VIDEO: Radu Moraru vorbind la lansarea romanului „Diavolul este politic corect” + o „SCRISOARE DESCHISA” + sondaj

SCRISOARE DESCHISA ADRESATA PARINTELUI SAVATIE BASTOVOI

Cu ingaduinta Sfintiei Voastre, parinte, revin asupra subiectului Radu Moraru, nu pt. ca as suferi de porniri obsesive, nici pt. a mi se da dreptate cu orice pret, ci pt. ca subiectul mi se pare deosebit de important si cred ca a fost tratat cu destula usuratate, chiar in ceea ce s-a vrut a fi replica Sfintiei Voastre la opinia de contestare a prezentei lui Radu Moraru la evenimentul de marti.Chiar si asa, nu stiu daca as mai fi facut-o, daca nu mi-ar fi cerut-o o multime de credinciosi, prieteni si cunoscuti, frati intru Hristos, care alaturi de mine, impartasesc aceeasi nedumerire in ceea ce priveste participarea jurnalistului respectiv la manifestarea cu pricina. Asadar, nu voi vorbi doar in numele meu!

Ceea ce noi contestam la Radu Moraru este NU ATAT lipsa calitatilor sale de om duhovnicesc(care,dealtfel,este evidenta!),desi, recomandabil ar fi fost sa invitati pe cineva cu mai multa aplecare catre biserica, CAT calitatea sa morala indoielnica de sustinator slugarnic al presedintelui Basescu! Suntem de acord ca “Nasul” a scos la iveala multe nereguli ale sistemului, ca a dezbatut subiecte de care altii s-au codit sa vorbeasca, DAR S-A COMPROMIS FUNDAMENTAL DIN MOMENTUL IN CARE L-A SUSTINUT FATIS PE BASESCU!!! In aceeasi situatie se afla si altii, ca de pilda, fratii Roncea, care s-au descalificat odata cu sprijinirea lui Basescu, cazand in dizgratia multor credinciosi!

Pe principiul “spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun CINE ESTI!”, cum puteti, Parinte Savatie, sa apareti alaturi de un jurnalist care sustine CU ENTUZIASM chiar(dupa cum s-a vazut!)un presedinte anticrestin, presedinte care, printre altele, sustine si promoveaza casatoria intre homosexuali si liberalizarea prostitutiei, care e aservit puterilor occidentale si structurilor masonice anticrestine(el, insusi, mason fiind!), care a pus in fruntea Institutului Cultural Roman( si il mentine in functie dupa tot ce a facut jignitor la adresa poporului roman!)un MIZERABIL, caruia mi-e sila sa-i pronunt numele, s.a.m.d??!! Ar mai fi destule de spus…

Sa nu ne spuneti, Parinte Savatie, ca nu cunoasteti aceste lucruri, pt. ca stim ca sunteti la curent cu realitatile romanesti, chiar daca stati dincolo de Prut!
Noi credem ca aceste chestiuni au relevanta pt. viata noastra duhovniceasca, pt. ca lansarea cartii Sfintiei Voastre este, inainte de toate, un act cu valoare duhovniceasca, si abia apoi, unul cu valoare culturala!

Prin urmare, in speranta ca ne-am facut intelesi, din momentul actual, vom pastra o anume rezerva fata de lucrarea misionara, si in sens mai larg,duhovniceasca, a Sfintiei Voastre!

Nu suntem dintre cei care va urmeaza orbeste, si tresar exaltati la fiecare vorba de duh pe care o rostiti! Va vom fi alaturi atata timp cat ceea ce faceti se va inscrie fara dubiu pe linia unei invataturi si a unei conduite crestine fara repros! (din pct. de vedere al faptelor marturisitoare, bineinteles, macar!) Cat nu,…

In rest, s-auzim de bine!
Doamne ajuta!

PS: Sper sa publicati acest comentariu, si mai ales sper sa renuntati la “Nasul”, si sa va recastigati, prin asta, credibilitatea pierduta in fata multor credinciosi! Timp fizic mai aveti…

76 Responses to VIDEO: Radu Moraru vorbind la lansarea romanului „Diavolul este politic corect” + o „SCRISOARE DESCHISA” + sondaj

 1. VladR spune:

  Ca altfel… ati incurcat-o Parinte:))
  Uite-i si pe zelotistii nostri, dragutii de ei.
  Sa le dea Dumnezeu incercari cu duiumul, caci cine este un mai bun Pedagog ca El? Poate se vor lumina si ei…
  Haideti baieti, la atac!:))

 2. piotr spune:

  HRISTOS S-A INALTAT!
  eu nu tin neaparat sa-i iau apararea lui nasu, dar a cam fost singurul jurnalist care a facut emisiuni si legate de cipuri, atunci cand antena 3 dadea reportaje ironice la adresa parintelui Filotheu de la Petru Voda, nasu a fost cel care l-a chemat pe parintele Ioan de la aceeasi manastire pentru a vorbi despre cipuri. consider ca miscarea parintelui Savatie a fost buna, mai ales ca apoi a putut spune si cateva cuvinte la tv pentru cei care nu au putut participa la lansarea cartii sale. si sincer sa fiu poate si nasu a cazut in capcana alegerii unui rau fata de alt rau, asa cum aproape am cazut si eu, l-as fi ales pe basescu in locul lui geoana, desi amandoi imi provoaca o stare de rau, zic aproape pentru ca eu nu am mai fost la vot pentru ca oricine ar fi iesit situatia in romania ar fi fost la fel. daca avem impresia ca deciziile luate de guvernatii nostri sunt intr-adevat luate de ei ne inselam amarnic, ei la randul lor primesc ordine de la oameni mult mai puternici din afara romaniei.
  mie imi place de parintele Savatie, dar nici eu nu „sunt(em) dintre cei care va urmeaza orbeste, si tresar exaltati la fiecare vorba de duh pe care o rostiti!” dar nu sunt gata sa ma dezic de el pentru ca l-a invitat pe nasu, putea fi si mai rau, de exemplu sa-l invite pe oreste (am glumit).
  Doamne ajuta!

 3. Momarlanu spune:

  Inainte de a-mi spune parerea despre scrisoarea deschisa, fac precizarea ca nu sunt un sustinator al lui Basescu sau al partidului sau. Dimpotriva, il consider un sef de stat la fel de nociv ca Iliescu (comunistul gorbaciovist aservit Moscovei) sau Emil Constantinescu (probabil un om bine intentionat si cinstit, dar incapabil sa faca ceva bun pentru tara si care a semnat tratatul cu Ucraina – adevarat act de tradare). Un singur lucru am apreciat la Basescu: atitudinea fata de Basarabia si fata de romanii de peste Prut. De asemenea, il consider pe Radu Moraru un om de televiziune care s-a manifestat uneori prea lingusitor fata de Presedintele Basescu.

  Dar, dincolo de asta, fratilor, va chem sa stam stramb si sa judecam drept… pe cat ne permite natura noastra pacatoasa. Scuzati-ma, dar ce are coada vacii cu stampila primariei? Ce treaba are faptul ca Radu Moraru e un sustinator al lui Basescu cu cartea Parintelui Savatie si cu persoana dumnealui? Sunt lucruri total diferite. Scade cu ceva meritul parintelui sau valoarea cartii sale faptul ca e prezentata de Moraru? Este cumva legitimat Basescu in ochii cuiva prin faptul ca Parintele apare la o emisiune unde a fost ridicat in slavi basescianismul? Eu cred ca nicideum. A fost o emisiune unde nu s-a discutat politica sau evenimente la ordinea zilei (greve, masuri de austeritate etc.).

  Fratilor, traim in lume si nu toti cei din lume sunt sfinti si oameni duhovnicesti. Daca am alege sa lucram orice lucru, cat de mic, doar cu oameni duhovnicesti, cred ca n-am mai apuca sa facem nici o tocanita macar.Oare soferul tramvaiului cu care merg in fiecare zi la servici este un om induhvnicit? Pe linia asta se pot pune multe intrebari retorice.

  N-as vrea sa fiu inteles gresit. Nu sustin relativismul moral, dar apelaul la proverul „spune-mi cu cine te insotesti…” mi se pare putin exagerat in acest caz. Putea fi invocat daca Parintele Savatie aparea la Nasu’ si cerea oamenilor sa voteze cu Basescu sau ceva de acest gen. A fost prezent in emisiune si acolo s-a vorbit doar de carte si problemele dezbatute la care face referire. As fi fost contrariat si mi-as fi ridicat semne de intrebare daca Parintele aparea la OTV, intre Sexy Braileancu si Tolea Ciumac. Nu e cazul.

  Cat despre finalul scrisorii, mi se pare ridicol, ba chiar cam nerusinat. Parca i se da Parintelui un ultimatum. Ori faci asa, ori cu noi ai terminat-o. Dar cine suntem noi, fratilor, sa dam Parintelui ultimaturi? Si nu doar parintelui Savatie, ci oricarui alt om al Bisericii? Macar de am avea jumatate din realizarile sale. Cu ce indreptatire poate cineva sa dea un ultimatum de acest gen unui om care s-a implicat in atatea actiuni, a facut multe lucruri pentru Biserica si Hristos? Nu e usor sa scrii. Munca cu cuvantul implica multa responsabilitate. Cuvantul zideste, dar poate si darama. Apoi, nu e floare la ureche sa pui pe picioare o editura de carte crestina.

  Haideti mai degraba sa ne dam singuri, fiecare pentru sine, niste ultimatumuri: de maine sa nu mai fac pacatul cutare sau cutare sau orice alt ultimatum personal de acest gen, ca fiecare stie sau trebuie sa afle care sunt lipsurile sale.

  P.S. Daca am vorbit cu pacat, sa ma iertati.

 4. roman spune:

  (Mt 9)42Şi cine va sminti pe unul din aceştia mici, care cred în Mine, mai bine i-ar fi lui dacă şi-ar lega de gât o piatră de moară şi să fie aruncat în mare.
  43. Şi de te sminteşte mâna ta, tai-o că mai bine îţi este să intri ciung în viaţă, decât, amândouă mâinile având, să te duci în gheena, în focul cel nestins.
  Iar Apostolul Pavel zice (Cor. 8):
  12. Şi aşa, păcătuind împotriva fraţilor şi lovind conştiinţa lor slabă, păcătuiţi faţă de Hristos.
  13. De aceea, dacă o mâncare sminteşte pe fratele meu, nu voi mânca în veac carne, ca să nu aduc sminteală fratelui meu.

  O învățătură din Sf Scriptura care trebuie luata în consideratie in aceasta intamplare: Pr. Savatie vs Radu Moraru.

 5. Paul Slayer spune:

  Hristos S-a inaltat!
  Parinte, din cate stiu eu, o scrisoare, deschisa sau nu, se semneaza.

 6. savatie spune:

  @ Paul,

  farmecul acestei scrisori este tocmai acela ca nu este semnata. Ea apartine poporului, e un bun comun.

 7. Florin spune:

  Parinte, sa nu indrazniti sa faceti neascultare de autorul (cin-o fi el?) scrisorii. El este detinatorul adevarului. Dai in el, dai in fabrici si uzine, dai in clasa muncitoare, dai in intregul popor. Rusine celor care apar la Nasul: Parintele Ioan Sismanian, Parintele Filotheu, Maica Ecaterina, Sorin Dumitrescu, fratii Roncea si, mai ales, dumneavoastra! Asa am invatat noi la partid. Nu va spun la care, ca e secret.

 8. silvia spune:

  Scriitorule deschis, poate stii o mica rugaciune a unui om sfant, care se termina asa:
  „Asa, Doamne, Imparate, daruieste-mi sa-mi vad gresalele mele si sa nu osandesc pe fratele meu, ca binecuvantat esti in vecii vecilor. Amin!”

 9. tudor spune:

  Hristos s-a inălțat!
  Excelent sondajul dar si raspunsul parintelui. Suna ca si cum semnatarii misteriosi ar fi membrii de partid 🙂

 10. adrian.ant spune:

  Parinte, daca spunem despre cineva ca e mai duhovnicesc decat altul, judecam cumva?..intreb, nu stiu.
  Pe mine nu m-a smintit faptul ca Radu Moraru a fost invitat la lansarea cartii.

 11. Veronica spune:

  Autorul acestei scrisori deschise uita un lucru esential si anume: Propovaduirea cuvintului Lui Dumnezeu trebuie facuta chiar si de pe acoperisul caselor! Si eu cred ca parintele Savatie asta a si facut. Si imi vine in minte acum o povestioara extraordinara (nu-mi aduc aminte acum numele cartii – dar o sa revin …) este vorba de Arhiepiscopul Ioan al Novgorodului care, intotdeauna, inainte de a se folosi de un lucru, facea semnul crucii:
  Odată, stând sfântul după obicei la rugăciune în chilia sa, la miezul nopţii diavolul, vrând să-1 înfricoşeze pe sfânt prin năluciri, a mers şi a intrat într-un lighean din camera lui de dormit şi a început a tremura, tulburând apa. Sfântul, înţelegând diavoleasca nălucire, s-a apropiat de vas şi 1-a însemnat cu semnul crucii şi cu certare 1-a legat pe diavol în lighean, ca să nu mai iasă el de acolo multă vreme. Diavolul, fiind ars de puterea crucii, a început să strige ca omul: „O, amar mie, că sunt ars şi nu pot să rabd! Degrabă miluieşte-mă, sfinte al lui Dumnezeu!” Iar sfântul i-a zis: „Cine eşti tu şi cum ai intrat aici?” Răspuns-a diavolul: „Eu sunt vicleanul diavol şi am venit aici ca să te tulbur, căci mi se părea că te vei înfricoşa ca om şi te vei lăsa de rugăciune, iar tu m-ai încuiat în vasul acesta, unde groaznic mă chinui. Vai mie! că m-am amăgit şi am intrat aici! Miluieşte-mă, robul lui Dumnezeu, şi de acum făgăduiesc că nu voi mai veni niciodată aici”.
  Strigând diavolul mult aşa, i-a zis sfântul: „Iată, pentru îndrăzneala ta neruşinată îţi poruncesc ca în noaptea aceasta să mă duci în Ierusalim, la biserica unde este Mormântul Domnului, iar din Ierusalim, tot în noaptea aceasta, să mă aduci iarăşi aici în chilia mea şi după aceea îţi voi da drumul”. Deci, diavolul s-a făgăduit să facă voia sfântului, numai să fie izbăvit din vas. Apoi sfântul, certându-l, l-a slobozit, zicându-i: „Să-mi fii ca un cal, stând gata înaintea chiliei mele, ca, încălecând pe tine, să-mi săvârşesc dorinţa”. Iar diavolul a ieşit ca un întuneric din vas şi a stat ca un cal, după porunca sfântului, la uşa chiliei.

  Sfântul, ieşind deci din chilie, s-a înarmat cu sfânta cruce şi a încălecat pe drac şi s-a aflat într-acea noapte în Sfânta Cetate a Ierusalimului, lângă biserica Sfintei învieri, iar pe diavol l-a legat să nu se ducă de la locul acela. Şi a stat diavolul, nicidecum neputând să se mişte din loc, până ce sfântul s-a închinat. Mergând la biserică, şi-a plecat genunchii înaintea uşii şi s-a rugat şi îndată i s-au deschis uşile bisericii singure de la sine, şi lumânările şi can¬delele s-au aprins; iar sfântul, rugându-se lui Dumnezeu cu mulţu¬mită, a vărsat lacrimi şi s-a închinat la Mormântul Domnului şi 1-a sărutat. Asemenea şi la lemnul făcător de viaţă şi la toate sfintele icoane şi celelalte locuri din biserică şi, săvârşindu-şi dorinţa, a ieşit. Şi iarăşi uşile bisericii s-au închis singure. Şi găsind pe diavol în acelaşi loc unde-1 lăsase, stând ca un cal, a încălecat pe el şi tot în noaptea aceea s-a aflat în cetatea Novgorodului, în chilia sa.”
  Vreau sa scot in evindenta faptul ca pentru a face bine, chiar daca trebuie sa te folosesti de diavol, te folosesti de el, doar pentru a face binele – nu este un lucru rau! Ca si televiziune de altfel ….. pentru a face binele, te folosesti de ea ….. Doamne ajuta!

 12. Bruno spune:

  „Iar Apostolul Pavel zice (Cor. 8):
  12. Şi aşa, păcătuind împotriva fraţilor şi lovind conştiinţa lor slabă, păcătuiţi faţă de Hristos.
  13. De aceea, dacă o mâncare sminteşte pe fratele meu, nu voi mânca în veac carne, ca să nu aduc sminteală fratelui meu. ”

  Chiar daca eu, multi altii , sfintia voastra, nu sintem sa zicem smintiti de convingerile acestui domn, Moraru, altii – prea satui de unele apucaturi, de un limbaj, de o impostura – cu siguranta sint. Merita? Nu stiu. Dumnezeu sa va dea gandul cel bun.

 13. karenin spune:

  Parinte, perpetuti zavistia si dezbinarea cu sondajul asta. Ii invitati pe oameni „sa judece” transferand un raspuns transant si sincer dat omului in cauza unui „tribunal ortodox” de convenienta. Asta nu-i o invitatie la discernamant ci la aruncatul pietrei. Sa-mi fie iertat.

 14. teodora spune:

  Pentru cel cu „scrisoarea deschisa”:
  Este inchisa asa cum esti si tu in credinta…
  (hm…a iesit cu rima)

 15. Nicolae spune:

  Parinte Savatie, de ce tot deturnati mesajul din scrisoare? De ce tot nu vreti sa pricepeti?
  RELUAM:”Ceea ce noi contestam la Radu Moraru este NU ATAT lipsa calitatilor sale de om duhovnicesc….CAT calitatea sa morala indoielnica de sustinator slugarnic al presedintelui Basescu!”
  CE E NECLAR AICI??!!!
  Deci, nu duhovnicia lui R.M.se contesta(e doar o mica problema, de ordin estetic, sa-i zicem, ca sa fim cuminti!), ci ALTCEVA!
  Iar Sfintia voastra faceti sondaj pe ce?!…iertati-ma, e absolut penibil!
  Daca sunteti in stare sa dati un raspuns PE PROBLEMA, dati-l, daca nu, lasati-ne…
  Oricum, mai aveti un raspuns de dat! DE CE ATI STERS SCRISOAREA? Ati publicat-o abia acum, dupa scandalul de pe bloguri, cand sunteti obligat sa dati un raspuns, cumva! Daca n-ar fi fost reactiile de pe bloguri, probabil ca ati fi facut-o pe veci uitata!
  Ati raspuns tarziu, parinte, si nici acum, din pacate, n-o faceti cum trebuie!
  Si ce vreti, de fapt, cu acest sondaj(care, oricum, e pe dinafara problemei!)initiat pe blogul Sfintiei Voastre, sa ne faceti o demonstratie de cat de popular si apreciat sunteti,ca aveti sustinere sau ce altceva, pt. ca e clar ca din cei care vor intra sa comenteze, sau care vor vota la sondajul acela absolut stupid si fara sens, cei mai multi vor fi ucenici sau admiratori fideli ai dvs!
  Raspunsul pe care l-ati dat initial, sub titlul”De ce Radu Moraru?” este destul de evaziv, de abstract, si nesatisfacator! Asta a si provocat, dealtfel, aparitia scrisorii!
  Asadar, sunteti pus in fata unei probleme concrete, exprimata la paragraful: „PE PRINCIPIUL…
  Deci, nu mai mergeti pe langa subiect, dati-ne un raspuns clar si concret, daca aveti vreunul, daca nu, nu va mai obositi cu tot felul de sondaje sau discutii fara rost! Ne pierdem timpul…

 16. Ana spune:

  Am asa o bucurie de emisiunea de la nasul, si de Radu Moraru. Eu nu am urmarit polemicile din trecut, dar in treacat am mai vazut cate o emisiune si mi-au placut. Radu Moraru s-a fastacit putin in emisiunea asta, dar i-a prins bine:)

  Cred ca inteleg ce spune autorul scrisorii, caci si eu asteptam sa aud multe lucruri, dar cand am auzit de pamanturile tarii goale, de rosiile de cauciuc, de sufletul romanului care mai trebuie cucerit, mi-am dat seama ca deja sunt prea multe lucruri pentru o emisiune.

  Va salut cu bucurie d-le Radu. Dumnezeu sa va binecuvanteze.

  Parinte Savatie, sarutam dreapta

 17. fantana spune:

  Inspirata implicarea lui Radu Moraru in lansarea romanului, jos palaria!
  Pe de alta parte jenanta introducerea facuta de gazda de la Sofia, total lipsit de tact…

 18. dan alexandru spune:

  Mai mult ca sigur ca Radu Moraru este mai duhovnicesc decat autorul scrisorii deschise.

  Este o duhovnicie necizelata, un inceput de duhovnicie, pe care, uneori, cu mare greutate, o gasesc si in persoana mea.
  Iar ca sa fim politic corect cu noi insine, trebuie sa recunoastem ca nu suntem cu nimic mai breji decat Preafericitul aflat pe acea insula izolata: nu atat pentru faptul ca am fi facut [si facem] aceleasi greseli, cat mai ales pentru acela ca ne autoizolam pe propriile insule, in propriile bunchere ale fiintei noastre, ne refugiem „monahic” in deserturile ego-ului nostru, in sihastriile conceptelor religioase ce ne aspira ca niste mlastini.
  De fapt, noi ne consumam duhovnicia raportat la propria persoana: sa nu mai fac cutare greseala, sa ma mantuiesc etc. Dar uitam poate cel mai important lucru: mantuirea noastra trece musai prin mantuirea aproapelui nostru, cel pe care il folosim ca oglinda. In loc sa-L vedem pe El in aproapele nostru, ne intoarcem reflectata propria neputinta. Ni se face mila de noi: vai, ce neantelesi suntem…
  Cum scria Parintele in carte: a iubi inseamna a purta neputintele aproapelui nostru. Acest lucru inseamna sa-ti porti crucea. Golgota nu este in tine, ci in aproapele tau. Tu cel mult esti talharul care I-a luat apararea lui Hristos cand era rastignit. Si nu putin lucru este acesta.
  Caci, omule, tu nu inviezi singur. Ce multumire ai avea, ca la Inviere, sa fii numai tu? Noi ne desavarsim prin cei din jurul nostru. Fara comuniune, Hristos nu s-ar mai scrie, poate, cu litera mare. Caci Hristos este in primul rand, Comuniune. Altfel, ce rost ar mai avea Duhul Sfant?
  Eu, „turbo2222” sau cum m-oi mai numi, declar pe proprie raspundere ca, daca nu as fi fost atat de pacatos, nu as fi facut, prin comoditatea si egoismul meu atata rau „mai” aproapelui meu.

  Iertat sa fiu de v-am suparat cu ceva.

 19. m.g. spune:

  In perspectiva celor spuse de Radu Moraru catre sfarsitul inregistrarii de mai sus, cred ca este, daca nu mai duhovnicesc decat autorul scrisorii, macar un ziarist (si om) mai profund decat poate multi dintre colegii de breasla.

 20. laurentiu spune:

  Parinte drag, cred ca autorul scrisoricii nici nu ti-a citit cartea. Altfel, ti-ar fi trimis multe sfaturi si corecturi despre cum trebuia ea de fapt scrisa, rugandu-te sa continui cu Nebunul2, nu cu d-alde d-astea, conspiratii politice si lumi fictionale. Pai ce, asta-i treaba de calugar sa se joace cu imaginatia, sa-si inchipuie episcopi la sala de fitness? Stati cuminte la chilie si scrieti carti duhovnicesti cu sfaturi pe-nteles, asta cred ti-ar fi spus.

  Nu ma mira aceasta luare de pozitie sau ce o fi ea. Oarecand, dupa ce am reusit sa intru cu revista OrthoGraffiti prin reteaua Humanitas, am gasit niste comentarii pe un blog cum ca ceva e in neregula cu mine ca m-am orientat spre un asa target, ca sunt… umanist.

  A fost o vreme cand toti cei din Biserica tanjeam sa se auda glasul Bisericii si in spatiu public, sa gasim o punte de comunicare cu intelectualii, cu lumea „profana”. Acum avem aceste sanse, dar ne-a palit dorinta de enclavizare fortata, care, iaca, bate la scor nevoia de a marturisi pe Hristos in fata oamenilor.

  Daca in urma emisiunii macar un suflet care „nu are treaba cu Biserica” s-a dus sa cumpere cartea sfintiei tale si si-a pus intrebari si s-a folosit sufleteste, atunci a meritat. Dar sunt convins ca sunt sute.

  Nasul mi se pare ca e un baiat cuminte, cu inima buna, interesat sa inteleaga „cum sta treaba cu viata crestina” si cred ca Domnul, vazand vointa asta buna in el, cauta sa-l pescuiasca.

  Cine-i mai duhovnicesc intre cei doi, stie Dumnezeu. Sondajul e bun, pt ca e in ton cu scrisoarea, adica absurd. Eu as fi intrebat care din cei doi (autorul scrisorii sau Radu Moraru) s-a coborat mai indreptat la casa sa??

 21. iosif spune:

  Parinte felicitari!
  Si lasati-i sa scrie in continuare scrisori deschise! Peste cativa ani cartea dumneavoastra ramane iin biblioteci pe cand scrisoarea lor deschisa… va fi inchisa de istorie.

 22. nasul !?! spune:

  Hristos S-a inaltat!
  Revin dupa comentariile mele pe pagina in care Parintele anunta lansarea cartii iar eu criticam destul de dur prezenta lui Radu Moraru la eveniment.
  Asa cum se intampla de obicei in cazuri din acestea, dupa comentariile sus amintite, mi-a daruit Dumnezeu gandul bun si o pornire nestavilita in inima ca totusi sa merg la lansare, indiferent Radu vine sau nu, desi mai inainte spusesem ca nu o voi face, ba chiar ca m-as indoi de Parintele in anumite circumstante (va rog sa cititi comentariile mele de acolo daca aveti nevoie de detalii). Chiar daca din motive de serviciu nu am avut cum sa ajung de la inceput si pe Radu nu l-am mai prins (recunosc ca nu tineam sa-l prind, dar as fi trecut peste asta), am reusit sa iau personal binecuvantarea Parintelui la sesiunea de autografe, asumandu-mi critica de pe blog fata in fata. Dragostea Parintelui m-a invaluit, m-a facut sa-mi para rau de comentarii si sa inteleg ca lucrarea respectiva depaseste capacitatea mea de intelegere duhovniceasca. Mi-am amintit ca desi motivele de a scrie puteau fi intemeiate (sustinerea sau nu a lui Base sau a altora sunt totusi chestiuni minore si le putem discuta separat daca e nevoie), e mai bine ca in general in locul actiunii la impulsul de moment e mai indicat sa tragem putin aer in piept intai, caci nici marturisirea nesabuita nu e vreo fapta mantuitoare. Intentia mea nu e nici de a face o spovedanie publica neaparat, nici de a deveni lup moralist peste noapte, ci de a va istorisi un episod obisnuit de viata care ne-ar putea folosi tuturor.
  Am scris acestea si pentru ca, intr-o masura, scrisoarea deschisa de mai sus seamana intrucatva cu mesajele mele anterioare.
  Nadajduiesc, Parinte, ca la un moment dat sa postati si inregistrarea bucatii de emisiune in care ati vost invitat pentru ca nu am apucat sa o vad nici in direct, nici in reluare si sunt convins ca erau multe de auzit si acolo.
  Rostul celor scrise aici este ca noi toti sa-L slavim pe Dumnezeu pentru lucrarile Sale atat prin Parintele cat si prin Radu si altii, indiferent de starea lor duhovniceasca.
  Cat despre credibilitatea Parintelui in fata mea (desi nu a fost nici o clipa stirbita in mod real) totul se reduce la asta: …Dragostea care niciodata nu cade…

 23. marius spune:

  pai nu stiti ca mai nou trebuie sa dati socoteala duhovnicilor internetului; se stiu ei care sunt, caci sufera ca nu primiti sfaturi de la ei. oare cine se cred sa-si dea cu parerea despre orice? asta daca nu cumva au in spatele lor ierarhi si asa-zisi evlaviosi-piosi „duhovnici”

 24. nasul !?! spune:

  Cine va pare mai duhovnicesc?
  Ma abtin de la un raspuns transant aici.
  Autorul scrisorii are, fara indoiala, un conflict de constiinta firesc, cred, pentru ca aceasta colaborare cu Radu Moraru atat in ceea ce priveste lansarea cartii, cat si prezenta la emisiunea Nasul forteaza cumva nota obisnuintelor noastre, iar Parintele cred ca stie foarte bine asta. Doar ca noi ne impiedicam si ne oprim aici.
  La randu-i, Radu a vazut in asta, cred, o oportunitate media, o asezare morala in ochii publicului, dar nu cred ca si o rascumparare a sustinerii lui Base, pentru ca pe acesta si-a asumat-o deja pe de-a-ntregul ca pozitie personala si cred ca e mult mai cinstit asa, indiferent de preferintele noastre. Sau noi nu avem preferatii nostri? Cine ne impiedica sa-i sustinem chiar daca toti din jurul nostru ii contesta? Mitul ziaristului obiectiv si rolul ziaristului in general ar trebui discutate intr-o zi mai pe larg, cu ajutorul Parintelui chiar, alaturi de alte subiecte idealiste.
  Dupa cum vedeti aprecierea ambelor personaje este sub semnul unui evaziv „cred”, deci se exclude raspunsul transant. Prin urmare, inainte de a raspunde intrebarii, sa ne uitam pana unde putem separa apele, pana unde putem emite o parere obiectiva, dar mai ales corecta.
  Judecam? Apreciem? Ce facem?

 25. ana ioana spune:

  Celor care au scris aceasta scrisoare le-aș pune întrebarea: Mântuitorul era oare înconjurat de oameni virtuoși? Fariseii îl acuzau în continuu că stă la masă cu păcătoșii. Probabil că asta a fost și intenția parintelui Savatie, ca să salveze mai multe suflete. În loc ca noi să-l tot criticăm pe părintele, ar trebui să-i dăm o mână de ajutor sau măcar să nu-i mai dăm în cap. Astfel de atitudini sunt specifice românilor. De asta am ajuns un popor atât de dezbinat.

 26. ana ioana spune:

  Despre sondaj:
  Proorocul David spune: ”Mulți zic: Cine ne va arăta nouă cele bune? Dar însemnatu-s-a peste noi lumina feței Tale, Doamne!”

 27. RODICA spune:

  Si Domnul Iisus a intrat in casa vamesului si fariseii
  s-au revoltat. Orice pacatos se poate indrepta. Puterea Domnului este mare. Doamne ajuta!

 28. acelas spune:

  hai sa fim seriosi, daca dl care a trimis scrisoarea o fi comis ceva erori in maniera de comunicare a nemultumirilor sale (duhovnicesti, sociale si politice – puneti in ce ordine vreti, are ceva din fiecare) fata de parintele Savatie, asta nu inseamna ca (desi nu-s chiar frumoase comparatiile, dar aici se impune caci se contrapun automat cele doua persoane), deci asta nu inseamna ca un semi-naiv si oarecum ignorant in cele duhovnicesti (hai sa nu ne mai prefacem si sa punem „mana la ochi” spunand ca „nu vad”, „nu simt”, „eh, nu am de unde sa stiu, nu-l cunosc”, caci se vede, se simte etc )precum Radu Moraru este cu ceva mai presus decat autorul scrisorii. Adica daca taci, din varii motive – fie si din nestiinta unor framantari duhovnicesti, fie de jena publica de a putea spune ceva in fata lumii acum, asta nu inseamna ca esti cu ceva mai presus decat omul care a scris randurile de mai sus, care doreste ceva, ia atitudine, a sesizat destul de bine unele probleme reale in care a ajuns societatea romaneasca astazi.

  Fratilor, inainte de orice, un lucru e clar. Suntem si oameni ai cetatii vrand-nevrand…., si suntem afectati de deciziile care se iau la nivel de „varf” in cadrul acesteia, adica e inadmisibil (si cu timpul, cu atat mai insuportabil) ca in timp toti cetatenii Romaniei au saracit (si nu numai material) si au ajuns in stadiul in care au ajuns, o anumita „sfera” politica protejata, s-a imbogatit peste masura, desantat si total indecent pt vremurile pe care le parcurgem.

  Din aceasta perspectiva macar, „nasu” e contestabil. Sa daruiasca Domnul timp de pocainta si de intelepciune pentru toti, inclusiv pentru el. Omul acesta a intrigat in primul rand din aceasta perspectiva, iar cel mai mult a iritat atitudinea lui de slugarnicie si de sustinere fatisa, tip „no matter what” fata de una din formatiunile din esicherul politic. Ori, asta il descalifica din start, orice s-ar spune. Este un minim elementar al deontologiei (stiu ca acest termen a inceput sa repugne serios in Romania de astazi) de jurnalist care serveste la binele public.

  Fratilor, acest om nu problematizeaza deloc oameni buni, atunci cand invita politicienii portocalii (vescincei culori „revolutionare”, care a facut ravagii si in Ucraina, se vede „ordinele” de unde veneau si cui serveau ei, spre inregimentarea si incuibarirea la aripa „mamei” u.e., vorba parintelui Savatie, ne rugam ca acestia sa ne cotropeasca, vezi slujirea absolut orbeasca, neconditionata fata de axa londra-washington) cand invita deci politicieni gen, Videanu, Berceanu, Boc, Udrea.

  Domnilor, va dau cuvantul meu, nu exagerez cu nimic, nu am vazut NICIODATA un invitat in plus (din vreo cumva alta „tabara” a politicii, spre o dezbatere minim onesta, sau macar vreun alt ziarist, ceva… asolut, nimic) atunci cand acesti politicieni au ajuns in studioul b1 tv in ultimii 2 ani, la fel a ajuns ca la otv ! (ba chiar aici parca, macar de spectacol si audienta, mai invita din cand in cand pe „alt” cineva pe langa, sa iasa ceva mai „spumos”).

  Va spun sincer, am vazut (si nu o data, la premier cel putin de 2 ori pe luna in lutima vreme): Boc – singur, Berceanu – singur, Videanu (ce nume predestinat in a „absorbi” fonduri de la u.e) – singur, madam Udrea – singura !!

  Sincer sa fiu, fara nici o exagerare, stau si vad parca ceva ca la telejural ! privim ca fraierii pe vremea odiosului, la 20 de ani de atunci. Nici tu polemica, nici tu vreo intriga, sa nu cumva. Vorbeste Boc precum un tonomat, toate-s bune si frumoase, nu-l sperie nimic, nu-l deranjeaza nici musca, isi continua discursul (care iata azi unde ne-a adus) nestingherit. Eventual parca au mai intart din cand in cand fratii ROncea, atat (care stim in ce fel au ajuns si ei ..) Cu ce folos? Unde am ajuns? Cine a castigat ? Inca ma incapatanez sa cred ca nu sunt bani la mijloc, ci patima de-a binelea si o oarecare inconstienta.

  Ca sa nu mai zic ca in celelalte emisiuni, cand nu-s cei imbrcati in dulcea culoare portocalie, nici gand sa invite macar atunci (deci „nesuprapus”, evitat) cate unii din alte zone politice. Nimic !! (a , am uitat, in acestea apare i. Cristoiu, cel care pare lovit de-a binelea de o criza profunda de „amnezie”, caci a intors armele subit la 180 de grade, catre ceilalti – care nu au pus mana pe putere, si trage acum in ei. Ma intreb, si va invit si pe sfintia voastra parinte si pe oricine, de ce dl Radu Moraru „nasu”, nu l-a invitat pe dl Cristoiu pana acum cateva luni, cand tragea cu toate tunurile si kalasnikoavele si din toate pozitiile in Basescu si camarila sa. Brusc, a inceput sa fie „frecventabil” dl Cristoiu)

  Nu mai vrem sa privim la telejurnal, stiu ca pt asta exista telecomanda (pt cine se mai uita intr-adevar la tv in epoca asta) , dar prin asta se duce la manipulare a opiniei publice fata de un canal nu oarecare in Romania. Iar pt mine asta conteaza…, si acum am dreptul sa-mi fac o parere personala despre „nasu” si sa afirm ca in cele ale „obstii” romanesti sau cele duhovnicesti ale acestui neam, mai trebuie sa astepte nitel, sa mai ia o pauza si sa se pronunte mai tarziu! Cand se mai usureaza si el si se mai calmeaza … si cu el, noi toti !

  ori, din acest punct de vedere Nasu mi se pare chiar corigent din pct de vedere deontologic, moral, prin urmare si duhovnicesc. Pe dl. care a conceput scrisoarea de mai sus (am si eu ceva din retorica aceea, dar nu-s eu acela) il vad mai putin neduhovnicesc decat este „nasu”. Cu asta am spus ceea ce am votat.

 29. vladp9 spune:

  Autorul scrisorii, imaginar sau nu, are profilul unui socialist, altfel si-ar da seama ca Basescu este singurul, cu toate greselile lui, care trage Romania spre o piata capitalista, spre masuri de dreapta. Roncea si-a dat seama si el de asta, si sunt convins ca-l sustine doar in acest demers, nu in badaranii si mojicii. La fel cu Nasu. Cine l-a urmarit atent si fara dop la mine (prejudecata) a putut auzi cum i-a mustruluit si pe PDL-istii lui Base. I-a facut nesimtiti pe toti la un loc.
  Acuma ce sa-i faci daca doar Base se opune UE? Va reamintesc de „scurgerile” in presa din intalnirea cu usile inchise. Pentru aceasta afirmatie Basescu are nota 10+ din partea mea si aprecierea mea ca cel mai bun presedinte care a existat in ultimii 60 de ani in romania. Uitati aici o afirmatie perfecta, care arata o intelegere reala a economiei de piata:

  „Trebuie sa terminam cu demogogia si cu incuranjarea nemuncii. Romania nu poate fi un stat social. Le-am spus-o si colegilor de vreo trei ani. Nu m-am putut intelege cu Guvernul Tariceanu. Trebuie sa oprim dilema statului social. Sigur e foarte greu sa spui asta la Bruxelles unde se contruieste Europa sociala dar vedem cum e Europa sociala in Spania si in Portugalia.”

  Cel mai capitalist presedite care l-a avut Romania

  aici tot articolul: http://www.hotnews.ro/stiri-politic-7255231-audio-spus-traian-basescu-pedelistilor-intalnirea-usile-inchise-parlament.htm

  Dor măsurile în carne vie, dar trebuie sa ai si curaj sa-ti urci un popor in cap.

  4 mil. de angajați susțin 6 mil. de pensionari. DA DE UNDE!
  Din cei 4 mil, 2,5 mil. sunt bugetari! Deci schema corectă este: 6 mil. pensionari + 2,5 mil bugetari în spatele a aprox. 1,5 mil. nebugetari (practic aceștia sunt rotițele sistemului economic) Muuult prea puțini!!!

  Toti politicienii care s-au perindat pana acum au amanat masurile nepopulare. Așa a ajuns România după 20 de ani cu administrație greoaie, socialistă, birocratică, o țară furată prin pseudo-privatizări și ÎNCĂ NEREFORMATĂ!

  aprox. 1,5 mil nebugetari?! de ce capitalism vorbim???

  SI DE ULTIMA ORA!!!

  „Şeful FMI: Am spus „NU” scăderii salariilor cu 25%, mai bine îi impozităm pe bogaţi” (doar stim ca bogatii sunt diavoli, nu?)

  I-auzi! Si ne mai miram ca Occidentul e stangist, ca Spania, Portugalia si Grecia arata azi cum arata. Chiar asa, de ce sa nu-i penalizam pe cei care au reusit in sectorul privat si care aduc cei mai multi bani la buget? Ca sa nu mai spunem ca tot ei asigura circulatia monetara, fara de care o economie e paralizata.
  http://www.cotidianul.ro/115148-Seful_FMI_Am_spus_NU_scaderii_salariilor_cu_25_mai_bine_ii_impozitam_pe_bogati

  NUMAI CA: stiti ce spunea FMI nu demult?
  Sebastian Vladescu: „FMI a propus in mod constant ajustarea cheltuielilor salariale cu minimum 20%”
  http://economie.hotnews.ro/stiri-finante_banci-7300669-sebastian-vladescu-fmi-propus-mod-constant-ajustarea-cheltuielilor-salariale-minimum-20.htm

  Tutea spunea despre comunisti ca nu poti avea incredere in ei nici cand ii intrebi cat e ceasul. Dar cine sunt inainte-mergatorii lor? SOCIALISTI
  LENIN o spune, nu eu: „Scopul socialismului este comunismul”

  VA MAI LAS UN TEXT BUN!!!

  „Infernul sunt ceilalti” de Andrei Cornea
  http://www.revista22.ro/articol-8226.html

 30. Victor Roncea spune:

  Au, au, au, au!
  🙂

 31. a4m spune:

  nu stiu care o fi „poporul”, dar eu clar nu fac parte din poporul care a trimis aceasta scrisoare deschisa…cine as fi eu sa il iau la intrebari pe Parintele Savatie Bastovoi? si pentru ce sa il iau la intrebari?
  „cine e fara de pacat sa arunce primul cu piatra”…
  sau ce sa mai zic…haideti sa asteptam sa cunoastem oameni sfinti (chiar daca nu exista sfinti in viata), pentru ca daca „te insotesti” cu altfel de oameni, mai cu greseli, „poporul” te descalifica, te catalogheaza ca fiind un om compromis… ori voi ve vreti? sa nu isi faca cunoscuta cartea la o emisiune televizata? sau ati avut o alta sugestie, un om „mai necompromis” decat Radu Morar?
  sa fim seriosi…daca asteptam sa gasim oameni perfecti, curati, drepti, chiar „sfinti”… asteptam degeaba…
  nu e o greseala ca a vorbit Radu Morar despre aceasta carte…gresim noi cautand paiul din ochiul fratelui…

 32. iuliana spune:

  Să ne ferească Dumnezeu, Cuvioase Părinte, să facem vreodată vreo greşeală sau să avem vreo cădere, că fraţii noştri « ortodocşi » ne vor da şi ei un brânci, să nu ne mai ridicăm niciodată. Ce credem noi ? Dacă ne-au prins pe picior greşit o dată, acum avem pretenţia să ne ierte ? Căzuţi să rămânem, dacă am căzut ! Să stăm cu tovarăşii noştri neduhovniceşti, să nu cumva să privim sau să atingem sfera duhovniceasă în care trăiesc cei aleşi ! Ei cu ei şi noi cu noi ! Ce dacă Mântuitorul a venit în lume pentru cei păcătoşi, nu pentru cei drepţi ? Ce dacă El şi-a trimis apostolii şi ucenicii la neamuri, care habar nu aveau de viaţa duhovnicească ? Ce dacă El n-a îndrăznit să arunce cu piatra şi ne-a învăţat să iertăm, să avem dragoste între noi, să purtăm povara celor neputincioşi ? Noi ştim mai bine decât El ! Doamne, păzeşte-mă de « fraţi », că de străini nici nu mă mai tem !

 33. lili lazar spune:

  parinte mie imi pare bine ca v-am descoperit iar cartea pe care am citit-o mi-a placut foarte mult lumea asta in care traim credinta e doar obicei, din obicei facem ce facem si nu din credinta daca ar fi din credinta asta s-ar vedea dar nu se vede ne zicem crestini si nu facem ce ar trebui sa faca un crestin doar cate un pic din fiecare . Suntem plini de dogme si canoane care ne impiedica sa ajungem la Cristos

 34. Toane Bune spune:

  Cam rautacios sondajul.

 35. Dan spune:

  @vladp9.
  Problema in tara noastra este ca toti sunt socialisti – de la romanul de rand „sarac si cinstit”, pana la partidele politice, in totalitate – chiar si PNL-ul. Basescu si PDL-ul nu fac exceptie de la ideologia stangista, n-au nici o legatura cu dreapta.
  Am sa-ti argumentez succint…
  A fi de dreapta (adica libertarian de dreapta) inseamna a fi pentru un stat minimal, care nu intervine deloc in economie, si pt. privatizarea tuturor sectoarelor. Practic, statul de dreapta trebuie sa mai aiba in componenta doar armata, justitia si jandarmeria. Celelalte institutii (invatamant public alaturi de pretentia absurda a MEC de a impune programa scolara pana si la „privat”, sistem medical public, prefecturi, CNCD, Avocatul Poporului, servicii secrete, garda financiara si multe altele) nu ar trebui sa existe in componenta statului. Pana si sistemul de pensii trebuie sa fie privat – nu administrat de stat dupa bunul plac, sa poata el fura din bani cum ii vor muschii si sa poata da pensii mult peste contributia la CAS a pupincuristilor sai.
  A fi de dreapta inseamna a fi pentru dereglementare, pentru lipsa legilor birocratice si absurde care cauzeaza stagnarea economiei (adica a sectorului privat – singurul capabil sa produca bunastare si progres). Inseamna distrugerea si incendierea actualului stat asistential social, sa nu mai existe subventii de stat, asistenta sociala de stat, sa nu mai existe bail-out-uri ale bancilor pe pierdere, etc.
  Practic nici politicieni alesi prin vot popular sa nu mai existe, ci la conducerea ministerelor sa fie niste elite, care ajung acolo pe baza de examen ca la licienta/masterat/doctorat, nu ca asa vor masele de prosti influentate de populismul unuia si altuia si promisiunile fantasmagorice, etc.
  Taxele si impozitele sa nu mai existe – doar o taxa de 20% din venit menita sa sustina armata, justitia, jandarmeria.
  OK, m-am intins cam mult dar cred ca pricepi ideea libertarienilor de dreapta: fiecare sa fie pe cont propriu, sa consume cat produce, nu sa fie subventionat din munca altora. Nu sa cerseasca in alti termeni, ci piata sa decida cine, cat merita sa fie platit. Nu sa faca profesorii greva, sau alti bugetari ca „vor salarii mari”, ci piata sa decida cat valoreaza munca lor, nu guvernul, etc. Si apropo de profesori sunt destui la universitate de stat in Sibiu (ULBS) cu salarii de peste 11.300 lei noi, universitari evident. Unul din capii ULBS (rector sau decan, nu stiu exact) i-a fost profesor tatalui meu, in vremea comunistilor, si acum are un salariu de 30.000 lei. Intr-adevar, dupa cum imi zicea tata, e geniu, dar parca m-as lipsi in domeniul public de un geniu asa pretentios :).
  Ei bine, acum revenind la Basescu si PDL:
  – au marit fiscalitatea in criza pt. sustinerea unui aparat parazitar bugetar, ducand la falimentarea a sute de mii de IMM-uri – masura socialista.
  – a propus eradicarea evaziunii fiscale (in locul diminuarii masive cu 700.000 bugetari si desfiintarea institutiilor inutile/privatizarea), care este in adevar refugiul IMM-urilor, un aer curat pentru economia nationala care si-asa e praf si pulbere – masura de stanga socialista, menita sa-i eradicheze pe astia mici afaceristi si mijlocii care ascund banii de la impozitare ca sa aiba din ce trai cat de cat decent nu sa munceasca pt. stat si bugetari toata viata.
  – Basescu si PDL nu sunt interesati si nici nu au facut o reforma reala – sa tai salariile bugetarilor cu 25%, chiar 50% e usor, mai greu sa desfiintezi institutii inutile ca Prefecturi, CNCD, Avocatul Poporului, Sindicate, privatizarea invatamantului si sistemului medical, etc. Deci „reforma” basesciana nu a diminuat puterea interventionista a statului, nu a eliminat cancerul economiei, doar l-a „ajustat” putin. Daca ne gandim ca salariile profesorilor, pensiile, etc. au fost marite de atatea ori din 2004 pana in prezent de avantul frenetic al marinarului si Tariceanu (macar asta a avut decenta sa atraga atentia ca marirea salariilor profesorilor cu 50% nu e sustenabila, pe cand Basescu, ce acum cere micsorarea lor, ca un nesimtit a zis ca exista destui bani – normal ii fura de la privat), atunci masurile luate in prezent sunt chiar negative, de stanga „libertariene”.
  – a contractat imprumut de la FMI tot pt. bugetari si bail-out-uri – masura de stanga.
  – este populist in vorba – comportament de stanga.
  – are un comportament comunistoid si discurs asemenea prin blamarea chiaburilor, a privatizarii firmelor de stat (care erau intretinute din banii contribuabilului dealtfel, fiind pe pierdere in fiecare an, socialistii stiu de ce), cultul personalitatii, sustinerea sa pt. homosexuali et co (intr-un stat de dreapta, ecologismul, problemele acestea cu homosexualii, etc. nu sunt reglementate de stat, si statul nu are voie, nici dreptul, sa intervina sa declare purtarea lor ca „legitima” au ba; practic, bazat pe proprietatea privata, statul autentic de dreapta iti da voie sa pui afis pe proprietatea ta „N-au ce cauta poponarii, lesbienele si degeneratii sexual, nici tiganii, evreii, etc” daca asa vor muschii tai la tine in casa, ba chiar, bazat pe dreptul inviolabil la proprietate privata, poti sa-i discriminezi in liniste, refuzand sa-i angajezi sau sa le vinzi bunuri/prestezi servicii), sprijinul fata de politica evreilor de a fura banul contribuabilului roman pt. ceva ce nu contribuabilul e vinovat (Holocaust si alte acuzatii idioate), nu de alta dar daca platesc pt. ca „am ucis evrei in trecut” macar sa si ucidem de suma platita, nu sa despagubim un stat socialist (Israel) pt. … pagube ce nu noi ci altii le-au cauzat (ma-ndoiesc ca mai exista multi „nazisti” in viata ce au fost responsabili cu deportarea evreilor).
  – Basescu e un demagog – exercitiu preferat de stangisti – intrucat desi blameaza „mogulii”, ii lasa sa prospere in continuare fara a se implica, ba chiar, ii incurajeaza, si angajeaza micii moguli (PDListii si camarila lor) sa le ia exemplul… urmand acelasi mod de a se imbogati comunist (= prin afaceri cu statul).

  Deci vladp9… ca sa sumarizez… Basescu e de stanga la fel cum Stalin e de stanga, si Lenin la fel, ba chiar as indrazni sa zic, nici daca s-ar calugari nu ar deveni de dreapta, nu are samanta pt. asta.
  Tu identifici bine problema tarii, anume ca sectorul privat (singurul productiv) duce in spate parazitii bugetari, si nu mai poate face fata unui sistem supradimensionat si risipitor statal (in guvernarea „de dreapta” PDL-ist PNL-ista, s-au dublat angajatii la stat… comunistii stiu de ce 🙂 ). Nu insa si solutia. Solutia nu e taierea salariilor bugetare, care te asigur ca pe mine ca privat nu ma afecteaza cu nimic ca nu mi se micesc impozitele si taxele. Solutia este desfiintarea tuturor institutiilor inutile de stat, privatizarea masiva (nu gluma de privatizare facuta de socialisti pe baza de cumetrie) si reala a tuturor activelor si monopolurilor de stat (educatie, sanatate, sistem de pensii, etc). Anihilarea tuturor taxelor si pastrarea unei taxe modice de 20% din venit doar pt. sustinerea armatei/jandarmeriei/justitiei.
  Daca tu reduci numarul salariatilor la buget doar, si salariile, dar pastrezi structurile birocratice inutile, vei avea efectul opus celui scontat: va exista nevoie mai mare de personal la stat care sa frece menta (= sa intocmeasca acte birocratice nefolositoare concepute pt. ingreunarea sistemului si sustinerea de paraziti in functiile acelea, controale, etc). De pilda in invatamant… daca reduci angajatii dar nu desfiintezi/privatizezi mai recomandabil universitatile de stat si liceele/scolile ce scot diplome pe banda rulanta fara valoare pe piata muncii, ajungi in postura sa duci lipsa de profesori (incompetenti) care sa umple structurile respective, astfel fiind nevoit sa angajezi aceeasi profesori incompetenti/altii si mai prost pregatiti si ratati care nu si-au gasit un loc de munca in viata reala economica si freaca menta la stat „invatandu-i” pe elevi/studenti cum sa obtina bani (de ex. in cazul materiilor economice), cum sa fie buni intr-un anumit domeniu… fara ca ei insisi sa obtina bani/sa fie competenti in domeniul pe care se pretind stapani (exceptiile intaresc doar regula) :). Daca ar fi fost, de mult un privat i-ar fi „vanat”, poate chiar in strainatate, ca doar talentele sunt la mare cautare in orice sector.

  Desigur, iti dai si tu seama de ce poporul insusi e alergic la libertarianismul de dreapta: n-ar mai putea nimeni (politicieni sau abonati la bugetul de stat) sa traga foloase de pe urma contribuabilului privat, iar in plus, cei de la stat care ar fi privatizati (sau desfiintati daca refuza) ar intra intr-o competitie acerba pe piata bunurilor/serviciilor care ar duce la falimentul multor (as zice majoritatea) scoli/licee/spitale/universitati/etc. de paie, doar cei buni in meseria lor, cei eficienti, care produc bani, ar ramane pe piata. Adio filosofie, smiorcaiala, frecat de menta si alte cele. Piata ar sanctiona multitudinea profesorilor de duzina, medicilor incompetenti, si alte cele, nu i-ar promova sus la varf, institutiile conduse de astfel de oameni fiind practic condamnate la faliment (nemaiexistand obligativitatea sa fie intretinute de stat – care fura banii de la privat pt. asta).
  Insa cu un popor ce se ghideaza dupa mentalitatea comunista „De la fiecare dupa posibilitati fiecaruia dupa nevoi” si „Impozitarea mai mare a bogatilor”, ca si preaslavirea „saracului si cinstitului roman de rand” nu te poti astepta la o solutie adevarata de iesire din criza (care nu e criza mea si a sectorului privat, ci criza sistemului socialist si a statului actual, ce vrea sa si-o rezolve belindu-i pe privati si chiaburi sa ma exprim eufemistic), cum a fost cazul Georgiei, un stat fost comunist care prin reformele radicale de dreapta a ajuns unul dintre cele mai libere d.p.d.v. economic state din lume (la ei nu mai exista invatamant de stat, nici sistem medical public, totul e privat afara de armata/politie/justitie si ceva active ale statului care sunt in proces de privatizare ca electricitatea etc., au cea mai redusa fiscalitate din Europa – daca exceptam paradisurile fiscale).

  Si inca un ultim coment referitor la masurile actuale basesciene… nu au fost luate din ideologia de dreapta, ci Basescu, si PDL-ul, vazand ca nu mai au bani, si ca au furat ce a fost de furat de la sistemul privat, au ajuns efectiv la disperare, nu mai stiu de unde sa fure bani ca sa-si justifice existenta lor mizera si a statului astuia de nimic pe care-l conduc. Asa ca au inceput sa taie de la baza piramidei, vor sacrifica probabil si cativa boiari de-ai lor… dar asta ca sa pastreze status-quo-ul actual, cancerul tarii: un aparat de stat supradimensionat si imbatranit, caruia i s-a terminat vremea. Refuzand sa accepte acest lucru, in locul reformei reale a sistemului si schimbarea directiei socialiste, Basescu si PDL nu mai stiu cum sa faca sa sporeasca atributiile statului, sa mareasca interventionismul acestuia (doar multe din firmele „private” ajunse cvasimonopol din afaceri cu statul au prosperat si au ajuns monopoluri, pe o piata libera de interventia statului ar fi sucombat cel mai probabil de mult), sa beleasca sectorul privat. Nimic liberal, de dreapta, aici. Sunt masurile disperate ale unui tiran ajuns prin frauda presedinte, care si-a pus in cap proprii votanti si sustinatori de ieri (bugetarii). Macar contracandidatul lui, Geoana, a avut bunul simt sa se recunoasca socialist, dar Base o tot tine ca e „de dreapta”. Parazitul asta nu a desfasurat o singura activitate economica productiva de cand s-a nascut, stie el ce este „de dreapta” cum stie Gorbaciov sa fie liberal :).

  OK, acum venind putin la subiectul articolului… E clar ca initiatorul „scrisorii” este socialist/comunist in gandire. Daca citeste cu atentie explicatia mea de mai sus asupra ce inseamna sa fi „de stanga” poate pricepe, daca nu, il trimit sa-si faca un test economico-politic:
  http://www.politicalcompass.org/
  Partea stanga dupa incarcarea paginii – Take the test. E facut de americani. Sunt curios cati comunisti avem p-aici, dar si mai curios sa completam testul in locul lui Basescu si a parlamentarilor nostri, sa vedem cine iese liberal autentic, cine socialist/comunist :).
  Cred ca se oftica la culme si e scandalizat cum de Parintele Savatie a indraznit sa-l selecteze pe profanul Radu Moraru sa-i promoveze cartea.
  Pai, in primul rand ar fi strategia de marketing: cui se adreseaza cartea? Daca doar initiatorilor de scrisori ca cea de mai sus, pai nu e prea utila sa ramana in sistemul inchis al unor smiorcaiti care se vad „prigoniti” pretutindeni si nu mai stiu cum sa se lamenteze, cum si pe cine sa mai demonizeze, etc. Daca se adreseaza si unui alt fel de public, mai profan, metoda aleasa se explica mai bine :).
  Tipul acesta de „scriitori de scrisori” (anonime inca) au o gandire destul de limitata, preferand o limitare a cunoasterii – atat a lor cat si a celorlalti. Desi pozeaza in mari sfinti, sunt de fapt niste oameni mici si neinsemnati, plini de frustrari de tot felul, si inutili celorlalti.
  Nu mai zic de caracterul lor sectar. Doar era o „biserica” eretica in primele secole de Crestinism, ce se autointitula „Biserica Martirilor”, si care nu primea in randurile ei pe „profanii” ce in urma persecutiilor romane s-au lepadat de credinta. Directia acestor zeloti anonimi tocmai aicia tinde. Mai rau, ei ii acuza pe cei ce se leapada de credinta lor moarta, ca de ce nu imbratiseaza aceeasi viata crispata/inutila si neproductiva a lor. Cred ca daca as merge pe sistemul si gandirea lor ar trebui sa ma autoizolez si de familie, si de rude, si practic de mai toata societatea. Cam asta e modelul propus de ei :). L-am incercat in tinerete si numai pagube am avut de pe urma lui si esecuri. Deci nu as sfatui pe nimeni sa se alature „zelotilor” – doar daca vor sa-si rateze viata.

 36. Petru spune:

  …,,Ce-a mai mare pedeapsa de la Dumnezeu este sa-l lase pe om la mintea lui”…ps…in Romania trebuie,,expulzata” toata infecta clasa politica de la A la Z…,,Culegem ce am semanat”…sa speram ca bunul si milostivul Dumnezeu ne va ,,darui” un nou C.Z Codreanu care sa scoata tara din mocirla.Slava lui Dumnezeu…

 37. Calatorul spune:

  Părinte,
  Domnul să ţină şi să înmulţească dragostea din sufletul vostru. Eu vă mulţumesc pentru roman şi-i mulţumesc si lui Radu Morar pentru faptul de a vă fi lansat cartea.
  Am şi votat. Da… Mai mult pentru că am simţit că Radu M primeşte ceva – se deschide, pe când autorul/ii scrisorii, pare că se închide/închid. Iertare!
  Doamne, ajută!

 38. Simona spune:

  Si eu cred, ca in acest chestionar, R.M. este mai duhovnicesc decat autorul scrisorii (seamana ca si discurs cu Danion Vasile, chiar daca nu ar fi el, am zis doar ca seamana).
  Principiul simplu dupa care te poti ghida, este acela ca si Iisus Hristos a stat la masa cu vamesii si pacatosii, asadar poate fi R.M, orice ar fi, mason, aservit, orice, este un suflet. Asadar poti folosi acest nume pt lansarea cartii. Insa atentie, cu 2 lucruri:
  1. Poti critica biserica, dar nu poti sugera dezbinarea si pierderea increderii in ierarhi.Trebuie facuta cu intelepciune
  2. Trebuie facuta ascultare.

 39. Ovidiu spune:

  Nu stiu de ce tind sa cred ca acea scrisoare apartine celor de la razboi.. prea fac tam-tam si prea se cred autoritari in a zice ca marii duhovnici pot cadea, dar oare de ce nu se gandesc ca ei au cazut acum? Cum singuri zic, ca nu se ridica la nivelul p. Savatie, cum de cred ca inteleg lucrarea pe care parintele o are cu Radu Moraru? E drept ca daca ar incerca unii ca ei sa-l castige pe RM atunci sigur va trece la islamisti, care-s mai pasnici decat ei. Toata stima baieti pentru articolele duhovnicesti, dar renuntati la datul cu parerea, chiar daca vi se cere, pentru ca va depaseste si mai cadeti si in pacatul judecarii. Se pare ca blogurile au devenit locuri de barfa, iar cine il detine devine purtator de opinie in ortodoxie.
  Timpul va dovedi cine a avut dreptate, dar pentru timpul pierdut cu toate aceste dezbateri inutile, vom da raspuns cu totii. Sa-mi fie cu iertare.

 40. Momarlanu spune:

  oh, cate cuvinte peste cuvinte… 😦

 41. vladp9 spune:

  DAN

  si, totusi, ce interesant ca se opune Uniunii Europene comuniste (inclusiv FMI-ului) si militeaza pentru masuri reformatoare de dreapta. Interesant, nu?

  Evident ca ar fi multe de spus si ar avea multe de invatat despre capitalism, dar omul cel putin isi da silinta. Merge pana intr-acolo, incat nu se lasa ametit de somitatatea UE, a „citit-o” ca e comunista.

 42. vladp9 spune:

  DAN

  PS: ai mare dreptate cu reducerea aparatului administrativ. O masura de dreapta vitala. Sa nu uitam totusi: Tariceanu a marit administratia Statului cu peste 300.000 de functionari! Si se viseaza de dreapta

 43. Florian spune:

  Daca Parintele ar fi aparut la Trinitas Tv, credti ca ar fi fost mai bine?

 44. oarecare spune:

  Parinte Savatie, cred ca acest cor unanim de balacareala a autorului scrisorii deschise si-a facut treaba cu varf si indesat.

  Ce-ar fi sa bagati in seama argumente ceva mai la obiect si persoane ceva mai incomode?

  Sa zicem, un Fedorovici?

  http://cumpana-o-viziune-ortodoxa.blogspot.com/2010/05/schimbul-de-noapte-i.html

  O veste pentru cei care nu văd din diavol decît coada, vorba lui Denis de Rougemont: Diavolul nu este doar corect politic. Este şi incorect politic. Cine ştie dacă nu cumva diavolul a inventat corectitudinea politică pentru a se putea ascunde mai bine în spatele incorectitudinii politice? Dacă nu a condamnat comunismul în aşa fel încît a făcut imposibilă condamnarea comunismului?
  Faptul că volumul Diavolul este politic corect are ca subiect eutanasierea oamenilor trecuţi de vîrsta de 65 de ani, precum şi „avortul, distrugerea familiei nucleare, promovarea homosexualităţii, reducerea populaţiei” (http://www.librariasophia.ro/carti-Diavolul-este-politic-corect-Savatie-Bastovoi-ierom.-so-4720.html) trebuie să aibă o legătură cu faptul că este prezentat de dl. Radu Moraru, unul din „agenţii electorali” importanţi ai lui Traian Băsescu, adică agentul unuia dintre principalii responsabili de criza morală, economică şi culturală în care ne aflăm: într-adevăr, de la avorturi la legalizarea prostituţiei, de la tratamentul cu cianuri la reducerea pensiilor unor bătrîni şi aşa aflaţi la limita subzistenţei, nici o procedură nu a fost ratată de oamenii în halat ai preşedintelui Băsescu. Părintele Savatie Baştovoi a procedat bine, aşadar, invitînd un om competent, un specialist adică, care poate vorbi despre eutanasierea României din interiorul problemei.

  ***

 45. Cata spune:

  Romanul asta este foarte interesant … vorbind cu mai multa lume despre el am constatat ca … prima grupa peste (in general peste 40 de ani) nu a gustat … chestiunea cu messul blogul si homosexualii … probabil … iar cei mai tinerei se imapart in 2 … unii care apreciaza romanul ca un roman SF de buna calitate (si aici trebuie sa recunosc ca fan al genului ca parintele are un extraordinar talent plastic de a descrie mizeria umana in „frumusetea ei” si atmosfera caracteristica cartilor de anticipatie) … si altii care au inceput sa-si cumpere pamanturi sa cultive „ceapa si ridichi” pentru vremurile cand nu vor mai putea cumpara nimic ( da, exista deja grupuri care fac lucrul asta, am aflat si eu recent)… aia fiind deja prelucrati de fenomene gen „Ingerul digital” etc. .. Temporal acest roman e ancorat undeva destul de curand … dar nu e un motiv de panica … de venit vine sfarsitul lumii categoric … insa doar Dumnezeu stie … normal veti spune „Semnele vremii!!” … dar totusi numai Dumnezeu stie … In ceea ce priveste Radu Morar, normal ca trebuie sa fie „politic corect” cu toti invitatii lui … ca vin la el cele mai mari lichele politice si comice vedete … Pana si marele Sf Vasile a fost diplomat de la smintit si pe prietenul lui bun Sf Grigorie ca nu propovaduieste Sf Treime in multimea de pseudo ortodocsi din acea vreme … discursul lui Vasile era ortodox cu siguranta dar diplomatic … iar aceasta diplomatie a fost inteleasa prost si transformata in minciuna … S-a jurat Sf Vasile in genunchi in fata Sf Grigorie ca propovaduieste adevarul cu lacrimi in ochi … iar Sf Grigorie i-a parut rau ca l-a judecat … cineva scria ca parintele Savatie s-a urcat pe casa si a propovaduit de acolo pentru toti ortodocsii … da dar a propovaduit destept … diplomatic … precum Sf Vasile … cine are ceva de inteles sa inteleaga … si daca cineva il trage de maneca sa ii spuna ca creaza panica sociala .. el va spune „E doar un roman metaforic SF” … mie mi-a creat sentimente amestecate dar in final mi-a placut … in ceea ce priveste Radu Morar pro sau contra Basescu … ma lasa rece … deocamdata e singurul care mai cheama calugari la emisiune si ataca subiecte sensibile gen pasapoartele biometrice etc…. il aseman putin cu Narcis din cartea parintelui … un justitiar dement care incearca sa se puna cu sistemul de unul singur … cat i-o mai merge si lui … iar pe Nicolae care a postat pe acest blog si pe autorul scrisorii deschise ii vad undeva pe la 65 de ani in insula „Paradisul batranilor” … am fost rau? … iertati-ma … Doamne Ajuta

 46. Rodica spune:

  Nici mie nu-mi place Radu Moraru!Dar de aici si pana la a refuza mesajul dv.,parinte…e o cale prea lunga,pe care nu o voi urma.Dv. sunteti acelasi,pacat ca duhovnicescul frate nu vede asta.Radu Moraru mi-a parut chiar modest,restul nu ma intereseaza.Poate parea ignoranta,asta?Mi-o asum!
  Am fost acolo,mi-a placut duhul intalnirii,cartea nici nu mai spun…
  Sa ne dea Dumnezeu inima sa deslusim vremurile si oamenii!

 47. Gheorghe spune:

  cine e base ? cine e morar ? cine sunt eu ?
  mai fratilor unu e Hristos si pe El il cautam, acolo unde e EL acolo mergem.
  EL e in inima noastra.

 48. lor spune:

  Mi se pare de prost gust si la „caterinca” sondajul dumneavoastra. De ce nu v-ati pus si pe dumneavoastra ca a treia varianta la sondaj, daca tot aveti chef sa-l faceti harcea-parcea pe cel care a facut scrisoarea ?
  Va citesc cartile inca de la „Iepurii nu mor”, insa nici eu nu am inteles si nici nu mi-a placut miscarea asta cu Radu Moraru si am cam aceiasi parere intr-o oarecare masura ca si autorul scrisorii. Pentru ce a trebuit sa va asociati cu un om ca el ? Nu am cum sa nu ma incrunt si mai tare cand vad scrisoarea deschisa si dedesupt sondajul care mie imi transmite mesajul urmator „daca e asa de smecher asta si ma critica, ia sa-i arat eu ca mi se rupe de el, il iau si la misto si oricum simpatizantii mei sunt de acord cu mine si nu cu el”.

  P.S. Dumneavoastra nu locuiti in Romania si poate nu aveti o idee clara despre ce simt romanii vizavi de Basescu si cum si-a batut joc de tara asta. Poate de aici se trage repulsia autorului scrisorii pentru sustinatorul lui Basescu, domnul Radu Moraru.

  P.S.2 Sunt curios cum ati fi privit dumneavoastra un calugar roman care isi lanseaza cartea in Republica Moldova si il invita la lansare pe un sustinator al comunistilor. Si cum ar privi moldovenii treaba asta ?

 49. edi spune:

  de acum Basescu probabil nu va mai spune ca domnul Cartarescu e scriitorul lui preferat, ci Savatie Bastovoi.

 50. crip 81 spune:

  ar fi trebuit sa va vedem la TV Trinitas cu prezentarea carti , dar daca acolo nu-i loc de sfintia voastra e bine si la Radu Morar…

 51. Veronica: Vreau sa scot in evindenta faptul ca pentru a face bine, chiar daca trebuie sa te folosesti de diavol, te folosesti de el, doar pentru a face binele – nu este un lucru rau! Ca si televiziune de altfel ….. pentru a face binele, te folosesti de ea ….. Doamne ajuta!

  Deci te faci frate cu dracu’ sa treci puntea? Este un joc tare periculos acesta si acel exemplu nu se potriveste chiar oriunde. Practica poate deveni obisnuinta si in ceea in ce te gasesti, in aceea vei fi judecat. Si eu fac multe lucruri nepotrivite dar nu sunt un exemplu pentru nimeni, sunt un nimeni. Mai degraba sunt un contra-exemplu.

  Nu ca parerea mea ar conta si nu ma intereseaza (voi estima/judeca eu) cat de duhovnicesti sunt cei doi (desi am votat). Totusi sunt de acord ca o carte buna are nevoie de vizibilitate … dar nu prin orice mijloace. Exista internet, exista YouTube, exista bloguri, exista vizibilitate … poate chiar mai mare decat la B1tv …

  PS: Imi rezerv dreptul meschin de a considera ca Radu Moraru face aceste emisiuni pentru rating si nu din vreo minima traire crestina. Daca ar exista asa ceva nu ar vorbi juma’ de emisiune despre politica, discurs presarat cu amenintari si ‘solutii’ … ar avea decenta sa traga o linie de demarcatie intre ale diavolului si ale lui Dumnezeu.

 52. […] articolul : VIDEO: Radu Moraru vorbind la lansarea romanului “Diavolul este politic corect” + o “SCRISOARE… , scris de părintele Savatie Baştovoi, mi-a fost dat să văd şi un sondaj, după cum reiese din […]

 53. Liviu spune:

  Mi-a trecut si mie prin cap gandul: parintele a intrat la un om pacatos in emisiune. A stat cu el. L-a aprobat. L-a girat. Ce sa caute el in „casa” a celor mai mari pacatosi, televiziunea?
  Apoi, dupa vreo cateva zile, am perceput altfel aceasta controversata „asociere”. Recunosc, dupa Sfantul Maslu.
  Am privit faptele acestea ca o misiune, o punere in practica a Evangheliei despre Zaheu, vamesul. Vamesul nu era numai dl. Morar. Eram si suntem noi toti.
  Vom face oare ce a facut Zaheu? Sau ramanem impietriti?

 54. Anca spune:

  Domnul Moraru e un om cu mult bun simt si profesionalism.Alegerea este buna regretabil insa este rautatea si fanatismul unora de aici ce comenteaza negativ acest eveniment!!!

 55. ceamainaiva_din_iasi spune:

  ma pufneshte rasul cand ii vad pe toti cei ce doresc sa para moralistii lui peshte prajit,aplicând „reteta succesului pt comment-uri pline de esentza” si incep cu: „cum ati putut a va AFILIATI cu….” :))) .
  Ce tot o dati cu afiliatu’ asta? Stiu ca sună cumva pretentios si intelectual dar oare numa atata putem sa intelegem din actiunile Sfintiei Sale?Cat de superficiali sa fim ca sa credem ca Parintele are nevoie sa se „incrucişeze” cu aceste personaje CA SA-I IASA LUI CEVA ???

  Uitatzi.va la Sfintia Sa inca o data si raspundetzi-va cu adevarat daca il vedetzi pe el luand hotarari pripite, fara a cantari lucrurile cu multa minuţiozitate si privindu.le si proiectandu.le pe termen lung cu viziunea plina de har ce numai unui om cu adevarat induhovnicit poate apartine. Oare nu a ales acesta cea mai buna varianta din cele clar neideale pt imaginea, din nefericire, plina de ipocrizie, comună multor fetze bisericesti, (asezandu.se pe scaunul pe care, in alte emisiuni, Chocholina, laura andresan sau adrian copilu minune isi lafaiau nurii sau banii) aşaîncât sa.si poata indeplini (asa sa va ajute Dumnezeu, Parinte) misiunea finala,aceea DE A-SI FACE AUZIT MESAJUL DE AVERTISMENT, SI CUVANTUL INDUHVNICIT SI PLIN DE ADEVAR AL SFINTIEI SALE.
  Voi il si vedeatzi impreuna cu R.M. pe post de „tovarasi, punand tzara la cale impreuna”?!

  Mai cititi odata tot ce-a scris PARINTELE, facetzi mai apoi cateva dushuri reci alternate cu tot atatea dushuri fierbinti si mai „verificati odata”.
  Dumnezeu sa ne lumineze!

 56. Viorica spune:

  Dlui “lor”
  Prima pornire a fost sa tac. Dar nu am liniste. Pentru ca si eu l-am rugat pe Parintele sa organizeze aceasta lansare, pentru noi insetatii, flamanzii – va supara acest lucru?

  Am retinut din mai toate aparitiile Parintelui indemnul de a ne regasi simplitatea, firescul fiintei noastre alaturi de incurajarea de a indrazni. Nici atunci cand vorbeste foarte direct nu incurajeaza absenta unei decente , minime cenzuri.
  Incerc sa va inteleg supararea dle “LOR”, toti suntem nemultumiti (mai ales de ceilalti) dar nu credeti ca este prea mult si prea tare “ de prost gust”? vi se pare mai corecta, indreptatita asocierea cu “ incruntatii “? „au ochiul tau e rau, ca eu sunt bun?”

  Acceptati fara resentimente accidentele istoriei – despartirea cu granite de fratii nostrii – dar vi se pare de nesuportat gandul ca poti respira acelasi aer cu un sustinator al unui presedinte ales, validat , oricum este el (vi s-a parut o izbanda presedintele adus de CDR ? sau altii?)

  Retorica dvs. imi aduce mahnire si am sentimentul ca nu-mi mai gasesc locul devreme ce eu nu asa inteleg sa ne primim fratii, care se ostenesc pentru noi din dragoste, si vin cu ganduri bune….

  Cine vrea sa perceapa doar ca eveniment cultural lansarea acestei carti, este liber sa o faca – puteti sa-mi iertati ca am si alte asteptari ?

 57. Viorica spune:

  @ceamainaiva : m-a socat putin franchetzea, dar da in estenta, asa este!

 58. Viorica spune:

  iertati: ” in esenta , asa este!”
  Multumesc si ma alatur naivitatii….

 59. ceamainaiva_din_iasi spune:

  draga @Viorica, cam cat tupeu au baietzii ashtia sa.si ia avant ca sa scrie acele….„mesaje de trezire?”
  pai franchetzea mea e cam mic copil,nu?
  ce sa spun…suntem idealisti si critici plini de ascutzime oriunde in alta parte in afara de „la noi acasa”. Pai crezi ca obiceiurile astea de „aratat cu degetul” se vindeca de la sine? Din contra. Inteleg ca pe alte blog.uri sa fie o mare ciorba dar aici, MACAR AICI ar trebui sa ne facem un pic mai mititei(nu de mancat) si sa observam/invatzam. Ca avem, slava Domnului, de invatat tot inainte de la mintzile initziate.
  🙂

 60. maria spune:

  In scrisoarea deschisa, mai bine ar fi fost inchisa, se vede inca o data cit puyem sa fim de ipocriti.rai. si neiertatori, cu toate ca pomenim numele DOMNULUI . nici in dialogul cu un parinte spiritual nu putem sa evitam sa vorbim despre politica si mizeriile ei?!! nu putem mai bine sa comentam cartea parintelui si sa invatam ceva? cred ca multi sufera de o boala f. grava.aroganta si pretentia de afi a tot stiutuori. rugati_va domnului ptr. pacatele vs. si nu mai criticati tot timpul….sau ati uitat ce a spus Domnul Isus Cristos….cu piatra!!

 61. Ana spune:

  Maria @ „rugati_va domnului ptr. pacatele vs. si nu mai criticati tot timpul….sau ati uitat ce a spus Domnul Isus Cristos….cu piatra!!”

  Iisus Hristos.

 62. AUTORUL SCRISORII DESCHISE spune:

  O SRISOARE DESCHISA…ULTIMUL ACT!
  CONCLUZII

  Am asteptat linistit sa se stinga si ultimele reactii legate de acest subiect, pentru a putea formula niste concluzii finale. Scrisoarea care a initiat dezbateri atat de aprinse, are doi protagonisti: cel care a redactat-o( acesta fiind si purtatorul de cuvant al celor nemultumiti, in numele carora a redactat mesajul!)-adica eu, si cel caruia i se adreseaza scrisoarea-adica p.Savatie. Radu Moraru a fost doar obiectul controversei dintre cele doua parti! Fiind una din parti, mi-am rezervat si eu dreptul de a avea un cuvant de final, de a trage o concluzie, mai ales ca p. Savatie a facut-o deja! De aceea, in spiritul fair-play-ului, sper sa publice acest comentariu!
  N-am intervenit pe parcursul discutiilor pt. ca, dupa cum m-am asteptat, corul aplaudacilor p.Savatie si-a facut din plin datoria si de aceasta data, reactionand cu maxima devotiune in a lua pozitie in favoarea mentorului lor! Asa ca, orice comentariu advers era imediat taxat de „aparatorii de serviciu” ai parintelui, nefiind agreata nici o „incorectitudine politica” pe saitul parintelui Bastovoi! Acolo, toata lumea trebuie sa aplaude, la unison! Cu argumente sau fara, nu conta, trebuia desfiintat cel care comenta impotriva! Prin urmare, l-am lasat pe parinte SA SE SCALDE-N PROPRIUL EU, bucurandu-se in liniste de laudele si aprecierile care i s-au adus!
  N-am mai intervenit si pentru ca parintele ne-a sfidat efectiv, neangajandu-se personal intr-o discutie cu noi, cum ar fi fost firesc si de bun-simt, ci supunandu-ne judecatii ciracilor sai, initiind acel sondaj jignitor prin ironia lui! Si atunci, am stat deoparte, caci cel cu care vroiam sa discutam a stat, deasemenea, deoparte! Si daca nu ne-am „invrednicit” de un raspuns normal si cuviincios de la Sfintia Sa( cum ar fi fost de asteptat), nu ne-am bagat in circaraia de pe blog!…Neavand raspuns la cele ce i se puneau in fata, p.Savatie s-a eschivat, uzand de aceasta stratagema cu sondajul, care nu-i face deloc cinste! Prin asta, a obtinut doua lucruri! A deturnat mai intai discutia, transformand problema ridicata dintr-una cu caracter etic, intr-una cu caracter duhovnicesc(desi in scrisoare se precizase f. clar despre ce este vorba), inducand in mentalul colectiv cliseul „judecarii de aproapele” de care ne faceam noi vinovati, astia protestatarii! Ajungandu-se, pana la urma, la acel sondaj stupid de-a dreptul, dar expresie a „inteligentei satirice” a p. Savatie- in contextul „habotniciei” si al „judecarii de aproapele”, atitudini de care, chipurile, daduseram dovada noi, contestatarii!
  Iar „discipolii” au reactionat imediat! Daca priviti comentariile, veti observa usor ca aproape toate sunt variatiuni pe aceasta tema: a judecarii de aproapele!
  In subtext insa, p. Savatie a mai obtinut ceva, mult mai important pt.el! SI-A OBTINUT PROPRIA BIRUINTA, pt. ca e clar ca cei care au votat R.M.(deci impotriva mea), au votat de fapt pt. el, pt. parintele Savatie, stiind ca acesta e partizanul lui R.M.! Votand R.M., votau de fapt…Savatie! Asa ca in formula lui corecta, sondajul ar fi trebuit sa contina varianta Savatie, in loc de R.M.!
  Sincer, m-am amuzat de ce-am citit pe blog! Era o situatie de-a dreptul ridicola, in care cei care ma acuzau ca-mi judec aproapele( nici pe departe, doar reclamam o problema de etica!), ma judecau, la randul lor cu varf si indesat, punandu-mi fel si fel de etichete si calificative! Cei care clamau „sa nu ridici piatra”, dadeau cu bolovani in mine, fara nici o rezerva!
  Cum am spus, m-am amuzat! Un singur lucru m-a durut putin! Dar a trecut…Faptul ca am fost calificat drept comunist, cei care au facut-o neavand alt criteriu decat scrisoarea, care ar fi de factura comunista! Total nedumerit, m-am intors cu atentie catre textul scrisorii, sa vad unde-i comunismul de care vorbeau unii. N-am gasit absolut nimic care sa-i indreptateasca sa ma califice astfel, si atunci de unde vine asta, cu comunismul…Raspunsul a venit imediat! Aceasta mica diversiune a fost indusa tot de p.Savatie, dar si de alti comentatori, inca de la inceput, prin comentarii mai mult sau mai putin sugestive! dadea bine in context, vezi Doamne, comunistii erau cei care incercau sa-l discrediteze pe p.Savatie, marele „luptator anticomunist”! Raspunzand la un moment dat unui comentator care remarca faptul ca scrisoarea e nesemnata( de parca asta ar fi contat aici!), p.Savatie spune ceva de genul: „scrisoarea e un bun comun, al intregului popor…”, trimitand, in mod subtil, catre comunism! Jalnic…
  Dar, si de data asta, galeria p. Savatie a rezonat imediat, preluand ideea, si afirmand-o mai departe!
  Am spus ca m-a durut putin, pt. ca nu pot uita bastoanele pe care le-am incasat pe la Universitate, in timpul Golaniadei, dar si inainte de ’90, cu diverse ocazii, in care am marturisit impotriva comunismului! dar nu stau acum sa povestesc aceste lucruri, nu-mi place sa fac parada de „golania” mea, cum fac altii, ca Roncea de exemplu, care si-a postat pe blog o fotografie mare din perioada in care era el „mare golan”, povestind cu lux de amanunte ce mari ispravi a facut el atunci! Ii spun doar atat! Un golan adevarat nu va sustine niciodata un presedinte ca Basescu! Ar insemna ca n-a inteles nimic din spiritul Pietei…
  Am mai observat si ca cei care ma acuzau pe mine de comunism, in general, habar nu aveau ce inseamna o gandire autentica DE DREAPTA, si o atitudine asemenea! Ametisem de cate tampenii am citit pe-acolo! Despre asta, cam atat…
  Vreau sa mai adaug ca f. multi dintre cei nemultumiti de gestul pe care l-a facut p. Savatie, de a-l invita pe R.M. la lansarea de carte, nu si-au exprimat personal nemultumirea, pe internet, pt. simplul motiv ca nu si-au pus internet, din principiu!(na, ca le-am mai dat un motiv sa ne considere „habotnici” si „anacronici”!) De-aia si sondajul(in cazul in care a fost real!) l-a scos castigator pe R.M.! Acesti crestini n-au participat nici la sondaj, nici la dezbatere…
  Faptul ca am imprimat un caracter usor dramatic scrisorii, a fost mai ales pt. a semnala, in principiu, ca in spatiul acesta al lumii in care traim, o chestiune de etica( crestineasca si calugareasca, in cazul de care ne ocupam) are importanta ei! Si felul in care abordam aceste lucruri, care tin de etica crestineasca in mod special, se poate constitui in FAPTA MARTURISITOARE SI MANTUITOARE, in ultima instanta! Raportandu-ne astfel la problema, nu putem fi nicidecum acuzati ca am fi judecat pe cineva! Dincolo de etica, desigur, este Dumnezeu, a Caruia este judecata! Dar problema nu se punea in acest plan…
  In sfarsit, ca sa inchei, prin gestul si atitudinea Sfintiei Voastre, parinte, ati contrariat si dezamagit pe multi!
  Am evitat sa fac vreo referire la conditia duhovniceasca a Sfintiei Voastre, tocmai pt. a nu-i tulbura pe cei care va adora. Acestia sunt, in marea lor majoritate, tineri sub 30 de ani, care au avut acces la mesajul crestin exclusiv prin intermediul Sfintiei Voastre, cel care ati predicat prin scoli si universitati, etc. Acesti copii n-au cunoscut( poate doar din auzite, sau citind cate ceva pe ici, pe colo) parinti duhovnicesti ca p.Cleopa, p. Marcu sau p. Paisie Olaru( ca sa amintesc doar cativa), de al caror profil duhovnicesc sunteti f. departe, p. Savatie! Spun doar ca acesti parinti fugeau cat puteau de slava acestei lumi! Pe p.Marcu( nu stiu cati au auzit de el, dintre cei care sunt prezenti constant pe saitul Sfintiei Voastre!) nu-l prea cunosteau nici macar fratii din manastirea unde acesta vietuia( M.Sihastria), atat era de retras si de smerit! Cred ca se rasuceste in mormant, vazand astazi, calugari care dau autografe…
  Iertati-ma, parinte, dar Sfintia Voastra nu puteti sa va smeriti nici macar intr-atat incat sa acceptati un comentariu negativ, o cat de mica critica, ceva ce nu va lauda( cum v-ati obisnuit) ci va amendeaza-ati dovedit-o prin atitudinea dvs. recenta-iata distanta uriasa care va separa de conditia unui calugar si crestin adevarat! Se va schimba ceva, probabil, atunci cand nu veti mai confunda literatura duhovniceasca cu DUHOVNICIA… Iar calugaria asta „postmodernista” a Sfintiei Voastre nu prea va ajuta in acest sens!…

  PS: Sper ca acest cuvant final sa fie publicat si sa nu mai astepte atat de mult pana ce va fi aprobat dupa cum ne-ati obisnuit deja, in traditia abordarii comentariilor care nu va sunt pe plac!

 63. Viorica spune:

  @ ceamainaiva_din_iasi
  Slava Domnului, avem ce invata de la Parintele si cu mintea si cu inima ….
  Imi place umorul cu care ai …accentuat grotescul situatiei, pulverizand umbrele unor insinuari mizere; m-a scuturat putin, pentru ca a fost foarte direct, dar are (ai ) meritul de a fi alungat sentimentul de insingurare (impietrire in pozitii) , fiecare vorbea parca lui insusi – multumesc !
  Sigur ca neputintele de tot felul nu se vindeca de la sine – trebuie aratate Doctorului … greu e sa recunosti ca iti este FRICA sa-ti lasi viata, grijile, toate ale tale in mainile Lui – mai ales cand ai impresia ca esti ceva/cineva ; nici libertatea nu e mai usor de trait …
  Inca mai cred ca rusinati de inselare, vor reface sensul bun al demersului – primind in inima lor vestea cea buna ….curaj baieti, sunteti unde trebuie!

 64. Viorica spune:

  Ce tristete “autorule-al-scrisorii-deschise” sa fii amuzat de o situatie atat de stanjenitoare in care fortati cu buna stiinta (dramatizand!) asezarea in tabere: “corul aplaudacilor ..adoratori” in fata cu “NEMULTUMITII”; nu lucratori a ceva – nemultumiti!…. si trist si dureros……
  Cu putin timp in urma, inca mai credeam ca acele cuvinte nu le-ati incalzit in inima …. Dar, problema ridicata de catre Dvs cu caracter etic are un “OBIECT al controversei” : un om.O fiinta. Creatia lui Dumnezeu.
  Nu stiu cum, avand atat ragaz in care ati “asteptat linistit” nu ati sesizat grotescul si absenta Duhului crestin… nu stiu cum inima Dvs. poate rabda asta

  Aveti toata libertatea sa cautati, sa credeti, sa alegeti… nu va tine nimeni de poale!
  Sa va aiba Dumnezeu in paza !

 65. Simona spune:

  „Autorul scrisorii deschise”, va rog, sa va prezentati in mod real, caci nu este de gluma. Atata timp cat nu va prezentati in mod real, nu aveti nici o autoritate, iar cuvintele dumneavoastra nu sunt crezute. Lupta este inegala intre un om care are un nume, cum este Parintele Savatie, si dumneavoastra, care puteti fi orice, chiar si demon imbracat in haine de lumina.
  Tin sa precizez ca si eu am indoieli asupra duhului care il poarta pe parintele Savatie, dar nici nu pot fi de acord cu dumneavoastra atata timp cat nu stiu cine sunteti in realitate. Hristos spune „cercetati duhurile”
  O laica.

 66. Mircea spune:

  Cautand ceva, am dat de altceva si multumesc lui Dumnezeu ca ne mai incearca din cand in cand. Eu zic ca in toata disputa asta e un mare bine. Acela de a ne smeri cu totii si de a deschide ochii mai larg la feluritele duhuri care ispitesc pe om. Zic ca cel care are inima deschsa spre Dumnezeu, se va folosi de cuvintele autorului scrisorii si de cele ale autorilor commenturilor. Fiecare sa faca introspectie si sa-si vada acum nedesavarsirea ca e cel mai de folos lucru… Sa ne indreptam dragilor mai mult spre Lumina. Sigur ca cine nu se smereste nu se indreapta, iar daca s-a gresit, Dumnezeu sa ne ajute sa ne indreptam cu totii! Cred ca-i prinde bine parintelui Savatie orice critica si cred ca a primit-o si s-a folosit de ea dand dovada ca Duhul lui Dumnezeu convinge inima sa iubeasca si mai mult, lepandand eu-ul. Un mare folos, sa sti-ti! Adevaratul monah rabda toate si se indreapta dupa Lumina ca o floare! Dumnezeu sa ne desavarseasca povatuitorii si sa ridice si alti lucratori la secerisul Sau! Adanc respect si pentru cei care stau smeriti si povatuiesc si pentru cei care se ridica si pasesc fara teama spre marturisirea directa. Sigur ca sunt ispite, dar fiecare cu chemarea si lupta lui. Doamne ajuta!

 67. AUTORUL SCRISORII DESCHISE spune:

  O ultima precizare
  Pt. a evita tot felul de speculatii pe care unii le-au facut pe aici, sau pe care ar fi tentati sa le faca, vreau sa precizez ca nu sunt cei de la „Razboi intru cuvant” autorii scrisorii, ba n-au nici cea mai mica leg. cu treaba asta, nici ei si nici vreun alt blog ortodox. Pe cei de la Razboi…nici macar nu-i cunosc, habar nu am cine sunt!
  Deasemenea, nu ma aflu in nici o tabara politica, si nu fac nici un joc politic, sau altceva de genul asta.
  TOT CEEA CE AM SCRIS SI MARTURISIT VINE DIN CONSTIINTA MEA SI A CELOR DE UN CUGET CU MINE!
  Deoarece, pana acum p. Savatie nu a catadicsit sa ne raspunda direct si personal, asa cum ar fi fost civilizat si de buna-cuviinta, nici nu s-a dezis sau s-a cait in mod public de greseala de a se fi asociat cu R.M.si de atitudinea generala a Sfintiei Sale legata de acest subiect, ramanem in continuare in aceeasi rezerva fata de Sfintia Sa, cu regretul si amaraciunea generate de gestul Sfintiei Sale!
  Dumnezeu sa ne ajute!

 68. Rodica spune:

  Stimate „autor al scrisorii deschise”,limbajul va descalifica.Pacat,asa ne-ati fi dat peste nasul nostru preavoslavnic.

 69. iuliana spune:

  Am şi eu nişte întrebări pentru autorul scrisorii anonime: De ce vă preocupă atât smerenia Părintelui Savatie, condiţia sa duhovnicească sau faptul că este « adorat », cum scrieţi tendenţios dumneavoastră, de către tineri ? Nu credeţi că fiecare ar trebui să se preocupe de smerenia proprie, mai precis, ar trebui să-şi dezvolte smerita cugetare, lăsându-i pe ceilalţi în purtarea de grijă a lui Dumnezeu ? De ce vă deranjează atât de mult persoana Părintelui, când ar trebui să-i iubim pe toţi oamenii, fără diferenţiei de vreun fel, dacă am fi creştini autentici, ajunşi la treapta bărbatului desăvârşit, cum păreţi a fi dumneavoastră, de vreme ce vă permiteţi să vă evaluaţi statura şi condiţia altor persoane de pe o poziţie de superioritate evidentă ? Sfinţii luau din om ceea ce era bun, trecând cu vederea răul, de ce noi trecem cu vederea ceea ce este bun în om şi luăm doar răul, lăsându-ne îşelaţi de vrăjmaşul diavol ? Când a pretins Părintele Savatie că ar fi ajuns la nivelul duhovnicesc al celor pomeniţi de dvs., ca să-l trageţi la răspundere aşa ? Ce anume vă dă dreptul să-i negaţi calitatea de călugăr şi de creştin ? Mă opresc, simt că nu are rost. P. S. Sunt convinsă că Părintele Savatie vă înţelege şi vă iubeşte mai mult decât mine, care m-am mâhnit de cele susţinute în comentariul dumneavoastră, fapt pentru care tot el suferă şi când îl atacaţi, şi când sunteţi atacat. Şi puteţi să mă calificaţi drept naivă sau « aplaudacă » – urât cuvânt ! Văd că dvs vă place.

 70. Ana spune:

  AUTORUL scrisorii „Deoarece, pana acum p. Savatie nu a catadicsit sa ne raspunda direct si personal, asa cum ar fi fost civilizat si de buna-cuviinta, nici nu s-a dezis sau s-a cait in mod public de greseala de a se fi asociat cu R.M.si de atitudinea generala a Sfintiei Sale legata de acest subiect, ramanem in continuare in aceeasi rezerva fata de Sfintia Sa, cu regretul si amaraciunea generate de gestul Sfintiei Sale!”

  Suntem in post mai oameni buni. Cu rugaciune, post si metanii primiti raspunsul necesar. Dar aveti voi oare nevoie de un raspuns, sau doriti sa aveti dreptate?:(

  Doamne ajuta

 71. LibLogos spune:

  …Iata cum subiectul cartii se face subiectul lansarii ei. Nici nu se putea fi mai potrivit…

 72. ioan spune:

  SĂ PLÂNG ŞI EU CU TINE

  Din drumurile lungi,
  Prin văile adânci,
  Tu cauţi iar să urci
  Şi plângi şi plângi şi plângi.

  Alergi printre noroaie
  Dând bezna la o parte,
  Iar lacrimi curg şiroaie
  Printre frânturi de carte.

  Când noapte-i mai adâncă
  Şi totul parcă doarme,
  Cu glasul cel de stâncă
  Tu mă trezeşti spre arme.

  Printre frânturi de apă,
  Ascuns între ruine,
  Ieşeam din piatră seacă
  Să plâng şi eu cu tine.
  8 iunie 2010

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: