Noi victime ale terorii comuniste în Republica Moldova

Primăria muncipiului Chişinău continuă investigarea cazurilor de maltratare a persoanelor arestate în urma protestelor din 7 aprilie curent. S-au înregistrat 25 de cazuri noi de aplicare a forţei de către poliţie.

Violenţa a fost aplicată şi împotriva unuia dintre detinuţii poltici, Andrei Ivanţoc, membru al grupului Ilaşcu, cetăţean de onoare al municipiului Chişinău care a stat 15 ani în închisorile regimului ilegal de la Tiraspol.

În total, Primăria Chişinău a investigat până în prezent:

* 3 cazuri de deces, dintre care unul are legătură directă cu descinderea în forţă a poliţiei în noaptea dinspre 7 spre 8 aprilie (cazul Valeriu Boboc);
* 3 cazuri de dispariţie de persoane (Serghei Donici, 19 ani; Alexandru Galinschi, 27 ani, Tudorache Mihail, 23 ani);
* 41 de cazuri de tratament inuman, degradant şi tortură;

Cetăţenii Republicii Moldova continuă să fie agresaţi în plină stradă de către poliţie. Reţinerile au loc fără respectarea procedurilor legale. Două cazuri au fost înregistrate în preajma Catedralei „Nasterea Domnului” din Chişinău, în seara de dinaintea Paştelui..

Eliberarea celor arestaţi nu are loc ca urmare a pretinsei „amnistii”, ci datorită expirării termenelor de arest (ex: cazul Eugen Cebanu, eliberat pe 21 aprilie după 10 zile de detenţie la care fusese condamnat anterior).

Primăria municipiului Chişinău condamnă cu fermitate încălcările grave ale drepturilor omului care continuă să aibă loc în Republica Moldova. Continuăm să cerem comunităţii internaţionale implicare imediată pentru:

* Oprirea tratamentului inuman si degradant, a torturii in locurile de detentie;
* Incetarea terorii, a rapirilor de persoane, a amenintarilor si a intimidarilor;
* Asigurarea accesului avocatilor, a ONG-urilor si a presei in locurile de detentie;
* Garantarea drepturilor persoanelor retinute, in primul rand la aparare;
* Informarea deplina asupra retinerilor efectuate si a incriminarilor aduse;
* Pedepsirea celor vinovati de comiterea abuzurilor mentionate;.

Ne adresăm persoanelor care au avut de suferit de pe urma abuzurilor poliţiei sau care ne pot oferi relaţii despre cei dispăruţi să se adreseze Primăriei municipiului Chisinau pentru acordărea asistenţei medicale şi a asistenţei juridice, dar şi pentru investigărea cazurilor de maltratare şi abuz. Telefoane de contact: 20 15 16, 20 17 07, 22 10 02.

Vezi fapte aici

8 Responses to Noi victime ale terorii comuniste în Republica Moldova

 1. […] Parintele Savatie: Noi victime ale terorii comuniste în Republica Moldova […]

 2. mos gheorghe spune:

  FRATI ROMANI DE PRETUTINDENI! HRISTOS A INVIAT !
  SA IESIM IN STRADA CU MIILE, CU SUTELE DE MII, PENTRU A CERE ELIBERAREA FRATILOR NOSTRI BASARABENI DIN INCHISORI
  SI OPRIREA ASASINATELOR! SA NE FIE MILA DE EI! HEI, ROMANII DIN OCCIDENT, AUSTRALIA, NOUA ZEELANDA, CANADA, SUA, ETC.ETC.,
  CE FACETI, CE MAI ASTEPTATI ? DE CE NU IESITI CU MIILE SA PROTESTATI IMPOTRIVA DUSMANILOR CRUCII ? DACA CEI CARE AU FOST ASASINATI ERAU COPIII SAU RUDELE VOASTRE, OARE TOT ASA NEPASATORI ATI FI FOST ? OARE PUTETI SA DORMITI LINISTITI, CAND FRATII NOSTRI DE DINCOLO DE PRUT SUNT TORTURATI SI ASASINATI ? TREBUIE SA STITI CA VOM DA SOCOTEALA, IN FATA LUI DUMNEZEU, DE TOT BINELE PE CARE PUTEAM SA-L FACEM SI NU L-AM FACUT. OARE FRATII DIN REP.MOLDOVA, NU MERITA SA LE SACRIFICAM 2-3 ORE DIN VIATA NOASTRA ? EI SI-AU SACRIFICAT VIETILE LOR TINERE PENTRU LIBERTATE SI ADEVAR. LUPTAND PENTRU ADEVAR, EI AU LUPTAT PENTRU HRISTOS. OARE, NOI ROMANII NU MAI AVEM SANGE DE ROMAN IN NOI? OARE NE-AM PIERDUT SI ULTIMA FARAMA DE DEMNITATE ? OARE CEI CARE AU FOST ASASINATI(MIHAIL EMINESCU, SUTELE DE MII ASASINATI IN INCHISORILE COMUNISTE, CEZAR IVANESCU(ASASINAT IN APRILIE 2008)), ETC., PENTRU CA AU SPUS ADEVARUL POPORULUI, NU MERITA, CA LUPTA LOR, SA FIE CONTINUATA ? OARE MOARTEA TINERILOR DE LA CHISINAU, SA FI FOST ZADARNICA ? BRE, OAMENI BUNI, LUATI AMINTE, FIE-VA MILA DE CEI ASASINATI SI DE SUFLETELE VOASTRE, IESITI SI PROTESTATI ! CACI NUMAI LUPTAND PENTRU BISERICA LUI HRISTOS, PENTRU NEAM SI TARA, VOM FI SCRISI IN CARTEA VIETII, TINUTA DE BUNUL DUMNEZEU IN CERURI……

 3. xenia spune:

  Hristos a inviat!
  Mos Gheorghe…cand si unde…ca venim.
  Asa cum au inceput ei…fiecare cu o lumanare aprinsa…un mars al luminii,al durerii si al neputintei de a face mai mult.

 4. mos gheorghe spune:

  Raspuns lui XENIA : DRAGA MOSULUI, EU SUNT URMARIT TOT TIMPUL, DECI INTELEGI……
  EU AM LUPTA MEA, PE CARE O DUC, CU AJUTORUL LUI DUMNEZEU.
  NU POT SA-TI DAU AMANUNTE…..
  CAND AM FACUT APELURILE PENTRU A IESI SI A MANIFESTA, IN SEMN DE SOLIDARITATE CU FRATII NOSTRI DE LA CHISINAU, AM FACUT-O SPERAND CA ROMANII DIN ROMANIA SI DIN STRAINATATE VOR IESI CU MIILE SI VOR CERE ELIBERAREA FRATILOR NOSTRI SI INCETAREA MASACRULUI. DEOARECE VAD, PE INTERNET, O PREZENTA SLABA A ROMANILOR, IN FAVOAREA FRATILOR DE DINCOLO DE PRUT, AM INDEMNAT LA PROTEST. ACESTE APELURI SUNT VALABILE SI IN CLIPA ACEASTA…. DTA.POTI SA ORGANIZEZI, IMPREUNA CU CATIVA PRIETENI, O MANIFESTATIE IN ORASUL IN CARE TRAIESTI…SPERAND CA SE VOR ALATURA SI ALTII. DTA.XENIA, CU MINE SI CU TOTI CEILALTI, CARORA NE PASA DE VICTIMELE DE LA CHISINAU, LUPTAM PENTRU ADEVAR, DECI PENTRU HRISTOS.
  LUPTA CONTINUA ! DRAGA XENIA, DUMNEZEU SI MAICA SFANTA SA TE OCOTEASCA !

 5. camelia spune:

  Hristos a inviat !

  pentru cine doreste, s-a facut o ‘culegere’ cu gesturi de solidaritate din Romania: http://www.solidari.wordpress.com

  Libertate pentru Basarabia !

 6. camelia spune:

  Doamne ajuta !

  http://www.moldovaobserver.com/petition-to-eu

  daca se poate, dati si mass:

  Semnati petitia contra abuzurilor din Moldova! http://www.moldovaobserver.com/petition-to-eu Pana pe 7 mai trebuie sa adunam 15 mii de semnaturi! Petitia va fi prezentata la summitul European Neighbourhood Policy (ENP).

  Multumesc,
  Camelia

 7. xenia spune:

  Sarut mana Mos Gheorghe.Si pe dv.sa va pazeasca si sa va ocroteasca Dumnezeu si Maicuta Domnului…si pe toti cei care,chiar si numai cu gandul,lupta pt.ADEVAR,deci pt.HRISTOS…asa cum atat de bine ati spus Mos Gheorghe.
  Multumim Camelia pt.informatii.Asta ne da nadejde ca lucrurile se misca…incetisor,dar se misca.Am sa dau mai departe petitia.
  Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: