Mircea Mihăieş: „În lumea aşa-zis democratică a devenit mai riscant să-ţi spui părerea liber decât să asasinezi în serie”

mihaies

Mircea Mihăieş este profesor universitar la Catedra de limba şi literatura engleză a Universităţii din Timişoara, unde predă cursuri de literatură engleză şi americană. Este doctor în litere al Universităţii din Bucureşti. De asemenea, este redactor-şef al revistei „Orizont” şi editorialist politic la „România literară” şi la „Evenimentul zilei”. De asemenea, este participant la evenimentele petrecute la Timişoara în ’89.

„Tragedia de la Chişinău nu e, mă tem, decât preambulul unei vaste repoziţionări ideologice la nivel internaţional.”

Criza energetică, refacerea puterii militare a Rusiei, agresivitatea autogeneratoare a lui Putin, laşitatea cvasigeneralizată a politicienilor occidentali, triumful corectitudinii politice (adică a făţărniciei miloage) în relaţiile dintre indivizi şi state au dus la anularea anticorpilor necesari în lupta cu violenţa, abuzul şi dictatura. Planeta şi l-a dorit atât de mult pe Obama, salvatorul băncilor, uliul păcii, strategul prompterelor, încât nu vede găunoşenia implacabilă a individului. Ajuns la Casa Albă, constatăm că discursurile bine ticluite nu-i mai folosesc la nimic, iar soluţiile ce păreau invincibile pe hârtie nu valorează nici cât o ceapă degerată în planul vieţii reale.

Sunt vremuri bune pentru terorişti. Orice aventurier, orice asasin cu o armată la dispoziţie şi bani în conturi poate face tot ce-i trece prin minte. Pentru că paznicii planetei (şi mai ales paznicii Europei) dorm. Făţărnicia, minciuna, dubla măsură n-au avut trecere mai mare decât în aceste zile de apus ale valorilor europene. Analişti serioşi explică lipsa de reacţie a cancelariilor europene faţă de atrocităţile din Moldova prin vacanţa de Paşte. Dar de când îşi iau politicienii vest-europeni liber de Paşte?! De când au ei respect pentru credinţă? Doar le ştim ura spumegândă faţă de creştinism şi umanism, din vremea refuzului ca ele să figureze între valorile fondatoare ale Europei! În teorie, vrem o Europă puternică. În practică, edificăm o Europă uscată, cheală de orice atribut, ca un vreasc rămas de la ultimul foc de tabără al democraţiei.

Duplicitarismul pestilenţial a fost rapid îmbrăţişat şi la noi. Era greu pentru cel poreclit „Prostănacul” să se abţină în astfel de momente. Aberaţia e cu siguranţă inspirată de insul care-l flanca pe când Geoană emitea gogomănia – ciomăgarul ideologico-europeano- corect-politic Adrian Severin. Obsedat de gândul cuceririi Cotrocenilor, Geoană a identificat, cu binecunoscuta-i sagacitate, sursa răului din Moldova: Traian Băsescu. Pentru Geoană, tinerii moldoveni sunt cotonogiţi fără milă dintr-un ireparabil, copleşitor şi exclusiv motiv: pentru că, acum câţiva ani, şeful statului român a spus că vom regăsi Moldova în Uniunea Europeană. Mare ticălos trebuie să fii ca să-ţi treacă prin minte aşa ceva, darmite să rosteşti în public astfel de învinuiri groteşti ce-i invită pe împilatorii de la Chişinău să-şi continue liniştiţi căsăpeala!

Privite la rece (atât cât pot fi ele privite la rece), lucrurile au luat o turnură ce-a aruncat deja în aer baza morală a lumii în care trăim. Aici nu e vorba despre pasivitatea Occidentului în faţa unor abuzuri de natură politică. E secundar, acum, dacă în Moldova comuniştii au câştigat cu adevărat alegerile ori au fraudat din greu. Esenţial e că, dincolo de jocurile politice, la Chişinău domneşte un regim ce calcă în picioare drepturile fundamentale ale omului. Sub privirile de iepuraşi timizi ale europenilor şi americanilor, asistăm la triumful pe scară largă al strategiilor născute în laboratoarele KGB. Moldova e săracă. Nu are petrol şi nici gaze. Cine riscă, de dragul ei şi-al democraţiei, să-l înfurie pe Marele Urs?

Noi, păţiţii anilor 1989, 1990 şi 1991, trăim o deprimantă senzaţie de déjà-vu. Incendierile sub atenta supraveghere a ofiţerilor acoperiţi, arestările în masă, interogarea a mii de oameni nevinovaţi, interzicerea drepturilor cetăţeneşti, închiderea graniţelor, manipularea grosolană prin presă şi televiziuni sunt strategii aplicate şi la Bucureşti, şi la Chişinău. Mai lipseşte doar ca omologii de peste Prut ai lui Răzvan Theodorescu să identifice fasciştii, pentru că omologul lui Iliescu, Voronin, a interpretat la perfecţie aria „amestecului străin”, adică românesc. Ce amestec au avut românii în tragedia derulată sub ochii orbi ai Europei a putut constata oricine a trecut prin centrul Bucureştiului: o dezamăgitoare, compactă, nesimţită indiferenţă.

Occidentul, atât de atent, de neliniştit, de vigilent în trecut, a ajuns o jalnică entitate politico-geografică dominată de ineficacitate instituţională şi birocraţie stearpă. Condusă de oameni fără vlagă, de demagogi cu cipuri implantate nu doar în creier, ci şi în conştiinţă, Europa Occidentală păşeşte spre vagi ţărmuri ale conformismului şi – cum se spunea pe vremea Războiului Rece – „împăciuitorismului şi defetismului”. Occidentul îmi lasă impresia unei Frumoase Adormite dintr-o pădure care-a fost completamente smulsă, iar piticii s-au reprofilat în siluitori neruşinaţi ai fecioarei de altădată.

În lumea aşa-zis democratică a devenit mai riscant, în vremurile noastre de paralizie a conştiinţei, să-ţi spui părerea liber decât să asasinezi în serie. Gangsterii politici din familia lui Voronin ştiu prea bine acest lucru. Ei au intuit fragilitatea de porţelan a Occidentului şi nu se sfiesc să intre cu bocancii în sufletele, viaţa şi visele oamenilor. Iar când în ţări surori îşi găsesc şi aliaţi de teapa unui Geoană, chiar că nu mai au de ce să se teamă.

Sursa: Evenimentul Zilei

Reclame

6 Responses to Mircea Mihăieş: „În lumea aşa-zis democratică a devenit mai riscant să-ţi spui părerea liber decât să asasinezi în serie”

 1. Mirela spune:

  http://www.stiri.romanism.net/

  Moldova ne doare

  Ameninţări. Bătăi. Teroare. Legea pumnului. Jurnalişti, studenţi ori chiar elevi răpiţi de pe stradă. Acestea sunt imaginile terifiante care au putut fi zărite de toţi cei care au urmărit în ultima săptămână evenimentele din Republica Moldova.

  Modul în care a reacţionat miliţia din Chişinău şi discursurile lui Vladimir Voronin le-au reamintit românilor de brutalitatea cu care au fost reprimaţi protestatarii anti-comunişti din Piaţa Universităţii din Bucureşti, din 1990, precum şi de diversiunile şi manipulările de atunci ale lui Ion Iliescu. Coincidenţele nu sunt de mirare, atât Iliescu, cât şi Voronin fiind „şcoliţi” în acelaşi loc – la Moscova. Nici România şi nici Uniunea Europeană nu pot spune că nu cunosc realitatea de la Chişinău şi nu pot fi înşelate de minciunile lui Voronin şi ale acoliţilor lui.

  De mirare este, astfel, lipsa de reacţie şi indiferenţa autorităţilor române şi a reprezentanţilor Uniunii Europene. Regimul de teroare de la Chişinău a încălcat flagrant drepturi şi libertăţi esenţiale ale omului, drepturi şi libertăţi care, cel puţin la nivel declarativ, constituie valori de bază ale Uniunii Europene. O atitudine pasivă în faţa acestor atrocităţi este, în acelaşi timp, o dovadă de laşitate, o abidcare de la propriile principii şi, mai grav, o complicitate morală cu criminalii de la Chişinău.

  Sute de mii de cetăţeni moldoveni sunt, în acelaşi timp, şi cetăţeni români, implicit, şi cetăţeni europeni. Aşadar, ceea ce se întâmplă la Chişinău, este o problemă a României şi a Uniunii Europene. Atât România, cât şi Uniunea Europeană au OBLIGAŢIA să se implice ca drepturile şi libertăţile acestor cetăţeni să fie apărate şi respectate!

  Indiferent însă de laşitatea unor politicieni de paie, români şi europeni deopotrivă, a căror coloană vertebrală se îndoaie după cum adie vântul dinspre Moscova, tinerii care şi-au învins teama şi au ieşit în stradă la Chişinău trebuie să ştie un lucru: nu sunt singuri!

  Privindu-le curajul de care au dat dovadă cu puţine zile înaintea Sfintelor Sărbători de Paşte, putem afirma cu siguranţă că Moldova a înviat. Adevărat a înviat!

 2. alvi spune:

  Din pacate „paznicii planetei” nu dorm , ci sub „obladuirea” lor diavoleasca , cu ajutorul lor fatis , se intampla totul .Moldova nu e decat o alta victima , o continuare a planului inceput inainte de razboi , cand s-a pus deschis , pentru prima data , desfiintarea si subjugarea natiunilor prin ecumenism .Comunismul , capitalismul nu reprezinta decat moduri de a experimenta conditiile in care acest plan reuseste si se desavarseste cu mai mare usurinta . Moldova isi primeste lectia de umilinta de care noi am avut parte in ’89.Ce s-a intamplat cu Iugoslavia a fost continuarea. Comunismul se pare c-a esuat prin faptul ca omul n-a fost atat de indobitocit ca-n societatea capitalista , aici omul visa la libertate din zidurile puscariilor , din sangele martirilor cazuti la Canal,aici omul credea in Iisus , si asta nu s-a sters din A.D.N.-ul fiintei lui balcanice.
  Ceea ce se intampla in prezent , insa , desavarseste opera malefica de desfiintare a omului ca individ , ca personalitate.Lacrimi de sange varsa Moldova , dar ce a fost la noi …cand parinti-si strigau copii amagiti de visul libertatii , cine-si aduce aminte ?
  Sa-i spunem Moldovei ca de fapt libertatea aceasta nu exista ? ca totul face dintr-un plan satanic ? ca oricum ei raman condamnati sa fie victime ? la fel ca noi …de ce nu striga Romania acum ? de ce nu plange , cand de fapt Moldova e trupul tarii noastre ? pentru ca in sfarsit , planul e pe cale sa se implineasca , nimeni nu se mai razvrateste ,iar omului a ajuns sa-i placa sa fie sclav … se teme sa nu-si piarda pana si aceasta umilitoare conditie !
  Dumnezeu sa va ocroteasca parinte , sa ocroteasca Moldova si sa ne ocroteasca si pe noi .

 3. Fabian spune:

  Foarte bun articol, felicitari! vorba autorului:de când işi iau politicienii vest-europeni liber de Paşti?! De cand au ei respect pentru credinta? In 1999 aceiasi politicieni democrati au dat ordin ca in ziua de Pasti sa fie bombardata Serbia, sa-i distruga manastirile si bisericile. Iata ce-au facut americanii, acesti salbatici cu nume de „democrati”. Si, cum incheie autorul, in lumea aşa-zis democratica de azi e mai riscant sa-ti spui parerea liber decat sa asasinezi in serie. Esti iertat sa ucizi milioane de oameni nevinovati (cum a facut si face comunismul). Dar nu esti iertat sa spui adevarul despre comunism! sa arati cine e in spatele comunismului.
  A citat si par. Savatie mai in urma, artizanii comunismului: Marx,Engels, Lenin, Trotzki, Stalin, Pauker, Vasile Luca, Teohari etc, cu totii evrei. Lucru cunoscut de toata lumea. Si iata a fost acuzat de extremism si…antisemitism. Iata cum a spune un adevar azi, costa extrem de mult, pana la a fi eliminat.
  Comunismul e ciuma rosie a lumii, fiara din Apocalipsa, inventata de dusmanii crestinismului, aceiasi de 2000 de ani incoace.
  Astept reactii dure la acest adevar! :)))

 4. ionel timis.montreal ,canada spune:

  felicitari domnului Mircea Mihaies il citem cu sufletul la gura cand scria articole la Lumea Libera New York de crimele staliniste criminale comuniste in Timisoara,acum iatale si in Chisinau tot de aceea criminali de comunisti si stalinisti !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: