Despre Gigi Becali, Pavel Coruţ şi Patriarhia Română

Am avut parte să-l văd şi să-l aud pe Pavel Coruţ la „televiziunea poporului”. O corcitură dintre o ateistă sovietică şi un vrăjitor autohton care a citit Nietzsche. Se crede arian, împarte lumea în rase superioare şi inferioare, susţine „organizaţiile oculte progresive” şi le combate pe cele „regresive”. Dar e pacifist. Şi antisemit: consideră poporul evreu un popor criminal care nu merită să se bucure de protecţia divină. Mă rog, sînt aproape sigur că directorul Institutului pentru cercetarea Holocaustului din România nu-l va înfrunta în presă, aşa cum a înfruntat Expoziţia „Destine de martiri” dedicată ortodocşilor care au pătimit în temniţele comuniste în care a văzut „o blamabilă manipulare a opiniei publice” şi cultul unor antisemiţi.

După ce l-am auzit zicînd despre sine că va trăi 111 ani şi că va fi înmormîntat pe muzica pe care singur şi-a compus-o, l-am trecut pe Pavel Coruţ pe lista personajelor pentru un eventual viitor roman. Ce face Blavaţkaia şi Rudolf Steiner din oameni! Apoi, brusc, mi s-a părut că mă înctorc în anii 88, 89, cînd un ciudat, pe nume Kashpirovski, vrăjea Uniunea Sovietică prin televizor, programînd-o să nu mai bea, să nu mai fumeze, să nu mai sufere de hemoroizi, etc. Pavel Coruţ, încrezător în puterile sale magice, care îl vor ajuta să trăiască 111 ani, a început să programeze românii să nu mai bea alcool, nici măcar o picătură de bere. Îngrozit de această perspectivă sumbră pentru poporul român, mi-am turnat nişte bere şi am băut. A mers. Deci nu va trăi 111 ani…

Cred că Pavel Coruţ e satanist sau, în cel mai bun caz, demonizat. Şi voi spune de ce. Nu suferă să pună mîna pe Biblie fără să rostească: „această carte abominabilă”, „această carte nesuferită”, „blestemata asta de carte” etc. Dacă ar fi avut o atitudine doar „ştiinţifică” faţă de Sfînta Scriptură (ştiinţă de care este foarte departe, rămînînd în zona „argumentelor” „Bibliei hazlii”), ar fi putut comenta fără aceste „lepădări” ritualice pe care le făcea de fiecare dată cînd atingea Biblia.

Din acest motiv, intervenţia lui Gigi Becali în emisiune, care l-a făcut drac pe Coruţ, a fost formidabilă. L-a desfiinţat pe Coruţ taman în limba pe care o vorbea acela. Ascultîndu-l cum îi sare inima din piept cînd vorbea despre Hristos, despre bătrîna sa mamă şi despre poporul român, m-am gîndit că a greşit Becali atunci cînd a candiadat la Preşedenţie. Trebuia să candideze la Patriarhie.

După 89, cred că acesta e primul atac public la adresa Bisericii făcut în acelaşi stil murdar şi calomniator pe care l-au practicat propagandiştii roşii. Din păcate, Patriarhia Română, care are o televiziune cu acoperire naţională, un radio cu acoperire naţională, un cotidian cu acoperire naţională şi o agenţie de presă, preferă să ne informeze despre scorurile meciurilor de fotbal, despre vreme, despre cum să tratăm răcelile şi despre simpozioanele consacrate lui Costache Conachi sau vreunuia dintre patriarhii trecuţi din viaţă. Singurele reacţii din partea Patriarhiei, dezbătute şi la Trinitas TV, sînt cele faţă de „pericolul” blogosferei ortodoxe şi faţă de protestele societăţii civile împotriva marşurilor homosexuale, împotriva introducerii vaccinurilor obligatorii şi a cipuirii populaţiei, împotriva atacurilor calomnioase la adresa memoriei martirilor din temniţele comuniste.

Poate dă Gigi Becali bani pentru o Televiziune Ortodoxă? Păi? Decît să-l plătească pe Diaconescu să nu-l mai arate pe Coruţ la televizor, mai bine plăteşte o echipă care să arate lucrurile într-o lumină ortodoxă. Să-i desfiinţăm pe cei ca Pavel Coruţ şi pe oricine huleşte numele Sfînt al lui Hristos.

Citeşte şi Fuhrerul Coruţ şi falsa luptă cu antisemitismul în România

220 Responses to Despre Gigi Becali, Pavel Coruţ şi Patriarhia Română

 1. admin spune:

  excelente idei, parinte. problema e ca patriarhul are influenta si asupra lui Becali. Sa ne ferim totusi la a-i face prea multa reclama lui Corut… oricum cititorii sai au fost in mare parte bucurosi de acea emisiune, nu trebuie sa lasam otrava sa ajunga si la ai nostri. A se vedea si sondajul de aici: http://apologeticum.wordpress.com/2010/01/30/sondaj-cand-credeti-ca-ar-fi-reactionat-patriarhia-bor/

 2. Alex spune:

  Șșșșșș!!! Părinte Savatie, nu deranjați, patriarhul doarme.

 3. dan alexandru spune:

  Intre somnolenta celor sus pusi spre a conduce BOR si activismul crestin becalian asezonat cu seminte lingvistice sparte intre dinti, aleg, totusi, cea de-a doua varianta.
  Imi este mai simpatic un om care stie sa ia o atitudine publica [chiar daca uneori mai lasa cate un damf de injuraturi] decat unul pus sa conduca, dar care face o reforma administrativa, pe cand trairea autentica o face, pare-se, sa fie marginalizata.

  Desigur, nu sunt eu cel mai in masura sa ridic piatra. Dar, o opinie, pot avea.

 4. Ana spune:

  Multumesc, Parinte pentru acest articol! Eu nu am rezistat sa vad acea emisiune de care vorbiti, si asa am multe pacate imi venea sa il si injur, sa ma ierte Domnul, dar asa de rau mi-au facut acele cateva minute in care am rezistat sa ma uit…
  In loc sa puna mana sa ajute cativa copilasi bolnavi ca are gramezi de bani, se ocupa cu asa hula mare!!! Cum poate cineva sa vorbeasca cu atata lipsa de frica de Dumnezeu?

 5. Elena spune:

  Dl Gigi Becali sa se lase de politica ca nu este pt. dlui, este prea corect, si patimas pt. dreptate, pt. credinta ortodoxa. Foarte bine a punctat parintele Savatie, ca era bun de partiarh, si chiar de ce nu,cu banii pe care ii are in loc sa sponsorizeze Steaua, mai bine ar face un post de tv. cu adevarat ortodox. Oare cine este in sptele dlui Pavel Corut, nu ar mai trebui invitat de nicio televiziune, pt ca debusoleaza tinerii, Oare mai exista vreun Brancoveanu sa salveze acest popor de la aceasta era care vad ca se apropie cu pasi repezi. new age, noua ordin mondiala. Spun cartile sfinte //Vor veni mirenii sa slujeasca in altare//

 6. coco spune:

  Ar trebui sa facem adrese la CNA ca postul otv sa fie desfiintat,pentru ca difuzeaza si emisiuni cu pastori de la diferite secte total anticrestine si antiromanesti.

 7. cristina spune:

  ati uitat una din preocuparile recente ale bor-ului, anume expansiunea universului http://www.ziarullumina.ro/articole;1150;1;33298;0;Viitorul-misterios-al-Universului-si-cosmologia-contemporana.html
  Pacat ca nu am adresa de mail a domnului Becali, l-as sfatui sa incerce sa afle daca nu cumva lui Dumnezeu i-ar placea mai mult o televiziune ortodoxa decat o echipa de fotbal, macar sa incerce, merita!

 8. Iubesc Patriarhul spune:

  Bun argumetul cu demonizarea. Mi-a placut si profesorul de teologie, i-a inchis gura foarte frumos.

 9. Marian spune:

  V-ati lasat dus cu pluta parinte. Se vede ca nu va uitati la Trinitas TV, cel putin nu cu ochii Dumneavoastra si va lasati influentat de ce va spun altii.

  Eu ca un om care oarecum e dus de „ape”, incerc sa ma intaresc in credinta vizualizand Trinitas TV, in loc sa ma uit la emisiunile aiurite la care se pare ca va uitati Dumneavoastra !!!

  Nu am vazut (sau cel putin nu am ramas cu nimic) despre vreme sau despre rezultate la fotbal din tot ce am vazut la Trinitas. Si mai mult decat atat am aflat la Trinitas TV mai multe despre credinta Ortodoxa decat am putut sa citesc aici pe blog la Dumneavoastra (sau la altii). Ca se pare ca sunt preoti ca Dumneavoastra cei care invata lumea sa ignore patriarhia si isi piarda vremea cu emisiuni de toata jena, in loc sa sustineti moral particica de bine pe care o „emite” patriarhia.

  Ca sa ma ierte Dumnezeu, ori vi s-a inchis lumina (mintii) ori nu sunteti Dumneavoastra cel care scrieti pe acest blog !!!

  … un dus cu pluta dar suporter Trinitas TV
  Doamne ajuta

 10. Pr Serban Florin/Pietrari/Valcea spune:

  Sarutam dreapta, Parinte. Foarte bine punctat, totul. Ce putem spune despre Diaconescu? Se scalda in mizeria care place romanilor si care mizerie ii aduce milioane de coco…
  Corut? Un Iulian Apostatul de secol XXI. Nemultumit ca sotia lui n-a fost vindecata de Dumnezeu, cand era bolnava de cancer. De aici ar fi tras el concluzia ca Dumnezeu nu exista. (cel putin asa cum stim noi)…
  Cititorii sai? Hai sa le acordam prezumtia de nevinovatie. Poate nu sunt toti programati sa inghita rasinile corutiene. Sau poate sunt, cine stie.
  Platesc anual peste 1000 de lei, la ce inseamna Trinitas, Lumina, radio si alte mass-media. Din nefericire, ziarele patriarhale sunt de factura sectara, cu circuit inchis, citite doar de preoti. Nu ajung la oameni si nici nu sunt bune de citit. TV Trinitas trateaza orice, mai putin ortodoxia (cu exceptia explicarii ritualurilor, sa stie omul ca trebuie sa cumpere lumanari si tamaie)…
  Poate aceste amanunte fac parte din vremea ce o traim.
  Aveti putinta sa mobilizati oamenii, printr-o petitie sau altceva de acest gen, pt eventuala inchidere OTV? Ori macar sa se vada ca ne deranjeaza aparitiile de prost gust ale lui Corut. Adica nu aparitiile ci ceea ce spune.
  Desi nu cred ca exista nicio sansa. Absolut nici una. (OTV e transmis gratuit, deci nu se poate invoca argumentul ca ortodocsii platesc prezenta acestui post pe grila)…
  Tinand cont de faptul ca stiu oameni care se culca la 4 dimineata, ca se uita la OTV,teribila stalcire de suflet….

 11. ghe iancu spune:

  EROARE,CEI DIN BOR NU DORM,SE CHINUIE SA CHELTUIE BANII,CACI SUNT MULTI.

 12. cammino spune:

  Am urmarit emisiunea de la OTV cu Pavel Corut si am vazut cu cata inversunare il atacau preotii care intrau in legatura telefonica cu el. Sa nu mai zic de ignorantul si tupeistul de becali care incearca sa-si apere credinta prin insulte si jigniri la adresa unui om care, totusi, s-a documentat serios si n-a preferat sa ramana in somnul ignorantei. Asta e atitudine de om cu caracter la acest becali? Nicidecum. Am ajuns la concluzia ca unii, indiferent de profesie, nu cunosc toleranta si respectul fata de parerile unui om. Pavel Corut si-a exprimat in mod rational anumite opinii care au suparat pe unii, in schimb altii nu stiu decat sa atace in loc sa-i tolereze opiniile si sa incerce o conversatie civilizata. Sa nu care cumva cineva sa aiba tupeul si nerusinarea sa afirme ca este atotstiutorul adevarului. Fiecare cu parerea lui. Nu-ti convine, lasa-l in pace! Macar invatati sa fiti toleranti unul cu altul si sunt convins ca lumea ar fi mai buna.

 13. adris1919 spune:

  Ce atacuri dure se aduc Ortodoxiei! A inceput securistul mizerabil acum ceva vreme pe la emisiunea ratacitului orexte, a continuat la zero, iar pe postul satanist voxneuz, ungherea(nume predestinat pentru nefericit) isi aduce „fratiorii” sa prelucreze populatia. Si cum mai lauda ei masonera, rozicrucianismul, iluminatii etc, scotindu-i in mod pervers, nelepist din zona mizerabilului ocultism, pe ecranele televizoarelor, in mintea maselor. Si masele, ignorante,in mare parte pun botul, si chiar nedand importanta, in subconstient raman cu ce e mai rau din aceasta marsava propaganda.
  Frumoasa utopica idee cu televiziunea autentic ortodoxa. Sa mai avem oare sansa unei lupte „pamantesti”? Nu pot crede asa ceva, as contrazice un sfant in viata care a spus cat se poate de clar ca solutii lumesti nu mai sunt.
  Doamne miluieste-ne si ne da putere sa ne pocaim si sa ducem lupta cea buna pana la sfarsit!

 14. Tardea Raluca Diana spune:

  Indivizi de felul acesta m-au nenorocit.Cred ca Pavel Corut are o legiune intreaga de demoni.

 15. […] Si parintele Savatie a fost martor (de la distanta) la aceasta …revarsare prin gura nefericitului P.Corut. […]

 16. Saurian spune:

  Scuze că nu mergea ce am postat şi nu ştiam de ce. Deci mesajul e:

  Păr. Savatie nu ştiu zău de ce îl aveţi aşa de bine pe Gigi Becali. Am fost la Petru Vodă când domnul Becali a chemat presa să se bată cu pumnul în piept cu cipurile şi restul şi toţi călugării de acolo cu care am vorbit l-au avut în ochi destul de urâţi şi erau de părere că e un egoist şi un egocentrist care tot ce caută e să-şi facă publicitate. Oare Becali e cel mai bun model pe care îl avem?

 17. anca spune:

  Si mie mi-a fost greu sa stau sa il ascult, de privit m-am ferit sa-l privesc prea mult pt ca ma deranja chipul schimonosit cand hulea si mai apoi jocul acela de lumini din fundal(probabil necesar pt a manipula).
  Am asteptat a reactie clara a vreunui ierarh…in naivitatea mea. Dimineata am inteles ca ceea ce ar fi trebuit spus era aceasta: Dragi romani, pt binele dvs, inchideti televizoarele,ACUM!!! Daca am fi ascultat de acest sfat ar fi scazut deodata audienta lui diaconescu si misiunea lui ar fi esuat. Caci de fapt ce urmareste acest Diaconescu?…Cumva audienta?! Nici vorba. Are ca misiune sa ne distruga ca oameni, ca romani crestini, ca neam. Asta e tot ce am inteles.

 18. JOHN spune:

  Care patriarh? n-are timp de asa ceva acum… se gadeste cat sa ceara preotilor pentru…catedrala.

 19. Donkeypapuas spune:

  Acest curuţ a scos o groază de bani din literatura de gunoi pe care a scris-o. Nu otv-ul la făcut celebru DAR oamenii (sectanţii) din spatele otv-ului se bucură şi-şi freacă mâinile. Hmmm… Ce oameni politici de la conducerea ţării apar frecvent acolo?

 20. eugenb spune:

  Doamna/doamnisoara Cristina faptul ca nu va place sa cititi „date stiintifice” nu ar trebui sa va impiedice sa-l iubiti neincetat pe Iisus Hristos si pe Sfintii Parinti. Lasati-L pe Dumnezeu sa aprecieze daca Patriarhul Daniel greseste sau nu, asa ca nu mai „dati cu piatra” in el, ci mai bine ganditi-va daca totdeauna ati indeplinit Sfintele Porunci si daca nu ati Pacatuit chiar si acuma cand il huliti pe cel ales de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane sa-i fie Parinte !

 21. sorin h spune:

  N-am nimic cu Gigi, insa cum ar fi fost sa zicem sa fi sunat parintele Savatie, nu el?

 22. Iulian spune:

  Daca dl. Becali face o televiziune ortodoxa eu ma prezint la usa dansului ca sa imi depun CV-ul sa lucrez acolo.

 23. elena spune:

  neintamplator emisiunea a fost programata pe 24 ianuarie: http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/883956/BICHIR-130-de-ani-de-masonerie-/

 24. anonim spune:

  nu va speriati , credinta ortodoxa a fost din primii ani hulita lovita batjocorita , si cu toate ca nu ne place s-ar putea sa fie si pe viitor , cum a intrat Iisus in rai rastignit lovit batut scuipat si era Fiul Lui Dumnezeu si n-a fost laudat etc. , asa cred ca vrea sa intram si noi rastigniti loviti scuipati batuti la figurat sau cine stie , Sfintii Mucenici nu mergand la mall sau citind mondenitati , ci prin chin , sange s-au mantuit bai vedeti ca e serios lasati-i pe aia corut etc. si restu sa dea din gura sa va lase rece sa va uitati la ei ca la o piatra nici un fior sa nu va miste , noi sa mergem pe drumul nostru ca avem pacate de reparat fratilor n-avem timp sa-l analizam pe corut sau altii e mult si 1 minut daca le dam atentie cred . Amin .

 25. slova.vie spune:

  Sarut mana, Parinte!
  Cu rugaminte de iertare, o sa am o pozitie radical diferita.
  Fara indoiala, toate problemele mentionate in acest articol si in celelalte publicate de-a lungul timpului sunt reale si critice. Cu toate acestea, pana la a ajunge sa vad intr-un lup in piele de oaie pe unul care tine stindardul Ortodoxiei sus e un drum cam ca de la iad la Rai…
  Stiti, fara indoiala, o vorba care zice ca dracul te duce si la Biserica si isi face si cruce, numai sa i te inchini lui..
  Acum, ca el, personajul tv, joaca in acelasi domeniu cu Corut, doar poate in ligi diferite, cred ca este relevant in aceasta poveste. Poate ca si functia de pe la Buxelles ar trebui sa ne dea de gandit, pentru ca e greu de obtinut (chiar imposibil, cred) pentru cine nu e „in joc”. E mai simplu sa adormi „masele” parind ca esti de-al lor, decat luptindu-le. Apoi, jocul pro/contra, chiar daca nu regizat, aduce multe beneficii de imagine si, mai ales, de adormire a publicului.
  M-am intrebat adesea, cum de tocmai un cioban a fost ales sa devina un simbol atat de iubit de popor pentru promovarea unei Ortodoxii cam nonconformiste… „Mitul” pastorului, asa cum il numesc in invatamantul public cei din ligi?
  Momentele acestea in care se foloseste de cunostintele crestine corecte imi aduc aminte de profestii falsi anuntati cu cca doua milenii in urma. Oare cati stiu ca a cerut inapoi „donatiile” electorale de la schiturile din Muntele Athos? Ce sa zic, a iesit un fel de presedinte moral, de aparator al Ortodoxiei dupa mintea multora. Amara inselare! Sunt multe de spus, dar cel mai important e comportamentul atat de contradictoriu al personajului „mesianic” care il absolva de pierderea credibilitatii din cauza demagogiei: „asa e el excentric…”.
  Nu sunt presupuneri de pe la tv, ci constatari dupa ani si ani. S-au fript multi cu „ortodoxul” jiji…

  Cat despre problemele Patriarhiei, dar mai ales ale oficioaselor (patronate de cu totul altii, de fapt 😉 ), ar trebui sa ni le asumam ca lipsa de rugaciune din partea noastra…
  Singur Ortodoxia o pazeste, iar nu criticile noastre.

  Despre atacatori, ca si despre noi, de altfel: „Iarta-ne, Doamne, ca nu stim ce facem!…”

 26. daniela spune:

  parintele savatie nu l-a laudat pe becali,nici nu ni l-a dat ca model.doar ca,in situatia de fata,comparativ cu personajul asta dubios de care acum aud mai multe,becali iese mai luminos decat de obicei.doar nu crede toata lumea ca parintele il vrea pe becali patriarh…:))
  saracul de el nu ar iesi asa de rau peste tot unde apare daca ar intelege ca presa rade si face bani pe seama lui.el pica,ce sa mai,de prost de fiecare data cand raspunde la atacurile mediatice.
  personal,nu pot sa zic ca-l agreez,pt ca da dovada de penibilitate mai mereu
  dar in cazul de fata i-a zis-o bine individului astuia care,la randul lui,cauta sa se bage in seama pe spatele oamenilor nestiutori sau cautori de un absolut senzational

 27. Maria2 spune:

  Imi cer iertare pentru ce voi scrie pentru ca imi este sincer teama sa nu gresesc. Am un mare respect si multa dragoste fata de parintele savatie pe care l-am citit aproape in intregime si din ale carui conferinte am tras foloase reale; dar tonul ultimelor articole postate si comentariile aferente m-au intristat. Eu m-am reintors recent in sanul bisericii dupa o absenta de mai bine de 7 ani si simt o adevarata recunostinta ca inca avem biserici unde Dumnezeu isi asteapta fii risipitori, ca inca avem ceea ce se cheama BOR cu toate scaparile conducerii ei. Ma gandesc cu groaza, si va rog sa ma credeti ca este o groaza care ma cocoseaza cateodata, ce se va intampla cand biserica va fi dezbinata. De ce suntem asa de obsedati sa cautam gresala patriarhilor, de unde atata venin cand vorbim despre conducerea bisericii? Cati dintre noi pot spune curat ca se auto-analizeaza cu aceeasi ravna cu care urmaresc fiecare pas gresit al arhiereilor. Oare marea batalie nu se da in sufletul nostru, dupa cum spunea si bunul nostru parinte Calciu chiar si atunci cand se afla in ghearele tortionarilor? Oare nu vorbeam cu totii la fel de urat si despre Teoctist, pe care tot marele nostru parinte Calciu l-a numit „stalp inaltat la cer” cand se afla pe patul sau de moarte? Eu nu spun ca nu exista voci care au autoritatea sa critice conducerea bisericii chiar din interiorul ei intr-un duh ziditor, cum ati facut si dumneavoastra, parinte savatie, de mai multe ori in trecut. Dar oare nu vedeti, fratilor, ca in sufletele noastre nu exista acest duh? Ca noi doar ne etalam ironia, sarcasmul si mandria? Ca suntem gata sa dezbinam singurul lucru care ne da viata…

  Iertati-ma, parinte, pentru intrazneala si va rog sa nu publicati comentariul daca gresesc. Chiar imi este frica sa vorbesc despre lucruri pe care sufletul meu inca nu le intelege in profunzime.

 28. slova.vie spune:

  au jucat bine impreuna…
  dupa parerea exprimata, nu ii cunoasteti pe nici unul…
  nu l-am acuzat pe Parintele (nici nu as indrazni), ci am punctat niste lucruri starnit mai ales de cateva comentarii anterioare care intelesesera gresit mesajul.
  sunt obisnuit cu stilul Parintelui si nu il pot banui nici in cosmare de naivitate, asa ca am inteles f bine ce vrea sa spuna in articol, dar se pare ca unii au nevoie si de precizari suplimentare…
  finalul articolului Parintelui m-a facut sa incep printr-o pozitionare a mea in opozitie – Doamne fereste de o tv ortodoxa sub patronajul lui jiji…
  deci jocul in echipa -simularea antagonismului de idei si morala- al celor doi indivizi si neintelegerea de catre unii au fost cele ce m-au impins sa scriu…

 29. Cosmin S. spune:

  slova vie,
  citez:”Oare cati stiu ca a cerut inapoi “donatiile” electorale de la schiturile din Muntele Athos?”

  De unde le scoti? Am fost la Muntele Athos si am vazut ca s-au facut multe din banii lui Becali. N-am auzit pe nimeni sa se planga de Becali.Parintii de acolo il apreciaza.
  In timp ce noi chicotim pe la colturi, Becali face FAPTE. Da peste bot unuia care huleste, mai zideste o Biserica, mai ajuta un sinistrat…

 30. […] Bineînţeles că excepţie fac cuvintele urâte din vocabularul lui Gigi Becali. Pentru o analiză mai aprofundată citiţi comentariile parintelui Savatie. […]

 31. Vasilica spune:

  E tare articolul!:)Indiferent ce se spune de Becali este un marturisitor al dreptei credinte,chiar si in parlamentul UE a avut curajul de a spune :” ….si va rog, domnule Barroso, sa va rugati la Dumnezeu sa va dea ce i-a dat lui Solomon: intelepciune pentru a conduce Comisia Europeana. Doamne ajuta!”Dumnezeu sa-l miluiasca si pe Pavel Corut ca este bantuit de cel rau.Buna ideea cu infiintarea inca a unei televiziuni ortodoxe .

 32. Ady spune:

  Fratilor dupa ce jidanii ne-au asasinat economic adica efectiv ne-au furat tara acum vor sa ne dea lovitura de gratie scotand la rampa mici antihristi ca acest infect securist pavel corut.Ceea ce vrea acest satanist este sa smulga din inima poporului roman saracit de cei de teapa lui si ultima speranta pe care o mai au adica credinta in HRISTOS domnul nostru.Acest tigan securist se crede destept foc el nu isi da seama ca se vede de la o posta ca emisiunea de la OTV a fost comandata,si de ce zic asta, emisiunea avea ca subiect de discutie asa zisa flacara violet asta ca diversiune.Satanistul corut venise la emisiune cu BIBLIA si talmudul plus ca era intr-o zi de duminica la o ora de maxima audienta si la un post de televiziune cu rating foarte mare,iar toate aste in deplina cardasie cu alt tigan dan diaconescu.De fapt se mai urmareste si defaimarea preotilor in vederea evenimentelor care se vor intampla in anii viitori…As vrea sa-l intreb pe acest butoi de rahat de ce nu face o emisiune unde sa vorbeasca despre iudaism si sa-l blasfemieze la fel si pe MOISE.La un moment dat tot o dadea ca de ce a blestemat HRISTOS smochinul…am sa-i raspund eu de ce, acel smochin reprezenta poporul evreu la care HRISTOS venise dar nu gasise roada in el adica credinta si fapte bune,iar blestemul nu era decat un preambul la ce era sa se intample mai tarziu… (vezi ca efect al blestemului risipirea jidanilor in toate colturile lumii dupa rastignirea lui HRISTOS).Oare nu stie acest satanist ca toti acei care lau blasfemiat pe HRISTOS au sfarsit mai devreme sau mai tarziu in mod tragic.Asta se va intampla si cu tine in cel mai scurt timp.

 33. Elena G. spune:

  Pavel Corut afirma ca nu exista diavol. Asta imi aduce aminte de ceea ce spun Sfintii Parinti, anume ca, una din capcanele pe care le intinde diavolul oamenilor este sa-i faca sa creada ca el …nu exista.
  Deci are dreptate Becali…putem pune semnul egal intre ispititor si Corut.

 34. ek spune:

  Parinte Savatie,
  ati inceput cu un atac la persoana de la bun inceput: „O corcitură dintre o ateistă sovietică şi un vrăjitor autohton care a citit Nietzsche.”
  E bine oare ca dati atentie unui personaj nociv, dar minor pe o televiziune al carui nivel il stim dinainte?
  Oare s-au terminat grijile lumeii acesteia si ne-a ramas Corut?
  Si ii faceti un mare favor demonizand si hiperbolizand un biet semidoct.
  Da – meciurile de fotbal sunt mai frumoase decat Corut si e mai important sa stii vremea de maine.
  „Becali […] trebuia să candideze la Patriarhie.”
  Becali e un om bun,dar cu pacatele lui – sa-l faci patriarh…sa-mi fie cu iertare.

  Ce vreti sa spuneti prin: „Să-i desfiinţăm pe cei ca Pavel Coruţ şi pe oricine huleşte numele Sfînt al lui Hristos.”
  Iubirea dusmanului este o porunca si Domnul doreste mantuirea pacatosului, nu moartea lui.

  Faceti un mic exercitiu de imaginatie in care national-socialistii ( nazistii ) ar fi castigat razboiul si nu internationalistii ( comunistii ).
  Am fi avut acum un Becali la putere.
  Nu e nici o diferenta dintre ierarhul care sustine nazisti fata de cel care sustine globalisti.
  Sunt doua fete ale aceluiasi rau.

  Legionarii din puscarii sunt martiri, dar legionarismul e la fel de nociv ca si comunismul.

  Se combate oare Raul raspunzand provocarii si a ne pierde cu firea sau ramanand pe calea noastra?
  Nu era oare mai bine sa fii comutat pe alt ecran sau si mai bine – inchis televizorul?
  De laudat Trinitasul ca incearca sa faca ceva frumos – cui nu-i place, sa faca el altul mai frumos.

 35. lory_raoul spune:

  Gigi nu te’am agreiat sincer iti spun .dar astazi te iubesc !

 36. slova.vie spune:

  @ Cosmin S.
  am spus ca i-a cerut, nu ca i-a si luat…
  similar s-a mai intamplat si cu terenul unei manastiri din Arhiepiscopia Bucurestilor cu care nu stiu ce s-a intamplat pana in final…
  daca, totusi, te astepti ca vreun calugar autentic, ba chiar un simplu crestin autentic care a primit un cat de mic ajutor de la el sau de la altul, sa se planga de stiu eu ce caderi ale celui ce i-a ajutat, atunci calea e usor razna. cu atat mai mult ma astept ca monahii de la M Athos sa se roage pentru el (sau pt altii) chiar daca a dat $10.000 si a luat inapoi $20.000.
  banuiesc ca nu te astepti sa iti spun nume sau sa dau indicii de unde stiu. in mod sigur, insa, nu am un meci personal nici cu jiji nici cu altii, dar mi se aprinde un semnal de alarma cand vad inducere in eroare in masa (nu din partea Parintelui, bineinteles). a-l face chiar marturisitor ortodox este deja prea mult…
  nu am cautat aceste informatii, ci ele au ajuns la mine, dar din surse foarte credibile mie.
  ca tot omul, nu poate face nici el mai mult decat ii ingaduie Dumnezeu.
  dupa cum ziceam, sunt multe de spus, dar nu simt a le spune eu, acum. deja am scris mai mult decat voiam pentru a nu lasa lucrurile in aer.

 37. Elena G. spune:

  ek, aici nu e vorba de orice fel de dusman ci de dusmanul absolut, cel ce i-a jurat razboi dintru inceput lui Dumnezeu. Iar prin gura lui Corut ingerul cazut aduce hula Domnului nostru Iisus Hristos. Pai poti sa stai pasiv la asa moment? Ce i-a facut Sfantul Nicolae lui Arie (care incerca sa sminteasca poporul, abatandu-l de la Dreapta credinta? I-a ars palme. Asa ca, mai usor cu iubirea dusmanului….nu judeca la piciorul literei ca asra fac si sectantii.
  Nu exista decat 2 cai : a Vietii si a mortii.

 38. vladp9 spune:

  ek,

  am impresia ca esti putin invidios pe alegerea parintelui. si eu spun ca a gresit, trebuia sa te propuna pe tine ca Patriarh. cand e vorba de luare de atitudine, de marturisire deschisa veniti voi sa ne amintiti:

  ”Oare s-au terminat grijile lumeii acesteia…?”

  sa ne anuntati si pe noi care sunt grijile majore, ce anume Il jigneste pe Hristos si ce marturisire ne va mantui. sa stim si noi cand sa luam pozitie… de drepti!

 39. ek spune:

  @vladp9:

  si tu incepi tot cu rea-credinta – ma faci invidios,dar trec peste asta.
  zic doar ca e periculos sa il propui chiar si in gluma pe becali patriarh.

  fiecare are crucea lui si grija lui.
  traim vremuri grele in care oamenii de buna-credinta sunt asaltati de nesimtire si hotie cu acte in regula.
  mai ales partea cu hotia cu acte in regula mi se pare o mare problema de exemplu.

  in rest numai de bine.

  Hristos se marturiseste in carne si oase, nu cu vorbaria de pe forumuri.

 40. vladp9 spune:

  ek,

  era o gluma aceea cu becali, nu fi asa prapastios

  cat despre marturisire, permite-mi sa nu fiu de-acord intru totul. Hristos se marturiseste cat mai deplin ne este cu putinta si in fiecare clipa daca reusim. de ce sa minimalizezi opiniile celor de aici? ce sa-i faci, noi cu vorbaria, Trinitas-ul cu vorba dulce… problema e ca de la prea mult dulce incepi sa faci carii, iar sufleteste s-ar putea sa intri in acedie

 41. ek spune:

  @Elena G. :
  intr-adevar – ce spune Corut este scandalos si nu e greu nimanui sa inteleaga acest lucru.
  va cadea vreun credincios adevarat la spusele lui? eu cred ca nu. se vor intari in ratacire,cei deja rataciti.va fi greu pentru cei nesiguri.

  eu pun la indoiala doar raspunsul potrivit acestei manifestari.
  pentru cei tari in credinta – e usor.
  cei tari in credinta ii pot ajuta pe cei slabi si pusi la incercare pastrandu-si calmul si respingand punct cu punct ca la abecedar afirmatiile acestui individ.

  iar celor rataciti nu le poti raspunde decat fiind ceea ce esti – adica un om fericit:fie monah, fie mirean cu familie, cu biserica, iubitor de fotbal eventual si de viata in general.

  ma indoiesc ca raspunzand pe acelasi ton si intrand in jocul sau va intelege el si cei asemenea lui ceva. el,saracu, are placa dinainte pregatita.
  dimpotriva – vei sminti pe cei cuminti scotandu-i din cumintenia lor.
  cu ce e mai presus in smintire corut ca sa fie luat in seama decat mtv, desenele animate hidoase din zilele noastre, stirile pline de violuri si crime oribile, filmele si documentarele blasfemiatoare?
  lumea este prin natura ei decazuta – iar eu ma regasesc in aceasta decadere.
  dar eu tanjesc dupa firea cea buna din om – asta e grija mea.e si asa e greu sa ma tin intreg alaturi de prietenii mei – la ce ma ajuta sa ma pierd cu firea si sa injur un alt nenorocit cand e atat de usor sa il ocolesc si eventual sa ma rog pentru el.

  acest fel de om este profund nefericit – e o chestiune de timp pana cand va ceda intr-un fel sau altul.
  atunci va avea nevoie de o noua cale.
  cale de la care noi nu trebuie sa ne abatem si pe care ar trebui noi sa ne tinem intregi pana cand se va convinge si el.
  sa nu il injuram – sa ne facem disponibili acestui om care va avea nevoie candva de noi.

 42. ColourCatcher spune:

  Nu vreau sa supar,
  Da cineva bine zicea la inceput …
  Nu mai faceti atata zarva ca Patriarhul doarme, vreti sa il treziti ?
  In rest … pe Corut o sa-l ia dracu, pe patriarh nu il intereseaza, si Gigi e si el prezent…

  Hai sa traim!

 43. Eu am dat din intamplare peste el, din zapping, nefiind consumator de OTV. Cu specimenul in cauza luasem contact cand era la moda, elucubrand cu Zalmoxis si aventurile lui Petre Varan, lupi albi si alte alea. Ma asteptam sa ma distrez un pic cu prostiile subsemidocte, insa am sfarst prin a-mi intarata duhul. Nu credeam ca o sa vad atata rautate incrancenata. Cred ca are mintile luate, datorita nu se stie caror pacate.

 44. adryan spune:

  Forza Becali, tot respectul

 45. un pacatos spune:

  Un crestin nu poate sa citez

  „Să-i desfiinţăm pe cei ca Pavel Coruţ şi pe oricine ….”

  mai ales daca este ortodox .El iubeste aproapele chiar dusman fiind si se roaga lui Dumnezeu pentru indreptarea lui .
  Hai „sa-i desfiintam” daca se poate spune asa, rugindune si iubindui .

 46. insemn spune:

  Tot timpul am crezut ca televiziunea OTV este una care nu are nici un rol pozitiv, dimpotriva se dovedeste a fi una care sminteste foarte mult. E simplu de verificat. Testativa cunostintele apropiatii din casa (daca sunt care se uita la oTV) si o sa vedeti in timp cum ajung sa se lipeasca tot mai mult de acest post, si in cele din urma ajung sa creada in ereziile de genul emisiuni cu corut… pacat ca ei se opresc aici si raman cu ce au vazut la emisiune pt. ca nu cauta sa vada opiniile generale care combat aceste erezii.

  Are Dumnezeu un plan si cu OTV (si cei care il conduc)

  Ma iertati ca m-am bagat si io ca musca-n zar… da io am ce am cu OTV 🙂

 47. Aurora spune:

  V-am „ascultat” pe toti, acum imi spun si eu parerea. In primul rand, e vizibil faptul ca Pavel Corut e ratacit si indracit. El e convins de faptul ca dracul nu exista si de accea necuratul il manipuleaza si il determnina sa spuna atatea blestematii. Nu suntem aici sa-l infieram pe Becali sau sa-l criticam pe Par. Savatie, ci sa discernem intre bine si rau. Becali e un om patimas, vanitos si cu multe defecte , ca noi, toti, dar care SARE CA ARS CAND E ATACATA CREDINTA CRESTINA.Nu i-a permis hulitorului sa ia in batjocura cele sfinte. Cati dintre noi am fi facut la fel ? Desi nu ma dau in vant dupa genul lui, pot spune ca de data asta a actionat ca un marturisitor. De aceea l-a laudat Par. Savatie si l-a ridicat la rangul de „patriarh”. Pt. ca cel indreptatit n-o face, nu apara ORTODOXIA, ci da moaste la straini.

 48. Vio Bota spune:

  CNA de ce nu reactioneaza la asemenea grozavii? Daca un politician e atacat, imediat sar ca arsi „demnitarii” de la CNA. Acum, cand e batjocorita Biserica neamului, cand toata traditia crestina a acestui popor e scuipata si mai ales cand Mantuitorul este din nou rastignit de antihristi…nimeni nu ia atitudine. la nivel oficial! Felicitari pentru text!

 49. VladR spune:

  Ce tot faceti atata caz, oameni buni, despre Corut si Becali? 🙂

  Nu ne e rusine nici cu parintele Stoica de la Patriarhie, care uitati cat este de diplomat cand e vorba de cererea Uniunii Scriitorilor de a-l canoniza pe Eminescu. :))

  http://www.gandul.info/news/sa-fie-sau-nu-facut-sfant-eminescu-cum-se-fac-sfintii-in-romania-bor-a-facut-89-de-sfinti-dupa-1989-5472845

 50. neuronos spune:

  Parinte am nevoie de 300 ca tine !

  Subscriu la „tabloul” facut lui Pavel Corut

  Daca ai nevoie de mine, cheama !
  Cu respect !

 51. szaszsebespaul spune:

  Bravo domnule Corut.Aveti dreptate

 52. Marian - altul decat primul spune:

  Apreciez atitudinea Domnului Becali.
  Este intr-adevar replica pe care ar fi trebuit sa o dea tv. Trinitas.

  Urmarind tv Trinitas , mi-a lasat impresia ca este un fel de TVR ceausist, in sensul ca prezinta totul, legat de BOR, la superlativ si promoveaza cultul personalitatii.

 53. Marius Ianus spune:

  Dragă Savatie, din nou nu pot fi de acord cu tine. „Să-i desfiinţăm pe cei ca Pavel Coruţ şi pe oricine huleşte numele Sfînt al lui Hristos.” nu e un îndemn creştin, ci doar unul făcut în numele creştinismului. Hristos nu a vrut să-i „desfiinţeze” pe Ana, pe Caiafa, pe soldaţii romani (ai căror bravi urmaşi sîntem) care l-au bătut şi batjocorit crunt („Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac”) sau măcar pe Iuda. Hristos a venit să-i izbăvească pe oameni de păcate, să obţină iertarea măcar pentru cei care îşi doresc să fie buni. Dacă, Doamne fereşte, vreunul dintre cititorii tăi ia cuvintele tale ad literam şi îl omoară pe Coruţ?

 54. savatie spune:

  Marius,

  ar fi cumplit, într-adevăr, dacă cineva din cititori l-ar omorî pe Coruţ. La asta nu m-am gîndit. Eram sigur că prin televizor nu poţi ucide pe nimeni, ci poate doar să-l desfiinţezi ca formator de opinie. Dar de cînd, poete, te-ai certat în halul ăsta cu metaforele şi ai început a citi totul ad literam? 🙂

 55. VladR spune:

  Marius Ianus, prosti exista de cand lumea. Daca ar fi sa ii luam in seama, atunci ar trebui sa nu mai scriem/vorbim nimic.

 56. Marius Ianus spune:

  Dragă Savatie, cred că e bine că ai făcut această precizare.
  Oricît de demonic ar fi (şi e, e clar, se vede asta, chiar dincolo de prostiile şi blasfemiile pe care le spune, atunci cînd îşi ascunde faţa după mîini), e doar un om, un păcătos (chiar dacă în sinea lui s-o fi crezînd cine ştie ce dihanie de duh rău).

  (Completare la ce am spus mai sus: sigur că nu sîntem doar urmaşi ai soldaţilor romani, adevărul e mult mai complex, românii sînt un popor în care s-au amestecat mai multe neamuri – daci, sciţi, romani, cumani, avari, pecenegi, sîrbi, greci, turci, evrei – nu vreau să fiu înţeles greşit nici în acest punct. Acum, de exemplu, stă de vorbă un om din Nordul ţării şi altul din Est, pe unde romanii n-au ajuns. Îmi cer scuze pentru această lungă paranteză, identificarea cît de cît exactă a identităţii şi apartenenţei mele naţionale a fost o problemă cu care mi-am bătut multă vreme capul, mai ales în perioada în care făceam revista „Stare de urgenţă” la Chişinău… În fine, poate mă gîndesc prea mult la nişte lucruri pe care n-am cum să le desluşesc eu. Poate ar fi cazul să mă rog mai mult şi să vorbesc mai puţin. Te îmbrăţişez, Savatie, şi îţi doresc o inimă blîndă şi, îţi aminteşti?, un cer senin deasupra capului.)

 57. acelas spune:

  marius, devii usor patetic

  te rog, ai rabdare putin (si mai ales tu cu tine insuti)

  crede-ma, asa am fost la inceput cu totii …., ca tine acum.

  patetici, chiar „mai” isteti decat altii (care stau de o vesnicie p’aici, dar eu, chiar daca vin acuma! simt eu ca sunt mai istet decat ei [ca eu am simt fin!], cam asta „graieste” intocmirea ta sufleteasca, a ta [si a mea, a multora din trecut.., de pe la inceputul nostru..], cam asta iti spune „starea” ta catre sine, cu siretenie fff ascunsa si insesizabila, si cu o FALSA smerenie (pusa in oglinda catre sine insasi), atunci cand te imboldeste ceva sa scrii aici..)

  te rog sa ma crezi, aici nu e nici o ironie. Asa am fost cu totii…, si chiar ne starnesti usor zambetele noua, catorva, care citim pe aici, aducandu-ne aminte de noi … cei de-odat’.

  adica sa cauti anume in Sfanta Scriptura.. un coltisor prin care vrei sa rastorni intreg continutul pe care-l graieste Ea. Asta e gandire cu viclesug, vezi ca a spus-o Mantuitorul in persoana !, ca stia bine ca intotdeauna vor fi unii … (si am fost aproape cu totii, am incercat fiecare noi pe la inceputuri …) , si a fost chiar in vremea Lui, dand exemplu pe carturarii si „inteleptii vremii” de atunci … .

  Ai grija, ca Hristos nu este nici pe departe „inconsistent” in ceea ce spune. CU NIMIC ! EL a spus sa respectam toate acestea, si CU ADEVARAT toate sunt valabile, insa NUMAI si pe fundalul respectarii Adevarului care este El si pe care l-a revelat si propovaduit … . Evident ca pot exista pasaje (gen iubire de aproape neconditionata, ajutarea vrasmasului etc), care daca le aplici „impotriva” sistemului care le contine, ajungi la tot felul de paradoxuri si antinomii. Asta e asa de simplu, si poti sa o faci cu orcice, oricand. Tu crezi insa ca la Judecata mai avem pe unde „scoate camasa” si ne vom cauta eschive in fata Domnului, ca n-am fi „interpretat” cum trebuie pasajele, ca nu ne-am fi „priceput”, ca neputinciosi suntem etc., ca si cum Domnul n-ar stii? ca EL pe toate le stie, si inclusiv ca noi subtila sirtetenie (chiar si pt noi insine) cautam sa „iscodim” si sa avem o gandire de mare viclesug, aratand chipurile „paradoxul paradoxurilor”, „istetimea istetimilor” ?

  fii pe pace, Domnul nu e inselator si nicidecum „contradictoriu”. EL ne-a spus sa sa respectam pe toate acestea, evident cu pastrarea Adevarului pe fundal, cu nealterarea sau mistificare lui.

  Daca ar fi sa ne luam dupa unele pasaje gasite „ispre” de unii, ar fi trebuit ca lumea crestina sa nu fi progresat si sa nu se fi inmultit niciodata, fiind „igrijita” de „ajutarea” aproapelui, de slujirea obedienta a lui, a „fratelui”, adica la ajutarea pangaririi religiei crestine de catre hoardele si stapanirile salbatice care i-au dat tarcoale secole de-a randul …

  sa fim seriosi putin, ca la Judecata vom da socoteala in mod cat se poate de cinstit si de corect, caci Domnul le va cunoaste pe toate!

 58. acelas spune:

  in consecinta,

  dusmanii lui Hristos devin si dusmanii mei..

  Asa cum a facut spre exemplu cat mai relevant Sfantul Nicolae cand i-a carpit doua perechi de palme lui arie de nu s-a vazut, caci acesta tot continua si persista in mizerie, minciuna si ponegrire … (gen corut), caci tot incercase si il luase cu binete la inceput. O buna si aspra mustrare data uneui eretic, hulitor de Hristos (este o ultima metoda, chiar daca umpic mai aspra, de a-l ajuta pe omul care rataceste cumplit, pentru asi veni in fire … , si a-si salva mantuirea!, si nu invers, incurajand prostia si minciuna, de dragul intelegerii gresite a unui pasaj din Sfanta Scriptura ..). Iar pe langa Sfantul Nicolae, a fost un mare mucenic si marturisitor Stefan, care conform „normelor” in vigoare de acum, ar trece drept un antisemit, xenofob, antirasial, si „perturbator de oridne publica”. Ei, iata ca Domnul nu a considerat nimic din toate acestea si l-a facut intaiul si cel mai mare mucenic, al carui sange jerftelnic i-au patat hainele tinute de prigonitorul Saul, ducand, impreuna cu voia, ajutorul si mila si Domnului, la daruirea celui mai mare apostol al omenirii, pe Pavel … intregii lumi.

  asa ca stai linistit, caci nimeni nu-l omoara pe corut, … tu crezi ca e cineva de aici care a uitat pasajul cu „nu vreu pieirea pacatosului, ci indreptarea lui” ? , dar uneori indreptarea lui comporta apelarea la diverse metode (ceva mai eficiente), spre binele si mantuirea lui… Asa ca fii linistit.

  Rabdare, rabdare si iar rabdare.

 59. Alin spune:

  Marius Ianus:Hristos nu a vrut să-i “desfiinţeze” pe Ana, pe Caiafa, pe soldaţii romani (ai căror bravi urmaşi sîntem) care l-au bătut şi batjocorit crunt (“Iartă-i, Doamne, că nu ştiu ce fac”) sau măcar pe Iuda.

  Cred ca va inselati pe alocuri. Si pentru ca autosuficienta mea (ca e si din asta pe undeva pe acoolo) sa nu va sminteasca am sa il las pe fratele Ioan Ianolide sa ne lumineze un pic.

  Intelept este Domnul si in atitudinea fata de cei care L-au dat la moarte. Daca lui Iuda – tipul omului care a gresit impotriva lui Hristos – ii acorda pana in ultima clipa posibilitatea de a nu trada, Anei si Caiafei – tipul oamenilor care gresesc impotriva Duhului Sfant, a Adevarului – nu le acorda nici un fel de mila si iertare. In fata lor Mantuitorul este dur, intelept si sententios ca un judecator. El, care spusese sa intorci si celalalt obraz cand esti lovit, in fata lui Caiafa gaseste ca nu e cazul sa intoarca obrazul, ci sa interogheze cu severitate dar drept, lasandu-ne exemplul maret al cugetului dreptatii in suferinta.

  Ioan Ianolide.

 60. raluca spune:

  imi si imaginez o televiziune finantata de becali, cam dupa modelul unui club de fotbal finantat de becali: el numeste jucatorii, el ii pune pe liber, el spune cine sa joace meciul asta, el dicteaza schema de joc, el da antrenorul afara in suturi, el bantuie vestiarele in timpul meciului invatand jucatorii cum sa joace…

  La fotbal din pacate nu poate sa intre pe teren, ca acolo e treaba grea, dar la vorbit oricine se pricepe 😀

 61. Ionut c spune:

  Pavel Corut chiar crede ca nu exista diavol , trebuia intrebat daca exista Lucifer si atunci probabil ar fi recunoscut ca i se inchina sau poate negat ( nu cred ca Lucifer le cere urmasilor lui sa-l marturiseasca deocamdata ) . El spune ca crede in ” dumnezeu” pentru a induce in eroare lumea , insa dumnezeul lui nu are nimic de-a face cu Dumnezeul nostru al crestinilor .
  I se inchina lui Lucifer ( cult Palladin ) asa cum o fac toti illuminatii , multi din crema politicii mondiale, promotorii religiei new age , masonii de grade superioare ( Marele Secret in care este initiat sau cu care este illuminat un mason de gradul 33 este ca Lucifer este zeul suprem , ” atotputernicul” lui Corut care nu are rival . Are sacciv un articol despre acest cult desi e mult mai raspandit decat arata el.

 62. Gopo spune:

  Parinte stiu ce va doare. Sunt format intr-un mediu teologic, in trecut am fost si eu „dezgustat” de aparenta lipsa de reactie. Ba chiar m-am luptat cu dl Flooooorin Caliniescu la emisiunea lui duminicala, riscand sa fiu exmatriculat astfel. Problema e pusa gresit. Ce sa-i raspunda Biserica lui Corut? Lui Corut orice om sanatos se vede pus in dificultate cand tre sa-i raspunda ceva.
  Sa nu confundam lipsa de reactie a Bisercii cand vine vorba despre martirii anticomunisti (si aici nu toti, caci poate nu toti erau crestini) cu lipsa de reactie cand vine vorba de un batran psihotic cara-si latra ineptiile la singura neteleviziune din Romania.
  In rest…
  Va respect si de cele mai multe ori va dau dreptate.

 63. V.O. spune:

  Folosirea unui post de televiziune cu acoperire naţională pentru batjocorirea unui popor, eminamente creştin, este o problemă de securitate naţională. Liderii partidelor politice care s-au folosit copios de biserică pentru a-şi etala electoral, ortodoxismul, seful statului, care din când în când, a folosit amvonul ca tribună electorală, nu au schiţat nici-un gest. Singurii care au atacat public blasfemia acestui spion satanizat, securistul Pavel Coruţ au fost Vadim şi Becali.
  Oameni buni, deschideţi ochii!!!!!!!!!!!!
  Suntem înjuraţi la noi acasă prin acest post ticăloşit OTV, post care ne bagă în casă toţi antihriştii, post care a decăzut într-un hal fără de hal, pentru îmbuibarea lui Dan Diaconescu. Acum trebuie să cerem noi desfiinţarea acestui post profund anticreştin, anticultural, antinaţional.
  Nu vă lăsaţi intimidaţi de sionismul diabolic care vrea să ne desfiinţeze ca naţiune, ca popor!
  A fi patriot înseamnă a fi şi un bun creştin ortodox.

 64. ana ioana spune:

  „Fericit bărbatul, care n-a umblat în sfatul necredincioşilor şi în calea păcătoşilor nu a stat şi pe scaunul hulitorilor n-a şezut”

  Cred ca ceea ce a spus proorocul David este valabil pentru toata lumea, şi pentru ei care sunt cei dezbătuţi, şi pentru noi cei care comentăm.

 65. savatie spune:

  ana ioana,

  ce înţelegi din cuvintele Prorocului David?

 66. David spune:

  Să înţeleg că ai scris acest blog-entry după ce „ai băut nişte bere” ? 😀
  Pentru cine are măcar o idee despre istoria comparată a religiilor argumentele domnului Pavel Coruţ sunt cât se poate de logice; dar în acelaşi timp „şocante” pentru nişte „ultraşi” religioşi cum văd că se plimbă pe aici. Chiar nu mai are nimeni de lucru prin ţara asta decât să apere o instituţie parazitară care nu produce nimic?

 67. savatie spune:

  David,

  iartă-mi lipsa de modestie, dar eu şi cînd beau bere tot ştiu mai multă istorie a religiilor decît candidatul dumitale, Pavel Coruţ. Am crescut într-o casă pavată şi tapeţată cu cărţile pe care le citează Coruţ, avînd un tată care a studiat ateismul la Facultatea de Filozofie din Leningrad. Dar adevărata istorie a religiilor nu e cea scrisă de propagandiştii atei şi de teosofi, ci aceea a unor savanţi de rangul lui Mircea Eliade (la care Coruţ nu a făcut nici o trimitere într-o discuţie de 6 ore). Dacă pe dumneata te-a convins Coruţ, care nu ştie nici măcar semnificaţia numelor lui Dumnezeu din Vechiul Testament, fii sănătos.

 68. cineva spune:

  Cand Dumnezeu ne-a creat nu cred ca a avut in plan si religiile.
  Religia este un sistem de credinte (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem.
  Poti crede in Dumnezeu si fara sa aderi la vreun sistem de acest gen. A zis Dumnezeu ca avem nevoie de intermediari?
  Sunt satul de razboaiele dintre ortodoxi, catolici, musulmani, mozaici, etc. Cel mai tare ma distreaza razboiul „dreptilor” ortodocsi impotriva „ereticilor” catolici care, saracii de ei, vor ajunge direct in iad pt ca au plecat de la „dreapta” credinta.
  Cred ca Dumnezeu rade de nu mai poate.
  Dumnezeu nu are nicio legatura cu religia.

 69. ana ioana spune:

  @Parintele Savatie

  Ar fi trebuit să scriu şi restul psalmului. Mai departe, după cum bine ştiţi, David dă şi soluţia la neumblarea în calea păcătoşilor. Primul pas pe care trebuie sa-l facă creştinul este acesta: de a se feri de păcătoşi, pentru că apoi are grijă Dumnezeu să-i dea har să facă voia Sa, să umble în legea Lui. Necredincioşii şi hulitorii, gen Pavel Coruţ, îi va spulbera ca praful Dumnezeu. Nu cred că Dumnezeu este atât de necruţător, dar cu hulitorii este neînduplecat. Noi, care ar trebui măcar teoretic să facem voia Lui, ca nişte fericiţi bărbaţi, ar trebui să „imităm” această mânie sfântă a lui Dumnezeu şi să-l batem cum putem pe cei ca Pavel Coruţ, fie prin cuvânt, fie cu bâta.
  Cât despre noi, ne trebuie o mare discernere când scormonim gunoiul.
  Harul lui Dumnezeu, trimis prin proorocul David, să ne lumineze pe toţi.

 70. Om cu carte si almanahe spune:

  Viclenia celui rau aceasta este: sa intarate doi oameni care amandoi il iubesc pe Dumnezeu, fiecare in felul lui.

  Pavel Corut, un patriot care, probabil, si maine si-ar da viata pentru Romania, daca i s-ar cere, este alunecat complet prin fanatism si mandrie, proasta intelegere a lucrurilor si prea multa incrancenare in propriile adevaruri.

  Gigi Becali, un iubitor de Dumnezeu care din prea mult zel da prin bat, incorsetat intre dragostea de bani/putere si de Dumnezeu. Cu un ochi la slanina lumeasca si cu unul la painea cereasca, Gigi Becali risca sa tanjeasca dupa hrana o vesnicie.

  Doi oameni care gresesc, fiecare in felul lui, dar mai apropiati psihologic decat ar crede fiecare dintre ei, doi oameni pentru care trebuie sa ne rugam, pe care trebuie sa ii privim ca pe ceea ce sunt: niste frati si ei, niste oameni cu pacatele lor, ca si noi.

  Sfanta Treime, Tatal, Fiul si Sfantul Duh sa ne ierte pe toti si sa ne indrume!

 71. ana ioana spune:

  @David
  Isoria religiilor este f. frumos prezentată de Mircea Eliade. Nu cred că avem nevoie de Pavel Coruţ ca să ne explice ca un om întunecat, la nişte oameni întunecaţi. Să ştiţi că poporul acesta încă mai are creiere şi oameni de valoare. Eu nu vreau să învăţ de la Pavel Coruţ nimic. Vorbeşte ca un medium. Mîimne, poimâne îl vezi prin studio alergând pe o mătură.

 72. eugenb spune:

  Domnule „Savatie” afirmati :

  „Am crescut intr-o casa pavata si tapetata cu cartile pe care le citeaza Corut, avand un tata care a studiat ateismul la Facultatea de Filozofie din Leningrad.”

  Este foarte interesant aceasta „scapare” (ca eu cred ca va „scapat” – dar poate insemna si altceva …). Ar trebui sa o aprofundati … printr-o „spovedanie” in fata tuturor. Ati mintit sau … ati spus adevarul cand ati facut aceasta afirmatie ?

 73. savatie spune:

  eugenb,

  de ce ziceţi că e o „scăpare”? Sînt mîndru că, avînd un tată propagandist al ateismului ştiinţific (şcolit la cea mai tare şcoală de ateism din lume – Universitatea de Stat din Leningrad), totuşi am ajuns creştin, deşi, recunosc, nu convins de argumente logice, ci dintr-o lucrare a lui Dumnezeu. Am pomenit despre aceasta în mai multe „spovedanii”, dacă tot mi-o cereţi, în special în cartea „Ortodoxia pentru postmodernişti” (Ed. Cathisma). Aş putea, probabil, să scriu o carte întreagă despre amintirile unui copil în faţa unor cărţi precum „Legendele Bibliei”, „De ce nu sînt creştin” de Bertrand Russel, „Marii eretici”, „Cartea de capătîi a ateistului” şi alte sute de cărţi pe care mi le amintesc împrăştiate peste tot, deoarece tata le citea şi recitea tot timpul, discutînd cu mine, un copil, marile „adevăruri” ale ateismului ştiinţific 🙂

 74. cammino spune:

  Ce tot o tineti cu interventia CNA-ului? CNA nu are niciun amestec in ingradirea dreptului unui om de a-si expune parerile pe un post de televiziune. Se vede ca multi din voi preferati sa ramaneti in somnul greu al ignorantei si prostiei.
  Doamne ajuta!

 75. L-am trecut pe pomelnic pe Gigi.

 76. savatie spune:

  cammino,

  confunzi libertatea de expresie cu calomnia şi lezarea sentimentului religios? În emisiunea respectivă, dacă poate fi numită astfel, au fost depăşite limitele deontologice ale jurnalismului TV, transformîndu-se într-un atac murdar şi calomnios la adresa mai multor culte şi grupuri religioase şi etnice. Pavel Coruţ în persoană şi postul OTV intră sub incidenţa mai multor articole din Codul Civil şi Penal: instigare la ură religioasă şi etnică, promovarea ideilor cu caracter fascist, rasist şi xenofob şi cred că un avocat bun ar putea îmbogăţi lista. Pedeapsa prevăzută de lege în România pentru astfel de ieşiri publice este de la 6 luni la 5 ani de închisoare, în cazul lui Coruţ şi închiderea postului OTV pentru Diaconescu. Îmi pare rău dacă nu ai ştiut, dar astea sînt legile. Altceva este dacă ortodocşii (dar de ce nu şi evreii) îi vor acţiona pe Coruţ şi pe Diaconescu în judecată sau nu.

 77. Alin spune:

  si as mai adauga eu: nimeni nu poate fi facut sa nu mai bea bere impotriva vointei lui.
  ma mir ca nu s-au sesizat si producatorii de bere 🙂

 78. savatie spune:

  Alin,

  ironia soartei, care se pare că nu ţine cu Coruţ, a făcut ca taman pe parcursul emisiunii să se reia o reclama la bere 🙂

 79. Alin spune:

  se vede treaba ca a uitat sa ii „hipnotizeze” pe producatori.

  –-

  David cela de mai sus am senzatia ca are o problema cu institutia – boala tipica intelectualului ateu – si drept urmare s-ar face frate si cu Corut ca sa treaca puntea.

  usurel, Davide, usurel zic…daca ti-ar face atat de multa placere argumentatia logica apai atunci ai sesiza ca delirul nu are nimic logic in el. ai sesiza inconsistenta. mai ales atunci cand in mijlocul expunerii incepe de-ti canta mantra sticlelor de bere pline in timp ce te priveste cu ochi sticlos intr-o incercare jalnica de hipnoza.

  am zis sticlos? eh, mi s-o fi parut.

 80. Petru spune:

  Becali a fost la inaltime de data asta…trebuie sa recunoastem…chiar daca are Becali pacatele lui…cine are curaj sa arunce cu piatra in el,acela se va strivi de propria aruncatura…O fi zicand lumea ca e cioban Becali,dar Becali vede de multe ori albul ALB si negru NEGRU…si pana la urma care e problema ca e cioban,multi sfinti au fost ciobani.Traiasca dreapta credinta Ortodoxa. ,,O singura credinta,un singur adevar:ORTODOXIA Cinste Legionarilor…Cinste Brancovenilor…Cinste Corneliu Zelea Codreanu…Cinste eroilor martiri ai neamului Romanesc

 81. stefan botezatu spune:

  Imi place cum Becali isi apara credinta, asa ar trebui sa faca fiecare dintre noi….

 82. blogcatalin spune:

  Foarte bun articolul dvs.Imi voi permite sa-l postez si pe blogul meu.Sa va de-a Dumnezeu putere de munca in continuare.Despre domnul Daniel Ciobotea nu cred ca este cazul ca sa discutam,toata lumea stie ce hram poarta.Adevaratul Patriarh al Romaniei este SFINTIA SA IUSTIN PARVU!!!Doamne Ajuta.

 83. Mirela spune:

  Cautand ceva la tv, intamplator, am vazut o secventa din aceasta emisiune, exact cand Corut spunea ceva ca Biblia este ..o minciuna sau cam asa ceva..Nu mi-a venit sa cred ca am auzit bine caci am trecut instantaneu la urmatorul program! Ma infiorasem de ceea ce banuisem ca am auzit.., dar acum constat ca totusi auzisem bine. Doamne, fereste!
  Cred si eu ca Becali, ca un om care traieste in Hristos nu ar fi putut spune asa ceva! Cred ca acest om e cu cel rau in el…
  Este de apreciat ca a avut curajul si taria de a-l „mustra” pe Corut!
  Ma dispera postul asta de televiziune care murdareste efectiv mintile oamenilor, le inbolnaveste cu emisiunile lor demominice, dar de fapt care post merita atentie (exclus Trinitas!)?? Vad in mijloacele de transport, la magazine, la scoli..pretutindeni atatia oameni in varsta care vorbesc de otv si traiesc cu atat euforie toate ineptiile, nebuniile care acestia de la otv, le transmit.
  Oare cei care pregatesc materialele spre difuzare, cei din conducerea televiziunii, prezentatorii, toti cei implicati in raspandirea acestei boli cu care otravesc oamenii si din pacate, chiar copiii cad victime, dorm bine noaptea???

  Dumnezeu sa ne miluiasca si sa ne mantuiasca pe toti!

 84. eugenb spune:

  Domnule „Savatie” : Afirmati ca ati ajuns „crestin” printr-o „lucrare a Domnului”. Sa fie acea „lucrare” un … raspuns din partea dumneavoastra catre tatal dumneavoastra care (cred) va „indoctrina” ca ateu ca sa-i purtati mai departe „ideile” ? Sau ati suferit vreo „deceptie” ?
  Dar (recunosc) am depasit cu asta subiectul topicului pe care ne aflam si imi cer (anticipat) scuze. Pentru ca nu acesta este subiectul pe care l-ati deschis propun sa ramanem la el si sa inchid „devierea” subiectului. Inca o data va cer scuze !

  Dar sa revenim la subiectul despre care vorbeati anterior : Nu sunt de acord (intr-totul) cu dumneavoastra cand afirmati ca s-a incalcat Legea in Romania de catre Corut si de catre OTV. Aceasta deoarece daca se va ajunge la Tribunal v-a dura mult timp ca sa se pronunte un verdict. Si asta din cauza ca Legile din Romania sunt foarte … bine facute (vorba vine) ca sa dea un „os mai mare sau mai mic” fiecarei parti. Doar, Avocatii si Magistratii trebuie sa aiba o „bucata de paine” … Uitati un exemplu (dar ele sunt destule, trebuie doar sa le cautati) ” In cazul cand Corut (care are … „studii in Drept” cu siguranta) ar fi acuzat ca a incalcat Legea Cultelor, el ar ridica problema … Legii Discriminarii si o sa iasa un „circ” de toata frumusetea. De aceea eu cred ca, nu se va ajunge la „implicarea” BOR intr-un Proces acum. Si iarasi se vor gasi destui „prieteni” ai PFP Daniel, ca sa-l „huleasca”,indeosebi din cei care nu au fost de acord cu alegerea dumnealui ca Patriarh (sprijiniti si de „prietenii” lui din afara – cred ca-i cunoasteti de-acuma). Binenteles ca este numai parerea mea si ca nu am pretentia ca sa o impun cuiva ! Doar discutam idei si pareri personale , nu impuse de cineva (anterior) …

 85. andreea c spune:

  ce as putea sa-i multumesc cel mai mult D’lui Diaconescu: e interviul acordat Pr.Daniel si maicutelor de la Tanacu, cand toate posturile de televiziune clocoteau de mizeriile care le publicau…de fapt nici nu era asa mediatizat pana atunci OTV…acum, au imbecilizat pe putin jumate din mintile batrane ale Romaniei cu inteleigentele, adevaratele, sofisticatele si senzationalele lor emisiuni…i-a palit si pe ei in punctul lor slab pentru binefacerea facuta de si-au dat si mintile in schimb…

 86. savatie spune:

  eugenb,

  nu este vorba de Legea Cultelor, ci de OUG 31/2002 cat si Legea 107/2006 privind interzicerea promovării ideilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob. Pavel Coruţ intră sub incidenţa acestei legi deoarece a promovat o viziune rasistă asupra lumii, vorbind de rasa ariană (sintagmă nitzsheano-hitleristă), făcînd diferenţe calitative dintre negri, evrei şi arieni (el considerîndu-se arian). În acest sens legile nu sînt deloc ambigue, ca în cazul libertăţii de conştiinţă şi nu e nevoie să se implice BOR, e o chestiune foarte şi foarte laică.

 87. eugenb spune:

  De acord cu dumneavoastra, dar … nu credeti ca ar trebui (in contra-partida, daca vreti sa fiti corect cu toata lumea sa „stergeti” sau macar ca sa atentionati pe unii ca : cel care semneaza „petru” (care facea „elogiul” Legionarilor – „Cinste Legionarilor … Cinste Corneliu Zelea Codreanu …) sau cel care semneaza „blogCatalin” (care il „huleste” pe Patriarhul Daniel in timp ce il „slavea” pe un Preot – „Despre Domnul Daniel Ciobotea … toata lumea stie ce hram poarta. Adevaratul Patriarh al Romaniei este SFINTIA IUSTIN PARVU !!!”) ca acestia incalca Legile in vigoare ? Sau trebuie sa cred ca … ii „slaviti pe Legionari” si ca sunteti „impotriva unui Patriah” care a fost stabilit de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ? Interesant mi s-ar parea sa aflu ce parere are si domnul Iustin Parvu despre acesasta situatie … Poate veti deschide un topic cu aceste subiecte … ca sa stie toata lumea care este parerea adevarata despre aceste subiecte. Binenteles ca aceastea sunt simple „propuneri” si ca nu va … „fortez mana” cu nimica. Voia dumneavoastra sa fie, indiferent daca le „bagati (sau nu) in seama” !

 88. Mos Ioan spune:

  @Marian, 3 febr.2010,19:11

  Ce salariu ai din partea Patriarhiei?

  TV Trinitas este platit de dusmanii lui Hristos, pentru a distruge credinta ortodoxa, si pentru a spala creierul tau si a altor ca tine.Intelegi?

 89. Mos Ioan spune:

  @cammino, 3 febr.2010,20:30
  Ce te-a deranjat la Dl.Becali? Ca a avut curajul sa-L apere pe Domnul Iisus Hristos, punându-l la punct pe satana de Corut? Sau esti un prieten al acestui demon(Pavel Corut)?
  FELICITARI DLUI BECALI! TOATA STIMA SI ADMIRATIA MEA!

  Nu ne mai da lectii sa fim toleranti cu lepadaturile si cu ticalosii! Tocmai datorita faptului ca românii au fost si sunt toleranti, au ajuns sa fie stapâniti de slugile Satanei.

 90. Mos Ioan spune:

  @eugenb, 3 febr.21:48

  Patriarhul Daniel este un tradator al Bisericii Ortodoxe Române, este un lup îmbracat în piele de oaie, iar asa zisul Sfânt Sinod,( cu câteva exceptii), a tradat ca si „tatucul lor” Daniel Ciobotea.
  Toti acesti tradatori trebuie sa plece din fruntea Bisericii Române! Sa vina adevaratii Pastori, sa vina cei care ÎL SLUJESC CU FRICA SI DRAGOSTE PE DUMNEZEU!

 91. Mos Ioan spune:

  @anonim, 3 febr.2010,22:17

  Paul Corut si alte satane, ca el, trebuie sa dispara, ca sa nu mai huleasca Numele cel Sfânt al Domnului si Mântuitorul Nostru Iisus Hristos!

 92. Mos Ioan spune:

  @Maria2, 3 febr.2010,23:29

  Te rog sa citesti si sa retii urmatoarele:
  Nu suntem obsedati sa cautam greseala patriarhului, dar acest „Preafericit” din Deal nu îsi iubeste Turma. La ora actuala are loc genocidul poporului român prin avort, eutanasie, prostitutie, droguri, sinucideri, alimentatie otravita, acte de identitate biometrice, etc.etc., iar Patriarhul Bisericii Ortodoxe nu striga, tace si continua sa doarma………..
  Caci daca P.Daniel si Sfântul Sinod tac, pietrele vor striga……………

 93. Mos Ioan spune:

  @ek, 4 febr.2010,00:22

  Si pe tine te plateste Preanefericitul din Dealul Patriarhiei?

  Ce, îi dai lectii de teologie Sfintiei Sale Savatie?

  Spui:”Legionarii din puscarii sunt martiri,dar legionarismul e la fel de nociv ca si comunismul”. Cred ca ai creierul bolnav. Citeste adevarata istorie, nu cea traficata de dusmanii lui Hristos,si vei întelege ce a însemnat Miscarea Legionara pentru români si nu numai.

  Spune-i Preanefericitului sa închida TV Trinitas, iar banii sa-i dea celor fara de adapost………..

 94. Mos Ioan spune:

  @un pacatos,4 febr.2010,10:43

  Si ce-ai vrea? Sa stam toti cu ochii în jos, sa batem matanii si sa-i lasam pe totii serpii veninosi( Pavel Corut, etc.) sa-si bata Joc de Domnul si Mântuitorul Nostru?
  Toti acesti ticalosi, care lupta pentru distrugerea adevaratei credinte, trebuie izgoniti din România.

 95. Mos Ioan spune:

  @Marius Ianus, 4 febr.2010, 14:34

  Am trait s-o vad si pe asta. Altul care da lectii de teologie Sfintiei Sale Savatie. Este de necrezut!

  Marius, baiatule, lasa-te de „jurnalistica” si apuca-te de cultivat pamânturile, pleaca pentru o perioada la tara, la aer, fa, deci, putina munca fizica, si vei constata ca ti se vor limpezi gândurile, ideile………
  Lasa munca intelectuala altora, tu încurci totul………

 96. Mos Ioan spune:

  @David, 4 febr.19:26

  Spui:”Chiar nu mai are nimeni de lucru prin tara asta decât sa apere o institutie parazitara care nu produce nimic?”
  Asculta bine ce-ti spun! Parazit esti tu si cu sinagoga satanei din care faci parte. Pui de napârca ce esti! Ce lucrezi tu în România? V-ati cuibarit la sânul poporului român si vorba aceea: „trai nineaca pe banii babachii”. Adica, dupa ce traiti pe picior mare pe spinarea celor umili si necajiti, va mai permiteti sa va bateti joc si de Sfânta Noastra Biserica.Afara cu toti cei care IL insulta pe Hristos si Biserica Lui!
  Dispari de pe internet, sa nu te mai „vad”!

 97. Mos Ioan spune:

  @Petru, 4 febr.2010,23:12
  Felicitari pentru comentariul dtale. Sunt de acord cu dta. Mai uns la suflet, cu tot ceea ce ai spus.

 98. ungandbun spune:

  Cred ca cei ca si Corut ar trebui combatuti in mod public. Cred ca sunt foarte multi teologi de valoare in tara asta care ar trebui sa se uneasca si sa-l combata pe acest impostor. Poate chiar ar fi ok daca s-ar aduna cei mai buni teologi de la toate cultele recunoscute din romania pentru ca acest Corut a jicnit pe toata lumea si mai mult decat atat cred ca L-a jignit pe Dumnezeul in care credem.

 99. Dimitri spune:

  Daca pana acum Gigi in ochii mei nu insemna nimic, ei acum, cu treaba asta a primit zece puncte si va spun si de ce.

  Sunt mari sanse ca un om oarecare, care a privit emisiunea respectiva, sa isi fi pus problema daca chiar are dreptate Corut. (oamenii necititi sunt usor de influentat)

  Si tocmai asta a fost de apreciat la Gigi (nu felul in care a insultat) ci faptul ca nimic nu la putut convinge. Si nu am putea zice ca e cel mai citit, ca a studiat sf parinti, ca a studiat biblia si talcuirea ei de catre sf parintii, nu putem zice ca a studiat cine mai stie cat. Nu ! El e tipul de taran simplu pe care nu ai cum sa il convingi ca nici nu te asculta. Asa s-a nascut, in satul lui, cu biserica lor (ca punct central al vietii rurale) , cu popa lor. Pai la unu din asta nu mergi sa ii zici ca Dumnezeu e intr-un fel sau altul, ca te plesneste de nu te vezi. El isi apara tara si nevoile si neamul. Chiar daca felul in care a facut-o nu a fost unul „demn de exemplu” ,a fost ceva care pe mine ma lasat masca. Adica, orice ii zicea Corut, el ii intorcea cuvantul, nu il lasa sa il amageasca, nu il lasa sa ii injecteze tot felul de idei.
  Si ce e cel mai interesant, pentru cei care cred ca Gigi a avut perfecta dreptate, este faptul ca…Corut asta, sustinea neincetat ca satana nu exista. Precum zicea si Mircea Platon in cartea sa „Cea mai mare realizare a Necuratului a fost sa se faca pierdut. Sa amageasca pretinzand ca, de fapt, el nu exista.” si nu numai el ci multi altii. Chiar si in filmul Fratii Karamazov, satana cumva incerca sa il amageasca pe acela,zicandu-i ca ba nu exista..sau oare exista? ..pana acela a innebunit si a cazut de la etaj. Deci acolo unde se sustine ca satana nu exista, deja acolo lucreaza satana. Se vrea cumva sa le instaureze ideea asta oamenilor, cu scopul de a-i relaxa, de a nu se mai stresa, pai daca nu exista forta intunericului..atunci nu mai trebuie sa luam seama la ce facem, nu exista ispite, nu nimic…si atunci cel rau ii poate insela si pierde mult mai iute. PAI DACA UN OM, DE EXEMPLU TU, CEL CARE CITESTI ACUM ACEST COMENTARIU, DACA TU IL VEZI PE satana FIZIC, IN CARNE SI OASE, ASA DE MULT TE-AI SPERIA, INCAT AI FUGI LA DUMNEZEU SI NU TE-AI MAI DEZLIPI DE EL TOT RESTUL VIETII TALE. iar satana nu vrea asta. Asa ca mai bine se face nevazut, tu te relaxezi, si apoi el vine si te ispiteste si te pierde….
  Doamne ajuta

 100. savatie spune:

  eugenb,

  pe acest blog lumea vorbeşte ce vrea (atîta vreme cît nu se încalcă legea). De pildă, dumneata, chiar dintru început, m-ai făcut mincinos. Apoi altul l-a făcut mincinos pe Patriarhul Daniel. Altul a zis că-i place Trinitas, altul că nu-i place. Unii laudă Legiunea, alţii o condamnă. Şi tot aşa. Dacă se va găsi cineva care să-l acţioneze pe Coruţ în judecată, bine va face. Ce-ţi pasă dumitale? Mi se pare că-mi împarţi cititorii şi comentatorii în partide şi „contrapartide” şi îmi mai sugerezi şi regulile după care ar trebui să se facă această dezbinare. Eu îmi respect cititorii şi îi consider liberi să aibă părerile pe care le vor, dar să aibă bunacuviinta şi răbdarea de a-i asculta şi pe ceilalţi.

 101. cammino spune:

  Se vede ce frica le este preotilor si cu cata inversunare incearca sa-si apere locul de munca si privilegiile. Aici se vede fariseimul in toata splendoarea. Domnule Savatie, credeti ca rezolvati ceva scriind un articol de genul asta prin care se produce o incingere a spiritelor celor care comenteaza aici? Din start ati gandit cum nu trebuie. Uitati-va la unii comentatori de aici cum se ataca intre ei. Va place asa ceva? Mie, sincer, nu-mi place. Nu e deloc frumos.

 102. Iubesc Patriarhul spune:

  Nu e nevoie de mai multi teologi ca sa se uneasca sa-l combata pe Pavel Corut. A fost suficient Gigi Becali.

 103. savatie spune:

  cammino,

  sincer? Îmi place. Aş vrea ca ortodocşii să discute tot timpul despre credinţa lor şi să tune ca elefanţii atunci cînd îi înfruntă cineva. Sau nu L-ai auzit pe Hristos zicînd: „Nu am venit să aduc pace pe pămînt, ci sabie” şi „Foc am venit să aduc pe pămînt”. Iar Prorocul David a zis despre Hristos: „Cel iubit este ca fiul inorogului”, adică liber (inorogul este singurul animal care nu umblă în turmă) şi grozav, că toţi se ascund atunci cînd aleargă inorogul.

 104. eugenb spune:

  Vedeti ca ati gresit (dupa mine) atunci cand ati afirmat ca „v-am acuzat ca mintiti”. Daca ati fi citit mai atent ati fi vazut ca eu v-am intrebat „daca ati mintit … sau ati spus adevarul” ? Este o mare diferenta intre o afirmatie si o intrebare ? Nu credeti ?!

  Cat priveste felul cum incercati sa prezentati faptele si sa le justificati dovedeste ca scopul dumneavoastra este … pur „lumesc”. Doriti sa va vedeti „blogul” citit de cat mai multa lume, indiferent daca se face „raspandirea <>” (si aicea ma refer la acel „mos ion” ultim aparut si la care v-am atras atentia ca „prolifereaza” cum gasesc un „loc” slab. Asa ca nu va mai dati mare „credincios”, daca acceptati astfel de „useri”, pentru ca nu sunteti diferit decat cei pe care ii „huliti” … Eu pana acum va credeam doar „credincios” doar (de „rit vechi” – Basarabean), dar vad ca aveti si alte inclinatii foarte „laice” care mie nu-mi plac sa le vad la un „slujitor al Bisericii Ortodoxe – ca sunteti al BOR sau nu, este treaba dumneavoastra). Asa ca eu ma voi retrage de pe acest „site”, pentru ca nu pot sa accept … „Legionarii” pe care ii „iubiti” atat de mult (cel putin asta este impresia pe care mi-ati lasat-o pana acum. Daca gresesc cumva, va rog sa-mi scuzati postarile facute pana acuma si puteti sa le „stergeti”, pentru ca nu doresc sa va „stric” topicul. Urez tuturor multa saanatate pentru ca este mai buna decat toate ! Necazurile te gasesc singure indiferent daca le … cauti sau nu ! Sper sa nu va gasesca niciodata !

 105. Alin spune:

  Nu ma pot opri sa nu ma gandesc la faptul ca, dincolo de pacatele unui Becali sau ale altuia, atitudinea mireanului Gigi in fata agresiunii si hulei ar trebui sa fie atitudinea tuturor mirenilor crestini ortodocsi din tara asta.
  Dar multi dintre noi nici Crezul nu il stim ca lumea – darmite sa il mai si traim. Asa ca stam ca strutul: cu capul in nisip.

 106. Alin spune:

  @cammino: Tovarase, sunteti fariseu, tovarase! Cum puteti sa va adresati parintelui Savatie cu apelativul „domnule”, tovarase? Pai asa va bateti joc de educatia pe care v’o dat’o partidul, tovarase?
  Va place asa ceva? Mie, sincer, nu-mi place. Nesincer, tot nu-mi place. Nu e deloc frumos.

 107. savatie spune:

  eugenb,

  vezi că ştiai bine cine sînt şi de unde vin, dar ai socotit că este bine să mai pui o întrebare, două, ca unul care ai nimerit din greşeală pe acest blog şi nu ştii pe ce lume te afli. Nu ştiai, de pildă, că Părintele Iustin Pîrvu nu este „domnul Iustin Pîrvu”. Dar de unde ştiai dumneata de Părintele Iustin, care pozai în simplu rătăcit care ţine partea lui Pavel Coruţ? Brusc ai început să ştii subordonările canonice, locul Patriarhului în Sfîntul Sinod şi să deosebeşti scopurile „lumeşti” de cele „duhovniceşti. Deci, eşti un tip duhovnicesc. Aşa te adrezes dumneata Patriarhului: „Domnule Daniel”? Sau părintelui la care te spovedeşti: „Domnule Vasile”? Mă întreb dacă nu faci prea multe greşeli pentru un om deştept. Sau dacă nu cumva ştii prea multe pentru un prost?

 108. cammely spune:

  Unii sunt fatalişti, alţii privesc cu umor, altora le este indiferentă „ştirea şocantă”, unealtă a senzaţionalismului mass mediei, dar cu siguranţă creştinul simplu, fără să cunoască prea multe dogme, îşi duce viaţa cu frică de Dumnezeu şi cu ruşine de oameni, muncind ca să-şi întreţină familia, rugându-se la Dumnezeu cel milostiv şi iubitor, pentru iertare şi întărirea credinţei, indiferent de ce „coruţi” au apărut şi vor mai apărea.

  Cel mult se vor închina în numele Sfintei Treimi şi vor spune „Doamne iartă-l, că nu ştie ce vorbeşte”.

  Sinoadele au combătut deja ereziile, aşadar nu văd ce ar mai fi de discutat.

  Omul a vrut publicitate, a vrut să-şi vândă produsul şi televiziunea este locul potrivit, ce-i pofticioşi vor cumpăra… şi cam atât.

  Dar unii avem, papilele gustative foarte sensibile şi n-am dori să ne reducem receptivitatea cu atare produse.

 109. VladR spune:

  Recomand ca ultimele doua intrebari retorice din postarea anterioara a Parintelui sa fie citite cu atentie si de alti stimabili de pe aici. 🙂

 110. ana ioana spune:

  @eugenb

  V-aş invita să dicutaţi personal cu părintele Iustin Pârvu şi eventual să vă citească o rugăciune şi apoi să vă uitaţi puţin în ochii lui albaştri de Legionar pur. Puteţi să-l priviţi în ochi?

 111. m.g. spune:

  Apare intr-un psalm un pasaj de genul: „…si cu ura desavarsita i-am urat pe ei…”. Din pacate nu stiu despre ce psalm e vorba. Pe cine trebuie sa uram cu ura desavarsita ?

  Parintele Rafail spunea ca orice patima e o scalciere a unei virtuti. Mania are si caracter de patima dar patima este doar ceva ce paraziteaza o virtute. Deci cand devine virtute puterea aceasta a maniei cu care e inzestrat sufletul omenesc ?

 112. vladp9 spune:

  @Mos Ioane!!! nu trage. i-ai mitraliat aproape pe toti. stai nitel sa ma aliniez si eu alaturi de cei pusi la zid. nu e de mirare ca te inchini Legiunii si Capitanului.

  nu mai retin unde am citit aceasta relatare despre legionari a unui fost legionar, poate chiar in unul din comentariile de aici. in fine, este foarte graitor pentru duhul legionarilor:
  „cand vorbeau despre Hristos stateau picior peste picior, dar daca in conversatie se amintea de Capitan sareau in pozitie de drepti cu mana ridicata si-l salutau cu glas rasunator ca si cum ar fi fost prezent”
  judecati singur, daca va permite impatimirea

  si ATENTIE!!! sunt perfect de acord ca istoricii Legiunii gresesc atunci cand nu disociaza raspicat intre legionarii din lume cu pistolul la brau pe strazile Bucurestilor si cei care s-au martirizat pentru Hristos, nu pentru Capitan.
  UNII dintre ei au inteles ce era de inteles. acestia au primit Invatatura, iar restul au ramas in Ideologie.

  trageti, m-am aliniat

 113. Pr. Claudiu B. spune:

  E de neinteles sa vezi atatia oameni surprinsi de un ‘apostol’ al satanei (Pavel Corut) ce ataca Biserica lui Hristos. Nu este firesc ca, in aceste vremuri apostate, sa apara ‘pradatori cucernici’, iubitori de minciuna si vrajba? Oare de data aceasta pentru cine bat clopotele la ‘Tanacu’? Se aud si pe Dealul Patriarhiei?
  PS sa ia aminte la cele intamplate indeosebi ‘crestinii’ ce il citesc pe ereticul P. Corut
  Multumim parinte pentru articol.

 114. m.g. spune:

  @vladp9

  Sunt curios daca Parintele Arsenie Papacioc statea picior peste picior cand vorbea de Hristos…sau Parintele Iustin Parvu, sau Ianolide, sau Gafencu sau atatia altii.
  Din cati legionari stiu, pe nici unul n-am vazut sa steie picior peste picior cand vorbea de Hristos.

  Pacat ca i-ai ales ca reprezentativi pe „legionarii din lume cu pistolul la brau pe strazile Bucurestilor”.
  Or fi fost mai multi decat ceilalti ? Poate ca da, cine stie. Dar si sfintii sunt minoritari printre crestini.

 115. Elena G. spune:

  Măi eugenb,

  Ţie-ţi plac ghilimelele(„”), măi băiatule!
  ………..
  Nu ai cum sa fi de acord cu noi pentru ca tu respiri alt duh – strain de Cel facator de viata.
  Ia aminte! Caci angoasele, nemultumirile, refularile tale – care razbat din ratiunea si logica pe care le afisezi, nu iti vin de la noi, ceilalti si de la optiunile noastre, ci din adancul incetosat de ignoranta al fiintei tale.
  Rusine, eugenb, pentru felul in care te adresezi unor parinti cuviosi.
  E simplu: nu iti place aici, cu noi, vezi-ti de drum!
  Sper sa nu fi suparat pe pr.Savatie pentru tonul meu – justitiar.

 116. Alin spune:

  @vladp9: nu judeca. nu generaliza. faci aprecieri la adresa Legiunii, a legionarilor ca un tot unitar. insa, nu exista nici padure fara uscaturi, nici om fara pacat.

  si o faci bazandu-te pe una bucata marturie personala pe care nici nu mai stii unde ai cetit-o?? si pe istorie falsificata de comunisti?

  personal, sunt foarte rezervat in a pune sentinte in ceea ce priveste miscarea legionara. e un capitol destul de neclar pentru multi si putini ramasi sunt cei care il mai pot clarifica. pentru ca majoritatea au sfarsit in temnitele comuniste.

 117. vladp9 spune:

  M.g.

  de ce nu citesti tot? sau in cazul ca ai citit, de ce rupi din context? dupa relatarea aceea am spus apasat:

  si ATENTIE!!! sunt perfect de acord ca istoricii Legiunii gresesc atunci cand nu disociaza raspicat intre legionarii din lume cu pistolul la brau pe strazile Bucurestilor si cei care s-au martirizat pentru Hristos, nu pentru Capitan.
  UNII dintre ei au inteles ce era de inteles. acestia au primit Invatatura, iar restul au ramas in Ideologie.

 118. vladp9 spune:

  PS:

  m.g.

  nu i-am ales eu, aceia au fost majoritarii, cei care au patat numele Miscarii si care au ACTIONAT in numele ei, ajungand sa slujeasca pur ideologic si lasa Invatatura lui Hristos doar ca o anexa la Miscare.

  spui: „dar sfintii sunt minoritari printre crestini” ca si cand s-ar putea trasa un paralelism intre Miscare si comunitatea crestinilor.
  da, sfintii sunt minoritari, dar restul nu vantura armele, tocmai pentru ca sunt crestini. si nici nu sar in pozitie de drepti, sectar, la auzul unui nume sau a unei functii.

 119. alina spune:

  nu am fost niciodata deacord cu domnul Becali dar de data aceasta nu pot decat sa raman fara cuvinte la modul in care l-a aparat pe Domnul! un marturisitor asa cum multi ar trebui sa fim si atunci poate cei ca domnul Corut nu ar mai avea atata putere…

 120. VELA GHEORGHE spune:

  7.

  Referitor la Emisiunea de la OTV, in care a fost prezent acest Pavel Corut, am un mic comentariu…

  Un “sfert”doct, un “sofist” si un “analfabet” in istorie, asta este acest…”a…intelectual” amarat de Pavel Corut!

  Crestinismul si Biserica Crestina Ortodoxa, nu sunt produse de “cabinet” sau de “catedre” sau puneri in aplicare a unor “sfaturi secrete sau diescrete” a unor oameni, ci Crestinismul si “Biserica” Crestina Ortodoxa, SE BAZAEAZA PE ISTORIE, pe FAPTE INTAMPLATE, pe momente din viata omenirii petrecute REAL si care se pot VERIFCA istoric, in care Dumnezeu a interactionat cu oamenii, s-a descoperit si lasat cunoscut oamenilor, si mai ales S-a lasat VAZUT si ATINS si RASTIGNIT DE OAMENI!

  Conciliile (Sinoadele) Ecumenice NU SUNT LEGENDE sau mituri…! Sunt “EVENIMENTE” ISTORICE, care se pot DOVEDI PE BAZA DOCUMENTELOR istorcie si a dovezilor istorice RAMASE si ajunse pana la noi, si care se refera la ele si vorbesc despre ele.

  In Biblie termenii de “ELOHIM”, “ADONAY”, “EL SHADAI”, sunt doar ATRIBUTE si ALTE DENUMIRI, ale “aceluiasi” Dumnezeu al Evreilor si mai apoi al Crestinilor!

  Acest UNIC “DUMNEZEU” este si pentru Crestini TOT UNUL , in Fiinta, Esenta si Substanta SA DIVINA, dar in TREI FETE, sau IPOSTASURI sau PERSOANE, si totusi FIECARE din aceste ipostasuri care sunt TATAL, FIUL si SFANTUL DUH, au: Vointa PROPRIE, Gandire PROPRIE, si Entitate PROPRIE, dar nu sunt ZEI DIFERITI si dictincti, nu sunt…3 zei, ci SUNT UN SINGUR DUMNEZEU!

  Despre “SFANTA TREIME” si Domnul IISUS HRISTOS a spus Ucenicilor si Apostolilor si Discipolilor Sai, sa mearga in lume la Propovaduire si sa BOTEZE oamenii “IN NUMELE TATALUI si AL FIULUI si AL SFANULUI DUH”! (Matei, cap.28, vers.19 si 20)

  Despre “Biserica” Crestina HRISTOS Insusi a spus “BISERICA MEA nici portile iadului NU O VOR BIRUI…”! (cf. Matei, cap.16, vers.11)

  Oamenii si Ucenicii si “‘ADORATORII” lui IISUS HRISTOS si ai SFINTEI TREIMI au fost numiti chiar de pagani ca “CRESTINI”! (Cf. Faptele Apostolilor, cap.11, vers.26 )

  Despre DUMNEZEIREA LUI a lui IIsus Hristos, si evreii care Il dusmaneau de moarte au spus ca se face pe sine “DUMNEZEU”, iar noi, crestinii spunem ca este DUMNEZEU INTRUPAT IN CORP DE OM, venit printre pamenteni! (IOAN, cap.5, vers.18)

  Ce nemernic este acest om, Pavel Corut, Istoria Bisericii NU ESTE “mitologie”, ci ISTORIE a FAPTELOR CRESTNILOR, care s-au intamplat si s-au pertrecut pe pamant (cf. 1 IOAN. cap.1, vers.1-5)

  Nenorocitul acesta scrie si vorbeste “la comanda”. Fiindca a avut in trecut priza la citirori, si a devenit cunoscut, este folosit de “dusmanii Bisericii” ca sa vorbeasca impotriva Crestinimului.
  Sunt foliste si alte “VIP-uri” ca sa vorbeasca impotriva Bisericii!

  Dar VOCEA si PAREREA lor MINCINOASA si INSELATOARE, nu este VOCEA ADEVARULUI, ci o sarmana glasuire la “porunca” celor care le-au cumparat sufltul cu bani…

  Acesta este PRETUL pe care ajung sa-l plateasca multe “vedete” din tara asta pentru “celebritatea” lor…VINDEREA SUFLETULUI lor…!

  Cand vor sfarsi cu viata asta vor vedea ca au fost doar “o mica ROTITA” la masinaria ANTICRSITICA si la “TUNUL” ANTICRISTIC, care s-a apucat sa loveasca cu inversunare Biserica si Numele Lui Hristos!

  Este scris si prezis in Scriptura, ca in “Vremurile din Urma” vor veni BATJOCORITORI cu “batjocora”, care vor “huli” si “blasfemia” si “ponegri” si “intina” tot ce are mai scump si Safnt BISERICA! (cf. 2 PETRU, cap.3, vers.3; IUDA, cap.1, vers.18 )

  Este ultima “defulare” si “revarsare” de MIZERIE si SPURCACIUNE si PUTREZICIUNE, care se va “asterne” si revarsa peste Biserica ortodoxa INAINTE DE A FI CURATITA PRIN FOC LUMEA!

  Ca dintr-un loc infect si scarbos si puturos si mizerabil devin tot mai multe POSTURI TV, din care “tasnesc” si “inunda” societatea romaneasca, toate HULELE si BLASFEMIILE anticrestine…!

  Na-u invatat nimic din Istorie acesti nemernici de “dusmani” ai LUI IISUS HRISTOS si ai Bisericii si ORTODOXIEI LUI…N-au invat nimic din INFRANGERILE pe care le-au avut…Vor mai avea parte de una, de cea Finala, care ii va ANIHILA pentru eternitate…de JUDECATA LUI HRISTOS…!

  Privire bolnava, personalitate stricata, voce sparta, stil de vorbire necoerent…”acestea” sunt “notele” definitorii ale “omului” Pavel Corut. Daca in numele lui ar mai intra si “litera” P, ar reisi PAVEL…CORU(P)T, si asa de bine l-ar caracteriza…A a jnuns sa fie un om cu gandirea CORUPTA, care ii CORUPE si pe altii…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti, si de sarmanaul acesta…inselat de demoni…!

 121. acelas spune:

  am stat si m-am minunat si eu … caci am am citit in cele din urma urmele lasate de gandirea lui „cammino” pe acest blog …

  as zice „felicitari”, n-am vazut un mai mare …. ce sa mai, PERFECT efect al „politically correctness” in toata experienta mea de pana astazi. As zice ca acele cuvinte postate de „cammino” par decupate dintr-un manual de specialitate, e ceva de ordinul perfectiunii, al unei „retete”. De necrezut, nici daca ma chinuiam nu as fi gasit cuvintele atat de potrivite pentru a reda atata „corectitudine politica”, toleranta, egalitate si fraternitate …., o smiorcaiala trista, smerenie falsa, fatarnica si ipocrita, „eschive” putrede si de mare „finete” si „viclesug” expuse pentru propria convingere, a propriului eu, fata de propria constiinta (care se zbate si zbiara surd in sine, sufocata si ticalosita fiind) , dar care la suprafata iata, apeleaza pentru propria-i liniste (si scapare de orice „tensiune” intre eu su supra-eu [vocea lui Dumnezeu, constiinta] ), apeleaza iata la marea inventie, piatra de varf a gandirii cosmopolit-babiloniene, uraciunea uraciunii, pustiirea cea mai nesabuita a pustiirilor = politically correctness.

  Dar Domnul acesta, Cel care te-a facut, la taina si sfatul unei Treimi de Persoane intr-o unica, aceeasi Fiinta si niciodata despartita, pentru a te face si pe tine, asemenea cu Ele, dupa har, intr-un Duh Sfant unit si niciodata nemaifiind despartit, Cel care dupa cadrea nostra, a tuturor, si-a asumat de bunavoie TOTUL, cea mai mare prigoana si umilinta cu putinta, unicul NEVINOVAT fiind, pentru a aduce Jertfa cea prea-curata in fata Tatalui, necartind, Jertfa de miel deplin smerit si supus voii Tatalui, pentru a iti aduce tie, mie si tuturor putinta curatirii de orisice pacat savarsit, pentru salvarea si mantuirea tuturor, pentru impreuna praznuirea la Cina cea Vesnica din Imparatia Sa, cea nesfarsita … Cel care te-a botezat apoi intru El, dandu-ti pecetea si arvuna intrarii in Imparatie, talantii si tot ceea iti este necesar pentru a-ti trai viata si a-ti castiga mantuirea, prin intermediul a ceva atat de trecator si insignifiant cum este „noaptea” acestei vieti, ce se cuvine de aceea sa o (pe)trecem cu cuvenita indurare si rabdare, pentru a a fi partasi dupa aceasta Luminii celei neinserate, fericirii celei desavarsite si Vesnice…

  pentru tine nu au nicio insemnatate acestea? Nu te obliga moralmente la ceva? ca din nimic fiind, sa fii vesnic, deplin si desavrasit…?

  atunci sa nu ne mai jucam „cammino” cu vorbuletele, „capriciile” si apucaturile ateismului consiliului evreopei, rastalmacind si intelegand câs totul, absolut intreaga Scriptura, de dragul de a sta in picioare gaselnita si dracovenia babiloniana numita „corectitudine politica”.

  chiar asa, dam totul, Scriptura, viata si insasi mantuirea noastra pe seama acestei inovatii infioratoare a „corectitudinii” politice?

  sa nu ne jucam deci. miza acestor „joculete” de cuvinte si idei nevinovate este uriasa, coplesitoare. Fie si pentru mantuirea fiecaruia, personala .. daca nu cutezam a privi mai departe … .

  crezi ca Domnul a zis-o cu vreo „bucurie”, sau cu vreo atentionare de genul „ehe, v-am zis Eu!”, cand a vorbit despre „plangerea si scrasnirea dintilor … si de intunericul cel mai dinafara” ? a facut-o cu cea mai mare sfasiere si durere ce poate si simtita.

  Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte !

 122. Mos Ioan spune:

  @vlad9,
  Dle Vlad,

  Eu nu ma închin Legiunii si Capitanului, eu ma închin LUI DUMNEZEU. Stiu sa fac diferenta……….
  Dar ma rog, în fiecare zi, pentru Capitanul Corneliu Zelea Codreanu, pentru: Ionel Motza, Vasile Marin, legionarii morti în închisorile comuniste-satanice, într-un cuvânt, ma rog pentru toti legionarii plecati la Domnul ca si pentru legionarii care mai traiesc.
  Când facem parastase pentru ai nostri sa-i pomenim si pe legionari, ca si pe toti ceilalti care si-au dat viata pentru HRISTOS ( Mihail Eminescu, Horia, Closca si Crisan, taranii ucisi la rascoala din 1907, cei morti la Revolutia din 1989, fratii nostri din Basarabia ucisi de criminalul Voronin,etc.etc.).

  VESNICA LOR POMENIRE!

 123. ovidiu vlase spune:

  imi place sa cred ca ceea ce avem de 2000 ani incoace nu ne va lua Corut…Asa cum un om a luat atitudine, adica si-a dat seama ca un pui de vipera incearca sa mai zdruncine credinta slaba a acelora care o au, tot asa cu siguranta, si Dumnezeu vede ce se intampla, iar ingaduinta Sa vine in raport cu libertatea omului de a-si asculta glasul constiintei.(care mai au asa ceva). Inca o data Romania este incercata..inca o data tot in ortodoxie! In cler, in ce deranjeaza cel mai mult masoneria adik ortodoxia si mai ales cea romaneasca caci asta a ramas cel mai mult lipita e canoanele si invattaurile Sf. Parinti. pe de o parte tot raul spre bine: asa se curata si Biserica de uscaturi ramanand in final Biserica Triumfatoare Adevarata a lui Hristos!! Hristos Insusi de cine oare a fost ispitit pe munte, dupa ce a flamanzit??

 124. VELA GHEORGHE spune:

  o mica continuare referitoare la ideea asa-zisei “INTERMEDIERI” intre Dumnezeu si oameni, pe care ar face-o…”smecherii” (folosesc vorbele lui Corut) de “preoti crestini”, tocmai “fraierilor” de creduli…credinciosi crestini…

  Cum spunea si teologul ortodox CLAUDIU RADUCU, care a intervenit telefonic la emisiunea Lui Dan Diaconescu, pentru ca RELATIA CU DUMNEZEU sa fie facuta asa cum vrea EL, si cum a LASAT si RANDUIT si PORUNCIT EL – Dumnezeul care a venit ca PAMANTEAN, printre Pamanteni – IISUS HRISTOS!

  Domnul Hristos a spus: “IN DAR ATI LUAT IN DAR SA DATI” (cf. Ev. dupa MATEI, cap.10, vers.8). “Darul” dat de Hristos Apostolilor si Discipolilor Lui, nu a fost numai un dar de “vindecare” sau de putere de “exorcizare” si “expulzare” a demonilor din oameni, ci a fost si MARELE DAR AL PREOTIEI CRESTINE!

  Despre acest DAR, vorbeste si Sf. AP. Pavel catre Ucenicul si Fiul sau Duhovnicesc AP. TIMOTEI, cand ii reaminteste despre ATRIBUTIILE si SARCINILE unui Adevarat Slujitor al lui IISUS HRISTOS, spunandu-i: “O, Timotei, pazeste comoara ce ti s-a incredintat, departandu-te de vorbirile desarte si lumesti si de impotrivirile stiintei mincinoase” (cf. 1 Timotei, cap.6, vers.20).

  Darul PREOTIEI a vrut sa-l cumpere pe bani si SIMEONUL MAGUL, si Sf. Ap. Petru l-a mustrat si certat si pedepsit pentru o asemenea cutezanta nelegiuita (“Iar Petru a zis catre el: Banii tai sa fie cu tine spre pierzare! Caci ai socotit că DARUL lui Dumnezeu se agoniseste cu bani.”, cf. FAPTELE APOSTOLILOR, cap.8, vers.20).

  A fi “CRESTIN” inseamna sa faci parte DINTR-O COMUNITATE de oameni care il ADORA si RECUNOSC CA DUMNEZEU si MANTUITOR pe IISUS HRISTOS!
  Aceasta COMUNITATE este EKKLESSIA CRESTINA, sau POPORUL LUI IISUS HRISTOS PE PAMANT, denumit si “BISERICA CRESTINA”, despre care Insusi Hristos a spus ca Portile Iadului si Puterile Intunericului nu o vor birui…
  Ekklessia Crestina ARE O ORGANIZARE, si o IERARHIE, pe care Insusi Hristos a INSTITUIT-O, iar APOSTOLII au dus aceasta ORGANIZARE MAI DEPARTE si au lasat-o mostenire urmasilor lor , care au fost IERARHII si PREOTII CRESTINI.
  Conducatorii acestei Biserici au fost de Hristos Randuiti, si apoi de UCENICII LUI HRISTOS, care au dus aceasta randuiala mai departe, asa cum ne spune UNI APOSTOLI AI LUI HRISTOS, SF. AP. PAVEL, SF. PETRU, SF. IACOV, si altii :
  SF. PAVEL spune in Epistolele sale:
  “Si pe unii i-a pus Dumnezeu, in Biserică: intai apostoli, al doilea prooroci, al treilea invatatori; apoi pe cei ce au darul de a face minuni; apoi darurile vindecarilor, ajutorarile, carmuirile, felurile limbilor” (cf. 1 Corinteni, cap.12, vers.28);
  “Si el a dat pe unii apostoli, pe altii prooroci, pe altii evanghelisti, pe altii pastori şi invatatori…” (cf. EFESENI, cap.4, vers.11);
  “Si erau in Biserica din Antiohia prooroci si invatatori: Barnaba si Simeon, ce se numea Niger, Luciu Cirineul, Manain, cel ce fusese crescut impreuna cu Irod tetrarhul, si Saul”.(cf. Faptele Apostolilor, cap.13, vers.1);
  “PREOTII, care isi tin bine dregatoria, sa se invredniceasca de indoita cinste, mai ales cei care se ostenesc cu cuvantul si cu invatătura.”(cf. 1 TIMOTEI, cap.5, vers.17);
  “Pentru aceasta te-am lasat în Creta, ca sa indreptezi cele ce mai lipsesc si ss asezi PREOTI prin cetati, precum ti-am randuit.” (cf. Epistola catre TIT, cap.1., vers.5);
  “Si a doua zi a iesit cu Barnaba catre Derbe. Si binevestind cetatii aeleia si facand ucenici multi, s-au inapoiat la Listra, la Iconiu si la Antiohia, intarind sufletele ucenicilor, indemnandu-i sa staruie in credinta si (aratandu-le) ca prin multe suferinte trebuie sa intram in Imparatia lui Dumnezeu. Si hirotonindu-le PREOTI in fiecare biserica, rugandu-se cu postiri, i-au incredintat pe ei Domnului in Care crezusera. Si strabatand Pisidia, au venit în Pamfilia.
  Si dupa ce au grait cuvântul Domnului in Perga, au coborat la Atalia.” (cf. Faptele Apostolilor, cap.14, vers.20-25);
  ” Si sosind ei la Ierusalim, au fost primiti de Biserica si de Apostoli si de PREOTI si au vestit cate a facut Dumnezeu cu ei. Dar unii din eresul fariseilor, care trecusera la credinta, s-au ridicat zicand ca trebuie sa-i taie imprejur si sa le porunceasca a pazi Legea lui Moise. Si Apostolii si PREOTII s-au adunat ca sa cerceteze despre acest cuvant.” (cf. Faptele Apostolilor, cap.15, vers.4-6);
  “Drept aceea, luati aminte de voi insiva si de toata turma, intru care Duhul Sfant v-a pus pe voi EPISCOPI, ca sa pastrati Biserica lui Dumnezeu, pe care a castigat-o cu insusi Ssngele Sau.” (cf. Faptele Apostolilor, cap.20, vers.28);

  Tot despre PREOTI, UN ALT APOSTOL al Lui Iisus Hristos – Sf. Ap. Petru, spune:
  “Pe PREOTII cei dintre voi ii rog ca unul ce sunt impreună-PREOT si martor al patimilor lui Hristos si partas al slavei celei ce va sa se descopere:
  PASTORITI turma lui Dumnezeu, data in paza voastra, cercetand-o, nu cu silnicie, ci cu voie buna, după Dumnezeu, nu pentru castig urat, ci din dragoste; Nu ca si cum ati fi stapani peste Biserici, ci pilde facandu-va turmei. Iar cand Se va arata Mai-Marele PASTORILOR, veti lua cununa cea nevestejita a maririi. Tot asa si voi, fiilor duhovnicesti, supuneti-va PREOTILOR; si toti, unii fata de altii, imbracati-va intru smerenie, pentru ca Dumnezeu celor mandri le sta impotriva, iar celor smeriti le da har.” (cf. 1 PETRU, cap.5, vers.1-5);

  In sfarsit UN ALT APOSTOL – SF. AP.IACOV, spune si el despre PREOTI: “Este cineva bolnav intre voi? Sa cheme PREOTII Bisericii si sa se roage pentru el, ungandu-l cu untdelemn, in numele Domnului.” (cf. Epistola SF. AP. IACOV, cap.5, vers.14);

  Si atunci cum de NU TINE SEAMA acest “(NE)…(atoate)stiutor” PAVEL CORUT despre INCEPUTURILE CRESTINISMULUI, si despre forma icipienta si primara si ORIGINARA de ORGANIZARE a BISERICII CRESTINE A LUI IISUS HRISTOS!

  La emisiunea amintita de la OTV, Pavel Corut ridica si tinea in mana ostentativ de batjocoritor SF. SCRIPTURA, contrazicandu-o lamentabil de prost cu argumente fara acoperire in istorie si in dovezi si probe si marturii ale trecutului omenirii, si spunand ca EA – SCRITPTURA, contine “mituri”. Numai ca HABAR NU ARE, sarmanul, DESPRE CEEA CE CONTINE aceasta SF. SCRIPTURA A CRESTINILOR, si iarasi HABAR NU ARE despre MESAJUL ei pe care il TRANSMITE oamenilor!!

  In micile comentarii pe care le vom mai scrie (mai tarziu) pe seama spuselor si atitudinilor si IDEILOR gresite ale acestui om, Pavel Corut, (care se erijeaza intr-un “profund” cunoscator al Istoriei Religiilor si mitologiilor omenirii), pe care le-a spus si avut in emisunea amintita, o sa aratam si evidentiem si alte INEPTII, si ELUCUBRATII si FALSE CONCEPTII pe care acest om le are despre SF. SCRIPTURA (BIBLIA) CRESTINILOR si despre alte lucruri legate de conceptele de “credinta” si “religie” si “BISERICA” si “intermedierea” RELATIEI cu Dumnezeu, de care el a facut caz in dialogul sau cu Teologul Claudiu Raducu…

  Dumnezeu sa aiba mila de noi toti!

 125. m.g. spune:

  vladp9

  Cred ca legionarii care „sareau in pozitie de drepti, sectar, la auzul unui nume sau a unei functii” o faceau din teatralism si nu din convingere.

  Apoi, doctrina legionara nu si-a propus niciodata sa inlocuiasca dogmele si invatatura crestina, nici Miscarea sa inlocuiasca Biserica. Te invit sa citesti „Doctrina legionara” a lui Horia Sima si „Pentru legionari” a lui Corneliu Codreanu si te vei convinge ca nu mint.

  E regretabil ca unii membrii ai Miscarii (majoritari sau nu) au ajuns sa vada invatatura lui Hristos ca pe o anexa. Dar oare cati dintre crestinii nelegionari nu fac acelasi lucru ?

 126. Mirela spune:

  @eugenb,
  Du-te omule si cauta un duhovnic!!! Domnul sa te mantuiasca!

  @cammino
  Tu cum iti permiti sa-i spui „domnule Savatie” parintelui? Nu ti-e rusine deloc?? Ar trebui sa nici nu ridici ochii din pamant cand vorbesti cu un om ca parintele Savatie!! Sa-ti fie rusine!

 127. Silvia spune:

  Blagosloviti,parinte!

  Multumesc pentru acest articol.Eu nu am vazut emisiunea,am auzit doar comentariile unor prieteni care erau f necajiti de atacul fatis la adresa Bisericii.Am avut astfel ocazia,prin intermediul blogului Sfintiei Voastre,sa ascult inregistrari din emisiune.Este trist sa auzim astfel de afirmatii ce blasfemiaza pe Hristos si dreapta credinta.

  Eu provin dintr-o familie care ,desi in cadru restrans se declara a fi ortodoxa,se ferea sa isi marturiseasca credinta pe fata in perioada comunista.
  Acum,cel putin aparent,exista libertatea de a ne trai credinta,insa in fapt acelasi parghii potrivnice exercita un alt gen de presiune.Ni se pun etichete ca acestea:”habotnici”,”antisemiti”,”nationalisti”,
  „homofobi”,etc.

  Insa stim de la Hristos ca „daca m-au prigonit pe Mine,si pe voi va vor prigoni”

  Eu am nadejde ca vom folosi prilejul pt a ne intari in credinta,pt ca zilele rele sunt.

 128. Doina spune:

  Domnule eugenb ce smecherie draceasca aveti in cap.Locul dumneavoastra nu este aici ci la otv.

 129. Ady spune:

  Eugenb iate de mana cu corut.Retragete in munti nu mai polua aerul pe aici fiindca scoti pe gaura gurii numai prostii.

 130. teo spune:

  strange man eugenb….foarte strange.
  Are iz de diversiune securista.Las’ parinte ,nu mai raspundeti ,ca asta-i scopul lui;doar va sunt cunoscuti genul…
  si toti care sunt din tagma lui eugenb…

 131. vladp9 spune:

  m.g.

  crezi ca acei legionari erau teatrali.
  orice ideologie ajunge acolo. este o dovada in plus ca e ideologie. asa se intampla si cu sectarii, ei nu primesc Invatatura, ci isi plasmuiesc pe baza ei o ideologie draga lor, accesibila lor. legionarii n-aveau nimic de adaugat sau de scos la Invatatura. si totusi au facut-o. unii l-au inlocuit pe Hristos cu Capitanul, iar altii, care nu au mers asa departe, l-au vazut imediat dupa Hristos, ca un fel de arhiereu. pentru mine e limpede: ar fi ascultat mai degraba de Capitan, decat de un Parinte.
  Ma trimiti la Sima. Nu te supara, eu cu Sima m-am lamurit demult. Il prefer pe Codreanu, era mai autentic, sau cel putin mai credibil.
  Sa nu intelegi ca vreau sa neg rolul istoric al Miscarii in rezistenta romanilor sau ca ii pun pe toti in aceeasi oala mizerabila. Dar adevarul este ca s-a intamplat ca de obicei: masele nu au mai putut fi controlate, iar proiectul Capitanului a fost drastic mutilat de patimasi ce se excitau doar la vederea unui revolver, ce sa le mai ceri conduita crestina? semnul clar ca de la Invatatura s-a cazut in ideologie. este o cadere, nimic nou pentru om.

  PS: am disociat din primul comentariu legionarii-cadre de legionarii dreptpatimitori, intemnitati si ramasi doar cu Hristos. Sima i-a condus in rebeliuni, dar nu a mai ispasit alaturi de ei. frumos, ce sa spun. unde e hristicul din sima-ism?

 132. costin spune:

  doamne cel iubesc pe corut.
  cum le zici tu pe toate, dar ai grija au buzunarele pline cu pietre,
  cei ala B,O,R,?SANT AIA DE STRANGE GRAMEZILE DE BANI PE LA MOASTE,CARE AU FACUT HOTELURI LA TOATE MANASTIRILE SI CARE SE PLIMBA CU [GIPANE]
  [aveti grija bani iau pus toti amarati care nau avut noroc pe lumea asta]poare exista un dumnezeu.si veti da socoteala, eu nu cred ce poate sa-mi faca DA VOI CUM VA DESCURCATI

 133. daniela spune:

  @mos ioan
  un amic,profesor de religie,imi spunea candva ca unul dintre cei 3(Horia,Closca si Crisan),nu mai tin minte care,trebuie sa recunosc,este banuit ca ar fi fost mana in mana cu masonii:s-au descoperit tot felul de documente si scrisori care il leaga de miscare masonica
  acum,pt ca nu am surse infailibile,nu pot sa spun 10o% ca asa este,dar simplul fapt ca astfel de opinii exista,tot reprezinta ceva,consider eu
  ceea ce vreau sa zic este ca trebuie sa fim foarte atenti cand sustinem pe cineva sau ceva.cum zicea si vladp9 intr-un alt comment:trebuie sa suflam si in iaurt
  vesnica pomenire pt toti cei adormiti cu adevarat in Hristos.amin

 134. daniela spune:

  @costin
  invata sa scrii corect gramatical si dup-aia mai vb

 135. Raffaelo spune:

  Pentru VELA GHEORGHE: Tu spui: „Acest UNIC “DUMNEZEU” este si pentru Crestini TOT “UNUL” (si nu mai multi), in Fiinta, Esenta si Substanta Sa DIVINA, dar in Un Dumnezeu in TREI FETE, sau IPOSTASURI sau PERSOANE, si totusi FIECARE din aceste Ipostasuri care sunt “TATAL”, “FIUL” si “SFANTUL DUH”, au: Vointa PROPRIE, Gandire PROPRIE, si Entitate PROPRIE, dar nu sunt ZEI DIFERITI si dictincti, nu sunt…3 dumne(zei), ci SUNT UN SINGUR DUMNEZEU!”.
  Poate din neatentie, dar faci o greaseala de dogma. Cele trei Persoane divine, tocmai datorita faptului ca sunt UN SINGUR DUMNEZEU, NU AU fiecare Vointa proprie, Gandire proprie si Entitate (??) proprie. Consubstantialitatea Persoanelor divine inseamna tocmai pe dos: o singura vointa si o singura gandire, ca sa nu mai spun de o singura fiinta/natura/esenta/substanta (nu entitate, termenul nu mi se pare potrivit decat pe la SF-uri sau paranormali)

 136. m.g. spune:

  vladp9

  Faptul ca anumiti legionari sufereau de teatralism nu dovedeste in nici un fel ca Miscarea poate fi catalogata cu termenul de „ideologie”. Altfel am putea considera drept „ideologie” orice invatatura care a existat vreodata pe acest pamant, deoarece e imposibil ca vreuna sa nu fi avut cel putin un adept care sa-si urmareasca propriile scopuri in dauna preceptelor invataturii respective.

  Apoi legionarii nu au adus schimbari Invataturii lui Hristos (deci a Bisericii Ortodoxe). Cel putin eu nu sunt la curent cu nici una, poate imi dai tu vreun exemplu (dai de intales ca ai avea un sac de astfel de exemple). Nu s-au lepadat de Biserica si nici nu au cautat sa revizuiasca dogmele, deci nu intaleg de unde ai dedus tu ca ar fi o secta.

  Capitanul nu era nici mai presus de Hristos nici vreun arhiereu ci era doar conducatorul Miscarii. Nu tinea loc nici de Parinte nici de duhovnic. Iarasi de intreb, cum ai ajuns la concluziile astea ?

  Miscarea Legionara nu a fost un „proiect” a lui Corneliu Codreanu nici o miscare ideologica ci o miscare fireasca, o reactie a tineretului interbelic la pericolele ce amenintau neamul romanesc. Iti amintesc ca ei au fost singurii care au indraznit sa puna punctul pe i in problema evreiasca si daca vrei sa afli cat au patimit din cauza asta, prin ce umilinte si torturi au trecut (si asta inainte de perioada comunista) , poti incepe cu „Pentru legionari”.

  In ce-l priveste pe Sima, daca vrei neaparat sa-l condamni pentru ca nu a ramas in tara sa sufere alaturi de ceilalti, sa treaca si el prin infernul temnitelor comuniste, atunci te intreb: Oare nu poti acuza tot neamul romanesc pentru ca nu s-a opus pana la sange satanicei ideologii comuniste ?

 137. VELA GHEORGHE spune:

  @Raffaelo !

  Ti-am raspuns la „nedumririle” tale pe site-ul „Razboi Intru Cuvant”…

 138. acelas spune:

  „cammino” mi se pare un fel de var primar cu „eugenb”. Ambii se „domnesc” pe aici ca niste mari … boieri. Or fi, cine mai stie..?

  parinte, pacat ca scoate cartea acum … probabil ca deja a fost data la tipar … . Ma gandeam sa mai inserati putin acolo, la rubrica „gen de discurs tipic „politic corect” „, interventia lui cammino pe la inceputul comentariilor acestui topic. Mie mi se pare incredibil, inca nu-mi vine sa cred .., e absolut PERFECT, e impecabil. Si la fel de sincer, imi aminteste de mine prin anul intai de la filosofie … , mama cemai liber-cugetator-bonom-politic-corect eram, cum eram avid de a asculta orice „secretie” a orisicarei minti ego-latre (de ce? pt ca eu insumi pe atunci nu eram decat doar un „ego-latru” si probabil undeva in subconstientul meu ii intelegeam patima teribila a respectivului, si ii cedam „dreptul” de a vorbi chiar orisice), de dragul de a-mi „parea” pt sine ca raman totusi, nu-i asa?, un liberal rasat cu viziuni emancipate si tare „correcte” .

  daca cammino joaca teatru (la fel cum ar parea eugenb..) nu stiu, posibil si asta, dar tare mi se pare „ideala” ofuscarea sa (a „domnului”) si cugetarea verbala (absolut „corecta”) de care a facut dovada. Eu as aseza-o oricand in orice manual de retorica „politic corecta” a vreunui humanoid.

 139. vladp9 spune:

  m.g.

  Miscarea nu a fost o ideologie? tu vorbesti serios?
  si nu e adevarat ca putem considera ideologie orice invatatura. Hristos nu ne-a adus o ideologie. Hai sa te lamuresc ce e aceea o ideologie: de regula apare in jurul unei singure idei, iar apoi se dezvolta intr-un sistem. sistemul, dupa cum spunea si Cioran, este mincinos, pentru ca cel care-l construieste forteaza realitatea sa intre in sistemul sau de viziune si nu mai tine cont de realitate si adevar. Miscarea, oricat te-ai zbate tu sa demonstrezi contrarul, a fost o ideologie. mai ales dupa ce a pactizat cu Fuhrerul. ideea centrala a Miscarii a fost Neamul si secundar Credinta. din atitudinea lor militanta nu poti deduce decat ca s-au inchinat cu precadere la ideea de Neam, idee preluata de la germani.

  Ce schimbare mai mare vrei la Invatatura lui Hristos, decat faptul ca a devenit Capitanul un soi de guru, inlocuindu-l astfel pe Hristos?

  Miscarea nu a fost un proiect a lui Codreanu, ci o miscare spontana? pe bune? aminteste-ti cum ii recruta la inceput Codreanu. dupa rezultatele scolare, dupa cat frecventau biserica etc. asta nu e proiect, e spontaneitate? sa nu mai spun ca toate scrierile lor au ceva programatic in ele, ceva de manifest

  SIMA… ce retorism groaznic. incerci sa-l scuzi pe Sima, intreband retoric daca nu e vinovat tot neamul? o fi. si? ce-i cu asta? in discutie era Sima. el i-a pus pe tineri sa lupte, nu neamul si el a fugit, cand acestia au infundat puscariile, nu neamul. asta e o scuza jalnica: de ce ar fi vinovat Sima, daca neamul n-a facut nimic.

 140. crip71 spune:

  si totusi , Miscarea legionara a ” produs” sfinti , si nu putini . Parintele Dimitrie Bejan scrie in cartea „Bucuriile suferintei ” ca Legiunea a fost un lucru bun si nu e singurul sfant care o lauda.
  Problema Neamului este legata indisolubil si de cea a Credintei . Daca una din ele se desfiinteaza , automat si cealalta ii urmeaza . Vezi conflictul din Cosovo .
  Deapre Sima , cred ca sunteti un pic prea aspru . Nici Mantuitorul Hristos nu ne cere numaidecat sa ne jertfim daca nu avem puterea de a o face sau din alte motive si exista si alte posibilitati (” cand va urmaresc pe voi in cetatea asta , fugiti in cealalta „) , lucru pe care l-a facut la un moment dat si parintele Cleopa si Sfantul Pavel si multi alti sfinti . E mai bine sa incercati dumneavoastra o lucrare dumnezeiasca ( jertfa suprema ) si apoi sa o cereti altora . Doamne ajuta

 141. m.g. spune:

  vladp9

  Cred ca ne intalegem ca surdul cu orbul. N-o sa ma mai „zbat” sa te conving de nimic. Tousi cred ca n-ar fi rau sa fi sincer cu tine si sa te intrebi cum ai ajuns tu la concluzia ca pentru legionari Capitanul era un fel de „guru” si ca tinea locul lui Hristos.

  Apoi Codreanu nu a „recrutat” pe nimeni ci doar a fost nucleul in jurul carui s-au reunit mai multi tineri ce erau de un cuget. E o diferenta enorma. Ca sa te convingi de asta ar fi bine sa citesti despre aparitia Miscarii si coagularea grupului din jurul lui Codreanu.

  Iar in privinta pozitiei Neamului fata de Dumnezeu chiar si cea mai superficiala lectura a doctrinei legionare te va convinge ca te inseli.

  Eu nu incerc sa-l scuz pe Sima dar vad ca tu te zbati sa-l acuzi ca nu a ramas sa-si verse sangele.
  Si sa stii ca nu Sima i-a pus pe tineri sa lupte. De fapt nici nu prea intaleg la ce lupte te referi. Daca e vorba despre luptele din al doilea razboi mondial, n-ar fi rau sa stii ca Antonescu i-a trimis pe legionari (cu forta, incadrandu-i in batalione disciplinare) pe front.

 142. vladp9 spune:

  @crip71,

  sigura ca da, sunt prea dur cu Sima. zice cumva Mantuirotul: târâți după voi in lupte pe altii, si apoi fugiti? daca te-ai angajat in ceva si esti responsabil pe acel angajament si pentru cei pe care i-ai convins, ramai alaturi de ei, altfel esti doar un ideolog si un demagog.

  de ce ma inviti dumneata sa incerc jertfa suprema? am târât eu pe cineva dupa mine in conflicte? daca va veni acel ceas, sper sa ma intareasca Dumnezeu sa marturisesc si sa nu fug, mai ales daca nu va fi doar sufletul meu la mijloc. pana una, alta, nu mai amestecati vorbele mele dupa cum vi se năzare.

  PS: am zis eu ca nu din Miscare nu au iesit Sfinti? si inca ce Sfinti. citit tot, nu in diagonala, daca doriti sa intrati in dialog

 143. vladp9 spune:

  m.g.

  mersi de invitatia la lectura. daca nu sti de recrutarea pe care o facea Codreanu, iti intorc invitatia.

  vad ca iei doar ce-ti convine din istoria Miscarii. in fine, nici eu nu tin sa te conving de ceva anume. vreau doar sa subliniez cat de impatimit esti in a crede ca Miscarea nu are niciun cusur. Capitanul a fost la locul lui (cum am ajuns la acea concluzie? pai razbate din atitudinea cazona a legionarilor fata de el. isi da seama de asta si un adolescent), Sima nu poate fi acuzat, iar legionarii au fost Sfinti. in regula, n-as vrea sa va zdruncin prea tare certitudinile. numai bine.

 144. Mariana spune:

  Ma iertati Parinte, dar daca Corut propune romanilor sa nu mai bea si sa nu mai fumeze- e un lucru bun. Altceva nu stiu de el. Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe toti.

 145. cineva spune:

  “Tot mai sunt de părere că o clopotniţă cu paratrăznet denotă lipsă de încredere.” – Doug McLeod

 146. Claudiu din Timisoara spune:

  Parinte Savatie, dragi frati de agora si trimisi ai altora ( 🙂 )

  Deoarece mi s-a parut potrivit sa marturisesc, pentru auzul oamenilor si nu al lui Pavel Corut, adevarul crestin, banuiesc ca nu imi poate spune cineva ca am atitudine „forumista”.

  Dar sustin si indemn pe oricare crestin sa isi prezinte public, in comunitatea in care vietuieste,(fie ea si virtuala) adevarul crestin.

  Iesiti la marturisire pentru ca oameni precum Pavel Corut desi nu sunt hotaratori, in parte, pentru crestinii traitori totusi sunt trimisi in ofensiva pentru a crea o masa critica care va influenta mintile copiilor vostri, iar aceia vor conduce societatea maine. Si daca vor avea relativismul si neimplicarea ca principiu curent va vor vinde crezul pe o coca cola.

  Cei care invita la o neimplicare pe motiv ca nu se cuvine sa ne coboram pana la nivelul celor blasfemici ori sunt deja profund influentati de catre gandirea politic corecta ( caz in care sunt deja in mrejele adversarului) ori sunt in mod constient in tabara cealalta.

  Nu caut a ma cotrazice sau a jigni pe cineva ci doar caut sa vad si sa descopar si altora realitatea in Lumina crestina si nu in lumina „civilizatiei moderne” fara de Hristos.

  Cautati sa formati o masa critica de marturisitori pentru a aduce in fata oamenilor adevarul lui Hristos. Nu pentru cei care nu se clatina la vorbe blasfemiatoare ci pentru cei care sunt in cumpana.

  Si la sfarsitul vietii acesteia si inceputul celei viitoare veti vedea ca un suflet castigat sau sprijinit ca sa nu cada va fi facut mai mult decat o lume intreaga

 147. Claudiu din Timisoara spune:

  P.S.

  Sa stiti ca ofensiva impotriva Bisericii a fost gandita ca o strategie iar oameni precum Pavel Corut sunt trimisi ca sa testeze terenul, iar pe la spate apar tot felul de ONG-uri, grupuri, asociatii de asa-zisa „opinie” care vor vorbi in numele egalitatii, demnitatii…e.t.c. si se vor folosi de nemultumirile oamenilor, iar mai apoi cu un enorm capital uman adunat din resursele manipulate ale oamenilor naivi si bineintentionati vor cauta pretexte sa loveasca grav Biserica.

  Se va incerca invinuirea Bisericii pentru relele societatii pe motiv ca a consumat banii contribuabililor, uitand sa se spuna ca i s-au confiscat resursele iar profesorii de religie au aceleasi drepturi ca si cei de filosofie spre exemplu. Iar banii furati de catre diferite grupuri de interese din contributiile noastre se va spune ca au mers catre salariile preotilor, uitand sa spuna ca defapt statul asigura 30% din salariile preotilor dar impoziteaxa parohiile ca pe S.R.L.-uri

  Se va invoca manipularea oamenilor prin credinta uitand sa se mentioneze ca evolutionismul nu a fost niciodata demonstrat ci dimpotriva au aparut tot mai multe date STIINTIFICE care infirma IPOTEZA materialista.

  Se va incerca eradicarea principiilor crestine din normele societatii pentru a rescrie constiintele oamenilor in sens tendentios incepand cu invatamantul de la gradinita unde deja se propune invatarea copiilor sa se atinga reciproc pentru devansarea varstei trupului si desincronizarea cu varsta afectiva si mentala, tocmai pentru a dezbina partile omului si a le putea conduce.

  Si ceea ce este cel mai grav se va urmari denigrarea biserici pentru ca in situatii de criza majora a societatii biserica sa nu mai aiba gir/autoritate in opinia oamenilor si avertismentele ei sa cada in derizoriu.

  Si primul pas este tocmai incercarea de a paraliza reactia oamenilor si de a-i invata sa nu reactioneze, pentru ca „nu se merita”, sau „nu e frumos”, sau „nu ne demitem la asa ceva”.

  Nu uitati ca voi sunteti cei care aveti puterea si ii delegati pe altii pe care nu ii cunoasteti sa decida in locul vostru, iar politicienii care ar trebui sa reprezinte pe crestinii majoritari care i-au votat ii reprezinta defapt pe cei din grupuri obscure de interese anticrestine.

  Dar daca ne vom spune puctul de vedere, acela va deveni masa critica prin multimea de voci care il vor invoca, iar ceilalti (putini si necrestini) nu vor putea sa ne impuna ceva fara ingaduinta lui Dumnezeu.

 148. EuroTrash86 spune:

  @cineva Prea Tare ceea ce a zis Doug … thanks dawg

 149. EuroTrash86 spune:

  Da eu il sustin pe Gigi Becali spunand aici si acum ca a fost si este unul dintre marturisitorii credintei adevarate!!!! Trimis de Dumnezeu…sa nu mai vad critici pe aici la adresa lui pentru ca voi cei care criticati si stati pe margine fara sa faceti ceva…de ce nu ati intervenit dvs in emisiunea respectiva, daca ziceti ca Gigi nu a vorbit bine?

 150. m.valahia spune:

  Este vremea cernerii graului de neghina.Cine il place pe Corut este liber sa l urmeze.Noi Il iubim si Il urmam pe Hristos.
  Cineva,nu L ispiti pe Dumnezeu.Nici Hristos nu s a aruncat de pe templu.si nu poti spune ca nu avea incredere.
  As fi vrut sa l intreb pe Corut ce spune despre Stefan cel Mare,despre jertfa lui Constantin Brancoveanu si daca stie ce a spus Iulian Apostatul inainte de a muri.
  Doamne ajuta!

 151. Elena spune:

  Doamne ajuta!As vrea sa stiu care este atitudinea corecta a unui crestin ortodox:sa isi vada de rugaciune fara sa ia seama la smintelile lumii acesteia sau sa ia atitudine ,sa faca ceva ,sa nu fie pasiv in cazul unor astfel de blasfemii ca cele spuse de Corut?

 152. daniela spune:

  eu cred ca ceea ce a postat cineva poate fi interpretat in doua feluri,depinde de cat de religios sau areligios era(este) autorul afirmatiei
  elena,
  de rugaciune trebuie sa vada oricum si in orice situatie.in legatura cu smintelile,consider ca depinde de sminteli;atata timp cat au legatura cu Hristos,atitudine trebuie sa luam;daca nu o luam noi,atunci cine?si pr savatie a postat pe undeva pe aici(cred ca la articolul cu cabral)ca isi doreste ca cititorii lui(crestini) sa tune ca elefantii atunci cand e in discutie credinta lor;deci,daca parerea mea este mai putin avizata,sper sa te convinga parerea SFintiei Sale.faptul ca luam atitudine nu implica in niciun fel si in nicio masura ca trebuie sa dam la o parte rugaciunea si cercetarea sinelui;pt ca,pana la urma,cuvintele noastre or sa aiba efect doar cand vor fi sustinute de fapte pe masura;din pacate nu prea au:(

 153. cineva spune:

  @ m. valahia

  eu nu ispitesc pe nimeni , Doamne fereste.
  Cred in Dumnezeu cu toata fiinta mea dar nu sunt obligata sa cred in povesti nascocite de minti bolnave care se doreau popor ales. Citatul de mai sus se referea la religie nu la credinta. Dumnezeu nu masoara cu aceeasi masura cu care masuram noi, iar daca ai impresia ca Dumnezeu alege oamenii in functie de religie, mai gandeste-te. Dumnezeu este drept, bun, iubitor, este dreptate, etc.
  Noi nu-l putem cuprinde pe Dumnezeu. Dumnezeu se uita in inimile noastre nu la religia de care apartinem.
  Ma intereseaza prea putin spre deloc ce crede Corut dar a declarat foarte clar ca el crede in Dumnezeu fara a crede sau a face parte dintr-o religie anume.

 154. sonya spune:

  cei ca Pavel Corut nu trebuie tolerati!

 155. ana ioana spune:

  @m.valahia

  Corut nu mai trebuie intrebat nimic. E ca si cum ai vorbi cu un sectant autentic, adica nu ai ce vorbi cu ei. Doar le tragi un pumn si ai plecat.

  @cineva

  Daca ai iubi pe cineva si s-ar lega de acea persoana cineva si ar batjocori-o, nu te-ar durea inima sau nu te-ai revolta? N-ai lua apararea cu toata fiinta pt. acea persoana? Cine traieste autentic ortodox, simte revolta, durerea inimii, exact ca o mama care-si apara puiul, atunci cand se leaga de ceea ce-i este mai drag. Un ortodox este firesc sa sara ca fript atunci cand este batjocorit ceea ce este mai scump

 156. Doina spune:

  Bravoooo Becali, pentru interventia ta, fie ca Bunul Dumnezeu sa-ti ierte toate pacatele.M-a uns pe suflet cum i-ai pus la punct pe cei doi nerusinati.

 157. Doina spune:

  D-le cineva, dumnezeul d-lui corut poate fi si o broasca, nu crezi? Pe toti ne-a facut acelasi DUMNEZEU, dar nu toti credem si ne inchinam ADEVARATULUI DUMNEZEU.

 158. daniela spune:

  clar cineva nu este crestina,prin urmare nici citatul pe care l-a dat mai inainte nu e ok.
  corut ar fi putut la fel de bine sa afirme ca crede in smantana,daca tot nu adera la nicio religie.ce-o fi Dumnezeu in mintea lui(sau in a ta,cineva),nu pot sa-mi dau seama.am avut si eu o vreme,acum mult timp,cand credeam in Ceva(si atat).stiu ca nu eram fericita.poate nici acum nu sunt mai fericita decat eram atunci(asta imi aduce aminte de poezia „Spovedanie” postata de parintele anul trecut cam pe vremea asta,la inceputul postului;mi-a ramas in minte o strofa si acum pt ca m-am indentificat cu ea:”Azi sunt mai trist,/Dar viata e frumoasa/Si nu ma mai blestem ca altadata./Viata mi-a fost urata sau frumoasa:/Poate s-o spune Cel care mi-a dat-o”),dar acum sunt cu adevarat incredintata ca am pe Cineva,si nu ceva,in Care sa cred;stiu in Cine cred(desi nu am o minte bolnava)

 159. Gabi spune:

  Va propun sa facem o petitie online si sa o trimitem Patriarhiei ca sa ii determinăm pe cei ce dorm acolo să iasă în public în Duminica Ortodoxiei şi să anatematizeze pe acest pavel corut. Stie cineva ce randuiala frumaosa era de Duminica Ortodoxiei până pe la 1945? Se arunca blestemele asupra tuturor ereziilor din veac care au incercat sa sfarsie trupul lui Hristos, Sfanta Biserica. Se faceau procesiuni publice. Era un semn al puterii Ortodoxiei. Azi nu le mai facem ca sa nu deranjam … Sunt curios daca in Biserica Rusa se mai tine randuiala…

 160. cineva spune:

  @ana ioana
  Iisus a zis sa ne marturisim credinta nu sa-i luam apararea, caci nu cred ca Dumnezeu are nevoie. Dumnezeu se uita in inimile noastre si la credinta noastra nu la cearta pe care o purtam cu un ateu sau necredincios si cu atat mai putin la religia noastra. In lume exista multe religii si numeroase confesiuni. Crezi ca Dumnezeu are vreuna favorita?
  @ daniela
  imi place atitudinea ta crestina. te-ai si facut judecator peste mine. de unde stii tu ca nu sunt crestin?
  fiecare din cele 6 miliarde de oameni poate avea propria reprezentare a lui Dumnezeu. asta inseamna ca exista 6 miliarde de dumnezei?
  Problema este daca credem sau nu in Dumnezeu. Restul nu are nicio importanta.

 161. Elena G. spune:

  cineva

  Gresesti!Grav.

  Spui…”Problema este daca credem sau nu in Dumnezeu. Restul nu conteaza”. Care… restul?

  Nu uita ca si diavolul crede in Dumnezeu (si se teme de El). Si Ii este dusman. Dusmanul absolut, fara posibilitate de pocainta.

  Asa si cu cei care „cred” asemenea diavolului. Se fac pe sine slugi ale intunericului.

 162. ana ioana spune:

  @ cineva

  Cred din toata inima ca ortodoxia este Calea cea Adevarata. Nu exista alta religie sau confesiune care sa ne mantuiasca si sa ne ajute sa ne intalnim cu Hristos. Poate ceilalti din celelalte confesiuni vor sa se intalneasca cu Buda, Mohamed, Nirvana si cu PAPA. Eu vreau sa ma intalnesc cu Hristos si asta le doresc tuturor. Dumnezeu nu are nevoie nici de manifestarile noastre, nici de rugaciunile nostre, dar ne priveste ca pe niste copii ai sai si ii vede in ce directie merg.
  Eu inteleg prin credinta sa-ti manisfesti toate convingerile si toata dragostea catre Dumnezeu, iar credinta si dragostea sunt rodul inimii noastre.

 163. m.valahia spune:

  @cineva
  nu te am acuzat de necredinta,nu am spus in ce fel alege Dumnezeu oamenii,am spus doar ca nu trebuie sa L ispitim pe Dumnezeu.Asa ne a invatat pe noi crestinii Iisus Hristos.Atat.
  Doamne ajuta!
  Spor in viata si in credinta tuturor.

 164. m.valahia spune:

  Sarutam dreapta Parinte Savatie si tuturor Parintilor de pe blog.
  Va rog lamuriti ma si pe mine cum un antihrist declart cum este Corut isi face semnul crucii?
  Ma inspaimanta acest lucru.
  Doamne ajuta!

 165. cineva spune:

  @ Elena G.

  Diavolul nu poate fi dusmanul Lui Dumnezeu, este dusmanul oamenilor.
  Cred in Dumnezeu, in Iisus Hristos dar mai cred ca din turma cea mica de la sfarsitul vremurilor nu vor face parte numai crestini. „Restul” despre care vorbeam se referea strict la religie, indiferent care este aceasta.
  Eu nu confund religia cu Dumnezeu. Religia este un sistem de credințe (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem. Credeti ca cei care nu adera la credinta crestina, dar cred in Dumnezeu, ajung direct in fundul iadului? Hai sa fim seriosi.

 166. Doina spune:

  D-le cineva,a nu-i lua apararea MANTUITORULUI in aceasta situatie, este egal cu a te lepada de EL.Acest individ daca m-ar batjocorii pe mine, n-ar fi o problem.As merita-o, caci sunt mare pacatoasa, dar pe HRISTOS CEL FARA DE PACAT?????? D-le cineva, scoate sabia gurii tale si taie, nu sta ,lasa falsa smerenie.

 167. Doina spune:

  M.Valahia, acest antihrist nu se inchina cu SFANTA SI DE VIATA FACATOARE CRUCE A LUI HRISTOS, ci are el o intersectie de stele ceva gen crucea lebedei,o prostie dintr-o carte a lui, singura pe care am incercat s-o citesc si n-am reusit, avand impresia ca-i scrisa pentru retardati.Cum sa se inchine , cand el huleste SFANTA TREIME? Ii compatimesc pe unii crestini care merg la biserica, se spovedesc, se impartasesc dar tin si cartile acestui individ in casa, carti pline de blasfemii. Locul cartilor acestui rtacit, este ghena.

 168. daniela spune:

  @cineva
  „Cred in Dumnezeu cu toata fiinta mea dar nu sunt obligata sa cred in povesti nascocite de minti bolnave care se doreau popor ales.”asta ai scris?presupun ca te refereai la poporul evreu.daca nu,explica,poate am inteles gresit.un crestin adevarat nu ar face o asemenea afirmatie.
  in cel mai bun caz,ai fi un bun crestin ecumenist;asta zice commentul tau din care tocmai am citat.
  „fiecare din cele 6 miliarde de oameni poate avea propria reprezentare a lui Dumnezeu. asta inseamna ca exista 6 miliarde de dumnezei?”-cu siguranta,nu.dar tocmai pt ca exista Unul,crezi ca-I place ca unii sa-l adore sub forma de diavol,altii sub forma de fiinta cu o infinitate de maini si colier de cranii in jurul gatului sau mai stiu eu ce?ma refer acum la cum I Se pare Lui diversitatea astea.sa ma ierti ca imi dau cu parerea asupra…opiniilor Lui,dar vad ca si tu stii f bine ce gandeste
  pt mine chiar are importanta daca cred in Hristos sau in reincarnare,de exemplu;pt mine are o foarte mare importanta

 169. niculina spune:

  ..pt interventii de genul asta l-am votat pe becali in primul tur ! pt aceasta parte a caracterului sau..
  faptul ca discutam pe acest site nu schimba intentiile otv-ului cu nimic si nu numai..ale otv-ului
  observ aici,din parerile postate, ca romania nu duce lipsa de „vorbareti” ba mai mult nici de destepti, dar duce lipsa de practicanti ai vorbelor, de marturisitori in „fapte”..! „nu este mare inaintea lui Dumnezeu cel ce zice, ci este mare cel ce face !” (am uitat autorul)
  propun sa mearga un mare traitor, gen Sf. Maxim Marturisitorul sau altii.. aidoma, si sa mustre conducerea otv sau s-o converteasca!(sa renunte la ep 2)
  daca Sf. Nicolae nu l-ar fi pocnit pe arie, eram….
  daca as avea posibilitatea as dinamita doua locatii otv-ul si castelul bran..!
  cat despre acel corut, daca am retinut bine numele pt ca nu suport tv de ceva timp si nu am stiut de eveniment, bunul Dumnezeu sa-l ierte pt ca ce a facut e „inconstienta spirituala” ca sa zic asa..,iar cei care sunt f zelosi sa nu uite de Sf Ap Petru si cele trei lepadari..!(fereasca Dumnezeu)
  nu uitati Domnul Hristos i-a iertat pe cei care l-au batut in cuie pe cruce..!
  va doresc numai bine!

 170. cineva spune:

  @daniela

  ati spus „ma refer acum la cum I Se pare Lui diversitatea astea.sa ma ierti ca imi dau cu parerea asupra…opiniilor Lui”- Dumnezeu nu este o persoana ca mine si ca dv. ca sa I se para. Credeti ca Dumnezeu are chipul nostru, gandeste ca noi ca sa I se para? Dumnezeu are opinii? Nu-L mai personalizati pe Dumnezeu. Dumnezeu a creat oamenii nu si religiile. Dumnezeu nu poate fi cuprins de mintile noastre, nu poate fi explicat printr-o religie sau alta.
  Eu nu stiu ce „gandeste” Dumnezeu, caci asa v-ati exprimat, dar vad ca dv. stiti.
  Nu-mi ramane decat sa va felicit ca faceti parte din cei care si-au asigurat biletul catre rai. Sa va rugati si pentru cei care nu-L percep pe Dumnezeu asa cum Il percepeti dv.

 171. cineva spune:

  Este cat se poate de stupid sa incerci sa convingi pe cineva de adevarul tau. Adevarul este absolut doar la nivel personal. Absolutul meu nu e absolutul tau. E vorba de perceptia fiecaruia.

 172. Doina spune:

  Niculina, Domnul Hristos i-a iertat, partea proasta este ca ei nu s-au cait, drept care nu cred c-au beneficiat de iertare.Nici domnul Corut nu cred ca beneficiaza de iertarea Mantuitorului, pentru simplul motiv ca nu doreste acest lucru. Ramane zidit in mandria si obraznicia lui, iar de vorbit ,vorbim aici, caci usile posturilor de televiziune sunt deschise doar pentru coruti.

 173. Elena G. spune:

  niculina,

  De ce ramai doar la lepadarile lui Petru? De ce nu mergi pana la capat? Caci Petru a depasit „momentul” si inca in asa fel incat si-a castigat numele de ucenic si prieten iubit, care acum sade de-a Dreapta Sa si, la plinirea vremii, va participa la Infricosatoarea Judecata, pe unul din cele 12 tronuri.

  Asa ca, nu „lua” tu sansa mantuirii acelor „zelosi” la care faci referire.(!!!)

  Sa dea Domnul sa (ne) „plangem cu amar” pacatele – asa cum a facut Sfantul Apostol Petru.

  Prima conditie este sa ni le (re)cunoastem si sa ni le asumam.

  Si, pentru ca Sfantul si Marele Post bate la usa, recomand tuturor (si in primul rand mie) sa ia bine aminte la Rugaciunea Sfantului Efrem Sirul – ce indeamna la pocãinta – ca sansa a noastrã de eliberare de sub toatã stãpânirea acestei lumi.

  „Doamne si Stãpânul vietii mele, Duhul trândãviei, al grijii de multe al iubirii de stãpânie si al grãirii în desert nu mi-l da mie!
  Iar duhul curãtiei, al gândului smerit, al rãbdãrii si al dragostei, dãruieste-mi mie, slugii Tale!
  Asa, Doamne, Împãrate, dãruieste-mi ca sã-mi vãd greselile mele si sã nu osândesc pe fratele meu,
  cã binecuvântat esti în vecii vecilor. Amin!

 174. Claudiu din Timisoara spune:

  Mai potrivit este sa aflam ce este adevarul chiar de la sursa. Pana cand cineva, ORICINE, poate dovedi ca este macar ca si Iisus in corectitudine, HAR, si rod in vietile oamenilor, este mai potrivit sa taca.
  Prefer sa il cred pe Iisus si pe sfintii Sain prin care se savarsesc minuni.

  In privinta organizarii bisericii aceiasi sfinti ne-au transmis de la Dumnezeu aceasta ordine. Deci, noi ca niste imperfecti care mancam seminte la Mall intre doua cafele si o tigare, nu ne-am ridicat prin fortele proprii la inaltimea acelor sfinti probabil ca nu se cuvine sa dezbatem aceste subiecte.

  In privinta banilor „mancati” de preotime, tot omul da bani (in plus) cand merge la medic si de aceea nimeni nu a propus desfiintarea medicinei sau a spitalelor si nici a salariilor medicilor.
  Daca cineva, din recunostinta pentru acel om care si-a asumat preotia pentru a-i sluji pe ceilalti in loc sa se faca economist sau avocat, se gandeste sa-l ajute dandu-i un ban, acest aspect tine de decizia personala a fiecaruia.

  Ce face biserica la nivel societal din punct de vedere al ajutorarii oamenilor (in afara de ajutorul spiritual care este principalul obiect al bisericii) iata date despre activitatea din anul de criza 2009 :

  În anul 2009 s-au înfiinţat 49 de instituţii de protecţie socială, ajungându-se la un total de 394 (88 aşezăminte pentru copii, 89 aşezăminte pentru vârstnici, 65 centre pentru asistenţa familiilor şi persoanelor aflate în dificultate, 92 cantine şi brutării sociale, 25 centre medico-sociale şi policlinici, 14 centre de diagnostic şi tratament pentru persoane cu nevoi speciale, 6 centre pentru persoane fără adăpost, 4 centre pentru victimele violenţei familiale şi agresori, 2 centre pentru victimele traficului de persoane şi 9 grădiniţe şi centre educaţionale). De serviciile şi proiectele sociale desfăşurate în eparhii (335 programe sociale) au beneficiat peste 629.459 de persoane, dintre care: 152.270 copii, 26.324 persoane cu dizabilităţi, 333.882 persoane vârstnice şi 116.979 familii sărace.

 175. Claudiu din Timisoara spune:

  Sunt oameni care sincer vor sa afle adevarul, iar aceia cand pun o intrebare asculta apoi si mediteaza asupra raspunsului pana inteleg de ce este asa cum spune Domnul Iisus Hristos. Oricum vatul bate chiar daca furnicilor nu le place. Dar daca furnicile invata sa respecte vantul, atunci le va fi bine.

  In rest, daca vreti sa stam la o cafea si sa filosofam despre teoria chibritului…

  foaie verde loboda,
  gura lumi sloboda…

 176. daniela spune:

  @cineva
  eram ironica in acel comment,daca nu ati perceput tonul,asta este.
  dvs. ati afirmat sus si tare cum vi se pare ca este Dumnezeu in commenturile anterioare.ba chiar ati spus ca nu cauta la religie,si la inima omului.dvs de unde ati aflat toate aceste lucruri?
  nu incerc sa va conving de nimic,pt ca stiu ca nu o sa reusesc;asa cum eu nu sunt pregatita sa renunt la convingerile mele,nu vad de ce v-as cere dvs asta;imi spuneam doar pozitia in legatura cu afirmatiile pe care le-ati facut.si daca am fost si mai ferma,am facut-o pt ca asa am simtit sa apar ce iubesc.daca nu puteti pricepe asta,va priveste,nu pot sa va fac pe plac.
  eu cred in Hristos si punct.m-am saturat de atatea argumente si comentarii demagogice
  dar chiar sunt curioasa cum o fi acest dumnezeu in care spuneti atata ca credeti
  iar in legatura cu biletul meu spre rai:nu stiu daca o sa reusesc sa prin trenul,o sa incerc cu avionul,dar ma multumesc si cu omasina de ocazie

 177. daniela spune:

  tot pt cineva
  absolut la nivel personal nu exista.poate doar daca scrii poezii si vrei sa folosesti oximoroane
  ori e absolut,ori nu mai e
  Hristos este absolut,e Calea,Adevarul si Viata,indiferent daca iti convine dumitale sau nu,indiferent daca vrei sa accepti sau nu

 178. daniela spune:

  rectificare
  in commentul in care am citat din poezia parintelui,am gresit un vers;strofa suna asa:”Azi sunt mai trist,dar viata e frumoasa/Si nu ma mai blestem ca altadata./Am inima deschisă şi setoasă -/Poate sa o spuna Cel care mi-a dat-o.”
  parinte,suna si mai frumos asa decat in „varianta” mea:D

 179. cineva spune:

  @ daniela

  cititi vechiul testament si bunul simt va va arata de ce nu cred in religie. de cand religia = credinta? de cand religia = Dumnezeu?
  din afirmatia mea cred in Dumnezeu si in Iisus, ce parte nu ati inteles?

 180. filomen spune:

  televiziunea este gunoi, arunca gunoiul din casa ta…

 181. gil spune:

  mie corut nu mi se pare deloc periculos:e un nebun pe care il vede toata lumea!! piesa asta e facuta tot de preotii securisti ca sa se dea mari iubitori de religie,dar de fapt cei mai periculosi sant acesti eretici si nu preoti caci ii face pe oameni sa creada ca asculta de Dumnezeu si de fapt sant vrajmasii adevarului,moralei,ai lui hristos!!!caci care preot nu este azi:eretic,imoral..??dar in loc sa dam la iveala bubele ca sa le tratam noi le ascundem ..

 182. SIMONA spune:

  HAI CA IA ZIS BINE GIGI LU ALA DE DAN D.

 183. crip71 spune:

  @claudiu din Timisoara
  va rog sa-mi spuneti si mie ce sunt alea ” energii sublunare ” , despre care ati vorbit la o conferinta ?

 184. claudiu din Timisoara spune:

  Este o conventie folosita in cultura antica referitoare la energiile care nu apartin cerului, adica Imparatiei Cerurilor, dar fiind subtile si mai fine decat energiile cunoscute de stiinta moderna sunt confundate de catre oamenii necunoscatori cu energiile ceresti.
  Mai sunt numite si energii astrale.
  Aceste energii sunt impersonale, adica daca le cunosti legitatile le poti utiliza la fel cum utilizezi curentul electric, insa cele ceresti actioneaza dupa vointa dumnezeiasca si conlucreaza cu omul pregatit. Pe acelea noi, crestinii, le numim haruri. Le mai putem numi energii personale pentru ca relatia noastra cu ele este asemeni relatiei cu o persoana, deoarece prin ele Dumnezeu Insusi comunica cu noi si prin noi cu restul.
  Cele sublunare sunt numite de catre civilizatia moderna tot conventional ca energii astrale, iar marea problema a accesarii lor este faptul ca tocmai pe frecventele lor atmosferice sau ale vazduhului, cum le numeau batranii, se afla si ingerii cazuti, care neavand o sursa de producere a energiilor prin dezlipirea de cer, vampirizeaza oamenii care stau in relatie cu ei.
  Le prind partile slabe sau cum am spune scurtcircuitele datorita scaparilor din sistem, pe care le numim pacate, si asemeni unui hacker de pe net acceseaza sistemele noastre.
  Ei, ingerii cazuti, sunt prinsi intre dimensiuni si incearca sa creeze o plasa in care sa retina prin tot felul de mijloace pe toti cei care se trezesc spiritual si incearca sa se inalte catre cer si de aceea se mai numesc dia(a desparti)+ bolos(partile), deci diavoli.
  Este ca si o informatica cereasca in care energiile sublunare sunt mediul in care te pandesc hackerii cautand sa isi puna propria lor parola pe sufletul tau. De aceea se vorbeste despre vamile vazduhului de care poti trece daca iti rezolvi intai scurtcicuitele proprii adica pacatele ca sa nu aiba diavolii unde sa isi conecteze mufele.
  De aceea este nevoie de post, pentru echilibrarea energiilor, de spovedanie pentru ca preotul (ca un informatician sa te deviruseze) sa iti dezlege pacatele si apoi sa te impartasesti cu Hristos ( pentru a-ti reformata hardul si reinstala sistemul) si sa ai si mirungerea (care este ca un firewall) si abia apoi sa incepi sa traversezi sublunaritatea ca sa ajugi la cer

 185. gil spune:

  claudiu !!trezeste te!!sti ce inseamna sa fi ortodox???sa marturisesti doar ce marturisesc sfintii!!!daca ce spui tu nu au spus sfintii un ortodox nu te crede !!sfintii au spus chiar mai mult decat avem nevie ca sa ne mantuim,asculta tu de sfinti si nu veni tu cu luna si cu stelele verzi sa ne dai praf in ochi!!daca tu esti aburit si ti se pare ca esti prea destept,afla ca trebuie sa te faci prost ca sa fi destept daca vrei sa fi ortodox!!ori cum nu esti ortodox canta la alta masa!!

 186. claudiu din Timisoara spune:

  Draga Gil,

  Iti multumesc pentru observatie desi mi-ar fi placut sa fie in duhul iubirii asa cum se cuvine unui ortodox
  Am incercat sa iti raspund insa se pare ca parintele nu a considerat adecvat raspunsul meu si nu l-a aprobat spre publicare. Asadar fac ascultare.
  In privinta marturisirii sfintilor cred ca bine este a studia, toti aceia care vrem amanunte, documentele sinodului al 2-lea ecumenic din sec 4 cand s-au dezbatul energiile umane si cele dumnezeiesti. Categoriile pe care le-am amintit nu le-am inventat eu ci ele sunt cuprinse in invatatura teologica, desigur ca pentru aceia care au studiat teologia ortodoxa, nu ca autodidacti, ci ca studenti ai celor competenti in domeniu.

  Ma bucura entusiasmul tau ortodox

 187. gil spune:

  draga claudiu mi ai vorbit frumos si iti multumesc!!DAR ALTA ESTE BOALA!!!daca asa au spus sfintii foarte bine!!!dar aici nu este locul si nici vremea pentru alt subiect decat ereziile de acum,este ca si cum unui om ii curge sange din picior si tu ii spui sa vada o masina de lux!!cei de aici si nici eu nu prea avem siguranta despre energiile astea,problema este ca si eu am facut vrajitorie si a spune ceva despre energii unor incepatori incapatinati ca cei ce comenteaza pe bloguri mi se pare ceva rau!!nu putem noi acum fara un sfint linga noi sa vedem care sant energii omenesti care sant dracesti si care dumnezeiesti!cei ce comenteaza nici nu stiu ce cauta!!pe ei nici nu i intereseaza credinta preotului!!deci nu i intereseaza Duhul Sfint pe care daca nici nu stiu ca trebuie sa l caute pai cum sa l gaseasca!toate bune!

 188. Claudiu din Timisoara spune:

  Draga Gil,

  Ai dreptate ca in contextul legat de emisiunea de la care a pornit acest desfasurator de opinii personale e foarte greu sa gasesti cuvinte potrivite pentru toti deodata. Am sa incerc pe viitor sa raspund personal celor care cauta raspunsuri. Cat despre ceilalti care, in ciorba de dezinformari fiind, nu stiu ca despre Dumnezeu si adevarul revelat de El exista mai multe referinte decat pentru orice in istoria umanitatii le pot spune ca oricate se vor intampla si orice vor crede sau vor face oamenii cele hotarate de catre Dumnezeu nu se vor schimba, ci se vor implini. Cu alte cuvinte invatatura lui Dumnezeu nu se poate invechi, nu poate fi depasita si ca atare oricare alta religie sau credinta particulara sau publica nascuta din amestecul mai multor credinte si stiinte sau politici publice, cu toate demonstratiile lor, nu pot detrona Adevarul intrupat si inviat din morti.

  Si pentru ca un om care traieste doar dupa capul si inima lui undeva in jungla nu poate fi decat un salbatic, aduc aminte ca este nevoie de indrumator pentru devenire. Altminteri cu toata relatia directa cu „divinitatea” si, cum spun liber-cugetatorii, fara nevoia de intermediar, nici un copil nu va invata suficient de unul singur pentru binele lui. De aceea este nevoie de preoti oricat de mult ne-am simti jigniti sau ofensati in amorul propriu de oameni „atotstiutori”.

  La fel cum fiecare om pentru a se trata nu are timp si nici posibilitati sa redescopere medicina si de aceea are nevoie de un medic. Tot asa fiecare om pentru sufletul sau are nevoie de preot.

  Doar sub indrumare si conform „specificatiilor” putem sa ne indreptam in mod constient si voluntar catre primirea Duhului Sfant.

  Altminteri totul este la nimereala. Si vorba unui sfant: „cand fiecare e de capul lui, atunci dracul e cu fiecare”. De aceea este nevoie sa li se spuna oamenilor adevarul, pentru ca macar unul din cati asculta sa se indrepte catre adevaratul Dumnezeu.

  Cam asa banuiesc ca intelegi un discurs crestin ortodox in limite generale pentru a putea fi inteles si urmat de catre toti care vor vrea.

  Pentru ca si Domnul Iisus Hristos a spus: „CINE VREA sa-mi urmeze mie”

  Doamne ajuta!

 189. gil spune:

  claudiu iarasi ai vorbit foarte frumos,dar iar ai gresit!daca tu spui si de sfinti am sa ti spun ce spune Sfintul Ignatie Breanceninov pentru cei ce traim acum:dupa ce primim un sfat de la un preot sa mergem acasa si cu rabdare sa vedem daca ce ne a spus este conform cu sfintii parinti!! caci toti sfintii ne avertizeaza ca acum avem mult de cautat pana gasim un preot adevarat!citeste si tu ca spune sfintul Averchie:daca in aceste vremuri vei gasi un om cu care sa te intelegi inseamna cel mai mare dar de la Dumnezeu !!! astea sant vremurile!!daca nu dai medicamentul potrivit pentru boala ta degeaba iei alt medicament!eu sant total impotriva celor care judeca de capul lor! cineva care vrea sa se mantuiasca trebuie sa gandeasca dupa sfaturile sfintilor si cum un sfat verbal nu gasim acum trebuie sa cercetam scripturile ca acolo e apa vietii …ai incheiat cu cuvinte dumnezeiesti dar faptele sant lumesti!Hristos spune sa i urmam Lui ! adica sa vedem ce vrea Domnul si nu ce parere are preotul x sau pr Y,ca nu conteaza parerile!!ce trebuie sa facem gasim in sfaturile sfintilor,numai ca gandirea oamenilor de acum se scirbeste de sfaturile sfintilor si se ascunde in :parintele mi a spus!! asa si eva a zis :dracul mi a spus !

 190. Claudiu din Timisoara spune:

  Draga gil,

  Dumnezeu sa-ti ajute !

 191. niculina spune:

  dostoievski: „daca pe patul de moarte as fi si cu adevarul irezistibil mi s-ar dovedi ca nu-i Hristos Adevarul, eu tot cu El as tine !” si condamnat la moarte fiind, cand era pe esafod i-a venit gratierea ! deci nu i-a trecut Dumnezeu cu vederea marturisirea lui..!
  o fi „reprezentand” masoneria sau alte forte anti-Hristice.
  Dumnezeu sa-l ierte si sa-i redea lumina mintii !

 192. adrian spune:

  ”Odata ce a venit vorba despre hula, vreau sa va rog sa-mi faceti un serviciu in schimbul acestui cuvint al meu si al socotelii mele si anume: sa-i opriti pe cei din oras care hulesc impotriva lui Dumnezeu. Daca auzi pe cineva pe la rascruce de drumuri sau in piata hulind pe Dumnezeu, apropie-te si probozeste-l. Si daca va fi nevoie sa-l lovesti, nu pregeta, loveste-l peste fata, rapune-i gura, sfinteste-ti mina cu lovitura, si daca te vor invinui, te vor tiri la judecata, mergi acolo. Si daca judecatorul in fata judecatii te va chema la raspundere, spune-i cu indrazneala ca acela L-a hulit pe Imparatul Ingerilor, caci daca sint vrednici de pedeapsa cei ce il hulesc pe imparatul pamintesc, atunci cu atit mai virtos trebuiesc pedepsiti cei ce Il hulesc pe Celalalt Imparat. Crima este aceeasi: jignirea facuta in fata lumii, de aceea oricine poate sa invinovateasca (pe faptas). Sa stie si jidovii, si elinii ca crestinii sint pastratorii, aparatorii, cirmuitorii si invatatorii cetatii, si fie ca acelasi lucru sa-l afle si curvarii si desfrinatii ca tocmai ei trebuie sa se teama de robii lui Dumnezeu ca, daca si vor vrea sa spuna ceva asemenea, sa caute bine imprejurul lor si sa tremure si de umbre, avind frica ca nu cumva vre-un crestin sa auda, sa nu se napusteasca peste ei si sa nu-i bata virtos.”

  (Sfantul Ioan Gura de Aur – Omilia I despre statui, p. 30)

 193. gil spune:

  draga claudiu din timisoara iti spun ca si eu am crezut ce crezi tu acum !!! si eram tare mandru !! dar au trecut anii si am vazut ca grseam foarte frumos !! o sa vezi si tu daca nu mai amesteci minciuna cu adevarul ca este o teorie yogina diferita de cea crestina !!stiu ca te doare daca spune cineva ca gresesti mai ales ca tu nu vrei sa gresesti !! spune tu aici cu curaj ca nu ai citit decat carti crestin ortodoxe!! si nu o sa spui pentru ca tu ai crestinat dupa mintea ta scrieri ale lui patanjali,budha,said baba..

 194. Claudiu din Timisoara spune: spune:

  Draga Gil,
  dupa cate ai observat am incetat sa-ti mai raspund.
  Imi pare ca faci parte din trupa lui Corut si muriti de ciuda ca nu puteti acuza evreii ca au prostit lumea cu religia lor pentru ca exista dovezi chiar si in alte parti si culturi ale lumii ca Domnul Iisus Hristos este fiul lui Dumnezeu.
  Alt motiv nu vad pentru care tu ai fi deranjat de dovezile acelea, decat daca esti obtuz ca tranul care a gasit pestisorul de aur si cand pestele i-a spus: tarane lasa-mi viata si iti indeplinesc orice dorinta, taranul a calcat in picioare pestele raspunzandu-i: Cui spui tu taran, mai?

  Sper ca parintele sa-mi aprobe acest mesaj ca drept la replica. Oricum nu am sa iti mai raspund

 195. silviu spune:

  Spune Sfantul Siluan:

  „Sunt oameni care doresc vrajmasilor lor sau dusmanilor Bisericii pierire si chinurile in focul iadului. Ei gandesc asa pentru ca n-au invatat de la Duhul Sfant iubirea lui Dumnezeu, caci cel ce a invatat aceasta va varsa lacrimi pentru intreaga lume. Tu zici: „Cutare e un criminal si e bine sa arda in focul iadului”. Dar te intreb: „Daca Dumnezeu ti-ar da un loc bun in rai si de acolo ai vedea arzand in foc pe cel caruia i-ai dorit chinurile iadului, nu-ti va fi mila de el, oricine ar fi, chiar daca e un dusman al Bisericii?” Sau vei avea si tu o inima de fier?”.

  „Trebuie sa avem un singur gand – spune Sfantul Siluan: ca toti sa se mantuiasca”.

  „Domnul e iubire si El a dat pe pamant Duhul Sfant Care invata sufletul sa iubeasca pe vrajmasi si sa se roage pentru ei, ca ei sa se mantuiasca. Aceasta si este iubirea”. „Sufletul sa aiba mila de vrajmasi si sa se roage pentru ei, pentru ca au ratacit de la adevar si merg in iad”.

  „Cine poarta in sine pe Duhul Sfant, chiar daca nu mult, acela se intristeaza pentru toti oamenii ziua si noaptea, si in inima lui ii este mila pentru orice zidire a lui Dumnezeu si mai cu seama pentru oamenii care nu-L cunosc pe Dumnezeu sau se impotrivesc Lui si care, pentru aceasta, vor merge in focul chinurilor. El se roaga pentru ei ziua si noaptea, mai mult decat pentru sine insusi, ca toti sa se pocaiasca si sa cunoasca pe Domnul”. „Doamne, toate noroadele sunt lucrul mainilor Tale; intoarce-le de la ura si rau spre pocainta, ca sa cunoasca toate iubirea Ta”.

 196. gil spune:

  claudiule din timisoara nu sti nici tu ce vrei sa spui! nu trebuie sa mai scrii daca nu vrei dar intreaba pe alt comentator daca intelege ce vrei tu? spui tu ca era o conventie antica in legatura cu energiile..intre Sf Ilie si satanisti? nu nu nu mai comenta ca nu are nimeni nimic de comentat la balivernele tale !de codrut am zis ca e nebun,ca evreii care continua sa nu l recunoasca pe Hristos lupta sa l puna sef al lumii pe antihrist stie toata lumea..ce vrei? pentru silviu:pentru vrajmasii lui Hristos sfintii au spus:anatema!cu parere de rau au spus o dar au spus o ca sa nu inteleaga altii ca tine ca se poate si altfel decat cu Hristos! si imparatul sfant Constantin cel Mare si Sf Stefan cel Mare si alti sfinti imparati au ucis oameni rai,cu parere de rau au facut o dar au facut o!si de diavoli sa ne para rau ca se pun cu Dumnezeu dar noi ii blestemam mereu!!iti trebuie putin discernamant silviule!

 197. troglodit spune:

  # cineva spune:
  februarie 4, 2010 la 20:17

  Cand Dumnezeu ne-a creat nu cred ca a avut in plan si religiile.
  Religia este un sistem de credinte (dogme) și de practici (rituri) privind sentimentul divinității și care îi unește, în aceeași comunitate spirituală și morală, pe toți cei care aderă la acest sistem.
  Poti crede in Dumnezeu si fara sa aderi la vreun sistem de acest gen. A zis Dumnezeu ca avem nevoie de intermediari?
  Sunt satul de razboaiele dintre ortodoxi, catolici, musulmani, mozaici, etc. Cel mai tare ma distreaza razboiul “dreptilor” ortodocsi impotriva “ereticilor” catolici care, saracii de ei, vor ajunge direct in iad pt ca au plecat de la “dreapta” credinta.
  Cred ca Dumnezeu rade de nu mai poate.
  Dumnezeu nu are nicio legatura cu religia.
  ….vai,vai,vai…de trei ori vai…firea omului este ortodoxia,care nu este altceva decit, dreapta intelegere a lui Dumnezeu-Taticul nostru- si dreapta(normala)cinstire adusa de om(copilul)lui Dumnezeu(Taticului)…este foarte usor de inteles daca esti sincer si cinstit in cautarea ta…numai cine cerceteaza asa,afla si intelege drept cuvintul Adevarului.Dumnezeul cel adevarat este Unul si la fel si Adevarul este Unul,nu pot sa fie cu adevarat doua adevaruri sau doi dumnezei…dar in lume exista fenomenul acesta si oamenii isi fac dumnezeii lor dupa credinta lor deviata si o multime de adevaruri spre bucuria diavolului care ride de nu mai poate…Dumnezeul cel adevarat cu siguranta plinge,NU RIDE,din aceasta cauza…cerceteaza mai adinc in strafundul inimii tale prietene si daca iubesti adevarul si nu minciuna,vei avea o mare surpriza …dar pina atunci ai grija in CE CREZI,in CINE CREZI,la CINE SLUJESTI si la CINE te INCHINI ca din cite ai scris tu pe aici nu e Dumnezeul cel adevarat…e unul fals… facut cu ajutorul intelepciuni lumesti(desertaciune)…mindrie luciferica…amagire…intuneric…Dumnezeul cel adevarat este DRAGOSTE, este LUMINA…cu o lacrima de iubire de la un troglodit…VINO DOAMNE.amin.

 198. crip71 spune:

  claudiu din Timisoara
  cu durere va spun ( poate si altii v-au spus-o ) ca nu sunteti crestin ortodox , ci ati cazut intr-un gnosticism aberant cautand sa impacati capra si varza ( adica yoga si crestinismul ) .Nu se poate asa ceva , este imposibil . Rezumati-va la invatatura sfintilor nostri dragi si nu mai cautati sa expicati ceea ce nici ei nu au indraznit sa explice . Sa lasam Tainele lui Dumnezeu sa ramana Taine . Stiu ca este greu , dar nu imposibil . Va doresc din tot sufletul sa va lumineze Bunul Dumnezeu si sa va intoarceti la Dreapta credinta pentruca sunteti un om sincer si aveti multa bunavointa , dar din pacate mediul va strica .Doamne ajuta !

 199. hans spune:

  Am citit pana pe la jumatate comentariile dar nu am mai rezistat. Am citit pentru ca speram ca macar cativa sa vorbeasta in apararea logicii. Cineva a spus o propozitie… si cam atat. Groaznic! Mi-e rusine si teama in acelasi timp sa traiesc intre oameni atat de plini de ura si ceea ce e mai rau, manipulati si indoctrinati pana la Dumnezeu – la figurat si la propriu in cazul acesta. Biseriile se pare ca stau pe picior mare, le merg planurile, oamenii sar ca arsi cand se mai „trezeste” cate unul sa vorbeasca pro ratiune, pro realitate…
  Macar stiu la ce sa ma astept cand va veni vremea sa iau la randul meu atitudine. Citesc aici mii si mii de randuri in care e pomenit Dumnezeu, Iisus… nici un argument, n-are nimeni nici o treaba. Poate Corut si altii sa vina cu oricate dovezi istorice, geologice, astronomice, logice, nu conteaza. Extrem de grav dragi compatrioti. Par departe vremurile la care visez, in care oamenii (nu doar din Romania) vor lasa la o parte diferentele dintre ei si vor descoperi divinitatea din interiorul lor pentru un scop mai inalt decat simpla vietuire. Probabil nu le vom apuca in forma asta carnala de acum. Dar e de datoria noastra sa punem umarul pentru un viitor mai luminos.
  Celor care ati scris la greu laudandu-l pe parinte, pe Gigi, etc. va rog sa va mai luati cate putin timp in cate-o zi si mai ganditi-va. Cantariti si argumentele aduse si poate se mai aprinde cate un „beculet”. Va multumesc, numai bine!

 200. ceamainaiva:) spune:

  Parinte Savatie,
  Draga @Hans,
  Dragi forumisti,
  Ultimul mesaj dinaintea mea a transmis deja in mare parte ŞI ingrijorarea mea.
  Eu recunosc ca sufar de multa naivitate dublata de pe.atat de multa incultura DAR daca m.as hotari sa gandesc si sa „ma adancesc” in cautarea caii adevarului care ne va elibera pe toti, nu trebuie sa o fac in disperare si in groaza. DEJA PRIMUL PAS(de nivel de clasa intai) ma indeamna sa IMI FOLOSESC CREIERUL SI GANDIREA RATZIONALA.
  Ar fi fost frumos ca aceste zeci de pagini de discutii sa se desfasoare sub forma prezentarii de ARGUMENTE si bineinteles CONTRAARGUMENTE in sprijinul crezului fiecruia, izvoare istorice, si poate mai putine interpretari, asa incat niciun Pavel Corut sa nu mai aiba motiv sa afirme ca religia crestina este plina de oameni fricoshi, ignoranti care (o buna parte din ei) nici nu se obosesc sa.si studieze lecturile canonice.
  Ex: as dori sa aflu de la un crestin practicant care.si cunoaste bine religia (din pacate nu sunt de 3 ani in tara si voi ajunge la cartile necesare abia in cateva luni) de ce tocmai Evanghelia dupa Petru nu a fost canonizata, desi Papa se autointituleaza un urmas de.al sau, si tocmai astfel Biserica lasa pe atatzia „paveli corutzi” sa atace direct la esentză Crestinismul, afimand ca Ev. Dupa Petru se „bate cap in cap” cu Evangheliile canonizate de catre Biserica.
  Care este explicatia unui crestin ADEVARAT vis.a.vis de descoperirea unei urme de picior incaltzat de umanoid pe Terra, veche de 500 milioane de ani, in conditiile in care din scrierile crestine reiese ca ”Facerea” dateaza de acum aprox. 6000 de ani?
  Intrebarile sunt nenumarate, insa consider ca doar cu probe dovedite si argumente clare care sustin crezul fiecaruia, putem sa ne numim „in sfarsit” oameni „cu ditamai creierul in cap”(adika detinem aprox un miliard de neuroni in capushorul nostru) din care Cat la suta folosim? Si CUM IL FOLOSIM?
  Doamne ajuta!

 201. ieromonah savatie spune:

  @ceamainaiva,
  referitor la „Evanghelia lui Petru”. Neincluderea acesteia in canonul biblic se intemeiaza pe falsitatea ei. Nu exista o Evanghelia scrisa de Apostolul Petru, ci doar una semnata in numele lui, asa cum exista un pseudo Toma, un Pseudo Iacob si altele. Obiceiul de a semna in numele unei autoritati recunoscute in epoca era o moda a timpului. Excluderea acestei pseudoevanghelii din canonul biblic nu este o respingere a personalitatii Apostolului Petru, cum prosteste afirma Corut si cei ca el, deoarece numita „evanghelie” nu apartine Sfintului, iar pe de alta parte canonul biblic contine doua Epistole ale Sfintului Apostol Petru. Confruntind pseudoevanghelia cu cele doua epistole si cu Evangheliile celorlalti evanghelisti e simplu sa deosebesti diferenta de stil si de idei.

  Evangheliile apocrife (despre care am si scris), au fost publicate in romana la editura Polirom si nu prezinta un pericol pentru intelegerea canonica a istoriei crestinismului. Speculatiile se adreseaza doar publicului neinstruit teologic si se face de oameni care ei insisi sint neinstruiti sau mincinosi.

 202. VladR spune:

  @cea mai naiva

  Referitor la datarea cu carbon: este o metoda nesigura de a stabili vechimea unor obiecte (se poate stabili cu o cat de cata precizie doar pana la aproximativ 50.000 de ani in urma). Vezi si aici, daca nu ma crezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Radiocarbon_dating

 203. ceamainaiva spune:

  ce cadou frumos… Va multumesc!!!
  Cum sa nu te cred, @Vlad? VREAU SA TE CRED!
  Si ma plangeam ca ingerul meu pazitor si.a luat vacantza toata aceasta saptamana cat am fost gripata.
  Cred ca este momentul sa IMI RECUNOSC CU TRISTETZE INCULTURA si NEPUTINTZA DE A MA CONCENTRA SA CITESC MAI MULT DE CATEVA RANDURI
  dar,tot aici si acum, asa cum Mariei Magdalena i s.a revelat intr.o sutime de secunda CALEA, ADEVARUL SI VIATA,asa imi dau eu cuvantul in fatza binecuvantatului Parinte Savatie Bastovoi si a multitudinii de ingeri care simt ca ma inconjoara, ca vara asta voi bifa lecturarea SI MAI ALES APROFUNDAREA catorva cartzi vitale pentru orice FIINTA purtatoare de HAR AL DUHULUI SFANT.

  Parinte, sa stiti ca duhovnicul meu din Iasi mi.a dat prima oara sa citesc o carte minunata de.a dumneavoastra. FITI binecuvantat pentru ceea ce sunteti si pentru stradaniile si ostenelile dumneavoastra!!

  Inca o intrebare in legatura cu tema: de ce nu apar totusi, de fiecare data cand e nevoie, voci ale Bisericii care sa combata clar si precis aceste „nisipuri miscatoare” care bulvereaza si oameni de buna credintza, dar cum preabine ati spus, inculti si usor de manipulat(poate data viitoare intratzi Sfintia Voastra sa spuneti aceste lucruri ATAT DE IMPORTANTE in direct….). Eu cred cu ardoare ca multa lume este pur si simplu intimidata, lipsita de fortza, de energie ca sa combata din start din interioul si crezul propriu astfel de atitudini anticrestine. In schimb daca teologii care ar trebui totodata sa fie si buni psihologi daca tot sunt numitzi doctori de suflete, ar investi un timp anume pt a discuta cu cat mai multi oameni obisnuiti, simpli si cinstiti si curati in felul lor, DACA AR ASCULTA FARA SA-I JUDECE, a le cunoaste necazurile si framantarile cele adanci (obstacolele in calea păcii interioare) le.ar putea recastiga increderea si disponbilitatea.
  Si nici n.as avea tupeu sa spun lucrurile acestea daca nu as avea si un exemplu atat de drag: Maica Siluana. Apăi daca nu.i ia Maica pe toti de la „primii pasi” si.i duce la desfatarea deplina a suf letului intru Hristos! Indraznesc sa cred ca pe aceasta linie ar trebui sa se lucreze si la Bucuresti,nu? Si apoi vom ramane surprinshi cum va inflori in toate privintzele România, floarea noastra cu milioane de petale!

  Romanii sunt un popor DE TAINA care a ramas neatins si nedegradat in multe privintze! Unele adancimi ale sufletului romanesc sunt inexplicabile oricarui alt popor!
  Ma inclin de fiecare data cand imi amintesc vorbele lui Dan Puric: „Romania este tzara in care s.a ales primarul mort”, cand anul trecut intr.o localitate unul din candidatii la primarie a decedat cu cateva zile inainte de alegeri, dar asta nu l.a oprit sa câshtige, fiind votat in procent de peste 80 la suta.
  „PĂI E MORT!!!!”……..
  „Pai si ce? Daca.i bun…………”
  Daca.i povestesc unui austriac asha ceva…… O sa faca iarashi fatza aia surprinsa si nedumerita cu care deja m.am obisnuit demuuuult 🙂 🙂 🙂
  Inca o data va multumesc. Ma simt ocrotita si…. stiu ca trebuie sa intorc inzecit inapoi.
  La toamna ma intorc cu rezumatele!!! 🙂 🙂 🙂
  Bucurie!

  Georgiana

 204. VladR spune:

  @Georgiana

  Iti recomand Talcuirile la Cartea Facerii de catre Pr Seraphim Rose. Acolo parintele discuta mai pe larg despre relativismul datarii cu carbon. De asemenea pe acest subiect si nu numai poti citi si Homo Americanus de Pr Gheorghe Calciu Dumitreasa.

 205. alin spune:

  Poate nu detine d Corut adevarul absolut,dar il intreb si eu pe d Becali ce fac sfintii parinti pt acest neam,incropind averi,find in slujba unor oameni politici care exploateza,infometeaza si extermina populatia.Nu este regula generala,nu vreau sa arunca o vina asupra tuturor,dar nu am vazut niciun cleric cerand socoteala mai marilor tarii pt nelegiuirile facute.Parerea mea sincera este sa nu ne lasam inselati de cei ce discrediteaza armata,sri,au motivele lor oculte,eu cred ca sunt singurii care pot lupta cu aceste puteri inslujba tarii,a poporului pt care au depus un juramant.

 206. emil spune:

  Parinte Savatie
  Am citit multe pareri pe forum si intr-adevar observ cu bucurie ca sunt destui romani ce ar fi dispusi sa se sacrifice pentru Hristos si Credinta noastra ortodoxa.
  Bineinteles ca acesti crestini ortodocsi ce stiu sa utilizeze internetul sunt o minoritate comparativ cu ceilalti frati crestini ortodocsi din mediul rural, ce duc o viata mult mai simpla intr-o legatura permanenta cu Sf. Traditie Ortodoxa si cu constinta jertfei pentru Hristos( aici se includ si cei trecuti de prima tinerete)
  Dar am o nelamurire referitoare la toate aceste discutii de pe aceste forumuri(in special ortodoxe), ce au tendinta de a aluneca spre un soi de polemica.
  Eu unul dupa ce citesc mai multe comentarii ma simt cam tulburat. Am putut observa ca acest internet prin toate functiile lui, chiar si cele folosite pentru o buna intelegere a ortodoxiei nu prea au darul sa-ti aduca o pace sufleteasca. Ce ciudat, acum se vorbeste(dezbate) si se scrie intr-una despre diferite nereguli politice,sociale,religioase dar se vede ca asta nu-l impiedica pe diavol sa atraga de partea lui multi oameni(in special tineri ortodocsi) in fiecare ceas. Avem din pacate mintea incarcata cu prea multe lucruri,chestii etc care altadata nu erau in creierul omului. Oare chiar avem o gena slabanogita in timp, sau poate suntem asa dependenti de comoditate si comfort, oare o sa reusim vreodata sa creem o armonie intre tehnica,comoditate,comfort si rugaciune,trezvie,iubirea aproapelui…
  daca se poate astept un raspuns.
  Doamne Ajuta

 207. alien spune:

  In vremurile de pe urma,multe minti vor fi inselate..Oameni buni aveti biblia cea mai veche carte,luati si cititi..in aceasta lume stramba este singura certitudine.Si totusi sa nu aruncam cu hule unii impotriva altora,cartile lui Corut multe sunt fictiune,insa snt si multe care ajuta cetateanul de rand si macar pt faptul ca vrea sa faca ceva pt oameni si pt mine inseamna mult,insa nu inteleg de ce pt a achizitiona o carte cer toate datele ,buletin,serie,cnp?sper sa nu fie intrusi care in numele lui tepuiesc oamenii increzatori…

 208. cernavodean spune:

  Puterea Creatorului Suprem sta in inteligenta, cultura, progres pentru binele omenirii. Fanatismul de orice fel nu este benefic nimanui. Sa te „rogi” si sa-l „preaslavesti” pe Dumnezeu cu copy-paste pe internet este chiar impotriva doctrinei crestine. Sa fi calugar la o Manastire, sa navighezi pe internet, unde sa te crezi un „Apostol care umbla cu intesitate si alunga diavolii” este un mare pacat in fata lui Dumnezeu! A fi habotnic este un mare pacat in fata lui Dumnezeu. Voi credeti ca daca am fi cu totii oameni cititi, inteligenti, creatori, daca am studia pentru ca toti oamenii sa traiasca mai bine, credeti ca l-am mania pe Dumnezeu? Crede si nu certata este o mare minciuna! Daca nu ne-am mai ruga in biserici si catedrale de milioane de euro si ne-am ruga pe o pajiste cu o cruce de lemn in fata, l-am mania pe Dumnezeu? Daca in loc de manastiri la fiecare intersectie de drumuri am construi camine de batrani unde calugarii printre rugaciuni ar fi si infirmieri pentru batrani, l-am mania pe Dumnezeu? Asta am invatat eu de la Pavel Corut! Pavel Corut este foarte departe de a fi un sfant si nu toate ideile sale pot fi luate de bune! Cine sunteti voi fariseilor care va „rugati” pe internet sa numiti diavol o „oaie” a lui Dumnezeu, fie ea si ratacita?

 209. mirela spune:

  Eu sunt o persoana liber cugetatoare si cei care se simt ofensati de ideile revolutionare,demonstrabile,
  pertinente sa se abtina de la comentarii aberante.Puterea religioasa a dominat omenirea cca 2000 de ani si este imposibil sa recunoasca basmele de imbrobodit copii si adultii din pacate cu ele.Recititi din nou cartile din scoala:stiinta,
  anatomia,biologia,genetica etc si trageti singuri concluzii.O analiza puteti avea si asupra astrofizicii si astronomiei carti considerate neinteresate de Min.Educatiei.Va multumesc!Sunteti liberi la pareri contrare ca si dumnealui.Retineti in lume sunt 3 puteri importante:religie,politic si economic…

 210. viorica spune:

  @mirela
  Si daca nu este asa?
  Iesiti putin din manualele de scoala…. Care dintre stiinte demonstreaza ca Cel Care noi credem ca este Creatorul lumii si Caruia ii slujim liberi fiind – Dumnezeu – ar fi basm? Pana acum nimeni dintre oameni, cu toata stiinta, n-a dat viata unui parameci sau amibe macar, celulele stem se recolteaza din tesut viu…
  Puterile de care ziceti sint toate ale lumii materiale care, in sine, nu are putere – doar se vede cum se surpa … Deci?

 211. big_bang spune:

  aloooooooooooooo….trezitiva oameni buni..2000 de ani aceasta rasa umana a fost mintita de crestinism..noi popoarele din balcani credem in isus..musulmanii il venereaza pe mohamed…chinezii pe budha…care este reala credinta?niciuna….stiti ce..eu m_am hotarat sa venerez soarele…pot sa il vad,imi ofera caldura,lumina…si tot o viata traiesc..acei ce cred in mantuieli si reinvieri traiesc de doua ori?

 212. bela spune:

  Sint din Satu-Mare.Un oras modest.Strazile sint aratura.Nu sint fonduri pt.a le moderniza. In schimb sint mai multe biserici decit crisme.ar fi bun sistemul american. Vrei biserica? Cumpara teren, construieste bisericasi plateste popa. Nu din banii contribuabililor! Manastirile desfiintate!Sint ascunzatori pt.trintori. La lucru, nu la intins mina. Azi, meseria de popa e mai banoasa ca cea de avocat.

 213. VladR spune:

  Bela, vino la Bucuresti unde meseria de avocat e mai banoasa decat cea de popa. Ai un tiz in Capitala, care nu e avocat, dar face bani buni din drepturile de autor, in plus a fost si sef de uniune a unei minoritati discriminate pozitiv in ultimii ani:)

  Apropos, sunt popi si preoti, asa cum sunt juristi si avocati. Probabil nu faceai diferenta. 😉

 214. viorica spune:

  @ bela
  Multumim pentru vestea buna, asa si trebuie sa fie: mai mare grija pentru insanatosirea sufletului si nu pentru pentru pieirea lui…
  Lacasurile sfinte au rasarit din dragostea stramosilor pentru Dumnezeu si marea grija pentru noi urmasii – frumoasa mostenire! Noi ce lasam urmasilor, strazile aratura?
  Asa pateste tot cel care-si vinde cusma ca sa stea in crisma !

  P.S. Am fost in Satu-Mare si nu mi s-a parut a fi sat cu semafoare sau oras modest

 215. Eu am hotărât să-l iert… Iartă-l Doamne, că nu ştie ce face. Sau… de unde nu e, nici Dumnezeu nu cere. Nu ştiu dacă mai bea sau nu (sigur a baut, din câte ştiu), dar proiectează false gânduri de sfinţenie personala, lucru suspect. Îţi trebuie cap ca să bei, lucru cam greu pentru domnia sa. De haosul lecturilor sale nu mai vorbesc. De elucubraţiile scrise sau vorbite, nici atât. Mi-e milă de el. Chiar e un suflet chinuit.

 216. Mai adaug faptul că se străduie sub diverse avataruri să-mi răspundă securistic pe blog. Cam cretin, aş zice, pentru că are o amprentă distinctă în a nu pune virgulă între subiect şi predicat şi a nu lăsa spaţii după virgulă şi punct, punct şi virgulă. Pare-se, e cam târziu să înveţe limba română.

 217. Mircea spune:

  De ce voi habotnicii religiosi folositi aceasta unealta a diavolului intitulata calculator?

 218. joomla spune:

  joomla…

  […]Despre Gigi Becali, Pavel Coruţ şi Patriarhia Română « Savatie Baştovoi[…]…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: