„Diavolul este politic corect” la Europa Liberă

Emilian Galaicu-Păun

Science fiction plus dystopie socială

„Privindu-i, ţi se părea că ai de a face cu o nouă rasă de oameni, care nu ştie altceva decât să cânte şi să muncească”, fraza este desprinsă din Diavolul este politic corect, al ieromonahului Savatie Baştovoi, Cathisma, 2010, chit că o ureche expertă va recunoaşte oarece ecouri din Inimă de câine al lui Bulgakov. Alte câteva cărţi magistrale îşi dau întâlnire în romanul lui Baştovoi, de la Străinul lui Camus la 1984 al lui Orwell, fără ca autorul nostru să fie un livresc – din contra, el scrie cum ar predica, adevărat cu cartea (cărţilor) în faţă.

Simplă la prima vedere – de ceva timp omenirea trăieşte „în virtutea Legii nr. 182/110, privind întreruperea funcţiilor fizice la persoanele devenite inapte pentru viaţa socială”, ceea ce presupune eutanasierea tuturor celor care împlinesc 65 de ani –, trama romanului are ceva dintr-o scriere SF, combinată cu o contra-utopie socială, doar că în filigran se întrevăd Vieţilor sfinţilor: „O viaţă născută spre moarte nu este mai mult decât o moarte prelungită. Dar viaţa aceasta nouă, care o ridica în veşnicie, era adevărata viaţa pe care Dumnezeu o dă oamenilor, prin jertfa Fiului Său, Iisus Hristos”. Astfel nelumitul Iacob, pentru care „viaţa (…) e pe internet”, primeşte odată cu vestea morţii – citeşte eutanasierii – mamei sale şi o moştenire de la aceasta, şi anume „cartea neagră pe care o văzuse la mama sa la ultima lor întâlnire”, BIBLIA. Între timp, toţi cei care au promovat sinistra Lege nr. 182/110 mor pe-un cap, în chinuri groaznice, împuţindu-se pe loc la fel ca părintele Zosima al lui Dostoievski. Şi doar o mână de oameni, adunaţi în jurul celui căruia i se spune Preasfinţitul, supravieţuiesc atât „sfârşitului lumii” provocat, cât şi fatidicei vârstei de 65 de ani. Şi asta deoarece „nu este nici o putere în lume mai mare decât dragostea. Nici chiar moartea”. Drept care deja părintele Iacob internat la 62 de ani în azilul Euthanasius pur şi simplu „zboară la cer”.
Pace vouă!

Sursa: Europa Liberă

25 Responses to „Diavolul este politic corect” la Europa Liberă

 1. ciprian voicila spune:

  Noul roman al Părintelui Savatie este unul profetic, în măsura în care eutanasia este o problemă care vine în viteză spre noi, din viitor. Dincolo de proza fluentă, suprind miza existenţială a autorului ei: tinerii de astăzi trebuie să problematizeze în jurul unei întrebări filosofice, cu consecinţe reale, ca orice idee filosofică: merită sau nu ca viaţa să fie trăită? Şi mai ales: cine hotărăşte asta?
  Din acest motiv, Diavolul este politic corect este un roman existenţialist. Iacob Kohner, personajul în jurul căruia se desfăşoară textul, este un om încă tânăr: are 4o de ani. Provine din realitatea noastră cotidiană: îşi trăieşte viaţa pe internet; e în faliment la capitolul prieteni; face figuraţie la talk-show-urile televizate; îşi toceşte nervii în disputele ideatice cu Vik, pe mess. În schimb, este viu sufleteşte: îl frământă diverse probleme existenţiale, şi mai presus de toate: nu e un superficial; „orice cuvânt îl reprezintă” fiindcă „cuvintele sunt gânduri materializate; iar gândurile unui om sunt ca şi sufletul lui”.
  Într-o dimineaţă care a debutat prost, primeşte din mâna poştaşului o citaţie prin care este înştiinţat că trebuie să plătească 202 euro, taxa de eutanasiere şi cremaţie: mama sa, Roza Kohner, a fost eutanasiată la vârsta de 65 de ani, potrivit legilor statului. Nimeni nu avea voie să traiască mai mult: zilele omului, 65 de ani, pentru că aşa va vrea Statul! Ai ieşit din sfera societăţii active, eşti ajutat să ieşi complet din sfera existenţei pământeşti, fără dureri, uşor şi simplu.
  Şi pentru că îmi place să citesc ultimele două romane ale Părintelui în cheie realistă, aşa se va întâmpla în lume, când Statul Dumnezeu va deveni atotputernic şi va hotărâ că a sosit vremea să răspundă el la întrebarea dacă viaţa merită sau nu să fie trăită. Statul va ridica de pe umerii persoanei această imensă problemă. Ca în Legenda Marelui Inchizitor, unde biserica- redusă la o instituţie- devine pe pământ mai puternică decât Dumnezeu şi se întoarce împotriva Lui, făcând, cu cler cu tot, jocul Antihristului. Statul va deveni principalul referent, instituţia absolută, care va norma la amănunt viaţa individului. Pentru că îmi vrea binele şi pentru că ştie el mai bine decât mine ce este bine pentru mine, va gestiona resursele naturale ale pământului, va controla numărul naşterilor,într-un cuvânt, va impune economicul ca unic reper şi loc de întâlnire al meu cu ceilalţi oameni. Va face ca marile sărbători creştine să îşi piardă semnificaţia, deviind atenţia de la Hristos la simboluri păgâne, resemnificate economic: Moş Crăciun, iepuraşul de Paşte.
  Iacob Kohner este salvat în singurul mod cu putinţă într-o lume sufocată de materie: prin Cuvântul viu ieri, astăzi, de-a pururi. Deşi „în timpul lui Iacob Kohner foarte puţini oameni văzuseră o Biblie; dar şi mai puţini citiseră din ea”. Cam ca în timpurile noastre. O Biblie pe care mama sa i-o lasă, cu dragoste, moştenire învie inima muribundă a fiului. Dragostea trece, prin Cuvânt, din inima mamei în inima fiului.Pe Iakob Kohner „dragostea îl făcea să se simtă nemuritor. Pentru prima dată îşi dădu seama că nu este nici o putere în lume mai mare decât dragostea. Nici chiar moartea.”
  Că iubirea ca moartea e de tare… Idee centrală, după mine, în viziunea Părintelui Savatie despre lume.

 2. imperiul contraataca spune:

  Mor pe un cap ori mor pe capete?

 3. maria spune:

  CRISTOS A INVIAT!

 4. denisbulancea spune:

  Este salutabil, initiativa si modul parintelui Savatie de a expune si de a trata telogia ortodoxa la zi, de a manui o teologie vie, eliberata de orice inchistare inlantuita in universul inhibat al vremii, caracteristic crestinismului ortodox de-a lungul secolelor. Se impunea demult necesitatea ”iesirii” teologiei din mediul inapoiat, anacronic, fara insa a lasa ceva din fiinta sa insasi. Nu e vorba neaparat de a adapta noi principii straine de ea ci de adaptarea unor metode, creatii inovatoare etc. Se cere o interpolare o mediere intre principiile credintei si spiritul enciclopedic stiintific daca vrem. Parintele Savatie face si aduce crestinismul printre oameni foarte nobil, foarte clasic, prin principii firesti intilnite in viata oamenilor din ziua de astazi.

 5. cat costa sa ma fac si eu calugar iluminat?
  pace tie! eu sunt o gluma de calugar! in urma rau! am niste sechele psihiatrice! cum o rezolv? cu ce o rascumpar? diavolul e poilitc corect si eu sunt politician! hai…, daniele! ma bag unde nu-mi fierbe oala!

  daniel antonie

  nu te deranja sa ma iubesti, ba, pavele, ca abia o sa avem mucenicia mai mucenicie ori aici, ori dincolo! daca mai zice ceva Iisus, poate imi spui si mie ca eu aud ca aud minciuni! ne confruntam!

 6. Mos Ioan spune:

  Astia de la Europa Libera sunt niste tradatori, ei spun numai minciuni si îi urasc de moarte pe crestini.
  Au fost platiti si continua sa fie platiti, bine, de dusmanii lui Hristos, pentru a manipula si a batjocori pe cei care spera sa traiasca în Adevarata Libertate lasata de Bunul Dumnezeu.
  Prin postul de radio „Europa Libera” ne-au mintit zeci de ani, spunând ca vin americanii sa-i elibereze pe români de criminalii comunisti, dar americanii au întârziat……..au venit în ultimii ani cu dezastrele lor: FMI, Monsanto( organisme modificate genetic) si alte nenorociri pe capul bietului popor român………..

 7. Wenceslaus spune:

  Unde se poate procura sau consulta cartea Dvs. Merci Mult.

 8. Petru spune:

  Hristos a Inviat !

 9. calinmihaescu spune:

  O analiza a evenimentelor geopolitice ale ultimului secol care poate desavarsi intelegerea fenomenelor apocaliptice de astazi. Este ultima parte din lucrarea „Konspirologia” scrisa de Aleksandr Dughih, cel mai important geopolitician contemporan rus, considerat de multi drept „eminenta cenusie” a revenirii miraculoase a Rusiei dupa anul 2000 la statutul de superputere.
  http://calinmihaescu.wordpress.com/2010/04/18/marele-razboi-al-continentelor-de-a-dugin/

 10. Mihail preotul spune:

  Hristos a inviat!
  Vin cu o intrebare al carei raspuns este important pentru mine: in care din zilele urmatoare Invierii se savarseste in Basarabia sau in acea zona a Basarabiei unde slujiti si vietuiti asa numitul Paste al blajinilor? Cum se poate justifica teologic savarsirea acestei randuieli in Saptamana Luminata sau Duminica Tomei? Cu multumiri!

 11. Mihail preotul spune:

  Hristos a inviat!
  Dumnezeu sa va daruiasca inspiratie! Felicitari pentru aparitie!

 12. azucena spune:

  Parinte Savatie,
  HRISTOS A INVIAT!

  Am cumparat cartea atrasa fiind atat de titlul ei, cat si de „echilibrul” pe care-l face cu reprezentarea grafica.
  Cartea se citeste usor, este captivanta, interesanta, scrisa cu talent si avand un final neastepatat. Oare … ? Cati din cei care citesc cartea si nu cunosc ca sunteti monah si-ar imagina ca este scrisa de un calugar?
  Continutul cartii mi-a agresat sufletul. Se pare ca asa va arata sfarsitul catre care ne indreptam … Nu se stie cate evenimente ne mai despart de el. Dezumanizarea va ajunge oare atat de departe, spalarea creierelor va fi atat de totala, dorinta de distrugere va fi atat de mare, viata oamenilor va valora atat de putin incat se va lua in calcul si cat de mari sunt cheltuielile spre a-i omori? Indiferenta, nepasarea si lipsa totala a lui Dumnezeu din inima omului, il va duce inca din viata la moartea sufleteasca. In conditiile in care viata nu mai are nici un sens, moartea fizica nici macar nu mai este un eveniment, ci o intamplare banala. Din persoana omul va deveni un lucru de care te debarasezi usor, si pentru a sterge orice urma, se planteaza pomi si flori.
  Diavolul este politically correct de fapt prin legile pe care le sopteste la urechea celor ce-i slujesc, si nu-i asa, legea trebuie respectata, indiferent cum e ea. Aceasta se pare a fi ultima carte a celui rau pentru a castiga batalia finala, batalie pe care de fapt o va pierde.
  Dar totusi exista oameni care nu respecta legea mortii, si traiesc atat cat Dumnezeu le da zile pe pamnat si apoi isi continua viata pentru vesnicie in Rai. Sunt tot timpul vii!
  Ciclul istoriei se cam inchide. Raul (Cain) se auto pedepseste negandu-l pe Dumnezeu prin pacate pentru care Dumnezeu a trecut prin foc si para spre luare aminte oameni si orase, mirosul de pucioasa simtindu-se si astazi. Iacob (Abel), desi infirm fizic, se intoarce neastepat la Dumnezeu, dupa ce printr-o minune afla ca exista, si constata ca de fapt nu a fost singur niciodata. Iacob da dovada de multa barbatie si ajunge sa-i slujeasca lui Dumnezeu cu multa dragoste, in asa fel incat trupul lui este chiar ridicat de Dumnezeu la ceruri. Iata rasplata lui Dumnezeu pentru cei ce-i urmeaza Cuvantul!
  Raul (Cain) a ales singur dezmostenirea de Dumnezeu, pentru ca Iacob (Abel) sa o primeasca: Cuvantul lui Dumnezeu, singura mostenire adevarata, singura care conteaza. In rest totul e desertaciune …

 13. crip71 spune:

  cartea este f realista , fara nici o exagerare din partea autorului . Intr-o lume fara Dumnezeu orice este posibil . Daca vom citi putina istorie vom vedea ca lucruri asemanatoare au mai avut loc la unele popoare , nu-i nimic nou in lume. Si-apoi chestia asta cu eutanasia deja a inceput sa aiba toti mai multi adepti in Europa , si mai mult ca sigur nu se va opri aici . Bine ca exista statul care ne iubeste si ne poarta de grija si deja ne invata sa nu mancam grasimi , sarat , sa facem miscare fizica , etc. Ce sa-i faci , suntem un popor de cretinei si habar nu avem ce-i cu noi pe lumea asta …noroc cu Big Brother.

 14. Viorica spune:

  HRISTOS A INVIAT ! MULTUMESC…. Si Binecuvantati ! Dumnezeu sa va aiba in paza !

  pt. Wenceslaus – se poate omanda pe site la Sophia; indraznesc sa v-o ofer eu, daca puteti sa-mi spuneti adresa la care o puteti primi (vioricagh@bcr.ro)

 15. veronica spune:

  Hristos a inviat!
  N-am citit cartea dar, intentionez sa o cumpar si sa o citesc. Este un pretios duhovnicesc Parintele nostru Savatie si un mare luptator in acelasi timp pentru cele vesnice. In tot ce a scris si face, incearca intotdeauna, asa il percep eu, sa ne deschida ochii mintii si sa intelegem ca alta cale nu exista decit Hristos – Care este Calea, Adevarul si Viata. Sa intelegem ca aceasta viata este o lupta si o continua pregatire pentru viata vesnica, pentru mintuirea sufletului nostru, chiar daca vrednici de aceasta nu vom fi niciodata. Sa indraznim, ne spune Domnul nostru Iisus Hristos … va multumesc, Doamne ajuta!

 16. ciprian spune:

  …da… Si Iacob Kohner asta a citit din Biblia aia mostenita versetele alea in care D-zeu porunceste sa fie omorati cu pietre oameni (chiar si de pana in 65 de ani)? Si pana la uram ce-i daca a descoperit Biblia?? E asta o garantie a mantuirii? (de ar exista asa ceva…) D-zeu cica te poate arunca in iad si daca ai citit ca mine Biblia…
  N-am citit cartea dar vorbesc si eu.

 17. Mos Ioan spune:

  Tovarasul de la „Europa Libera”, care a scris articolul referitor la romanul”Diavolul este politic corect” al Sfintiei Sale Savatie Bastovoi, ar trebui sa-si închida taraba si sa plece sa-si aeriseasca creierii. Din articolul tovarasului se simte ura pe care a pus-o în vârful condeiului pentru a scrie, de fapt, nimic…..
  Si când ma gândesc ca toti acesti nemernici de la „Europa Libera”, manipuleaza,înca, destui inocenti…..

 18. elisa spune:

  Am „gasit” si eu azi cartea in casa,,,,adusa deja de fiul meu,am rasfoit-o,,,,mi-e drag autoru,om de mare valoare spirtituala…

 19. florin spune:

  Am cumparat cartea de la Sophia. Am citit-o si, desi este o fictiune, m-au trecut fiorii. Poate sta pe acelasi stand de carti cu The Brave New World a lui Aldous Huxley. Fiorii m-au incercat pentru ca societatea ale carei fragmente de viata le regasim in carte are germenii in prezent. Acel viitor poate fi maine, avem toate conditiile intrunite: conducatori cu minti bolnave aliniate pacientilor asemenea aflati in libertate care conduc lumea, tehnologie, mijloace de dezinformare in masa si mai rau decat toate – un popor pregatit de ghilotina, fara reflexe de autoaparare civica impotriva abuzurilor, pentru ca a exersat aproape 50 de ani obedienta (fara sa-i gasim o vina in asta, n-am fost singurii in situatia asta). In Romania de azi continuam sa facem toti ce am facut in ultima jumatate de secol: conducatorii sa conduca fara sa ne intrebe, noi sa ne lasam condusi cu sentimentul ca stiu ei mai bine ce fac.

  Felcitari parintelui Savatie Bastovoi!

 20. selma spune:

  Diavolul este si genial.

 21. Vasilica spune:

  Hristos a inviat!pr.Savatie .Exceptionala cartea.

 22. Madalina spune:

  Adevarat a înviat !

 23. elisa spune:

  Da, fratilor dragi, mintea intunecoasa este bantuita de cele mai feroce… legi, daca pot spune asa…satana urmareste exact ceea ce tocmai am citit…daca nu ar exista Dumnezeul cel Atotputernic, la indemana oamenilor fiind,n-ar astepta timpuri mai rau decat apocalitice,sa ne pocaim ,sa scapam de urgiile Celui Rau, sa_l preamarim pe Domnul Domnilor, dandu-I toata cinstea in veci de veci.

 24. nicolae v spune:

  Hristos a Inviat!

  Preacuvioase parinte, Dumnezeu sa va intareasca
  sa inmultiti talantii pe care vi i-a daruit!
  O carte tulburatoare, ca si cealalta
  „Audienta la un demon mut”.

  Am o mare rugaminte la Sfintiia Voastra.
  Nu am gasit printre scrierile acestui individ
  eseul (sau cartea) din care citati:
  „Impactul stiintei in societate”.

  Puteti sa-mi spuneti volumul sau editura la care
  a aparut?

  Am gasit insa un alt titlu foarte interesant:
  „De ce nu sunt crestin”.

  Doamne ajuta, Nicolae V

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: