate? Nu ti-e prea greu sa o cari?
  Nu ti-e rusine sa o insulti? – ii raspunse ateul. Nu vezi ca ea este mai mare in grad decat mine; intr-o zi, voi ajunge si eu ca ea. Egalitate, fraternitate…

  In varful piramidei, mai marele maimutelor, acel amestec de tap cu pisica, cu cei trei ochi al caror triunghi avea varful in jos, cu coada si copite, cu un insuportabil miros de urina, zise, cu un aer profund filozofic: „eu sunt cel ce nu sunt”

 31. @Cavalerul: Nu eu sustin ca masonul care avanseaza in grad devine mai religios, e consecinta logica a spuselor tale. Pentru ca daca pentru a fi mason „trebuie sa crezi intr-o forta superioara”, asa cum afirmi tu, rezulta ca avansand in masonerie te apropii din ce in ce mai mult de acea forta. Deci intri intr-o relatie (religie) mai stransa cu ea.
  Dar tu esti grabnic varsator de argumente si retorica ta ramane nestiintifica, bazata pe intuitii si impulsuri: nu ma cunosti, nu stii cu ce ma ocup, dar sustii fara sa te indoiesti „sunt mult mai documentat decat tine”. Ba adaugi chiar „crede-ma”, aratand ca si in sistemul tau de valori, esentiala este credinta.
  Vad cum procedezi si la tine pe blog: expediezi creationismul (sau ce socotesti tu creationism) in doua vorbe si trei insulte, cand stii prea bine ca teorii de tipul „intelligent design” exista in cele mai inalte medii academice. Deci nu procedezi stiintific – luand in calcul, onest, toate teoriile – ci propagandistic: „ce zic si CRED eu e corect, restul e gandire retrograda”. Cat despre ateism si masonerie, credinta intr-o fiinta suprema este atat de vag definita, incat dumnezeul tau – care te declari pe fata ateu – acel dumnezeu despre care vorbesti la tine pe blog, „energia tuturor lucrurilor”, este arhisuficient pentru a intra in masonerie. Vezi tu, in crestinism e nevoie sa marturisesti un Dumnezeu palpabil, intrupat. In masonerie, o metafora e suficienta.
  Dar iti spun sincer ca iti admir determinarea si capacitatea de a crede. Macar de as fi eu atat de bun crestin pe cat esti tu de bun ateu.

 32. Ioan Florin Florescu spune:

  Cavalere al Apocalipsei

  Măi, eu te cred că eşti ateu, adică nu eşti mason. Dar nu înţeleg de ce ţi-ai luat nick-nameul ăsta pe dos faţă de convingerile tale. Mă rog, treaba ta. Vroiam de fapt să-ţi spun un banc în legătură cu asta. Nu cred că-l ştii. Cică la o manifestaţie comunistă, cu steaguri roşii, lozinci comuniste etc., apare poliţia şi începe să-i ciomăgească pe manifestanţi. La un moment dat, un poliţist se repede cu bastonul la un tînăr care stătea pe margine şi se uita şi el, gură-cască. Tînărul strigă speriat: „Nu da, dom’le, că eu sunt anti-comunist!”. La care poliţistul vigilent îi replică: „Pe mine nu mă interesează ce fel de comunist eşti tu”.

  Cam aşa e şi cu a-teismul. Stai tu şi caşti gura la discuţii pe un blog ortodox, iar cînd iei cîte un baston peste cap strigi că eşti a-teu. Şi „poliţistul” să ştii că are dreptate: nu contează ce fel de teist eşti tu :): deist, panteist, teist, ateist – important e că simţi nevoia să te revendici în conştiinţa ta tot de la Dumnezeu.

  Am intrat şi eu de curiozitate pe blogul tău. Pe mine mă pasionează foarte mult ateii – pentru mine sunt ca extratereştrii, adică am citit că ar exista, dar n-am întîlnit unul niciodată. De aceea zic că am intrat la tine pe blog – din curiozitate. Am văzut din prima chiar postarea ta cu experimentul lui Stanley Miller (nu Staley!!) şi „supa organică” din care a apărut viaţa. Efortul tău de a căuta adevărul prin ştiinţă e foarte bun, numai că nu ştii unde să cauţi! Cu Miller te faci de rîs – nici un ateu serios nu mai aminteşte de Miller. Nu ştiu cîţi ani ai tu – dar eu, pe vremea mea, am făcut genetică serioasă la Braşov, la silvicultură. Era cel mai bun centru de cercetări în genetică vegetală. Deci am făcut genetică, ştiu ce vorbesc – experimentul lui Miller e ca şi cum ai pune zahăr în ceai şi apoi te-ai minuna că a ieşit dulce. Dar ai avut de undeva zahărul şi ceaiul! Ştii care e, de fapt, cea mai mare provocare a geneticii? O spune marele chimist Linus Pauling, într-un tratat elementar despre atom. Marea provocare e că, uite, ai la dispoziţie într-un laborator ultraperformant atomii esenţiali ai unui organism viu – şi nu poţi să recompui organismul viu. Înţelegi? Viaţa nu poate fi produsă în laboratoare decît pornind tot de la structuri vii. Deci, dacă vrei să fii ateu adevărat, pune mîna pe cărţi serioase de ştiinţă.

  Cît despre principiul „supei organice”, – care, cum ţi-am spus, nu dovedeşte nimic ce îţi închipui tu – un învăţat ca Ioan Gură de Aur îl intuise încă dela sfîrşitul Antichităţii – nu avea nevoie să-l aştepte pe Miller. Ia uite cum interpretează Sf. Ioan versetul biblic „Duhul lui Dumnezeu se plimba pe deasupra apelor”. Îţi citez cuvînt cu cuvînt: „Aceste cuvinte – zice Ioan – arată că în ape era o energie plină de viaţă, pentru că erau ape în mişcare, iar apele în mişcare sunt capabile să creeze multe”. E din Omiliile la Facere. Ei, vezi că nu-i cum ai crezut tu şi cum ai scris pe blogul tău, că stăm toată ziua cu nasu-n acatiste?

  Dacă eşti de bună credinţă şi chiar te interesează să cauţi adevărul, data viitoare aş putea să-ţi povestesc despre cel supranumit „Leonardo daVinci” al Rusiei: a inventat metoda topirii bazaltului, a scris cel mai amplu tratat despre chimia algelor, a predat la Universitatea Lomonosov fizică şi matematică şi a contribuit la calculul puterilor pentru primul sistem de electrificare a Rusiei sovietice. E vorba de un popă condamnat la moarte de Stalin şi executat de o troikă enkavedistă. Mai vorbim.

 33. Tiberiu spune:

  Parinte Savatie, va rugam, spuneti ce parere aveti despre cele intamplate cu maicutele de la Brancoveni si despre „Marturisirea de credinta” pe care au postat-o inainte de fuga. Ce sa credem despre „serghianism”? Va rugam spuneti un cuvant, noi avem incredere in Sfintia voastra!

 34. Hohmah spune:

  Da, este adevarat, uneori dracul iti da putere sa faci si fapte bune ! Tu crezi ca il slujesti pe Dumnezeu si in fapt il slujesti pe Satana ! Credinta „schioapa” te poate duce si aici.

  Sau poti vorbi frumos, sa fii sensibil si educat, moral (dar oare ce este morala ?)corect.
  Care iti este sistemul de referinta ? Un om, alti oameni, tu insuti ? dar pentru asta trebuie sa te raportezi la ceva ; la tine, la un om , la alti oameni.
  Si daca ei te dezamagesc la un moment dat sau tu ii dezamagesti cum procedezi ?
  O sa-mi spuneti ca depinde de situatie. Depinde de ce ? De sistemul tau sau al lor de referinta ? Poate ca ei aveau altul ? Poate ca in timp tu sau ei l-au schimbat. De ce l-au schimbat poate fi important. Pentru unii da,sau nu pentru altii.
  Cam cu asta seamana unele dialoguri de mai sus care nu au niciun scop firesc.
  Tu esti mason, ba nu sunt ca sunt ateu, ba esti si una si alta si eu sunt mai citit, da’ ce-ai citit tu…
  Atunci cand cauti sa-l convingi cu orice pret pe aproapele tau ca numai tu ai dreptate si cand sistemul de referinta este atat de bazat numai pe gandirea umana, aici se ajunge. La conflict, fie el si minor si pe blog. Dar in sufletul fiecaruia dintre cei care-si trimit „sageti” intelectuale exista o deconstructie a celuilalt, o devoalare a celuilalt…vrei sa te ascunzi si eu iti stiu taina, pe mine nu ma pacalesti …este un „meci”, chiar daca este dus la modul civilizat si intelectual.
  La un moment dat unul „castiga” sau amandoi isi imagineaza asta.
  Sunt fericiti, au invins.
  Pe cine ?
  De ce ?
  Ii ajuta cu ceva aceasta „lupta” , fie ea si de idei ?
  Unii zic ca da !
  Si eu cred ca ii ajuta, dar nu cred ca sa se mantuiasca.
  Dar daca omul nu vrea, nici Dumnezeu nu-l poate obliga.
  Pe mason poate ca il mai intreaba de sanatate, dar pe ateu il lasa sa-si rezolve problemele singur. Ca doar si el este un dumnezeu. Zice el, ateul.
  Nu stiu cum procedeaza cu masonul-ateu sau invers 🙂
  Nu am studiat problema si nici nu cred cao voi face 🙂
  In schimb noi, crestinii, sa spunem doar atat, sau macar atat :
  Sfinte Mare Mucenic Fanurie roaga-te lui Dumnezeu pentru noi toti !

 35. Ana spune:

  „Măi, eu te cred că eşti ateu, adică nu eşti mason.”

  Nu prea inteleg asta. Adica masonii sunt credinciosi? Mi se pare imposibil sa crezi cu adevarat in Hristos Mantuitorul si sa poti fi altceva decat ortodox. Un mason care spune ca e credincios, NU POATE FI UN OM SERIOS. Nu are cum. Se minte pe el insusi.

  Am vazut la tv intr-o emisiune cu p Aldea un mason care marturisea ca el este mason si este si ortodox. Uimitor!

  Cred insa ca in textul de fata, era doar o gluma referitoare la textul scris ID- ul cavaler.

 36. mihailt spune:

  Pc parinte Savatie prin istorie zice ca patriarhul Athenagoras a fost adus cu avionul personal al presedintelui SUA de atunci .
  Dupa ceva vreme in timpul acestui s-au ridicat anatemele de erau asupra catolicilor.
  Patriarhul de era inainte de PF Athenagoras a fost destituit pentru ca era pro-comunist,e vorba de PF Maximos V.
  Eu vad putin din roadele fostului regim cezaro – papist (adica cel tarist) de a fost in Rusia:
  poporul rus era tinut muritor de foame iar in palate in St. Petersburg sau Moscova era plin de aur,de marmura etc.
  Mie nu mi se pare ca Duhul Sfant i-a inspirat sa faca asa ceva.
  Nu stiu care o fi vina PF Meletios de il atacati asa.

  Daca e sa o luam la Crez prim fraza zice:
  „Cred intr-unul Dumnezeu Tatal atottiitorul” iar Dumnezeu Iisus Hristos zice :”Tatăl Meu până acum lucrează; şi Eu lucrez.” de unde mie mi se pare ca in Imparatia Cerurilor e altfel decat precum in imparatiile satanei de sunt icoana a iadului precum era si imperiul cezaro-papist.
  (tzar – cezar pe ruseste).
  Si deosebire fundamentala e ca in Imparatia cerurilor cel mai mare lucreaza cel mai mult (adica Preafanta Treime care lucreaza fara sfarsit),iar in Iad si in imperiile Satanei cel mai mare nu lucreaza deloc.Asa Dumnezeu lucreaza in toti fara sfarsit,cu lucrarile necreate,precum zice Sfanta dogma crestin ortodoxa de s-a vadit si mai mult pe vremea cand vietuia pe acest pamant Sfantul Grigorie Palama.
  Si atunci ma intreb daca nu cumva aceste scrisori nu or fi o plasmuire a inselatilor de draci din ordinele dracesco-nobiliaro-boieresti.
  (pe care dracii inselandu-i vor sa instaureze din nou in Rusia regimul cezaro-papist in care oamenii sa moara de foame,sa nu mai poata tot omul sa se impartaseasca de invatatura,sa faca Sfanta Biserica un instrument auxiliar al statului pentru prigonirea sufleteasca si trupeasca a poporului.
  Cum e aceea sa puna tarul patriarh in fruntea Sfintei Biserici?Ca pare-mi-se asa era in vremea regimului cezaro-papist (adica tarist) in Rusia.
  Daca era asa adica patriarhaul sa fie numit de tar cceasta e invatatura draceasca iar nu crestin ortodoxa).
  Am scris si eu o mica divagatie asa pe aci.

 37. Mihailt, dincolo de problemele pe care le expediezi mult prea simplist, oare stii ca patriarhul rus Tihon, victima a stalinismului, a aruncat anatema peste comunism? Dar ca Nicolae Romanov si familia lui, ucisi de hoarda lui Lenin, sunt sfinti ai Bisericii Ortodoxe?

 38. Cavalerul Apocalipsei spune:

  dan alexandru:
  Faptul ca darwin a fost un impostor, care a masluit anumite lucruri pentru a-si salva maimuta nelinsata, este o realitate. Pe care, “oamenii de stiinta”, datorita orgoliului lor nemasurat, nu vor sa o recunoasca.

  te credeam mult mai inteligent, dar cand faci o asemenea afirmatie ma faci sa regret ca te-am crezut inteligent. darwin e impostor? vai, asta e cea mai buna gluma pe care am auzit-o :))

 39. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Adrian.I:
  ateismul nu a fost raspandit de nimeni, cum a fost crestinismul la o adica. un om devine ateu atunci cand isi da seama ca ceea ce cunoaste despre existenta e o mare minciuna. deci o face singur 😉

 40. Donkeypapuas spune:

  @primul, al doilea, al treilea sau al patrulea al apocalipsei?
  Mănânciu ceva cu polonicul en-gros şi o ştii foarte bine. Dar minciuna este cel mai frecvent lucru la cei ce-şi spun atei (în fond adepţii ălui cu coarne). Câte crime au avut loc în Franţa după 1789? Dar Rusia atee câte a avut? Ori China roşie? Ateismul a fost răspândit cu ghilotina. Apoi, pentru că nu era de ajuns, s-a recurs la mitralieră, la revolverul pus în ceafa oamenilor. Peste tot unde a ajuns „ateismul” la putere, acesta s-a manifestat aşa. Etiopia, Cuba, Mexic, Cambodgia. Mii, apoi, zeci de mii, apoi sute de mii, milioane de cadavre… Nu le recunoaşteţi, nu-i aşa? Dumneavoastră faceţi filoZofie, nu-i aşa? Când se produc asasinatele, gata!, alţii sunt vinovaţi! Dumneata? Un prunc fără prihană! Ai descoperit „din întămplare” ateismul. N-ai avut profesori, n-ai avut antecesori, ţi-a picat din pom ca o pară mălăiaţă. Dacă era măr, atunci se chema că eşti Newton care, deşi era antitrinitar, numai ateu nu era. Dar, deh, mai bine să-i cenzuraţi opera, scoţându-i un capitol întreg (cel despre Dumnezeu) decât… A! Nu dumneavoastră aţi făcut? Alţi „atei”? Păi parcă o faceţi fiecare dintre voi de unul singur! Şi revolverul cu care aţi zburat creierii a milioane de oamenii tot individual a fost declanşat… Dar am uitat, domnu’ Cavaler (al câtâlea? primul, al doilea?), matale eşti nevinovat, fără prihană…

 41. mihailt spune:

  @Paul Grigoriu:
  Eu nu am auzit ca ar fi anatemizat patriarhul Sfant Tihon comunismul,ba am auzit ca a declarat ca nu e dusman al regimului comunist.
  Acum exista arhive si se poate verifica.
  Din cate stiu Sfantul Tihon a anatemizat o miscare de innoire in BO Rusa care zicea ca episcopi sa se poata casatori si nu mai stiu ce alte inovatii.

  Procedura ortodoxa ca idee stabileste ca problemele sa se discute in Sfantul Sinod,asta apropo de comunism.
  Acum e foarte probabil ca Sfantul Tihon impreuna cu alti ierarhi sa fi anatemizat respectiva miscare.

  Daca o sa mergi la un moment dat la o Sfanta Manastire crestin ortodoxa cu viata de obste o sa vezi acolo de unde s-au luat ideile cu proprietatea in comun.
  Din pacate aceste idei s-au despartit de fondul crestin ortodox si pentru cineva care nu are ajutorul lui preabunul Dumnezeu cum ar putea sa fie iubitor de altii dezinteresat si cate si mai cate?

  Fratia ta esti influentat de niste idei catolice,cum se vede pe blogul tau.
  Fiind influentat de aceste idei e normal sa fii anti-comunist.
  Poti sa vezi in istoria Romaniei ca marele rege al Romaniei,Ferdinand (rege crestin ortodox) a facut o mare expropriere,a expropriat ce era peste 100 ha (cu despagubiri normal) si a dat pamant la tarani.
  National-socialismul este o absurditate aparuta la catolici,o oranduire draceasca,rasista,militarista.
  Nu stiu ce legatura are aceasta oranduire cu crestin ortodoxia.
  Parerea mea.

 42. Donkeypapuas spune:

  @mihailt
  De la Petru cel Mare până la Revoluţie Rusia NU A MAI AVUT PATRIARHAT NICI PATRIARH. Acelaşi joc la două capete. Pe de-o parte „modernizare” de tip luminist (anticreştin, adică), pe de altă parte Rusia având pretext de a interveni în treburile religioase ale altui stat, în ale celui Otoman, sub cuvânt că „îi apără pe creştinii pravoslavnici din Turcia”, şi asta pentru că de la desfiinţarea Patriarhatului automat intrau în cadrul Patriarhiei Ecumenice. Interesant, nu?

 43. Adrian.I spune:

  @Cavalerul apocalipsei.Nu fi asa sigur, e un mecanism intreg creat de masonerie pentru raspandirea ateismului; de la confiscarea tuturor descoperirilor stintifice, pana la finantarea cartilor ateiste si manipularea intensa prin mass media. Nu ai nevoie de dovezi palpabile, ci da-le desteptilor mult material ca sa-si cultive „inteligenta”. Apoi raspandirea cu pumnul in gura a ateismului prin comunism iti spune ceva?(sau mai degraba cu mitraliera). Esti fortat sa alegi, Dumnezeu sau maimuta . Uita-te la prigoana comunista din Rusia dusa impotriva credintei, au murit milioane de oameni, de la patriarh si episcopi, pana la taranii obisnuiti care refuzau sa se lepede de Hristos si sa accepte doctrina ateista. Au ales temnita si moartea, decat sa stea in copac si sa manance o banana, sau mai bine zis sa bea o sticla de vodca.

 44. dan alexandru spune:

  @cavalerulapocalipsei

  „te credeam mult mai inteligent, dar cand faci o asemenea afirmatie ma faci sa regret ca te-am crezut inteligent. darwin e impostor? vai, asta e cea mai buna gluma pe care am auzit-o )”

  Ma bucur ca pana la urma ti-ai putut da seama ca discuti cu o fiinta inferioara ca inteligenta. Dar acest lucru nu-l face pe darwin mai putin impostor.

 45. Ana spune:

  @ Paul Slayer Grigoriu

  „Dar ca Nicolae Romanov si familia lui, ucisi de hoarda lui Lenin, sunt sfinti ai Bisericii Ortodoxe?”

  Multumesc multumesc pentru acest mic pasaj.

  Doamne ajuta

 46. Ana spune:

  @ mihailt

  „Fratia ta esti influentat de niste idei catolice,cum se vede pe blogul tau. Fiind influentat de aceste idei e normal sa fii anti-comunist.”

  Noi ortodocsii nu suntem anticomunisti? Tu esti pentru comunism?

 47. Ana spune:

  @ Cavalerul apocalipsei

  „un om devine ateu atunci cand isi da seama ca ceea ce cunoaste despre existenta e o mare minciuna. deci o face singur ”

  Il mai ajuta si dracusorul, ca deja are teren bun. Un om care cunoaste despre existenta (ce anume?), nu poate sa fie ateu. Asta inseamna nesinceritate cu sine insusi.

  Nu stiu cum e sa fii ateu, dar bine nu pot sa cred ca poate fi. Sa nu poti sa te rogi, sa nu poti sa te gandesti la Maica Domnului, la Hristos, la sfinti. Sa nu poti sa-ti binecuvantezi asternutul, casa, familia. Dureros

 48. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Ioan Florin Florescu spune:
  Pe mine mă pasionează foarte mult ateii – pentru mine sunt ca extratereştrii, adică am citit că ar exista, dar n-am întîlnit unul niciodată.

  Da, sigur! Si despre dumnezeu se vorbeste mult si se sutine ca ar exista, dar nimeni nu l-a vazut vreodata!

 49. m.g. spune:

  Eu v-as ruga sa nu-l mai deranjati pe cavaler, are de invatat pentru Bac 🙂

 50. Ioan Florin spune:

  Cavalere

  Începem să ne înţelegem. Îmi place. Aşa e – pe Dumnezeu nu l-a văzut nimeni, de aceea noi credem în existenţa lui. Pe de altă parte, din moment ce nu l-a văzut încă nimeni, şi tu crezi în inexistenţa lui. Poate crezi şi în extratereştrii pe care nu i-a văzut nimeni – foarte bine, e dreptul tău. Din moment ce nimeni nu a fost la începutul lumii eu cred că lumea a fost făcută de Dumnezeu, tu crezi că a fost făcută în urma unui big-bang, altul crede că e un spaţiu care se propaga asemenea unei unde etc. Aşadar, toţi credem într-un fel sau altul.

  Deci hai să stabilim că tu, ca ateu, nu stai de vorbă cu mine de pe poziţia unui om care „ştie sigur că”. Tu doar „crezi că”, aşa cum şi eu „cred în”. Suntem doi oameni credincioşi.

  Mai departe?

 51. Donkeypapuas spune:

  @al cincilea cavaler (dar nu la romanul lui Dominique Lapierre & Larry Collins mă refer)
  „Pe Dumnezeu nu l-a văzut nimeni vreodată” s-a spus până la Întrupare. După care, deşi a fost văzut, pipăit, I s-au văzut minunile, cu toate astea a fost răstignit. Altceva vreau să-ţi spun: cel mai vizibil se face Dumnezeu prin intermediul… oamenilor. Omul ESTE „chip al lui Dumnezeu”, icoană adică. Iar cine luptă împotriva lui Dumnezeu îşi îndreaptă violenţa asupra celui mai apropiat de el, adică asupra semenilor săi.

 52. mihailt spune:

  @Ana:
  Nazismul si neo-nazismul (adica si legionarismul si fascismul) sunt dupa parerea mea invataturi dracesti,adica erezii.
  Pe de alta parte un comunism crestin ortodox,in care sa fie mentinute micile proprietati (ceva apropiat de ce a facut regele Ferdinand,sa zicem ca nu ai voie sa ai mai mult de 100 ha de teren proprietate pe familie) si in care caile ferate,companiile aeriene,medicina,invatamantul,industria grea etc apartin intregului popor e foarte bun din punct de vedere al crestin ortodoxiei.
  Da oamenii nu doresc asa ceva si atunci asta ramane teorie.
  Ca nu poti sa impui cu forta asa oranduire sociala ci cu acordul majoritatii poporului unei tari.
  Daca il impui cu forta iar o sa vina niste inselati de draci si o sa zica „ia uite ce au facut comunistii ” etc.
  Daca fratia ta ai fi din Romania ai vedea dezastrul de aci,sa vezi ce s-a intamplat datorita unui capitalism foarte liber aplicat.
  Sunt oameni pe la tara care nu nici macar bani sa ia zahar si ulei si abia de au sa manace paine sau mamaliga,le trimite UE ajutoare sa nu moara de foame:
  http://www.ziaruldevrancea.ro/index.php?articol=52583
  Multi au 1 ha -2 ha pamant dar nu au cum sa il munceasca ca desi de la UE se da vreo 130 euro subventie pe hectar,banii acestia nu prea ajung la producatorii agricoli.
  Si atunci cum sa ari,cum sa pui seminte etc?
  Mai pun oameni acolo putina fasole,putin porumb (cat poti sa pui manual) sa nu moara de foame chiar de tot.
  Asta sa vedeti si fratiile voastre sa nu votati carecumva cu PDLMul ca astia sunt inselati de draci si o sa duca tara chiar de rapa de vin la conducere.

 53. ieromonah savatie spune:

  mihailt,

  du-te cu comunismul de aici, ca nu mai rabd sa pui la indoiala anatemele sfintilor si sa nesocotesti singele mucenicilor ucisi de comunisti.

 54. Adrian.I spune:

  @cavalerul apocalipsei. Spui ca nimeni nu L-a vazut pe Dumnezeu, dar spui prost, ca L-au vazut inca prea multi.

 55. m.g. spune:

  mihailt,

  capitalismul isi are cu siguranta „patimile” lui, pentru ca oamenii sunt patimasi. Astfel lacomia, setea de bani si putere, oportunismul si alte patimi asemenea aproape ca sunt inerente acestui tip de sistem.

  Vei spune ca sistemul comunist nu sufera de astfel de scaderi, dar bineintales ca isi are si el patimile lui, mult mai grave: ura de clasa, dementa generalizata, suspiciunea si turnatoria, umilirea indivizilor (pentru ca na, daca toti suntem „egali” dpdv social si economic, trebuie sa gasim moduri de a ne arata totusi superioritatea, si ce mod mai bun decat injosirea celuilalt? ), birocratia atotputernica etc. etc.

  Asadar, in loc sa propovaduiesti un comunism „ortodox” care ar aduce o bunastare generalizata, mai bine incearca sa fii cat mai eficient in pacatosul asta de sistem capitalist (care, orice s-ar zice, stie sa rasplateasca daruirea si eficienta) si astfel sa-i ajuti si pe alti frati crestini. Unul, doi, cati vei putea, nu-ti cere nimeni sa-i salvezi chiar pe toti 🙂

 56. mihailt spune:

  Pc parinte Savatie doar ati publicat comentariile aci.
  Daca doreati puteati sa nu le publicati.
  Parerea mea:
  Mucenic e cineva care a fost omorat cand marturisea crestin ortodoxia,daca cineva a luptat politic impotriva comunismului si a suferit prigoane pentru aceasta acela nu e mucenic.
  Parintele Cleopa nu s-a apucat sa unelteasca sa darame regimul comunist si dupa parerea mea e Sfant,la fel si parintele Paisie Olaru (nici acesta nu a umblat sa darame regimul comunist si este tot Sfant,dupa parerea mea).

  Referitor la anateme stiti rusa stiti alfabetul chirilic,puteti sa cercetati (daca doriti) sa vedeti ce anateme s-a dat pe vremea patriarhului Sfant Tihon.Eu nu stiu nici alfabetul chirilic si nici limba rusa si sunt in Romania,nu prea am cum sa merg sa cercetez asta deocamdata.
  (nu stiu ce se intampla acum in Rusia si daca ar fi sigur pentru pc voastra sa mergeti pana la Moscova sa cereti sa fiti lasat sa cititi arhivele respective;poate reusiti sa gasiti fotocopii ale respectivelor documente pe net,da daca gasiti fotocopii pe net nu se stie cat de autentice sunt).
  Referitor la ce am zis ca patriarhul Sfant Tihon a zis ca nu e dusman al regimului comunist e luat de pe ortodox wiki:
  http://orthodoxwiki.org/Tikhon_of_Moscow
  Daca nu va plac comentariile mele puteti sa nu le publicati.

 57. ieromonah savatie spune:

  mihailt,

  vad ca esti cuminte si stii sa iei aminte. Am cercetat aceste lucruri. Comunismul a considerat Biserica dusmanul sau politic, iar pe preoti i-a omorit ca pe niste dusmani iremediabili. E vorba de circa jumatate de milion de clerici condamnati si ucisi. Au fost ca niste miei dusi la taiere. Nu se poate sa gindim asa, e pacat. Te rog, nu mai gindi asa, incearca sa intelegi. Hristos Cel rastignit sa-ti descopere acest lucru. Nu vorbi de rau pe cei care au murit in chinuri, chiar daca au mai si gresit in viata lor, ca, Doamne fereste, sa ni se intimle noua ceva rau, sau sa fim parasiti si intemnitati, departe de cei dragi. Sa ai parte de dragostea sfintilor.

 58. Ana spune:

  @ mihailt

  Trebuie sa ne cunoastem istoria adevarata a poporului nostru si ce a insemnat comunismul. Ca barbat cred ca poti sa fii alaturi de alti barbati ai neamului nostru care au suferit pentru credinta si tara.

  Mai jos cateva inregistrari cu parintele Gheorghe Calciu, un marturisitor din inchisorile comuniste, un exemplu pentru tine, pentru oricine:

 59. livia spune:

  Dumnezeu a spus „Cine nu este impotriva mea, este cu mine”-vede cineva cuvantul:mason, crestin, budist, ortodox, catolic etc? in aceasta fraza?! Eu nu… Si atunci pentru ce va certati? Iar textul se referea strict la viata acelui scriitor si nimic mai mult-adica:fiti atenti ce cititi si pe cine…(sau mai bine zis-nu admirati pe cineva inainte de a-l cunoaste)

 60. Ana spune:

  @ Livia
  „Dumnezeu a spus “Cine nu este impotriva mea, este cu mine”-vede cineva cuvantul:mason, crestin, budist, ortodox, catolic etc? in aceasta fraza?! Eu nu”

  Livia, masonii cred in sfanta treime, in cruce si le respecta? Dar budistii?

  La care crestini te referi? Daca te referi la cei ortodocsi, e altceva. Cat despre catolici ne despartim cu filioque, cu infailibilitatea etc.

 61. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Donkeypapuas spune:
  nu te duce capul nici sa treci strada!
  daca spui ca adepţii ălui cu coarne suntem noi ateii trageti un glont in cap. ateii nu sunt adeptii nimanui. adeptii satanei se numesc satanisti.dar, voi creationistii tot ce e impotriva voastra numiti satana!

  ma abtin sa mai intru cu tine in polemici legate de raspandirea ateismului. nu stiu de unde au aparut asemenea lucruri cum ca ateismul a fost raspandit cu revolverul, dar nici nu ma mir atata timp cat biserica are o putere asa mare si manipuleaza absolut tot!

 62. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Donkeypapuas,
  nu te duce capul nici sa treci strada!
  daca spui ca adepţii ălui cu coarne suntem noi ateii trageti un glont in cap. ateii nu sunt adeptii nimanui. adeptii satanei se numesc satanisti.dar, voi creationistii tot ce e impotriva voastra numiti satana!

  ma abtin sa mai intru cu tine in polemici legate de raspandirea ateismului. nu stiu de unde au aparut asemenea lucruri cum ca ateismul a fost raspandit cu revolverul, dar nici nu ma mir atata timp cat biserica are o putere asa mare si manipuleaza absolut tot!

 63. Cavalerul Apocalipsei spune:

  VOI MEREU INVOCATI PRIGOANA CREDINCIOSILOR IN TIMPUL COMUNISMULUI! DAR STIINTA NU SE VA IDENTIFICA NIICODATA CU COMUNISMUL!
  DOAR ASTA VA MAI TINE IN VIATA! CEEA CE AU PATIT CRESTINII IN TIMPUL COMUNISMULUI…

 64. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Ioan Florin,
  asadar de ce as crede in dumnezeu daca nu l-a vazut nimeni? sunt convins ca exista viata extrateresta(intr-o zi se va descoperi asta) insa sunt sceptic in privinta faptului ca se vor descoperi forme de viata inteligente in afara planetei noastre.

  adevarul absolut nu il conosc nici eu, nici tu, nici altcineva.

 65. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Adrian.I,
  din moment ce astazi nimeni nu il vede de ce as crede ca l-au vazut altii in trecut? e ca si cand as crede ca unii au vazut extraterestii, dar nu cred.

  ce poate fi mai usor decat sa inventezi o poveste in care sa spui despre creator ca a existat, a fost ucis de oameni si acum urmeaza sa vina din moment in moment sa ne pedepseasca? normal ca oamenii sunt dominati de frica dupa ce aud asemena povestiri. si ce poti manipula mai usor decat o persoana cu frica in sange?

 66. Ana spune:

  Cavalerul apocalipsei

  „din moment ce astazi nimeni nu Il vede de ce as crede ca l-au vazut altii in trecut? e ca si cand as crede ca unii au vazut extraterestii, dar nu cred.”

  Chiar vrei sa-L vezi pe Dumnezeu? Chiar vrei? Atunci roaga-te cum poti tu cu cuvintele tale, cum stii.

  Cat despre extraterestri, citeste cartea parintelui Serafim Rose, Ortodoxia si religia viitorului.

  http://saraca.orthodoxphotos.com/biblioteca/Religia%20Viitorului/ortodoxia.htm

  S-ar putea sa vezi extraterestri

 67. Cavaler al apocalipsei drag, esti nepoliticos si nu vad de ce. La indemnul tau de a mai citi o carte, te-as intreba cate carti crestine ai citit? Pentru ca asa e corect, stiintific, sa citesti si ce spune „partea cealalta”. E un principiu din dreptul roman. Stii, pe vremea comunismului chiar se murea in numele ateismului. Documenteaza-te, sau, ca sa te parafrazez, citeste, pentru numele lui Dumnezeu, o carte pe tema asta. Din URSS pana in Cuba oamenii erau omorati SI pentru ca refuzau sa se lepede de Hristos si sa recunoasca ateismul. E lucru documentat istoric, stiintific, cum iti place tie. Cred ca ai fi avut totusi stofa de inchizitor: tot ce nu-ti convine, ce nu se potriveste cu dogma ta, te enerveaza. Mai asculta, ca nu strica. Revolutia franceza a avut o puternica componenta atee. Ce rol a jucat masoneria in revolutia franceza? Citeste si raspunde-mi, apoi trage concluziile.

 68. Adrian.I spune:

  @Cavalerul Apocalipsei. O tona de marturii istorice venite nu numai din partea crestinilor ci si din lumea pagana, inseamna o poveste inventata?Interesant, si eu care credeam ca holocaustul este numai unul 🙂 . Inteleg grija romanilor pagani fata de crestinism si fata de persoana Mantuitorului, doreau asa mult sa le dea si dovezi istorice crestinilor, pacat ca i-au omorit.Apoi apostolii au „inventat” asa bine povestea cu Hristos si Invierea Sa, incat au preferat sa moara pentru aceasta poveste, decat sa se lepede de ea.Niste mincinosi nu?Nu fi asa sigur ca nimeni nu-l vede pe Dumnezeu si fata catre fata (mistic nu mai vorbim…)Cel mai elocvent exemplu il stim din vietile sfintilor. Insasi moastele lor pastrate intregi sunt o dovata a intalnirii reale cu Hristos (mistic, apoi in trup prin euharistie, si uneori fizic fata catre fata.
  http://laurentiudumitru.ro/blog/2008/02/01/sfantul-alexandru-din-svir/

 69. Donkeypapuas spune:

  @călăreţu’ (cu cap?)
  Dacă nu mă duce capul nici să trec strada poate mi-l ghilotinezi dumneata. Apoi o proclami pe Bianca lu’ Botezatu drept „zeiţa Raţiunii”. A! Am uitat să spun: fac aluzii la cele întâmplate în timpul Revoluţiei franceze nu în timpul bolşevismului. Ateismul nu poate fi alibi pentru incultură.

 70. Adrian.I spune:

  @Cavalerul Apocalipsei. Tu ai auzit de Paulescu? Ai fi surprins, daca ai vedea cati de Paulesti au existat in stiinta, mai ales cei care au demonstrat creationismul. Ar fi interesant sa vedem si cine finanteaza importantele cercetari stiintifice si ce au spus ei despre ateism si credinta crestina, nu de alta dar ca sa fie tacamul complet…. doar nu or fi toti masoni si evrei,…fereasca Dumnezeu :).Obama a luat premiul nobel pentru pace (desi a mintit), doar a ucis in numele pacii, toate meritele i se cuvin.

 71. Ana spune:

  @Adrian I, Doamne ajuta

 72. Cavalerul Apocalipsei spune:

  Ana,
  daca citesti carti ale unor preoti normal ca vezi lucrurile din perspectiva religioasa!

  Adrian.I,
  moastele sfintilor au rezistat intacte pana astazi pentru ca mortii au fost imbalsamati cum trebuie si injectati cu diferite substante chimice;)

  Sigur ca am auzit de Paulescu.Stiu ca era creationist, poate din acest motiv nici nu aluat premiul nobel pentru desoperirea insulinei!

  DRAG IEROMONAH IMI PLACE CA NU ACCEPTI COMENTARIILE CARE IL INCULD PE DRACU’ 😀

 73. Pai ce are una cu cealalta, draga Cavalerule? Daca pentru descoperirea insulinei s-a acordat Nobelul, nu are importanta ce alte teorii are respectivul. Nu e premiul Nobel pentru toata activitatea, ci pentru o anumita realizare. Dar te inseli, te-ar ajuta o lectura istorica: din alte motive nu a luat Paulescu premiul Nobel. Strict politice.
  In alta ordine de idei, te intreb ca pe un bun cunoscator al evolutiei stiintifice, cu care eu, marturisesc, nu sunt familiar: ce substante chimice se foloseau in Palestina in secolul I? Sau cu cum a fost injectat prin secolul XIII trupul unui calugar aflat sub apele unui rau de la vecinii nostri bulgari? Exista si imbalsamari anti-incendiu?

 74. Donkeypapuas spune:

  @cavalerul neinformat
  Câ scoţi de sub tastatură tot felul de chestii vute şi nevrute dovedeşte lipsa de documentare. În orice domeniu: religios, literar, ştiinţific, istoric etc.
  Mai întâi, pornind de la pomenirea de „creaţionism” în sus şi „creaţionism” în jos. Pentru că, spre marea dumitale surprindere, „creaţionismul” – mă refer la cel de sorginte vest-europeană, cu care suntem invadaţi graţie neoprotestanţilor – este EREZIE! Aşa cum este şi „evoluţionismul darwinist”, tot erezie. Apropo, Darwin ăsta era pastor, aşa că să trebuie să-l scoţi din lecturile dumitale.
  În al doilea rând, pentru că tot negi efetele sfinţeniei asupra trupului, ia documentează-te dumneata asupra minunii sângelui Sfântului Ianuarie (San Gennaio în italiană, St. Janvier în franceză) – pentru că asta se petrece în continuu de vreo 1700 de ani încoace. Iar pentru lecturi particulare, o carte scrisă de un apusean, „Metanoia” îi spune. Poate o mai găseşti prin anticariate

 75. Adrian.I spune:

  @cavalerul apocalipsei. sunt sigur ca in secolele 1,2 sau 3 existau substante extraordinare care le-a pastrat corpul intact. Nu au reusit nici egipteni sa faca asta, nici macar pe Lenin in secolul 20 nu l-au conservat asa.Ai uitat sa spui ceva de aghiasma pe care o face fiecare preot de mir si nu se strica niciodata.hmmm cred ca i-ar schimba gustul o substanta straina,nu crezi?Uita-te de Boboteaza, cand sfinteste apa, fi pe faza, ca toarna preotul ceva dintr-o sticluta in apa :).Aaa da si ai uitat traditioanala lumina de la Inviere, care vine de mii de ani, folosesc celebrul fosfor alb sau galben, pacat ca asta nu poate explica venirea luminii din cer (fapt vazut de toti) si faptul ca flacarile de la lumanari nu te frig si nici nu-ti aprind hainele vreme de cateva minute.

 76. VladR spune:

  Guys, Cavalerul nu a gasit-o pe Dulcineea lui si inca se lupta cu morile de vant.

  Nu voi il veti convinge, el singur trebuie sa vrea sa se convinga. Pana atunci e un dialog intre surzi.:)

 77. m.g. spune:

  Paul,

  din cate stiam eu premiul Nobel se acorda pentru intreaga activitate stiintifica, nu pentru o inventie/descoperire anume.

  In orice caz, e clar ca Paulescu a fost trecut cu vederea din motive de politice.

 78. m.g. spune:

  Cavalere,

  ar trebui sa stii ca, din punct de vedere stiintific, nu exista nici o metoda de imbalsamare care sa opreasca procesul de descompunere, acesta poate fi doar incetinit.

  Ori crestinii au moaste vreo 2000 de ani si care inca nu dau semne ca or sa se descompuna prea curand. Asa ca fii oleaca mai critic si nu inghiti galusca cu imbalsamarea.

 79. Ana spune:

  @Cavalerul apocalipsei

  „Ana, daca citesti carti ale unor preoti normal ca vezi lucrurile din perspectiva religioasa!”

  Lucrurile trebuie sa le vedem NUMAI din perspectiva religioasa.

  Sunt oameni care au murit pentru credinta in Hristos. Tu esti gata sa mori pentru credinta ta (credinta in ce?) Gandeste-te la asta si dati un raspuns sincer.

  Ce alte exemple demne de urmat avem noi azi? Iti dau o lista cu cei demni de urmat, exemple pentru tinerii de azi si te rog sa dai si tu lista ta cu exemplele tale:

  p Gheorghe Calciu Dumitreasa
  p Dumitrie Bejan
  p Nicolae Steinhardt
  p Daniil Sandu Tudor
  p Sofian Boghiu
  p Ioanichie Balan

  Virgil Maxim (Un luptator adevarat pentru credinta si patrie, un exemplu demn pentru tinerii de azi)
  Ioan Ianolide (un om smerit. Citeste Intoarcere la Hristos)

  si multi altii. Poate altii vor veni cu adaugiri la lista.

 80. mihailt spune:

  Pc parinte Savatie mie ML (miscarea legionara) din Romania a fost miscare cruciata.Ceva combinatie intre masonerie si ordin cavaleresc.
  Vedeti exemplu poezia lui Radu Gyr un important legionar, „Intoarcerea din cruciada”:
  http://agonia.ro/index.php/poetry/91248/index.html
  Legionarii in multe locuri se numesc cruciati.
  Referitor la comunisti Stalin zice parintele Cleopa s-a pocait pe patul de moarte si a cerut sa ii fie facut parastas (prin 1953 aceasta).
  Vedeti aci pe parintele Cleopa zicand asa ceva:


  La minutul 9 si continuarea in filmul urmator,partea a 5 a discutie a parintelui Cleopa cu poetul Ioan Alexandru.

 81. catalin spune:

  Oamenii de stiinta sunt niste oameni de admirat, orice stiinta ar fi aceea … ce au ei in plus fata de noi? … inteligenta … mare dar de la Dumnezeu … dar atunci cand acea inteligenta este numai si numai a lor …nu prea e bine … ma gandesc la atat de multe confruntari intre sfinti simpli si nestiutori de carte si oameni foarte destepti (printre care si oameni de stiinta) care combateau sau distorsionau ortodoxia … ce spuneau „desteptii” dupa ce se converteau? … in afara de nenumarate minuni (ex. Sf Spiridon) era „ceva”, o putere in vorbele sfintilor care ii faceau sa lase la o parte toate convingerile lor de o viata … harul lui „Dumnezeu” nu are formula chimica si nici identitate fizica … am auzit de un profesor emerit conferentiar universitar ateu convins care a intrat la parintele Cleopa cu gandul sa inceapa o disputa dogmatico-stiintifica si in final s-a convertit … o fi adevarat? … eu doar am auzit … orice crestin botezat (nu conteaza om de stiinta sau nu) care se proclama ateu este la fel de iubit de Dumnezeu, caci daca citim bine, cea mai mare bucurie in imparatia cerurilor se face atunci cand unul dintre acestia se intoarce si gaseste iubirea lui Dumnezeu … iar Dumnezeu in marea bunatatea a lui ii va da nenumarate sanse sa faca aceasta …a dat-o in ultima clipa talharului de pe cruce …

 82. m.g. spune:

  mihailt,

  si daca tovarasul Stalin chiar s-ar fi pocait pe patul de moarte, asta inseamna ca de acum inainte Ortodoxia si comunismul sunt compatibile ?

  Din cate stiu eu, si dupa moartea lui Stalin, sistemul comunist a continuat prigoana impotriva Bisericii, sub o forma mai mascata, ce-i drept.

 83. Cavalerul Apocalipsei spune:

  1-Nu are rost sa mai continui discutiile cu voi pentru ca nu vreti sa vedeti adevarul!

  2-Nu mai raspund la nicio intrebare aici pentru ca nu vreau sa-i fac publicitate ieromonahului.

  3-Ma gasiti pe blogul personal daca mai aveti intrebari de pus!

 84. Adrian.i spune:

  Cavelare ateu. Cred ca ma dor ochii si nu pot sa vad maretul „adevar” ateist, asa ca mai bine caut o solutie inlocuitoare. Ce sa aleg… benzile desenate sau desenele animate 😕
  Parinte Savatie grabit-va, rugati-l pe cavaler sa nu va paraseasca blogul, ce va faceti fara publicitatea acestui mare bloger, o sa va scada tot ratingul 🙂

 85. Donkeypapuas spune:

  @cavalerul care se bagă-n vorbă
  Cocoşilă (în Moromeţii: „Cu ăstia nu vorbesc că e proşti”.

 86. livia spune:

  Ana
  La care crestini ma refer?! 🙂
  Frumoasa intrebare….Dumnezeu nu se ferera la crestini in fraza enuntata mai sus, ci la cei care cred in EL.Este greu nu?! sa nu desparti crestinii in numeroasele credinte de pe glob…Dar uite ca Dumnezeu nu te intreaba daca esti musulman sau mason sau ortodox cand esti la Poarta Raiului, ci te intreaba ce ai facut sa meriti sa intri in Rai…
  Bafta la toti..si sa va lumineze Dumnezeu in CredintA nu CredintE asa cum aveti tendinta…

 87. Paul Slayer spune:

  Sigur, Livia, sa ne dea Dumnezeu tuturor intelegerea singurei credinte – cea crestin-ortodoxa.

 88. Adrian.I spune:

  Livia. Ciudat mod de a interpreta Scriptura. Uite ce spune Scriptura in continuare.” „Ia aminte tie si invataturii: ramii intru acestea; pentru ca aceasta facind si pre tine vei mintui si pre cei ce te asculta.”(Tim 4:16) ” „Este un Domn, o Credinta, un Botez.”(Ef 4,5) „Ci macar de noi sau inger din cer va binevesti voua afara de ce am vestit voua, anathema sa fie!”( Gal 1,8)”Pentru ca cine va pazi toata legea, dar va gresi intr-o singura porunca, s-a facut vinovat fata de toate poruncile.”(Iac 2,10).Se vede destul de clar si chiar si un copil de scoala primara ar intelege ca fara credinta adevarata nu exista mantuire, chiar daca ai avea o viata sfanta. Ba mai mult masonii si ereticii hulesc pe fata pe Dumnezeu si Duhul Sfant, ca sa nu zic mai multe.Cred ca vorbele fericitului Augustin sunt foarte elocvente pentru situatia asta si anume;””Afară de granitele Bisericii poti avea orice, cu exceptia mântuirii. În afara Bisericii se poate să ai trepte ierarhice, Taine, „Aliluia” si „Amin”, Evanghelie, credintă si să propovăduiesti pe Dumnezeu în trei ipostasuri, dar mântuire poti să ai exclusiv în Biserica universală si dreptmăritoare.” Nici dreptii Vechiului Testament nu s-au putut mantuii de unii singuri, ci au astept pe Hristos care i-a izbavit, in afara Bisericii Lui nu exista legatura cu Hristos, nu exista mantuire.

 89. Ana spune:

  @Livia

  nu esti ortodoxa, nu-i asa?

 90. @Adrian I: Fara sa vreau sa te smintesc, nici pe tine, nici pe altcineva: este clar ca mantuirea e garantata doar in Biserica Ortodoxa, si anume intr-o vietuire in deplina concordanta cu invatatura ei, din care se naste legatura directa si personala a omului cu Dumnezeu. Totusi, parintele Adrian Fageteanu atrage atentia asupra unui lucru: dupa cum spune Sfantul Ciprian, „nu exista mantuire in afara Bisericii”, numai ca uneori Biserica ajunge sa aiba granite sau „ambasade” unde noi nu le putem ghici.

 91. livia spune:

  Paul-As avea o intrebare pt tine… Ce fac toti ceilalti crestini care nu sunt ortodoxi? se duc direct in iad?Sau Dl Iisus s-a autoproclamat ortodox de numai ortodoxi se mantuiesc?! Nu prea as crede.
  Ana 🙂 esti simpatica…. Sunt ortodoxa, dar nu cred in mantuirea printr-o anume credinta bisericeasca ci una in Dumnezeu care este unul singur( nu cate etnii atatia Dumnezei…e cam absurd).
  Adrian-Multi preoti ortodoxi hulesc pe Dumnezeu prin comportamentul lor, dar asta nu inseamna ca toti sunt la fel.. asa si in alte credinte, masoni, etc… atata timp cat nu esti direct implicat in legea credintei lor nu ai cum sa intelegi adevarata lor credinta… de obicei iese la suprafata mult mai repede ce este urat(pt ca este mai usor). Eu nu judec pe nimeni ca este de alta credinta, dar incerc sa inteleg De ce au ales alta credinta…ce-i determina pe acei care o fac sa creada ca ceea ce fac este voia lui Dumnezeu….etc., cand pt tot omul este clar ca este o greseala (scuze de repetare).
  Vise placute dragii mei!

 92. Adrian.I spune:

  Ana. Masonerie este o organizatie care practica o forma de religie satanica, la propiu.Pana la gradul 25 nici macar ei nu stiu nimic. Dar asta nu e o scuza, ritualurile pagane, le-au pangarit sufletul.Si chiar nu glumesc .Acum sa vedem ce au spus unii masoni:Albert Pike mason de gradul 33 in cartea dogma si morala masonica”““Lucifer, Zeul Luminii, lupta împotriva lui Adonai, Zeul Bibliei; da, Lucifer e Dumnezeu”
  Manly Palmer mason de gradul 33″„ Masonul descopera ca energiile vazute ale lui lucifer sunt in mainile sale „
  Sicar de Plauson :”“Este un război pe care trebuie să-l continuăm până la victorie sau până la moarte – e războiul împotriva duşmanilor de totdeauna ai francmasoneriei: toate dogmele, toate bisericile” Cat priveste ortodoxia si mantuirea etorodocsilor, lucrurile nu sunt asa cum crezi tu. Da, Mantuitorul s-a autodeclarat ortodox „Eu sunt calea Adevarul si viata” Termenul ortodox (dreapta.. adevarata, credinta sau invatatura) a aparut in crestinism abia in secolul 4 pentru a deosebi pe crestini de eretici (in special de arieni) Orice eretic nu era considerat crestin, asta inca din perioada apostolica, vedem sinodul de la ierusalim al sfintilor apostoli. Daca nici apostolii nu au dreptate atunci cine?Apoi acest termen s-a generalizat dupa schisma in secolul 11, pentru a deosebi pe ortodocsi de latinii papistasi (catolici) care cazusera in erezie, dar si ca raspuns fata de termenul catolicos, (sobornicesc,universal) care il confiscase pe nedrept papistasii. Erezia inseamna invatatura mincinoasa .Putem spune foarte clar, ca da, nu se mantuiesc eterodocsii (ereticii, schismaticii paganii etc) chiar folosind logica ta(care oricum contrazice traditia apostolica , patristica si insasi Scriptura) pentru ca daca ne uitam in Vechiul Testament doar la istoria neamului omenesc (omit citatele ca sa joc pe logica ta) vedem ca Dumnezeu i-a ucis sau pedepsit grav pe israelitii care se abatuse de la invatatura chiar si cu o iota, iar pe paganii care aveau o viata cat de cat de curata (dupa faptele legii) i-a ucis, pentru ca se inchinase la idoli, desi nu-L cunoscusera niciodata pe Dumnezeul cel adevarat.Iar in Noul Testament Anania si Safira au murit indata numai pentru ca au mintit pe Duhul Sfant, nu au hulit pe acesta asa cum fac ereticii.Credinta este revelata si transmisa de la Dumnezeu spre om, pe cand erezia inseamna inlocuirea invataturii revelate si cautarea Lui Dumnezeu cu mintea propie.De aceea apostolul Pavel spune ” ~ „Ci mãcar de noi sau înger din cer va binevesti vouã afarã de ce am vestit vouã, anathema sã fie!”(Gal 1,8) II „Şi poruncim vouã fraţilor, întru numele Domnului nostru Iisus Hristos, sã vã feriţi voi de cãtre tot fratele ce umblã fãrã de tocmealã, şi nu dupã învãţãtura care au luat de la noi(Tesaloniceni 3,6 ) Iar la sinodul Apostolic de la Ierusalim din anul 50 sfintii apostoli au hotarit urmatoarele :”Canonul 45 al Sfinţilor Apostoli ~ „Episcopul, presbiterul sau diaconul, dacã numai s-ar ruga împreunã cu ereticii, sã se afuriseascã, iar dacã le-a permis acestora sã sãvîrşeascã ceva ca şi clerici (sã sãvîrşeascã cele sfinte), sã se cateriseascã.”
  Canonul 46 al Sfinţilor Apostoli ~ „Episcopul sau presbiterul care primesc botezul sau jertfa ereticilor, poruncim sã se cateriseascã. Cãci ce înţelegere poate sã fie între Hristos şi Veliar? Sau ce parte are credinciosul cu necredinciosul?”
  Canonul 64 al Sfinţilor Apostoli ~ „Dacã vreun cleric sau laic intrã în sinagoga iudeilor sau a ereticilor ca sã se roage, sã se cateriseascã şi sã se afuriseascã.” Iata gravitatea ereziei.
  Aceste lucruri sunt clare si pentru o constiinta de tantar, ca sa-l citez pe Sfantul Iustin Popovici.

 93. Adrian.I spune:

  ..scuze, vroiam sa zic Livia nu Ana in comentariul anterior

 94. bobo spune:

  kuyflliuh

 95. Ana spune:

  @ Livia

  „Ana 🙂 esti simpatica…. Sunt ortodoxa, dar nu cred in mantuirea printr-o anume credinta bisericeasca ci una in Dumnezeu care este unul singur”

  Daca esti ortodoxa, inseamna ca intelegi Crezul nostru: Intr-una sfanta soborniceasca si apostoleasca biserica.

  E o incercare sa credem ca toate religiile sunt la fel. Totusi, sa ne punem intrebarea de ce exista atatea religii, si de ce inca se mai inventeaza altele?

  Doamne ajuta

 96. livia spune:

  Adrian- Am inteles ca este pentru mine raspunsul. Mersi de citate:).Daca despre masoni am vazut ce parere ai, de islamici ce zici?sau despre Inchizitie, ca tot se credea mare facatoare in ale vointei lui Dumnezeu. Pe care dintre acestea o consideri cea mai dezgustatoare-ca sa folosesc acest cuvant. Sau ce zici de budisti ca tot nu cred in Dumnezeu…Sunt ei demni de iad sau de rai?!
  Si fara citate, te rog, o simpla opinie …..Nu prea ma intereseaza ce zic nu stiu ce apostoli si sfinti, dat fiind alta relatia lor cu cele nelumesti si lumesti si mai ales ca religia, in acel timp,nu se impartea in atatea crengute ca acum.

 97. Marian M spune:

  @ Donkeypapuas
  „Din nefericire în acest articol comiteţi păcatul manipulării. Aşa cum bine ştiţi desfăşurarea Sinodului Pan-Ortodox din 1923 a fost cauzată de problemele complexe ivite după război în sânul Bisericii Ortodoxe. Uitaţi să spuneţi de ce nu a mai fost prezentă Patriarhia Moscovei. Pentru că în fapt nu mai exista. Marea majoritatea a clerului era fie ucisă, fie în Gulag. Reprezentanţilor ei le era interzisă orice comunicare cu exteriorul. În plus, bolşevicilor le convenea să prezinte propagandistic Biserica lui Hristos ca fiind “obscurantistă”. De aceea n-ar fi acceptat o îndreptare a calendarului.
  Una din problee era şi situaţia fostelor provincii OCUPATE de către Rusia, aşa cum fusese şi Basarabia. Iar în Basarabia a funcţionat, să vă reamintesc, până în 1944 calendarul îndreptat.”
  Ma tem ca dumneavoastra dezinformati si manipulati grosolan, calomniandu-l pe parintele Savatie. Din cate stiu eu (si sunt un biet absolvent de teologie), calendarul nu s-a schimbat niciodata in Mitropolia Basarabiei. La insistentele poporului (si in ciuda incercarilor de a impune cu forta nou calendar) Sf. Sinod al BOR a acceptat acolo pastrarea in continuare a vechiului calendar. Lucru pe care acelasi Sinod BOR il accepta pana astazi in reinfiintata Mitropolie a Basarabiei. Si, daca stiu bine, cu binecuvantarea BOR, in nordul Romaniei functioneaza cateva parohii (de ucrainieni) care tin vechiul calendar, desi depind canonic de BOR (am aceasta infromatie de la un parinte roman din Sf. Munte, care provine din acele zone). Din punctul meu de vedere (desi poate suna un pic utopic, dar eu cred ca se poate rezolva in continuare asa problema – daca exista in continuare bunavointa de sus), solutia pentru cei care vor sa tina vechiul calendar nu este de a se duce la schismatici si rataciti (si deci de a iesi din Sfanta Biserica!), ci de a cere binecuvantare episcopului locului pentru a se sluji pe vechiul calendar. Intr-o parohie de la marginea Tessalonikului (Grecia), cu binecuvantarea mitropolitului locului, grecii ponți emigranți din zonele Crimeei (au venit in ultimii 20 de ani cu sprijinul guvernului Greciei) au biserica in care se slujeste pe vechiul calendar, desi restul parohiilor din oras tin noul calendar (adica, mai corect zis, pe cel mixt).
  A doua dezinformare este ca in 1923 ar fi existat un sinod Pan-Ortodox. Ceea ce s-a petrecut in 1923 la Constantinopol sub Patriarhul Meletie Metaxakis (revendicat de masonerie) nu a fost sinod si nici nu a avut aceasta pretentie. Numele oficial a fost de „Consfatuire” (Συμβούλιο). Ca nu a fost ceva pan-ortodox, asta se stie si v-a lamurit-o si parintele Savatie.
  Culmea este ca, din informatiile mele, Patriarhia Moscovei a schimbat dupa Consfatuirea de la Constantinopol din 1923 pentru o vreme (un an) calendarul (Patriarh era Sf. Tihon, care, da, cu adevarat, a aruncat anatema asupra comunistilor care praduiau bisericile la propriu si persecutau/omorau crestinii), insa la presiunea staretilor s-a revenit la cel vechi. In schimb comunistii erau marii aparatori ai noului calendar in Biserica. De aceea „biserica” infiintata de ei (una de tip colaborationist-securistic), numita „Biserica Vie”, intre altele tinea noul calendar. Nu dau mai multe informatii ca sa nu se sminteasca cei slabi. Insa, inca o data, smerita mea parere este ca ar fi cazul sa va smeriti inaintea parintelui Savatie si sa va recunoasteti gresela (mai ales ca l-ati ocarat public si ati si dezinformat atat lume). Si pe mine sa ma iertati! Pace sfanta!
  @ par. Savatie: parinte, as dori tare mult sa-mi spuneti daca sursele rusesti la care aveti acces confirma faptul ca sub Sf. Tihon s-a schimbat calendarul, apoi s-a revenit.
  Iertati-mi indrazneala!

 98. m.g. spune:

  Adrian.I

  nu intaleg un lucru despre masonerie. Spui: „Masoneria este o organizatie care practica o forma de religie satanica, la propiu.Pana la gradul 25 nici macar ei nu stiu nimic.”

  Cum e posibil ca nici macar masonii (fie ei si de grad mic) sa nu stie nimic, atata vreme cat, se pare, toti ceilalti stiu ? (inlcusiv tu, si presupun ca nu esti mason). Chiar atat de ignoranti sa fie cu privire la ei insisi ca pana si cei care nu au tangente cu masoneria sa cunoasca mai multe amanunte ?

  Deci, eu cred ca fie in masonerie nu se practica ritualuri satanice, asa cum sustin unii anti-masoni (poate doar cazuri izolate, nimic generalizat) fie se practica, iar masonii sunt cu totii satanisti, si pe deplin constienti de asta (o ipoteza pe care insa nu prea o consider veridica).

 99. Ana spune:

  @ Livia

  „Si fara citate, te rog, o simpla opinie …..Nu prea ma intereseaza ce zic nu stiu ce apostoli si sfinti, dat fiind alta relatia lor cu cele nelumesti si lumesti si mai ales ca religia, in acel timp,nu se impartea in atatea crengute ca acum.”

  Deci nu esti ortodoxa. Tu totusi ceri de la niste ortodocsi o parere, ori invataturile noastre sunt de la sfintii parinti.

 100. Donkeypapuas spune:

  @Marian M
  Pr. Prof. Dr. Mircea Păcurariu o numeşte „Conferinţă PANORTODOXĂ” (Istoria Bisericii Ortodoxe Române, vol. 3, EIBMBOR, Bucureşti, 1997, p.474); Pr. Prof. Dr. Ene Branişte îi spune „Congres INTERORTODOX” (Liturgica Generală, EIBMBOR, Bucureşti, 1993, p.126); Diacon P.I. David îi spune „Conferinţă INTERORTODOXĂ” („Călăuză Creştină – Sectologie – pentru cunoaşterea şi apărarea dreptei credinţe în faţa prozelitismului sectant”, Editura Episcopiei Argeşului, 1994, p. 170). Dumneata îi spui doar „Conferinţă”.
  Dumneata arunci şi asupra trecutului o îngăduinţă pe care o are ÎN PREZENT Sinodul BOR, acesta ţinând cont de condiţiile istorice în care se afla Basarabia în acel moment.
  LIPOVENII de care vorbeşti sunt o minoritate etnică. Aşa cum tot o minoritate etnică sunt şi sârbii. Aceştia din urmă ţin de Patriarhia Serbiei, având un vicariat la Timişoara şi ţinându-şi slujbele, aşa după cum e normal, în comuniune cu întreg poporul sârb. Despre ucrainieni nu pot să spun nimic, pentru că nici în Ucraina nu cred că mai ştie cineva care de cine aparţine.
  Care erau contactele permise Bisericii lui Hristos (adică celei Ortodoxe) din Rusia cu exteriorul? Nule. Dar poate aveau neîngrădire de manifestare în interior? Nul şi asta. Fiind bucureştean mi-au căzut în mână vreo două numere din revista Krokodil şi, deşi apărute într-o perioadă care nici nu se putea compara cu cei ai lenino-stalinismului, tot vedeam virulenţa anticreştină sovietică. (Curios. În „Urzica”, revista de satiră şi umor oficial pe malurile dâmboviţei, nu mai erau permise de mult insultele aduse cultelor religioase. Iar dumneata spui că o „Biserică” (vie) dar care NU era a lui Hristos avea permisiunea de a-şi desfăşura cultul conform stilului nou, iar cea care este realmente Mireasa lui Hristos nu i se permitea – asta în timp ce erau aruncate asupra ei şi membrilor ei acuzele de „obscurantism”. De unde libertate de mişcare pentru… stareţi (sic!) câtă vreme nici episcopii nu prea mai existau? Mă şi întreb cui se mai puteau adresa. Patriarhul Tihon se afla practic în domiciuliu forţat după ce faptele Bisericii din timpul foametei din 1919 (dacă spun exact) fuseseră manipulate de bolşevici.
  În 1917 Rusia redevine Patriarhat. De cine ascultase până atunci? De… ţar (ţarină, dacă era cazul). Dar tot în acelaşi an Finlanda se rupe de imperiu iar Biserica Ortodoxă a Finlandei adoptă… calendarul gregorian. Nu este un eveniment internaţional urmare a Marelui Război? Aşa cum tot evenimente importante sunt şi unirea Românilor, formarea statului slavilor de sud etc. Astea cereau şi o rezolvare bisericească.
  Se pare totuşi că pe dumneata te nelinişteşte soarta „ucrainienilor” decât a conaţionalilor tăi.

 101. Adrian.I spune:

  Livia
  Inchizita este opera catolicismului eretic, care se despartise deja de Ortodoxie. Inchizitia catolica a omorat si ortodocsi. La fel islamistii au omorat o groaza de crestini. Ma mir ca nu ai zis, ca nu te interesaza nici ce a spus Iisus Hristos.Tu vrei ca invatatura Lui Dumnezeu sa se adapteze la logica ta umana . Nu crezi ca ar trebui sa fie tocmai invers? Scoate-L pe Dumnezeu din ecuatie si israelitii ar fi fost niste salbatici nomazi care se razboiau tot timpul,iar crestinii niste oameni primitivi,nebuni si anarhisti care nu respectau autoritatea romana. E ca si cand ai citi doar titlul unei carti sarind peste continut ,care este esenta.In cazul nostru esenta este Dumnezeu si Lucrarea Duhului Sfant in lume: prin apostoli ,scrierile sfintilor parinti, Scriptura etc.Nu se mantuiesc budistii pentru ca mantuirea nu e a lui Budha, nu se mantuiesc islamistii pentru ca mantuirea nu e a lui Mahomed sau Alah s.a mantuirea e a Lui Hristos, El este Dumnezeu . Pentru ce i-a mai trimis pe apostoli sa raspandeasca crestinismul daca mergea si asa?De ce atata sange varsat? Cum nu se pot mantui si paganii sau ereticii…. doar sunt asa buni si milostivi. Nu ,nu se pot mantui indreptarul este cel a Lui Dumnezeu ,nu cel al oamenilor, daca au cunoscut Evanghelia si nu au vrut sa urmeze credinta crestina nu se mantuiesc.Sa nu mai vorbim si cat de greu se obtine mantuirea la noi care suntem crestini…..
  Apostolii au profetit aceste “crengute”, vezi de aia e frumoasa Scriptura, ca e prezenta lucrarea Duhului Sfant.Au avertizat asupra profetilor mincinosi ce vor veni in numele lui Hristos, asupra lupilor in piei de oaie,asupra prorocilor falsi si asupra invatatorilor care vor inlocui credinta adevarata cu basme.Aceste lucruri le spune si Mantuitorul in Evanghelie si pot sa-ti dau zeci de citate.
  Tot nu ai inteles ca crestinismul este unul singur si este prezent prin Ortodoxie, celelalte sunt religiile mincinoase profetite de Scriptura, care vin in numele Lui Hristos dar de fapt slujesc diavolului. Biserica a fost zidita de Mantuitorul acum 2000 de ani nu acum cateva sute ,cand au aparut mai ales sectele si celelalte erezi.

 102. Adrian.I spune:

  m.g.Toti marii masoni care au parasit masoneria au spus clar, ca este o organizatie satanista.Toti,de la Jan Van Helsing pana la Zagami (si sunt foarte multi)daca ar fi spus doar niste vorbe in vant, ca sa atace masoneria, vorbele lor nu ar fi coincis. Unu ar fi spus, ca principala problema a mosoneriei este coruptia,altul ar fi spus ca este imoralitatea, sau altul chiar crima organizata, fiecare dupa imaginatia propie.Dar acum declaratiile martorilor coincid,supectul este dat pe fata. Or fi mai multi care stiu asta, dar mass media este asa de „independeta” incat niciodata nu o sa prezinte lucrurile acestea.Uitat-te in Ortodoxie, cati ortodocsi isi cunosc intr-adevar propria lor credinta?

 103. livia spune:

  Ana
  Draga mea, unul dintre cei care au comentat aici , nu stau sa caut acum cine, a spus o aberatie mai mare decat noi toti la un loc si de care nimeni nu s-a legat. Am incercat ca vad pana unde mergeti.. marea majoritate de aici, adica 90% dintre voi, nu faceti diferenta intre biserica si Dumnezeu. NU EXISTA tampenie mai mare sa crezi ca nu poti sa te mantuiesti DECAT prin biserica.Nu biserica de absolva de pacate ci Dumnezeu, Nu biserica te invata cele 10 porunci ci Dumnezeu, Nu biserica iti arata lumina-drumul pe care sa mergi ci Dumnezeu.Iar ce spun sfintii din toate neamurile credintei nu se rezuma decat la un singur lucru-Sa-L iubesti si sa crezi in Dumnezeu, nu in biserica. Degeaba dati citate si le stiti vietile pe de rost daca nu ati vedeti un detaliu atat de mic …Incercati atunci cand va duceti la biserica sa nu fiti preocupati de cand sa stati in genunchi si cand sa va inchinati ci de mesajul care-l transmite slunjba respectiva,pt ca se pare asta nu prea stiti sa ascultati.Iar daca unul dintre voi imi poate arata o fraza in Evanghelie de unde sa reiasa ca bisrica va mantuieste , atunci va spun sarut mana si o sa ma pocaiesc… dar… nu exista acea fraza!!!In rest .. credeti in ce vreti voi, pt oricum nu am vazut sa fi scris nimeni de credinta in Dumnezeu in aceste comentarii.

  Bafta la toti.Poate o sa urmai pana la urma credinta in Dumnezeu si nu in biserica…!

 104. Demetrios spune:

  Livia:

  „20 Şi zicând acestea, le-a arătat mâinile şi coasta Sa. Deci s’au bucurat ucenicii văzându-L pe Domnul.
  21 Atunci Iisus le-a zis iarăşi: „Pace vouă! Aşa cum Tatăl M’a trimis pe Mine, tot astfel şi Eu vă trimit pe voi“.
  22 Şi zicând acestea, a suflat asupra lor şi le-a zis: „Luaţi Duh Sfânt!,
  23 cărora le veţi ierta păcatele, li se vor ierta; cărora le veţi ţine, ţinute vor fi“. (Ioan, 20)

  „37 Iar ei, auzind acestea, au fost pătrunşi la inimă şi au zis către Petru şi ceilalţi apostoli: „Bărbaţi fraţi, ce să facem?“
  38 Iar Petru le-a zis: „Pocăiţi-vă, şi fiecare din voi să se boteze în numele lui Iisus Hristos, spre iertarea păcatelor voastre; şi veţi primi darul Sfântului Duh.
  39 Că pentru voi este dată făgăduinţa şi pentru copiii voştri şi pentru cei de departe, pentru oricâţi îi va chema Domnul, Dumnezeul nostru“.
  40 Şi cu alte mai multe vorbe mărturisea şi-i îndemna, zicând: „Mântuiţi-vă de acest neam viclean!“
  41 Drept aceea, cei ce i-au primit cuvântul s’au botezat; şi în ziua aceea s’au adăugat ca la trei mii de suflete.
  42 Şi stăruiau în învăţătura apostolilor şi în părtăşie, în frângerea pâinii şi în rugăciuni.
  43 Şi tot sufletul era cuprins de teamă, că multe minuni şi semne se făceau prin apostoli.
  44 Iar toţi cei ce au crezut erau laolaltă şi aveau toate îndeobşte.
  45 Şi îşi vindeau pământul şi bunurile şi le împărţeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare.
  46 Şi zi de zi într’un cuget stăruind în templu, şi’n casă frângând pâinea, împreună îşi luau Hrana întru bucurie şi întru curăţia inimii,
  47 lăudându-L pe Dumnezeu şi având har la tot poporul. Iar Domnul îi adăuga zilnic Bisericii pe cei ce se mântuiau.” (Faptele Apostolilor 2)

  1 Timotei 4 si 2 Timotei 2 in intregime.

  „1 Pe cei dintre voi care sunt preoţi a îi îndemn eu, cel împreună-preot şi martor al patimilor lui Hristos şi părtaş al slavei ce va să se descopere:
  2 Păstoriţi turma lui Dumnezeu ce vi s’a dat în seamă, veghind asupra ei nu de nevoie, ci de bunăvoie, după Dumnezeu, nu pentru câştig ruşinos, ci din tragere de inimă,
  3 nu ca şi cum aţi fi stăpânii celor ce v’au căzut la sorţi b, ci voi făcându-vă pilde ale turmei.
  4 Iar când Se va arăta Mai-Marele păstorilor, veţi primi cununa cea neveştejită a măririi.” (1 Petru 5)

  Cele 7 Biserici din Apocalipsa; preotia levita din Vechiul Testament si inca multe alte citate pe care nu am timp sa le adaug aici.

  Livia, esti sigura ca ai citit Biblia sau au „citit-o”
  altii pentru tine? Nu de alta, dar bravada ta e goala tare, ca in povestea Imparatului gol de H.C. Andersen.

 105. Adrian.I spune:

  Livia. Tu ai o notiune sectara si eretica, anume ca Biserica este doar o institutie.Dupa invatatura Scripturii, Biserica este Trupul Lui Hristos care se uneste cu toti crestini, formand un madular unic.Capul Bisericii este insasi Hristos care o conduce, iar legatura este realizata de Duhul Sfant.In afara Biserica omul nu poate avea legatura cu Iisus Hristos si nu se poate impartasi de harul Duhului Sfant. „Şi El este capul trupului, al Bisericii. El este începutul, întâiul născut din morţi, ca să fie El cel dintâi întru toate” (Col 1,18): ” Acum mă bucur de suferinţele mele pentru voi şi împlinesc, în trupul meu, lipsurile necazurilor lui Hristos, pentru trupul Lui, adică Biserica”(col 1,24). Ai spus ca nu exista un citat in Evanghelie care sa arate ca Biserica te mantuieste..Si daca eu iti arat mai multe ce o sa faci? Nu numai Evanghelia si toata Scriptura arata ca nu exista mantuire in afara Bisericii.Toate comunitatile crestine din momentul botezului erau madulare ale Bisericii. In Evanghelie referindu-se la apostoli Mantuitorul zice clar”. Cine nu vă va primi pe voi, nici nu va asculta cuvintele voastre, ieşind din casa sau din cetatea aceea, scuturaţi praful de pe picioarele voastre.
  . Adevărat grăiesc vouă, mai uşor va fi pământului Sodomei şi Gomorei, în ziua judecăţii, decât cetăţii aceleia.”(Mt10.14,15)
  Iar in Evanghelia dupa Luca capitolul 10 versetul 16 Hristos, referindu-se la apostoli si invatatura lor spune clar;” Cel ce vă ascultă pe voi pe Mine Mă ascultă, şi cel ce se leapădă de voi se leapădă de Mine; iar cine se leapădă de Mine se leapădă de Cel ce M-a trimis pe Mine.” Acum hai sa vedem ce au invatat apostolii despre Biserica, sa vedem daca ea ne matuieste sau nu. ”
  23. Pentru că bărbatul este cap femeii, precum şi Hristos este cap Bisericii, trupul Său, al cărui MANTUITOR şi este. „(Ef 5,23).”Drept aceea, luaţi aminte de voi înşivă şi de toată turma, întru care Duhul Sfânt v-a pus pe voi episcopi, ca să păstraţi Biserica lui Dumnezeu, pe care a câştigat-o cu însuşi sângele Său.”(Fa 20,28). Apoi vedem in Evanghelie ca insusi Mantuitorul a zidit Biserica Sa care a luat fiinta la Cincizecime si a fost zidita de apostoli pe piatra de Temelie Hristos, prin apostoli..” Şi Eu îţi zic ţie, că tu eşti Petru şi pe această piatră voi zidi Biserica Mea şi porţile iadului nu o vor birui.”Si in alt loc Hristos spune:”Şi de nu-i va asculta pe ei, spune-l Bisericii; iar de nu va asculta nici de Biserică, să-ţi fie ţie ca un păgân şi vameş.”(cap Mt 18,17) Hristos nu spune ca se mantuiesc cei care sunt in afara Bisericii, ci spune si mai clar, ca chiar cei care doar nu asculta de Biserica, sunt niste pagani si vamesi.
  Dumnezeu este in Biserica si nu-L poti urma in afara ei ca pentru aceasta s-a varsat sangele acela pe Cruce.(Fa 20,28).Ti-am arata multe fraze si inca mai sunt multe…
  Esti gata sa te pocaiesti 🙂

 106. Donkeypapuas spune:

  @livia
  Nu te mai preocupa atât de mult să „înţelegi mesajele” pe care ţi le livrează, să zicem, ziarele, revistele şi emisiunile tv, ci caută să cobori mintea în inimă. Iar asta se face cu ajutorul „Rugăciunii inimii” – ţi-o poate spune Prea Cucernicia Sa. Poate vei începe după aceea să înţelegi că pe noi, pravoslavnicii, nu ne prea interesează „când să stăm în genunchi” pentru că ştim DE CE stăm în genunchi la anumite momente, şi DE CE nu stăm în genunchi la alte momente. Dumneata cred că ai crescut într-un cult care are un cap lumesc: Biserica lui Luther, sau Biserica lui Calvin, sau Biserica papei sau Biserica lui Mormon. Opinca asta valahă (ca şi grecii, sârbii, ruşii etc) îl expulzează una, două pe cel care ar îndrăzni să afirme că este Biserica LUI, că o direcţionează EL. Şi asta pentru că BISERICA ESTE A LUI HRISTOS. Episcopii Bisericii obligatoriu trebuie să se afle în comuniune cu ceilalţi. Nu poate exista episcop „independent” (în acest caz ar însemna că Biserica i-ar aparţine acelui individ, ar fi „Biserica lui Popescu”), preoţii şi diaconii sunt în comuniune şi în ascultare cu episcopul locului (deci nici aici nu este vorba de „independenţă”) iar laicii cuminecă şi ei cu Hristos în cadrul unei PAROHII. Iar acest lanţ nu numai că se desfăşoară pe orizontala spaţială, i – spre suprinderea poate a dumitale – şi pe verticala temporală. Episcopii, preoţii, diaconii, laicii sunt OBLIGAŢI să se afle în comuniune atât liturgică, dar şi de credinţă cu antecesprii lor. Asta însemnând cu HRISTOS CEL RĂSTIGNIT ŞI ÎNVIAT acum două mii de ani şi cu care ne-am aflat, ne aflăm şi ne vom afla în comuniune. Suntem la Cină cu cei 12 Apostoli şi ne luptăm din toate puterile să nu fim precum IUDA de acolo. Iar despre ceilalţi 11 Sfinţi Apostoli nu îmi poţi argumenta că nu s-au mântuit.
  Pe de altă parte bănuiesc că ai în cap episodul cu famenul etiopian. Dar uiţi că acela NU ŞTIA de existenţa Bisericii lui Hristos. Dumneata ştii care este aceea. Mai mult, ţi s-a spus cum să o deosebeşti de pretinsele Biserici. Astfel că la Judecata din urmă nu vei avea cuvânt de apărare pentru că ai ţi s-a spus, ai ştiut şi… ai ignorat. Şi asta pentru că îţi creezi Biserica TA PROPRIE, pretextând că este a lui Dumnezeu în urma unor înlănţuiri logice cât se poate de omeneşti şi de limitate.

 107. livia spune:

  Dragii mei, multumesc pentru raspunsuri si chiar le-am citit cu mare interes.
  Pentru mine-preotii nu sunt sfintii apostoli, iar acestia din urma s-au mantuit pentru ca au crezut in EL, ca El este Fiul Omului.Iar primii-preotii, sunt intermediarii si indrumatorii celor care vin la ei, nu sunt ei cei care iarta si nici cei care tin pacatele.Ca idee-nu preotul iti spune sa tii post si sa te rogi, el te indeamna sa o faci.Primul care a facut acest lucru a fost Iisus si lui nu i-a spus nici un preot ce sa faca….Cand te duci sa te spovedesti tu trebuie deja sa te fii cait de pacatele tele si sa fi incercat deja sa te schimbi, iar canonul care ti se da de catre preot (daca este nevoie)trebuie sa-l iei ca pe o ascultare si ca pe un pas in schimbarea ta.
  Biserica-o diferentiez in doua parti: Biserica lui Dumnezeu si biserica omului. Biserica lui Dumnezeu este fiecare om in parte, altarul lui Dumnezeu este sufletul omului, lumina-lumanarea aprisa este credinta in Dumnezeu si faptele tele bune. Si nu contest faptul ca oamenii trebuie sa conlucreze impreuna, ca impreuna sa infaptuiasca bine si voia lui Dumnezeu , iar unde sunt mai multi de 2 oameni la un loc acolo este si Dumnezeu.Biserica lui Dumnezeu este cea cladita pe piatra sufletului, adica nimic sa nu o sparga-pt ca nimic nu este mai tare ca piatra (metaforic)
  Biserica lui Dumnezeu este cea in care te rogi, nu te rogi intr-o cladire ci te rogi in suflet, a spune niste poezii frumoase(rugaciuni scrise deja) nu inseamna a te ruga, pt mine una e sa te rogi cu cuvintele tele in mintea ta, pentru ca ele vin direct din inima ta, alta e sa citesti niste rugaciuni scrise care se afiliaza mai mult sau mai putin la tine.
  Biserica omului-este acea cladire in care te duci sa asculti o slujba, in care te duci sa iei un oarecare contact cu dumnezeu sau cu sfintii, in care te duci sa aprinzi o lumanare din ceara,in care gasesti tot felul de icoane si carticele cu rugaciuni, in care se fac diferentieri intre barbati si femei chiar de la intrare, cu toate ca Dumnezeu ar fi spus ca ei sunt egali…, in care esti mai mult sau mai ptuin respecat ca si om de catre ceilalti oameni(asa zisi credinciosi), depinde ce statut ai…(adica, daca se aseaza un om al strazii langa tine incepi sa-ti faci vant ca vai ce miroase, iar daca se aseaza cineva cu cravata si parfumat nu prea iti mai faci vant ca nu te mai deranjeza, etc).
  Si ca sa fiu si mai rea(sau cum vreti voi)Nu cred in slujbele penibile, asa cum a fost cea a Sf Dumitru (ma scuzati), care pt mine a fost execrabila de o reala prostie si nesimtire, in care un sobor de preoti nu faceau altceva decat sa dormiteze pe scaune si in nici un caz sa ia parte activa la sluja,etc
  Nu cred in biserica Sfintelor moaste si pelerinajelor cu ocazia zilelor acestora, cand te poti duce oricand in timpul anului, sa iti arati respectul fata de sf respectiv,si nu trebuie sa te calci in picioare in ziua respectiva…Sf nu face minuni numai de ziua lui….
  Biblia- a fost recunoscut ca s-au pierdut/sters pasaje din ea si ca s-au adaugat altele noi, sau ca traducerile nu sunt foarte exacte si s-ar putea sa aiba anumite omisiuni,(si sunt foarte sigura ca o sa spuneti ca hulesc sau sunt de-a dreptul eretica), dar asta este adevarul…Cu toate astea cred ca in jur de 90% din ce se scrie acolo este adevarat. Sau mai bine zis .. este adevarat ce este scris, dar cred ca este si mai adevarat ce nu este scris. Avand in vedere ca nu Dumnezeu a scris biblia ci oamenii , iar omul este cu totul si cu totul subiectiv.
  Ca idee- Dumnezeu a scris doar cele 10 porunci, iar Iisus a invat pe apostolii sai o singura rugaciune „Tatal nostru”, iar Sf Feciara Maria , de asemenea nu a spus decat o singura rugaciune catre Iisus „Doame Iisus Hristoase, fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine pacatoasa”.Deci celelatle pentru mine nu isi au rostul ca si rugaciuni, ci doar ca niste invataturi sau indrumari.
  Dar cu toate astea trebuie sa ti o legatura intre cele 2, ca sa nu te pierzi, dar nu trebuie sa fi idolatrist ci cu capul pe umeri, sa stii ce sa nu accepti , cu ce sa nu fi de acord, ce sa iei ca buna invatatura si ce nu.
  Dar nu cred ca Biserica te mantuieste si mai ales cea ortodoxa. Fara Dumnezeu nu faci nimic.Nu exista neam bisericesc, sau cum vreti voi sa-i spuneti, etnii, credinte, crezuri, etc care sa nu afirme acelasi lucru.Omul degeaba este adeptul unei credinte sau alteia,daca nu crede in Dumnezeu.
  In alta ordine de idei- imi place ca sunteti cititi, ca va preocupa credinta in general, si respect ceea ce credeti pentru ca va defineste pe voi ca si persoane si pentru ca Dumnezeu ne-a dat liber arbitru-doar nu a facut-o degeaba ca toti sa facem acelasi lucru, dar incecati sa nu jigniti!!!(bravada ta e goala tare,…inlantuiri cat se poate de omenesti si limitate).
  Si cu toate astea, imi place sa ma duc duminca la biserica si nu doar duminica,gasesc ca unele slujbe sunt mai constructive decat altele, imi place cand observ o mai buna deschidere a oamenilor in biserica decat in afara ei, dar v-am zis biserica omului ar trebui sa se mai cizeleze si sa invete din invataturile pe care le propovaduieste.

  Numai bine va doresc!

 108. viorica spune:

  @ livia – multumiri pentru incercare, folosesc prilejul pentru a rosti in cuvinte ceea ce imi umple inima ..
  Eu cred ca „Dumnezeu voieste ca toti oamenii sa se mantuiasca si la cunostinta adevarului sa vina. Hristos Iisus S-a dat pe Sine pret de rascumparare pentru toti. Eu cred Lui Iisus Hristos care spune despre Sine: Eu sunt usa (Ioan 10, 9), Eu si Tatal una suntem (Ioan 10, 30), Eu sunt Lumina lumii (Ioan 8, 12), Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal decat prin Mine.
  S-atunci, desavarsit sigur, mantuirea este in Biserica Adevarata, cea intemeiata de Iisus Hristos si carmuita de El de la inceput, cea care are inlauntru cele sapte Sfinte Taine si Crucea – taina mantuirii fiecaruia. Noi cautam asemanarea cu Dumnezeu, de aceea cautam sa fim acolo unde este El, urmandu-L pe Hristos, modelul si Viata noastra.
  Daca s-a aplecat asupra mea, care sunt vierme, chemandu-ma la Sine pentru vindecare – sunt sigura ca tuturor oamenilor le face chemare – aceasta este Mila Lui; raspunsul nostru este cel care implineste fagaduinta Lui – si de hotararea, osteneala si alegerea individuala atirna aflarea noastra pe Cale…
  Nu teama de munca cea vesnica ma impinge sa-L caut –dupa faptele, vorbele si cugetele mele mi se cuvine dupa dreptate, ”meritata”, doar osanda – ci teama de a pierde Dragostea Lui, cea care ma aduce in Biserica Sa cu cugetul si genunchii plecati, cea care aprinde nadejdea mea, cea care face crucea mea usoara…. Nu teama, ci Dragostea …
  Ce fac toti ceilalti crestini care nu sunt ortodocsi sau paganii? Dumnezeu Unul stie, cu judecata Sa – nu-L ispitim noi.

  P.S.
  Iisus spune ”Cine nu este impotriva noastra, acela este cu noi” in perioada revelatiei adevarului si a puterilor – contemporana Lui. Pentru vremuri de uscaciune spirituala (a noastra), Iisus avertizeaza ca sa intelegem mersul libertatii noastre: ”Cine nu-i cu Mine, e impotriva Mea si cine nu aduna cu Mine risipeste”
  Sa ingaduie Domnul nostru Iisus Hristos, inceputul si sfarsitul a toate, sa gasesti raspuns intrebarilor tale.

 109. Adrian.I spune:

  Livia x_x . Roaga-te Lui Dumnezeu sa te lumineze.

 110. Demetrios spune:

  Livia, nu am avut intentia sa te jignesc. Bravada goala se refera la lipsa unor argumente solide in ceea ce ai scris.

  Evident, tu poti crede ce vrei si in cine vrei, dar fara o baza solida in teologie vei pluti mereu in deriva.

  Asta e parerea mea si nu incerc sa ti-o impun. Atata timp cat insa tu desconsideri lucruri pe care le pretuiesc, imi rezerv dreptul sa te combat.

  Tot ce te scandalizeaza pe tine observ si eu de multi ani si ma mahneste. Dar nu ma sminteste. Deoarece sunt bine ancorat in Ortodoxie (multumesc lui Dumnezeu) si stiu ca scaparile oamenilor care reprezinta Biserica nu pot clinti in niciun fel valabilitatea mesajului Divin. Pentru ca Ortodoxia ne-a fost data si intarita prin jertfa Sa de Hristos, nu de oameni. Deoarece Cuvantul Sau se pastreaza in Biblie si este curgator, chiar daca pe ici-colo sunt neconcordante intre date istorice sau personaje (ceea ce arata ca intr-adevar e scrisa de oameni liberi, cu individualitate proprie, nu simpli robotei, dar nici de oameni razvratiti care sa incerce voit sa denatureze mesajul divin). Pentru ca rugaciunile scrise nu sunt decat indrumare pentru o asezare fireasca a dialogului om-Dumnezeu, si nu sunt unicele metode de comunicare.
  Pentru ca dorinta sincera de aflare a Adevarului si de iesire din mocirla sufleteasca in care te afli ca persoana te duce, incet-incet, la o lamurire a sinelui si a raportului tau cu Dumnezeu si cu semenii tai.

  Nimic nu vine fara efort si fara durere. Altfel sunt doar simple meditatii cinice despre presupusa acreala a strugurilor pe care nu i-ai gustat.

 111. Ana spune:

  @ Livia

  Ti-am citit uimita comentariul si vedeam ca erai pe aceeasi linie ortodoxa cu noi. Totusi, cand ma minunam ca nu gasesc nimic diferit, ai vorbit de sfintii nostri si ai atacat un subiect cu cuvinte destul de grele:(

  „Si ca sa fiu si mai rea(sau cum vreti voi)Nu cred in slujbele penibile, asa cum a fost cea a Sf Dumitru (ma scuzati), care pt mine a fost execrabila de o reala prostie si nesimtire, in care un sobor de preoti nu faceau altceva decat sa dormiteze pe scaune si in nici un caz sa ia parte activa la sluja,etc”

  Cum poate fi o slujba execrabila? Si apoi, nu ne putem permite sa asociem astfel de cuvinte cu credinta.

  Mai apoi tu spui ca ne putem ruga sfantului si in alte zile, nu neaparat de ziua sa. Ei bine, ce-ar fi sa-ti spuna tie prietenii la multi ani in cursul anului, si nu de ziua ta?:(

  Si sa nu uitam ca noi aniversam sfintii in ziua cand ei au mers la Domnul.

  Intr-o zi ai sa ceri ajutor de la sf Dumitru si ai sa-i vezi ajutorul.

  Dumnezeu sa te lumineze

 112. livia spune:

  Pentru mine slujba respectiva a fost o aroganta si lipsa de respect fata de Sf respectiv. In conditiile in care chemi preotii de la parohiile din Bucuresti sa faca cordon intre oamenii simplii ce vin la slujba , ma scuzati dar cuvantul execrabil la cat este de urat se preteaza perfect la situatia data.Corul bisericesc in loc sa iti mangaie auzul nu facea altceva decat sa se intreaca in ragnete fara de inteles a unor oameni care in loc sa-i lase pe cei tineri si cu voci usoare sa-si faca datoria, s-au expus la ridicol din proprie marire de sine, si etc.
  Daca voua v-a placut acea slujba-bravo voua, dar mie nu imi va placea niciodata asa ceva.Si daca va place nerozia si lipsa de organizare totala la astfel de evenimente pentru pelerinii din toata tara, pe mine doar ma dezgusta. Nu ca vin oamenii la asemenea slujbe ci lipsa de respect a Bisericii in ceea ce priveste acesti pelerini….dar asta e un subiect abstract pentru institutia respectiva. Am uitat sa raspund la aceasta intrebare si o fac acum.. Da Biserica in Romania, si poate nu numai, nu este decat o institutie mai mult sau putin placuta…asta e parerea mea asa cum am aratat-o si mai sus.Cu cat urca ierarhic cei din cadrul bisricii cu atat au mai putin de a face cu cele sfinte si cu bunul simt.dar .. fiecare cu opinia sa..:). Bineinteles nu toti (nu exista 100% in niciun domeniu ).
  Ana nu pe sfinti ii atac eu…si nici nu o sa-mi permit sa o fac vreodata, dar aroganta bisricii fata de oamenii simpli, care nu stiu sa citeasca sau nu au timp sa o faca, sau nu inteleg ceea ce citesc,biserica ii lasa in nestiinta lor in mod deliberat.. asta atac eu, asta nu cred eu ca face parte din biserica lui Dumnezeu, care nu are nimic comun cu sfintele invataminte si etc de rigoare si multe altele pe care le stiti si voi si nu are rost sa le insirui aici.
  Demetrios
  Baza solida in teologie nu tb sa o aiba decat teologii, oamenii simpli trebuie sa aiba baza solida in credinta. Ce poate sa citeasca un om simplu spre a cunoste lumea divina este biblia in primul rand si dupa aceea diverse carti ale diversilor scriitori mai mult sau mai putin cunoscuti, dar si asta daca mai au timp asa cum am spus-o mai sus si mai ales daca a avut cine sa-i indrume ce sa citeasca , pt ca nu tot ceea ce este pe piata e si constructiv chiar daca se vb de dumnezeu.

  Multumesc tuturor pentru raspunsuri.

 113. Demetrios spune:

  Draga Livia, tu nu esti un om simplu si postarile tale o dovedesc cu prisosinta. Cand vorbeam despre baza solida teologica ma refeream la tine. Dumnezeu sa te ajute.:) Si sa ma ierti pentru tonul dur.

 114. Donkeypapuas spune:

  @livia care şi-a făcut propria „biserică”
  Am bănuiala că le dai picioare-n fund copiilor care, afoni fiind, îndrăznesc să vină la dumneata cu colindul. Atenţie: şi acel lucru este tot propovăduire a Cuvântului, şi acei prichindei sunt tot parte din Biserica luptătătoare. Aşa că ceva atenţie la paie şi bârne…

 115. Ana spune:

  @Demetrios, Donkeypapuas

  Ne doare ca ni se ataca biserica, dar pe undeva e si adevar in cele spuse de Livia. Azi am ascultat un cuvant de-al parintelui Arsenie Papacioc legat de IUBIRE si de PACE si ma gandeam daca nu putem sa aplicam si in situatia asta pacea. De criticat putem gasi mereu sa criticam si chiar putem sa avem dreptate.

  Parintele Arsenie sublinia ca PACEA e mai mare ca dreptatea.

  Dumnezeu sa ne lumineze pe toti.

 116. livia spune:

  Demetrios
  🙂 Stiu ca te refereai la mine…dar m-am facut ca nu pricep:)
  Stai linistit nu ai folosit nici un ton dur.
  Dar uite sa luam un exemplu: Psaltirea
  Un preot m-a indemnat sa o citesc, am citit-o dar nu a avut efectul dorit. De ce… pentru ca nu o consider decat(nu stiu cum sa zic.. carte) carte de rugaciuni .. o consider mai mult un amalgam de rugaciuni pentru razbunare cam 90% din ea.Nu este pentru mine…nu o consider o rugaciune apropiata de Dumnezeu…Nu stiu daca sa spun din nefericire, dar cred ca asta e cuvantul, ori de cate ori o citesc are acelasi efect.Si nu cred ca Dumnezeu este facut foc si para pe mine ca nu sunt din acelasi aluat ca David si ca trebuie sa simt rugaciunea asa cum o simtea el…Si aceloasi lucru cred pentru fiecare om in parte..
  Donkeypapuas
  Ce tare…atentie la paie si barne…suna bine 🙂
  Dragul meu tin sa te dezamagesc de data asta.Eu copiilor nici macar nu le zic date mai incolo, iar in biserica cand sunt plictisiti si nu stau locului nu ma fac decat sa zambesc nicidecum sa le zic sa taca din gura ca deranjeaza (asa cum o fac multi „credinciosi”).Iar Craciunul nu este sarbatoare pt mine daca nu aud colindatorii si de multe ori chiar eu cant cu ei.Pentru mine copilasii sunt niste ingerasi mici si scumpi si nu altceva, iar oamenii maturi niste fosti ingerasi unii pierduti pe drum altii frumos crescuti. ;). Pierduti pe drum adica -criminali, violatori, urat vorbitori, brutali,furiciosi, si cand te gandesti ca au fost si ei candva niste ingerasi mici si scumpi….

 117. Demetrios spune:

  Livia, stii vorba: „Pofta vine mancand”:) In timp, daca vei fii mereu treaza si aplecata spre frumos asa cum esti acum, vei gusta din dulceata si adancimea Psaltirii, care pare razbunatoare doar la prima vedere (asa o consideram si eu cu multi ani in urma, si in plus foarte prolixa).

  Ana, asa cum am spus intr-un comentariu anterior, stiu si eu multele nedreptati din Biserica, dar uite ca abordand-o altfel pe Livia decat ceilalti am reusit sa stabilesc o punte de dialog cu ea. Si asta e cel mai important. Pacea de care vorbesti tu nu se aplica tale quale, are rosturile ei la momentele potrivite (vei intelege asta in timp 🙂 )

 118. Ana spune:

  Demetrios. Asa este. Inteleg ce spui:)

  @Livia, un parinte le intreaba pe niste batrane prietene care citeau psaltirea: cum e cu psaltirea? Parinte, de inteles nu prea intelegem, dar ne merge bine.

  E prea adanca psaltirea ca s-o putem intelege noi asa usor. Totusi, in greutati ai sa vezi ca textele acelea parca au fost scrise exact pentru noi.

  Doamne ajuta

 119. m.g. spune:

  Am urmarit cu interes comentariile si polemica (daca-i pot spune asa) de pe marginea acestui articol.
  As vrea, daca-mi este permis, sa spun si eu doua cuvinte despre Psaltire.

  Desi cand am inceput prima oara sa o „rasfoiesc” nu aveam decat un minim (si poate nici pe acela) de cunostinte teologice, aceasta carte nu mi-a displacut, nici nu am simtit-o ca pe „un amalgam de rugaciuni pentru razbunare”.

  Ceea ce mi s-a parut mie esential la Psaltire (si se prea poate sa ma insel) este dialogul foarte direct si chiar pasional as zice (poate nu e cel mai potrivit termen, sper totusi sa nu fiu intales gresit) dintre David si Dumnezeu, un Dumnezeu care desi uneori parea foarte departat era totusi mai aproape de inima lui David decat oricine (si orice) altceva.

  Chiar aveam impresia ca David nu se gandeste la nimic altceva decat la acest Dumnezeu. Toate evenimentele vietii lui, bucurii, tristeti, primejdii, nenorociri erau impartasite lui Dumnezeu, erau trecute prin prisma aceasta a divinitatii. Dumnezeu apare aici si ca Cel ce pedepseste si ca Cel ce vindeca si izbaveste. Nimic nu se petrece fara voia si/sau ingaduinta lui.

  Intreaga existenta a lui David, momentele de slava dar si cele de iad, orice detaliu ii erau cunoscute lui Dumnezeu, un Dumnezeu deloc indiferent (desi uneori parea astfel) care ia parte la toate acestea.

  Cam asta e ce am intales eu din Psaltire, la o lectura initiala, fara a avea o exegeza in domeniu.

 120. Ana spune:

  @ mg Doamne ajuta

 121. livia spune:

  Dragii mei, multumesc pentru mesaje.
  Cred ca asta este prima si ultima data cand intervin in comentarii, de obicei doar citesc ce scriu ceilalti, dar se pare ca m-a intrigat destul de mult crezul unor oameni ca te mantuiesti doar daca te duci la biserica. Sau orice ar intelege ei prin mantuirea prin biserica(doar), oricum eu tot nu am priceput de ce pun atata pret pe un lucru si nu pe Dumnezeu… dar treaba lor…
  Si pentru ca este ultima data cand scriu si curand o sa vina si sarbatorile, va urez sa fiti fericiti, sanatosi, plini de voiosie si sa nu uitati sa dati si altora de bucuria voastra de a trai.
  Sarbatori fericite… la revedere!

 122. livia spune:

  Demetrios
  Am uitat sa spun in postarea de mai sus.
  Ai stofa de profesor, vezi dincolo de ce ti se arata, iti urez sa te ajute asta in viata ta particulara cu oamenii care vi in contact.

 123. Demetrios spune:

  Sa dea Dumnezeu, Livia. Multa sanatate, bucurii sufletesti si rabdare iti urez si eu. Pastreaza si sporeste ceea ce ai.

  @ALL: Este ca la scoala. Inveti un numar de ani si dupa aceea e timpul sa aplici ceea ce ai invatat. Nu ramaneti inchistati in „formule matematice”, gen: a spus nu stiu ce Parinte una, scrie in nu stiu ce carte alta. Implementati si traiti ceea ce cititi si va place, nu mai traiti dupa „sloganuri”. Fiti voi insiva. Intru Hristos.

 124. floarea spune:

  livia,

  spui : „Am incercat ca vad pana unde mergeti.. marea majoritate de aici, adica 90% dintre voi, nu faceti diferenta intre biserica si Dumnezeu. NU EXISTA tampenie mai mare sa crezi ca nu poti sa te mantuiesti DECAT prin biserica.Nu biserica de absolva de pacate ci Dumnezeu, Nu biserica te invata cele 10 porunci ci Dumnezeu, Nu biserica iti arata lumina-drumul pe care sa mergi ci Dumnezeu.”

  Trebuie sa fie foarte greu pentru tine sa vezi cum toti in jurul tau sunt in inselare, ci numai tu ai dreptate. Cu atat mai mult cu cat lor le vin spre intarire sfintii care au trait de 2000 de ani pana la noi si prin ei ne-a aratat Dumnezeu cum sa credem si cum sa fim. Ei, sfintii, au spus si au intarit prin fapte ca ” Cine nu are Biserica drept mama, nu Il are pe Dumnezeu tata”. Imi pare rau pentru tine, dar nu cred ca o sa convingi pe nimeni pe acest site.

  Oricum, foarte multa siguranta, multa aroganta, mai ales ca nu ai nici o baza pentru ideile expuse mai sus.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: