Statul moldovean şi-a deschis un lagăr de concentrare în Transnistria

bender detaliuTransnistria este un tărîm care ne-a obişnuit atît de mult cu neîncetatele-i conflicte şi scandaluri, încît aproape că nu mai percepem acest loc ca pe ceva real. Se pare că însăşi guvernanţii de la Chişinău uită uneori că în acel capăt de lume trăiesc oameni, connaţionali şi concetăţeni ai lor. Nu vreau să aduc în discuţie recentele mişcări ale liderilor transnistreni care au şocat pînă şi marea Rusie, pentru că mi s-a urît de politică. Apelul pe care îl voi face este unul cît se poate de uman şi nu urmăreşte decît să îmbunătăţească soarta unui grup de oameni deţinuţi în condiţii inumane în Penitenciarul nr. 8 din Tighina, aflat în subordonarea Ministerului de Interne al Republicii Moldova.

Este a şasea zi de cînd peste 70 de deţinuţi sînt izolaţi total în Penitenciarul nr. 8 din Tighina, către care au fost blocate accesul cisternei de apă şi a pîinii. La poarta penitenciarului o mînă de tighineni protestează împotriva prezenţei în Transnistria a unui penitenciar subordonat Republicii Moldova. Pe una din pancardele aşa-zişilor protestatari scria: „Penitenciarul nr. 8 – bastion al tuberculozei în Bender”. Zona este păzită de miliţieni ascunşi în maşini civile.

puscarie bender8

Conflictul în jurul Penitenciarului moldovenesc din Tighina este mai vechi. Pentru a sili Chişinăul să se retragă din teritoriu, autorităţile transnistrene au recurs la metode vrednice de cel de al doilea război mondial. Mai întîi în închisoare a fost tăiată apa (aşa s-a ajuns să fie adusă cu cisterna, care de acum nici aceasta nu mai are acces). Apoi au fost impuse ore de întrerupere a curentului electric. Deţinuţii îşi petrec iarna în pavelioane de beton, avînd ca încălzire sobe improvizate pentru care li se repartizează cîte un mănunchi de lemne la două zile. Aproape că nu ar mai trebui să ne întrebăm de ce acest penitenciar are o rată sporită de sinucideri şi decese din cauza tuberculozei netratate.

Întrebarea pe care şi-o pun oamenii de acolo şi pe care o punem şi noi este: pînă cînd Chişinăul va asista pasiv la această batjocură? Există cineva care poartă responsabilitatea pentru soarta celor peste 70 de deţinuţi moldoveni de la Tighina? Sau acei oameni au ajuns ca şi deportaţii din lagărele de odinioară să nu mai fie număraţi cu cetăţenii ţării lor?

După tot ce au îndurat, toţi deţinuţii de la Penitenciarul nr. 8 din Tighina ar trebui amnistiaţi, indiferent de gravitatea infracţiunilor pe care le-a săvîrşit fiecare.

8 Responses to Statul moldovean şi-a deschis un lagăr de concentrare în Transnistria

 1. Ina spune:

  Parca citesc un pasaj din cartile scrise despre inchisorile comuniste din Romania. Istoria se repeta.

  Se vorbeste atat de mult de drepturile omului. Cu toate acestea drepturile omului SUNT DOAR cele care au legatura cu PATIMILE. Dreptul la homosexualitate, dreptul la avort, dreptul la condoamne si anticonceptionale, dreptul la predarea educatiei sexuale in scoli.

  Cu alte cuvinte, dreptul la pervertire, DREPTUL LA DESFRAU.

  Oare ce ar avea de spus UNFPA, UNIFEM, OMI, (http://www.mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=4898 )despre tratamentul celor din inchisorile comuniste?

 2. RAT spune:

  Trist…

 3. denisbulancea spune:

  Ce fel de drepturi ale omului,Rusia are propriile drepturi, pe care însuşi Uniunea Europeană se străduieşte să le respecte,parcă nu se vede clar. Trebuie să ne îndepărtăm de această urîciune a pustiirii cî mai urgent posibil. Mai multe pe http://www.denisbulancea.wordpress.com

 4. ioan spune:

  cat as vrea sa las un Off,care sa zdruncine din temelii toata faradelegea asta..Nicicand n-a fost bine pe pamant,dar parca in unele zone ale lumii e din cale afara de greu.Doamne scapa-ne!

 5. fgrahram spune:

  parinte savatie un avion 330 cu 228 de pasageri s-a prabusit.

  daca nu vor ca toata romannia sa fie un lagar de concentrare spune-le, te rog, sa se potoleasca.

  s-a terminat cu mantuirea.
  copil,barbat, femeie,nimeni nu mai e mantuit si cei care au fost li se ia inapoi.

 6. Mirela spune:

  Am fost in Moldova in weekend-ul acesta intr-o excursie organizata. Cand am coborat din autocar mi-am facut cruce si am vrut sa pup pamantul Moldovei. Am izbucnit in plans fara sa ma pot controla. Am realizat ca oamenii cu care calatoream ma urmareau. Nu intelegeau ce se intampla cu mine. Am simtit ca sunt privita si intorc capul. Dupa cateva secunde in care privirele noastre s-au intalnit am vazut cum uimirea lor s-a transformat brusc in indiferenta. Au plecat in benzinaria alaturata sa-si cumpere cate ceva si m-au lasat in plata lui Dumnezeu.
  Sunt un om marunt nascut si crescut intr-un orasel micut de provincie, dar cu rezonanta istorica mare, din orasul Marii Unirii. Inima mea bate acum mai tare ca oricand pentru Moldova! Intreaga fiinta suspina pentru Moldova, pentru intreaga Romanie!
  Intreb diferite persoane: „Ce facem cu fratii nostri?”. Nu primesc nici un raspuns. Am vorbit si cu cei care au luat atitudine in ce priveste soarta noastra a romanilor, dar si ei si-au pierdut speranta. Ma simt de parca as fi ramas singura…Cobor ochii in pamant si plang. Doamne, nu ne lasa! Doamne imi plange sufletul pentru poporul meu! Doamne, iarta-ne pentru slabiciunea noastra ca nu stim sa ne cautam mantuirea!

 7. Mirela spune:

  Întorşi de curând dintr-o misiune în Republica Moldova, patru deputaţi europeni spun că drepturile omului, statul de drept şi convenţiile europene au fost încălcate în perioada post-electorală. Parlamentul European va vota joi o rezoluţie privind situaţia din această ţară, pe când în Praga are loc o reuniune între Uniunea Europeană şi reprezentanţi ai Moldovei şi ai altor cinci state, în vederea lansării unei iniţiative ce are ca obiectiv consolidarea relaţiilor UE-Europa de Est.

  http://www.europarl.europa.eu/news/public/story_page/029-54897-124-05-19-903-20090504STO54879-2009-04-05-2009/default_ro.htm

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: