Apusul libertății de conștiință. Năvala pederaștilor

Date propuse de AFR

Aproape zilnic apare undeva in lume o stire devastatoare pentru libertatea de constiinta. Dintre ele, redam citeva mai bine cunoscute si care s-au intimplat in doar ultimii ani.

* Suedia: In 2005 pastorul suedez Ake Green a fost arestat de autoritatile suedeze si condamnat la inchisoare pentru ca a propovaduit, pe baza Bibliei, ca homosexualitatea e un pacat.

* Canada: In 2007 un tinar pastor canadian a fost amendat cu $30.000 pentru ca a afirmat, intr-o scrisoare adresata unui ziar din Edmonton, Alberta, ca homosexualitatea este un stil de viata imoral.

* Canada: In 2009 un ofiter de stare civila canadian a fost amendat cu $5.000 pentru ca a refuzat sa “casatoreasca” doi barbati.

* Marea Britanie: In Marea Britanie in acest an un pastor a fost arestat dupa ce a propovaduit in public ca homosexualitatea e un pacat. A fost apoi eliberat.

* Marea Britanie: In Marea Britanie functionari publici au fost dati afara de la lucru si continua sa fie dati afara de la lucru pentru ca refuza sa incheie “casatorii” homosexuale.

* Marea Britanie: In Marea Britanie un cuplu crestin, proprietari ai unui motel, au fost amendati pentru ca au refuzat o camera unui cuplul homosexual, rinduiala proprietarilor fiind sa nu inchirieze camere decit cuplurilor casatorite sau persoanelor singure.

* Marea Britanie: In Marea Britanie o crestina a fost data afara de la lucruanul acesta pentru ca a sugerat unei muribunde sa se roage pentru vindecare.

* Statele Unite: Recent un profesor universitar catolic a fost concediat de la Universitatea Michigan din Statele Unite pentru ca a prezentat studentilor lui doctrina biblica a casatoriei.

* Israel: Tot recent un profesor universitar israelit a fost data afara de la Universitatea din Ierusalim pentru ca s-a pronuntat impotriva casatoriilor homosexuale.

* Colombia: Anul trecut Tribunalul Suprem al Colombiei a emis o decizie prin care constringe spitalele catolice din Colombia sa presteze servicii de avort, si a respins obiectia personalului medical de a refuza sa presteze servicii de avort pe motive de constiinta.

* Spania: In Spania in vara acestui an un grup media a fost amendat cu 100.000 de euro pentru ca a facut publicitate in favoarea familiei traditionale.

* Statele Unite: In iunie Tribunalul Suprem al Statelor Unite a emis o decizie care constringe cluburile universitare crestine sa accepte homosexualii ca mebrii si sa le acorde, daca ei doresc, functii de conducere in cluburile crestine.

* Marea Britanie: Cu prilejul alegerilor parlamentare din Marea Britanie din primavara, un candidat scotian a fost dat afara din Partidul Conservator pentru ca a declarat public ca se opune casatoriilor homosexuale.

* Marea Britanie: In decembrie 2009 organizatia avocatilor crestini britanici, Christian Institute, a publicat o carticica, intitutala, Marginalizing Christians (“Marginalizarea Crestinilor”) in care reda zeci de exemple din Marea Britanie unde crestinii britanici au fost discriminati, amendati, concediati, sau marginalizati pentru ca au declarat in public pozitii crestine sau biblice privind valorile sau diferite aspecte ale vietii sociale din Marea Britanie.

* Statele Unite: acum citiva ani un student a fost dat afara de la Universitatea Michigan din Statele Unite dupa ce a refuzat sa semneze un document prin care s-ar fi angajat ca la terminarea universitatii sa acorde servicii de consiliere familiala atit cuplurilor casatorite cit si celor homosexuale.

* In Statele Unite unor consilieri li s-au suspendat licentele pentru ca au refuzat sa faca consiliere cu cupluri homosexuale.

* In Statele Unite unele infirmiere au fost si inca sunt date afara de la lucru pentru ca refuza sa participe in prestarea de servicii de avort.

* In Statele Unite o familie crestina din New Mexico, proprietar al unui studio de fotografie, a fost amendata pentru ca a refuzat sa presteze servicii unui cuplu homosexual cu ocazia “aniversarii matrimoniale” ale cuplului.

* In Statele Unite un cuplu lesbian a dat in judecata o biserica presbiteriana pentru ca a refuzat sa le inchirieze pavilionul bisericii pentru a-si celebra “nunta.”

* Statale Unite: In California un medic crestin a fost deprivat de licenta medicala pentru ca a refuzat, pe baza de constiinta si convingeri religioase, sa insemineze arficial un cuplu lesbian.

* Statele Unite: Anul acesta o studenta de la Universitatea de Stat din Augusta, Georgia, a fost supusa unui program educativ special despre homosexualitate dupa ce a avut curajul sa-si exprime, in mod public in cadrul unor cursuri, opozitia fata de homosexualitate.

* Marea Britanie: Luna trecuta, Biserica Catolica din Marea Britanie si-a inchis ultima agentie de adoptii dupa ce a pierdut ultimul caz in instanta, intentat de homosexualii britanici, pentru ca a refuzat sa permita cuplurilor homosexuale sa adopte copii din cadrul agentiilor catolice de adoptii.

* Statele Unite: Socant, in august, un general american a numit soldatii americani crestini din armata americana care se opun inrolarii homosexualilor in armata americana, “bigots,” adica “bigoti” sau “habotnici.” Wash. Times Op-Ed: New Gay Army: Lt. Gen. Calls Christian Soldiers …

* Canada: O stire de ultima ora – pe 20 septembrie un cuplu homosexual a cistigat un proces importiva unui crestin canadian pentru ca a refuzat sa le inchirieze o casa. Crestinul a afirmat ca i-a fost teama sa inchirieze apartamentul celor doi fiindu-i “teama de Dumnezeu.” A fost amendat cu 13.400 de dolari. Gay couple awarded $13.4K for rental refusal

Exemple de genul acesta sunt fara sfirsit si se ivesc saptaminal. Lista e interminabila. Exemple similare apar cu regularitate in publicatia de Marti a AFR.

www.alianta-familiilor.ro

119 Responses to Apusul libertății de conștiință. Năvala pederaștilor

 1. Privind în jur ne dăm seama că astfel de evemimente se vor desfăşura şi pe teritoriul nostru.
  Vom lăsa ţara noastră să ajungă în această situaţie ?
  Ce vom face în acele vremuri ? Suntem cu adevărat pregătiţi să înfruntăm orice pentru credinţa noastră strămoşească ? Suntem TOŢI de acord să luptăm împotriva „lor” ?

 2. vladp9 spune:

  vă sugerez să ștergeți linkul către sinstrul mujic, bravul progresist ce insultă din umbra confortabilă a unui pseudonim. n-are sens să-i faceți trafic

 3. Petru spune:

  ,,Fericiti cei prigoniti pentru dreptate ca acelora este imparatia cerurilor”…Slava lui Dumnezeu…TLC !

 4. Ioan Florin Florescu spune:

  Părinte Savatie,

  Cred că mesajul injurios de mai sus trebuia pur şi simplu şters – e vorba de o înjurătură, nu de o opinie care merită ascultată şi văzută de alţii.

  În privinţa homosexualilor, un titlu ca „năvala pederaştilor” nu cred că ne ajută, pe noi, cei ce stăm în cuvîntul lui Hristos, în lupta împotriva acestei spurcăciuni. Da, la nivel internaţional se petrece de ceva vreme o „năvală” a pederaştilor pentru că, vreme de sute de ani, pînă tîrziu în veacul nostru, pederaştii au fost aruncaţi pe ruguri, executaţi sumar, deportaţi în lagăre, sau băgaţi la puşcărie – toate acestea sub ochii Bisericii. Cam la asta s-a rezumat „pastoraţia” Bisericii pentru aceşti nefericiţi. Excesele vechi au născut excesele de astăzi – şi nu doar în privinţa pederaştilor.

  Pe de altă parte, lucrurile în lume nu stau chiar aşa cum le prezintă afr sau organizaţiile radicaliste. Pastorul Ake Green – citat de afr că a fost închis – a fost de fapt ACHITAT de Curtea Supremă a Suediei, tocmai pe baza faptului că „convingerile bazate pe credinţe religioase, – în acest caz, pe Biblie” – sunt exceptate de la prevederile convenţiei europene pentru drepturile omului, în virtutea dreptului universal la „exercitarea liberă a confesiunii” (vedeţi cazul în amănunt pe net, inclusiv hotărîrea Curţii Supreme în traducere engleză). Cazul său a devenit precedent în justiţie.

  Mai este de observat că celelalte informaţii furnizate de afr nu conţin nume, date exacte, oraşe, contexte etc. Pot fi, foarte bine, scoase din burtă sau pot fi interpretate tendenţios. De pildă , dacă cineva ţine o predică împotriva homosexualilor şi îşi îndeamnă ascultătorii să-i omoare sau măcar să le spargă capetele – atunci acela merită să fie pedepsit de legile civile.

  Aşadar, cînd discutăm de incriminarea religiei în justiţiile europene trebuie să cunoaştem foarte bine toate datele cazului – ca să ştim unde se greşeşte, cum se greşeşte, unde e un abuz şi unde avem dreptate. Altfel, cu Biblia în mînă şi în numele lui Dumnezeu putem fi la fel de răi ca ucigaşii – istoria e plină de aşa exemple.

  Biserica – clerul – trebuie să combată problema homosexualilor cu un adevărat program pastoral, nu cu comunicate de presă şi nici prin încurajarea unor acţiuni de spart capete pe stradă. Cum a cîştigat-o oare Hristos pe femeia adulteră? – În primul rînd, aflîndu-se ACOLO, unde urma să aibă loc judecata şi omorîrea ei. Suntem noi acolo unde sunt judecaţi şi loviţi cu pietre homosexualii?? Tare mi-e teamă că cel mai adesea ne aflăm chiar între cei care dau cu pietre.

  Să vă povestesc ceva, şi cu asta închei. Eu am avut o parohie de ţară cu 80 de familii, într-un sătuc de pe lîngă Iaşi. Acolo erau mereu probleme cu sectarii – veneau, împărţeau ajutoare, iar pe unii îi rătăciseră de la credinţă. Vă daţi seama cam ce simţeam în inima mea. Pe de o parte, am ieşit eu înaintea sectarilor, am stat de vorbă, ne-am combătut, pe de altă parte, am adus şi eu în sat un doctor pentru copii, am cerşit bani şi le-am făcut o mică farmacie la oameni – adică am încercat să arăt că ne putem ajuta şi noi, ortodocşii, între noi, în sat. Degeaba. Ei bine, într-o după amiază cînd am ajuns în sat, la o casă era mare vînzoleală. Vreo trei ţărani de-ai mei băteau doi sectari care împărţeau Biblii. Alţii se adunaseră ca la circ şi rîdeau de bieţii oameni care-şi căutau cărţile prin praf. Atunci, am stat înaintea ortodocşilor mei şi i-am certat: „Nu vi-e ruşine, măi oameni buni! Aşa v-am învăţat la biserică? Aşa se poartă un creştin cu semenii lui?” – „Păi, nu, părinte – zice unul – că ăştia sunt sectari, nu-s de-ai noştri”. Omul avea dreptate în felul lui, şi-a exprimat şi el credinţa cum l-a dus mintea. Dar eu i-am luat pe cei doi, i-am dus la biserică, le-am dat apă să se spele pe faţă de sînge şi apoi am scos un vin şi ne-am pus oleacă pe vorbă. Erau sectari convertiţi dintre ortodocşii din satul vecin. Urmarea a fost că unul s-a dus în lumea lui, iar celălalt a venit peste două duminici la mine la biserică. Şi nici n-a mai plecat de-atunci.

  Un suflet. Am aşteptat atîta în satul ăla, am răbdat atîta doar ca la sfîrşit să cîştig numai atît dintre oile rătăcite: un suflet. E puţin? E puţin, dar ce preţ are!!! Şi ce m-a costat? Un gest omenos.
  V-am spus toată povestea asta pentru că aud mereu preoţi care spun (despre sectari, homosexuali etc. – după caz): „Nuu, dom’le, n-ai pe cine să mai întorci înapoi, ce? – ei nu ştiu care e adevărul?”. Şi mă gîndesc atunci că nu de adevăr au nevoie „spurcăciunile”, ci de un gest omenos, ca din Evanghelie. Un gest care să-i surprindă, acolo. Cum a surprins Domnul inima femeii adultere. Desigur, nu poţi să-i cîştigi pe toţi – dar nici Domnul însuşi nu i-a cîştigat pe toţi. Sau i-a cîştigat?? Că nici nu mai ştiu ce spun, părinte Savatie.

  Cu drag,

 5. Vulturul Legionar spune:

  Ne uitam in jur si ce vedem? Greselile altora, si cat priveste sa le spunem celor bolnavi ca sunt bolnavi bine facem, insa cat se straduie necuratul sa ne ameteasca: cica daca spunem cuiva ca e bolnav-cazul homosexualitatii etc atunci dam dovada de netimtire ca nu ne uitam la noi in primul rand.
  Da nu e bine sa aratam greselile celuilalt ca om vorbind, insa noi nu mai suntem oamenii in intelesul lumii, SUNTEM CRESTINII!!!
  Si odata ce suntem crestini si acceptam acest lucru, eu ca om nu judec pe x sau y ci pacatul care zaca in el, nu ca eu n-am pacate, insa cine e crestin nu numai cu numele ARE DATORIA-OBLIGATIA!!! sa nu accepte lumea asta cu defectele ei, sa nu facem compromisuri ”ca trebuie sa traiesc si eu”-in ce sa traiesc?
  Problema parinte Bastovoi e tare dureroasa, cine vrea sa traiasca dar mai ales cand imprejurarile o cer, sa moara pentru Hristos.
  Si asa o sa vedem ca pacatul dar mai ales viclenia, aceasta undita a necuratului-viclenia , compromisul, minciuna e otrava societatii.
  Si ce sa fac? Sa fac compromis? Pentru ce? A ca sa traiesc! Dar pentru ce? Pentru ca nu vreau sa fiu cu Hristos acceptand compromisul? DOAMNE FERESTE,-NE!
  Odata om fost internat la pshiatrie ca aveam ”sindrom nervos” si acolo am vazut un lucru: nu conteaza cu ce intri daca intri esti loco.
  Multumita Domnului am iesit, m-au dat afara de acolo, dandu-mi medicamente am intrat in soc anafilactic si asa m-au aruncat afara din clinica, pentru ca au vazut ca mai am ceva timp pana sa devin loco.
  Ce cautam acolo? Faceam armata, eram cu 2 operatii si cei de la unitate nu le pasau, sa crap imi ziceau, si atunci ce sa fac ca sa traiesc? Un doctor”binevoitor” imi spune sa zic ca am sindrom nervotic si gata.
  Am facut compromisul, insa eram sa ajung loco, asa ca de atunci cu Voia Domnului ma feresc de compromisuri, si fara sa ma laud, am zis : mai bine spal wc-uri decat sa fac comprmisuri, si EL nu m-a lasat.
  Sa nu facem compromisuri, pentru ca ele sunt biletul spre a intra la socola in Matrixul de astazi.
  Doamne ajuta necredintei mele, sa am credinta in Voia TA CEA SFANTA!
  SA STAM BINE SA LUAM AMINTE!

 6. viorica spune:

  Daca in urma cu numai cativa ani erau multi care socoteau aceasta in afara normalitatii – astazi multi nu mai vad la fel, sub valul ingrosat al libertatii individuale; mi se pare infioratoare rapiditatea cu care ne resemnam, seninatatea cu care,osteniti lasam mainile in jos.

 7. SERGE spune:

  Conform religiei homosexualitatea e un pacat…insa sa nu ignormam cauza care-i aduce pe unii oameni la aceasta deviere de la normalitate – CAUZA E PSIHICA! Invinuinduii pe acesti oameni de pacat, unii dintre noi uita ca toate manifestarile social umane sunt dirijate de psihic, si nu e corect sa spunem ca sunt pacatosi acei oameni care nu din vina lor ajung in situatii penibile…

 8. ieromonah savatie spune:

  @ Ioan Florin Florescu,

  cred ca va inteleg. Zece ani in urma am scris “Doua scrisori in apararea homosexualilor”, incluse si in volumul “Intre Fredu si Hristos”. Exprimam acolo opinii de felul celora pe care le-ati exprimat mai sus. Am primit xomosexuali la spovedanie, unii si-au venit in fire altii nu. Am toata seninatatea in fata neputintelor omenesti de tot felul, dar fac deosebire intre patima si cei care o propovaduiesc.

  In cazul dat nu e un caz de pastoratie. Pastoratia se aplica in cazul oamenilor, nu a ideilor. Propaganda homosexuala s-a transformat astazi intr-un curent politic foarte influent. Homosexualii au reusit sa-si impuna propriile legi in state importante ale lumii si fac loby in tarile care inca mai pastreaza o gindire normala. In fata acestei stari de lucruri nu putem raspunde cu discursuri de tipul celui propus de sfintia voastra sau cel continut in articolele mele de acum zece ani, cind stiam despre lume mai putin decit stiu acum.

  Trebuie sa deosebim slujirea noastra in fata omului, fie el si homosexual, si menirea noastra marturisitoare in fata politicilor anticrestine si antiumane care cuceresc lumea cu fiecare an, cu fiecare luna.

  Atunci cind Dumnezeu a dat porunci aspre nu inseamna ca a dorit pierderea oamenilor. Diavolul, dimpotriva, a fagaduit indumnezeirea atunci cind a deschis inaintea primilor oameni calea pacatului.

 9. Vulturul Legionar spune:

  Homosexualitatea nu are cauze psihice, cum vor cei care cauta o scuza sa spuna, orice boala pshihica conform invataturii Sfintilor Parinti, inseamna posedarea acelui om de catre diavol prin pacatele savarsite de om, dar si mai parsiv prin otravirea trupului omului de catre diferitii aditivi sisubstante chimice aflate atat in mancare cat si in produsele alimentare si nu numai.
  Cine a auzit de parabenii aflati in parfumuri etc care sunt hormonii sintetici feminini care scad si opresc hormonii masculini tranformandu-i in cei feminini!
  Si astfel omul ajunge rob diavolului atat prin pacatele savarsite de el, si prin nestiinta sa.
  Parinte v-am citit cartea: diavolul este politic corect, si va rog sa aveti curaj in continuare, Maica Domnului sa va ocroteasca, si SA STITI CEL PUTIN LA bUCURESTI CARTEA ESTE CIPUITA, asa ca cei care vor pot afla daca vor cine va citeste.
  Insa sa nu ne fie frica Mantuitorul ne spune:INDRAZNITI, EU AM BIRUIT LUMEA!

 10. Hohmah spune:

  Parintele are dreptate !
  Acum vreo zece ani era o mare moda : budhismul ! dar …nasol, trebuie si ascetism.
  Atunci a aparut ca moda : Chi Gong/Tao , dar …surpriza : cea mai distrugatoare forma de pierdere a energiei vitale (chi)este homosexualitatea.
  Lesbianism-ul este „zero” energetic, deci pierdere de vreme.
  Deci vreti oameni la munca si incarcati energetic ? Atunci lasati-i sa fie „naturali”.
  Pai dracu’ vrea oameni la munca ? Ha !
  El ii vrea morti ! Definitiv ! Si atunci a amestecat Binele cu Raul si a aparut New Age !
  Astfel, Oreste isi da doctoratul in Teologie (cu un „inalt” cleric evident)fiind mason declarat si autor de carti despre „samanul” Hristos !
  Faptul ca Parintele a „beneficiat” de Nasul ii face „colegi” de credinta in ochii multora si …tot asa cu Soros ( ca tot la premiat pe Parinte ).
  Cei slabi in credinta adevarata au toate sansele sa clacheze.
  Sa ne rugam si sa faptuim crestineste !
  Doamne ajuta si iti multumim ca ne luminezi inca, in nemernicia noastra !

 11. Mos Ioan spune:

  Stim cu totii, ca homosexuali au existat înca din negura vremurilor…dar ca erau mai ascunsi…..acum se afiseaza pe toate canalele de televiziune, radio, filme, etc.. Homosexualii au cluburile lor, doctorii lor, revistele lor, toate acestea fiind platite din impozitele amarâtilor care muncesc……
  Homosexualii sunt victimele acestui sistem depravat, sustinut de mass media depravata -criminala, de politicieni putreziti si ticalositi pâna în maduva oaselor, de miscarile feministe si de toate celelalte miscari bandite – progay. Vina este, în primul rând, a politicienilor care fac legi în favoarea acestor fiinte slabe, acesti politicieni fiind fii satanei.
  Prin imaginile si sunetele subliminale se incita la homosexualitate, acum se fac pacate si mai mari decât pe vremea Sodomei si Gomorei….
  Acesti prapaditi de homo nu stiu, ca s-a fabricat de multa vreme vaccinul care predispune la homosexualitate….dar totul se face în ascuns…..
  asa ca mai bine ar face sa rupa cu acest pacat groaznic si sa vorbeasca cu un Duhovnic pentru mântuirea sufletului.
  Politicienii care sunt progay trebuie trimisi la munca câmpului, tinuti pe pâine si apa si batuti cu biciul, ca sa nu mai dea legi împotriva lui Dumnezeu.

  Biserica trebuie sa se implice în viata Cetatii si sa arate toate ticalosiile si nedreptatile la care sunt supusi bietii crestini.
  Parintele Savatie face parte din Marii Duhovnici ai Neamului Românesc caruia îi pasa de Turma lui Hristos, aratându-i si prin acest articol, ce se întâmpla în lumea în care traieste…în care traim cu totii…..si anume o lume nebuna, nebuna…..
  In România vin tot felul de pederasti, iar copiii( în special) cad victimele acestora, cu acordul dracilor care ne guverneaza….
  Patriarhul Daniel tace…..ca de obicei… ar trebui ca vocea „Preafericitului” sa vuie în toate Bisericile din Tara, împotriva: homosexualitatii, avortului, drogurilor, prostitutiei, hranei otravite ( plina de aditivi sintetici, modificata genetic, iradiata), dar el tace……lasa ca va da socoteala în fata Bunului Judecator de toate sufletele pierdute……..sa vedem ce va spune atunci……

 12. niculina spune:

  sarut mana! cel mai bine cred ca ar putea fi catalogata boala psihica homosexualitatea, pt din cazuri concrete, cunoscute asa marturisesc oamenii..

 13. alexandru racu spune:

  @ Preot Ioan Florin Florescu

  Ca au existat in trecut abuzuri si ca cei din Bierica si-au avut partea lor de vina, este perfect adevarat. La fel cum exista si astazi caderi si de-a dreapta si de-a stanga. In acest sens, nu stiu daca crestinii de azi sunt mai vrednici ca cei de ieri sau viceversa. Si nu asta conteaza. Fiecare generatie trebuie sa lupte cu ispita ei.

  Insa sunt de acord cu parintele Savatie ca aici nu mai este vorba de o problema de pastoratie, ci de o noua ideologie totalitara care ataca intai de toate libertatea de constiinta. De o noua inchizitie care ataca nu doar crestinismul, ci chiar si acele achizitii nobile ale modernitatii si ale liberalismului clasic, aceleasi care la vremea lor i-au izbavit pe homosexuali de comportamentul terorist al unor fanatici. De aceea cred ca, la fel cum Biserica a avut datoria de a vorbi impotriva acestor excese in trecut, are si astazi datoria, constienta fiind de propriile ei neputinte (trecute si prezente), sa ia atitudine cat se poate de ferma impotriva acestui nou totalitarism.

  Despre multe din cele mentionate am auzit si eu (cel putin cele din spatiul canadian). Si din cate stiu eu, acel pastor suedez a fost achitat de o instanta superioara dupa ce a fost initial condamnat de una inferioara. Insa faptul ca s-a ajuns aici este deja extrem de grav (pentru libertatea noastra). Nu cred ca trebuie sa asteptam momentul in care vom fi privati total de drepturi de catre acesti activisti neo-stalinisti (nu ma refer la homosexuali, Doamne fereste, care sunt doar niste oameni pacatosi ca si noi, ci la ideologii corectitudinii politice) pentru a lua atitudine. Desi sunt de acord cu Sfinita Voastra ca ceva mai multa delicatete in exprimare nu ar strica, mai ales ca blogosfera este un mediu propice toxicitatii literare. Si regret ca uneori parintele Savatie nu ramane la stilul din scrierile sale mai vechi (spre exemplu cel din cele doua scrisori in apararea homosexualilor), scrieri care m-au facut sa-l indragesc ca autor.

  Binecuvantati si iertati parinte Ioan si parinte Savatie

  Alexandru Racu

 14. Maria spune:

  Este NEVOIE de o pozitie a Bisericii fata de acest flagel al faradelegii. Patriarhul parca avea o astfel de cerere de la Parintele Arsenie Papacioc. Sa ne amintim:

  Pentru nici un pacat nu a ars Dumnezeu o cetate ca pentru pacatul asta al homosexualismului. Dar biserica n-a avut o pozitie oficiala in problema asta. Patriarhule de maine, asta te asteapta, si e destul!

  Spunea marele duhovnic inainte de alegerea Patriarhului. Urmarind interviul de mai jos constatam ca parca stia si cine va fi acesta … Iata ca a trecut aproape un an si jumatate si n-am auzit nimic in privinta aceasta din acea directie. In conditiile in care este posibil sa traim vremuri apocaliptice ( dupa cum spunea alt mare duhovnic, IOANICHIE BALAN ) a tacea in aceasta chestiune de o mare insemnatate, este mai mult decat grav …

 15. Ana spune:

  @ p.Ioan Florin Florescu
  „Ei bine, într-o după amiază cînd am ajuns în sat, la o casă era mare vînzoleală. Vreo trei ţărani de-ai mei băteau doi sectari care împărţeau Biblii. Alţii se adunaseră ca la circ şi rîdeau de bieţii oameni care-şi căutau cărţile prin praf. Atunci, am stat înaintea ortodocşilor mei şi i-am certat: “Nu vi-e ruşine, măi oameni buni! Aşa v-am învăţat la biserică? Aşa se poartă un creştin cu semenii lui?” – “Păi, nu, părinte – zice unul – că ăştia sunt sectari, nu-s de-ai noştri”. Omul avea dreptate în felul lui, şi-a exprimat şi el credinţa cum l-a dus mintea.”

  Pana la urma cu ajutorul Domnului ati salvat un suflet…dar oare cate suflete se pierd parinte datorita sectarilor? Daca ar sti sectarii ca in satul ala primesc bataie, daca se mai infiltreaza cu „credinta lor, ar mai avea curajul sa intre?

  La fel se intampla in Rusia cu homosexualii occidentali si cu paradele lor. Nu au curaj, ptr ca sunt luati la bataie. Ce-ar fi sa fie luati la bataie peste tot in lume?

  Sa fim crestini da, dar nu veni tu homosexualule in fata copilului meu ca profesor, pe strada mea la defilare, in legile tarii mele etc.

  Doamne ajuta

 16. Mos Ioan spune:

  Actualul Presedinte al Portugaliei a legiferat homosexualitatea în Tara pe care o conduce…
  Acest presedinte spune ca este catolic practicant, iar acest lucru nu l-a împiedicat sa asculte de stapânii de la Bruxelles – Noul Kremlin -.
  Oare ce-ar gândi Marele Antonio de Oliveira Salazar de actuala Portugalie? O Portugalie care practica 20.000 de avorturi pe an si care preda orfanii Natiunii pedomanilor……si unde, în fiecare an, homosexualii defileaza….pe strazile Lisabonei….

  Vesnica Pomenire Regretatului Antonio de Oliveira Salazar,cel mai mare Portughez din toate timpurile!

 17. ANA …cat de fatarnica esti.In primul rand trebuie sa- ti precizez ca nu sunt homosexual ,nici nu aprob aceasta stare pacatoasa si nici sectantii acestia care sunt uneori chiar agasanti.Dar atata fatarncie ca la cei din mediul rural ,-nu munciti, traiti pe ajutoare sociale,beti alcool, va bateti copiii si nevestele, femeile fac copii pe care ii cresc in saracie , fac avorturi desi sunt ”cretine”nevoie mare.. si cate si mai cate..pana la individe ca tine ,;;crestine;; care exalteaza de bucurie ca semenii lor sunt onciti pt ca sunt sectanti….multe pacate exista si vor exista dar pacatosi mai ipocriti ca voi rar se mai gaseste in societatea romaneasca..Pai ce fel de crestini sunteti voi daca bateti pe aproapele vostru? VOI DE FAPT NU SUNTETI CRESTINI CI HOMOFOBI IMBRACATI IN PIELE DE OAIE”’CRESTINA”:)..Vai de capul vostru,tarani primtivi ce sunteti!..pana si nenoroctii de homoseuxali se mai pot intoarce din pacat dar voi din pacatul mandriei ,violentei si autosuficientei..cam greu !

 18. Petru spune:

  @anti ipocrizie-,,La manie ,nimic nu este mai bun decat tacerea”,,Iubirea adevarata te face totdeauna mai bun…”,,Cine ti-a facut o nedreptate,nu ramane cu o datorie fata de tine,ci cu o pierdere fata de el”

 19. niculina spune:

  „homosexualitatea nu are o cauza psihica,cum vor cei care cauta o scuza sa spuna..” serios? sunt persoane care se lupta cu asta, „asa le vin gandurile si impulsurile spre persoane de acelasi sex” s-au marturisit, au spus, se lupta, s-au izolat de semeni pe cat posibil, traiesc ca niste salbatici! oare ti se pare usoara treaba asta? ce sa faca daca nici ei nu inteleg de ce le vin impulsurile astea invers? ce sa faca, sa se urce pe bloc si sa se arunce jos? se ia otrava? a? nu,ca ar fi mai simplu asa, o termina repede! dar, e pacat! sunt doua ctg: cei care se declara, fereasca Bunul Dumnezeu, si cei care inca au nadejde si lupta cum pot, ca nu te poti izbavi singur..! rugati-va pt toti! iertati!

 20. Veronica spune:

  Homosexualitatea face parte din patimile acestei lumi si trebuie combatuta cu multa intelepciune si fermitate, pina la sacrificiul suprem!Tocmai de aceea Biserica trebuie sa ia atitudine si sa-l tina pe Dumnezeu in mijlocul oamenilor! Iar noi crestinii, prin atitudinea noastra, prin dragostea noastra fata de semeni, prin propovaduirea cuvintului Lui Dumnezeu cu fermitate, cu dragoste si temeinicie, cred ca putem sa-i aducem pe cei rataciti la Dumnezeu sau macar sa le deschidem calea, sa constientizeze ca sunt pe un drum ratacit ……! Cu atit mai mult, ca friiele sunt in miinile celor care, poate, au aceste patimi si tocmai de aceea cei cu aceste patimi au o atit de mare trecere si devin din ce in ce mai mult o comunitate cu drepturi din ce in ce mai multe! Iar crestinismul este aruncat in primitivism ….. lupta este crincena iar pentru a tine piept vrajmasului trebuie sa cerem ajutorul Lui Dumnezeu neincetat, sa ne jertfim cu dragoste!

 21. Mos Ioan spune:

  @anti ipocrizie,

  Ana are dreptate.
  Si eu cred ca sectantii trebuie alungati cu biciul din satele si orasele României Crestine. De asemenea homosexualii trebuie alungati sa nu mai spurce si pe ceilalti cu prezenta lor, sa se mute în casele politicienilor care aproba legi în favoarea lor. De asemenea mass media putrezita si ticalosita sa dea adapost si hrana acestor victime ale sistemului satanic. Bine fac rusii ca se revolta împotriva acestui dezmat, oare românii ce mai asteapta?
  Anti ipocrizie ar fi foarte bine sa citesti „Chestiunea evreiasca” de jurnalistul de exceptie care a fost si va ramâne Mihail Eminescu, asasinat la ordinele Aliantei Izraelite Universale. Alcoolul si cârciumile au fost introduse, în Tara Româneasca, de jidovimea internationala, jidovime care s-a instalat la noi si din slugi ce erau la început au devenit stapânii românilor.Cartea indicata mai sus este la fel de actuala ca si cu 150 de ani în urma.
  Atunci ca si acum pamânturile Tarii noastre au fost luate cu japca de jidovi, acestia exploatând munca taranilor si nu numai…..
  Oare taranii acestia nu aspira spre Lumina, spre o viata mai buna? Desigur, numai ca România este sub jugul jidovilor înca de pe vremea lui Eminescu, si bietii tarani s-au apucat sa bea din cauza mizeriei.
  Cine crezi tu ca aproba avortul, atât în România cât si în restul tarilor? Nu cumva tot ei – jidovii -?
  Du-te cu o petitie la Guvernul criminal al României actuale si cere interzicerea avortului si du-te si la Patriarhul Tradator Daniel si afla parerea lor….
  Chiar daca sunt femei care îsi cresc copiii în saracie, cinste lor ca îi nasc, caci este mai bine sa traiasca în saracie decât sa-si avorteze rodul pântecelui lor.
  Sunt multe de spus, încearca sa citesti istoria adevarata a României, nu cea revizuita tot de „prietenii” nostri…si vei afla lucruri care te vor ajuta sa întelegi ca taranii nu sunt primitivi si ca daca Tara noastra mai exista, astazi, se datoreste taranilor….

  Dl.Iisus Hristos a luat biciul si i-a gonit pe cei ce faceau negot în templu, asa sa facem si noi, sa luptam împotriva celor care fac negot cu sufletele si trupurile noastre….

 22. Ioan Florin Florescu spune:

  Dragilor.

  Tot ce voiam să spun e că ortodoxia – ortodoxia evanghelică şi patristică, nu ortodoxia căpeteniilor şi împăraţilor acestei lumi – ortodoxia, deci, nu a fost niciodată anti-persoană: anti-beţivi, anti-homosexuali, anti-hoţi etc. Şi nici anti-instituţii: anti-sistem, anti-stat etc. Toată lupta ortodoxă s-a dus împotriva păcatului: anti-homosexualitate, anti-desfrînare, anti-lăcomie, anti-idolatrie şamd. De aceea a şi învins creştinismul ! Mucenicii, de pildă, nu mureau în arenele romane pentru că erau împotriva statului, a legilor sau a împăratului – ei erau împotriva idolatrizării împăratului. Punct.

  Asta sublinez: dăm impresia, în Biserica noastră, în ultimul timp, că luptăm împotriva unor oameni, a unor păcătoşi, şi nu împotriva păcatului. Vorbim ca juriştii, despre legi, şi vrem să ne organizăm ca oengeurile.
  Dar, în realitate, nu avem nici o şansă în faţa legilor de azi decît dacă luptăm cum s-a luptat dintotdeauna lupta cea bună în Biserică: 1) mărturisind, fiecare în locul său, învăţătura ortodoxă sănătoasă şi 2) asumîndu-ne consecinţele pentru mărturisirea noastră: puşcărie, slujbe, cariere etc. Aceste consecinţe pot merge pînă la separarea definitivă şi completă a Bisericii de Stat. Cu atît mai bine: o să ne facem din nou şcolile noastre particulare, o să ne scriem cărţile noastre, o să avem cultura noastră şamd.

  Dar altfel, astăzi nu mai avem nici o şansă în faţa valului lumii: nici cu pietrele, nici cu pistolul, nici cu „platformele” făcute pe bloguri.. Mărturisirea învăţăturii ortodoxe – asta da. Şi să nu intrăm în polemica jignirilor, insultelor, – cu nimeni.

  PS Părinte Savatie, îmi reproşaţi că „propun discursuri”… Eu vorbeam de gesturi, părinte, de fapte. Exemplul meu – iertaţi-mă că m-am şi dat ca exemplu, mi-a părut rău apoi, puteam să evit! – era de gestică.

 23. ieromonah savatie spune:

  Parinte Ioan Florin Florescu,

  Doamne ajuta. Nu stiu de ce considerati ca doar marturisirea de unul singur, a fiecaruia la locul sau, este lucrarea Bisericii, cind acest lucru este cu totul ocazional si de exceptie, la vremuri de prigoana, pe cind constiinta de grup, marturia soborniceasca, de la numele Sinodului si al intregii adunari crestine este adevarata marturie si lucrare a Bisericii. Iarasi, de ce considerati ca a replica in termeni juridici este strain Duhului Bisericii, cind Apostolul Pavel s-a aparat cu legea romana, iar Ioan Gura de Aur a infruntat-o pe imparateasa Eudoxia la fel, prin legea dreptului roman. Parintele Calciu, poate cel mai mare marturisitor roman, cu rasunet universal, a infiintat ONG-uri si a infruntat nedreptatea, care devine regula in lume, si in termeni juridici, el avind si studii in drept.

  Iar cind spuneti ‘o să ne facem din nou şcolile noastre particulare, o să ne scriem cărţile noastre, o să avem cultura noastră şamd”, vorbiti in cel mai radicalist mod cu putinta, contrazicind tot ce ati spus mai inainte. Despre asta e vorba, ca in noua ordine politica scolile, cultura si cartile crestine nu-si mai au locul. Acest experiment a fost aplicat deja in URSS si va asigur ca nici macar o carte de rugaciuni nu era de gasit intr-un imperiu care publica operele lui Lenin legate in piele si tiparea cite 70 de carti de propaganda ateista pe zi (e o cifra oficiala pentru anii 1959-1964).

  Prin urmare, gestul sfintiei voastre imi ramine neinteles. De altfel ca si siguranta infringerii iminente pe care o resimtiti in fata valului lumii. Apropo, parinte, taranii aceia pe care i-ati certat, mai vin la biserica?

 24. […] Posted 27 septembrie 2010 by braduta3 in Uncategorized. Lasă un comentariu Date propuse de AFR Aproape zilnic apare undeva in lume o stire devastatoare pentru libertatea de constiinta. Dintre ele, redam citeva mai bine cunoscute si care s-au intimplat in doar ultimii ani. * Suedia: In 2005 pastorul suedez Ake Green a fost arestat de autoritatile suedeze si condamnat la inchisoare pentru ca a propovaduit, pe baza Bibliei, ca homosexualitatea e un pacat. * Canada: In 2007 un tinar pastor canadian a fost amendat cu $30.000 … Read More […]

 25. Ioan Florin Florescu spune:

  Părinte,

  off!, s-a lungit discuţia şi uităm ce am spus fiecare. Păi şi eu ceream asta, în primul meu mesaj: ceea ce spuneţi aici, „constiinta de grup, marturia soborniceasca, de la numele Sinodului si al intregii adunari crestine ” – asta numeam o pastoraţie a Bisericii.

  Schimbul meu de mesaje a pornit de la titlul acestui articol, „năvala pederaştilor”, – un titlu care, vă spun asta pentru că sunteţi şi scriitor, e înainte de toate urît! – şi de la sentimentul că incriminăm tot mai des persoane şi nu păcatul.

  Nu vă acuz, Doamne fereşte, nu am zis că asta vrea articolul sfinţiei voastre, mai mult – mi se întîmplă şi mie să mă enervez şi să-l înjur cinstit pe aproapele meu, dar, totuşi, problema morală, duhovnicească şi cum vreţi a Bisericii rămâne căutarea şi găsirea oii pierdute.

  Iar întrebarea dvs. „Apropo, parinte, taranii aceia pe care i-ati certat, mai vin la biserica?” – e o ironie sau chiar vă interesează subiectul ?? Dacă vă interesează, trebuie iar să mă laud: aflaţi că în satul Ciocîrleşti, jud. Iaşi, ţăranii aceia nu numai că au venit la biserică, dar s-au întîmplat şi minuni acolo: cîrciumarul, nea Costică, şi-a închis crîşma de tot şi cu banii săi a iniţiat construirea noii biserici din sat, – pentru că cea veche a devenit neîncăpătoare, – cele 80 de familii au reuşit să facă o casă parohială noului preot care a venit la ei, colacii şi coliva de la praznice a început să fie împărţită, de fiecare dată, la şcoala şi grădiniţa din sat, evlavia a sporit, şi – ce credeţi – nici cu vechii sectari nu au mai fost probleme. Dar e drept, la capitolul minuni aveam şi scăderi, pentru că la noi n-a plîns niciodată icoana Maicii Domnului…

 26. ada spune:

  „Apropo, părinte,ţăranii aceia pe care i-aţi certat mai vin la biserică?”
  Aştept chiar şi eu un răspuns…

 27. Simona spune:

  Mie mi-a mers la inima mesajele parintelui Ioan Florin Florescu. Sunt pe gustul meu, pentru ca sunt pline de compasiune si dragoste. Vreau sa reamintesc celorlalti pilda samarineanului milostiv, care era de alt neam.
  Intradevar, daca te ghidezi dupa logica, iti vine sa dai dreptate celor care prefera biciul, dar trebuie intelepciune, caci s-ar putea sa gresesti. Romanii au fost dintotdeauna mai toleranti decat rusii.
  In alta ordine de idei, intrebarea parintelui Savatie, daca cei doi tarani mai vin la biserica, mi se pare putin rautacioasa, deoarece, nu cred ca parintele Ioan i-a „certat” pe cei doi intr-un mod in care sa nu iti mai vina in biserica, poti sa o faci cu blandete, diplomatie si discernamant, astfel incat nu poti trage concluzia imediat ca ai castigat un suflet si ai pierdut doua.
  Parerea mea este ca atitudinea parintelui Savatie (ma refer la intregul blog) este una protestatara (a nu se intelege sectara) dar care incet, incet se indeparteaza de duhul bisericii care a traversat timpurile folosind calea de mijloc.
  De asemenea, nu doresc sa pornesc o polemica, caci, in ziua de azi, orice, dar orice cuvant isi are rastalmacirea sa, acelasi cuvant, idee, are intelesuri diferite dupa placul sau pofta diversilor oameni. De aceea fa bine si asteapta-te la rau.

 28. alexandru racu spune:

  Si eu zic ca titlul este neinspirat, ca nu de homosexuali e vorba aici ci de activistii pentru drepturile homosexualilor. Si nu de cei care militeaza pentru dreptul homosexualilor de a nu fi arsi pe rug, ci de cei care militeaza pentru dreptul unor homosexuali de a ne spala copiii pe creier si de a ne pune pumnul in gura. Spun asta deoarece eu personal am cunoscut spre exemplu un homosexual care nu are nicio treaba cu acest gen de activism; care-si vede de-ale lui, nu merge la marsuri si nici nu vrea sa se casatoreasca sau sa adopte copii. Si banuiesc ca mai sunt si altii ca el. Pe care nu are rost sa-i bruscam verbal.

 29. Vio spune:

  Avem nevoie de astfel de articole pe bloguri. Ele demonstreaza ca trebuie sa luptam prin toate mijloacele moderne impotriva fortelor intunericului, care, acum, si-au schimbat radical strategia!

 30. Ana spune:

  @anti ipocrizie

  „ANA …cat de fatarnica esti.In primul rand trebuie sa- ti precizez ca nu sunt homosexual ,… Dar atata fatarncie ca la cei din mediul rural ,-nu munciti, traiti pe ajutoare sociale,beti alcool, va bateti copiii si nevestele, femeile fac copii pe care ii cresc in saracie , fac avorturi desi sunt ”cretine”nevoie mare.. si cate si mai cate..pana la individe ca tine ,;;crestine;; care exalteaza de bucurie ca semenii lor sunt onciti pt ca sunt sectanti….multe pacate exista si vor exista dar pacatosi mai ipocriti ca voi rar se mai gaseste in societatea romaneasca..Pai ce fel de crestini sunteti voi daca bateti pe aproapele vostru? ”

  Bataia de care vorbeam e cea pe care nu au primit-o in cei 7 ani de acasa. Tu zici ca nu esti nici homosexual, nici sectant?

  Chiar daca nu esti nici una nici cealalta, totusi cei 7 ani de acasa iti lipsesc asa cum oricine poate vedea din mesajul tau. Ataci adanc satul romanesc si pe cei care au tinut credinta tarii noastre. Te-as intreba pe tine: unde ti-s radacinile tale?

  Au avortat? In timp ce la tara se nasteau cate 7 copii intr-o familie, la oras se nasteau 2-3. Cine i.a invatat pe tarani sa avorteze? Cine ia scos din legatura lor cu pamantul? Citeste despre inchisorile comuniste si ai sa vezi ce s-a intamplat cu satul romanesc. E istoria noastra, sunt radacinile noastre si NU AJUTA CU NIMIC sa ne atacam bunicii si strabunicii. De poti, ajuta cu ceva!

  Si acum tu omule, chiar nu esti responsabil de moartea niciunui copil? Esti inca fecior si duci o viata curata? Daca-i asa ferice de tine si de educatia primita, dar daca nu-i asa , LASA piatra jos.

  Doamne ajuta

 31. Ana spune:

  @Simona

  „In alta ordine de idei, intrebarea parintelui Savatie, daca cei doi tarani mai vin la biserica, mi se pare putin rautacioasa, deoarece, nu cred ca parintele Ioan i-a “certat” pe cei doi intr-un mod in care sa nu iti mai vina in biserica, poti sa o faci cu blandete, diplomatie si discernamant, astfel incat nu poti trage concluzia imediat ca ai castigat un suflet si ai pierdut doua.”

  „blandete, diplomatie si discernamant” cuvinte des folosite in ecumenism. Perfect.

  Sa-mi arati mie cat de diplomat poti sa intervii in fata unui taran si sa-l atentionezi de isprava lui in timp ce de fata e o mare parte din sat? Pote nu stii viata de la sat.

  Eu nu am auzit pana acum o astfel de situatie. Am auzit insa parinti care au oprit cearta, bataia, dar nu certat partile si a incercat impacarea, iertarea.

  Adica in casa mea eu cert pe sectant si tot eu sunt apostrofat? Hai sa mergem sa citim ce spune parintele Cleopa sau parintele Ioanichie Balan in ce-i priveste pe sectanti. „I-ai de mana si dai afara din casa ta, ca raspund eu pentru pacatul asta.”

  Si asta o spun parinti cu viata curata, nu parinti care_si schimb ID-ul pe net dupa cum le cade si mai si fac pace cu sectantii.

  Doamne ajuta

 32. ion adrian spune:

  Parinte Savatie,
  Nu am mai postat de mult si aleg firul acesta nu pentru ca m-ar interesa prea mult problema acestei deficiente sexuale care este homosexualitatea naturala(cu corolarul ei perversiunea homosexuala) pe care homosexualii nu o recunosc ca fiind o deficienta, o abatere de la norma si nu de la natural, caci tot…, caci tot ce este fiind in natura este natural daca nu rezulta dintr-o activitate umana materiala sau spirituala devenind astfel ceva artificial iar homofobii o considera doar un viciu doar o deviatie sexuala perversa cum ar fi si altele din categoria perversiunilor.
  Ambele abordari extreme sunt simpliste si eronata realitatea are nuante si e complexa dar cu adevarat orice caz individual se circumscrie pe sau intre aceste doua extreme.

  Revin la ce ma intereseaza crestin ortodox fiind eu si ptr ca suntem la un fir ce are in titlu libertatea de constiinta:
  Asadar Parinte ce credeti sau cum priviti faptul istoric care se poate defini a fi „trista poveste a Hipatiei din Alexandria si a Sfantului Chiril” ?.

  Intrebarea nu este provocatoare si cred ca Biserica o fi dat deja un raspuns doar ca eu nu-l stiu si este totusi un aspect important din istoria noastra.

  Multzumesc.

 33. ion adrian spune:

  PS: norma in sens de normalitate

 34. Ioan Florin Florescu spune:

  Ana

  „Blîndeţe, diplomaţie şi discernămînt” nu sunt folosite doar de ecumenişti – sunt cuvinte care se găsesc în cartea aceea mare, groasă, cu coperte negre şi cruce pe ea. Discernămîntul e o virtute, mai mare chiar decît fasolea în post.

  În schimb, nicăieri n-ai să găseşti scris că „părinţii care îşi schimbă id-ul” nu au o „viaţă curată”. Numai Dumnezeu ştie ce viaţă au. În schimb, pînă să-i judeci ce viaţă au ei, – judecă-le cuvintele. Dă-le pe faţă cuvintele alea murdare care te-au smintit, şi-ţi vor răspunde.

  Şi cum se face, măi, Ana, că pe ăştia care-şi schimbă id-ul îi ştie toată lumea, şi cu bune şi cu rele, cum se face că ei vorbesc de atîtea ori deschis şi spun mereu şi oriunde, – şi atunci cînd le grăiesc fraţilor ortodocşi, şi atunci cînd le grăiesc fraţilor catolici, – aceleaşi cuvinte?? Păi ce ascunziş e ăsta? În schimb, uite că pe tine nu te ştie nimeni – tu poţi să spui liniştită orice, tu nu trebuie să dai socotelaă de nimic. Decît în faţa Celui care singur ştie toate id-urile

 35. ada spune:

  Da, aşa: copilul meu trebuie să vadă toate mizeriile şi eu trebuie să fiu tolerant. Odată ce el a văzut o fază, eu nu mai pot şterge cu toţi bureţii din lume. Indiferent dacă e vorba de sectarism sau homosexualitate. E datoria mea să fac curăţenie în casa mea. Dacă te legi de copilul meu că e prostuţ şi-l momeşti cu bomboane ca să-l târâi prin mizeriiile tale, iau măsuri. Dacă te legi de enoriaşul meu prostuţ, la fel iau măsuri. Dar în numele păcii, dragostei şi toleranţei, turma rămâne pradă lupilor în piei de oaie, de câteva ori pe …an.
  Ce urmează? Azi n-am voie să mă apăr de lupi(cu ce să mă apăr, cu flori de lotus? – parcă sună aşa, mai ecumenic), mâine înfund puşcăria pentru că am spus copilului meu că homosexualitatea e o anomale, sau avortul, o crimă, sau masturbarea, un păcat.
  Şi ceea ce mi se pare mie mai scârbos e că jocul manipulării prinde foarte bine: eu n-am dreptul la opinie, la libertate, tot eu sunt intolerant, fascist, extremist, habotnic, etc.Tehnica e foarte cunoscută: hoţul strigă „hoţul”.

 36. ada spune:

  Mai sunt tehnici. Una dintre ele:diversionismul.

 37. Ioan Florin Florescu spune:

  Pentru că mulţi s-au referit mai sus, pe bună dreptate, şi la nevoia unei pastoraţii concrete în privinţa homosexualilor, şi pentru că, poate, acest blog este citit şi de organizaţiile creştin-ortodoxe implicate în astfel de probleme, îmi permit să adaug cîteva sugestii – ce cred eu că ar trebui făcut, din iniţiativă privată, sau din iniţiativa parohiilor, a organizaţiilor ortodoxe etc.

  Mai întîi, cîteva lucruri cu care putem arunca în capul homosexualilor la mitingurile lor 🙂 :

  1. O antologie de fragmente biblice despre păcatul homosexualităţii – din Vechiul şi Noul Testament. FĂRĂ ALTE COMENTARII, – doar cuvîntul Scripturii. Eu unul aş alege texte din mai multe ediţii şi traduceri biblice, ca să nu spună cineva că le-am scos numai din Biblia „ortodoxă”. Şi nu i-aş da nicidecum un titlu polemic, sau de genul „Biblia condamnă homosexualitatea”, – asta e o concluzie pe care o vor trage ei în mod evident şi imediat – aş spune doar „Ce spune Biblia despre homosexualitate”, cam aşa ceva.

  2. O carte de întîmplări şi pilde extrase în special din Pateric, în care oamenii cei mai păcătoşi află adesea de la avva un cuvînt, o faptă generoasă, un gest uimitor – care le schimbă viaţa. Aşadar, nu blesteme, nu canoane, nu focul iadului – ci fapte şi cuvinte de dragoste la care păcătosul nu se aşteaptă şi care lucrează în sufletul lui cu puterea cu care a lucrat fapta şi cuvintele Domnului în inima femeii adultere. (Îmi amintesc aici, de pildă, de povestioara din Pateric în care avva îl ascunde pe fratele curvar într-un coş de răchită, ca să-l scape de furia celorlalţi – iar gestul avvei cutremură inima păcătosului).

  3. Aş mai face o antologie din textele anti-homosexualitate extrase din marile religii ale lumii. Pentru a le arăta celor bolnavi de acest păcat că nu doar creştinismul le condamnă viciul – el este condamnabil în multe alte texte sacre ale umanităţii, în religii şi culturi diferite.

  Apoi,

  4. Le-aş pune pe toate acestea pe net şi aş încredinţa administrarea siteului şi a unui forum de discuţii libere unui preot foarte iscusit duhovniceşte şi pregătit teologic şi intelectual să le răspundă celor interesaţi (interesaţi să afle, să întrebe, să citească, sau interesaţi să înjure, să nege, să se certe). Asta ar fi parohia virtuală a preotului aceluia.

  Între timp,

  5. I-aş ruga pe părinţii duhovniceşti cei mai pricepuţi (pe cei cu viaţă curată, se înţelege, nu pe ăia de-şi schimbă id-urile 🙂 )să alcătuiască rugăciuni pentru cei bolnavi de această patimă, iar apoi aş ruga Sinodul să rînduiască citirea în biserici a acestor rugăciuni, în fiecare săptămînă, în toate bisericile – rugăciuni urmate de cuvinte de învăţătură (învăţătură, zic, nu inventarul bolgiilor iadului!).

  În sfîrşit,

  6. Nu în ultimul rînd, aş căuta ca Episcopiile din oraşele mai mari, aşa cum au cabinete medicale proprii (stomatologice, de medicină generală etc.), să aibă şi cabinete medicale de sexologie – în care cei interesaţi, dar inclusiv şi cei ce vor să-şi depăşească problemele de această natură sau să lupte împotriva patimilopr care-i stăpînesc, să primească sfaturi în duhul învăţăturii ortodoxe, medicaţie, asistenţă psihologică etc.

  Ei, cam asta aş face dacă nu aş fi leneş şi dacă nu m-aş ocupa cu altceva. Dar poate ca alţii mai harnici să găsească aici nişte idei aplicabile – oricum, mai aplicabile şi mai eficiente decît lapidarea vinovaţilor.

 38. ieromonah savatie spune:

  @ Ioan Florin Florescu,

  da, si sa faca Patriarhia un contract cu Mc Donald ca sa scrie pe baloanele alea ale lor citate care sa trezeasca pe homosexuali din somnul pacatului.

 39. Ioan Florin Florescu spune:

  Păr. Savatie: „sa faca Patriarhia un contract cu Mc Donald”

  Ei, să nu exagerăm, v-am spus că ne trebuie dreaptă socotinţă! Nu putem să cerem MecDonaldului o atmosferă ca la trapeză. Deşi, anul trecut, de Bunavestire, într-un restaurant grecesc din Cartierul Latin am auzit, în loc de sirtakis, un terirem foarte frumos. Da ăia sunt nişte rătăciţi!

 40. Ana spune:

  Doamne ajuta parinte Savatie. Multumim de raspuns:)

 41. Ana spune:

  @ Ioan Florin Florescu

  Mesajul adresat mie e plin de taisuri si ironie. Hristos ne-a invatat sa facem pace, nu sa declansam razboaie, ori tonul adoptat spre asta indeamna.

  Doamne ajuta

 42. Iulian Capsali spune:

  Ii multumesc Anei pentru ca a preluat reportajul cu parintele meu iubit, Arsenie Papacioc, pe care l-am facut inainte de alegerile patriarhale. Au fost mai multe, dar acesta a fost la inima mea. Si eu cred ca a fost premonitor, ca o provocare trimisa celui care va pastori Ortodoxia Romaneasca. Pentru ca, din pacate, timpul si faptele au aratat-o, Patriarhul nu sprijina nici macar manifestarile pro-familie. Ultima a avut loc in aceasta primavara si nu a avut nimic direct impotriva homosexualilor, ci sustinea Familia Crestina.
  http://c-tarziu.blogspot.com/2010/05/reactii-in-presa-la-marsul-pentru.html
  De altfel, „protestul” nostru a constat in aceea ca ne-am aratat dorinta de a arata optiunile noastre pentru familia crestina. Au fost familii venite, pe o ploaie sacaitoare, multe dintre ele cu multi copii, in contrapondere la ultramediatizatul mars al homosexualilor. Nicio vorba de sprijin a PF, absolut nimic. Nu existam. Nici vorba ca Patriarhul sa fie in mijlocul celor care protesteaza impotriva acestor ideologii perverse, asa cum povatuia Pr. Arsenie (ce a denumit-o, antologic si pe buna dreptate, „homosexualism”). Citind cele afirmate pana acum, mi se pare – iertata sa-mi fie necuviinta – ca Pr. Florescu face o usoara confuzie intre condamnarea acestei ideologii politic „corecte” – pe care doar un naiv nu o observa pentru ca doctrina sa este prezenta permanent in spatiul public – si razboiul dus de zeloti impotriva homosexualilor. Pana una-alta, nu am vazut capete sparte ale celor din urma, care sunt niste experti in diversiune. Trebuie sa mentionez -ca o scuza a celor care nu vad decat unilateral aceasta chestiune- cecitatea mediei, care pur si simplu ignora orice actiune pentru libertate libertatii si familie ce nu contine potentialitatea unui scandal, dar face o generoasa reclama manifestarilor Noii Drepte si, evident, a tuturor manifestatiilor gay. Poate de aici aceasta usoara greutate in plus data de unele persoane ingaduitoare si echilibrate unor manifestari stupide si intolerante realizate de semeni ce nu inteleg invatatura hristica.

  Il salut pe prietenul Alexandru Racu si a sa pozitie ce o consider corecta si necesara intr-un context destul de patimas. Este o tema care suscita astfel de pasiuni. Ma mira, totusi, ca Pr. Florescu incearca sa estompeze o directie atat de evidenta pe care o arata Pr. Savatie: aceea ca in Occident a inceput vanatoarea de crestini ce isi marturisesc crezul. O sa adaug, la randul meu, cazul unei fete ce a pierdut titlul de Miss America 2009 din cauza unei intrebari a celui mai celebru blogger american, Perez Hilton, gay militant, care a intrebat-o ce parere are despre casatoriile intre persoanele de acelasi sex pe care cateva state americane le permisesera deja prin lege, la care tanara a raspuns cu curaj: „Totusi, cred ca o casatorie trebuie sa fie intre un barbat si o femeie. Nu vreau sa jignesc pe nimeni, dar eu asa am fost crescuta”. Cam asta a spus, pe scurt. A costat-o titlul anului trecut -spre cinstea ei – pentru ca a marturisit, in fata intregii lumi, adevarul.

 43. Veaceslavv spune:

  Felicitari cu ziua sfantului Savatie! Sa va fie rugator catre Domnului, pt. sfintia d-voastra si pentru noi pacatosii!
  Cum as putea intra in posesia ultimei carti a d-voastra? Cind urmeaza sa aiba loc si o lansare la Chisinau?

 44. viorica spune:

  Poate cuvantul „pederast” nu este din categoria estetica a frumosului, dar este intelesul cel mai apropiat grozaviei comportamentului (deviatiei, caderii), ale carui implicatii nu le putem trece sub tacere.
  Lupta mea de crestin-ortodox este impotriva pacatului propriu, pentru infruntarea caruia ma simt intai chemata, pe care adesea nu-l pot birui fara ajutor; durerea pentru cei bolnavi, atinsi de pacat – oricare ar fi el – ma face sa suspin si-mi da putere sa nu aman impotrivirea. Experimentand, am aflat ca este dificil sa sprijini pe cineva sa se ridice – practic imposibil cand vointa celui cazut lipseste – de aceea nu-s curioasa de pacatele lumii.
  Atunci insa, cand tacerea mea inseamna consimtamat, incuviintare, acceptare – atunci am dreptul si puterea sa ma impotrivesc direct, ca propriei mele caderi, in orice chip.
  Felul cum se desfasoara atacurile asupra crestinilor ma duce cu gandul la ura, inversunarea cu care carturarii si fariseii intinzand curse Lui Iisus – cautau sa prinda ceva din gura Lui, sa-L poata invinui.
  Sa ne lumineze Domnul nostru Iisus, sa ne purtam asemenea Lui !

 45. mirceapuscasu spune:

  off-topic:
  Românii scoşi la vânzare.
  Introducerea abuzivă a actelor electronice

  În orice stat din lume – cu atât mai mult cu cât ne aflăm în plin război informaţional mondial – suma informaţiilor de orice gen a unui stat este considerat patrimoniu naţional al cărui înstrăinare este pedepsită prin lege, sub acuzaţia de înaltă trădare. Scopul legii este şi trebuie să rămână ocrotirea cetăţenilor unui stat şi nicidecum periclitarea sau violarea identităţii şi a informaţiei lor personale. Legiferarea unei trădări invalidează legea respectivă, cetăţenii având nu dreptul, ci obligaţia de a nu respecta o lege împotriva drepturilor omului şi împotriva conştiinţei naţionale şi individuale. Cetăţenii României nu sunt mărfuri de vânzare. În calitate de fiinţe vii şi raţionale refuzăm să ne numim pe noi înşine cifre.
  Acest act de înstrăinare (vindere) a României, prin patrimoniul ei de date referitoare la persoane, credinţă, cultură, pământ, avere, şi mai ales legea obligativităţii acestui tip de identitate a persoanelor ei, este din toate punctele de vedere un act de trădare naţională.
  Actele biometrice cu microcip ne afectează: suveranitatea statului (oferind informaţii secrete oricăror puteri străine şi contrare valorilor naţionale), libertatea (de orice fel, fiind permanent urmăriţi nu se ştie de cine şi în ce scop), demnitatea (prin identificarea pe bază de număr, ca pe marfă, iar nu de nume, ca pe fiinţă), siguranţa personală şi socială (informaţiile putând fi citite, modificate sau şterse de către oricine), sănătatea (conform cercetărilor medicale referitoare la folosirea de orice fel a microcipului, şi din practica milenară de malpraxis a informaţiilor biometrice), cultura (care, devenind o emanaţie a unor oameni ce nu se consideră oameni ci abstracţiuni exclusiv identificabile prin procesul strict de relaţionare cu sistemul virtual iar nu cu sistemul Real, aşadar nemaifiind zămislire a cosmologiei, devine teren de speculaţie aridă sau simplă stenografiere a vremelniciei şi a nonsensului), viaţa socială (care s-ar modifica negativ sub toate aspectele, fiind înlocuite relaţionările vii prin intermedieri computerizate care, anulând interacţiunea organică şi proferând-o pe cea a imaginaţiei virtuale, falsifică orice substanţă a interacţiunii), spiritualitatea (prin anularea tuturor valorilor absolute în care poporul român crede de milenii: [……]
  Un Ştefan cel Mare sau un Vodă Brâncoveanu n-ar fi primit vreodată acte cu vreun alt simbol afară de Sfânta Cruce, şi nici să fie numerotaţi ca pe vite, şi aceia în mod sigur au fost buni români, buni creştini (sfinţi) şi buni conducători iubitori de Dumnezeu, de neam şi de ţară, pururi scrişi în cerurile sfinte şi în inimile tuturor românilor. Cei ce cinstesc numele primit la Botez, a fi român, a fi liber, a fi înţelept, să folosească în continuare acte standard ca şi până acum, fără date biometrice şi fără microcip. Astfel se respectă atât libertatea celor ce nu vor aceste acte, cât şi cea a celor ce le vor, probabil din neînţelegere a pericolelor pe care acestea le comportă, cât şi, în sfârşit, a celor ce doresc să fie etichetaţi şi urmăriţi ca animalele, fiecare alegere liberă având consecinţele ei. […….]

  Articolul intreg la:
  http://bucovinaprofunda.wordpress.com/2010/10/04/romanii-scosi-la-vanzare-introducerea-abuziva-a-actelor-electronice/

 46. ion adrian spune:

  Eu nu l-as lua la misto pe dl Florescu, ptr ca cele spuse de dansul sunt lucruri de bun simtz.

 47. Ana spune:

  @ ion adrian

  Cine-l ia la misto? La cele propuse de dansul, raspunsul este pe masura. Oare suntem si surzi si orbi?

  Sa privim ce fac ambasadele de la noi prohosexualism, proparade si cum ESTE MOBILIZAT PERSONALUL DIN AMBASADE pentru nebunia homosexuala.

  Unde este misto-ul?

  Doamne ajuta

 48. viorica spune:

  @ion adrian
  Ferit-a Sfantul! Parintele Ioan Florin Florescu are o natura fericita si este vizibila bucuria cu care impartaseste meditatiile duhovnicesti si lumineaza celor multi, mai putin fericiti de soarta, prapaditii…ceea ce spuneti arata ca semintele semanate cu darnicie de dinsul par sa fi gasit teren fertil in inima Dvs., facand posibila „initiativa privata” – pastoratia concreta; rugamintea mea este, daca totusi va hotarati sa aplicatii sugestiile de …bun simt, sa va luati un ragaz inainte…
  Cred ca ideea era sa „taie” din parerea de sine a celor ce se incapataneaza sa identifice consecventa cu care sunt promovate sistematic politicile si propaganda anti-crestine dar si din atentia asupra acestei directii – apeland la satira (misto-ul pomenit de Dvs…) si , de ce nu ? aruncand in derizoriu, sa re-orienteze dintre cei ce vor sa vada, ca tot nu stam prea bine pe picioare …
  Acum, ce sa facem? Cum zice undeva parintele Paisie: sa multumim Domnului si pentru mult si pentru putin !

 49. Ana spune:

  @ Viorica „Parintele Ioan Florin Florescu are o natura fericita si este vizibila bucuria cu care impartaseste meditatiile duhovnicesti si lumineaza celor multi”

  Suna a dulcegarie neortodoxa.

 50. ada spune:

  Ironia şi mişto-ul sunt două categorii estetice diferite.Ironia nu e corectă politic nici când pişcă un pic conştiinţele. Oameni buni, nu pricepeţi??!!!Mai un pic şi se predă la şcoală homosexualitatea ca divertisment. Mai puţin şi ne distrug şi pe copiii noştri, şi pe noi. Mai puţin şi răspundem în instanţă dacă vrem să rămânem normali şi dacă îndrăznim să vorbim despre normalitate. Mai puţin şi se baloanele de la Mc Donald îşi schimbă orientarea. Pe ce mai lăsăm noi răvaşe homosexualilor? Nu pricepeţi că nu noi îi învăţăm pe ei, ci ei ne învaţă pe noi cu forţa? Ce ironie, nu? Ce mişto! nu? Let’s do it, Romania!!

 51. viorica spune:

  @ana: era amaraciune… dar daca suna altfel – sa ma iertati!
  Pe de alta parte, meditatiile Parintelui Ioan Florescu au fost prilej de marturisire curata, ortodoxa; incerc sa invat din toate – amare, dulci sau dureroase

 52. Ana spune:

  @ „Pe ce mai lăsăm noi răvaşe homosexualilor? Nu pricepeţi că nu noi îi învăţăm pe ei, ci ei ne învaţă pe noi cu forţa?”

  Si mai rau Ada este ca cei care au patima asta a homosexualitatii in ei, nu se mai pot intoarce din pacatul asta din cauza ca legile pro homosexualitate nu le mai dau voie. Din cauza ca grupurile din care fac parte, nu le mai dau voie si nici nu exista NICI UN CENTRU DE AJUTOR pentru homosexualii care vor sa renunte la patima asta.

  Sunt atati homosexuali cazuti in patima asta din nestiinta, din incurajarea media, si care vor sa-si schimbe viata, dar nu li se ofera ajutor nicaieri.

 53. Ioan Florin Florescu spune:

  Ana @ „Sunt atati homosexuali cazuti in patima asta din nestiinta, din incurajarea media, si care vor sa-si schimbe viata, dar nu li se ofera ajutor nicaieri.”

  Măi, să fie… Tu eşti aceeaşi Ană care propuneai mai sus: „Ce-ar fi [ca homosexualii] sa fie luati la bataie peste tot in lume?” 🙂

 54. viorica spune:

  @ ana
  totusi, cercetandu-mi constiinta, am gasit ca ceva ne-ortodox tot este: ceva aveam in suflet si altceva pe buze…
  Mi-era ciuda ca si asa-s putine vocile care indeamna spre luare aminte. S-atunci cand se aud limpede, ne aruncam cuvinte ferindu-ne inima impietrita, ridiculizam in loc sa punem umarul, nu aducem ale noastre sa sporim impreuna ci risipim si osteneala altora – mai mult incurcandu-ne in limba noastra, cautam pricini sa ne diferentiem (aratand „motul”) – si nu sa ne unim, urmand Lui…
  …cum ziceam, ne incurcam in limba noastra.
  Ana, iti multumesc pentru indreptare!

  P.S. Un argument in favoarea unor astfel de dezbateri, chiar daca uneori seamana a paruieli, este dat de observatia ca ne schimbam – greu, dar e vizibil! Slava Domnului Care asa ne arata ca „nimic nu e cu neputinta” !

 55. Ana spune:

  Ioan Florin Florescu

  Aceeasi Ana sunt:). Si aceeasi parere am:). Nu sunt impotriva omului, a homosexualului. Sunt impotriva mediei care incurajeaza pacatul, sunt impotriva fanaticilor sexuali care lupta pentru drepturi, marsuri, organizatii, legi etc. ptr homosexuali.

  Mi-e mila de cei care au cazut in patima asta si care nu prea mai gasesc posibilitati de indreptare. Arata-mi unde in occident exista cursuri sau organizatii pentru indreptarea sau scaparea de patima homosexuala? Avem insa cursuri pentru alcolici, pentru fumatori, pentru drogati.

 56. Ana spune:

  @ Viorica „ne aruncam cuvinte ferindu-ne inima impietrita, ridiculizam in loc sa punem umarul,”

  Ai dreptate.

  Iarta-ma si tu pe mine.

  PS: Poate punem umarul:). S-o facem in rugaciune macar. Uite, mesajul tau m-a facut sa-mi dau seama ca nu prea ii pomenesc la rugaciune.

 57. ada spune:

  Soluţii? Eu sunt simplă, de la ţară, nu mă pricep să bloguiesc despre aşa ceva. Pe mine mă interează să spun şi eu undeva că simt că mi se îngrădeşte dreptul la normalitate şi dreptul de a-mi creşte copii în acest spirit. Citind comentariile am fracţiuni de secundă în care-mi vine gândul că poate unii dintre noi, cei care postăm aici, nu am citit cu atenţie articolul părintelui. Sfinţia sa nu a pornit o campanie antihomosexualitate cu acest articol – părerea mea. Ci a tras un semnal de alarmă cu privire la Libertatea noastră. Nu-i despre reţete de îndreptat oamenii. Asta poate în alt loc – în care eu nu m-aş pricepe să postez. Doamne ajută!

 58. viorica spune:

  @ ada
  Intrucat de curand am parcurs o postare din iun.2008 a Parintelui, indraznesc sa spun ca este un semnal cu „istorie”, „tras” in mai multe registre; din pacate, desi ne-a scuturat si trezit pe multi, nu este suficient pentru a opri „navala”. Vedem care sunt rezultatele fara sa ne opunem marturisind impreuna – ca trup al lui Hristos.
  Cred ca aceasta constiinta incearca Parintele Savatie sa trezeasca in noi, dovedind multa rabdare, indrazneala si curaj, asteptand sa ne venim in fire, sa prindem inima si sa alegem. Sa stim cui urmam si pentru ce ne trebuie constiinta neingradita. Este mai mult decat despre drepturi, este despre rostul nostru pe care trebuie sa-l pricepem – de aici si parerile ce par sa fie alaturea cu tema.
  Sa ne ajute Dumnezeu sa nu ne pierdem si sa urmam celor mai incercati ca noi,intariti in dreapta credinta.

 59. sherlock_holmes spune:

  „Dar şi desfrânarea propriu-zisă le pare puţină slugilor întunericului. Ca o manifestare a culmii iubirii de libertate, a descătuşării gândirii, se va servi sodomia şi zoofilia. Propagarea acestei scârboşenii va atinge proporţii de necrezut, poate mai mult chiar decât coruperea sexuală.

  Cazurile căsătoriilor între homosexuali vor beneficia de tot atâta publicitate ca şi inventarea, pe timpuri, a antibioticelor!
  Sodomiţii vor apărea peste tot: vor fi artişti, întâi de toate, politicieni,administratori. Păcatul sodomiei va deveni eticheta viitorului apropiat.

  Deja acum au loc orgiile lor sălbatice, carnavalurile anuale în America. Toate astea se vor întâmpla şi la noi, într-un chip nu mai puţin respingător. Toţi cei care se vor împotrivi acestei invazii drăceşti vor fi declaraţi potrivnici ai libertăţii altora, înapoiaţi şi persoane antisociale, fiindcă toate statele, în fruntea activităţilor lor, pun nu apărarea moralităţii, ci apărarea libertăţilor drăceşti.Anume drăceşti, pentru că nici acum nu prea întâlneşti o publicaţie ortodoxă, decât cele propriu-zis bisericeşti. Iar la televiziune, arhiereii au acces numai de sărbătorile cele mari.
  Câte prostii se scriu şi se spun, dar nu e nici o confruntare de idei, puncte de vedere privitor la concepţiile despre lume. Bună libertate, când poţi numai să-ţi baţi joc de sfinţenie! Restul e tabu. ”

  ……….

  ” Va fi stearsa de pe fata pamantului Sodoma contemporana- New York-ul. Nu va ramane fara rasplata nici Gomora- Los Angeles-ul.”

 60. manoliu valentin spune:

  Dictatura – dictaturi

  Ce face Basescu nu se numeste DICTATURA, ci crima si terorism sionism politic sau DEMOCRATIE criminala-terorista impotriva ROMANIEI si a POPORULUI ROMAN.

  Basescu spune ca PONTA si ANTONESCU nu stiu ce este DICTATURA, dar ce face BASESCU este ordin de la FMi si BANCA MONDIALA, adica mai clar si mai precis de la cea mai puternica organizatie satanista criminala si terorista planetara B`nai B`rith cei care au comandat asasinarea lui KENNEDY, Anna Lindh, Aldo Moro si alti, ori sunt organizatorii tuturor ATENTATELOR PE ACEASTA PLANETA, chiar si ATENTATUL din 9-11 septembrie 2001 din AMERICA sau organizatorii LOVITURI DE STAT din DECEMBRIE 1989 din ROMANIA, pregatita din martie 1989 pana in decembrie 1989 in UNGARIA si la care au participat membri ai postului de RADIO EUROPA LIBERA VLADIMIR TISMANEANU, EMIL HUREZEANU, TEODOR BACONSKY, TRAIAN UNGUREANU si alti, viitori membri ai GDS semnatarii declaratiei din 16 iunie 1989 de la Budapesta, Ungaria pentru AUTONOMIE MAGHIARA IN ROMANIA SI INFIINTAREA REPUBLICII TRANSILVANIA si atacarea militara terorista a ROMANIEI in decembrie 1989, 15 martie 1990 Targu Mures si altele cand au atacat INSTITUTIILE STATULUI ROMAN, armata si militari ROMANI, politia -militia cu sticle incendiare si au ucis romani nevinovati si militari si militeni -politisti carora le-au scos ochi si le-au pus monede in loc de ochii.

  Dupa 20 de ani acesti mercenari si teroristi finantati de FMI SI BANCA MONDIALA si condusi de B`nai B`rith sunt in institutiile statului si conduc si jefuiesc ROMANIA prin renumitele ARME JIDANESTI SPURCATE SI IMPUTITE CRIMINALE SI TERORISTE: PRIVATIZARE, RESTRUCTURARE SI DISPONIBILIZARE, arme cu care au scos ROMANIA LA VANZARE si cu care lupta pentru exterminarea poporului Roman si inlocuirea lui in institutiile statului prin aducerea de cetateni straini la studii gratuite in ROMANIA si ROMANII sunt aruncati in strada prin disponibilizari ilegale si abuzive.

  Basescu cand a fost SUSPENDAT a spus ca doreste un INVATAMANT PERFORMANT, iar acum doreste un INVATAMANT DICTAT DE SATANISTI SI TERORISTI JIDANI DIN AMERICA-RUSIA, adica TINERI ROMANIEI trebuie sa fie DISTRUSI – EXTERMINATI, respectiv au dreptul la numai doua examene pentru admiterea la LICEU sau pentru a obtine DIPLOMA DE BACALAUREAT, iar oricare cetatean roman care doreste sa obtina PERMIS DE CONDUCERE au voie sa dea examen ori de cate ori este nevoie pentru a obtine permisul de conducere, asa se distruge ROMANIA si viitorul ROMANIEI si VIITORUL COPIILOR NOSTRI, la ordin sinoist crimnal si terorist din AMERICA si RUSIA JIDANEASCA-bolsevica-imputita ALIATII AMERICI DE PESTE 90 DE ANI.

  De 20 de ani in ROMANIA se fabrica legi dupa legi, dar la ordin si la sub DICATURA FMI si BANCA MONDIALA, condusa de B`nai B`rith de toata clasa politica, iar România a fost sat fără câini, cine vroia să dea lovitura avea două variante: ori se profila pe ţepe mărunte şi dese, ori înfiinţa un joc piramidal, un fond de investiţii sau o bancă. Cei care s-au specializat în varianta a doua au dat românilor Caritas-ul, Bancorex-ul, Basescu, Hrebenciuc, Stolojan si alti, Banca Dacia Felix, Bankcoop şi multe alte inginerii cu o schemă simplă: se lua de la cei mulţi şi se dădea la cei puţini, dar bine aleşi. După ce s-au prăbuşit, lăsând sute de mii de oameni să-şi plângă în pumni, părea că statul nu va mai permite repetarea unor asemenea atentate financiare împotriva propriilor cetăţeni. A fost o iluzie deşartă. Nici unul dintre marii escroci care le-au pus la cale nu a ajuns în închisoare. Iar după Bancorex au urmat Banca Internaţională a Religiilor, Banca Populară Română, Banca Albina, şi, într-un final, Banca Română de Scont şi Banca pentru Investitii si Dezvoltare. După Caritas au urmat SAFI şi, apoteotic, Fondul Naţional de Investiţii si culmea culmilor, vine si CURTEA CONSTITUTIONALA si sustine jaful si crimele, dar tot la ordin SIONIST din AMERICA si RUSIA JIDANEASCA BOLSEVICIA, adica valideaza alegerile fraudate de BASESCU cu ajutorul etnicilor MAGHIARI si cetateni din R. MOLDOVA cei care au participat la LOVITURA DE STAT din 7 aprilie 2009 de la CHISINAU cu prijinul lui Basescu, gds si RADIO EUROPA LIBERA care au venit in ROMANIA si au votat de mai multe ori in centre speciale de votare, instalate cu sprijinul si acordul intregii clase POLITICE PSD, PNL, PDL si alti, pentru a se putea fura si jefui voturile ROMANILOR si pentru instalarea lui BASESCU la putere pentru a executa ordine SIONISTE B`nai B`rith, mai mult CURTEA CONSTITUTIONALA sustine fraudarea voturilor de catre PDL si Roberta Anastase cu privire la legea pensiilor, impusa de SIONISTI din AMERICA cu sprijinul si influenta RUSIEI. adica daca tot trebuie sa executam ordine externe sa le facem cu toate institutiile statului Roman, dar PARDON NU ESTE DICTATURA este DEMOCRATIE SIONISTA CRIMINALA SI TERORISTA INTERNATIONALA care se practica de 20 de ani in Romania pentru exterminarea poporului ROMAN si distrugerea ROMANIEI.

  Mercenari si teroristi in solda FMi si Banca Mondiala, condusi de B`nai B`rith in frunte VLADIMIR TISMANEANU, TEODOR BACONSKY, TRAIAN UNGUREANU, HORIA PATAPIEVICI, EMIL HUREZEANU si alti, membri GDS-RADIO EUROPA LIBERA sunt ANTI-COMUNISTI si pun in miscare milioane de ROMANI si striga impreuna JOS COMUNISMUL, fara comunisti, dar ei sunt si securisti si comunisti, dar si o parte KOMINTERNISTI ORI COPII AI KOMINTERNISTILOR EVREI RUSI agenti NKVD CARE au vanat si ucis cetateni romani in perioada 1944-1964 care se impotriveau implantarii comunismului in Romania ori a deportarilor abuzive in SIBERIA SOVIETICA in frunte cu regele Mihai care a semnat toate decretele de infiintarea TRIBUNALELOR POPORULUI si a emis decrete regale pentru condamnari la moarte si ani grei de detentie impotriva romanilor care se impotriveau actiunilor criminale si teroriste ale armatei sovietice si ale kominnternistilor in Romania si mai mult falsifica ISTORIA ROMANIEI din comisiile prezidentiale BASESCU si jefuiste si denigraza ROMANIA cu sprijinul si acordul lui Basescu, priviti ICR si Horia Patapievici si altele.

  Interesant este faptul ca toti membri RADIO EUROPA LIBERA sunt si actionari la corporatiile jidanesti imputite criminale si teroriste: FORD, BECHTEL, EADS, RENAULT si altele, in care sunt finantati cu sute de milioane de euro din creditele de la FMi si Banca Mondiala de catre intreaga cvlasa politica de 20 de ani, pentru asta a fost LOVITURA DE STAT din decembrie 1989.

  Pardon. Ce face Basescu nu este DICTATURA, ci numai un simplu mod de a conduce SINGUR SI LA ORDIN EXTERN Romania.
  Cine a anuntat reducerea salariilor si pensiilor Romanilordin ORDINUL B`nai B`rith din sediul NATO?
  Guvernul?
  Parlamentul?
  Basescu care scria poezie ca masa este moarta si plangea beat crita la B1TV, dar saraca femeie traia, iar acum ucide, saraceste si infometeaza ROMANI la ordin jidanesc din AMERICA.

  Nu sunt bani pentru pensii si salarii, dar sunt bani pentru tineri membri PDL, respectiv: 10 000 de euro pentru sa-si faca o firma, dar sunt bani si pentru Udrea sa faca sali de sport, cine conduce romania si are puterea de 20 de ani, fac ce vor la ordin extern B`nai B`rith.

  Pentru cine nu crede sa urmareasca România.

  Ordonanţa de urgenţă nr 31 din 13 martie 2002 interzice negarea Holocaustului. Acesta a fost ratificat la 06 mai 2006. Legea interzice, de asemenea, rasist, fascist, xenofob simboluri, uniforme şi gesturi: proliferarea de care se pedepseşte cu închisoare de la între şase luni şi cinci ani.

  […]

  Articolul 3. – (1) instituire a unei organizări fascist, rasist sau xenofob se pedepseşte cu închisoare de la 5 la 15 ani şi pierderea unor drepturi.

  […]

  Articolul 4. – (1) Difuzarea, vânzarea sau fabricarea de simboluri fasciste, fie, rasist sau xenofob, şi deţinerea acestor simboluri se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi pierderea unor drepturi.

  […]

  Articolul 5. – Promovarea culturii a persoanelor vinovate de săvârşirea unei infracţiuni contra păcii şi omenirii sau promovarea ideologiei fasciste, rasiste ori xenofobe, prin propaganda, săvârşită prin orice mijloace, în public, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi pierderea anumitor drepturi.

  Articolul 6. – Negarea Holocaustului in public, sau a efectelor acestora se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi pierderea unor drepturi. [39]

  ANTI-COMUNISTI

  REGELE MIHAI care a impins Romania in razboi alaturi de rudele sale germane, cel care il aresteaza si ucide pe ANTONESCU pentru a pune Romania la dispozitia unei comisii AMERICANE, RUSESTI-BOLSEVICE si ENGLEZE si a infiintat prin decret REGAL TRIBUNALUL POPORULUI PENTRU A CONDAMNA SI UCIDE PE CEI care au luptat pe fornt impotriva RUSIEI BOLSEVICE, sau se impotriveau implantarii COMUNISMULUI in Romania ori DEPORTARILOR in SBERIA BOLSEVICIA, dar pardon, sa nu vorbim despre evrei, jidani spurcati ori sionisti si despre lagarele si deportarile stabilite si finantate din AMERICA SIONISTA CRIMINALA IMPERIALISTA SI TERORISTA PLANETARA.
  Pentru cine nu stie crizele financiare si razboaiele de pe fata pamantului si lagarele umane au fost finantate si organizate din AMERICA, chiar si gazul de exterminare din LAGARELE NAZISTE, medici care se ocupau de experimente umane in lagarele germane erau evrei spurcati sau pe romanesti JIDANI CRIMINALI si asasini, in frunte cu MENGELE care nu este criminal de RAZBOI pentru ca este membru al B`nai B`rith ca si regele Mihai, iar fascismul, nazismul, hitlerismul, comunismul au fost fabricate in America, iar AMERICA de azi este condusa de o clasa politica FASCISTA care practica fascismul si aresteaza pe cine vor si cand vor si lupta impotriva TEORISMULUI cand ei sunt adevarati TERORISTI si lupta pentru exterminare umana planetara de peste 100 de ani.

  Romani erau arestati, condamnati la moarte si inchisi pentru ca se impotriveau implantarii COMUNISMULUI in perioada 1944-1947 prin decrete emise de CASA REGALA( decrete emise de casa regala chiar si la numira ANEI PAUKER Viceprimministru si ministru de externe in guvernul Groza, dar pentru instalarea MONUMENTULUI EROILOR SOVIETICI ELIBERATORI AI POPORULUI ROMAN instalat in Piata Victoriei), acum sunt ANTI-COMUNISTI si cer despagubiri STATULUI si POPORULUI ROMAN pentru actele comise de REGELE MIHAI.

  ARESTARILE SI CRIMELE pentru instalarea COMUNISMULUI in romania au continuat cu rudele si parinti tortionari kominternisti ale lui VLADIMIR TISMANEANU, HORIA PATAPIEVICI si alti, evrei spurcati, jidani criminali si teroristi AGENTI NKVD care au vant si ucis romani in perioada 1947-1964 cand a venit DEJ un roman care a emis decrete si a eliberat romani din inchisorile bolsevice condamnati de evreii rusi in frunte cu REGELE MIHAI si acum acesti oameni sunt ANTICOMUNISTI si cer despagubiri statului si poporului ROMAN si copii, copiilor nostri pentru faptele tortionarilor kominternisti si regeleui Mihai.

  Diaconnescu membru PNTCD a fost inchis in puscarie de REGELE MIHAI si toata conducerea PNTCD, si de SILVIU BRUCAN si sotia sa, dar ei vor despagubiri de sute de mii de euro sau chiar milioane de euro de la cei nascuti dupa 1944 si de la parinti, copii si nepoti si asa mai departe, dar pardon, EI SUNT ANTICOMUNISTI.

  ANTICOMUNISTI sunt si MEMBRI GDS SI RADIO EUROPA LIBERA, dar sunt si mercenari si teroristi sunt si beneficiari ai LOVITURI DE STAT din decembrie 1989, si mai mult ne falsifica ISTORIA, dar sunt SI ANTICOMUNISTI, NU sunt fii tortionarilor poporului ROMAN si nu mai sunt COMUNISTI si SECURISTI, dar ANTICOMUNISTI CARE LUPTA PENTRU DESTRAMAREA ROMANIEI si AUTONOMIE MAGHIARA si infiintarea REPUBLICII TRANSILVANIA, dar trebuie sa-i sustinem, sa-i VOTAM ca sunt ANTICOMUNISTI.

  ANTICOMUNISTI sunt si membri PSD, PNL, PDL si alti, dar toti au fost COMUNISTI, SECURISTI SI INFORMATORI, acum HOTI STRIGA HOTI, JOS COMUNISMUL FARA COMUNISTI, dar cu UDREA, BASESCU, VIDEANU, BLAGA, NASTASE, ILIESCU (nu este comunist si nu a invatat COMUNISMUL si cum se fabrica LOVITURI DE STAT la Frunze in RUSIA BOLSEVICA, dar este ANTICOMUNIST).

  Partidul FSN nu a fost alcatuit din COMUNISTI SI SECURISTI, ci din ALBA CA ZAPADA si FAT FRUMOS, iar cei care instigau ROMANII sa iasa in strada nu erau copii KOMINETRNISTILOR EVREI SPURCATI, JIDANI CRIMINALI SI IMPUTITI (VLADIMIR TISMANEANU, HORIA PATAPIEVICI ori chiar KOMINTERNISTI SILVIU BRUCAN), ci simpli pitici din filmul ALBA CA ZAPADA, iar acum sunt anticomunisti si fabrica ISTORIA JIDANILOR IN ROMANIA si condamna ROMANII SI COPII LOR PENTRU FAPTELE KOMITERNISTILOR EVREI SPURCATI SI ASASINI AI POPORULUI ROMAN IN PERIOADA 1944 -1964.

  fara comunisti-
  jos comunismul

  PARDON, SECURISTI SI COMUNISTI CARE DISTRUG SI JEFUIESC ROMANIA sunt ANTICOMUNISTI si trebuie votati si sprijiniti pentru ca ne saracesc, infometeaza si ucid la ordin extern din AMERICA, iar securisti si comunisti care scriu si lupta impotriva distrugerii si jefuiri romaniei, SUNT DE MARE PORK, multi romani uita ca 70 % din populatia Romaniei au fost MEMBRI PCR(chiar si copii KOMINTERNISTILOR RUSI-EVREI -JIDANI SPURCATI AGENTI NKVD), cu voia sau fara voia lor, dar pardon ANTOCOMUNISTI SUNT CEI CARE STRIGA MAI TARE FARA COMUNISTI ORI JOS COMUNISMUL, dar fura si jefuiesc ROMANIA de 20 de ani.

  Multi sunt ANTICOMUNISTI, dar uita ca daca nu era COMUNIST sau mai clar si precis membru PCR nu putea ocupa o functie in sistemul social din PERIOADA COMUNISTA, iar diferenta este ca crimele comuniste sau comis in perioada 1944-1964 si de catre KOMINTERNISTI, ARMATA SOVIETICA ELIBERATOARE SI AGENTI NKVD si nu dupa aceasta perioada, dar diferenta este ca trebuie sa plateasca despagubiri pentru crimele comise de KOMINTERNISTI, ARMATA SOVIETICA ELIBERATOARE SI AGENTI NKVD si faptele REGELUI MIHAI care acum este ANTICOMUNIST, adica cel care a IMPLEMENTAT COMUNISMUL IN ROMANIA si a ucis si arestat ROMANI prin decret REGAL CARE SE IMPOTRIVEAU IMPLANTARII COMUNISMULUI IN ROMANIA si deportarilor in SIBERIA SOVIETICA.

  OOPS

  Membri PCR DE AZI SI DE 20 DE ANI care conduc si distrug si jefuiesc Romania la ordin extern B`nai B`rith din AMERICA, sunt ANTICOMUNISTI, dar multi nu stiu ca ce se intampla azi in ROMANIA nu s-a putut intampla in COMUNISM, legea era lege, iar salariul si pensia erau lege si cel mai mic salariu era 2000 de lei, azi era echivalentul a 20 000 000 lei, cu toate scumpirile la carburanti si cresterea valutei, prifesori , ingineri si romanii in general nu mergeau la cantina publica sa ceara de mancare cum se practica azi, sau sunt in strada fara casa, serviciu, salariu, pensie, medicamente, familie si identitate.

  Pardon este DEMOCRATIE SIONISTA IMPUTITA JIDANEASCA de 20 de ani, se vinde ROMANIA, TINERETUL ROMANIEI este distrus si invatat cum sa foloseasca droguri usoare de catre ELENA BASESCU, de consilieri prezidentiali si chiar de TATA BASESCU DICTACHIORUL.

  – Elevi intoxicati cu „Laptele si Cornul” de la scoala.
  10 elevi din judetul Constata s-au intoxicat dupa ce au mancat laptele si cornul primite la scoala.

  – Tragedie in Craiova: Un elev a fost injunghiat mortal.

  Mai trebuie sa vorbim de jafuri bancare organizate de firme de paza ale serviciului de CONTRAINFORMATII SOVIETIC IN ROMANIA, in frunte cu kordanov?

  Aoleu si vai vai, avem DEMOCRATIE SPURCATA CRIMINALA TERORISTA JIDANEASCA-EVREIASCA zilnic pe sticla la TV, CRIME, JAFURI SI VIOLURI, SARACIE, FOAMETE SI SUICID, filme cu vampiri, satanisti, crime si crime si crime si asasinate si asasinate si atentate si atentate si razboi si razboi, pardon asta se numeste

  DEMOCRATIE
  DEMOCRATIE
  DEMOCRATIE

  COMUNISMUL a fost BUN PENTRU ROMANIA si poporul Roman, Romania avea industrie si economie, acum ROMANIA are SPECULA ECONOMICA INTERNATIONALA, dar nu era bun pentru evrei spurcati-jidani imputiti pentru ca nu mai erau in institutiile statului, vezi cazul SILVIU BRUCAN, nu mai era in conducerea PCR si nu mai puteau ucide si vana cetateni romani, iar acum aduc cetateni straini la studii gratuite pentru inlocuirea cetatenilor ROMANI in institutiile statului Roman, iar ROMANII sunt DISPONIBILIZATI si aruncati in strada fara serviciu, salariu si pensie, la ORDIN DE LA FMI SI BANCA MONDIALA, adica de la B`nai B`rith din AMERICA.

  Creditele de la Fmi si banca Mondiala se duc la firmele prticulare ale clasei politice si la corporatiile jidanesti evreiesti spurcate FORD EADS, BECHTEL, RENAULT si altele, prin programe GUVERNAMENTALE: cornul si laptele, casa verde, reabilitarea blocurilor, rabla si altele, dar pardon nu sunt bani pentru ROMANI, dar ei trebuie sa plateasca aceste credite externe, scumpiri de tot felul si altele.

  O informatie de ultima ora, PETROLUL ROMANESC de la ROMPETROL, scutita de taxe si impozite de BASESCU, STOLOJAN si toata clasa politica, care acum lupta ca ROMPETROL SA PLATEASCA IMPOZITE, dupa ce a fost cedata RUSILOR in kazastan, la statia cosmica SOVIETICA, de unde RUSI SI AMERICANI TRIMIT IMPREUNA rachete in spatiul cosmic cu petrol gratis ROMANESC si despre ce vorbim?

  PARDON.

  COMUNISTI CETATENI ROMANI SI NU STRAINI CARE SCRIU SI SPUN CUM SE DITRUGE SI JEFUIESTE ROMANIA si lupta pentru salvarea ROMANIEI SI A POPORULUI ROMAN sunt de mare PORK, IAR EVREI RUSI SPURCATI SI STRAINI IN GENERAL: Vladimir Tismaneanu, ori ROMANI COMUNISTI precum BASESCU, UDREA, BLAGA-BALEGA, NASTASE. MITREA, BOC-POC parintele COSTITUTIEI pe care se pisa pe CONSTITUTIE ZILNIC sunt ANTICOMUNSTI si in slujba sionismului criminal si terorist planetar sunt la mare cinste si sunt sustinuti si VOTATI sa ne fure si sa ne distruga definitiv.

 61. ada spune:

  @viorica:
  Să stăm bine, să stăm cu frică! Asta e atitudinea creştin ortodoxă. Mărturisirea. Acesta e „rostul” despre care scriai. Nu se rediscută, nu se polemizează.
  (Aşa e cum zici,dar se subînţelegea :D)

 62. floarea spune:

  vai, ce frumos vorbeste pr Ioan florin Fl…! ce frumos vorbeste, cat echilibru ( dar trebuie sa fii chior sa nu vezi ca el ia apararea legilor date de UE, apararea homosexualilor, ca si ei sunt oameni), dragi femei crestine!
  numai ca parintele are o mica problema. Sufera de dubla personalitate. Pe alte bloguri poarta numele de Vasile si se exprima nitel mai liber. Apare neobosit cu comentarii care arunca in derizoriu chestiuni ca acceptarea actelor biometrice, pe cei care se nelinistesc si cerceteaza aceasta problema, acuzandu-i de nesupunere fata de ierarhi si de dorinta de a trece la stilisti.
  Ma intreb care dintre cele doua identitati este cea adevarata si care-i scopul acestei ” osteneli”

  Parinte Savatie, va rog sa ma iertati, dar nu m-am putut abtine, vazand atatea dulcegarii si minciuna!
  daca e mai bine, nu publicati comentariul.

 63. Andreea F spune:

  Blagosloviti si iertati,

  Cum spunea cineva, inca nu sunt vrednic(a) sa vorbesc pentru ca nu m-am rugat azi. Asa as putea spune si eu pentru ca asa simt. Priveam la comentarii, discutii si imi dadeam seama cat de multa energie sufleteasca iti trebuie sa urmaresti atatea ganduri si cuvinte care ne vin in minte. Si, din nou, ma mai gandeam si la cat de putin ne rugam noi, cei din ziua de azi. Plec de la mine. Sunt sigur oameni care se roaga in masura mai mare. Cat simtim insa nevoie de a spune verbal cat mai mult din noi in astfel de contexte, atunci arata poate si o ravna care e gresit canalizata. Poate ar trebui sa vorbim asa de mult cu Dumnezeu ca sa gasim raspunsuri mai bune. Singurul gand dupa aceste comentarii care se contrazic adesea intre ele este acela ca poate Domnul e trist ca ne irosim asa energia si ca nu cautam sa vorbim mai mult cu El. Viata aceasta ne oboseste de multe ori din pricina agitatiei in care domneste, la fel si pacatul. Ce facem cu noi? Am nadejde ca fiecare dintre cei care scriu aici au si o sete mare de a se ruga dupa aceea, pentru ca sa se umple de ceea ce ii odihneste: Duhul Sfant si rugaciunea. Maica Domnului sa nu ne uite si sa ne poarte in rugaciunile Ei de mama.

 64. Ioan Florin Florescu spune:

  Floarea: „numai ca parintele are o mica problema. Sufera de dubla personalitate.”

  Îmi închipui, Floare, ce mulţumită/mulţumit trebuie să fii pentru tot restul acestei zile: i-ai zis-o lui Florescu! Ai arătat tu cine este el cu adevărat.

  Mesajul tău este atît de obraznic încît ar trebui să-l ignor. Însă sunt cititori de bună credinţă care ar putea lua de bune clevetirile tale – căci, vorba unui înţelept, de atacuri nu trebuie să te aperi, te apără însuşi adevărul, dar la clevetirile contra ta întotdeauna să stai împotrivă şi să răspunzi.

  Aşadar, dragă/dragule Floare, sufeream de dublă personalitate dacă atît sub numele meu cît şi sub pseudonimul sub care zici că am postat aş fi spus lucruri diferite. Pe cînd eu spun mereu unul şi acelaşi lucru, indiferent că e vorba de cipuri, de ecumenism, de caolicism, de ortodoxie etc. – iar mesajele cu adevărat importante mi le asum sub numele meu, ca aici pe blog în polemica cu păr- Aldea, ca la Război pe blog, ca la păr. Serafim pe blog – unde am postat scrisoarea deschisă şi aşa mai departe.

  Eu nu arunc „în derizoriu” nimic – decît fanatismul, lipsa de discernămînt, ignoranţa şi credulitatea. Dacă te preocupă, cum văd, problema cipurilor, ar trebui să ştii că majoritatea siteurilor „antisistem”, „antiguvernamnetale”, „anticipuri” etc., care probabil că te inspiră pe tine, nu face decît să preia de pe youtube producţia publicitară a martorilor lui Iehova şi a scientologilor (am postat linkuri doveditoare pe un astfel de blog „antisistem”, în care arătam autorului de unde îşi ia învăţăturile, şi mi-au fost şterse imediat!). În veci eu nu am să mă las învăţat de unii ca aceştia, nici despre sfîrşitul, nici despre lucrarea lui antihrist şi nici despre învăţăturile ortodoxiei. Mai mult – am datoria să le stau acelora înainte şi să le arăt rătăcirile.

  Dar, cum spuneam cuiva şi mai sus, este de observat că, iată, pînă la urmă păcătoşii ca mine vorbesc pe faţă, la lumină, toţi ştiu totul despre ei, în timp ce drepţii ca tine nu apar la lumină decît ca să arunce insulte din spatele unui nick-name. Căci, nu-i aşa, tu eşti ortodoxă, doar nu şi nick-nameul tău…

 65. ieromonah savatie spune:

  @Ioan Florin Florescu,

  Părinte, v-am citit acea scrisoare despre Părintele Iustin către părintele Serafim. Mai ţineţi la ea?

  Cred că faceţi o nedreptate atunci cînd puneţi teoria conspiraţiei pe seama sectelor americane. Chestiunea apocalipsei nu poate fi concepută în afara unei conspiraţii mondiale, pentru simpul fapt că este o operă a antihristului, iar antihristul dintru început conspiră împotriva lui Dumnezeu şi a oamenilor. Prin urmare, teoria conspiraţiei are suport biblic şi doar biblic.

  Sigur, este o problemă de cultură şi de intuiţie să vobeşti despre viitor în termenii apocalipsei biblice şi este inevitabil ca oamenii să mai şi greşească. Şi Apostolul Pavel vorbea despre venirea lui Hristos într-un viitor apropiat, şi Vasile cel Mare, şi mulţi alţi Sfinţi, fiecare la vremea lor, dar asta nu înseamnă că erau toţi nişte oameni preocupaţi de probleme minore şi că, iaca dovada greşelii lor – faptul că sfîrşitul nu a venit aşa cum au zis.

  Aşa numita teorie a conspiraţiei este o temă deloc ridicolă dacă veţi vedea cine i-a consacrat pagini de-a lungul istoriei, iar faptul că şi unii sectanţi au scris despre asta nu e straşnic, că doar, nu-i aşa, şi sectanţii sînt oameni?

  Mi se pare suspect de facilă această abordare a problemei din partea unui om care vorbeşte în numele unei erudiţii superioare celor care iau de bună teoria conspiraţiei. Chiar să nu fi citit nimic altceva decît brosurile vîndute în faţă la Golia şi spoturile „sectante” de pe youtube? Scrisoarea aceea mi-a lămurit adevărata voastră poziţie şi într-un fel e bine. Deşi regret că vă aflaţi pe această cale, pe care eu nu o împărtăşesc.

 66. Ioan Florin Florescu spune:

  Ana: „Arata-mi unde in occident exista cursuri sau organizatii pentru indreptarea sau scaparea de patima homosexuala? ”

  Chiar te interesează sau întrebi, aşa, retoric? Începusem mai sus să spun cîte ceva, dar, drept răspuns, am fost trimis să pun balonaşe la Mc Donald’s. 🙂 – de aceea sunt prudent şi te întreb.

  Află deci, dacă te interesează, că sunt sute de astfel de organizaţii, pretutindeni în lume. Cine spune că în America, în Olanda sau aiurea nu poţi avea poziţii publice antihomosexualitate – ori minte, ori nu cunoaşte situaţia din teren. Aa, sigur că poziţii publice antihomosexualitate nu înseamnă să ceri incriminarea ei penală sau să militezi pentru discriminarea socială pe acest motiv – dar nu te opreşte nimeni să susţii, de pildă, că homosexualitatea e de natură patologică, că se poate trata, nu te opreşte nimeni să acorzi asistenţă psiho-medicală celor care vor să lupte şamd.

  De pildă, în SUA există National Association of Research and Therapy of Homosexuality – o asociaţie de cercetători, medici, psihiatri, pedagogi etc. – aşadar o grupare de oameni de ştiinţă, profesori universitari şi medici clinicieni!! – care, pe de o parte, acordă asistenţă psiho-medicală pentru tratarea homosexualităţii, pe de altă parte investeşte enorm în cercetarea medicală care studiază cauzele homosexualităţii, apariţia ei, modificările care apar în organism, tratamentul acestora etc. etc. Pare incredibil, nu?

  Catolicii americani au şi ei o asociaţie foarte puternică, „The American Society for the Defense of Tradition, Family and Property”, care militează împotriva homosexualităţii, avortului, ingineriei genetice etc. Dacă vei intra pe site-ul asociaţiei, vei constata că membri ai acestei asociaţii se găsesc „infiltraţi” în toate poziţiile influente: de la Congres pînă la marile ziare americane. De pildă, la presiune acestei asociaţii, Bush a trebuit să promulge, în 2003, legea prin care se interzicea avortul în stadii avansate ale sarcinii. Sigur că asta nu a rezolvat problema avortului, avortul rămîne liberalizat, dar e un pas înainte, e un cîştig, sunt mii şi mii de vieţi salvate!

  Revenind la problema homosexualităţii, la nivelul Europei există o coaliţie intitulată „Positive Alternatives to Homosexuality” şi care cuprinde zeci de organizaţii internaţionale angajate nu doar în lupta contra homosexualităţii, ci şi pentru tratamentul acesteia, consilierea psiho-medicală a celor ce solicită etc. etc. Policlinica Tibidabo din Barcelona, de pildă, aparţine acestei coaliţii, desfăşurînd programe medicale pentru „vindecarea” homosexualităţii.

  Ţi-am dat doar cîteva exemple, mai cunoscute. Cine e interesat poate găsi o sumedenie de alte exemple pe internet. De aceea te-am întrebat dacă te interesează într-adevăr această problemă, pentru că am senzaţia că pe noi, în general, nu prea ne interesează ce e de făcut, ce putem face sau măcar ce se poate face – noi, românii, nu avem cultura faptei. Noi vorbim mult de fapte, ne întemeiem doctrina pe „credinţă şi fapte” – dar nu avem deprinderea implicării sociale, nu ieşim la săpat, la semănat, la plivit – în schimb ştim cel mai bine să criticăm pîrloaga şi mai ştim că soluţia cea mai comodă, decît să sapi, să întorci, să aduni etc. e să dai foc pîrloagei! Iar asta pentru că suntem prinşi iremediabil între fatalism şi miştocăreală. Între Mioriţa şi Academia Caţavencu nu poate fi loc de acţiune…

 67. Simona spune:

  @Parinte Ioan Florin Florescu,
  Citind ultimul post al parinteleui Savatie, am citit, din curiozitate, si eu scrisoarea pe blogul lui Serafim. (este prima data cand accesez acel site)

  Sunt un simplu utilizator al internetului,deci nu pot verifica cele spuse de unii ca in trecut ati scris cu 2 id, nick-uri sau ce or fi ele, si nici nu ma intereseaza asta.

  Sunt f ocupata la servici, nu am timp sa stau mult pe net sa citesc diverse site-uri plus comentariile (uneori te ia cu ameteala)

  Asadar, in urma citirii scrisorii, am un mesaj pt dumneavoastra:

  FELICITARI si nu va opriti din osteneala, ci continuati marturisirea si lucrarea! Nu va cunosc, nu stiu unde sunteti preot, ce trecut aveti, si nici nu ma intereseaza.

  Va spun acestea deoarece, duhul care razbate din scrisoare, este acelasi cu ceea ce cred si eu ca ar trebui sa fie.
  Poate voi mai reveni in viitor cu mesaje, in functie de cum imi va permite timpul
  Doamne ajuta!

 68. Ioan Florin Florescu spune:

  Părinte Savatie

  Nici nu-mi închipuiam că azi va fi o zi de postări pe blog… Îmi pare rău că (vă) ocup atăta spaţiu, dar nici să vă las fără un răspuns nu pot.

  În primul rînd, m-aţi prins bine: într-adevăr, îmi pierd cumpătul şi vorbesc adeseori „în numele unei erudiţii superioare”, din reflex de apărare, pentru că m-am săturat să primesc la infinit lecţii de ortodoxie de la oameni care în viaţa lor n-au citit zece pagini dintr-un Părinte al Bisericii, aşa cum m-am săturat să fiu insultat de nişte indivizi fanatici şi ignari doar pentru că împărtăşesc unele opinii la care ei nu subscriu. Cer iertare dacă tonul acesta v-a deranjat, dar vă asigur că nu dispreţuiesc pe nimeni şi nici nu cred că înţelepciunea vine din erudiţie.

  În privinţa „teoriei conspiraţiei” – eu nu m-am pronunţat niciodată, aşa cum îmi lăsaţi impresia că aţi înţeles. Pe mine nu mă doare capul cine conduce din umbră această lume. Să-şi bată cine vrea capul cu această problemă, dacă îşi închipuie că poate să afle răspunsul „de pe net” sau de aiurea. Problema mea e însă fanatismul şi minciuna, impostura şi diversiunea pe care le cultivă mulţi dintre adepţii teoriilor conspiraţioniste – uneori din pură naivitate, alteori din interes.

  Eram în chilie la părintele Iustin, cu ani mulţi în urmă, îi dusesem o carte cumpărată dintr-o librărie. Un călugăr a intrat în chilie, a smuls cartea şi, de pe coperta din urmă, a desprins autocolantul acela electronic cu rol antifurt. L-a rupt în faţa mea, a scos firuleţul metalic şi i l-a arătat triumfător părintelui: „iată cum vă urmăreşte”. Adică, eu îl urmăream pe părintele… Şi părintele m-a privit cu tristeţe şi a clătinat din cap.

  Ei bine, după un astfel de episod, un om ca mine nu mai are ce pierde, părinte Savatie. Eu nu mai am de ales, nici cu mamă, nici cu tată: minciunii am să-i spun minciună, prostiei am să-i spun prostie, fanatismului am să-i spun fanatism, iar sfinţeniei mă voi închina cu smerenie.

  Nu fac nici o nedreptate cînd pun teoria conspiraţiei pe seama sectelor americane – (nici măcar toate sectele, cum vreţi să spuneţi dvs., ci eu vorbesc în mod special de iehovişti şi scientologi, care mi se par de un rafinament propagandistic diabolic şi care, la urma urmei, nici nu sunt secte creştine!). Toate aceste teorii conspiraţioniste există în Occident de 40-50 de ani – dar pînă la revoluţia din 89 la noi nu auzise nimeni de ele, nu-şi bătea nimeni capul cu armaghedonul şi sfîrşitul lumii. L-aţi auzit vreodată pe părintele Paisie vorbind despre aşa ceva, aţi citit asta în Patericul românesc al lui Ioanichie?? – Păi nu, că ei nu avea încă internet şi nici ucenici care să le împuie capul cu basme…

  În concluzie, o fi avînd sau nu suport biblic teoria conspiraţiei – eu nu ştiu şi nici nu mă interesează. După vorba Părinţilor, mie mi-e teamă de sfîrşitul meu şi aşa îi învăţ şi pe copiii mei. Cine vrea să vorbească despre teoria conspiraţiei, foarte bine – eu nu-i sunt interlocutor. Dar să nu înceapă în numele acestei teorii să propovăduiască sminteala, haosul, neascultarea, moartea – căci atunci nu mă mai ţin deoparte! Era o fată bolnavă care întreba pe un astfel de site „antisistem” (saccsiv): ce să facă, să ia cardul electronic de sănătate sau să moară fără a primi îngrijiri medicale? Ei bine, în timp ce mie mi se ştergeau răspunsurile în care spuneam că numai martorii lui Iehova refuză serviciul medical şi o imploram să-şi salveze viaţa, pe siteul acela erau lăsate îndemnurile la… „mucenicie”, la moarte. Păi asta e „teoria conspiraţiei cu suport biblic” – de care vorbeaţi? – întrebare retorică, pentru că ştiu că nu gîndiţi aşa…, dar poate acum mă înţelegeţi mai bine.

  În concluzie, – da, sigur că ţin la scrisoarea aceea către părintele Iustin, chiar m-am bucurat că Serafim a publicat-o. Ţin la fiecare cuvînt de acolo – îmi pare numai rău că nu am dezvoltat unele idei, dar îmi rămîne asta de făcut pe viitor, dacă tot m-aţi „provocat” cu teoria conspiraţiei :). Şi ţin enorm la Părintele Iustin – şi în acelaşi timp sunt sigur că e un sfînt manipulat de nişte ucenici nevrednici din jurul lui, nevrednici dar foarte bine „orientaţi” – aşa cum ne spune Sozomen în Istoria sa că sfinţii pustiei egiptene, sfinţii Patericului au fost pînă la urmă manipulaţi de ucenicii ereziei monofizite…

  La sfîrşit, aş vrea să vă asigur asupra unui lucru – nu vă supăraţi. Aţi spus: „Mi se pare suspect de facilă această abordare a problemei etc. etc. „. Nu am înţeles acest „suspect” – e un termen foarte ambiguu. Suspect – de ce anume? De ce nu spuneţi pînă la capăt?
  Lucrul de care aş vrea să vă asigur, părinte, este următorul. Faptele şi cuvintele mele pot fi suspecte de: prostie, nesăbuinţă, greşeli, nebunii, sminteli sau cum vreţi – dar vă asigur că nu merită onoarea de a fi suspectate de altceva mai mult decît atît.

 69. Ana spune:

  @ Ioan Florin Florescu

  Aceste organizatii despre care vorbiti au cam acelasi meniu cum are Crucea Rosie, UNICEF, etc organizatii care au o denumire de protectie, dar care de fapt fac cu totul altceva. Aceeasi Marie, cu alta palarie.

  De cine sunt sponsorizate aceste organizatii?

  Poate NARTH se ocupa de ceea ce pretinde, insa ascultand in trecere cateva seminarii de-ale lor mi-a venit sila. Nu am vazut starea de ajutor, asa cum sunt obisnuita sa aud de la parintii bisericii noastre, ci am vazut mai degraba ACCEPTAREA, INFORMATIA, la „hai sa ne cunoastem mai bine”.

  Si chiar de ar fi serioase acele organizatii despre care scrieti, la ce folos cand noi avem marsuri LGBT, in scoli se preda (obligatoriu) despre educatia sexuala (care include LGBT).

  Poate aveti sau nu un fiu. Ce faceti daca este atras spre o astfel de orientare?

  Doamne ajuta

 70. Ana spune:

  @ Ioan Florin Florescu, Floarea are dreptate si tonul abordat catre ea este dur. Daca chiar sunteti preot, nu puteti avea o astfel de atitudine.

  „Îmi închipui, Floare, ce mulţumită/mulţumit trebuie să fii pentru tot restul acestei zile: i-ai zis-o lui Florescu! Ai arătat tu cine este el cu adevărat.

  Mesajul tău este atît de obraznic încît ar trebui să-l ignor.”

 71. ieromonah savatie spune:

  Părinte Ioan,

  eu mă bucur că putem discuta. Nu am pus în acel ”suspect” mai mult decît permite contextul, că mi s-a părut că simplificați voit anumite aspecte ale problemei, exagerîndu-le pe altele. Oare nu asta vrei să combateți la oponenții Dumneavoastră?

  Orice exagerare provoacă reacție, e normal. Dar contrareacția poate deveni o proiecție în oglindă și atunci are efectul invers celui urmărit.

  Am început această discuție deoarece constat o luptă tot mai fanatică în numele toleranței. De pildă dumneavoastră, conbătînd ceea ce numiți fanatism, o faceți în termeni foarte duri, aș spune fanatic. Dacă luați chiar și acea scrisoare veți vedea că nu-i scoateți pe oponenți din cuvinte pline de jignire. Și eu aș putea să mă văd printre ei, dar, în numele unei discuții ziditoare, nu v-aș numi urît. Aparent, vorbiți în numele împăcării și al dreptei socoteli, dar în fapt aprindeți un butoi cu praf.

 72. Ioan Florin Florescu spune:

  Ana

  Pe toate le ştiţi. Vprba coanei Efimiţa: „Apăi, cum le ştii dumneata toate, mai rar”. Atunci – de ce mi-aţi mai cerut să vă dau informaţii din Occident? Şi apoi – dacă în viziunea dvs. Crucea Roşie e „aceeaşi mărie cu altă pălărie”, mi-am răcit gura de pomană…

  În privinţa Floarei, lăsaţi că-şi poartă ea de grijă. Sau poate o cunoaşteţi? 🙂

 73. Ioan Florin Florescu spune:

  Părinte Savatie,

  Aveţi dreptate să constataţi o luptă tot mai fanatică în numele toleranţei, dar trebuie spus că în numele toleranţei se pot duce războaie diferite – aşa cum şi în numele lui Iisus s-au dus războaie diferite, unele folositoare, altele doar criminale. Şi acum ce să facem? Să ne fie ruşine să fim toleranţi (într-o înţelegere duhovnicească a atitudinii, pentru că ea nu e deloc străină învăţăturii Scripturii!) doar pentru că nişte nemernici au folosit cuvîntul în sintagma ruşinoasă „casă de toleranţă”?

  Ziceţi că sunt fanatic. Aşa o fi, dar să ştiţi că eu sunt un fanatic fără talent. Mie poate să-mi scape, cum ziceţi, o înjurătură, o insultă, mă pot enerva, pot exploda – dar niciodată nu mă va duce capul să-i urez cuiva, oricît ar fi greşit respectivul, „Lumină şi bucurie în iad!” – cuvinte aiuritoare pe care le-am citit ieri pe un blog apologetic, ca un fel de urare pentru ecumenişti. Auziţi aici? Lumină şi bucurie în iad! – cu alte cuvinte, de asta să aveţi parte, măi băieţi. Deci, părinte, nu e de nasul meu fanatismul adevărat, n-am stofă. Eu sînt un fricos, fac pe mine de frică – cum să strig eu alături de bravii noştri ortodocşi digitali „Ortodoxie sau moarte”?? Strig şi eu, dar aşa, ca un fanatic mai micuţ, lozinci mai potrivite fricii mele: „Ortodoxie pur şi simplu”, „Ortodoxie vă rog”, „Ortodoxie şi sănătate la toată lumea” – etc. etc.

  Şi nici nu am pretins vreodată că vorbesc în numele împăcării. Eu ştiu foarte bine că nu există cale de împăcare cu fanatismul. De aceea şi detonez butoaie, cum spuneţi – ca să audă toată lumea că e război.

  Dar să ştiţi că nu am vrut să vă supăr cu nimic, nici să vă stau împotrivă. Eu sunt convins că mărturia se dă în multe feluri în această lume. Şi pe voci diferite, şi pe tonalităţi diferite… Şi aşa suspect şi filocatolic cum îmi merge buhul că sunt – chiar vă iubesc pentru mărturia pe care aţi dat-o.

 74. floarea spune:

  Pr. Florescu,
  va cer iertare ca m-am indoit de aceasta identitate a dvs. La o cautare pe internet, v-am gasit mentionat ca si colaborator al lui Cristian badilita ( si a altora) la traducerea Septuagintei, proiect sustinut de Colegiul Noua Europa sub patronajul lui Andrei Plesu , precum si de Fundatia Anonimul.
  Aceasta din urma la data de 7 noiembrie 2002, a platit cu suma de 8,6 miliarde de lei cinci persoane fizice, membri fondatori si actionari la „Academia Catavencu”, respectiv Mihaiu Liviu, Buscu Doru, Toma Mircea, Ivanciuc Cornel si Ioan T. Morar. Sumele – variind intre 1,3 miliarde de lei si 2,1 miliarde de lei – au ajuns in conturile personale ale ziaristilor si nicidecum in cel al saptamanalului „Academia Catavencu”. De bani de la Fundatia „Anonimul” a beneficiat si Fundatia „Noua Romanie”, care a incasat suma de 4 miliarde de lei. Asa cum a aratat ieri dl. Marin Sorin, in cadrul conferintei de presa, Fundatia Anonimul sustine o serie de activitati din domeniul cultural, intre acestea figurand si Asezamantul Cultural „Academia Catavencu”. In principal, donatiile din care, la randul sau, doneaza Fundatia Anonimul provin de la Tudori Fondation, o firma cu sediul in Liechtenstein, reprezentata in Romania de Marin Sorin. Aceasta firma a vandut OMV participarea pe care o detinea la Romanian Oil and Gas Investments, care – la randul sau – detinea Rompetrol Group BV, societate care controla Grupul Rompetrol.
  proiectul a fost de asemenea finantat printre altii si de Fundatia Soros, prin Open Society Institut.
  Iata si parerea dvs. : “Acest proiect de traducere a Bibliei este primul proiect ecumenic de la noi. Sigur, nu e vorba de o initiativa la nivelul institutiilor bisericesti, dar la aceasta traducere colaboram ortodocsi, catolici si chiar si protestanti. Va spun ca nu am simtit nici o clipa angajarea noastra confesionala diferita. Ceea ce urmarim cu totii sint criteriile stiintifice. Sub acest semn al ecumenicitatii sta, de altfel, si aparatul de note. In premiera, intr-un aparat de note al Sfintei Scripturi se gasesc comentarii dintre cele mai diverse si stau alaturi (si deloc pe picior de razboi) comentarii din traditia crestina interpretativa, inclusiv ultimele cercetari din domeniul biblic pe care le-am primit prin colaborarea grupului francez care editeaza La Bible d’Alexandrie.” (Preot Ioan-Florin Florescu, Dilema veche, Nr. 7, 27 februarie – 4 martie 2004).
  Este inutil sa mai spun cine este Cristian Badilita, ce este Fundatia Noua Europa, ce reprezinta Institutul pentru o societate deschisa si Academia catavencu.

  parinte, un sfat, daca sunteti de buna credinta : cand va implicati in vreun proiect, cercetati mai intai cine il finanteaza!

  In rest, Dumnezeu sa va lumineze sa nu va pierdeti de tot in lupta asta pe care o duceti pro globalizare!

 75. Simona spune:

  Nici mie nu imi place de Badilita, si nici de Plesu nu imi place si nici Dilema Veche.
  Parinte Florescu, am crezut cu totul altceva! Eu sustin unitatea Bisericii Ortodoxe si nu suport atacarea ierarhilor ei.
  Daca este adevarat ce scrie Floarea in acest post, atunci sunt dezgustata sa vad alaturarea numelui dvs. cu Badilita care improasca cu murdarie grea in Sfanta noastra Biserica (da, este Sfanta pt ca este divino-umana, cap fiind Hristos)
  Ca de obicei, ma hazardez, mi-au placut cuvintele din acea scrisoare, dar in acesti oameni nu pot avea incredere, imi pare rau.
  Asa cum spunea si userul Floarea, Dumnezeu sa ne lumineze pe toti

 76. Ana spune:

  Dupa cele scrise de Floarea mai sus, n-ar mai trebui sa mai comentez. E gresit sa schimbi o virgula in Sfanta Scriptura, darmite sa lucrezi la traducerea ei impreuna cu catolici, protestanti (cu ce scop??). Erezia ereziilor, si nu o spun eu ci Sfintii parinti ai bisericii noastre pe care d-voastra ii cunoasteti. Sf Velimirovici este unul dintre ei.

  „Atunci – de ce mi-aţi mai cerut să vă dau informaţii din Occident? Şi apoi – dacă în viziunea dvs. Crucea Roşie e “aceeaşi mărie cu altă pălărie”, mi-am răcit gura de pomană…”

  V-am spus ca NU EXISTA organizatii care sa lupte pentru schimbarea, ajutorarea celor care au patima homosexuala. E o naivitate sa credem ca atata timp cat se incurajeaza homosexualitatea si in general sexualitatea de orice fel, se dau legi prohomosexualitate, organizatiile care exista chiar ajuta homosexualii sa scape de patima. NAIVITATE MARE. Deschideti maine o astfel de organizatie/asociatie in Romania si o sa vedeti atacul sau „ajutorul” primit tocmai de la astfel de organizatii.

  Organizatiile astea seamana cu planned parenthod. Una scriu de ochii nostri si alta fac. Si ceea ce fac de obicei e DISTRUGATOR.

  Crucea Rosie (verde, albastra, serpuitoare, schimbatoare deja) e la fel de distrugatoare. De cine este condusa, cu ce se ocupa cu adevarat si cine profita de incasarile ei? Aceeasi Marie!

 77. Ioan Florin Florescu spune:

  Floarea

  Nu fiţi ridicolă! Ce legătură are Academia Caţavencu cu Septuaginta?! Citatul acela cu ziariştii de la Caţavencu se potriveşte în context ca nuca în perete.

  Da, Septuaginta este un proiect sponsorizat de Fundaţia Anonimul a lui Sorin Marin. Scrie şi pe coperta cărţii, nu trebuia să căutaţi pe internet. Sorin Marin e un om de afaceri român. Nu i-am văzut numele nicăieri şi niciodată asociat cu fapte ruşinoase, scandaloase, imorale, nici măcar cu afaceri necurate, corupţie etc. etc. De ce nu ar putea acest om sponsoriza un proiect cultural aşa cum e Septuaginta? Adică banii lui Gigi Becali sunt buni pentru Muntele Athos şi pentru bisericile româneşti, dar banii lui Sorin Marin nu sunt buni pentru un proiect cultural ?? – Eu cred că nu mai ştiţi ce să mai scorniţi ca să mă urecheaţi pe mine în public.

  Avea dreptate părintele Boca: în mintea strîmbă şi lucrul drept se strîmbă.

  Deci – Septuaginta e un proiect laic, e o traducere. Eu sunt mîndru că proiectul e susţinut de Colegiul Noua Europă şi de Andrei Pleşu – degeaba vă strîmbaţi, nici nu aveţi habar ce înseamnă Colegiul Noua Europă pentru cultura română şi pentru promovarea cercetării umaniste şi religioase. Nu i-am pus Septuagintei coperţi negre, nu i-am pus cruce ca pe bibliile Bisericii, nu am vrut să o prezint ca altceva decît ca pe o nouă traducere a Septuagintei. Bădiliţă e doar unul din coordonatori. Coordonator sunt şi eu – iar textul final să ştiţi că trece prin mîna mea. Arătaţi-mi ce e greşit în această traducere şi apoi mai stăm de vorbă…

  Da, lucrez în acest proiect ştiinţiific şi cu teologi catolici, şi cu protestanţi, care-i problema? Aţi găsit în traducerea acestei Septuaginte vreo abatere dogmatică? Dvs. aţi citit vreo pagină din această traducere? – Nici nu cred că aţi văzut-o, dar vă revărsaţi frustrările asupra mea şi asupra cărţii.

  Să ştiţi că teologii catolici şi cei protestanţi sunt cei mai mari editori ai textelor originale ale Bibliei şi ale Sfinţilor Părinţi. Deschideţi aproape orice traducere românească din Sf. Părinţi, a lui Stăniloae, a lui Fecioru, a cui vreţi – toate sunt după ediţiile „ereticilor” din Occident. Ştiaţi asta?

  Prima Biblia românească, cea de la Bucureşti 1688, şi care a stat la baza Scripturii noastre ortodoxe pînă în sec. XX, e tradusă după Septuaginta protestanţilor de la Frankfurt (1597). Asta ştiaţi?

  Ştiaţi că singurul şi cel mai complex lexicon de greacă a Sfinţilor Părinţi e făcut de protestanţi? Că cel mai bun dicţionar de greacă veche e englezesc? Că singurele traduceri moderne ale Septuagintei – textul canonic ortodox în Biserica noastră – au fost făcute în Anglia, în Germania şi în Franţa?

  Nu, nu ştiaţi toate astea – pentru că pe dvs. vă interesează să căutaţi pe net bîrfe cu Sorin Marin şi Academia Caţavencu.

  Iaca de asta lucrez cu teologi catolici şi protestanţi – de la Sorbona, de la New York sau din România: pentru că ştiu carte. Aş fi vrut să lucrez cu mai mulţi ortodocşi (sunt totuşi mulţi şi în actuala echipă, inclusiv preoţi!), dar de unde să scot mai mulţi?

  Aşa că mai scutiţi-mă cu sfaturi despre cine mă finanţează şi despre globalizare. Deocamdată – iertaţi-mi lipsa modestiei – eu şi această echipă care lucrează la Septuaginta suntem cei care am dat pentru cultura română, aşa cum am putut, o traducere la zi a Septuagintei, a Scripturii ortodoxe, – în timp ce traducerea în uz e pe jumătate după textul ebraic masoretic necanonic în Biserica Ortodoxă. De aceea nici Stăniloae, nici traducătorii din Sf. Părinţi nu o pot folosi. Asta ştiaţi?

  Dacă aveţi de comentat ceva la obiect, la traducere, la carte, la proiectele mele – vă aştept cu drag şi vă sunt interlocutor. Dacă însă nu aveţi alt mod de a vă descărca frustrările decît să mă injuriaţi pe bloguri, vă las să vorbiţi singură – şi aşa v-am băgat prea mult în seamă pentru obrăzniciile pe care mi le tot adresaţi.

 78. Ioan Florin Florescu spune:

  Simona

  🙂 Of, Doamne, sunteţi ca un copil de sinceră – v-o spun cu toată dragostea, şi mă bucur că mi-aţi scris atît de simplu şi de sincer şi ca să mă felicitaţi, şi ca să vă exprimaţi dezamăgirea. Numai fetiţa mea îmi mai spune azi că ce tată bun sînt, iar a doua zi că sunt cel mai rău din lume!!

  Pentru sinceritatea dvs. vă fac şi eu o mică mărturisire: astăzi îmi pare rău că mi-am pus numele alături de numele lui Bădiliţă. În 2003, cînd am început proiectul, el încă nu se apucase de scuipat în obrazul fraţilor noştri. A fost o mare dezamăgire pentru mine în anii ce au urmat, ne-am certat, nu mai vorbim de ani buni, ultimul volum din Septuaginta a apărut chiar fără numele meu între coordonatori – dar totuşi nu pot să abandonez definitiv proiectul Septuagintei. Bădiliţă, să ştiţi, mai are încă o mare calitate, care face posibilă şi colaborarea noastră: ca om de ştiinţă e riguros şi corect. Nu a încercat niciodată să-şi transfere frustrările anti-ortodoxe în textul acestui proiect biblic. În alte cărţi – nu e treaba mea, nu mă priveşte.
  Simona, vă spun deschis – am multe lucruri de care să-mi fie ruşine de mine însumi, inclusiv ca preot şi ca creştin, – dar Septuaginta nu e printre ele, nici măcar cît negrul sub unghie.

 79. o crestina spune:

  Am citit cu interes articolul si raspunsurile cititorilor. Ma rog, admit ca am sarit cateva, pentru ca de la discutia despre homosexualitate s-a sarit la evrei, pedofili, masoni si asa mai departe. Sunt de acord ca din pacate crestinismul este vazut din ce in ce mai mult ca pe o dovada de involutie, mai ales ca in numele crestinismului striga tot felul de persoane care mai bine si-ar tine gura. Mie nu mi-e teama sa spun ca EU CRED. Toti cunoscutii mei o stiu, toti stiu care-mi sunt convingerile, si nu mi-e teama sa le afirm, chiar daca in cercul meu de prieteni sunt si persoane care nu cred. Insa chiar si cei care nu cred, atunci cand le este greu si vorbim, mai scapa cate un Doamne-ajuta. Asta inseamna ca nu-i totul pierdut.

  Nu stiu foarte multe despre nimic, sunt o ignoranta, insa Dumnezeu e cu mine si-a fost in fiecare clipa a vietii mele. Si mai stiu si ca m-a iubit chiar daca n-am fost cea mai buna sau cea mai ingaduitoare persoana din incapere.
  Uneori mi-e greu sa incerc tot timpul sa fiu mai buna azi decat am fost ieri, insa incerc in fiecare zi, si-am sa fac asta pana in ultima clipa a vietii mele.

  Cred ca toata isteria asta impotriva homosexualitatii este dictata in primul rand de frica si de intoleranta. Am si eu copii si pentru binele lor, sper sa nu devina gay, insa daca asta se va intampla, in niciun caz nu-i voi ucide cu pietre si nici nu voi lasa vreun asa-zis „crestin” sa ridice mana impotriva lor.
  Nu mi-e teama ca daca vor avea un profesor gay, asta inseamna ca vor fi expusi riscului de ä „lua” virusul homosexualitatii. Exista o diferenta intre gay si pedofili. O persoana homosexuala nu ar indrazni sa imi atinga copilul in vreun mod nepermis, nu mai mult decat orice alt crestin cu frica de Dumnezeu.

  Ceea ce ma supara pe mine, este intoleranta de care dau dovada unii crestini. Sa nu uitam ca una din lectiile pe care trebuie sa le invatam in aceasta viata, este aceea de a ne iubi aproapele. Nu spun sa-l iubim la modul fizic, indiferent de sex, ci sa-l iubim intru Domnul, indiferent ce religie are acea persoana.

  Este atat de multa ura si violenta in lume, incat de cele mai multe ori ma inspaimanta ideea ca poate copiii mei vor suferi. Insa le sunt datoare si sunt datoare lumii, sa impart iubire atat cat pot de mult.
  Si ce daca aproapele meu ma va privi de parca sunt nebuna? Am sa-i zambesc, am sa-l ajut cand va avea nevoie de ajutor, si n-am sa ridic piatra impotriva nimanui.

  Nu sunt nici atat de inteligenta, nici atat de culta ca alte persoane care au comentat aici. Sunt o femeie simpla, care crede in puterea vindecatoare a iubirii lui Dumnezeu. Trebuie doar sa-l lasam pe Domnul sa lucreze in noi, si sa indepartam in mod constient gandurile rele, fara sa emitem judecati de opinie cu privire la starea morala a altor persoane. Nu ne obliga nimeni sa salvam pe toata lumea, ci doar pe cei care ne cer acest lucru, tot asa cum nu poti trece cu forta o batranica strada.

  Domnul fie cu noi!

 80. ieromonah savatie spune:

  Părinte Ioan,

  era de mare nevoie traducerea Septuagintei cu tot aparatul critic care o însoțește. Am și eu vreo trei volume, le folosesc. Am pus față în față cărțile Pentateuhului cu o ediție de la 1819 și le-am gasit prea puțin diferite. De pildă, varianta actuală a Sfîntului Sinod e mult diferită, mai ales în cărțile prorocilor, ceea ce mă supără. Chiar și în psalmii sinodali se găsesc sensuri inverse decît cele ortodoxe, așa cum le regăsim în tîlcuirile Sfinților Ioan Gură de Aur, Vasile cel Mare sau Grigorie de Nyssa.

  Așa că, în ce mă privește, nu trebuie să vă îndreptățiți pentru această muncă. Eu nu am decît să vă mulțumesc, că mă foloseam de cărți rusești pentru a studia Scriptura (că nu cunosc greaca), iar prin această lucrare a voastră mi-ați dat un prilej de a studia și în română. Nu vorbesc despre toate cărțile, că m-am aplecat doar asupra cărților lui Moise și puțin asupra psalmilor, mai mult în ”control”. Sper ca și celelalte să fie la fel de bine lucrate.

  Ar trebui să deosebim neputințele personale ale oamenilor de faptele lor bune. Dacă Sfîntul Vasile cel Mare ne îndemna să căutăm folos pînă și în scrierile păgînești, zicînd să nu lăsăm nici o piatră nemișcată în căutarea adevărului, cu atît mai mult noi, care sîntem atît de săraci în studii biblice în limba română, să nu putem trece peste prostiile lui Bădiliță de după truda la Septuaginta? Poate că puțini știu că prima Filocalie a fost făcută de Vasile cel Mare și Grigorie Teologul din scrierile lui Origen.

 81. floarea spune:

  Parinte Savatie,
  ma simt rusinata dupa cele scrise de dvs si de pr Florescu. Nu prea stiu ce sa mai zic, ar fi prea multe, iar eu nu vreau sa prelungesc polemici, mai ales ca ce sanse de izbanda as avea eu in fata celor carturari?

  vreau sa spun doar atat : asa cum badilita a devenit anti-ortodox, asa poate oricare din cei angajati de Soros sa devina. oare nu este clar ca aceste organizatii culturale si multiculturale si interreligioase au un singur scop?

  Vasile cel Mare si Grigorie sunt sfinti. Nu suporta comparatie cu invatatii modernisti din zilele noastre( majoritatea atei ), iar Origen nu cred ca era reprezentantul vreunei organizatii mondiale politice, pe cand astia de la Grupul de dialog social, open society institut si altele au scopuri ascunse.

  Ma iertati.
  Doamne, iarta-ne!

 82. Ioan Florin Florescu spune:

  Părinte Savatie

  stau cu emoţii pentru volumul la prorocii mici – e singurul la care nu am lucrat, pentru că mă certasem cu Bădiliţă, şi nu ştiu, nici pînă acum, cum a ieşit – n-am avut vreme să mă uit peste traducere. Ei, or fi ele greşeli şi în celelalte volume – mi-au mai scris părinţi şi mi-au mai arătat una-alta, iar la ediţia a doua vom îndrepta.

  Eu vă invidiez că citiţi ruseşte – pe cuvînt că mă simt, ca teolog, handicapat de faptul că nu cunosc rusa. E ca şi cum n-aş avea un braţ. Mai ales că prin rusă vă puteţi apropia de slavona bisericească – mai toată cultura veche română e în haină slavonă.

  La Iaşi, la Universitatea de stat, s-a înfiinţat de doi ani un Centru de cercetări biblice exclusiv româneşti – şi lucrăm acum la continuarea editării Bibliei de la 1688. Fiecare voluum cuprinde (pe aceeaşi pagină mare, faţă în faţă) textul vechi de la 1688, precum şi alte două traduceri manuscrise, cele mai vechi, ambele foarte ortodoxe: una a lui Nicolae Milescu din greacă şi cealaltă din slavonă – de aia oftam după slavonă. Ce interesant de urmărit diferenţa dintre cele două traduceri, dintre cele două surse: sufletul grecesc şi sufletul slavon faţă în faţă într-un dialog despre Scriptură!!

  Uitaţi – haideţi să vă spun ceva extraordinar ce am găsit în traducerea veche a lui Nicolae Milescu, cea din greacă. Aproape peste tot în cărţile Regilor, acolo unde se vorbeşte despre „chivotul Domnului”, Milescu traduce, ca pe vremea lui, cu „sicriu” – că termenul chivot încă nu era împrumutat. Bun – deci, „sicriul”. Numai că, pronumele îl lasă peste tot la feminin: de pildă „Să aducem sicriul Domnului în Ierusalim, că nu am mai căutat-o pe ea din zilele lui Saul”. Aşadar, un dezacord flagrant!! Colegii mei erau convinşi că e o greşeală de traducere – s-a şi scris pe tema asta. Numai că pentru unul ca Milescu greaca era ca şi româna – o vorbea de acasă, deci de unde să fie greşeală…

  Ce era, de fapt? În interpretarea Sfinţilor Părinţi, – ştiţi foarte bine – chivotul e simbolul Fecioarei Maria. În greceşte, chivotul e feminin – deci interpretarea patristică e foarte întemeiată. Numai că, traducînd termenul în română, oricum ai da-o el iese masculin sau neutru: sicriu, chivot, cufăr etc. Deci – în româneşte s-ar fi pierdut aspectul de feminin al termenului „chivot”, care îndreptăţea o dată în plus interpretarea Sf. Părinţi. Ei bine, aşa se explică faptul că Milescu lasă pronumele la feminin, pentru a aminti mereu, chiar şi în traducere, de simbolistica Maicii Domnului, de interpretarea patristică şi de justificarea ei la origine.

  Nu-i aşa că e extraordinar? – Ce lecţie profundă de traducere ne-a dat Milescu, ce îngenunchere pioasă a filologiei în faţa teologiei… V-am spus toate astea cu bucurie – pentru că aţi vorbit despre Biblie, şi eu aş sta ore întregi, zile întregi de vorbă numai despre asta – (da, da, chiar dacă ştiu foarte bine că părinţii Patericului mi-ar replica posac şi sever: „ei şi? ai umplut văzduhul cu vorbe! mare brînză” – şi ei au dreptate).

  Dacă ştiţi teologi sau filologi buni cunoscători de slavonă şi care vor să pună osul la treabă la dezgroparea vechilor cărţi slavo-române, vă rog să-i îndrumaţi către mine (ioanflorinflorescu at yahoo punct com) – la Iaşi, profesorul meu caută cercetători şi doctoranzi cu aceste preocupări.

 83. Ioan Florin Florescu spune:

  Floarea

  Uite, îţi spun direct: e a doua oară cînd repeţi aceeaşi minciună sfruntată! Am uitat să o pun la punct în mesajul anterior, şi văd că o iei de la capăt. De aceea precizez foarte clar:

  SEPTUAGINTA DE LA IAŞI NU ARE NICI O LEGĂTURĂ CU FUNDAŢIA SOROS – nu e plătit nimeni de Soros, nu a fost primită nici o sponsorizare de la Soros pentru această publicaţie. Sponsorul UNIC al Septuagintei e Fundaţia Anonimul prin Colegiul Noua Europă.

  Aşadar, nu ştiu de unde ai scos asta cu Soros. Este o minciună sfruntată, pe care o repeţi a doua oară. Dacă chiar ai ceva de arătat, arată-mi unde şi cine spune această aberaţie – că Soros a finanţat Septuaginta!!

  Îmi ies din fire cu stilul tău – şi-mi cer scuze nu faţă de tine, ci faţă de cititori şi de părintele Savatie.

 84. Ana spune:

  Ioan Florin Florescu, va adresati foarte dur Floarei si nu numai ei pentru a nu stiu cata oara. D-voastra care spuneti mai sus ca iubiti sa vorbiti atat de mult despre Biblie si deci despre cuvantul lui Dumnezeu, puteti sa fiti atat de dur intr-o discutie atat de simpla?

  Mi-a placut articolul urmator, si pentru ca este din Biblia care va este draga, il postez aici:

  https://savatie.wordpress.com/2010/10/10/despre-blinde%C8%9Be-%C8%99i-asprime/#comment-14524

  Dumnezeu sa ne ierte si sa ne lumineze

 85. Ana spune:

  @ o crestina

  „Cred ca toata isteria asta impotriva homosexualitatii este dictata in primul rand de frica si de intoleranta. Am si eu copii si pentru binele lor, sper sa nu devina gay, insa daca asta se va intampla, in niciun caz nu-i voi ucide cu pietre si nici nu voi lasa vreun asa-zis “crestin” sa ridice mana impotriva lor.”

  Din ceea ce tu scrii ca mama, arata ca ori ai copilasi prea mici, ori nu stii inca ce se intampla in scoli. Ai vazut pana acum vreun manual de educatie sexuala, ca sa stii ce li se preda copiilor in scoli?

  Te gandesti totusi la posibilitatea ca unul din copii tai sa ajunga homosexual? Oare cum este posibil sa se intample asta in casa unei mame iubitoare care-si CRESTE SI EDUCA copii in duh ortodox?

  „Nu mi-e teama ca daca vor avea un profesor gay, asta inseamna ca vor fi expusi riscului de ä “lua” virusul homosexualitatii.”

  Eu as fi foarte atenta daca vreunul din profesorii copiilor mei ar fi homosexual, indiferent de materia pe care ar preda.o si nu ptr ca m-as gandi la atingeri (asa cum spui tu).

 86. floarea spune:

  Colegiul ” Noua Europa”

  Finanţare actuală (2008-2009)
  Secretariatul Federal pentru Educaţie şi Cercetare, Elveţia
  Ministerul Federal pentru Educaţie şi Cercetare, Germania
  Ministerul Federal pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, Austria
  Ministerul Afacerilor Externe, Franţa – Ambasada Franţei în România
  Statul român – finanţare indirectă prin scutirea de impozite pe burse
  Zuger Kulturstiftung Landis & Gyr, Zug, Elveţia
  Stifterverband für die Deutsche Wissenschaft (DaimlerChrysler-Fonds, Marga und Kurt Möllgaard-Stiftung, Sal. Oppenheim-Stiftung şi o firmă membră a fundaţiei), Germania
  VolkswagenStiftung, Germania
  Open Society Institute (prin Higher Education Support Program), Ungaria
  Fundaţia Anonimul, Bucureşti, România

  http://www.nec.ro/fundatia/nec/about_us/raport_autoevaluare/anexa31b.htm

 87. floarea spune:

  o crestina,
  de la mine aveti nota 10 pentru „toleranta”.
  N-am inteles insa ce va nelinisteste si despre ce isterie vorbiti, homosexualii castiga din ce in ce mai multe drepturi, impotriva cuvantului lui Dumnezeu. N-a dat nimeni cu nimic in ei, nici cu piatra, nici macar cu rosii si castraveti, oare de ce le plangeti de mila?
  Nu intelegeti ca in curand se vor da legi prin care se va spune clar ca ei sunt normali, iar noi ceilalti nebuni?!

 88. Viorica spune:

  @ana
  necunoscute sunt caile Domnului… iar necazurile nu vin numai pentru a rasplati atitudini si fapte, ci si pentru a incerca sufletul sau alte ratiuni, de Dumnezeu stiute. Ca sa intelegem grozavia si dramatismul unei astfel de situatii, ne gandim ca regasim intr-o astfel de cadere pe cineva drag noua -dar ramane grozavie si cand i se intampla unuia care ne este dusman sau indiferent. Din ce a zis o crestina – inteleg indemnul de a fi pregatiti sufleteste (sa primim cu cat mai putina tulburare, privind lucid: ce faci?, alungi copilul daca a gresit? te desparti de el?)- indemn pentru care nu pot decat sa-i multumesc !
  @floarea
  pentru ca sunt de plans, de aceea. Chiar daca ma stramtoreaza pe mine, tot mi-e mila pentru ca sunt Creatia Ziditorului meu, iar Hristos s-a lasat rastignit si pentru ei.
  Ma apar curat si fara teama de sistemul care aduce aceste stramtorari, dupa regulile lui – dar nu asta este scopul vietii mele.

 89. Ioan Florin Florescu spune:

  Floarea

  Eu nu v-am întrebat cine finanţează Colegiul Noua Europă. Discuţia era cine a finanţat Septuaginta, iar eu v-am spus că Fundaţia Anonimul, care apare şi pe lista dvs. a finanţat în exclusivitate Septuaginta de la Iaşi. Într-un mesaj anterior aţi scris exact aceste cuvinte:

  „proiectul [Septuaginta] a fost de asemenea finanţat printre altii si de Fundatia Soros, prin Open Society Institut.”

  În următorul mesaj aţi reluat minciunea cu Septuaginta şi aţi vorbit despre „angajaţii lui Soros”. Aşa că, dacă vă socotiţi responsabilă pe cuvintele dvs., acum aveţi două variante : 1) ori să-mi arătaţi fie şi cea mai mică dovadă că Soros sau fundaţiile lui au finanţat Septuaginta, ori 2) să recunoaşteţi că aţi dezinformat/minţit.

 90. Ana spune:

  @ Viorica

  „Din ce a zis o crestina – inteleg indemnul de a fi pregatiti sufleteste (sa primim cu cat mai putina tulburare, privind lucid: ce faci?, alungi copilul daca a gresit? te desparti de el?)- indemn pentru care nu pot decat sa-i multumesc !”

  Eu nu cred ca un copil crescut si educat in duh ortodox, poate ajunge homosexual. Un copil a carui parinti(sau macar mama) se roaga si participa la toate sarbatorile bisericii ortodoxe, un copil invatat sa se roage, sa posteasca, care traieste ortodox, NU ARE CUM SA AJUNGA HOMOSEXUAL. NU NU NU.

  Nu-i dau deloc dreptate si nu pot aprecia punctul de ei de vedere. E un punct slab si las. Iertare pentru cuvantul dur. Totusi, noi suntem mame, noi sadim in sufletul copiilor credinta noi ii educam.

  Iar daca prin anturaj sau prin firea lui copilul ar intra intr-o astfel de ISPITA, cred ca deja are destul adunat in el si poate sa lupte. Noi uitam de infranare.

  Azi nu ne mai ajutam copii sa se infraneze si nici noi nu ne mai infranam.

  Si daca totusi copilul a cazut intr-o astfel de ispita, avem RUGACIUNEA noastra de mame. NU POT SA ACCEPT caderea copilului, ci ma rog. Haideti mamelor sa luam exemplu de la mame darze, de la stramosii nostri, de la mama lui Stefan cel Mare si sfant, nu de la cele moderne de azi.

  Dumnezeu sa ne lumineze

 91. o crestina spune:

  @Ana
  Imi pare rau ca iei ca lasitate dragostea mea de mama si toleranta mea pentru tot ce-a fost zidit de catre Dumnezeu.
  Nu iau apararea homosexualilor, spun doar ca atata timp cat cineva nu atenteaza la drepturile si libertatile mele sau ale copilului meu, nu vad de ce l-as condamna in vreun fel pentru modul de viata pe care-l are.
  Nu cred ca homosexualitatea este o alegere. Din cate stiu eu, una dintre teorii spune ca de vina ar fi cromozomii, genele etc, deci ar fi ceva genetic. Nu vorbesc despre copiii supusi abuzurilor sexuale, copii care apoi ca adulti isi schimba orientarea.

  Cat despre copiii mei, da, sunt mici, dar le-am vorbit despre Dumnezeu, si ii voi creste cat de curat voi putea. Nu voi putea alege eu pentru ei pentru tot restul vietii, isi vor cladi drumul asa cum vor putea sau cum vor simti. Eu doar le voi fi alaturi indiferent ce se va intampla.
  Am lucrat mult cu copii din diverse medii, si pot sa spun cu mana pe inima ca uneori educatia de acasa nu are absolut nicio legatura cu ceea ce va deveni copilul respectiv. Am cunoscut copii abuzati care crescut si au devenit oameni buni, credinciosi, si copii care au fost crescuti de parinti iubitori, dar parca erau posedati, asa se comportau.

  Si ce daca se inmultesc cuplurile de homosexuali? Asta inseamna ca vor fi in vreun fel afectate cuplurile de heterosexuali? Pe cine deranjeaza homosexualii, atata timp cat isi vad de treaba lor si nu fac rau nimanui?
  Nu ma intelegeti gresit, nu incurajez homosexualitatea, dar nici nu dau cu pietre.

  Am uneori senzatia ca toti pudibonzii acestei lumi uita ca de fapt homosexualitatea era o practica obisnuita in lumea antica. Se practica peste tot, din imperiul roman pana in Japonia, si acum dintr-o data, uite cum sunt crestinii marginalizati de catre miscarea homosexuala. Hai sa fim seriosi, eu imi fac mult mai multe probleme pentru pedofili, violatori, hoti si criminali decat pentru niste persoane ca mine si ca voi, care nu fac altceva decat sa isi vada de viata lor fara sa faca rau nimanui.

  Cat despre ce se intampla in scoli, stiu foarte bine ce se petrece acolo. Dar asta nu e in niciun caz vina orelor de educatie sexuala, ci vina saraciei, megalomaniei romanesti si spiritului de turma. Daca fetitele de 12 ani aleg sa faca sex in toalete cu baietii de 14 ani ca sa arate ca sunt sofisticate, iar cand implinesc 14 ani isi iau amanti cu BMW, asta nu cred ca e vina scolii. Este vina societatii, si e foarte greu sa tii un copil in frau, chiar daca-l cresti in spirit crestin.
  Tot ce poti face este sa incerci sa imprimi copilului tau un set de valori morale, in asa fel incat sa aiba un ghid pentru tot restul vietii. Ce va alege.. asta numai Dumnezeu stie.

  Ma rog doar ca Dumnezeu sa ne lumineze si sa ne ocroteasca pe toti, iar pe cei care traiesc facand rau, sa-i ajute sa-si schimbe calea.

  Atat. Cred ca un pic mai multa iubire crestina n-a omorat pe nimeni, insa intoleranta da.

  La urma urmelor chiar nu inteleg de ce sunt unele persoane atat de pornite impotriva homosexualilor! V-a facut vreunul rau? A sarit vreunul sa va violeze? Mie pana acum mi-au facut rau nenumarate persoane, in fel si chip, insa niciuna dintre acele persoane n-a fost gay. Toti au fost romani verzi, proveniti din mame darze.

 92. ieromonah savatie spune:

  @ o crestina,

  nu stiu in care Dumnezeu credeti atunci cind afirmati ca de vina sint cromozomii care ii fac pe oameni homosexuali. Este o teorie, da, dar este o teorie a propagandei homosexuale, deoarece stiinta a dovedit, prin studiul gemenilor monozigoti si bizigoti ca homosexualitatea nu se transmite genetic. Nu intelegeti oare ca Il invinuiti pe Dumnezeu de un lucru necuviincios?

  Repetati sloganul activistilor homosexuali atunci cind spuneti: mie si copilului meu nu mi-au facut nici un rau, homosexualii nu fac rau nimanui. Oare lumea e facuta doar din dumneavoastra si copilul dumneavoastra? Va intreb ca pe un crestin.

  Va temeti de pedofili, nu de homosexuali, sustinind alta nebunie, deosebirea dintre homosexualitate si pedofilie, cind marea majoritate a homosexualilor devin asa in copilarie. Cine ii violeaza, tot copiii? Doamne fereste ce fac homosexualii cu copiii din lumea intreaga. Trebuie sa stiti ca pedofilia e raspindita in special la homosexuali si foarte putin la heterosexuali. Asa era si in Grecia antica pe care nu vad de ce o dati ca norma.

  Ati intrebat daca au facut homosexualii rau cuiva? Retorica intrebare. Cunosc zeci de tineri violati de catre persoane sus puse, din medii despre care nu as dori sa discut public. Este cumplit sa stii ca aceste lucruri se intimpla si ca justitia nu intervine, deoarece nebunia propagandei homosexuale pune la zid justitia.

  Imi pare rau ca vedeti atita dragoste in dumneavoastra si atit de putina in ceilalti.

 93. Ana spune:

  @ crestina

  „Daca fetitele de 12 ani aleg sa faca sex in toalete cu baietii de 14 ani ca sa arate ca sunt sofisticate, iar cand implinesc 14 ani isi iau amanti cu BMW, asta nu cred ca e vina scolii. Este vina societatii, si e foarte greu sa tii un copil in frau, chiar daca-l cresti in spirit crestin.”

  Ma doare ce spui.

  In toate mesajele tale ai vorbit de iubire, de toleranta, de multa dragoste pentru homosexuali si nu numai. Si uite tu ca mama poti condamna niste fetite de 12 ani. Oare chiar asa se intampla?

  Ce inseamna un amant si cum este posibil ca o fetita de 14 ani sa aiba amant?

  Am gasit un cuvant puternic si incurajator pentru cresterea copiilor la parintele Amfilohie Branza, cu un semnal de alarma bine venit (min 4.15)

 94. m.g. spune:

  @ o crestina (?)

  Or fi fost romanii aceia verzi intoleranti, dar macar ei proveneau dintr-un tata si o mama (darzi, se intalege) si aveau toti cromozomii bine fixati in celule 🙂

 95. viorica spune:

  Imi asum riscul de a primi toate cuvintele rele pe care le veti spune unei crestine.
  Inainte de a ne dezbina – nu vreti sa privim fiecare in noi si sa vedem care sunt cele in care credem cu adevarat si care sunt cuvinte ale maniei?
  Mai intai o crestina spune ca a parcurs sarind din comentarii, apoi ca nu stie prea multe, chiar daca ii este greu, tot crede in Dumnezeu … cat de greu vreti sa-i fie – pana nu va mai intelege nimic? daca este cineva in deplina cunostinta de cauza sa explice limpede si cu rabdare si celui care nu intelege; poate ca este departe de credinta adevarata, sunteti siguri ca este definitiv si iremediabil pierduta?
  Observati sablonul, obisnuinta formularilor media precum si atitudinea destul de apropiata modelului social actual… poate este doar victima! Unde sa gaseasca Adevarul – cu care sa spele efectele informatiilor cu care esti bombardat? putem face altceva, mai putin dur pentru crestina aceasta ?
  @ana
  poate ne incredem prea mult in puterile noastre, oricum altceva am zis; nu uit c-am fost copil … altele sunt asteptarile unui copil si altele cele de parinte
  daca ma intrebati pe mine: da, eu cred ca nu pot proteja pe nimeni sa nu cada in vreun pacat – m-as proteja pe mine ! – dar am nadejdea ca Cel Care o poate, face sa nu-mi dea incercari peste puterile mele
  @ieromonah Savatie
  Justitia nu va interveni impotriva abuzului – asa cum nici o alta institutie a statului nu va interveni pentru dreptatea cetateanului; si numai pentru faptul ca este slujita de oameni slugarnici, care cauta binele …lor; ceilalti care nu sunt asemenea tiparului sunt fie trasi pe linie moarta fie sistemul (prin anti-virusii sai) ii elimina.
  Este cumplit sa stii ca toate aceestea (si mai mari decat acestea) se intampla dar nu este si minunat ca nu se pierde credinta, nadejdea si dragostea?

 96. floarea spune:

  Pr. Florescu,
  eu nu am citit ca traducerea Septuagintei este un proiect exclusiv al Fundatiei Anonimul, ci sustinut de Fundatia lui Andrei Plesu . Asadar e logic ca indirect, este finantat si de soros si celelalte ministere straine, asociatii straine, etc. Daca dvs spuneti ca a fost finantat numai si numai de Fundatia Anonimul, eu va cred, nu va acuz de minciuna!
  Chiar si asa, asocierea numelui acestei fundatii cu acuzatia de spalare de bani, apoi sustinerea pe care a acordat-o celor cinci de la academia catavencu – acesti formatori de opinie care au in centrul activitatii atacul impotriva Bisericii, ma face sa ma cam indoiesc de scopurile ei bune.
  Felicitari pentru realizare stiintifica si culturala. Eu personal, nu cred ca ma voi folosi de munca dvs, imi ajunge Biblia pe care o am deja. Nu prea inteleg totusi ce am facut noi romanii pana acum fara traducerea stiintifica a Septuagintei- probabil ca de aici atat necredinta, curvie si tradare in tara noastra. Chiar nu inteleg cun s-a transmis credinta din generatie in generatie fara aceasta traducere.. Vedeti, nu e cazul sa va mai enervati, sunt o inculta care nu merita atentie.

  In final, va doresc numai bine si vreau sa adaug ca din cate stiu eu, a minti inseamna a spune altceva decat ceea gandesti. Nu e cazul meu.
  la revedere!

 97. viorica spune:

  @ o crestina
  Sexualitatea este o tema tratata incorect.
  Iata, foarte scurt, cum ne explica Parintele Arsenie Boca ca ar trebui sa privim :
  „Ca neamul oamenilor sa dainuiasca si peste triajul mortii, Dumnezeu a sadit in fire cateva legi fundamentale numite instincte, ca de pilda instinctul conservarii si cel de perpetuarii vietii .Acestea le avem in comun cu toata seria vietuitoarelor . Avem si instincte superioare, specific omenesti, pe care nu le au toti oamenii in egala masura. La toate celelalte vietuitoare instinctele sunt norme fixe de viata. Numai omul poate interveni cu vointa, cu libertatea si cu functia constiintei sa modifice natura acestor norme fixe.
  Aceasta modificare a functiei instinctelor, cand nu e pastrata in starea lor originara , poate fi facuta in doua sensuri opuse : inspre dereglarea lor , cand devin patimi, si, in sens opus, inspre convertirea sau sublimarea lor, prin virtute, prin lupta metodica, prin nevointa.
  Inzestrarea firii omenesti cu darul libertatii duce deci fie spre arbitrariul si robia patimilor, fie spre eliberarea prin nevointa de tirania lor.
  Ca atare, inca de la inceput, trebuie sa precizam cele doua naturi ale firii omenesti. Una e natura fizica , biologica a noastra si alta e natura spirituala, care locuieste vremelnic intemnita acestui trup.
  Trup si suflet formam totusi o unitate, si, pana la urma , vom reveni la desavarsita unitate, asa cum am fost ganditi de Dumnezeu la inceputul zidirii (…)Tot intervalul de vreme pana la moartea fizica a fiecaruia in parte e un continuu razboi nevazut intre binele si raul din om (…)
  Deci legile de existenta sadite in fire – instinctele – patimind dereglare devin : patima de nutritie – lacomia, betia; patima de proprietate – avaritia, hotia; patima de reproductie – desfraul; patima de dominatie – trufia.
  Cum devine „patima” un instinct sadit ca lege de existenta a firii? Iata raspunsul unui profesor crestin de medicina: „Implinirea oricarui instinct al firii e insotita de placere. Omul, numai omul, din toate vietuitoarele, vrea sa desparta functia biologica a instinctului in doua : vrea sa separe rostul instinctului de placerea care il insoteste, alegandu-si placerea si refuzand rostul.” Omul reuseste aceasta denaturare, cautata intentionat, arbitrar – dar in dauna sanatatii – cu pretul pierderii libertatii, a dereglarii altor instincte superioare (…)
  In cazul robiei , cenzura mintii a slabit considerabil si patimile conduc mintea , iar omul si-a pierdut libertatea. Omul care a ajuns rob patimilor sale nu mai are marturia constiintei sale – (…) traieste starea de pacat. Caci „pacat” aceasta insemneaza ; infrangerea morala a constiintei de catre Satana , prin patimile trupului”
  Privind in aceasta perspectiva (pe care o sustin ca intemeiata, logica si lesne de inteles), homosexualitatea este desfranare – prea-desfranare! – este denaturare, deviere, alegere gresita . Pe cel care alege aceasta la adapostul unor motivatii „stiintifice” – nu eu il voi defaima si nici condamna; este tot alegerea lui sa se intoarca si sa nu mai pacatuiasca – abia de aici, cu mare atentie as cerceta ranile sale. Dar asa, sa-mi impuna alegerea lui gresita ca normala? Sa rastorn, sa rastalmacesc Adevarul numindu-l minciuna ? Sa ne fereasca Dumnezeu !
  Daca inca aveti indoieli asupra faptului ca este alegere pacat si nu accident al Creatorului , Parintele Arsenie explica si mecanismul endocrin – chiar al instinctului de reproductie,pe care il alege „intrucat se lupta impotriva votului fecioriei ” :
  „Instinctul acesta are ca obarsie materiala o glanda endocrina , care varsa o substanta chimica in singe , care, la nivelul creierului „erotizeaza” scoarta cerebrala. Aceasta erotizare consta in aparitia pe ecranul mintii a gandurilor si imaginilor in favoarea satisfacerii acestui instinct.
  Ele cer invoirea. Cenzura rezista, le respinge.
  Constiinta – care ocroteste viata omului si sub perspectiva transcendenta – aduce „Numele lui Dumnezeu care arde pe draci” si aduce crucea Domnului : jertfa – lepadarea de sine, lepadarea de placere – arma asupra diavolului.
  Cand aceste ganduri de rezistenta, puternice si luminoase, sunt afirmate cu toata credinta si stiind cu certitudine ca insusi Iisus se lupta cu Satana in locul nostru, atunci in organic se petrece o reactie chimica in care substantele endocrine din sange, care erotizau scoarta cererebrala , se neutralizeaza printr-o aparitie de anti-corpi, care fac aceasta neutralizare. In felul acesta, toate ‘gandurile” si „imaginile” si „reprezentarile” – toate pier si se restabileste un echilibru si o liniste in minte asemenea cu linistea pe care a restabilit-o Iisus cand a venit pe mare la ucenicii sai invaluiti de talazurile infuriate ale marii, care apoi s-au linistit. ”
  Educatia de acasa este fundamentul a ceea ce devenim – inca de cand suntem protejati de pantecele mamei. Sa verificam mai atent ceea ce numiti normalitate, chiar daca am trait destul cat sa credem ca am invatat, am vazut, stim. Societatea include si scoala si parintii si prietenii si dusmanii. Sintem noi toti, care vom da socoteala pentru cele ce le puteam face dupa puteri si n-am facut, inchizand ochii …

  P.S. Se vede ca sunteti mama de baiat! credeti ca fetitele acelea aleg si fac ce fac prin toalete, singure, asa intre ele? Daca stiti Dvs ce se intampla, stie si baiatul Dvs – pe care as zice ca tocmai l-ati derutat cu diferenta intre cele spuse si atitudine.
  P.F.S. Cele de mai sus se gasesc in Cararea Imparatiei a Parintelui nostru Arsenie (cap „Razboiul nevazut”) alaturi de alte multe invataturi .

 98. Ana spune:

  @ Viorica

  „daca ma intrebati pe mine: da, eu cred ca nu pot proteja pe nimeni sa nu cada in vreun pacat – m-as proteja pe mine ! – dar am nadejdea ca Cel Care o poate, face sa nu-mi dea incercari peste puterile mele”

  Iti inteleg punctul tau de vedere. Nu stiu varsta pe care o ai si daca esti mama. Sfintii parinti ne arata ca la judecata noi mamele raspundem pentru copii nostri. O sa raspundem cumva atunci ca …Doamne, societatea a fost de asa natura, Doamne la scoala s-a predat educatia sexuala, Doamne nu am stiut ce sa mai fac ca copilul ca nu ma asculta?

  Avem tot ce ne trebuie sa ne mantuim si noi si copii. Cred ca inainte de a avea grija noastra, cred ca trebuie ochii mari spre copiii nostri.

  Imi scapa numele unui sfant a carui mama s-a rugat vreo 15 ani ca fiul sau sa se intoarca din pacat. Si Dumnezeu ia ascultat ruga si nu numai ca ia intors fiul, ci el a devenit sfant. Uite asa raspunde Dumnezeu la grija mamei.

 99. floarea spune:

  „Imi scapa numele unui sfant a carui mama s-a rugat vreo 15 ani ca fiul sau sa se intoarca din pacat. ”
  Este vorba de Monica, mama fericitului Augustin?

 100. VASILE spune:

  levitic 20:13 „Daca un om se culca cu un om cum se culca cineva cu o femeie amandoi au facut un lucru SCARBOS , sa fie pedepsiti cu moartea,sangele lor sa cada asupra lor”
  Matei 5:17 ‘ Sa nu credeti ca am venit sa stric LEGEA sau PROROCII am venit nu sa stric ci sa implinesc”
  sodomia este o boala um pacat un lucru scarbos….daca bunul simt al omului nu accepta asa ceva ….DOMNUL A TURNAT PUCIOASA DIN CER PESTE SODOMITI SI GOMORITI… ROMANIA NU E GOMORA

 101. Ioan Florin Florescu spune:

  Floarea

  Spuneţi: „eu nu am citit ca traducerea Septuagintei este un proiect exclusiv al Fundatiei Anonimul.”

  Da, dar nu aţi citit nicăieri nici că este finanţat de fundaţia Soros. N-aţi citit aşa ceva – dar totuşi aţi afirmat asta, – mai mult, aţi vorbit de „angajaţii Soros” la adresa mea. Şi ce este asta, că am fost plătit „indirect”?? Păi dacă la bugetul de stat al ţării, de exemplu, intră bani şi de la masoni, şi de la homosexuali, înseamnă că preoţii bugetari sunt plătiţi „indirect” de aceştia?! Măsuraţi-vă cuvintele, vă rog.

  Observ însă că aveţi predilecţie pentru sofismele ieftine. Spuneţi că „a minti inseamna a spune altceva decat ceea gandesti”. Nu ,doamnă dragă. Complet fals. De multe ori poţi să nu spui ce gîndeşti, Părinţii oferă multe pilde în acest sens. A minţi însă înseamnă pur şi simplu a mărturisi în contra adevărului. Dvs. aţi minţit şi, pe lîngă asta, aţi dat şi mărturie strîmbă împotriva mea, în public.

 102. floarea spune:

  „A minţi însă înseamnă pur şi simplu a mărturisi în contra adevărului. Dvs. aţi minţit şi, pe lîngă asta, aţi dat şi mărturie strîmbă împotriva mea, în public.”
  si care este adevarul?
  eu dau marturie ca
  – homosexualitatea e pacat, iar cei ce ascund asta se fac partasi
  – europa e condusa de anticrestini, iar a respecta legile ei, fara discernamant e cel mai rau lucru cu putinta
  – catocilii si protestantii sunt eretici

  dvs ce marturisiti?

  pentru ultima parte,nu pot sa va ajut, luati-va un avocat

 103. Ioan Florin Florescu spune:

  Floarea

  Vă faceţi că nu înţelegeţi, dar eu am răbdare cu dvs. Spuneam foarte limpede că aţi minţit în legătură cu finanţarea Septuagintei de către Soros. Aţi scris negru pe alb că: “proiectul [Septuaginta] a fost de asemenea finanţat printre altii si de Fundatia Soros, prin Open Society Institut.” În următorul mesaj aţi reluat minciunea cu Septuaginta şi aţi vorbit despre “angajaţii lui Soros”.

  Spuneţi că sunteţi ortodoxă, dar aţi venit în public şi aţi mărturisit strîmb împotriva mea şi a lucrării mele – eu fiind şi preot. Deşi v-am arătat că greşiţi, persistaţi cu abilitate în confuzia pe care aţi creat-o, uitînd că errare humanum est, sed perseverare diabolicum. Mie nu mai aveţi ce îmi răspunde altceva pînă ori dovediţi ceea ce aţi spus, ori vă recunoaşteţi greşeala. Simplu, nu?

 104. Ana spune:

  @ Floarea

  „Este vorba de Monica, mama fericitului Augustin?”

  Da, despre sfantul Augustin era vorba. Multumesc de ajutor:)

 105. elena spune:

  Sub ochii Bisericii nu a fost nimeni,niciodata,ars pe rug sau executat sumar sau trimis in lagar etc.Foarte des este confundata Bisrica,adica Cea despre care Pr.Rafail Noica spune”dacă e Biserică, nu poate fi decât creştină; dacă e creştinism, numai ortodox. Tot restul este o deformare.”, deci,Biserica Una,Sfanta,Soborniceasca si Apostoleasca,al carei Cap este Insusi Hristos Domnul,este confundata deseori cu catolicismul si ororile sale!Si este un mare pacat!
  Bineinteles ca un crestin adevarat nu trebuie sa judece pe cel cazut in pacat,deci nici pe homosexual…dar nici sa il tolereze sau sa nege fatul ca acesta comite un mare pacat(vedem,la tot pasul,in special din partea persoanelor publice,tot felul de declaratii socante,despre cat de bine se simt in preajma prietenilor homosexuali,care sunt fiinte ca noi toti,normale etc.)este ca si cum si-ar asuma cumplitul risc de a indruma o faptura a lui Dumnezeu pe o cale a pirzaniei!Asa zisele teorii genetice cu privire la tot felul de patimasi(s-a „descoperit”gena alcoolismului,a homosexualitatii bla,bla,bla)sunt din aceeasi gama cu darwinismul,sunt pentru inchinatorii la vitelul de aur modern,adica stiinta,cu toate ramurile sale,incluzand aici si medicina!Sunt „descoperiri”ale unor falsi oameni de stiinta,aflati,ca si Darwin in timpul sau,in slujba celor care conduc lumea aceasta!Ce sa mai vorbim despre faptul ca maine,poimaine,vor veni si pedofilii,zoofilii si toate spurcaciunile pamantului,sa-si ceara drepturile,nu?Si se vor gasi,cu siguranta,si pentru ei,tot felul de „defecte”genetice care sa arunce vini imaginare asupra Creatorului!
  Cat despre traducerea Septuagintei,iata ce apare scris,la promovarea cartii:Proiect realizat in colaborare cu Colegiul Noua Europa, sub patronajul lui Andrei Plesu.Ca sa nu mai vorbim despre faptul ca unul dintre coordonatori este Cristian Badilita,un vajnic aparator al ereziei filioque,adica al ereziei despre care tot Pr.Rafail Noica spune :”Filioque concretizând în sine, potenţial, toate ereziile care au fost, ba şi toate rătăcirile păgânismului, de la căderea lui Adam, pe linia lui Cain şi până astăzi. Aşa că Filioque nu este un lucru mic şi nu este o joacă, este culmea tuturor rătăcirilor – într-un singur cuvânt.”

 106. floarea spune:

  Parinte Florescu,
  aveti dreptate, nicaieri nu scrie ca traducerea a fost sponsorizata de Soros. Insa ca a fost sustinuta de Colegiul Noua Europa, da. Iar aceasta fundatie a lui Andrei Plesu este sponsorizata si de Soros.
  Pentru ca probabil v-am jignit cu acel ” angajatii lui Soros”, va cer iertare. Ma bucur insa ca si dvs considerati ca Soros este un nume rau famat ( pentru mine in aceeasi categorie ar mai fi si Academia catavencu si Colegiul Noua Europa si Andrei Plesu, dar asta e doar problema mea).
  Doamne ajuta!

 107. sherlock_holmes spune:

  Mincinosi mai mari decit ecumenistii nici ca gasesti,nu se mintuiesc nici ei,dar nici pe altii nu-i lasa.Precum camilele,calarite de altii,care zic ca nu au vazut nici soarele,nici oazele …

 108. Ioan Florin Florescu spune:

  Floarea

  Ştii, de fapt, de ce am insistat asupra afirmaţiilor tale? Nu de iertare era vorba – eu mă străduiesc să iert fără să mi se ceară, chiar dacă nu îmi iese întotdeauna :). Am insistat, pentru că afirmaţiile tale au fost făcute într-o discuţie publică pe acest blog foarte citit. Sunt sigur că mulţi citesc fără a comenta, fără a interveni în discuţii. Şi atunci, pentru unii pot rămîne neclarităţi, îndoieli, înţelegeri greşite – viitoare sminteli. „Lasă că am citit eu pe blog la părintele Savatie că Septuaginta a făcut-o Soros.” Şi uite aşa, o mică sămînţă aruncată la întîmplare răsare încet-încet în conştiinţa publică. Or eu şi aşa sunt privit cu suspiciune, nu mai vreau să las un prilej de sminteală în plus, mai ales că subiectul e sensibil – iar noi, creştinii, fraţii de credinţă, am ajuns în aceste vremuri să ne bîrfim, să ne suspectăm, să ne smintim unii de alţii aşa cum poate n-am mai făcut-o niciodată pînă acum. De aceea am insistat atît de tranşant asupra afirmaţiilor tale.

  Eu te iert – deşi, pentru starea ta duhovnicească îţi spun!, observ că nici măcar atunci cînd îţi ceri iertare nu poţi să o faci firesc, fără alte adaosuri. Asta nu e bine. Cînd îţi ceri iertare, spui „am greşit, iartă-mă”, atît – nu cauţi să te mai îndreptăţeşti, să mai strecori înţelesuri (adică iertaţi-mă, am greşit, nu sunteţi angajat Soros, dar staţi aşa, că totuşi Soros e unul din finanţatorii NEC, care e finanţatorul Septuagintei, deci….. Ţi-am explicat doar că acel Colegiu primeşte bani din multe părţi, dar banii pentru Septuaginta au fost plătiţi integral de Fundaţia Anonimul, cum scrie şi pe siteul lor – integral! Aşa cum spui că a finanţat Soros Colegiul, l-a finanţat şi Ambasada Germaniei, şi statul elveţian, şi Anonimul etc.).

  În fine. Însă să ştii că eu nu-l consider nici pe Soros, nici un nume sau altul „rău famat” în sine – eu consider faptele acelui nume, fapte care pot să fie multe rele, dar unele bune. Omul, orice om, va fi judecat de Dumnezeu nu după numele său în ansamblu (bun sau rău famat), ci după fiecare faptă bună sau rea. Dacă ai fie şi numai o singură faptă bună (firul de ceapă, ştii povestea?), se va socoti şi aceea.

 109. daniel spune:

  Pace si Lumina de la Dumnezeu!

  Parinte Savatie blagosloviti si iertati!

  @Ioan Florin Florescu, cu’adevarat „navala” e, uitati’va mai bine un pic.
  Apoi, nu seamana cazul parintilor pustiei cu cel al parintelui Justin, deloc (aici, cardurile sunt in buzunare, codurile au trei de sase, homosexualitatea are drepturi de normalitate, apostazia e zugravita si promovata drept laudabila curajoasa intelegere a adevarului, hotia minciuna lasitatea rautatea vanitatea ura nepasarea desfranarea prostia … sunt sus la putere aducand aminte de „uraciunea pustiiri”, munca cu greu mai poate fi cinstita, familia cu greu mai poate fi crestina, comunitatea cu greu in jurul binelui unita, ori patria cu drag pomenita, mancarea e otravita, apa e platita, conducerea tarii e vanduta, administratia Bisericii patrunsa de masoni (=agenti), poporul terorizat infometat si alcoolizat, tineretul drogat si viciat, devine interzisa apararea propriilor copii de indoctrinarea satanista, uciderea e legalizata nu doar in cazul avorturilor sau al accidentelor rutiere din culpa victimei … si nu trebuie sa ma credeti cand va spun, caci va dati si singur seama, ca as putea continua ceva randuri mai departe tot cu cele pe care le vedem cu ochii, neascunse si nerusinate), caci daca adunam tot ceea ce stim noi despre oamenii intre care traim, lumea reala, fratii nostri romani, eu nimic, Sfintia Voastra mai mult, ceilalti de pe’alaturi cu cat au, ne putem face o idee cat de putin se strange in fata (macar) sutelor de oameni ce’si prezinta in cel mai profund mod viata, cu nadejde la Dumnezeu, Parintelui Justin, saptamanal, de multi ani. Daca adaug gandul la viata petrecuta de Sfantia Sa, precum si luciditatea si discernamantul cu care v’a vorbit cand l’ati intalnit, zambim amar amandoi si toti ce se uita, la gandul ca ar putea fi manipulat de ucenici nevrednici si bine „orientati”. Caci doar stim unde sta puterea parintelui nostru.
  Nu cumva sa primiti cuvintele mele drept „impotriva” caci ar fi un castig al neputintei mele de exprimare. Doar imi astern si eu gandurile mele neintelepte, alaturi. Pentru orice ar putea sa va supere, cu tot sufletul va rog, iertati!

  @Ana, iarta’ma si tu, te rog, daca gresesc. Citind ce’ai scris imi vine un gand (NU un sfat) : pentru a putea fi dur si a nu gresi (chiar de ai dreptate) trebuie neaparat sa fii bland.

  @toti Stim, din vorbele Domnului si Imparatului nostru, ca drumul cel bun e un drum stramt. Multi din parintii ce ne invata de peste vremuri, vorbesc de cei doi pereti, cele doua margini intre care trebuie sa pasim. Ma refer si la tema homosexualitaii, desi poate se observa mai greu, ca si la toate cate s’au discutat, cand aduc aminte ca Domnul nostru Iisus Hristos ne’A spus ca nimeni, afara de Tatal, nu stie ziua cand sfarsitul (Judecata lumii) va veni, dar tot El ne spune ca suntem datori, asa cum cunoastem si ne folosim de semnele vremii pentru a stii in ce anotimp suntem si a ne purta ca atare, sa cercetam si semnele vremurilor si din nou, sa ne purtam ca atare. Iata doua margini intre care ne sta drumul.
  Asa ca sa ne facem datoria de oameni ai lui Dumnezeu, sa sporim pacea, intelegerea si fapta cea buna, sa ne plangem pacatele pe care nici azi nu am contenit sa le inmultim, sa ne intarim pentru razboiul ce, cu totii stim, va trece de la bombardamente la lupta corp la corp.

  Sa ma iertati fratilor si cinstiti parinti ca am lungit atat putinul ce’l aveam de zis.

  Parinte Savatie, nadajduiesc vre’odata sa va pot cere sfatul si cateva cuvinte, de’o vrea Bunul Dumnezeu. Iertati!

  Domnul cu noi!

 110. VladR spune:

  Parinte Florescu, din partea mea aveti tot respectul, chiar daca nu sunt intru totul de acord cu toate afirmatiile facute de dv pana acum. Sunt din ce in ce mai putini cei care gasesc timp si resurse sa isi argumenteze pozitia, si inca cu argumente serioase.
  Cat despre unii pui carora le place sa arunce cu pietre in orice Bau-Bau de conjunctura, lasati-i: sunt mici si inca nu au fost intarcati de viata.

 111. floarea spune:

  da, chiar asa, lasati-ne, lasati-ne…

 112. manoliu valentin spune:

  ANUNȚ IMPORTANT ! SIMPOZION ANTI-CIP
  rapcea@gmail.com

  Duminică 24.10.2010 între orele 11-20 Coaliția Împotriva Statului
  Polițienesc organizează în București, Hotel CROWNE PLAZA (str.Poligrafiei
  nr.1, Buc-Piata Presei Libere) un simpozion pe tema pericolului reprezentat
  de documentele biometrice cu cip.
  Intrarea este liberă.
  Programul simpozionului va include proiecția de filme documentare pe tema
  cipurilor biometrice, conferințe și discuții libere cu privire la impactul
  reprezentat de prezența cipurilor în viața oamenilor, cât și soluții,
  modalități de acțiune împotriva implementării cipurilor atât în documentele
  personale cât și la om.
  Programul detaliat al simpozionului va fi anunțat pe site-urile Coalitiei
  Anti-cip http://www.refuzimplant.blogspot.com și http://www.ramailiber.ro


  –––––––––––––––––––-
  BAROUL BUCURESTI
  CABINET AVOCAT RAPCEA MIHAI
  tel. 0727673376; 0788170544
  fax: 0318162186
  ––––––DISCLAIMER–––––––-
  Acest e-mail este proprietatea exclusiva a Cabinetului de Avocatura RAPCEA
  MIHAI. Informatia prezenta in acest mesaj este confidentiala si se adreseaza
  numai persoanei fizice sau juridice mentionate ca destinatara, precum si
  altor persoane autorizate sa-l primeasca. Daca nu sunteti destinatarul
  acestui e-mail, va rugam sa-l stergeti din sistem fara a citi, copia sau
  distribui continutul catre alte persoane. Dezvaluirea, copierea,
  distribuirea sau initierea unor actiuni pe baza prezentei informatii , fara
  acordul expeditorului , sunt strict interzise si atrag raspunderea civila
  si penala. Va multumim pentru sprijinul acordat in pastrarea

 113. floarea spune:

  În cimitirul Mãnãstirii Petru Vodã se odihneste de mai bine de 5 ani de zile monahia Heruvima, pe care ca mireancã a chemat-o Svetlana Mihaela Tanasã. Maica Heruvima a terminat facultatea de limbi clasice la Iasi si în 1995 a primit o bursã de la Fundatia Soros pentru un masterat în istorie medievalã la CEU, Budapesta. Lucrarea sa de masterat a constat în cercetarea unui manuscris al Tîlcuirii la Facere scrisã de Sfîntul Ioan Gurã de Aur, si dovedea în aceastã lucrare cã textul tipãrit de iezuiti si preluat de J. P. Migne în Patrologia Greaca are numeroase interpolãri si modificãri fatã de manuscrisul cercetat, în care se regãsea un text cu adevãrat hrisostomic, plin de duh. Concluzia era cã la o ulterioarã editie criticã a Tîlcuirii la Facere se va descoperi balastul introdus cu reavointã de iezuiti (de altfel, apropo de asta, pr. Dumitru Fecioru a fãcut acelasi lucru cu traducerea în rumîneste, pentru cã a luat textul tradus la Neamtu si care se gãseste într-un urias manuscris de la Academia Românã, si l-a prelucrat dupã cel tipãrit în PG; o altã observatie – a mea, de data asta – ar fi aceea cã pãrintii nemteni de acum 200 de ani nu au tradus nici un singur cuvintel dupã editiile apusene ale Sfintilor Pãrinti, ci doar dupã manuscrisele din spatiul ortodox).

  Profesorii ei au apreciat munca sa si i-au propus sã se înscrie la doctorat. Lucrarea sa de doctorat era axatã tot pe tîlcuirea la cartea Facerii: trebuia sã dovedeascã faptul cã Sfintii Pãrinti l-au urmat în tîlcuirea lor la Facere pe ereticul Orgihen. Svetlana s-a apucat de lucru cu încredere, nestiind ce i s-a cerut, de fapt. Dar, pe mãsurã ce mai citea din Sfintii Pãrinti cu pricina, realiza hula ce i se cerea sã o dovedeascã. Am aici, rãmase de la ea, Tîlcuirea la Facere a Fericitului Augustin (în latinã), Maica Heruvimacea a lui Orighen (în greacã), cea a Fericitului Theodorit al Kirului (în greacã), si cea a Sfîntului Efrem Sirul (în englezã), ba chiar si comentariul filosofului evreu Filon din Alexandria (în greacã), lucrãri pe care le citise acolo la Budapesta, în original. Cu cît mai citea întelegea cã nu numai cã Sfintii Pãrinti nu l-au urmat pe ereticul Orighen în lucrãrile lor, ci unul din motivele pentru care au întocmit aceste lucrãri a fost acela de a-l combate pe eretic, si se vedea asta din felul în care abordau fiecare chestiune în parte.

  S-a întîmplat ca fiind acolo sã-si punã cîteva întrebãri despre profesorii sãi si sã afle cã majoritatea sînt evrei, si sã vadã dispretul lor pentru Ortodoxie si pentru Traditie, cu toate studiile lor universitare. Iar cînd le-a comunicat concluzia de mai sus cu privire la Sfintii Pãrinti, ei i-au spus: “Nu, nu e asa. Mai citeste-i o datã. Mai gîndeste-te. Noi te plãtim ca tu sã demonstrezi ceva, iar tu trebuie sã o faci”.

  Au urmat mai multe zile de certuri si argumentãri. Venind în tarã pentru a-si mai aduce niste lucruri, s-a simtit rãu si s-a dus la medic sã-si facã un control. Asa a aflat cã are un cancer al pielii cu o evolutie rapidã, în zona omoplatului stîng. Explicatia era una singurã: fususe iradiatã. Doctorul i-a zis cã mai are doar cîteva
  luni de trãit. S-a întors la Budapesta sã-si ia bagajele. S-a certat cu toatã lumea, care îi spunea: “De ce pleci? Avem solutii pentru boala ta. Nu e nimic grav, noi putem sã-ti oferim vindecarea. Fii ascultãtoare si vei scãpa cu viatã.” A luat tot ce a putut (desi mare parte din cãrti i-au rãmas acolo) si a venit în tarã. A venit la Pãrintele Iustin si i-a povestit toatã tãrãsenia, iar Pãrintele i-a spus sã rãmînã la noi în mãnãstire (aceasta se întîmpla în august 1997).

  A urmat un an si jumãtate de suferintã. Boala a ajuns repede la metastazã. Încet, încet, se topea vãzînd cu ochii. A primit sã fie rasoforitã, si cu cîteva sãptãmîni înainte de a pleca dintre noi a fost cãlugãritã de Pãrintele Iustin. A refuzat sã ia morfinã, pentru a-si sterge prin suferintã toate pãcatele sãvîrsite în aceastã lume. Urletele ei de durere vestesc si astãzi, în urechile celor care le-au auzit, chinurile iadului. Dumnezeu i-a ascultat ultima dorintã, aceea de a prinde sãrbãtoarea Sfintilor Arhangheli. Dupã privegherea hramului mãnãstirii noastre, în noaptea de 7 spre 8 noiembrie 1998, pe la ora 3 dimineata, Sfînta Mucenitã Heruvima a plecat dintre noi cu sufletul împãcat, luminoasã la chip, sã mãrturiseascã înaintea Sfintei Treimi lupta ortodocsilor împotriva stãpînitorilor acestui veac.

  Dacã lumea în care trãim este, în întregul sãu, chipul Babilonului, al curvei celei mari, atunci Sfînta Heruvima dã mãrturie despre ceea ce stã scris în Apocalipsã:

  “Si într’însa s’a aflat sânge de proroci si de sfinti si de toti cei junghiati pre pãmânt.”

  Venind aici, maica Heruvima ne-a spus despre faptul cã de la CEU, mai înainte de ea, plecaserã din acelasi motiv, cancer al pielii, un student din Bulgaria, o studentã din Georgia, si o alta din SUA. Îmi pare rãu cã nu vã pot da numele lor. Poate cineva le va afla vreodatã.

  Batjocura cea mare a fost aceea cã dupã plecarea maicii Heruvima, fostii ei profesori au instituit la CEU premiul Svetlana Tanasa, pentru cea mai bunã lucrare a anului.

  Diavolul a vrut sa surpe in gheena acest suflet curat, dar mila Domnului l-a scos din ghearele sale pentru iubirea de adevar, caci Adevarul este Hristos Dumnezeul nostru. Ortodoxia este vie si rodeste intru Adevar, iar saminta credintei este singele mucenicilor. „Degrab ne intimpina pe noi mai inainte pina ce nu ne robim de vrajmasii cei ce Te hulesc pe Tine si ne ingrozesc pe noi, Hristoase Dumnezeul nostru. Pierde-i cu Crucea Ta pe cei ce se lupta cu noi, sa cunoasca cit poate credinta ortodocsilor, pentru rugaciunile Sfintilor Mucenici si ale Nascatoarei de Dumnezeu, Unule Iubitorule de oameni.”

  Sursa: Monah Filotheu

 114. Iustina spune:

  E adevarat ca homosexualitatea, din punct de vedere medical, poate avea cauze biologice si/sau psihice. Acest fapt nici vorba ca le da dreptul homosexualilor, rataciti in alegerea partenerului de viata, sa-si ceara „drepturile” cu surle si trambite, sa infieze copii sau sa se casatoreasca in Sfanta Biserica. Ratacirea aceasta este un pacat si nimic mai mult. Ei nu au justificare in fata Lui Dumnezeu atata timp cat ratacesc in continuare si nu-si doresc din inima pocainta. Ca si toxicodependentii care ajung sa aiba modificari la nivelul creierului si comportamental, asa si homosexualii, prin aceasta alegere deloc fericita si pierzatoare, devin dependenti de acest pacat si ei cred ca asa e normal sa le fie viata. Unii dintre ei se chinuie cu aceasta conditie si fac depresii, devin labili insa altii sunt foarte siguri de ei si forteaza mana legiuitorului sa le dea dreptate. Cert este ca homosexualii sunt oameni IMATURI EMOTIONAL, cu o perspectiva de viata ingusta, centrata doar pe aceasta problema. Decat sa cada in deznadejde sau sa defileze grotesc pe strazi, fara rost, mai bine ar fi sa se pocaiasca si sa lupte cu aceasta natura perversa ce-i stapaneste. Dar pentru asta un homosexual TREBUIE sa-si doreasca , sa lupte, sa ceara ajutor si sa recunoasca. Hristos a venit pe pamant pentru toti oamenii care erau in suferinta! Chiar si pentru imaturii de homosexuali. Niciodata nu e prea tarziu sa te pocaiesti, sa-ti iei crucea si sa fii intru Hristos. Bunul Dumnezeu sa ne ajute pe toti!

 115. emsal spune:

  Vă mulțumesc că ați prezentat aceste cazuri de abuz al autorităților împotriva creștinilor din Europa, S.U.A. și Canada. Mass-media evită cu perseverență să ia în seamă astfel de evenimente.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: