Un britanic a implorat să fie lăsat în viaţă, chiar înainte să fie deconectat de la aparate

Un britanic rămas paralizat a implorat, clipind, să fie lăsat în viaţă, cu doar câteva momente înainte să fie deconectat de la aparate, relatează Sky News.

Richard Rudd, tată a doi copii, a reuşit să clipească de mai multe ori, chiar când se pregătea deconectarea sa de la aparate. Momentul a fost surprins de o cameră video folosită pentru un documentar despre pacienţii în comă.

Iniţial, medicii au spus că Rudd este în comă ireversibilă şi că ventilatorul este singurul lucru care îl mai ţine în viaţă. Familia şi-a dat permisiunea pentru întreruperea tratamentului. Când medicii se pregăteau, Rudd a început să clipească. Întrebat de doctori dacă vrea să trăiască, el a spus „da” mişcându-şi ochii.
Cazul probabil va realimenta dezbaterile pe această temă. Rudd suferă de sindromul „de captivitate”. Pacienţii pot auzi, simţi şi gândi, dar nu pot vorbi şi nu-şi pot mişca membrele. Totuşi, mişcarea ochilor este posibilă, dacă nervii ce conectează creierul cu muşchii ochilor nu au fost afectaţi.

Profesorul David Menon a spus că Rudd îşi aminteşte că a avut un accident şi „de trei ori a dat de înţeles că vrea ca tratamentul să continue”.

Citeste un fragment dintr-un roman despre Eutanasie:
Sa privesti un cires inflorit prin fereastra azilului de batrini

26 Responses to Un britanic a implorat să fie lăsat în viaţă, chiar înainte să fie deconectat de la aparate

 1. „Mare eşti Doamne şi minunate sunt lucrurile Tale, şi nici un cuvânt nu este de ajuns spre lauda minunilor Tale !”

 2. Viorica spune:

  Adeseori, deplin sanatosi, ne risipim in toate partile, irosind viata noastra; uneori ne trezim in situatia de a hotari asupra vietii/mortii altora; probabil Dumnezeu ne incearca si inima si dragostea cu care acoperim aceasta hotarare. Este, poate cea mai fireasca forma de a-ti pune sufletul pentru celalat. Daca pentru viata ta este greu de suportat ca TU ai ales gresit – cum poate fi sa vezi implinidu-se celuilalt pentru care ai ales, care iti este apropiat? Imposibil de suportat : fie implori pe Dumenzeu sa te asiste, fie renunti la suflet !

 3. jurodstvo spune:

  cu adevarat, cea mai mare provocare este VIATA nu moartea! Imbucurator ca omul a ales sa traiasca.

 4. Soldatul dac spune:

  Englezul merita admiratia noasrta pentru ca nu a renuntat la viata.

 5. Viorica spune:

  Intr-adevar, minunate sunt lucrurile Domnului ! Si voia Lui este sa tina aprinsa scanteia vietii. Oare Rudd a ales viata ?
  Ar trebui sa intelegem in intregime grozavia situatiei bietului om: nu se poate folosi de trup, nu poate vorbi – este sustinut in viata de ventilator – un trup cu semne vitale…
  In fata mortii, alegem viata, pur si simplu pentru ca ne temem de moarte, de necunoscut; identificam in mod reflex moartea cu tot ce este mai neplacut, cu suferinta. Rareori, suferinta sufletului ne face sa chemam moartea, ca odihna – si aceasta dintr-un adanc necunoscut al constiintei noastre. Sa traiesti ceea ce ales Rudd ca „viata”, in masura in care este/va fi constient, este o cale teribil de grea, o cruce imensa atat pentru el cat si pentru cei care il iubesc. Asta daca „incuviintarea continuarii tratamentului” nu este pretext pentru experimente.
  Noi oamenii, cu orgoliul increderii nemasurate in propriile puteri, sfidam voia Domnului, crezand ca putem crea sau prelungi viata…
  Doamne iarta-ne si ne miluieste !

 6. constructii spune:

  au lasat un om sa moara cand acesta cerea cu disperare sa ramana in viata! pai asta nu se numeste crima?

 7. Flori spune:

  Aveti dreptate parinte.Asta e inceputul. Azi ii eutanasiem pe cei aflati in coma, si maine se legifereaza eutanasierea asupra tuturor oamenilor.Insa, Dumnezeu este alaturi de noi si ne spune, pur si simplu, ca viata este darul Lui pt noi si doar El hotaraste sfarsitul.

 8. Andreea spune:

  Ca urmare a unei cazaturi acum cativa ani, tatal meu a paralizat.Ultima lui dorinta a fost sa-l vada pe fratele meu plecat din tara, dar in urma cazaturii a intrat in coma si a ramas asa aproape doua luni.Singurul lucru care il tinea in viata din pdv fizic erau perfuziile dar…si rugaciunile.Cand a ajuns fratele meu acasa,si-a revenit pentru scurt timp din coma insa nu mai putea sa vorbeasca.Era constient, auzea si ne confirma totul printr-o strangere delicata de mana, atat cat mai putea.Iar in ultima perioada intr-adevar doar privirea mai vorbea.Dupa ce nu i-au mai putut fi administrate nici perfuziile a mai rezistat 5 zile din dragoste de viata.S-a stins incet ca o lumanare, rabdand, caci toata viata lui a fost RABDARE,iar DRAGOSTEA ce a avut-o pentru noi, nu i s-a stins niciodata.Dar, multumesc lui Dumnezeu ca a plecat cu „merindea” de drum… sper intr-un drum plin de lumina.

 9. @Soldatul dac
  „Englezul merita admiratia noasrta pentru ca nu a renuntat la viata”cum fac unii….

 10. Mirel Banica spune:

  Impresionant! Nimic nu este mai trist pe lumea aceasta decat tristetea azilurilor de batrani din Occident si camerele de euthanasiere.
  La polul celalalt, mizeria batranilor care abia isi duc viata in satele pierdute si sarace din Romania.
  Astept calea de mijloc.

  Mirel B.

 11. Ortodoxu spune:

  @ Mirel Banica

  Mai trist, incomparabil mai trist decat „tristetea azilurilor de batrani din Occident” este tristetea azilurilor de batrani din Romania.

 12. […] Nou… Bătrânul era Vizionar… Ce spui, Savatie? This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← Ne […]

 13. Mihnea GEORGESCU-DOBROGEA spune:

  Cum să facem, Părinte, să nu ne smintim? Mă refer la articolul cu Papa în Cipru şi chestiunea ecumenismului… Am comentat aici, firul este mai actual.

 14. axxa spune:

  mie mi se par ciudati doctorii!
  cand au vazut ca omul „misca”, nu-sh de ce l-au mai intrebat daca vrea sa traiasca! doar nu el ii rugase sa-l omoare!

 15. mihu spune:

  Originile corectitudinii politice… un articol BETON!

  http://patrupedbun.net/originile-corectitudinii-politice/

 16. Serafim spune:

  Parinte Savatie, va rog sa luati legatura cu noi. Suntem un grup de tineri crestini ortodocsi si vrem sa va invitam cu citeva conferinte misionare la Londra. Email: Unitedmoldovans@yahoo.com

 17. cohner spune:

  http://www.toaca.md/?&page=news&row_id=139
  ia vedeti cum se pune problema
  ortodoxie sau moarte?

 18. @Mirel Banica: vai cat mult adevar ai grait, cand ai aratat cu degetul tristetea azilurilor de batrani din Occident. Am lucrat 3 saptamani in voluntariat intr-un astfel de azil, si in fiecare zi le plangeam la modul propriu de mila lor. Pot spune ca traiesc acestia intr-o curatenie de lux, sunt ingrijiti foarte bijne, hraniti foarte bine, fiecare are camera lui singur cu toaleta si baie. Insa vizitele rudelor sunt tot mai rare, iar la unii chiar deloc. Nimeni nu-i scoate un pic prin oras, nu au nici un eveniment in viata lor care sa le le dea un sentiment de bucurie, de un rost de a mai trai.

 19. Viorica spune:

  @Andreea: cred ca dragostea pentru voi l-a ajutat sa-si implineasca rostul – asa cum dragostea voastra pentru el este calauza pe drumul spre Lumina; fara dragostea aceasta care iata, biruie firea trupului – viata se goleste de sens…
  @Mirel B & ordodoxu: cu mult mai trista imi pare impietrirea inimii celor vii si sanatosi, si in putere; care, zicand ca vor sa-si traiasca viata abandoneaza neputinciosii – fie ei batrani sau copii -prin azile acelea.
  Nu odata mi s-a intamplat sa las cativa banuti ferindu-ma sa privesc nefericirea omului… ce sa mai spun de vorba buna sau suspin? asta nu-i trist?

 20. Dr. Mihnea GEORGESCU-DOBROGEA spune:

  Iubite frate Cohner,

  Am urmărit filmul… ce pătimesc fraţii noştri pravoslavnici din Vladimir… православие или смерть!

 21. Viorica spune:

  Inca de dimneata incalzesc in suflet gandul bun de „La multi si binecuvantati ani!” pentru Sfintia Voastra. Si, recunoscatoare aduc multumire Celui Preabun, Hristos c-a rinduit – prin Dvs. bland, sa ma ridice (iar!), chemandu-ma Acasa.
  Bucurie, Pacea si Harul Domnului sa se reverse asupra Dvs!

 22. Dragos spune:

  acesta _nu_ este un comentariu care sa apara public
  daca vreti reformulati-l dumneavoastra si postati-l
  consider ca nu are formatul cizelat

  actele biometrice pot fi precursoarele nazismului in Romania

  combinati continutul articolului
  http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin#Social_Darwinism

  unde se vorbeste despre Darwin si varul lui Galton, care a aplicat social teoriile darwiniste ducand la „purificarea speciei”
  prin Eugenie si Biometrie, „stiinte” darwiniste inventate de Galton si consecintele lor :
  colectarea de date biometrice in SUA anilor ’30 si Germania nazista a lui Hitler, urmand in _sterilizari obligatorii_ in multe state inclusiv SUA (cam ca la cainii vagabonzi);

  aceste practici au incetat dupa 1945 cand s-a aflat ca germanii le-au aplicat cam prea sistematic

  noile buletine sunt declarate _biometrice_
  http://en.wikipedia.org/wiki/Biometrics

  se regasesc tot ce va inta in buletin

  Pe langa faptul ca noi ortodocsii _nu_ putem accepta actele biometrice, cu ajutorul lui Dumnezeu,
  din motive duhovnicesti,

  mai exista si un motiv foarte pamantean : statul care accepta asemenea acte va accepta premergatorii neo-nazismului globalizat, de unde nu mai este scapare

  daca credeti ca pot sa detaliez, scrieti la adresa de mail

  Doamne ajuta

 23. Cristina spune:

  Si cand te gandesti ca unii implora sa ramana in viata printr-o clipire de ochi, iar atatia alti oameni nu stiu cum sa o distruga pe a semenilor lor facand bani pe seama lor si indopandu-i cu diferite produse vatamatoare…

 24. Gabi M. spune:

  ATENTIE AICI: http://www.antipredazione.org Este si traducerea in engleza! Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: