În atenția ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Keith Shannon

Stimte Domnule ambasador al Marii Britanii la Chișinău, Keith Shannon

Sînt nevoit să mă adresez Excelenței Voastre în mod public, deoarece felul în care am colaborat vreme de zece zile cu Ambasada Britanică la Chișinău mă face să mă îndoiesc că o adresare pe căi birocratice ar putea ajunge la Excelența Voastră, iar răspunsul s-ar lungi prea mult pentru a mai putea fi de vreun folos.

Problema pe care doresc să v-o semnalez depășește limitele unei adresări personale, reprezentînd doleanța unui număr însemnat al diasporei românești și moldovenești din Marea Britanie. În numele acestor oameni, vorbitori de limbă română și păstrători ai culturii și tradițiilor românești, am fost invitat de către Instititul Cultural Român din Londra și Asociația Nepsis, în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale (care cuprinde și credincioșii români ortodocși din Marea Britanie) să susțin șase conferințe pe teme religioase și culturale în mai multe orașe din Anglia, inclusiv la sediul Institutului Cultural Român din Londra.

Programul conferințelor a fost publicat oficial pe site-ul ICR Londra cu aproape o lună înainte de data depunerii dosarului pentru obținerea vizei.

Invitația, în baza căreia Ambasada Britanică la Chișinău urma să-mi acorde viza a fost nesocotită de către angajații ambasadei, după ce inițial a fost acceptată, ei refuzîndu-mi un dialog normal și civilizat vreme de zece zile. În cele din urmă eu m-am ales cu un refuz în plic, motivul formal invocat fiind acela că invitația din partea ICR Londra nu era în original, ci în faximil.

Deoarece la depunerea dosarului la Ambasada Britanică de la Chișinău nu mi s-a semnalat nici o neregulă, reținîndu-mi-se pașaportul vreme de zece zile, pașaport în care aveam viză valabilă pentru România, pe care nu am putut-o folosi în toată această perioadă, plus 86 de euro pe care i-am plătit Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, consider motivul refuzului unul neadecvat, trădînd incompetența sau reaua intenție a angajatului Ambasadei Marii Britanii la Chișinău.

Incompetența angajatului ambasadei MB la Chișinău reiese și din faptul că, la primirea refuzului, mi s-a comunicat că amînarea atît de îndelungată a unui răspuns se aplică în cazul persoanelor ce nu au mai fost în Marea Britanie. Angajatul Ambasadei nici măcar nu a verificat să afle că eu am mai fost o dată în MB, în 2003, beneficiind de o viză cu multiple intrări (pe care nu le-am folosit), eliberată pe jumătate de an de către Ambasada Britanică la București.

Experiența pe care am avut-o la Ambasada Britanică la București, cînd, în baza unei simple scrisori de la o persoană fizică, mi-a fost eliberată viza în decurs de două ore de la depunerea dosarului, mă face să consider tratamentul de care am avut parte la Ambasada Britanică la Chișinău cu atît mai suspect. Țin să precizez că eu nu sînt cetățean al României, ci doar al Republicii Moldova.

Deoarece problema care a constituit motivul refuzului putea fi reparată în decurs de cîteva minute (prin trimiterea unui fax), sau a unei zile (prin trimiterea unei scrisori recomandate), am toate temeiurile să consider atitudinea Ambasadei Marii Britanii la Chișinău drept o decizie nemotivată.

Oare menirea Ambasadei Marii Britanii la Chișinău este aceia de a reinventa birocrația de tip comunist de care cu atîta greu luptă să se debaraseze Republica Moldova?

Dată fiind inconsistența motivului refuzului, am toate temeiurile să cred că anumiți angajați ai Ambasadei Marii Britanii au suportat presiuni de la o terță parte care a fost interesată ca eu să nu ajung în mijlocul comunității românilor și moldovenilor din Marea Britanie din motive politice și de opinie.

Dacă este așa sau nu, Vă rog să cercetați. Cert este că, grație incompetenței angajaților Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, a fost dat peste cap programul cîtorva mii de oameni. Mulți dintre ei din afara granițelor Marii Britanii care și-au cumpărat bilet pentru a putea fi la conferințe. Cine le recuperează banii și timpul pierdut, dar mai ales discomfortul sufletesc de a fi tratați ca niște oameni nevrednici de atenție?

Dacă aceasta este poziția oficială a Marii Britanii față de doleanțele comunității moldovenilor și românilor, precum și față de confesiunea creștinilor ortodocși din Marea Britanie, este regretabil. Dacă refuzul vizei reprezintă doar incompetența angajaților Ambasadei Marii Britanii la Chișinău, este regretabil că Marea Britanie se lasă reprezentată de astfel de oameni.

Consider că Ambasada Britanică la Chișinău datorează scuze românilor și moldovenilor din Marea Britanie și din alte state europene care au dorit să participe la seria de conferințe organizate de ICR Londra și Asociația Nepsis în colaborare cu Mitropolia Ortodoxă Română a Europei Occidentale și Meridionale.

Această scrisoare nu reprezintă poziția oficială a ICR Londra, nici a Mitropoliei Ortodoxe Române a Europei Occidentale și Meridionale sau a Asociației Nepsis.

Exprimîndu-mi sincera încredere într-o colaborare mai bună pe viitor,

Protosinghel Savatie Baștovoi,
Membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova
Membru al Uniunii Jurnaliștilor din Moldova

Vezi: Originile antiromânismului ambasadorului britanic la Chișinău, Keith Shannon

Și replica de pe jurnalul.ro:
Ambasada Marii Britanii la Chişinău se joaca de-a „uite popa, nu e popa”

Reclame

30 Responses to În atenția ambasadorului Marii Britanii la Chișinău, Keith Shannon

 1. hz spune:

  Decizia CCA de a impune presiuni asupra canalului TV NIT poate fi calificata doar drept o sfidare a democraţiei şi a valorilor democratice – libertatea de exprimare, liberatea la protest, dreptul de a informa, dreptul de a primi informaţie, dreptul de a vota si a nu vota. Totodată, această decizie constituie un precedent periculos pentru libertatea presei şi a rolului pe care aceasta îl are în campaniile electorale

 2. fanu spune:

  Părinte Savatie vă rog să îmi îngăduiţi o întrebare

  DE CE DERANJEAZĂ AZI TERMENII DE ORTODOXIE ŞI ROMÂNISM? cu câţi vorbesc îmi spun că este o formulă fundamentalistă…

  înseamnă că marii duhovnici ai naţiunii sunt fundamentalişti când vorbesc despre ORTODOXIE ŞI ROMÂNISM?

 3. Elena Roxana spune:

  Cand am citit aceasta scrisoare mi-a venit in minte „Audienta la un demon mut”…..

 4. Hohmah spune:

  Da!
  Faptul este consumat.Nu cred ca isi vor cere scuze!
  Faptul ca UK este oarecum impotriva UE, nu demonstreaza decat ca „perfidul Albion” aplica aceleasi metode in apararea interesului britanic ca si in 1945 cand au impartit Europa si …lumea!
  Indiferent cat de greu v-ar fi, poate ca ar trebui la un moment dat sa repetati incercarea.
  Jenant, ar spune un om politic corect.
  De asteptat din ce in ce mai des , ar spune un crestin ortodox !

 5. MunteanUK spune:

  o mica precizare despre numele ambasadorului in functie in prezent:
  http://ukinmoldova.fco.gov.uk/en/about-us/our-embassy/our-ambassador/

 6. MunteanUK spune:

  poate veti gasi de interes articolul meu pornind de la aceasta scrisoare:
  http://munteanuk.blogspot.com/2010/09/un-gust-amar-de-birocratie-britanica.html

  iertati si binecuvantati!

 7. Elena spune:

  Nu mai veniti la Londra? Nu se poate face nimic?
  Eu intentionam sa merg la Biserica Ortodoxa de la Londra pe 19 Septembrie sa va ascult…

 8. Viorica spune:

  Impartasesc mahnirea celor care asteptau aceasta intalnire dar, sa nu pierdem nadejdea! Sa primim drept mangaiere gandul ca Tatal nostru randuieste asa incat, ceea ce ne este de folos sa se intample la vremea potrivita. Sa avem credinta statornica pastrand inimile deschise spre Cuvant – negresit il vom primi!
  Chemarea pe care o faceti ne-a trezit din amorteala, fie ca pacea pe care o aduceti sa biruie mahnirea noastra. Domnul sa va lumineze Parinte drag, revarsand asupra Dvs. Harul Sau – daruindu-va intelepciune si putere sa-I impliniti porunca!
  Poate ca amaraciunea noastra nu misca lucrurile, asa incat sa repare stricaciunile pricinuite, dar am nadejdea ca Domnul cauta spre inimile noastre si nu ne va rusina….
  Binecuvantati !

 9. Nu ştiam că Părintele Savatie nu are cetăţenia română. Regret sincer incidentul, simptomatic pentru birocraţia kafkiană care încă ne marchează existenţa.

 10. Ana spune:

  Imi pare nespus de rau ca in asa tzara ca Republica Moldova nu sunt respectate drepturile omului. Doar intr-o asa tzara birocratica si comunista poate domina nelegea. Am trecut si eu prin etapa data, am fost ca si multzi altzi cetatzeni in incinta Ambasadei Marei Britanie din Chisinau, si la fel am fost tratata ca o persoana de joasa spetza. Actele parintelui au fost retzinute 1o zile, ce sa zic de actele mele care au fost tzinute 3 luni lucratoare si dupa ce am vrut sa imi recapat actele mi s-a zis sa mai astept inca 6 luni. Am sunat la bucuresti la Ambasada Marei Britanie si am depus plingere, au fost luate ceva masuri, pe atunci stiu ca au demis pe o domnisoara din functzia ei , dar cam atit. As vrea sa mentzionez ca la Bucuresti mi s-a dat viza in timp de 6 ore, ma credetzi sau nu, dar statul Roman s-a comportat omeneste cu mine, nu ca in tzara mea. Bravoo parinte ca nu ati lasat capul jos si mergetzi mai departe, poate acuma se va face dreptate si pentru cetatzenii moldoveni.

 11. Mos Ioan spune:

  Si iata ca persecutia crestinilor începuta cu 2000(doua mii)de ani în urma continua…..Parintele Savatie este persecutat si prigonit de dusmanii lui Hristos deoarece propavaduieste Sf.Evanghelie neamurilor toate…

  Acesti ticalosi de la Ambasada Britanica de la Chisinau au primit ordine clare de la stapânii lor adica de la Satana, de a nu-i permite Parinte Savatie sa se deplaseze în Anglia pentru a propavadui Adevarul care este Hristos.

  Eu am avut o experienta crunta cu o Ambasada Occidentala, sunt toti niste serpi veninosi la ordinul mai marilor lor. Din respect pentru Sfintia Voastra si a cititorilor acestui blog ma abtin sa-i mai calific pe acesti draci putrezi si ticalositi pâna în maduva oaselor….

  Acesti criminali, care îsi bat joc de Dumnezeu prin Dv. Parinte, vor sa va opreasca de a face Binele Suprem, adica de a întoarce cât mai multe suflete la Dumnezeu. Caci aceasta faceti Parinte, va rugati si scrieti pentru noi lucruri folositoare pentru zidirea sufletului si aceasta ÎI ARDE CEL MAI MULT PE ACESTI BANDITI. Parinte i-ati fript cu cartile si conferintele DV., si „ei” vor face totul pentru a va împiedica.

  Dar, asa cum bine stiti, Domnul a spus;
  „Daca pe Mine m-au prigonit si pe voi va vor prigoni”.
  LUPTA PENTRU SLAVA LUI DUMNEZEU CONTINUA… VOM FI ALATURI DE SFINTIA VOASTRA PÂNA LA SFÂRSIT.

 12. ieromonah savatie spune:

  Mihnea,

  haaretz nu au credibilitate în fața mea, deoarece au afirmat că ”România este cea mai antisemită țară din lume”. Au scris și alte inepții la adresa poporululi nostru. Și aici, vorbesc despre o sinagogă din Chișinău, dar dau o imagine din Canada. O să verific dacă este așa sau dacă este o nouă minciună a haaretz.

 13. @ Savatie

  Mulţumesc pentru reacţie.

 14. Vera spune:

  Pentru Parintele Savatie si ceilalti care au comentat,

  Eu stiu ca pentru a capata o viza pentru MB trebuie sa aveti mai mult decit invitatia. Ati mai avut si alte documente in afara de invitatie?
  Cunosc multe persoana care au prezentat documente asa cum lis-a cerut si au primit vizele fara prea multa bataie de cap.
  Si intr-adevar, o atentie foarte mare se acorda originalelor din motiv ca s-au prezentat foarte multe documente falsificate in copii. De ce nu a-ti facut asa cum cere informatia?

  Este mai usor sa faci plingeri, nu?

  Eu niciodata nu am probleme cu angajatii ambasadei. Intotdeauna ies multumita de acolo.

  Poate lucrurile nu sint atit de grave cum le interpretati voi toti de aici???

 15. Tuturor carturarilor din Basarabia, chiar si celor numai rusofoni, trebuia sa li se asigure pana acum cetatenia romana.

 16. ieromonah savatie spune:

  @Vera,

  invitația s-a făcut de către o instituție a statului Român acreditată în Marea Britanie, respectiv Institutul Cultural Român din Londra. Să admitem că aceasta nu este singura invitație făcută de ICR Londra și că ei știu procedura impusă de Ambasadele Britanice. În plus, au fost zece zile în care Ambasada a primit faxuri și intervenții telefonice din Londra și București, capitala României, statul reprezentat, în acest caz, de Institutul Cultural Român. Nimeni de la ambasada nu a avut de reproșat nimic cu referire la dosarul depus, amînind răspunsul pînă în ziua cînd răspunsul lor, dată fiind data indicată în invitație, nu mai permitea reluarea procedurii de obținere a vizei în timp util.

  PS: Aici nu aveți de a face cu o plîngere, ci cu un reproș. De mirare este nu că Ambasada britanică la Chișinău nu colaborează cu un cetățean al RM, ci că nu colaborează cu Londra.

 17. Vera spune:

  Dle Ieromonah Savatie,

  In cazul dat cred ca organizatorii n-au facut ceea ce trebuiau sa faca. Nu ambasada este de vina. Ca si in sistemul juridic (legal si/sau de drept), orice declaratie trebuie sustinuta de o dovata in scris. Din cite inteleg acest lucru nu s-a facut. S-apoi cine din Ambasada mai cauta prin internet despre preoti, ierarhi, monahi etc., etc. Nu cred ca stia cineva ceva despre dumneavostra. Trebuia de prezentat acte care ar fi confirmat si convins consulul ca sinteti cine sinteti si mergeti unde mergeti. Este simplu. Sint jurist de specialitate si pentru mine aceste lucruri sint clare ca buna ziua.

  Ambasada de obicei isi fac treaba in baza unui regulament stabilit la Londra. Si daca sincer, nu sectia viza de la Chisinaul este de vina si organul superior acesteia.

  V-ati gindit ca poate angajatii urmeaza instructiuni stricte si nu au voie sa declare anumite lucruri care desigur nu ne plac noua, celor ce avem nevoie de viza. Cred ca problema nu este atit de adinca. E una superficiala si de suprafata.

  Am mai citit si alte surse cu reprosul Dvstra. si sincer cred ca cautati prea adinc, implicind aici si politica, adica comunistii, birocratia si „a terta parte ca sta in spatele acestui refuz, care vrea sa va impiedice plecarea”. Nu cred in asta nici in ruptul capului.

  Iar „reprosul”, pe care ambasada ar putea sa-l ia drept plingere, trebuie sa fie inaintat organului superior sectiei vize din Chisinau.

 18. leo spune:

  Hm. Prigoana, nu alta!

 19. ieromonah savatie spune:

  @ Vera,

  sînteți avocat, sau avocatul Ambasadei Britanice la Chișinău? Pentru un avocat, invocați prea multe presupuneri, pornind de la premiza că vinovatul în cazul de față poate fi unul singur – eu și cei care m-au invitat. Iar prin felul în care faceți referire la ”preoti, ierarhi, monahi etc., etc”, care, după părerea Dumneavoastră nu sînt vrednici de o atenție egală cu alți cetățeni ai RM (nici măcar osteneala de a da o căutare pe Google, așa cum ați făcut-o Dumneavoastră, care nu ar fi trebuit să vă osteniți atît de mult), comiteți o discriminare, care, sper, nu este și poziția Ambasadei Britanice la Chișinău.

 20. fanu spune:

  Nu cred că cei de la Ambasadă nu studiază în amănunt dosarele pe care le primesc pentru a elibera o viză şi nu cred că, în condiţiile în care se face vorbire de un termen anume care prezumă participarea la evenimente anunţate din vreme, nu le stă în atribuţii să informeze cu celeritate într un interval remediabil de timp dacă sunt probleme cu dosarul spre a se putea evita întârzierile mai ales dacă există un termen care decurge din contextul dat…

  Nu cred că ar trebui să fie totalmente indiferente faţă de persoana celui care solicită o astfel de viză mai ales că nu mergeaţi pentru scopuri turistice ci pentru scopuri programate şi anunţate din vreme cultural –religioase şi nu tocmai întâmplătoare sau care să implice o abordare facilă sau fără privilegiul excepţiilor conjucturale din partea angajaţilor Ambasadei, a cererii dumneavoastră.

  Nu cred că atâta vreme cât există precedentul pozitiv bucureştean de la ambasada Angliei pe care îl menţionaţi ca temei de eficienţă reprezentanţii din Chişinău ar fi trebuit să acţioneze cum altfel decât în echitate conjuncturală pe baze de reciprocităţi contextuale, mai ales că era o situaţie care necesita celeritate şi în cazul unor eventuale dificultăţi, informarea dvs cu privire la acestea era normal să se facă mai repede, tocmai spre a vă putea remedia problemele apărute, mi se pare că ar fi trebuit să fie în adevăr funcţională.

  Un al doilea precedent care vă avantajază este acela că nu este prima dată când mergeţi în Anglia şi care probează indiferenţa ciudată a angajaţilor – probabil din plictis; sunt curios ? câte vize eliberează pe zi către Anglia?, de nu au vreme să se informeze pe internet atunci când apar probleme la dosar sau măcar să pună mâna pe un telefon, pe un laptop (dacă au aşa ceva) pentru un mail ori să trimită scrisoarea de informare priori post că nu sunt costuri atât de mari – la studiul cererii despuse de dumneavoastră când au motivat că nu aţi mai fost în Anglia.

  Astfel că dacă există acea regulă a celor 10 zile de reţinere a paşaportului oare nu există şi excepţii care presupun celeritatea în cazuri conjuncturale care incumbă? – mai ales că vi s a nesocotit dreptul de a călători în România în acest răstimp iar motivaţia că nu aţi mai fost în Anglia cade, nici măcar desuetă nu este, fiindcă aveţi contradictorialitatea, atunci nu este oare o eroare de domeniul stranietăţii faptul că angajaţii au dat dovadă de ignoranţă care este susceptibilă de premedităţi dintre cele mai vagi –

  Uneori uzanţele /relevanţele unui dialog diplomatic civilizat impun ca cel a cărui solicitare întâmpină probleme de natură materială, şi repet fiind vorba de conferenţieri consacrate de reciprocitatea de necontestat valoric instituţională din vreme anunţate, să fie informat, pe cele mai rapide căi, într un termen rezonabil tocmai spre a nu se periclita desfăşurarea activităţilor conferenţiale.

  Susceptibilul unei rele credinţe pe care îl avansaţi mi se pare cât se poate de temeinic.

  Miza că nu sunteţi prea cunoscut în regiune mi se pare facilă, dat fiindcă sunteţi suficient de prezent în spaţiul public, cultural, creştin ortodox şi chiar politic intern şi internaţional prin atitudinile dumneavoastră iar faptul că invitaţia este întocmită pe baze instituţionale de înalt nivel cultural şi religios înalt probează contextualul că totuşi solicitarea dumneavoastră nu era una după cum spuneam de agrement ci una marcată de nuanţele instituţionale oficiale, nu tocmai de ignorat, la apariţia unor probleme fomale.

  Faptul că iniţial solicitarea vă este acceptată (dacă la prima vedere detalii de formă nu sunt vizibile…) iar mai apoi la un studiu probabil mai amănunţit (oare de ce aprioricul a fost fără probleme???) primiţi într un termen care sfidează celeritatea (atât de în echitate, cu interesul solicitantului, necesară mai ales că era vorba despre conferinţe care presupuneau nu doar termene stabilite ci şi prezenţa programată a celor implicaţi în audierea conferinţelor astfel afectând nu doar persoana solicitantului ci şi pe membrii comunităţilor de români din Anglia – mă refer la costuri şi la timp, plus nesocotirea elementarului calendaristic al situaţiei) implicită în cazualul dat.

  Această situaţie fie de „laissez faire” fie de ignoranţă venită din nesiguranţa abordării contextuale mi se pare că duce simptomatic către o abordare birocratică cu un apropiat element intenţional negativ la adresa dumneavoastră, comparaţia cu Bucureştiul fiind edificatoare în ceea ce priveşte factorul de atitudine ŞI eficienţă, mai ales că nu aveţi cetăţenie română…

  Este un refuz ciudat, explicaţiile lor după tipologia (de la Ana la Caiafa) sunt criticabile, mai apoi că suntem atât de împânziţi de tehnologii care au „menirea” de a ne uşura informarea şi a eficientiza comunicarea se pare că la ei nu funcţionează iar scuzele nu le merită numai audiotorii ci şi dumneavoastră fiindcă pe parcursul celor 10 zile de aşteptare aţi fost lipsit de actul care vă permitea accesul în România afectându vi se astfel activităţile posibile.

  Probatoriul care să zicem este în neregulă la dosar oare nu necesită solicitat de către Ambasadă în scris ŞI oare dacă este necesar, dat fiind condiţiile avansate de solicitant având la bază scopul conferenţial al călătoriei cu termene comunicate, nu există nici o exepţie de celeritate în anunţarea problemelor spre rezonabila rezolvare a cererilor?

  Nu cred că lipsesc excepţiile de rezonabilitate în echitate indiferent cu câtă stricteţe este întocmit un regulament.

  Dreptul, chiar şi cel care reglementează aspectul relaţional diplomatic nu cred că este lipsit de o echitate, de un bine care conferă şi confirmă reciprocităţile de interese şi mai ales în cazuri excepţionale nu cred că nu are excepţii care vizează relevanţele etice şi morale ale raţiunii cu care este îmbrăcată solicitudinea, consecinţa fiind tocmai o cât mai rapidă rezolvare a problemelor ivite fie prin anunţarea solicitantului fie prin anunţarea organizatorilor tocmai spre a nu se afecta programul ambelor părţi.

  În cazul dumneavoastră, terţul a fost cam neatent cu detaliul de context sau nu a vrut să fie… ceea ce evident este grav şi trist

 21. adr spune:

  @Vera,

  ”nu cred ca stia cineva ceva despre dumneavoastra”..

  Hai sa mai fim si seriosi, draga Vera. Timp de 10 zile, in care o institutie detine si retine actele de identitate ale unei persoane, despre care mai primeste si instiintari din doua capitale de la institutii credibile si acreditate, vrei tu sa spui ca nu a avut nimeni vreme sa bungheasca o tzâră ochii sa vada despre cine e vorba? sau vrei sa spui ca Ambasadele daca functioneaza dupa regulamente stricte, se comporta ca niste „linii de asamblare robotizate”, in care nimeni nu functioneaza altfel decat dupa „stricte regulamente”?

  Atata vreme cat nu au existat plangeri in legatura cu documentele in sine, toata explicatia ta pica.

  Si daca consulului britanic ii trebuia o a nu stiu cata confirmare despre identitatea persoanei cu pricina, nu crezi ca ar fi obtinut-o cu un singur telefonas? mai ales ca nu au existat obiectii in legatura cu documentele.

  Tu nu te uiti un pic cu cata lejeritate obtin viza pt MB o groaza de indivizi dubiosi cu preocupari ca cersitul si furgăsitul, pt ca apoi sa se sesizeze brusc britanicii ca, vai i-au invadat romanii/tziganii? si pentru ei nu mai are nimeni nici invitatii, nici telefoane de la Buc. si Londra..

  Pariu ca multi de aici au avut si au experiente cel putin la fel de bazate ca si tine, in relatia cu Ambasadele. Asa ca nu generaliza.

 22. ieromonah savatie spune:

  @fanu,

  mulțumesc pentru această lămurire în termeni atît de potriviți pentru un astfel de caz.

 23. fanu spune:

  Părinte Savatie mă bucură faptul că aţi avut reacţie la astfel de înceţoşări ale autorităţilor, îmi pare rău că nu aveţi cetăţenie română, eu vă consider român aşa cum consider Moldova Întreagă Ţinut Românesc.

  Astfel că aş vrea să văd într o zi cum Bunul Dumnezeu va îngădui neamului românesc ca ţinutul întregit al României Mari să se înfăptuiască fiindcă fraţii de neam şi dreaptă credinţă trebuie să fie aduşi împreună.

  Nu am făcut decât să culeg şi să exprim câteva nedumeriri constructive sper cu privire la ce s a săvârşit împotriva dumneavoastră.

  Doamne, Ajută!

 24. Dan Waniek spune:

  Dreptul, părinte, nu este ceva ce vi se acordă, ci tocmai tot ceea ce nimeni nu vă poate lua ! Ne rugăm să putem face câte ceva, ca să nu treacă nedreptatea !

  Blagosloviţi, părinte, şi iertaţi !

 25. Vektor-Nord spune:

  atitudinea functionarilor ambasadelor straine la Chisinau, de obicei este sub orice critica, iar procedura de obtinere a unei vize devine josnica.

  ar fi fost cazul sa implicati biserica protestanta din Marea briatanie, obtineati la sigur suportul lor si viza in 1 ora.

 26. Ana spune:

  @ Vera

  „S-apoi cine din Ambasada mai cauta prin internet despre preoti, ierarhi, monahi etc., etc. Nu cred ca stia cineva ceva despre dumneavostra. Trebuia de prezentat acte care ar fi confirmat si convins consulul ca sinteti cine sinteti si mergeti unde mergeti. Este simplu. Sint jurist de specialitate si pentru mine aceste lucruri sint clare ca buna ziua. ”

  Pai uite ca d-voastra ati cautat pe net si ati nimerit chiar pe pagina parintelui si pe deasupra mai aveti si increderea ca-i scrieti direct parintelui Savatie Bastovoi.

  Total necunoscut parintele nostru, nu-i asa?

  Doamne ajuta

 27. Preston spune:

  @Vera Personalul ambasadelor se informeaza si studiaza intotdeauna cand este vorba de o persoana cu cea mai mica expunere publica. Vorbesc din experienta proprie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: