În ultima perioadă am asistat la nişte schimburi de replici şi de atitudini între oameni care se declară a fi credincioşi şi care susţin că urmăresc scopul de a îmbunătăţi situaţia Ortodoxiei. Aceste ciocniri îşi vor arăta cît de curînd roadele. Partea mai grea a situaţiei este că jucătorii în aceste jocuri periculoase şi-au făcut buzdugane din duhovnicii importanţi ai României. Se creează impresia că nimeni nu-i mai poate opri pe cei ce s-au aruncat în lupta ocărilor şi a declaraţiilor trufaşe, nici chiar duhovnicii de la numele cărora afirmă că vorbesc.
E uşor să iei focul cu mîini străine, în cazul dat cu mîinile şi aşa destul de lovite ale martirilor care au mai rămas în viaţă după chinurile închisorilor, dar această uşurătate are şi ea partea ei de foc cu care te poţi arde.
Oricine încearcă să poarte o discuţie normală este declarat duşman şi scos din joc, aşa încît cercul luptătorilor pentru puritatea Ortodoxiei se micşorează văzînd cu ochii. Dar cu cît armata credincioasă devine mai mică, cu atît ea devine mai dreaptă, mai adevărată şi mai responsabilă de soarta Bisericii. Această logică riscă să ne arunce într-o paranoia care va ucide şi cea mai mică fărîmă de smerenie şi autocritică.
Cu mulţi ani în urmă părintele Adrian Făgeţeanu i-a zis unui monah cărturar de la Antim un cuvînt care trebuie să devină dreptar pentru oricine ajunge să vorbească şi să se nevoiască în numele Bisericii lui Hristos. Părintele spunea că cea mai mare ispită în care poate să cadă cineva este aceea de a ajunge să creadă că pe el se sprijină Ortodoxia. În timp am înţeles că nu trebuie să faci mare lucru pentru a te crede important pentru Biserică. Ispita aceasta îi paşte şi pe cei mai umili.
Oricine intră într-o polemică, trebuie să se aştepte la replică. Oricine critică, trebuie să suporte critica. Observăm însă că cei care vorbesc în ultimatum-uri, nu sînt capabili să suporte un reproş. Dezbinările produse de un cuvînt nu se mai repară. Nu mai este loc pentru smerenie, unitate şi măcar puţină dragoste. Cuvintele sînt reci şi amare, iar feţele ne sînt acoperite. Cei mai mulţi dintre noi nu ne cunoaştem, nu am mîncat pîine împreună şi nu ne-am împărtăşit neputinţele. Ne încredem doar în ceea ce vedem pe ecranul computerului şi nu suferim atunci cînd ne jignim.
Mi s-a făcut dor de vremea cînd episcopul se ducea de la Chişinău la Bucureşti cu carul şi o scrisoare făcea luni de zile pînă ajungea la celălalt. Atunci cuvintele erau mai drămuite şi oamenii trăiau întîlnirea ca pe o sărbătoare. Eu încă mai cred că pentru orice cuvînt vom da seama, chiar dacă, din pricina mulţimii lor, acest lucru poate să pară imposibil.
Parinte Savatie, e tare frumoasa icoana, puteti sa imi dati o imagine mai mare cu ea?
Doamne ajuta!
Asa este parinte, nu degeaba orgoliul, lipsa de smerenie, este tatal si mama tuturor pacatelor, incepand cu acela stramosesc de a te crede egalul Domnului.
Doamne ajuta si iarta-ma pe mine mult prea pactosul.
Când mă gândesc la Anatematismele şi Contra-anatematismele dintre dintre Sf. Chiril al Alexandriei şi ereticul patriarh Nestorie…
îmi dau seama că jocul cu focul nu va înceta în lumea aceasta şi că întotdeauna cei mici se vor acoperi cu numele celor mari târându-i în scandaluri…
Doamne ajută
Intr-adevar..
Doamne ajuta!Am primit acest mesaj si m-am gandit sa-l dau aici pe blogul sfintiei voastre pentru a-l citi mai multi ,mie mi-a placut .
„Imi este draga aceasta poezie a lui Radu Gyr, atat de potrivita in vremurile aceastea in care:
– statul exagerat la televizor (inactivitatea prin participarea la circul si minciunile Tv) lasa Statul sa faca ce vrea cu viata omului si a neamului(nu mai zic si ce implicatii anti-gospodaresti si anti-sociale are)
– mediu inconjurator este afectat de interesele meschine ale unor nesatui de bogatii( padurile sunt taiate, animalele padurilor sunt vanate cu bestialitate, fara rost, cei de la Rosia Montana iar se tem de revenirea pericolului cianurilor din cauza noii legi a mediului, din cauza noilor guvernanti, din cauza ocolirii deciziilor judecatoresti) ;
– sunt experimentate tot felul de aberatii ( de ex: vaccinurile „impotriva cancerului”; pasapoartele cu microcipuri , „criza economica” etc) pe oamenii de rand, sigur ca nu fara interes;
– educatia societatii in general tinde sa semene cu reeducarile comuniste…
In aceste vremuri, a asista impasibil, cu mainile in san, a nu comenta, a nu protesta impotriva nedreptatilor, impotriva limitarii libertatii, impotriva incalcarii drepturilor elementare ale omului normal, inseamna acceptarea unei lumi din ce in ce mai murdare(spiritual si material), mai lipsite de valori, mai haotice.
Pentru o lume mai buna, fiecare trebuie sa faca ceva,ce poate si ce vrea, dar sa nu uitam totusi ca unde-s multi puterea creste. Vrajmasul ar vrea sa ne vada divizati, ca asa ne poate birui.
In orice caz, sa ne rugam lui Dumnezeu ,sa cerem ocrotirea si mijlocirile Maicii Domnului si tuturor Sfintilor, sa ne ajute pe drumul din ce in ce mai greu al mantuirii.”
Radu Gyr:
Ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
nu pentru patule, nu pentru pogoane,
ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Pentru sângele neamului tău curs prin şanţuri,
pentru cântecul tău ţintuit în piroane,
pentru lacrima soarelui tău pus în lanţuri,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Nu pentru mania scrâşnită-n măsele,
ci ca să aduni chiuind pe tapsane
o claie de zări şi-o căciula de stele,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Aşa, ca să bei libertatea din ciuturi
şi-n ea să te-afunzi ca un cer în bulboane
şi zărzării ei peste tine să-i scuturi,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Şi ca să pui tot sărutul fierbinte
pe praguri, pe prispe, pe uşi, pe icoane,
pe toate ce slobode-ţi ies inainte,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Ridică-te, Gheorghe, pe lanţuri, pe funii!
Ridică-te, Ioane, pe sfinte ciolane!
Şi sus, spre lumina din urmă-a furtunii,
ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!
Da si eu cred ca vom da socoteala in fata Domnului de fiecare cuvant ,gest si fapta .Cred ca aceste cuvinte care ranesc sunt ca o coala de hartie care o strangi in mana iar apoi o desfaci si ai vrea sa o refaci inapoi,neteda ,intinsa dar din pacate nu mai poti.Suntem patimasi de multe in parerile noastre ,Domnul su sfintii Sai sa aiba mila de noi si sa ne ierte.Amin!
Doamne ajuta! Iata un comentariu pe care il consider util si necesar, pe care l-a postat cititorul Ioan Dan la articolul: „INTREBARE FUNDAMENTALA: Ce facem DUPA CE refuzam actele cu cip incorporat?”
Vi-l prezint deoarece asemenea atitudini sunt inca extrem de rare:
„Mi se pare ca ne pierdem in discutii sterile in loc sa intelegem ca e mai tarziu decat ne putem imagina, dupa cum spunea Parintele Serafim Rose. Pana la urma Sfantul Efrem Sirul ne atentioneaza ca ,,multi din Sfinti, cati se vor afla atunci, la venirea spurcatului Antihrist, vor varsa rauri de lacrimi, cu suspine, catre Dumnezeu Cel Sfant, ca sa se mantuiasca de balaur si, cu mare sarguinta, vor fugi în pustietati, in munti si in pesteri, cu frica se vor ascunde.,, Noi nu suntem Sfinti dar daca tot am inteles ca acesta e timpul si ca tot in munti vom ajunge, de ce sa nu ne pregatim cu tot ce ne-a pus la dispozitie Dumnezeu?
Adica, cei ce au ceva in lumea aceasta: casa, apartament sa-l vanda cat timp mai este posibil si sa-si faca sau sa-si cumpere la munte o casuta in care, dupa modelul dreptului Iosif care a fost inspirat de Dumnezeu sa adune granele din 7 ani imbelsugati pentru 7 ani de seceta, sa-si faca o rezerva de alimente caci aceasta va fi cea mai mare problema in vremea antihristului. In fond se poate trai si la munte, dar problema va fi ca cei ce iubesc traiul caldicel din oras, au impresia ca abia atunci vor pleca in munti, cand nu vor mai avea incotro, dar va fi cam tarziu pentru ca va fi un haos si anarhie cum nu a fost niciodata in lume, iar drumurile vor fi ,,pazite,, de bande de talhari care vor ataca pe oricine pentru a-l jefui de tot ce are-in primul rand de alimente,. dupa cum spune Staretul Antonie in a doua viziune a sa.
De la casuta lui din ultimul sat din munte, va putea mult mai usor sa-si caute locul dinainte hotarat de Dumnezeu, dupa cum spune Sfantul Efrem Sirul, si sa se pregateasca pentru cei trei ani si jumate de domnie a antihristului, iar atunci cand va vedea ca a sosit timpul , va pleca in vagauna sa, fiind si pregatit fizic cu viata la munte.
Parintele Iustin Parvu ne indemna sa formam mici comunitati crestine la tara, in special la munte, din cateva familii. Daca am inteles ca nimic nu e mai important decat mantuirea sufletului si ca acesta e timpul, iar in lume nu mai este loc pentru noi, trebuie sa fim capabili sa ne lepadam de lume si de toate placerile ei pentru ca asta va face diferenta.”
http://saccsiv.wordpress.com/2009/02/04/intrebare-fundamentala-ce-facem-dupa-ce-refuzam-actele-cu-cip-incorporat/
parinte savatie cateva precizari/daca va referiti si la mine indirect,eu am pus doar niste intrebari la care nu am primit decat ignorare din partea celor intrebati.eu am pareri dar nu am incercat sa le impun nimanui doar mi le-am expus cu ingaduinta dvs.nici nu ma asteptam sa avem toti pareri unitare,dar din aceste polemici uneori iasa bucati de adevar la iveala.este ultimul comment pe blogul dvs.toate cele bune.
[…] Despre lipsa de responsabilitate sau cum să iei focul cu mîini străine […]
„Eu încă mai cred că pentru orice cuvînt vom da seama, chiar dacă, din pricina mulţimii lor, acest lucru poate să pară imposibil.”Acest corolar al celor mai inainte spuse ale voastre,este, cred, o fundamentala si necesara chemare la „descoperirea gandurilor” noastre,noua,intr-un ceas de rigoare ne-mai avuta pana atunci a constiintei proprii.Ceasul acela sa fie cel in care „sintagma”de Tribunal suprem sa se faca „foc ce arde”,unica si absoluta axa de raportare…
Stiti ce e derutant, pentru mine, mereu? Nu pricep niciodata de ce credinciosi, inclusiv clerici,vorbesc in compozitii gramaticale dubitative, care induc o relativitate a celor afirmate, atunci cand explica sau se implica in discutii cu tematica teologico-duhovniceasca;nu pricep de ce unii dintre acestia, prea multi, nu vorbesc inculcand in cunoasterea si constiinta receptorilor,gravitatea raportarii la adevaruri absolute, de netagaduit si imuabile.
Spre ex.,pentru a-mi sprijini argumentatia in tema monahismului, intrebam, naiv, se pare, daca nu mai este cazul sa cred ca doctorii cei fara de arginti, pomeniti ca sfinti mai pot servi ca model real pentru doctorii/medicii zilelor noastre…Mi s-a dat echivocul raspuns…”Ei, daca in lumea zilelor noastre omul, crestinul ar mai putea avea credinta aceea…Eu, iar vin si spun, naiv,:nu pricep, ce-l impiedica pe omul zilelor noastre sa creada ,si sa lucreze ale credintei sale, precum, atunci doctorii cei fara de arginti, precum…toti sfintii…De ce vorbim despre ei, de ce-i mai invocam ca repere de viata…? Intreb naiv, ce-i relativ acolo, cine pune acesta stavila, ne-mai-stiuta de cei din vechime, noua se pare, putintelor omenesti, spre a nu vorbi despre sfintenie, decat ca posibilitate ingradita de o fatala relativitate…?
Dvs. vorbiti p. Savatie de smerenie? Autocritica? Ispita de a crede ca Ortodoxia poate fi salvata numai de propria persoana?
Atunci de unde „ispita” de a deveni formator de opinii? De unde atata ura si instigare impotriva ierarhiei in tot ce scrieti? Aaa… dar nu pe fata! Ci delicat… asa cum sunteti si sfintia vs. Numai bine si potrivit incat gloata fara discernamant care va citeste sa va creada depozitarul adevarului si gata! Orcine va critica ori e din ierarhie, ori aspira la un post inalt!
E.g. sa vedeti reactii in continuare impotriva lucrurilor scrise de mine de la hyperortodocsi.
Sunteti sigur ca ziditi Biserica prin atitudinea fata de episcopi care transpira din tot ceea ce scrieti?
De multe ori am vrut sa vindec rana cuvintelor pe care le-am aruncat la manie si nu am reusit pentru ca rana era prea adanca. Am ranit chiar pe cei mai dragi mie, dupa ce imi trecea „firebinteala” imi dadeam seama ca nici nu cred cea ce am spus, cuvinte spuse la manie, cuvinte, pe care nu le mai poti intoarce. Cand incerc sa atrag atentia frtilor mei, ca datoria noastra este sa iubim, ca asa avem porunca, mi se vorbeste despre ratiune, de parca ar fi separate. Am auzit o formulare asa „nici minte fara inima nici inima fara minte” asa este dar ratiunea este buna numai daca este in iubire, mintea intotdeauna trebuie sa coboare in inima, nu inima sa urce la minte. Cum pot sa-l indrept pe fratele meu daca nu il iubesc, daca mai mult conteaza idea decat omul, cuvintele mele de idreptare nu vor fi palme ocrotitoare ci cutite si pumni cu care nu voi face mai mult decat sa-l raneasc. Imi pasa oare? Chiar imi pasa? Imi pasa ca duhovnicul meu nu mai are timp nici sa se odihneasca, ca mergem la el cala un vraci cu mare faima? Mergem la el cu toate nimicurile, spovedim pareri si apoi ne laudam cu ce duhovnic avem. Oare el nu este inca om? Nu oboseste, nu poate fi bolnav? Il lasam numai in grija lui Dumnezeu? Daca si el ar face asa? Rezultatele se vad, se lupta fratii intre ei, biserica se imparte in bisericute, ierarhi sant buni de spalat cu ei pe jos. Traiasca EU.
Parinte, este un apel la luciditate, la smerenie si iertare crestineasca zguduitor, prin simplitatea si claritatea lui. Cred ca este nevoie de un astfel de semnal.
Mai degraba decat sa vedem vrasmasi peste tot trebuie sa ne nevoim pentru a-L trai, a-L aduce pe Hristos in noi…atunci vom sti cum sa-L tratam pe cel de langa noi.
Iisus a mancat cu vamesii, fara sa se teama ca se va necurati. S-a coborat la ei, pentru a-i mantui. Duhul Scripturii trebuie sa ne cuprinda cu delicatetea si profunzimea lui. Si atunci stridentele acestea se vor diminua.
Intr-adevar, si mie mi-e dor de perioada in care nu era inca internet…
cine pe cine supara parinte?vorbiti in dume…si nu mai pricepem nimic!vi se pare ca cei ce fac manifestatii diferite anti cipuri au gresit fata de cei ce tac si ne fac ca pe niste oi bune de jupuit???
Trebuiau oare cei care s-au intrunit anti cipuri sa ia binecuvantare sa taca sau sa faca ca mai marii mulgatori ai nostrii?Vorbiti pe fata nu mai dati texte din care intelege fiecare ce vrea!Va rog enorm de mult sa intelegeti ca o parte din noi e mai slaba in filozofie si am dori sa ni se vorbeasca mai pe inteles…multam
[…] Baștovoi, într-o postare despre oamenii de azi, grabnici la vorbă și înceți la […]
lui ghenadie…
am vrut sa particip la o manifestatie de acest tip, anti-cipuri. am fost acolo, la ora stabilita, insa ma intreb daca in numele a ceea ce numim ortodoxie ne este permis sa spunem „Tatal nostru”, iar apoi sa ne exprimam dorinta de trezire a poporului prin cantece/zgomote de genul „Romania, trezeste-te!”(nu imi amintesc cine o rosteste), asta in fata Patriarhiei. oricum ar fi, ma indoiesc ca am fost singura surprinsa, ori singura care a plecat vazand aceasta.
ghenadie,
Daca insisti, pot sa-ti dau niste exemple de „duhovnicie” „ortodoxa” din partea unora care sunt „inima” protestului anticip.
Dar in nici un caz aici ca nu se cuvine.
Dar intra tu pe yahoogroups pe „refuzimplant” unde este grupul de actiune a celor care coordoneaza manifestatiile si protestele civico-religioase si ai sa te lamuresti cum stau lucrurile.
Imi dau seama parinte la ce va referiti cand spuneti ca multi au iesit la” lupta”folosindu-se de numele marilor duhovnici.Eu din cate stiu marii duhovnici intradevar au dat un semnal de alarma cu ceea ce se intampla.(despre evenimentele din aceste zile).Stiu ca multe materiale care au aparut pe blogul sfintiei voastre au fost de folos la multe suflete.Important si mai de folos ar fi sa ne rugam unii pentru altii ,sa avem mai multa dragoste unii fata de altii pentru ca diavolul abia asteapta sa ne dezbine ,se bucura.Spun aceste cuvinte in cunostinta de cauza dar nu doresc sa dau amanunte pentru ca multi s-ar sminti.
Ionut,
tu in ce pozitie te afli facand aceste acuzatii neargumentate?
Si la ce fel de reactii te-ai astepta din partea unor oameni pe care ii numesti cu dispret (si deasemenea neargumentat) „hyperortodocsi” si „gloata fara discernamant”, doar ptr ca au opinii diferite de a ta ?
ghenadie,
Un lord englez (din pacate, in deosebita mea inteligenta si capacitate de memorie nu i-am retinut numele) ii spunea unui prieten de conversatie (vorbeau peseme lucruri profunde, poate chiar duhovnicesti) : „I trust I make myself obscure” – Nadajduiesc ca ma fac neintales, pentru ca lucrurile despre care vorbim trebuie sa fie de neintales, sau in cel mai bun caz, foarte greu de intales.
Deci, parinte, fiti cat mai obscur 🙂
(Imi cer iertare pentru tonul poate nepotrivit pe care l-am folosit; am dorit doar sa-mi exprim parerea (strict personala) cu privire la aceasta problema. Bineintales ca in unele cazuri poate ca este de preferat simplitatea si claritatea, in altele poate nu…imi cer iertare daca am deranjat pe cineva cu aceasta interventie)
Ridica -te, Gheorghe, ridica-te, Ioane!
Pentru securistii care au primit fabrici, uzine, banci, magazine, zeci de mii de hectatre! Gratis!
( Vorba era ca sa nu ne fure tara arabii)
Ridica-te si mori in Irak, ori alte Afganistane!
( precum 10000 de basarabeni pusi la inaintare de rusi in plutoane)
Fugi de acasa, de saracie, ca sa fii tratat ca un cane al Europei, gonit de coaja de pane a securistului trecut la masoni!
Iaca, securistul are post Tv si cablu , si filme pornografice baga ateul noapte de noapte, de la ora 10 seara, pana dimineata).
Iata, avorturii 18 milioane
Du-te sa scoti petrolul din mare pt Patriciu ori firme straine
Gheorghe, ridica-te, ridica-te, Ioane, pentru ceea ce au altii, nu pt tine!
Sluglor, sinteti astepatate sa muriti!
Din cate am citit in istoria Bisericii, intotdeauna a fost asa, parinte Savatie.
Si la primele (7) sinoade ecumenice, veneau sfintii fiecare cu discipoli lor, care in timpul rugaciunilor si luarii deciziilor de catre sinodali, ramaneau in strada si se „certau” unii cu altii, pana ieseau sfintii/sinodalii de atunci si le spuneau care este hotararea luata.
Sigur, hotararea o respectau toti, dar hotararea era in duhul dreptei credinte…
In ziua de azi problema nu este respectarea hotararii, ci puterea de a discerne daca hotararea (mai) este in duhul dreptei credinte…
Fara discutie ca tot pentru pacatele noastre ni se intampla toate acestea…:(
Sunt obosit, ma doare capul si iarasi nu am reusit sa-mi pun zabala gurii…
Frumoasa icoana, Parinte.
[Cand o sa va invit pe blogul meu, sa va arat ce am pictat, daca veti intra, sa ma iertati pentru indrazneala mea.]
Bianca
Cand vei observa cine au fost cei care au organizat manifestatia, nu vei mai fi atat de nedumerita!
bianca, felicitari pentru discernamant.
Oricum, faptul ca intr-un oras de aproape 2 mil de suflete doar cca. 500 s-au adunat in scopul sus amintit ne da sperante ca discernamantul nu este totusi o raritate printre crestini.
Luana, problema discernamantului s-a pus intotdeuna, Dumnezeu ingaduie sa se mai cearna lumea din cand in cand.
Si sectele is bune pana la urma, daca te gandesti ca strang toate ouale stricate in acelasi cos.
E mai bine asa decat sa fie prin biserici, aducand sminteala si invatand oamenii prostii.
Aceeasi indivizi, recidiveaza.
IOAN IACOB HOZEVITUL,
O, om ce mari raspunderi ai
de tot ce faci pe lume,
de tot ce spui in scris sau grai,
de pilda ce la altii dai,
caci ea, mereu, spre iad sau rai
pe multi o sa indrume.
Ce grija trebuie sa pui in viata ta in toata,
caci gandul care-l scrii sau spui
s-a dus…in veci nu-l mai aduni
si vei culege roada lui
ori viu, ori mort, odata.
Ai spus o vorba, vorba ta,
mergand din gura-n gura
va-nveseli sau va-ntrista
va curati sau va-ntina
rodind samanta pusa-n ea
de dragoste sau ura.
Scrii un cuvant…cuvantul scris
e-un leac sau o otrava
tu vei muri, dar tot ce-ai scris
ramane-n urma drum deschis spre moarte sau spre paradis,
spre-ocara sau spre slava.
Ai spus un cantec, versul sau
ramane dupa tine
indemn spre bine sau spre rau,
spre curatie sau desfrau,
lasand in inimi rodul sau
de har sau de rusine.
Arati o cale, calea ta in urma ta nu piere,
e calea buna sau e rea,
va prabusi sa va-nalta
vor merge suflete pe ea
Spre cer sau spre durere.
Traiesti o viata….viata ta
e una, numai una,
oricum ar fi tu nu uita
cum ti-o traiesti vei castiga
ori fericire pe vecie
ori chin pe totdeauna.
O, om! ce mari raspunderi ai,
tu vei pleca din lume,
dar ce ai spus prin scris sau grai
sau lasi prin pilda care-o dai
pe multi, pe multi, spre iad sau rai
mereu o sa-i indume.
Deci, nu uita!…. Fii credincios
cu grija si cu teama
sa lasi in urma luminos
un semn, un gand, un drum frumos
caci pentru toate, neindoios,
odata vei da seama.
Pace si Iubire
Savin,
Incrancenarea ta nu ajuta pe nimeni. Ce ai dori, pentru ca eu nu inteleg. Sa iesim in strada ca minerii? Sa protestam cu pancarte si lozinci? sa facem o alta revolutie? Nu crezi ca datoria fiecaruie ca si crestin, rugaciunea in camara inimii noastre si participarea la Sfanta Liturghie este esenta si ajutorul nostru? De ce iti inngresti inima cu ura si naduf autodistrugator?
Orthologie,
Cred ca cei care nu lasa un batran amarat si obosit , fie el si preot sa-si odihneasca batranetile si neputintele sunt de un cinism si perversitate clara. Asta este parerea mea.
Drăguță intervenția, venind din partea cuiva care publică fără acoperire știri pentru ațîțarea spiritelor, vezi „O părere aproape oficială a BOR despre cipuri” fără să fie a BOR și altele asemenea. La mai mare!
Spunea Cuviosul Paisie Aghioritul: pt a te mantui e nevoie si de putin egoism!iar la aceasta afirmatie aduc in sprijin ce a zis Hristos: Ce rost are sa zidesti casa altuia si pe a ta sa o lasi in paragina?
Sincer cred ca diavolul e pe burta de ras cand vede masurile pe care le ia sau nu le ia fiecare mitropolie din Romania…ce ii arde pe draci?…parca smerenia!
Pai la conferinta aia televizata despre cipuri,am vazut niste oameni credinciosi care preocupati fiind de problemele contemporane au venit sa spuna parerile unor parintii bisericesti(unii chiar sfinti) si cei care cica conduc institutia bisericii(ce-o mai fi si aia) i-au luat in bataie de joc…numindu-i habotnici!
Oare nu avea dreptate Sf. Serafim Rose cand a zis ca daca ar veni acum Hristos sa faca lumina in problemele lumii contemporane,l-ar baga la ospiciu????
Cineva mi-a zis ca ce hotaraste sinodul bor trebuie respectat cu sfintenie…dar daca e vremea despre care s-a zis ca multi dintre cei alesi se vor insela si vor insela si pe altii?pomul dupa roade se cunoaste si nimeni nu culege smochine din maracini…
este ecumenismul erezie…?!se pune mana dreapta si sau frunte pecetea 666…?!s-a profetit despre actele biometrice ca sunt premergatoare antihristului…?!
Pai si voi ce asteptati devreme ce Hristos le-a numit „semnele vremii” ca sa ne ajute…ploaia nu cade brusc si nici vijelia nu se porneste deodata!
„urcati cat mai sus pe scara ca sa nu va innecati”…
Orthologia,
am vizionat si eu materialul indicat de tine; intr-adevar o mare magarie din partea realizatorilor daca lucrurile sunt asa cum par a fi (daca adica nu au difuzat raspunsul in intregime si au realizat filmarea fara acordul parintelui)
Foarte interesant insa raspunsul parintelui la propunerea moderatorului de a forta statul sa opreasca introducerea noilor acte…e de mirare ca au difuzat materialul chiar si in forma care este (incomplet) deoarece dupa cat imi dau eu seama parintele nu le sustine ideile.
Sau poate ca l-au difuzat cu toate ca nu le sunt sustinute ideile, dand astfel dovada de sinceritate.
Parinte,
Texte ca acesta imi amintesc de ce revin la blogul Dvs. cu interes si cu speranta, cu toate ca in multe randuri nu sunt de acord cu ce spuneti, ori cuvintele pe care le citesc dor.
De data asta, insa, cu respect, cu bucurie, va multumesc. Si mie mi-e dor sa mai vad cararea de la om la om.
@Mihai,
Oricum l-au difuzat fara voia parintelui care in bunatatea lui dorea sa-i fereasca de neplaceri.Uita-te atent la inceput.Eu le-am si reprosat pe blogul lor acest asppect.
Ps .
Nu sunt indivizii astia de buna credinta, caci nu au publicat comentariul meu .Deci…
Daca sunteti convinsi ca traim VREMURILE DIN URMA, sa nu uitati, rogu-va, ca am fost preveniti ca a inceput deja MAREA CERNERE!
Eu nu mai am demult varsta multora din voi, energiile trupului va dau siguranta vorbirii, dar cand puterile scad, mintea prinde sa intelepteasca, limba nu mai este asa ascutita si sloboda (ca la multi dintre voi) si nici nu vreti sa recunoasteti cat sunteti de EGOISTI, OROGLIOSI/RANCHIUNOSI/MANDRI!
AVETI PARERI FOARTE FRUMOASE DESPRE VOI!
Va sfatuiesc sa cititi poezia postata de angi si sa va faceti,sincer, fiecare o „mia culpa”.
Aici nu mai este valabil proverbul „multi,da prosti!”
Astazi a fost evanghelia fiului risipitor…sper ca multi dintre voi sa stie sa ceara iertare pentru RAUTATEA care reiese din ceea ce spuneti! Lasati loc dialogului folosind blandetea, dragostea pentru ca ele sa va inunde si pe voi si sa coboare si in sufletele voastre pacea si linistea, pentru ca mintea sa poata rosti cuvinte putine dar de folos… Multi se vede ca ati citit despre sfinti…dar oare AVETI DISCERNAMANT, atunci cand faceti fel de fel de comentarii? La varsta mea nu pot spune ca am pe deplin discernamant…desi am varsta parintilor vostrii, dar eu CUNOSC si SIMT PUTEREA CUVANTULUI! Un cuvant poate sa INVIE sau sa UCIDA! In ce categorie va incadrati? Intram in curand in Postul PATIMILOR MANTUITORULUI NOSTRU! Va invit pe toti la aprofundarea evangheliilor, sa meditati adanc in sufletul vostru – AM SPUS IN SUFLET – pentru ca mintea o ia atat de usor razna si te poti trezi cu ea aiurea… Nu pierdeti sf.liturghie a duminicilor ce urmeaza si in acele momente tainice de slujire, faceti rugaciuni din suflet, cu inima infranta si smerita, pentru a fi luminati in cuget si in fapta! Daca toti ortodoxii ne vom ruga in acele ceasuri, ne vom intalni in rugaciune, ea va fi puternica si DOMNUL ne va intari si ne va lumina, lucrand EL in noi, asa cum va vrea! amin
O alta tentativa de manipulare a duhovnicilor:
http://apologeticum.wordpress.com/2009/01/21/parintele-nicolae-tanase-parintele-iustin-parvu-nu-este-contestabil/
Mai intai este publicat un fragment din care trebuie sa intelegem ca par. Iustin are dreptate in mod neconditionat si tot ce spun ucenicii lui este adevarat.
Pe urma, din fericire, de data asta este publicat si cuvantul integral al par. Tanase.
Ce spune el de fapt?
„Ce sa facem acum cu pasapoartele si permisele auto care vor sa le introduca si care STIM CU TOTII ca SUNT PERICULOASE?”
(se incearca inducerea unui anumit raspuns, ca nu cumva Doamne fereste sa se puna parintele rau cu MAJORITATEA cum se sugereaza. Strategie mai mult ca sigur incercata intr-un mod asemanator si cu ceilati parinti n.n.)
Din fericire, parintele Tanase n-a cazut in plasa.
Opinia dumnealui?
„Daca stim cu totii, atunci nu mai necesita nici un raspuns.
Intrebarea e daca sunt periculoase sau nu. Daca sunt periculoase sau nu, aflam dupa ce ni se spune.
Adica daca primim buchetul asta de flori si spune: „Parinte, primeste buchetul asta de flori, primindu-l te-ai lepadat de Hristos”.
Atuncea eu zic: „Nu vreau florile”.
Dar daca nu mi se spune si inauntru este o bomba sau este un bilet care zice..de care eu nu stiu, atunci ce rost are sa discutam chestiunea asta?”
(…)
„Noi nu negam ca poate sa fie un lucru rau. DAR EU CRED CA O LEPADARE SE FACE IN CUNOSTINTA DE CAUZA”.
(…)
„Am tiparit in ’90 peste 20.000 reviste cu „666”. Si le-am tiparit asa ..si cu frica. Si nu am facut bine. Si acum cred ca n-am facut bine”.
(…)
„Ne declaram contra daca e „666”. Daca nu, eu nu ma declar contra”.
(…)
„Eu n-as face nimic nedocumentat ca ma iau peste picior si n-am castig de cauza.
Si n-am voie sa plec la o lupta fara sa sper in victorie.
Pentru asta trebuie sa ma inarmez foarte bine.”
(..)
„Pot sa am credinta dar n-am voie sa ma arunc in mare daca nu stiu sa innot pentru ca ma salveaza Dumnezeu.
Sunt un sinucigas.”
In orice caz, merita ascultata toata inregistrarea.
„Rugaciune pentru impacare
Doamne, miluieste pe cei ce ma urasc, se sfadesc cu mine si ma ocarasc, asemenea si pe cei ce ma graiesc de rau, ca nu cumva vreunul din ei sa patimeasca ceva rau pentru mine, necuratul, nici in veacul de acum, nici in cel ce va sa fie. Ci-i sfinteste pe dansii cu mila Ta, si-i acopera de bunatatea Ta, Preabunule Stapane. Amin.”
„Rugaciune pentru izbavirea de vrajmasi
Doamne, invata-ma sa-Ti cunosc marirea si bunatatea. Da-mi inima curata si lesne iertatoare si cainta pentru supararile ce-am facut altora. Fa sa am dragoste crestineasca si sa pot rabda cu pace toate necazurile ce-mi vin din partea lor, facand porunca Ta. Ma fagaduiesc sa nu mai fac rau celor ce-mi fac rau,- pe cel ce ma blesteama, il voi binecuvanta. De va flamanzi vrajmasul, ii voi da paine,- iar de va inseta, il voi adapa. De va cadea, il voi ridica si de se va rataci, il voi povatui.
Doamne, eu nu sunt decat om neputincios. De aceea, ajuta-ma cu darul Tau sa fiu statornic in poruncile Tale. Trimite binecuvantarile Tale peste vrajmasii mei si intoarce inima lor cu dragoste asupra mea. Alunga suferintele si neodihna ce-mi vin de la ei si ne impaca pe noi. Da-mi pacea Ta, Doamne, ca sa putem sa vietuim pe pamant cu pace, cu bucurie, si sa-i zicem in unire, cu fata senina si cu inima curata: „Si ne iarta noua gresalele noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri”. Ca Tie se cuvine slava, cinstea si inchinarea in veci. Amin.”
Desi toata lumea Ortodoxa vede ca intradevar asa este, nimeni nu ia atitudine. Polemicile continua, lumea is da cu parerea pe formuri, in presa, peste tot. Preotii, monahii, mirenii toti discuta, is dau unii altora argumente pro, contra se citeaza/parafrazeaza reciproc.
Vorba parintelui, sa nu spui un cuvant, sa nu dai ca parinte duhovnicesc un sfat,ca azi il zici si maine deja te si trezesti ca apare un volum cu interpretari ale celor spuse de tine…rastalmaciri de cele mai multe ori nu tocmai corecte.
In vremuri de demult omul inainte de a deschide gura, cerea umil har de la Dumnezeu sa graiasca drept si cu folos.
Intrebarea mea este: daca azi toti ne batem capul cu polemici cine mai ramane sa se roage?
Am sesizat faptul ca unii oameni nu se folosesc doar de unii duhovnici pentru ca discursul lor sa aiba greutate. Multi sunt admiratorii extremei drepte. Foarte bine. Sunt liberi sa admire orice. Nu inteleg insa din ce motive invoca tot felul de personalitati, ca fiind si ele la randul lor, admiratoarele acestei ideologii politice.Mie imi place inghetata pentru ca e buna, nu pentru ca i-a placut si lui Eliade. In fine, tot timpul in scoala am fost invatati sa-i dispretuim pe cruciati pentru erorile comise. Am ajuns acum sa-i privesc cu o unda de respect pentru ca ei in numele unei idei sau chiar in numele unui fanatism religios erau in stare sa-si dea viata.Nu acelasi lucru pot sa-l spun despre noi, care suntem niste ochelaristi care ne speriem de propria noastra umbra si care facem pe istetii prin zona.
[…] Inutil si retoric sa ne intrebam daca unii ca acestia il expun macar pe batranul duhovnic Iustin, cu binecuvantarea acestuia, fiindca nu e nici prima oara, si probabil, nici ultima, cand ajung pe internet filmari fara stiinta sa, care ii creeaza acestuia probleme. Iar dupa aceea e chemat cineva sa repare oalele sparte si sa dea dezmintiri si explicatii (vezi cazul afiselor si filmarii ciudate de acum 1 an, aparute si disparute apoi de pe un blog al casei). Multora din aceste tabere belicoase, care inteleg crestinismul ca fanatism (fie si numai din vorbe), niciodata nu le-a pasat de vreo binecuvantare a cuiva, tot timpul au dispretuit fara scrupule ideea de “binecuvantare” (si cand a fost vorba sa faca publice inregistrarile unor duhovnici care au oprit aceasta – parintii Adrian Fageteanu, Amfilohie si Mihail), tradandu-si prin aceasta, ei, adevaratii impostori si meta-intrusi, lipsa de legatura sincera, launtrica si vie cu Biserica, ramanand niste simpli ideologi, activisti si diversionisti ai ortodoxismului internautic, care scot castanele incinse din foc numai si numai cu mainile altora… Vezi: PARINTELE SAVATIE despre lipsa de responsabilitate sau cum să iei focul cu mîini străine […]
[…] Inutil si retoric sa ne intrebam daca unii ca acestia care il expun pe batranul duhovnic Iustin sau pe altii, o fac cu binecuvantarea acestuia, fiindca nu e nici prima oara, si probabil, nici ultima, cand ajung pe internet filmari fara stiinta sa, care ii creeaza acestuia probleme. Iar dupa aceea e chemat cineva sa repare oalele sparte si sa dea dezmintiri si explicatii (vezi cazul afiselor si filmarii ciudate de acum 1 an, aparute si disparute apoi de pe un blog al casei). Multora din aceste tabere belicoase, care inteleg crestinismul ca fanatism (fie si numai din vorbe), niciodata nu le-a pasat de vreo binecuvantare a cuiva, tot timpul au dispretuit fara scrupule ideea de “binecuvantare” (si cand a fost vorba sa faca publice inregistrarile unor duhovnici care au oprit aceasta – parintii Adrian Fageteanu, Amfilohie si Mihail), tradandu-si prin aceasta, ei, adevaratii impostori si meta-intrusi, lipsa de legatura sincera, launtrica si vie cu Biserica, ramanand niste simpli ideologi, activisti si diversionisti ai ortodoxismului internautic, care scot castanele incinse din foc numai si numai cu mainile altora… Vezi: PARINTELE SAVATIE despre lipsa de responsabilitate sau cum să iei focul cu mîini străine […]
[…] Despre lipsa de responsabilitate sau cum să iei focul cu mîini străine […]