PRIGOANĂ, NU ALTA! (Criza mondială și impozitul pe lumînări)

Prigoană senior pare să fi găsit soluția pentru ieșirea țării din criză: impozitarea lumînărilor și a pomelnicelor. Dacă îl vedeai la Realitatea TV în avîntu-i idealist, înflăcărat de dorința sinceră de a da pensii bătrînilor și zahăr copiilor, nici n-ai fi zis că omul acesta are la chimir PIB-ul pe un an al României făcut, vezi bine, din gunoi. Acest proletar cinstit pornit să caute bani pentru pensionari și clasa muncitoare nu i-a găsit în altă parte decît în ograda bisericii. De asta trăim greu, pentru că biserica e bogată. Această teză leninistă, căzînd în capul tare al domnului Prigoană, sub formă de stea sau de coloană, sau poate de ciocan, sau poate de compas, a scos scînteia care l-a aprins. Și acum Prigoană arde în flăcări roșii ca Ferrari-ul lui fecioru-su la gîndul cît de greu o duc oamenii în România din cauză că lumînările nu sînt impozitate.

Cu mulți ani în urmă, dar nu chiar atît de mulți încît să uităm, Lenin a invocat sărăcia populației pentru confiscarea aurului bisericii. Mai întîi Lenin a creat o foamete artificială care a ucis peste șase milioane de oameni. Într-o scrisoare secretă către Molotov, Vladimir Ilici scria: ”Acum, cînd mii de cadavre stau pe drumuri, trebuie să acționăm. Masele flămînde ne vor susține în operațiunea noastră de confiscare a aurului bisericesc”. Aurul din biserici a fost luat, bisericile au fost demolate sau transformate în grajduri și depozite, două sute de mii de clerici, în frunte cu patriarhul Tihon, au fost uciși. Dar sărăcia a devenit și mai cumplită, pentru că ajutorarea poporului a fost doar un pretext. De fapt, tot aurul a plecat afară, în Elveția. Și ca să aibă fiecare mai multă pîine, Lenin și Stalin au găsit o altă soluție: au redus populația, exterminînd peste șaizeci de milioane de oameni nevinovați.

Biserica Română este bogată, e adevărat, pentru că românii își iubesc biserica. Ce treabă are Prigoană dacă un credincios, fiu al Bisericii, dorește să lase la altar un ban? E ca și cum tatăl Prigoană ar da fiului Prigoană bani de o mașină sau de medicamente. Să se impoziteze lumînările? Dar oare preoții care au lucrat la canal, la drumuri, la ocnă nu și-au cîștigat dreptul de a aprinde o lumînare fără ca un Prigoană sau alt prost să-i caute prin buzunare?

Să fie oare planul de slăbire a bisericii adevăratul motiv pentru care așa numita criză este atît de prost administrată în România? Are vreo legătură noua catedrală patriarhală cu dorința masono-comunistă de a asmuți masele asupra bisericii? Va renunța oare patriarhul la babiloniada cu catedrala, pentru a mai slăbi sminteala în popor, sau, dimpotrivă, va renunța la preoți, dîndu-i pe mîna lui Prigoană?

Răspunsul cred că îl vom afla mai repede decît ne așteptăm.

57 Responses to PRIGOANĂ, NU ALTA! (Criza mondială și impozitul pe lumînări)

 1. ada spune:

  Doar începutul durerilor…
  Ce văd prima dată aici şi mai colea? Ura.

 2. Donkeypapuas spune:

  De ce acest individ (îmbogăţit din afaceri cu…. statul) nu scoate imbecilităţile acestea pe gură în timpul campaniei electorale? De ce formatorii de opinie (aşa cum li se spune de câtva timp) nu îi încadrează în acel curent politic asemănător după vorbă şi după port? Respectiv, în cazul lui Prigoană, de extremist de stânga. Dar nu numai de Prigoană este vorba aici. Cum se face că alt anticlerical vehement, Remus Cernea, este proclamat cu seninăttate adept al valorilor de… dreapta? Cum se face că ziare ce răspândesc senin propagandă homosexuală, idei cosmopolite antinaţionale, imoralităţi şi pornografii se declară şi ele a fi de… dreapta? Nu e timpul ca acestor oficine, ca acestor propagandişti să li se pună la cap eticheta potrivită? presă şi ziarişti de extremă stângă.

 3. Marcela spune:

  Pe banii astia nu am platit noi deja impozit? De aia avem impozit pe orice venit.
  Se deduce din impozit omului care da bani la biserica?

 4. codrin spune:

  Felicitari pentru articol Parinte! 🙂

 5. Marcela spune:

  Si e dureros ca se gandesc sa impoziteze banul vaduvei.
  Nu-l urasc, il compatimesc.

 6. Cla spune:

  Initiativa este clar naiva (sa nu-i spun altcumva). Insa Biserica are datoria de a inveta sa se administreze singura, fara sa mai depinda de regimul bolsevico-masonic, de care suntem condusi.

 7. m.g. spune:

  Intrebare: Cum s-au imbogatit masonii ?

  Raspuns: Contracte cu statul.

 8. Vasilica spune:

  Initiativa este penibila dar stiind din ce asociatie face parte d-ul Prigoana nu ma mir ,ca doar a spus-o in direct la tv.Am vazut ceva din emisiune si am observat stanjeneala d-lui Prigoana in fata argumentelor pe care le aducea d-ul

 9. Vasilica spune:

  Initiativa este penibila dar stiind din ce asociatie face parte d-ul Prigoana nu ma mir ,ca doar a spus-o in direct la tv.Am vazut ceva din emisiune si am observat stanjeneala d-lui Prigoana in fata argumentelor pe care le aducea d-ul Teodorescu si d-ul Ciachir in apararea bisericii.Era socat d-ul Prigoana de ce auzea ,pt.ca probabil nu a citit nici nu prea a auzit de cele teologice sau despre randuielile bisericesti .:))

 10. alvi spune:

  Dumnezeu sa ne fereasca de asemenea ” prigoana „!
  este rusinos pentru poporul roman ca are asemenea exponate . mai rusinos cred ca este insa faptul ca se face specula mediatica din asemenea aberatii. prigoana este si initiatorul proiectului de lege ultracomunist de a lasa preotii fara salariu , in conditiile in care multi dintre acestia traiesc cu salarii mizerabile , sub 1000 lei ,in timp ce asemenea specimene capusa ale poporului roman , precun prigoana ,indraznesc sa arunce cu mizeria lor in ceea ce avem inca mai de pret : Biserica .Inca ma oripileaza mentalitatea celor care sunt de acord si sustin pe prigoana fara a realiza manipularea la care sunt supusi . mai trebuie un proiect de lege prin care sa se propuna inchiderea preotilor in lagare de munca si , evetual castrarea , atunci nu s-ar face doar economie la buget ci s-ar aduce si profit …
  totusi, poate s-ar face ceva economie daca s-ar respecta promisiunea facuta in campania electorala ,aceea de a mai reduce din parazitii din parlament ,printre care si prigoana si daca s-ar confisca averile dobandite in mod ilicit

 11. adi spune:

  totusi preotii catolici taie chitanta pentru banii pe care ii primesc…

 12. mihailandrei spune:

  La 10 ani după instaurarea bolşevicilor la putere, un nou val de cruzime s-a năpustit asupra bisericii ortodoxe ruse.
  Pe lângă mascarada anticreştină din publicaţii si conferinţe atee s-a forţat educaţia copiilor în spirit anticreştin mergând pâ­nă acolo ca să-i transforme în delatori ai celor ce se rugau, chiar si a părinţilor si preoţilor, folosindu-i si în biserici pentru a nota numele celor ce le frecventau.
  Anul 1929 a atins culmea nebuniei antireligioase începând cu transformarea bisericilor în muzee antireligioase, magazii, săli de reuniuni sau distractii.
  Prin lege, în acel an au interzis viata mo­nahală, au distrus capelele creştine trecându-se la închiderea a 540 biserici printre ele numărându-se 63 sinagogi si 18 moschei. A urmat dărîmarea bisericii „Sf. înălţări din Odesa si a catedra­lei „Sf. Nicolae” din acelaşi oraş.

  Tot în acel an 1929 pe tot cuprinsul Uniunii sovietice s-au înscenat sute de comploturi de câtre politia secretă iar episcopii de Iaroslav si Kindisna au fost împuşcaţi printre sutele de ofiţeri si ţărani înfometaţi, care se revoltaseră disperaţi.

  Nimic nu s-a schimbat!

 13. Theodora spune:

  Il cunosc personal pe acest individ.
  Am lucrat la una dintre firmele lui pana acum cateva luni.
  Este un om rau la suflet.
  Nu ii pasa de nimeni decat de el.
  A dat afara jumatate din angajati.
  Oameni saraci amarati, cu multi copii, cu greutati.
  Tipa si jignea angajatii.
  Chiar daca acum sunt fara serviciu… sincer… ii multumesc Bunului Dumnezeu ca am scapat din nebunia aia.
  Toata lumea tremura cand venea el prin firma.

 14. mihu spune:

  adi,

  când faci politică, trebuie să rupi și chitanțe 🙂

 15. Ioan spune:

  Oameni buni,folositi inteligenta dumneavoastra pentru a putea darui idei celor care se lupta impotriva neregulilor pe care le enumerati. Sant ortodox din biserica ortodoxa finlandeza din 1992. Si aici biserica plateste taxe la stat pentru lumanarile vandute (produse 100% doar din ceara curata la singura manastire de maici a tarii,statul finlandez daruind acestei manastiri monopol national in producerea lumanarilor care se vand in bisericile ortodoxe din Fi). In Romania santeti atat de multi oameni inteligenti, cu suflet curat, incat veti putea invinge pe anticristi. Doamne Ajuta!

 16. […] Parintele Savatie Bastovoi: PRIGOANĂ, NU ALTA! (Criza mondială și impozitul pe lumînări) […]

 17. viorica spune:

  ….la preoti, de buna seama … chiar suspendand proiectul catedralei, curentul de opinie este deja lansat; se pot deosebi ceva tuse ingrosate pana la absurd datorita neatentiei( se poate citi egoism) cu care traim viata noastra si a cetatii, neputintei de a avea o prespectiva corecta, dreapta asupra realitatii, si nu in ultimul rand credintei putine ca Dumnezeu primeste si vindeca toata grija sufletului noastru.
  Ce e Prigoana? putin mai mult decat un fir de praf – graunte! mie imi pare destul de chinuit in pielea lui( si numele, saracu’ – suna asa nefericit!)…
  Dupa regulile sistemului, orice modalitate de a duce oamenii la disperare este buna – de la confuzie pana la revolta. Si daca se poate sa-i lipsesti de orice punct de sprijin cu atat mai bine ….a se vedea si zbuciumul democratic si umanist al ASUR.
  Dar preotii sunt fratii nostrii mai mari, mijlocitorii mantuirii noastre – si daca-i vor da pe mana lui Prigoana, acolo ii vom urma si noi …

 18. viorica spune:

  @adi
  totusi, activitatea religioasa nu ar trebui sa fie conditionata de achitarea contra-valorii ei in bani numindu-se prestatie, serviciu …
  Preotii catolici elibereaza si factura?

  P.S.din cate stiu, regula taierii de chitante este si in BOR

 19. ilie spune:

  Numele lui Prigoana spune multe. Daca mai e si prostovan, e clar…

 20. Rodica spune:

  Conducatorii trec,noi de-am rezista…

 21. Georgica spune:

  @Rodica : amin!

 22. Preoţii nu sunt datori cu impozite la Stat, ca şi cetăţeni, sau Biserica este în afara Statului? Bani de la Stat ştiţi să luaţi…

 23. catalin spune:

  Nu dati Cezarului ce este a lui Dumnezeu … ca va ajunge judecata lui Hristos …

 24. Fistic spune:

  Raspunsul il stim deja. Cat priveste catedrala, va reamintesc ca actualul presedinte, pe cand era primar, a organizat un miting (!) in Parcul Tineretului ca sa nu se construiasca acolo, fiindca asta ar fi insemnat daramarea mausoleului comunist. Umbla vorba ca atata timp cat va fi el la putere, nu se va ridica piatra pe piatra la catedrala. Pana acum, vorba nu s-a dezmintit. Nu degeaba l-a felicitat Peres cand a venit in Romania…

 25. fanu spune:

  păi sminitul ăsta de prigoană îi mason, la ce să te aştepţi de la el???

 26. […] României, Silviu Prigoană , vrea să legalizeze Prostituţia. Fratele Savatie Baştovoi  l-a pus la punct deja pe cotonog într-un articol devastator. Aştept să ia din nou atitudine faţă de acest derbedeu periculos. […]

 27. Paisie Gheară spune:

  Prigoană a întrecut orice măsură. Acum vrea legalizarea prostituţiei.

 28. […] infiltré dans le Parlement de la Roumanie,  Silviu Prigoană , veut légaliser la prostitution. Brother Savatie Baştovoi déjà mis en place un article sur clopinant dévastateurs. Attendez-vous à reprendre attitude à l’égard de ce voyou dangereux. Je n’ai rien […]

 29. Charlie s Angels spune:

  Parinte Savatie,
  Iarta-ma te rog dar deocamdata traim intr-un stat laic, si in orice economie din lume veniturile din donatii sau din luminari ale bisericii se impoziteaza. Exceptia s-a numit Grecia dar ati vazut ce economie au grecii in ziua de azi. Poate ca ma veti afurisi dar asta este situatia economica azi, dramatica. Si eu nu sunt prigoana ci un simplu economist.

 30. Ion spune:

  Pe „Reporter virtual”, este un articol, „Construiti catedre, nu catedrale”. Mergeti la pagina respectiva si cititi. Pentru cei ce nu stiu, Lovin se arata a fi credincios. Cititi, apoi spuneti. (si articol si comentarii)

 31. […] Mason Jew infiltrated the Romanian Parliament, Silviu Persecution, wants to legalize prostitution. Brother Savatie Baştovoi already put in place an devastating article on hobbling . Expect to take back attitude towards this dangerous rogue. I  know  many quality Hebrew, but […]

 32. Paisie Gheară spune:

  @ Dr. Mihnea GEORGESCU-DOBROGEA:

  Biserica este în AFARA şi DEASUPRA statului. Statul e o instituţie goală. Statul nu dă bani Bisericii, ci oamenii o fac. Creştinii.

 33. Părinte, vă sugerez un articol despre Rosh Hashannah şi despre elementele de continuitate dintre iudaism şi creştinism. Ar fi binevenit, pentru Iluminarea Masselor… Dumneavoastră, ca şi Călăuză Spirituală…

 34. ieromonah savatie spune:

  Charlie s Angels

  pentru a lamuri aceasta problema nu e suficient sa fii un simplu economist. E mai degraba o chestiune de drept si de traditie. Exista mult mai multe state in care biserica nu e impozitata, mult mai mari decit Grecia si decit Romania. Te las sa le identifici.

  Statul roman a devenit laic cu pret de singe a milioane de oameni in decursul a mai mult de un secol. Cam de ce ar trebui sa facem din acest soi de stat o regula si un etalon? Statul Israel e mai putin laic si o duce mai bine, daca e sa dau o replica la argumentul Greciei, a carei economie in nici un caz nu s-a ruinat din cauza luminarilor, ci poate din imputinarea lor.

  Nu sint de acord cu argumentul laicicitatii statului pentru ca e un argument ce s-a impus prin singe si minciuna, de la Revolutia franceza incoace. De altfel e si argumentul lui Lenin in campaniile sale singeroase impotriva Bisericii. Si acum cei care au ucis crestini si au pradat bisericile cu toate averile lor, in loc sa plateasca despagubiri, dupa modelul Holocaustului, au nebunia sa mai ceara impozite. Pe ce, pe luminari si inmormintari?

  Crestinii isi platesc impozitele si darile la stat, muncind, iar pentru rugaciune si comuniune sa plateasca tot statului? Adica din cei doi bani ai vaduvei cit sa revina statului, 19, 21 sau 24 la suta? Din acesti bani s-au ridicat biserici si manastiri care impodobesc Romania, trezind admiratia si respectul strainilor. Pentru ca nimeni nu vine in Romania sa vada economisti, dar vin sa vada biserici si manastiri. Si, ca sa fim putin „economisti”, statul isi are partea sa de cistig si din aceasta.

  Aceasta este lege Dumnezeiasca lasata dintru inceput evreilor si, prin Hristos, prin gura Apostolului Pavel, noua tuturor, ca biserica sa se chiverniseasca din darile credinciosilor, a fiecaruia dupa puterea sa, iar preotii sa traiasca din ce se aduce la altar. Pentru aceasta preotii nu ar trebui sa ceara leafa de la stat, iar statul sa lase in pace biserica sa se chiverniseasca din banii munciti de credinciosi.

  Iar daca vrea vreun politician sa mearga impotriva a ceea ce insusi Dumnezeu a rinduit pentru Biserica Sa, n-are decit, caci nu e prima data, dar sa-si asume consecintele.

 35. Hohmah spune:

  Drag Parinte !

  Incerc si eu timid sa am rabdare cu toti acesti „doctori” si „experti”. Ce putem face altceva ?
  Observ ca nu se lasa si continua cu jignirile si ofensele, cu minciunile si neadevarurile mascate sub aura dragostei de oameni.
  Ei iubesc oamenii ! Dumnezeu nu ! – zic aceste lepre.
  Unii chiar au dreptate in ceea ce spun despre Prigoana,dar …atentie ! Ei se considera pre sine … drepti.
  Aici este cel mai mare pericol ! Si cel mai perfid ! In cei care il vor pe actualul „marinar” si oamenii lui (gen Prigoana) dat jos si pus in locul lui unul gen Constantinescu, cel care sub masca crestin-democratiei a aprobat survolarea Romaniei de catre avioanele NATO ce au bombardat Belgradul. „Crestin-democratul” propus de martirul Coposu ,care s-a fotografiat langa Ion Iliescu si Gorbaciov si se da drept dusman al securitatii ! El insusi fiind o unealta maleabila a satanei prin intermediul lui Soros si nu numai !
  Asa ca „scapam de dracu (cand om scapa) si dam de tat-su”.
  Dumnezeu sa ne lumineze !

 36. elena spune:

  Prigoana cand a venit cu nastrusnicia asta,inainte sau dupa infarct?Domnule,oamenii astia nu se intorc spre credinta nici cand simt taisul coasei la ceafa!Asta e,cainii latra,caravana trece!Cu adevarat,prigoana asupra ortodoxiei capata consistenta,din ce in ce mai vizibil…individul asta facea de acum cativa ani tot felul de tampe comentarii,referitor la miile de oameni care stau la cozi,la Sfinte Moaste(in loc sa munceasca,desigur),imi aduc aminte ca era de Cuvioasa Paraschiva,asa ca buba lui la capusor este veche!Doar suntem o economie de piata,de consum,nu?Ce treaba mai are o astfel de societate cu Dumnezeu?!!
  Asta,bineinteles,poate fi incadrata la rubrica Acesti bolnavi care conduc Romania!
  Scapa-ne,Doamne,de ei!

 37. acelas spune:

  am cam uitat de ce ne mai propune printre altele acest stat, cu adevarat de cativa ani, ticalosit ! acum e intr-adevar ticalosit .

  http://www.mediafax.ro/social/prestatii-sexuale-cu-chitanta-fiscala-si-carnet-de-sanatate-propunere-legislativa-7136348

  sa vedem cati dintre noi se mai „preocupa” de acest flagel (sau altele, cum ar fi cele si mai recente, denumite siropos, eufemistic, extrem de siret si f. „politically correct”: „plannig familial” – despre care copii astazi invata inca de la primii ani de scoala, de necrezut !!!, sau alta sintagma: pai cred ca am sa fac o „intrerupere de sarcina” – nu avort si crima !!, ca si cum intrerupi o apa de la chiuveta.. ) prostitutia – un flagel nu numai trupesc, ci mai ales duhovnicesc, de pangarire si ticalosire cu „acte in regula” a sufletului unor femei, care din diverse lipsuri de venit, alege sa se roage de stat ca sa fie profanat trupul, impreuna cu chipul si asemanarea cu Dumnezeu pe care le au ele ca fapturi zidite de El, iar statul le primeste si le „magaie” cu „blandete” pe crestet, iar mai mult ! pare a „intelege” si situatia „sarmanilor” consumatori (barbati) , care saracii de’ ! , or aveai si ei „nevoi”, normal nu? , „pai pt ce traieste omul?” (halal animalism, in care a degenerat omul, victima

  STAT TICALOSIT si acum TICALOS !

  pana la urma, cine sunt de fapt acesti oameni, politicienii care ne conduc? (prigoana, blaga – cel care inca in urma cu cativa ani, la primele zile de la instalarea sa in functia de ministru de interne, nu avea altceva mai bun de facut decat sa se zbata din rasputeri sa promoveze aceasta lege a prostitutiei, sau probabil acum si basescu – mai ales in disperarea si goana furibunda care a cuprins „mai marii” Roamaniei de a mai „ciupi” si alte taxe si impozite…).

  Pana la urma cine sunt ei, de se dau atat de incantati fata de aceasta practica? cumva niste barbati care au fost sau poate se mai duc chiar inca .., cum se zice pe romaneste, si ei la „curve” ? (si mai ma intreb, dintre multele femei care mai de curand si-au facut intrarea in politica romaneasca si sunt acum si in parlament, se gaseste vreuna acum care are un cuvant de spus? una dintre ele, colega de partid si cu ticalosul initiator, este chiar presedinte de camera parlamentara …)

  Doamne, miluieste-ne !

 38. Vio Bota spune:

  Constatam o campanie incredibila impotriva Bisericii, care, din pacate, este alimentata de diversi exponenti ai clerului care nu sunt preocupati decat sa se imbogateasca. E nevoie de mai multe astfel de Voci, de mai multe site-uri, bloguri, care sa lupte pentru pastrarea valorilor unice ale Ortodoxiei…

 39. Florin spune:

  Raspunsul parintelui, dat domnului economist nu este numai un raspuns in sine ci o serie de lamuriri pentru mine…..(eu sunt fizician ca profesie) deci multumesc parintelui si… bine ca s-a pus aceasta intrebare!

 40. elaina spune:

  Evident ca Patriarhul va renunta la preoti(i buni), ceea ce si face de cand s-a instalat in Deal. Oricine nu urmeaza linia reformatoare (ecumenista) a lui, este fie inlocuit, fie deportat. Ori, de cele mai multe ori, si una si alta. Ca deh, astfel de preoti – marturisitori ai ortodoxiei autentice, fac disonanta cu duhul ”liberal” care-l tot anima pe acest Patriarh zi si noapte, noapte si zi. Încotro ne duce si spre ce ne indreapta ”domnia sa”? E lesne de ghicit… Orb sa fi… Sa renunte la Catedrala ? Fereasca Dumnezeu !! Pai, d-lui cu ce va mai ramane in constiinta Bisericii ? Doar cu trustul media – prin care-si promoveaza eretici si eretismul? Ooo.., e umilitor, doar cu atat? El e ”croit” ptr. gesturi mari si mărețe. Si nimic nu-i va sta in cale sa si le implineasca. Calcand chiar si peste cadavrele parintilor marturisitori (cei putini care-i mai avem), calcand chiar peste Hristos si Crucea Sa. Triste vremuri traim si jalnice modele si repere mai avem si vedem in cei care se dau drept PASTORII nostri cei PREA FERICITI si PREA SFINTITI.

 41. bogdan spune:

  măi da naivi sunteţi dei plîmgeţi pe săraci popi,cînd cel mai mic salariu e de 1269-1868,25,iar patriarhul 8248,5ron.Cît priveşte comunismul sau turnători la cine trebuie ,mai fideli ca ei nu e nimeni.Ce mai evlavie cu 195000ha păduri la moldova şi-n alte părţi.TV;RADIO,asociaţi nonprofit,impozte ioc şi din toate fac ghişeft.Dacă-i apăraţi şi pe aceşti nevoiaşi ne merităm soarta de ROBI pe care fără RUŞINE ne o propovăduesc.bogdan

 42. Un film de (i)epocă pentru Părintele Savatie:

 43. Donkeypapuas spune:

  @bogdan
  Nu mai scoate neghiobii din gură şi din tastatură. Şi în plus care este contribuţia statului la acel salariu şi la contribuţiile sociale care se plătesc. De fapt care ste contribuţia statului la bugetul unei parohii? Vă spun eu: NIMIC! Există doar două feluri de sprijinire a parohiilor:
  1. Sprijinul care se dă la salarizare. Este vorba de 600 lei pentru personalul clerical sau neclerical al parohiei. Aceşti bani NU sunt incluşi în bugetul de cheltuieli ai parohiei pentru că ei sunt plătiţi pe statul de salarii de la protoierii fiind viraţi de Ministerul Cultelor via consilii locale. Să zicem că e vorba de acei „1269” lei de care vorbeşti dumneata: Se scad cei 600 lei şi rămân 669 lei care vin din fondurile parohiei. La salariul de bază de 1269 se plătesc şi asigurări de sănătate, şomaj, CAS IMPOZIT, aşadar încă vreo 600 lei care se duc spre alte instituţii. Prin urmare: „1269” + cca 600 = 1869. Din care statul acoperă doar 600 lei. Restul? Şi fără să mai spun că există destul personal clerical şi neclerical ce nu intră sub acest sprijin financiar.
  2.1. Există şi sprijinul financiar venit prin Ministerul Cultelor pentru anumite proiecte, punctual. De exemplu pentru consolidare. Toţi aceşti bani trebuiesc obligatoriu justificaţi prin facturi, chitanţe etc.
  2.2Între timp statul nu mai sprijină nici cu aceşti bani ci însărcinează anumite firme (care dau din urechi unde trebuie) pentru a realiza direct proiectele. Iar parohiile, deşi beneficiare ale acelor acte, nu pot verifica în nici un fel capitalul folosit şi modul de folosire al acestuia. Pentru că nu face parte din bugetul său ci al altora.
  repet pentru acest punct 2: sunt proiecte bine recizate.

  Şi acum vine grosul problemei: dar ÎNTREŢINEREA de zi cu zi a bisericii? Rezolvarea problemelor curente? Construcţii, refaceri, ajutoare sociale care nu au sprijinul de la punctul 2? Electricitate, gaze naturale, apă, lemne, comunicaţii? Cine sprijină astea? Statul NU! Astea vin din acel ban al credincioşilor. Al credincioşilor care nNU plătesc zeciuială direct de pe statul de salarii ca în sectele din care fac parte mulţi din cei ofuscaţi de „practicile” pe care zic ei că le-ar avea Biserica NOASTRĂ (nu a lor) Ortodoxă.

 44. Petru spune:

  …pringoarna este un mare escroc mason,deci pentru inceput propun sa i se ia picioarele…apoi,de nu-si va reveni,sa i se separe capul.Traiasca legiunea si capitanul.Vesnica pomenire lui C.Z.Codreanu

 45. angela spune:

  Oare chiar intamplator poarta acest nume?Nu este prima data cand acest om este impotriva crestinilor si a bisericii.Exemplu fiind implantarea cipurilor spunand ca va fi primul care-si va face implantul in mana.Cineva zicea sa-si faca si in picior dar sa lase altora dreptul sa aleaga.

 46. Hohmah spune:

  @Donkeypapuas

  Ai dreptate in raspunsul catre @bogdan!

  Doamne ajuta !

 47. Donkeypapuas spune:

  UPDATE
  Între timp şi salariile dar şi „măreţul ajutor” de la stat au scăzut cu 25%. Astfel, nu mai putem vorbi de 600 lei per persoană angajată ci de 450 lei. E o sumă enormă, nu-i aşa?

 48. Adrian.I spune:

  @bogdan.Tovarase ai „dreptate”.”Popii” sunt dusmanii poporului, traiasca internationala.

 49. slova.vie spune:

  va recomand tuturor o carte:

  pe care cred ca parintele o stie deja.
  cred ca va va fi de folos, caci va mai lumina un pic ansamblul celor pe care le vedeti la tv, le cititi in ziare, etc.
  atat dincoace cat si dincolo de prut.
  v-as mai propune un exercitiu de atentie: o comparatie intre cele pe care vi le amintiti ca s-au intamplat in romania (mai ales de manipularea ziare & tv) in anii de dupa ’89 si cele ce se intampla acum in rep moldova, prin trusturile de presa venite la chisinau din romania, cu misiune „europeana”…

 50. Fabian spune:

  @Bogdan: „măi da naivi sunteţi dei plîmgeţi pe săraci popi,cînd cel mai mic salariu e de 1269-1868,25,iar patriarhul 8248,5ron.Cît priveşte comunismul sau turnători la cine trebuie ,mai fideli ca ei nu e nimeni.Dacă-i apăraţi şi pe aceşti nevoiaşi ne merităm soarta de ROBI pe care fără RUŞINE ne o propovăduesc”.

  Poate taica-tau securist are 1269 lei salariu!preotii de la noi din oras nu au mai mult de 700 lei iar cei misionari jumate din astia!plus ca n-au dreptul la contributii,cantareti,oameni de serviciu, pt ca sunt misionari. deci nu mai scoate minciuni pe gura ca rad si curcile de tine,anticrestin cretin.
  Cat priveste „turnatorii” de preoti,sunt sigur ca n-ai auzit de cei peste 2.600 preoti-detinuti,sute au preferat sa moara in chinuri groaznice decat sa divulge secrete.
  Si DA, ne meritam soarta de ROBI cu asa cretini-anticrestini ca Prigoana sau ca tine. ar trebui sa punem mana pe furci sa va scoatem afara pe toti masonii si liber-cugetatorii. VOI sunteti RUSINEA acestei tari,ciuma si holera ei, iar nu preotii!
  Felicitari pt articol, parinte!! Dumnezeu sa va ajute pana la sfarsit in marturisirea Adevarului.

 51. Fabian spune:

  Si ne aducem aminte cati preoti au infundat temnitele comuniste pt ceea ce s-a numit „omisiune de denunț”. Adica oameni pedepsiti de bolsevici ca au dat buna ziua unui prieten al partizanilor din munti si nu au anuntat securitatea! Cati preoti batuti si omorati ca au sprijinit cu alimente, sfaturi si incurajari ori ei insisi au fost luptatori activi. Vezi preotii PIMEN BARBIERU, GHERASIM ISCU, STEFAN MARCU, NIL DOROBANTU (pustnic!), ARSENIE BOCA (dus la Canal din aceasta cauza!).Sau ca au dat un pahar de apa sau o bucata de paine unui fugar urmarit de securitate.
  Aceste lucruri desigur nu le stiu liber-comentatorii anticrestini care se afla in treaba, saracii, Dumnezeu sa-i ierte!

 52. Adrinskaia spune:

  Sa inteleg ca daca te sileste cineva sa-i dai camasa, sa nu-i dai si haina, si ca vrajmasii nu trebuie iubiti…; imi cer ierare, dar sunteti siguri ca Lazarev este un mare eretic ? … si mie imi este tare greu sa nu judec si sa vorbesc de rau, mi-ar trebui poate un super-dictionar explicativ…sigur nu pacatele noastre si putina noastra iubire au distrus dintotdeauna Bisericile ? IERTATI-MA…

 53. Dorian spune:

  Solutia sa „iesim din criza” e sa credem in Iisus Hristos si sa facem ce a zis Iisus:cei bogati sa imparta cu saracii, daca nu…soarta bogatului ii asteapta-nu cred ca Pe Dumnezeu Il intereseaza daca e preot sau nu(adica nici „clerul” nici restul nu sunt scutiti. prigoana ar trebui sa isi dea averea saracilor, nu vedeti ca totul e show, nu iese decat sa mai ameteasca(crede el) populatia.nici nu imi mai vine sa comentez

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: