Declaraţia Princepelui Radu privind situaţia din Republica Moldova

radu-prince

„Problema reala pe care o are comunitatea internationala, astazi, nu este suveranitatea Republicii Moldova, ci libertatile individuale ale milioanelor de cetateni ai acestei tari, care se considera europeni. Comunitatea europeana a natiunilor are datoria sa vorbeasca in apararea acestor libertati”.

DECLARAŢIE PRIVIND SITUAŢIA DIN REPUBLICA MOLDOVA

Legatura dintre noi si cei de dincolo de Prut nu este doar una istorica sau de limba. Ceea ce ne uneste, de-a lungul sutelor de ani, este mult mai mult, este un amestec de esente usor de simtit sau gandit, dar greu de definit.

Jumatate din familia mea vine din Basarabia. Bunicul meu, medicul militar Dan Duda, nascut in anul 1894 langa Chisinau, impreuna cu surorile si fratele lui, Victoria, Ecaterina si Ioan, au fost simpli, dar buni romani.

Astazi Romania este o tara membra a Uniunii Europene, iar Republica Moldova, stat suveran pe harta Europei, se invecineaza cu Uniunea insasi. Apropierea Republicii Moldova de constructia europeana nu o face Romania, ci geografia.

O tara care aspira la statutul de membru al Uniunii Europene nu poate actiona cu violenta impotriva propriilor cetateni. Cetatenii, la randul lor, au dreptul de a se exprima democratic, prin vot. Actele lor de violenta pot stimula represalii nedorite.

Doua capitale de state europene nu pot avea decat relatii normale, circumscrise principiilor politice ale continentului. De aceea, derapajele politice si abaterea de la democratie nu pot fi trecute cu vederea.

Romania nu poate accepta provocari, mai ales atunci cand la granitele ei se petrec fapte pe care societatea romaneasca le dezaproba.

Ca de obicei, reactia timida a comunitatii internationale incurajeaza brutalitatea si agresivitatea. Nu este prima oara cand, aici, in Romania, ne simtim neintelesi sau ignorati. Solidaritatea intru principiile democratiei si libertatii trebuie sa functioneze pe fiecare centimetru patrat al hartii Uniunii Europene.

Ca roman care are radacini in acea parte de pamant european, sunt solidar cu cetatenii Republicii Moldova de astazi. Respectand suveranitatea tanarului stat independent, nu pot renunta la a respecta dreptul la democratie si libertate al cetatenilor moldoveni.

Problema reala pe care o are comunitatea internationala, astazi, nu este suveranitatea Republicii Moldova, ci libertatile individuale ale milioanelor de cetateni ai acestei tari, care se considera europeni. Comunitatea europeana a natiunilor are datoria sa vorbeasca in apararea acestor libertati.

Principele Radu al Romaniei Natiunile care compun Uniunea Europeana nu trebuie sa fie niciodata reduse la tacere de argumente irelevante si presupus “istorice” din partea unor politicieni care nu respecta nici istoria, nici aspiratiile propriilor lor cetateni.

12 aprilie 2009, Palatul Elisabeta

Sursa: Blogul Princepelui Radu

6 Responses to Declaraţia Princepelui Radu privind situaţia din Republica Moldova

 1. acelas spune:

  imi pare rau, nu am avut timp sa citesc declaratia princepelui Duda.

  spun doar atat

  principele Duda are lobby facut de americani, si pe fata recunoscut, pentru presedintia Romaniei.

  in conditiile valurilor facute de cip-uri , nu stiu cata credibilitate poate avea, mai ales in randul crestinilor.

  (dar ce (viitor) presedinte al Romaniei nu o sa aibe musai un lobby facut dinspre partea americana, spre a fi jupan pe Dambovita ?? . asadar nici sa desconsideram pe principe in mod obligat dupa acest aspect, in declaratiile si intentiile sale … )

 2. cristionet spune:

  imi pare rau, dar acest „personaj” aparut subit in lupta pt putere, nu-mi inspira deloc incredere… cum de altfel niciun politician n-o s-o poata face in aceasta perioada…

 3. vladp9 spune:

  si mie imi pare rau sa vad asemenea comentarii. nu sunt nici pe articol, nici argumentate. deocamdata este printre extrem de putinii politicieni care au macar atat bun-simt fata de oameni incat sa mimeze bunul-simt

  toti ceilalti sunt de o aroganta oribila. el macar se straduieste sa mentina o „eticheta” a relatiilor respectuoase. urmariti-l cu atentie. orice raport interuman porneste de la premisa dialogului respectuos si de bun-simt, chiar daca e doar de interfata. asta nu-i stirbeste din necesitate. sa-mi enumerati politicienii care mai cunosc si mai pretuiesc valoarea aparentelor. ca bube in cap au toti

 4. Dan spune:

  De-acord cu vladp9. Printul Radu e singurul personaj acceptabil care ar merita sa fie votat ca presedinte din toata clasa politica actuala. Pana nu se iveste o persoana mai vrednica, mai bine sa se abtina carcotasii de la comentarii. Ca oricum cu Base si clasa politica actuala nici nu poate fi comparat.
  E absolvent Harvard printre altele, daca era absolvent GoldenSpritz ar fi avut ecou la romani ca si marinaru’ dar asa, din pacate nu. Auzi tu, absolvent Harvard sa ne fie presedinte, asa ceva nu se poate (sic)! Ne trebuie marinari inculti si mitocani, sau comunisti badarani la carma, sa aratam ca suntem rromani!

 5. mos gheorghe spune:

  AUZITI, MA TAICA, CE-O AVEA IN COMUN REPUBLICA CU MONARHIA ?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: