Adresarea Părintelui Iustin către senatorii români

parintele_iustin-752640Domnilor Senatori,

Cu multă părere de rău pentru că din pricina neputinţelor trupeşti nu mă găsesc în mijlocul onoratului Senat al României, îmi exprim de aici, din chilia mea din Mănăstirea Petru Vodă, către domniile voastre frământările şi controversele care preocupă societatea noastră creştin-ortodoxă şi la care am contribuit în mare parte.

Domnilor senatori,

Rugându-vă să mă iertaţi, găsesc de cuviinţă să vă adresez sentimentele mele de ortodox român şi mărturisitor: ne găsim în faţa unor stări de lucruri cu totul neobişnuite. Nu e vorba de o problemă financiară, economică sau teritorială, ci este vorba despre ducerea unei naţiuni spre pierzanie, este vorba despre un act care are urmări asupra copiilor şi nepoţilor noştri. Poporul nostru a fost un popor cinstit, care nu a vătămat şi nici nu a atacat alt popor în istorie. Noi, şi eu personal, nu suntem împotriva cipurilor şi a sistemelor biometrice – să facă cine ce crede în ţara lui. Însă pentru noi, pe lîngă Constituţia oficială, avem o Constituţie care se bazează pe conştiinţa Ortodoxiei, o Constituţie mai presus de om.

Noi nu avem nevoie de sisteme de control – de acte de identitate electronice, de cărţi de identitate, de carnete de conducere electronice, ş.a.m.d. Controlul nostru este Adevărul şi Dreptatea cu care ne-am născut din liberul arbitru cu care ne-a creat bunul Dumnezeu. Cine vrea poate să-şi construiască viaţa cum doreşte: să-şi pună fluturi în vârful nasului, bicicletă la ureche sau să strige pe străzile Bucureştiului: “Vrem incest! Vrem uciderea pruncilor! Vrem homosexualitate! Vrem să avem cipuri!”. Noi credem că fiecare poate să-şi păstreze conştiinţa fără să atace caracterul neamului românesc.

Domnilor senatori,

Dumneavostră reprezentaţi ţara şi neamul – trecutul, prezentul şi viitorul. Domniile voastre trebuie să vă orientaţi spre cei care au stat înainte pe locurile pe care staţi acum: spre Ştefan cel Mare şi Sfânt, spre Matei Basarab, spre Vasile Lupu, spre Mihai Viteazul, spre Vlad Ţepeş.

Domnilor senatori,

Dacă nu se ia o hotărâre conform vederilor şi aspiraţiilor noastre româneşti şi ortodoxe, vom avea de suferit nu numai aici şi acum, ci şi dincolo în veşnicie. Domniile voastre reprezentaţi Ortodoxia şi neamul nostru; ca urmare, ştim că nu vă este uşor a delibera propuneri şi decizii care să vatăme viitorul copiilor noştri.

Noi ne rugăm cu toţii în mănăstiri pentru sănătatea, liniştea şi bunăstarea familiilor dumneavoastră. Ne rugăm ca Dumnezeu să vă lumineze inimile şi minţile în acest moment crucial. Ne rugăm ca tot darul desăvîrşit, de Sus, să fie de le Părintele Luminii.

Dumnezeu să vă binecuvânteze şi să vă lumineze în Hristos Domnul nostru.

Amin!

Arhimandrit Iustin Pârvu,
stareţul Mănăstirii Petru Vodă
15 martie 2009

24 Responses to Adresarea Părintelui Iustin către senatorii români

 1. ILIE spune:

  Da Doamne!

 2. ILIE spune:

  Parinte Savatie!

  As dori sa va intreb: veti tine conferinte in acest post si in ce orase?

  Multumesc frumos!
  Doamne ajuta!

 3. teo spune:

  unul vorbeste in Duh, altii nu inteleg in trup…

 4. umbra spune:

  legea a trecut de senat si o sa treaca si la camera deputatilor,sunt sigur.trebuie sa ne obisnuim cu idea ca institutiile statului vor merge inainte pana la capat cu aceasta lege a biometriei,urmand”trendul”international.

 5. Lacustra spune:

  Dupa parera mea Pr.Iustin este unul dintre cei mai mari duhovnici Romani pe care ii avem ,este un adevarat marturisitor si parinte al acestui neam ortodox. Fiecare cuvant pe care il marturiseste trebuie intiparit memorat ,deoarece sunt cuvinte atent alese ,dupa multa rugaciune.Si sa nu credem ca suntem mai destepti ,si ca lasa ca poate va trece ,poate nu e asa grav …Daca Pr. Iustin spune ceva ,atunci asa este fara indoiala.Si este chiar o prostie de a nega ca trecutul profunt ortodox al romanilor (invocand ca de fapt trecutul nostru este conturat de nustiu care alte valori decat cele ortodoxe) ,asta suntem si sa speram ca asa vom si ramane , de fapt sper la o trezire ortodoxa internationala a tuturor tarilor.Domane ajuta!

 6. eugenia spune:

  Doaamne,Doamne,…Parintele Iustin vorbeste cu sufletul si cuvintele sale pentru a fi intelese trebuie sa fie receptate nu doar cu urechile,nu doar cu intelectul, ci si cu inima, cu dumnezeirea coborata in trup la Sfantul Botez. Mie imi vine a plange citind cuvintele Parintelui si ii sarut mana cu care ne mangaie tristetile.

 7. real nemo spune:

  …si bland cuvantand se auzi o voce, si ea le vorbea pre limba unui bland si cuviincios adevar. Si undeva in adancurile mintii lor zarira ceva ca o sulita de soare printre nouri intunecati. Si-si zarira intr-o strafulgerare, ei, dregatorii de rang inalt, maretia lor de o bicisnica micime. Dureros de firava. Cativa se cutremurara realizand ca votul din ziua aceea – undeva, intre o tigara si o cafea la bufet – urma sa aiba o dimensiune cosmica. Ceva cu miasma de sfarsit.
  … acele cuvinte ale smeritului batran luptator rezonau in mod ciudat cu propriile lor vise demult ingropate in zgura unui pragmatic, necrutator cotidian…
  Le zaresc si lor -Acelora-chipul si ma frapeaza unitatea expresiei faciale. Spranceana ridicata atotcunoscator ,fraza decupata in sentinte-bisturiu, burta-participatoare punctand si ea dialogul-monolog prin sumetiri bombate… Limbajul acela lemnos si sofistic si privirea terna care-nu-se-poate-focaliza.. ,,Televiziunea? Parerea mea si votul meu: pentru, fara discutii!…Tehnica este viitorul!Cine sunt cei ce se opun marsului biruitor al tehnologiei?! Ah, niste bieti incuiati, hm, hm…”

 8. Ioan spune:

  Parintele Iustin este un colos d.p.d.v duhovnicesc insa ma tem ca uneori vorbim prea mult despre infailibilitatea papala in timp ce de cateva zeci de ani avem multe alte „infailibilitati duhovnicesti” .

 9. iulica spune:

  Iti dau dreptate parinte Iustin.Sint la conducere oameni neputinciosi pentru ca fiind corupti sint sabotati de adversarii lor si din cauza asta toata zbantzuiala asta politica fara sens.

 10. Prorociri despre Romania – Parintele Arsenie

  Odată mi-a zis că, într-o noapte, către ziuă,
  ne vor ocupa trei ţări: Ungaria, Bulgaria şi Rusia.

  * Spunea odată cineva: „Părinte, Ceauşescu strică bisericile”. „Nu el, mă, ci păcatele omenirii“ – i-a răspuns Părintele. (Maria Matronea, Sibiu)

  * Odată, la Drăgănescu, am stat de vorbă cu Părintele Arsenie în biserică şi când să ies către poartă, cam pe lângă fântână, Părintele s-a oprit în faţa mea şi mi-a zis: „Măi, hai să-ţi spun ţie ceva, că sţiu că tu nu mă spui la nimeni”. Şi continuă: „Hai, să-ţi spun cum se va descotorosi România de comunism. Toate celelalte ţări comuniste vor face paşnic trecerea de putere de la comunism la capitalism – ca şi când dai cămaşa de pe tine şi iei altă cămaşă – numai România va face trecerea prin vărsare de sânge şi vor muri mulţi”. L-am întrebat pe Părintele dacă voi muri şi eu. Atunci, sfinţia sa s-a aşezat către Răsărit, cu mâinile împreunate, ca şi când s-ar fi rugat (nu cum fac preoţii, cu mâinile în sus). A stat aşa, cu faţa către cer, vreo 15 minute. Mi-a spus, apoi, că nu voi muri la revoluţie, dar că „ăsta” va muri în ziua de Crăciun. L-am întrebat: „Care ăsta?”. „Ăsta, mă, care ziceţi voi că nu vi-l mai schimbă Dumnezeu”. Am întrebat încet: „Ceauşescu, Părinte?”. Dânsul mi-­a zis: „Da, mă, ăsta. Şi voi muri şi eu, cu vreo 3 săptămâni înaintea lui”. (Biliboacă Matei, Săvăstreni)

  * Un cumnat, Ovidiu, a fost închis, pe vremea lui Ceauşescu, pentru trecerea frauduloasă a graniţei. Am fost cu sora mea, Nela, la Părintele Arsenie ca să-i spunem. Părintele ne-a zis: „Să-i pară bine că n-a fost puşcat“. Apoi s-a întors către lume şi a zis: „Măi, să ştiţi că mulţi vor pleca din ţară, dar puţini se vor întoarce. Va veni vremea când ar dori să se întoarcă şi n-or mai putea, căci România va fi înconjurată de flăcări”. Părintele nu prea era de acord să-ţi părăseşti ţara.

  Înainte de revoluţia din 1989 Părintele ne-a spus că miroase a praf de puşcă şi aşa a fost. Ne-a mai spus că o să ne pască un mare cutremur şi blocurile din Bucureşti vor ajunge ca şi cutiile de chibrituri.

  Părintele Arsenie a fost şi rămâne în inimile noastre ca un sfânt. Acum mergem la mormântul Părintelui Arsenie şi ne rugăm acolo şi de câte ori îl chemăm în rugăciune, el ne ajută şi ne ocroteşte. (Viorica Farcaş, 48 ani, Voila)

  * Odată mi-a zis că, într-o noapte, către ziuă, ne vor ocupa trei ţări: Ungaria, Bulgaria şi Rusia. Atunci eu am zis: „Ungurii or să ne ocupe pe noi?”, iar el mi-a spus: „Şi pe cei ce ne vor ocupa va veni ploaie de foc”. (Chiş Aurelia, 93 ani, com. Boiu, jud. Mureş)

  * Mi-a spus odată Părintele: „Bucureştiul are să, fie al doilea Ierusalim (după cele spuse în continuare nu rezultă că acest lucru este neapărat bun, căci poate fi Ierusalimul – oraş sfânt, dar poate fi şi Ierusalimul în care nu mai rămâne „piatră peste piatră”! ). Să nu vă .fie frică, căci Ţara Făgăraşului este păzită de Maica Domnului. Stă Maica Domnului în coate şi genunchi şi se roagă pentru Ţara Făgăraşului”. Iar eu i-am spus: „Vai, Doamne, cum să fim noi aşa de vrednici, noi – nişte păcătoşi, ca să stea Maica Domnului în genunchi să se roage pentru noi!?”. Şi mi-a răspuns: „Ascultă aici, Silvia, la voi e mănăstire la Sâmbăta, se face mănăstire la Bucium, se face la Berivoi, se face la Dejani şi se mai face una… Deasupra la munţii voştri veţi vedea o stea cu coadă. Când o veţi vedea se va întâmpla ceva [atunci a început revoluţia]. Şi tot în Munţii Făgăraşului se va arăta o cruce de stele, iar atunci va mai fi ceva: un eveniment mare. (Toacşe Silvia, Copăcel)

  * „Ne-a mărturisit că nu va mai dura mult timp şi va pleca spre Împărăţia Tatălui Ceresc, dar că va părăsi această lume datorită unui complot mişelesc, al cărui scop va fi acela de a-1 otrăvi. Totuşi, el nu va împiedica aceasta, deoarece atunci misiunea lui spirituală pe pământ va fi deja terminată. Apoi a scos dintr-un cufăr o carte groasă şi foarte uzată, scrisă în greaca veche, care provenea de la sfinţii creştini de la Muntele Athos. „În ea – ne-a spus părintele Arsenie – se găseşte descrierea hidrei cu răsuflarea otrăvitoare, care va urmări prin toate mijloacele să împiedice lumina şi voinţa dumnezeiască… Veţi vedea şi veţi înţelege spurcăciunea peste tot în jurul vostru: la serviciu, în magazine, în instituţiile statului, în conducerea lui şi mai ales în politică. Din nefericire, ea va intra pe furiş chiar şi în sânul Bisericii, murdărind unele suflete de aici. Aproape că oamenii îşi vor pierde speranţa. Doar cei care îşi vor păstra credinţa adevărată vor fi salvaţi şi mare va fi atunci Slava lui Dumnezeu peste ei”.

  Apoi, părintele Arsenie a dezvoltat subiectul şi a spus ca această „lucrare diavolească” nu este ceva ce a apărut în vremurile noastre, ci ea durează din antichitate, de mii de ani, pregătind încetul cu încetul terenul pentru lupta finală care se apropie. Planul „lucrării diavoleşti” este minuţios şi, prin puterea banilor şi a viciilor, între care minciuna, prefăcătoria, intriga şi omorul sunt cele mai importante, cei care o săvârşesc au ajuns destul de aproape de ţelul lor principal, care este controlul şi dominarea întregii lumi… Aici, însă, părintele a făcut o afirmaţie neaşteptată, care a avut darul să ne şocheze într-o oarecare măsură. El a spus că, în mod paradoxal şi într-un interval de timp scurt, atenţia lumii se va concentra asupra ţării noastre, datorită schimbărilor extraordinare care vor avea loc şi a semnelor specifice care vor depăşi cu mult puterea limitată de înţelegere a cunoaşterii materialiste”. (Radu Cinamar- Viitor cu cap de mort – în culisele puterii, Editura Daksha)

  * Mi-a mai povestit cineva că Părintele s-a rugat insistent la Dumnezeu pentru americani, să nu-i pedepsească, să-i ierte că şi ei sunt creaţia Lui şi să aibă milă de ei. Şi 1-a dus Dumnezeu pe Părintele Arsenie să vadă ce e pe acolo – prin America – şi a zis Părintele: „Da, Doamne, sunt vrednici de pierzare”. Cum l-a dus? Nu ştiu. Nu cred că l-a dus cu trupul L-a dus cu duhul. Ca urmare a ceea ce a văzut cu duhul, Părintele a pictat la Drăgănescu, deasupra scenei Învierii, mai multe clădiri moderne (turn) în flăcări, reprezentare care ar putea fi profetică (vezi cele două turnuri din „11 septembrie”).

  Prea Sfinţitul Daniil, la înmormântarea PărinteluiArsenie, a spus că ar fi zis Părintele Arsenie aşa: „Vor veni necazuri mai mari decât Munţii Făgăraşului”. Ne-om duce la munţii Făgăraşului şi la dealul Prislopului să se prăvălească peste noi că nu mai putem rezista («Atunci vor începe să spună munţilor: Cădeţi peste noi!, şi dealurilor: Acoperiţi-ne!» – Lc.23, 30). Şi ne-om duce la morminte să iasă afară şi să intrăm noi de vii că nu mai putem rezista.

  * Părintele a iubit mult Munţii Făgăraşului; venea mereu pe la cabana Podragul şi pe la Turnuri. Spunea Părintele: „Munţii Făgărusului şi dealurile Prislopului vă vor acoperi pe voi”.

  Părintele a fost şi este un sfânt între noi. O femeie i-a spus: „Părinte, când o fi la judecată, să ne treci cu grămada”. Părintele a zis zâmbind: „ N-ai spus rău, măi”. A trecut de multe ori pe la noi prin sat. Unii îl cunoşteau, alţii nu-1 cunoşteau, dar Părintele spunea: „Oamenii la voi sunt cam răi, dar totuşi, fac milostenie multă şi asta îi ajută”. (Olimpia Fuciu, Ucea de Sus)

  * Eram cu Părintele Arsenie şi 1-am întrebat: „Ce să facem Părinte, că acum este foarte rău”. Părintele zice: „Va veni şi mai rău”. Zic: „Parcă toate sunt otrăvite. Nici nu ne mai vine să mâncăm”. „Mă, face-ţi semnul sfintei cruci pe tot ce mâncaţi: apă, ceai, cafea, prăjitură, fructe, băutură, mâncare, pâine. De ar fi dat chiar şi cu otravă, Sfânta Cruce anulează tot ce este otrăvit”. (Maria Matronea, Sibiu)

  * Zicea Părintele Arsenie, parcă pentru toţi românii: „Îmi pare rău de voi că sunteţi slăbiţi în credinţă. Veţi cădea din cauza fricii. Frica-i de la diavol; nu vă fie frică pentru a vă salva sufletele. Vor veni vremuri foarte grele, dar toate sunt îngăduite de Dumnezeu, Care este tovarăşul de drum al fiecăruia, de la naştere până la moarte. Vor cădea şi cei aleşi. Îmi pare rău că sunteţi cei pe urmă. Vă vor cerne. Vor pune impozite, taxe şi alte îngrădiri. Vor lua totul!” (Sora Septimia Măniş, 81 ani, Codlea)

  * Făceam serviciul în Braşov, la uzina Astra. Odată a venit Părintele Arsenie la biserica Blumena (Biserica Sfântului Nicolae din Schei), unde a participat la slujbă. Atunci a spus: „Trebuie să ne întărim spiritualiceşte, că altfel viaţa noastră este moartă, chiar dacă ne merge numele că trăim. Luaţi exemplu de la Ştefan cel Mare, care cu o mână de oameni întăriţi spiritualiceşte, ţinea pe tătari la Nistru şi pe turci la Dunăre”. (Nicolae Streza, 84 ani, Făgăraş)

  Îmi spunea părintele Bunescu că Părintele Arsenie se ducea în miez de noapte la biserică, îngenunchea în întuneric lângă masa sfântului altar şi două-trei ore se ruga pentru poporul român. (Pr. Bunea Victor, Sibiu)2

 11. Ovidiu spune:

  Parinte arhimandrit, bunul Dumnezeu sa va tina cat mai mult printre noi! Sunteti o Lumina binecuvantata in vietile noastre intunecate! Doamne ajuta sa reusiti sa-i „miscati” dumneavostra pe cei nesimtitori!

 12. Arsenie spune:

  Nu vreau sa par nepoliticos,dar subtilitatile parintelui Iustin nu stiu daca vor atinge coarda sensibila a alesilor, care nu inteleg subtilitatea. Lor trebuie sa le vorbesti pe limba lor, altfel esti catalogat ca unul ramas in urma, care ar trebui updatat.

 13. adriana spune:

  @ioan,
  nu stiu daca importanta e infailibilitatea cu care credinciosii par a gratula pe unii dintre duhovnicii nostri, cel putin in cazul de fata.parintele iustin nu da directive de mantuire, directive spirituale, nu se considera prin mesajul acesta, ca si prin celelalte de pana acum, o autoritate de netagaduit, in genul rabinilor care indeamna la ”atitudini decise” impotriva palestinienilor, si care sunt considerati auroritati spirutuale de nestramutat.nu face decat sa atraga atentia modest si hotarat, ca lucrurile iau o turnura nefasta.nu pentru ca e ”infailibil duhovniceste” e luat in seama, ci pentru ca exprima o opinie decisa, NEINTERESATA, lucida, de bun simt,asupra uneui subiect fata de care are mari, foarte mari reticente, si o armata intreaga de oameni politici, cel putin in afara.

 14. Mirela spune:

  Parintele Iustin Parvu – Acceptare cipului este caderea in pacatul impotriva Duhului Sfant

  http://apologeticum.wordpress.com/

 15. Ioan spune:

  Adriana ,

  Pr.Iustin vorbeste din convingere . Imi pare un om integru din multe puncte de vedere . Da-mi voie insa sa consider TEOLEGUMENA ceea ce spune despre Apocalipsa . Am acest drept nu pt. ca oi fi vreun crestin mai cu mot ci in virtutea faptului ca exista in lunga Traditie a Bisericii oameni care au beneficiat de aceasta sintagma . Si acei oameni erau MARI TEOLOGI . Vrem nu vrem teologia nu se invata PE SARITE .

  Ma doare sufletul cand vad la ce s-a ajuns . Parca am fi la Ierusalim in care cele 2 grupuri „prietene” isi impart pumni , lejer , fara remuscari . Crestini autentici evident . Or fi catolici ? Este o constanta in istoria rasaritenilor „lupta” , „separatia” ? Nu pot spune cu certitudine deoarece nu am studiat problema atat de bine . Pluralismul nu poate fi niciodata infailibil . Poate de aceea institutia papala are mult mai putine gafe pe linia parerilor „cntrare” .

  P.S Mi-ar placea sa faci efortul de a scrie cu litera mare dupa punct si cu o pauza pt. a se delimita mai bine cuvintele . Si eu faceam inainte la fel . Graba mare …lipsa de timp…insa…daca se poate…ar fi ideal . Cu pretuire !

 16. Ionut C. spune:

  @ angi sau angelica
  Tu ai citit cartea lui Radu Cinamar din care ai desprins una din „profetiile” de mai sus? Ca sa vezi ce aberatii sunt in cartea aceea unde Parintele Arsenie e folosit pe post de momeala pentru ortodocsii superstitiosi ca sa creada in noile ” miscari de renastere spirituala ” care se vor petrece in Romania, in civilizatii foarte avansate care au construit campuri energetice in Muntii Bucegi pe care vor masonii sa puna mana , in oameni cu puteri supranaturale care erau apreciati in aceiasi masura si de Parintele Arsenie si de marii guru orientali , lista continua mai departe. Ei bine eu nu iti recomand cartea aceasta deloc , iar amestecul acesta de profetii , tot ce se poate ca celelalte profetii sa fie adevarate , cu aceste minciuni din acea carte ar fi pe gustul Diaconului Ionut sa acuze pe fratii oertodocsi de pe alte bloguri unde au mai aparut aceleasi profetii amestecate cu cele din aceasta carte ( razboitrucuvant ) de influente yoghine in credinta lor. Stiu ca tu ai dat un copy paste aici fara sa verifici sursa , dar cineva la inceput a mixat aceste prorocii cred eu din rea vointa , pentru a putea rade de superstitiile noastre sau de necunostinta noastra sau aici se vede cum muscam momeala fara sa ne intrebam cine ne pescuieste.
  Doamne ajuta!

 17. Ioan spune:

  Ionut C ,

  Te-as intreba daca poti sa faci o critica pertinenta a acelui articol . Sa vezi partile rele e una . Dar partile bune , corecte poti sa le vezi si sa le comentezi ? Esenta cred ca este vizibila pt. toata lumea ? Tu vezi acea esenta ? Introducere , cuprins , incheiere . cum vezi partea centrala a tezei ? Care crezi ca este partea centrala ? Numai binecuvantari !

  P.S Intotdeauna mi-a placut obiectivitatea . Nu am dat niciodata inapoi de la ACEST principiu . Evident , IN MOD INTENTIONAT nu am facut niciodata omisiuni care sa-mi serveasca drept argument . Nu sunt un geniu sa le stiu pe toate . Dar nu-mi place nici OMISIUNEA argumentelor CU BUNA STIINTA .

 18. Florin spune:

  Vorbim si dam povete ca doar atat stim sa facem… La fapte suntem nuli si din aceasta cauza ne meritam soarta. Ne mandrim cu o istorie, dar nu avem ce arata copiilor si nepotilor nostri. Romania este condusa de romani si asta ne este firea. Neputinciosi si lenesi ne pierdem in amanunte si ne intoarcem catre Dumnezeu atunci cand suntem depasiti de realitate. Suntem doar niste bieti gainari si ne place asta. Asa ca vom trai, asa cum am facut-o si pana acum, cu capul plecat… ca doar e o vorba romaneasca ce spune „capul plecat sabia nu il taie” si vom inghiti in sec atunci cand nu vom avea ce pune pe masa copiilor, dar macar suntem „saraci si curati”. Au murit oameni de-alungul istoriei pentru ca noi sa ne batem joc de tot ceea ce au reusit sa faca… Avem o istorie mareata, avem un prezent mizer, si ne-am distrus deja viitorul!

 19. Ionut C. spune:

  Care articol frate Ioane ? Fii si tu mai explicit cand pui intrebari . Eu am facut critica articolului de mai sus care a aparut si pe alte bloguri si anume conentariul de l @ Angelina care are mixat in el profetii adevarate cu minciuni dintr-o carte care nu are nimic de a face cu ortodoxia nici macar cu crestinismul ceea ce ar da apa la moara celor care arata cu degetul inspre legaturile unor ortodocsi cu esoteria . In rest sper numai sanatate , nu te binecuvantez ca nu sunt preot ca si tine, spor la visele filo-catolice si pro-occidentale in continuare , eu traiesc in occident si chiar nu inteleg la ce visezi tu cand aici totul e mort sau bolnav din punct de vedere spiritual , cand protestantii care sincer radacinile autentice ale crestinismului ajung ortodocsi , cand exact aceleasi murdarii de care vorbesti ca se intmpla in Romania se intampla si in occident poate chiar mai mari numai ca aici televiziunile nu mai au ce demoniza cu televizorul , si ascund adevarata fata a lumii occidentale. Cand occidentalii cauta ortodoxia , ortodoxia fiind in SUA religia care procentual are cel mai mare ritm de crestere , nu vad jocul ecumenist din partea ortodocsilor decat unul de interes material , insa jocul e unul gresit pentru ca occdentalii sinceri sunt scarbiti de raceala duhovniceasca atat a catolicismului cat si a protestantismului si atunci cand desopera ortodoxia nu prea stau pe ganduri , cunosc exemple cate doresti , asa cei care astazi joaca jocul ecumenismului vor cadea in groapa care si-o sapa singuri. Numai sanatate Ioane .

 20. Ioan spune:

  Ionut C ,

  Am cerzut ca vorbesti despre articolul diaconului Ionut Dumitru . Este o greseala a mea . Imi pare rau ca desi esti un om civilizat si cult nu ai vazut faptul ca nu am zis : Dumnezeu sa te binecuvanteze ! ci am spus : Numai binecuvantari ! Seamana dar nu rasare : ) Oricum nu este atat de important . Vis-a-vis de globalizare te increzi prea mult in ceea ce spui uitand ca avem democratie de 20 de ani si cerdinta in procente este 4 % ? Poti vedea daca datele mele sunt corecte ? Poti vedea o intreaga generatie de tineri veinnd din urma ? In Romania , nu in Occident ? sunt multe de discutat insa a vorbi despre alte lucruri decat despre ortodoxie nu te „condamna” automat la filo-catolicism ? In treacat fie spus si tu esti catolic . CAci la Crez spui Una Sfanta Catolica ( Sobornicesc este termenul rusesc echivalent pt. catolic ) si Apostolica Biserica . Daca imi spuneai ca sunt catolic de rit latin poate ma simteam ciudat pt. ca nu sunt . Si eu am folosit ani de zile termenii „alandala” . Nu e ok . Si o mai fac si acum. Pr. Savatie aducandu-mi aminte de Aristotel intr-o discutie despre categorii daca nu ma insel imi sesiza inconsecventele . Servus !

 21. Ionut C. spune:

  Multumesc pentru corectare frate Ioan , da fac parte din Una Biserica catolica ( soborniceasca si apostoleasca . Daca tot esti asa strict cu mine de ce nu mergi si la papa sa-i spui sa nu mai foloseasca numele de catolic atunci cand vorbeste de biserica lui pentru ca numai Biserica lui Hristos are dreptul sa se numeasca catolica . In rest care e generatia din occident care vine din urma ca imi scapa ? Dupa 50 de ani de comunism si 20 de ani de epurare a valorilor crestine din sufletele romanilor prin bombardarea lui cu cultura post-moderna puternic anti-crestina nascuta in mintile in deriva a occidentalilor 4 % de drept-credinciosi traitori este un miracol frate Ioane. Dar cum trairea si duhovnicia nu o putem masura cu metrul eu zic ca stam mult mai bine decat in statistici . Servus tie Ioane si iertare celorlalti pentru aceste contradictii bi-ionice. 🙂

 22. Doamne Ajuta,

  Ptr d-l Ionut C

  Da asa este, am dat paste aici acest articol, dar din acest articol( si nu numai ) minunile parintelui Arsenie Boca sunt nemaipomenite.Desi eu nu cred in superstitii, horoscoape si alte lucrari diavolesti. Insa, daca ceva sa strecurat in acest articol, pus de altcineva de rea credinta ,eu imi cer iertare…dar eu am convingerea ca Parintele Arsenie a fost un parinte BUN. Iar ce-i cu Adevarat la Dumnezeu bun(referitor la parintii nostrii unii chiar sfinti) la noi poate fii interpretat in fel si chip…..Bunul Dumnezeu sa ne lumineze pe toti .Amin.

 23. Ionut C. spune:

  Pentru doamna Angelina
  Eu nu am spus ca Parintele Arsenie nu ar fi fost bun , eu cred ca a fost unul din marii Sfinti ai secolului trecut. Problema este ca minciunile din acea carte s-au strecurat printre adevarurile din marturiile oamenilor. Asta poate sminti pe unii, iar pe altii le va da apa la moara ca sa ne numeasca : yoghini , habotnici, ezoteristi , superstitiosi si superficiali nu ca nu am avea nevoie ca cineva sa ne puna cenusa in cap , ca e si post si mai avem nevoie de cineva sa ne mai dea din luciu jos.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: