Cuvînt către preşedintele Voronin

voronin-si-ciineleÎn aceste zile comunismul a demonstrat încă o dată, pentru cine mai era nevoie, că este un regim întreţinut prin tortură şi şantaj. O lume întreagă a văzut cum poliţiştii moldoveni atacă lumea paşnică de pe stradă, bătînd cu sadism copii şi femei. Totul se petrece sub ochii satisfăcuţi ai preşedintelui, fost general de miliţie sovietică.

Am fost personal în mulţime pentru a mărturisi în numele tuturor preoţilor şi a creştinilor torturaţi şi ucişi de regimul comunist sovietic. Am mărturisit, mai întîi, în numele bunicului meu preot, pe care nu am avut posibilitatea să-l cunosc, pentru că bolşevicii l-au ucis la vîrsta de 37 de ani, dîndu-mi în loc un tată propagandist al ateismului ştiinţific.

Am vorbit cu băieţii care au fost aduşi în stare să arunce cu pietre şi să dea foc Parlamentului şi Preşedenţiei. Ei nu au dat foc unor clădiri ale statului moldovenesc, ci unor obiecte care au devenit simboluri ale comunismului.

În nume propriu şi în numele milioanelor de creştini ucişi de comunişti, care cred că mă vor încuviinţa, mă adresez preşedintelui Vladimir Voronin:

Domnule Voronin, nu sînteţi vrednic să fiţi numit domn şi nici frate! Vă voi numi, pur şi simplu, preşedinte.

Aşadar, preşedinte Vladimir Voronin, v-am cunoscut faţă către faţă o singură dată, cînd aţi venit la Noul Neamţ, la stareţul de atunci Dorimedont, căutînd aliaţi în prima campanie electorală pe care aţi cîştigat-o aşa cum aţi cîştigat-o. Ştiţi prea bine, episcopul Dorimedont nu v-a devenit niciodată un aliat şi, poate de aceea, a murit în condiţii atît de incerte la vîrsta de doar 45 de ani.

Vă rog, nu mai folosiţi biserica lui Hristos pentru a vă înmulţi în mod nedrept numărul de voturi. Lăsaţi-i pe ierarhii noştri cei slabi de înger să-şi vadă liniştiţi de drumul lor, pentru că aţi văzut că pe unii mai tari, cum a fost vlădica Dorimedont, nu-i veţi supune nici prin moarte.

Lăsaţi-l pe mitropolit ca în acest an să aducă fără Dumneavoastră focul sfînt de la Ierusalim, iar dacă nu are bani de drum, îi voi da eu. Mă tem că dacă veţi mai continua mult această tovărăşie cu ierarhii moldoveni, vom ajunge degrabă ca ouăle roşii de Paşti să fie ornate cu seceri şi ciocane.

Vă rog să vă cereţi iertare public de la mamele copiilor care au fost stropiţi cu droguri, bătuţi şi torturaţi de poliţişti chiar sub ochii Dumneavoastră.

Eliberaţi-i pe tineri din arest şi ordonaţi începerea cercetării penale a poliţiştilor şi a mai marilor lor care au ordonat aceste acte de violenţă şi tortură a cetăţenilor paşnici.

Cereţi-vă iertare şi daţi-vă demisia, plecînd undeva departe de acest popor, declarîndu-vă singur, cît mai sînteţi preşedinte, persona non-grata pentru Republica Moldova.

Să ştiţi că oamenii nu se nasc răi din fire, ci devin aşa prin împrejurările vieţii. Aveţi încredere în oameni şi încercaţi să învăţaţi să iubiţi. Aceasta este o mare bucurie pentru suflet.

35 Responses to Cuvînt către preşedintele Voronin

 1. Cezar spune:

  Raspunsul nu va veni vreodata!

 2. teo spune:

  iata cateva imagini de la mica demonstratie din boston:

  si iata si cateva fotografii:
  http://picasaweb.google.com/BostonForMoldova/

 3. Momarlanul spune:

  Jos palaria parinte!
  Biserica nu face politica, dar este de datoria pastorilor sa fie alaturi de turma atunci cand fiarele salbatice ataca.
  Suferintele acelor tineri batuti de fortele de represiune nu sunt in zadar. Voronin si-a dat arama pe fata si a dezbracat blana de oaie aratandu-si coama cenusie, de lup stalinist.
  Daca e nevoie, e de ajuns sa faceti public un cont si voi contribui si eu cu bani la biletul de avion al mitropolitului catre Ierusalim.
  Sa va pazeasca Dumnezeu si sa ne traiti!

 4. ovidiu spune:

  parinte cat de m ult va doriti ca basarabia sa fie unita cu romania?

 5. Fabian spune:

  Articol f bun, scris cu inima unui om nascut acolo,care stie ce scrie si ce gandeste. Daca toti romanii basarabeni ar fi asa, Basarabia ar fi fost a noastra de mult. Cu asta am raspuns si fr Ovidiu de mai sus care pune o intrebare cu totul aiurea. Din moment ce scrii un asemenea articol, mai intrebi autorul cat de mult isi doreste unirea Basarabiei cu tara?Intrebati-i pe altii sau intrebati-va pe voi cat ati dori unirea.
  Soarta celor ce doresc unirea Basarabiei a fost si este cruda: cantaretii neuitati Ion si Doina Aldea Teodorovici (+1992), poetul Grigore Vieru, episcopul Dorimedont, toti ucisi de masonerie pt acest motiv: ca si-au iubit tara. Basarabia trebuie luata cu orice pret. Chiar prin sange, cum a facut-o Antonescu. Dar, luata si data Romaniei,de la care a fost rapita in 1812!, iar nu Rusiei etc.
  Basarabie frumoasa / pregateste-te mireasa / ca-ti aducem petitor / mandrul nostru tricolor.

 6. mihai g spune:

  Urmarind evenimentele de la Chisinau si incercand sa fiu sa fiu aproape sufleteste -pe cat imi este cu putinta- de fratii de peste Prut, mi-am amintit de niste versuri ale lui Cosbuc, care poate ca se potrivesc -cel putin in mintea mea- cu cele ce se intampla:

  Flămând şi gol, făr-adăpost,
  Mi-ai pus pe umeri cât ai vrut,
  Şi m-ai scuipat şi m-ai bătut
  Şi câine eu ţi-am fost!
  Ciocoi pribeag, adus de vânt,
  De ai cu iadul legământ
  Să-ţi fim toţi câini, loveşte-n noi!
  Răbdăm poveri, răbdăm nevoi
  Şi ham de cai, şi jug de boi
  Dar vrem pământ!

  N-avem puteri şi chip de-acum
  Să mai trăim cerşind mereu,
  Că prea ne schingiuiesc cum vreu
  Stăpâni luaţi din drum!
  Să nu dea Dumnezeu cel sfânt,
  Să vrem noi sânge, nu pământ!
  Când nu vom mai putea răbda,
  Când foamea ne va răscula,
  Hristoşi să fiţi, nu veţi scăpa
  Nici în mormânt!

  Poezia se numeste „Noi vrem pamant”, am redat aici numai prima si ultima strofa; textul integral poate fi gasit la adresa: http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/pamant.php

 7. Ionuţ spune:

  Sunt cu totul de acord cu dvs. parinte!Am fost ingrozit de ce s-a imtamplat la Chisinau,de rautatea comunistilor,de a opri manifestarea tinerilor dornici de un viitor mai bun alaturi de sfanta biserica.Multi dintre fratii de la Bucuresti care tin la dvs. au fost ingrijorati pt.sfintia dvs. si a fratilor din manastiri,deoarece rautatea comunistilor este fara margini.Sunt sigur caci cu rugaciunile sfintiei tale si ale tuturor monahiilor din Romania si Moldova se vor indrepta lucrurile si Moldova va putea sa-si marturiseasca liber credinta din strabuni. Dumnezeu sa va ocroteasca si sa va apere de vrajmasi!!!

 8. Ionuţ spune:

  Foarte frumos Fabian!!! mai ales ultimele doua randuri! 😉

 9. mos gheorghe spune:

  SARUT MANA SFINTIA VOASTRA SAVATIE! DUMNEZEU SA VA OCROTEASCA! MA ROG BUNULUI DUMNEZEU SI MAICII DOMNULUI PENTRU REVENIREA TERITORIILOR FURATE IN 1940, LA PATRIA MAMA. FIE, CA DUMNEZEU SA SE INDURE DE FRATII NOSTRI DIN BASARABIA! TOTI PREOTII SI MIRENII SA SE ROAGE PENTRU FRATII NOSTRI ROMANI CARE PATIMESC IN BASARABIA PENTRU DOMNUL HRISTOS!
  ” TRECUTA PRIN FOC SI SABIE
  TRADATA, FURATA MEREU,
  FLOARE DE DOR BASARABIE
  ESTI LACRIMA NEAMULUI MEU”

  DE MIHAIL EMINESCU- BINEANTELES-

 10. Donkeypapuas spune:

  Oare acest miliţian de voronin va afirma şi anul acesta că Iisus a fost cel dintâi comunist (aşa cum a mai afirmat chiar în faţa unei înalte feţe bisericeşti)?

 11. sergiu spune:

  interesanta profetie, timpul va adeveri ceea ce a mai ramas sa se implineasca.
  http://vlad-mihai.blogspot.com/2009/04/profetie-despre-ce-se-intampla-astazi.html
  Doamne ajuta.

 12. […] Cuvînt către preşedintele Voronin În aceste zile comunismul a demonstrat încă o dată, pentru cine mai era nevoie, că este un regim întreţinut prin […] […]

 13. Felix-Gabriel Lefter spune:

  Poate vorbesc cu pacat, dar… Exista cateva versete in Ecleziastul care sugereaza ca exista varste si varste in care te poti intoarce la Dumnezeu, inainte ca inima sa se impietreasca iar cerul sa devina de arama. Mai mult nu zic.
  As zice insa altceva. Sper ca romanii basarabeni sa invete macar acum, in al doisprezecelea ceas, sa uite limba rusa, in care vorbeau intre ei conspirativ, ca bursieri aici, atunci cand colegii romani nascuti in Romania se aflau in preajma. Gustul ne era amar. Nici acum nu-i inteleg.

 14. dan alexandru spune:

  nu voi mai scrie o perioada, caci orice as scrie este inutil daca nu am acoperire in fapte. trebuie sa recunosc ca lasitatea este un pacat de care nu-mi este la indemana a ma lecui acum…

  iertati-ma, de e cu putinta.

 15. Constantin spune:

  Traim moartea omului…

  „Caci lupta noastra nu este impotriva trupului si a sangelui,ci impotriva incepatoriilor,impotriva stapaniilor,impotriva stapanitorilor intunericului acestui veac,impotriva duhurilor rautatii,care sunt in vazduhuri”.

  Secole de uneltiri par sa-si fi gasit chemarea finala…Mii de ani de ignoranta par sa ajunga din urma o umanitate adormita la umbra propriei mandrii, si cine oare e de vina?Oamenii stau impotriva oamenilor,si strigatul cel de pe urma se pierde in multimea simbolurilor…Era omului apune,dar bucuria noului inceput dispare ca fumul in mucegaiul sufletelor ce se vor pierde pe parcurs…Cine va sta oare in picioare?Cati isi vor auzi numele din nou,si cati vor simti gustul amaraciunii?Ce greu e de gasit libertatea,si ce greu e de purtat odata gasita… Macar in aceste vremuri,sa intelegem ca suntem nimic prin noi insine si ca numai cu ajutorul lui Dumnezeu putem scapa din tirania cumplita a pacatului.

  Parinte Savatie va rog sa numai fiti trist.Toti sfintii din ceruri,ingerii si Maica Domnului vegheaza asupra noastra.Mie mi se pare ca sunteti la o vreme de ispita,de aceea va rog sa-mi permiteti sa va citez cateva mici fragmente din invataturile Sf Siluan.Ma includ si pe mine aici ca si eu am mult mai multa nevoie de sfaturile sfantului:

  „Toti ne chinuim pe pamant si cautam libertatea, dar putini sunt cei ce stiu in ce anume sta libertatea si unde se gaseste ea. Si eu doresc libertatea si o caut zi si noapte. Am inteles ca ea este la Dumnezeu si e data de Dumnezeu inimilor smerite care s-au pocait si si-au taiat voia proprie inaintea Lui. Celor ce se pocaiesc Domnul le da pacea Lui si libertatea de a-L iubi. Si nu e nimic mai bun pe lume decat a iubi pe Dumnezeu si pe aproapele.In aceasta isi gaseste sufletul odihna si bucuria.

  Domnul nu vrea moartea pacatosului (Iz 18, 32), iar celui ce se pocaieste ii da in dar harul Duhului Sfant. El da sufletului pacea si libertatea de a fi cu mintea si inima in Dumnezeu. Cand Duhul Sfant ne iarta pacatele, atunci sufletul primeste libertatea de a se ruga lui Dumnezeu cu mintea curata; atunci el vede liber pe Dumnezeu si ramane intru El in odihna si bucurie. Aceasta e adevarata libertate. Dar fara Dumnezeu nu poate fi libertate, pentru ca vrajmasii tulbura sufletul prin gandurile cele rele.

  Cel ce implineste voia lui Dumnezeu e multumit de toate, chiar daca e sarac, bolnav sau se chinuie, pentru ca il veseleste harul Domnului. Dar cel nemultumit de soarta lui, care murmura pentru boala lui sau pentru cel care l-a suparat, acela e bine sa stie ca in el se afla un duh de mandrie care a luat de la el multumirea fata de Dumnezeu.

  Cine vietuieste dupa voia lui Dumnezeu, acela nu se ingrijeste de nimic. Si daca are nevoie de vreun lucru, se preda pe sine insusi si lucrul de care are nevoie lui Dumnezeu. Si chiar daca nu-l dobandeste, ramane la fel de linistit, ca si cum l-ar avea. Sufletul care s-a predat voii lui Dumnezeu nu se teme de nimic: nici de furtuna, nici de talhari, de nimic. Si orice i s-ar intampla, el spune: „Asa i-a placut lui Dumnezeu”. Daca e bolnav, gandeste: „inseamna ca am nevoie de boala, altfel Dumnezeu nu mi-ar fi trimis-o”. Si asa se pastreaza pacea in suflet si in trup.

  Cine-si face griji pentru sine insusi, acela nu se poate preda pe sine voii lui Dumnezeu astfel ca sufletul lui sa aiba pace in Dumnezeu. Dar sufletul smerit se preda voii lui Dumnezeu si vietuieste inaintea Lui cu frica si iubire: cu frica, ca sa nu intristeze cu nimic pe Dumnezeu; cu iubire, caci sufletul stie cat de mult ne iubeste Domnul. Lucrul cel mai bun este sa te predai voii lui Dumnezeu si sa induri intristarile cu nadejde. Iar Domnul, vazand intristarea noastra, nu ne va da niciodata peste puterile noastre.

  Iertati-ma daca v-am jicnit Parinte Savatie,nu asta a fost intentia mea.Domnul sa va binecuvanteze!

 16. ilie spune:

  Parinte,
  desi de multe ori ati scris despre evenimente intr-un fel triste, pt mine au fost si prilejuri de bucurie. Mai demult aveam impresia ca va parea rau ca sinteti roman din cauza lasitatii, fricii, dezbinarii si altor slabiciuni de ale noastre. Cind va mai vedem la cite o conferita (1-2) trimiteam cite o intrebare timida pe tema asta, a neamului, dar nu a trecut niciodata filtrul de la tribuna ( unde de multe ori erau chiar prieteni de-ai mei care insa considerau/considera astfel de teme de nivel inferior sau tulburatoare). Asa ca, de cind cu blogul asta, ma bucur de multe ori ca regasesc printre noi!

 17. Dragos spune:

  Nu vom fi lasati sa ne unim cu Basarabia,a sa cum nu am fost lasati nici dupa revolutie, DE CATRE CINE?~ de catre insasi cei carora le-am devenit sclavi prin placari masive la munca, de catre cei ce au lasat RDG-ul si RFG-ul sa se uneasca si Cehia de Slovacia sa se desparta chiar daca se semnase acel tratat care nu accepta trasari de frontiere dupa perioada post-belica!

  cum sa ne unim cand in romania mai precis in bucuresti daca un cantaret manelist vine si canta aduna mai multa lume fiind idolatrizat de catre tineri!

  este o situatie de ignoranta totala, suntem o natiune care daca pana acum am fost batjocoriti de straini..acum trebuie sa induram o totala batjocura venita din partea ROMANILOR care uita usor ca au fost ingenunchiati secole la randul de catre cei pe care acum ii idolatrizeaza? AM DEVENIT PAGANI?

  un tanar bucurestean de nici 20 de ani

 18. iustina spune:

  ‘Fiul stie ca vrajmasii nu pot sa se atinga de viata lui!’ – N. Velimirovici, un martir al comunismului ateist. Multumim pt curaj Parinte. Dumnezeu si Maica Domnului va ocroteste, mai ramane sa va urmam si noi pana la capat, indemnul: JOS FRICA… ADEVAR!

 19. Ina spune:

  Pentru cateva ore m-am gandit ca ar fi minunat sa se uneasca Moldova cu Romania.

  Am trait si eu emotia din timpul falsei noastre revolutii din 89, in care doream, sa fac ceva pentru tara. Cred ca in orice roman crescut de o mama crestina inca mai exista emotia asta.

  M-am uitat la toti acei tineri din Moldova, entuziasmati de libertate. Vorbeau in ROMANESTE, limba intretinuta mai mult acasa de MAME CRESTINE. Ferice de ele, ferice de ei. Ce-au dorit ei pentru Moldova si cum au fost rasplatiti?

  Ascultam nterviul cu acel tanar batut de politie care spunea ca nu avea unde sa faca reclamatie ptr ca a fost batut pe nedrept. Mi s-a parut crunt asta. Noi vorbim de drepturile omului, de libertate, de asigurari si vin clipe cand observam ca de fapt toate acestea NU EXISTA.

  Am citit carti despre ce s-a intamplat in inchisorile comuniste din Romania si asta mi-a aratat adevarul si despre trecutul nostru si despre ceea ce traim azi.

  ATENTIE: CITITI carti despre inchisorile comuniste ACUM cat mai puteti.

  In Moldova acum e aceeasi stare din inchisorile comuniste. O suprafata mai mare de inchisoare in care director este Voronim. Superiorii sunt occidentul, asa ca si noi ceilalti de scrim aici suntem intr-o inchisoare, ceva mai mare.

  Oare gresesc?

 20. preot spune:

  Părinte, e f. bine.
  Undeva trebuie să scrieţi „Biserică” cu majusculă…

 21. Marra spune:

  Dindelegane, acu’ ti-ai revenit? Esti multumit?

 22. Donkeypapuas spune:

  Defetismul anchilozează şi omoară. Fiecare cetăţean ar un buzunar o posibilă praştie cu care poate doborî Goliatul politic. Folosiţi VOTUL. Vin alegerile europene în iunie. NU ascultaţi glasurile care spun că nu foloseşte la nimic acest vot! Mergeţi şi votaţi gândindu-vă să NU alegeţi euro-socialiştii care TAC în faţa persecuţiilor ce se întâmplă în Basarabia, gândindu-vă să NU votaţi „popularii” cărora de o vreme a început să le pută titulatura de „creştin-democraţi” (oare de ce?), gândindu-vă să respingeţi „ecologişti” ce promovează indivizi de teapa lui Cohn-Bendit. ŞI INFLUENŢAŢI ÎN ACEST SENS CUNOSCUŢII PE CARE ÎI AVEŢI ÎN EUROPA UNITĂ!

 23. Un inginer spune:

  Trebuie sa avem incredere in Dumnezeu! Istoria ne arata ca nici un popor oprimat, oricat de mic ar fi, nu poate fi infrant atata timp cat are un ideal pentru care nu renunta la lupta. Romanii basarabeni sunt oameni inteligenti si hotarati. Am cunoscut cativa, am mai citit una-alta. Cu ajutorul lui Dumnezeu, va fi bine!

 24. angi spune:

  Doamne Ajuta,
  Bunul Dumnezeu si Maica Domnului sa va faca auzita durerea parinte pana-n cele patru colturi alei acestei lumi.Ca toti sa priceapa ADEVARUL.
  ADEVARUL CARE-I IUBIRE SI INSUSI DUMNEZEU.
  Doamne Ajuta.

 25. Liuba spune:

  Binecuvîntaţi, părinte!
  De sărbătoarea Buneivestiri, în Catedrala Naşterea Domnului din Chişinău, mitropolitul Vladimir, după citirea Evangheliei, a adresat un cuvînt de felicitare preşedintelui Voronin, prezent la Sfînta Liturghie, în care a adresat rugămintea de a ajuta la aducerea Focului Sfînt de la Ierusalim. Şi preşedintele a rostit o cuvîntare, din care, slavă Domnului, multe nu s-au auzit. Imediat după aceasta preşedintele a plecat.

 26. Vladimir B. spune:

  Chiar daca un raspuns nu va veni niciodata, e clar ca v-ati mai facut un dusman, parinte! Un dusman de mare calibru, un monstru.

 27. […] Cuvînt către preşedintele Voronin […]

 28. Felix-Gabriel Lefter spune:

  Cuvant catre Rusia: bip

 29. ciprian voicila spune:

  Din fotografia care ilustreaza textul nu am inteles cine este omul si cine animalul.

 30. serj spune:

  Strabunelul meu a fost colonel roman, a fost luat prizonier de catre rusi si nu sa mai intors acasa

 31. oarecare spune:

  desi citesc aceeasta postare la asa mare distanta, dupa basescu, renumarare, Paste, solana samd, am simtit in fiecare cuvant exact neputinta, furia, revolta, nodul de lacrimi ca un spin, toate pe care le-am simtit in zilele cand acest mesaj a fost scris; Parinte, sper ca Sfintele Pasti sa fi adus alinare, Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: