Ministerul zice şi Sfîntul Sinod pecetluieşte: Ortodocşii au libertatea să nu călătorească în străinătate

Comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române
din 26 februarie 2009

tsepiÎn şedinţa de lucru din ziua de miercuri, 25 februarie 2009, Sfântul Sinod a adoptat, în unanimitate, hotărârea nr. 638/2009 în legătură cu problema noilor paşapoarte electronice care includ date biometrice:

1. Ia act de scrisoarea nr. 638 din 28 ianuarie 2009 a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresată Ministerului Administraţiei şi Internelor prin care se solicită o serie de precizări în legătură cu noile paşapoarte electronice care includ date biometrice. (vezi anexa 1).

De asemenea, ia act de lămuririle aduse prin adresa nr.3622071 din 5 februarie 2009 a Ministerului Administraţiei şi Internelor – Direcţia Generală de Paşapoarte (vezi anexa 2) din care rezultă două asigurări importante:

a. A avea un paşaport este un drept şi nu o obligaţie, paşaportul fiind un document eliberat la cerere pentru cei ce doresc să călătorească în afara spaţiului Uniunii Europene. Astfel, se deduce că cei care invocă obiecţii de conştiinţă sau motive religioase au libertatea să nu solicite acest nou tip de paşaport;

b. Fiecare cetăţean are dreptul de a cunoaşte în mod direct conţinutul datelor personale incluse în noul paşaport electronic care include date biometrice.

2. Constată că însăşi opinia Comisiei Europene exprimată, la 16 martie 2005, prin Grupul European pentru etica în ştiinţă şi noile tehnologii este împotriva implantării în corpul uman a cip-ului electronic: „utilizarea pentru scopuri nemedicale a implanturilor de informare şi comunicare constituie o potenţială ameninţare la demnitatea umană şi societatea democratică” (pct. 6.4), iar „implanturile destinate supravegherii … ar putea fi folosite de către autorităţile statale, indivizi sau grupuri pentru a creşte puterea lor asupra altora” (pct. 6.4.4).

3. Întrucât unele persoane au reticenţe faţă de paşapoartele biometrice, se va interveni pe lângă instituţiile Statului Român (Preşedinţie, Parlament, Guvern) cu solicitarea de a se adopta măsurile necesare pentru modificarea şi completarea legislaţiei în vigoare prin extinderea prevederilor referitoare la cazuri de urgenţă (paşaport temporar) şi la cazuri când, din motive de conştiinţă sau religioase, persoana nu doreşte paşaport electronic care include date biometrice.\

4. În viitor, orice iniţiativă de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, trebuie, mai întâi, analizată şi dezbătută la nivelul centrului eparhial şi al sinodului mitropolitan, iar apoi să fie înaintată Sfântului Sinod, spre dezbatere şi hotărâre.

5. Văzând tulburarea provocată de opiniile confuze şi contradictorii cu privire la noile paşapoarte biometrice, Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mânăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare. Astfel, Dumnezeu ne va lumina, ne va apăra de tot răul şi ne va ajuta să săvârşim binele.

122 Responses to Ministerul zice şi Sfîntul Sinod pecetluieşte: Ortodocşii au libertatea să nu călătorească în străinătate

 1. Marian spune:

  In anul 2011 vor sa introduca cartile de identitae cu cip RFID . Sa vedem daca atunci Sfantul sinod va mai zice : ,, A avea C.I. este un drept nu o obligatie ,,

 2. Ina spune:

  Bun.

  Deci ortodocsii au libertatea sa nu calatoreasca in strainatate. Eu sunt ortodox, locuiesc in strainatate si vreau sa ma intorc acasa. Pasaportul pe care-l detin nu este romanesc si nu are cip.

  Intreb: am voie sa vin acasa, si sa-mi iau la fel un pasaport romanesc FARA CIP?

  Doamne ajuta

 3. Marian spune:

  Sa vedem deasemenea daca anul acesta va mai avea loc in Bucuresti parada gay , avand in vedere ca P.F. Daniel l-a binecuvantat pe Oprescu la inceput de activitate ca primarie .

 4. andrei spune:

  Furia sfanta patrunsa de smerenie si curaj ortodox impotriva necuratului de alta data,a cu adevaratilor Sfintilor nostri Parinti,lipseste cu desavarsire din acest ‘Sfant sinod’ si este inlocuita se pare cu lasitate egoista ascultatoare( ascultare a exponentilor diavolului si a legii sale).Nu stiu ce va mai ramane din credinta noastra de marturisit daca o tinem in ritmul asta,cu astfel de compromisuri.Compromis cu diavolul nu exista.
  Dumnezeu sa ne miluiasca!

 5. andrei spune:

  rectific…ce vor mai intelege oamenii din credinta noastra nu ce va mai ramane..caci credinta Ortodoxa adevarata va ramane pentru totdeauna..

 6. […] Titlu ironic, dar relevant si la parintele Savatie: Ministerul zice şi Sfîntul Sinod pecetluieşte: Ortodocşii au libertatea să nu călătorească … […]

 7. petru spune:

  Sfantul Sinod nu raspunde la intrebarea fundamentala: sunt sau nu pasapoartele biometrice in acord cu religia noastra ? Din raspuns, se poate subintelege ca aceste pasapoarte nu sunt contrare ortodoxiei, dar raspunsul explicit este ocolit.

  De asemenea, Sinodul nu si-a pus problema ca va trebui, mai devreme sau mai tarziu, sa raspunda la o intrebare asemanatoare in privinta cartilor de identitate biometrice. Si atunci tertipul „a avea un pasaport este un drept si nu o obligatie” nu va mai tine.

  Si nu pot sa nu ma intreb: noi cu cine mai votam de-acum ?

 8. Alin spune:

  Patriarhia Romana NU canta in struna anti-biometristilor.
  Incep sa curga injuriile si chemarea la lupta (sau schisma?)
  http://vlad-mihai.blogspot.com/2009/02/pastorii-nostri-isi-abandoneaza-oile.html

  Urmeaza schisma antibiometrica sau trecerea in masa la la Biserica “Ortodoxa” pe Stil Vechi care CANTA (penibil, dar canta) in strune anti-biometrice?

  http://www.crucea.ro/?p=1304

  „Pentru argumentarea opoziţiei noastre, invocăm în primul rând motivele religioase, întrucât aceste documente, după cum s-a dovedit tehnologic, conţin în structura lor electronică numărul fiarei – 666”

 9. andy spune:

  Rational si legal nu este nimic in neregula cu aceste pasapoarte cu cip. Niciun om cu capul pe umeri nu a spus nimic impotriva lor. Acum si biserica a aratat CLAR ca nu este nicio problema cu ele. In aceste conditii, a continua lupta aceasta aberata impotriva lor devine paranoia, nesupunere fata de Ortodoxie, care s-a pronuntat prin cel mai inalt for!

  Fiecare poate avea o parere, dar nu mai poate pretinde ca apara ortdoxia cand biserica s-a exprimat deja.

  Felicitari Parintelui Stoica si Sinodului.

 10. savatie spune:

  Alin, tu pentru cu cine votezi? Ti-am ingaduit provocarile de multe ori, dar vad ca acum instigi la schisma si dai si directia: Biserica ortodoxa Romana de stil Vechi.

 11. o stricata in curs de alterare spune:

  offf…ma iertati pt ce am sa postez dar nu-mi pot infrange marea dezamagire cauzata de hotararea BOR….desi ma steptam…mai aveam totusi o ultima si firava speranta…ins anu-i de mirare…din cate stiu cu doar 3-4 zile inainte li s-au marit salariile clericilor…oare asta sa fie o coincidenta sau o ieftina tactica de manipulare a statului? pe moment le-au inchis gura….sa vedem ce mai urmeaza….Doamne ajuta!…faina cartea: „In cautarea aproapelui pierdut”…v-o recomand…:)

 12. Horia spune:

  Ma iertati, nu sunt teolog, dar cred ca Biserica nu este slugarnica sau lingusitoare, asa ca nu vad cum „se va interveni pe lângă instituţiile Statului Român”.

  De asemnea cred ca biserica trebuie sa se roage pentru rezolvarea acestei probleme si nu sa stea pe la usile Presidentiei, Guvernului sau Parlamentului asteptand sa se milostiveasca si sa ne dea o lege ceva „mai blanda” prin care sa putem fi monitorizati…

  Ma intreb totusi cum se vor face aceste demersuri cand isusi purtatorul de cuvant la Patriarhiei este convins de „INOFENSIVITATEA” documentelor electronice.

  Doamne miluieste!

 13. cristian spune:

  pacat ca vocea IPS Bartolomeu nu s-a mai auzit si la Sinodul din bucuresti la fel ca dupa cel de la Cluj… Ce se intampla oare de cum ajung in bucuresti, ierarhii isi pierd parerile si atitudinile pe drum… asa de impunator si autoritar sa fie patriarhul oare?
  oricum, ideea este ca am primit de la Sinod ceea ce majoritatea ne asteptam, adica un comunicat care sa nu supere autoritatile si care sa atace discret pe unii monahi mai indrazneti… PACAT!
  Sa ne ajute Domnul sa ne inteleptim cu totii si sa urmam calea spre si prin Hristos!

 14. Anonim spune:

  Maica Domnului, roagă-L pe Dumnezeu să ne ierte şi să ne lumineze!
  Doamne, fii binecuvântat mereu în toţi şi în toate!

 15. Solomon spune:

  Ce mai e de facut?……

 16. stefanv spune:

  decizia e in stilul celei date in cazul Corneanu…adica nu se stie ce s-a decis de fapt, lasand loc la intepretari diverse, or ambiguitatea inseamna aici frica si diversiune si impaciure artificiala. Doar suntem post moderni, nu?
  Oare suntem chiar atat de….

 17. Alin spune:

  Parinte Savatie,

  Am un respect deosebit pentru dvs. in special dupa conferinta care ati sustinut-o la Bacau unde am avut ocazia sa va vad si sa va ascult fata catre fata.

  Nu stiu cate si care lucruri s-au schimbat de atunci insa respectul meu pentru dvs. ramane in continuare ca om, chiar daca nu va dau dreptate in toate privintele.

  Si sper ca aspectele in care nu suntem de acord sa nu fie interpretate in alt mod decat o disputa de idei din care fiecare putem avea ceva de invatat.

  Imi vine greu sa cred ca din toate postarile pe care probabil le-ati vazut (daca nu cumva au fost aprobate de altcineva) nu ati inteles care este pozitia mea in chestiune de fata.

  Personal (inca) cred ca Dumnezeu lucreaza prin alesii Sai in interesul Bisericii Sale, si chiar daca noi l-am suparat de atatea ori cu pacatele noastre, El INCA nu ne-a parasit.

  Si chiar daca uneori judecatile celor prin care lucreaza Domnul sunt peste intelesul nostru si daca uneori ne simtim poate tradati in deciziile pe care nu intelegem, cred ca nu toate caile Lui sunt pe intelesul nostru.

  Deasemeni cred ca aceasta poveste a actelor biometrice este o mare incercare pentru Biserica si putini au taria sa vada care este adevarul gol-golut din spatele ei.
  Exact ca in povestea cu imparatul gol, doar ca avem gatul stramb si ne lipseste curajul de a privi in directia de unde vine cu adevarat problema si ca de obicei aruncam cu vina in sus.

  Personal cred ca problema actelor de identitate biometrice ESTE discutabila, a pasapoartelor ceva mai putin, dar mai ales a ACTELOR de IDENTITATE si asta din considerente care tin de interesul cetateanului in aceasta chestiune, pornind de la cel financiar pentru ca emiterea acestor acte se va face cu costuri destul de mari + se pune problema daca il va proteja intr-adevar de furtul de identitate si alte abuzuri (posibile si reale nu imaginate de teorii conspirationiste).

  NU sunt de acord cu curentul „ortodox” anti-biometrico-apocaliptic, indiferent de cine este sustinut avand in vedere cat de discutabile sunt dpdv moral, logic, teologic si nu in ultimul rand tehnic argumentele si metodele cu care este sustinut.

  Ca acesti oameni s-au plasat prin atitudine fata de preoti si ierarhie intr-o zona vecina cu schisma eu cred ca este sau ar trebui sa fie evident pentru toata lumea.

  Si desigur, Biserica „Ortodoxa” „pe stil vechi” a sesizat f. bine oportunitatea si si-a deschis bratele primitoate prin acea declaratie menita sa le dea desavarsita satisfactie insa in acelasi timp de o desavarsita stupiditate si ignoranta fata de tehnologie si bun simt, exact pe limba dragilor nostri ortodocsi antibiometrici si aproape schismatici, spunandu-le exact cam ceea ce vor sa auda.

  Ca vor trece sau nu la ei sau ca vor crea (inca) o „biserica ortodoxa” paralela sau IN CEL MAI RAU CAZ vor ramane in Biserica Ortodoxa si vor continua lupta anticlericala ramane de vazut.

  In orice caz, sunt sigur ca vor sesiza si ei oportunitatea aratata de mine, cu deosebirea ca eu am facut-o din alte considerente.
  Putina ironie si ceva pragmatism.

  Pragmatism, pentru ca din discutiile cu protestantii am ajuns la concluzia ca e mai bine ca toate merele stricate sa stea in acelasi cos, in acest fel lucrurile vor fi mai limpezi pentru toata lumea.

  Cum spunea Sf. Ap. Pavel:
  „Căci TREBUIE să fie între voi şi eresuri, ca să se învedereze între voi cei încercaţi” (1Cor. 1:19).

 18. Daca un sinod sfatuieste ca eu copiii mei putem sa bagam degetele in priza, ca au zis functionarii ministerului cutare ca nu patesc nimic, nu ma va determina sa incerc priza cu degetele.

  Daca un sinod citeaza din documentele europene ca din Sfintele Canoane, iar cand ar trebui sa citeze din Canoane tace si face apel la calm, se cheama ca nu e foarte bine situat in raport cu aceste Sfinte Canoane.

  Problema nu e nici dogmatica, nici canonica, iar daca sinodul nu vede pericole si nu intelege ce zic sfintii contemporani, mai mult decat vede si intelege coruptul, vandutul si aservitul minister de interne atunci asta imi este o durere, o mahnire si o rusine, cu atat mai mult cu cat o face in unanimitate.

  Daca se vor pocai, li se va ierta, dar daca cineva va gresi in fata vaditei prezente a Duhului Sfant in lucrarea si in cuvantul Sfintilor contemporani ma tem si ma tanguiesc ca nu stiu daca li se va mai ierta.

  Cuvinte cu greutate ale purtatorilor de Duh:
  http://apologeticum.wordpress.com/2009/02/25/noul-apel-al-parintelui-iustin-parvu/
  http://www.razbointrucuvant.ro/2009/02/24/parintele-arsenie-e-o-mare-primejdie-nu-trebuie-acceptat-cu-niciun-chip/

 19. Marian spune:

  Eu nu cred o boaba din ce zic ei ca sa intamplat acolo : unanimitate, bla bla… Stim ca 8 ierarhi au zis cu cateva zile in urma ca cipul acesta e lucru necurat . Daca va mai aduceti aminte dupa ce a fost inscaunat noul patriarh s-a votat noul Statut al BOR . Atunci una s-a votat si alta a fost publicat in Monitorul Oficial . Deci pe undeva se minte mult.

 20. adriana spune:

  @andy, draga,
  ia urmareste putin firul povestii urmatoare si aplica-i logica ta:

  mai scriam si in alta parte pe blog.

  tu spui:”rational si legal nu e nimic in neregula ce aceste pasapoarte cu cip.niciun om cu capul pe umeri nu a spus nimic impotriva lor.”

  gandeste-te, ce era ”nerational” si ”ilegal„, nepermis de legea iudaica, in faptul ca evreii vindeau si cumparau animale si pasari la Templu, sau in faptul ca schimbau bani? nu era nimic ”ilegal”, numic nelalocul lui, dpdv ”rational” si al cuiva ”cu capul pe umeri”.

  SI TOTUSI, RASPUNSUL LUI HRISTOS A SUNAT DE-A DREPTUL ”ILEGAL”, ”IRATIONAL”, „HALUCINANT”,DAR IN SENSUL CEL MAI ADANC CU PUTINTA:”…NU FACETI DIN CASA TATALUI MEU,PESTERA DE TALHARI…”

  ma repet:daca s-ar fi intamplat in zilele noastre(sa admitem ca Hristos s-ar fi nascut in vremea noastra), gestul lui Hristos ar fi fost lesne asociat cu o atitudine anarhista, subversiva, menita sa subminezea ordinea de drept si autoritatea, ar fi fost catalogat drept element perturbator al linistii si ordinii publice,cu tendinte agresive, instigare la violenta, tendinta de asociere in grupuri cu scopuri absconse(!!!),element ce trebuie monitorizat, supravegheat,in vederea preventiei unor viitoare eventuale evenimente, UN POSIBIL TERORIST.

  cum suna asta?e un pasaj aproape ”copy-paste” dintr-un raport asupra ”teroristului fara portret„ care ne e livrat permanent, si ”in numele” caruia acceptam si luam orice masura..

  DAR VORBIM DESPRE HRISTOS.SI ATUNCI?CINE ARE DREPTATE?

  @Alin,

  ca si in cazul Corneanu, ambiguitatea nu e similara cu a ”nu canta in struna”.e genul de atitudine care a starnit reactii limpezi si intolerante din partea TUTUROR Sinoadelor ortodoxe,in legatura cu cazul Corneanu.la care Sinodul BOR nu a avut NIMIC de comentat.si discutiile s-au pierdut in ceata.

  s-au pierdut in ceata pe un subiect pentru care alta data, au murit si s-au sfintit mucenici, in Transilvania, pe care ii avem in calendare.in Transilvania se oriunde a mai fost cazul.sfinti care sunt facatori de minuni,sfinti ortodocsi.de asta si reactiile tuturor Sinoadelor ortodoxe au fost prompte si critice.

  SI CE DACA…? mucenicia nu mai e la moda, nu e post-moderna…

  NOI AVEM ALTE MUZICI DE ASCULTAT SI PE CARE SA JUCAM.

  @Alin,ACUM ESTI LIBER SA NE SPUI ”CE VREI”.NU TE MAI ”AMENDEAZA” NIMENI.

  DECI, CE VREI? 🙂

 21. Donkeypapuas spune:

  „4. În viitor, orice iniţiativă de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, trebuie, mai întâi, analizată şi dezbătută la nivelul centrului eparhial şi al sinodului mitropolitan, iar apoi să fie înaintată Sfântului Sinod, spre dezbatere şi hotărâre.” – n-ar fi mai simplu să-l declarăm papă pe Patriarhiar mai apoi infailibil? (cred că reiese ironia)

 22. Mirela spune:

  Doamne ajuta!
  Am o prietena care a participat la procesul intentat Guvernului, impotriva HG 1566/2008, cea impotriva pasapoartelor biometrice. Mi-a povestit in mare cum s-a petrecut actiunea in sala de judecata. Avocatii erau „blindati” la litera de lege si au facut cunoscut cum se incalca flagrant drepturi din Constituţia României, precum cel la viaţă privată şi dreptul la religie. Apoi dupa ce avocatii si-au exspus punctul lor de vedere( si al intervenientilor pe care ii reprezentau- in numar de peste 5000 ), au vorbit intervenientii in nume propriu, consiliera Guvernului a dorit sa sublinieze apasat ca acest pasaport pe care „oamenii nu il inteleg este un drept si nu o obligatie”. Prietena mea, care venise acolo sa apere dreptul copiilor ei si a tuturor copiilor, a explicat ca aceste cipuri din pasapoarte nu ii creaza acea multa ” siguranta a cetateanului” pe care reprezentantii Guvernului o tot invoca.
  In fine, referitor la acest drept am si eu o intrebare: ce se intampla in cazul in care un om merge la ghiseu si se loveste de replica d-nei de la ghiseu:” Nu mai avem pasapoarte model vechi..!” si in cazul acesta ce poate face acest om care are totusi nevoie sa plece din tara? In cazul in care va trebui sa mergi in afara tarii, la vreun spital pentru vreo operatie grea sau trebuie sa mergi la o inmormantare a vreunei rude sau mai stiu eu in diverse situatii limita…ce faci? iei sau nu pasaportul acesta? Pt. ca , personal cred ca vom avea parte de un ” drept” obligat! Vrem, nu vrem o sa ni se vare pe gat aceste pasapoarte.
  Bineinteles ca nu sunt obligata sa imi fac pasaport biometric!
  Gandesc ca vor fi destul de multi oameni pacaliti si li se vor da acest tip de pasaport. Multi care nu sunt informati vor fi pacaliti…
  Intreb atunci unde mai e libertatea si dreptul noastru pe care Dumnezeu ni l-a dat inca de la inceput?
  Cu adevarat acum mai mult ca niciodata trebuie sa fim uniti si sa staruim cat mai mult in rugaciune si sa nu uitam nici macar ca o umbra de clipita ca Mantuitorul este cu noi pana la sfarsitul veacurilor! Nu ne va lasa pe noi! ” Iar voi sunteti trupul lui Hristos si madulare(fiecare) in parte (Corinteni 12,27).
  Nu mor caii cand vor cainii!

 23. ion adrian spune:

  @Alin,
  Dar in struna cui canta Sinodul BOR dle Alin?

 24. c2c spune:

  Doamne ajuta!
  Dovedim ca suntem un popor caldicel, nu stim sau nu dorim sa luam o atitudine justa prin da/nu , asa cum spune Mantuitorul („… cuvantul vostru sa fie ceea ce este da,da si ceea ce este nu, nu, iar ce e mai mult decat acestea este de la cel rau”Matei cap.5 .37”)in momentele importante pt.mantuirea noastra.

 25. Mirela spune:

  Senatul NU a votat legea privind pasapoartele biometrice
  Proiectul de lege privind aprobarea OUG 207 din 2008 pentru modificarea si completarea Legii 248 din 2005 privind regimul juridic al liberei circulatii a cetatenilor, care se referea la introducerea pasapoartelor biometrice, a starnit ample dezbateri in Senatul Romaniei.

  Senatorii Urban Iulian si Titus Corlatean, au ridicat problema inexistentei bazei tehnice necesare prelevarii , stocarii si pastrarii in siguranta a datelor biometrice, iar senatorul Urban a aratat faptul ca, nu sunt indeplinite exigente nici raportat la legea privind protectia datelor cu caracter personal.

  Mai mult de atat, s-au mai adus urmatoarele critici :

  – Romania este prima tara europeana, dupa Germania, care se grabeste sa introduca pasapoartele biometrice; explicatia oferita de reprezentantii Ministerului de Interne, cum ca impotriva tarii noastre s-a declansa proceduri de contencios la nivelul UE, a fost una hilara, intrucat, daca din Europa, nici o tara afara de Germania nu a respectat aceste dispozitii europene vizand pasapoartele biometrice, nimeni nu ne poate lamuri de ce tocmai Romania este luata in vizor si sanctionata;

  – societatea civila nu a fost consultata, mai ales ca tot astazi miercuri 25 feb. 2009, Sfantul Sinod a dezbatut problema pasapoartelor biometrice, si suntem totusi o tara care are milioane de credinciosi

  – problema majora este data de faptul ca, intrucat sistemul nu a explicat suficient romanilor in ce constau aceste date biometrice, si de aici s-a nascut confuzia uriasa si polarizarea societatii civile impotriva acestei legi.

  Prin urmare, Senatul NU a votat acest proiect de lege, el a fost retrimis Comisiei Juridice, iar Vicepresedintele Urban Iulian a decis sa invite la dezbaterile de saptamana viitoare, inclusiv reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane ca sa isi expuna punctul de vedere.

  Urban I. Iulian
  Senator de Ilfov
  Grupul Parlamentar al PDL din Senat
  Vicepresedinte al Comisiei Juridice din Senatul Romaniei

  Adica ne confruntam de fiecare data cu aceasi situatie: autoritatile lumesti rejudeca o situatie anume care tulbura lumea crestina, iar BOR se comporta mai rau decat Senatul Romaniei, ne limiteaza drepturile cetatenesti.

 26. umbra spune:

  @alin/@andy…si’un cantec vesel sa cantam…cat despre hotararea sinodului,Dumnezeu sa’i ierte.

 27. IONUT CRISTIAN spune:

  Un pustnic a carui inregistrare video era pe site-ul http://www.razbointrucuvant.ro sau http://apologeticum.wordpress.com nu mai stiu exact care site din cele 2, spunea sa ne rugam pentru ca patriarhul care va veni sa nu vanda ORTODOXIA catolicilor. Dupa cum vedem aceste slugi ale satanei ecumeniste vor sa ne impinga de tot in fundul iadului si sa primim documentele cu 666 si sa ne lepadam de HRISTOS. Frontul este foarte clar acum : sau pentru HRISTOS sau pentru diavolul. Sa nu primim nimic cu 666 si sa nu uitam ceea ce a spus Sfantul Apostol Pavel: „Patimirile vremurilor de acum nu sunt vrednice de marirea care ni se va descoperi” (Romani 8, 18) !!!

 28. Gheorghe spune:

  Acum este evident ca sinodul nu are nimic a face cu sfintenia si Biserica lui Hristos.
  Si de reprezentat acolo nu se reprezinta decat ei, pe ei ansisi si interesele meschine ale politicului.

 29. Gavriil spune:

  Inca ceva , la schisma nu indeamna oamenii , se stie cine indeamna…pana si in vremea Sf. Meletie al Antiohiei era dezbinare intre oameni (unii preferau pe episcopul Paulin, altii pe Sf. Meletie si nici cum nu se intelegeau)..
  Hotararile BOR luate impotriva credinciosilor ..astea indeamna la schisma …
  Important e sa ai discernamant sa vezi unde e adevarul pt ca nu poate fi la mijloc.
  Doamne ajuta. Astept raspunsul dvs la intrebarea de mai sus.

 30. Leontie mh spune:

  Nimic nou în istoria Bisericii marcată de Sfinte Sinoade şi Tâlhăreşti Sinoade! Conştiinţa cu adevărat ortodoxă a “pleromei” Bisericii – care este girantul ortodoxiei sinoadelor – deja respinge acest “Sfânt Sinod” (auto-botezat “sfânt” aprioric) ca TÂLHĂRESC, pentru că a tâlhărit (desfigurat) adevărul… Dumnezeule în Trei Sori, luminează-i şi-i întoarce la Dreapta Ta Slăvire! Dăruieşte-le pocăinţa acelor puţini ce, trădând adevărul la Ferrara-Florenţa din interese şi frică, au regretat apoi şi au revenit la dreapta mărturisire a adevărului din Adevăr!

 31. Ion Ion spune:

  Ca monah, sper ca pe viitor veti retine punctul 5 si veti face ascultare cu toata zizania lansata.

 32. Gavriil spune:

  Apropo de ‘valul latin’ …mi se pare mie sau poza de mai sus chiar se potriveshte ? 🙂

 33. lucian spune:

  rusinos, Dumnezeu sa aibe mila de noi!

 34. Iuliana spune:

  Comunicatul final e redactat in mod nefericit, admit, ramanand ambiguu. Dupa mine, precizarea faptului ca pasaportul e un drept, nu o obligatie se refera la alternativa calatoriei cu buletinul.

  Pozitiv e totusi faptul ca Sf. Sinod cere crearea de solutii alternative la acest tip de pasaport. Ca accentul e pus pe acest din urma aspect rezulta din si din .pdf-ul comunicatului de presa.

  Merita citita insa si adresa de cerere de informare a Sf. Sinod la stirea respectiva de pe basilica.ro si care e in termeni comparabili cu comunicatul Sinodului mitropolitan din Mitropolia Clujului, precum si raspunsul la adresa – care nu raspunde la intrebari, de altfel (anexele 1 si 2).

 35. ghilgames spune:

  ce se intampla la sinod? simplu. p.f daniel zice votam asta si asta si in rest protocol.
  am dreptul de a circula in lume, am dreptul de a avea pasaport, clar, dar imi devine obligatie, cand imi exercit dreptul de a merge in tara sfanta spre exemplu. iar asta inseamna obligativitate de a avea pasaport biometric.

  ce am citit mai sus pare un limbaj de lemn (fie el bisericesc) pentru acoperirea unor vinovatii, poate chiar obligatii fata de sensul spre care tinteste interesul politienesc al statului (al europei).

 36. Ionutz spune:

  @Horia

  Asa este frate!
  Dar vezi tu, gloata dezinformata si haituita de noii prooroci, pe de o parte vrea ca Biserica sa o reprezinte in fata Statului, dar atunci cand o face, o numeste colaborationista, corupta.

  Personal, consider paragraful 3 o solutie buna si inteleapta a sinodalilor. De altfel, e si democrata! Dar stop!! Democratia e de la Diavolu’!
  Nu vom putea niciodata opri evolutia statului global si tehnologizat, a carui buna functionare necesita controlul deplin.

  Inca o intrebare adresata tuturor.
  Cum marturisim si traim noi crestinismul intr-o societate radical schimbata?
  A cazut Bizantul!!!
  Unii ortodocsi inca n-au aflat.
  Evadand miseleste in eshatologisme conservatoare sau nadajduind in plamada Duhului care e contemporana chiar si utilizatorilor de X-Box?

  De ce asteapta lumea reactii ninja din partea Sinodului? Asta le-ar confirma temerile? Cred ca acesta e raspunsul! Unii nu stiu ce sa creada, joaca safe- partida conservatoare, dar cauta raspunsuri izbavitoare de frustrari de la mai-marii nostri.

  De altfel, nu-mi amintesc vreun indemn scripturistic la rezistenta, mitinguri, luari de pozitii. Nici nu am citit de vreun martir care sa fi facut contestatie la Roma pentru discriminare religioasa.

  Nici un ucenic nu poate fi mai mare decat Invatatorul. Pe El l-au prigonit. Noi ce vrem?

  Suparat,

  Ionut

 37. Cosneanu Marilena Elena spune:

  La inceput de Post, Marele Post al Pastelui, dragi credinciosi ortodocsi, am primit „binecuvantarea” ierarhilor nostri, prin care suntem sfatuiti sa nu ne mai preocupe citirea Apocalipsei Sfantului Ioan Teologul,incat panica sa ne cuprinda si sa ne ingrijoram ca am semna actele noastre personale sub antetul diavolului. Ma intreb de ce se restrange aceasta hotarare numai la pasapoarte, din moment ce se cunoaste bine ca pasul urmator e Cartea de Identitate in acelasi regim cu cip(care nu e temporar si e obligatoriu pentru supravietuire). Intelegem din comunicatul publicat astazi al BOR ca Pastorii nostri nu se recunosc a face parte dintre „unele persoane ce au reticenta fata de pasaportul biometric” din motive religioase. Oare minunatele predici de la amvon, adresate noua, credinciosilor, in sfintele duminici, ce ne indeamna la vietuire crestina si statornicie in credinta sa nu fi lasat nici o urma in constiinta Sfintiilor lor?

 38. costin spune:

  Ascultarea este valabila pana cand intalneste erezia!de acolo inainte imbraca haina neascultarii!
  Sunt convins ca cei care n-au tacut pana acum si de acum inainte vor striga,iar cei care incearca sa astupe voci binecuvantate ,la fel de zelosi vor fi.

 39. mihai spune:

  Sa privim partea buna a lucrurilor: am aflat cu totii ca ne bucuram de inca o libertate , de care pana azi cel mai probabil nici nu aveam habar.

 40. ion adrian spune:

  Parinte Savatie ,
  Ce este deranjant in intrebarea pe care i-o pun lui Alin?

 41. adriana spune:

  @vasile 80, @sfaturi de nunta ,@andy,

  nu mai da copy-paste de pe un blog pe altul, si pe id-uri diferite.

 42. savatie spune:

  Bine, frate Alin. Voiam sa stiu daca esti un om real. Acum putem discuta orice, stii ca nu sint optuz. Parerile noastre difera doar din pricina tonului, nu si a fondului. Exista si in combaterea habotniciei un dram de habotnicie pe care ar trebui sa-l depasim. Toti sint ai nostri.

 43. mihai spune:

  Ionutz,

  subliniezi, ironic: „Democratia e de la Diavolu'”…in esenta democratia nu e satanica dar e o foarte proasta forma de guvernamant -si orice ar spune Churchill, nu cea mai buna de pana acum- care mai ales cand este aplicata asupra unei comunitati foarte mari (de exemplu un stat) duce la iresponsabilitate in masa -in mod paradoxal-.

  „Nu vom putea niciodata opri evolutia statului global si tehnologizat, a carui buna functionare necesita controlul deplin.”

  BA DA. Opunandu-ne pe cat posibil centralizarii; dar acest lucru este foarte incomod.

 44. ion spune:

  Nu ma mir, pentruca sufletul este foarte important
  si nu este usor sa lupti pentru salvarea lui ar fi fost prea usor o alta decizie

 45. Alin spune:

  Mircea nu esti tu acela care ma apostrofa pe un blog zilele trecute ca „stau impotriva” deciziei unui Sinod Local?

  Acum domnule lup moralist, dvs. va puneti in situatia sa stati EFECTIV impotriva SFANTULUI SINOD.

  Nu mai dati diverse link -uri cu ce au spus cutare sau cutare duhovnic pentru ca am aratat si daca vreti mai arat cum indivizi fara scrupule se folosesc de acestia pe post de „buzdugane” cum spunea parintele Savatie.

  Este extrem de regretabil ceea ce se intampla, daca pana ieri aveam oameni emblematici pentru ortodoxia romaneasca acum avem oameni pe care unii s-au incapatanat sa demonstreze ca pot fi jucati pe degete ca niste copii, pentru ca s-au facut „vinovati” de incredere fata de toti cei care le-au calcat pragul.

  Regretabil nu este ceea ce se intampla in Sf. Sinod ci este ceea ce se intampla chiar in curtea noastra, in biserici si prin manastiri si cat de usor o mana de oameni pot determina oile sa muste din pastori.

  Si asta nu doar ca oile sunt dezinformate ci ca nu mai stiu sa imbine ascultarea cu duhovnicia si mai ales nu stiu ce e ala DISCERNAMANT spiritual.

  Ca aici nu mai e vorba de a sti ce e aia biometrie sau rfid si cu ce se maninca, e vorba de deslusirea duhurilor.
  Si duhul urii, a minciunii si anticlericalismului, chiar imbracate in haine duhovnicesti NU sunt de la Dumnezeu.

  Ca pana ieri doar ziarele si protestantii se luau de preotii si ierarhii nostri. Acum (o parte din) ortodocsii nostri au facut corp comun cu acestia.
  Pentru cineva (inca) treaz, asta ar trebui sa spuna destul.

 46. adriana spune:

  ce e amuzant e altceva:
  Sinodul BOR spune ca va interveni pe langa autoritati sa completeze legislatia referitoare la doc.bio, in masura sa permita persoanelor care DIN MOTIVE RELIGIOASE refuza pasaportul biometric, sa aiba acces la alt tip de pasaport.

  din care MOTIVE RELIGIOASE? CARE ALTELE DECAT ALEA ORTODOXE?CINE A AVUT OBIECTII,IN MAJORITATE, IN PRIVINTA DOCUMENTELOR ASTORA? NU CREDINCIOSII DE CONFESIUNE ORTODOXA? DECI CARE SUNT MOTIVELE RELIGIOASE PENTRU CARE INTERVINE SINODUL BOR? ALE CUI? ALE CAREI RELIGII, DE VREME CE SINODUL BOR, REPREZENTANTUL MAJORITATII ORTODOXE ROMANE,NUANTEAZA IN FELUL ASTA? SA INTELEGEM CA SINODUL BOR ”FACE O FAVOARE” ”UNOR PERSOANE CARE DIN MOTIVE(PERSONALE,INDEPENDENTE!?)RELIGIOASE,REFUZA BIOMETRICELE? SUNTEM O SECTA PT CARE SINODUL BOR FACE INTERVENTII INTR-O PROBLEMA,DESPRE CARE EL INSUSI,SINODUL,ARE CUMVA USOR ALTE OPINII??????FRATE,CE E ASTA??????????

  AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  CU TOT RESPECTUL PENTRU AUTORITATE, DAR SINODUL BOR S-A DEZIS, IN FELUL ACESTA.

  JUDECAND DUPA AMBIGUITATEA CARE VREA SA SE ERIJEZE IN REACTIE MODERATA,MAI SIMPLU ERA SA IASA UN REPREZENTANT AL SINODULUI BOR SI SA ZICA, DIN PRIMA SECUNDA A DISCUTIILOR ISCATE, CA SINODUL E DE ACORD CU ACTELE.SCURT SI LA OBIECT, FARA ATATEA CURBE LINGVISTICE.

  SUNTEM SATUI DE A ZICE ”DA” IN FORMA DE ”NU” SI A ZICE ”NU” IN FORMA DE ”DA”.

  IN FAPT SI SINODUL BOR A REACTIONAT CA O INSTITUTIE(DE STAT).CARE ARE NEVOIE DE CREDIBILITATEA AUTORITATILOR ROMANE SI EUROPENE, DAR SI DE SUSTINEREA CREDINCIOSILOR.CUM OBTINEM ASTA?VORBIND PROBLEMELE IN CUVINTE!!!

  PT CEI INTERESATI: REGULAMENTELE EUROPENE NU PERMIT REFUZUL UNUI ACT DE IDENTITATE PE CONSIDERENTE RELIGIOASE.NUMAI PE CONSIDERENTE DE LIBERTATE DE CONSTIINTA.MAI JOS.

  AICI GASITI SI PASII CARE NU S-AU FACUT PT CA ROMANIA SA NU JOACE LA ORICE FLUIERAT VENIT DE LA MASA BOIERILOR UE.
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5411072-pasapoartele-biometrice-intre-moderatie-pasiune.htm

 47. adriana spune:

  SAU, NU-I ASA?MAI E O IPOTEZA DE DISCUTAT:SINODUL SE DECLARA NEUTRU, CA SA NU PICE IN DERIZORIUL INTINS DE REGULAMENTELE UE IN MATERIE DE DOC.BIO, SENATUL SE MAI GANDESTE PT CA EL REPREZINTA VOCEA LEGALA,NE-MISTICA, RATIONALA, DUPA CARE S-AR PUTEA SA AVEM SURPRIZE…

  NU SE STIE.SA ASTEPTAM.CE A FOST DE ZIS S-A ZIS, PANA ACUM.SA NU DAM CU PIETRE…
  🙂 🙂

 48. adriana spune:

  @Alin,
  daca povestea cu pasapoartele biometrice e o mare incercare pt Biserica,atunci care e ADEVARUL GOL-GOLUT din spatele lor?

  nu ne mai tine in suspans.care e adevarul???????????????

 49. Ionutz spune:

  @Mihai

  De acord, nu sustin democratia ca fiind cel mai bun sistem!
  Dar nici altul mai bun nu prea e!
  Orice sistem trebuie sa fie totalitar ca sa fie eficient. E simpla logica!
  Pe de alta parte in mintile nebuloase ale hyper-ortodocsilor modelul teocratic bizantin (o aberatie, utopie) ar fi o solutie.
  Ce legatura are conducerea statului secular cu Biserica?
  Nici una!
  Ca s-a zis: nu sunteti din lumea aceasta!!!
  N-am vazut nicaieri in scripturi vreun program de guvernare, la parinti, niciatat.
  Din nefericire la unii dintre ei am vazut slugarnicie si plecaciune multa in fata imperiului!!
  Asa ca, ce ne mira ca Sinodul se mai pleaca usor statului, in buna traditie simfonica bizantina.

  La fel de suparat,

  Ionut

 50. adriana spune:

  @Alin,
  ca din tot ce scrii nu se vede nicio pozitie…care e adevarul?

  🙂 🙂

 51. Ionutz spune:

  PS @Mihai

  Iar despre oprirea cursului firesc spre totalitarism, mai vorbim altadata…

  MosCraciun

 52. umbra spune:

  @alin/vezi ca ai gura/scrisu cam mare.io nu’s nici teolog nici habotnic sunt un simplu laic si sunt multi altii ca mine.parerile mele mi le asum si le postez cat o sa’mi dea voie admin acestui site.daca eu consider ca multi membri ai sinodului lucreaza pt”marele arhitect”si mai putin pt.turma,te deranjeaza?.sti ceva?nu’mi pasa. Dar acu’ti’o venit apa la moara.

 53. Alin, n-are rost sa te aprinzi acuma…

  Asta este. N-ai dreptate. Nici argumente.

  Sofisme si corectitudini „duhovnicesti” sunt pe toate drumurile.

  Nu are rost sa umplem netul cu vorbe goale.

 54. pt Alin spune:

  ”Ca pana ieri doar ziarele si protestantii ””se luau de preotii si ierarhii nostri””. Acum (o parte din) ortodocsii nostri au facut corp comun cu acestia.”

  tu vorbesti desteptu-le de criticarea ierarhilor???
  cine critica cu cateva zile pe toate forumurile pe pr iustin, cuv paisie, monahul filoteu si alti preoti care se opuneau acestor acte?

  sa-ti fie rusine pt ce scrii, nu ai nici un pic de bun simt!!

 55. mihai spune:

  Ionutz,

  pe de-o parte te declari sustinator al democratiei iar pe de alta parte spui ca un sistem, pentru a fi eficient, trebuie sa fie totalitar.
  Cred ca faci o confuzie, un sistem totalitar e un sistem in care puterea e concentrata in mainile unei persoane sau a unui grup restrans. Democratia (in teorie) este exact opusul.

  Spui ca modelul teocratic bizantin ar fi o utopie. El totusi a existat o perioada destul de lunga in istorie , atat in Imperiul Bizantin cat si in multe alte state din Europa (si in Tarile Romane, bineintales). Dovada: au existat imparati sau domnitori care au fost canonizati, trecuti deci in randurile sfintilor. Deci modelul de stat guvernat de stapanirea binecuvantata
  de Dumnezeu nu este chiar atat de utopic.

  Nu stiu acum daca despre democratie putem spune acelasi lucru. Sistemul democratic este cu desavarsire o utopie.
  Nu te inseli decat partial cand vorbesti despre cursul firesc catre totalitarism. Asta este intr-adevar cursul firesc in sistemele democratice. Daca studiezi istoria secolului 20, cel mai reprezentativ daca e sa vorbim despre totalitarism, vei observa ca TOATE sistemele totalitare au preluat puterea pe cale democratica (cu sprijinul majoritatar al populatiei, chiar daca nu prin vot direct).

  Inca un amanunt: in modelul teocratic bizantin exista un anume grad de descentralizare care coexista cu supunerea fata de stapanire.

 56. Ioan spune:

  As vrea sa ma lamureasca si pe mine cineva legat de pasaportul biometric in 5 puncte.

  Care sunt cele mai grave din aceste puncte in afara de asocierea codului de bare cu semnul fiarei ?

  Scurt , concis . Multumesc anticipat .

 57. Alin spune:

  Adriana, faptul ca 80% din postari sunt scrise cu litere mari (tzipat in e-limbaj) denota isterie.
  Si nu, nu le-am citit mai mult decat mi-au alunecat ochii in cautarea unor postari mai consistente.

  Pt. dl. Anonim care a binevoit sa mi se adreseze, ar fi timpul sa faci diferenta intre oameni si ideile care le sustin.

  Dar se pare ca pentru unii se creaza o legatura atat de puternica intre una si alta incat nu prea se fac diferente.

  Tot ce stiu este sa alunece intr-o idolatrizare oarba a unor oameni si ura fata de altii care se impotrivesc celor spuse de zeul lor.

  Restul care simt ca Sf. Sinod al „BEORE” (cum spunea o onoarata maica) nu ii reprezinta, asa cum am mai spus deja isi pot gasi un loc sub bratul ocrotitor al sinodului bisericii „ortodoxe” pe stil vechi care a imbratisat in schimb punctul de vedere antibiometric si sa duca lupta anti-apocaliptica in numele ei iar pe noi ceilalti sa ne lase in pace cu ale noastre.

 58. umbra spune:

  in sfarsit o veste proasta pt.@Alin si altii ca domnia sa/potrivit Hot news IPS Bartolomeu,isi mentine pozitia cu privire la problema asta.Doamne ajuta.

 59. adriana spune:

  @Ioan,
  daca vrei cu adevarat sa te lamuresi,ai sa accepti mai mult decat 5 puncte.uite-aici:
  http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-5411072-pasapoartele-biometrice-intre-moderatie-pasiune.htm

 60. Alin spune:

  Ioan.

  Ai cerut 5 motive, eu iti dau 10:

  1. Pasaportul biometric te urmareste peste tot unde te duci si te toarna la securitate.

  2. Pasaportul biometric o sa ti se strecoare pe sub piele intr-o buna zi.
  In somn.

  3. Pasaportul biometric contine coduri de bare EAN/UPC in cip iar codurile de bare respective contin 666 ca sa stie dracusorii unde sa te gaseasca si sa-ti aduca ghinion.

  4. Daca ai pasaport biometric intr-o buna zi n-ai sa mai poti intra in tara pe motiv ca nu esti Elvis Presley.

  5. Daca ai pasaport biometric intr-o zi s-ar putea ca sa intri in tara fara sa stii. Chiar si dupa moarte.

  6. Cu pasaportul biometric ai sa fii urmarit de talibani sau masoni cu rachete ghidate din satelit pe baza de recunoastere faciala si de amprente.

  7. Pasaportul biometric produce cancer.
  Telefonul mobil nu. Sa-l folosesti sanatos.

  8. Cu pasaportul biometric la tine ai sa fii atacat prin proceduri de voodoo modern astfel incat sa devii un zombi si sclav al SMM (Statul Mondial Masonic).

  9. Daca ai pasaport biometric esti amprentat si automat devii infractor. Bonus: cazier la alegere in limita a 10 ani detentie.

  10. In cipul biometric ti se trec tot felul de date de care n-ai cunostinta inclusiv pacatele care in felul asta nu-ti vor fi iertate in veci pentru ca Dumnezeu mai uita dar cipul NU.

 61. Alin spune:

  umbra, din cate am auzit rezolutia s-a votat in unanimitate.

  Pacat ca IPS Bartolomeu n-a fost acolo, am auzit ca s-a imbolnavit.

  Probabil si ceilalti 7 care au semnat rezolutia „Sinodului local” la fel.

  Eu zic sa ne rugam pentru grabnica lor insanatosire.

 62. Bogdan spune:

  Am sentimentul acut ca Patriarhia, Sinodul ne-au vandut. Pe fatza. Noi cum procedam?

 63. Marian spune:

  Pt Ioan . In afara de semnul de bare cel mai grav e faptul ca cipul are o antena si poti fi interceptat de computere, cu acces la baze de date, in diverse locuri, si ti se poate face un istoric destul de amanuntit al vietii tale. Baza de date contine aproape tot despre tine: unde ai fost si cand , cat ai stat ce-ai mancat , ce-ai vorbit, ce-ai cumparat, cati-bani ai castigat , cati ai cheltuit , …….Pe baza acestor informatii poti fi arestat oricand, ca legile sunt in asa fel incat nu le poti respecta pe toate .

 64. adriana spune:

  🙂 🙂 🙂 =))

  @Alin,acum chiar te ror sa ma citesti.numai acum.poate ”ne intelegem”.

  e bine, inseamna ca mai am 20% shanse sa ”ma recuperez”.
  macar eu imi permit luxul unei pareri concise,si costul sa raspund pt ea.incerc sa evit sa ma invart in jurul cuvintelor,(cum ziceam,”vorbind problemele in cuvinte”).

  vezi tu, ziceam odata, nu 666-fobia e problema,asa cum ziceam de costuri, si tu sareai ca ”ce costuri?si asa s-a facut multa risipa”.ziceam ca nivelul de securitate se poate sa nu fie real, tu ziceai ca sunt neinformata si ca gradul de securitate e ”pe bune”.ziceam ca problema doc.biom.trebuie privita si din perspectiva teologica, tu,parca te si ”aud”, nu frate,nu au treaba problemele teologice cu lucrurile statului laic.si sa ”nu mai strigam lupul cand nu e cazul”.

  ca acum sa spui cum ca ”aceasta poveste a actelor biometrice e o mare incercare pentru Biserica si putini au taria sa vada care este adevarul gol-golut din spatele ei.”

  la comentarii de genul ”pasaportul biometric e un pas spre cardul de identitate biometric, si de acolo cine stie unde se va mai ajunge, in spiritul centralizarii care bantuie”,

  tu raspundeai ca ”daca impozitul de azi care e de 16% va creste cu 1%,oare va protesta cineva?sau va protesta cineva, gandind ca,logic, dupa 1%, va urma candva 50%?”.si ca sa incetam sa mai cream perspective ,ele sunt doar speculatii.

  ca acum sa spui ca”problema actelor e discutabila…,a pasapoartelor mai putin,dar MAI ALES a actelor de identitate.” acum faci tu insuti un transfer de greutate dinspre abia-inceputa(nicidecum terminata) dezbatere oficiala a pasapoartelor, catre cea (nici macar inceputa)a actului de identitate.(indiferent ca la mijloc sun costurile sau alte motive).

  (iar tre sa ma repet:nu te mai obosi nici macar ”sa-ti alunece ochii”,daca tu consideri ca nu sunt consistente.cum vezi ”adriana„, treci repede peste.daca nu sunt consistenta in postari,daca nu sunt in stare de asa ceva,
  nu cred ca merit girul tau,in opiniile mele.si,in consecinta ,nici nu-l vreau.daca ma apuc sa vreau ce nu merit, ar insemna sa incep sa sufar de frustrari.nu,multumesc 🙂 )

  de ce imi dai senzatia ca traiesti cu impresia(vezi?raman in registrul speculativ ca sa nu gresesc si sa trag concluzii pripite 🙂 )ca am ceva impotriva ta? nu,chiar deloc.ba dimpotriva, mi-ai oferit,cel putin o vreme, un antrenament benefic in ale dialogului.ceea ce e bine.

  nu am nimic cu tine,doar cu suficienta,si atitudinea dispretuitoare cu care ai tratat pe unii.si chiar si pe mine.e suparatoare.ti-am mai scris undeva, nu vreau sa fac front separat de tine.nu suntem in razboi pe niciun subiect.decat pe felul nesuferit in care te porti in scris fata de mai multi.

  daca poti sa suporti o critica, ce nu e directionata inspre parerile tale si felul cum scrii(cu litere mici sau mari,moderat /isteric,intortochiat,obscur/transant,agresiv), ci inspre atitudinea ta, asta ar putea fi una.

  in rest,toate bune.si mai lasa incruntatura :).nu sunt isterica.sunt de meserie ”ceva” care ma impinge irezistibil si inspre o exprimare ”grafica” in scris.nu numai cu majuscule.crede-ma ca daca asa avea cum, as scrie si colorat =)) 🙂 .e ”deformatie profesionala”.dar care nu imi afecteaza opiniile.nu instig oamenii la nici o lupta si la niciun miting.in niciuna din postarile mele,indiferent daca ele sunt scrise cu MAJUSCULE. 🙂

 65. adriana spune:

  @Alin,

  si problema nu e ca unii credinciosi simt ca Sinodul nu-i reprezinta.ci ca Sinodul nu zice nici ”da, ”politica” documentelor e ok,iar voi restul, care v-ati agitat degeaba si in mod eronat si nejustificat, opriti-va, noi va spunem,si o scriem, ca totul e ok”, asa cum nu zice nici”nu, nu e ok, consideram ca actele prezinta un pericol(de indiferent ce fel)”.asta da nastere la sentimentul de „nereprezentare„.daca se citeste pe diagonala,hotararea Sinodului.

  adopta o pozitie ”radical”neutra si ambigua.dar care nu e musai NEGATIVA, SAU RAU INTENTIONATA.si eu tind sa merg pe mana ta:”chiar daca uneori judecatile celor prin care lucreaza Domnul sunt peste intelesul nostru,si daca uneori ne simtim poate tradati…cred ca nu toate caile Lui sunt pe intelesul nostru”.de asta si revin:”sa nu dam cu pietre”.

  retine, nu nutresc ideea ca Sinodul nu e ortodox(!!!).Sinodul s-a dezis(fa insa a le critica, a le dezavua,sau a le cataloga ca nejustificate) de reactiile credinciosilor.a unei foarte insemnate parti.(mi-au picat ochii pe un ”sondaj” la Nasul, si era un procent de 89% la 11%.nu cred ca 80 % din cei care au sunat erau,toti,lipsiti de discernamant, asa cum nu pot crede nici ca discernamantul isi avea ”cartierul general” numai in cei 11%.)

  cu tot respectul(fata de autoritate),dar asta creaza confuzie.asta e riscul unei unei asemenea decizii.daca scopul e bun, probabil ca riscul merita.dar el exista, se vede cu ochiul liber.si se suprapune pe o foarte lunga lista de dezamagiri din parte ”autoritatii”,de-a lungul timpului, care contamineaza toate reactiile oamenilor de rand.

 66. serban octavia spune:

  Bravo,Umbra,asta se vede si de pe luna cu ochiul liber ca in conducerea BOR unii se inchina „marelui arhitect”.Nu as fi crezut niciodata ca in problema acestor nenorocite de cipuri domnul patriarh nu va fi categoric si clar impotriva.Dar….dumnealui s-a mai scolit si pe afara,parca in Austria…..
  Romanii,in toate sondajele aveau incredere in biserica si in armata.Armata s-a dus ca nu vor „stapanii” nostri sa mai avem cu ce riposta dar biserica,respectiv capii bisericii?In afara de Dumnezeu,nu mai avem in cine sa avem incredere!

 67. […] Ministerul zice şi Sfîntul Sinod pecetluieşte: Ortodocşii au libertatea să nu călătorească … Comunicat al Biroului de Presă al Patriarhiei Române din 26 februarie 2009 În şedinţa de lucru din ziua de […] […]

 68. Mirela spune:

  Iertare tuturor!

 69. gavril spune:

  @Alin
  Un singur lucru esential iti lipseste Alin , este vorba de discernamant.
  2 lucruri nu iei in calcul cand acuzi BOSV de incercarea de a racola, daca vrei, credinciosi din BOR, in stilul sectelor prozelite care sperie lumea cu apocalipsa oferind solutia ultima „haideti la noi ca altfel pieriti cu totii” :
  1. Nimeni din BOSV nu te-a chemat cu strigare pe tine sau pe oricine altiva din BOR in BOSV cu ocazia biocipurilor, pe scurt.
  2. (si mai important) anuntul facut de BOR la http://mitropoliaslatioara.ro/stire.php?id=59 este facut la data de 23.02 , adica inainte de Comunicatul Biroului de Presă al Patriarhiei Române
  din 26 februarie 2009…
  deci …ti se pare ca BOSV ,citez, ‘a sesizat f bine oportunitatea…’ , dimpotriva , si-a instiintat credinciosii, ca mine, care nu au biserica pe vechi acolo unde locuiesc, ca BOSV nu da binecuvantare credinciosilor sa aibe acte cu cip.(adica ce e da da si ce e nu nu, scurt si la obiect fara prea multe artificii stiintifice pt ca se cunoaste pomul dupa roade).

  Singur marturisesti ca directie BOSV, de ce ?
  Cum zice Danion, se vor scula multi sectanti in tara asta care sa ofere solutia pt ‘mantuire’ daca BOR nu o va face, insa BOSV nu face prozelitism , nu a facut-o si nici nu o va face.
  Oamenii vin singuri pt ca, spre deosebire, de tine(alin) au discernamant.

  BOSV, Sf Gligherie, Sf Ioan Iacob Romanul, Sf Cuv Nicodim Aghioritul au ales sa nu faca compromisuri cu latinii. Alege si tu ca Sfintii nu ca politicienii plini de sine,ereticul papa si astronomii atei.
  Doamne ajuta!

 70. Ioan spune:

  Dragii mei ,

  Fiind vorba despre tehnologie am sa intreb pe cei care stiu :

  6,6,6 e totuna cu 666 sau inventam o noua limba ? Vorbind de codul de bare .

  6. Cu pasaportul biometric ai sa fii urmarit de talibani sau masoni cu rachete ghidate din satelit pe baza de recunoastere faciala si de amprente.

  7. Pasaportul biometric produce cancer.
  Telefonul mobil nu. Sa-l folosesti sanatos.

  8. Cu pasaportul biometric la tine ai sa fii atacat prin proceduri de voodoo modern astfel incat sa devii un zombi si sclav al SMM (Statul Mondial Masonic).

  9. Daca ai pasaport biometric esti amprentat si automat devii infractor. Bonus: cazier la alegere in limita a 10 ani detentie.

  10. In cipul biometric ti se trec tot felul de date de care n-ai cunostinta inclusiv pacatele care in felul asta nu-ti vor fi iertate in veci pentru ca Dumnezeu mai uita dar cipul NU.

 71. Ioan spune:

  Dragii mei ,

  Imi cer scuze . Am avut selectat ceva ce nu-mi apartine . Ita mesajul meu :

  Dragii mei ,

  Fiind vorba despre tehnologie am sa intreb pe cei care stiu :

  6,6,6 e totuna cu 666 sau inventam o noua limba ? Vorbind de codul de bare .

 72. petru spune:

  Problema care a fost pusa Sfantului Sinod este una in primul rand religioasa, chiar daca ea poate fi privite si din alte perspective. Un credincios obisnuit stie, sau cel putin simte, ca nu are pregatirea necesara pentru a raspunde corect singur, asa ca asteapta din partea Bisericii raspunsul, care trebuie sa fie clar si cu argumente din sfera ortodoxa.

  Prin pozitia pe care a adoptat-o, Sfantul Sinod si-a asumat riscul de a-si submina singur autoritatea in fata credinciosilor, pentru ca:

  1/ Nu numai ca nu raspunde clar, dar, recunoscand dreptul credinciosului de a-si pastra indoielile, isi neaga rolul de autoritate de referinta.
  Pozitia clara a purtatorului de cuvant nu inlocuieste in nici un fel o ne-afirmare explicita in decizia Sfantului Sinod.

  2/ Isi sustine pozitia nu cu argumente de credinta, ci cu idei laice emise de organisme in cel mai bun caz neutre daca nu anti-ortodoxe (care oricum nu raspund nici ele intrebarii, ci afirma fie ca problema nu exista, fie ca ea poate fi ocolita).

  Ce motive pot fi atat de puternice incat sa justifice asumarea unui asemenea risc ?

 73. Gavriil spune:

  In sitemul de notare inventat special pt codurile de bare fiecare cifra este alcatuita din 4 alternante alb negru. O unitate de notare a unei cifre e formata din 7 segmente. Din cele 7 segmente trebuie sa se vada clar 2 linii negre disticte si nu mai mult. Pt cifra 6 laserul trebuie sa citeasca obligatoriul secventa 101 si indiferent ce este inainte si dupa 101 (un set de 0). Guard bars(cele 3) sunt asa : 0000101(inceput),0010100(mijloc) si 1010000(sfarsit).
  Deci, fie ca citeste 0101, fie 0000101, computerul identifica informatia respectiva cu numarul 6.
  O parte zic ca nu se identifica absolut toate GuardBar-urile cu cifra 6 oficiala din sitemul de notare. Nimic mai fals. Pt ca laserul poate citi codul si de la coada la cap si de la cap la coada ,si invers si rasturnat nu are importanta, atata timp cat el da peste o secventa de start de 101(Numai cand gaseste un 1 atunci incepe inregistrarea; de aia au casieritele probleme cu citirea daca spatiul transparent dinainte de cod sau dupa e murdar sau acoperit in vre-un fel;si din acest motiv se pune barcode-ul neaparat pe ceva transparent sau alb).
  Gasesti totul aici.

  Doamne ajuta. Sa ducem razboiul duhovnicesc.

 74. Gavriil spune:

  @6,6,6 e totuna cu 666 sau inventam o noua limba ? Vorbind de codul de bare
  -Nu ti se pare coincidenta prea mare 🙂 ?

 75. Victor spune:

  Problema cipurilor este una controversata . Sa analizam un pic partea tehnica . Se vorbeste despre asa zisa antena din cip . In fapt este o tehnologie wireless care permite citirea datelor de catre un scaner . Asa ca nu cred in teoriile cu urmarirea in orice loc , la secunda . Ca sa faci asa ceva iti trebuie un generator de curent (baterie, acumulator) ca sa alimentezi respectiva antena . Asa ca nu cred ca cineva sta la un pupitru in Japonia sau oriunde pe glob si localizeaza persoanele din alta tara . Acestea sunt povesti de adormit copiii in jurul antenei din cip . Apoi , implantarea nu este obligatorie . Cand va deveni obligatorie va fi o problema . Pana atunci speculatii . Iata un link concret :
  http://www.stiintaazi.ro/index.php?option=com_content&task=view&id=1690&Itemid=74

  Sf.Sinod cred ca a luat o decizie buna avand in vedere specialistii cu care banuiesc ca s-a consultat in domeniul ingineresc . Ca nu a dat argumente tehniciste este o problema pe care ori nu o stiu ca exista , ori chiar nu este dat un astfel de comunicat .

  P.S Pierderea de date este valabila oriunde exista tehnica . Hackerii ne-o dovedesc zilnic . Daca presa mai vine cu cate o veste pe tema asta . Credinta crestina este mult deasupra acestor bazaconii plasmuite de oameni anxiosi .

 76. ion adrian spune:

  In vremea cand scria Sf Ioan Teologul, se folosea numerotarea latina sau ebraica, ceea ce este altceva decat sistemul de numeratie cu cifre: arab in baza zece sau binar in baza 2.
  Dar un numar este o cantitate de obiecte. Numarul natural 6 este cardinalul oricarei multimi cu 6 obiecte, iar numarul sase sute sase zeci si sase, oricum s-ar scrie, este tot asa un cardinal . Ce a spus Sf Ioan ? In mod evident s-a referit la un numar egal cu 666 si care azi este codificat in baza zece baza de azi a umanitatii, ca trei de 6 asezati consecutiv.
  Intrebarea mea este de ce s-a ales ca separator cifra 6, acum niste zeci de ani si de catre cine?
  Oare acela a vrut sa-si bata joc nefiind el crestin sau a intentionat din alte motive, ca o simpla intamplare mi-e greu sa cred ca este?

 77. adriana spune:

  @Petru,
  subscriu la ceea ce spui.am scris si eu.daca e sa luam ,ad literam, textul sinodal gasim ca Sinodul BOR ”se ofera” sa intervina pentru ”anumite persoane” care ”din motive religioase” refuza bio-documentele,pe langa autoritati.insa pozitia oficiala a BOR,care din motive de ”o turma si un pastor”,ar trebui sa coincida cu a crediciosilor, sau mai degraba, opinia credinciosilor ar trebui sa coincida cu a Sinodului, nu are a a face cu aceste ”motive religioase”(oricare ar fi ele!).

  de ce trei sferturi din populatia ortodoxa a Romaniei,despre care mi-e greu sa cred ca include doar babuini, mistici, rataciti, dezinformati si apocaliptici,simte altfel decat hotararea Sinodului?

  cand s-a produs ruptura?
  cand am inceput sa mergem pe cai diferite?
  daca populatia a luat-o razna, de mai demult, despartindu-se in simtamant, de ierarhie, oare de ce nu ne-a zis nimeni?
  de ce nu am auzit niciodata Sinodul luandu-ne de urechi pt ratacire?
  sicer, nu m-as fi suparat.

  daca asta e ultimul cuvant al Sinodului, atunci e un pic nu stiu cum…

  sa asteptam,zic.sa vedem.
  NU DATI CU BOLOVANI.

 78. Cineva spune:

  @gavril: au făcut doar o speculaţie în urma căreia îşi racolează adepţi. Gândindu-se că poziţia BOR va fi cea care este acum, nu a fost nevoie să facă prozelitism.De altfel şi yoghinii lui Bivolaru sunt împotriva actelor cu cip…şi ei sunt la fel de nevinovati ca bosv? Un lucru e cert: şi catolicii din ţară, chiar şi protestanţii nu au nevoie de prozelitism acum ci doar de a zice că sunt împotriva actelor cu cip. Hai să deschidem ochii. Doamne ajută!

 79. adriana spune:

  @ION ADRIAN,

  nu am likul la dispozitie acum.dar cauta raspunsurile chiar ale inventatorului,Laurer, care explica de ce a ales cifra 6.

  nu e vb de bataie de joc.se pare ca cifra 6 a fost singura care a raspuns cerintelor ”asamblarii” codului de bare care apare azi pe produse.

  asta e o opinie:
  http://proortodoxia.wordpress.com/2009/01/29/codul-de-bare-666-intr-o-viziune-neortodoxadar-ortho/

  uite si lunk-ul:
  http://bellsouthpwp.net/l/a/laurergj/UPC/666quest.html

  http://www.av1611.org/666/barcode.html

 80. Gavriil spune:

  @cineva
  Draga ‘cineva’, simplul fapt ca nu ai curajul sa iti spui numele denota nesiguranta pe sine si lasitate. Intelege ca nu poti sta impotriva adevarului, decat daca ii prigonesti pe credinciosi si te faci dusman al lui Hristos. Asta s-a intamplat si la introducerea latinescului calendar in Romania,Grecia si peste tot.
  Zeci de oameni au fost altfel muceniciti.
  Un exemplu concret din Grecia: Sf Mucenica Ecaterina
  La noi in tara, Sf Gligherie a suferit pt dreapta credinta si datorita lui exista astazi BOSV.
  Citeste si despre macelul de la Cucova sa vezi suferintele indurate de calugari si laici pt dreapta credinta.
  E o chestiune de ‘da’ sau ‘nu’ , nu este loc pentru ‘poate’, ‘poate’ e de la latini.Adevarul istoric nu poate fi deformat cand il cauti cu ravna.E acolo.Tu tre sa tragi concluziile.Nu iti baga nimeni pe gat stiluri.
  Credinta a pastrat-o BOSV prin jertfe…
  In concluzie…asta e motivul pentru care lumea va veni inapoi , nu doar pentru pozitia fata de biocipuri.
  E daca vrei, Pozitia – una singura, adevarul adevarat.
  Sa aveti discernamant si sa deschidem ochii intradevar dar nu pe jumatate :).

  Daca ai indoieli, puneti intrebarile astea:
  1.”Ce se urmareste si ce sa urmarit dintotdeauna prin innoirile in Biserica?”.
  Raspunsul e unul singur : Dezbinarea.
  Asta a fost si asta este metoda necuratului : ‘Divide et impera’.
  2.Cine a fost prigonit? ..Cine ?
  BOSV sau BOR
  Sf. Gligherie sau Cleopa ?
  Alegerea se face in constiinta nu cu ochii in calendare astrale atee.
  Doamne ajuta.
  Nu am scris din alt motiv decat acela ca sunt roman si iubesc romanii si Romania.
  Nu ne mai dezbinati!!

 81. Gavriil spune:

  @adriana
  „nu e vb de bataie de joc.se pare ca cifra 6 a fost singura care a raspuns cerintelor ”asamblarii” codului de bare care apare azi pe produse.”

  6 e un simbol, puteau sa atribuie reprezentarea (cele 2 linii din 0010100) unui alt simbol, de exemplu 4.
  Evreii au ales 6 tocmai pentru ca ei , crede sau nu , fac asta conform bibliei, si ca sa isi bata joc de crestini…Pentru ca insusi presedintele lor a spus ironic….’Nu va faceti griji, noi o sa ne facem „datoria”‘(Cea de antihrishti).

 82. umbra spune:

  @victor/implantul nu este obligatoriu inca,da’vezi il au unii, sti cum a zis ala pe luna”un pas mic pt.om…”si ai uitat si alte epitete”bigoti,inapoiati,din padure s.a.m.d.”@alin/in deviere de la subiect si manipulare,ma pricep si eu cel putin la fel de bine ca dvs,dar nu le folosesc precum domnia ta si nu incerc sa influentez.dar ti’am mai scris,cunosc jocul si is greu de”intors”.iti doresc toate cele bune.

 83. sanducha spune:

  pt. Ion Adrian
  Am citit mai demult motivatia alegerii numarului 666 si nu avea nimic biblic in ea ci pur tehnic. Spuneau ca in reprezentare grafica (cele 2 linii paralele) este singura cifra care poate fi citita de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga de catre cititoare – fiind perfect simetrica si astfel recunoscuta imediat de sistemul de citire indiferent cum tii codul (cu susul in jos sau invers). Explicatia era mai complexa dar eu nu o mai retin.

  Si totusi acum ce e de facut? Cum putem contesta ceea ce s-a facut si drege busuiocul?

 84. Gavriil spune:

  @Diaconescu Mihai
  Se pare ca nu sunteti las :).A fost greseala mea ca v-am facut las.Am dat dovada de lipsa de dragoste.Dar a scos la suprafata,se pare,simplitatea si sinceritatea dvs.
  Ma bucur. Eu ma numesc Ionut-Gabriel Rusu, un ‘copil cu inima indurerata’ pentru neamul asta ca si a voastra se pare, care stie ca va fi judecat impreuna cu neamul sau la judecata de obste.
  Toti suntem romani si toti suntem victimele noastre proprii, victime ale pacatelor noastre, mai ales(dupa Pr. Arsenie Boca, a avorturilor) dar eu unul sunt satul sa vad atatea dezbinari.

  @Episcopul să se hirotonească de către doi sau trei episcopi
  Asta este o acuzatie subtila nefondata, asupra unei particularitati scoase din contextul istoric si care nu se aplica nicidecum BOSV(daca asta insinuati).
  Si cum fara dovezi nu trebuie sa afirmam nimic va propun sa cititi un articol (din ultimul nr al revistei Traditia Ortodoxa) ca sa va lamuriti in problema hirotoniei in special, dar a eclesiologiei BOSV in general.
  Nu este treaba noastra si nici locul potrivit pentru discutii de acest gen, sensibile oarecum pt ca au la baza tradarea neamului prin conducatorii ei (unde credinciosii,noi,suntem victimele finale), trebuie singur sa cautati adevarul, nu vi-l poate spune un pusti de 24 de ani cu aere de teolog/ritor si plin de pacate(eu) pentru ca nu l-ati crede nici daca ar face minuni. 🙂
  Va rog eu din suflet D-le Diaconescu sa dati curs simtamintelor dumneavoastra launtrice si sa va lamuriti conform faptelor istorice,daca vreti, si conform tuturor canoanelor lasate de Sfintii Parinti, nu faceti doar acuzatii si sa nu va baricadati in spatele argumentelor consolidate majoritatea cu atata ravna de Pr. Cleopa impotriva ‘stilistilor’…pt ca numai dvs aveti de pierdut.Spun Cleopa pt ca de obicei lumea pe el il citeaza, dar nu scrie nicaieri in Biblie ‘crede si nu cerceta’ ci dimpotriva…’Luati invatatura ca nu cumva sa se manie Domnul…’

  De fapt , eu o sa inchei ‘pledoaria’ 🙂 ca nu cred ca ne mantuim stand pe blog …dar va fac trimitere la BOSV/Lamuriri la problema calendarului, rugandu-va sa ma iertati si Dumnezeu sa va ierte.

  Doamne ajuta!

  Cine are ochi de citit sa citeasca. 🙂

  Parinte Savatie..multumesc ca nu mi-ati sters mesajele .

 85. bebe spune:

  Subiectul la care ma refer este legatura EAN-13 cu 666.

  Ca o paranteza, precizez ca sunt impotriva prezentei cipului in acte, pentru ca sunt un instrument care va favoriza controlul populatiei de catre orice dictatura pe care Dumnezeu o va ingadui cand va considera El. Vremea dictaturii antihristului (sfarsitul lumii) numai El il va stabili, nu masonii sau alte conspiratii omenesti. Inchei paranteza si revin la subiect.

  @Gavriil

  Citez: „In sitemul de notare inventat special pt codurile de bare fiecare cifra este alcatuita din 4 alternante alb negru. O unitate de notare a unei cifre e formata din 7 segmente. Din cele 7 segmente trebuie sa se vada clar 2 linii negre disticte si nu mai mult. Pt cifra 6 laserul trebuie sa citeasca obligatoriul secventa 101 si indiferent ce este inainte si dupa 101 (un set de 0). Guard bars(cele 3) sunt asa : 0000101(inceput),0010100(mijloc) si 1010000(sfarsit).
  Deci, fie ca citeste 0101, fie 0000101, computerul identifica informatia respectiva cu numarul 6.
  O parte zic ca nu se identifica absolut toate GuardBar-urile cu cifra 6 oficiala din sitemul de notare. Nimic mai fals. Pt ca laserul poate citi codul si de la coada la cap si de la cap la coada ,si invers si rasturnat nu are importanta, atata timp cat el da peste o secventa de start de 101(Numai cand gaseste un 1 atunci incepe inregistrarea; de aia au casieritele probleme cu citirea daca spatiul transparent dinainte de cod sau dupa e murdar sau acoperit in vre-un fel;si din acest motiv se pune barcode-ul neaparat pe ceva transparent sau alb).
  Gasesti totul aici.”

  Pana acum nu m-am bagat in discutie privind prezenta 666 in codul de bare EAN-13. (demontratie pe care am citit-o prin 2004 sau 2003 si cu care nu am fost de acord socotind-o o exagerare). Banuiesc ca majoritatea nu au incercat sa inteleaga „demonstartia” respectiva (sau nici macar nu au citit-o, socotind-o de buna).

  Nu sunt de acord ca separatorul din mijloc este cifra 6.
  Daca urmariti diagramele 3 si 4B din http://www.sfaturiortodoxe.ro/buletine/codbare.htm
  vedeti ca:
  – cifra 6 (in codul B si C) contine 2 bare negre – motiv pentru care au fost considerati cei 3 separatori ca fiind cifra 6.
  – Dar cifra 6 contine de asemenea si 4 bare albe, care nu se regasesc in separatorul din mijloc.

  Deci separatorul din mijloc (al doilea 6) nu este 6, cel mult seamana cu 6. Mie mi se pare demonstratia fara rigurozitate matematica.

  Dar altcineva a observat un motiv si mai evident pentru care prezenta 666 in EAN-13 este o exagerare grosolana: daca cititorul codului de bare nu functioneaza la magazinul de unde cumparati, casiera introduce in calculator cifrele care sunt scrise sub codul de bare, fara sa introduca vre-un 6 in locul vre-unui separator.
  Deci este un fals afirmatia „calculatorul citeste fiecare separator ca fiind cifra 6”. Reiese ca cei 3 separatori sunt recunoscuti de calculator ca fiind separatori, iar nu cifra 6.

  Si inca ceva: ce legatura are EAN-13 cu cipul din acte?

  Consider ca diferitele organizatii care iau atitudine anti-acte-biometrice (crestine sau nu) fac un deserviciu cauzei pe care o sustin, daca exagereaza in afirmatii dand motiv adversarilor sa-i contrazica.

 86. Anonim spune:

  „Fatarnicilor, fata cerului stiti s-o judecati, dar semnele vremilor nu puteti!” (Luca 12: 56 si Matei 16: 3)

 87. Vasilica spune:

  Nimic nou sub soare in comunicatul sf.sinod,era de asteptat acest raspuns.Dar ce ne va spune Hristos?
  „Fatarnicilor fata cerului stiti s-o judecati,dar semnele vremurilor nu puteti”(Matei 16.3)Un indemn catre tineri si nu numai cautati pe marii duhovnici Pr.Iustin ,Pr.Arsenie Papacioc ca sa primiti putina sfintenie ,sa va intariti duhovniceste.Nu degeaba pr.Iustin a indemnat in mesajul sau Luptati pana l-a capat !,a vazut ce va urma.Doamne ajuta!

 88. Anonim spune:

  „Din ce in ce mai multe lucruri despre care s-a proorocit ca se vor petrece in vremurile de apoi, au inceput sa se intample sub ochii nostri. Stejarul Mamvri s-a uscat. Pentru prima oara in istorie, Iordanul nu s-a mai intors inapoi la Boboteaza. Femeile au intrat in Sfantul Munte Athos. Deja e clar: suntem in vremea Apocalipsei. Inca nu s-au implinit chiar toate semnele, dar e numai o problema de timp. Cand veti vedea un conducator politic incoronat la Ierusalim, sa stiti ca acela e Antihristul, iar din momentul incoronarii pana la Sfarsitul Lumii mai sunt 3 ani si jumatate. Sa stam bine, sa stam cu frica, sa luam aminte!” Parintele Firmilian, ‘Haiducul’

 89. Gavriil spune:

  @Anonim
  si stii de ce ?
  Pt ca e incredibil de/dar adevarat si ne e frica sa acceptam.
  E greu sa facem odata pasul ala care e cel mai greu – primul.
  Inchipuieti cat de orbit trebuie sa fii ca sa sustii si sa aperi inamicul. Mai ales cand el singur iti zice … ba fraierilor v-am pus peste tot semnul meu, vreau sa stapanesc tot ce misca si ce nu misca sub cer.
  Dar noi nu … nu credem.
  ‘Fatarnicilor…’ intradevar.

 90. Anonim spune:

  Catre toti istetii si gnosticii moderni, precum si catre toti aceia care-si risipesc viata in fata calculatorului si a altor idoli moderni (nu ma exclud pe mine). Sa fie bine inteles:

  NU se exagereaza in privinta actelor biometrice, NU se exagereaza DELOC!

  „Usurinta cu care actele de identitate biometrice pot fi falsificate va duce in scurta vreme la inmultirea furtului de identitate, adica la infractiuni de tot felul comise sub identitatea unei alte persoane. Asa cum arata unele studii, acest fenomen va avea ca urmare logica cresterea infractionalitatii si a haosului social, insotite, in mod evident, de revolta celor pagubiti si a celor acuzati pe nedrept. Rezolvarea acestei situatii, solutie anticipata deja in anumite locuri de pe glob, nu va fi decat implantarea cipului sub piele.” (laicatul ortodox)

  „Diferentele de suprafata, nicidecum esenta, sunt cele care separa comunismul de capitalism si ‘capitalsocialism’. . . . Sistemul industrial-tehnologic este TOTALITAR. . . . Comunismul a fost inlocuit din necesitati tehnice, nicidecum etice sau politice. . . . Cine nu-i sclav integrat, nu protesteaza. Sparge idoli. Nu distrugi idolii, daca nu te desprinzi din gandirea cauzala. Daca nu incepi cu vremurile de pe urma (ca sa intelegi prezentul). Daca nu respingi logica ‘necesitatii’. Daca nu accepti libertatea in Hristos. Daca ti-e frica. . . . ‘Timpul jertfei’ nu-i lista de semnaturi, vorbarie de workshop si comentariu pe blog. Nu te sacrifici interactiv, in cyberspace, printr-un act de mucenicie virtuala. Esti chemat sa mori in brate cu vrajmasul! . . .” Ovidiu Hurduzeu

  „Sclavii fericiti sunt cei mai inversunati dusmani ai libertatii.” Maria von Ebner-Eschenbach

 91. Alin spune:

  Domnul Gavrili, discursul care incepe prin atacuri la persoana imi vine greu sa cred ca se poate numi dialog.

  Dar am sa-ti raspund totusi.
  1. Strigarea de care vorbesti este chiar comunicatul BOSV.

  2. Faptul ca precede decizia Sf. Sinod nu e nici o scuza ba poate chiar dimpotriva.
  De altfel s-a vazut ca inca de la inceputul povestii astea au inceput sa apara diversi BOSVisti pe forumuri, printre care probabil si dumneata cu calendarul in fata.
  Comunicatul respectiv nu e deloc o noutate.

  3. Nu da voie sa aiba „acte cu cip” pe ce considerente?
  „intrucât aceste documente, după cum s-a dovedit tehnologic, conţin în structura lor electronică numărul fiarei – 666″?
  Poti sa-mi oferi acele „dovezi tehnologice” ca ele contin „numarul fiarei”?
  Si care e canonul care li sa da celor care au astfel de acte? Ca pentru leapadare? Omor?

  4. Da, BOSV este o posibila directie pentru inadaptabili adica cei care nu vad diferenta intre o chestiune sociala si una duhovniceasca si au facut o varza din ambele.
  Avand in vedere ca BOSV se situeaza in acelasi registru prin amintita declaratie, directia de urmat este una destul de clara as zice eu..

  5. Sectatii intotdeuna au oferit alternative. Nimic nou.
  Trebuia sa fie o amenintare sau ce?

  6. Sa o lasam balta cu chestiunea asta de gradinita: „tu nu ai discernamant! ba nu, tu nu ai! ba tu!” si sa ramanem in cadrul discutiilor la obiect si a subiectelor care se pot discuta decent.

  6. Chestiunea calendarului nu ma pasioneaza. Inteleg ca tu ai motive pentru asta dar eu personal – nu.

  Calendarul nu e dogma si daca pentru unii e un motiv bun sa moara – nimic nou sub soare.
  Oamenii au murit din cele mai diverse (si uneori stupide) motive, moartea lor nu le inobileaza motivele.

  Au si ereticii martirii lor, stai dumneata linistit.

  Personal prefer sa merg pe mana parintelui Cleopa.

 92. Alin spune:

  Adriana,

  na ca am dat de mesajul tau pana la urma.
  Apreciez schimbarea de atitudine si uite ca-ti raspund.

  In primul rand trebuie sa intelegi ca anumite puncte de vedere pe care le am se pot schimba pe parcurs pe masura ce aflu anumite lucruri.

  Nu cred ca e un lucru rau ci dimpotriva cred ca ar fi bine daca am fi mai multi care sa privim lucrurile astfel.

  Pe urma, mai este o chestie de nuante.
  Depinde ce intelegem fiecare prin niste afirmatii.

  Daca tu imi spui ca nu sunt sigure si eu ma gandesc ca pot fi facute sa fie destul de sigure cunoscand unele detalii de ordin tehnic (desi s-ar putea sa nu existe suficient interes in exploatarea lor) avem o problema de comunicare.

  Daca tu spui „sunt costisitoare” si eu ma gandesc la 2-3 milioane de euro nu-ti dau dreptate.
  Daca in schimb imi spui ca e vorba de 2-300 sau chiar mai mult atunci este totusi o problema.

  Iar pretul nu este intotdeuna o valoare absoluta ci un raport cost/avantaje.
  Daca pretul e mare si avantajele nu sunt pe masura insatisfactia este enorma.
  Daca pretul este mare dar si avantajele mari se mai poate discuta.
  etc..

  La ora actuala nu stiu daca/nu cred ca pot fi abordate teologic, dar se pot discuta punctele de vedere a celor care au avut atfel de abordari.

  Incercarea pentru biserica nu sta in aceste acte, ele sunt pentru unii un pretext de a iesi in fata si de a ridica oameni in anumite scopuri.
  S-ar putea ca intentiile lor sa fie bune pana la un punct, dar se materializeaza prost.

  Problema actelor de identitate ESTE discutabila dpdv CIVIC.
  Religios, doar cu cei care CRED ca este o chestiune religioasa desi nu e nimic de genul asta (cred eu).

  Parerea mea ca la ora actuala situatia sta in modul urmator: tehnologia este imatura si necesita investitii enorme.
  Tehnologia nu se poate maturiza in laborator si nici investiile nu pot fi facute peste noapte.

  Asa ca se fac niste investitii ACUM pentru a se crea o infrastructura si mai ales o PIATA care ofera producatorilor oportunitatea si SUPORTUL financiar pentru maturizarea tehnologiilor implicate.

  As mai spune ceva si despre acceptarea publica dar iar ai sa spui ca ma contrazic si de fapt dau dreptate celor cu care ma contrazic cand, repet, este iarasi vorba de chestiuni de nuanta.
  Asa ca n-am sa dezvolt acest aspect.

  Indiferent ce va fi in viitor nu cred ca atitudinea corecta in PREZENT este sa se faca opozitie acestor acte pentru ca IN VIITOR (POATE) va fi asa si pe dincolo pentru ca ai vazut niste filme pe youtube.

  Si nu cred ca este mare lucru de dezbatut cu pasapoartele. Costurile le suporta cel care le solicita si pentru majoritatea asta nu reprezinta o problema serioasa.

  „nu am nimic cu tine,doar cu suficienta,si atitudinea dispretuitoare cu care ai tratat pe unii.si chiar si pe mine.e suparatoare.”

  Imi pare rau, nu sunt obisnuit cu oameni care din pct meu de vedere se situeaza extrem de jos in ceea ce priveste anumite standarde de gandire si bun simt.
  E adevarat, devin ironic dar (cred ca) nu emit ofense si catalogari gratuite.

  Cu matale sa am iertare dar uneori vorbesti obositor de mult pentru a spune cam de putin.
  Dar de ce sa nu recunosc: si eu sufar uneori de problema asta.

  Si ..ma bucur ca n-ai posibilitatea sa scrii colorat. :))

 93. adriana spune:

  @ Alin,
  pai ”sa o lasam balta cu gradinitta si sa ramanem in cadrul discutiilor la obiect si a subiectelor care se pot discuta decent”.

  ”…BOSV este o directie de urmat pentru inadaptabili adica cei care nu vad diferenta intre o chestiune sociala si una duhovniceasca”.

  actele cu cip, raman deci, o ”chestiune sociala”?

  pai atunci cum ramane cu ”…aceasta
  poveste a actelor biometrice este o mare incercare PENTRU BISERICA si putini au taria sa vada care e adevarul gol-golut din spatele ei.”?

  ”ba da, ba nu” 🙂 🙂 era un concurs simpatic, odata..

 94. Alin spune:

  Adriana, in ceea ce priveste pozitia Sf. Sinod cred ca lucrurile sunt destul de clare.

  Sf. Sinod nu se plaseaza de partea celor care promoveaza in ultima vreme apocalipsa biometrica insa considera ca daca unii au slabiciuni care nu le permit sa inteleaga acest punct de vedere statul ar trebui sa vina in intampinarea nevoilor lor.

  Mai corect de atat nici nu cred ca se poate.

  Lasa-ma te rog cu sondajele facute prin SMS sau telefon la televizor sau prin poll -uri de pe forumuri, intreaba un statistician ce e ala sondaj si cam ce reguli trebuie sa respecte pentru ca rezultatul sa fie semnificativ si mai vorbim.

  Superstitiosi suntem gramada, credinciosi (adica practicanti si cu discernamant) mai putin.

  Eu as incepe un sondaj din asta prin a-i intreba pe cei intervievati daca au citit macar cap. 13 de la Apocalipsa in intregime si cam ce si cat au inteles din el.
  Si pe urma sa-si dea cu parerea vizavi de chestiunea in cauza.

  Si mai e si o chestiune: prostul agresiv e mult mai lucrator decat omul cu scaun la cap.
  Daca am avut in ultima perioada cel putin 5-6 conferinte si vreo 4-5 aparitii media ale reprezentantilor apocalipsei biometrice, nu stiu daca au fost mai mult de 2-3 luari de atitudine + emisiuni cu oameni cu scaun la cap care sa prezinte lucrurile intr-o lumina diferita.

  Ca sa nu mai zic bascalia care o face media hranindu-le grobian temerile cu tot felul de informatii false pe care chiar capii miscarii nu se sfiesc a le prelua si injecta celor pe care ii manipuleaza, adica pardon, conduc.

  Vezi faza de mai sus cu „tvr” si nu e singura.

 95. Alin spune:

  Ina, ce ti s-a prezentat acolo la TVR ori din ignoranta ori din bataie de joc sau cu alte intentii este un cod numeric care contine INTAMPLATOR 666 asa cum si CNP unor persoane POATE contine 666.

  Am cunoscut doua astfel de persoane, foarte credincioase de altfel insa NU superstitioase, care nu aveau nici o problema cu lucrul asta.

  Dar daca credinta noastra ramane doar la nivel de superstitie atunci da, avem o problema si aceea nu e numarul „666”.

 96. Anonim spune:

  “Acum e timpul jertfei, prin vorbarie si prin conferinte nu mai facem nimic.” Parintele Iustin Parvu

  “Nu e nevoie de discutii despre mantuire, ci de fapte pentru mantuire – atat acum, cat si atunci, ceva mai tarziu. A trecut timpul indreptatirilor, daca a mai fost vreodata. Nu numai mantuirea, toate trebuie supuse acestui scop. A lasat Domnul timp linistit pentru a ne deschide mintea si a auzi cuvantul lui Dumnezeu si, principalul, pentru dobandirea Harului Dumnezeiesc inainte de anii infricosatori. Cine va folosi aceasta spre bine, iar cine spre rau. Primii vor mai primi, iar cei din urma si ce-au avut vor pierde! Cum s-a si spus: ca ‘celui ce are i se va mai da, iar celui ce n-are i se va lua si putinul ce-l are’. Vegheaza!” (din: “Staretii despre vremurile de pe urma”, A doua viziune a Staretului Antonie)

  “Spuneti-mi, in ce staruiau primii crestini? Ati vazut: ‘in invatatura Apostolilor, in impartasire, in frangerea painii si in rugaciuni’. Asta era treaba lor. Si inca mai spune ceva autorul Faptelor Sfintilor Apostoli: ‘Sufletul si inima multimii celor ce au crezut erau una. Si nimeni nu zicea ca ceva este al sau, ci toate le erau de obste.’ Asta este viata crestina. S-o traim si toate celelalte probleme se vor dezlega de la sine la momentul potrivit. [“Am observat in viata mea ca problemele de nedezlegat si intamplarile de neinteles se deslusesc de la sine. Uneori mai repede, alteori dupa mai multi ani. De aceea, niciodata n-am staruit sa le explic, deoarece am crezut ca odata mi se vor descoperi. Si intr-adevar, Domnul mi-a trimis dezlegarea indoielilor la vremea potrivita.” Sfantul Varsanufie de la Optina]
  Eu nu zic ca nu ne pasc niste primejdii, o spun parintii in care avem incredere, caci stim ca prin ei a vorbit Duhul Sfant, sunt oameni induhovniciti. Nu spun ca nu ne pasc niste primejdii, dar cred ca discutiile acestea de multe ori sunt vatamatoare, ne dezbina. Nu vedeti ca ne dezbina? De foarte multe ori ne dezbina, ne judecam unii pe altii, fiecare tine la dreptatea lui si are impresia ca toti ceilalti sunt in ratacire si in apostazie. Noi, intre noi, frati, ne dezbinam. Unde mai este unitatea duhului? Unde se mai pastreaza unitatea duhului intru legatura pacii?
  Deci problema este una launtrica. . . . Daca nu vom avea agonisit inlauntrul nostru Harul Sfantului Duh, putem noi sa stim oricate despre nu stiu ce comploturi masonice, despre nu stiu ce comploturi evreiesti, despre nu stiu ce buletine, pentru ca daca nu vom avea Harul, repet, oricum ne vom lepada. Oricum ne vom lepada! Deci asta este problema noastra: cum sa agonisim cu adevarat inlauntrul nostru Harul Sfantului Duh. . . . asta este problema noastra si spre asta va indemn. [“Sa cereti Duh. Duhul Cel de Viata datator, caci litera ucide.” Sfantul Varsanufie de la Optina] Pentru asta va indemn sa luptati cu toata taria, ca nu are nici un rost sa va puneti asa tot felul de probleme care mai mult dezbina, ne iau timpul, ne consuma timpul in discutii nefolositoare, aduc intre noi dezbinare… numai vatamare. Nu are nici un rost. Daca Harul va fi cu noi, Harul Sfantului Duh va da fiecaruia sa simta si cand a facut cel mai mic compromis. Nu sa primeasca buletinul, dar si cand a facut cel mai mic compromis, cand s-a lepadat de Hristos prin cel mai mic compromis. . . . ‘Rascumparati vremea, caci zilele rele sunt!’ (Efeseni 5: 16)” Parintele Arsenie Muscalu

 97. adriana spune:

  @Alin,

  in cazul de fata nu e vorba de ”slabiciuni”, Alin.minimalizam lucrurile.chiar prea mult.si milionul ala de oameni din grecia e prada unor ”slabiciuni”?sarbii?popoare ortodoxe supuse unor ”slabiciuni”?..

  nu, nu e vorba de ”slabiciuni”.cand apar preoti, si nu putini, cand un Sinod local ia o pozitie, cand in multe din bisericile din orasul meu, preotul spune NU, nu mai e vorba de ”slabiciuni”.cand monahi de talia unui pr.Cleopa, in fine cand o parte din cler(ca sa simplific), ajunge sa aduca Sinodul BOR in situatia in care sa afirme:”in viitor, orice initiativa de inters general bisericesc…trebuie dezbatuta la nivelul centrului eparhial si al sinodului mitropolitan,…inaintata Sfantului Sinod…”,nu mai e vorba de slabiciunile mirenesti,laice.inseamna ca s-ar putea naste o EREZIE.

  o ”schisma”.si in raspuns, Sf.Sinod ce face? considera ca ”statul trebuie sa vina in intampinarea lor”?
  AICI E PROBLEMA!daca e o ratacire si o ”slabiciune„ in sanul unei parti a clerului, care s-a transferat si intre mireni, atunci, Sf.Sinodul de ce nu ia atitudine, ca atare? de ce o permite, cerand pentru ea clementa autoritatilor?

  mai ales ca stim ce stipuleaza regulamentele UE, vizavi de refuzul unui document de identitate, din motive religioase.

  sa-mi fie cu iertare, Alin, dar are prea putini pixeli ”imaginea” hotararii Sf.Sinod.nu cred, sincer, ca sta in puterea si in datoria ta sa mai pui pixeli de la tine ca sa mai ”salvezi” un pic ”rezolutia” slaba a imaginii hotararii.

  eu sper ca nu e ultimul cuvant.sa fie oricum, pro sau contra, dar SA FIE.sa ia pe unii de urechi, daca considera, dar sa o faca.pt ca altfel, ambiguitatea irita.

 98. Alin spune:

  Ma intreb ce si cat au inteles din problema asta milionul din Grecia si cei din Serbia.

  Daca e sa ne luam dupa pozitia oficiala a Bisericii Elene e clar ca si acolo au avut sfatuitori „buni” care a reusit sa-i convinga ca „progresul tehnologic este legat de cifra 666”.
  Deci lucrurile sunt oarecum clare. Zic eu.

  In ceea ce priveste sarbii din informatiile pe care le am biserica Serbiei a facut din treaba asta o chestiune civica si nu una religioasa.
  Nu am gasit nici un material care sa indice ca problema a fost ridicata ca fiind de ordin religios.

  CATIVA preoti (chiar, ce inseamna pentru tine „nu putini”?) si un Sinod local care a aparut taman cu cateva zile inainte de adunarea Sf. Sinod cu un comunicat derizoriu care dovedeste in mod clar o intelegere gresita a problemei (am explicat si de ce cred) si dispare in neant cand este vorba de o luarea de pozitie la adunarea Sf. Sinod iarasi e o treaba nu tocmai buna.

  Nu-l amesteca pe par. Cleopa care cat a trait a crezut intdeauna ca obsesia fata de cifra „666” e o chestiune strict protestanta si chestiune ar trebui inteleasa ceva mai duhovniceste nu prin traducerea fortata a termenilor grecesti cu cei moderni (vezi Danion).

  „AICI E PROBLEMA!daca e o ratacire si o ”slabiciune„ in sanul unei parti a clerului, care s-a transferat si intre mireni, atunci, Sf.Sinodul de ce nu ia atitudine, ca atare? de ce o permite, cerand pentru ea clementa autoritatilor?”

  Nu o „permite” ca dogma ci o tolereaza in forma ei ultima („nu vreau act cu cip”) asa cum se cuvine si este frumos si politicos pentru ca se stie ca nu poti schimba peste noapte niste idei fixe.

  „mai ales ca stim ce stipuleaza regulamentele UE, vizavi de refuzul unui document de identitate, din motive religioase.”

  Serios? Stii? Ia spune ce si mai ales care regulament (numar, articol, etc.)

  In ceea ce priveste rezolutia de care vorbesti, intotdeuna o imagine are doua componente:
  1. imaginea propriuzisa
  2. privitorul

  Daca imaginea pare uneori incetosata asta s-ar putea sa fie din cauza ca privitorul sufera de miopie nu imaginea de lipsa pixelilor.

 99. Gavriil spune:

  @alin
  Daca tu zici ca ‘mergi pe mana’ Pr. Cleopa atunci fa cum vrei, dar in locul tau as ‘merge pe mana’ Sfintilor
  La mormantul Sf Ioan Iacob

 100. Ascultarea de duhovnic este cea mai buna. Doamne ajuta !

 101. Diaconescu Mihai spune:

  @Gavril: Se pare că voi sunteţi pe lângă Canoanele Bisericii Ortodoxe, după cum reiese din vorbele dumneavoastră. Aşa că n u vă mai daţi ortodox şi cu asta basta.
  @savatie: de ce mi-aţi sterş comentariile

 102. Mirela spune:

  Ce spun catolicii de pasapoartele biometrice? Si-au exprimat parerea?

 103. – „În viitor, orice iniţiativă de interes general bisericesc, care provine dintr-o eparhie, trebuie, mai întâi, analizată şi dezbătută la nivelul centrului eparhial şi al sinodului mitropolitan, iar apoi să fie înaintată Sfântului Sinod, spre dezbatere şi hotărâre.” Cu alte cuvinte orice acţiune a vreunui ierarh sau sinod mitropolitan (nemaivorbind de actiunile „unilaterale” ale vreunui preot sau ieromonah) asemănătoare cu cea a Clujului este de acum inainte interzisă din cauza ca nu are aprobare de la Bucuresti!
  – „Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii şi credincioşii să rămână statornici în credinţa în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului şi al morţii, să sporească în rugăciune şi fapte bune, vieţuind creştineşte în familie, mânăstire şi societate, fără a răspândi panică şi îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”. Cu alte cuvinte „Tovarăşi! Linişte! Aşezaţi-vă liniştiţi la locurile voastre!” (Nicolae Ceausescu).
  – A se vedea prin contrast atitudinea ierarhilor şi poporului grec faţă de introducerea actelor biometrice. Câtă diferenţă!

  apologetica.lx.ro

 104. Haiducul Tehnofob spune:

  Urlu către voi şi către mine mai ales:
  „Este vremea muceniciei, nu a vorbelor!”
  Să fie bine înţeles.

  Băi, oameni buni, voi chiar sunteţi inconştienţi?? Câte ore pierdeţi zilnic înţepeniţi la calculator? Treziţi-vă odată! Nu vedeţi că sunteţi dependenţi şi obsedaţi?! Mă, voi nu realizaţi că vă slăbeşte credinţa cu fiecare vorbă aruncată-n vânt şi cu fiecare clipă pierdută, irosită? Faceţi jocul dracului şi moare de râs din cauza voastră, „bietul” de el.

  Nebunilor, vine Sfârşitul Lumii, şi dacă nu, oricum va veni moartea după voi, mai devreme sau mai târziu, poate chiar azi. Iară voi ce faceţi? Ce faceţi?? Vă pregătiţi pentru moarte? Nu. Vă risipiţi viaţa, asta faceţi. Şi dă-i încolo şi-ncoace cu comentarii, că tăţi sunteţi aşa de deştepţi, ţuca-v-ar mama căpăţâna, că le ştiţi pe toate.

  Degeaba sunteţi voi acuma aşa isteţi şi vă bateţi cu pumnu-n piept, că de nu veţi fi pregătiţi, o să tremuraţi de frică în clipa alegerii şi o să faceţi compromis cu dracul, justificându-vă cu tăt felul de argumente cum că aşa şi cum că-n invers, şi cutare a zis şi cutare a dres.

  Cât de îngâmfat trebe să fii să crezi că de tine depinde salvarea Bisericii, mântuirea omenirii? Păi n-are fiecare om o conştiinţă proprie care-i spune ce-i bine şi ce-i rău? Păi nu dă Dumnezeu tuturor şanse egale la mântuire? Păi n-avem deja un Mântuitor? Şi atunci?? Quo vadis?…

  Dar nu ascultaţi de mine, cine-s eu? Doar un idiot anonim care-şi spune părerea pe net, ăsta-s eu.

 105. ion adrian spune:

  Adriana,
  Multumesc ptr raspuns, dar nu prea pricep ce spune acel domn Laurer. Poate daca ai inteles mai bine,imi explici.
  Cu recunostinta.

 106. Haiducul Tehnofob spune:

  „Este vremea muceniciei”, nu a vorbelor!

  Oameni buni, ce-i cu noi, să fim chiar aşa de inconştienţi? Câte ore pierdem zilnic înţepeniţi la calculator? De când au înlocuit blogurile Sfânta Scriptură? Să fim chiar aşa de orbi încât să nu vedem c-am ajuns dependenţi şi obsedaţi?! Să ne trezim odată! Că ne slăbeşte credinţa cu fiecare vorbă aruncată-n vânt şi cu fiecare clipă pierdută, irosită. Am ajuns să facem jocul dracului şi crapă de râs din cauza noastră, „bietul” de el.

  Parc-ar fi dat strechea-n noi! Vine Sfârşitul Lumii, şi dacă nu, oricum va veni moartea după noi, mai devreme sau mai târziu, poate chiar azi. Iară noi, „războinicii luminii”, ce facem? Ce facem? Ne pregătim pentru moarte? Nu. Ne risipim viaţa, asta facem. Şi dă-i încolo şi-ncoace cu comentarii, că tăţi suntem aşa de deştepţi, ţuca-ne-ar mama căpăţâna, că le ştim pe toate; numai să batem un cui nu ştim.

  Degeaba suntem noi acuma aşa isteţi şi ne batem cu pumnu-n piept, că de nu vom fi pregătiţi, o să tremurăm de frică în clipa alegerii şi o să facem compromis cu dracul, justificându-ne cu tăt felul de argumente cum că aşa şi cum că-n invers, şi cutare a zis şi cutare a dres.

  Cât de îngâmfaţi şi ţicniţi trebe să fi ajuns să credem că de noi depinde salvarea Bisericii, mântuirea omenirii? Păi n-are fiecare om o conştiinţă proprie care-i spune ce-i bine şi ce-i rău? Păi nu dă Dumnezeu tuturor şanse egale la mântuire? Păi n-avem deja un Mântuitor? Şi n-a promis El că va rămâne cu noi până la capăt? Şi atunci? Quo vadis?…

  Făţărnicie, falsă smerenie, invidie, obsesie, mânie… laşitate, disperare, mândrie… Quo vadis? Încotro, creştine, încotro? „Calea spre iad e pavată cu intenţii bune”, spune o vorbă.

  Unde ne mai este încrederea în Dumnezeu, unde ne este încrederea în Domnul şi Mântuitorul nostru Iisus Hristos?

  Şi mai îndrăznim să-i facem pe alţii în chip şi fel… Am ajuns de râsu’ curcilor. Avem reprezentanţii pe care îi merităm.

  – un idiot anonim care-şi spune părerea pe infernet

  – – – – – – – – – – – – – – – – – – – – –

  De aş grăi în limbile oamenilor şi ale îngerilor, iar dragoste nu am, făcutu-m-am aramă sunătoare şi chimval răsunător.
  Şi de aş avea darul proorociei şi tainele toate le-aş cunoaşte şi orice ştiinţă, şi de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt.
  Şi de aş împărţi toată avuţia mea şi de aş da trupul meu ca să fie ars, iar dragoste nu am, nimic nu-mi foloseşte.
  Dragostea îndelung rabdă; dragostea este binevoitoare, dragostea nu pizmuieşte, nu se laudă, nu se trufeşte.
  Dragostea nu se poartă cu necuviinţă, nu caută ale sale, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
  Nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
  Toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieşte, toate le rabdă.
  Dragostea nu cade niciodată. Cât despre proorocii – se vor desfiinţa; darul limbilor va înceta; ştiinţa se va sfârşi;
  Pentru că în parte cunoaştem şi în parte proorocim.
  Dar când va veni ceea ce e desăvârşit, atunci ceea ce este în parte se va desfiinţa.
  Când eram copil, vorbeam ca un copil, simţeam ca un copil; judecam ca un copil; dar când m-am făcut bărbat, am lepădat cele ale copilului.
  Căci vedem acum ca prin oglindă, în ghicitură, iar atunci, faţă către faţă; acum cunosc în parte, dar atunci voi cunoaşte pe deplin, precum am fost cunoscut şi eu.
  Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. (I Corinteni 13: 1-13)

  *

  Fericiţi cei săraci cu duhul, că a lor este împărăţia cerurilor.
  Fericiţi cei ce plâng, că aceia se vor mângâia.
  Fericiţi cei blânzi, că aceia vor moşteni pământul.
  Fericiţi cei ce flămânzesc şi însetează de dreptate, că aceia se vor sătura.
  Fericiţi cei milostivi, că aceia se vor milui.
  Fericiţi cei curaţi cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu.
  Fericiţi făcătorii de pace, că aceia fiii lui Dumnezeu se vor chema.
  Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este împărăţia cerurilor.
  Fericiţi veţi fi voi când vă vor ocărî şi vă vor prigoni şi vor zice tot cuvântul rău împotriva voastră, minţind din pricina Mea.
  Bucuraţi-vă şi vă veseliţi, că plata voastră multă este în ceruri, că aşa au prigonit pe proorocii cei dinainte de voi. (Matei 5: 3-12)

 107. cosmin spune:

  Mie mi-a placut comentariul celui care a scris inaintea mea. Cele cu rachetele teleghidate de semnalul implantului si cancer, m-au facut chiar sa zambesc. Ganditi-va ca cel mai simplu pt a sti „cineva” unde suntem este a intreba „un prieten” (asta daca chiar merita persoana noastra) sau daca nu, prin mobilul personal. Ce am cumparat? Se stie prin bonurile de masa sau cardul de salar folosit la cumparaturi. Unde stam? Acte peste acte fac lucrul asta mai usor de gasit decat propria constiinta.
  O intrebare? Nimeni nu mai cumpara nimic de mancare in zilele astea? Si daca da, rogu-va, uitati-va pe ce cumparam si daca nu e cod de bare pe produs…. maaare minune.
  Ajungem sa ne invrajmasim sa ne acuzam si sa judecam din pricina unui lucru care, tehnic vorbind, nici nu are insemnul celui cazut. Dar daca vrem sa vedem, pai vedem. O sa vedem cifre peste cifre si in numele eu stiu cui, si in ziua cutare din anul cutare si in umbra noastra.
  Oare asa greu sa-i fie necuratului sa intre in noi incat trebuie sa ne prosteasca prin simboluri ascunse, pe care tot noi, desteptii, le recunoastem apoi ca find ale lui?
  Eu zic (dar nu de la mine citire) ca ii e muuult mai usor sa ne ispiteasca, si ca daca nu ne pazim si punem credinta si nadejdea in Cel ce l-a invins, o sa ne adoarma cu coduri de bare si cipuri programate sa ne ia libertatea (de parca nu la El e libertatea) si cand ne trezim va fi cam tarziu. Nu de alta, dar se va inchide la magazinu` din colt si nu mai putem lua painea noatra cea de toate zilele.
  Inchei si eu scurta vizita cu un copy-paste (copiere-lipire pt cei care nu sunt la curent cu IT-ul) de zile mari:
  „Şi acum rămân acestea trei: credinţa, nădejdea şi dragostea. Iar mai mare dintre acestea este dragostea. (I Corinteni 13: 1-13)”

 108. Gavriil spune:

  @alin
  @Diaconescu Mihai
  si pt cei care au urmarit discutia.
  Iertati-ma si Dumnezeu sa va ierte.

  Ca sa va convingeti de ce am spus (sa ascultati de Sfinti, iar nu de cei ‘anti-stilisti’ precum a fost , Dumnezeu sa-l ierte, Pr. Cleopa) uitati-va la urmatoarea fotografie facut la mormantul Sfantului Ioan Iacob si cititi cum scrie :
  ‘…A venit in tara Sfanta, din Romania de la manastirea Neamt in 1936 urmare a introducerii calendarului Greogorian in Biserica Ortodoxa Romana, fiind calauzit de duhul credintei adevarate…’
  Am postat fotografia la adresa : ‘photon.dublu-q.info/index.php?showimage=193’ ea fiind extrasa din cartea Sf. Ioan Iacob Românul, „Din Ierihon către Sion”

  Iata ce ne spune si Pr. Serafim Rose despre ‘stilisti’:
  Articol postat pe razboiintrucuvant.ro
  razbointrucuvant.ro/2009/02/26/calea-imparateasca-adevarata-ortodoxie-intr-un-veac-al-apostaziei-de-parintele-serafim-rose/

  Asta am vrut sa spun cand am zis „dar in locul tau as ‘merge pe mana’ Sfintilor”.

  Iata si aici in facsimil dovada ca Pr Serafim avea o cu totul alta parere despre ortodocsii vechi-calendaristi din Romania:
  crucea.ro/wp-content/uploads/2008/11/orthodox-word-1982.jpg
  aici
  Sa nu treceti cu vederea ca sa nu fie in zadar.

  Voi sa stiti ca noi nu va uram, dimpotriva, va iubim, suntem toti romani, sa nu ne condamnati pentru ca nu am ‘facut ascultare’ pt ca. ‘In materie de credinta nu exista concesii’-Sf Marcu al Efesului.

  Doamne ajuta, post folositor, si toate cele bune pentru suflet.

 109. Gavriil spune:

  Re:
  Iata si aici in facsimil dovada ca Pr Serafim avea o cu totul alta parere despre ortodocsii vechi-calendaristi din Romania:
  crucea.ro/?p=896 ,
  http://www.crucea.ro/?p=896

 110. Orthologia spune:

  Domnule Gavriil,

  Am citit cu ceva vreme in urma in „Lumea credintei” daca nu ma insel un articol despre BOSV.
  Destul de surprinzator pentru o revista ortodoxa as zice, mai ales pentru cineva care a avut ocazia sa-l auda vorbind fata catre fata pe parintele Cleopa despre „stilisti”.

  Mi-am propus atunci ca la un moment dat sa studiez problema mai indeaproape.

  Insa avand in vedere comunicatul BOSV de care vorbeam mai sus, de o absurditate extreme ca sa nu mai vorbim de dezinformare cred ca sunt sufcicient de lamurit.

  Nu va mai pierdeti timpul incercand sa aparati calendarul si mai ales nu mai legati asta de vreun fel de sfintenie, pentru ca nu e decat un lucru omenesc spre omeneasca intrebuintare.

  Mai bine v-ati folosi timpul si energia ramanand la subiect si incercand sa raspundeti la ce v-am intrebat deja si anume care sunt acele „dovezi tehnologice” de care vorbeste BOSV ca „aceste acte (..) conţin în structura lor electronică numărul fiarei – 666”

  Nu de alta, dar le-ati putea fi de folos si ortodocsilor nostri care simpatizeaza cu punctul de vedere BOSV pentru ca in ultima vreme se tot balbaie pe la TV si prin conferinte sa demonstreze ceea ce nu poate fi demonstrat, in speta ceea ce Sinodul dvs. a afirmat.

  Cine stie, intr-o buna zi v-ar putea fi recunoscatori pentru asta, intr-un fel sau altul.

 111. Dan spune:

  Orthologhia, ai auzit de cartea „Apocalipsa 13” a inginerului Mircea Vlad (parca asa il cheama)? Ei bine, el este unul care prezinta in cartea sa cum acest numar e prezent in cele trei bare de siguranta ale codului de bare european si american. Pentru lamuriri suplimentare sau daca pui la indoiala veridicitatea celor afirmate de susnumitul inginer, nu te lua de mine sau de ceilalti comentatori care n-avem cunostinte in domeniul tehnic (si nici nu ne intereseaza), ci de respectivul :). Si in timp ce acest inginer si altii asemenea aduc o explicatie logica, palpabila a prezentei numarului cu pricina in codul de bare, cealalta tabara am auzit-o spunand doar ca „aceste simboluri nu trebuiesc citite ca numere”, deci „nu exista numarul acela in codul de bare”, pai probabil dupa aceasta logica daca eu te trimit in originea mamei tu ar trebui sa nu te simti jignit, codificandu-mi trimiterea in sistem hexazecimal, cum face calculatorul cu fiecare caracter in parte, si astfel „aceasta trimitere nu trebuie citita ca o injuratura”.
  Despre partea cu calendarul nu-s de-acord cu tine. Ai observat performanta „noului calendar indreptat” de a scurta acum cativa ani Postul Sfintilor Apostoli la… 3 zile? Sau „dezlegarile” mult mai numeroase de la calendarul pe stil nou?
  P.S.: Nu sunt stilist, dar ignorarea calendarului din viata crestinului mi se pare curata ipocrizie, hai asa sa zicem ca acum nu e Postul Pastelui ca imi vine sa mananc carne si il aman peste doua saptamani cand stabilesc ca trebuie sa fie, sau hai sa mai pun niste dezlegari la peste, vin si femei – pardon aceasta din urma nu se dezleaga – ca sa-mi fie Postul mai usor. Nu poti relativiza lucrurile in asemenea hal.
  Desigur, calendarul nu e o dogma cum il transforma stilistii cum ii numesti mata, el este un instrument, dar oricum, calitativ vorbind, calendarul crestin tinut de Sfintii Parinti e net superior calendarului bancar, pardon ecumenic, dupa care a fost presata Biserica Ortodoxa sa se conformeze. E ca si in cazul muzicii bisericesti: varianta cuntan ardeleneasca se potriveste omului modern, grabit, care vine la slujba si se asteapta in 1h30min maxim sa fie gata, iar muzica psaltica e mai… duhovniceasca… acolo nu e interesul sa o tai de la slujba rapid, ci tocmai opusul, dorinta ca slujba si dulceata ei sa nu se termine in veci. Dar nici asta nu schimba cu ceva adevarurile dogmatice ale Ortodoxiei (ma refer la muzica bisericeasca), insa influenteaza in mod cert cresterea duhovniceasca (daca muzica corala, iertata fie-mi cacofonia, e una mai potrivita spectacolului, muzica psaltica ramane o muzica mai… nu gasesc termenul… profunda, de interiorizare).

 112. Diaconescu Mihai spune:

  @ Gavriil: Frate, dacă vrei să te închini calendarului este treaba ta. Noi ne închinăm lui Dumnezeu. Dacă ai fi avut bunul simţ să cercetezi credinţa ortodoxă ai fi văzut că Hristos este Împăratul timpului şi că dacă ai citi mărturiile istoricilor ce au încercat să consemneze evenimente de la facerea lumii până în prezent, ai vedea că ei nu se puneau de acord în privinţa datelor exacte ci doar a întâmplărilor din periodele respective. Se găsesc în hronografe(îţi spun astaca unul ce le-a citit). Încă un lucru ar fi că: Sfinţii Părinţi şi-au ocupat timpul cu stabilirea şi confirmarea dogmelor de credinţă creştină îpotriva celor ce-L huleau pe Dumnezeu în diferite moduri ( a ereticilor ce sunt şi azi), iar calendarul l-a lăsat pe seama profanilor sau laicilor( ei au mers după un calendar făcut de unslijitor roman necreştin aratând astfel că nu se închină decât lui Dumnezeu). Deci în concluzie sunteţi un idolatru pentru că idolizaţi calendarul. Recomand citirea Sfintei Scripturi pentru a vedea că Însuşi Mântuitorul se supune timpului cinstind paştile după calendarul existent, care mai pe urmă a fost modificat de Sfântul Dionisie Exiguul. Şi mai zice: „Nici Fiului nu-I este dat să ştie timpul…, doar Tatăl”, arătând astfel că numai firea dumnezeiască ştie cu exactitate ziua şi ceasul în care va fi judecata, deci şi în care suntem acum. „Timpul exact” nu a fost descoperit oamenilor tocmai pnetru a nu putae calcula sfârşitul lumii. Post uşor. Binecuvântaţi şi mă iertaţi pe mine păcătosul. Doamne miluieşte-ne!

 113. mos gheorghe spune:

  PATRIARHUL A TRADAT, PRESEDINTELE BASESCU A TRADAT, GUVERNANTII ( CU CATEVA EXCEPTII)AU TRADAT, ZIARISTII SI INTELECTUALII ( CU CATEVA EXCEPTII) AU TRADAT SI UITE ASA UN POPOR INTREG ESTE BATJOCORIT SI DEZINFORMAT.
  MA, TOVARASILOR, IESITI LA MUNCA CAMPULUI CA SA VA TREZITI LA REALITATE ! CE, NOI SUNTEM UN POPOR IDIOT ?
  MA, TRADATORILOR, VOI JUCATI DUPA CUM VA CANTA TATAL VOSTRU CARE ESTE SATANA. NU VA ESTE FRICA DE DUMNEZEU ?
  MA, TICALOSILOR, LUATI MASURI IMPOTRIVA ACESTOR ACTE ELECTRONICE-BIOMETRICE SATANICE ! ATI FOST PUSI DE STAPANII VOSTRI, IN FRUNTEA BISERICII SI A TARII ROMANESTI, CA SA LE DISTRUGETI ? DA, CRED, CA DA…CU FIECARE ZI CE TRECE VEDEM CUM A AJUNS TARISOARA NOASTRA, DIN CAUZA UNORA CA VOI….LASA CA DUMNEZEU NU DOARME….VA VA VENI RANDUL LA JUDECATA LUI, MAI REPEDE DECAT BANUITI….
  PLECATI DIN FRUNTEA BISERICII SI DIN FRUNTEA TARII, DUCETI-VA PRIN PUSTII, PRIN CRAPATURILE PAMANTULUI, SI HRANINDU-VA NUMAI CU PAINE SI APA PANA LA SFARSITUL ZILELOR VOASTRE, STATI IN RUGACIUNI SI CERETI IERTARE DOMNULUI HRISTOS, PE CARE IL RASTIGNITI IN FIECARE ZI CU TICALOSIILE VOASTRE !
  PARASITI ROMANIA SI SA NU VA MAI INTOARCETI ! NU SUNTETI DEMNI DE NEAMUL ROMANESC ! SE VOR RIDICA ALTII, DEMNI DE A FI CONDUCATORII BISERICII SI AI GUVERNULUI. IAR VOI ZIARISTILOR, INTELECTUALILOR,CARE NU ARATATI ADEVARUL POPORULUI, CAT SI CELORLALTE IUDE, VA RECOMAND SA LUATI ACELASI TREN CU TOVARASII MAI SUS POMENITI SI SA VA CAZATI PRIN SIBERIA MILIOANELOR DE MORTI NEVINOVATI…..NEVINOVATI CARE AU MURIT SOPTIND NUMELE CEL SFANT AL LUI HRISTOS, ASASINATI DE CATRE DUSMANII CRUCII.

  CE BINE AR FI FOST, SA MAI FI TRAIT VLAD TEPES,IN EPOCA ACEASTA TICALOSITA DE IUDE CA VOI….
  „UNDE ESTI TU TEPES, DOAMNE,
  CA PUNAND MANA PE EI,
  SA-I IMPARTI IN DOUA CETE
  IN NEBUNI SI IN MISEI”….

 114. Alexandra spune:

  „Si in doua temniti large cu de-a sila sa-i aduni,
  Sa dai foc la puscarie si la casa de nebuni!”
  ca sa termin ce a inceput Mos Gheorghe….
  Te mai racoresti cu ceva versuri…..ca nici cu pietre nu mai poti arunca…

  Mda…acum stim de ce Eminescu a fost omorat de unii iar azi sunt altii care fac alergie la denumirea de poet national.

  In urma cu 2 saptamani m-a strafulgerat o descoperire…Va aduceti aminte ca au incercat sa-l asasineze prin 2005 sau 2006 pe Parintele Iustin Parvu…nu le-a reusit. Oare de ce vroiau sa-l omoare?
  Ce nu le convenea? Ce pregateau?
  Aflam azi…..partial…
  L-a ferit Dumnezeu atunci si pe noi odata cu dansul caci azi este una din cele mai puternici voci ale Adevarului, care trezeste si imbarbateaza.

  Rugati-va fratilor in fiecare seara pentru cei ce apara azi Adevarul.
  pentru Parintele Iustin Parvu
  pentru Parintele Savatie
  pentru Danion Vasile
  pentru ………
  pe care ii mai stiti fiecare.
  Au mare nevoie de rugaciunile noastre cum avem si noi nevoie de ale lor. Ce ne-am face noi fara aceste glasuri?
  Rugati-va si pentru cei slabi duhovniceste care nu au curajul sa vorbeasca ca poate ii aprinde Bunul Dumnezeu si prind curaj, sa fie mai multe glasuri.
  Doamne apara si pazeste!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: