Prima declaraţie oficială a protestatarilor din capitala Republicii Moldova

Declaraţia FAM (Forului Anticomunist din Moldova): „Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!”

pic_0091Sîntem mulţi, sîntem tineri, sîntem uniţi! Mergem pînă la capăt!

Nu ne mai puteţi controla!

Ne-am săturat să răbdăm un regim totalitar, întreţinut prin frică şi teroare!

Comunismul este vinovat de cel mai mare genocid din istorie!

Nu vrem să fim conduşi de cei care ne-au ucis şi deportat părinţii şi bunicii!

Cerem demisia preşedintelui Voronin şi interzicerea prin lege a partidului criminal comunist!

Nu vrem soluţii extreme – cerem judecarea preşedintelui în baza Constituţiei!

Nu facem politica nimănui şi nu sîntem plătiţi de nimeni!

Nu avem culoare politică – sîntem puri şi transparenţi!

Jos magnaţii comunişti care ne trimit să muncim la negru şi ne fură banii chiar din Wester Union!

Mobila de lux şi parchetul din Preşedenţie şi Parlament sînt cumpărate din procentele de la schimburile valutare!

Nu vrem în Italia, Portugalia, Spania!

Nu vrem în Canada sau Moscova!

Vrem să muncim şi să fim plătiţi în ţara noastră!

Vrem un stat bazat pe respect şi încredere, nu pe frică şi şantaj!

Jos frica moldoveni!

Reclame

37 Responses to Prima declaraţie oficială a protestatarilor din capitala Republicii Moldova

 1. Prahova e alaturi de voi! Nu va lasati!

 2. Sergiu Langa spune:

  Brovo! Gonirea intentionata a tinerilor din Moldova este ceea pentru ce trebuie sa plateasca comunistii!!! Luxul din parlament si presedentie este platit de parintiii si fratii nostri ce lucreaza in Italia, Spania, Rusia etc.

 3. Dan_USA spune:

  Bravo! Mi-a placut mesajul vostru. Chiar daca sunt departe, inima mea bate pentru voi! Mult noroc! Sa dea Dumnezeu sa eliminati scusuriile alea bolsevice si sa va faceti o Moldova democratica si prospera.

 4. citizen tudor spune:

  Tineri, candizi, aproape nou-născuţi.

  Totalitarismul, non-valorile şi drojdiile suite în loc de frunte nu ar mai putea să se organizeze în sisteme de crimă organizată infiltrate în toate instituţiile (laice sau religioase) dacă f i e c a r e dintre noi am fi verticali, puri şi transparenţi atunci când ni se cere pactizarea cu „sistemul”!

  Laşitatea este cea care ne va condamna căci „cel ce se va ruşina de Mine în acest neam păcătos şi Eu Mă voi ruşina de el înaintea Tatălui Meu din ceruri”

  Puţinul aluat care dospeşte toată frământătura pare să vină tocmai din Moldova. Fiecare putem lua exemplul acestor tineri şi să practicăm o revoluţie chiar fără revoluţie, nu a unor rebeli fără cauză, ci a unor oameni care nu-şi lasă principiile onestităţii şi Iubirii terfelite.

  Cât de frumos şi însufleţitor: suntem puri şi transparenţi!

  Revoluţia lui Dumnezeu este primăvara sufletelor…

 5. Hristofor spune:

  Părinte Savatie,

  Faptul că aţi republicat această declaraţie înseamnă că subscrieţi la ea ?

  P.S: Ne daţi şi o referinţă ? Sau blogul sfinţiei voastre este sursa primară ?

 6. acelas spune:

  asa ziceam si eu. Ieri m-am cam ambalat, poate pripit ceva mai mult …

  urata chestia cu „renumararea” voturilor…, si acceptarea ei , de catre cei din piata…

  sireata „scapare” si respiro de moment au gasit conducatorii comunisti. SPECIFIC !!! Nu ma gandeam la alta mai buna, nici nu cred ca exista …

  sper ca aceasta chestie sa fie doar de moment, iar contestatarii sa-si reaia eforturile si dezideratele initiale ..

  trebuia mers pana la capat, din primul moment. Nici un pas inapoi cu acest regim, caci orice sovaire este egala cu acceptarea starii de fapt, adica a existentei la carmuire a acestui regim tiranic si ateu

  curaj oameni buni, desi e mult mai usor pt mine sa spun eu acestea de aici. Dar cu Dumnezeu inainte, spre inlaturarea acestui regim ateist.

  Doamne ajuta !

 7. maria spune:

  Aceeasi gonire intentionata a tinerilor se petrece si in Romania. In loc sa munceasca in si pentru tara lor tinerii ( si nu numai) sunt impinsi sa emigreze, suportand toate umilintele legate de statutul de emigrant.

 8. Alexandra spune:

  Subscriu si eu la ce spune Dan_USA, fiind in Canada sunt cu sufletul alaturi de Tara Romaneasca si cand spun Tara Romaneasca nu ma gandesc la Muntenia ci la intreaga Romanie.

  Am mare evlavie pentru Mucenicul Valeriu Gafencu, iar tata s-a nascut la Balti asa ca Moldova pentru mine e Moldova intreaga si face parte din Romania (Tara Romaneasca a tuturor romanilor)

  Atitudinea lor trebuie sa o abordam si noi, sa ne impotrivim oricarui sistem totalitar oriunde apare.

  Putem inca vorbi de natiuni, suntem diferiti (chinezi, romani, francezi, indieni) dar sa nu uitam ca acum suntem cam toti in aceeasi oala, manipulati de acelasi duh rau….
  Fiecare dintre noi acolo unde suntem sa ducem lupta cea buna pentru adevar si dreptate, sa ne comportam ca niste crestini adevarati si vom castiga multe suflete in batalia contra Ordinii Mondiale si ce e cel mai important: vom placea lui Dumnezeu.

  Of cata dreptate ai Maria…

 9. citizen tudor spune:

  Draga Maria,

  Permite-mi sa nu fiu de acord cu parerea ta in privinta gonirii intentionate a tinerilor. Mai corect spus este: nu intereseaza pe nimeni de tineri.

  Nu intentia ii goneste pe tineri, ci nepasarea…

 10. Silvia spune:

  Pentru citizen tudor si altii de aceeasi parere cu el:

  Crezi tu ca imigrarea tinerilor nu este intentionata! Uita-te mai bine la biletele cu BritishAriways one-way reduse numai pt cei care vin definitiv in Canada. Uita-te la minciunile sfruntate de pe site-ul asta: http://www.emigrarecanada.ro/ de prostire a romanilor tineri. Uita-te la cerintele si criteriile de selectare pt imigrantii in Canada: numai diplome si domenii, pe care aici nu ai la ce le folosi, ca majoritatea trebuie sa o ia de la zero. Uita-te la grupurile de suport pt cei ce se pregatesc de imigrare, exista cam in fiecare oras din Romania! La fel exista fel de fel de organizatii care sa te ajute gratis numai sa pleci.

  Bineinteles ca e un plan intentionat si bine pus la punct si implementat cu minutiozitate de baietii buni. Si sarmanii imigranti vin plini de sperante si vise desarte si dau de o realitate mult mai crunta si rea decat ce au lasat, de ajung sa nu mai inteleaga de ce au plecat de acasa. Problema e ca si sa te intorci cu coada intre picioare, dupa ce ai lasat totul si sa o iei iar de la zero e cam greu pentru un popor de oameni destul de lipiti de glie, nu plimbatori ca alte neamuri.

  As vrea si eu sa fie pura si transparenta ca acesti ‘revolutionari’, pacat ca nu-s de sticla :), mi-au placut insa in pozele astea:

  http://mdn.md/index.php?view=viewarticle&articleid=4807

 11. dan alexandru spune:

  Daca Hristos ar fi fost un revolutionar, dar nu unul al sufletelor, evreii L-ar fi considerat Mesia.

 12. […] de pe blogul Părintelui Savatie Baştovoi ▶ Comment /* 0) { jQuery(‘#comments’).show(”, change_location()); jQuery(‘#showcomments […]

 13. Un inginer spune:

  Din Petre Tutea, intr-un context asemanator:
  „- Ce v-a deranjat?
  – Păi, zice „Victorie la comunişti, fără glorie”. Păi, cum întrebuinţezi cuvântul «victorie» şi «glorie» la comunişti, dom’ne? Trebuie să zici „Jos tâlharii!”, „Jos tâlhăria la drumul mare!”. E cum i-ai spune unui tâlhar «Excelenta Voastră». Şi tâlharul zice «Hai sictir». Speranţa noastră e absoluta incapacitate de guvernare a comuniştilor, care nu pot, toţi din Europa, să conducă o comună rurală. Atât sunt de nuli. Sunt nuli ca guvernanţi.”

  Probabil ca, intr-adevar, nu se poate altfel decat asa cum fac tinerii din Moldova. Pe de alta parte, nu vi se pare jenanta prestatia „oamenilor mari”? Parca unica preocupare a politicienilor „oameni mari”, si din Romania, si din Moldova, este sa isi demonstreze neimplicarea in evenimente. Nu-i nimic, facem noi istoria, par a spune tinerii moldoveni.

  Dumnezeu sa ii apere pe acesti tineri oameni mari! Ca „oamenii mari” sunt mai preocupati sa fie politic corecti, e cat se poate de evident. Iar mass-media „oamenilor mari” dezbate cu aplomb si seriozitate … cazul Becali. De parca asta ar conta in istorie, si nu posibila schimbare a lucrurilor in Republica Moldova si poate apoi, cu ajutorul lui Dumnezeu, realizarea Romaniei Mari.

 14. acelas spune:

  buna tare, Dane !

  exact, daca ei L-ar fi vazut un revolutionar, un conducator al spatiului mundan, lumesc, l-ar fi luat drept Mesia, caci ei isi doresc practic mantuirea asta, „de aici” … . Altceva mai conteaza? mai exista ? pt ei viata asta exista, nimic mai mult. S-au indepartat (chiar despartit) de voia Tatalui din Ceruri, lucru spus de Mantuitorul in fata, pt a-i cutremura pe oameni din tirania „ego”-ismului si al „lumescului” in care se traia , lucru f existent si astazi, atat in ce priveste aceasta „tiranie”, precum si felul in care evreii doresc astazi sa-si „castige” mantuirea …

 15. Un inginer spune:

  Si apoi, oare nu l-a palmuit Sf. Nicolae pe Arie? (Unii spun ca de fapt a fost un pumn in toata regula!) Probabil ca sunt necesare si palmuiri din acestea directe, pe bune. Fara politeturi inadecvate, fara sofisme, fara toleranta. Pur si simplu.

 16. […] Prima declaraţie oficială a protestatarilor din capitala Republicii Moldova […]

 17. Emil. spune:

  Fratii de la APOLOGETICUM au lansat urmatorul AVERTISMENT : “Nu va inselati !” Moldova va avea soarta Romaniei daca nu veti invata din gresesile noastre. NU UNIUNEA EUROPEANA ESTE SOLUTIA !!! Ci UNIREA Moldovei cu Romania si iesirea Romaniei din UE !!! Este nevoie de un partid national ORTODOX pentru a infaptui aceasta !
  In programul Partidului National Crestin, ce-l voi urca pe internet de Paste, iesirea Romaniei din UE si NATO si declararea neutralitatii tarii noastre vor fi desemnate obiective majore ale PNC. De asemenea, declararea Romaniei drept Tara Sfanta si a poporului roman ca popor sfant, asa cum a declarat profetic Duhovnicul Neamului, Parintele Iustin Parvu. Iar renuntarea la democratie in favoarea Civitas Dei va fi scopul nostru central.
  Celor caldicei, le reamintesc prezicerea avvei Neofit Pustnicul: “A proorocit avva Neofit Pustnicul ca vor fi cu miile cei ce vor Urma Calea cea de Taina a Isihiei. Grele vor fi schimbarile Lumii, dar tot asa de minunate vor fi si Renasterile Spirituale ale multora. Va cobora din Munte si din Pesteri Lucrarea cea de Taina a Isihiei pana in Inima Oraselor si multi Tineri, aparent nestiutori, se vor Trezi cu tarie la o Viata de Duh asemanatoare celei din vechime. Minunata va fi aceasta Inviere tocmai acolo unde moartea se crede stapana! Duhul Cel Prea Sfant isi va arata Puterea mai presus de toate. Lucrarea cea de Taina a Isihiei va inflori in pustiul multor Inimi ce vor deveni apoi Ceruri Intrupate […] Lucrarea cea de Taina a Isihiei va fi Taina Viitorului Lumii noastre. Istoria ce vine va fi cea mai teribila confruntare dintre Lumina si intuneric, dintre Duhul Vietii si al mortii. Dar puterea Luminii va fi atat de mare incat va depasi toate legile firesti”.
  Intipartiti-va in inima cuvintele Duhovnicului Neamului, Parintele Justin Parvu: “Ţara Românească este o ţară sfântă, cu un popor sfânt. Noi putem fi străjerul Europei. Ortodoxia noastră românească a rămas cam singura de strajă, în splendoarea ei de demnitate şi prestigiu. Aşa că: străjuiţi bine! Neamul acesta nu şi-a pierdut încă seva!”
  Amin!
  Cu Dumnezeu inainte!

 18. citizen tudor spune:

  Draga Silvia,

  Logica ta pare corecta, insa argumentele oferite vizeaza doar formele de manifestare ale emigratiei, nu fondul.

  In privinta pozelor, o imagine poate spune cat o mie de cuvinte, intr-adevar. Dar daca toate acele cuvinte sunt mincinoase, tendentioase, cat va mai valora acea imagine?

  Sa inteleg ca scopul acestei iesiri in strada a tinerilor moldoveni a fost doar acela de a se capatui cu un calculator dupa parerea ta? Toti au gandit ca cei surprinsi in acele poze? Toti au fost animati de acelasi „imbold”? Sau ce doresti sa sugerezi prin acel link?

 19. Volkus spune:

  FRATILOR, ACCESATI LINKUL, AM AFLAT CUM S-AU INTAMPLAT LUCRURILE IN MOLDOVA!

 20. Momarlanul spune:

  Nu stiu daca se cade, sa postez acest link pe pagina dvs., parinte Savatie, dar ma gandesc ca cei din Basarabia care nu au acces la informatie e bine sa stie ca nu sunt singuri.
  http://golanii.ro/2009/04/09/bucurestiul-e-alaturi-de-chisinau/

  Imaginile si filmuletele sunt de la manifestarile de solidarizare care au avut loc pe 7 si 8 aprilie. Au participat studenti basarabeni si romani, dar si alti oameni. Manifestarile vor continua in fiecare zi de la orele 20.

 21. ion adrian spune:

  Superba declaratie. Mai este o speranta pentru neamul romanesc.

 22. Parerea mea... spune:

  Mereu ne-am imbatat cu apa rece… Totusi, speranta moare ultima!

 23. motanuincaltat spune:

  Frumos spus..sunt alaturi de voi!

 24. Nicu spune:

  Vrem dreptate si o vom obtine!!vom lupta pina nu vom invinge,suntem impotriva comunistilor,ne-am saturat opt ani dea rindul de ei!!! Uitati-va persoanele care ii sustin pe comunisti cum dumnealui vorbeste,Voronin nici a vorbi corect nu este in stare,ne va ingropa si mai tare tara,in genere vor fugi toti din tara,suntem cu Domnul Chirtoaca,suntem siguri ca kiar daca dumnealui nu are asa de multa experienta coparativ cu Voronin,orikum este si va fi in stare,sa fie ku noi,nu impotriva!!SPERANTA MOARE ULTIMA!!JOS COMUNISTII!!
  10 APRILIE 2009! ZIUA REVOLUTIEI DIN MOLDOVA!

 25. blogjeans spune:

  Asa inteleg menirea unui om al lui Dumnezeu; pastorul in mijlocul turmei la bine si la greu! Sarutam dreapta! Preacucernice parinte, binecuvanteaza!

 26. mihai g spune:

  Asa putin vor? ma asteptam si speram la mai mult.

 27. Constantin spune:

  Am scris un post mai devreme si nu a fost aprobat.M-am intristat tare,nu neaparat pentru ca a fost cenzurat ci mai mult pentru faptul ca nu mi s-a dat si mie o explicatie in legatura cu cenzurarea mesajului.Poate am gresit cu ceva in felul in care m-am exprimat sau am zis ceva suparator,orice ar fi fost,daca nu sunt atentionat,nu am cum sa imi indrept greseala,in cazul in care am gresit cu ceva.Am sa incerc sa redau ce am scris anterior,cu alte cuvinte,sper sa pot fi inteles mai bine,macar sa incerc.

  Dupa cum a citat si Emil,singura solutie este unirea Molodovei cu Romania si iesirea Romaniei din UE.Dar mai important decat asta este intoarcerea romanilor la Hristos.De ce a ajuns Romania in halul in care este?Sau Moldova?Pentru ca s-au departat de Dumnezeu,pentru ca femeile au preferat avorturile in schimbul poruncii date de Domnul Iisus Hrisos:lasati copiii sa vina la Mine,pentru ca oamenii prefera sa injure mai mult decat sa laude numele Domnului,pentru ca familiile sarace isi vand copii sau ii trimit sa se prostitueze in loc sa-i trimita la Biserica si sa-i educe in spiritul ortodox.Pentru ca oamenii sa-au departat de Dumnezeu si sa-au alipt placerilor si desertaciunilor lumesti.Cui cer oamenii libertate?La niste lideri politici care si-au vandut sufletul satanei?Nu este cale de intors,toti suntem prinsi la mijloc,globalizarea este inevitabila,o stim de la Sfintii Parinti.Judecata si dreptatea este numai a Lui Dumnezeu,noi suntem datori sa pastram si sa aparam pacea.Oare cand vor intelege oamenii ca singura scapare este in Biserica si nu in afara ei?Sf Nicoale Velimirovici si Sf Iustin Popovici i-au mustrat aspru pe sarbi atentionand-ui ca pana nu vor face pace cu Dumnezeu si pana cand nu se vor intoarce la credinta vor avea mult de suferit si asta se vede si pana in ziua de azi.

  Nu se cade ca in Postul Pastelui sa facem proteste,in curand va fi sarbatorita intrarea Domnului in Ierusalim si peste putin timp Invierea si cum putem spune ca suntem pregatiti si bucurosi?In cer este sarbatoare iar pe pamant tristete si ura.

  Vom vedea cata suferinta si necazuri vor veni de pe urma acestor proteste.

  Si eu sunt alaturi de tinerii moldoveni si ii inteleg,tot ce vreau sa spun este ca fara Dumnezeu nu vor realiza nimic,ba din contra mai rau vor face.Dumnezeu sa ne ierte si sa ne aiba in paza sa!

 28. angi spune:

  Doamne Ajuta ,

  Pentru d-l Emil,
  ASA SA DEA BUNUL DUMNEZEU SA FIE, AMIN.

 29. Maya spune:

  Hristofor daka ar fi asa esti ku ceva kontra?

  Vrei sa skrii tu o deklaratie pro komunista,kumva?

 30. Pesimistul spune:

  Rezonez u cele ce se intimpla acuma in Moldova, dar, imi pare rau s-o spun, aceasta revolutie s-a nascut gata moarta… Interesele UE si SUA de a nu strica relatiile cu Moscova sint evidente si din cauza asta ma tem ca ii paste o crunta dezamagire pe tinerii care au iesit pe strazi plini de sperante. Dumnezeu sa-i aiba in paza Lui!

 31. iustina spune:

  Subscriu la punctul de vedere al lui ‘citizen’ tudor, dan alexandru, partial Emil – respectiv pana la cele 3 (!), si Alexandra. Iar ROMANII de peste Prut vor fi cu noi, mai devreme sau mai tarziu! Doamne-ajuta. Sa ne rugam pt ei uneori e tot ce putem face

 32. mos gheorghe spune:

  Dle.CONSTANTIN sunt de acord cu dta., dar nu intru totul. Nu-ti impartasesc parerea, cand spui ca tinerii nu trebuie sa protesteze, deci dta sugerezi oprirea protestelor. Eu din contra, ii incurajez pe fratii nostri din Basarabia sa continue lupta pe care au inceput-o. EI LUPTA IMPOTRIVA SATANEI, LUPTA PENTRU DREPTATE SI ADEVAR. „FERICITI SUNT CEI CARE SUNT INSETATI DE DREPTATE, CACI A ACELORA FA VI IMPARATIA CERURILOR”… DECI SA LUAM AMINTE!
  INTR’ ADEVAR SE APROPIE SFINTELE PASTI, SA NE RUGAM BUNULUI DUMNEZEU SI MAICII SFINTE SA INVIEZE SPIRITUAL TOATA SUFLAREA ROMANEASCA SI NU NUMAI…..
  SUNT ALATURI DE ROMANII DIN TERITORIILE FURATE IN 1940, CU TOT SUFLETUL MEU, FIE CA DOMNUL HRISTOS SA SE INDURE DE EI!

 33. mos gheorghe spune:

  Raspuns lui PESIMISTUL :
  Dta.spui”ca aceasta revolutie s-a nascut gata moarta”…
  lASA CA O VA INVIA BUNUL DUMNEZEU…NOI TREBUIE SA NE RUGAM PENTRU CEI CARE SE BAT CU HIDRA COMUNISTA.
  CAT PRIVESTE UE, FEDERATIA RUSA, SUA, ETC. NU-MI FAC ILUZII ABSOLUT DE LOC, ACESTOR GUVERNANTI NU LE PASA DE CRESTINI. DACA AR PUTEA NE-AR IMPUSCA IN PLINA ZI, CA PE CAINI…. ORICUM, ACUM, NE PREGATESC 666….
  SUB CIZMA COMUNISTA, ANI DE ZILE BIETII ROMANI AU ASTEPTAT VENIREA AMERICANILOR….SA-I ELIBEREZE SI AMERICANII INCA SUNT PE DRUM…. INTELEGI, CA NU LE PASA
  NICI AMERICANILOR, NICI CELORLALTI ? DOAMNE DUMNEZEUL NOSTRU CE NE-AM FACE FARA TINE ?

 34. gavriilstiharul spune:

  Întoarcerea zimbrilor

  Fericite, mâinile mele merg spre închinăciune,
  Vai! Îmi aduc aminte…
  trandafiri roşii-purpurii au înflorit pe piepturile copiilor
  când ai fost sfâşiată, Românie.
  Trandafiri roşii-purpurii
  pe mâinile, picioarele şi coasta lui Christ
  când ai fost batjocorită…
  Vai! îi aud încă pe bătrâni
  cum plâng pe dinlăuntru cu chipurile schimonosite de durere…
  Sfinţii noştri îşi amintesc…
  Vor trebui multe bătăi de pleoape
  până la tămăduirea luminii din altar.
  Oh! Moldovă! Moldovă! altar al cuvântului celui mai trist.

  Sub copitele cailor grânele s-au frânt,
  în genunchi nu au căzut decât mărăcinii…
  Zimbrilor le-au fost luaţi codrii,
  rătăcesc şi acum prin jalea cuvintelor nemairostite.
  Răni adânci se deschid în trupurile copacilor
  picurând mir peste morţii noştri.
  Moldovă! Zimbrii tăi ne privesc doar din steme,
  ochiul lor înlăcrimat a ajuns gigantic
  ca un gol în cele trei culori.

  Moldovă!…
  Tu, mamă,
  în fiecare noapte îţi chemi copiii strigându-i
  pe numele lor de taina şi moarte.
  Te vor auzi odată,
  din adâncul pământului sau al cuvintelor nemairostite,
  într-o noapte de Înviere,
  când Mântuitorul va sparge porţile întunericului
  şi va prăda iadul.

  Moldovă! Zăpada se împleteşte cu gândurile triste
  şi se aşterne peste trupul tău ca o linişte…
  Întoarcerea zimbrilor tăi
  va fi Dumnezeiasca noastră Schimbare la Faţă.

  Gavriil STIHARUL

 35. […] Prima declaratie oficiala a protestatarilor din capitala Republicii Moldova […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: