Ghicitorii în poze vă vorbesc despre Chişinău

diversionistiDupă război – mulţi eroi. Dar şi mai mulţi jurnalişti de birou care ştiu să scoată adevărul la iveală, ca ghicitoarele, doar dacă le arăţi o poză. Au apărut titluri de genul: au fost identificaţi diversioniştii de la Chişinău. Cum? Au fost fotografiaţi!

Cineva a avut grijă să umple internetul de fotografii cu băieţi raşi pe cap, sloboziţi din coloniile moldoveneşti. Aceştia, chipurile, au pus la cale escaladarea şi incendierea Parlamentului şi a Preşedinţiei. Există, desigur, o doză de adevăr şi în această afirmaţie. Dar adevărul nu se epuizează aici.

A declara că toţi cei implicaţi în ciocnirile violente din faţa Preşedinţiei şi a Parlamentului au fost nişte recidivişti sau cazaci din Transnistria este o minciună. În orice caz, cei omorîţi şi cei bătuţi nu sînt dintre recidivişti. Adevăraţii provocatori probabil îşi beau acum lăzile de votkă pe care le-au primit ca recompensă.

Potrivit mărturiilor celor implicaţi, pe care i-am contactat din proprie iniţiativă, au fost mai multe grupuri de provocatori, însă majoritatea atrasă în vîltoarea „revoluţiei” au fost oameni care au crezut sincer în izbînda asupra comunismului. Numărul lor trebuie apreciat între 1000 şi 3000.

Mulţi jurnalişti de la Chişinău au stat în spatele coloanei forţelor de ordine înainte de a începe totul. Tînărul care mi-a dat mărturie despre starea din primele rînduri susţine că jurnaliştii fotografiau feţele protestatarilor sprijinindu-se pe umerii securiştilor. S-au făcut mii de prim-planuri, pentru a-i identifica după aceea pe potenţialii „vandali”. Dar înainte de a începe totul jurnaliştii au dispărut…

Aşa se explică de ce presa de la Chişinău nu mai oferă decît teze şi ipoteze despre ce s-a întîmplat de fapt. Opoziţia în schimb are „probe” – cele 60 de ore video şi imagini ale mulţimii. Nimeni nu a dat încă mărturii din primele rînduri. Este şi normal. Majoritatea au fost bătuţi, unii omorîţi, iar cei care au scăpat sînt ascunşi. Un astfel de material va apărea în curînd, dacă ne va da Dumnezeu zile.

Semnalul meu este să manifestaţi discernămînt faţă de informaţiile şi „analizele” ce se rostesc în aceste zile cu privire la scenariile evenimentelor de la Chişinău. Da, au fost scenarii, dar ele nu sînt atît de banale ca cele evocate de majoritatea comentatorilor care, atunci cînd nu vorbesc despre Becali, comentează poze servite de securitatea moldovenească.

Pînă atunci, nu vă lăsaţi inimile împînzite de procente şi scenarii, gîndindu-vă măcar cîteva minute pe zi la familiile care şi-au îngropat morţii ucişi de miliţia comunistă, precum şi la cele care nu-şi găsesc nici pînă azi fiii sau şi i-au luat bătuţi de moarte. Numărul lor este mai mare de o mie.

haos_si_teroare_la_chisinau

Iată şi o imagine obiectivă a atmosferei din primele rînduri. Cîţi şi cine aruncă pietre? Îi băgăm pe toţi la puşcărie?

10 Responses to Ghicitorii în poze vă vorbesc despre Chişinău

 1. Tanar spune:

  Dupa ce ati atacat partidele, acum mai atacati si presa? N-o sa va mai primeasca jurnalistii in redactie, la cafea.

 2. […] Ghicitorii în poze vă vorbesc despre Chişinău […]

 3. veteran spune:

  scenarii peste scenarii. numai provocari si provocatori viseaza tot internetul. probe? cel mult circumstantiale.

 4. teo spune:

  multumim.
  oricum, nefiind acolo, e destul de greu sa aflam care e situatia reala. spre exemplu, mie mi se pare ca cifra pe care o dati (o mie) pare a fi cam mare. nu inseamna nu aveti dreptate, dar repet, faptul ca nu sunt acolo, ma face sa fiu predispus la a asculta diferite voci, pareri, opinii…

  iata si o alta marturie, cea a ziaristilor de la EVZ. nu o comentez in nici un fel, ci ii las pe cititori sa o faca:
  http://www.evz.ro/articole/detalii-articol/848191/Povestea-incursiunii-in-orasul-interzis/

 5. Ioana spune:

  Hristos a inviat!

  Nu stiu cat de multi jurnalisti care au fost la Chisinau si-au sprijinit aparatele de pozat pe umerii securistilor, dar simt nevoia sa precizez ca nu toti au facut asta. Ma intreb daca cei care au facut-o erau jurnalisti… Oricum, nu toti au relatat distorsionat. Nu toti au avut vreun interes. Nu toti sufereau de un oarecare retard fizic, psihic ori duhovnicesc.
  Au fost unii – daca nu as sti, n-as spune – care au riscat aproape la fel de mult ca cei din piete. Care au scris si relatat despre diversiunile de la Parlament si Presedintie, care au estimat corect posibilul numar al victimelor, care s-au strecurat noaptea in Penitenciarul 13 sau in sectiile de Urgente sa vorbeasca cu copiii batuti. Nu le datoram laude, doar si-au facut meseria; iar ce a fost in sufletul lor ii priveste.

  Sigur ca asa cum in piete s-au nimerit si recidivisti sau alte soiuri de oameni, si jurnalistii sunt amestecati. La fel cum e lumea peste tot – si in societate, si in Biserica.
  Astia suntem. Important e sa nu generalizam foarte mult.

  Iertati-ma, nu e cu inima rea. Va impartasesc durerea (la masura mea, desigur). Nu e nevoie sa publicati randurile astea. Dar am simtit nevoia sa le spun.

  Sarut mana!

 6. mos gheorghe spune:

  Raspuns lui „Tanar” : SI CE AI VREA, SA TACA TOTI ?
  DACA SF.PARINTE SAVATIE AR TACEA, PIETRELE VOR STRIGA…
  DIN FERICIRE IL AVEM SI CREDEM TOT CE SPUNE SFINTIA SA, DEOARECE ESTE, CU ADEVARAT, OMUL LUI DUMNEZEU.
  DOMNULE „Tanar”, SF.SAVATIE NU ATACA NICI PARTIDELE SI NICI PRESA, DANSUL SPUNE ADEVARUL DESPRE ELE, ADEVAR CUNOSCUT DE TOTI CARE DESCHID BINE URECHILE SA AUDA SI DESCHID BINE OCHII SA VADA, IN CE LUME TRAIESC. DTA.”Tanar”, ORI ESTI NAIV, ORI MANIPULATOR….EU CRED, CA INCERCI SA MANIPULEZI….DAR EU SUNT OM BATRAN SI-AM MAI VAZUT SI CITIT MULTE ASEMENEA MANIPULARI, CA ALE DTALE…..

 7. mos gheorghe spune:

  Raspuns lui „teo”: DE CE NU TRAGI DTA.O FUGA LA CHISINAU, CA SA TE CONVINGI LA FATA LOCULUI ? DACA NU CREZI CE SPUNE PARINTELE, ATUNCI ITI RECOMAND SA NU MAI CREZI ABSOLUT NIMIC DIN CE AUZI SAU VEZI, LA RADIO SAU TELEVIZOR, ETC.. ESTE ADEVARAT CA SUNTEM MANIPULATI 24/24 DE ORE DE STAPANII ACESTEI LUMI, DAR DTA FACI MARE GRESEALA, ARUNCAND CU PIETRE IN PARINTELE SAVATIE. IN AFARA DE „PASTORALA IPS BARTOLOMEU ANANIA” PE CARE IL RESPECT, FII BUN SI SCUTESTE-NE CU TRIMITERI LA CHESTII DEBILE….
  CAT PRIVESTE „EVENIMENTUL ZILEI”, SUNT SATUL DE MANIPULARILE LOR…..DACA ZIARISTII DE LA EVZ SI DE LA ALTE ZIARE AR FI CINSTITI CU CITITORII LOR, AR STRIGA IN COLOANELE ZIARELOR LOR, SA SE OPREASCA :AVORTUL, HOMOXESUALITATEA, EUTANAZIA, INCESTUL, PROSTITUTIA, ACTELE DE IDENTITATE ELECTRONICE, ETC.ETC.., AR STRIGA ZI SI NOAPTE. DAR N-O FAC, SAU PREA PUTIN….DECI TOTI ACESTIA SUNT, STIM NOI, IN SLUJBA CUI….
  ADEVARAT CA SUNT ZIARISTI ROMANI,CARE SPUN ADEVARUL, CUM AR FI : DL.VICTOR RONCEA, DL.GEORGE RONCEA, ETC..PE EI AR TREBUI SA-I CITESTI, DOMNIILE LOR SPUN ADEVARUL. SI, BINEANTELES, TREBUIE CA TOTI SA ASCULTAM DE ADEVARATII IERARHI SI PREOTI. DECI DLE.”Teo” IA AMINTE SI ROAGA-TE, TOTUSI, PENTRU SUFLETELE FRATILOR ROMANI DIN REP.MOLDOVA. DUMNEZEU SA TE LUMINEZE !

 8. Vladimir B. spune:

  „Tinere”, esti prea tanar ca sa intelegi ca parintele Savatie nu are nevoie de presa de la Chisinau, nici de cea din Romania, dealtfel ca vocea sfintiei sale sa se faca auzita! Are alte canale si unde – pentru a-si transmite mesajul…”atacat partidele”, imi vine sa rad, acestea se ataca singure, isi taie craca de sub ele, de zor!

 9. Andrei V. spune:

  Pace!

  Pentru ca e o vorba de o poza anume care a generat acest mesaj postrivit ca si constatare si indemnuri, dar al carui prim abzat necesita o precizare – va rog sa aveti in vedere urmatoarele:

  Poza cu referinta a fost preluata de pe unimedia.md unde au mai fost postate inca 2 poze.
  Sunt autorul acestor poze, alaturi de altele citeva, facute de subsemnatul in ziua de joi, 9 aprilie, in fata Guvernului, identificaind tineri care mi s-au parut „stranii” in comportamente.
  Si anume:
  – erau un grup de baietandri (asa dupa cum ii vedeti), rasi pe cap, rupti din contextul de atunci, care stateau pe scarile de sus „burta-in-spate” cu scutierii care „pazeau” Guvernul, de care se mai apropia din cind in cind cite „un cineva” din teritoriul liber din spatele politistilor; daca era vorba sa scandeze ceva… o faceau cu autoironie… strigind „Romania” sau ceva asemanator – se uitau unul la altul, chicotind, lasind capurile in jos asa cum o face cineva cind se prapadeste de ris sau nu-si poate stapini risul atunci cind nu trebuie sa rida, fiindu-le „po paţanschi” (scuzaţi constatarea jargonică) incomod de ceea ce fac, in sensul ca „bă… îţi dai seama ce strigăm”!

  Plecau capurile sau stăteau cu spatele cînd am încercat să îndrept discret obiectivul foto către ei şi stăteau cu spatele şi iar schiţau zîmbete şi ironizau pe seama faptului că… uite, bre! cineva probabil încearcă să ne fotografieze.

  În acea zi erau multe semnale (am primit de la prieteni si amici pe liste de discutii, prin mail, prin messenger) ca se asteapta provocari ca sa se atace Guvernul (de fapt asa ne spunea logica evenimentelor si bunul simt/ratiunea pe care ne.a ingaduit-o Dumnezeu). Era o logica simpla pe care multi zic au sesizat-o … sa se instituie o stare de urgenta in care puteau fi finalizate/puse la punct niste planuri presupun diabolice care ar fi inchistat cu totul Moldova.

  Astfel dupa serviciu, pe la 6-7 (privat si nu de stat sau in domeniul mass-media), am venit in PMAN, era si sora si alti prieeni din copilarie care au venit sa-si exprime indignarea, insa simteam necesitatea de a merge in fata pentru ca simteam ca se intimpla lucruri ciudate/neplacute si ca in fata e tulbure, am facut-o impreuna cu un prieten bun, si el inarmat cu o camera foto si venit de la serviuciu, si am facut foto la cei mai activi care nu se lasau induplecati de indemnurile noastre sa plece din fata sa lase un spatiu de 3 metri intre protestatati si politisiti si care dupa cum spun aveau un comportament care dadea mult de banuit.

  Apoi s-a incercat ruperea a unei parti dun cei care isi exprimau indignarea si protestau prin poate chiar simpla lor prezenta acolo, asa cum o faceam si eu, …deci s-a incercat ruperea protestatarilor printr-o miscare de turma care s-a dus tavaluc prin partea str. Puskin spre intrarea in Guvern – totul parea ca o „doleanta” a multimii sa intri in Guvern, atunci foarte rapid si compact au fugit încolo si „raşii”, deşi ei stăteau pe scările în faţa guvernului foarte în dreapta şi între ei şi grupul care începuse mişcarea erau mulţi tineri care stăteau locului.

  Consemenz că şi între tineri erau adolescenţi, care după mine în condiţii obişnuite ar fi putut întreţine un dialog cu bun simţ, dar care atunci erau destul de beţi, dacă nu chiar drogaţi.

  Cam asta este contextul fotografiei…
  Astfel apreciez şi subscriu îndemnului autorului acestui articol la manifestare de discernămînt şi a deosebi ce vine pe net la capitolul informaţie. Şi că nu trebuie să servim tot ce ni se oferă. Da, s-ar putea ca aceştia să fi fost tineri speciali puşi, dar cu adevărta aici nu se epuizează adevărul.

  Am considerat prin acest mic gest de fotografiere şi expunere că e bine ca să le arătăm celor care au pus la cale pogromul din 7 aprilie şi care puneau la cale ceva similar cu privire la Guvern – că noi cetăţnii ne dăm bine seama şi am încercat, cum zic, şi prin acest infim gest să zărnicesc poibilele planuri ai celor răi.

  Iar ca şi creştin subscriu la bunul îndemn de a ne gîndi la familiile celor care au avut de suferit – mai simplu spus: e bine să ne rugăm pentru ei în mod simplu şi cu inima îndreptata către Domnul. E bine dacă întreaga ţară ar sta pe genunchi – să cerem cu credinţioşie şi smerenie curatp să se îndure Domnul de Moldova.

  Vă prezint scuze pentru mesajul lung.

  PS. pot remite dlui. ieromonah originalele fotografiilor pntru a sprijini cele spuse.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: