Führerul Coruţ şi falsa luptă cu antisemitismul în România

Cazul Pavel Coruţ este unul emblematic pentru corectitudinea politică şi justiţiară din România. Probabil vă aduceţi aminte de scandalul iscat de directorul Institutului pentru Studierea Holocaustului din România, domnul Alexandru Florian, care a cerut şi a obţinut închiderea unei expoziţii dedicate martirilor ortodocşi din temniţele comuniste. Respectivul, vorbind în numele evreilor din România, a zburlit presa ieşeană, acuzîndu-i pe organizatorii expoziţiei că fac „o blamabilă manipulare a opiniei publice”, făcînd reclamă unor antisemiţi. Desigur, expoziţia a fost închisă, un gest brutal şi ilegal din partea autorităţilor române.

Iată ca Pavel Coruţ, un om ciudat, care se laudă că a vîndut şase milioane de cărţi în România, apare la televizor şi vreme de vreo cinci ore face propagandă fascistă şi nimeni nu ia nici o atitudine.

Discursul lui Coruţ este unul de Führer SS, utilizînd sloganele şi argumentele lui Hitler atunci cînd vorbeşte despre rase superioare şi inferioare, cînd împarte omenirea în „arieni” şi restul lumii. Însuşi Coruţ se declară cu emfază „arian” şi nu se sfieşte să afirme că luptă împotriva „organizaţiilor oculte regresive” şi susţine „organizaţiile oculte progresive”. Pentru cei care nu cunosc, religie regresivă, vinovată de stagnarea umanităţii, era numită de Nietzsche (mentorul spiritual al lui Hitler) religia Bibliei. Nietzsche, de la care Coruţ a preluat ideologia ariană şi felul de a vorbi despre Biblie, a înţeles prin înfruntarea „religiei sclavilor” lichidarea fizică a creştinilor. Hitler a arătat unde poate ajunge credinţa lui Coruţ.

Nu am auzit niciodată o jignire mai mare adusă poporului evreu decît cea adusă de Pavel Coruţ într-o emisiune televizată. După afirmaţiile lui Coruţ, rasa evreiască este una impură, poporul evreu este plin de imoralitate, e vinovat de cele mai cumplite crime şi nu merită protecţia divină, iar Dumnezeul şi prorocii evreilor sînt numiţi cu cuvinte pe care eu nu mi le îngădui să le reproduc.

Mă mir cum de Paul Goma, doar pentru că a scris despre o ciondăneală dintre evrei şi români la bazarul din Chişinău (la care a fost martor), a fost dat afară din Uniunea Scriitorilor din România şi i-au fost interzise cărţile pe motiv de „antisemitism”, iar Pavel Coruţ, care i-a făcut pe marii proroci şi patriarhi ai evreilor ucigaşi, mincinoşi, hoţi şi proxeneţi, este bine mersi.

De aici nu pot să trag decît o singură concluzie. Şi în cazul expoziţiei „Destine de martiri”, închisă la cererea directorului Institutului pentru Studierea Holocaustului din România, cît şi în cazul lui Paul Goma, acuzaţii de antisemitism erau luptători anticomunişti. Pavel Coruţ, dimpotrivă, este fost agent al securităţii comuniste.

Să fie oare lupta cu „antisemitismul” în România o simplă spoială ideologică, menită să ascundă trecutul comunist al unor actuali activişti evrei şi care nu are nimic în comun cu adevăratele valori eterne ale poporului evreu: Biblia, Prorocii, Istoria?

Citeşte şi: Evreii încearcă reabilitarea lui Nietzsche

Reclame

52 Responses to Führerul Coruţ şi falsa luptă cu antisemitismul în România

 1. VELA GHEORGHE spune:

  Referitor la Emisiunea de la OTV, in care a fost prezent acest Pavel Corut, am un mic comentariu…

  Un “sfert”doct, un “sofist” si un “analfabet” in istorie, asta este acest…”a…intelectual” amarat de Pavel Corut!

  Crestinismul si Biserica Crestina Ortodoxa, nu sunt produse de “cabinet” sau de “catedre” sau puneri in aplicare a unor “sfaturi secrete sau diescrete” (sau „PROTOCOALE”…) a unor oameni, ci Crestinismul si “Biserica” Crestina Ortodoxa, SE BAZAEAZA PE ISTORIE, pe FAPTE INTAMPLATE, pe momente din viata omenirii petrecute REAL si care se pot VERIFICA istoric, in care Dumnezeu a interactionat cu oamenii, S-a descoperit si lasat cunoscut oamenilor, si mai ales S-a lasat VAZUT si ATINS si „RASTIGNIT” DE OAMENI!

  Conciliile (Sinoadele) Ecumenice NU SUNT LEGENDE sau mituri…! Ci sunt “EVENIMENTE” ISTORICE, care se pot DOVEDI PE BAZA DOCUMENTELOR istorice si a dovezilor si marturiilor istorice RAMASE si ajunse pana la noi, si care se refera la ele si vorbesc despre ele.

  In Biblie termenii de “ELOHIM”, “ADONAY”, “EL SHADAI”, sunt doar ATRIBUTE si ALTE DENUMIRI, ale “aceluiasi” Dumnezeu al Evreilor si mai apoi al Crestinilor!

  Acest UNIC “DUMNEZEU” este si pentru Crestini TOT „UNUL” (si nu mai multi), in Fiinta, Esenta si Substanta Sa DIVINA, dar in Un Dumnezeu in TREI FETE, sau IPOSTASURI sau PERSOANE, si totusi FIECARE din aceste Ipostasuri care sunt „TATAL”, „FIUL” si „SFANTUL DUH”, au: Vointa PROPRIE, Gandire PROPRIE, si Entitate PROPRIE, dar nu sunt ZEI DIFERITI si dictincti, nu sunt…3 dumne(zei), ci SUNT UN SINGUR DUMNEZEU!

  Despre “SFANTA TREIME” si Domnul IISUS HRISTOS Insusi a Vorbit si MARTURISIT, cand a spus Ucenicilor si Apostolilor si Discipolilor Sai, sa mearga in lume la Propovaduire si sa BOTEZE oamenii “IN NUMELE TATALUI si AL FIULUI si AL SFANULUI DUH”! (Matei, cap.28, vers.19 si 20)

  Despre “Biserica” Crestina HRISTOS Insusi a spus “BISERICA MEA nici portile iadului NU O VOR BIRUI…”! (cf. Matei, cap.16, vers.11)

  Oamenii si Ucenicii si “‘ADORATORII” lui IISUS HRISTOS si ai SFINTEI TREIMI au fost numiti chiar de pagani ca “CRESTINI”! (Cf. Faptele Apostolilor, cap.11, vers.26 )

  Despre DUMNEZEIREA LUI, a Fiului lui Dumnezeu – IIsus Hristos, si evreii care Il dusmaneau de moarte au spus ca se face pe sine “DUMNEZEU”, iar noi, crestinii spunem ca este DUMNEZEU INTRUPAT IN CORP DE OM, venit in trup de pamantean printre pamanteni! (IOAN, cap.5, vers.18 si IOAN, cap.1, vers.14)

  Ce nemernic este acest om, Pavel Corut…, si ce prost si slab documentat este el despre Istoria Universala a omenirii si Implicit a Bisericii.
  Istoria Bisericii Crestine NU ESTE “mitologie”, ci ISTORIE a FAPTELOR CRESTINILOR, care fapte s-au intamplat si s-au pertrecut pe pamant (cf. 1 IOAN. cap.1, vers.1-5)

  Nenorocitul acesta scrie si vorbeste “la comanda”…
  Fiindca a avut in trecut priza la cititori, indeosebi tineri, si pentru ca a devenit cunoscut, este folosit de “dusmanii Bisericii” ca sa vorbeasca impotriva Crestinimului.
  Sunt foliste si alte “VIP-uri” ca sa vorbeasca impotriva Bisericii!

  Dar „VOCEA” si „PAREREA’ lor MINCINOASA si INSELATOARE, nu este VOCEA ADEVARULUI, ci o sarmana glasuire la “porunca” celor care le-au cumparat sufletul cu bani…si foloase materiale…efemere…

  Acesta este „PRETUL” pe care ajung sa-l plateasca unele (tot mai multe) “vedete” din tara asta pentru “celebritatea” lor, …si anume VINDEREA SUFLETULUI lor si a constiintei lor si a IDENTITATII lor de crestini si romani…!

  Cand vor sfarsi cu viata asta, aceste „VIP-uri”, vor vedea ca au fost doar “o mica ROTITA” la masinaria ANTICRSITICA si la “TUNUL” ANTICRISTIC, care s-a apucat sa loveasca cu inversunare Biserica si Numele Lui Hristos!

  Este scris si prezis in Scriptura, ca in “Vremurile din Urma” vor veni BATJOCORITORI cu “batjocora”, care vor “huli” si “blasfemia” si “ponegri” si “intina” tot ce are mai scump si Sfant BISERICA! (cf. 2 PETRU, cap.3, vers.3; IUDA, cap.1, vers.18 )

  Este ultima “defulare” si “revarsare” de MIZERIE si SPURCACIUNE si PUTREZICIUNE, care se va “asterne” si revarsa peste Biserica ortodoxa INAINTE DE A FI CURATITA PRIN FOC LUMEA!

  Ca un loc infect si scarbos si puturos si mizerabil , din care “tasnesc” si “inunda” societatea romaneasca, toate HULELE si BLASFEMIILE, anticrestine…!au devinit tot mai multe POSTURI TV si Radio din tara asta.

  N-au invatat nimic din Istorie acesti nemernici de “dusmani” ai LUI IISUS HRISTOS si ai Bisericii si ORTODOXIEI LUI…N-au invat nimic din INFRANGERILE pe care le-au avut…Vor mai avea parte de una, de cea Finala, care ii va ANIHILA si le va INCHIDE GURA pentru eternitate…de JUDECATA LUI HRISTOS…!

  Privire bolnava, personalitate stricata, voce sparta, stil de vorbire necoerent…”acestea” sunt “notele” definitorii ale “omului” Pavel Corut. Daca in numele lui ar mai intra si “litera” P, ar reisi PAVEL…CORU(P)T, si asa de bine l-ar caracteriza…A ajuns sa fie un om cu gandirea CORUPTA, care ii CORUPE si pe altii…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, si de sarmanaul acesta…inselat de demoni…!

 2. Elena G. spune:

  „Potrivit Agentiei de Investigatii Media reactiile nu s-au lasat asteptate dupa ce Pavel Corut a facut mai multe declaratii defaimatoare la adresa Bisericii si a preotilor * Razvan Theodorescu, Lucian Bolcas, Dan Ciachir sau Gigi Becali au comentat afirmatiile acestuia * CNA va analiza emisiunea de la OTV * Corut risca inchisoare de la sase luni la trei ani.

  Declaratiile lui Pavel Corut de la OTV au starnit reactii din cele mai dure. Daca Razvan Theodorescu sustine ca nu trebuie sa dam importanta unei asemenea persoane, Lucian Bolcas considera ca o pedeapsa laica nu este suficienta. Gigi Becali, in schimb, este mult mai drastic. “Este posedat de Diavol”, spune acesta. Pe aceeasi linie merge si scriitorul Dan Ciachir care sustine ca “Pavel Corut este un tampit semidoct”. Consiliul National al Audiovizualului va analiza emisiunea de la OTV, dupa ce a fost sesizat de Agentia de Investigatii Media. In ceea ce-l priveste pe Pavel Corut, acesta risca inchisoare de la sase luni la trei ani dupa ce a incalcat prevederile Legii privind libertatea religioasa si regimul general al cultelor”.
  (Andrei Ghiciusca si George Tarata)

  Am informatii ca BOR pregateste un Comunicat referitor la acest caz( a spus-o public pr.Stoica )
  Sa vedem si noi ce pozitie va avea BOR fata de acest caz (inafara de iertarea crestineasca invocata si in cazul Corneanu).

 3. Simona spune:

  Ce bine imi pare parinte, ca ati scris acest articol si ati luat atitudine impotriva acestui Corut, chiar ma gandeam, ce nerusinare sa tina pe un post tv, asa un titlu blasfemiator, in vazul lumii. Si imi pare bine, caci au fost si preoti care au intrat in direct (asta pe la ora 1 noaptea, caci se astepta si 11 minute in telefon sa poti interveni) si i-au spus, la fel cum Sfantul Nicolae l-a palmuit pe Arie, caci dacu ar fi acolo l-ar strange de gat. Adica Sfantul Nicolae l-a palmuit pe Arie si noi sa tacem?
  Hristos spune clar ca cei care vor zice ca El nu este fiul lui Dumnezeu, asa ii vom cunoaste ca nu au duhul lui Hristos (parafrazez) si nu sunt de la El. Cred ca, Corut, saracul, vorbeste cum il conduce Satana, ca si alti lideri, cum au fost Hitler sau Stalin.
  Plus, ca cine i-a cumparat si citit cartile? Cred ca mai nimeni, dar se lauda si sunt sigura ca, asa cum a aparut la tv sa scuipe tampenii, e finantat de… stim noi cine… cei ce se poticnesc de Hristos!
  Doar ca Hristos este, va fi mereu biruitor, iar biserca Lui, nici portile iadului nu o vor birui! Amin.

 4. Didi spune:

  Parinte ,cum l-a desfiintat un biet cioban bine imbracat pe acest jandarm al ideilor lui Nietzsche, tot asa putem sa-l tintuim in spatiul blogosferelor ortodoxe. Constituim astfel un underground veritabil si marturisitor in lipsa binecuvantarilor preafericite.
  Pana una alta Sfinte Sinoade al BOR … dormi linistit , corut , oreste si alti amarati , lucreaza pentru tine….sooomn usooor !!!

 5. Pavel Coruţ a afirmat la N24 că crede în Dumnezeu dar nu crede în Biblia. Stranie combinaţie.

 6. camelia spune:

  Eu am fost un fan al cartilor lui Corut. Mai ales Octogonul in actiune. Si asa am ajuns si la o carte, ii uit numele…ceva cu legenda batranului mag. Si acolo principala idee era contrastul dintre penibilul / prostia / credulitatea / inividia unui misionar crestin fata de intelepciunea / credinta / adevarul detinut de batranul mag dac.
  Mi-am dat seama ca acest Corut vrea sa bage zazanie in tot ceea ce a fost pana acum convietuire in pace.
  Adica sa desparta inima romanismului: crestinismul si subtratul dacic. Mai rau, sa injoseasca crestinismul. Si asa am tot vazut persoane care ii simtirea lor milenara dacica simt ca apartin de zeitatile de pe atunci, insa si atunci era altfel. Fata de instabilitatea si specula noastra, atunci chiar daca dacii se inchinau unui zeu, acel zeu avea tot respectul si ideologic era un Dumnezeu.
  Noi acum …nu numai ca nu intelegem trairile lor, ci le si promovam la altii gresit.
  E foarte urat ce face Corut …

 7. camelia spune:

  si am uitat sa spun..toate cartile ce le avem in camin le-am dus la gunoi. Si am scris si un mesaj corespunzator la adresa de contact de pe site ul lui Corut.
  Oricum nu ii pasa lui … dar mie imi pasa.

 8. vb spune:

  Va cer permisiunea de a prelua articolul pe siteul piatza.net

 9. Alin spune:

  amenintarea cu stransul de gat mi se pare deplasata ca sa nu zic altfel.

  una e palmuirea. alta e stransul de gat. a da o palma are semnificatie, arata curaj si spirit de dreptate.
  a strange de gat denota mai degraba manie, iesire din minti, pierderea cumpatului.

  preotii care au intrat in direct cu asemenea afirmatii au comis o greseala dupa umila mea parere. adicatelea daca vrei sa ii aplici o corectie, te duci si o faci. ci nu intri in direct numa ca sa o spui.

  uneori e bine sa mai inveti cate ceva si de la un cioban, fie el si mandru latifundiar agiuns.

 10. savatie spune:

  vb,

  preia-l.

 11. Didi spune:

  Nu are importanta ce aptitudini ,calitati sau pozitie sociala are acea persoana care il marturiseste pe Hristos. Dumnezeu sa-l intareasca pe dl. Becali!
  Acest”tampit semidoct”(P.C.) cum bine spunea cineva e din ce in ce mai bagat in seama de mass-media.Am urmarit foarte putin ideile pe care le silabiseste pentru ca e caz patologic fratilor.Dulcegareala candoare si seninatatea cu care isi dezvaluie „invataturile” sunt de studiat. Isi rupe Freud opera , vorba unui artist in viata, cand vezi asa ceva. Currrrat murdar !

  PS : cand o sa-l vedem pe pf intrand in direct?ca cucernicii nostri s-au cam dat in stamba…

 12. antidemocratie spune:

  Ei se cred deasupra noastra, deasupra oamenilor, si in special deasupra lui Dumnezeu, ca si tot soiul de organizatii secrete, si neamuri alese pe care nu asi vrea sa le mentionez ca sa nu fiu acuzat de vre-o prostie.
  Vad ca multa lume si-a amintit de Becali, din cate stiu eu prorocii din vremurile de pe urma vor amesteca lumina cu intunericul, cam asa cum face Becali, asa ca nu cred in tot ce spune, sau ce parere are.

 13. VladR spune:

  H., esti in perioada formativa de caracter duhovnicesc. Cu rabdare si deschidere vei patrunde si folosul acestui blog, si cum Parintele isi poate gasi linistea chiar si tinand blog-ul. Poti sa fii in pustie, singur-singurel, si parte de liniste sa nu ai.
  Cand vei ajunge sa te cunosti si sa te impaci cu tine, abia de atunci vei pune inceputul bun al linistii. Tot ce vezi ca linistire pana atunci e dulce pregustare.

 14. Maria2 spune:

  iertati, frate VladR, dar chiar credeti ca noi mirenii putem intelege in vreun fel perioadele spirituale si starile duhovnicesti prin care trece un monah? Stand langa ei (atunci cand am avut ocazia)am simtit intodeauna ca ei ne pot intelege pe noi mult mai bine decat invers; ei s-au rupt de realitatea noastra si au intrat intr-o lume tainica care nu poate fi transmisa, ci doar traita sau impartasita pentru scurt timp prin harul lui Dumnezeu cat te afli in preajma lor. Cred ca numai parintele ii poate da un raspuns maicii H., si cred ca numai ea il poate intelege (dar poate nu pe forum:-))

  „A te ruga pentru oameni inseamana a-ti varsa sangele” spune Sfantul Siluan. Putem noi intelege o astfel de stare? Nu, dar putem sa ne rugam dupa masura noastra sa calauzeasca Dumnezeu cati mai multi dintre parintii si maicile noastre din manastiri pe drumul care duce acolo, ca ei sa se roage pentru noi, cei care nu vom putea niciodata sa ne varsam sangele.

 15. costin spune:

  santeti corupti pana am maduva oaselor.
  de ce nu-l comparati[pe corut]traian ,alexandru macedon,napoleon,etc etctoti au vrut sa cucereasca lumea
  mai multe victime ati facut voi
  cu religia voastra decat hitler [voi comparativa cu el]

 16. VladR spune:

  Maria2, este o prejudecata ideea ca noi nu putem intelege un monah si lupta pe care o duce el in sihastria lui. Si atata timp cat vei avea aceasta prejudecata, nu vei sti nici raspunsul la intrebarea pe care mi-o pui.
  Probabil irita siguranta cu care afirm unele lucruri in postarile mele. Nu o fac pentru a epata, ci pentru ca ceea ce scriu si simt in prealabil. Nu scriu despre lucruri pe care nu le-am experimentat.

 17. eufrosin spune:

  In vreme ce securisti posedati au voie sa arunce cu noroi in fostul popor ales si in proorocii sai, crestinilor li se arata pumnul atunci cand critica in mod legitim pe impostorii din ziua de azi care isi spun evrei si nu sunt.

  Acum e clar cine e-n spatele lui Pavel Corut, ca dealtfel si in a oricarei tentative de denigrare a crestinismului Ortodox.

  http://eufrosin.wordpress.com

 18. Maria2 spune:

  Multumesc pentru raspuns, VladR. Sunt convinsa ca sunt foarte multe lucruri pe care nu le inteleg, si ca viata imi va demonta in continuare multe din prejudecati.

  Dar tocmai din frica de a judeca am scris primul mesaj. Ma mahneste si ma uimeste siguranta cu care vorbim cu totii despre lucrurile sfinte, de multe ori fara a le trai. Am facut si eu de multe ori acest lucru, dar acum tot din experiente personala imi dau seama cat de mult poti gresi. Mi se pare ca a disparut aproape cu totul respectul fata de taina, sfiosenia fata de lucrurile sfinte. Da, intr-adevar mi se pare ca suntem prea siguri pe noi, si cred ca daca siguranta nu se bazeaza pe o experienta traita in suferinta, ea ne slabeste mult dragostea fata de ceilalti.

 19. VladR spune:

  Maria2, ma bucur enorm de mult ca pomenesti de suferinta:) Multi dintre noi nu am trecut prin furcile caudine ale suferintei, singura care ne poate indreptati sa vorbim despre Hristos si mantuire.

 20. Robert spune:

  -da are dreptate parintele ceva nu e in regula cu PAvel Corut l-am vazut de cateva cum ridica Biblia si o tinea cu Crucea in jos si de fiecare data dadea cu pumnul in ea si zicea ca e blestemata ..etc. …da si nota 10 pt .Becali o avea el probleme de exprimare dar i-a zis-o ,oare cand se va trezi si Patriarhia din somnul cel de moarte ,ca s-a facut de ras la propriu si o sa mai apara oameni ca Pavel Corut daca nu se ia atitudine ,la fel e de neinteles linistea comunitatii evreiesti …da ei probabil ca nu se mai ghideaza dupa Biblie ci dupa Tora ..sau dupa bani ma rog nu conteaza ..ideea e ca patriarhul Daniel nu are timp …pentru ca eu cred ca a prelungit saptamana de rugaciune ecumenica in anul rugaciunii ecumenice !!!

 21. Alin spune:

  VladR, Maria2: continuati discutia, e interesanta perspectiva.

  citindu-va ma duce gandul catre vremile din urma. se prea poate ca, in sensul acela, diferenta dintre monah si mirean sa se reduca dramatic odata ce „lumea” isi va intinde tentaculele peste monahi si in acelasi timp ii va „expulza” pe mireni. undeva, candva, la jumatatea drumului…cred ca ne vom intalni.

  in parintele Savatie am senzatia ca s-o produs deja intalnirea. e departe dar e aici. iar noi suntem aici dar suntem inca departe de departarea sa. undeva, candva…

 22. VladR spune:

  Draga Alin, „discutia” se poarta acum pe alte canale…:)
  In orice caz, cand dialogam cu Maria2, nu ma gandeam la vremurile din urma, ci la acele intalniri ale unor monahi imbunatatiti din primele veacuri, care doreau sa stie la ce masura ajunsesera, cu mireni ce traiau neobservati si nestiuti decat de Dumnezeu in marile orase…

 23. Alin spune:

  A fost un caz pe la stiri recent…un batran intr-un apartament prin Bucuresti (parca)…trupul descoperit neputrezit. mort de vreo cativa ani. un ins retras, nevazut de nimeni decat foarte rar (dupa spusele vecinilor). casa parea un adevarat altar. Dumnezeu stie…

  omu’ de la TV intreba un parinte despre canonizare, sfintenie etc…m’a amuzat o remarca a parintelui: intre altele, trebuiau marturii de la oameni in ceea ce il priveste (pe batranul gasit). serios?

  [un scurt offtopic despre o stire oricum mai interesanta decat delirul lui Corut]

 24. Paul Slayer spune:

  Si totusi, Parinte, cred ca nu ar trebui sa-i bagam in aceeasi oala pe Corut si pe Nietzsche. Asta pentru ca acesta din urma a fost, cum spuneati chiar Sfintia voastra, „psihopat de geniu, dar totusi psihopat”. La care eu as adauga: dar totusi de geniu. Anticrestinismul lui Nietzsche e incontestabil si de altfel foarte explicit. Dar citind cu discernamant scrierile lui, gasim, pe langa momentele extraordinare de poezie, si teme de reflectie care nu i-ar strica niciunui crestin. Inclusiv legate de calea „caldicea” pe care avem tendinta sa o luam. In acest sens nu stiu daca ati citit cartea lui Christos Yannaras, „Heidegger si Areopagitul”, dar acolo sunt indicate corespondente surprinzatoare. Revenind la subiectul postarii, Nietzsche, anticrestin si paranoic cum a fost, ramane un poet de geniu si are sclipiri de intelegere. Corut, in schimb, nu-i nici genial, nici poet, nici subtil. E un eretic de taraba din Piata Amzei, un fel de cancanist (de la revista de scandal Can-can) al teoriilor conspiratiei si al ocultismului.

 25. crip71 spune:

  Asa poet si geniu cum a fost Nietzsche , ce mai conteaza daca tot pe talpa iadului isi macina fiinta ? Ce importanta mai are ca a fost super-destept si altul prost , daca isi traiesc existenta pe aceeasi treapta a nefericirii . Si nu in ultimul rand domnule Paul , sa stiti ca diavolul chiar si cand vorbeste de bine tot nu trebuie ascultat .

 26. daniela spune:

  Paul Slayer,
  Heidegger era crestin,chiar daca nu ortodox.si pr Staniloaie face referire la scrierile lui in teologia sa(referitor la Fiinta,Esenta etc.)
  dar de la nihilism la existentialismul crestin(ma rog,nu prea sunt de acord cu termenul,dar exista),e cale lunga.nu stiu unde vezi tu atata poezie la nietzsche;pe mine,personal,cuvintele lui nu ma instiga la cercetarea sinelui.raman la Filocalie:)

 27. Elena G. spune:

  Dle.Slayer,

  De ce sa nu-i bagam in aceeasi tagma?

  VOINTA DE PUTERE – (una din…)deviza ce aparitine lui Nietzsche.
  Asta a fost si dorinta luciferica de la-nceputuri.

  Citate din Nietzsche:
  „Gradul si felul sexualitatii unui om reusesc sa se inalte pana la cele mai inalte culmi ale spiritului sau”
  (hm, de aici s-o fi inspirat si Gregorian Bivolaru)sau
  „A-l iubi pe Unul singur e o barbarie: caci ponoasele acestei iubiri le trag toti Ceilalti. Fie ea chiar si iubirea fata de Dumnezeu.”

  Se frizeaza, pe alocuri, si paradoxul:

  „A te rusina de imoralitatea ta: iata una din treptele scarii la capatul careia te vei rusina de moralitatea ta”.

  „Cel care isi atinge idealul tocmai prin aceasta il si depaseste”.

  Adeptul sau,Emil Cioran, moare (deasemena) NEBUN. Caci Nietzsche a murit nebun.

  Considerati ca inteligenta sa diabolica (caci sclipirile-i stelare erau insuflate de ala luminatu’de la incepuri) a adus un beneficiu cuiva? Dimpotriva, a inspirat nazismul si fascismul italian.
  Sclipirile lui de geniu…GENIU AL INTUNERICULUI.

  Dar sa revin:
  Dle,Slayer, si nefartatu’ & co sunt clasificati…incepatorii, stapanii, capetenii (ale rautatilor), asa ca, fie una sau alta, tot aceeasi Tagma.

  Asa si cu Nietzche & Corut. Unu’ mai subtil, mai rafinat, celalalt…grosier.

  Cat despre corespondentele din cartea lui Christos Yannaras – „Heidegger si Areopagitul” – imi vine in minte ceva simplu: un cutit poate fi bun cand tai paine cu el sau criminal , cand (tot cu el) omori un om.

  Tot asa „sclipitor” pentru vremea sa (1809 – 1890) a fost (si inca este – din pacate – pentru dusmanii crestinismului) Albert Pike. Si, in Tagma mai este loc.

 28. Paul Slayer spune:

  @Daniela: Yannaras, in cartea mentionata de mine, face referire si la Nietzsche. Iar poezia lui a gasit-o si Parintele, de aceea am mentionat-o.
  @Elena G: Un autor, dupa parerea mea, se analizeaza in integralitatea sa, nu luand citate de ici, de colo. Daca as folosi metoda Dumneavoastra, as putea sa-l scot pe Eminescu si ortodox profund si ateu luptator, premergator al socialismului. Ceea ce, de altfel, s-a tot facut de-a lungul timpului. Nu am spus ca Nietzsche a fost vreun crestin. Ci doar ca citind cu atentie unii au gasit si lucruri frumoase. Altii nu. Iar Cioran, sa-mi fie cu iertare, nu e discipolul lui Nietzsche.

 29. daniela spune:

  nu stiam ca parinele s-a folosit si de nietzsche.trebuie sa recunosc ca poeziile nu le cunosc.oricum,pt mine nu reprezinta un model sub niciun aspect

 30. Adrian spune:

  Am auzit despre o tehnica bizantina ce consta in lipsa de interventie cu scopul de a nu face publicitate unui lucru sau unei persoane care are un scop negativ.Pe de o parte sunt de condamnat unele pozitii ale Sinodului, dar sa nu cadem in extrema cealalta.Sunt multi oameni …”sensibili” care sunt gata sa renunte la ascultarea de Sinod si sa ascutlte de un glas inflacarat de la o manastire.Un „refresh” aplicat dialogului vladici-credinciosi ar duce inevitabil la pace si liniste.

 31. daniela spune:

  adrian,
  oare faptul ca te declari impotriva unei pozitii gresite a Sinodului implica si ca nu faci ascultare de acesta din urma?
  datoria noastra este sa vadim raul cu discernamant acolo unde il intalnim
  sa evitam,intr-adevar,sa judecam arhieria;exista,asa este,o tendinta de a critica fiecare actiune a ierarhilor romani,ceea ce nu este intotdeauna bine fondat si argumentat;dar sa nu uitam care este pozitia corecta a unui crestin

 32. daniela spune:

  tot pt adrian:
  parintele nu ii face publicitate acestui individ,ne informeaza si semnaleaza asupra unor fapte care umilesc ortodoxia.crezi ca ar fi fost mai bine daca nu intervenea?

 33. Elena G. spune:

  Daniela,

  Adrian a indemnat la echilibru, cel putin eu asa percep postarea lui.
  De unde concluzia ca judeca arhieria?

  Parerea mea este ca, intre a nu face propaganda unui lucru rau si a lua atitudine impotriva unor atacuri privind libertatea religioasa (lucru pedepsit si de Lege) este o diferenta maare.

  Initierea acestui topic a avut scopul de a se lua atitudine. Ceea ce, pana in acest moment, nu s-a intamplat la nivel de….conducere BOR.
  Bine, sa-i lasam deocamdata, sunt niste intruniri de bilant si de hotarari de perspectiva, in Deal.

  Imi vine in minte vorba:
  „Cainii latra, caravana trece…”. Ma tem ca vom ramane „latrand” in timp ce, caravanei nu i se mai vede nici urma rotilor. No comment!

  Iar de vladica facem ascultare…pana la EREZIE. Asa spun Sfintii Parinti.

  Doamne ajuta!

 34. Dan spune:

  @costin.
  Uciderea in sine nu e atat de relevanta, ci calitatea omului ucis, motivul si circumstantele. Voi ateii aveti de dat socoteala pt. zeci de milioane de crime de oameni buni si drepti, oameni iubitori de Dumnezeu, fara motiv real, doar ca asa au vrut muschii vostri, pret ce nu-l veti putea plati in 1000 de vieti de-ale voastre neinsemnate. Crestinismul poate fi acuzat cel mult de niste crime precum acelea de oameni imorali, nesemnificativi, de calitate inferioara, ca vrajitorii, manipulatorii, parazitii care vor sa traiasca in carca altora (bancherii de astazi sunt un echivalent al acestora), sarlatanii, escrocii, etc. si asta daca fortam nota mult… Mai precis, legile de pedepsire cu moartea si/sau mutilarea trupeasca au existat in toata lumea antica si de ev mediu, pana si in China care numai crestina n-a fost. In masura in care identifici conducerea statala a acelor vremi cu Crestinismul (lucru fals dealtfel, dar hai sa presupunem ca asa a fost), da, el este responsabil de multe morti, totusi numeric neintrecand mortile datorate ateismului, ca sa nu mai vorbim de cruzimea lor inexistenta fata de crimele ateilor si faptul ca oameni vrednici de moarte erau de regula executati. Cu alte cuvinte, daca-ti vedeai de treaba ta si nu tulburai statul, nu te intorceai impotriva regimului, nu avea nimeni nimic cu tine, fie ca vorbim de Imperiul Bizantin, de Imperiul Tarist sau altele. Existau si-atunci destui uratori de Dumnezeu care nu au fost pedepsiti pt. crezul lor, ci trecuti cu vederea ca nebuni (atata timp cat nu puneau umarul la distrugerea statului).
  Si ca veni vorba, crima nu e un pacat atat de mare ca ateismul. Depinde foarte mult de natura crimei, ce om este ucis, din ce pricini. Nu in zadar canoanele bisericesti prevad masuri mai blande pt. militarii care ucid pana la urma oameni (ca ii numim teroristi, asta nu ii face ne-oameni) decat pt. criminalii care ucid fara scrupule (cazul vostru, al ateilor 😉 ).
  Iar celebra fraza ateista cu „razboaiele religioase” nu tine la un om educat, cult, ce cunoaste adevarata natura a razboiului, cauzele sale, justificarea lui. Este un lucru de bun simt sa te lupti pt. credinta ta, iar daca cineva te forteaza prin reglementari europene sa ti-o lepezi, chiar sa pui mana pe arma si sa-l executi. Preconceptiile ateiste fata de crestinism nu pot patrunde insa aceasta taina, ei considerandu-i pe religiosi oi supuse si proaste, bune de batut si muls. O fi in anumite circumstante asa, dar de fiecare data cand a fost nevoie, aceste oi au replicat pe masura atacului, astfel ca, vorba lui Petre Tutea, o caruta de tarani a tinut in sah imperii. Faptul ca nu reactionam de fiecare data cand niste imbecili reglementeaza aberatii nu ne face prosti si manipulabili, ci pur si simplu noi nu ducem razboaie inutile, ci doar razboaie necesare, de pastrare a integritatii fiintiale. Doar ca nu ne omoram ca voi pe petrol si droguri, nu inseamna ca suntem pasivi, iubitori de pace sociala, ci pur si simplu alea nu-s valorile noastre, nu merita sa ucidem sau sa fim ucisi pt. ele. Avem alte valori ce le aparam cu viata, si pt. care ripostam pe masura, cum s-a vazut in istorie, dar acestea nu sunt… materiale ;). Si nici filosofale :)).

 35. Adrian spune:

  daniela:
  Nu am zis ca nu trebuie intervenit, nici ca posturile parintelui sunt in van, dar nu mi se parea „estetic” sa sune patriarhul si sa se harjoneasca cu nea Caisa.:)
  Advertismentele parintelui sunt binevenite deoarece mai mult noi, restul Bisericii, trebuie sa ne ajutam si sa dialogam mai mult.Te rog sa revezi comentariul(vorbeam de extreme).Apreciez interventia si felul in care ai facut-o.Doamne ajuta!

 36. Petru spune:

  ,,Cel mai greu pacat,vesnic fara iertare,este starea omului impotriva adevarului” ,,Ateismul este o infirmitate,o monstruozitate si o eroare fundamentala a naturii umane” ,,Iisus a tamaduit orbirea ochilor,dar nu a putut tamadui orbia rautatii.Orbia rautatii nu are leac,dar are pedeapsa”-Arsenie Boca…Cine le-a dat voie la aia sa inchida expozitia aceia dedicata sfintilor martiri ortodocsi din inchisorile comuniste?!?!…cum e posibil ca satanistii din sinagoga satanei sa faca ce vor ei in tara noastra…trebuie neaparat sa luam cat de curand o initiativa eroica impotriva acestor impostori criminali bolsevici care ne impun noua holocaustul mincinos ,in locul martiriului sfintilor nostri ortodocsi care si-au dat viata pentru neamul nostru romanesc crestin ortodox in inchisorile comuniste bolsevice jidanesti.Cinste Legionarilor _Cinste Capitanului Corneliu Zelea Codreanu…dar in primul rand Slava lui Dumnezeu ca avem asa martiri si eroi de care noi nu suntem vrednici(eu unul stiu ca nu sunt vrednic de ei).Petre Tutea(vesnica sa-i fie pomenirea) spunea :,,Un roman absolut trebuie sa fie legionar.Corneliu Z.Codreanu a fost o personalitate.Personalitatea e un ins care influenteaza ambianta prin simpla lui forta harismatica;un om cu har…Si Codreanu a avut acest har,,, a facut o Miscare puternica”…si tot el spunea:,,…o baba murdara pe picioare care sta in fata icoanei Maicii Domnului in biserica,fata de un laureat al premiului nobel ateu, -baba e om,iar laureatul premiului nobel e dihor.Iar ca ateu,asta moare asa dihor.”,,Ateii si materialistii ne deosebesc de animale, prin faptul ca nu avem coada.Ateii sau nascut ,dar s-au nascut DEGEABA.”

 37. Doina spune:

  Am o propunere, sa-l aruncam in sulite pe dacul corut, pe post de mesager la zeii dumnealui, sa-i intrebe cand se mai termina ninsoarea asta. Daca nu-i convine jertfa curata a LUI HRISTOS, poate este dispus el la jertfa, desi….nu cred. Are de gand sa traiasca 111 ani, lucru care nu-mi convine deloc. Sa-i agreseze si pe nepotii, nepotilor mei cu aberatiile lui? Sa nu fie. Cred ca varianta cu sulita este cea mai buna.Apropo, nu-i cam inchis la culoare d-nul corut pentru un arian? Cred ca mai degraba este aerian.

 38. daniela spune:

  @adrian
  nici nu cred ca parintele voia sa sune PF-ul=)) ar fi fost ceva,ar fi vuit ziarele
  dar „sunt multi oameni …”sensibili” care sunt gata sa renunte la ascultarea de Sinod si sa ascutlte de un glas inflacarat de la o manastire.”Daca o sa mi se ceara ascultare in ceva necanonic,o sa schimb frecventa si o sa ascult de cine trebuie cu bucurie si cu cata dragoste pot;mai intai si mai intai de glasul duhovnicului meu,mai apoi de a parintelui savatie
  toate cele bune

 39. Adrian spune:

  Parintele a zis: „intervenţia lui Gigi Becali în emisiune, care l-a făcut drac pe Coruţ, a fost formidabilă[…]a greşit Becali atunci cînd a candiadat la Preşedenţie. Trebuia să candideze la Patriarhie.”.Eu de aici deduc ca parintelui i-ar fi placut un astfel de patriarh .Poate ca, mai mult ca sigur, ma insel,dar pana la urma eu prin oamenii aceia „sensibili” am vrut sa gasesc un sinonim pentru oamenii care au „tendinta de a critica fiecare actiune a ierarhilor romani” si prin primul meu comentariu am vrut sa zic ca mi se pare cam fortat postul parintelui(cel precedent;de asemenea acest dialog trebuia purtat pe „Despre Gigi Becali, Pavel Coruţ şi Patriarhia Română”)Nu am zis/insinuat ca nu trebuie sa ne stim calitatea de crestin(chiar si in cazul Sinodului), dar sunt unii care acum asculta doar de anumiti oameni si astfel de posturi le fixeaza pozitia.Cum spunea cineva: „Vreau ca toti sa-si faca treaba”, dar pe de alta parte sa nu uitam ca in Biserica nu a fost NICIODATA liniste.

 40. dan alexandru spune:

  Intre intelectualismul rafinat al Patriarhului si credinta neslefuita a lui Becali, as putea renunta mai usor la iuteala mintii.

 41. daniela spune:

  „Eu de aici deduc ca parintelui i-ar fi placut un astfel de patriarh „-mie tonul parintelui mi s-a parut mai degraba ironic;in tot cazul,se refera la calitatea de marturisitor a lui becali;desi,am mai spus,personal,nu-l stimez f mult.
  „dar pe de alta parte sa nu uitam ca in Biserica nu a fost NICIODATA liniste.”-asa este,sunt total de acord;si daca Biserica nu a disparut cand mai exista un singur om care marturisea adevarul,nu va disparea nici acum

 42. Paul Slayer spune:

  Cred ca aici ar trebui sa ne lamureasca parintele Savatie ce a vrut sa spuna. Eu cred ca, vorbind despre eventuala candidatura a lui Becali la Patriarhie, parintele a vrut doar sa ironizeze pasivitatea ierarhiei de la noi si nu sa-l laude pe Becali. Problema lui Becali nu e ca nu e citit/cultivat/slefuit etc., ci ca, prin actiunile lui, se dovedeste a fi un fariseu: bun crestin cu gura, dar care-si trateaza angajatii ca pe sclavi, megaloman, mandru de banii lui si asa mai departe. Sa fim seriosi. Nu aici e viitorul crestin al Romaniei.

 43. Elena G. spune:

  Un parinte – renumit si mult iubit de credinciosi – este intrebat (ispitit – de fapt – de unii asa ca noi cei ce stam cu ochii pe ierarhi, pe preoti, doar-doar mai „prindem ceva” s’avem motiv sa dam cu piatra), il intreaba deci: de ce nu mai sunt duhovnici buni? Si vine si raspunsul parintelui (la fix): pentru ca nu mai sunt ucenici buni.

  Mai departe, chiar ca nu mai e NIMIC de spus.
  „Cine are urechi de auzit, sa auda!”

 44. gil spune:

  elena ai vrut sa spui ca pentru ca lumea este rea si tu esti rea?scuzele astea prostesti sant de genul evei si ale lui adam:ca dracu e de vina,ca ea m a indemnat,ca Tu Doamne mi ai dat o pe Eva!..atata timp cat Dumnezeu a dat niste legi pe care clerul nu le stie nu au nici un motiv sa greseasca,caci scopul este mantuirea ,fiecare da socoteala in primul rand pentru el

 45. Adrian spune:

  Daniela: Am surprins si eu tonul ironic al parintelui:), dar pentru a treia oara spun ca sunt multi oameni care, cum ai subliniat si tu, cred ca doar ei mai marturisesc Adevarul, iar aceste posturi sunt intelese gresit.

 46. szeppty spune:

  eu am observat ca prinde avant in ultima vreme un curent…
  niste oortodocsi mai credinciosi decat ceilalti…mai precis mai pravoslavnici
  niste credinciosi pe care-i revolta tot ce e apusean si care infiereaza cu proletara manie tot ce e apusean tot ce e antirus si antigrec
  dar mai putin ce e antiromanesc
  si cu aceeasi ravna ortodoxa(ortodoxa sa fie oare?)se delimiteaza si de ierarhii romani(foarte romaneasca aceasta atitudine)
  ma uit apoi la Corut
  distruge si el cu aceeasi manie proletara biserica ortodoxa…asta mai ortodoxa…si incearca su puna la loc un amalgam de traci si zamolxe…
  hopaaaa
  niste chestii nationaliste
  in general interzise atat de democratia occidentala cat si de pravoslavnicia rusa…asta mai ortodoxa decat ortodoxia si mai catolica decat papa
  eu sunt jucator de sah si m-am gandit asa
  deschidere rusa… pion pravoslavnic foarte ortodox foarte antiapusean deloc national muta de la d2 la d4
  aparare occidentala deschidem supapa nationalista(in general interzisa)nu prea mult ca sa nu avem efecte secundare si mutam pion antiortodox Corut de la d7 la d5

 47. gil spune:

  elena si daniela uitati aici ce spune sfantul Averchie despre voi:Această cale a lepădării actuale de însăşi esenţa Sfintei Ortodoxii – nevoinţa ascetică, în scopul dezrădăcinării patimilor şi cultivării virtuţilor – a fost urmată, în vremea lor, de partizanii aşa-numitei ,,Biserici Vii” sau ,,Biserici Reînnoite”. Această mişcare s-a răspândit de îndată din Rusia, care a fost prăbuşită în ţărână de ateii cumpliţi, şi către alţi ţări ortodoxe. Este încă viu în memoria noastră ,,congresul pan-ortodox” convocat în 1923 de patriarhul ecumenic de tristă amintire Meletie al IV-lea, la care au fost născocite astfel de ,,reforme” precum căsătoria episcopilor, a doua căsătorie a preoţilor, desfiinţarea monahismului şi a posturilor, scurtarea slujbelor dumnezeieşti, eliminarea veşmintelor specifice clerului etc.

 48. Lucian spune:

  Corut: „rasa evreiască este una impură, poporul evreu este plin de imoralitate, e vinovat de cele mai cumplite crime şi nu merită protecţia divină” – din pacate, se bucura de protectia divina a imperiului american, si in umbra lui pot sa-si continuie nestingheriti si fara de raspundere necuratiile in orientul mijlociu.

  Preacuviosilor, Dumnezeu nu se implica in politica. O stie Hitler, o stie Stalin, o stie Ariel Sharon si multi altii.

 49. Domnul Pavel Coruț a prezentat Mântuirea de după cumplita rătăcire,o lucrare strict științifică de analiză critică a Vechiului și Noului Testament.Lucrarea a fost apreciată pozitiv de mulți doctori în științe și de membri ai Academiei Române,în intervenții publice și recenzii.Interpretarea ei vulgară și total eronată,cu scop de compromitere a autorului,n-a fost ”înghițită” de nici un om inteligent și cult.
  Mă întreb dacă nu cumva acest atac bestial împotriva domnului Coruț este orchestrat de ”frățiorii” ruși din FSB,ca răzbunare pentru isprăvile antisovietice săvârșite de Pavel Coruț pe timpul cât a fost spion în URSS.Nouă nu ne plac ”frățiorii” nici măcar când pozează în preoți creștini,filo-români și anticomuniști.Sfatul meu?Ceamadan-vagzal-Rasia,ruskii șpion!

 50. ieromonah savatie spune:

  Andrei Scutaru,
  inteleg ca dumneavoastra faceti parte din acei oameni inteligenti si culti care isi intemeiaza vederile existentiale pe cartile lui Pavel Corut. Ca sa fiti si mai bine ancorat in aceste vederi, va recomand sa invatati limba rusa, aceasta limba va va deschide marele univers al literaturii ateist-stiintifice din care s-a inspirat Pavel Corut. Iar daca sint si academicieni romani printre fanii lui Pavel Corut, va rog sa-i enumerati. Nu de alta dar FSB-ul moare de neliniste cautind sa le afle numele.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: