Rabinul Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: „Crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor”

Mideast Israel Palestinians ObamaCu doua luni inaintea vizitei Papei Benedict in Israel, rabinul Shmuel Rabinovitch ii cere Suveranului Pontif sa vina fara cruce in vizita la Zidul Plangerii, cel mai venerat loc al iudaismului, informeaza Jerusalem Post.

Asteptat la Ierusalim pe 12 mai, Papa Benedict al XVI-lea poarta cruce in toate aparitiile publice. Rabinul Shmuel Rabinovitch considera insa ca la Zidul Plangerii nu trebuie permis accesul cu insemne religioase, fie ele crestine, iudaice, musulmane samd.

Wadie Abunassar, purtatorul de cuvant ce are in grija vizita Papei, a replicat ca acesta nu va renunta la insemnul crestin. „Nu mi-l pot imagina pe Sfantul Parinte dandu-si jos crucea”, a spus Abunassar.

Jerusalem Post mentioneaza ca Papa Ioan Paul al II-lea a fost lasat sa poarte crucea in timpul vizitei sale din 2000 pe Pamantul Sfant.

In 2007, Rabinovitch a interzis accesul unui grup de episcopi condus de arhiepiscopul Vienei, Christoph Schonborn, dupa ce acestia au refuzat sa renunte sau sa isi ascunda crucile. La vremea respectiva, rabinul a declarat presei ca crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor.

Incidentul s-a repetat in 2008, cand unor prelati irlandezi catolici si protestanti nu li s-a permis sa viziteze Zidul, din acelasi motiv.

Rabinovitch mai are un motiv de suparare: masurile de securitate speciale pentru vizita Papei. Autoritatile intentioneaza sa restrictioneze accesul catre Zidul Plangerii timp de cateva ore, inaintea si in timpul vizitei. „Timp de 42 de ani, nimeni nu a fost impiedicat sa se roage aici si, cu voia Domnului, nici nu va fi. Trebuie gasit un compromis in care Papa sa beneficieze de siguranta fara a restrictiona dreptul de a se ruga al oamenilor. Zidul Plangerii apartine tuturor”, a declarat rabinul.

Un inalt oficial al Bisericii Catolice a explicat ca aranjamentele speciale de securitate tin strict de afacerile interne ale Israelului si nu au nimic de a face cu chestiunile religioase.

Evreii nu aveau voie sa se roage la Zidul Plangerii inainte de 1967, cand zona se afla sub ocupatia Iordaniei. Odata cu Razboiul de Sase Zile, cand Israelul a ocupat Ierusalimul de est, rugaciunea la locul sacru a fost permisa tuturor credintelor.

Sursa: HotNews

zid_p_7-16_

41 Responses to Rabinul Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: „Crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor”

 1. sanducha spune:

  Locul lor, dreptul lor de a-ti interzice, eu una le-as intoarce spatele si i-as lasa nevizitati! Ce atatea vizite!Mare pierdere!
  Mi se pare o lepadare de Hristos sa accepti sa-ti ascunzi crucea ca sa nu-i deranjezi pe ei.

 2. Dan spune:

  Mda, i-am vazut si eu pe smintitii astia dandu-si cu capul de zid si bocind in fata lui, pe bune, oare asta inseamna in iudaismul modern rugaciune? Imaginea care mi-a ramas in minte e aceea a unor demonizati care nu stiu ce vorbesc (oricum nici eu nu intelegeam ebraica sau limba in care vorbeau :P), a unor fanatici exhibitionisti care pervertesc termenul de rugaciune.
  Si chiar n-am priceput de ce se loveau usor cu capul de zid tot mereu, daca tot vroiau s-o faca pe bune de ce nu si-au dat mai tare, dar o singura data, sa-si sparga capul din prima daca asta le era scopul? Ca rugaciune nu prea parea ceea ce savarseau ei. Desi erau si unii mai asezati care citeau cate o carte pe „tusa” si nu „se rugau” nici faceau zgomot ca „credinciosii mozaici” de la zid.
  Pacat ca nu stiam de faza cu crucea, mi-as fi luat una mare de tot si as fi purtat-o la vedere. Iar daca mi-ar fi replicat ceva, as fi zis ca perciunii lungi ma jignesc pe mine si nu numai, asa ca daca isi taie perciunii si ei imi voi pune crucea sa nu fie la vedere cat stau la zid.

 3. Mirela spune:

  Cei care necinstesc Crucea, sunt deja pecetluiti de satana pe frunte ca sa nu creada in ea si pe mana dreapta ca sa nu-si poata face semnul crucii, semnul mantuirii! Vai lor!
  Sfantul Efrem Sirul si Sfantul Chiril al Ierusalimului, zic :
  ” O, crestine, nici un lucru sa nu faci, pana nu faci semnul Sfintei Cruci, cand pleci in calatorie, cand incepi lucrul, cand te duci sa inveti carte, cand esti singur si cand esti cu mai multi; pecetluieste-ti cu Sfanta Cruce fruntea ta, trupul tau, pieptul tau, inima ta, buzele tale, ochii tai, urechile tale si toate ale tale sa fie pecetluite cu semnul biruintei lui Hristos asupra iadului. Si nu te vei mai teme atunci de farmece sau descantece sau de vraji. Ca acelea se topesc de puterea Crucii, ca ceara de la fata focului si ca praful in fata vantului.

  RUGACIUNE SFINTEI CRUCI

  Doamne Iisuse Hristoase, dulce Mantuitorul sufletelor noastre, marturisim inaintea Ta, intru acesta zi a rastignirii Tale, in care ai patimit si ai luat moarte pe Cruce pentru pacatele noastre, ca noi suntem cei ce Te-am rastignit cu pacatele noastre, ca noi suntem cei ce Te-am rastignit cu pacatele noastre cele multe si cu faradelegile noastre cele rele. De aceea ne rugam bunatatii Tale celei nemarginite, ca sa ne faci si pe noi partasi sfintelor Tale Patimi, cinstitelor rani si mortii Tale celei de viata facatoare, pentru ca sa ne invrednicim, prin Darul Tau, sa castigam si noi asemnea Tie, pentru dragostea Ta, precum Tu cel milostiv le-ai rabdat pentru mantuirea noastra, intarindu-ne pururea cu aceeasi putere si rabdare ce ai avut cand Te-au rastignit nemultumitorii evrei.
  De aceea intareste-ne, Doamne, ca sa putem ridica cu bucurie de astazi inainte Crucea Ta cu deplina pocainta. Intristarea mortii Tale sa o simtim, precum au simtit-o Preasfanta Ta Maica, ucenicii Tai si mironositele femei; si ne inviaza simtirile noastre cele sufletesti, ca sa cunoastem moartea Ta, precum ai facut de Te-au cunoscut si zidirile cele neinsufletite, care s-au miscat la rastignirea Ta; cum Te-a cunoscut talharul cel credincios si, rugandu-ti-se, l-ai primit in Rai.
  Da-ne, Doamne, si noua, darul Tau, precum ai dat atunci talharului, si iarta pacatele noastre pentru Sfintele Tale Patimi, si ne primeste prin pocainta impreuna cu el in Rai, ca un Dumnezeu si Ziditor ce ne esti. Asemenea fa cu toti crestinii, vii si morti precum se roaga tie in toate zilele Sfanta Biserica si le lasa lor toate pacatele si-i invredniceste pe ei de Imparatia Ta si sa vada Lumina Ta si sa mareasca slava Ta. Ne inchinam Crucii Tale, Hristoase, si zicem catre Dansa: marire Ei pentru dragostea ta.
  Bucura-te preacinstita Cruce a lui Hristos, ca prin tine s-a mantuit lumea,ridicand asupra ta pe Iisus tintuit. Bucura-te, pom preamarit, pentru ca Tu ai tinut rodul vietii ce ne-a mantuit din moartea pacatului.
  Bucura-te toiahul cel tare ce ai sfaramat usile iadului. Bucura-te cheia imparateasca ce ai deschis usa Raiului. Ne bucuram si noi pentru ca vedem pe vrajmasii Tai surpati jos, iar pe prietenii Tai ca imparatesc in ceruri. Pe vrajmasii Tai biruiti de puterea Ta, iar pe crestinii ce ti se inchina inarmai cu puterea Ta. O, Rastignitul meu Hristoase, cate ai patimit pentru noi, cate rani, cate scuipari, cate batjocuri si necinste ai rabdat pentru pacatele noastre, pentru ca sa ne dai noua pilda de adevarata rabdare! De aceea cum putem noi sa fugim de Cruce, vazand pe Hristos ca este ridicat pe ea? Cum sa ne para grele chinurile vazand pe Stapanul nostru ca le iubeste si le cere si le socoteste Lui de mare cinste? Rusine ne este, cu adevarat, de ne vom intrista de relele ce ne pricinuiesc oamenii, sau de ispitele ce ne aduc duhurile rele, trupul si gandurile noastre cele rele, sau pentru saracia si bolile ce ne vin din voia lui Dumnezeu, deoarece acestea toate le trimite pentru ca sa ne apropie mai mult de El; pentru ca sa-L slavim si sa ne pedepsim in aceasta viata pentru binele nostru, pentru ca sa ne odihnim cu mai multa marire intru imparatia Lui cea vesnica. Si de vreme ce este asa, inmulteste-ne, Doamne, ostenelile, ispitele si durerile, dar sa ne inmultesti impreuna si sa ne prisosesti si rabdarea si puterea, ca sa putem rabda toate care ni se pot intampla. Pentru ca recunoastem ca suntem neputinciosi de nu ne vei intari, orbi de nu ne vei lumina, legati de nu ne vei dezlega, fricosi de nu ne vei face indrazneti, rai de nu ne vei preface in buni, pierduti de nu ne vei ierta, robi de nu ne vei rascumpara cu bogata si Dumnezeiasca Ta putere si cu darul Sfintei Tale Cruci, careia ne inchinam si o marim acum si pururea si in vacii vecilor. Amin.

  Crucea, este biruinta, Crucea este steagul lui Hristos, Crucea este arma cu care Hristos a biruit puterile iadului si ale mortii. Deci vai si amar si blestemat si de trei ori blestemat este acela care nu se inchina cinstitei si de viata facatoarei Cruci a lui Hristos !

 4. mihai g spune:

  „Timp de 42 de ani, nimeni nu a fost impiedicat sa se roage aici si, cu voia Domnului, nici nu va fi. Trebuie gasit un compromis in care Papa sa beneficieze de siguranta fara a restrictiona dreptul de a se ruga al oamenilor. Zidul Plangerii apartine tuturor”…mai putin celor care poarta cruce

 5. Donkeypapuas spune:

  Păi ar putea să facă altceva episcopul Romei: să nu mai viziteze zidul plângerii!
  Şi ce părere o avea acest rabin faţă de acei rabini care consideră existenţa statului Israel drept o blasfemie?
  Păi dacă luăm în considerare părerea fiecărui „deştept” (fie el şi rabinul rabinilor) de-şi dă cu părerea, nici nu mai avem nevoie de iad! Îl avem deja!
  După câte ştiu Israelul nu este stat teocratic pentru ca deciziile unui individ să fie puse obligatoriu în aplicare.

 6. BOG spune:

  Au dreptate evreii sa puna asemenea reguli, ce sa caute papa pe acolo. Daca ar intra un musulman cu semiluna in frunte, in biserica, ce a-ti zice?

 7. […] Rabinul Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: “Crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele evreilor” Cu două luni înaintea vizitei Papei Benedict in Israel, rabinul Shmuel Rabinovitch îi cere Suveranului Pontif să vină fără cruce în vizită la Zidul Plângerii, cel mai venerat loc al iudaismului, informează Jerusalem Post. savatie.wordpress.com […]

 8. acelas spune:

  apropos de mr Obama

  omul e destul de „umflat” de presa …, lucru nu atat de uimitor pt un presedinte u.s.a , dar comparativ cu antecesorul lui, el este cu mult mai menajat.

  de f curand acest presedinte si-a incurcat intr-un mod flagrant si lamentabil discursul cu omologul sau irlandez, intr-o vizita facuta acestui din urma

  http://www.banknews.ro/stire/26664_obama,_tradat_de_prompter.html

  (nu dati click acolo in fereastra aceea ca sa vedeti discursul ratat total, caci nu este !)

  Sa ne inchipuim cum ar fi fost boscorodit predecesorul sau, Bush? fata de o asemenea gafa ..? Nu, presa il tine in brate pe acest inventat, in mod destul de fatis si tras de par …

  DAR !

  am cautat din rasputeri sa va dau un link in care sa puteti vedea discursul gata de cateva minute in continuu al mr Obama in Irlanda. NIMIC ! Am tot stat si-am cautat …, si am dat de oameni din america pe forumuri la fel de vexati si inspaimantati ca pe TOT NETUL DE PE MAPAMOND, nu exista nicio urma de video care sa redea dicursul-gata al presedintelui lor.

  Cum or fi facut sa rada tot ? se intreaba o gramada de useri simpli de pe net ? E inspaimantator. Pe youtube (pana la urma ceva firesc…), dar pe nici un site de redactie internationala de stiri nu exista decat stirea scrisa, fara nici un fel de sample video. AU RAS TOT de pe net! Prin ce parghii si metode, nu stim. Dar e deja infiorator … . Taramul (aparent) vizibil deschis oricaror opinii, infatisari de idei, mostre video , dezbateri … este iata CONTROLABIL si CENZURABIL (stiam asta inca) , dar in ce fel ? , chiar asupra unor imagini afisate pe oricare site … .

  eu am tot cautat, si pana la urma nici nu stiu cum, numai pe un site romanesc putea sa mai existe un crampei .. (restul puteti sa cautati si sa vedeti in tot mapamondul, nu mai e) iata-l aici : (bucurati-va cat mai puteti de el repejor)

  http://videonews.ro/action/viewvideo/7169/Gafa-la-Casa-Alba-Obama-pacalit-de-prompter

  toate bune .

 9. clement spune:

  Este pur si simplu o provocare din partea evreilor. Oricum, vizita Papei inseamna pentru ei doar o noua reculpabilizare a crestinilor catolici.Mie imi este de neinteles de ce este obligatoriu ca ficare Papa sa se duca in Palestina si sa ceara iertare public si in numele cuscrului meu pentru faptele unor atei din Germania lui Adolph.Sunt convins ca fiecare inalt prelat catolic a facut, cu titlu personal, cel putin o data, un pelerinaj la Sfantul Mormant deci, care-i legatura tainica dintre Vatican si Statul Israel?
  Poate nu am fost eu atent dar nu imi amintesc sa fi vazut Patriarhi ai Bisericilor Ortodoxe facand temenele pe la portile Knesetului.
  Oricum, sa ne fereasca Dumnezeu sa-l vedem pe Benedict la Jerusalem fara Cruce si sa ne rugam pentru milioanele de catolici ce cred cu iubire in Domnul Iisus Hristos si nu au nici o vina pentru ratacirile Bisericii si ierarhilor lor.

 10. angi spune:

  DOAMNE Arma Asupra diavolului CRUCEA TA o ai dat noua.
  Ca Se Ingrozeste si Se Cutremura
  Nesuferind a cauta Spre PUTEREA EI
  Ca mortii ai sculat si moartea ai surpat
  Pentru aceasta NE INCHINAM INGROPARII TALE SI INVIERII. AMIN.

 11. Mirela spune:

  Dati de stire: marsul de protest impotriva implementarii cipurilor biometrice in fiinţa umană!

  http://refuzimplant.blogspot.com/

  Veniti in numar cat mai mare! Nu putem sa cedem fara lupta!

 12. morala spune:

  Crucea reprezinta , dupa parerea mea si o parte din morala crestina, care nu-i mai prejos decat cea iudaica.ce sa inteleg. ca pe evrei ii jigneste morala?
  Pe Madelaine Albright au salvat-o sarbii de la gazare.Doar ca , dupa ce Madelaine a devenit ministru de externe al SUA, primele bombe le-a aruncat asupra sarbilor.Cum comentati?

 13. Mirela spune:

  Chemare catre preoţii din România

  http://apologeticum.wordpress.com/

  Trimite-ti potoieriilor, parohiilor si tututor preotilor pe care ii cunoasteti acest mesaj!
  Iertati-ma!

 14. Ina spune:

  Acelas, uite ca nu mai este nici pe site-ul romanesc acel video cu obama http://videonews.ro/action/viewvideo/7169/Gafa-la-Casa-Alba-Obama-pacalit-de-prompter

  Aici unde ne spunem parerile sincer, crestin ortodox, crezi ca nu intra evreii? Cred ca-si beau cafeluta dimineata cu site-ul parintelui. E de bine. ca asa intra ceva bun acolo in interior si cine stie cand buseste la suprafata.

 15. Hevra Kadisa spune:

  Domnule Savatie Bastovoi,

  Ce înseamnă pentru dumnevoastră riscul asumat al subiectivităţii?

  Nu credeţi că înainte să publicaţi o ştire e absolut necesat s-o introduceţi într-un context cultural?

  Sunteţi mândru de reacţiile ignoranţe şi antisemite a celor închişi în ţarcul ortodoxiei?

  Subiectivitatea implică şi responsabilitate. Sunteţi liber să va exprimaţi public opţiunile, indiferent care ar fi ele, dar măcar aveţi decentă s-o faceţi direct şi nu ascuns sub mantia evlaviei. Neobosită preocupare pe care o aveţi pentru subiecte „tari”, subiecte care implică uneori făţiş ostracizarea iudaismului şi a evreului în mod deosebit, trădează noua dumneavoastră orientare.

 16. Hevra Kadisa spune:

  morala,

  Crucea reprezinta in alte culturi simbolul crimei, a urii si a intolerantei. Pe cruce nu a fost tintuit numai Iisus, au fost crucificati si alte cateva sute de mii de evrei care au platit cu viata pentru credinta lor si pentru dreptul la libertate.

  A renunta la simbolurile religioase atunci cind esti intr-o tara in care aceste simboluri nu reprezinta nimic altcevat decat violenta, e o chestiune de bun simt si nimic mai mult.

 17. Mirela spune:

  pt. acelas

  N-am gasit nimic despre discursul lu’ Obama cu omologul sau irlandez. S-a „ras” tot!

  pt. Ina

  Daca tu speri ca intra ceva bun in interior evreilor, cred ca esti prea optimista! Am avut sansa sa le vad adevarata fata a lor. Nu isi deschid usa inimii lor, iar Dumnezeu nu intra in sufletul lor cu de-a sila!

 18. dan alexandru spune:

  @Hevra Kadisa

  Ba eu zic mai mult decat atat.
  Oamenii care dintr-un motiv sau altul, aflandu-se in fata zidului plangerii si tin mainile intinse in lateral, sa fie expulzati.

 19. Ioan spune:

  Pr. Savatie ,

  Pe zi ce trece ma lasati masca . Sunteti un om chiar OBIECTIV . Lasati dreptul la replica tuturor oamenilor , tuturor confesiunilor . Sa va tina Dumnezeu obiceiul !

  P.S Zidurile ignorantei nasc intoleranta . Intelegerea gresita a celuilalt duce la monstruozitati verbale .

 20. savatie spune:

  Hevra Kadisa,

  imi aleg subiectele reiesind din educatia si credinta mea. Daca sint „tari”, inseamna ca isi ating scopul. In ce priveste conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca o stire sau o informatie inainte de a fi publicata, va asigur ca le respect in limitele codului deontologic al jurnalistului, breasla din care fac parte, printre altele. In virtutea aceluias temei, va atrag atentia ca stirea legata de zidul plingerii este preluata de pe HotNews, cu specificarea sursei. Prin urmare, toate acuzatiile pe care mi le aduceti in legatura cu acest articol pleaca direct spre HotNews.

  In rest, imi face placere sa intru in dialog cu oameni care sustin o alta parere decit a mea.

 21. Ioan spune:

  Hevra Kadisa ,

  Este adevarat ca singurul care a fost lasat sa poarte simboluri religioase a fost Papa Ioan Paul al 2 lea ? Sau este un simplu zvon ?

  Oricum ar sta lucrurile , crucea ca simbol a aparut la mult timp dupa moartea Apostolilor . Simbolul crestinului o sa ramana intotdeauna Invierea . Daca tot cautam intelesuri tari .

  In Cel Viu , Ioan

 22. adriana spune:

  @dan alexandru,
  😆 , esti fiiiiiiiiiiin de tot, sau mi se pare mie?poate prea fin.. bai, fratele meu, asa de fin ca abia ”te dibuiesc”. 😆

  @hevra kadisa,
  eu nu stiu care e noua orientare a pr savatie.dar stiu ca:
  1.aia adevarati din tarcul ortodoxiei nu sunt antisemiti.nimic din crestinism nu antisemit, adica anti-evreu, asa cum se lasa sa se inteleaga, pt ca, din fericire, NU NUMAI EVREII SUNT SEMITI.
  2.crucea ca simbol al crimei, al urii si al intolerantei nu le-a fost bagata pe gat evreilor.e, totusi, parte din ceva ce-i reprezinta, e adevarat, intr-o intelegere arhaica de ”lemn/copac”:Vechiul Testament:Deuteronom 21,23-23.daca de-a lungul timpului, acest obiect de tortura a picat si in mainile strainilor care l-au utilizat impotriva evreilor(pentru libertatea si credinta lor), asta e alta discutie.aminteste-ti de simbolismul real, neaos iudaic, al literei Tav, ce insemna si pe cine semnifica. sau Iezechiel 9, 4-6.

  3.ostracizarea iudaismului nu e profesie de credinta in crestinism/ortodoxie.la mijloc e felul cum iudaismul si cresinismul raspund la intrebarea ”cine este acest Iisus?” .

 23. ion adrian spune:

  @Hevra Kadischa,
  Excelent, dar in acest caz cred ca Papa nu are ce cauta la zidul plangerii, un obiectiv pur turistic pentru crestini.

 24. Donkeypapuas spune:

  @Hevra Kadischa
  „au fost crucificati si alte cateva sute de mii de evrei”
  Când şi unde? Sau sunteţi pe cale să creaţi un nou mit istoric?

 25. dan alexandru spune:

  Un crestin ortodox se inchina in fata zidului plangerii. Un rabin, vazandu-l, ii spuse: „N-ai voie sa te inchini aici. Nu ai dreptul sa pangaresti acest loc!”
  „Dar nu ma inchin, doar ma jur…” veni raspunsul.
  „Si ce te juri?”
  „Ca orice promisiune as face-o unui rabin, Dumnezeu ma va dezlega de ea. Si orice minciuna ii voi spune rabinului, nu voi fi pedepsit.”
  „Haide, nu ma duci tu pe mine, am vazut clar ca te inchini!”
  „Ti se pare tie. Asta-i modul meu de a-L saluta pe Dumnezeu. Vrei sa te invat salutul asta?”
  Se vedea de la o posta ca rabinul devenea din ce in ce mai aprins la fata iar mainile ii jucau tot mai des pe gulerul hainei, gest care vadea ca nu va trece mult si va incerca rezistenta stofei din care erau croite.
  „Nesimtitule, cum poti sa ma indemni la asa ceva? Blasfemie!”
  „Imi cer iertare, poate nu a fost cel mai potrivit mod de a va convige de justetea gestului pe care vi l-am propus… Sa reformulez: daca il salutati pe Dumnezeu in modul in care v-am spus, am convingerea ca Acesta va va raspunde prin intermediul meu, donand pentru sinagoga dumneavoastra 1.000.000 de dolari.”
  Rabinul, care tocmai incepuse sa-si intinda barba, ramase cu miscarea cam la jumatate si ochii ii sclipira brusc, luminati parca de o revelatie pe care numai vechii profeti o avusesera. Se gandi un moment si zise:
  „Eh, daca asa sta treaba, e cu totul altceva. De ce n-ati spus de la inceput? Asteapta un pic sa-mi termin aici treaba si trecem la afaceri…”
  Si nu statu mult pe ganduri, se dadu de trei ori cu capul de zid, zise cateva cuvinte intelese numai de zidul din fata sa, dupa care intinse palma catre interlocutorul sau, fostul dusman ideologic si noul sau partener de afaceri.

  Si iata cum, un minunat act de negot a facut uitata orice urma de ideologie religioasa si Dumnezeul Pacii a pogorat peste cei doi, arbitrand afacerea ce tocmai se infiripa.

  Si mai poate spune cineva ca Dumnezeu nu poate fi rascumparat? Mincinosi sunt aceia care sustin ca a fost vandut pe 30 de arginti cand in realitate a fost rascumparat cu 1.000.000 de dolari…

  Undeva, dupa un colt, inteleptul Solomon primea de la un trecator necunoscut 666 sicli de aur. Noul Ierusalim pamantesc punea stapanire pe lume.

  Shalom…

 26. un crestin ortodox spune:

  „Iar pe aceasta o zicea aratand cu ce moarte avea sa moara.”

  … Cei inchisi in tarcul ortodoxiei au reactii ignorante si antisemite … afirmatie care nu prea are nevoie de comentarii, intrebarea este daca cunoaste cineva un evreu ( de religie mozaica ) care sa nu se considere o victima a antisemitismului?

 27. vladp9 spune:

  unii inteleg istoria doar ”chirurgical”, adica prin cifre/statistici, sinteze, schematizari, etc. … si o numesc istorie obiectiva; doar astfel le este facilitata intelegerea, fara chestiuni implicite, subtile sau discrete.
  bunaoara, Ioan, ne lumineaza cu informatia urmatoare: ”crucea ca simbol a aparut la mult timp dupa moartea Apostolilor”, uitand ca negatia poate fi la fel de bine, daca nu chiar mai puternic uneori, un argument, o afirmatie, care prin convertirea in opusul ei isi dezvaluie acuitatea si gravitatea. Evident, ma refer la refuzul Apostolului de a se lasa crucificat dupa cum fusese Invatatorul si Dumnezeul sau. Chiar in clipa aceea, draga Ioan, este marturisita importanta crucii si a intregii simbolistici pe care o comporta moartea lui Hristos pe ea. Daca nu ar fi avut vreo importanta in constiinta Apostolilor, ci ar fi fost un simplu instrument de tortura, nu s-ar fi ”smiorcait” Sfantul precum un adolescent mofturos. Ar fi chiar o sceneta demna de cel mai bun teatru al absurdului: sa faci mofturi cu privire la modul in care vei muri

 28. acelas spune:

  despre obama si discursul sau „extirpat” pana si de pe ultimul site pe care el mai figura, al carui link il trimisesem, nu se mai poate zice nimic. decat tacere.

  ce ne mai poate mira? – tacere.

  nici sa ne panicam ff tare, inca

  obama pur si simplu a vorbit minute in sir, si tot nu si-a dat seama … . tot ceea ce a facut nu a fost decat sa schimbe doar sa puna in loc de „irlandez” – „american” si invers (caci nu avea sens sa se adreseze oamenilor din fata lui vorbind cu emfaza despre „poporul american” la o vizita in Irlanda) , dar va dati seama ca discursul tot nu avea nici un sens, caci el fusese conceput cu acele cuvinte initiale, dar pt omologul sau irlandez.

  crunt ramane deci nu discursul-gafa a presedintelui american (se mai intampla sa zicem), ci mai ales oroarea care te cuprinde cand vezi ca nu mai exista pic de urma de dicurs video, in plina era a internetului.

  iata aici o mostra din felul in care se intreaba la fel ca noi, oameni din u.s.a, ce se tot intampla? unul din sute sau mii de oameni .. :

  ” I want to know why the Media is not releasing the video? I’ve been looking for it everywhere. If someone finds it post it here. If President Bush thanked himself while`reading off a TelePrompter at a party(who reads off a TelePrompter at a party?) this would be all over the news! The Hypocrisy of this Fascist Liberal Media is astounding. They might as well start calling themselves the Ministry of Truth!
  It’s more a technical error than anything. That’s why the lack of coverage is so pathetic. They should at least show the video and then make up excuses. Like: „He’s tired because of the problems Bush left him.”; „He couldn’t focus because Bush poisoned him”; „Bush sabotaged the TelePrompter.” See? It’s easy .”

  cat despre modul militienesc in care acesta a fost „taiat” inca si de pe site-ul romanesc pe care mai figura, nu pot sa cred ca este o monitorizare atat de „perfecta” a serviciilor speciale din u.s.a, cat o cerere a acestora catre fratii sau „aliatii” din tarile n.a.t.o sau altele, pe teritorii autohtone, cu ordin „de sus” , de la imparatie, sa caute, sa monotorizeze si sa extirpe orice sample video. Altfel nu prea se poate explica „vigilenta” atat de prompta. De altfel site-ul parintelui Savatie noi stim – nu mai reprezinta nici o noutate pt nimeni ca e monitorizat „asiduu”. e doar o confirmare in plus. (felicitari parinte)

  daca ma grabesc si gresesc imi cer iertare. nu vreau sa pun mai mult gaz pe foc decat exista, zilele astea …

  Doamne iarta-ma!

  toate bune.

 29. acelas spune:

  de asemenea, recomand tuturor crestinilor filmul „The painted veil” , e despre altceva, e mirabil…

  e despre cand si cum viata te lasa in „off-side” , si ce mai poti face cu ea …

  vizionati-l, piratat, nepiratat, pur si simplu uitati-va la el …

  Doamne ajuta !

 30. Mirela spune:

  Dupa doua cartonase galbene ! Esti eliminat, “inaintas” al patriarhiei.
  http://apologeticum.wordpress.com/2009/03/21/replica-tovarasului-diacon-urlatorul-patriarhiei/#comments

 31. Bogdan spune:

  Frate, exemplul pe care il dai acolo, al lui Mircea Vulcanescu, este al unui om foarte mare (si eu as indrazni sa il numesc si sfant), despre care cred ca se afla acum intr-un loc de mare cinste in Imparatia lui Dumnezeu.

  O comparatie cu un asemenea ocean de dragoste si de revarsare a Duhului Sfant nu isi are sensul pentru noi, decat pentru a ne arata cat de ticalosi suntem, caci nu ii ingaduim de multe ori nici pe cei care ne arunca o privire mai ciudata, ca sa nu vorbim despre fapte bune.

  Cat priveste iertarea, nu s-a spus ca „nu de sapte ori, ci pana de saptezeci de ori cate sapte” (Matei 18:22) trebuie sa iertam? Dar nu pentru numarul mare de greseli cu care ar putea cineva sa greseasca fata de noi (cum gresim noi fata de El) a spus Mantuitorul Hristos acest numar, ci tocmai pentru a arata ca iertarea trebuie sa fie deplina chiar si pentru o singura greseala. Caci la Dumnezeu nimic nu este cu jumatate de masura: nici dragostea, nici iertarea, nici binecuvantarea, nici mantuirea, nici invierea si nici viata de veci. Amin.

  Doamne, descopera-ne si noua, ticalosilor, in inimile noastre reci, dragostea cea fara de margini si arzatoare a Ta, ca sa putem ierta si noi aproapelui nostru greseala sa, asemanandu-ne Tie, care ne-ai iertat noua, robilor nevrednici, multimea cea fara de numar a greselilor noastre.

 32. Ina spune:

  Mirela a scris „Daca tu speri ca intra ceva bun in interior evreilor, cred ca esti prea optimista! Am avut sansa sa le vad adevarata fata a lor. Nu isi deschid usa inimii lor, iar Dumnezeu nu intra in sufletul lor cu de-a sila!”

  Eu ii cunosc pe evrei doar din atacurile care se simt azi peste tot. NU AM CREZUT ca-s atat de porniti impotriva crestinilor si nu numai. Acum insa stiu.

  Si totusi un parinte de la noi a fost cu doi evrei sot si sotie in Israel. Ei nu credeau minunile care se intampla acolo si chiar radeau despre ele. Nu vreau sa lungesc, insa dupa ce amandoi au fost in acele locuri si au vazut si simtit ce se intampla acolo, au plans continuu (asa cum noi ortodocsii rar putem) si s-au convertit la ortodoxie.

  Eu nu cred ca toti evreii sunt la fel de rai de porniti spre rau.

 33. Mirela spune:

  pt. Ina
  Dumnezeu face minuni cu noi toti, asa e si cazul sotilor evrei de care vb. d-voastra! Slava Domnului pentru toate!

 34. boiannelu spune:

  daca Crucea lui Hristos este o jignire pt „ovrei”,evrei,si ei pt noi sunt o jignire,din poporul ales sau transformat in dusmani ai lui Dumnezeu.ar trebui sa ne fie mila de ei,de sufletele lor,morminte varuite ce sunt.avem Scriptura unde Mintuitorul Hristos ne spune ce fel de oameni sunt.daca papa s.a dus fara simbolul crestinatatii,fara sfinta Cruce inseamna ca este un las un tradator,un mason.cu toate ca,catolicismul este si ea insasi o EREZIE!!!!

 35. tezeu spune:

  Cum sa mearga cel mai puternic reprezentant al crestinatatii undeva fara simbolul elementar crestinismului? Asta e o cerere stupida.

 36. chefa spune:

  ei au voie sa mearga acolo cu arme si noi nu avem voie cu crucea?

 37. […] vazut pe blogul lui Savatie  un articol preluat de el de pe Hotnews si, recunosc, nu m-a uimit mesajul rabinului Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: […]

 38. […] via Rabinul Shmuel Rabinovitch către papa Benedict: “Crucile sunt simboluri care jignesc sentimentele…. […]

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: