Purtătorul de cuvînt al BOR are 666 în numărul de telefon mobil

PATRIARH - EXTERNARE

După şedinţa Sinodului BOR din 25 februarie 2009, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române, preotul Constantin Stoica, a făcut mai multe declaraţii la Realitatea TV, din care mai aflăm, pe lîngă alte ghiduşii, şi faptul că Sinodul a emis o hotărîre fără o dezbatere prealabilă. Abia după şedinţă, reprezentanţii Parlamentului au solicitat Patriarhiei să-şi trimită reprezentanţii pentru o dezbatere în comisia parlamentară. Această dezvăluire, făcută de purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române, pusă alături de faptul absenţei de la şedinţa Sinodului a unuia dintre cei cinci mitropoliţi ai BOR, ÎPS Bartolomeu (absenţă nedeclarată oficial, deoarece s-a declarat unanimitatea votului sinodalilor) ridică semne de întrebare în ceea ce priveşte seriozitatea acţiunilor Sinodului BOR în acest caz.

Iată cîteva mostre despre cum trebuie să vorbească un purtător de cuvînt al unei Patriarhii:

„Există această posibilitate, printr-un amendament la lege, ca pe lîngă situaţiile de urgenţă pe care le prevede legea să fie incluse şi cei care din motive de conştiinţă sau din motive religioase nu doresc acest paşaport”.

„Se poate elibera un paşaport temporar pe şase luni […] Şi atunci nu mai există pentru persoana respectivă, să spunem, obsesia sau ispita, legată de acest paşaport biometric”.

„Acest număr [666] este menţionat în Apocalipsă, dar el este un număr ca oricare altul. Nu înseamnă că dacă vedem 666 scris undeva pe un gard, trebuie să avem o problemă cu acest număr. Avem în numerele de telefon mobil aceste numere”.

„Reprezentanţii Parlamentului chiar au făcut o solicitare Patriarhiei Române pentru a trimite nişte reprezentanţi pentru o discuţie în cadrul comisiei. Am primit această solicitare în cursul acestei dimineţi”.

„Deja, împreună cu unul dintre colegii mei, am zis să fim printre primii care ne facem paşapoarte biometrice!”

91 Responses to Purtătorul de cuvînt al BOR are 666 în numărul de telefon mobil

 1. Lacustra spune:

  Blagosloviti Parinte,

  Parerea mea este ca oricum se va introduce pasaportul biometric, problema este daca se va dori sa se acorde o alternativa celor care nu-l vor.Chiar daca vom avea alternativa la pasaportul biometric ,problema este ce va fi dupa aceea, adica societatea va fi impartita in 2 ,iar cei ce nu vor accepta pasaportul cum vor fi priviti???Si ce curse li se vor intinde???
  Cu siguranta cred ca nu trebuie acceptat pasaportul biometric ,dar oare vom avea puterea de al refuza si de a lupta impotriva manipularii???
  Doamne ajuta!

  P.S.:Parinte ,as vrea sa va zic daca e posibil cand accesez un link de pe acest site cu trimitere catre altul ,sa se deschida in alta fereastra ,nu in aceeasi
  din care acceasam.
  Va multumesc!

 2. savatie spune:

  Lacustra,

  alternativa pentru paşaport este ca şi alternativa pentru bani. Cînd apare o noua bancnotă, cea veche mai circulă o vreme, după care îşi pierde valoarea. Aşa-zisa alternativă este o minciună care este invocată cu bună ştiinţă.

  PS: În rest, sînt de acord. Vom avea cu toţii acte cu cipuri, transformîndu-ne din oameni liberi în deţinuţi ai unei închisori universale. Există o informaţie potrivit căreia România a adoptat un act normativ prin care deţinuţii pot fi „eliberaţi” cu condiţia să li se pună o brăţară cu cip la mînă, fapt neaplicat deoarece nu există fondurile necesare pentru procurarea tehnologiei. Diferenţa dintre o brăţară cu cip şi un paşaport cu cip este doar de formă: brăţara se poartă la mînă, iar paşaportul în buzunar.

 3. ion spune:

  Nu cred sa existe in Istoria Bisericii Universale o hatarare de sinod care sa se justifice printr-un slogan. Nu poti sa spui nicidecum „pasaportul este un drept si nu o obligatie” invocand iluminarea Duhului Sfant.
  Comportamentul purtatorului de cuvant a viciat si mai mult mesajul sinodului prin afirmatiile despre propriile intentii. Nu cred ca o vreo institutie serioasa ar ingadui un astfel de comportament complet lipsit de „profesionalism”

 4. Melania spune:

  Doamne ajuta!
  Acest om parca ar fi iedul cel mare din „Capra cu trei iezi”. Oricum, cred ca este pastrat in aceasta pozitie in mod interesat.
  Domnul sa ne lumineze si sa ne ierte pe toti! Ceea ce se intampla acum este consecinta pacatelor strigatoare la cer care se savarsesc in intreaga lume si carora noi le-am deschis portile fara nicio rezerva ba, parca si cu complexe de inferioritate pentru cumintenia noastra de pana ceva vreme in urma. Nu mai vrem sa vedem pacat in nimic, nici in avort, nici in desfranare, toti ne cautam scuze „binecuvantate” pentru a ne astupa constiinta care nu ne lasa sa traim comozi in pacate. Doamne fereste, cum sa faci un copil daca nu ai casa, cum sa ai mai mult de un copil ca nu poti sa-i oferi conditii, cum sa te casatoresti fara sa probezi daca functioneaza perechea, ca tot suntem tehnicizati cu totul acum…. Cine va trezi constiinta adormita a acestui neam si a intregii lumi???
  Doamne mila ai de noi si trimite pastori buni oilor Tale!

 5. xenia spune:

  Parinte Savatie,am citit undeva ca Sf.IOAN IACOB pe preotii pe care ii stia masoni nu ii pomenea la proscomidie;dar ei erau preotii pt lume dar pt el nu erau.sa ne rugam sa se salveze poporul ortodox ;clerul oricum se chinuie sa darame Biserica LUI HRISTOS de 2000 de ani si tot n a reusit.

 6. catalin spune:

  Eu imi explic asta prin faptul ca asa se intampla atunci cand clericul e prea „citit”. Din pacate invatatura lumeasca nu lasa loc in inimile si mintea noastra si Celui ce le-a facut. Nu vreau sa spun ca stiinta de carte e rea ,Doamne fereste ….vreau sa spun ca in trecut oamenii stiau putine dar simteau si vedeau multe, azi paradoxal stim multe dar suntem orbi si impietriti .

 7. Mihailescu Daniel spune:

  Buna ziua, in primul rau nimeni nu ne poate lua sufletul nici macar Satana, ne pot lua libertatea, ne pot lua banii, de pot da afara de la servici, ne bot baga in inchisori, ne pot schingiui, ne pot batjocorii dar nu ne pot lua sufletul, este singurul lucru pe care nu ni-l pot lua.
  Asadar fie ca vor sau nu, nu pot sa fie stapani peste noi.
  Doamne ajuta pe cei care ne conduc, da-le intelepciune si pace in ceea ce vor face, ajuta-i ca sa ne ajute.

 8. andy spune:

  Nici macar ortodoxul Dan Puric, cel care vede conspiratii si la el in debara, nu s-a pronuntat impotriva acestor pasapoarte.

 9. Acest „Preot”, probabiul mijlocitor intre om si Satana (dupa etimologia si ontologia cuvantului „preot” si aplicat pentru acest caz particular)ar trebui demis!!! Cum mai poate fi el purtatorul de cuvant al Patriarhiei Ortodoxe Romane?

 10. Un roman ortodox spune:

  Fratilor, problema nu e neaparat a pasaportului – care orcum ingradeste libertatea – care are un cip simplu. Problema mare e a buletinului electronic si a implantarii cipului in corp. Nu cred ca sinodul nu a fost informat – decat numai daca nu a vrut. Daca voia, il intrbau pe par. Mihai Valica de la Iasi. Odata cu aceasta hotarare sinodul ne trimite in ilegalitate. Inchipuiti- va ca acum preotii nu mai pot vorbi despre cip (si nici in manastiri) pt. ca se incalca hotararea sinodului. Nu? Ca sa mearga pana la capat, dupa cum spunea si stoica, episcopii o sa faca ordine la ei in ograda. Ghici cine o sa fie cei vizati? Cei anti-cip. Va trebui sa treaca la mijloace ,, lumesti”- bagatul pumnului in gura. Logic ar fi ca cei care nu sustin hotararea sa fie caterisiti. Inchipuiti- va ca par. Iustin si par. Arsenie sa fie caterisiti de cei care fac parte din sinod. Ar fi instare. Vanzarea merge pana la capat. Iuda a facut toata treaba acum 2000 de ani. De ce nu si urmasii lui de azi? Cinste Inaltului Anania care nu a fost partas – inca odata – faradelegii.

 11. andy spune:

  Sinodul nu avea ce sa discute ACUM despre buletinele cu cip, pentru ca nu era pe lista de subiecte, nu intra in actualitatea bisercii in momentul de fata. Fiecare problema la timpul ei, restul sunt speculatii. BOR este o institutie mult prea serioasa pentru a se cobora la discutii ipotetice.

 12. teodora spune:

  Tocmai am citit epistola dureroasa a cuviosului Paisie Aghioritul ,cu privire la ce facuse Athenagora,si ma gandeam:cat discernamant avea parintele ( care de altfel il stiu ca e mijlocitor si de acolo…non-stop)si apoi citind ce a-ti scris sfintia voastra m-am amuzat teribil…
  Si apoi,gandindu-ma la triunghiul parintilor nostri binecuvantati;Arsenie,Adrian,Iustin si Nicodim ( schiarhimandritul,cel smerit si necunoscut de multi)ma gandesc si la parintele Savatie care il vad asa cum il vad eu,si care nadajduiesc sa va tina Dumnezeu in sanatate si cele de folos pana la sfarsit!

 13. vladp9 spune:

  L-am auzit si eu zicand pe Realitatea ca acest numar este un numar ca oricare altul, ca nu exista argument teologic pentru a fi considerat altfel decat celelalte numere. Cuvinte din gura unui preot, pentru care Apocalipsa (chiar daca asupra ei planeaza unele incertitudini ce tin doar de cercetarea istorica, totusi este carte canonica!!!, deci cu nimic mai prejos decat Evangheliile), cartea Apocalipsei, asadar, si ce se afla in ea nu reprezinta un argument teologic. Cu tristete va spun… acest preot-interfata ne da masura adevarata a Patriarhului, oricat de diplomat reuseste acesta din urma sa fie si sa-si acopere actiunile si intentiile. Eu nadajduiam ca toate grele acuze aduse la investire sa fie cat de cat infirmate, dar se pare ca nu e loc de asa ceva, dimpotriva.

 14. Varvara spune:

  Multumim parinte pt. pozitia pe care o luati.Cat veti mai putea.Caci in curand vi se va pune pumnul in gura.Si atunci ce vom face?De unde mai luam sfaturi si curaj de a infrunta acest complot masonic?Poate cat mai traiesta avva Bartolomeu , o sa mai fie retineri din partea celor mari.Dupa aceea?Nu stiu.Dumnezeu sa ne lumineze sa luam hotararea cea buna.
  Oare sinodalii nostri nu s-au gandit ca urmeaZA SI BULETINELE, SI atunci , noi , cei care suntem
  ” habotnici”,ce vom face?Mai exista alternativa, asa”de urgenta”.Nu vedeti ca n-au nici un interes sa ne sprijine?

 15. costin spune:

  Cine are microfon si minte stricata,striga:”in unani-mitate”.M-am indoit de „unanimitatea” anuntata in comunicatul ofocial si iata ca nu m-am inselat. Unul, asemeni Dreptului Lot,ne-a mai ramas credibil, Mitropolitul Bartolomeu.Restul…?!
  Absenta IPS Bartolomeu de la sedinta spune TOTUL despre infailibilitatea cuvantului si a hotararii prea fericitului nostru.Asa ca nu ne vor mai surprinde cu nimic de acum inainte!”Ceea ce vrei sa faci,fa mai curand!”(In.13,27)

 16. Dan spune:

  Se exagereaza in privinta actelor biometrice. Deja devine tragi-comica situatia daca pentru un astfel de nimic ajungi sa te rafuiesti cu ierarhii ba chiar sa crezi ca „ei ne-au parasit” (desi nu prea ii am la evlavie din motive mult mai… lumesti… cred ca trairea pe trupurile si banii credinciosilor fara ca macar sa isi indeplineasca misiunea preoteasca asa cum se cuvine, taierea slujbelor, etc. e cel mai insemnat motiv al meu 🙂 ). „Motive religioase?”, si care ar fi acele motive religioase despre care se tot vorbeste pentru a fi impotriva acestor tipuri de pasapoarte? Eu chiar nu vad nici o problema religioasa in ele. Daca nu beau otrava nu e nevoie sa imi argumentez religios decizia, pur si simplu un om normal n-ar bea otrava, decat daca ar vrea sa moara.
  Ceea ce ma deranjeaza personal e ca pasaportul costa mai mult decat dublu fata de cel actual, iar in conditiile in care sa presupunem ca nu circuli prea mult afara (o data la vreo 5-6 ani, depinde cum iti permite buzunarul), esti nevoit sa suporti costul acestuia care nu este chiar atat de „neinsemnat” precum vor argumenta probabil unii, cel putin nu pentru omul sarac. Cu alte cuvinte arunci banii degeaba pentru o formalitate (nu pentru ceva care te-ar facilita pe tine practic – cum e de pilda cazul unei asigurari medicale pentru plecarea in strainatate, care isi are utilitate in cazul in care te imbolnavesti spre deosebire de orice fel de pasaport). Celelalte argumente ale mele cel putin nu vizeaza atat pasapoartele, cat motivul penibil invocat: siguranta cetateanului si lupta impotriva terorismului; ei bine, nu vreau sa fiu angrenat in aceasta lupta pentru ca nu am nimic cu teroristii (nu-i agreez dar nici nu sunt problema mea, poate a politicienilor 🙂 ), guvernantii lumii ar face bine sa-si asume responsabilitatea pentru terorism, caci in mare ei l-au creat sau amplificat (cum e cazul interventiilor americane in Orientul Mijlociu), nu sa se foloseasca de cetatenii lor ca scuturi pentru ca fundurile lor sa nu sufere de pe urma politicii pe care au promovat-o. Ca doar n-am auzit pana acum terorist sa bombardeze locuinta vreunui om sarac, sau de rand, neimplicat in politica, de regula ei vizeaza alte obiective (cum a fost WTC, Ambasadele americane sau occidentale sau a tarilor pe care vor sa se razbune, etc). Imi asum riscul de a fi o tinta a teroristilor decat sa dau banii aiurea pe un document birocratic si mai degraba ma incred in purtarea de grija a lui Dumnezeu decat in vreo „asigurare” din partea statului (astea sunt ca si „asigurarile de viata”, adica o afacere profitabila pentru un grup de oameni care speculeaza frica si teroarea).
  Sa nu mai mentionez ca respingerea acestor acte nu are neaparat legatura cu „chestii tehnice”, sa fim seriosi, sunt mai eficiente tehnic vorbind categoric fata de actele vechi, precum un kalasnikov e superior unei sabii (desigur asta nu ii impiedica pe unii „samurai” sa castige o lupta cu un om ce foloseste kalasnikov-ul, dar asta tine de indemanarea utilizatorului, nu de superioritatea tehnica a sabiei 🙂 ). Asta spun desi sunt total atehnic, dar ma gandesc ca insisi manifestantii anti-cip se contrazic in acest sens: pe de-o parte statul va exercita un control sporit asupra populatiei, dar pe de alta aceste acte nu sunt asa sigure cum se crede, deci logic inseamna ca statul saracu’ a dat banii degeaba, ca in dorintele lui dictatoriale a cam obtinut reversul, un nivel de siguranta care poate fi penetrat de „oricine dispune de tehnologia necesara” (ma indoiesc ca sunt si indeajuns de multi oameni care si STIU sa foloseasca aceasta tehnologie, dar ma rog, daca unii cred ca e destul sa stii a deschide calculatorul pentru realizarea acestui scenariu, problema lor!).
  Oricum, tare imi par aceste manifesturi cu nimic diferite fata de teama apocaliptica protestanta, incriminata de Parintele Serafim Rose de pilda. Una e sa nu accepti acest act – oricare ar fi motivele sau „obsesiile” tale – si alta sa faci din el o dogma si problema teologica (pana la urma insasi existenta omului e o problema teologica, dar sa nu exageram, mitificand bolnavicios lucrurile – mitica e diferita de mistica). E destul sa auzi „Semnul Fiarei”, „666”, „Apocalipsa”, „Sfarsitul lumii” ca sa iti dai seama de pozitia cu totul „ortodoxa” a romanilor nostri (ma intreb cum de legalitatea avortului in Romania nu scoate in strada atatia oameni, oare daca pentru aceasta prostie ies atatia sa protesteze, de ce n-au iesit pana acuma din pricina legilor anticrestine statale?).

 17. […] Purtătorul de cuvînt al BOR are 666 în numărul de telefon mobil […]

 18. adriana spune:

  @Dan,

  la ce spui s-a tot raspuns.nu stiu cati se vor grabi sa-ti raspunda.

  pot doar sa-ti spun ca din reactii motivate religios poti asemanatoare cu ale romanilor, poti sa-ti dai seama si de pozitia cu totul ”ortodoxa” si a cetatenilor altor state majoritar ortodoxe:serbia, grecia, sf.munte, cat si de pozitia poporului american,SI NU NUMAI, in legatura cu supravegherea prin orice mijloace.

  nu cred ca povestea asa cum o spui tu, cu paradoxul prin care oamenii invoca pt a-si motiva refuzul, faptul pasaportul nu dovedeste siguranta, dar in acelasi timp se tem de un control real,ar fi varianta reala.insisi cei care au la indemana parghiile legale, la nivel UE,au serioase indoieli in ce priveste nivelul de securitate al doc.biom,cerute,”recomandate” de SUA..

  si intrebarea unuia cu capul pe umeri e simpla si de bun simt:daca nu avem siguranta in sistemul de implementare al doc.,daca exista atatea reticente la nivel oficial din pricina unor usi care se deschid foarte larg, mult mai larg ca pana acum, in fata posibilelor utilizari neconforme ale tehnologiilor de supraveghere si control, a abuzurilor de tot felul la un nivel nemaiintalnit pana acum,atunci de ce se insista pt implementarea acestui sistem?te rog, informeaza-te.nivelul de securitate in materie de protectia datelor are un standard, in spatiul UE, superior celui american.si nu numai la asta se rezuma reticentele oficiale.

  informeaza-te, primele indoieli si reticente nu au plecat de pe dealurile din nordul moldovei, nici de prin pesterile din sf .munte, ci chiar din birourile oficialilor UE.

  @andy, @vasile80, @sfaturi de nunta,

  nu mai posta aceleasi commenturi pe id-uri diferite.e jenant.
  in ce priveste vesnica poveste cu ACUM, ti se poate raspunde simplu:ACUM TRAIESTI TU(care ai dreptul sa consideri si sa decizi cum doresti asupra lucrurilor,precum si sa alegi ce perspectiva iti convine, assupra faptelor), DAR MAINE, SI IN PERSPECTIVA, TRAIESC COPII TAI.STII CE LE OFERI, ACCEPTAND FARA RETICENTE CEVA DESPRE CARE STATUL TAU, PE CARE L-AI TOT VOTAT DE ANI BUNI(CRED CA AI VARSTA), NICI MACAR NU A AVUT BUNUL SIMT SA-TI SUPUNA DEZBATERII SI OPTIUNII,si a dat rapid o lege?UN STAT CARE TRIMITE LA PLIMBARE SOCIETATEA CIVILA SI IN PROBLEME CA LEGEA ”OCHIUL SI TIMPANUL”?

  fireste, si in alte chestiuni,cum le numesti tu,legi anticrestine, statale.

  de ce nu a iesit lumea pe strada pt ele?PT CA LEGEA AVORTULUI, IN ROMANIA, NU OBLIGA LA AVORT PE NIMENI, SI NU PREZINTA NICIUN ASPECT DE OBLIGATIVITATE GENERALA.NU E VALABIL SI PT LEGILE CARE VIZEAZA ASPECTE GENERALIZANTE.NU MAI CONFUNDATI LUCRURILE!!

 19. anca spune:

  „Uraciunea pustiirii in locul cel Sfant”….26.02.2006…TRISTA ZI!…a inceput…si unde…tocmai in Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane…de-acum va trebui sa cautam cu mare atentie bisericile in care vom intra, si preotii la care vom merge…pentru ca suntem pacatosi, si cu ajutorul unora riscam sa ajungem pana la lepadarea de Hristos…Doamne, fereste, ajuta si intoarce-ne pe toti spre Tine!

 20. Dan spune:

  Cat despre Apocalipsa, consider ca numai daca ne vom schimba vietile si vom renunta la pacatele care le avem, daca ne intoarcem fata spre Dumnezeu, El o va amana din mila pentru noi, dar protestele acestea antibiometrice, modul in care sunt facute de catre tot felul de sectanti si yoghini cu angrenarea regretabila a unei parti a romanilor ortodocsi arunca in derizoriu un subiect real, compromitandu-l (cine sa te mai creada dupa ce i-a vazut pe… indivizii participanti cu isteria lor apocaliptica, cred ca mai mult din nestiinta, manipulati intentionat, cand incerci sa-i argumentezi ca de fapt introducerea unor asemenea documente nu este de bun augur mai rational).
  Oricum, din cate am citit in Apocalipsa, acolo e vorba de mult mai mult decat un „act”, respectiv in Apocalipsa 13, si nu implica „lepadare de Hristos” aceste documente, poate doar un pas… dar in ce sens? Adica in sensul ca se apropie vremea cand de pilda cei care considera homosexualitatea un pacat si vorbesc impotriva ei (deh, homofobii!), care nu respecta drepturile femeii considerand ca aceasta trebuie sa fie supusa barbatului (urmasii Apostolului Pavel), cei care considera ca exista o singura credinta dreapta si adevarata „discriminand” astfel pe ceilalti (deh, ortodocsii), etc. nu mai sunt acceptati in societatea noua neocomunista. Sunt catalogati ca „fanatici”, „extremisti”, etc. si nu li se va mai elibera nici acte de identitate, etc. decat daca renunta la „ratacirea” lor „legionaroida” (daca vi se pare prea rupt de realitate scenariul vedeti cum a fost interzisa expozitia „Destine de Martiri” pe motiv de propaganda legionara in timp ce cultelor satanice le este ingaduita existenta de pilda ca deh, in cazul lor e libertate de exprimare, dar in primul caz e fanatism). O, sa nu va asteptati sa vina cineva sa va prigoneasca, ucida, e destul sa fi „ucis” social, ca nu vei mai putea cumpara sau vinde fara „semnul fiarei” – adica acceptarea constienta a „adevarului absolut” si tolerantei, a (non)valorilor europene si mondiale. Nu va fi nevoie de sfinti si martiri, nu cumva sa se intoarca oamenii la Dumnezeu. Totul va fi facut discret, civilizat, fara barbarismele persecutiilor primelor veacuri crestine, cu un profund cinism si demonocratism european, american, republican, umanitarian. Fara sa fie nevoie de pasapoarte sau alte acte biometrice in mod necesar (de cand au ortodocsii atatia bani sa plece in strainatate? ca doar multi dintre ei abia isi duc zilele, numai strainatati nu le mai trebuie – nu mai spun ca in contextul crizei economice interesul pentru exterior va scadea cum nu vor mai exista atatea slujbe in afara).

 21. ioncam.en spune:

  Fratilor, ati inebunit cu totii? Dracu’ , fara biocip, ne vede pe toti ca ne ferim sa nastem prunci, desi adicaterelea mergem la liturghie, uram, mintim, umblam dupa poftele noastre, stam pe net ca la internet cafe. Ii robim lui toata ziulica prin pacat si mai vorbim de cipuri…

 22. Alin spune:

  Domnul roman ortodox, studiul prof. Valica este de toata jena atat dpdv tehnic cat si teologic.

  Cu parintele Iustin stim care e povestea si cum a fost dezinformat si nu cred ca par. Arsenie + cativa altii care au facut afirmatii de genul „nu primiti”, „nu luati” (CE??? ca nimeni nu stie ce bazaconii li s-a spus) ar fi fost in schimb corect informat.

  Acesti oameni, duhovnici ai nostri au cazut victima unor indivizi fara scrupule, ei insisi ignoranti daca nu cumva mai rau.

  Am inteles ca IPS Anania a fost bolnav si de asta nu s-a prezentat la vot. Dar unde au fost ceilalti 7 care au semnat alaturi de el?
  Asta nu va da de gandit deloc?

  Eu va spun: mai intai ganditi pe urma vorbiti.

 23. savatie spune:

  Alin, te rog să şi fondezi afirmaţiile pe care le faci, altfel o să mă văd silit să nu-ţi mai aprob comentariile. Imi provoci cititorii prea mult, incit o treime din comentarii sint despre persoana si nu despre subiectul articolelor postate. Daca vreti sa aveti o discutie, faceti schimb de adrese.

  Nu mai raspindi prostia aruncata de baietii responsabili de zvonuri, precum ca duhovnicii batrini sint manipulati de te miri cine.

  Pe parintele Valica te rog sa-l contrazici punctual si nu etichetindu-i simplist osteneala.

  PS: In rest, sint bucuros de orice interventie interesanta si sustinuta.

 24. Anonim spune:

  666 NU este un numar ca oricare altul!

  „Pentru evrei numarul 666 este simbolul economiei. Evreii, precum se arata in Vechiul Testament, au pus impozit concret neamurilor pe care le-au supus in diferite razboaie. Impozitul anual era de 666 talanti de aur: ‘Greutatea aurului care i se adusese lui Solomon intr-un an era de sase sute saizeci si sase de talanti de aur.’ (III Regi 10: 14 si II Par. 9: 13) Acum, ca sa supuna toata lumea, pun iarasi acest numar de impozit vechi, care se leaga de trecutul lor slavit. De aceea nu vor sa-l inlocuiasca cu alt numar. Adica 666 este simbolul lui mamona.” Cuviosul Paisie Aghioritul

  „Nici o sluga nu poate sa slujeasca la doi stapani. Fiindca sau pe unul il va uri si pe celalalt il va iubi, sau de unul se va tine si pe celalalt il va dispretui. Nu puteti sa slujiti lui Dumnezeu si lui mamona.” (Luca 16: 13 si Matei 6: 24)

  Dar cum spune Sfantul Varsanufie de la Optina:
  „Nu te preocupa niciodata cu ce vor spune oamenii care nu au o gandire crestineasca.”

 25. Alin spune:

  Parinte Savatie, imi cer scuze si am sa revin cu o critica dezvoltata si la obiect la studiul par. prof. Valica desi cred ca am postat o parte din obiectiile de ordin tehnic pe alt topic.
  mai exact aici:
  https://savatie.wordpress.com/2009/01/22/o-parere-aproape-oficiala-a-bor-despre-cipuri/#comment-3431

  Am sa revin si cu aspectul teologic al problemei.
  Dvs. l-ati citit? L-ati analizat? Cum vi se pare?
  Este acolo teologie ortodox sau talmes-balmes CU teologie ortodoxa?

  In ceea ce priveste manipularea duhovnicilor deja am aratat cum a a fost „lucrat” par. Iustin pe un alt topic si daca e nevoie am sa postez link -ul de fiecare data.

  https://savatie.wordpress.com/2009/02/20/opt-ierarhi-convocati-de-ips-bartolomeu-au-sustinut-intr-un-glas-reactiile-credinciosilor-contra-cipuirii-romanilor/#comment-4427

  Iar in restul interviurilor, ultimul cu par. Arsenie de exemplu eu n-am vazut CE I S-A SPUS par. Arsenie inainte de a i se cere parerea, despre problema asta insa daca dvs. stiti va rog sa ne lamuriti si pe noi ca sa nu credem ca a fost dezinformat despre problema asta asa cum ii vedem pe altii pe aici.

 26. Alin spune:

  umbra, ne povesti unde erau si ceilalti 7 ierarhi care au semnat alaturi de IPS Bartolomeu cand s-a votat chestiunea in Sf. Sinod?

 27. Dan spune:

  Adriana, in parte sunt de-acord cu tine – actele biometrice sunt vazute cu reticienta de catre multi alti oameni din lume care numai religiosi nu sunt -, eu ma refeream la modul sectar de manifest al „romanilor ortodocsi”: „Semnul fiarei”, „666”, „Apocalipsa”, „Sfarsitul lumii” si alte fobii alarmiste si tulburatoare, care arunca in derizoriu si ridicol chestiunea dar asta e pe langa subiect, ceea ce e in subiect e ca acele persoane anti-biometrie au creat o imagine proasta cauzei reprezentate si au dus la un efect total contrar celui scontat din pricina teologiei de mahala la care s-au pretat.
  Nu difera cu nimic pozitia acestor indivizi cu cea a lui Bush Jr. pe marginea terorismului: „Cine nu e cu noi e impotriva noastra”, ba chiar virulenta cu care il ataca pe Patriarh e strigatoare la cer. Personal nu-s un „fan” al Patriarhului Daniel – l-am vorbit destul de mult de rau, Dumnezeu sa ma ierte – dar nici nu-mi prea vine sa dau vina pe el pentru orice eveniment negativ care implica Biserica (de exemplu multi il considera mason, eu sunt sigur ca nu-i mason, are alte pacate dar asta nu se numara printre ele – sunt convins ca are bunul simt la nepopularitatea sa sa primeasca inca o piatra peste obraz, deci daca ar fi fost mason nu ar fi ascuns-o ca nu avea pe cine impresiona, iar mai nepopular decat e, nici Nixon nu a fost la americani).
  Eu nu ma informez pe subiecte copilaresti din surse necrestine, laice, astea nu ma intereseaza, mai degraba citeste tu cartea Parintelui Serafim Rose despre sfarsitul lumii (parca se numeste „Semnele vremurilor”, nu mai tin minte… oricum daca sti engleza poti sa asculti cartea pe internet din gura Parintelui, ca a fost inregistrata dezbaterea cand era in viata – parca pe ortodox.tv am dat de ea cu cativa ani in urma sau nu mai stiu unde… e imposibil sa n-o gasesti daca o cauti pe net). Sau arata-mi cu o legatura postata pozitia oficiala a Bisericii Greciei si Serbiei, ma-ndoiesc ca au abordat problema pe acest ton apocaliptic-mioritic (am citit mai demult pozitia Bisericii Greciei in aceasta problema si nu are nici o legatura cu manifestarile sectare de tip american, nici cu fobia apocaliptica neoprotestanta, era mai degraba o pozitie moderata si pertinenta – nu mai imi aduc aminte in totalitate, am citit-o parca intr-o brosura 🙂 ).

 28. Anonim spune:

  ” . . . Masina la scara, salariu doldora de la stat, un sobor select, o predica frumoasa, o masa sofisticata – pace tuturor! Prostimea asculta, fiecare se intoarce acasa in mizeria cunoscuta, intr-o familie schilodita si nimeni nu-l mai cerceteaza in lipsurile lui. Si asa cum spune zicala romaneasca ‘Toate-s bune si frumoase, de la care ne tragem foloase’. Si cine este el, de fapt, de unde a odraslit? Nu-i decat fiul taranului nostru, smerit, credincios, rabdator, ascultator pana la moarte si moartea pe altarul luptelor de la Podul Inalt, Razboieni, Marasesti, Oituz, Odessa, Harkov, Crimeea, Pitesti, Gherla, Aiud, pana in zilele noastre. Taranul acesta lupta si trebuie acum sa lupte si cu copilul lui, ajuns mare preot si cu cei ce vor sa ne fure si sufletele prin buletinele electronice.” Parintele Iustin Parvu

 29. andy spune:

  @Maria: nici la retragerea in munti in trai simplu nu suntem noi romanii primii, tot din america a aparut gruparea Amish. Deci totul este posibil.

 30. IONUT CRISTIAN spune:

  Aceasta sluga a satanei pr. Stoica purtatorul de cuvant al B.O.R. ne indeamna sa ne lepadam de HRISTOS. Ce dovada mai mare vrea cineva ca sa vada semnele vremurilor ? Slugile satanei au pus mana pe Biserica Ortodoxa Romana ! Noi sa-i urmam lui HRISTOS si sa NU PRIMIM nimic cu 666!

 31. andy spune:

  Revin cu informatii despre retragerea in munti.

  Solutii exista pentru cei care nu mai fac fata provocarilor zilelor noastre. Amish formeaza o societate inchisa extrem de pasnica (in anul 2000 numara aproximativ 200.000 de membri), lucreaza pamantul tot cu caii, si nu cu tractoare. Ei refuza sa foloseasca energia electrica si masinile. Tot ce produc, produc in general pentru autoconsum.

 32. CRISTIaNA spune:

  Cum poate popa Costica Stoica(ma iertati, as fi vrut sa scriu Parintele C.S.)sa spuna ca 666 e un nr ca oricare altul?si un rocker stie ca e nr.diavolului.Inseamna ca e eretic.Inca un sinod talharesc a avut loc, ca si acela din vara, cu nepocaitul tovaras col.corneanu.JENANT!!!Ce sens avea sa mai vina IPS Bart, stiind bine(intuind)parerea lui prea(ne)fericitului Daniel

 33. Anonim spune:

  Catre toti istetii si gnosticii moderni, precum si catre toti aceia care-si risipesc viata in fata calculatorului si a altor idoli moderni (nu ma exclud pe mine). Sa fie bine inteles:

  NU se exagereaza in privinta actelor biometrice, NU se exagereaza DELOC!

  „Usurinta cu care actele de identitate biometrice pot fi falsificate va duce in scurta vreme la inmultirea furtului de identitate, adica la infractiuni de tot felul comise sub identitatea unei alte persoane. Asa cum arata unele studii, acest fenomen va avea ca urmare logica cresterea infractionalitatii si a haosului social, insotite, in mod evident, de revolta celor pagubiti si a celor acuzati pe nedrept. Rezolvarea acestei situatii, solutie anticipata deja in anumite locuri de pe glob, nu va fi decat implantarea cipului sub piele.” (laicatul ortodox)

  „Diferentele de suprafata, nicidecum esenta, sunt cele care separa comunismul de capitalism si ‘capitalsocialism’. . . . Sistemul industrial-tehnologic este TOTALITAR. . . . Comunismul a fost inlocuit din necesitati tehnice, nicidecum etice sau politice. . . . Cine nu-i sclav integrat, nu protesteaza. Sparge idoli. Nu distrugi idolii, daca nu te desprinzi din gandirea cauzala. Daca nu incepi cu vremurile de pe urma (ca sa intelegi prezentul). Daca nu respingi logica ‘necesitatii’. Daca nu accepti libertatea in Hristos. Daca ti-e frica. . . . ‘Timpul jertfei’ nu-i lista de semnaturi, vorbarie de workshop si comentariu pe blog. Nu te sacrifici interactiv, in cyberspace, printr-un act de mucenicie virtuala. Esti chemat sa mori in brate cu vrajmasul!” Ovidiu Hurduzeu

  „Sclavii fericiti sunt cei mai inversunati dusmani ai libertatii.” Maria von Ebner-Eschenbach

 34. mihaip spune:

  masura cu bratara de securitate cu cip deja se aplica detinutilor din unele tari membre UE

 35. mihai spune:

  Alin,

  cred ca o solutie ar fi sa te duci personal la parintele Arsenie si sa-i explici cum sta de fapt treaba cu cipurile, iar apoi sa meditezi asupra raspunsului (daca e cazul – nu spun ca va fi sau nu de acord cu tine).

  Eu cu siguranta asa am sa fac atunci cand se va ivi ocazia.

 36. mihaip spune:

  sunt din diaspora…
  e regretabil ca sinodalii ne-au parasit pe noi in primul rand prin aceasta slaba gaselnita cu pasaportul de urgenta…
  suntem acum ai nimanui… patria nu ne mai vrea ca, chipurile am „fugit”, am plecat din „lasitate”, acum si sinodalii ne arata cat de mult ne iubesc… au uitat cu desavarsire de noi…

 37. mihaip spune:

  la cine sa cerem ajutor aici departe de tara, iar in tara cui sa-i cerem ajutor?

  ne va intelege cineva aici? aici chiar ca suntem minoritati…. dar in Romania iata ca tot minoritate suntem, „fanatici”, „talibani”, „reactionari”, oameni cu „ispite biometrice” si „constiinte scrupuloase” legate de numere

 38. mihai- andy spune:

  „Comunitatea amish” nu cred ca este un exemplu bun pt zilele noastre. Ei au cazut in cealalta extrema. Nu spune nimeni ca tehnologia este ucigatoare, nu ea, ci mintile celor care o folosesc!

 39. CRISTIaNA spune:

  Pe bune, mi-e greata de atatea gafe peste gafe cu care ne socheaza Preanefericitul patriarh al 6-lea(i se potrivestew acest numar).M-am saturat de chestiile lui-ecumenismele lui,corneanu, pasapoartele, 666.Costica Stoica este purtatorul lui de cuvant.Ar vorbi el fara girul sefului?

 40. adriana spune:

  @Dan,
  stii ce se intampla?se intampla ca isteria si dezacordul intre pozitia pro UE, pro globalizare, pro lupta-antiterorism,pro progres, pro dominatie economica,pro pro pro,asociata in general(desi de-a valma), Vestului, si pozitia conservatoare,statica,”spiritualista”, (asociata tot de-a valma cu Estul),vine dintr-o visiune diametral opusa asupra lumii.

  oricat de generalizant si simplist ti-ar parea felul cum zic mai sus, dezacordul rasare din diferenta de pozitie fata de lume:crestinul intelege(sau cel putin asa zic Sf.Parinti ca are datoria sa faca) lumea asta privind in perspectiva catre Apocalipsa, catre a doua venire a Mantutorului,(si aici ai putea, daca ai putina bunavointa, sa incluzi ”manifestarile alarmiste” gen ”sfarsitul lumii„,”semnul fiarei”,etc), si nu asteapta, spre deosebire de sustinatorii unei viziuni diferite asupra lumii, nu stiu ce mari binefaceri dinspre procesul globalizarii, al mondializarii,al descoperirii extraterestrilor,etc.”

  iti amintesti de fraza:”…voi nu sunteti din lume…”? aici e perspectiva crestina.

  acum, in ce priveste ”manifestarile alarmiste”, ele au devenit asa.AU DEVENIT alarmiste.prin re-catalogare in registrul modern(sau post-modern)care prefera anumite tonalitati in dauna altora. prin aggiornamento.sau prin felul cum suna ele ,azi, in urechi obisnuite sa auda cum omul ”cucereste”,”invinge”, ”depaseste”, ”sfideaza”,etc.
  pt ca subiecte ca ”semnul fiarei”, ”apocalipsa”,”safrsitul lumii” nu sunt alarmiste PRIN SINE. sunt ”parte” din viata crestinului.despre ce vorbesc?

  pai simplu:constientizarea mortii, a sfarsitului, e foarte familiara spiritualitatii rasaritene.mai putin se bate moneda in apus pe aspectul asta.am fost acolo, stiu despre ce vorbesc.acolo lucrarea Bisericii si-a supradimensionat capitolul ”asistenta sociala”, misionarismul intens, nu odata facut sub ”auspicii” politice sau economice,atitudinea ”mondialista” a Bisericii apusene, care l-a facut pe pr. Cleopa sa o numeasca ”armata administrativa”, sau cam asa ceva.atitudine ”mondialista” care,din pricina lipsei de comuniune in ”comunitate”,din pricina lipsei de coeziune(vezi nenumaratele ”desprinderi” din Biserica apuseana),si capatand atat de multe nuante locale, a necesita o dogma ”totalitara”(nu caut alt termen,desi e cam fortat cel folosit), aceea a infailibilitatii Papei.ca o paranteza fiind spus.

  aici apare ruptura de atitudine.”sfarsitul lumii”, ”numarul fiarei”,altfel parti firesti ale vietii evanghelice crestine, DEVIN alarmiste, stridente, anacronice, cand se lovesc de o viziune profund diferita asupra vietii si destinului ei pe pamant.

  cum sa mai incapa ”firesc” in discutie,de exemplu, ideea de Taina a Euharistiei, in care noi CREDEM ca acolo e Trup si Sange, in raport cu, bunaoara, teoriile eugenice, care, cel putin ”in teorie”, explica cum se poate combina si modifica informatia genetica pt a crea super-atletul,cu adaptari fizice si psihice pt super-performante(singura intrebare care ii mai macina pe unii cercetatori in domeniu,acum cativa ani, era daca, totusi ar fi etic sa ingradesti total libertatea unui om, ”programandu-l” pt ceva sau altceva, in niciun caz intrebari de genul ”dar ne foloseste?”, ”e o prioritate fata de altele, mai stringente, care tin de viata si de moarte?”,etc.

  si daca la asertiuni clocotitoare ca ”destinul omului e sa cucereasca uscatul,adncurile, Himalaya, spatiul extraterestru, planeta nu stiu care,sa sfideze gravitatia,etc…”, atitudinea crestina(cel putin teoretica) raspunde cu ”ce-i va folosi omului daca va castiga lumea intreaga, dar isi va pierde sufletul”, cum suna? nu anacronic, ”babuinistic”, inapoiat, retrograd,anti-progres? ba cred ca da.

  si totusi , sunt cuvintele lui Hristos.

  in ce priveste pozitia ”asemanatoare cu Bush” si faptul ca ea are ca tinta pe Patriarh, iar trebuie sa te contrazic,in parte.

  -una la mana, pt ca intre a avea si a nu avea documentul cu pricina, nu e cale de mijloc.

  -a doua, pt ca daca cel putin jumatate din populatia ortodoxa a Romaniei are ”un dinte”impotriva documentelor(in mare parte si din pricina felului in care s-a implementat legea)asta ar fi trebuit sa ”stoarca” dinspre Sinod o POZITIE.pro sau contra.
  ori s-a ales cu multa ambiguitate.exact ca si in cazul Corneanu, in care restul Sinoadelor ortodoxe au avut o reactie cel putin explicita.

  asta starneste.in hotararea luata, Sinodul face un ”hatar” unor persoane si ”motivelor lor religioase”, dar de care el, Sinodul, se dezice, cumva.deci, neasumandu-si-l, nu-l reprezinta.si prin asta, nu-i reprezinta nici pe cei cu ”motivele” respective.care nu sunt o mana de oameni, o secta, cativa.sunt milioane.deci, daca Sinodul nu considera limpede ca nejustificate reactiile credinciosilor, ba chiar isi ia angajamentul sa intervina la autoritati, dar nici nu-si asuma reactiile cu pricina,atunci rezulta ca:

  1.Sinodul accepta si incurajeaza obscurantismul unor ”motive religioase” necanonice,neconforme cu pozitia ortodoxa(pt ca Sinodul nu si le asuma si nu le reprezinta explicit, dar!!!le permite) printre credinciosi(pt ca pe langa cei cativa membri MISA si mai stiu eu cine, majoritatea organizatiilor sunt ortodoxe), sau
  2.numarul mare de ortodocsi reprezentati sau nu prin organizatiile ortodoxe(F.O.R., de exemplu),nu mai tin ca simtzamant, de identitatea B.O.R.

  DE AICI, DIN AMBIGUITATE, si reactia pe care o critici.dar…nu prea apare fum fara foc.

  cat depre pozitia Serbiei si Greciei, nu am acum vreme sa caut.le-am mai postat de cateva ori.imi pare rau ca nu pot sa te ajut cu asta.daca ai vreme, cauta in articolele legate de doc.biom., pe blogul pr. Savatie.ai sa gasesti sigur.le-au mai dat si altii inafara de mine.
  pot doar sa-ti spun ca in cazul greciei stiu SIGUR ca s-a iesit in strada in numar mare,cam 1 milion de persoane, cu stirea Sinodului.la sarbi la fel.informeaza-te,sunt pe net.

 41. Anonim spune:

  @ Mihai P.

  Nu vreau sa te nelinistesc, dar (Sfantul) Arsenie Boca a vorbit despre asta: „Mai, sa stiti ca multi vor pleca din tara, dar putini se vor intoarce. Va veni vremea cand ar dori sa se intoarca si n-or mai putea, caci Romania va fi inconjurata de flacari.”

  Recunosc, de pe net am pescuit aceste vorbe, deci nu stiu cat de veridice sunt…

 42. Anonim spune:

  @ Mihai Andy

  „O discutie serioasa despre tehnologie ar trebui sa porneasca de la constatarea lui Jacques Ellul. Tehnologiile moderne formeaza un Sistem: ‘un ansamblu de elemente interconectate, asa incat evolutia unuia provoaca evolutia ansamblului, iar fiecare modificare a ansamblului se repercuteaza asupra fiecarui element in parte’. Uneltele moderne nu functioneaza separat unele de altele, ci se combina in mari si complicate angrenaje. La randul lor, angrenajele tind sa se dezvolte in retele din ce in ce mai mari. Ceea ce numim ‘Vajnica Lume Noua’ (Brave New World) este de fapt o noua forma de organizare sociala si politica bazata pe tehnologia organizata corporatist care depinde de mari organizatii sociale. . . . Marea tehnologie favorizeaza statul supranational, integrarea corporatista si controlul comportamentelor umane. Controlul exercitat asupra individului de statul managerial si corporatiile transnationale satisface o necesitate tehnologica. Un sistem hipercomplex, de dimensiuni planetare, nu-si permite sa acorde autonomie componentelor sale intrucat independenta lor ar creea o stare de haos. Totul trebuie sa convearga spre implinirea ‘obiectivului primordial’: eficienta, obtinuta prin adaptarea cu rigoare matematica a masinilor la scopurile utilitare pentru care au fost create. In Sistem, omul, considerat o ‘masina productiva’, raspunde si el unor necesitati tehnice; nevoile sale omenesti sunt luate in consideratie numai atata timp cat satisfacerea lor respecta un protocol tehnic iar individul, in rolul sau de sclav specializat, contribuie la sporirea eficientei. Muncesti intr-o corporatie, ai o ‘pozitie’, un ‘venit’, esti un sclav fericit. Ai pasaport cu cip, esti liber sa vizitezi Disneyland, Las Vegas, sa muncesti in UE. Te opui? Esti un nimeni fara identitate. Orice considerente etice sau religioase, care s-ar opune satisfacerii necesitatilor tehnologiei sau ar interfera in mod ‘parazitar’ cu logica ei, trebuie extirpat din Sistem. Sau adaptat ‘factorului tehnologic’.” Ovidiu Hurduzeu

  * * *

  „Dumnezeu creeaza tot ceea ce este viu intr-un sistem unitar, foarte dur. Tot universul este absolut legat, prin fiece actiune, pana in cele mai mici amanunte, de cea mai umila parte a sa . . . Nu Dumnezeu a sters de pe fata pamantului Sodoma si Gomora, ci oamenii care s-au dezis de Pronia Creatorului. . . . Sistemul de viata creat de om este, in esenta, satanic si, pentru ca vine in contradictie absoluta cu legile lui Dumnezeu, va incepe incetul cu incetul sa se distruga. . . . Noi deja am acceptat conditiile acestei lumi. Oamenii nu pur si simplu au fost de acord, ci singuri isi zidesc sistemul dependentei de lume . . . In schimb, nu traim mai rau decat altii. Dar traim?! Traieste doar omul liber, iar cel din robie, robul, doar exista. Dumnezeu L-a dat pe Fiul Sau Unul Nascut ca sa ne scoata din robie, din robia pacatului si a patimilor, iar noi, ca evreii iesiti din robia egipteana, cartim si vrem inapoi, in captivitate. . . . Toata aceasta carcasa de bunastare construita de omul modern se va dovedi a fi o capcana de otel pentru el insusi. . . . Mirajul bunastarii actuale se va spulbera tot atat de repede cum trece apa. . . . Cele mai grele urmari ale dezlantuirilor naturii le vor avea de suportat orasele, pentru ca ele s-au rupt cel mai mult de ea. . . . Si il vor primi. Il vor primi pe antihrist. . . . Dar cei care il vor primi pe antihrist vor fi oamenii pentru care Evanghelia se sfarseste la Cina cea de Taina. Pentru Golgota, ei sunt surzi. Chinurile pe cruce sunt pentru El, Hristos, toate astea se intampla acolo, in Ierusalim, cu 2000 de ani in urma.” (din: „Staretii despre vremurile de pe urma”, A doua viziune a Staretului Antonie)

 43. Ina spune:

  Alin, ai fost la parintele Iustin, dar la parintele Arsenie?

  Chiar crezi ca parintii astia fie ei batrani, pot fi manipulati?

 44. Pr. Vasile spune:

  Alin si Dan sunt diversionistii de pe easternorthodoxforum, vasnici aparatori ai cipurilor si baljocoritori ai parintilor nostri duhovnici.

  Am aflat astazi de la cineva din Cluj ca IPS Bartolomeu a fost sechestrat de politie la resedinta ca sa nu poata fi prezent la sedinta sinodului.

  Se pare ca politia politica isi face din nou aparitia printre noi.

 45. nedumerit spune:

  blagosloviti,parinte!probabil o sa vi se para o intrebare puerila,dar simt nevoia totusi sa fiu lamurit: daca primim cipul in buletine si pasapoarte „ei” vor sti tot ce facem,vom fi supravegheati,etc…
  bun,si pe mine cu ce m-ar deranja?nu am nimic de ascuns….vor sti despre mine totul,asta e…eu ma duc linistit la liturghie,ma rog,fac fapte bune…nu ma mai mantuiesc? inteleg ca atenteaza la libertatea mea,dar daca nu ma impiedica sa intretin o relatie vie cu Dumnezeu,de ce sa ne agitam atata?

 46. citizen tudor spune:

  Pt. „nedumerit”: citeste, te rog, printre postarile anterioare si, mai mult ca sigur unul dintre argumentele mai solide sau mai putin solide ale celor care au postat contra acestui tip de DEMERS (cip, RFID) iti va oferi raspunsul pe care i-l adresezi parintelui.

 47. Ina spune:

  Am citit de multe ori de oameni care spun ca „nu au nimic de ascuns”. Nedumerit, uite sa facem un test simplu. Daca nu ai nimic de ascuns, de ce nu intri aici cu numele tau real?

  Nu ai de ascuns nimic? Poti da liber urmatoarele date?
  Unde locuiesti, adresa completa.
  Esti casatorit, ai copii?
  Numele si varsta lor, al sotiei.
  Unde lucrezi, meserie, functie, cat castigi pe luna?

  Oare chiar „nu avem nimic de ascuns”?

  Datele din actele vechi erau doar la in actul nostru si la organele in drept. Cele noi vor putea fi…in virtual, deci oriunde. Intr-o zi o sa ne trezim cu tot felul de surprize (vezi cazul australianului care intr.o dimineata s.a cu o datorie de 1 milion de dolari la banca). Si ca sa evitam surprizele acestea o sa trebuiasca sa ne implantam cip-uri. Spre astea se merge. Pasaportul biometric este doar un inceput. Dupa ce toata lumea v-a fi cu acte cu cip-uri, vor incepe problemele.

 48. Anonim spune:

  Parinte Savatie, va rog sa ma scuzati, poate sunt eu mai fanatic de felul meu, dar de ce aprobati afisarea anumitor comentarii pe blogul dvs.? Aveti cativa cititori care raspandesc niste mizerii strigatoare la cer! Nu dau nume; oricum, banuiesc ca e evident la cine ma refer. Tot ce reusesc acestia sa faca e sa provoace, sa deruteze si sa infurie. Nu cunosc intentiile lor, si nici nu ma intereseaza; poate sunt doar niste persoane derutate (nu ca eu as fi mai putin derutat). Dar totusi… E adevarat, nimeni nu e obligat sa le citeasca mizeriile (doar daca nu cumva are tentatii masochiste), dar mai fuge ochiul omului, chiar daca stie foarte bine cu cine sau ce are de-a face. Ce sa mai spun despre cei care-s ‘noi veniti’ si nu-i cunosc pe acesti… bezmetici.

 49. Grama Neculai spune:

  Eu unul,plin de pacate asa cum sunt, nu merg la biserica ,nu ma rog,nu fac fapte bune…dar acum simt ca nu mai este timp sa traiesc asa ca pana acum…si am mai si citit atata despre Miscarea legionara unde am gasit munti de credinta si iubire de neam….acum am modele de urmat si voi merge pana la capat…tot ce imi doresc este sa fiu un bun crestin,un bun legionar, adica un Roman si mai stiu ca asta se plateste!

 50. adriana spune:

  cum vrei tu, @Grama Neculai,
  numai ca sa stii ca nu e o solutie.ruptura si radicalismul nu intra in programul ”tot ce imi doresc este sa fiu un bun crestin”.muntii de credinta si iubire de neam nu stau intr-un ”loc” anume,in mod special.asa cum mantuirea nu e, in special, pt cei ce aleg manastirea.

  sa nu fie mai degraba un pretext pt a fi ce,de fapt,”simti ca nu mai este timp” sa fii.

  @Pr. Vasile,

  preot?

  informatia pe care o aduceti in legatura cu sechestrul(!!!)IPS Anania de catre politie,e scandaloasa.aveti si surse?pt ca se pot naste si ”revolutii” pe asemenea gen de informatie,chiar daca mai tarziu se dovedeste o regretabila speculatie…

  ca sa evitam inflamari nefolositoare..

 51. ioan spune:

  pr.Vasile,nu glumiti cu lucrurile astea!Iar daca nu puteti aduce argumente, mai bine sa va abtineti.

 52. dana spune:

  Pr Vasile,

  va rog frumos sa verificati sursa stirii pe care ati lansat-o cum ca IPS Bartolomeu Anania ar fi fost sechestrat(??!) de politie. Cum ar fi posibil una ca aceasta? IPS nu este singur pe lume, in jurul sau sunt oameni deosebiti, diaconi credinciosi, cativa monahi, cum ar putea fi sechestrat ca un infractor?, sau cu forta? Cred ca sute de clujeni ar sari in apararea Inalt Preasfintiei Sale.

 53. Alin spune:

  Dana, e o diversiune si nu o sa fie nici ultima.

  Adriana, apelul tau este inutil.

  Parinte Savatie, asteptati-va la ce e mai rau vizavi de comentariile celui care semneaza ca „par. Vasile”.

  De altfel modul in care si-a deschis interventiile ar trebui deja sa spuna destule.

 54. angi spune:

  SA-mi fie iertata comparatia dar , acum 2000 de ani Sfantul inainte Mergator si Botezatorul Domnului Ioan il mustra pe irod agripa de pacatul faradelegii pe care-l savarseste….iar azi dupa doua mii de ani parintele IUSTIN PARVU -un Sfant Inainte Mergator al crestinilor de azi- IL mustra de pacatul ascuns al BOR-ului luand de „sotie” pe nevasta fratelui sau al E U .
  Doamne Ajuta.

 55. Alin spune:

  Grama Neculai,

  eu zic sa incepi cu Biserica si parasirea pacatelor si las-o pe mai incolo cu miscarea legionara.

  Ca e mai sanatos asa.

 56. Alin spune:

  Ina, am fost la parintele Iustin chiar la cateva zile inainte de povestea asta.

  Si da, oricine poate fi manipulat daca da crezare neconditionat unor oameni care pot sa fie la randul lor dezinformati sau rau intentionati.

  Iar tu nu stiu daca ai cunostintele necesare si discernamantul ca sa judeci veridicitatea unor informatii care ti-au fost servite si le inghiti si promovezi cu atat entuziasm.

 57. Alin spune:

  Parinte Savatie,

  „PS: În rest, sînt de acord. Vom avea cu toţii acte cu cipuri, transformîndu-ne din oameni liberi în deţinuţi ai unei închisori universale. Există o informaţie potrivit căreia România a adoptat un act normativ prin care deţinuţii pot fi “eliberaţi” cu condiţia să li se pună o brăţară cu cip la mînă, fapt neaplicat deoarece nu există fondurile necesare pentru procurarea tehnologiei. Diferenţa dintre o brăţară cu cip şi un paşaport cu cip este doar de formă: brăţara se poartă la mînă, iar paşaportul în buzunar.”

  Sa fim seriosi, tehnologia in cauza nu e atat de scumpa, problema cred ca se pune daca nu cumva eliberatii nostri nu vor vinde bratara in cauza la primul coltz.

  Si sa nu confundam actele cu cip rfid cu acea bratara pentru ca diferenta tehnologica precum si a facilitatilor oferite este enorma.

  Daca doriti o pot explica si in detaliu.

 58. savatie spune:

  Alin, nu e cazul să-mi explici în detaliu. M-am documentat în această privinţă.

  PS: Ai vorbit vreodată cu un colonel de securitate?

 59. Alin spune:

  Ok. Am inteles. Poate am fost prea ironic.

  Ne explicati si noua ce stiti despre diferentele (sau asemanarile) intre cipuri si bratarile de urmarire ca sa intelegem pct. dvs. de vedere?

  Si care este ideea cu colonelul de securitate?

 60. vladp9 spune:

  pentru ALIN,

  o singura intrebare am: l-ai auzit probabil si tu pe preotul C-tin Stoica spunand ieri pe Realitatea: ”acest numar (666) este un numar ca oricare altul, nu exista argument teologic pentru a fi considerat altfel decat celelalte numere”

  dupa tine, cu pregatirea ta ortodoxa, exista vreun argument teologic pentru ca 666 sa fie un numar diferit de oricare altele? daca da, de ce si ce atitudine presupune din partea noastra un astfel de numar cu ”regim” special dpdv duhovnicesc?
  iar daca presupune o atitudine… cam cand si ce conditii ar trebui intrunite pentru a fi luata?

  in fond, intrebarile se sintetizeaza astfel: Apocalipsa este sau nu, pentru tine, o carte canonica si a Revelatiei?

  numai bine si atentie la ce semeni

 61. axxa spune:

  Cei din sinod se fac ca nu pricep de ce sunt unii din Biserica asa de speriati, iar cei din Biserica incearca „prelungirea agoniei” (intarzierea instaurarii domniei antihristice) prin invocarea drepturilor omului (la intimitate, viata privata, la libera circulatie etc). Cred ca pe sistemul ca in raboi este permisa orice arma.
  Parintele Iustin si Parintele Arsenie spun sa nu acceptam actele cip/izate, dar motivele lor sunt fatzis duhovnicesti. Si sunt cele reale.
  Am sentimentul ca la una si aceeasi carutza trag 3 boi in 3 directii.
  Imi pare ca este o isterie generala, cand toti alearga haotic si se blameaza unii pe altii: credinciosii se agata de niste concepte laice intr/o lupta duhovniceasca al carei scop nu il declara, insa, verde in fatza, iar societatea laica si nedusa la Biserica ii crede neinstruiti pe primii.
  Cred ca si cu actele cip/pizate se va intampla ca si cu codurile de bare de pe produse.
  La inceputul anilor `90 au fost tiparite niste brosurici cu mesajul f clar (transmis de Sf Munte) de a nu accepta codurile, caci asta reprezinta lepadarea de Hristos. Ba, la vremea aceea, unii mai habotnici vorbeau de retragere in munti (si azi mai vorbesc cate unii). Si codurile au venit si nimeni nu mai urla ca ne/am lepadat.
  Poate ca era mai bine sa fi stiut pe atunci ca respectivele coduri nu erau lepadarea in sine, ci un pas spre lepadare.
  Asa cum azi poate ar fi bine sa stim ca actele cu cip reprezinta un alt pas.
  Dar are vreunul dintre cei cu bloguri sau dintre cei care comenteaza taria sa spuna ca nu va lua actele cu cip? In conditiile in care, pana la urmatorul pas de lepadare, pot trece alti 20 de ani?
  Stim bine toti ca antihrist va veni, orice am face noi( numai daca nu ii vom birui cu pocainta noastra pe niniviteni!).
  Ca atare, n/o fi mai bine sa ne dam seama de parcursul intregului proces de instaurare a antihristului si sa fim constanti in lupta duhovniceasca si in argumente duhovnicesti (nu drepturi civile!)pe parcurul intregii vieti, decat sa urlam la inceputul fiecarei etape si pe urma sa acceptam totul tacuti?

 62. cricumbaru spune:

  Tu si cu colegii tai sunte-ti cei mari prosti din Romania,asta as vrea sa ii spun domnului purtator de cuvant

 63. Nistor spune:

  Cind s-a scris Biblia ( cind, cum,de cine 100% siguri nu sintem ) care este o culegere de povestiri ,pilde, profetii, etc, un lucru este sigur : daca am trai dupa perceptele biblice lumea ar fi alta la ora actuala . Suspect in biblie este faptul ca unele profetii au tendinta sa se infaptuiasca, daca nu s-au infaptuit deja,fara sa ne dam seama .Oameni destepti in trecut au fost destui, de pe urma ideilor carora am evoluat ca civilizatie ,dar anumite profetii sint suspect de precise. Care este mecanismul (explicatia) ?Sa nu-mi spuneti ca au avut la dispozitie un software si tehnologie avansata, au introdus datele si gata cu profetia 89% cu sanse de succes.Nu o dau in SF dar o explicatie mai buna nu gasesc adica: 1). A fost un om extrem de inteligent, bun cunoscator al esentei umane care a stiut cum sa trateze problema. 2). Cineva din viitor i-a descris principalele evenimente istorice, iar el cu imaginatia si cuvintele acelor timpuri a asternut pe hirtie acele relatari. 3).Sau a avut instrumentele necesare de a vedea (sau calatori) in viitor si pe urma sa scrie interpretarea acestei viziuni,etc, destul de ambigu lasind totusi loc la o serie de interpretari. Si am mai putea continua incepind cu Teoria conspiratiei ,etc, etc, n numar de teorii insa adevarul frizeaza absurdul daca incepi sa despici firul in patru . O sa spuneti ca nu am prea multa imaginatie sau alte alea dar de un lucru sint sigur: Aerul nu se vede dar se simte !Deci pina la o solida proba contrarie totul este posibil . Sa fim cu luare aminte, pentru ca ceva este foarte sigur putred in Danemarca si somnul ratiunii naste monstrii…

 64. Ina spune:

  Alin, ai fost la parintele Iustin, dar nu ai prins esentialul. Parintele nu-i manipulat

  „Iar tu nu stiu daca ai cunostintele necesare si discernamantul ca sa judeci veridicitatea unor informatii care ti-au fost servite si le inghiti si promovezi cu atat entuziasm.”

  Eu nu am nevoie sa verific veridicitatea unor informatii care vin de la oameni care traiesc viata in Hristos.

  Alin, hai sa facem pace ca intram in post. Avem pareri diferite, dar important este cu tot cu ele sa avem pace in suflet. Avem?

 65. Ionut Margin spune:

  Eu cred ca Parintele Stoica trebuie sa mai ramana, si consider aceasta campanie pe care o faceti periculoasa!

  Sunt convins ca orice schimbare se face cu mare grija, asa ca o sa avem un Stoica la patrat, sau la puterea a treia! Cred ca acest pr. stoica este cel mai inofensiv, pe care Dumnezeu il ingaduie!

  Asa ca nu-l avortati pe parintele Stoica, pastrati-l asa cum e pana creste mare!

 66. Delia spune:

  Blagosloviti Parinte, si ma iertati.
  este total dezamagitoare atitudinea BOR-ului vis-a-vis de actele biometrice. ei au adoptat atitudinea de „lepadare cu gura” si ” este destul sa credeti launtric”; sau cum spunea odata Parintele Paisie Arghioritul de pe Sf. Munte Atos „Ce ne va spune Hristos? „Fatarnicilor, fata cerului stiti s-o judecati, dar semnele vremurilor nu” (Mt. 16, 3)”…intrebarea e, cum de BOR-ul nu are puterea de a adopta atitudinea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Elene? BOE care in 07.04.1997 a emis o circulara ( publicata mai apoi in 21.04.1997 si-n revista Sf. Sinod Elen „PROSTON LAO”- Catre popor) cu nr. 2626 adresata poporului grec, circulara care a fost citita in toate bisericile si manastirile din Grecia in Duminica Ortodoxiei. de asemenea in Grecia, numerosi credinciosi ortodocsi au demonstrat in frunte cu preotii de parohii si calugari, in repetate randuri impotriva acordului Schengen si a noilor buletine impuse de U.E.; in plus in sustinerea Sf Sinod Elen si a populatiei Greciei, calugarii din sf. Munte Atos au emis o a 2-a circulara (comuna) de acest fel in data de 21.08/03.09.1997… deci acolo preotii nu sunt considerati batrani si senili si nu sunt luati in ras.
  acolo credinta e credinta si Biserica este f respectata. si poporul grec stie ca Biserica si credinta este cea care-i tine, si nu puterea omeneasca…
  din pacate tara asta a noastra se duce de rapa. oamenii ca natie lasa f mult de dorit. nu judec este doar o constatare plina de amaraciune. de cand cu democratia asta parca s-au intunecat la minte. inainte orasele romaniei erau mult mai curate si ingrijite…acum praful si purecii colcaie pe strazi vara, cat depsre gunoaie…fiecare le lasa unde ii vine bine, desi cosuri de gunoi sunt destul de des de vazut. si asta ar fi una din chestiunile vizibile…
  apoi ca oameni,omenie…gasesti f greu pe cineva de incredere. natia asta este atat de robita de modernism…si sunt atat de multi inglodati in datorii numai ca sa aiba masini tari si lucruri scumpe…stiu am deraiat putinde la subiect dar, cum spune-am sunt multe lucruri care lasa amaraciune in sufletele unora dintre noi…

 67. Victor spune:

  Daca Apocalipsa era canonica se folosea in uzul liturgic .

 68. Bogdan spune:

  Am citit, cu cateva minute in urma, editorialul lui F. Bichir in ‘Evenimentul zilei’. Se intituleaza ‘Dracul nu sta-n cip” si, din punct de vedere stilistic, articolul nu m-a impresionat, dupa cum nu m-a impresionat nici din punct de vedere al ideilor expuse sau al jignirilor din ultimul paragraf. E greu de inteles insa lipsa de toleranta a lui F. Bichir, ca si a altor jurnalisti (a se vedea si cazul unui domn de la HotNews, care il intreba, mai mult sau mai putin direct, pe Patriarhul Daniel cum de isi permite sa ceara lamuriri unui minister), care socotesc probabil ca, in afara de persoanele lor, nimeni nu are voie sa isi puna intrebari, sa se indoiasca in vreo masura sau, daca ar avea acest drept, ar trebui ca intrebarile sau indoielile sa fie exprimate doar prin gurile domniilor lor. Ce mi se pare insa mai periculos in acest editorial este ideea pe care o avanseaza chiar din titlu, o idee-sora cu unele precum „Hai sa fim seriosi, ca dracul nu e in tigara, poti sa fumezi linistit”, „Hai sa bem o sticla-doua de vin, ca dracul nu e in vin si ai vazut ca pana si Mantuitorul a prefacut apa in vin pentru nuntasi”, „Hai sa ne cumparam avion, ca nu poate fi nimic rau in a calatori”, „Hai sa facem sex, ca pana la urma ni se cere sa iubim” s.a.m.d. Desigur ca necuratul NU e in cip, desigur ca NU e in tigara, desigur ca NU e in vin, desigur ca NU e in cifra ‘666’ – la modul propriu -, dupa cum noi NU suntem prezenti fizic intr-un email pe care il trimitem unui prieten. Dar, in aceasta lume in care nimic este gol sau la intamplare, toate poarta amprenta cuiva si nu cred ca e greu de inteles a cui amprenta este aceea care il face pe purtatorul de cuvant al Patriarhiei sa declare ca el va fi primul care isi va face pasaport biometric, cunoscand foarte bine ca majoritatea romanilor NU doresc asa ceva si cunoscand la fel de bine ca majoritatea romanilor sunt tulburati din aceasta pricina. O asemenea afirmatie, in loc sa aduca liniste, nu face decat sa intarate si mai mult oamenii. Cu toate acestea, nu strica sa ne amintim ca libertatea nu te face fericit, dar fericirea te face liber. Sa il cautam pe Dumnezeu, care este unica si vesnica fericire, si sa incercam sa stam alaturi de El, fara sa ne temem de nimic, caci „strajui-va ingerul Domnului imprejurul celor ce se tem de El si-i va izbavi pe ei”. Doamne-ajuta!

 69. ghenadie spune:

  Deci e lepadare primirea lor sau nu…?in rest vorbe in vant…?e pacat onanaia…?da sau nu…fara detalii fara barascovenii fara neologisme si sofisme!se poate un raspuns si din partea ta parinte?daca vrei bineinteles…

 70. mihai spune:

  fratilor acest parinte avortat si antihrist pentru ca el insusi declara ca are 666 in telefon are impresia ca daca este purtator de cuvant este si purtator de decizie al unei comunitati care oricum nu o priveste altfel . Priviti imaginea lui ca arata ca un demon ce are un duh pitonicesc, cred ca are acest duh deoarece nu vorbeste precum o fata bisericeasca ci ca o voce demonizata ce merita sa fie astupata. Insa acest avortat nu va inceta sa distruga valorile spirituale ale credintei

 71. vsorin spune:

  De ce credeti idiotenile astea cu 666? altceva nu aveti ce face? are dreptate omu’ cu 666, daca il vedem undeva intr-un context asta nu inseamna ca e diavolul! eu am 666 intr-un numar (nu conteaza unde) asta ce inseamna ca sunt satanist? prostii…atata timp cat am credinta in D-zeu si ma impartasesc nu are de ce sa ne fie frica…asta e valabil pentru toata lumea! asa ca mai terminati cu prostiile astea parca ati fi niste copiii…

 72. radu gheorghe spune:

  acest asa-zis preot face o remarca prin care dovedeste ca nu are niciun fel de credinta: „cei care din motive de coinstiinta sau din motive religioase” . din aceasta expresie constatam ca el nu are nicio credinta, el fiind primul care o sa ia un asemenea pasaport, iar cei care din…deci altii au constiinta si credinta, nu el !

 73. […] Purtătorul de cuvînt al BOR are 666 în numărul de telefon mobil După şedinţa Sinodului BOR din 25 februarie 2009, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei Române, preotul Constantin […] […]

 74. dadatroll spune:

  Parca vad ca la bagat pe tasta 6.

 75. ghenadie spune:

  cineva apropiat mi-a zis ceva la care poate de prea multa tulburare nu m-am gandit…zicea sf Serafim Rose ca macar de am trai pe jumate ortodox si tot ar fi bine,iar vorba aceasta m-a pus pe ganduri!Ce e rau in cipuri,in televizor sau computer sau telefonie mobila si toate „beneficiile tehnologice si sociale ale contemporaneitatii”?…antihrismul cred ca sta in viata contrara ortodoxiei,iar fara sa mai intru in amanunte despre grija „cea numai si numai lumeasca” haideti sa ne cercetam pe noi insine si sa vedem daca oare in stilul de viata pe care ni-l impune Cezarul e sau nu dictatura satanista???
  Ca sa fi in randul lumii trebuie sa mananci mancare cu e-uri,trebuie sa ai credit pe telefon,trebuie sa ai cablu si internet,trebuie sa te masturbezi si sa experimentezi cat mai mult viata sexula(80% din ce arata tv e despre sex),trebuie sa mergi cu taxi,trebuie sa mergi la psiholog in loc de duhovnic,trebuie ca weekendul sa il folosesti dormind sau plimbandu-te ca Biserica e doar pt mosi si babe…etc si samd.Ca sa nu mai vorbesc de capul gol iarna si imbracaminte cat mai sumara chiar daca e frig ca sa vada toti cat esti de frumos si doctorul cat esti de prost.
  Cipurile acestea sunt garantia ca vom fi fideli acestui sistem,ele si ascultarea si localizarea noastra continuua sunt o forma blanda de neocomunism demonocrat.Prin primirea lor gandul imi spune ca vom fi cu desavarsire materialisti…dar oare ce e rau in asta…dar sa nu uitam ca am spurcat pamantul iar pomul care nu face roade se taie si se arunca in foc!
  Pot fi numite aceste cipuri si „ingrasamaninte satanice” prin care se opreste rodirea pomului?…Dumnezeu stie si cred ca a descoperit acest aspect demonic oamenilor desarviti,inainte ca eu sa ma nasc(si am 24 de ani)!macar asta sa ne puna pe ganduri

 76. nedumerit spune:

  pentru INA
  nu chestia cu „n-am nimic de ascuns” era ideea principala a nelamuririi mele…m-ai intrebat daca as putea sa-mi dau datele aici si o clipa am fost tentat sa fac asa,dar mi-am dat seama ca asta nu-mi rezolva nedumerirea… daca poti explica-mi cum imi influenteaza mantuirea acel cip purtat in buletin sau in mana… adica eu daca am cip-ul nu ma mai pot ruga si nu mai pot face fapte bune?! sau cip-ul imi afecteaza doar intimitatea si libertatea?
  ei vor sti totul despre mine si sunt constient ca asta nu e bine si nici corect.dar daca totusi eu nu fac fata presiunii lor sau sunt unul dintre cei ignoranti care nu sunt bine informati despre cip-uri si PRIMESC CIP-UL,cu ce imi afecteaza sufletul???
  mai pe romaneste,de ce se agita sa tare danion, vitcot roncea,parintele savatie,parintele iustin (persoane pe care le respect si le iubesc) pt o chestie care nu are treaba cu mantuirea si sufletul omului?! de ce nu vorbesc despre incalzirea climei sau poluare,ca sa dau exemplu alte lucruri importante dar care nu au legatura cu sufletul?
  eu doar intreb pt ca doresc sa aflu un rasppuns multumitor. Oricum eu sunt impotriva cipurilor si a oricarei incercari de ingradie a libertatii omului.Dar de multe ori am fost intrebat cu ce influenteaza cip-ul sufletul si nu am stiut ce sa raspund…l-am intrebat pe danion si el mi-a raspuns scurt „sigur ca il influenteaza…mda,urmatoarea intrebare!”

 77. adriana spune:

  indraznesc sa cred ca nu sunt foarte departe de ceea ce ti-ar fi spus dl.Danion.poate ca i-ar fi luat prea mult timp si a preferat sa nu faca risipa de timp si cuvinte ca mine. 🙂

 78. traian spune:

  „Acest numar[666]este mentionat in Apocalipsa , dar el este un numar ca oricare altul”. Daca 666 in pasaportul biometric „este un numar ca oricare altul” , care este suportul catimii din pasaport care primeste numarul 666 ? Daca acea catime nu exista atunci 666 din pasaporte nu este doar „un numar ca oricare altul” , ci este mai degraba un simbol despre care este se stie pe cine reprezinta .Ceea ce inseamna ca argumentul de mai sus , sustinut de purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane ,nu corespunde adevarului in acest caz .Pr. Stoica , prin afirmatia ca 666 din pasapoartele biometrice „este un numar ca oricare altul”,da impresia ca este un sustinator al antihrismului.Daca nu este asa atunci Pr.Stoica nu stie ce afirma .

 79. traian spune:

  „Acest numar[666]este mentionat in Apocalipsa , dar el este un numar ca oricare altul”. Daca 666 in pasaportul biometric „este un numar ca oricare altul” , care este suportul catimii din pasaport care primeste numarul 666 ? Daca acea catime nu exista atunci 666 din pasaporte nu este doar „un numar ca oricare altul” , ci este mai degraba un simbol despre care se stie pe cine reprezinta .Ceea ce inseamna ca argumentul de mai sus , sustinut de purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane ,nu corespunde adevarului in acest caz .Pr. Stoica , prin afirmatia ca 666 din pasapoartele biometrice „este un numar ca oricare altul”,da impresia ca este un sustinator al antihrismului.Daca nu este asa atunci Pr.Stoica nu stie ce afirma .

 80. ghenadie spune:

  @ nedumerit
  Cu ce il influenteaza pe om cipul?…daca un om se uita indelung la o femeie imbracata sumar oare cu ce este influentat sufletul sau daca fiind flamand i se pune in fata paine si carne facuta la gratar oare la ce se repede?
  Oare trupul si sufletul sunt despartite…avem oare ion trupul si ion sufletul?Sau poate daca ne punem cercel in ureche cu ce ne afecteaza sufletul?Sau daca ne tundem parul rasta oare cu ce se vatama sufletul?
  Oare un tricou negru pe care scrie „sex addiction” sau „Hate God” ne poate vatama sufletul?…Adam a mancat un mar,nu a blasfemiat si nici nu a hulit sau s-a desfranat…si-a vatamat sufletul prin asta?!
  Pt ca nu cunoastem ortodoxia nici pe jumate ne indoim de adevarul apostolic perpetuat si ne indreptatim patimile iar apoi alegem doar ce ne place,DAR FACAND ASA NE INSTRAINAM DE HRISTOS!

 81. adriana spune:

  @nedumerit,
  atitudinile arogante si semete gen ”diavolul nu sare din pasaport si nici nu sta in chip,bai analfabetilor, talibanilor ortodocsi si apocalipticilor”, dau dovada ori de superficialitate ori de disimulare mincinoasa.dar de nimic altceva bun.ca sa poti citi o pagina trebuie sa pastrezi o oarecare distanta.si mai e nevoie si de o abilitate in a aseza literele in cuvinte si cuvintele in fraza.si frazele intr-un context.nici un cuvant dintr-o injuratura nu doare in sine, daca cuvintele ar fi disparate.dar injuratura in sine te cam scoate din serenitate.

 82. emilian ion spune:

  binecuvanteaza parinte.
  alin o sa incerc sa-ti raspund si eu dintr-o perspectiva practica, si nu teoretica. acum un an de zile, acei ” batrani manipulati ” cum ii numesti tu, au anuntat ca din vest se pregateste sterilizarea copilelor noastre. cand mi-am anuntat familia m-au privit cu neincredere. cand insa in toamna asistenta era pregatita cu seringa sa-mi injecteze fetita cea mica cu gardasil, gluma se transformase in cosmar. numai ca, avertizat fiind din timp de acei ” batrani manipulati ” am reusit sa evit acest lucru.
  acum, tot ei ma sfatuiesc sa evit cipurile, sub orice forma. pe langa considerentele teoretice, la mine iar se transforma intr-o problema practica. fetita mea cea mare isi scoate anul asta buletinul. daca are cip, eu ce fac? ca BOR si patriarhul m-au lasat singur in fata acestei situatii.
  daca pe tine toate aceste aspecte nu te afecteaza direct, poti sa le privesti cu superioaritate si cu detasare. dar nu te supara pe noi, ceilalti, care mparem gravi si seriosi, pentru ca avem de luat niste decizii care nu sunt deloc usoare.

 83. Dan spune:

  Adriana, nu prea vad de ce te iei de nedumerit, el a pus o intrebare de bun simt si care recunosc ca ma framanta si pe mine: cu ce ma afecteaza d.p.d.v. duhovnicesc un pasaport biometric? Nu e vorba de implantul in corpul uman a unui element strain, ci de simplul act de identitate. Ca pasaportul biometric e un pas spre implant e cu totul altceva, asa am putea considera si tehnica in genere un pas spre o dictatura mai sofisticata, mai rafinata, si am arunca-o la gunoi, cu un asemenea rationament.
  Nu am vazut sa va numeasca cineva „talibani” sau „analfabeti” pentru magaria asta care ati facut-o dintr-un simplu document (in afara probabil de jurnalistii si reporterii atei, indiferenti religios, dar astia nu conteaza ca oricum se trag din maimute, vai de voi daca va vor lauda, atunci ar insemna ca aveti o problema), mai mult va autovictimizati in stil mioritico-balcanic. Daca ar fi sa culegem „sudalme”, mai multe am gasi dintre cele aruncate de voi asupra Patriarhului, fara acoperire (ex.: e mason, nu mai e Patriarh, etc) si asupra ierarhiei in general (s-au lepadat sinodalii de Hristos, etc).
  P.S.: Poate ar fi bine sa va mai ganditi, daca tot acuzati Sinodul Sfant ca „va baga decizia cu pumnul in gura” pe gat, oare nu si voi procedati la fel cu ceilalti oameni? Sa nu mai zicem de argumentele slabe pe care le aduceti in sustinerea unei „cauze” absurde.
  P.P.S.: E trist de constatat ca o petitie anti-biometrica a strans pe net atatea semnaturi (peste 10.000, le-am pierdut numarul), fiind si formulata in spirit sectar, in timp ce pentru canonizarea Sfintilor Romani martirizati in temnitele comuniste si recunoasterea genocidului anticrestin din Romania nici 4000 de semnaturi nu au fost stranse. Cam asta arata nivelul (ne)duhovnicesc a unei bune parti din protestatarii moderni ai biometriei.

 84. lucia spune:

  nu judec pe nimeni, dar ma cam cuprinde teama cind vad ce spune BOR prin parintele Stoica

 85. Daniel spune:

  credinta fara fapte bune e moarta,iar faptele bune fara credinta dreapta(ortodoxa)e tot moarta.eu spun haideti sa ne tinem de amandoua.

 86. adriana spune:

  @Dan,
  ooooooof, raspunsul meu pt @nedumerit e numai un sfert de raspuns.ii scrisesem mult mai mult, la subiect, cred eu, pe marginea nedumeririi lui.

  dar postarea cu pricina nu a mai ajuns pe blog.probabil era prea lunga.nu stiu.nu e treaba mea sa decid ce intra si ce nu pe blogul parintelui savatie.

  asa ca raspunsul tau pt mine vine ”pe uscat”,ca sa zic asa.imi pare rau, nu te pot lamuri cu ceea ce ii spuneam lui @nedumerit.daca si el a inteles ca si tine ca il admonestez in ce-i raspund, atunci imi cer scuze, dar nu depinde de mine ce intra la postari.

  in ce priveste apelativele de care amintesi”taliban ortodox”,”analfabeti”, crede-ma, ca nu am facut decat sa le culeg de pe bloguri.nu era o incercare de auto-victimizare.

  eu, personal, nu-mi aduc aminte sa fi emis la adresa ierarhiei, cuvinte de genul mason, patriarhul666, lepadati,antihristi,si oricare alte sudalme.ma deranjeaza si pe mine hooooou-ul care vine din placerea de a da cu piatra.cred ca am mai scris-o pe aici.asa ca nu-mi pot asuma, eu singura, tot ce generalizezi.nici daca vreau nu pot.

  pentru unii dintre noi, acest ” poate doar un pas” de care spui, e de ajuns ca sa avem retineri.gandeste-te ca au fost de ajuns si pt 1 milion de greci in frunte cu patriarhul lor.tu insuti vorbesti mai sus despre ”uciderea” sociala,discreta , civilizata, cinica. daca pt tine nu e de ajuns, atunci nu te poate convinge nimeni de contrariu.si nici nu are dreptul.asa cum nici tu nu il ai.nu e corect asa?

  in rest, sunt de acord,in parte, cu tine in ce priveste canonizarea Sfintilor romani martirizati in temnitele comuniste,la fel ca si cu recunoasterea genocidului anticrestin in Romania.dar pe langa credinciosi poate ar trebui ca si clerul sa aiba o initiativa.
  diferenta dintre 4000 si 10000 tine numai de dezinformare sau neinformare, nu neaparat de intentie.crede-ma ca pana sa vad pe net ceva legat de conferintele astea, nici macar nu am auzit de ele.poate pt ca fenomenul e prea local sau f. slab mediatizat.

 87. Rugina Vlad spune:

  Sa nu acceptam sub nici o forma cip-urile, nici cele din pasaport nici cele care vor sa ni le bage in brat sau in palma sau unde le mai pot baga.Ne pot controla prin cip, ne pot schimba starea de spirit, gandurile, deci nu o sa mai avem liberul arbitru si de asta probabil scrie in biblie ca cei ce vor primi semnul fiarei nu se vor mantui.

  Am mai citit ca pot induce tumori si alte boli prin cip, ca ce valoare mai avem daca am acceptat cip-ul nu? Dumnezeu nu ne mai vrea ca suntem cu pecetea fiarei iar fiarei nu-i vom mai folosi la nimic de vreme ce are sufletele noastre.Avem sansa sa ne mantuim spunana nu cip-urilor.

  Cat despre purtatorul de cuvant Constantin Stoica ii clar ca ii mason ca si Daniel, deci varful Bisericii Ortodoxe Romane ii putred.

  Doamne iarta-ne!

 88. ioan spune:

  Dragilor orice s-ar intampla NU ACCEPTATI CIP-urile caci este clar ca sunt ale satanei . da e adevarat ca toti din conducere sunt masoni . dar nu uitati ca toti am primit la taina sf botez PECETEA darului sf Duh . DECI SA NU NE LEPADAM DE HRISTOS asa cum au facut mai marii nostri care ne-au vandut satanei pe 2 lei……….. doamne ajuta sa fitiputernici e sansa noastra sa ne mantuim . mergeti dar spre sabie fara teama

 89. Iulian spune:

  Cum as putea intelege mai bine biblia deosebind undele sensuri?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: