Ministrul învăţămîntului moare de rîs atunci cînd deschide site-ul Mitropoliei Moldovei

Republica Moldova forfoteşte de teama introducerii religiei în şcoli. E şi normal, deoarece stindardul ortodoxiei este purtat de nimeni altul decît domnul Pasat, fost şef al Securităţii. Proiectul domniei sale, numit „Bazele Ortodoxiei” a trecut vineri prin Sinodul Mitropoliei Moldovei, acordîndu-i-se girul necesar.

Pe de altă parte, ministrul învăţămîntului, domnul Bujor, a purces la reforme radicale ale învăţămîntului moldovenesc. În acest scop, domnia sa a înfăptuit o caravelă prin centrele raionale ale Moldovei organizînd întîlniri cu pedagogii. Prerogativa principală a domnului ministru pare să fie totuşi lupta cu religia. Folosindu-se de poziţia sa şi cheltuind banii din firavul buget pentru învăţămînt, ministrul face propagandă ateistă în provincie. În plină Săptămînă a Patimilor, la Teleneşti, ministrul s-a destăinuit că „moare de rîs atunci cînd deschide site-ul Mitropoliei Moldovei”, arătîndu-se indignat de simpla intenţie de a introduce religia în şcoli. Iar ţara plînge atunci cînd deschide site-ul Ministerului Învăţămîntului.

Sigur că există o seamă de argumente împotriva introducerii religiei în şcolile basarabene. Cel mai greu dintre ele, acela că nu există cadre specializate, invocat cel mai frecvent, ar trebui să fie un argument tocmai în favoarea studierii religiei. Dacă nu există teologi, iar ei nu există deoarece au fost lichidaţi printr-o acţiune organizată a statului sovietic, atunci ar trebui formaţi. Statul are datoria morală faţă de creştinii ortodocşi din Moldova pe care i-a persecutat vreme de un secol ca măcar să pomenească despre această persecuţie în manualele şcolare. Nu vă place religia? Introduceţi studierea acestei cumplite perioade din viaţa poporului nostru în manualele de istorie. Mai ales pe acest pămînt, unde au fost ucişi şi persecutaţi sute de mii de oameni doar pentru că aveau un Dumnezeu, orice atac la religie trebuie catalogat ca o încurajare a terorii comuniste.

Mitropolia Moldovei bine ar face să întocmească o petiţie oficială, semnată în toate bisericile, prin care să ceară demiterea ministrului Bujor ca pe unul care promovează intoleranţa religioasă şi ateismul folosindu-se de poziţia înaltă pe care o ocupă. Sperăm ca în acest fel, chiar dacă nu vom ajunge la studierea adevărului istoric despre soarta vitregă a Bisericii Ortodoxe din Basarabia, cel puţin vom evita reintroducerea în programa şcolară a ateismului ştiinţific.

9 Responses to Ministrul învăţămîntului moare de rîs atunci cînd deschide site-ul Mitropoliei Moldovei

  1. Donkeypapuas spune:

    Dar de ce Mitropolia (anticanonică) a Moldovei şi nu Mitropolia Basarabiei aparţinătoare BOR?

  2. szeppty spune:

    dupa ce au fost tampiti prin comunism acum basarabenii vor fi din nou prostiti si adanciti in rusofilie prin bazele ortodoxiei pravoslavnice ruse
    iar antiromanismul ce se va cultiva prin religie va fi mic copil fata de antiromanismul sovietic

  3. […] Ministrul învăţămîntului moare de rîs atunci cînd deschide site-ul Mitropoliei Moldovei […]

  4. szeppty spune:

    si pt ca pravoslavnicia rusa nu doarme va invit sa lecturati intr-o revista ortodoxa…romaneasca???,se numeste Familia Ortodoxa un articol intitulat Suferintele ortodocsilor din carpatii ucrainieni
    rar mi-a fost dat sa vad intr-o revista romaneasca???? atata romanofobie la adresa istoriei uneia dintre cele mai vechi provincii romanesti,Maramures
    efectiv se neaga orice prezenta romaneasca in acest teritoriu sub pretextul evocarii nustiu carui sfant rus
    lectura placuta

  5. Vasile spune:

    Părinte, Savatie. Staţi puţin. Şi eu mor de râs când deschid site-ul Mitropoliei şi cred că şi sf. voastră la fel. Sunt prea multe motive pentru a muri de râs de ceea ce vezi sau mai degrabă nu vezi acolo.
    Pe de altă parte, ţin să vă anunţ (de la prima sursă), că dl Bujor este un bun ortodox, iar sora dumnealui esteă dăscăliţă la Biserica din sat. Se poate verifica…
    Iar problema cu cadrele didactice care vor preda chiar este fooaaarte mare.

  6. lala spune:

    papuas, nu intra in polemici gen mitropolii, e pacat mare sa judeci preotii,plus la asta ,daca nu ai studiat istoria ,ai fi stiut ca problema nu e in mitropolii, dar in a introduce calendarul papistasesc in mintile oamenilor.. cautati si tu de ale tale ,ca o sa patesti ca si bucatarul cela caruia un sfint i-a spus,, nu i se cuvine unui bucatar sa -si bata capul cu cele sfinte,, pe bune!

  7. elisa spune:

    Altadata crestinii anuntau zile de post si rugaciune”acest soi de draci”asa ies…
    DAca avem un Dumnezeu mare,sa ne rugam ca atare!
    numaicine are un dumnezeu mic,nu reuseste!
    Sa ne dea Domnul mai multa credinta!
    (m-am nascut la Chisinau si eu)

  8. Donkeypapuas spune:

    @lala
    Dar de unde ştii dumneata aşa de bine dacă eu am studiat sau nu problema atât din punct de vedere istoric, cât şi canonic? Ce cunoşti dumneata despre mine?

    Pot să spun însă următoarele: TOŢI ocupanţii Românilor ne-au vrut aşa de mult „binele” încât ne-au dat altora (bisericeşte vorbind): austriecii – papistaţilor sau sârbilor, rusnacii – Bisericii Moscovei (de care Românii n-au aparţinut niciodată).

    Cât de mare o fi păcatul Moscovei atunci când a scos limba română din biserici? Cât de mare o fi fost când a scos limba georgiană din biserici? Un popor creştinat cu 600 de ani înaintea ruşilor! Cât despre Români… Creştinarea lor s-a făcut încă de pe timpul Sfinţilor Apostoli Pavel şi Andrei cu puţin timp înainte de a exista o altă dispută calendaristică: cea dintre quartodecimani şi cei ce foloseau calendarul iulian. Te las pe dumneata în continuare să te documentezi. Poate aşa trece şi ignoranţa produsă de rublele sovietice.

    Iar calendarul a fost îndreptat de către un SINOD PANORTODOX! Dar cred că dumneata eşti vreo schismatică din rândul celor care şi-au creat cu de la sine putere ierarhie bisericească…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: