Doi preoţi şi-o ghitară (foto)

preoti cu chitara

48 Responses to Doi preoţi şi-o ghitară (foto)

 1. admin spune:

  Hristos a inviat!
  parinte, cand ne postati un filmat cu sfintia voastra cantand la chitara? stim ca sunt priceput si s-ar bucura multi sa va vada. Si referitor la arta, pana unde poate merge arta in viata unui crestin? Sunt permise reprezentatiile pe scena? Ce credeti despre actorie? Multumesc anticipat.

 2. Mirela spune:

  Acordurile unei chitare dau farmec tineretii, te pot face sa plangi sau sa chiui de veselie, te fac sa vibrezi, te predispun la meditare, iti aduc in suflet emotii, bucurie, liniste, inaltand sufletul.
  Dumnezeu ne-a oferit atata muzica in tot ceea ce ne inconjoara, in ciripitul pasarelelor, suierul vantului printre trestii, sunetul unui parau…parca intreaga suflare murmura o melodie. Totul rezoneaza, totul se racordeaza, se armonizeaza perfect. Sufletul si mintea se inalta la Dumnezeu!
  Sfintii Parinti si credinciosii au inteles cat de tamaduitoare este muzica si s-au servit de ea cu folos.

  Mi-a placut o vorba a Sfântul Vasile cel Mare care spune: „Psalmul este liniştea sufletelor, răsplătitorul păcii, el dă odihnă sufletului agitat, el potoleşte pe omul pătimaş, este susţinătorul prieteniei, trăsura de unire pentru cei despărţiţi, mijlocul de împăcare între duşmani, este odihnă în oboselile zilnice, o consolare pentru cei bătrâni, podoaba cea mai de preţ a femeilor. Cântarea poate să stoarcă lacrimi dintr-o inimă de piatră, prin ea învăţăm măreţia bărbăţiei, exactitatea dreptăţii, însemnătatea înfrânării, desăvârşirea judecăţii, chipul în care trebuie să ne pocăim, măsura în care trebuie să răbdăm şi tot ce se poate spune despre lucrurile bune… „ .

 3. Vasilica spune:

  Omul nu traieste in mod normal numai intre zidurile bisericii.Muzica reprezinta fara indoiala un dar a lui Dumnezeu. Ca atare, nici singura muzica buna si acceptabila nu este doar aceea care se canta in biserica. Asa cum exista o literatura laica, in general o viata laica in toate componentele ei culturale sau artistice, exista si o muzica in afara bisericii respectabila si ziditoare. Totul este ca, asa cum oamenii seriosi traiesc in afara bisericii ca fiind in Biserica, asa cum ei realizeaza intreaga lume ca pe o Biserica cosmica, in care Dumnezeu este pretutindeni prezent in chip personal, asa cum trairile si producerile lor se afla in prelungirea celor din biserica si inrudite cu ele, tot asa si producerile muzicale nebisericesti sa afle aceasta stare si acest statut.

 4. victoria spune:

  Avem si in Romania un om care a descoperit muzica din sufletul stramosilor nostri.Ne mai rascoleste cu cate o strigare din strafunduri de mult uitate sau cu o doina ce ne aminteste de dorurile de negrait ale inimii, „maria sa-Grigore Lese”.Domnul sa-i rasplateasca osteneala!

 5. Patriarhia se delimiteaza cu groaza de cei ce pledeaza pentru normalitate, aratand-du-se in fapte, cu totul straini de cele normale, firesti cu care se lauda in cuvinte.

  Sunt apostrofati, ponegriti cei ce vor sa sublinieze firescul. Despre “gayfest” se adopta pozitia strutului evlavios cu duh neptic de rugaciune. Daca au asa o evlavie la Parintii Pustiei ii incurajam sa ii urmeze viata prin lepadarea de lume si plecare in pustiul cel mai adanc. Sa nu uite totusi, acesti birocrati ai biroului de presa patriarhal ca sfintii aflati in orase, in fata urgiilor idolatre, eretice sau desfranate ori au fugit in pustiu de tot, ori au marturisit cu mare curaj pe Hristos si Evanghelia Sa cu toate implicatiile sale.
  Unii au daramat temple si capisti idolesti(e.g. Sfantul Pantelimon), unii au intrerupt petreceri desfranate paganesti (e.g. Sfantul Mina) netemandu-se nici unii nici altii, ca aceste fapte ale lor ar fi contrare Evangheliei lui Hristos, iar faptul ca murind ei in astfel de fapte marturisitoare i-a invrednicit Dumnezeu de mari minuni si de mare cinste din parte oamenilor de pretutindeni si din toate timpurile ce au urmat.

  Sfinte Mare Mucenice si Vindecatorule Pantelimon, Sfinte Mare Mucenice Mina, Mare Facatorule de minuni rugati-va lui Hristos Dumnezeu pentru ierarhii ortodocsi sa va fie urmatori in taria credintei, in puterea faptelor si in intelepciunea cuvintelor. Rugati-va si pentru cei cazuti in patimi dobitocesti impotriva firii, pentru venirea lor la pocainta, pentru a putea gusta si ei din bucuriile cele vesnice ale lui Hristos si astfel sa nu mai inseteze dupa bucurii trupesti ce omoara sufletul si intuneca mintea. Rugati-va Sfintilor Mucenici si pentru vindecarea noastra a tuturor de pacatele cele ascunse si de cele la vedere ca sa ne bucuram impreuna cu voi in locasurile cele vesnice.Amin.

 6. dadatroll spune:

  Ce chestie.

 7. Felix-Gabriel Lefter spune:

  Muzica e singura arta.

 8. alvi spune:

  Muzica reprezinta, asemenea tuturor artelor, o punte de legatura a omului cu Divinitatea , chiar omul poate fi asemanat cu un instrument muzical , iar pe corzile sufletesti ale acestuia Dumnezeu canta despre desavarsita Lui Creatie . Problema este , insa ,de ureche muzicala!

 9. fantana spune:

  Legat de mars si comunicat, am abordat si eu subiectul pe blog, nu sunt chiar de acord cu toate concluziile celor de la razboiintrucuvant dar tare as vrea sa pun cateva intrebari celor de la PR-ul Patriarhiei ca nu este prima lor gafa.

  On-topic, de cateva zile am descoperit muzica lui Ilarion Alfeyev, episcop ortodox, as dori parerea parintelui/voastra

 10. ioana spune:

  …si totusi, cine dintre Sfintii Parinti s-a apropiat de Dumnezeu cantand(la vreun instrument!)- avand in vedere cele ce aflam citind Vietile Sfintilor!

 11. mos gheorghe spune:

  HRISTOS A INVIAT !

  Oare „Preafericitul” si „Sf.Sinod” n-au fost alesi pentru distrugerea Bisericii Ortodoxe Romane ?
  „Preafericite” si „Sf.Sinod” oare cat ii mai tineti dupa gratii pe Preacuviosul Ieromonah DANIIL PETRU COROGEANU si pe Preacuvioasele Maici NEONILA, ANASTASIA, PAHOMIA SI SILUANA ?(cazul Tanacu). Tinandu-i pe ei dupa gratii, IL TINETI DUPA GRATII PE INSUSI HRISTOS.
  Va cer sa-l eliberati de urgenta pe HRISTOS!
  Daca nu ii ajutati pe cei care sunt in suferinta, in inchisori, daca nu strigati impotriva actelor de identitate biometrice, impotriva avortului, impotriva homosexualitatii, impotriva eutanasiei, impotriva drogurilor, impotriva prostitutiei, etc.etc., atunci nu sunteti demni ca sa mai pastoriti Turma lui HRISTOS. Plecati si lasati locul unor Ierarhi Vrednici care au dragoste si frica de DUMNEZEU si mila de Turma LUI HRISTOS! Avem nevoie pentru mantuirea sufletelor noastre de un Patriarh si de un Sf.Sinod care sa ne calauzeasca duhovniceste, nu de un „Preafericit” si „Sf.Sinod” care isi bat joc de o Tara intreaga,impreuna cu guvernantii neo-comunisti. Ma, tovarasilor, voi cei din Deal si din Guvern, nu va este frica de DUMNEZEU ? Ce rau v-a facut Poporul Roman ? Lasati, ca va veni si vremea voastra, mai repede decat credeti….aici pe pamant si foarte curand si in iad, unde va astepta tov.Satan, caruia i-ati servit pe pamant.

 12. mos gheorghe spune:

  HRISTOS A INVIAT !

  Ascultati, toti,”Doina” Marelui Mihail Eminescu, cantata de Marele Cezar Ivanescu. Totul este divin si versurile si muzica…. fara egal…..

  De asemenea Tudor Gheorghe cu inegalabilul „CU IISUS IN CELULA” ….

 13. mos gheorghe spune:

  HRISTOS A INVIAT !

  Sa mai ascultam si pe Doina si Ion Aldea Teodorovici cu
  ale lor creatii extraordinare :
  Eminescu
  Maluri de prut
  Clopotul Invierii
  etc.etc.

  Oare accidentul in care au murit Doina si Ion Aldea Teodorovici, frati nostri romani, nu a fost pus la cale tot de dusmanii lui HRISTOS ?

  Vesnica sa fie pomenirea acestor doi mari patrioti!
  Acum sunt in Imparatia Cerurilor, impreuna cu tinerii care au fost asasinati de criminalul Voronin si complicii sai in aprilie 2009, si cu toti cei ce au fost asasinati, pentru ca au avut curajul sa lupte pentru Dreptate si Adevar!

 14. un pacatos spune:

  Parinte Savatie da de Teodosie nu mai scrii?
  Te-ai imprietenit strasnic cu el ?
  Nu te supara parintele da nu e scris la carte sa propovaduim adevarul? Nu adevarul ne va face liberi?
  Sau acuma imi raspunzi ca e bine sa nu judecam sau cum?
  Strasnic!
  Mai in scurt avva, stii foarte bine potlogariile lui avva Porcu, pardon Spagoveanu…ui maica, Petrescu Macedon…frumos nume dar…Mare Porc!
  Sau ti-e cam frica?
  Daca ti-e frica sa scrii te inteleg nu e nimic!
  Stiu ca matale esti calm si nu ataci vladici!
  Mai bine multi prieteni decat un dusman!
  Eu poate sunt grosolan si nesimtit in cuvinte!
  Dumnezeu sa ne ierte pe toti buni sau rai!

 15. savatie spune:

  ioana,

  Prorocul David s-a apropiat de Dumnezeu cintind la mai multe instrumente muzicale, dupa cum se vede din psalmi. „Lui Dumnezeu placuta ii este cintarea” (in traducerea veche „psalmul”, adica rugaciunea cintata la psaltire, un instrument cu coarde). Sfintul Varsanufie de la Optina spunea ca oamenii care cinta la divesre instrumente muzicale sint mai sensibili la glasul lui Dumnezeu si au o pocainta pe masura.

 16. citizen tudor spune:

  Draga Ioana,

  Cu ingaduinta parintelui, as preciza: sa nu traim Sf. Traditie asa cum unii neo-protestanti inteleg sa traiasca Sf. Scriptura: dupa litera.

  De Dumnezeu si de semeni nu ne putem apropia doar cu mintea. Cine nu isi priveste semenii cu ochii lui Dumnezeu, chiar din adevar de-ar grai, se situeaza in afara Adevarului.

  De obicei, cine nu se intelege pe sine, nu-si intelege nici semenii.

  Nu toate caile inimii au fost scrise in carti. Dumnezeu este Viu si lucreaza chiar acum. Cine se asteapta ca El sa raspunda dupa un tipar desprins de noi pe cale rationala din lecturi sfinte, pierde amanandu-si intalnirea cu Dumnezeu pentru momentele care se vor intampla sa rimeze cu asteptarile sale interioare.

  Lecturile sfinte sunt bune de stiut, insa Dumnezeu lucreaza cu fiecare potrivit firii sale. Important este ca noi sa ne cunoastem firea ca sa putem sa-i primim invataturile.

  Lectiile pe care le-au invatat altii au fost foarte bune pentru ei, insa se poate intampla sa nu fie identice si pentru noi.

  Cine nu se cunoaste pe sine, nu lucreaza unde trebuie.
  E ca si cum eu as avea voce de tenor prin constructie, dar, nestiind asta despre mine, as incerca sa ajung bas profund. Nu voi ajunge niciodata bas, si nici vocea de tenor nu mi-o voi fi cultivat.

  Fiecare sa „cante” pe vocea sa: unul se poate mantui cantand la chitara, dupa cum un altul se poate mantui pascand oile sau un altul facand jonglerii la circ.

  Important este ca fiecare sa se descopere pe sine si sa nu incerce sa imite voci care nu-i apartin din nascare!

  Cine are chemare sa fie monah, acela se va IMPLINI ca monah. Altfel, daca pune visarea despre sine in locul cunoasterii lucide si obiective a firii proprii, va fi un autocastrat si un frustrat.

  Deci, multe firi nu sunt consemnate in scrierile Sfintilor Parinti. Asta nu inseamna ca ele nu exista si ca nu se pot scrie de acum incolo pentru posteritate. Cred ca un pianist se poate ruga si mantui asemeni unui pustnic, daca ceea ce canta il duce cu mintea si inima la Dumnezeu.

  Faptul ca nu este consemnat un asemenea exemplu, nu inseamna ca nu exista.

  Repet indemnul: sa nu citim Sf. Traditie in acelasi stil si spirit arid in care unii neoprotestanti inteleg sa citeasca Scriptura, ad litteram. Caci, chiar daca ne autonumim ortodocsi, mintea noastra va fi eretica.

  Iar la Dumnezeu, ce are omul in inima sa, aceea se cantareste.

 17. citizen tudor spune:

  Post Scriptum

  De ce este periculos pentru om sa aiba o minte eretica?

  Daca mintea este eretica, consecinta este ca inima va iubi mai putin…

  De aceea este atat de periculos sa fim eretici: imputinarea inimii!

  Orice alte motive sunt puerile si denota imaturitate duhovniceasca. Parerea mea.

 18. v spune:

  Cel mai uşor e să vezi răul şi lipsa în toţi şi în toate, în orice.
  Aceasta e urâţenia, urâtul, sărăcia.

  Cel mai greu e să vezi binele chiar şi acolo unde se ascunde cu străşnicie, în toţi şi în toate, în orice.
  Aceasta e frumuseţea, frumosul, bogăţia.

  Să acoperi rana cu lacrima ori surâsul unui cântec născut din adierea corzilor inimii.

 19. citizen tudor spune:

  Draga fantana,

  Orice muzica, orice arta, orice act ce-mi limpezeste simturile si-mi simplifica mintea sunt binevenite pentru mine.

  Scopul prastiei este zborul pietrei.

 20. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @Citizen Tudor
  De unde ideea ca neo-protestantii sunt doar dupa litera? Nu cumva pentru ca altora le e lene sa inceapa chiar cu litera?…
  Eu sunt baptist si chitarist (gurile rele zic ca sunt satanist: chitara mea are coarne, amp-ul e zgomotos, procesorul de sunet poate sa-mi faca muzica si ca lira, si ca psaltirea, dar si cu distortion, delay, chorus, flanger etc.) Nu vad incompatibilitate aici.
  E drept, Cuvantul e Cuvant, uneori chiar si litera de Lege. Insa nu exclude nimeni simtirea. Adevarat insa, simtirea vine dupa Adevar, altfel am vedea sfinti in toate zarile religioase. Eu sunt iudeo-crestin: daca as lua in seama ecumenismul universalist n-as fi nascut din nou. Pot sa-i respect/tolerez pe altii cu false credinte (pentru ca Romani 2:14-16), dar nu ma inchin la idolii lor si nu-i respect nicicum. Si, ca sa exagerez, as putea face pipi, daca ma trece, intr-un templu hindus – sigur ca n-as fi atat de nesimtit s-o fac, pentru ca le respect oamenilor credinta; zic doar ca nu m-as simti vinovat daca nu e nimeni in preajma si n-am toaleta… Vorbesc aiurea: ce-as cauta eu intr-un templu hindus? Ma pot uita la poze sau pe vreun TV – presupunand ca vreau sa si vad ce am citit.

 21. citizen tudor spune:

  Draga Felix-Gabriel Lefter,

  Ma adresez tie si nu numai.

  Nu sunt foarte la curent cu starea de fapt din fiecare biserica sau miscare religioasa. Am folosit un termen (neo-protestantii) doar pentru a schita un spectru de care orice ortodox incearca sa se fereasca pentru a nu fi identificat cu el.

  Ce anume inteleg eu prin mentalitate neo-protestanta, am incercat sa arat mai sus: gandirea automata, reductionista si simplista, gandirea dupa calapod.

  Si un ortodox poate practica in egala masura acest tip de atitudine ca si un neo-protestant. In felul acesta, nu exista decat o diferenta de suprafata intre cei doi care, in fond, sunt la fel. Reciproca poate fi la fel de valabila: un neo-protestant poate simti foarte ortodox! Caile lui Dumnezeu nu sunt precum caile noastre si Hristos Insusi spune: „Am şi alte oi, care nu sunt din staulul acesta. Şi pe acelea trebuie să le aduc, şi vor auzi glasul Meu şi va fi o turmă şi un păstor”.

  Nu apartenenta sociala la un grup sau altul imi spune ceva despre cineva, ci conduita inimii sale: cum este, cum te manifesta, cum calca in relatiile cu semenii sai.

  Nu il gasesc la locul lui pe ecumenistul care isi gaseste frati printre straini, iar pe fratii sai ii dispretuieste, asa cum nu-l simt in regula nici pe fratele care se bate in piept cu porunca iubirii aproapelui, iar cand vine vorba de dovedirea acesteia se face ca un arici morocanos.

  Cum ramane cu rugaciunea noastra de la Sf. Liturghie pentru unirea credintei („Pentru pacea a toata lumea, pentru bunastarea sfintelor lui Dumnezeu Biserici si pentru UNIREA TUTUROR, Domnului sa ne rugam.”
  „UNIREA CREDINTEI si împartasirea Sfântului Duh cerând, pe noi însine si unii pe altii si toata viata noastra lui Hristos sa o dam.”)? E doar de forma?

  Si daca cei care cred si se cutremura cand aud de Dumnezeu nu-si asuma aceasta sarcina spunand ca nu e importanta pentru mantuirea lor, atunci de ce vocifereaza cand oameni mai mult sau mai putin pregatiti/aveniti se angajeaza in dialogul unitatii, in dialogul ecumenic?

  Referitor la nasterea din nou, eu am o credinta aparte: cel ce s-a nascut cu adevarat din apa si din Duh, este unit cu Duhul lui Dumnezeu si pe toate le vede prin acest Duh.

  Pana nu ajungem sa le vedem pe toate nu prin ochii nostri infrumusetati cu teorii, rimelati cu credinte sau impaienjeniti cu autoamagiri, ci prin cei ai Sfantului Duh, nu suntem renascuti decat in potential…

  Cata iubire are omul de semenii sai, atata loc ii este rezervat in inima si lui Dumnezeu. Sa nu ne amagim cu cuvinte goale. Faptele noastre ne spun noua insine cine suntem cu adevarat. Faptele noastre sunt oglinda inimii noastre.

 22. adriana spune:

  @Felix,

  da, poate ca unora le e lene sa inceapa cu litera. altfel ar fi de la sine inteles, pt ei, ca muzica e un mestesug, un ”techne”, ca toate celelalte.asa cum simturile sunt cat se poate de egale unul cu altul, la om.si fiecare ”techne”, la origini, pleaca de la un simt,si se intoarce pt a se adresa unui simt.si, da, poate unii ar trebui sa alerge la litera, si sa vada in V.T., cu cata ”techne” si cata ”ars” a cerut Dumnezeu poporului sa-i impodobeasca Cortul, bunaoara..

 23. adriana spune:

  @Felix-Gabriel,
  P.S.
  subscriu si eu lui @citizen tudor.DRAGOSTEA SI FAPTELE NOASTRE, prietene..
  Vin din nordul Moldovei.Doar ce m-am intors. Mi-a fost tare greu sa aud cum grupuri neo-protestante, sustinute financiar de afara, au tratat oamenii locului si credinta lor. Niste atitudini de un dispret mai mult decat dureros.

  I-au pus, pe cei care erau angajati ca mana de lucru la ridicarea templului dintr-un anume sat sucevean, ca, lucrand acolo, sa-si aduca de acasa crucile si icoanele de pe pereti si sa le ingroape in treptele templului, in mortar. Au aruncat oamenii cazmalele si s-au spalat pe maini.. nu le-a mai trebuit niciun ban..

  Am cunoscut, la propriu, 3 colegi neo-protestanti. Atitudinea de capatai care, pot spune, mi i-a fixat in memorie,de-a lungul catorva ani, e dispretul. DISPRETUL, ironia si o doza de agresivitate, pe care am resimtit-o cu varf si indesat.Sa nu-mi spui ca dispretul e unica simtire pe care o are un neo-protestant fata de idol, pacat, neadevar.Gandeste-te ca Hristos n-a dispretuit PE NIMENI. Nici pe pacatosi, dar nici macar pe diavoli. Pana si de ei I-a fost mila, la un moment dat.Pentru ca? Pentru ca Dumnezeu e Iubire.

  ”Mentalitate neo-protestanta: gandire automata, reductionista si simplista, gandire dupa calapod”… zice @citizen tudor.Pai cam da.

  Stii? Exista in N.T. doua tipuri de atitudine,foarte apropiata, fiecare, atat unei mentalitati neo-protrestante din prezent(pt ca la originile lor, protestantii au cautat un dialog cu ortodocsii), cat si unui trecut semnificativ, specific catolicismului. Acestor doua atitudini,mai jos, Scriptura, adica Hristos, le raspunde pe masura:

  Prima:”…am vazut pe unul ca scotea demoni in numele Tau si l-am oprit, FIINDCA NU MERGE DUPA NOI…”(te recunosti?) si raspunsul pe masura: ”…nu-l opriti. Cine nu e impotriva voastra, e pentru voi…”

  Cu alte cuvinte, ”nu merge dupa noi”= ”noi nu-l cunoastem”, si raspunsul: ”da, dar il cunosc Eu.Cine a fost randuit de Sus sa nu fie impotriva voastra, e cu voi. … pentru ca ”Duhul bate unde vrea”.”

  A doua:”… sa ne rugam sa pogoare foc si sa-i arda… pt ca nu Te-au primit?”(recunosti atitudinea in istorie?).. si raspunsul, pe masura lui Dumnezeu: ”..nu, nu uitati fii carui Duh sunteti..”

  Asa ca.. Litera. Macar ea, daca nu si Duhul. Numai, hai odata..

 24. Ina spune:

  Gaseste cineva melodia lui Sergiu Voloc pe note de cantat la chitara?

  Un baiat vrea s-o cante. Ma refer la cea de aici:

 25. viorel petcu spune:

  Muzica si dansul au aparut ca manifestari religioase si eu cred ca asa au si ramas. Prin muzica si dans slavim un dumnezeu acesta poate fi UNUL DUMNEZEU sau alti dumnezei (idoli). Eu am cantat la chitara in special muzica clasica, dar imi placea si blues-ul, atunci cand Dumnezeu prin mila Lui a randuit sa-mi deschida ochiii si sa ma aduca in Biserica Lui, unde am invatat sa ma rog, am observat ca dupa ce cantam blues nu mai reuseam sa ma rog, rugaciunea era boar cu buzele. Stiam ca in viata intamplarile nu sunt doar intamplari si ca nimic din viata mea nu poate aparea fara ca Dumnezeu sa in gaduie. Nu intelegeam de ce rugaciunea si bluesul nu sunt compatibile si m-am rugat Domnului sa-mi arate cumva, sa inteleg.
  Si mi-a aratat. Acum pot sa va spun si eu voua.
  Bluesul se trage din intalnirea a doua culturi, a celei europene si a culturii africane. Daca muzica europeana a suferit multiple transformari, datorate culturii multelor popoare ce in timp s-au salasluit in acest teritoriu, iar o analiza a acesteia necesita o munca laborioasa, muzica africana era o muzica in totalitate religioasa, manifestata prin incantatii samanice. Ea, din punct de vedere tehnic consta dintr-o gama minora pentatonica. Suprapunerea acestei game minore din cinci sunete peste gama majora de opt sunete europeana a dat gama de blues care este si minora si majora. Duhovniceste ea poarta duhul (sau duhurile)
  careia a slujit, pe care le-a slavit. Eu unul am simtit caracterul senzual al acestei muzici. Daca asa stau lucrurile cu bluesul, cred ca tot asa stau si cu celelalte genuri de muzica. In urma acestor „descoperiri” am hotarat sa abandonez chitara (la care am studiat vreo 6 ani, in ultimi doi cam trei ore pe zi) si sa ma multumesc cu muzica din biserica. De atunci au tercut 15 ani, in tot acest timp nu am regretat nici macar o data hotararea pe care am luat-o. Muzica cantata in biserica imi implineste dorinta de a fi cu Dumnezeu si asta imi este de ajuns.

 26. viorel petcu spune:

  P.S.
  Conteaza cu ce te hranesti, iar muzica este o hrana sufleteasca deoarece sufletul rezoneaza (vibreaza) si traieste in ea, daca hrana este otravita (chir daca ea pare dulce) sufletul se poate imbolnavi, iar boala lui poate fi venic aducatoare de suferinta, daca in aceasta viata nu voim sa fim tamaduiti.

 27. crip71 spune:

  viorel
  eu cred ca ai dreptate. Asa cum unuia care nu trece pe la biserica nu-i place muzica religioasa ,ba chiar face glume pe seama ei, tot asa cel care iubeste biserica si cauta sincer pe Dumnezeu nu mai vrea sa asculte muzica lumeasca, ptr ca simte ca il indeparteaza de Dumnezeu.Eu cred ca muzica este nr. 1 in atragerea oamenilor pe calea cea lata.Oricat de frumoasa este muzica oamenilor ,ea are tot duhul acestei lumi care lupta impotriva lui Dumnezeu.Iar despre instrumentele muzicale Sfintii Parinti au fost de acord ca nu mai sunt necesare ca in Vechiul Testament.Crestinii ravnitori au preferat ca nici macar nuntile sa nu fie cu lautari .Inclin sa cred ca introducerea instrumentelor muzicale in biserica arata o cadere din har si incercarea acelei ‘biserici ‘ de a o umple cu ceva.Astfel vedem ca romano-catolicii au introdus orga ( iar in afara slujbelor religioase au loc concerte de toate genurile muzicale), iar sectele din zilele noastre au adevarate orchestre .Bine-nteles ca in ortodoxie mai exista si exceptii , dupa cum ne arata unii parinti , insa ele raman la stadiul de exceptii.Asa ca dupa parerea mea ( destul de limitata , recunosc) celor doi parinti nu le sta prea bine cu chitara, decat daca e o exceptie.

 28. andrei spune:

  poza poate intra in aceasta galerie… http://www.orthphoto.net

 29. Ina spune:

  UN PACATOS a scris:
  „Eu poate sunt grosolan si nesimtit in cuvinte!”

  Asa este.

  Ai nevoie sa mai gasesti ceva dur de IPS Teodosie? Gandeste-te ce anume te racaie ca te iei de cei buni in timp de atac asupra lor? De care bariera esti omule.

 30. Ina spune:

  Viorel Petcu

  Mie imi place cum canta actorul Sergiu Voloc la pian. Ce sa facem cu tinerii nostri care au tragere spre un anume instrument muzical?

  Observ insa ca muzica noastra populara si usoara are multe interpretari urate, neduhovnicesti.

  Un copil mi-a spus sa-i caut eu o melodie care sa nu aiba nimic urat in ea, dar care sa nu fie muzica bisericeasca.

  Eu nu am gasit inca. De aceea ma bucuram daca se gasesc notele ptr chitara a cantecului de mai sus!

  Doamne ajuta

 31. savatie spune:

  Ina,

  cîntecul lui Sergiu e în premieră pe acest blog, de aceea nu cred că are cineva notele pentru ghitară. Dar, cu prima ocazie, îi voi cere lui Sergiu acordurile şi ţi le voi da.
  PS: Sînt multe cîntece frumoase, bune pentru ghitară, pe care le-am putea recomanda copilului.

 32. pr.marius spune:

  Pentru „pacatos”,

  Dragul meu decat sa-l ataci pe parintele Savatie, mai bine ai merge si ti-ai spovedi ura si ai asculta de duhovnic si ai lasa mandria deoparte. Nu-ti place de ierarhi lasa-i. Biserica e a lui Hristos nu a ierarhilor si daca i ingaduie asta e treaba Lui. Cu atitudinea asta nu marturisesti nici adevarul si nici tie nu-ti faci bine. Si ai la rautate in tine ….Si se vede ca doresti subiecte care sa-ti alimenteze rautatea in care te complaci. Nu poate ci sigur esti grosolan si nesimtit in cuvinte.

 33. sherlock_holmes spune:

  Are dreptate felix..np nu sint numai dupa litera…acolo unde este dupa litera ( Acesta este Trupul Meu…) ei interpreteaza in duh,si numai acolo unde este duh,ei interpreteaza in litera.

  Te salut (felix)-Gabriel…cum spune parintele Savatie.Esti un np extraordinar.Se vede ca esti casatorit cu o ortodoxa.

  Cit despre muzica de orice fel,daca te face sa te gindesti la Iisus Hristos Dumnezeu cind o asculti,eu zic ca este buna….mai ales pentru noi, acestia mici,care nu stim ce este rugaciunea.

 34. andrei spune:

  Ce pot face musulmanii… si „musulmanii” romani cersesc voturi pentru europa musul-masonica! Nu mai mergeti la vot, dati-le in bot!

 35. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @andrei
  Si lumea se supara pe mine ca tin cu SUA si cu Mossad-ul… De-acuma tin si cu sarbii. I-am ajutat cu totii pe bosniaci, in numele democratiei, ca sa le aratam ca suntem toleranti…
  Morala: Pe cine nu-l lasi sa moara, nu te lasa sa traiesti…

 36. ioana spune:

  Hristos s-a `naltat !
  Sarut dreapta, parinte!
  Dupa un rastimp, am ajuns iar aici, la cuviosia voastra.Am citit raspunsurile si m am amarit!Sunt foarte departe de Adevar si am nevoie de Calauza-in fiece zi.
  Va multumesc pentru lamurire, asemenea si fratelui Tudor.Ceea ce ma infricoseaza pe mine cel mai mult e ca vrajmasul cauta sa ne insele pe fiecare ….pe limba lui!Amagirea de sine ne paste pe toti- mari si mici.Psaltirea e cartea mea de capatai; mi e teama insa de indulcirea pe care mi o da muzica psaltica….undeva am citit ca muzica, chiar si cea de la strana, ne poate impiedica (distrage!) de la INTALNIREA CU DUMNEZEU!Intelegerea mea e stramta si mai am mult de lucrat aici…
  E adevarat ca litera omoara duhul, dar si duhul trebuie cercetat -de unde vine el, ca sa nu rastalmaceasca litera…
  Binecuvantati si iertati(incoerenta si graba- poate am gresit, luminati ma!)

 37. radu spune:

  Mi-ar place sa stiu si eu referintele pentru cantece la ghitara care pot fi recomandate/cantate copiilor nostri. Fac tabere si activitati ortodoxe pentru copii şi mi-ar fi de mare folos. Multumesc!

 38. Felix-Gabriel Lefter spune:

  @radu
  Daca ai bani pentru xerox, eu am o gramada de piese (text si tablatura) care ti-ar putea folosi. (Scuze ptr. chestia cu banii – ti-as fi facut eu copiile, dar e cam criza la mine: somez de anul trecut si supravietuiesc doar din traduceri care vin sau nu, dupa vremuri).0744158413

 39. Ina spune:

  Doamne ajuta parinte Savatie

  Ati scris „Sînt multe cîntece frumoase, bune pentru ghitară, pe care le-am putea recomanda copilului.”

  Mai devreme si Radu intreaba tot de cantece pentru copii.

  Va rugam sa ne recomandati cateva cantece care pot fi cantate la ghitara.

  Doamne ajuta

 40. VladR spune:

  Cu ingaduinta parintelui, spun ca exista cativa chitaristi de exceptie in muzica rock: Gary Moore, Eric Johnson, Joe Satriani, Steve Hackett, Mark Knopfler, Paul Gilbert, Jeff Beck etc
  Cu unii am crescut, pe altii i-am descoperit in adolescenta sau la maturitate…

  Ce este cu adevarat deosebit la chitara rece sau electrica e ca poti exprima cu ajutorul ei o multitudine de sentimente. E ca si cum ai rupe ceva din sufletul tau si l-ai darui auditoriului.

  Este unul din cele mai complete instrumente, dupa parerea mea.

 41. Ina spune:

  VladR, m-ar bucura daca ar fi si in limba romana.

 42. VladR spune:

  Draga Ina, majoritatea artistilor mentionati de mine mai sus au compus piese strict instrumentale, deci nu poarta un mesaj anume. Iar pentru restul eu personal am fost autodidact si asa am ajuns sa invat engleza.

 43. Ina spune:

  VladR, am sa caut pe net melodiile respective. Pornisem aici discutia de la melodia lui Sergiu Voloc, si abia acum imi dau seama ca nu am specificat ca eram interesata si de text si de note la chitara.

  Te pricepi la note? Ai putea sa scrii notele ptr chitara?

  Doamne ajuta

 44. VladR spune:

  Ina, sper sa nu te dezamageasca melodiile respective. Nu sunt toate soft, asa cum nu sunt toate de suflet. Eu sunt „harshit” prin muzica asta, pentru ca microbul ei l-am prins de peste 20 de ani. Este foarte posibil ca multe din cele pe care le vei asculta sa ti se para zgomot curat si mult non-sens. Sau dimpotriva, sa ti se para foarte … „laice”.

  Raspunzandu-ti la intrebari, indirect, iti voi spune ca unul din marile regrete ale mele este ca nu am invatat sa cant la chitara. Probabil ca viata mea ar fi fost cu totul alta…nu neaparat mai buna.

  Pentru note cred ca mai bine apelezi la Felix, am vazut ca si-a dat niste date de contact mai sus.

 45. Ina spune:

  @ VladR

  „Raspunzandu-ti la intrebari, indirect, iti voi spune ca unul din marile regrete ale mele este ca nu am invatat sa cant la chitara.”

  Vlad, la primul salar, mergi si-ti cumpara o chitara! Dumnezeu sa-ti ajute.

  Melodii gasesti aici

  http://www.tabulaturi.ro/artist.php?id=469

  Doamne ajuta

 46. VladR spune:

  :)) Ina, thank you for your kind support.

 47. Ina spune:

  🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: