„Noua Ordine Mondială”: Cabral şi Marius Ianuş înfruntă blogosfera ortodoxă

Am primit pe email acest articol de la Marius Ianuş, apărut în ultimul număr al revistei VIP,  (ce-l are pe Cabral pe copertă) şi am hotărît să-l public aici, ca să-l poată vedea şi ceilalţi autori ortodocşi, pomeniţi în articol, dar care nu citesc VIP (cum nu o citesc nici eu). De altfel, văzînd numărul mic de intrări pe pagina originală, m-am gîndit că poate e o strategie de-a VIP să-şi crească audienţa, scriind despre Ortodoxie? Oricum, viitorul omenirii e ortodox, căci Noua Ordine Mondială stă să cadă, povîrnită de călugări.

Calugarii de pe bloguri infrunta „Noua Ordine Mondiala”

Editorial VIP (de Marius Ianuş)

Abia ce s-a stins flama violeta a agre­sarii parapsihologice a familiei Geoa­na, ca motoarele teoriei conspiratiei mondiale au prins sa duduie mai ceva ca economia defunctului Guvern Nastase. Vifor­nita anti si promasona e livrata in direct pe internet si la televizor si a prins in mrejele ei lume pestrita, personaje cu tresaltari de gindire si intorsaturi lingvistice de chelneri beti, de tip Pavel Corut, fosti puscariasi pocaiti, cum e saccsiv, facut cunoscut de parintele Danion Vasile, si el unul dintre adeptii teoriilor antimasonice, si alti cunoscuti formatori de opinie ortodocsi.

Dupa ce ne intreaba insidios daca nu cumva americanii ar fi provocat cutremurul din Haiti si ne-ar fi transmis asta prin filmul 2012, Sfintia Sa Savatie Bastovoi ne da si raspunsul, citind din Bernard Russel, filozof rationalist, „laureat al Premiului Nobel“ (de ce sa lipseasca Nobelul din ghiveciul conspiratiei?): „Reducerea numarului populatiei este un bine necesar pentru dezvoltarea lumii“; „Populatia nu va cunoaste felul in care i se inoculeaza convingerile. (…) Exista insa doua puternice forte care se opun unei astfel de politici: una este religia, iar cealalta este patriotismul…“ si alte prostii.

Ce l-a apucat pe bunul meu prieten Savatie? L-a smintit succesul conspirationist pe care il are pe internet saccsiv? I s-au sters din minte rolul si puterea Demonului si a ajuns sa le puna in circa unor bieti oameni conspiratii pe care, cit de egoisti ar fi, nu le pot ridica? Sa fi uitat Savatie ca Dumnezeu lucreaza cu cangi dureroase pentru a ne smulge curati din carnea si viata asta? Si ca e mereu prezent linga noi? Nu a trecut nici o luna de cind am vazut intr-o minastire o icoana plingind… Dumnezeu are icoane de pinza care pling, ginduri infinite si o putere care transcende orice gind sau fapta umana. De unde sa stim noi caile Lui? Se poate sa fie oameni care s-au pus in slujba Satanei, oameni care si-au vindut sufletele pentru citiva ani de prosperitate aici. Dar ce importanta are? Ce putere au ei in fata lui Dumnezeu? Si ce cauta in ciorba asta nationalismul? Statele nationale au aparut recent, la initiativa unor francmasoni…

Savatie, dragul meu prieten, te inseli. Blogul si mintea ta sint minunate asa cum sint, tu nu ai nevoie de astfel de enormitati conspirationiste ca sa te faci ascultat. Toti oamenii mor, pentru ca locuiesc in bucati de materie, de finit. Sa nu uitam asta.

79 Responses to „Noua Ordine Mondială”: Cabral şi Marius Ianuş înfruntă blogosfera ortodoxă

 1. tudor spune:

  parinte, se pare ca omul asteapta un raspuns din partea prea cuviosiei tale…

 2. Petru spune:

  Excelent! Deci nu exista nici o conspiratie!!! Ufff, in sfirsit, lucrurile sint limpezite. Ce bine! Bravo, VIP (VI=6; P=66; total=666). De ce P=66, si apoi 666 ? Pentru ca B. Russel nu exista in realitate, masoneria este un fel de gradinita pentru copiii sub 6 ani, pentru ca Davos este o statiune de munte unde iarna ninge cu fulgi de aur, pentru ca Danion Vasile si saccsiv au fost bagati la zdup (acolo unde s-au si nascut zilele trecute), pentru ca Parintele Savatie si-a pierdut talentul de a scrie si desena (scrie in VIP!), pentru ca Geoana si Basescu si alti minunati si puri politicieni au primit fiecare cite sase (6) premii Nobel pentru arta, si in sfirsit, pentru ca internetul este o iluzie… infinita!

 3. Toane Bune spune:

  Ce ma enerveaza cei care combat niste idei prin atac la persoana.

 4. ovidiu spune:

  Normal ca-i strategie.Orice reclama-i buna ,nu?In plus,din intrebarile lui „retorice”transpare multa ignoranta si autosuficienta.

 5. Saurian spune:

  @Petru: ce mă distrează cum se găseşte la oricine nu e de părerea noastră că are undeva pecetea fiarei ( faza cu VIP e cam forţată că ar fi numele fiarei ). Asta e ca sectarii care prin tot felul de calcule numai de ei inventate găseau data sfârşitului lumii. :))

 6. leo spune:

  Este o politica noua cred. Vinovati sunt cei care semnaleaza si atrag atentia asupra intentiilor unora, ci nu cei care au asemnea intentii!

 7. Marius Ianus spune:

  E exagerat să credem că nişte oameni la fel de muritori ca şi noi ar unelti întruna împotriva noastră.

 8. savatie spune:

  @Marius Ianus,

  Bine ai venit la ortodocşi! VIP contra blogosferei ortodoxe, o temă pentru un viitor editorial la VIP! Ia-l şi pe Cabral la comentat, că am văzut că e pe copertă 🙂 Apropo, Marius, mai cumpăra cineva genul ăsta de reviste?

 9. Marius Ianus spune:

  Dragă Savatie, revistele „de genul ăsta” nu au nimic rău în sine, atîta vreme cît noţiunea de personalitate e corect definită, iar imaginile nu sînt puse în pagină ca să stîrnească poftele oamenilor. Definirea adevăratelor personalităţi e problema multor oameni (şi, în consecinţă, a multor reviste de gen). Şi pe acest blog vorbiţi despre o personalitate, ce e drept cea mai importantă a lumii (şi de esenţă divină, fără îndoială). Dar pentru oamenii strînşi la picioarele lui Pilat nu Iisus a fost personalitatea demnă de a fi cruţată, ci… Barabas.
  O revistă gen VIP în care s-ar vorbi despre personalităţi adevărate (artişti, scriitori, călugări, profesori) ar fi o publicaţie deosebit de interesantă, tocmai pentru că adevăratele personalităţi ale spaţiului românesc sînt… ignorate.
  La VIP sîntem mai mulţi oameni care ne batem capul să menţinem un nivel jurnalistic onorabil în marea de mizerie publicistică din jurul nostru. VIP nu e Cancan sau Click, dragul meu…

 10. savatie spune:

  @ Marius Ianus,

  E bine, dragul meu. Un răspuns exhaustiv. Numai că, de cînd te învîrţi printre VIP-uri, mi se pare că ţi-ai cam pierdut simţul umorului 🙂

 11. crip71 spune:

  mai Mariusica mai , esti penibil ..
  ” toti oamenii mor , pentru ca locuiesc in bucati de materie … ” asa-i , toti oamenii mor , „dar nu-i tot una Leu sa mori , ori caine-nlantuit”
  Mai bine te faceai politician , ca le semeni foarte bine la discursuri … spui multe , dar de fapt nu zici nimic .

 12. Marius Ianus spune:

  @ Savatie. Dragă Savatie, nu, nu mi-am pierdut simţul umorului, deşi aş fi avut motive serioase să o fac ( stii povestea cu „Stare de urgenta”… ). Dovadă: citesc romanul tău foiletonat aici în paralel cu cel al lui Cristi Jandarm 🙂
  @ crip71, ne cunoaştem de undeva? Sau de unde atîta condescendenţă?

 13. acelas spune:

  care e diferenta intre „stat national” cum a capatat denumirea de cateva secole si „neamuri”, „popoare” ?? Astea-s lasate de Dumnezeu de cand lumea, din Scripturi …

  incultura crasa…

  pai ce, „cineva” a „uneltit” si cand Mantuitorul era rastignit si batjocorit pe Cruce ? Nu, doar satana si o „gloata” de anumiti oameni. Atat. Si nu stiu cum se face ca exact aia care L-au rastignit atunci au ce au de atunci incoace, pana (mai ales) in aceste zile si-L tot batjocoresc , si tot nu au terminat lupta si Il prigonesc si injosesc… fara de sfarsit.

  pai ei viseaza si acum la „mesia” al lor, unul care sa vina si sa la dea „imparatia” ….., dar nu Aceea, ci asta de aici, de jos, de pe pamant, ce treaba au ei? nicidecum Imparatia de Sus , a Legii si voii Tatalui din Ceruri pentru care a venit Hristos (si inca mai mult decat asta, cu mult mai mult …) si de care El le-a spus lor ca uitasera ..

  „doar nu esti si tu un maniac al „teoriei conspiratiei” ?? „. hai sa fim seriosi, pai pe asta mizeaza si ei … , sa-ti fie rusine ca poti crede asa ceva ( „fantasmagoriile astea” )

  sau ce treaba ai tu?, ca e Dumnezeu cu noi, in consecinta numai daca apasa pe un buton, ii face praf. Deci iti mai trebe nene sa te intrebuintezi atata, ce lupta, ce jertfa ? ca mantuirea este asigurata fratilor … . Doar noi suntem cu El ! Nu ? (iar satana singur …., eh, chiar daca isi face si el acolo… zilnic mii sute de mii de prozeliti …, milioane si in final poate miliarde, e singur si pana la urma va pierde! )

 14. Didi spune:

  „Very important papagal…”
  Nu trebuie o revista ca sa aduci oamenii in Biserica stramoseasca , cum nu cred ca personalitatile vietii ortodoxe romanesti fug dupa marire si laude desarte prin tot felul de publicatii marunte.
  Au murit demult editorialistii care se autocenzurau dintr-un ontologic bun simt.Ca atare acest articol trist din aceeasi revista vesela nu e cu nimic mai prejos fata de restul presei indigene.
  Fratilor unii se amuza intingand cate un bat prin gard crestinilor-ortodocsilor , ridicand asta la rang de fapta buna.
  Sa fim seriosi !!!
  Danion e parinte? Sa stiu sa cer o binecuvantare cu prima okazie !
  cele bune cu folos …..

 15. Saurian spune:

  @savatie: de ce sunteţi atât de răutăcios cu domnul Marius Ianus? Înţeleg că crip71 nu prea le are cu Duhul lui Hristos şi întoarcerea obrazului dar sfinţia voastră? Eu unul aş aprecia că a început să posteze pe acest blog şi i-aş explica unde greşeşte în loc să-l iau la băşcălie.

 16. savatie spune:

  @ Saurian,

  îl cunosc pe Marius de o grămadă de ani şi ne permitem să mai şi glumim, deşi în orice glumă există şi un adevăr, desigur. Asta ca să nu rămîi cu această impresie greşită despre ospitalitatea ortodoxă.

 17. eugen spune:

  Parinte, nu mai faceti reclama revistei ! Acesta este efectul articolului.

 18. GigiC spune:

  Domnul Ianus, imi aminteste de tanarul care a avut o „intalnire de sarbatori” (a se vedea articolul http://www.adevarul.ro/andrei_plesu_-_opinii/O_intalnire_de_Sarbatori_7_184251576.html ) cu Andrei Plesu. VIP-ul incearca sa puna niste intrebari, niste probleme referitor la lucruri despre care nu arata nici un lucru ca si-ar fi facut lectia. Adica , ar fi trebuit sa aiba la activ, in VIP ( 🙂 ) sau in alta parte o serie de articole erudite despre Istoria religiilor, a masoneriei, politicii economice etc. si pe urma sa puna acest articol despre teoriile conspirationiste. Asta as fi facut eu daca as fi fost in locul dl. Ianus ca sa nu cad in plasa tanurului evocat de Andrei Plesu. Daca as fi fost in locul ieromonahului Savatie i-as fi dat o castana amicala.

 19. IB spune:

  Nici nu stii ce sa faci…

  Sa razi cu lacrimi ca VIP tine lectii de duhovnicie?

  Sau sa plangi cu hohote ca simtul ridicolului e pe cale de disparitie la unii?

  Of, of…

 20. leo spune:

  Domnului Marius ar trebui sa i se explice lucruri elementare ale crestinismului cum ar fi faptul ca nu toti oamenii mor, caci insusi Domnul nostru Iisus Hristos ne-a asigurat ca: „Aceasta este pâinea care s-a pogorât din cer, nu precum au mâncat părinţii voştri mana şi au murit. Cel ce mănâncă această pâine va trăi în veac”(In 6,58) sau „Şi oricine trăieşte şi crede în Mine nu va muri în veac” (In 11,26).
  Trebuie sa mai stie ca cei care neaga conspiratiile de fapt neaga existenta diavolului. Dar nu imi fac griji pentru ca, avandu-l prieten pe Pr. Savatie, are o comoara de care sper sa profite la maxim! Si eu mi-as dori asemenea prieten! Doamne ajuta!

 21. Alin spune:

  @Marius Ianus:

  „I s-au sters din minte rolul si puterea Demonului si a ajuns sa le puna in circa unor bieti oameni conspiratii pe care, cit de egoisti ar fi, nu le pot ridica?”

  numele Adolf Hitler va spune ceva? Stalin poate? hmm, e posibil sa nu. Atunci Nicolae Ceausescu cu siguranta va aprinde un beculet.
  asta apropo de „bieti oameni” care „nu pot ridica”. iacata astia au ridicat state si imperii totalitare dar mai ales milioane de suflete la ceruri.
  fireste, in ei se vadea si puterea demonului. [dar mai ales in spatele lor.]
  va uitati prea mult la televizor, va spui eu.

  teoria conspiratiei nu ar exista defel daca nu ar exista in primul rand conspiratia. asa cum nici VIP nu ar exista daca n-ar exista „oamenii de la picioarele lui Pilat”. sper ca ati prins ideea. logica simpla.

  nu de alta dara va vaz baiet inteligent (cel putin suficient de inteligent incat sa scriti un astfel de articol in carele pozati in mintea lucida a natiunii si in bland spirit dojenitor…carele maine poimaine il puneti in randul talibanilor pe Parintele Iustin; pentru ca, nu e asa, de atata luciditate nu mai vedem nici cand judecata ne e afectata de prea mult scris pentru oamenii lui Pilatus).

  „Toti oamenii mor, pentru ca locuiesc in bucati de materie, de finit. Sa nu uitam asta.”

  Domnul meu, fie de sunteti crestin, fie de nu, atat va zic: lasati materialismul si puneti mana pe Carte. Ia vedeti, de ce oare mor oamenii? De fapt, poate va explica Parintele ce ii cu pacatul originar si cine ii Adam.
  Trupurile is simple „bucati de materie”? Pfff…eu inteleg ca la asa masura v-il pretuiti pe al dumneavoastra insa va invit sa nu generalizati.

  sa ma iertati pentru ironie si sa mi iertati dojana. ca tare usor ii sa dai cu parul cum fac eu si tare greu sa gandesti dincolo de aparente si sa ierti asa cum, sunt convins, veti face dumneavoastra.

 22. nea Anderthal spune:

  Doamne ajuta,
  VIP=Very Important Papagal
  Se pare ca slugile de la VIP au actionat la ordinul occultei care ne citeste blogurile !

 23. Eu cred că doar s-au băgat şi ei în seamă, la lucruri de care nu au habar. Şi nu numai ortoxia e atacată aici. Îi iau şi eu în lunetă, de-acum încolo. Deh, neoprotestant cu gloanţe mossadice, după temperament. Sunt nervos pe lume, în ultima vreme. Mai ales pe oamenii proşti (iertaţi-mi pleonasmul).

 24. Venus spune:

  Chiar nu se prinde nimeni?
  NU e vorba de teorie materialista, aici este o clara amenintare cu moartea, Parinte Savatie. Va roaga sa nu uitati ca toti oamenii mor… haha. Poate ca acest mesaj ar trebui sa il dea VIPurilor lui si nu ortodocsilor si calugarilor, care pentru asta au intrat in manastiri. VIPurile si cei care le intretin imaginea, le mai fardeaza imaginea, se vor teme dar noi? De cine ne vom teme?

 25. Marius Ianus spune:

  Dragă Alin, stai liniştit, nu mă supăr din atîta lucru. Exemplele date de tine: Hitler, Stalin, Ceauşescu, sînt ale unor demenţi neşcoliţi care au fost investiţi cu o putere prea mare pentru mintea lor şi au ajuns să se creadă zei (cum s-a întîmplat şi în vechime cu atîţia, de la Nero, la Ivan cel Groaznic). O conspiraţie omenească de felul celei sugerate uneori de blogurile ortodoxe presupune foarte multe astfel de minţi bolnave strînse la un loc. Nu ştiu ce să zic…

 26. Mirela spune:

  Fostul ministru al sanatatii din Finlanda, rupe tacerea…

 27. dan alexandru spune:

  Eu vad un pic diferit lucrurile, referitor la cele scrise de domnul Marius Ianus si cele comentate ulterior.

  Atat domnul Marius Ianus, cat si parintele Savatie sunt oameni de buna credinta. Fiecare vede lucrurile intr-un anumit fel si doreste cumva sa-l indrepte pe celalalt. Domnul Marius Ianus probabil ca vede un pericol intr-o exagerata atribuire masonica a tuturor evenimentelor, pe cand parintele doreste sa-i arate nu atat faptul ca se inseala in aceasta privinta [unde, intr-adevar, lucrurile pot fi uneori nuantate, caci viata nu e niciodata numai in alb si negru, ci mai curand in pete de gri], cat sa-i spuna prieteneste: Mariuse, oricare dintre noi poate exagera, dar hai sa facem un armistitiu. Sa nu punem carul in fata boilor, ca nu realizam nimic. Fiecare dintre noi dorim sa ne mantuim, numai ca avem opinii diferite. Eu sunt duhovnic, iar tu esti – ca vrei sau nu – formator de opinii. Pana sa cadem de acord ca este sau nu vina masoneriei in tot ce se intampla, fa si tu ascultare si nu mai publica – nici pro, nici contra – legat de acest subiect. Tine post si rugaciune o perioada, iar Dumnezeu iti va limpezi ceea ce trebuie sa faci. Iar cand iti vei simti inima usurata, atunci vei putea scrie tot ceea ce doresti.

  Cam asa citesc eu printre randuri, insa pot gresi. De am suparat pe cineva, imi cer iertare.

 28. ANAMORF spune:

  Duşmanii ortodoxiei strâng rândurile…

  Fraţilor, nu vă lăsaţi înşelaţi de starlete TV şi de reviste lucioase !

 29. marian spune:

  bre Maruse,La multi ani!

  „E usor a scrie…cand nimic nu ai a spune”
  Probabil nici tu nu crezi ce scrii;daca vreti sa puneti in lumina personalitatile(si vreti sa vindeti si revista)puneti pe prima pagina un om de calibru,care s-a remarcat prin ceva(Dan Puric,Tudor Gheorghe,Grigore Lese,Pr.Mihai Valica,Mitropolitul Bartolomeu Anania,s.a).Avem destui oameni de stiinta,copii talentati de care nu se stie nimic in tara.

  Probabil cip71 nu te cunoaste,asa cum nici tu nu-i cunosti pe cei care-i „insulti” cu astfel de cvasi-articole.Asta e un blog si nimeni nu are restrictii.
  Fiecare e liber sa-si exprime opinia,dupa cum liber esti si tu sa scrii cum crezi de cuviinta.Dar ATENTIE!

  Libertatea asta a fost castigata cu sange;asa ca nu iti bate joc.Eu inteleg ca e mai usor sa fii aplaudaci,insa revin la PERSONALITATI:studiaza putin cine au fost,cum au trait,cum au murit si pentru ce au murit Valeriu Gafencu,Ioan Ianolide,Mircea Vulcanescu,Gheorghe(George Manu),Corneliu Zelea Codreanu,s.a.Dupa aia mai vezi ce scrii,cum scrii.

  Nu lua in nume de rau,ca nu e cazul.Iti urez un an mai bun!

 30. Marius Ianus spune:

  Dragă Dan Alexandru,
  mă bucură foarte mult comentariul tău. El e o licărire de lumină într-un marasm confuz de bezne. Eu cred că principala datorie a unui creştin nu e să poarte nu ştiu ce războaie absurde (Iisus a spus: „Cine ridică sabia, de sabie va pieri”) fie ele şi doar la nivelul vorbelor, ci să înveţe să îşi iubească semenii. Ceea ce majoritatea comentatorilor de la această postare se pare că nu ştiu. Oricît de creştini ar pretinde că sînt. Nu cred că scopul creştinilor trebuie să fie inchiziţiile şi vînătorile de vrăjitoare reale sau închipuite, ci perfecţionarea continuă a sinelui, prin acceptarea voinţei lui Dumnezeu şi iubirea aproapelui.

 31. H. spune:

  da…d l dan alexandru a „citit” corect pt.ca a citit cu inima,asa cum altii nu au stiut ca se poate „citi”.de imitat.

 32. VladR spune:

  @ Dan Alexandru, Marius Ianus & H.

  Putini, dar buni. 🙂

 33. Alin spune:

  Marius Ianus: „Dragă Alin, stai liniştit, nu mă supăr din atîta lucru. Exemplele date de tine: Hitler, Stalin, Ceauşescu, sînt ale unor demenţi neşcoliţi care au fost investiţi cu o putere prea mare pentru mintea lor şi au ajuns să se creadă zei (cum s-a întîmplat şi în vechime cu atîţia, de la Nero, la Ivan cel Groaznic). O conspiraţie omenească de felul celei sugerate uneori de blogurile ortodoxe presupune foarte multe astfel de minţi bolnave strînse la un loc. Nu ştiu ce să zic…”

  Frate Marius, multumesc pentru raspuns.
  Acu’ eu cu mintea mea putina judecand iaca imi vine atunci o intrebare: daca nu stiti ce sa ziceti atunci de ce porniti la a ataca ce zic altii despre ceea ce ziceti ca nu stiti ce sa ziceti? si nici macar nu va limitati la atat caci intai ii judecati pe aceia care macar mai stiu ce sa zica…

  In al doilea rand, sa provocam punctual cateva explozii de sinapse:
  – cum se face ca niste „dementi nescoliti” – cum ii catalogati – au reusit atat de usor sa ajunga in fruntea celor mai crunte si inumane sisteme totalitare pe care le-a dat lumea asta? si nu oricum, ci ca lideri de necontestat.
  – spuneti ca au fost „investiti” cu putere. iar eu va intreb: de catre cine?
  – o conspiratie de genul celei sugerate presupune foarte multe minti bolnave la un loc? foarte multe? oare cat de multe? cam cate ar trebui sa fie ca sa nu fie multe si cam cate ca sa nu fie putine? [oare conteaza?]
  – minti bolnave? hmm…nu e cel mai bun cuvant. cel mai bun ii minti diabolice. reci. calculate. implacabile. fara mila.

  Marius Ianus: Eu cred că principala datorie a unui creştin nu e să poarte nu ştiu ce războaie absurde (Iisus a spus: “Cine ridică sabia, de sabie va pieri”) fie ele şi doar la nivelul vorbelor, ci să înveţe să îşi iubească semenii. Ceea ce majoritatea comentatorilor de la această postare se pare că nu ştiu.

  Iara eu va spui ca nu stiti ce vorbiti. Lasati piatra jos ca nu sunteti fara de pacat. Dara mai ales lasati-o pentru ca nici nu stiti de ce vreti s-o ridicati.
  Faceti morala crestinilor dara unde va iaste morala dumneavoastra? Reprosati altora ca nu isi iubesc semenii insa iubirea dumneavoastra se manifesta prin a da cu parul in „bunul dumneavoastra prieten” Savatie?

  Vorbiti despre sabie? Iaca sa vedem cum e cu sabia, frate Marius!

  Vorbind în pilde, Iisus spune: “Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia de sabie vor pieri!” (Ma­tei 26, 52). Dar tot El: “Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pămînt; n-am venit să aduc pace, ci sabie” (Matei 10, 34). Şi, înaintea prinderii Sale, în noaptea Ghetsi­ma­nilor, îndeamnă: “Acum […] cel ce nu are sabie să-şi vîn­dă haina şi să-şi cumpere” (Luca 22, 36).

  Restul aci: http://www.rostonline.org/blog/razvan/2008/09/razboi-i-pace.html
  ca sa puteti intelege macar putin de ce de veti ridica sabia, de sabie veti pieri.

  Marius Ianus: Nu a trecut nici o luna de cind am vazut intr-o minastire o icoana plingind…

  Se vede treaba ca n-ati inteles lacrima. Plangeti mai des, frate, plangeti mai des.

 34. Theodora spune:

  Sărut dreapta, părinte!
  Bucurie tuturor!

  Crede-mă, prietene Marius, treaba asta cu conspiraţiile mi se părea inainte vreme cea mai mare naivitate şi gogomănie a unor credincioşi, care, în simplitatea lor, vedeau în scena lumii şi-n schimbările istoriei întruchiparea antichristului care-şi face guvern mondial.
  Treptat, am inteles altfel cum stau lucrurile, nu pentru ca m-aş fi „iluminat” brusc, ci pro domo vorbind, creştinul trebuie să simtă şi să trăiască într-o perpetuă Apocalipsă. Obsesia complotului nu e atat legata de figurile omenesti de altfel ridicole, cat de razboiul pe care ni-l da vrajmasul nevazut sau legiunea.
  Ispitele vin de la lume, de la trup si de la diavol.
  Cred că-ţi este familiar acest tip de limbaj, sunt sigură.
  Răul ii uneste pe manipulatori vremelnic, în scopul lor malefic, dar nu aşa cum binele îi aşază în comuniune.
  Poate ca ei insisi nu-şi dau seama inca de faptul ca sunt uniti in rau, dar un crestin, chiar cel mai simplu, in momentul in care se impartaseste cu Hristos, ii poate recunoaste.
  Si-i recunoaste in tot chipul veacului acestuia, de aceea ajunge sa creada in conspiratii.
  Fii sigur insa ca la fel ar fi gandit si un timpul lui Ivan cel Groaznic si inainte de Primul Razboi Mondial.
  As adauga insa ceva care mi se pare la fel de important: Dumnezeu nu este afara din istorie, iar locul Sau luat de drac. El este proniator neincetat, deci lumea acesta, chiar torturata de conspiratii, nu este pierduta, ci inca transcendenta, la fel ca-n ziua Pogorârii Sfântului Duh.
  De aceea, nu conspiratiile in sine trebuie sa ne apese, ci lupta noastra permanenta cu vrajmasul si comunicarea cu Dumnezeu.

 35. Marius Ianus spune:

  Alin, autosuficienţa ta nu e deloc creştină.

  „Nu ştiu ce să spun…” e o figură de stil. O folosesc ca să las să se înţeleagă ceva ce nu vreau să spun, ca să nu rănesc vreo sensibilitate pe aici, cum deja am făcut-o.

  În Matei 10 fraza completă e următoarea: 34-35. „Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.” E mai mult decît evident că „sabie” are sensul de „vrajbă”. (Poate ne spune cineva care e cuvîntul din versiunea originală şi sensurile lui…)
  Momentul Ghetsimani trebuie citat la fel, în întregime. Iisus le spune discipolilor să-şi ia provizii şi să-şi ia arme (ei aduc două săbii) într-un context dat, pentru că îi aşteaptă prigoana. Cine ştie ce rol au avut armele atunci. Poate soldatul a cărui ureche a fost tăiată ar fi omorît pe cineva dacă nu era el rănit…
  Dar nu e creştineşte să spui pentru asta, scoţînd citatul din context, că Iisus ar fi îngăduit războiul şi vărsarea de sînge:
  „31. Şi a zis Domnul: Simone, Simone, iată satana v-a cerut să vă cearnă ca pe grâu;
  32. Iar Eu M-am rugat pentru tine să nu piară credinţa ta. Şi tu, oarecând, întorcându-te, întăreşte pe fraţii tăi.
  33. Iar el I-a zis: Doamne, cu Tine sunt gata să merg şi în temniţă şi la moarte.
  34. Iar Iisus i-a zis: Zic ţie, Petre, nu va cânta astăzi cocoşul, până ce de trei ori te vei lepăda de Mine, că nu Mă cunoşti.
  35. Şi le-a zis: Când v-am trimis pe voi fără pungă, fără traistă şi fără încălţăminte, aţi avut lipsă de ceva? Iar ei au zis: De nimic.
  36. Şi El le-a zis: Acum însă cel ce are pungă să o ia, tot aşa şi traista, şi cel ce nu are sabie să-şi vândă haina şi să-şi cumpere.
  37. Căci vă spun că trebuie să se împlinească întru Mine Scriptura aceasta: „Şi cu cei fără de lege s-a socotit”, căci cele despre Mine au ajuns la sfârşit.
  38. Iar ei au zis: Doamne, iată aici două săbii. Zis-a lor: Sunt de ajuns.
  39. Şi, ieşind, s-a dus după obicei în Muntele Măslinilor, şi ucenicii l-au urmat.
  40. Şi când a sosit în acest loc, le-a zis: Rugaţi-vă, ca să nu intraţi în ispită.
  41. Şi El S-a depărtat de ei ca la o aruncătură de piatră, şi îngenunchind, Se ruga.
  42. Zicând: Părinte, de voieşti, treacă de la Mine acest pahar. Dar nu voia Mea, ci voia Ta să se facă.
  43. Iar un înger din cer s-a arătat Lui şi-L întărea.
  44. Iar El, fiind în chin de moarte, mai stăruitor Se ruga. Şi sudoarea Lui s-a făcut ca picături de sânge care picurau pe pământ.
  45. Şi, ridicându-Se din rugăciune, a venit la ucenicii Lui şi i-a aflat adormiţi de întristare.
  46. Şi le-a zis: De ce dormiţi? Sculaţi-vă şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită.
  47. Şi vorbind El, iată o mulţime şi cel ce se numea Iuda, unul dintre cei doisprezece, venea în fruntea lor. Şi s-a apropiat de Iisus, ca să-L sărute.
  48. Iar Iisus i-a zis: Iuda, cu sărutare vinzi pe Fiul Omului?
  49. Iar cei din preajma Lui, văzând ce avea să se întâmple, au zis: Doamne, dacă vom lovi cu sabia?
  50. Şi unul dintre ei a lovit pe sluga arhiereului şi i-a tăiat urechea dreaptă.
  51. Dar Iisus, răspunzând, a zis: Lăsaţi, până aici. Şi atingându-Se de urechea lui l-a vindecat
  52. Şi către arhiereii, către căpeteniile templului şi către bătrânii care veniseră asupra Lui, Iisus a zis: Ca la un tâlhar aţi ieşit, cu săbii şi cu toiege.
  53. În toate zilele fiind cu voi în templu, n-aţi întins mâinile asupra Mea. Dar acesta este ceasul vostru şi stăpânirea întunericului.
  54. Şi, prinzându-L, L-au dus şi L-au băgat în casa arhiereului. Iar Petru Îl urma de departe.”

 36. Cristi Jandarm spune:

  Da’ bateţi-l pe cruce pe Ianuş ăsta, că vă lasă fără obiectu’ muncii cu paru’ şi sabia 😛

 37. Marius Ianus spune:

  La fel, haide să cităm în întregime şi pasajul în care Matei vorbeşte despre vînzarea din Ghetsimani (pe care Alin îl obnubilează după sintagma „vorbind în pilde” – nu, aici Iisus e cît se poate de clar):
  „48. Iar vânzătorul le-a dat semn, zicând: Pe care-L voi săruta, Acela este: puneţi mâna pe El.
  49. Şi îndată, apropiindu-se de Iisus, a zis: Bucură-Te, Învăţătorule! Şi L-a sărutat.
  50. Iar Iisus i-a zis: Prietene, pentru ce ai venit? Atunci ei, apropiindu-se, au pus mâinile pe Iisus şi L-au prins.
  51. Şi iată, unul dintre cei ce erau cu Iisus, întinzând mâna, a tras sabia şi, lovind pe sluga arhiereului, i-a tăiat urechea.
  52. Atunci Iisus i-a zis: Întoarce sabia ta la locul ei, că toţi cei ce scot sabia, de sabie vor pieri.
  53. Sau ţi se pare că nu pot să rog pe Tatăl Meu şi să-Mi trimită acum mai mult de douăsprezece legiuni de îngeri?
  54. Dar cum se vor împlini Scripturile, că aşa trebuie să fie?
  55. În ceasul acela, a zis Iisus mulţimilor: Ca la un tâlhar aţi ieşit cu săbii şi cu ciomege, ca să Mă prindeţi. În fiecare zi şedeam în templu şi învăţam şi n-aţi pus mâna pe Mine.”

 38. GigiC spune:

  Domnule Ianus stiti ce fel de reactie aveti?

  Aruncati cu o piatra (mizerie) catre cineva de la distanta, este lovit puternic si vedeti ca incepe sa vina catre dvs. dupa care incepeti sa va spuneti in barba „Asta nu e un adevarat crestin , ca vad ca are o intentie agresiva daca vine spre mine !” .Dar poate omu’ vrea sa intrebe de ce?

  Ati spus :

  „a prins in mrejele ei lume pestrita, personaje cu tresaltari de gindire si intorsaturi lingvistice de chelneri beti, … fosti puscariasi pocaiti, cum e saccsiv, facut cunoscut de parintele Danion Vasile”. Sa stiti ca cei mai puternici oameni sunt cei care reusesc sa se traga din mocirla catre lumina, sunt puternici ca stiu cat de rau se poate ajunge si au o „viteza” mai mare ca noi astia caldiceii fara evenimente.

  Mizerie (piatra) mai mare ca asta nu vad sa fie aruncata si acum vad ca va speriati de reactiile oamenilor…

  Domnule, inca o data, va rog sa va inchideti in biblioteca pentru cateva luni, informati-va si verificati ceva din teoriile astea conspirationiste daca nu ca un crestin macar ca un ziarist adevarat care vrea sa-si faca treaba cum trebuie – este cel mai bun sfat crestinesc ce poate fi dat.

 39. DECESUL POLITIC AL PRESEDINTELUI TRAIAN BASESCU
  ( PROTESTUL EVREILOR AMERICANI CATRE GUVERNUL ROMANIEI )
  Transmit prin intermediul dumneavoastra o veste extrem de proasta pentru presedintele reales. Poate sa fie o veste fatala sau mai precis finala.
In cursul zilei de ieri la 6 / 30 ora New York a avut loc prezentarea filmului meu
” Desecrarea Menorei ‘
despre expozitia antisemita organizata de ICR al carui Presedinte de Onoare este Traian Basescu. Filmul a fost vizionat la Anti Defamation League, cea mai puternica organizatie evreiasca din lume . Aceasta considera ca organizarea unei expozitii de tip propagandist Al Queda la colt cu cladirea organizatiei si la cateva minute de sediul ONU, de catre statul roman ca o provocare la adresa lumii civilizate.
  
Filmul incepe prin venirea politiei americane la sediul institutiei anticulturale romane in miez de noapte.

  Deschideti http://devanewyork.blogspot.com/


  Cautati articolul Expozitia Patapievici deschisa dupa doi ani de zile ! Uluitor
,Incredibil, Senzational ,Dement !
  
( Vedeti politistii privind prin vitrina Romanian Galerii la o uriasa menora simbolul sacru al evreilor manjita cu cuvantul Fuck )

  In legatura cu aceasta prima expozitie antisemita, organizata oficial de un guvern ,dupa incheierea celui de al doilea razboi mondial . (Exceptand Iranul ) am primit un telefon important.
DIRECTORUL SECTIEI EXTERNE AL ANTI DEFAMATION LEAGUE IONATHAN VICK ,ANUNTA TRIMITEREA UNUI PROTEST CATRE GUVERNUL ROMAN PRIN AMBASADA USA DE LA BUCURESTI.

  Mentionez ca la cateva minute distanta redactorul ziarului New York Magazin
G. Culian a primit un mesaj similar.
Robert Horvath DEVA cineast New York
  PENTRU CONFIRMAREA STIRII FATALE PENTRU REGIMUL DE LA BUCURESTI SUNATI:
GRIGORE CULIAN
NEW YORK MAGAZIN TEL 7I8 896 8383 http://www.nymagazin.com
ROBERT HORVATH DEVA
TEL 212 463 8074
  http://devanewyork.blogspot.com/
DATE PERSONALE DE CONTACT
http://www.devagallery.com/

 40. sherlock_holmes spune:

  Daca cea mai mare putere a diavolului este sa te faca sa crezi ca nu exista…atunci,a nu crede in conspiratie,este ca si cum nu ai crede in existenta lui,caci acesta, de cind a cazut din cer pe pamint si si-a fracturat noada si s-a invinetit si innegrit din cauza busiturii ,de oftica,tot conspira impotriva oamenilor,iar de lucrat,prin oameni lucreaza( cistigarea vointei lor )…dindu-le in schimb puterea malefica si demonica de a infaptui raul.

  Despre cine sint cei care conspira…spune-mi pe cine nu am voie sa critic intr-o tara sau in mai multe tari….ca sa-ti spun cine conduce acea tara sau acele tari.Si atunci putem sa intelegem de ce se dau legi anticrestine ( impotriva lui Hristos ),de ce se generalizeaza desfriul impotriva firii,etc.

  Guvernele,partidele politice,televiziunile,ziarele,judecatorii,oamenii de conducere de prin armate sau armate secrete,ba poate si prelati…neconstituind in nici un fel puterea,ci fiind doar interfete intre putere ( elite ) si popoarele ce traiesc in acele tari.Iar „alegerile democratice”,precum si actul guvernarii in sine,fiind de cele mai multe ori un spectacol regizat in mod continuu de la holy wood.

  parerea ( orice asemanare cu realitatea este pur intimplatoare ) unui detectiv…privat.

 41. Marius Ianus spune:

  Theodora,
  mesajul tău e deosebit.
  Din păcate, eu nu citesc atît de clar cum spui tu semnele şi intenţiile oamenilor. Muncesc în direcţia asta, am multe intuiţii, dar nu ajung să le cristalizez foarte clar la nivel raţional…
  Uite – Alin îmi reproşa că nu aş şti cu adevărat de ce am văzut o icoană plîngînd. Chiar nu ştiu, nu înţeleg de ce… Nu îmi dau seama dacă a fost un semn pentru mine şi ce înţeles are el…

  Draga GigiC, îmi înţelegi greşit intenţiile, chiar nu doresc să rănesc sentimentele nimănui.
  Pasajul complet e urmatorul: „a prins in mrejele ei lume pestrita, personaje cu tresaltari de gindire si intorsaturi lingvistice de chelneri beti, CUM E PAVEL CORUT” De ce ai sărit peste partea subliniată de mine?

 42. Marius Ianus spune:

  Dar, GigiC, ai dreptate… Am fost rău cu Pavel Coruţ. E şi el om, oricîte aiureli ar debita la televizor. Îmi cer iertare pentru fraza de mai sus.
  Sigur că te enervează cînd spune unele enormităţi care îţi rănesc sentimentele, dar chiar Iisus a spus să ne străduim să îi iubim tocmai pe duşmanii noştri.
  Fraza citată trunchiat de GigiC e cea mai gravă greşeală a mea în acest articol, într-adevăr.
  Vă propun să ne rugăm lui Dumnezeu să îi lumineze mintea lui Pavel Coruţ.
  Rămîneţi cu bine.

 43. Marius Ianus spune:

  Dar rugaţi-vă să-mi lumineze Dumnezeu şi mie mintea şi inima, pentru că se pare că am nevoie.
  Da, am greşit negîndu-i în aşa hal fiinţa şi însăşi umanitatea lui Pavel Coruţ. Îmi cer iertare de la el în faţa tuturor celor de aici. Doamne care ai iertat pe tîlharul răstignit pe cruce care a crezut în Tine, iartă-mă.

 44. GigiC spune:

  Rog pe bunul Dumnezeu sa NE lumineze, adica si pe mine ca si eu am la fel de multa nevoie, poate chiar mai multa.

  Treaba cu omisiunea lui Corut mi-a adus aminte de intamplarea cu raspandirea cartofului. Regele Frantei a pus candva sa se pazeasca cu strasnicie la un moment dat campul de cartofi dupa ce taranii nu se lasasera convinsi sa-l bage in alimentatie. Abia dupa ce au vazut campul pazit cu strasnicie s-au gandit ca e ceva pretios, asa ca s-au apucat de furat. Asa si eu, numai ca nici prin cap nu-mi trecea sa-i apar onoarea lui Corut.Nu l-am bagat in seama pe Pavel Corut tocmai ca, dupa parerea mea este un ratacit;nu ar fi bagat de nimeni in seama daca nu si-ar fi facut o arma de distrugere in masa (editura) prin care isi emite opiniile profund anticrestine prin tot felul de carti. Nu la el ma refeream.

 45. Theodora spune:

  Marius, te ştiu mai de mult, de pe vremea când îţi lansai primul volum de versuri în holul de la Litere, pe hârtie igienică, în semn de protest.
  Mai mult din auzite, aşa că pot să greşesc dacă te-aş critica, fie şi prieteneşte, dragul meu coleg.
  Crede-mă pe cuvânt, creştinismul e un soi de fracturism, dintr-un anume punct de vedere, dar viu, reacţionar, trăit organic pînă-n măduva oaselor.E mai mult decât ai putea să visezi vreodată.
  Nu vreau să-ţi dau eu pilde, vreau doar să te provoc, deşi văd prea bine că mă ispiteşti.
  Dar ştiu că-ţi plac provocările, deci ascultă-mă.
  Cea mai tare experienţă pe care poţi s-o ai e aceea de a fi un creştin trăitor în adevăratul sens al cuvântului. În Hristos şi prin El trăieşti revelaţia unităţii creaţiei, a armoniei ei cu omul şi a sensului devenirii tale. Vorbesc din cărţi şi prea puţin din experienţă, căci şi pentru mine este o provocare, şi ştiu că şi tu ştii toatea astea.
  Dar, nimic nu are loc la nivel raţional sau strict raţional mai bine zis. Aşa că nu are niciun sens să mai vorbim aici, e o discuţie sterilă. Roagă-te lui Dumnezeu din toată inima să-ţi dea un duhovnic bun, cine ştie, poate chiar pe Savatie. Spovedeşte-te cu pocăinţă adevărată şi trăieşte aproape de Biserică. Citeşte Scriptura, dar nu o interpreta ostentativ şi aiurea, aşa cum facem aici, ci în duhul Sfintei Tradiţii, cel mai bine ajutat de un preot, altfel te rătăceşti şi-i duci şi pe alţii spre sminteli, căci, fiind o carte insuflată de Duhul Sfânt(şi ştii tot atât de bine ca şi mine poziţia autorului în operă), înţelegerea ei nu se poate face decât în duh (asceza, postul, rugăciunea te pot ajuta, aşa încât lectura îţi va zugrăvi cald şi clar însăşi căutarea fiinţei tale).
  Cea mai mare taină, dincolo de această lectură, este Sfânta Împărtăşanie. Ea te schimbă, Hristos cel viu Care trăieşte în tine, doar El îţi poate deschide ochii să vezi clar şi raţional(log-ic, aşa cum ăţi doreşti. Inclusiv conspiraţiile din jurul tău 🙂

  Cât despre icoana pe care ai văzut-o plângând, nu ştiu ce să spun. Nu zic nici da, nici ba. Dumnezeu vrea ca toţi oamenii să se mîntuiasă şi la cunoştinţa adevărului să vină, aşa că nu ştim care sunt căile Lui prin care îi trage pe oameni spre credinţa cea adevărată. Dar, atenţie, în acelaşi timp, dacă omul e înglodat în păreri de sine şi-n mândrie, iluzile îi par aievea. Ce folos ai dacă tu însuţi te lauzi că văzut icoana? Aşa, că eşti mai aparte? Ai grijă, frate, să nu fie vreo ispită, căci dracul se arată chiar cu chip de sfânt şi cu faţa Mântuitorului, ca să te facă să crezi în el, păcălindu-te. De aceea, trebuie să fim smeriţi, nu ne trebuie să vedem minuni, să ne fie frică să nu cădem în înşelare.
  Te îmbrăţisez cu drag şi îţi recomand cartea lui Nicholas Saharov despre teologia arhimandritului Sofronie de la Essex: „Iubesc, deci exist”.
  Să te ajute Dumnezeu!

 46. savatie spune:

  Marius,

  cred ca te-a hipnotizat Pavel Corut, ca te-a luat asa o pocainta, in ce-l priveste. Nu simti aceeasi parere de rau si fata de sacciv, care e un baiat bun si ti-ar placea sa-l cunosti si pe care mi s-a parut ca l-ai jignit mai tare? Dar ca sa te scot putin din deznadejde, te asigur ca Corut asta este un mincinos: a zis ca cei care l-au vazut la televizor nu vor mai putea bea alcool, nici macar o picatura de bere, ca le va veni greata. Eu am baut, de proba, niste bere si a mers 🙂 Bea si tu, fiule, un pocal de bere si nu te mai cazni cu gindul la Corut!

 47. Alin spune:

  Mai glumim noi, ne mai amuzam…insa mie unuia mi se pare oarecum ciudata aparitia singulara a lui Corut Pavel la categoria promasoni din acea multime pestrita…asta ii singurul reprezentant?

  Adicatelea cum ar veni il luam pe Corut, un blasfemiator delirant de-a dreptul, si il opunem unui Saccsiv, unui Danion sau unui Savatie (Parinte, iertare). Prin urmare insinuam ca blogosfera ortodoxa se „rasboieste” cu un biet debil deci avem de-a face cu un razboi absurd. Saracii ortodocsi, ce le place sa piarda vremea in contre fara sens…Cam pe directia asta ne indeamna a ne duce fratele Marius.

  Uitand, in mod intentionat, ca de fapt „rasboiul” cu „sabia” cuvantului se poarta nu impotriva unui Corut ci impotriva unui „sistem” diabolic si perfid, ascuns si nu prea insa LETAL si REAL. Un razboi inauntru dar si in afara.

 48. Marius Ianus spune:

  Poate ai dreptate, Savatie… Într-adevăr, nu am simţit că îl jignesc în vreun fel pe sacssiv. Nu am dorit asta şi nu îl cunosc decît din cartea-interviu a lui Danion Vasile. E o carte care mi-a plăcut mult, singura pe care am cumpărat-o la ultimul tîrg de carte de la Bucureşti.
  Nu mi-am propus să îl rănesc, îl consider doar luat prea tare de valul „conspiraţionismului”, altceva nu am să-i reproşez şi sper că nu i-am reproşat.
  Dragă Savatie, eu nu mai beau de mai bine de un an, aşa că îndemnul tău la bere mă prinde pe picior greşit.
  E interesant ce spui despre Coruţ… cînd l-am văzut pe Coruţ în acel interviu am avut şi eu o reacţie ciudată – am simţit o undă „energetică” intrîndu-mi în burtă – şi mi-am pus ceva întrebări legate de asta. Totuşi, cum am spus, eu nu ştiu să interpretez aceste lucruri. Este şi el un om, iar niciun om nu merită să i se vorbească aşa cum am făcut eu…
  Acum chiar vă las, cu urări de bine. (Asta neînsemnînd că nu îţi voi citi în continuare blogul, drag prieten, dar o voi face ca pînă acum, în tăcere.)

 49. Iulia spune:

  multumim d-nule Horvath, bibliografie pt cei interesati: http://devanewyork.blogspot.com/2010/02/romanii-criminali-sau-eroi_02.html

 50. acelas spune:

  @dan alexandru,

  „Atat domnul Marius Ianus, cat si parintele Savatie sunt oameni de buna credinta. Fiecare vede lucrurile intr-un anumit fel si doreste cumva sa-l indrepte pe celalalt”

  esti sigur? fiecare vrea sa-l indrepte pe celalalt .., sau sa se indrepte „pe sine” ? Adica dl Marius. Evident Savatie, la cate de incercat in multe este (ca si monah si altele .. ) cred ca nici dl MArius nu-l poate banui.

  Ma tot minunez ce tot atata atentie acordata acestuia…, si ce tot atata „apreciere” fata de ceea ce a scris mister „vip”, un fel de ziarist-pitiponc, de fite si mondenitati … .

  domnule, omul este un intelectual(ist) classic ( „carturar” daca vreti, ca sa nu ne mai codim …, al timpurilor din Scripturi, asa cum suntem intr-o oarecare masura toti…, problema e cat anume ii lasam acestui „sarpe” sa roada duhul din noi). E mai mult decat clar. Omul fiind un „tanjitor” dupa apreciere, „stil”, „eleganta”, „rafinament” poetic, onoruri si alte „distinctii”, in goana lui furibunda (macar subconstienta) dupa aceastea ….., a ajuns iaca si la registrul „religios”, nu ? de neocolit sau ignorat de catre orice intelectual respectabil si „rasat” ce isi doreste sa ajunga (ca doar „marii” intelectuali ai lumii, se vede treaba ca au abordat mai devrme sau mai tarziu si … (of!)acest subiect. Si fiidca asa „da bine” si e de bon-ton, iata ca prietenul nostru si al parintelui Savatie, a pus mana pe raboj si a inceput sa cugete si sa scrie si de cele de Sus si sfinte!

  omul acesta este un ilustru novice in ale lumii duhovnicesti (nu cunosc in cele ale poeziei, dar tot ce e posibil …., insa sciitura dumnealui sincer nu ma convins sau luminat in ceva anume… si nici macar [sau mai ales] dintr-un punct de vedere „estetic”. Oricum, in ale duhovniciei nu pare decat un formidabil cabotin… Si snob, bineinteles. Ca altfel nu se intelegea de ce ar fi fost una, fara cealalta … . Altfel, mi se pare mie sau nu, dar dlui Marius crezand ca daca i-au rimat numele cu prenumele (lui), e musai (dar si suficient) sa te faci poet ! Neaparat .., si indubitabil, aceasta fiind chemarea lui. Ori mie nu mi se pare tocmai asa. Cel putin din ceea ce a scris pana acum (chiar si extra-teologic, vazut pe blog, imi pare un ‘creator” mediocru.

  Fratilor, dan alexandru si Marius, va rog, cer iertare. Mie imi par rau. Avem posibilitatea si chemarea la mantuire, dvs. la fel ca si mine .., si in aceeasi masura cu totii, si cu parintele Savatie si cu toti …, dvs, deci la fel ca si mine. De aceea cnu dorim sa „ticalosim” duhul ce sa in dvs.. in orice faptura omeneasca, zidita de Dumnezeu si sa nu sufocam aceasta chemare, ce o avem cu totii catre mantuire, indumnezeire, atunci cand criticam anumite „conduite” si „pareri de sine, personale” ale dvs. Cred dar ca veti avea si intelepciunea de aici incolo …. sa „scapati” de propriile dvs parerisme si idei „ingenioase” si „iluminate” atat de precoce si sa lasati sa se auda glasurile unor cugete si duhuri mult incercate, despatimite si cu adevarat inteleptite.

  spor in tot ceea ce faceti.

  Doamne ajuta.

 51. ana ioana spune:

  Nu stiu cine-i Marius Ianus acesta, dar nici el nu-i departe de Pavel Corut. Daca il poate compatimi pe demonizatul acela, atunci nici nu se merita sa-i postati vreun comentariu pe blog.E totul numai pierdere de vreme, cand de fapt sunt atatea lucruri de facut. Se vede duhul autentic ortodox de martirisitor al lui Marius Ianus…Cum sa mai creada ca mai poate exista vreo conspiratie?

 52. ANAMORF spune:

  Credinţă contra mondenitate…

  Asta-i ecuaţia ! Ce poate fi mai simplu ?

 53. andrei spune:

  din pacate observ ca exista doar aceste extreme – ori credem ca absolut toate relele ne vin de la masoni, din conspiratii, ori respingem total aceste teorii doar pentru ca… ne suna exagerat. o sa ajungem in cativa ani cand sa zicem… se scumpeste faina, sa spunem „e vina masonilor!”. sau vom ajunge de cealalta parte, sa ne pupam cu masonii si sa le imbratisam actiunile pentru ca nu i-am depistat din timp, nu ne-am „antrenat simturile”. adevarul e undeva la mijloc. oricat de exagerate ar parea unele teorii ale conspiratiei, exista dovezi mai mult decat evidente. de cealalta parte, exista si o tendinta de a izola raul si de a-l pune in aceasta „cutie” a masonieriei, cand de fapt aghiuta ne lupta pe toti, fiecare putem cadea in ispita si cu fapta si cu cugetul.
  ma bucur ca sunteti printre noi, domnule Ianus, pacat ca nu reusim sa va primim cum se cuvine. in liceu va citeam poeziile acelea cu „strumfii”, imi placeau mult. 🙂 Doamne ajuta!

 54. dan alexandru spune:

  Intr-adevar, nu poate fi pus in aceeasi „oala” Pavel Corut si Danion Vasile. Primul, este un ratacit. Si pare a fi un om rau. Ii ia in deradere pe preoti si vine cu tot felul de ciudatenii paranormale in loc de a cauta adevaratul raspuns.

  Poate ca fiecarui om i s-au intamplat lucruri iesite din sfera comunului, dar acestea trebuie in primul rand supuse unei severe critici interioare. Si nu lansate pe piata cu prima ocazie, sau folosite asupra altora in talk-show-uri, pentru cresterea audientei sau pentru umplerea propriului orgoliu.

  Iar in ce-l priveste pe parintele Danion Vasile, cele spuse in cartile sale il recomanda nu numai ca un om de nadejde, dar si ca duhovnic adevarat. Un adevarat indreptar pentru tineri. Daca ar fi insa sa ii gasesc si un cusur – caci fiecare om are cel putin unul – , poate ca unul ar fi acela al unui radicalism prea mare in anumite situatii, usor disproportionat.

  Despre Saccsiv stiu mult mai putine lucruri, citite pe blogul sau. As putea spune ca este o adevarata enciclopedie on-line in privinta teoriilor conspiratiei. In aceasta privinta, mi-as permite sa am si eu o opinie. O mai buna concentrare, atat cantitativ cat si calitativ, a surselor de informatie, ar reusi – cel putin pentru mine – sa imi intareasca convingerile in sensul impus de domnia sa.
  Ca om, nu il cunosc, asa ca nu imi voi da cu parerea.

  Iar despre prietenul nostru, :), parintele Savatie, uneori ma gandesc cat de multe trebuie sa rabde citind ba una, ba alta…
  Daca nu as intui ca face acest lucru numai si numai spre binele celor care ii scriu, as considera-o o pierdere de timp pentru sine. Dar mai am o intuitie: calea spre smerenie trece obligatoriu nu prin ferecarea chiliei cu 10 lacate ci prin deschiderea inimilor celor ce-l citesc cu 10 chei. A te apleca spre interlocutor intr-o metanie a ascultarii este ca o inaltare a inimii spre mintea acestuia.

  Si mie mi-ar place sa am un prieten precum parintele Savatie, dar imi dau seama de o mare dificultate: nu e poate atat de greu sa iti faci prieteni, ci necredinta ta ce te va determina intr-o buna zi sa ii dezamagesti…

 55. […] Parintele Savatie: “Noua Ordine Mondială”: Cabral şi Marius Ianuş înfruntă blogosfera ortodoxă […]

 56. mb spune:

  Tocmai citesc „CLUBUL BILDERBERG-CONDUCEREA SECRETA A LUMII” de Daniel Estulin- Ed.”Meditatii” 2008 ,dupa ce am citit „CLUBUL BILDERBERG-STAPANII LUMII” de Cristina Martin-Ed.Litera International 2007.Il rog pe dl.Marius Ianus sa citeasca si d-lui macar una din aceste carti si-l mai rog sa ne spuna PE URMA CE PARERI MAI ARE DESPRE CONSPIRATII.D-le Marius,cred ca sunteti prea tanar si nevinovat(sufleteste) daca puteti crede ca istoria pe care-o traim se intampla,pur si simplu,fara nici un amestec al fortelor raului.Ma socheaza sa vad cum comentati amestecul premiului Nobel”in ghiveciul conspiratiei”–se vede ca nu stiti ca s-a cerut CU INSISTENTA retragerea premiului Nobel acordat lui H.Kissinger-unul dintre fondatorii clubului Bilderberg-pt.crimele de care se face vinovat.Cititi,d-le.Marius,cititi si nu mai fiti asa de sigur pe afirmatiile dvs.atat de nefondate….

 57. dan alexandru spune:

  @acelas

  Daca am luat cumva apararea domnului Marius, nu am facut acest lucru pentru a fi impotriva parintelui Savatie. Caci nu parintele punea in vreun „pericol” pe domnul scriitor, ci noi cei care ne dam cu „parerea”.
  Eu nu stiu daca domnul Marius este sau nu ortodox. Poate este sau poate nu este. Este insa un om despre care vad ca parintele ii poarta de grija, deci nu unul care sa-i fie indiferent. Si mai banuiesc ca parintele nu face acest lucru doar ca sa se afle in treba. Eu cred ca nu face alta decat sa intinda o mana de ajutor cuiva care poate chiar are nevoie de acel ajutor. Iar de jur imprejur, stam noi chibitii, „pareristii”. Care, zic eu, ar trebui sa intindem o mana acelui om si nu sa-i dam un picior ca sa cada in prapastie (daca aceasta o fi existand cu adevarat).
  De asemeni nu as lua in deradere faptul ca omul a fost impresionat de acea icoana care lacrima. Nu as pune neaparat pe seama celui rau acest aspect. Daca nu este ortodox, poate este un semn prin care Dumnezeu ii intinde mana.

  Eu mai curand as cugeta la incremenirea inimii mele. Eu poate mai curand as prefera un protestant care gandeste cu inima decat un ortodox cu „acte in regula” care acuza cu mintea. Pentru a nu fi gresit inteles, precizez ca nu fac apologia protestantismului, care, categoric, are mult de recuperat pentru a ajunge la adevarata credinta, cea ortodoxa. Dar ma feresc in general sa fac etichetari categorice: tocmai pentru faptul de a nu ma autoanatemiza prin cele ce imi va rasfrange viitorul asupra mea. Caci eu, ortodocsul, detinatorul „buletinului” de ortodox din nastere si unic depozitar al tainelor, nu vreau sa am surpriza ca mandrindu-ma cu aceste lucruri, la iesirea din aceasta lume si intrarea in cealalta imparatie, cea vesnica, sa intalnesc ca vames tocmai pe cel care l-am „infierat”.

 58. vladp9 spune:

  Marius, din articol:
  ”chelneri beti, de tip Pavel Corut, fosti puscariasi pocaiti, cum e saccsiv”

  Marius, comentariu:
  ”Într-adevăr, nu am simţit că îl jignesc în vreun fel pe sacssiv.”

  iarta-ma, Marius, dar asta e ipocrizie. il pui alaturi de Corut si faci in asa fel incat cititorilor, care nu-l cuosc, sa le cada atentia pe faptul ca este un fost puscarias, caci a strecura ”pocait” intr-un asemenea context, nu face decat sa ironizeze si sa prezumeze un caracter labil. cu alte cuvinte, il discreditezi total.
  nu am nimic personal cu tine, nu stiu cine esti, Domnul sa te ajute! dar duhul in care dezbati imi pare de zeci de ori mai putin credibil decat posibilele exagerari (nevinovate, cred, caci azi trebuie sa sulfi si in iaurt) ale lui saccsiv. sincer, imi pare un duh socialist, acesta umbla mereu sa-si ridice capul cat mai mult in media, sa se faca auzit cu tot dinadinsul, indiferent de nuante. pentru ca si asta este un aspect, nu prea lasi loc la interpretare. da, nu decretezi un adevar, dar il insinuezi si asta este parca mai putin brav – expediezi ortodocsii intr-o lumina obscura si retrograda, fara nicio strangere de… constiinta. deci cred ca trebuie revazut cine este aici insidiosul, tu sau parintele, ca-l acuzai de asta. bun prieten, ce sa spun. (insidios = care cauta sa insele, viclean).
  bucurati-va de prietenia parintelui si pretuiti-o, sunt atatia care si-ar dori-o, dar viata le-o face imposibila (de regula, distanta)
  iarta-mi impertinenta, dar vreau sa-ti sugerez un gand: vezi cui te straduiesti sa servesti mai mult – bucatii de paine (mediei) sau adevarului.
  sper sa nu ne desparta mesajul asta in mahnire. nu asta am intentionat si cred ca simti asta

 59. Dan spune:

  @ Marius Ianus
  Bernard Russell nu exista. A existat un Bertrand Russell, intr-adevar, filozof.
  Danion Vasile nu este preot. Este teolog.

 60. raluca spune:

  parinte Savatie, si totusi nu ati raspuns intrebarilor lui Marius:

  Dumnezeu are icoane de pinza care pling, ginduri infinite si o putere care transcende orice gind sau fapta umana. De unde sa stim noi caile Lui? Se poate sa fie oameni care s-au pus in slujba Satanei, oameni care si-au vindut sufletele pentru citiva ani de prosperitate aici. Dar ce importanta are? Ce putere au ei in fata lui Dumnezeu?

  Va rog raspundeti-i, raspundeti-ne.

  Nu voi citi VIP-ul, dar ma bucur ca am cunoscut in Marius un om viu.

 61. Alin spune:

  Vrea Hristos să fim pacifişti şi toleranţi cu oricine doar de dragul păcii?

  Nu socotiţi că pace am venit să aduc pe pământ; nu am venit să aduc pace, ci sabie.

  Aşa a grăit Domnul. A se citi: Nu am venit să împac adevărul cu minciuna, înţelepciunea şi prostia, binele şi răul, dreptatea şi silnicia, bestialitatea şi omenia, inocenţa şi desfrânarea, pe Dumnezeu şi pe mamona: ci am adus sabie ca să tai şi să le despart, încât să nu se amestece.

  Sf. Nicolae Velimirovici

  http://preugen.wordpress.com/2008/05/11/vrea-hristos-sa-fim-pacifisti-si-toleranti-cu-oricine-doar-de-dragul-pacii/

 62. Elena G. spune:

  Asa este, Alin.
  Cei ce vin sa spuna: iubiti pe aproapele, sau pe dusman (citand pe Mantuitorul Hristos),…n-au habar ce spun, caci Mantuitorul nu se referea la eretici, la cei ce se inchina idolilor. Aici este vorba de dusmanul Domnului meu, de cel ce incearca sa ma convinga ca Domnul Iisus Hristos poate fi pus (ptiu !!!) alaturi de alti „ïntelepti” gen zoroastru,budha, mahomed, s.a.
  Doamne apara!

  Sa iubesc pe cei ce nu cinstesc Sfinta si de viata facatoare Crucea Domnului? Sa am ïngaduinta fata de acestia?
  Sa-i iubesc pe cei care nu cinstesc pe Imparateasa Ingerilor?
  Nu pot nici sa fac abstractie de ei – caci are Domnul planul Sau – nu fac decat sa vin cu argumentele pe care le detin ca sa-i infrunt si sa-L marturisesc (cu posibilitatile mele) pe Cel ce va marturisi pentru noi in fata Tatalui – la plinirea vremii.
  Inca ceva: „De acum, cine se sminteste – sminteasca’se, cine se sfinteste – sfinteasca’se….”.

 63. acelas spune:

  @ dan alexandru

  de acord cu tine, 95%

  atentie, si mai ales marius ianus, la acel „politically correct” care ne paste aproape la orice idee pe care vrem sa o concepem si sa o scriem (inclusiv aici), inculcat in mental demult prin „apucaturile” celor din e.u.

  acum iertare fratilor (si marius), il aspteptam cu plecaciune si inima larga si pe marius si pe toti, ca sa-I slujim lui Hristos de-adevarat!

  Doamne ajuta.

 64. Alin spune:

  Ingaduinta cred ca pot sa (incerc sa) am…dara ingaduinta pentru ei, ca semeni, ci nu aprobare pentru faptele lor.

  Ca toti suntem pacatosi si cel mai pacatos dintre toti sunt eu (constiinta propriilor pacate ne invata multe – imi aduc aminte acum de episodul povestit de Valeriu Gafencu – si sper sa-mi deie Dumnezeu s-o dobandesc si eu intr-o zi la adevarata ei dimensiune. pana atunci continui sa merg prin valea umbrelor si sa nu fac binele pe care il vreau, ci raul pe care nu-l vreau…).

  Marius Ianus: „Uite – Alin îmi reproşa că nu aş şti cu adevărat de ce am văzut o icoană plîngînd. Chiar nu ştiu, nu înţeleg de ce… Nu îmi dau seama dacă a fost un semn pentru mine şi ce înţeles are el…”

  O mai spun inca o data atunci: se vede treaba ca n-ati inteles lacrima. Plangeti mai des, frate, plangeti mai des.

  Nu e un repros, e un indemn. Si era vorba de lacrima. Ca oare nu lacrima e cea care v’a atras atentia? Altfel, ar fi fost numai o alta icoana si ati fi uitat-o deja…

 65. Moromete spune:

  Eu, de acum, promit ca nu voi mai accesa blogul lui saccsiv, al lui Danion Vasile sau chiar al Parintelui Savatie.

  Ma voi hrani cu adevar de pe site-ul VIP.

 66. Elena G. spune:

  Dle.Ianus,

  Esti de-a dreptul ilar! Ma uimesti cu atata inteligenta (intelectuala) …

  Iertare celorlalti frati, pentru judecarea dl.M.I, dar e..uimitooor de…labil.
  Pur si simplu sunt incremenita in „tacerea care m-a surprins” citindu-i postarile. Care mai de care…

  Cititi (bine) aici: „Insusi Iisus a spus…iubiti pe dusmanii vostri..”, mda, ne cere adica sa-l iubim pe Corut(asta se intelege).

  Mai dle.Ianus..Corut nu e „dusmanii nostri” el este dusmanul LUI, este dusmanul Domnului nostru. E cu totul altceva.
  Nu te supara de intrebare dar…esti sectant? Nu de alta dar ai toate atributele. Si daca esti (mai) esti ortodox, i-a seama caci: „Vai de cel prin care vine sminteala”. Aici mai intra si persoane usor influentabile si neinformate(gen unu’costin), s-ar putea sa te creada si sa dai sama’pentru ratacirea lui.
  Las-o balta!
  Sa-ti ceri iertare de la Corut… (viata bate filmu’).
  Esti incalcit si obositor, insasi grafica paginii web o spune. Si nu numai.

 67. elena spune:

  Dupa logica unora(si mai spuneau marii clasici ca logica femeilor e lipsa de logica…hmmm….nu traiau in vremea dlui Ianus),daca trebuie sa-l iubim pe pavel corut,va trebui sa facem la fel cu antihristul insusi sau chiar si cu ingerii cazuti,Doamne,iarta-ma!Domnul Ianus nu a auzit despre sfanta bataie pe care insusi Parintele Nicolae al Mirelor Lichiei,i-a aplicat-o ereticului Arie,care nu cred ca ajungea,cu hulele,la nivelul atins de corut?!!!Sa inteleg,conform logicii domniei sale,ca Sfantul Ierarh nu o fi sfant,deoarece i-a aplicat niste scatoalce unuia iar bataia nu prea este semn al unei iubiri crestinesti?S-o iubim si pe madam blavatskaia,nu?Cea care considera ca neamul omenesc ar trebui sa se inchine lui lucifer,el dezrobind omul din robia lui Dumnezeu?Sa-l iubim si pe Nietzsche,autorul celebrului „Dionisos impotriva Crucificatului”,pe Ana,pe Caiafa si,in general,pe toti cei care urla impotriva lui Dumnezeu!Si,probabil,cu cat urla mai mult,cu atat mai mare ar trebui sa fie si iubirea noastra!
  Dar acesta este,in fapt,un soi de portret robot al nihilistului contemporan,care nu mai crede,cu adevarat,in nimic,care nu mai respecta,cu adevarat,nimic,care a descoperit ca ne tragem din maimuta si care a ajuns la concluzia ca nu exista nici Adevar si nici Dumnezeu!Sfantul Iustin Popovici spunea ca „rupti prin pacat de Ziditorul si Dumnezeul adevaratelor ganduri,oamenii au innebunit in gandurile si cugetarile lor(cf.Romani 1,21) si,fara oboseala,scot la iveala teorii dupa teorii…prin toate acestea inainteaza spre minciuna cea dintai,cea mai inainte de veci,pe care a cugetat-o intai tatal minciunii,satana.Aceasta minciuna este,in realitate,inima tuturor invatatorilor sai,cei care sunt fara Dumnezeu si impotriva Lui.In zilele din urma,acestia vor ocari pe fata pe Hristos Dumnezeu si vor respinge adevarul Sau despre lume si despre finalitatea omului.Cladind o lume fara Hristos si impotriva lui Hristos,vor striga puternic ca vor sa asigure in lume pacea,siguranta si bunastarea.”
  Ar fi foarte multe de spus,insa esentialul pe care as vrea sa-l astern aici si pe care sper sa-l citeasca si dl.Ianus este ca omul se poate aseza de-a dreapta sau de-a stanga,poate fi iubitor de Dumnezeu sau luptator impotriva Sa,poate fi inchinator al lui Hristos sau inchinator al diavolului,a treia cale nu exista.Deocamdata,Pavel Corut,de bunavoie,este luptator impotriva lui Hristos…cum sa-l iubesc?

 68. Călugării de pe bloguri înfruntă „Noua Ordine Mondială”…

  – al doilea editorial al meu în revista VIP: link – Abia ce s-a stins flama violetă a agresării parapsihologice a familiei Geoană, că motoarele teoriei conspiraţiei mondiale au prins să duduie mai ceva ca economia defunctului Guvern Năstase. Viforniţa …

 69. Elena G. spune:

  Dle. Ianus,

  Il numesti “drag si prieten…” Hmm! Esti sincer?

  Iata ce spui despre noi, cei ce formam audienta (pe care, evident, esti invidios)

  “…lume pestriţă, personaje cu tresăltări de gîndire şi întorsături lingvistice de chelneri beţi, de tip Pavel Coruţ, foşti puşcăriaşi pocăiţi, cum e saccsiv, făcut cunoscut de părintele Danion Vasile, şi el unul dintre adepţii teoriilor antimasonice, şi alţi cunoscuţi formatori de opinie ortodocşi…”

  Danion nu este preot ci teolog, dar la tine…e totuna, nu?

  Faci praf o multime de persoane….inclusiv pe unii de la care – de un ridicol jenant – ti-ai cerut …Iertare!

  Nu cauta “ce-i la moda” ca sa fie ascultat, sunt ani buni de cand face misiune caci a fost chemat la o slujire sfanta – de care tu nu ai fi in stare, in veci.
  Zgandari ca vulpea….la struguri…
  Sau ai facut insolatie pen’ca ai stat prea mult in „soarele din mijlocul piramidei” si ai grija sa nu-ti cada in cap piramida de care spui ca plutea deasupra ta, in vis.
  Ai facut obsesie pentru piramide?
  Ti-e frica?

  Spui „..si alte prostii”. Daca tu nu ai capacitatea de a le intelege….

  „Ce l-a apucat pe bunul meu prieten Savatie? L-a smintit succesul conspiraţionist pe care îl are pe internet saccsiv? I s-au şters din minte rolul şi puterea Demonului şi a ajuns să le pună în cîrcă unor bieţi oameni conspiraţii pe care, cît de egoişti ar fi, nu le pot ridica?”…No comment!
  …………………………………..

  Absolvent de …Litere, subiecte de scandal si amestecand idealismul mistic cu materialismul vulgar.
  Publici in VIP? Ooo, ce performanta, intr’adevar o revista de „inalta tinuta”, cu cititori „elevati” da’nici aia nu si-au lasat vro’ impresie sub ilustrele-ti articole. Tu ai audienta 0 (zero). Aici e secretul rabufnirilor tale de cabotin.

  Daca ai demnitate semneaza cu numele adevarat caci…nu ai greutatea unui intelectual care isi “permite” un pseudonim.

  Esti VIP? Pai tu l-ai crezut pe Cartarescu sau pe Dragan? Fi serios! Au simtul umorului.

  Ai grija sa nu ramai prizonier in „Containar precum ursul” Se scrie Container -corect.
  Ai grija caci prea multe „Fracturi” sau „hartie igienica”nu fac bine….sunt semne de boala: fie de oase fie de burta.

 70. Elena G. spune:

  Analistul argentinian Adrian Salbuchi prezinta (clar, pentru orice nivel), într-un scurt documentar, care sunt semnele premergatoare instaurarii unui guvern mondial.

  Semne premergatoare:
  Criza financiară,framantari sociale, ieşiri în stradă, pandemiile , încălzirea globala, colapsul economic, atacurile teroriste, război în Orientul Mijlociu, accidente nucleare, distrugerea statelor care nu se „aliniaza”, evenimente religioase (organizate).
  ……………………………..
  (Toate provocate si atent supravegheate)

 71. Marius Ianuş spune:

  “Lume pestriţă” înseamnă “lume diversă”, lume “în culori felurite”, “oameni foarte diferiţi între ei”, “pestriţă” nu e o calomnie la adresa cuiva. Singurul personaj zugrăvit în culori urîte în materialul meu e Pavel Coruţ, în faţa căruia îmi cer iertare. E şi el un suflet.
  Cred că unii dintre cititori nu înţeleg semnificaţia cuvîntului “pestriţă”.

 72. Radu Humor spune:

  Cel putin curios, ca sa nu spun altfel !

 73. gil spune:

  raluca :viata asta este un razboi intre oameni si draci!oamenii sant facuti sa le ia locul dracilor ce au fost alungati din rai!!raiul nu se ia fara lupta !!tu vrei sa intri in rai fara lupta !! asta este ce vrei tu !oamenii care si au vandut sufletul ii inseala pe visatori ca tine,pe neatenti ca majoritatea oamenilor..ei nu au normal nici o treaba cu Dumnezeu decat indirect:adica dracii ii arata pe oamenii inselati lui Dumnezeu si se lauda ca este puternic ca ia mintit si ia luat in iad! crestinismul nu este o supa subtire raluca :este singura posibilitate sa castigi razboiul,dar numai prin o lupta dura in care sa ti mobilizezi toate fortele tale..dar intrebarea ta este asa de stupida incat nu vad cine poate gasi ceva sa ti raspunda la asa intrebare !intreaba un copil de 7 ani si o sa ti raspunda bine !

 74. bored spune:

  Ce discutie a avut loc aici! Ma rog, nu mai pot spune decat asta: luati ∇-ul intoarceti-l si aveti piramida ∆ .
  Acolo vor si baietii sa ajunga, cat mai in varf daca s-ar putea.

 75. daniela spune:

  gil:
  „i-a mintit”, „i-a luat”

 76. Marius Ianuş spune:

  Fie ca Iisus Hristos să le îmblinzească mințile tuturor oamenilor!

  – un nou editorial creștin în VIP –
  http://marijuanus.wordpress.com/2010/04/05/un-nou-editorial-cre%c8%99tin-in-vip/

  Textul pornește de la un poem al meu recent: http://hyperliteratura.reea.net/?p=3078#comment-541909 , fiind, în fond, o prescurtare a lui.

 77. […] luni, am intrat pe blogul părintelui Savatie ca să citesc un articol-răspuns la un atac al lui Marius Ianuş în VIP. Aşa l-am regăsit pe Ianuş, “poetul-nebun”. Acum mult mai linişit parcă, mai […]

 78. Andrei spune:

  Numai un poet ca ianus putea prescurta un poem al său într-un editorial (?)creștin(?)…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: