Marşul generaţiei castrate

Sîntem o generaţie castrată
Şi laşitatea pace o numim.
Urmaşi n-o să avem vreodata,
Căci nu avem nici dreptul să iubim.

Tot ce avem încape-n buzunare
Şi-nţepenim în ziua cea de azi.
Am vrea ceva mai mult, dar fiecare
Sfîrşeşte mut în propriul necaz.

Dar este un tărîm şi este-o zi
Spre care fiecare vom zbura!
Şi vom putea trăi, şi vom putea iubi,
Şi n-o să ne despartă nimenea…

24 Responses to Marşul generaţiei castrate

 1. gabrieltzu spune:

  Părinte drag,Hristos a înviat! De multă vreme am vrut să vă spun ceva, fără a vă supăra: de ce în ultimul timp toate articolele şi discuţilile dumneavoastră se bazează în cea mai mare parte pe politică? Da, sunt articole bune, însă chiar nu pot să nu simt o dezamăgire că temele predilecte pe care e trataţi sunt acestea, de parcă aţi face parte din presa laică şi nu aţi fi ieromonah. Nu ştiu, poate mi se pare mie, dar această mahnire am mai auzit-o şi la alţii. Cel puţin pentru mine, contactul cu „O pogorâre la iad” sau cu „DRagostea care ne sminteşte”, a fost decisiv în parcursul duhovnicesc al vieţii mele. Am cumpărat cu drag fiecare carte şi chiar regret că nu au mai fost reeditate unele (ca „Dragostea care ne sminteste”, pe care am facut-o cadou cuiva).
  Iertare! Sper că nu v-am supărat, însă simt lipsa acestor abordări.

 2. Cristina spune:

  Căutăm acel tărâm încă de pe acum şi Îl găsim în inimile noastre.

 3. mihai g spune:

  Draga gabrieltzu,

  iata un material foarte frumos, folositor si cat se poate de actual al parintelui Nicolae Steindhardt. Il recomand din toata inima tuturor.

  http://www.razbointrucuvant.ro/2008/06/23/a-spune-ca-224-sau-despre-marturisirea-si-lepadarea-adevarului-incomod/

 4. balauru spune:

  Parinte ce poet talentat sinteti. Am o intrebare. Generatia castrata vorbeste subtire sau e doar o generatie de fricosi?

 5. vladp9 spune:

  @gabrielutzu,

  politica e ceva mult prea inalt pentru cei ce se autointituleaza politicieni. politica presupune stiinta de a mentine armonia in cetate… politicienii rateaza mereu, pentru ca nu au Norma. nu cred ca e posibil sa faurim cetatea lui Dumnezeu pe pamant, dar cred ca singurele minti/suflete normative pentru sanatatea cetatii sunt parintii nostri duhovnicesti. ei au in minte si in inima Norma morala – pe Hristos. restul… incearca un soi de management dupa moda vremii, fac experimente pe noi. sa te intristezi nu cand monahii vorbesc, ci atunci cand se va asterne tacerea desavarsita.

 6. camelia spune:

  Eu cred ca e frumos ca un preot sa lupte umar la umar cu fratii sai. Daca suntem singuri ce ne facem? Asa, mai avem o incurajare SINCERA, un motiv să nu renuntam.
  Dumenzeu sa ne binecuvanteze pe toti ! Pe absolut toti !

 7. florina spune:

  va rog eu mult sa-mi spuneti si mie unde gasesc cantarea’adu-su-mi-am aminte’care face parte din cadrul slujbei inmormantarii sau a parasatasului. multumesc anticipat!

 8. calindragan spune:

  Hristos a Inviat, Parinte Savatie!

  Va dedic si dvs. ultimul articol, despre porunca a 5-a, de pe blogul meu:

  http://calindragan.wordpress.com/2009/05/04/porunca-cinstirii-parinților-o-ințelegere-mai-adanca/

 9. VladR spune:

  Pentru gabrieltzu.

  Raspunsul la intrebarea ta catre Parinte este simplu. Parafrazandu-l pe Lucian Blaga, Parintele „e mut ca o lebada./ In patria sa/ zapada fapturii tzine loc de cuvant/”

 10. frumoase versuri! dvs. le-ati compus?

 11. saccsiv spune:

  Catre toate blogurile anti SISTEM: aprobarea unei legi va poate baga la puscarie

  http://saccsiv.wordpress.com/2009/05/04/catre-toate-blogurile-anti-sistem-aprobarea-unei-legi-va-poate-baga-la-puscarie/

 12. florin spune:

  IMNUL ROMÂNESC
  (Din pragul anului 1956)
  Sf. Ioan Iacob Hozevitul

  Acum, ori niciodată
  Treziţi-vă, Români!
  Având credinţă-n suflet
  Şi arma sfântă-n mâini.

  În rodul născocirii
  Să nu nădăjduiţi,
  Ci „arma mântuirii”
  Mereu s-o mânuiţi!

  Uniţi-vă în cuget
  Prin simţuri creştineşti
  La sânul „Maicii Voastre”
  Cele duhovniceşti!

  În pavăza credinţei
  Fiind adăpostiţi,
  La vremuri de războaie
  Veţi fi nebiruiţi.

  Tot neamul de pe lume
  Şi „cel de sub pământ”
  De s-ar scula-mpotrivă
  Va fi de voi înfrânt.

  Plecaţi-vă la Domnul
  Grumazul umilit,
  Să vă înalţe fruntea
  În „plaiul cel dorit”.

  De somnul nesimţirii
  Să nu mai dormitaţi
  Că „zorii mântuirii”
  S-arată la Carpaţi.

  Cu dragoste curată,
  Ca fraţii petrecând,
  Să nu ştirbim onoarea
  Şi graiul nostru sfânt!

  Trezindu-ne simţirea
  Din suflet creştinesc
  Să punem Semnul Crucii
  Pe steagul românesc!

  Pe tronul cel din sufler
  S-avem necontenit
  Icoana prea cinstită
  A Regelui mărit!

  De vom păzi unirea
  Şi „Crezul din Strămoşi”,
  Vom fi şi jos, în lume
  Şi-n ceruri glorioşi!

  În scumpa noastră ţară
  Atunci vor creşte iar
  Virtuţile străbune,
  Cu nume secular.

  Din groapa stricăciunii
  Săpată de tiran
  Se va scula cu slavă
  „Răsadul lui Traian”.

  Deci, azi, ca niciodată,
  Să ne vădim „Creştini”
  Păstrând neprihănită
  Credinţa, prin străini!

 13. fantana spune:

  câtă durere.
  tânărul acela deşi mort este mai viu decât cei care l-au ucis.

 14. mos gheorghe spune:

  HRISTOS A INVIAT !
  Draga GABRIELTZU : Iata un raspuns din partea unui om batran, referitor la ce spui in comentariul dtale.
  TOATA MASS-MEDIA DIN ROMANIA, DIN BASARABIA SI INTERNATIONALA AR FI TREBUIT SA TUNE SI SA FULGERE IMPOTRIVA LUI VORONIN SI A COMPLICILOR SAI, CEI CARE AU ASASINAT SI TORTURAT, FARA MILA, PE FRATII ROMANI DE DINCOLO DE PRUT. OARE NU ESTE NORMAL CA SFINTIA SA SAVATIE SA SPUNA TUTUROR ROMANILOR SI OMENIRII INTREGII CE SE INTAMPLA LA CHISINAU ? OARE UN ADEVARAT SLUJITOR AL LUI HRISTOS POATE SA NU REACTIONEZE, CAND VEDE CA FRATII LUI SUNT ASASINATI ? SFINTIA SA SAVATIE INFORMANDU-NE TOT TIMPUL, DA DOVADA CA IL IUBESTE PE DUMNEZEU SI PE SEMENII SAI. POLITICA PE CARE O FACE SFINTIA SA NU ESTE ALTCEVA DECAT IUBIREA PE CARE O POARTA APROAPELUI IN DUREREA SA. ACEASTA ESTE O PORUNCA DE LA DUMNEZEU, „SA-TI IUBESTI APROAPELE CA PE TINE INSUTI”, CEEA CE PARINTELE FACE CU PRISOSINTA, ARATAND LUMII INTREGI CE SE INTAMPLA IN BASARABIA, PAMANT ROMANESC.
  DACA MASS-MEDIA, PUTREZITA PANA IN MADUVA OASELOR, ( CU CATEVA EXCEPTII ) NU URLA ADEVARUL DESPRE CRIMELE COMUNISTILOR, PARINTELE NOSTRU MULT IUBIT, NU POATE RAMANE NEPASATOR. TE ROG SA INTELEGI, CA A FI APROAPE DE DUREREA SEMENILOR TAI, NU INSEAMNA A FACE POLITICA…

  SI DACA VREI SA MAI STII, SFINTII PARINTI AU FACUT TOTI POLITICA AVERTIZAND POPORUL CREDINCIOS DE TOATE PERICOLELE, FIIND DECI ALATURI DE CEI INDURERATI SI
  PRIGONITI PENTRU NUMELE LUI HRISTOS.
  SUNT FOARTE MULTE DE SPUS….

 15. […] sursa:savatie.wordpress.com […]

 16. viorel petcu spune:

  Citind comentariul fratelui gabrieltzu, indraznesc sa va scriu si eu spunand ca sant in acelasi gand cu el. Avem o multime de analisti politici, sociali, oameni de cultura ai acestui veac, dar putini indrumatori duhovnicesti. Desi scrieti bine in majoritatea subiectelor abordate, eu egoistul astept o alta hrana de la Ieromonahul Savatie, chiar daca postarile ar fi mai rare. Iertati-ma ca ma gandesc mai mult la mine cand scriu aceste cuvinte, nimeni nu va poate lua libertatea de a face cea ce doriti, dar cred ca sant multi cei ce flamanzesc dupa cele duhovnicesti si sunt mai putin interesati de dreptatea acestei lumi. Iertati-ma si blagosloviti.

 17. savatie spune:

  Iubitii mei viorel si gabrelutzu,

  va pot recomanda spre citire carti ale Sfintilor Parinti, frumoase si adinci, dar mai ales intemeiate pe o nemincinoasa experienta duhovniceasca la care eu nu voi ajunge niciodata. Oare pe internet cautati voi hrana despre care vorbiti?

 18. mos gheorghe spune:

  HRISTOS A INVIAT !Imi permit si eu un raspuns lui Viorel : Ai vazut dta ca mass-media ( cu cateva exceptii), n-a urlat cat ar fi trebuit, pentru a arata crimele lui Voronin si al complicilor lui ? Dragul mosului, Sfintia Sa Savatie are profunda mila si durere pentru toti oamenii si mai ales pentru romani, deoarece, asa cum bine se stie, sangele apa nu se face. Deci Dansul a strigat si continua sa strige, pentru a arata lumii intregi atrocitatile comise de un sistem satanic.Caci daca Sfintia Sa va tacea, pietrele vor striga. Daca mass-media ar fi strigat zi si noapte despre asasinarea martirilor de la Chisinau, Parintele nostru drag ar fi scris mai putin. Dar cand mass-media ( cu cateva exceptii ), nu face altceva decat sa propage avortul, homosexualitatea, prostitutia, incestul, drogurile, eutanazia, sinuciderile, violenta, dezmatul, etc. 24/24 de ore, cineva cu frica si dragoste de Dumnezeu si de aproapele – in cazul de fata Parintele Savatie – vine si prin articolele scrise informeaza sute de mii ( poate chiar milioane) de oameni. Eu ii spun „SARUT MANA” SFINTE PARINTE SI SA VA DEA DUMNEZEU SANATATE SI SA SCRIETI SI ALTE ARTICOLE SI CARTI PENTRU A STI ADEVARUL. Draga Viorel fa-ti timp si citeste cartile Parintelui Savatie si vei invata foarte multe lucruri folositoare sufletului si nu numai…
  Traim vremuri in care si Slujitorii Sf.Altare si mirenii trebuie sa fie atenti la tot ce se intampla in jurul lor si sa traga semnalul de alarma, aratand pericolele ce ne pasc, la orice pas. Ca daca Biserica tace, cum vom afla Adevarul ? Vezi bine ce ticalosii devarsa „astia” pe toate canalele de televiziune, radio, ziare, oare cand avem Marturisitori ca Parintele Savatie, nu trebuie sa-i multumim DOMNULUI ? Sa sorbim Adevarul pe care-l aflam de la Dansul si de la totii Slujitorii Adevarati ai lui Hristos, iar noi la randul nostru sa-l transmitem copiilor nostri, rudelor, prietenilor si chiar dusmanilor, indeplinind astfel porunca data de Dumnezeu, care spune sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. Viorel, copile, iti doresc sanatate trupeasca si sufleteasca si ma rog Domnului pentru dta, roaga-te pentru mine. Gaseste-ti un duhovnic vrednic, cine stie, poate te sfatuieste sa devii preot sau monah, sau doctor care nu face avorturi, sau ziarist care spune adevarul, sau avocat care ia apararea celor umili si zdrobiti de cei mari si tari, etc.etc. In incheiere vreau sa mai stii ca cei care lupta pentru Dreptate si Adevar, indiferent de Neamul din care fac parte, sunt foarte iubiti de Mantuitorul lumii. Toti acestia, care si-au pus viata in slujba Dreptatii si Adevarului vor avea parte de Imparatia Cerurilor,cand vor fi chemati la DOMNUL.
  Iti doresc sa ajungi un mare luptator pentru Dreptate si Adevar, Neamul Romanesc are nevoie si de dta.. Citeste, te rog, articolul dlui George Roncea intitulat „120 de ani de la uciderea lui Eminescu ” si vei afla lucruri pe care Dusmanii Crucii le-au ascuns oamenilor, pana acum. Numai ca Adevarul iese la suprafata, datorita unor ziaristi cinstiti si demni. Deoarece Marele nostru Mihail a luptat pentru Hristos, Neam si Tara cu o dragoste fara margini, a fost asasinat. El a fost batut cu funii ude peste cap, a fost tratat cu doze mari de mercur fara sa fie bolnav, a fost inchis cu forta la spitalul nr.9 si indepartat de la conducerea ziarului „Timpul” si umilit si batut fara mila timp de 6 ani. Calvarul lui a inceput in 1883 si a culminat cu moartea lui la 28 iunie 1889, cand a fost omorat de un asa zis nebun.Atunci ca si acum acesti dusmanii ai Crucii fac prapad pe unde trec…adica fac prapad pe tot pamantul. Asculta si pe „Cezar Ivanescu cantand Doina lui Eminescu” si vei plange… si Cezar a fost asasinat tot de dusmanii lui Hristos. Neamul acesta al nostru este un Neam nobil si credincios si de aceea este atat de batjocorit si asasinat de slugile intunericului. Pentru ca acesti doi fii ai Neamului Romanesc au luptat pentru Dreptate si Adevar au fost asasinati si acum fac parte din sirul Sfintilor Martiri ai Neamului. Vesnica sa le fie pomenirea !

 19. niculina spune:

  Hristos a inviat! Superbe versuri…!

 20. […] Parintele SAVATIE: Marşul generaţiei castrate […]

 21. […] Marşul generaţiei castrate […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: