Cred în Dumnezeu, deci sînt anticomunist!

Icon03Din cînd în cînd, primesc cîte un comentariu care încearcă să mă convingă că nu este bine să vorbeşti împotriva comunismului. Nu este călugăreşte, nu este „canonic” şi, îndeobşte, nu este potrivit cu vocaţia omului de biserică. Am neglijat acest soi de comentarii şi comentatori, deoarece mi se pare o polemică deşartă.

Alţii, mai vicleni, mi-au pus înainte dragostea lui Dumnezeu şi faptul că Biserica este mai presus de intrigile politice, fiind datoare să-i primească şi pe comunişti la fel ca pe ceilalţi oameni. Biserica este într-adevăr mai presus de intrigile politice, numai că nici comunismul nu este o doctrină politică, ci un regim demonic care a propovăduit şi a practicat uciderea tuturor celor care i se opun. Iar „ucigaş de oameni” a fost numit de către Dumnezeu diavolul. Şi ce amestec poate fi între diavol şi Biserică? Niciunul!

Totuşi observ o timiditate la credincioşii noştri atunci cînd vine vorba de a vorbi pe faţă împotriva urîciunii comuniste, motivîndu-şi timiditate prin invocarea neamestecului în politică. De aceea am hotărît să spun, în cîteva cuvinte, de ce a vorbi împotriva comunismului nu este un gest politic, ci o mărturisire de credinţă pe care orice creştin este dator să o facă.

În primul rînd, comunismul a apărut ca un marş mondial împotriva lui Dumnezeu şi a Bisericii. Această „nălucă” ce a bîntuit Europa (dar şi o parte a Asiei şi a Americii Latine) a ucis în calea sa sute de milioane de oameni, de regulă dintre cei mai drepţi şi mai buni pe care îi avea orice popor.

Lupta împotriva lui Dumnezeu, manifestată prin distrugerea efectivă a lăcaşurilor de cult şi prin lichidarea preoţilor şi a tuturor celor care le vor ţine partea a fost unul din punctele capitale ale planului demonic comunist. Într-una din scrisorile sale, Lenin mărturisea că „însăşi ideea de Dumnezeu este o reacţiune”, iar soluţia împotriva unor astfel de „reacţionari” propusă de „marele conducător” a fost lichidarea fizică. Ceea ce s-a şi întîmplat în decursul a mai bine de 70 de ani peste tot în ţările fostei URSS, în România, Bulgaria şi alte părţi.

Cine a pus stele în loc de cruci pe mormintele părinţilor noştri? Cine a pus steagul cu secera şi ciocanul pe Catedrală mitropolitană din Chişinău, transformînd-o în sală de expoziţii? Cine ne-a demonizat trecutul nostru de popor crescut în Biserică?

Iar mai nou, cine a distrus dosarele preoţilor deportaţi şi ucişi de comunişti, păstrate o vreme  în podul vechii mitropolii? Un amănunt pe care poate nu l-aş fi aflat dacă nu aş avea şi eu un bunic preot ucis de comunişti la vîrsta de 37 de ani.

De aceea, orice creştin care a votat comuniştii este anatema de la Hristos şi poate fi reprimit în Biserică doar prin pocăinţă publică, repetîndu-i-se taina mirungerii, ca unuia ce s-a abătut în cea mai cumplită erezie – ateismul cu tot arsenalul său marxisto-darwinist – şi s-a făcut vinovat de cel mai cumplit păcat: dărîmarea sfintelor altare şi uciderea slujitorilor lui Dumnezeu şi a oamenilor nevinovaţi.

Biserica Ortodoxă şi în special Biserica Ortodoxă Rusă a canonizat ca sfinţi pe cei care au mărturisit împotriva comunismului. Icoana praznicului soborului noilor mucenici îi înfăţişează pe bolşevici în uniformele lor specifice, cu stele pe frunte, în postură de chinuitori şi ucigaşi. Întrebarea mea este: poate că ar trebui interzisă cinstirea acestor sfinţi şi, mai ales, această icoană mare şi frumoasă, multiplicată în milioane de exemplare şi răspîndită în toată lumea, ca nu cumva să ni se reproşeze (de către cine?) că facem „politică”?

Dacă nu, atunci mi se pare că a nu mărturisi public împotriva comunismului înseamnă a nu fi în acord cu Biserica lui Hristos şi cu sfinţii martiri.

Sau credeţi că tăcerea nu este şi ea o politică?

05

15

Scene din icoana „Soborul noilor mucenici ai Rusiei” lucrată de vrednica de pomenire monahia Iuliania, cea care a renăscut atelierele iconografice de la Lavra Sfintei Treimi din Zagorsk.

86 Responses to Cred în Dumnezeu, deci sînt anticomunist!

 1. Iuliana spune:

  Există cruci sublime, pilduitoare, crucile purtate de mărturisitorii şi martirii creştini ai tuturor veacurilor ce s-au scurs de la Naşterea Mântuitorului, există şi cruci umile, purtate în taină de fiecare următor al lui Hristos, în tăcerea casei şi în pacea inimii sale. Dar crucea generaţiilor postbelice, ale celor născuţi după venirea la putere a comuniştilor în România nu aparţine niciuneia din cele amintite.

  Noi am dus o cruce teribilă si foarte confuză, cu atât mai teribilă cu cât, purtând-o inconştient, nu ne-am folosit de ea, cu atât mai confuză cu cât, neştiindu-i originea şi rostul dumnezeiesc, n-am primit-o cu mulţumire.

  Crucea ateismului a fost o povară tristă şi puţin roditoare, o cruce risipită, că nu a prins rod decât într-unii din noi, dar târziu, poate prea târziu.

  A te naşte şi a fi crescut într-o familie atee, a fi educat într-o şcoală atee şi aruncat într-o societate lipsită de credinţă înseamnă a fi împovărat cu o cruce zdrobitoare. Noi am vieţuit ca nişte cârtiţe în galeriile subterane ale unui univers « amputat » de ideologia comunistă, ale unui univers lipsit de spiritualitate. Ochii noştri n-au simţit şi n-au cunoscut lumina soarelui dumnezeiesc. Nouă ni s-a dat să bem apa amară a falsei înţelepciuni, am fost îndopaţi cu minciuni şi dresaţi să executăm proiectul omului neom ieşit din minţile bolnave ale ideologilor comunişti.

  În faţa noastră au fost proiectate pe panouri imense monumentale comedii ale minciunii. Ni s-a exploatat credulitatea, ni s-a înteţit orbirea. Dar mai ales ni s-a inoculat un drăcesc orgoliu, o nebună încredere în noi înşine, în puterea nelimitată a omului de a da viaţă utopiilor.

  Ce cale mai bună de a-L alunga pe Dumnezeu din lume decât de a-l împinge pe om în locul Său ? Idol hâd şi pervers !

  Sub mantia veninoasă a trufiei omeneşti au crescut ca ciupercile patimi, nenumărate patimi născute din voia cea liberă şi crescute monstruos din satisfacerea fără oprelişti a tuturor poftelor, ordinare sau aparent nobile. Morala comunistă nu putea să pună frâu proliferării lor, neavând decât o şubredă temelie omenească.

  Am fost lăsaţi cu bună ştiinţă tovărăşească să ne corupem firea dată nouă de Dumnezeu, ba chiar ajutaţi s-o pervertim mai repede şi mai eficient, prin exercitarea fără măsură a tuturor « drepturilor » noastre şi explorarea tuturor posibilităţilor !

  De pe crucea necredinţei în Dumnezeu, a Cărui existenţă era negată şi a Cărui Sfântă Scriptură era batjocorită, ridiculizată şi aruncată la coş, am urcat singuri pe crucea patimilor trupeşti şi sufleteşti, iubindu-le şi nebănuind că ne sunt cei mai aprigi duşmani. Iar când adevărului a început să i se spună din nou pe nume, când am descoperit că avem ochi şi că este lumină în lume şi Dumnezeu dincolo de ea şi în adâncul ei, o, cât a fost de dureros ! Nu numai pentru că ne speria lumina, nu numai pentru că ne era greu să credem în existenţa ei, ci pentru că ne ardeau ochii neobişnuiţi cu ea ; ne ardeau patimile strânse acum în frâul credinţei şi al Adevărului. Aşa a început iadul nostru. După trei, patru decenii de bâjbâit prin întuneric vor fi oare de ajuns tot trei, patru pentru a ne acomoda cu lumina şi a nu ne mai îngropa din când în când capetele îngrozite în adâncul galeriilor de cârtiţă abia părăsite?

  Ce nume să dau crucii acesteia ? Crucea pocăinţei, crucea repetatelor căderi şi a neputinţei de a sta fermi în Adevăr ? Crucea descurajării ameninţătoare? Crucea răbdării de sine ?

  Doamne, de câte ori am vrut să arunc, ca o smintită, crucea Ta mântuitoare de pe umeri ? De câte ori, răstălmăcind-o, am scuturat din umeri cu putere ca s-o lepăd, împreună cu povara suferinţei ?

  Dacă n-am învăţat încă lecţia crucii, a răbdării senine, mulţumitoare a tuturor celor trimise de Tine cu dragoste proniatoare este şi pentru că ani de zile mi-am antrenat neascultarea, obrăznicia, părerea de sine, încrederea în sine prostească, dispreţul suveran, mândria luciferică, tot amalgamul patimilor omeneşti.

  Dă, Doamne, putere şi har, ca să purtăm lupta cea bună măcar în răstimpul vieţii ce ni-l mai dăruieşti !

 2. Iuliana spune:

  Adica aveti de o mie de ori dreptate!
  Articolul dumneavoastra m-a atins direct in inima, am simtit comunismul pe pielea mea, de nu l-ar mai simti nimeni niciodata! Da, comunistii ni L-au furat pe Dumnezeu si sunt cei mai periculosi prin otravurile „invataturii” lor. Mai bine mort decat comunist!

 3. Claudia spune:

  Acum cativa ani cred, canalul cultural al BBC-ului, BBC4, a organizat un concurs pentru a-l desemna pe cel mai mare filosof al tuturor veacurilor. Castigator a iesit Karl Marx. http://www.bbc.co.uk/radio4/history/inourtime/inourtime_20050714.shtml
  Daca in tara care a dat capitalismul, lumea se reorienteaza acum spre socialism (probabil tocmai ca o reactie, ca o alternativa la capitalism), atunci comunismul nu a murit in istorie. Si nici in geografie – iata ca si in occident e la fel de viu ca in rasarit.

 4. Simona spune:

  Asa este parinte, toti trebuie sa vorbim despre ororile facute de comunisti. La noi, chiar duminica asta, seara, parintele a vorbit la cateheza ortodoxa, despre sfintii inchisorilor, tema din temnite spre sinaxare. Am vorbit despre toate aceste lucruri, si astfel si cei mici poate au prins ceva din aceasta istorie vie si reala, care nu este pomenita intr-un manual sau discutata la Tv. Cat despre cei care posteaza comentarii rautacioase, cred ca sunt niste latratori platiti sau indoctrinati cu idei de slava desarta, ideologii din occident. Asa ca va indemn sa continuati lucrarea dvs, caci astazi astea sunt armele si mijloacele prin care o mai putem face.

 5. Maria spune:

  Mai putem intreba: cine a transformat manastirile si bisericile din Romania-probabil si din alte parti- in depozite sau in grajduri sau chiar in carciumi?
  Parinte, pornind de la titlu, cititnd si vazand icoanele, inteleg mult mai bine ce s-a intamplat si ce am trait in anii comunismului.
  Dumnezeu sa va ajute!

 6. Gabriel spune:

  Aveti dreptate parinte, tacerea este si ea o politica! Ati putea sa ne dati o solutie la aceasta situatie?

 7. Vestitor spune:

  2 atitudini:

  Patapievici spunea anul trecut in iulie 2008, intr-un raspuns dat Hertei Müller in cazul fostului securist Sorin Antohi, ca “România nu are o lege a lustraţiei, iar Europa Unită, cum ştii, dezaprobă astfel de legi, pe care le consideră discriminatorii. Scrisoarea ta de protest mă somează să fac instituţional o discriminare pe care, legal, nu am dreptul să o practic decât moral. Tu ai numai responsabilitatea convingerilor tale, pe care, în ce priveşte răul făcut de securitate, le împărtăşesc în totalitate: însă eu, cât timp reprezint ICR, am şi obligaţia să mă supun principiului care îmi interzice să folosesc instituţiile statului pentru a-mi promova convingerile, atât pe cele pe care legile în vigoare le-ar susţine, cât şi pe cele pe care nu le-ar încuraja explicit.”

  2.Mircea Platon:

  „…Ori noi nu afirmăm, ca să nu supărăm pe cineva. Noi suntem moderaţi. Fermi în moderaţie. Moderaţi în fermitate. Politicoşi. Sau nu, după cum e cazul. După cum se cere.”

  „Vom iesi din comunism abia cind ne vom recapata libertatea de a-i critica pe falsificatorii istoriei de astazi. Astazi. Asa cum o facea Caragiale. Eminescu. Iorga. Vom iesi din comunism nu atunci cind ii vom critica pe nomenclaturistii de ieri impreuna cu nomenclaturistii de azi.”

  Citatele vorbesc de la sine.

 8. Vestitor spune:

  Completare la citatul al doilea din Mircea Platon”

  „Pentru ca nomenclaturistii asta fac: se denunta unii pe altii…..
  O reala schimbare ar fi daca, in loc de o noua epurare, ni s-ar da libertate. Daca in loc sa dezgropam minciunile trecutului, am indrazni sa afirmam adevarurile vremii noastre. Daca am cerceta minciunile trecutului ca sa putem sa ne aparam de minciunile prezentului.”

 9. Dan spune:

  Sa traiti Parinte! Sunt 100% de-acord cu ceea ce sustineti dar din pacate umanisti si egalitaristi ca Ionutz si compania lui de ipocriti, printre care si preoti ecumenisti, etc., ma tin departe de Biserica si de Hristos si nu cred ca voi mai reveni vreodata la credinta (nu sunt ateu, chiar mi-e greata de ei, dar nu mai cred ca Dumnezeu e drept si asa mai departe, din moment ce nici in propria Biserica nu-si poate face curatenie si motto-ul general al bisericii lui Daniel si altor manageri cu pretentii patriarhale e sa-i pupam in c… pe toti, budisti, hindusi, mahomedani, atei, libercugetatori, jidani si compania lor ca vom trai alaturi de ei in rai, etc). Pur si simplu nu mai am puterea de a crede intr-un Dumnezeu drept si care nu-i mantuie pe toti scarbosii, ci in Imparatia Caruia nu va intra nici o spurcaciune cum spune Apostolul Pavel (prin spurcaciune nu inteleg musai pacatosi, cu care nu am nimic intrucat toti pacatuim, ci relativisti religiosi, atei, ecumenisti si sleahta lor de non-valori care doar intre ei se considera cineva, chiar daca fac si ei un bine abstract si fara valoare vesnica).
  Oricum va multumesc pt. acest articol, si in acord cu anatema rostita de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Ruse din Exil (in 1918 daca nu ma-nsel, dvs stiti mai bine anul) anatema comunistilor! La fel lui… ei bine se cunosc carcotasii cu inclinatii marxist-leniniste care mai posteaza pe-aici :)).
  Macar daca Dumnezeu este cum spuneti dvs stiu ca si in iad voi fi fericit pt. ca stiu ca El e drept. Dar din pacate nu am taria sa cred aceasta observand mizeriile care se petrec in Biserica la varf, iar oamenii vrednici sufera de pe urma unor tirani care numai patriarhi nu se pot numi, si de aceea refuz sa ma angajez la viziunea generala a crearii unui rai comunist in care „toti sa fim una” (ce ipocrizie! Hristos NU S-a rugat pt. lume acolo, ci pt. cei care cred in El! Chiar El a zis „Nu pt. lume Ma rog”).
  Va multumesc inca o data, ma bucur sa vad ca Dumnezeu mai are oameni ce nu si-au plecat genunchiul in fata lui Baal, si ma iertati pt. postarile din trecut care v-au suparat (mai ales alea legate de Voronin, chiar daca eu vedeam situatia altfel gen mini-comunismul lui V e de preferat hiper-comunismului UE). Doamne-ajuta.

 10. Au fost atatia care s-au prostituat in fata comunismului si ma gandesc acum la Justinian Marina si la multi altii.

  Comunistii au incercat sa ne omoare,sa ne ia pielea de pe noi si sa ne omoare sufletele.Ei,ca oameni fara suflet,nu aveau de unde sa stie ca fizic ii poti face orice unui om,dar de suflet nu se apropie decat Dumnezeu.

 11. Veronica spune:

  Da, trebuie sa luptam impotriva comunismului! Din pacate, comunismul n-a fost anihilat, ci dimpotriva si-a schimbat fata, a devenit mai perfid, mai periculos, extrem de subtil! Din pacate, ura omului impotriva semenului lui, este uneori atit de mare, atit de fioroasa, incit se transforma asa cum stim cu totii in unealta de inrobire! Tocmai de aceea trebuie sa fim extrem de atenti, sa luptam fara frica impotriva a tot ce asupreste, a tot ce exploateaza, a tot ce distruge libertatea! Oare suntem noi liberi … as zice ca nu, fara poate sa ne dam seama, suntem legati de tot felul de lucruri care sunt contrare libertatii! Dumnezeu ne-a creat liberi iar din pacate, noi oamenii avem tendinta de a ne asupri unii pe altii, la o scara mai mica sau mai mare. Esenta este, sa nu-l uitam pe Dumnezeu, sa cautam mereu sa facem binele, sa ne impotrivim di fasa asupra pornirilor noastre rautacioase, cerind mereu ajutorul Domnului nostru Iisus Hristos! Depinde de fiecare din noi a cui cale urmam! Dumnezeu sa ne lumineze pe toti sa putem duce lupta cea buna, spre mintuire! Doamne ajuta!

 12. Stima.
  Vreau sa aflu un loc unde pot gasi iconografia noilor sfinti ai Bisericii Ruse (martirii din perioada comunimului).
  Am nevoie de aceasta iconografie. O gasim undeva? Dumneavoastra parinte puteti sa ajutati in sensul acesta. Va rog sa nu ma lasati.

 13. floare de piatra spune:

  Tradatorului Horia Patapievici care spune ca reprezinta Institutul Cultural Roman, ii recomand sa scoata tablita cu I.C.R. si sa puna o alta tablita pe care sa scrie Institutul Dusmanilor Crucii. Aceasta secatura si cu iudele din jurul sau isi bat joc de HRISTOS, de BISERICA, de Neamul si Tara Romaneasca.
  Toti acesti ticalosi, trebuie sa plece de la conducerea ICR, ei nu sunt demni sa se numeasca romani. Ei fac de ras Romania, peste tot pe unde apar, ei sunt platiti de Dusmanii lui Hristos pentru a distruge Biserica si cultura romaneasca.

 14. Felix-Gabriel Lefter spune:

  Parinte Savatie, marturisesc: ma fac vinovat de un pacat de moarte. As intampina orice comunist cu un cap in gura. Nu glumesc. L-as ierta de moarte (as prefera un Uzi) doar pentru ca tata era endemic visator-comunist, si era un om bun, unul dintre aia 1 la suta naivi care chiar credeau, ca in orice credinta bunavoitoare. Ii lipsea insa cultura politica (altminteri nu era un om needucat), care sa-i arate ca ‘blestemat este omul care se increde in om’.
  Altfel, n-am mila.
  Sa luam un un polisilogism, ca pilda (un polisilogism are mai mult de doua premise, clasic). Cu cat vor fi mai adevarate cele 7 din 8 premise, de exemplu, cu atat va fi mai periculos, pentru ca este valid ca forma, dar fals in concluzie. Cu cat seamana – se da – mai crestin marxismul, cu atat e mai diavolesc. ‘fiti inocenti precum copiii, dar mai smecheri ca serpii’, as traduce.
  Eu am ochii larg atenti.

 15. Cred cu tarie ca ar trebui adaugat la Sinodikon comunismul cu toate fatetele lui, cu toti slujitorii lui, cu toate urmarile lui. ANATEMA!
  Ar fi un gest de igiena duhovniceasca, iar prin rostirea lui s-ar curati vazduhul de duhurile acestui sistem demonic ce ne bantuie mai pe fata, mai pe ascuns.

 16. Mirela spune:

  Pe toti i-a afectat comunismul intr-un fel sau altul! Cand ma gandesc la prima parte din viata mea pe care am petrecut-o din mila Domnului in comunism, ma cuprinde o emotie pe care nu o pot defini. Imi amintesc de parintii mei, de mama care statea acasa cu noi, copiii, in special statea pentru mine, caci nu puteam sa manac niciodata singura (si erau ore in care ar fi trebuit sa raman singura), cum alerga saracuta de la bucatarie unde amesteca in mancare sau „facea teme”, la baie unde spala rufe, cum tricota vreo vesta sau sosete de lana, cum ne recitea poiezii sau ne citea seara vreun basm. Imi amintesc vocea ei calda si blanda, ii vad ochii calzi, plini de bunatate, zambitori si stralucitori, ii simt mana ei catifelata cu care imi mangaia fruntea, obrajiorii, cum se juca cu buclele parului meu…Tata, dragul de el, il vad venind obosit de la servici surazand si parca si acum ii simt prezenta lui discreta.
  Comunismul imi aminteste de durerea de stomac din cauza foamei, cum simteam ca mi se lipeste stomacul de spate. Erau zile cand nu imi doream sa mananc o bucatica de ciocolata sau mai stiu eu ce, ci eram fericita de un colt de paine! Mama ne vorbea mereu de Dumnezeu, ne invata sa ne rugam, sa credem in El, sa il iubim si ne spunea povesti despre vremurile cand Dumnezeu mergea pe pamant. Cata iubire si bucurie simteam! Totul avea sens numai in iubire si din iubire!
  Imi amintesc spectacolele de teatru la care mergeam si cum intram prin spatele salii, fara ca cineva sa ma vada, de teama sa nu ma intrebe de bilet. Nu pot uita cum nedreptatea era legea cea mare si cum cei din partid sau cei care aveau „pile” dadeau tonul. Sunt multe lucruri care le intelegeam si care ma dureau!
  Ajunsesem sa inteleg prverbul „Cine are multi bani si nu are copii, nu e bogat; cine are multi copii si nu are bani, nu e sarac”.
  Ma durea sa vad in jurul meu neadevar, minciuna, servilism, prefacatorie, lipsa de curaj si de demnitate, frica si tacere.
  Nimeni nu trebuie sa mai taca vreodata, s-a tacut prea mult pana acum! Adevarul e unul singur si acela trebuie aparat cu toata fiinta! Dumnezeu ne-a indemnat sa fim indrezneti! Sa fim! Dumnezeu ne iubeste si nu ne lasa niciodata! El e taria noastra! Ne vrea sa fim cu adevarat copiii Lui, sa-I calcam pe urme prin pildele pe care El Insusi ni le-a dat! Sa fim fii ai Luminii!

 17. Mirela spune:

  Pot sa para aceste amintiri ale mele desprinse dintr-un film rusesc, dar ele sunt adevarate! Le povestesc acum si copiilor mei toate acestea, ca sa nu se lase inselati ca „era bine atunci”, ci sa stie de ce trebuie sa se fereasca!

 18. floare de piatra spune:

  „La raul Vavilonului, acolo am sezut si am plans….”
  spunea Sf.Prooroc David.
  Cine poate sa spuna durerea celor care au fugit din Tara lor draga, din cauza sistemului comunist satanic?
  Si cine poate sa spuna durerea celor care au ramas, ani intregi sau tot restul vietii, fara sa se mai revada cu cei plecati ? O, Doamne, ai mila de ei!
  Cand milioane de oameni nevinovati au fost incarcerati pe nedrept, altii deportati in Siberia, alti murind la Canal, cand mai mult de l.000.000.000 ( miliard ) de chinezi traiesc, astazi, sub talpa satanica comunista, cand popoare intregi mai sunt inca sub teroarea bolsevica, noi toti trebuie sa ne ridicam si sa spunem Adevarul! Sa luam exemplul Sfintiei Sale Savatie, care este un ADEVARAT OSTAS AL LUI HRISTOS, si sa luptam impotriva fiarei rosii!
  Sa fim curajosi! Fiecare in felul sau sa lupte impotriva sistemului comunist, sistem platit si pus la punct de catre dusmanii lui HRISTOS. Avem o Datorie Sfanta sa luptam impotriva acestor satrapi ai omenirii, satrapi care au exterminat sute de milioane de vieti, satrapi care continua si in zilele noastre sa-si faca de cap. Aceste larve comuniste au numai dispret si ura pentru noi crestinii. Ei au sacrificat si asasinat ( fizic, psihic si spiritual ) generatii intregi de nevinovati. Si continua s-o faca in fata lumii intregi, lume care parca a adormit!Adevarul trebuie spus cu orice pret!
  Nu avem dreptul sa tacem! Caci daca noi vom tacea, pietrele vor striga.
  Nu trebuie sa ramanem nepasatori la suferintele celor
  care sunt torturati si asasinati pe nedrept, indiferent de religia lor. Toti sunt semenii nostri si Bunul Dumnezeu ne-a poruncit sa ne fie mila de aproapele nostru.
  Sfintii Martiri ai Neamului Romanesc Ionel Motza si Vasile Marin si-au dat viata in transeele de la Majadahonda, pentru ca Spania sa nu devina comunista.
  „L-am iubit pe Hristos si am mers, fericit, la moarte pentru EL”, spunea Ionel, iar Vasile a spus:
  „Am facut-o ( am luptat) pentru ea, ca si cand (Spania ) ar fi fost Patria Mea”.
  Printul Alexandru Cantacuzino ( Alecu )spunea:
  ” Cel ce stie sa moara liber, nu va fi sclav niciodata”! ADEVARAT A GRAIT!
  Daca acesti eroi ai Neamului Romanesc s-au jertfit pentru Spania nationalista, pentru Tara si Neam, cum am putea noi oare sa ramanem indiferenti?
  Sfintilor Martiri de pretutindeni, rugati-va pentru sufletele noastre!
  Cand Sf.Biserici, Sf.Manastiri si Cimitirele din Kosovo, au fost distruse, oare ce a facut Occidentul „crestin”? Oare cei ce au distrus aceste Sfinte Altare si continua sa le distruga, nu sunt platiti de dusmanii lui Hristos? Eu cred ca da. Cum este posibil, ca Sf.Altare sa fie distruse, HRISTOS batjocorit, iar asa zisele Guverne „libere” sa nu faca nimic pentru a stopa aceste blasfemii aduse Mantuitorului lumii? Iata ca a venit vremea sa luptam pentru HRISTOS! Deci, LA LUPTA!

  Oare Preacuviosul Ieromonah Daniil Petru Corogeanu, Preacuvioasele Maicute Neonila, Anastasia, Pahomia si Siluana nu sunt tinuti dupa gratii tot de dusmanii lui HRISTOS? Eu cred ca da.

  Oare, toti cei ce lupta pentru dreptate si libertate, si care sunt dupa gratii in acest moment, nu merita atentia noastra? Oare toti cei care traiesc in inchisori imense, sub cer deschis, nu merita respectul nostru?
  Cei care isi dau viata pentru Adevar care este HRISTOS, nu merita admiratia si dragostea noastra?
  EU CRED CA DA.

  VESNICA POMENIRE TUTUROR CELOR CARE AU FOST ASASINATI PENTRU HRISTOS, LIBERTATE SI DREPTATE!

  JOS COMUNISMUL DIN REP.MOLDOVA!
  JOS COMUNISMUL MONDIAL!

 19. florin spune:

  „O, Sfinte Prea Cuvioase Părinte Nicodime, care mult doreai odinioară ca să mergi la noi în ţară, ca să petreci la obştea Cuviosului Paisie de la Neamţu, adu-ţi aminte astăzi de scumpa noastră ţară, cerceteaz-o cu duhul dintru înălţime şi vezi ce fel de obşte au făcut azi românii, după moda sovietelor!

  Fiii duhovniceşti ai Cuviosului Paisie nu mai au loc azi în România, întreaga ţară s-a prefăcut într-o obşte care luptă pe Dumnezeu şi aleargă către rău!

  Tu care eşti neîntrecut la sfătuire şi prea dulce vorbire, vorbeşte şi acum tainic, la inima Păstorilor duhovniceşti de după „Perdeaua Roşie” ca să nu mai facă tovărăşie cu Stăpânirea Întunericului, ca să nu mai înjuge Biserica la carul sovietic, să nu mai facă slujnică pe Mireasa lui Hristos, care este Biserica.”

  Sf Ioan iacob

 20. maria spune:

  ASA ESTE. Aveti perfecta dreptate.prea cuvioase parinte.

 21. Chocolate Gun spune:

  ai dreptate, sunt de acord.

 22. Felix-Gabriel Lefter spune:

  Simt nevoia sa subliniez un fapt. O sa incep cu un nume, inainte-mergator lui Martin Luther: John Wycliff. Pentru ca el a existat, Anglia a fost prima natiune libera. Elisabeta a Doua a facut-o si putere mondiala, pasnica si civilizatoare, in pofida erorilor omenesti. Prin contrast, Raul a venit din ortodoxia ruseasca. Singurele tari occidentale comunistoide erau catolice: Franta si Italia.
  Imi pare rau, dar prefer sa vorbesc engleza…

 23. Dan spune:

  Felix, felix, de Engels ai auzit? Vorbeste engleza si spune-mi ce a scris :). Dealtfel nici tovarasul Churchil nu a fost un neinitiat in comunism, partener de-al lui Stalin sadea :). Cat despre Ortodoxia rusa nu o cunosti si nu stii despre ce zici – Lenin a fost jidan get beget, Stalin jidan georgian, Trotki si altii jidani. Rusii erau ortodocsi si de partea Tarului Nicolae al-2-lea, Unsul lui Dumnezeu si Sfant canonizat al Bisericii Ortodoxe – anatema sa-i fie detractorii!. De aia au fost ucisi 70 de milioane dintre rusi, ca erau ortodocsi si deci prin definitie anticomunisti.
  Desigur din turnul tau de fildes e usor sa comentezi, cum n-ai indurat ce au indurat rusii din partea unui neam blestemat si deicid, dar ti-as sugera sa-ti ti gura inchisa daca mergi vreodata prin Rusia ca s-ar putea sa simti pe pielea ta puterea lui Dumnezeu. Cine uraste Rusia Il uraste pe Dumnezeu. Punct.
  Apropo, hai ca poate-mi spui nazismul unde a prosperat, ups, pare-mi-se ca la tatuca Luther acasa, nu? Sau vrei sa-ti amintesc de simpatia (neo)protestantilor pt. Nietzsche, mentorul lui Hitler (ca doar nu degeaba i-a donat lui Musolini colectia nebunului filosof, care-o tinea ca pe Biblie)?

 24. Un foarte frumos articol al lui Răzvan Codrescu:
  http://razvan-codrescu.blogspot.com/2009/06/drumul-invierii-cazul-sandu-tudor.html

  Un scurt fragment din final:

  Comunismul, cu toată otrava lui bezbojnică, nu va muri cu adevărat decît atunci cînd vor începe să retrăiască în inimile şi în conştiinţele noastre cei pe care el i-a ucis pentru credinţa lor în Dumnezeu şi în destinul creştin al neamului românesc.
  Fraţilor aruncători de pietre, lăsaţi-ne morţii să reînvie şi să ne însufleţească din nou cu credinţa şi idealurile lor slujite pînă la jertfă! Lăsaţi-l pe Daniil Sandu Tudor să retrăiască în noi, cu lamura vieţii sale, căci vai de poporul care nesocoteşte darurile lui Dumnezeu “Cel preaslăvit prin Sfinţii Lui”!
  (Razvan Codrescu)

 25. Sfantul Cuvios Mucenic Daniil de la Rarau s-a savarsit in temnita Aiudului, in urma batailor cumplite aplicate de slugile regimului demonic comunist, care s-au inversunat impotriva Parintelui Daniil mai ales dupa ce acesta fiind pus sa laude comunismul, a redactat un rechizitoriu al comunismului, principial filosofic, istoric si moral. Om de mare cultura, adanca simtire, poet, imnograf, rugator si dascal al rugaciunii, facator de minuni din timpul vietii, dupa marturia ucenicilor si a celor ce au patimit alaturi de el, Cuviosul de la Rarau, Mucenicul Daniil a fost aruncat dupa moarte in gropile fara cruci si nume de pe Râpa Robilor de la Aiud.

  Şi ar trebui să se facă pomenirea lui în luna noiembrie, în 17 zile.

  Tropar, glasul 1

  Vlăstar curat al plaiurilor străbune,
  biruitor al patimilor şi al celor deşarte,
  dascăl înţelept al rugăciunii
  şi vas ales al luminii celei necreate.
  Cuvioase părinte Daniil,
  purtătorule de chinuri îndelungate,
  roagă-L pe Hristos Dumnezeu
  să ne-nvrednicească Împărăţiei
  Celei Neînserate.

  Condac

  Cu înţelepciunea şi cu rugăciunea
  biruind pe vrăjmaşii nevăzuţi
  ai luat putere suprafirească
  a răbda şi pe cei văzuţi.
  Şi cu preaîndelunga răbdare
  ai biruit îndelungatele chinuri
  ale vrăjmaşilor credinţei,
  care văzându-se învinşi
  de înţelepciunea şi curajul tău,
  Cuvioase părinte Daniil,
  mişeleşte te-au ucis.
  Astfel luând însângerata
  şi preastrălucita cunună a muceniciei,
  din mâna lui Hristos,
  pe Acesta roagă-L
  să ne dăruiască nouă
  biruinţă împotriva vrăjmaşilor
  văzuţi şi nevăzuţi,
  pace şi mare milă.

 26. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @Dan
  Punctual.
  Pe Engels il chema Friedrich, iar Engels nu e un nume englez. Apoi, Rusia si Prusia cam seamana la ureche, nu?
  Churchill a fost orice, dar inainte de toate a fost un leader si un erou. Cu siguranta n-a fost comunist. Ar trebui sa stii asta – o stiu toti copiii din clasa a sasea.
  Am scitit Lotsky, Berdiaev, Dostoievski etc. Sunt un om educat. Nu fac confuzia de asociere a lor cu oamenii politici din Rusia, la fel cum nu vad nici o legatura intre Luther si nazism. As putea forta o legatura la Nietzsche, dar nu e relevanta revendicarea, prea omeneste vorbind, a nazistilor de la el: a fost un secol nebun XX.
  Ca sa pastrez limbajul tau, Iisus Hristos este jidan. Poti nega asta?
  Vrei sa judeci tu Poporul Ales de Dumnezeu dupa apostatii sai? Fa-o. N-o sa-ti fie bine – Domnul ii bate pe ai lui, dar ii apara in fata oricarui dusman. Un israelit mananca 3 arabi la micul dejun, 5 la pranz si unul la cina. 1948, 1956, 1967, 1973 si oricand vor vrea nascutii din Agar sa si-o ia in barba.
  Cine iubeste Rusia uraste Romania. Punct.

 27. † marturisitor ortodox spune:

  Parinte Savatie eu cred ca a vorbi despre comunism este totuna cu a vorbi despre sionism, tinand cont ca comunismul a fost infiintat de catre evreii talmudisti.Totusi despre sionism nu se vorbeste atat de mult ca despre comunism. De ce oare?

  –in the Communist Soviet Union, 600 de episcopi, 40,000 de preoti, si 120,000 de calugari, au pierit; numai 200 de preoti au supravietuit. 60 de milioane de mireni se spune ca ar fi suferit pedeapsa cu moartea pentru faptul ca erau Crestini; chiar si mai multi au suferit confiscari de averi si intemnitari pe timpul regimului comunist din acel timp.

  Sursa: „Parintele Arsenie ( preot, prizonier si duhovnic)- St. Vladimir Presa, 2000”.

  –milioane au pierit in Romania si Serbia. 15 mii de manastiri ortodoxe din Albania au fost reduse la 20.

  Stiati ca:

  Pe la sfarsitul secolului 19 Rusia tarista era singurul obstacol real ramas in calea miscarii sioniste si organizatiilor masonice de a stabili un nou guvern mondial. In anul 1881 evreul talmudist Theodor Herlz,a fondat din nou Miscarea Sionista in Odessa, Russia, cu scopul de a crea un stat evreiesc in Palestina. In anul 1916 in cadrul intrunirii B’nai B’rith( Fiii Aliantei ) din New York, Jacob Schiff – evreul bancher american si presedinte al Kuhn Loeb & Co. Bank, a fost ales presedinte al miscari revolutioniste numita ” Miscarea Sionista din Rusia “.

  Pe 13 ianuarie 1917, polonezul de origine iudaica Leon Trotsky ( Leon Bronstein ), ajunge in S.U.A si se intalneste cu Jacob Schiff ( evreu bancher) si planuiesc in detaliu detrunarea tarului rus. Jacob Schiff a finantat antrenarea rebelilor lui Trotski, care in mare parte erau evrei din capatul de est al New Yorkului iar complotul a fost finantat de catre Standard Oil, compania petrolifera a familiei Rockeffeller. Dupa ce au devenit proeficienti in guerilla warfare ( strategie militara avansata de razboi ), rebeli lui Trotsky au parasit S.U.A impreuna cu 20 de milioane de dolari din partea lui Jacob Schiff si au plecat catre Rusia la Kristianisfjord pentru a incepe revolutia Bolsevica, pentru ca sionistii sa poata prelua controlul economic si financiar asupra Rusiei. Implicat in aceasta operatiune a fost si Sir Robert Hamilton Bruce Lockhart ( agent secret al miscarii sioniste) care la vremea aceea era infiltrat cu functia de ” british consul- general la Moscova “. Unul dintre amici acestuia era satanistul britanic Alyster Crowley.

  Nota:

  Germanul de originea iudaica Max Warburg l-a finantat pe Lenin si pe revulotionarii sai. Jacob Schiff a oferit o veritabila suma de 20 milioane lui Lenin. J.P. Morgan & Co. ( cea mai mare institutie financiara evreiasca din S.U.A.) a ajutat la finantarea revolutiei bolsevice. Alfred de Rothschild a ajutat deasemnea finantarea miscarii bolsevice.

  Problema esta ca atunci cand l-au adus pe Stalin la putere acesta a luat-o razna din cauza puterii care i se oferise si s-a intors impotriva lor. De aceea cand si Ceausescu a cam luat-o razna si a facut abuz de puterea pe care i-o oferisera sionistii l-au lichidat si l-au inlocuit cu masonul Iliescu si Roman si altii ca ei.

  Satanismul comunist:

  Whittaker Chambers – fost membru al Partidului Comunist American – care s-a despărţit de această ideologie, spune: „comunismul e ceea ce se produce atunci când, în numele Minţii, oamenii renunţă la Dumnezeu.”

  După filosofii talmudisti, promotorii satanismului sunt socialiştii şi comuniştii de toate nuanţele şi culorile: utopici, anarhici, nihilişti, atei militanţi, indivizi precum Proudhon, Marx, Engels ş.a. Expresive şi seminificative sunt titlurile publicaţiilor lor: Satana, Lucifer, Anticristul, Ateul etc.

  Karl Marx, Nikolai Buharin, care împreună cu Marx şi Friedrich Engels au creat oficial prima internaţională comunistă, scria: „Satan este primul liber cugetător şi mântuitor al omenirii. El îl eliberează pe Adam şi îi imprimă sigiliul umanităţii pe frunte, făcându-l să fie nesupus.” Parcă ne mai amintim că era şi prin România o personalitate care afirma că el este „liber cugetător”.

  Buharin, care a scris printre altele şi biografia lui Karl Marx, nota că la 12 ani, după ce a citit Cartea Apocalipsei, Marx era stăpânit de dorinţa de a deveni Anticristul; aflând că pentru aceasta trebuia să fie fiul marii prostituate, Marx insista pe lângă mama sa să mărturisească deschis că a fost prostituată. Toate textele şi poeziile lui Marx descriu tărâmuri satanice, au tente şi fac aluzie la ritualuri şi obiecte ale cultului satanic. Există dovezi că Marx intrase în cultul satanic al Joanei Southcott, preoteasă satanistă, considerată a fi în contact cu un demon numit Shiloh; semnele distinctive purtate de membrii sectei erau părul lung şi barba neîngrijită, adică exact portretul arhicunoscut al lui Marx.

  Un prieten al său scria că: „Marx, fără îndoială, îl va izgoni pe Dumnezeu din cer şi chiar îl va aduce în faţa judecăţii. Marx declară religia creştină una dintre cele mai imorale religii.”

  Marx, care era un alcoolic în veşnică lipsă de bani, a avut rudele marcate de destine cumplite, poate datoarită faptului că el a militat pentru abolirea familiei. Trei dintre copiii săi au murit de subnutriţie. Fiica sa, Laura, căsătorită cu socialistul Leforgue, şi-a îngropat la rândul ei alţi trei copii, după care soţul ei s-a sinucis. Fiica sa Eleonora s-a hotărât împreună cu soţul ei să se sinucidă: ea a murit, el s-a răzgândit în ultimul moment.

  Deşi Marx provenea dintr-o familie religioasă de evrei convertiţi la creştinism chiar înaintea naşterii sale, a avut mereu idei ciudate despre religie. „Abolirea religiei ca fericire iluzorie a omului este o cerinţă pentru adevărata lui fericire.” „Aş dori să mă răzbun pe Cel care domneşte sus.” „Trebuie să pornim războiul împotriva tuturor ideilor precumpănitoare despre religie, stat, ţară, patriotism. Ideea de Dumnezeu este cheia sol a unei civilizaţii pervertite. Trebuie distrusă.”

  A devenit critic, dorind un război împotriva preceptelor despre cum trebuie adorat Dumnezeu, formarea unei naţiuni apărătoare a drepturilor primite de la Dumnezeu, stabilirea şi menţinerea frontierelor naţionale, crearea condiţiilor în care toţi oamenii să fie liberi pentru a-şi iubi Creatorul. Originea ideilor enumerate mai sus a fost descoperită în adoraţia satanistă pe care el o practica, iar poziţia sa faţă de preceptele credinţei creştine se regăsesc integral în cultul satanic.

  Lenin provenea dintr-o familie religioasă, dar considera în mod categoric că religia trebuie combătută: „Trebuie să combatem religia. Jos religia. Trăiască ateismul”.

  Nikita Hruşciov, unul dintre preşedinţii URSS, spunea că „sarcina ateilor ruşi era aceea de a-i elibera pe oamenii cu frica lui Dumnezeu de Dumnezeul lor”. Acesta este ţelul comun al francmasoneriei mondiale şi al satanismului.

  Zbigniew Brzezinski-(orchestratorul gruparii Al Quieda si al atacului de la 11 sept 2001), fost consilier al preşedintelui SUA Jimmy Carter pentru afacerile de securitate naţională, actualmente director al Institutului de Cercetări pentru Schimbările Internaţionale si bun prieten al lui David Rockeffeller, face câteva observaţii surprinzătoare asupra marxismului:
  – reprezintă un alt stadiu vital şi creator în maturizarea viziunii universale a omului;
  – totalitarismul modern nu este în realitate decât deformarea a ceva magnific şi astfel foarte apropiat de adevăr;
  – marxismul, diseminat la nivel popular sub forma comunismului, a reprezentat un progres major în capacitatea omului de a-şi conceptualiza relaţia cu lumea;
  – marxismul a oferit un instrument intelectual unic pentru înţelegerea şi înhămarea forţelor fundamentale ale vremurilor noastre;
  – marxismul este o victorie a raţiunii asupra credinţei.

  Stalin a practicat şi el satanismul. Acelaşi Buharin scria că Stalin nu este un om, ci un diavol, primele sale pseudonime în gruzină fiind Demonoşvii (Îndrăcitul) şi Besoşvii (Diabolicul).

  În Uniunea Sovietică, bolşevicii au practicat cultul satanist. Ziarul Pravoslavnaia scria în 1977; „Catedrala Ortodoxă din Odessa, atât de iubită de locuitorii oraşului, a devenit un loc satanist la puţin timp după luarea puterii de către comunişti.”

  Hitler şi generalii săi practicau magia neagră avându-l mentor pe Dietrich Eckart, care experimentase o gamă largă de droguri pentru a atinge stări alterate de conştiinţă. Ulterior s-a descoperit că şi Hitler încercase droguri. De pe urma acestor învăţături satanice au murit circa 50 milioane de oameni sacrificaţi religiei lui Lucifer. De asemnea Hitler a fost adus la putere de catre elitele banchere de evrei talmudisti Rothschild.

  Noi suntem urmatorii. Doamne Iisuse Hristoase ai mila de noi si ne intareste in credinta,adevar si marturisire pentru prigoana ce va veni. Amin!

 28. Simona spune:

  @FElix
  „Am citit Lotsky, Berdiaev, Dostoievski etc. Sunt un om educat. Adica esti un om mandru. Iti spun eu, ai facut studii teologice neoprotestante, probabil baptiste. Ai citit vreodata o carte scrisa de un calugar ortodox? Iti recomand sa citesti Serafim Rose, caci este american, caci tot spuneai ca preferi sa vorbesti engleza. Dar atentie, citest-l original, nu autori de carti care au scris comentarii la cartile altora.
  Esti, cum spnea cineva mai sus, bland ca porumbelul dar viclean ca sarpele. De fapt nici tu nu iti dai seama ce faci!

 29. Simona spune:

  @felix.
  esti sigur ca ai citit Lotsky sau Lossky? Sau ambii? Caci imi puneam intrebarea cat de educat poti fi!

 30. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @Simona
  Scuze, da, era probabil Losski. Nu e intotdeauna usor cu transpozitia grafica dintr-un alfabet inferior…
  Nu am studii teologice, decat in particular, ca baptist la Scoala de duminica. Apoi, ca student al Universitatii din Bucuresti (BA Filosofie, MBA Istoria Ideilor si Mentalitatilor). Cam atat.

 31. Ionutz spune:

  Votantii comunisti sa faca penitenta publica si sa fie mirunsi ca dupa apostazie

  iar dvs…

  sa trimiteti bucatele din vesmant sau din rasa sa le pupe dreptcredinciosii o noule marturisitor Savatie, parintele nostru!

  Parinte cu postarea asta arati ca ai sarit de mult de pe linie.

  Trist, Ionut

 32. savatie spune:

  Ionutz, mă miră că ai putut admite că eu aş fi din cei „pe linie”. Hai mai bine să vorbim despre Marea Britanie.

 33. adriana spune:

  @Felix,

  iarasi agresiv.”Cine iubeste Rusia uraste Romania”?Da, foarte profund… 😆 de ce , de cate ori te citesc, imi vine a râde? faci tu ceva..nu te supara, te rog.

  Da, intr-adevar, protestantismul a eliberat Marea Britanie. Desigur.. in niciun caz, nu a fost ales(protestantismul), din ratiuni politice, economice, de mentinere/indepartare a unor influentei, etc, cantarindu-se foarte ”banchiereste” cine moare si cine scapa in cafunctie de ”directia religioasa” care urma sa fie adoptata.. No, Elisabeta a Doua(o super-femeie, de altfel) era, in mod special preocupata de ”revelatii” mistice…Desigur.

  Mie mi-e greu sa cred ca un om educat, cum te consideri, nu patrunde o logica simpla si de bun simt(sau nu vrei?): o ideologie nu poate fi identificata cu …o tara.China E MAI MULT DECAT COMUNISMUL CARE O POSEDA de ani de zile.Nu crezi? Si , apoi, comunismul s-a adaptat ca sarpele la deversele contexte sociale.Comunismul e ortodox? Inseamna ca e si budhist, de vreme ce a prins atat de bine si in alta parte decat in tarile ortodoxe. Ce mai e de zis..?

  Daca ai cunoaste mai indeaproape niste aspecte ale infiltrarii ideologiei comuniste in mediul rural romanesc, de exemplu, poate ai fi mai moderat. Si poate ti-ai intelege propriile cuvinte ”nu poti judeca un popor dupa apostatii lui”,si intr-o alta lumina, mai ”neaosa”.Dar ma indoiesc ca le cunosti si din alta parte decat din carti.Unii le-au trait.

  Ai atata venin in posarile tale, fata de ”raul ortodox” ca nu pricep la ce te ajuta. Esti mai implinit aruncand cu rosii in ceva ce, poate, nu ai patruns? Dispretuiesti cu atata ravna ceva ce cred ca iti e strain. Pot doar sa-ti raspund cu cuvintele unui ”jidan”: ” Dacă încercarea sau lucrarea aceasta este de la oameni, se va nimici; dar dacă este de la Dumnezeu, n’o veţi putea nimici. Să nu vă pomeniţi că luptaţi impotriva lui Dumnezeu”.

  Cam asa si cu ortodoxia. Sau stii tu mai bine decat a stiut Domnul, in 1500 de ani, ce sa faca si sa nu faca, sa ingaduie si sa nu ingaduie, im materie de Lume, Biserica, Sf. Taine?

  Nu s-a inventat crestinismul pe la 1500, nu te amagi. Revenirea la crestinismul evanghelic primar, apostolic? Mai Felix, macar crestinismul evanghelic primar, apostolic, avea printre altele, sa zicem… episcopi. Si pe un Petru care zice raspicat ca ”Hristos, omorât fiind cu trupul, dar viu făcut cu duhul, cu care S-a coborât şi a propovăduit şi duhurilor ţinute în închisoare, care fuseseră neascultătoare altădată..”. Carevasazica, mortii.. sunt constienti? Nu ti se pare interesant? Sau astea sunt aspecte… marginale..?

 34. Laurentiu spune:

  @Ionutz
  Mult iubite si stimate „Ceghevara”@Ionutz…
  Nu ti-ar strica si tie o „cura”de Mirungere continuata cu un consistent tratament cu moliftele Sfantului Vasile(intrucat un alt”duh”vorbeste in tine)-recomandabil sa ti le administreze insusi parintele Savatie-un bun specialist,de altfel(e suficient sa-i citesti biografia si cartile ca sa pricepi).Pentru imbunatatirea rezultatelor trebuie sa mergi la „Baile”Aiud.Acolo sunt izvoare de „apa vie”,cica…

 35. […] Voronin pornită pe blog de părintele Savatie şi sunt alături de el ca român. Articolul de aici a fost cel mai dur şi are câteva aspecte care m-au pus pe gânduri. În cele din urmă mi-am dat […]

 36. Laurentiu spune:

  Foarte frumoase icoanele,parinte Savatie…Din pacate Sinodul BOR e preocupat sa canonizeze sfinti mai de demult si mai „corect politic”…Mucenicii inchisorilor comuniste,desi foarte aproape de noi,avand certitudinea vietii lor de sfintenie , supara pe sulfurosii”tehnocrati” „cu sort”si „responsabilii cu fericirea”(politicienii dar si pe „marele alb”, Danutz srl si „buciumasii”acestuia) dar probabil si pe neamul cel perciunat,pistruiat si „ales”…

 37. fantana spune:

  Gafencu a avut grijă de cel bolnav când el însuşi era bolnav, a avut grijă de cel flămând când el flămânzea, a mângâiat pe cel lovit când era plin de răni, L-a mărturisit pe Hristos din inima sa când prigonitorii cereau lepădare, a murit în final pentru ca cel de lângă el să traiască.

  Este şi va fi sfânt al bisericii nu pentru că a fost legionar, nu pentru că a fost anticomunist, nu pentru că a luptat în clandestinitate împotriva sistemului torţionar. Dar a fost un luptător.

  Ştiam de cruciada împotriva comunismului lui Vladimir Voronin pornită pe blog de părintele Savatie şi sunt alături de el ca român. Pe de altă parte articolul de aici , cel mai dur probabil, are câteva aspecte care m-au pus pe gânduri.

  Mă gândesc că indiferent dacă trăieşte în imperiul lui Cezar, în statul burghez preamărit de Max Weber sau într-o utopie comunistă un creştin lasă cezarului cele netrebuincioase mânturii însă nu va da o centimă din cele ale sufletului. Atunci însă când se oferă posibilitatea de a vota pe cezar sau împotriva lui, a alege liber pe cel care ţi-a măcelărit fratele creştin şi care a întinat cele sfinte este un păcat şi sunt de acord cu părintele.

  Ce te faci însă când acest comunist merge la biserică, stângaci şi populist, dar merge? Primeşte binecuvântări, participă la Sfânta Liturghie, se întâlneşte cu patriarhul, poate chiar se spovedeşte? Ce fel de comunism mai este acesta?

  Părintele spune că Biserica Ortodoxă şi în special Biserica Ortodoxă Rusă a canonizat ca sfinţi pe cei care au mărturisit împotriva comunismului. Aş spune că este corect “a canonizat ca sfinţi pe cei care au mărturisit pe Hristos în perioada comunistă. Icoanele acestora nu preamăresc lupta împotriva comunismului ca sistem politic aşa cum icoana Sfântului Mucenic Gheorghe nu preamăreşte lupta împotriva Imperiului Roman. Icoanele mucencilor mărturisesc viaţa veşnică în Hristos. Greşesc? Vă rog să mă corectaţi.

  O altă afirmaţie din introducere este aceasta: comunismul nu este o doctrină politică, ci un regim demonic care a propovăduit şi a practicat uciderea tuturor celor care i se opun. Orice regim absolutist din istorie a avut această trăsătură, de exemplu Republica franceză sau statul social-naţionalist al lui Hitler.

  De asemenea părintele Savatie spune că a vorbi împotriva comunismului nu este un gest politic, ci o mărturisire de credinţă pe care orice creştin este dator să o facă. Împotriva cărui comunism? Marx îşî începe tratatul subliniind părţile bune al statului burghez şi apoi îşi adaugă critica. Ulterior au apărut o multitudine de orientări de stânga. De ce ar fi o necesitate mărturisirea de credinţă împotriva comunismului? Încă o utopie a omului. De exemplu în Germania burgheză au adoptat prerogativele lui Marx însă au văzut că teoriile nu se verifică, o parte din clasa muncitoare s-a îmbogăţit prin muncă formând pătura mijlocie, o clasă socială care a constituit motorul naţiunii. Din fericire nu au introdus realitatea istorică în patul procustian al teoriei politice extremiste cum au făcut Lenin şi Stalin.

  De ce în politică extrema dreaptă ar fi mai bună decât cea stângă? De ce liberalii care au secularizat averile bisericii nu ar trebui înfieraţi?

  Cred în Dumnezeu, deci sînt anticomunist! depăşeşte dialectica împotriva comunismului în care şi eu mă înscriu şi naşte un extremism pe care nu îl mai înţeleg…
  http://fantana.wordpress.com/2009/06/30/sfantul-valeriu-si-comunismul/

 38. Simona spune:

  @laurentiu
  foarte bine punctat. este foarte adevarat
  @ionutz
  spune dragule, ce esti tu? probabil baptist, penticostal, miroase din postarile tale…da. bine.?
  @Parinte savatie
  stiti ce a facut Parintele Galeriu cand cineva, in autobuz fiind, l-a scuipat? L-a binecuvantat! Iarta-i Domane, caci nu stiu ce fac!

 39. savatie spune:

  fantana,

  spui drept ceea ce spui. Însă nu te lăsa furat de feţele ba roşii, ba negre, ba albe ale comunismului. Republica Franceză este debutul comunismului, Hitler este forma lui pentru nemţi, iar liberalismul secularizat este comunismul pentru „post-comunişti”. Da, trebuie înfieraţi toţi, de fiecare dată cînd merg împotriva Omului, împotriva lui Dumnezeu.

  Referitor l-a sensul icoanelor mucenicilor, că nu reprezintă simbolul luptei împotriva unui sistem. Cred că te înşeli. Erminia (canonul iconografic) i-ar fi permis iconarului să nu-i îmbrace pe chinuitori în haine specifice epocii, aşa cum, de pildă, îi avem pe cuvioşii de la Optina (sfîrşit de veac 19) reprezentaţi în haine egiptene de veac 4. Dar iconarul, care era unul foarte cult, a preferat să fie cît se poate de concret, pentru a scoate din minţile afumate de minciună abstracţionismul acesta pe care îl auzim de peste tot „biserica nu se luptă cu nimeni!” Ba se luptă biserica, pentru că nu am avea prorocii care mustrau abaterile politice ale conducătorilor lui Israel, nu l-am avea pe Ioan Botezătorul mustrîndu-l pe regele Irod, cu preţul morţii (apropo, cea mai răspîndită icoană cu Înaintemergătorul este cea care ilustrează confruntarea sa cu Irod, adică cu răutatea tiranului politic: Sfîntul îşi ţine cu seninătate propriul cap pe tavă). Mai apoi, îl avem pe Ioan Gură de Aur care s-a aflat într-un conflict deschis cu împărăteasa Bizanţului Eudoxia, tot pe motive strict politice – Gură de Aur îi poruncea să se lepede de obiceiurile păgîne ale vechilor împăraţi, altfel nu o primeşte în biserică). În cele din urmă, Eudoxia a convocat un sinod „apolitic” şi l-au depus din treaptă pe marele Ioan, exilîndu-l pe un drum de unde avea să nu se mai întoarcă.

  În sfîrşit, Patericul şi Proloagele noastre sînt pline de cazuri în care sfinţii, episcopi, preoţi sau monahi mergeau la împărat, la eghemon sau la primar să-l mustre pentru politica sa inumană, fiind de cele mai multe ori omorîţi. Aşa a făcut, de pildă mitropolitul Filip al Moscovei cu Ioan cel Groaznic.

  Prin neamestec în politică, un termen fabricat de masonii făuritori ai revoluţiei franceze şi ai noii lumi, adică ai comunismului cu toate faţetele lui pe care le-ai pomenit mai sus (deşi mărturiseşti că le consideri a fi fiecare altceva, găsind nuanţe pînă şi în nebunia lui Marx), se înţelege neamestec în viaţă, adică dispariţia de bunăvoie din cetate. Ori nicăieri şi nimeni nu a învăţat, pînă la această perioadă sinistră pentru creştini, că biserica şi slujitorii ei „nu au voie” (auzi ce vorbă, pe care chiar ortodocşii o zic cu convingere) nu au voie să se „amestece” în politică. Noi nu facem politică, adică nu ne încredem în izbînda prin parlamente (deoarece avem Sinod!). Dar asta nu înseamnă că putem asista pasiv atunci cînd tiranii asemenea Eudoxiei şi a lui Neron (pe care, apropo, textele vechi creştine şi chiar cele liturgice, îl numesc „nebun”), şerpii şi năpîrcile pe care i-a mustrat Hristos sug sîngele văduvelor şi a orfanilor, ne vînd mamele şi surorile spre curvie, iar pe băieţi îi transformă în homosexuali, noi, în numele „imparţialităţii” Ortodoxiei să tăcem şi să mai punem şi căluşi în gură celor ce vorbesc?

  Întrebaţi-vă dacă e drept aşa şi ce altceva înseamnă a-L mărturisi pe Dumnezeu în adunare mare s-au a vesti lucrurile Lui, precum spunea David? Oare credeţi că asta înseamnă a povesti sfătos Sinaxarul, cenzurîndu-l acolo unde nu este „politic corect”? Sau asta înseamnă a-L aduce pe Dumnezeu în mijlocul cetăţii, în viaţa noastră, strigînd că Dumnezeu nu e nedreptate, nu e minciună, că Dumnezeu este părintele orfanilor şi al săracilor, că nimeni nu trebuie să omoare, să asuprească, să răpească şi aşa mai departe.

  Frate iubit, să nu ne rătăcim, neştiind Scripturile. Am avut bucurie să vorbesc cu tine, pentru că nu eşti îndărătnic, ci ai încercat să mă înţelegi. Căci nu pe mine încerci să mă înţelegi, ci un adevăr care răsună şi din pieptul tău, dar pe care încă îl desluşeşti în parte. Roagă-te pentru mine.

 40. Simona spune:

  Foarte frumos, parinte Savatie, sa va dea Dumnezeu intelepciune!Toate cate ati spus sunt adevarate, istoria bisericii o arata. Dar ati vazut ca toti acesti mari Sfinti Parinti ai bisericii si luptatori celor necredinciosi au platit, intr-un fel sau altul cu pretul vietii.Caci nu exista inviere fara de moarte si nu exista izbanda fara jertfa. De asta e paradoxala ortodoxia, caci doar prin moarte ajungem la viata. Si avem mii de exemple de Sfiniti care au trecut prin asta incepand de la Exemplul Hristos. Alta cale nu exista. Asadar, daca va constientizati lucrarea, trebuie sa va asteptati la orice cu nadejdea ca Harul va acopera. In epoca noastra, am auzit tot felul de povesti cu radiati. De fapt, stiti mai bine caci ati scris o carte „audienta la un demon mut”
  Mai am o intrebare pt dumneavoastra: Am fost intr-un pelerinaj in Ucraina, avand pe unul din ghizi un preot din Moldova. L-am intrebat ce parere are despre Savatie Bastovoi. Mi-a zis ca este mai cunoscut in Romania decat in Moldova. Si ma intrebam de ce a spus, oare, aceasta? Blagospoditi, parinte

 41. x spune:

  Parinte din care prtid faceti parte o sa spuneti ca este rautacios dar eu cred ca nici unul nu mai este bun

 42. Felix-Gabriel Lefter spune:

  Eu le-as tine deoparte, impartite, politica si credinta. Detest deopotriva papalitatea si cezaro-papismul bizantin. Si nu-mi place nici sa vad predicatori la Casa Alba. Dar ne-a randuit Domnul ca neamuri crestine sau nu. Asta e de aparat. Nu vreau musulmani FERVENTI in tara mea. Pot sa-si faca moschee, izolata. Nu o daram. Dar n-o sa impuna sharia pe taram crestin. Similar, altii sa rosteasca mantre si sa faca asane intre patru pereti. ETC.

 43. savatie spune:

  x,

  nu fac şi nici nu am făcut parte vreodată dintr-un partid politic. Nici nu merg la vot.

 44. Ala spune:

  Foarte frumos si dureros, parinte Savatie.

 45. fantana spune:

  Mulţumesc pentru răspunsul amplu, într-adevar am întrebari legate de modalitatea creştinului de a interveni în istorie şi totdată de a rămâne liturghisitor, o să meditez la cele spuse de dumneavoastră.
  Domane ajuta!

 46. adriana spune:

  Bine zice pr. Savatie. Nu exista ”neamestec din partea Bisericii, in treburile cetatii”. Sa ne amintim de raspunsul lui Hristos catre Irod: ”spuneti vulpii aceleia..” . Mi-e greu sa cred ca raspunsul venea din simpatii/antipatii politice, cat dintr-o judecata dreapta. Moralitatea este legatura organica intre Biserica si Stat, . Moraliatatea le priveste pe ambele si trebuie sa fie aceeasi pt ambele.Aici sta legatura.

 47. Laurentiu spune:

  @Simona
  …Multumesc…
  @Mircea Puscasu
  Bine spus,frate.ANATHEMA SIT!
  @Marturisitorul Ortodox
  Stiam ca marx(nu Groucho!;-)),buharin erau satanisti(primul a compus si poeme”tematice”)…Stiam ca si „Dolfi” si Goering se rugau lui Wotan pentru ca Dumnezeul crestin „era prea slab”…Dar ai adus niste informatii noi pentru mine,interesante,bulversante…(mai ales chestiunea cu fostul seminarist mustacios devenit”tatuc”…extraordinar!).Felicitari!

 48. Vasilica spune:

  @marturisitor ortodox-documentat si adevarat comentariul .Comunismul este fiara rosie care a impanzit lumea si a ucis foarte multi oameni numai pentru ca au crezut in Dumnezeu.(vezi Aiudul,Sighet,Pitesti etc.Este un sistem totalitar ,satanist indreptat impotriva lui Dumnezeu.Un parinte spunea ca, comunismul incepe in Rusia si se va sfarsi in America.Dupa ceea ce se intampla criza,nationalizari in America se adevereste ceea ce a spus acest parinte.

 49. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @adriana
  Cu siguranta, atat Biserica Anglicana cat si cea German-Luterana sunt struto-camile. La fel insa si catolicismul si ortodoxia. Le putem trasa tuturor mixtura de religie si politica, pe fond cultural. Albigenzii erau insa apolitici si culturali, cu secole inaintea Reformei. O Biserica Primara a supravietuit intotdeauna, fie in afara bisericilor oficiale, fie in interiorul lor. Dumnezeu e singurul care stie dreapta judecata – fiecaruia dupa ce a primit si stiut. Crestini si oameni buni au existat mereu.
  La ortodoxia rusa m-am referit in sensul ca a fost coruptibila, sensibila la comunist. Chiar a existat un proiect de aducere sub steag ortodox-comunist Romania, Bulgaria, Serbia, Ucraina (in cazul ultimei s-a lasat cu multa varsare de sange ‘catolic’). N-a reusit proiectul – era prea aiurea. Dar au scris multi berdiaevi si soloviovi despre ‘noua Roma’, care era Moscova…
  Si o ultima mentiune. Cred ca stii foarte bine ca ‘jidan’ nu e chiar un eufemism pentru ‘evreu’… Si tradeaza marcionismul din spatele lui… Ai putea sa-I spui Domnului Iisus Hristos ‘jidan’? Ei bine, afla ca era, din Neamul lui David.

 50. Andrei , Galaţi spune:

  Felicitări pentru articol, mi-a plăcut.
  Comuniştii au făcut într-adevăr lucruri oribile. Citeam acum câteva săptămâni în Adevărul(fac reportaje despre comunism) mărturiile unui om care ori a lucrat la Canal, ori trăia prin satele dimprejurul Canalului. Zicea ca deţinuţii erau împărţiţi pe categorii şi că preoţii erau cei mai slăbiţi deoarece spre deosebire de legionari si alţi „reacţionari”, părinţii erau trecuţi de o vârstă şi nu mai puteau suporta caznele precum tinerii.
  Oribil, am avut noroc că m-am născut după.
  Din păcate lumea actuala cu globalizarea ei merge tot într-o direcţie groaznică. Doar că nu mai e pe faţă.
  Doamne ajută!

 51. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @Andrei
  Nu stiu daca din fericire sau nefericire s-ar putea sa apucam si noi vremuri cumplite. Crestinii vor fi mereu prigoniti, pentru ca ‘Imparatia Mea nu din lumea asta’. Important e sa marturisesti asta, in pofida pacatelor proprii. Daca vei marturisi si prin fapte, cu atat mai bine. Dar pragul ultim pe care il vrea cel rau e sa-ti renegi credinta. Doamne, iarta-ne pe noi, pacatosii de rand, si da-ne putere sa stam drepti la incercari. Caci ele vor veni. Semne sunt.

 52. Simona spune:

  @Felix
  ei vezi, cu ultima postare, ai gandit cu un ortodox veritabil, fara sa vrei…

 53. adriana spune:

  @Felix, draga,

  sa nu te superi pe mine, dar cred ca, din pricina ca iti privesti si traduci ideile si opiniile strict prin ”lentila” neo-( in treacat fie spus,neoprotestantismul e, poate cea mai institutionalizata prin dezinstitutionalizare, asociatie religioasa, cu titlul de biserica, aproape ca devine un soi de politica), omiti niste aspecte de esenta pe care, probabil, nici eu nu le subliniez indeajuns.

  Asa ca revin: ortodoxia nu e o ”way of life” in materie de credinta. Catolicitatea nu e o alta ”way of life”.Si e valabil si in cazul restului de ”ramuri” ”crestine”. Ci CREDINTA CRESTINA E ORTODOXA, IAR BISERICA ACESTEI CREDINTE E CATOLICA.CREDINTA E ”DREAPTA CREDINTA”, IAR BISERICA E ”UNIVERSALA”, PRIN UNIVERSALITATEA ADEVARULUI EI. Ortodoxismul si catolicismul sunt, daca vrei, strutzo-camilele pe care le blamezi. Dar nu au a face cu dogma crestina dreapta.Ele sunt produsul amestecului politicului, intereselor, etc., ele, si nu credinta.Si, in aceeasi masura, si ceea ce s-a ajuns sa se intample cu bunele intentii protestante, in timp. Elisabeta II e doar un exemplu..

  Credinta Bisericii ramane ortodoxa daca pastreaza ”testamentul” apostolic si pe cel sinodal.(Catolicitatea e un atribut, nu o dogma.Nu catolicitatea mantuieste).Altminteri, cea mai ortodoxa biserica din cel mai ortodox stat s-ar putea , foarte bine, sa nu mai marturiseasca ortodox.Asa cum cea mai ”marturisitoare” adunare neoprotestanta sa marturiseasca pe alaturi.

  Nu ortodoxia rusa a fost coruptibila, iarta-ma. Suna ca dintr-un manual de ideologie, felul cum scrii.Pt ca atunci si budhismul e la fel de coruptibil, si, odata cu el, si taoismul, etc .Nu ortodoxia ci oamenii, asa cum in Germania, nu catolicismul-protestantismul ci oamenii. La radacina lui, comunismul a venit in piele de oaie. De asta aminteam de aspectele infiltrarii ideologiei coministe la satele romanesti. Parintii mei sunt dintr-un sat moldovenesc(vazuta ca cea mai comunista provincie romaneasca , nu?) sat vechi, de razesi, care a luptat la sange cu ”apostatii”, cand oamenii au inteles unde se va ajunge. Au fost decimati( la propriu sau la figurat).Au vazut puscariile, in frunte cu preotii lor. Am avut un unchi care a vazut de aproape Canalul.Tatal meu imi povestea cum le goleau casa si camarile, cu potera. Si toate astea, nu in numele ORTODOXIEI. Nu in numele dreptei credinte si nu conform dogmelor ei.E valabil scenariul si in cazul Rusiei, nu cred ca trebuie sa-ti spun eu asta.Milioanele de oameni ucisi acolo pt credinta lor, de la episcopi pana la ultima opinca, nu aduc deloc cu ”comunismul ortodox”.

  Ne-am obisnuit sa intelegem raul comunist numai in nuanta lui estica.Ne place, e convenabil.Asta ca nu fim nevoiti sa recunoastem ca si vesticilor le pute gura a usturoi. E superficial. Comunismul a cochetat cu toti si toate si s-a adaptat la tot si toate, si inca se mai adapteaza. Ortodoxia unui popor nu a avut, iertare sa am, mai nimic a face, cu instaurarea comunismului. Grecii, si nu numai ei, de ce fac exceptie?

  Simplu, raspunsul: pt ca, pe o ciorna, pe genunchi, la Yalta, Churchil a propus lui Stalin organizarea sferelor de influenta sovietica/anglo-americana. Asa ne-au picat sortii. Nu a tinut de ortodixia noastra.

  Cat despre ”jidan”, nu prea imi permit sa-l scot din ghilimele. Asa ca nu mi-e teama sa-l folosesc. 😆

 54. Simona spune:

  MEMORIA RETINEI GULAGULUI ROMANESC, autor Radu Bercea.
  Moto: Aceasta expozitie o dedic pentru tine, tineret roman ca sa nu uiti pe unde si-au irosit vietile parintii, bunii si strabunii tai.Sta in puterea ta ca Romania sa nu mai fie maculata de crimele care, sub regimul comunist i-au desfigurat frumoasa ei fata

  http://www.radubercea.com/memoria-retinei-gulagului-romanesc/#more-6

 55. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @adriana, simona

  promit raspuns (pasnic:) – nu am timp de gandire chiar acum).

 56. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @adriana
  Cred ca gresesti. Toate sunt a kind of ‘way of life’. Crestinismul in sine e un fel de a vedea lumea si viata, dincolo de coloratura culturala.
  De acord cu Crezul. Arata-mi in Crez unde scrie ceva despre cultul Mariei si al sfintilor… Ultimul sinod e Niceea. Restul nu ma intereseaza decat cultural.
  Ialta e ialta, asa cum zici. Erau cu totii obositi de razboi. Iar rusii deja taiau cu ‘davai ceasul’ acolo unde ajunsesera… Nici acum nu se retrag din Cecenia, Transnistria si Georgia. La o adica, ameninta cu gazul. Marea Britanie a parasit Taiwan si Hong-Kong lasandu-le perle economice. De fapt, inventandu-le. Isi mai aduce cineva aminte ca in anii 50, Hong-Kong-ul avea produsul national pe cap de locuitor cat al Sudanului? Cand au plecat englezii, erau pe locul 3 in lume, fara petrol, fara lemn, fara apa potabila! Da, a ramas ceva elizabetan in Anglia, si dur, dar si contructiv.

  @Simona
  Nu e ortodoxie, ci doar crestinism.

 57. Simona spune:

  @Felix
  ai spus ” de acord cu crezul” esti de acord cu crezul niceean, dar te poticnesti la..cred intr-una sfanta soborniceasca si apostoleasca biserica…hahaha, esti comic, cum poti crede cu jumatati de masura? crezi ca biserica a facut un salt de la anul 300 la anul 1500 (aproximez anii)? cum crezi ca s-a mentinut sobornicitatea? Stiai ca exista consemnari scrise,exacte in istorie, unde scrie ca episcopul X din anul 1950 a fost hirotonit de episcopul Y din anul 1900, care a fost hirotonit de episcopul Z din anul 1800 si tot asa pana la apostoli si pana la Hristos? Crezi ca in rastimpul pana la 1500, Hristos nu a avut o biserica pe pamanat ci a trebuit sa vina P si NeoP sa o „refaca”? Luther a avut intentie f buna, dar daca a facut-o singur de capul lui, pur si simplu a spart biserica de vest in mii de „bisericute”, adica … dupa roadele lor ii veti cunoaste.

 58. adriana spune:

  @Felix,

  oamenii cu idei fixe l-au rastignit pe Hristos. OAMENII CU IDEI FIXE L-AU RASTIGNIT PE HRISTOS, Felix. Nu iudeii, nu evreii, nu romanii…

  De ce zic asta.. CRESTINISMUL NU POATE FI DECAT DREPT CREDINCIOS. Adica ”ortos doxa”. Voi aveti o problema cu limbajul. Tot ce va suna un pic grecizat sau slavizat sau prea neaos romanesc e rau.. De ce nu v-ati gandit,in setea dupa latinitate si occidentalism, inca din sec. 15, sa modificati(intrebare adresata si romano-catolicilor, de altfel, care i-au injurat atata pe greci pt limbajul in care au tradus revelatia iudaica),de ce nu v-ati gandit,ziceam, sa modificati, ca sa scapati de orice urma de crestinism nationalizant, si numele lui Hristos.Pt ca si Iisus si Hristos sunt grecisme. De ce nu gesiti ceva mai ne-nationalizant,mai necolorat cultural sau geografic,mai nespecific? 😆 😆

  In materie de credinta nu exista ”ways of life”, ci doar ortodoxie, dreapta credinta. Sau ”the right faith”, ca sa fii si tu fericit.Ortodoxia nu tine de nationalitate sau coloraturi nationale. Si ”the right faith” nu tine atat de cultul exterior, cat de dogma.

  Aveti ceva cu acest cult al sfintilor.Probabil ca e limpede ca si pana in 325 a existat crestinism, nu?Si biserici construite, nu doar case de adunare.Pana si Apostolii faceau diferenta intre Templu si casa de adunare.Jmecheria șade in aceea ca pe teritoriul Romaniei de azi, crestinismul cu sfinti si moaste cu tot, nu a venit odata cu bulgarii, sau rusii sau mai stiu eu cine. Pentru informatie, n-am sa te trimit pe coclauri, ci colea in Romanica, sa vezi cum, pe la anul 290, in Dobrogea, dupa ce au fost martirizati doi crestini, un preot Epictet si un tanar crestin Astion, le-au fost asezate trupurile in cosciuge, ingropati, si deasupra mormintelor lor, prin grija episcopului Tomisului de atunci, Evanghelicus, ridicata o bazilica mica, un martirion, cum se mai chemau, cu o forma specifica, descoperita si in alte spatii decat cel dobrogean: erau patrate, cu acoperisul in forma de calota. Te du sa vezi si la Niculitel, cum in sec IV, deci in per. primului Sinod, crestini daco-romani isi tineau slujbele intr-o bazilica construita pe cripta mortuara a 4 martiri crestini. Era o practica super raspandita ca pe locul mormantului unui martir, sa se zideasca biserica, in virtutea cuvintelor Apostolului: ”trupurile voastre sunt temple ale Duhului Sfant.Cine necinsteste Templul lui Dumnezeu…” , sau, un pic mai tarziu, moastele recuperate, sa fie asezate sub masa de altar a bazilicii..

  CULTUL SFINTILOR NU E O INVENTIE DE DUPA 325, Felix.Nu ne-am apucat sa pastram moaste sau sa ridicam biserici pe moaste sau pe mormintele sfintilor martiri, de pe la invazia bulgarilor din sec.9, cum va place sa credeti, sau asa, de-a lungul timpului, din lipsa de ocupatie.Sorry..
  Iar sinoadele nu s-au tinut ca sa se inventeze dogme, ci sa se stabileasca in regula si pt toate bisericile locale, o practica deja veche, primar-crestina.

  In zona Dobrogei vei afla cam cele mai vechi si mai bine pastrate urme de bazilici construite pe mormintele martirilor, in virtutea sangelui lor, cu numele lor incrustate pe pereti, si chiar cu efigii.Asta doar daca, nu cumva eram, cu totii, pe intreg teritoriul imperial roman, niste eretici si niste idolatri, inca de pe la anul 200.Daca eram inca de atunci ”eretici”,atunci nu-mi fac griji..

  Despre Fecioara Maria, cu alta ocazie..

  Eu pot doar sa te intreb: unde va sunt episcopii..?

  Yalta nu e Yalta, ci e Europa asa cum o avem azi. Iar Molotov-Ribbentrop nu e doar o hartie, ci granitile Romaniei de azi.Si asa se intampla cand mai marii lumii gandesc ”la oboseala”, fie ea si dupa razboi.Dar, fireste, Churchil era doar ”obosit” de razboi(pt ca era englez), Stalin, in schimb. era ”criminal” in acelasi razboi,pt ca era rus.Stiu, stiu..

  Eu nu pun la indoiala spiritul civilizator britanic, DAR EL NU SE DATOREAZA PROTESTANTISMULUI.Si daca vrem sa vedem Tawanul de ce nu vrem sa vedem si in ce hal au lasat ”perla coroane”, India.. Idolatria fata de Occident..manca-o-ar mama..

 59. adriana spune:

  @Felix,

  Avem moastele Sf. apostol Andrei, la Patras, moastele Sf. ap. Pavel, la Veria,de exemplu. Moaste pastrate inca din primul secol crestin, Felix. De ce? pt ca au darul facerii de minuni, asa cum doar umbra lui Petru vindeca bolanvii insirati pe marginea drumului, bunoara, sau o haina pe care o atinsese sf,Apostol Pavel, in alta scriere. Oamenii, crestinii primului veac crestin care au pastrat trupurile Apostolilor cu cinste, sigur nu erau preocupati de studii antropologice.Ci de cu totul altceva. Dar probabil ca si ei, de la care avem si primele ”eikone”-uri ale apostolilor, erau tot idolatri..

 60. adriana spune:

  @Felix,

  Ce e Crezul? Ce spui tu ca e Crezul?Pentru un ortodox, Crezul e simbolul credintei, sau suma articolelor credintei lui crestine: in cine crede, de ce, in ce scop.

  Tocmai absenta din Crez a sfintilor si a Mariei ar trebui sa trezeasca intr-un protestant o intrebare. De ce lipsesc, daca avem marturia venerarii lor inca din primele trei secole? Din cel mai logic si mai simplu motiv pe care Biserica Una l-a afirmat dintotdeauna, iar cea Ortodoxa il pastreaza: noi nu credem in sfinti si in Maica Domnului ca in Dumnezeu.Noi veneram si cinstim sfintii si pe Maica Domnului, iar pe Dumnezeu il adoram, in el credem si lui ne inchinam.In Crez nu scrie, draga Felix, nici de rai, nici de iad, nu scrie nici de Noul Ierusalim,nici de ingeri, nici de faptul ca Duhul Sfant graieste si prin apostoli, in virtutea Cincizecimii, ci doar ca ”a grait prin prooroci”, s.a.m.d.

  Ce-ar fi, deci, sa renuntam si la ele?

  Intercesiunea sfintilor pentru oameni, in viata fiind, sau dupa.. de ce nu? Intercesiunea, sau ”avocăția” sfintilor in fata lui Dumnezeu pentru oameni nu s-a inventat in vremea lui Constantin, sa ma ierti. Un sfant poate ”sa osandeasca” sau ”sa mantuie” pt ca el se afla cu voia sa, deplin, in voia lui Dumnezeu, si nu de la el insusi. Altfel nici Hristos n-ar mai fi spus:””sa nu credeti ca am sa va osandesc… este cine.. Moise”, asa cum, in alta parte a VT, Ilie ”are putere” sa coboare foc din cer sau sa incuie ploaia.. Si asa cum la rugaciunile sfintilor sau proorocilor VT, Dumnezeu mai pasuia poporul.Si asa cum ”sfintii vor judeca lumea”, si apostolii cele 12 semintii isralelite.Dar vor face acestea in numele lui Dumnezeu, nu de la ei insisi.

  In acelasi fel, noi nu ne inchinam sfintilor , ci lui Dumnezeu prin venerarea lucrului Lui in ei.Ei sunt ”sarea pamantului”, pt noi, Felix, sunt ”lumina lumii”.Si rodul Bisericii facut in Dumnezeu, marturia ca pomul care a facut acest ror este bun.”cine va primeste pe voi, pe Mine ma primeste”.Ei nu lucreaza in nume propriu, ci in numele lui Dumnezeu. Dar sunt oameni, si nu ii vom aseza niciodata in locul lui Dumnezeu.

  Intelege-le locul, inainte de a inghiti pe nemestecate tendintele care au dus, in timp, intre voi, la negarea lor. Fa asta macar din buna-credinta.Sunt mult prea multe marturii in 2000 de ani, ca sa le poti ignora.. Dumnezeu nu i-a ignorat in viata fiind, si dupa moarte trupurile lor raman pline de mireasma.Minunile la moastele sfintilor nu s-au inventat pe la anul 600, 700, 1000.Uite un link, pt conformitate:

  http://www.stmaryro.org/content.asp?contentid=587

 61. Andrei spune:

  Despre sfinti, ca o completare la ce a spus Adriana, as vrea numai un citat sa dau din Evanghelia dupa Ioan, cand Mantuitorul spune:
  16. Ei nu sunt din lume, precum nici Eu nu sunt din lume.
  17. Sfinţeşte-i pe ei întru adevărul Tău; cuvântul Tău este adevărul.
  18. Precum M-ai trimis pe Mine în lume, şi Eu i-am trimis pe ei în lume.
  19. Pentru ei Eu Mă sfinţesc pe Mine Însumi, ca şi ei să fie sfinţiţi întru adevăr.
  20. Dar nu numai pentru aceştia Mă rog, ci şi pentru cei ce vor crede în Mine, prin cuvântul lor,
  21. Ca toţi să fie una, după cum Tu, Părinte, întru Mine şi Eu întru Tine, aşa şi aceştia în Noi să fie una, ca lumea să creadă că Tu M-ai trimis.
  22. Şi slava pe care Tu Mi-ai dat-o, le-am dat-o lor, ca să fie una, precum Noi una suntem:
  23. Eu întru ei şi Tu întru Mine, ca ei să fie desăvârşiţi întru unime, şi să cunoască lumea că Tu M-ai trimis şi că i-ai iubit pe ei, precum M-ai iubit pe Mine.

  Psalmistul exclama :Cat de minunat esti Doamne intru sfintii tai.
  Si in alt loc :Prin sfintii care sunt pe fata pamantului, minunata a facut Domnul toata voia intru ei.
  Sf. apostol Pavel ii numeste pe sfinti prieteni si casnici ai lui Dumnezeu.
  Iar insusi Hristos spune ca Slava Lui a dat-o in dar si sfintilor. De aceea noi cand ii cinstim pe sfinti, toata cinstirea trece asupra Lui Dumnezeu care e datatorul a toata sfintenia. Ii cinstim si ii iubim pentru ca sunt prieteni ai Lui Dumnezeu cum ii numeste Sf. Pavel. Nu sunt sfinti prin ei insisi, ci pentru ca s-au facut locasuri ale harului Duhului Sfant.
  Cat despre Maica Domnului, cum sa nu o cinstim cand din ea si-a luat trup insusi Dumnezeu.
  Daca ne gandim ca Insusi Dumnezeu care e mai presus de toata fiinta, care tine universul in mana Lui, Cel Ce Este, Si-a luat trupul sau insufletit, firea Sa omeneasca din trupul ei, pur si simplu ne sta mintea in loc. Daca noi ne cinstim mamele noastre, atunci cum nu o vom cinsti pe maica Lui Dumnezeu?
  Daca insusi ingerul a numit-o pe ea cea plina de har, binecuvantata esti tu intre femei, si s-a inchinat ei zicandu-i bucura-te, daca ea insusi a spus ca : Iata, de acum ma vor ferici toate neamurile. Ca mi-a facut mie marire Cel puternic si Sfant este numele Lui, daca toate acestea sunt adevarate (si sunt!), atunci
  cum sa nu o cinstim noi, cei ce ne numim crestini?
  Iarta-ma draga Felix, lucrurile insa sunt atat de evidente si as zice ca se inscriu nu numai intr-o logica a mintii, cat intr-una a inimii si a credintei.
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze pe toti.

 62. Felix-Gabriel Lefter spune:

  Aratati-mi in textul biblic vreo cinstire de moaste sau macar o urma de cult al Maicii Domnului.
  Nu exista alt Mijlocitor intre om si Tatal in afara lui Iisus Hristos.

 63. Andrei spune:

  Felix,

  Pentru o intelegere mai buna iata aici un link in legatura cu cinstirea sfintilor
  http://www.resurse-ortodoxe.ro/carti-ortodoxe/despre-credinta-ortodoxa-parintele-ilie-cleopa/despre-cultul-sfintilor

 64. floare de piatra spune:

  @Tradatorului „Fantana”
  De unde stii ca „Gafencu a avut grija de cel bolnav cand el insusi era bolnav”, de unde stii ca Gafencu „a mangaiat pe cel lovit cand era plini de rani”,de unde stii ca „L-a marturisit pe Hristos din inima sau cand prigonitorii cereau lepadare” si de unde stii ca „a murit in final pentru ca cel de langa el sa traiasca”?
  De unde stii, tu, toate acestea? Ai trait tu in preajma lui Valeriu Gafencu pentru a-i cunoaste faptele si simtamintele si sufletul lui si tot ceea ce a facut el inainte de a fi intemnitat de iudele comuniste? Adica tu insinuezi ca Valeriu n-ar fi avut grija de un bolnav daca el insusi n-ar fi fost bolnav, ca n-ar fi mangaiat pe cel lovit daca n-ar fi fost el insusi ranit, s.a.m.d.. Tu, Fantana, iti bati joc de Sfantul Inchisorilor – Valeriu Gafencu – si de ceilalti care s-au jertfit pentru HRISTOS. Dupa cum scrii, imi dau seama ca esti un tradator al Bisericii lui HRISTOS si al Poporului Roman.

  Mai spui ca „Este si va fi sfant al bisericii”, iar eu iti spun ca ar fi trebuit sa scrii asa: „Valeriu Gafencu ESTE un SFANT al BISERICII”.
  De acolo de Sus,din Ceruri, Sfantul Valeriu se roaga si pentru tine tradatorule Fantana, ca sa incetezi cu viclenia si cu manipularile tale.
  …………………………………………….

  Au, nu stii ca i se da cezarului ce este al cezarului cand acesta respecta si apara Poporul?
  Cand cezarul asasineaza fizic si spiritual, deci cand cezarul il slujeste pe satana, atunci Poporul nu mai trebuie sa-i dea nimic, nici ascultare, deci absolut nimic.
  ………………………………………….

  Mai spui: „Ce te faci insa cand acest comunist merge la biserica, stangaci si populist, dar merge? Primeste binecuvantari, participa la Sf.Liturghie, se intalneste cu Patriarhul, poate chiar se spovedeste? Ce fel de comunism mai este acesta?” Raspunsul meu: Un comunist( dintre care unul esti tu)
  merge la Biserica, primeste „binecuvantari”, „participa” la Sf.Liturghie, se intalneste cu „Preafericitul” Daniel( tradator ca si tine Fantana),
  si se mai si „spovedeste” Patriarhului Pro-Cip.
  Tu, Fantana, pe blogul tau „crestin” faci apologia actelor de identitate biometrice, deci indemni pe oameni sa accepte cipul. Am dat peste articolul tau
  din 20.03.2009. intitulat „Suflet cu cip” si citindu-l am ramas consternata. Deci te-am prins cu mâta in sac,si tradatorilor ca tine nu-mi ramane decat sa le spun: RETRO, SATANO!
  ………………………………………
  Nu mai stau sa disec fiecare fraza a ta, deoarece timpul meu este pretios, dar in final trag concluzia ca esti un tradator care incerci sa manipulezi, asa cum ne manipuleaza dracii care conduc lumea.
  In articolul tau amesteci totul, amesteci cele spuse de Sfintia Sa Savatie( care sunt logice, adevarate si foarte bine documentate) cu „convingerile tale” (sau ale superiorilor tai?) si faci un talmes-balmes.
  Cei debili vor inghiti galusca si te vor crede, dar trebuie sa stii ca Poporul Roman mai are si oameni cu judecata adanca care nu inghit tot ce le servesti tu, ticalosule, si altii ca tine…..
  Prin articolul tau ne tragi de limba, ca sa afli ce gandim, si pe urma sa raportezi mai departe, soparlitza securista ce esti!
  Eu, personal, gandesc ca esti un dusman inversunat al Crucii, ca l-ai tradat pe DUMNEZEU si continui sa tradezi Biserica, Neamul si Tara.
  …………………………………………
  Spune-mi Iudo la ce Biserica slujesti si cate suflete ai ratacit pana acum?

  Iesi in fata Sfantului Altar si vorbeste-le credinciosilor despre pericolul actelor de identitate biometrice, despre genocidul Poporului Roman prin: avort, homosexualitate, incest, prostitutie, eutanazie, droguri, sinucideri, alimentatie artificiala,etc.! Mai vorbeste-le despre distrugerea Crestinismului de catre tradatori ca tine si ca cei din Deal, etc.!
  Si daca vei face ce ti-am spus, ai sanse sa te mantuiesti, iar daca nu, ai sanse sa ajungi in iad,acolo unde este locul ticalosilor.

  Intoarce-te la HRISTOS, tradatorule !

  Traiasca Romania anti-cip!
  Traiasca Romania Libera, fara tradatori!

 65. Simona spune:

  @Felix
  Insusi faptul ca stai pe un blog orotdox, arata ca Dumnezeu te cheama. Daca tu crezi ca facand polemici aici, iti exersezi argumentele primite la scoala de duminica bapt. aplicandu-le sub forma tehnicii „discului zgariat”, nefiltrand macar, cu bun simt, cele spuse de adriana si altii, inseamna ca nu vezi lucrarea lui Dumnezeu facuta cu tine!
  Dumnezeu sa se milostiveasca de tine si sa iti lumnieze mintea si sufletul!

 66. VladR spune:

  Mai floare de piatra, mai:) Cel putin dupa limbaj si vituperatie te arati mai rau decat tortionarii din inchisorile comuniste. Ia-o mai domol.

  Amical,

  Vlad

 67. floare de piatra spune:

  @VladR
  Dle eu nu primesc lectii decat de la DUMNEZEU. Intelegi?
  Spune-i lui Fantana s-o lase, definitiv, cu viclenia si sa se intoarca la HRISTOS! Nu-mi spune dta mie s-o las mai domol! Cu dusmanii lui DUMNEZEU ma voi bate pana la moarte. Sunt pregatita pentru tot. NU-MI ESTE FRICA!
  Sper ca nu faci parte din banda comunista a lui Fantana,si ca nu esti o soparlitza securista ca el!

  Trebuie sa mai stii ca intre mine si dusmanii lui HRISTOS nu poate exista amicitie, asa ca las-o mai incet, cand mi te adresezi „amical”………..
  Dta ori esti naiv, ori esti viclean ca si acest Fantana, asa ca mai rariti-o de pe internet cu „scrierile” voastre!

 68. Andrei spune:

  Floare de piatra,
  Va rog sa dialogati civilizat si sa nu aruncati acuze nefondate. Este mult mai mult sa ai grija de bolnavi atunci cand tu insuti esti bolnav, asa cum a facut Gafencu. El si-a dat propriile medicamente cand ar fi avut el insusi nevoie de ele ca sa traiasca, ca daca ar fi fost sanatos, nu i-ar fi trebuit. Puteti sa va exprimati parerile civilizat fara sa bagati pumnul in gura nimanui.

 69. adriana spune:

  @Felix,

  Ramasesem datoare cu inca ceva, si mi-as dori sa ajunga pe blog: avem in Crez:”cred…si intre una sfanta, soborniceasca si apostoleasca Biserica”. ce ar insemna asta?

  Si intru una sfanta, sinodala si apostoleasca adunare a sfintilor.In limbaj epistolar, nu? nu asa spune Pavel?Nu sfinti ii numeste pe crestini?
  Deci, daca e sa ne luam dupa Crez, ar trebui sa…credem in aceasta adunare a sfintilor.

  In ce consta aceasta adunare? Pai spune Apostolul: unii sunt apostoli, altii prooroci, altii episcopi, altii facatori de minuni, altii tamaduitori, vorbitori in limbi, si altii care nu aveau astfel de daruri. Deci, Biserica e o institutie divino-umana, in ale carei roade trebuie sa… credem. Faptul ca azi roadele Duhului sunt mici intre crestini, incat un sfant, cu un astfel de dar, poate aduce si sminteala,nu inseamna ca sunt ireale. Cei care aveau daruri atunci sunt din aceeasi familie cu cei ce au aceste daruri acum. Sfintii nu sunt exceptiile crestinismului, ci norma lui, normalitatea. Dar, datorita raritatii lor, sunt campionii nostri in alergarea duhovniceasca. Faptul ca un crestin se duce la un parinte cu o viata imbunatatita spre zidirea lui,e echivalent cu indemnul lui Pavel, in sens invers, facut celor ce primisera daruri duhovnicesti in vremea lui, de a le folosi pentru zidirea fratilor, care poate nu primisera, si a Bisericii, in intregime.

  Cat despre ”intre om si Tatal nu e alt mijlocitor decat Fiul”, ai dreptate. In materie de FIINTARE, Fiul e, intr-adevar, legatura intre natura umana si natura divina.Mijlocirea intre ele.Intercesiunea, insa, de care vorbim noi, Andrei, Simona, etc. , tine de alt registru. Acela in care s-au inscris, de exemplu, Manase, Ilie,Iona sau Avraam in Pilda spusa de Hristos despre saracul Lazar, oameni placuti lui Dumnezeu.Tare as vrea sa intelegi diferenta..

  Insa, in modul cum pui problema, omiti chiar cuvintele Scripturii, in care mijlocirea e limpede, la fel cum limpede era si in tot VT. Mijlocirea preotului pt popor:„ori câte veţi lega pe pământ, le spune Hristos, vor fi legate şi în cer, şi ori câte veţi dezlega pe pământ vor fi dezlegate şi în cer” (Matei 18, 18). Sau :„Luaţi Duh Sfânt; cărora veţi ierta păcatele, le vor fi iertate şi cărora le veţi ţine, vor fi ţinute” (Ioan 20, 22-23).

  Ce anume ti se pare ca sunt aceste cuvinte, daca nu intemeierea unei intermedieri, a unei mijlociri, a preotiei pe care mai intai o are Hristos(”preot esti Tu in veac, dupa randuiala lui Melchisedec”)?

  Ce ar fi de adaugat? Ca si Pilat, iti raspund: ”IATA SCRIPTURA!”

  Poti zice da, sau poti zice nu.

  Despre ”moaste”, avem in textul biblic, la un moment dat, la Iuda(1, 9), o referinta despre cum e vazuta taina trupului in lumina evanghelica:”Dar Mihail Arhanghelul, cand se impotrivea diavolului, certandu-se cu el pentru trupul lui Moise, n-a indraznit sa aduca judecata de hula, ci a zis: „Sa te certe pe tine Domnul!” De ce era mai pretios trupul lui Moise fata de trupurile celorlalti israeliti? Arhanghelul Mihail se pare ca stia de ce.Trupul nu e ceva ce nu ne mai trebuie, Felix.Intr-o viata de sfintenie, trupul devine oglinda sufletului.. Iar sufletul, oglinda lui Dumnezeu. Pt ca sfantul nu se mai vede pe sine in sine, ci DOAR pe Dumnezeu.”Nu mai traiesc eu, ci Hristos traieste in mine”, spune Pavel.Iar daca in Suflet traieste Hristos, iar trupul este templu al Duhului Sfant, atunci ”templul” se impartaseste si el de sfintenia care il locuieste.

  Ba chiar avem marturia unui sfant, care intr-o viziune, a ajuns la Hristos, si a batut usa. I s-a raspuns: ”cine e?”, Eu, Doamne!”; ”nu te cunosc!Si iar a batut, si scena s-a repetat. A treia oara, amintindu-si cuvintele lui Pavel, omul acela a batut si, la intebarea ”cine e?”, a raspuns ”tu, Doamne..”. Abia atunci i s-a raspuns. ”Acum te cunosc, intra”.Smerenia pana la capat. Asa cum Hristos s-a dezbracat de toata puterea lui dumnezeiasca, pe cruce fiind,ca sa moara asemeni noua, asa un sfant, se dezbraca de toata omenitatea lui orgolioasa, pt ca sa ”traiasca doar Hristos in el”.

 70. adriana spune:

  @Felix,

  Despre Maica Domnului.. Poate ca ar mai trebui sa intelegem Scripturile si cu inima, nu numai cu bisturiul in mana. Cel putin asa zice Hristos in ”Fericiri”. Vorbeste cu mult mai mult de inima, decat de alte aspecte.”Omul tainic al inimii”, cum mai spune si Ioan, undeva.

  Ce e Biserica , aceea care se intemeiaza vazut la Cincizecime, Felix? Ce spune un neo- ca e? Am vorbit mai sus despre asta.Carui lucru se datoreaza intemeierea ei? NU CUMVA POGORARII DUHULUI SFANT? NU ACESTA E ESENTIALUL? DECI DACA BISERICA SFINTILOR S-A INTEMEIAT PRINTR-O POGORARE A DUHULUI SFANT, SAU ALTFEL SPUS, DACA POGORAREA DUHULUI SFANT S-A CONCRETIZAT CU INTEMEIEAREA BISERICII IN CARE TREBUIE, CONFORM CREZULUI, SA CREDEM, ATUNCI DE CE REFUZAM SA VEDEM? De ce trebuie sa astupam gura Sf. Scripturi, cand tot ea zice, in alta parte: „Duhul Sfant se va pogori peste tine si
  puterea Celui Preainalt te va umbri” (Luca 1:35)?

  Nu tot O POGORARE este si aceasta? Daca la Cincizecime Duhul, prin Pogarare, a nascut VIATA in sufletele oamenilor,si, odata cu asta, si Biserica Vazuta, nu tot asa, prin Pogorarea anuntata de Gavriil, s-a nascut VIATA, in trup, si BISERICA(LUCRAREA TEANDRICA, DIVINO-UMANA), in insusi Hristos, care El insusi spune ”stricati templul acesta si in trei zile il voi ridica”, despre trupul sau?

  Nu tot o Biserica, in lumina cuvintelor de mai sus, se naste la Bunavestire, si nu tot o Biserica se naste si la Cincizecime? DACA LA CINCIZECIME BISERICA A PRIMIT ”SA CONTINA” DUHUL SFANT, OARE LA BUNAVESTIRE, MAICA DOMNULUI NU A PRIMIT SI EA ”SA CONTINA” PE HRISTOS DUMNEZEU? Acesta e locul Maicii Domnului in teologie.E acelasi cu locul pe care il ocupa si Biserica. Ambele ”nasteri” sunt rodul Pogorarii Duhului. Si daca ”intru una , sfanta soborniceasca si apotoleasca Biserica”, rodul uneia dintre Pogarari, trebuie sa credem,pe cealalta nu trebui macar sa o cinstim? Ceea ce Biserica si face…

  E vorba de cinstire, in spiritul cuvintelor ingerului:”ceea ce esti plina de har”, ”Domnul este cu tine”, ”binecuvantata esti tu intre femei”, ”ai aflat har la Dumnezeu”. Si macar pt cuvintele Elisabetei care ”s-a umplu de Duh Sfant”,si nu din vreo idolatrie, cand a zis:”binecuvantata esti tu intre femei..”, ”si fericita este aceea…”, simtindu-se onorata ca e vizitata de insasi Maica lui Dumnezeu: ”si de unde mie aceasta, ca sa vina la mine Maica Domnului meu?”

  Si macar pentru raspunsul Mariei, care in Scriptura se afla, nu in vreo ciorna: ..”de acum ma vor ferici toate neamurile…ca mi-a facut mie marire Cel Puternic..”, ar trebui cinstita Maica Domnului. Pt ca insusi Dumnezeu i-a facut marire. Tu crezi ca poti face altfel decat El?

 71. VladR spune:

  Floare de piatra, ti-ai ales sugestiv numele:)

  Nu il cunosc pe fantana, dar iti spun prieteneste: trebuie sa mai cresti. Sa te lasi udata de oameni care iti vor binele, sa nu devii un cactus ursuz si atoatecunoscator.

  Dumnezeu lucreaza prin oameni. Esti sigura ca vorbim de acelasi Dumnezeu atunci cand zici de asculti de El?

  Nu vreau sa te supar si daca am facut-o, imi cer iertare.

 72. crip71 spune:

  floare de piatra
  esti simpatica tare… m-ai amuzat teribil .
  Si totusi Bunul Dumnezeu ne invata voia Lui prin oameni , si mai rar in mod direct . Asa ca e bine sa invatam de la oricine , oricat de pacatos ar fi , numai sa avem dreapta socoteala .
  Doamne ajuta!

 73. floare de piatra spune:

  @Andrei
  Dle,
  Sper ca esti „Andrei” si nu „Fantana”. Din ceea ce imi recomanzi se pare ca esti fie „Fantana” fie „avocatul” lui. Ai citit articolul lui „Fantana” intitulat „Suflet cu cip”? Daca nu, citeste-l si spune-ne si noua ce parere ai despre acest tradator. Dta chiar crezi ca toti sunt debili ? Eu ti l-am dibuit pe acest „Fantana”.
  Pe „Google” citesc si constat ca sunt niste situri asa zise „crestine”, care sunt foarte dubioase. Spre exemplu,citeam cu catva timp in urma, pe un sit „crestin” ca el nu face politica…. sa razi si sa plangi in acelasi timp…. praf m-a facut…… adica sunt unii care stau cu capul in pamant toata ziua si se roaga si nu vad nimic din cele ce se intampla in jurul lor…nimic despre durerea aproapelui… ar fi bine ca aceste situri sa se numeasca situri tradatoare, si sa-si „inchida” pravalia…………..

 74. Andrei spune:

  Floare de piatra,
  Sa le luam pe rand. Nu sunt nici fantana, nici avocatul lui, nu il cunosc personal, dar il simt ca pe un om sincer si bine intentionat. In ceea ce scrie domnia sa am simtit mai multa dragoste si grija fata de om, asa cum am simtit si pe acest blog al parintelui Savatie, unde mi-a facut placere sa vorbesc cu persoane cu care, desi nu le cunosc, am simtit o anumita afinitate sufleteasca.
  In schimb, exista anumite site-uri pe care nu le voi numi, unde sub pretextul apararii credintei, sunt improscati cu noroi de-a valma oameni, crestini, preoti, ierarhi sau intelectuali, fara discernamant si fara noima. Ma intreb si eu de pilda : oare asa ar fi procedat in acest caz sa spunem, Sf. Siluan Athonitul? Ma indoiesc.
  Cat priveste problema cu cipurile trebuie sa va spun, ca desi nu le iubesc, totusi nu consider ca a avea un act cu cip este lepadare de Hristos.
  Aceasta problema, la momentul actual, este una politica. Nimeni nu a cerut lepadarea de credinta si nici inchinarea la altcineva decat Hristos.
  In viziunea sfintilor parinti din vechime care au scris comentarii legate de apocalipsa, Sf. Ioan Gura de Aur, Sf. Ipolit romanul, Sf Nil izvoratorul de mir si altii, pecetea este inteleasa ca cea care confirma si intareste lepadarea de credinta. Asa spune foarte clar si sinodul Rusiei. Ori in momentul de fata, nimeni nu a pus problema lepadarii. Asa a spus si parintele Arsenie Papacioc , ca este un zgomot foarte devreme si ca ne distrage atentia de la lupta duhovniceasca cu propriile patimi si pacate, inainte de a fi sosit momentul decisiv, pe care numai Bunul Dumnezeu stie daca il vom apuca sau nu.
  Acesta a fost primul cuvant al parintelui Arsenie Papacioc in interviul luat de domnul Claudiu Tarziu.
  De asemenea si alti parinti ca parintele Porfirie, Cleopa, Efrem din Arizona si multi altii s-au situat pe aceeasi linie. Si ei sunt tradatori?
  Eu zic sa ne pastram discernamantul pentru ca este poate cel mai pretios dar pe care ni l-a dat Creatorul nostru.
  Luati ceea ce v-am spus ca pe o parere personala.
  Nu am pretentia ca am dreptate si nici nu tin sa am cu orice pret.
  Dumnezeu sa ne binecuvinteze si sa ne lumineze pe toti.

 75. elena spune:

  Nu exista prea multe lucruri,in afara propriilor pacate,care sa ma intristeze mai profund decat incercarea de a lovi,mai mult sau mai putin violent,in Mantuitorul Hristos sau in Maica Domnului…si,din pacate,astazi avem la tot pasul,in orice clipa aproape,atacuri care de care mai marsave,impotriva a tot ceea ce este mai Sfant…
  Numai o minte bolnava,asa cum este cea a sectantilor,poate cugeta despre Sfanta Fecioara ca,dupa ce fecioara fiind,de la Duhul Sfant,naste pe Mantuitorul Hristos,ramanand fecioara,devine o femeie lumeasca si are cu Iosif relatii trupesti din care se nasc prunci,asa cum au fost indoctrinati acesti nefericiti…Care habar nu au,de exemplu,ca Iosif era foarte varstnic,in jur de 80 de ani,din cate imi amintesc eu,asta ca sa vin si eu cu un biet argument lumesc,care pentru mine,de altfel,nu are nici-o relevanta,chiar daca era un barbat foarte tanar,asa ceva nu s-ar fi intamplat…Maica Domnului,despre care Dumnezeu a spus,prin Proorocul Sau,,Iata,Fecioara va lua in pantece si va naste Fiu si vor chema numele Lui Emanuel,care se talcuieste:cu noi este Dumnezeu,,.
  Stiu ca Sfanta Scriptura nu este tot una cu ,,biblia,, pe care,mai nou,sectantii aseaza si semnul crucii,doar doar reusesc sa mai traga pe cineva in capcana…dar am cateva randuri din Biblie,singura care a pastrat nealterat Cuvantul,cea ortodoxa…,,Iar cand a auzit Elisabeta salutarea Mariei,pruncul a saltat in pantecele ei si Elisabeta s-a umplut de Duh Sfant si cu glas mare a strigat si a zis:,,Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau.Si de unde mie aceasta,ca sa vina la mine Maica Domnului meu?…..Si a zis Maria:Mareste sufletul meu pe Domnul.Si s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu,Mantuitorul meu,ca a cautat spre smerenia roabei Sale.Ca iata,de acum MA VOR FERICI TOATE NEAMURILE.CA MI-A FACUT MIE MARIRE CEL PUTERNIC SI SFANT ESTE NUMELE LUI.,,
  Si daca Cel Puternic i-a facut MARIRE Maicii Domnului,cine suntem noi,praf si cenusa,sa punem la indoiala asta?
  Si apropo de vorbitul limbii engleze,asta este,n-avem ce face,este cea mai vorbita limba de pe glob,ne aliniem si noi,tot inainte,vrednici pionieri…dar sa nu fim ignoranti sau necinstiti,chiar daca suna mai greoi,chiar daca ne aminteste de comunism(ceea ce chiar mi se pare o tampenie)limba rusa este limba unei mari culturi,nu putem noi sa o confundam cu tot soiul de stalini,lenini sau voronini…Asa,judecand simplist,nici engleza n-ar trebui sa sune foarte bine in urechile sensibililor…indienilor nord-americani le aduce aminte de un grozav genocid,nici vietnamezii sau iraqienii nu cred ca sunt mai fericiti,ce sa mai vorbim de fratii nostri,intru ortodoxie,sarbii cu Happy Eastern sau Happy Christmas,nu mai stiu exact,scris pe bombele pe care dragalasii neoprotestanti americani le lansau asupra oraselor sarbesti…sau locuitorii Dresdei,care au murit cu sutele de mii(desi dupa reportajele BBC erau doar vreo 40.000)intr-o noapte de februarie ’45…si cate si mai cate orori…haide sa ne revenim si sa fim seriosi in ceea ce priveste mandria afisata in ceea ce priveste apartenenta noastra la o cultura mai rasariteana sau mai apuseana…
  Cat priveste asa-zisa libertate a Angliei,Doamne iarta-ma,decat o libertate care sa te departeze atat de mult si de evident,de Dumnezeu,mai bine intr-o inchisoare comunista…
  As incheia cu un citat al lui Ioan Ianolide,care m-a facut sa inteleg foarte multe si care mi l-a descoperit pe Valeriu Gafencu,Sfantul inchisorilor,asa cum era cunoscut si pentru aceste memorabile descoperiri,le multumesc maicilor de la Mrea Diaconesti(care au facut posibila publicarea cartilor,prin osteneala lor) si Pr.Amfilohie,care mi-a daruit ,,Intoarcerea la Hristos,,:
  ,,Detinutul simte ca intr-un viitor previzibil,puterea comunista va fi anihilata.Si totusi, el este trist si ingrijorat.Trist pentru ca vede ca aceia care au avut puterea comunizarii tarii se profileaza ca stapani ai lumii ce va veni.Este ingrijorat pentru ca intelege ca se deschid perspectivele unei tiranii mondiale fara oponenti si fara precedent.Vitelul de aur,zeul stravechi,se arata azi ca o uzina atotputernica in spiritul omenirii.Lumea se inchina masinii.E o pseudo-religie a dogmelor materiale,a sensului material si a finalitatii neantice.Statul care va avea monopolul armelor sofisticate,al ingineriei genetice si al tehnicii de determinare a constiintelor,va fi atotputernic si va nimici omenirea.Nimeni nu garanteaza libertatea oamenilor in aceasta civilizatie,nimeni nu poate guverna fortele tehnologice in aceasta civilizatie.De aceea,omenirea traieste pe culmile disperarii.
  Toate problemele lumii se afla in Crucea lui Hristos si a crestinilor.De cate ori vom rataci drumul,ori vom lenevi pe cale,sa ne inapoiem la Evanghelie si la Duhul Sfant.Suferintele ce ni se pricinuiesc au menirea sa biciuiasca lenea noastra si sa ne lumineze mintile.,,
  Ioan Ianolide,”Detinutul profet”

 76. elena spune:

  Am uitat,
  Felix,cum poate un intelectual si inca unul crestin, sa fie un admirator asa infocat al lui Churcill,care ne-a cam lasat,pe bune,in manuta lui tatucu Stalin,si care afirmase,despre Romania si Bulgaria,ca-i sunt cam antipatice,asta in timp ce fraierii visatori de pe atunci ii asteptau pe anglo-americani ca pe niste(cel putin)izbavitori!Sa fim serosi,dragalasa faptura cu aspect care l-ar fi facut foooooarte vulnerabil,de-ar fi trait azi,la gripa porcina,s-a incadrat perfect in sirul acelor,,bolnavi care conduc lumea!,,.
  Nu suntem,din pacate,sub domnia unui Stefan cel Mare sau a Martirului Brancoveanu,nu mai avem,de ceva timp,din nefericire,vreun conducator crestin in lumea aceasta,te rog sa mi-l arati,daca am gresit eu…astia se inchina toti,sa fim seriosi,la stapanul lumii acesteia,chiar daca unii,mai mioritici sau pur si simplu,mai rasariteni,isi mai fac,pentru prostirea poporului,dar spre osanda proprie,o cruce mincinoasa…
  In ceea ce-l priveste pe Churcill,a fost un biet bolnav,un alcoolic depresiv,cu reale si arhicunoscute(acum)labilitati psihice,n-a fost vreun erou,nu te lasa amagit…
  Sorry…

 77. Tiberiu spune:

  Deosebite icoane, foarte frumoase.

  Am si eu o nelamurire. Poate sa-mi explice cineva ce semnificatie au „accentele” si „spiritele” din scrierea chirilica? Stiu literele, prescurtarile, suprascrierile etc. dar despre acestea nu. On line nu prea sunt informatii.

  Multumesc mult pentru ajutor!

 78. Alice Elena spune:

  Doamne ajuta si ma iertati PreaCuvioase Parinte !

  cei care vor sa afle adevarul in legatura cu regimul comunist poate ar fi bine sa citeasca din cartile editate in Romania – Intoarcerea la Hristos de Ioan Ianolide, Marturii din mlastina diperarii de Dumitru Bordeianu sau cartile despre Sfantul Inchisorilor Valeriu Gafencu … au aparut foarte multi carti pe aceasta tema …
  Stiu ca L-ati intalnit pe Hristos – v-am citit cartile – insa cuvintele Dumneavoastra , pornite din suflet , poate ca nu au suficienta putere … poate aceia care nu va inteleg au nevoie de cuvinte traite si atunci , martirii din temnitele comuniste sunt voci puternice
  S-a ridicat si asezamantul monahal de la Rapa Robilor – Aiud – unde exista un osuar cu Sfinte Moaste care fac minuni – si daca glasul Dumneavoastra nu este ascultat poate ca aceste Sfinte Moaste vor vorbi in sufletele celor care inca „nu vad”

 79. Mirela spune:

  Alice Elena,

  Cuvintele au putere doar pentru acei care au profunzimea vibratiei sufletului parintelui Savatie! Nu poti intelege sau nu poti patrunde cuvintele unui om decat daca ai avut experinta starii de suflet respective, daca ai cunoscut gandurile, sentimentele, emotiile, starea lucrurilor, framantarile, tulburarea, bucuria sau DRAGOSTEA cea inaltatoare!

 80. Ina spune:

  „În primul rînd, comunismul a apărut ca un marş mondial împotriva lui Dumnezeu şi a Bisericii. Această „nălucă” ce a bîntuit Europa (dar şi o parte a Asiei şi a Americii Latine) a ucis în calea sa sute de milioane de oameni, de regulă dintre cei mai drepţi şi mai buni pe care îi avea orice popor.”

  Este cea mai clara definitie a comunismului: Comunismul este un mars mondial impotriva lui Dumnezeu si a Bisericii.

  Cata durere in continuare in sufletele celor care inca mai traiesc sub comunism.

  Macar pentru ei, noi trebuie sa marturisim ceea ce este comunismul si in special ditrugerile facute de comunism.

 81. chimiasufletuluibizonu spune:

  Floare de piatra are dreptate. Asistam la un genocid al romanilor prin toate cele enumerate.

 82. chimiasufletuluibizonu spune:

  Am citit primu capitol din Audienta la un demon mut-tare

 83. Mi-e teama de cuvintele mari. Din cauza asta comunismul e o ciuma mai mare decat nazismul. La nazisti detectai raul fatis. Comunismul se da insa bun, travestind milostenia si dreptatea. Un polisilogism e cu atat mai periculos cu cat contine mai multe premise adevarate. Una singura falsa e de ajuns sa strice concluzia. Psihologic vorbind, acea propozitie falsa va fi tocmai cea pe care nu o vei vedea, din entuziasm stupid.
  Faptele insa nu mint. Milioanele de morti marturisesc.

 84. mihailt spune:

  E adevarat ca prin inselarea duhurilor rele a fost prigonita Biserica pe vremea comunismului dar asta nu se datoreaza ideilor sociale ale comunismului.
  Aceasta se datoreaza inselarii duhurilor rele.
  Daca s-ar face un comunism crestin ortodox,in care Biserica sa nu fie prigonita acesta ar fi chiar regimul pe care Dumnezeu Iisus Hristos l-a predat.
  La Sfintele Manastiri cu viata de obste averile sunt comune.
  Comunismul a avut si parti bune,si Biserica pe vremea regimului comunist in Romania,ma refer la perioada dlui Ceasescu, nu a fost prigonita aproape de loc.

  Dumnezeu Iisus Hristos acest regim de viata frateasca daduse Sfintilor Apostoli ca aveau o singura punga,avand viata de obste.
  Mai apoi Sfintii Apostoli inspirati de Duhul Sfant au
  infiintat primele comunitati crestine cu viata de obste.
  „44.Iar toţi cei ce credeau erau laolaltă şi aveau toate de obşte.
  45.Şi îşi vindeau bunurile şi averile şi le împărţeau tuturor, după cum avea nevoie fiecare. ”
  Mai incolo ca nu mai are atata ravna sa duca toti crestinii aceasta viata de obste s-a dat viata in care unele proprietati erau in particular,dar crestinii trebuiau sa mearga la Sfintele Slujbe in comun,iar ceea ce era mai pretios Sfanta Impartasanie se lua din acelasi Sfant Potir.
  Dar crestinii acum trebuiau sa dea milostenie.
  Vedeti parinte ca si Sfantul Stefan cel Mare a luat din averile boierilor si a dat la tarani.
  Si asa au aparut razesii.

  Inainte de a va apuca sa ziceti de capitalism ca e bun vedeti ce s-a intamplat la Rosia Montana in Romania si pozitia lui IPS Anania fata de ce s-a intamplat acolo.
  http://www.politicaromaneasca.ro/component/content/article/35-politica-interna/5918-proiectul-roia-montan-contestat-de-mai-multe-organizaii-civice
  http://theologhia.wordpress.com/2009/12/19/videanu-vrea-rosia-montana-biserica-si-academia-spun-nu/
  Impotriva pacatelor si a duhurilor rele trebuie sa luptat.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

<span>%d</span> blogeri au apreciat: