Voronin ar putea fi judecat la Haga pentru crime împotriva umanităţii

VORONIN JUDECAT

Curtea Penala Internaţională (numită uneori şi Tribunalul Penal Internaţional) este o curte de justiţie internaţională permanentă, cu sediul la Haga în Olanda, a cărei misiune este de a judeca persoane care au comis genociduri, crime de război şi contra umanităţii.

Potrivit C.I.P., prin crime contra umanităţii se înţelege oricare dintre actele menţionate în continuare, atunci cînd sînt comise în cadrul unui atac generalizat sau lansat sistematic asupra populaţiei civile: ucidere, exterminare, sclavaj, deportare sau transfer forţat de populaţie, condamnarea la închisoare sau alte forme de privare gravă de libertate, tortură, viol, sclavie sexuală, prostituţie forţată, sarcină sau sterilizare forţată sau orice alta formă de violenţă sexuală de gravitate comparabilă (cum ar fi folosirea bastoanelor poliţieneşti pentru ruperea anusului , foarte la modă în Moldova, n. n.), persecutarea unui grup pentru motive de ordin politic, rasial, naţional, etnic, cultural, religios sau bazat pe sex, sau în functie de alte criterii universal recunoscute ca inadmisibile în dreptul internaţional, crimă de apartheid şi alte acte inumane cu un caracter similar, cauzatoare de suferinţe puternice şi care aduc atingere gravă integrităţii fizice sau mentale.

Avînd în vedere Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale, adoptat în 1998 şi în special articolele 7 şi 8 ale acestuia, în care violul şi orice formă de violenţă sexuală sînt definite drept crime împotriva umanităţii şi echivalate cu o formă de tortură şi o crimă gravă de război, fie că aceste acte sînt sau nu comise în mod sistematic în timpul conflictelor internaţionale sau interne, represiunile de la Chişinău, comise în mod sistematic şi organizat de guvernarea comunistă asupra populaţiei civile, în timpul cărora au fost constatate cazuri de omor, violuri, violenţe sexuale şi vătămare gravă corporală şi mentală, sînt catalogate drept crime de război şi împotriva umanităţii, şi trebuie pedepsite în conformitatea cu prevederile dreptului internaţional.

Pînă acum nu a fost semnalat nici un caz de atingere gravă a integrităţii mentale din rîndul persoanelor maltratate şi violate de către colaboratorii Securităţii şi ai poliţiei moldoveneşti. Lucrul acesta se explică prin intimidarea medicilor psihiatri din Republică de către autorităţile statului. Personal am însoţit un astfel de tînăr la Spitalul Clinic de Psihiatrie Costiujeni, unde mi-am făcut propriile investigaţii. Astfel am aflat că un număr însemnat de tineri au ajuns la   secţia de psihiatrie şi neurologie în urma bătăilor diabolice suferite în comisariatele de poliţie. Dosarele medicale ale acestor tineri sînt secretizate, dar, potrivit legii, pot fi cercetate în cazul unui eventual proces de judecată.

Cu alte cuvinte, avem în fruntea statului persoane care în orice moment ar putea fi atrase în procese penale cu acuzaţia gravă de criminali împotriva umanităţii. Ar fi fost drept ca aceste procese să înceapă înainte de alegeri, pentru a nu defăima o dată în plus imaginea unui întreg popor din cauza unor criminali care şi-au luat cu forţa dreptul de a ne conduce şi reprezenta în lume.

Avînd în vedere crimele guvernării comuniste de la Chişinău, precum şi faima criminală pe care partidul comunist şi-a făcut-o de-a lungul istoriei, gruparea criminală de tip mafiot, denumită „Partidul Comuniştilor din Republica Moldova” ar trebui exclusă din competiţia electorală, iar adepţii acestui partid să fie traşi la răspundere penală ca unii care promovează idei xenofobe, totalitare şi extremiste, şi care pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei Republicii Moldova.

Sper ca într-o zi simpatizanţii comunismului să fie condamnaţi penal la fel ca simpatizanţii fascismului şi ai nazismului, pentru că sînt în aceeaşi măsură vinovaţi de cele mai mari crime săvîrşite vreodată împotriva umanităţii.

14 Responses to Voronin ar putea fi judecat la Haga pentru crime împotriva umanităţii

 1. Bianca spune:

  Parinte, citind titlul articolului, imi facusem sperante. Pe masura ce parcurgeam textul, fruntea mi se incretea. Nu de incruntare, ci de mahnire. Eu nu traiesc astea pe pielea mea, ci din auzite(acum si vazute), si nu le simt asa cum le simte un basarabean. I-am vazut la manifestatiile din Bucuresti, chiar am crezut ca se va face ceva. Nu ader la teoriile conspirationiste, insa am devenit din ce in ce mai nesinceri cu noi insine. Si chiar daca institutiile au obiective declarate, celor care le sustin le e din ce in ce mai greu sa se tina de ele. Poate nu vor, si atunci nu mai e nici o greutate. Suntem cum ne sunt reclamele, ar fi cinstit sa ne punem si noua eticheta cu „aceasta imagine este numai de prezentare”, si unora dintre lucrurile pe care le facem, la fel. Spun asta pentru ca imi doresc ca acest Tribunal sa ia atitudine, macar ca-i atentionat ca nu ia in considerare ceea ce intra sub aria sa de actiune,insa ma si indoiesc putin. Din citite, situatia se aseamana cu cea de acum multi, multi ani din Romania, cand oameni reusisera sa iasa din tara, povestisera ce li se intamplase, fusesera publicate carticele , dar nimeni dintre cei „oficiali”nu stiuse, sau nu considerase ca se intampla ceva de nedorit, in cel mai “subtirel”caz. Imi pare ca se pune accent prea mult pe conventie ca sa se mai poata avea in vedere reactii firesti;e o situatie in care mijlocul devine scop, iar ceea ce mai inainte era scop se uita. Dar sa avem nadejde,si poate odata si odata, oamenii-si vor veni in masura si vor face ceea ce trebuie!

 2. […] Voronin ar putea fi judecat la Haga pentru crime împotriva umanităţii […]

 3. Eutihie spune:

  Dati-i in judecata! Dar judecata oamenilor nu e aceeasi cu Judecata Lui DUMNEDZEU + DOAMNE Ajuta +

 4. Mirela spune:

  Contimpuranilor mei
  de I.L.Caragiale

  Fără de graiuri gure şi ochi făr’ de priviri,
  Făr’ de mişcare forme, şi încă, vai! ce este
  Mai sec în astă lume şi mai nemernic, ţeste
  Făr’ de gândiri şi inimi lipsite de simţiri!
  Aşane pomenirăm, dodată, fără veste,
  Trecând p-aci, prin jocul capricioasei firi.
  Bizar! Fiinţe fără fiinţă, trecem peste
  Pocitul visal unei smintite-nchipuiri
  În vreme de-njosire, în tină şi din tină,
  Ne căpătarăm locul l-a soarelui lumină;
  Zadarnic ne născurăm şi făr’ să trebuim!
  Păsemne-aşa ne scrise pustia de ursită:
  Păcum ne fuse vremea meschină ş-umilită,
  Meschini şi mediocri să fim şi să murim!

 5. Ramses3 spune:

  e un fel de vis utopic in cazul in care in lumea asta ar fi dreptate si pentru tot ce faci trebuie sa dai rasplata, dar nu… nu exista dreptatea noastra, e doar dreptatea celor de la putere acum

 6. Mirela spune:

  Tinerii din Basarabia s-au saturat: „Refuz, rezist, sunt anti-comunist!”

  http://www.ziua.ro/news.php?data=2009-07-18&id=33636

 7. Când îl vom vedea şi pe Traian Băsescu într-o imagine asemănătoare…?

 8. Vasili spune:

  Cind il vom vedea pe Snegur judecat macar in RM pentru razboiul impotriva propriului popor in 1992?Cum se poate ca unul sa putrezeasca in pamint ,Milosevici,iar altul sai isi pape linistit agoniseala?Asta inseamna dublu standard.Cind se intimpla vreo samavolnicie spre folosul valorilor occidentale totul este ok.Inspiratorii ticalosiilor planetare sau continentale mor de moarte buna.Un singur lucru al lui Voronin nu convine unora.Ca nu este proocidental.Si asta nu i se va ierta niciodata.

 9. SERGE spune:

  Voronin de opt ani minte poporul…el trebuie sa fi judecat de propriul popor!

 10. Nicolai spune:

  NU VA FI EL JUDECAT NICIODATA NU PENTRU CA EU II TIN PARTE DAR CA EL NUI SADAM SAU GHITLER EL E VORONIN

 11. cristian moldoveanul spune:

  Ai fost deja judecat, Voronine! Te’a judecat poporul pe care l’ai nedreptatit si batjocorit ani de zile! Te’a judecat opinia internationala dupa infioratoarele crime ce le’ai comis impotriva unor tineri nevinovati si fara aparare.
  Vei suferi amarnic in aceasta viata, dincolo si la Marea Judecata!
  Vei fi chemat sa dai socoteala in fata oamenilor si a lui Dumnezeu!
  Pleaca, Voronine, din lumea Oamenilor! Du-te in lumea ta, a ucigasilor, a tortionarilor, a smintitilor! Nicio condamnare aici nu te va scapa de dracii fiorosi ce te’asteapta, nerabdatori, in iad! Ii auzi, Voronine?

 12. club13 spune:

  oare ??? eu cred ca omu asta are Rusia in spate asa ca …

 13. Pentru tinerii basarabeni din anii ’90: de ce vorbeati ruseste atunci cand se apropia/trecea un neaos pe langa voi? De ce nu vedeti cu indignare ca Voronin are si moaca si nume rusesc? Daca nu voi, atunci cine?
  Just kidding – eu mi-am amanetat aruncatoru’ de grenade si Luger-ul, ca va rezolvam problema mai simplu. Dar problema e alta. Iubiti subliminal Rusia, din motive de ortodoxie, la fel cum eu iubesc America pentru ca sunt baptist (dizident, fireste – imi place cam mult viata si chitara electrica).

 14. adriana spune:

  @Felix, Rusia ortodoxa, sau Sfanta Rusie, si-a incheiet existenta acum mai bine de 100 de ani. Asa ca pui gresit problema. In schimb sa stii ca e surprinzator de mare numarul americanilor convertiti la ortodoxie. Si in crestere. Ca si cel al celor care se fac musulmani. Asa ca stay caaaaaaalm…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: