„Diavolul este politic corect” la Jurnal de Chişinău

De Nicolae Popa

Cine cunoaşte calmul şi blajinătatea ieromonahului Savatie şi cuminţenia senină a omului şi scriitorului Ştefan Baştovoi îi va fi greu să şi-l imagineze dezlănţuit, asemenea vulcanului islandez cu nume de nepronunţat care a pus la pământ cele mai sofisticate tehnologii electronice. Ca autor de cărţi ce nu stau să se prăfuiască pe rafturi, a publicat recent, sub numele de Savatie Baştovoi, un roman care ar putea trece drept unul de scandal, dacă n-ar fi de un tragism ce te mişcă şi te pune pe gânduri – „Diavolul este politic corect”, apărut la Editura „Cathisma” din Bucureşti.

Autorul mărturiseşte pe site-ul său că ideea a pornit de la afirmaţia unui politician britanic care propunea uciderea persoanelor ajunse la vârsta de 65 de ani ca fiind nefolositoare pentru stat şi societate. „Mi-am imaginat, mai spune autorul, o lume în care eutanasierea bătrânilor ar deveni la fel de „normală” ca şi avortul.” În acest sens, imaginaţia autorului plăsmuieşte o lume în care toţi cei care trec de 60 de ani ştiu că mai au de trăit exact încă cinci ani. În ultimii doi-trei ani ai vieţii, ei sunt vânaţi prin oraş pentru a fi internaţi cu forţa într-un azil pentru eutanasieri. Acolo li se administrează preparatele necesare, astfel încât – exact în ziua stabilită prin legile statului respectiv – omul să moară „absolut nedureros”, ba chiar cu zâmbetul pe buze.

Ei bine, artizanii unei asemenea societăţi antiumane ajung să-şi trăiască propria apocalipsă în duhorile ce vin dinspre insula cu sutele de mii de exilaţi, unii îngropaţi de vii sau aruncaţi în mare pe motiv că n-ar mai fi de vreun folos pentru societate. Totodată, prin oraş mărşăluiesc detaşamente de adolescenţi în uniforme albastre ca pionierii isterizaţi de patos revoluţionar în China lui Mao, menţinând atmosfera de coşmar general, de genul ateismului comunist ce a bântuit şi pe la noi. Singura salvare pentru bieţii exilaţi ajunge să fie una de ordin spiritual, duhovnicesc. Totul porneşte de la faptul că preotul Ioan, după ce s-a ascuns câţiva ani prin păduri, este capturat şi băgat în azil să-şi trăiască sfârşitul acolo. Fireşte, părintele Ioan continuă să propovăduiască iubirea faţă de oameni şi credinţa în Dumnezeu, ajungând să-i şi încreştineze prin botez pe cei de altă credinţă şi făcându-i să simtă adevărata lumină şi speranţă într-o lume măcinată de puterile diavoleşti.

Romanul impresionează şi tulbură sub aspect literar şi artistic, cucereşte printr-o scriitură precisă, accesibilă oricui. E de un rafinament subtil în toate componentele lui ideatice. Mesajul creştin se impune cât se poate de firesc, ferind subiectul de pericolul unui exces de propagandă inversă, care, oricum, tot propagandă s-ar chema. Aşa se face că dezlănţuirea părintelui Savatie nu e nici pe departe un semn al mâniei, ci mai curând o expunere cât se poate de clară a unui punct de vedere în chestiuni ce nu mai pot fi trecute cu vederea.

Autorul căută să impună printre vocile „politic corecte” mesaje „omeneşte corecte”. Şi se mai poate spune că, iată, un scriitor din generaţia aşa-zis „postmodernistă” de la noi se ia la piept cu forţe malefice mondiale pentru liniştea şi longevitatea cât mai extinsă a tuturor bătrânilor lumii.

Sursa: Jurnal de Chişinau

21 Responses to „Diavolul este politic corect” la Jurnal de Chişinău

 1. Veronica spune:

  Hristos a inviat!
  Minunatul nostru Parinte Savatie, este un luptator intru cele vesnice si un mare aparator al nostru, al tuturor! Ma bucur ca avem un asemenea propovaduitor, un om al lui Dumnezeu care vede dincolo de masca care imbraca societatea in care traim. As putea spune ca este un inainte-vazator, simte fierberea si viclenia raului ce tinde sa cuprinda intreaga lume. Sfintia sa ne atentioneaza sa fim in trezvie, sa nu ne lasam dusi de mirajul inselator care se trimbiteaza la fiecare colt. Arma noastra este una singura credinta in Dumnezeu, rugaciunea neincetata si dragostea care toate le iarta! Dumnezeu sa va ocroteasca Parinte Savatie! Doamne ajuta!

 2. Veaceslavv spune:

  Va fi publicată şi în R.Moldova, nu aveţi preconizate conferinţe în Chişinău?

 3. dixit spune:

  Parinte,poate le-ati dat o idee grozava pitpalacilor!

 4. camelia spune:

  Felicitări !
  Am citit acum câteva săptămâni Audienţă la un demon mut :).
  Pe cât de intrigant e titlul, până la urmă se înţelege cine e demonul mut. Foarte frumos !

  Doamne miluieşte ! 🙂

 5. Danut Tanase spune:

  Ce faceti baieti ? Cenzurati ? Stiti ca cenzura e de la Dracu’ ? Dumnezeu nu cenzureaza nimic. A lasat ca totul sa se intample si sa evolueze. Nu i-a pus stavila lu’ Dracu’. Voi de ce o faceti ? Sunteti mai „politic corect” decat Dumnezeu ? Blogul vostru este atunci doar o mare nerusinare si pacaleala. Dati sfaturi altora de bine, in timp ce voi faceti rau. Halal. De ce va este frica ? Credeti ca-l slujiti pe Dumnezeu sau pe Dracu’ facand asta, adica cenzurand ? Cu respect,

 6. […] Savatie Bastovoi: “Diavolul este politic corect” la Jurnal de Chişinău … Autorul mărturiseşte pe site-ul său că ideea a pornit de la afirmaţia unui politician […]

 7. Alex spune:

  Da, intradevar, unde am fi ajuns daca nu erau oamenii acestia „sfinti” pe care ii preocupa morala si binele spiritual al semenilor. Parca era un proverb, ceva cu paiul si birna, dar este greu sa accepti realitatea asa cum este ea, mult mai usor sa traiesti cu gindul la „paradisul” ceresc.

 8. […] de trimis în slujba Domnului sau al Satanei (cf. Augustin, Sermo. 7, 3: angelus enim oficii nomen est, non naturae). În Vechiul Testament, aceşti soli ai lui Iahve sunt numiţi după menirea lor, […]

 9. autorului spune:

  toate acestea sunt de la o imaginatie bolnava , dar nu de la Dumnezeu.
  Iata asa se infiltreaza in mase ideii diabolice – asa cu tentative de a face bine .

 10. m.g. spune:

  @autorului

  Dostoievsky, anticipand revolutia bolsevica din Rusia si dezastrul ce avea sa-i urmeze, a fost un om cu o imaginatie blonava sau un vizionar ?

 11. Viorica spune:

  ”O singura clipa traita in Hristos este destula pentru a umple de sens si fericire o viata intreaga” . Consecvent cu sine Parintele Savatie ”piatra care vorbeste” – exprima clar, fara artificii si fara echivoc cea mai buna veste pentru crestini : „daca avem credinta si putina dragoste, ne mutam din moarte la viata”
  Viata Rozei – loc comun, obisnuit noua – traita in spiritul ”oricum nu se schimba nimic” , urand clasa politica, zdrobita de neputinta, in finalul vietii ”schimbata mult” sub presiunea innebunitoare a celorlalti, hotarand sa ”devina ca toti” ….. unui astfel de om caruia viata i-a demonstrat ca ”Dumnezeu nu exista si ca oamenii mor lipsiti de orice ajutor”, Cel Milostiv trimite sansa de a cunoaste ”adevarata viata pe care Dumnezeu o da oamenilor prin Jertfa Fiului Sau”
  Sentimentul meu este ca perspectivele sumbre sunt schitate numai ca definire a contextului ”istoric”, miza cartii fiind de a indemna spre cautare, licar de speranta pentru cel cernut, obosit : „Dar mila si iubirea Lui sunt atat de mari , incat poate si pe ultimul pacatos sa-l primeasca , de vom avea inima infranta si vom chema numele Lui….”
  Atat de fina este broderia, incat usor poate fi luata drept panza simpla, si totusi … schita miniaturala a liturghiei, incredintarea vietii noastre in Mana Lui, aduce marturia credintei, certitudinea ca nu suntem parasiti, ca suntem iubiti, sensibilizand si intarind in acelasi timp.
  Sa nu uitam cine este cel care ne lupta, sa nu uitam ca oameni neputinciosi fiind nu ne-am putea impotrivi aceluia daca nu ne-ar iubi si intari El : sa-L cautam, sa-L chemam , sa urmam Lui cu tot sufletul – dorind sa nu ne despartim vreodata ….
  Ar putea fi, Parinte Savatie, aceasta seninatate, liniste, nadejde – in care respira intreaga carte, dincolo de grozavia scenariului – consecinta impacarii fiecaruia cu Dumnezeu? este asezarea buna, starea duhovniceasca in care sufletul poate trece nevatamat prin (orice) incercari?

 12. autorului spune:

  @m.g.
  Dostoievskii nu a fost vizionar , a fost doar realist.
  El a vazut cine face revolutia si ia fost clar.

 13. Dan spune:

  Din pacate, tema suprapopularii si altele mai delicate, ca ura de oameni, viitorul societatii umane, etc. sunt mult prea complexe ca sa fie tratate asa de superficial cu catalogari din astea primitive gen „eretic”, „diabolic” s.a.m.d.
  Multitudinea revolutiilor socialiste/comuniste, puse in miscare intr-adevar de anumite elite (si atentie, nu toate, caci multe elite atat la minte cat si la suflet au fost macelarite in aceste revolutii de catre „concurentii” lor), dar care au beneficiat de un masiv sprijin popular, al omului sarac, „taranului cinstit si muncitor”, au generat un anumit nivel de cunoastere stiintifica, anume acela ca omul este o fiara, o fiinta primitiva si irationala, un gunoi nerecunoscator si egoist, lacom, ipocrit, imprevizibil, violent, care in loc sa se uite in oglinda sa-si recunoasca defectele proprii prefera sa dea vina pt. saracia si mizeria lui pe „chiaburi”, bancheri, oamenii bogati, evrei, masoni, unguri, draci si alte cele, inchipuind fel de fel de conspiratii ale astora puternici impotriva sa. Primele generatii de chiaburi au fost exterminate de revolutionarii redusi mintal socialisti (ca fapt divers, 70% din populatia Frantei la momentul Revolutiei era analfabeta, iar „boiarii si clerul catolic iezuit” mult hulit, „care asuprea boborul”, si ucis de revolutionari erau cam singurii cu stiinta de carte in acea vreme) in numele unor principii primitive masonice (libertate, egalitate, fraternitate). Nu degeaba masonii au fost, sunt si vor fi cele mai mari curve ale istoriei, insotite de masele de prosti (revolutionari si sustinatori) care le urmeaza si le canta in struna, adica populatia lumii (vezi cazul grecilor care in loc sa puna mana sa munceasca, sa se osteneasca sa-si plateasca datoriile si sa iasa din criza, sa taie in carne vie din bugetari si sa reduca cheltuielile unui stat parazitar subventionat de statele dezvoltate ale Europei ca Franta si Germania, prefera proteste comunistoide, incendierea bancilor si afisarea de banere ce-mi amintesc de trista perioada comunista cu „Proletari din toate tarile uniti-va” acum retractata mai soft in „People of Europe Rise up”, si in genere prefera sa pozeze intr-o fecioara neprihanita cand de fapt Grecia e o curva ce s-a destrabalat pe bani germani si francezi, acordand bugetarilor salarii care nu le puteau sustine din venituri proprii de ani de zile).
  Ei bine, acest primitivism, hotie, lene, putoare, tradare a rasei umane a generat si teoriile astea ale suprapopularii si modului de reducere a populatiei, controlul populatiei. Numai un tampit zice „am incredere in om” si merge pe acest principiu cand vede in fiecare zi la tot pasul „oameni” ce nu-si onoreaza macar minimele obligatii contractuale legale (de pilda in cazul unui contract de vanzare-cumparare), ca nu mai zic de obligatii morale aferente. Nu degeaba scrie in Biblie „Blestemat cel ce-si pune nadejdea in om”, pai chiar un astfel de specimen e tampit rau de tot si merita sa fie inselat, tradat, batjocorit, dezamagit, daca el crede in om. Arhitectii noii lumi nu sunt ei baieti prosti ba din contra, daca te uiti in CV-ul lor vezi cum multi sunt scoliti la universitatile elitiste straine. Stiu ei ce stiu cand urasc oamenii, cand emit „o teorie stupida”, etc. Doar pt. ca noi nu-i intelegem sensul nu inseamna ca ei sunt „diabolici”, etc. Pur si simplu sunt rationali, ori ca sa fi rational trebuie sa te debarasezi de sentimente si sa judeci la rece problema, sa fii obiectiv. Daca o dam cu sentimentalismul balcanic si telenovelistic in continuare, putin si mare parte din lume va ajunge intr-o situatie mai nasoala ca Grecia acum sau ca Spania (care n-o duce deloc mai bine ca Grecia, ba din contra, cu o datorie externa mult mai mare, ce nu poate fi onorata, ca la greci).
  Ori la ce sa te astepti de la niste oameni care sanctioneaza obiectivitatea, masurile necesare asumate, competenta si eficienta ca pe ceva rau (cum au facut-o romanii cu PNTCD-ul) si delira in fata propagandei, sentimentalismului, primitivismului si prostiei (bazele campaniei electorale a actualului presedinte adica)? Nu ai ce discuta cu un om care nu intelege ca din sistemul bugetar trebuie dati afara 200.000 de oameni macar, pentru ca mediul privat nu poate sustine destrabalarea slugoilor statului din sistem, ce sa mai vorbesti cu un om cu mentalitate socialista de „chiaburii sunt rai, la Canal cu ei”, „sa nationalizam bancile ca ele ne-au adus in criza”, „patronii sunt rai, exploateaza angajatii”? Cum poti sa nu urasti astfel de persoane mentalmente retardate, ce evident au o educatie precara, ce nu inteleg rolul bancilor in economie, ce nu pricep ca „chiaburii” astia mult huliti ii intretin de fapt (ca doar nu din salariile de 700-2000 lei isi formeaza statul bugetul), ca „patronii rai” platesc la stat 66% din cat ii da in mana angajatului (adica la salarii de 3000 de lei total date angajatilor in mana platesti 2000 lei la stat), si alte lucruri ce tin de un bun simt elementar? Cum poti avea respect sau minim bun simt fata de astfel de persoane (marea majoritate a romanilor, si a maselor indiferent de etnie) care considera ca din hotie, filosofie si nemunca poti sa traiesti asa la infinit, sustinut de clasa productiva (ingineri, economisti, tehnicieni, medici, bancheri si alti chiaburi), si care nu numai ca sunt nerecunoscatori, dar demonizeaza din pricina educatiei si mentalitatii lor primitive si precare tocmai oamenii care produc cate ceva? Vorba aia, la politica, sport si economie tot romanul se pricepe, nu degeaba isi tot da cu parerea, ca deh e democratie (sic!). Vorba lui Petre Tutea, democratia e un sistem ce distruge elitele unui neam, ii uniformizeaza pe toti oamenii (adica ii face prosti mai pe sleau). Culmea e ca macar daca prostii astia ar fi umili, dar se mai si dau experti in toate domeniile, si „stiu ei mai bine cine a produs criza actuala”, „stiu ei mai bine cum sa conduca lumea, daca ar avea puterea”. Fereasca Dumnezeu ca asemenea oameni sa ajunga la carma tarii, nu de alta dar atunci guvernul Boc ar ramane in mod sigur in istorie ca cel mai capabil guvern postrevolutionar si postintegrare europeana :)).
  Deci inainte sa sariti cu tot felul de etichete superficiale si sa va dati mari savanti si atotstiutori incercati sa intelegeti DE CE s-a ajuns unde suntem, la teoriile si gandirea actuala a elitelor. Ca nu „elitele” ne-au adus aici, ele au fost si sunt interesate de binele lor personal – un lucru cat se poate de firesc. Si sa nu-mi zica vreunul de-aici ca ii pasa de aproapele sau ca ii pun un test in fata, daca ai avea de ales sa-ti salvezi propriul fiu/fiica/sotie/sot sau ce persoana iubesti tu de la moarte si un strain, necunoscut total, pe care ai alege sa scapi? Pe strain, asa-i :P?

 14. Viorica spune:

  Cartile scrise sau publicate sub girul Dvs. aratau prea „bine” prea „moderne”, ale lumii acesteia si intalnite pe raftul librariei , m-au pus mereu pe fuga; Dumnezeu stie cum am ajuns sa citesc si sa cunosc cu sufletul aceasta invatatura vie, inversand sensul fugii , amplificand starea de urgenta.
  Citind „…este politic corect”, am senzatia parcurgerii in sens invers scrierii, asa incat finalul cartii ma lasa cu sentimentul acut ca trebuie sa fac – nu-mi dau seama prea bine ce, cum si de unde sa incep… primul gand a fost ca trebuie sa ajung sa va vad si oricate argumente mi-am adus, nu l-am putut alunga.
  Am gasit un pelerinaj in Basarabia organizat de ASCOR – Iasi, si dupa cateva saptamani de emotii, mi-au spus ca accepta sa ma alatur grupului, astazi dimineata trebuia sa fiu la Noul Neamt… bucuria mea a fost asa de mare incat am uitat sa fac gestul cel mai firesc, sa va cer binecuvantarea… Insistenta mea asupra programului l-a facut pe organizator sa ma intrebe daca ma intalnesc acolo cu cineva – atunci am inteles ca nu ma astepta nimeni, iar gandul ca poate parea nepotrivit sa va caut, ca va pot supara m-a inghetat…. Aveam nedejdea sa inteleg ce am de facut, sa aflu buna asezare, temelia tare, inceputul bun…
  Eu abia m-am nascut si tot ce stiu este ca nu vreau sa ratacesc, lispsindu-ma de Dragostea Lui – in rest, sunt coplesita de toate lucrurile pe care (desi ar trebui) nu le stiu. Incerc sa fiu cat mai atenta la faptele, vorbele mele, cat mai aproape de Biserica, sa citesc , sa inteleg, sa ma apropii rugandu-ma de cel Bun… totusi, nu mai gasesc sfat – duhovnicul meu s-a retras mahnit in provincie, presat sa iasa la pensie, preotul cel nou vine cu proprii fii si cu alte „abordari” – ce ma fac ? cum sa ies din neputinta, sa gasesc terenul tare al increderii ? cum sa stiu daca sunt pe drumul bun? Va rog sa ma iertati c-am indraznit (nu stiu pe nimeni altcineva mai bland si mai deschis ) si binecuvantati !

 15. Ana spune:

  Autorule @”toate acestea sunt de la o imaginatie bolnava , dar nu de la Dumnezeu.”

  Tu vezi ce se intampla azi in lume, si cu toate astea mai crezi ca sunt lucruri inventate? Bine ar fi ca astea sa ramana inventii.

  PS: Unui parinte nu te poti adresa asa chiar daca esti in virtual si intr-un fel in anonimat. Daca poti, cere-ti iertare si iti v-a fi bine in suflet

 16. Viorica spune:

  ptr. Veaceslavv – pastrez oferta de a va trimite cartea – oriunde indicati Dvs.; as vrea sa fac mai mult, deocamdata nu stiu cum/ce a.i. efortul P.Savatie sa ajunga – balsam – la cat mai multe suflete. Dumnezeu sa-l lumineze, sa-i inmulteasca harul si sa ne intareasca pe toti !

 17. Cristiansont spune:

  Am citit cartea „Diavolul este politic corect” , este exact ce se intampla acum , invrajbirea dintre oameni („nu ne mai da Fondu’ bani din cauza bugetarilor” asa zic oamenii), am citit si „Audienta la un demon mut” , in aceste 2 carti se vede manipularea „populatiei” prin mas media si tacerea mai marilor fie ei politici sau religiosi (ca pe timpul comunistilor :”Sa traiti cum spuneti dvs”), crestinul trebuie sa aiba demnitate sa fie gata sa moara pt adevar. Asa este diavolul da legi si „populatiei” ii plac aceste legi .Dar Legea care este mai presus de orice lege nu mai vor sa o auda. Cinste acestui parinte si Dumnezeu sa-i dea sanate si putere de munca pentru a intari prin Cuvantul Lui omenirea de azi.

 18. spiridontudor spune:

  am citit carte diavolul este politic corect si daca ati citito calumea va ve-ti da seama de mesajul important pe care vrea cartea sa il transmita .Imi pare rau de situatia politica din ziua de azi si ce se spune in carte se aseamana f.mult cu ce se intampla acuma in zilele noastre.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: