Radio France Internationale, atacă, de la Berlin, romanul ”Diavolul este politic corect”

WILLIAM TOTOK,
Corespondentul RFI la Berlin

Este o imagine de coşmar ce se desprinde din romanul lui Savatie Baştovoi, roman intitulat Diavolul este politic corect. Este un roman tezist şi schematic al unui monah din Moldova.

Romanul autorului din Republica Moldova scris în stilul cărţilor de science fiction a apărut la editura Cathisma din Bucureşti şi s-a bucurat de o campanie publicitară (televizuală şi publicistică) neobişnuită.

Din punct de vedere al scriiturii, romanul suferă de un deficit estetic evident. Mesajul transparent acoperă acest deficit, venind în întîmpinarea celor care consideră globalizarea drept o pacoste, un rău care trebuie combătut cu mijoacele unui militantism clerical-etnicist.

Pentru realizarea acestui demers, literatura, îmbrăcată în straiele unei ficţiuni apocaliptice, este transformată într-un simplu instrument de difuzare a unor idei anti-moderniste, anti-mondialiste şi eurosceptice, amestecate cu prejudecăţile împrumutate din scrierile conspiraţioniste clasice.

Personajele principale ale romanului, Jacob Kohner şi Vik (Alexandru) trec printr-un proces de transformare, depăşind starea lor de alienare datorită descoperirii mîntuirii prin religia ortodoxă. Ei trăiesc într-o societate în care oamenii sunt eutanasiaţi cînd împlinesc vîrsta de 65 de ani.

Societatea este uniformizată şi dominată de către un guvern mondial cinic, inuman şi crud, care acţionează în conformitate cu regulamentele francmasoneriei, despre care se sugerează că ar fi un instrument politic al evreilor.

Pînă şi familia tradiţională a fost distrusă cu scopul de a reduce numărul populaţei mondiale, ceea ce asigură guvernului global dominaţia absolută şi reduce riscurile unei răzmeriţe.

Controlul demografic absolut este asigurat printr-o legislaţie aspră care prevede nu doar stimularea cuplurilor homosexuale, ci şi penalizarea şi castrarea unor categorii de oameni care îndrăznesc să aibă mai mulţi copii.

Suspuşii acestui sistem putred şi decadent şi-au creat un paradis al pensionarilor privilegiaţi, scutiţi de moarte violentă.

Jacob, personajul central, care este evreu, urmează exemplul mamei sale, care înainte de eutanasiere este botezată. Prin acest act, sugerează autorul-monah al acestui roman cu tendinţă străvezie, Jacob devine portrdarapelul simbolic al ideii principale, exprimată într-o scenă semnificativă, gîndită ca o replică polemică la „corectitudinea politică“.

Aceasta este descrisă drept ideologia diavolului care a pus stăpînire pe această lume şi culminează în constatarea tipică pentru fundamentaliştii care pledează pentru biruinţa unei singure idei, urmărind convertirea acelora pe care îi consideră necredincioşi. În cazul de faţă, Baştovoi afirmă negru pe alb că mîntuirea evreilor poate avea loc doar atunci cînd „se întorc la Hristos“.

În consecinţă, romanul, Diavolul este politic corect, este o scriere cu puternice accente anti-ecumenice. Avînd tendinţe clerical-exclusiviste, îndreptate împotriva liberalismului, împotriva sistemului democratic pluralist şi împotriva lumii moderne, romanul abuzează de libertatea gîndirii, garantată tocmai de sistemul pe care-l combate.

Intră pe pagina originală pentru a asculta varianta audio

67 Responses to Radio France Internationale, atacă, de la Berlin, romanul ”Diavolul este politic corect”

 1. cata spune:

  „romanul abuzează de libertatea gîndirii” – incredibil 🙂

 2. mirceapuscasu spune:

  Felicitari, parinte Savatie!
  Oare ei nu stiu ca orice fel publicitate tot publicitate inseamna?:)
  rfi.ro are 4.867 vizitatori unici pe zi cf. trafic.ro

 3. Momarlanu spune:

  „…romanul abuzează de libertatea gîndirii…”. Hahaha
  Adica suntem liberi sa gandim si sa ne exprimam, dar totusi mai cu grija, sa nu deviem de la sensul „corect”.
  Ortodocsii, dar si credinciosii altor religii, nu pot imbratisa fundamentele modernitatii pentru fara a intra in contradictie cu propriile precepte. In cazul crestinilor, exista o tensiune aparte legata de lume, de existenta in Istorie, indiferent de epoca (antica, feudala sau moderna/postmoderna). Indiferent de epoca istorica, va fi o nepotrivire intre noi si lume pentru ca pur si simplu noi ne straduim sa facem parte din cealalta lume. Traim aici, dar gandul nostru este (sau ar trebui sa fie) la dincolo.

 4. Toane Bune spune:

  Felicitari, parinte! 🙂

 5. Florin spune:

  Desigur, ii deranjeaza demascarea intentiilor lor si adevarul ii supara pe cei ce iubesc minciuna. Parinte nu va temeti.Hristos nu-i lasa niciodata pe cei care il iubesc cu adevarat.Traim vremuri in care libertatea este mai mare decit oricind si cu toate acestea multi se tem sa nu isi piarda privilegiile.
  Sfintia voastra stiti ca nu aveti ce pierde cind il aveti pe Hristos.Dumnezeu sa va intareasca, in aceste vremuri cind a spune adevarul este o adevarata mucenicie.

 6. maria spune:

  Prea-cuvioase Parinte,
  Cei care scriu tampenia de mai sus ignora ca va numarati, ca scriitor, printre primii trei post-modernisti ai lumii, nici macar nu-si pot inchipui grozaviile pe care le-am trait noi in perioada comunista, sunt deranjati de masajul anti-globalizare, iar romanul este cutremurator de bun, indiferent daca iti place sau nu acest gen de literatura. Nerecunoasterea calitatilor acestei carti este o lipsa crasa de onestitate.

 7. elena spune:

  Va sarut dreapta,Parinte!
  Dar este si normal,se inscrie absolut corect in politica occidentala care se face,atat de evident,mai ales acum!Adica,va dati seama ca asa limitati si abia iesiti din pestera,cum suntam noi,esticii ortodocsi,nu putem patrunde marea intelepciune a vestului „dezrobit” si cosmopolit!
  Daca cititi studiul publicat in Foreign Policy,magazinul bilunar fondat de futurologul american Samuel Huntington,aia scriu negru pe alb ca pe noi,ortodocsii,cica ne cam trage in jos religia…ar trebui sa trecem la(neo)protestantism… Curat,murdar,nu?Acum,va dati seama cam cati „crestini”de-ai nostri au aceeasi parere…pai cum,sa stai la cozi,la sfinte moaste,in loc sa te duci la munca?Parca de aia ar fi Romania in situatia in care e…
  Doamne ajuta,binecuvatati,Parinte!

 8. Stefan spune:

  Doamne ajuta Parinte,

  Desi va admir ca preot (tanar) ce sunteti, totusi nu pot fi de acord cu romanele d-voastra. Din pacate nu faceti altceva decat sa continuati SF-nationalist-religios de tip Pavel Codrut alimentand „teoria conspiratiei” fara niciun argument credibil. Nu este suficient sa zica Savatie Bastovoi ceva pentru a si fi adevarat. Personal cred ca va facati o mare defavoare ca si scriitor continuand sa scrieti asemenea romane usoare gen „Audienta la un demon mut” (care are la baza de altfel ideea din „Struto-Camila”).

  Nu mi-o luati in nume de rau, dar cred ca gresiti.

 9. leo spune:

  Mmm! PRIGOANA, NU ALTA!

 10. Miha spune:

  „Societatea este uniformizată şi dominată de către un guvern mondial cinic, inuman şi crud…” Pai domnul nu vede?
  Care liberalism? Care sistem democratic pluralist? Lume „moderna” care ce ? Una care nu inghite libertatea gandirii, considerand-o abuziva?
  Cred ca ati deranjat Parinte si tocmai se iau masuri…
  Doamne, ajuta!

 11. Vasilica spune:

  Adevarul supara intotdeauna mai ales in vremea de astazi .Sigur ca sunt deranjati atunci cand cineva demasca mizeriile lumii de astazi.Dumnezeu sa va intareasca parinte si sa va dea putere pentru a scrie ceea ce trebuie si este de folos multor suflete.Blagosloviti!Doamne ajuta!

 12. Ciprian spune:

  Baietii astia parca au facut o analiza gramaticala asupra textului si au uitat de valorile care se darama sub propria greutate….fii liber… fa ce vrei… etc imi pare rau pentru ei, mi-e mila pacat ca am ajuns asa jos dar se poate si mai jos(stiu din experienta cuiva apropiat)… nadejdea la Dumnezeu … neamul nostru e intr-o capcana materialist dialectica de numai Dumnezeu mai poate face o … MINUNE!!!

 13. Combate bine Herr TOTOK!

 14. Elena Roxana spune:

  Pai, diavolul este politic corect.

 15. Donkeypapuas spune:

  Cine este acest Totok? Citiţi aici: http://www.napocanews.ro/2010/02/disidentul-sorisist-william-totok-o-turna-la-securitate-pe-herta-muller.html
  Apropo, o fi citit idiotul ăsta „The Brave New World”? Nu cred. Era prea ocupat cu „scrisul” la organe.

 16. Claudiu spune:

  Felicitari parinte !!!

 17. Serafim spune:

  Mda, părinte, i-ai cam fript taman unde-i durea. Asta este. Mai așteptăm cărți (și nu numai) 🙂

 18. Octh. spune:

  Tov.Totok era bun de secretar de partid…Un perfect limbaj de lemn care ”infiereaza cu manie proletara”…Saracu…

 19. Hohmah spune:

  Observ ca MG nu mai este „doctor” si a devenit „asistent” pe acest blog 🙂

  Chestiunea cu abuzul de libertate ar fi amuzanta daca nu ar fi groteasca , exact cum este si aceasta societate de consum. „De consum al cui, sau a ce?”, l-as intreba pe acest nefericit.
  „Sistemul garanteaza …” mai zice acest Totok. Si daca nu respecta „garantia”, cui ne adresam ?
  Sau : „sistemul ce/cine este ?”
  Vreo entitate metafizica ?
  Vreo forta paranormala ?
  Vreun fabricant de fericire ?
  Nici macar logica si perfectiunea informatiilor detinute de satana nu exista in acest articol.
  Tocmai de aici vine pericolul !
  Replica este atat de slaba incat te poate face sa „lasi garda jos” si sa iti fie mila de un astfel de nefericit.
  Sa crezi ca poti aplica „mecanic”, si in cazul lui, iubirea de vrajmas !
  Atentie ! Noi putem numai sa ne rugam pentru el (omul ce scrie astfel de ineptii), iar „grija” acestui vrajmas, ce a pus stapanire pe sufletul lui, sa o lasam lui Dumnezeu !
  Iubindu-l pe Dumnezeu, il iubim si pe vrajmas. Dar numai asa !
  Doamne ajuta !

 20. Totok este evreu? Văd că a scris despre Marcel Pauker…

 21. Recenzia lui Herr Totok m-a făcut curios să citesc şi eu Romanul. Nu cumva e o diversiune, Batiuşka, îţi face publicatate mascată în kritikă? 🙂

 22. sherlock_holmes spune:

  Daca ati scrie parinte si un roman gen ” Diavolul este ecumenist convins”,nu neaparat direct,ci transparent,sa inteleaga si ei cite ceva…Oare citi totoki or sa sara ca arsi de …. in sus, atunci ?

 23. acelas spune:

  foarte „politic corecta” este recenzia acestei „minti nemtesti” – cum spun Parintii (printre altele, protestante si mostenitoare, impreuna cu catolicii a „ordinului teuton” – inventat de masoni in catolicism) in co-productie cu cea franceza, nepotii revolutiei (si ea, rodul aceleiasi grozavii , masonice, chiar asumate). Si avem asa, cei doi piloni ai e.u., o fiara cu doar zece capete la origine, dar ce capete != zece stele , fiecare in cinci colturi …

  recenzia stimabililor franco-germani se da pe sine pe fata, un „q.e.d.” .

 24. acelas spune:

  iertare: teutoni, templieri, .. o apa si-un pamant, cine-i mai stie…

 25. blogideologic spune:

  Bon courage, părinte Savatie !

 26. Vasilica spune:

  Concluziile de la sfarsitul articolului arata clar pe ce linie este lumea de astazi,o lume fara Hristos,pentru ca libertate a gandirii nu poate fi decat in Domnul ,caci zice Mantuitorul :” De veţi rămâne în cuvântul Meu, a zis Domnul, cu adevărat ucenici ai Mei sunteţi; şi veţi cunoaşte adevărul, şi adevărul vă va slobozi pe voi”.Adevarul slobozeste mintea omeneasca din lanturile nevazute ale ratacirii ,in care l-a inchis pacatul.Vedem cu totii ce greu o duc majoritatea oamenilor in „sistemul pluralist democratic si modern.”

 27. Veaceslavv spune:

  „romanul abuzează de libertatea gîndirii, garantată tocmai de sistemul pe care-l combate.” – greşit, greşit şi iar greşit, libertatea nu ne este garantată de sistemul lor european sau de democraţie, aceasta nu este libertate aceasta este o adevărata sclavie a patimilor pe cînd adevărata libertate care merge mînă în mînă cu cele spuse în roman este LIBERTATEA garantată de Hristos.

 28. Ana spune:

  Buna critica!

  Doamne ajuta

 29. iulian spune:

  Parinte, felicitari pentru carte,lasati-i pe cei de la RFI sa se agite… in rest va dorim sa o tineti tot asa.. Doamne ajuta!

 30. mihaikon spune:

  ma temeam ca deveniti prea difuzat in media si prin urmare …suspect ,dar m-am linistit… cu voia Domnului
  s-au intamplat toate.

 31. Comentatoare spune:

  In ce limba a citit comentatorul respectiv romanul? A fost tradus?

 32. camelia spune:

  Doamne ajută,
  tot înainte !

 33. Veronica spune:

  Da, Doamne ajuta Parinte, adevarul este unul singur!

 34. […] Radio France Internationale, atacă, de la Berlin, romanul ”Diavolul este politic corect” WILLIAM TOTOK, Corespondentul RFI la Berlin Este o imagine de coşmar ce se desprinde din romanul lui Savatie […] […]

 35. elena spune:

  „Audienta la un demon mut” mi s-a parut un roman genial…m-a impresionat teribil,m-a covarsit!Este un roman care se citeste cu mintea si se intelege cu inima…una neimpietrita!
  Binecuvantati!

 36. Joker spune:

  HAHAHA,

  100% politic corecta critica. Pana la urma nu s-au prins de faza cu politic corect s-au se pierd adeptii sistemului acesta atat infloritor de libertate si parguitor de pluri-democratie? oricum cenzura responsabila care trebuie sa existe in orice democratie respectabila si libera, sa nu se uite, a luat masuri impotriva unui abuz de libertate. Abuzul? sa trecem peste abuzurile mai evidente ca 1984 sau Minunata Lume Noua si sa ne fixam atentia asupra Diavolului – ce nume urat pt urechile libere -. S-a abuzat strigandu-se nu suntem liberi. De neconceput. Sa speram ca prin cuvintele atat de rationale si de linistitoare ale Tatuk-ai s-a alungat in genunea subconstientului spaima de a nu fi azi moderni si liberi de orice superstitie religioasa, etnica, eclesiala – un termen pretentios pt chestii popesti.

  Sincer, cat de intoxicat de prostie trebuie sa fi ca sa nu iti dai seama de gogomania lumii sistemice in care traim?

 37. silvestru spune:

  O imagine de cosmar… Poate ca un calugar poet are dreptul la anumite intuitii, are dreptul sa fie putin profet. Fara indoiala ca orice epoca are problemele si bolile ei. Dar parca parintele Savatie vrea doar sa spuna ca aztazi sunt prea multe.
  Anticomunismul insa este o plaga de care trebuie sa ne descotorosim. A nu mai discuta despre comunism si ororile lui, iata victoria suprema.

 38. @ Hohmah

  Deşi mă aflu pe poziţii teoretice ireconciliabile cu Sfinţia Sa, nu pot să nu recunosc că acest blog este unul dintre cele mai libere, ca Gândire, de pe Internet. De aceea şi încurajez dialogul de idei prin modesta mea prezenţă aici.

 39. Acum am ascultat videoclipul de pe Utube… Ce „r” graseiat are Herr TOTOK!

 40. ieromonah savatie spune:

  Mihnea,
  dacă nu m-ai lăuda tu, atunci cine? Cam instigă la ură interetnică acest William Totok. Vede evrei peste tot. Eu cred că oamenii n-ar trebui să fie judecați în funcție de naționalitate sau rasă.

 41. Naturlich, mein liebe Sabbatai. Und eine kleine Dedikation fur herr TOTOK – Das ist Berlin, Der MittelPunkt der Welt:

 42. Hohmah spune:

  @MG
  He, he, he 🙂
  Dara se vede cu ochiul liber ca esti pe alte pozitii, chiar daca TOATE pozitiile pe care te afli sunt in fapt, si mai ales in spirit , numai una !
  Se vede cu ochiul liber ce anume incurajezi !
  Nu pacalesti pe nimeni, decat pe cei care sunt ca si tine.
  Limba germana pe care o folosesti si mai ales aluziile la … Zevi, vor sa „impuste mai multi iepuri dintr-un foc” fara sa fi citit ca „iepurii nu mor” 🙂
  Dara pentru ca mai esti (si)”doctor”, cred ca in mesajul tau catre Parinte te referi la „sabbatai.(tore)com.
  Poate iti mai faci curaj si … te opresti, ca ne-am lamurit , mein liebe Lilith.
  Si apoi Parintele nu este Dumnezeu pentru a fi Sfintia Sa !
  Daca Dumnezeu va hotari asa, s-ar putea sa fie doar sfintia sa, invidiosule 🙂
  „Pashol na turbinca, ciorti !”

  Acesta este un citat din Ion Creanga, iar personajul se numeste Ivan ; poate nu stiai, dar ma indoiesc.
  L-am reprodus numai pentru a-ti demonstra ca „gandirea libera” pe care o incurajezi ne poate duce la ideea ca Creanga a fost … proto-rus, si de aceea Moldova are (cel putin) o limba proprie, alta decat cea romaneasca,nu-i asa ?
  Doctore , doctore … de ce ti-e frica, nu scapi !
  Macar daca te-ai semna : Faustus 🙂
  De „politic corect” esti foarte corect. Un pic (cam mult)obraznic, dar sincer !
  Iti faci datoria ! 🙂 🙂 🙂

 43. @ Hohmah

  Înţelepciuneee, dreeepţi!

  Doar atât mai punctez şi mă retrag în Tăcere, Părintele este vrednic să poarte numele de Sfinţa Sa, deoarece poartă Chipul Arhieresc al lui Hristos, iar Hristos este, nu-i aşa – divin… Ca fiecare dintre Noi… 😉

 44. Hohmah spune:

  @MG
  He,he,he 🙂

  Iisus a coborat in iad.

  Eu nu o voi face si te voi lasa singur acolo sa punctezi „mancand” … litere 🙂
  Avea dreptate Ivan 🙂 , iar de stat drept(i) stau oricum si nu la comanda ta …”doctore”.
  Dar asa, ca pe crucea lui Iisus , cu capul inspre cer.
  Si tu stai drept , este adevarat , dar cu capul in jos.
  Cat despre Parinte ( pe care vad ca iti place sa-l gratulezi pervers ) sunt convins ca-l intereseaza, daca se poate spune asa,(si)”asemanarea”.
  In rest , ma voi repeta pana vei pricepe ca „esti citit” , adica nu esti deloc sarac cu duhul:-)
  Dar este firesc sa fii asa !
  Si tu il recunosti pe Dumnezeu si ii invidiezi creatia, chiar daca te straduiesti din rasputeri sa pari ca nu o faci 🙂
  Mihnea , Mihnea …
  Tine-te de cuvant si puncteaza in alta parte, aici pe acest blog amagesti numai pe tine.
  Oricum o faci ca o musca.
  Si mai si uiti ce spui,deoarece te contrazici !
  Sa inteleg ca Totok (pe care pare ca-l critici) ii face reclama „mascata” unui „Sfant in viata”(!!?) pe care tu ai sarit sa-l aperi ?
  De cine ?
  De tine , poate 🙂
  Atunci … tine-te de cuvant si Taci , ca de retras n-ai cum. Inca !
  Tu vei dispare cu totul, cand va fi sa fie „Marea Descoperire” pe care o vei face.
  Atunci tu , mai mult ca sigur, vei vedea ca „chipul” este doar inceputul.
  Si tu ai inceput prost , chiar daca de mult.
  Oricum, chiar daca imi vei raspunde , eu nu o voi mai face.
  Tu asta si vrei 🙂
  Zavistie !
  Si cum „politic corect” asta se numeste dialog … dialoghezi, dialoghezi ca …sigur ramane ceva 🙂
  Inchei cu un semn care pe internet inseamna ca „te pup”, dar in cazul tau inseamna cu totul altceva 🙂
  +

 45. admin spune:

  mai ai curaj tov. Serafim Pantea sa te afisezi si pe acest blog, dupa ce l-ai denigrat pe Parintele Justin? Ai cumva vreo misiune de la Danila?

 46. Mos Ioan spune:

  Sarut mâna Sfintia Voastra!
  Când mai veniti în România? In luna octombrie sper sa fiu si eu în Bucuresti.

  Multumim pentru rugaciuni si pentru tot ceea ce publicati. Mare dar v-a dat Bunul Dumnezeu!
  Sfintia Voastra sunteti, cu adevarat, omul lui Dumnezeu.
  Dusmanii lui Hristos(inclusiv acest William Totok) încearca sa va intimideze, dar sa nu va descurajati!
  Continuati sa scrieti, sufletele noastre sunt însetate de a afla Adevarul! De Preoti ca DV.. are nevoie imperioasa Biserica lui Hristos.
  Slava Tie Doamne,ca ni l-ai dat pe Parintele Savatie!

 47. Vio spune:

  Bine ca il promoveaza. Foarte bine, chiar!

 48. Joker spune:

  bravo ADMIN.

  esti admin pe acest site?

 49. […] Radio France Internationale, atacă, de la Berlin, romanul ”Diavolul este politic corect” Este o imagine de coşmar ce se desprinde din romanul lui Savatie Baştovoi, roman intitulat Diavolul este politic corect. Este un roman tezist şi schematic al unui monah din Moldova. Romanul autorului din Republica Moldova scris în stilul cărţilor de science fiction a apărut la editura Cathisma din Bucureşti şi s-a bucurat de o campanie publicitară (televizuală şi publicistică) neobişnuită. Din punct de vedere al scriiturii, romanul suferă de un deficit estetic evident. Mesajul transparent acoperă acest deficit, venind în întîmpinarea celor care consideră globalizarea drept o pacoste, un rău care trebuie combătut cu mijoacele unui militantism clerical-etnicist. (…) Societatea este uniformizată şi dominată de către un guvern mondial cinic, inuman şi crud, care acţionează în conformitate cu regulamentele francmasoneriei, despre care se sugerează că ar fi un instrument politic al evreilor. (…) Aceasta este descrisă drept ideologia diavolului care a pus stăpînire pe această lume şi culminează în constatarea tipică pentru fundamentaliştii care pledează pentru biruinţa unei singure idei, urmărind convertirea acelora pe care îi consideră necredincioşi. În cazul de faţă, Baştovoi afirmă negru pe alb că mîntuirea evreilor poate avea loc doar atunci cînd „se întorc la Hristos“. În consecinţă, romanul, Diavolul este politic corect, este o scriere cu puternice accente anti-ecumenice. Avînd tendinţe clerical-exclusiviste, îndreptate împotriva liberalismului, împotriva sistemului democratic pluralist şi împotriva lumii moderne, romanul abuzează de libertatea gîndirii, garantată tocmai de sistemul pe care-l combate. […]

 50. andrei spune:

  parinte tipul nu are nici o treaba cu realitatea, sau nu vrea sa aiba, il priveste. Sa stiti ca sunt destui care, citindu-va cartile realizeaza ce se intampla in jur si cum ar trebui sa raspunda. Sa va pazeasca Dumnezeu de caderile sufletesti si trupesti, Doamne ajuta.

 51. […] al Securitatii din grupul actualei laureate a premiului Nobel pentru literatura, Herta Muller, ii trage un perdaf parintelui basarabean Savatie Bastovoi, autorul cartii “Diavolul este politic corect”. Pentru ca gandeste. Cine i-a dat voie? […]

 52. Vulturul Legionar spune:

  Curaj parinte! Maica Domnului sa va ocroteasca

 53. Petru spune:

  Sa va de-a bunul Dumnezeu sanatate parinte Savatie si tot ce crede El ca e bine sufletului d-voastra. ,,Traiasca Justin Parvu” …TLC !

 54. Vulturul Legionar spune:

  Saracii nebuni! Sa ma ierte Dumnezeu dar asa sunt ametiti astia.
  Se aseamana cu cei care L-au rastignit pe Hristos. Acum parinte vi se cere sa taceti din gura, insa sa stie bezmeticii astia ca o sa vorbeasca pietrele-oamenii care se trezescu cu mila Domnului dim Matrix-ul in care traim.
  Cand o sa ajungem sa traim cum descrieti in carte, si nu mai e mult, sa-l vedem si pe acest ziarist ce zice.
  Saracul de el, sa speram ca e sincer si habar nare in ce intra, si cand o sa inteleaga, sa va ceara scuze.
  Curaj parinte si va multumesc ca sunteti o lumina si nu un rac fiert asa cum sunt cei care accepta cipul si spun ca nu e apostazie acceptarea sa.
  Maica Domnului sa ne ocroteasca!

 55. mihailt spune:

  Uimitor parinte da ceva apropiat de ce scrieti pc voastra in respectiva carte se pare ca se intampla in Romania acum.
  Se pare ca batranii de au iesit la pensie vor fi lasati aproape sa moara cu zile prin reducerea pensiilor de inselatii de draci din actualul guvern PDL.
  Acum nu stiu cum este noua lege de s-a adoptat acum si cine stie cum s-a adoptat dar vom vedea.

 56. Fabian spune:

  Bucurati-va cand sunteti vorbiti de rau pentru numele Meu, ne-ar spune Hristos. De fapt toate aceste mizerii ce se dau impotriva adevarului si a marturisitorilor lui constituie perle nepretioase ce se aduna in ceruri, comoara ce n-o mai fura nimeni, nici furii, nici rugina, nici molima… Acolo veti fi rasplatit pt orice marturie. Dumnezeu sa va ajute!

 57. Nicolae spune:

  Binecuvantati!
  Nu stiu de ce situatia imi aduce aminte de „Perna de puf” a lui Vasile Voiculescu; poate pentru prigoana primita de scriitor…

 58. ada spune:

  Ce „recenzie” de ţopârlan!Totuşi, nu se gândeşte că îl aud/citesc oamenii?

 59. Pr Timotei spune:

  Aceasta reactie de la radio RFI este salutara, insemna ca romanul si-a atins scopul, pentru ca a deranjat.
  Sfantul Ignatie Briancianinov in Experiente Ascetice spune clar ca numai crestinii ortodocsi au parte de mantuire, toti ceilalti se afla in puterea celui rau, in Veschiul Testament. Fara a fi exclusivist, realitatea este ca oricine voieste se mantuieste, dar trebuie sa vrea aceasta, iar a vrea insemna a cauta, iar Harul vine in ajutor la fel ca la Corneliu sutasul si te indruma in Biserica Ortodoxa.
  Cei ce gandesc ecumenist, sau il practica nu vor avea parte de mantuire, atata timp cat nu se pocaiesc, trebuie intai acrivia credintei si apoi urmeaza postul si rugaciunea, degeaba avem post si rugaciune fara acrivia credintei.
  Asa ca e dea dreptul minunata reactia, pentru ca denota si demasca exact cea ce roamnul evoca, anume ca: dracu’ e politic corect!

 60. Andrei Roman spune:

  Buna ziua,
  imi cer scuze ca imi dau si eu cu parerea, dar cartile dvs sunt asa, sa zic, niste muscaturi de tantar care atata pahiderma gigantica cu limba de lemn si urechea intr-o dunga numita: lumea moderna, lumea luminilor, lumea cu gandire occidentala.
  Intelegem ca Hristos este scandalos, reactionar si sa zicem „fundamentalist” dupa etichetele „moderne”, asa sa fim si noi! Nu stiu cat timp mai avem pentru libertate, nu stiu cat au se ne mai lase sa citim cartile dvs, nu stiu cat o sa mai treaca pana sa se considere crima de „subversiune” marturisirea adevarului. Din pacate suntem in epoca cand „Big Brother” vegheaza, si se vede: cartile dvs deranjeaza, julien assange este arestat si donatiile de sustinere sunt imposibilie (conturi blocate), paralelul crime naziste vs. crime comuniste este atacat si nelegiferabil, CNA romania amendeaza pentu „lipsa de prezentare a diversitatii de opinii” la TVR (interviul cu Ion Cristoiu) si asa mai departe…
  problema: daca ieri comunistii nu aveau chiar urechi implantate in fiecare zid, azi, tehnologia permite visul oricarui regim totalitar: controlul aproape absolut asupra a tot ce misca, informat despre tot, el poate mult mai usor sa sugrume orice impotrivire, sa loveasca la tinta, in sfarsit, raul a capatat mai multi ochi decat oricand. Deocamdata sta mai mult „pitit”, supravegheaza, se informeaza, dar vine ziua cand va lovi, sa ne pazeasca Domnul, si daca va fi sa ne distruga vietile, nu-i nimic, sa zicem ca si Iov: „Domnul a dat, Domnul a luat, fie Domnul laudat!”!
  Andrei

 61. Maresalul spune:

  CARTEA ESTE SUPERBA !!!! FELICITARI !!!

 62. Ed spune:

  Este foarte bine..publicitate gratis

 63. […] (nota: e acelaşi pesonaj care critica romanul “Diavolul este corect politic” scris de părintele Savatie Baştovoi) https://savatie.wordpress.com/2010/09/11/radio-france-internationale-ataca-de-la-berlin-romanul-%E2%8… […]

 64. […] (nota: e acelaşi pesonaj care critica romanul “Diavolul este corect politic” scris de părintele Savatie Baştovoi) https://savatie.wordpress.com/2010/09/11/radio-france-internationale-ataca-de-la-berlin-romanul-%E2%8… […]

 65. Dan spune:

  Da, este bine, acest video arata ca cartea sea atins cu adevarat scopul, si a trezit/deranjat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: