Creştinii ortodocşi români resimt presiuni politice asupra Bisericii

Într-un sondaj efectuat de Editura Cathisma pe internet, 58 % dintre creştinii ortodocşi români au declarat că resimt presiuni politice asupra Bisericii.

prigoana-bisericaSondajul a fost făcut în cadrul acţiunilor de popularizare, în scopul propunerii spre canonizare, a martirilor creştini din perioada comunistă. La întrebarea „De ce nu sînt canonizaţi martirii români din perioada comunistă?” 29% au răspuns „Sinodul BOR nu este interesat”, 11 % au răspuns „Din cauză că nu sînt cunoscuţi”, 2 % au răspuns „Din cauză că nu sînt sfinţi” şi 58 % au răspuns „Din motive politice”.

Eşantionul pe care s-a făcut Sondajul a fost de 757 de persoane, reprezentînd diverse categorii de vîrstă. Au răspuns atît români din ţară, cît şi din străinătate.

Presiunile politice asupra Bisericii au devenid o îngrijorare pentru creştinii ortodocşi români după ce la Iaşi a fost ordonată închiderea expoziţiei „Destine de martiri”. Obiectul expoziţiei l-au constituit dosarele din arhivele CNSAS a şase martiri din temniţele comuniste. Închiderea s-a făcut fără invocarea suportului legal şi a fost susţinută de CNSAS care este o instituţie a statului român. În acest sens, 16 organizaţii au adresat o scrisoare de protest pe numele preşedintelui României, a Guvernului şi Parlamentului României, răspunsul la care urmează să fie primit la începutul lunii ianuarie 2009.

Participă la Sondajele Cathisma

15 Responses to Creştinii ortodocşi români resimt presiuni politice asupra Bisericii

 1. […] Creştinii ortodocşi români resimt presiuni politice asupra Bisericii […]

 2. EinStein spune:

  Eu ma intreb sincer si „moderat”:
  ce are de castigat omul de rand afland rezultatul la astfel de sondaje?

 3. ovidiu spune:

  afla interesul si alte opinii ale populatiei la diferite probleme/ aspecte cu care crestinii-ortodocsi romani se confrunta… daca nu esti credtin-ortodox nu cred ca ai cum sa intelegi :-??

 4. Ana spune:

  Einstein, in timp ce citeam comentariul tau mi-am adus aminte de parintele Cleopa care spunea rabdare, rabdare, rabdare si asta nu numai de 3 ori.

  Eu nu cred ca un crestin ortodox poate pune intrebarea asta atata timp cat stie cate se intampla in biserica ortodoxa.

  Doamne ajuta

 5. Ana spune:

  Doamne ajuta parinte Savatie. Am o intrebare legata de biserica insa care cred ca nu se incadreaza la acest subiect.

  In altarul bisericii ortodoxe, in timpul slujbei, in afara de preoti si alti slujitori ortodocsi, pot fi si alti preoti de alte credinte chiar daca ei nu slujesc? Cine are voie sa intre in altar? Va rog daca aveti timp, sa-mi dati un raspuns concret eventual cu un citat de la Sfintii Parinti.

  Doamne ajuta

 6. teo spune:

  de sinceritate nu ne indoim…de moderatie…am dubii

  pai prietene, daca stii ca o comoara e ascunsa in cutare loc, nu te vei duce sa o scoti sa o arati tuturor?

 7. vizitator spune:

  Nu ar trebui sa va reactionati asa pentru ca Biserica de rasarit a fost intotdeauna supusa statului.

 8. saccsiv spune:

  Craciun Fericit ! Sa ne ajute , sa ne invete si sa ne intareasca Domnul !

  http://saccsiv.wordpress.com/2008/12/24/nazismul-partea-1-religia-nazismului-asemanari-contemporane-alarmante/

 9. ghenadie spune:

  parinte Savatie,nu imi dau seama cine modereaza pe acest forum dar sincer nu inteleg de ce nu imi raspundeti la subiectul despre ingerul digital…UITA-TI CE ZICE CUVIOSUL PAISIE AGHIORITUL:Prezenta crestinilor este marturisire de credinta. Cineva poate ajuta mai mult cu rugaciunea, dar tacerea lui o vor exploata ceilalti si vor spune: ‘Cutare si cutare n-au protestat, prin urmare sunt de partea noastra, sunt de acord cu noi’. Daca nu incep unii sa loveasca raul, adica sa mustre pe cei care smintesc pe credinciosi, se va face mai mare rau. Astfel se vor intari putin cei credinciosi, dar vor fi impiedicati putin si cei care lupta Biserica. Biserica nu este corabia lor cu care sa faca plimbari, este corabia lui Hristos. Acestia sunt de blamat. Singurul lucru care ii intereseaza este sa aiba salariu mare, masini de lux, sa alerge la distractii…(…)
  MA OCOLITI MEREU SI UNELE DIN COMENTARIILE LEGATE DE ACEST SUBIECT MI LE STERGETI….PANA SI IN PRAPADITUL MEU DE ORAS SE RIDICA UN REAL-HYPERMARKET SI AVEM DEJA 2SUPER MARKETURI CE INCET-INCET INCURAJEAZA CUMPARAREA ELECTRONICA!..DOAR ATAT CA INTREB:VA PASA SAU NU?

 10. andrei spune:

  fratioare EinStein, mai nimica, cred eu, dar problema ramane valabila, de ce ( sau de cine) intampina refuzuri constante orice demersuri in privinta asta ? parerea mea… sau mai grav, de ce in toate colturile lumii locurile de torura si lupta impotriva umanitatii (ma refer in lumea „tivilizata” ) sunt locuri aparte, fie de reculegere si meditatie, fie de „sa nu uitam” fie de orgoliu, evident de ceva, insa la noi sunt santiere, gropi de gunoi sau pur si simplu… -nimic. Istorie nu este doar Mihai Viteazul, Hitler, ci si ce s-a intamplat acu 20 de ani, avand in vedere ca a stigmatizat o buna parte din lume, si , poate ca este mai dureroasa pt ca este aici langa noi, dar si mai dureros este ca se stinge becul, ca atunci cand spui unui copil povestea de culcare dar nu o termini, restul, maine seara, asa si cu noi, ceea ce ar trebui sa stim acum, din pacate, o sa stie cei de miine, nu va fi prea tarziu nici atunci, insa, o sa ne ca incrimineze faptul ca am trait istorie si nici macar nu am vrut sa stim ce putem face, sau altfel spus, am fost ignoranti, sau am ales sa fim ignorati, cum vrei, nu stiu cum e mai bine… aste sunt parerile mele, nu stiu cata legatura are cu ce intrebi tu…

 11. savatie spune:

  Către Ana, despre intrarea în altar a străinilor
  Nu se cade ca cei de alte credinţe să se afle în altar în timpul liturghiei. Îndeobşte, canoanele nu îngăduie intrarea în altar decît a celor sfinţiţi, adică hirotoniţi, căci altarul este locul săvîrşirii sfintei jertfe. Prin urmare, fără scopul slujirii nu este de trebuinţă şi de cuviinţă a te afla acolo. Cu atît mai mult, nu trebuie să intre oameni din afara bisericii.
  Aşa ar fi drept şi potrivit cu felul de a înţelege altarul începînd de la prevederile vechi testamentare şi pînă la canoanele sfinţilor apostoli şi ale sfinţilor părinţi legate de slujirea celor sfinte şi buna rînduială a bisericilor. Socotesc însă că, în afara timpului sfintei liturghii, dacă un episcop sau un preot ortodox este rugat de un om care se arată dornic de a cunoaşte frumuseţea şi sfinţenia bisericii lui Hristos, îi poate îngădui aceluia să intre şi să privească. Unii dintre romano-catolici au îmbrăţişat rînduielile ortodoxe după ce au cunoscut mai îndeaproape tradiţia noastră.

 12. savatie spune:

  EinStein, îţi răspund la fel de sincer şi de moderat

  Printre noi nu există „oameni de rînd”, ci numai cei chemaţi să cunoască adevărul.

 13. mihai spune:

  dragul meu parinte, La multi ani fericiti!

  Maica Domnului cu noi cu toti!

 14. acelas spune:

  film rusesc de animatie, Craciunul : http://laurentiudumitru.ro/blog/2008/12/06/rojdestvocraciunul-film-rusesc-de-animatie

  http://www.cotidianul.ro/papa_s_a_impacat_cu_stiinta_dar_a_ramas_necrutator_fata_de_homosexuali-68466.html

  La Multi Ani parinte ! sanatosi si spre mantuire !

  Multumim pentru tot ce ati daruit anul acesta ! Si la anul si mai mult… ! Bogda prosti.

 15. Florina spune:

  Cred ca aceste sondaje sunt bine venite. Nu vad de ce nu s-ar face. Fiind chemati sa cunoastem adevarul trebuie sa ni se si dea sansa sa il descoperim, nu trebuie tinut ascuns, oricum nu se poate ascunde pentru ca va iesi mereu la iveala. In ce priveste sondajul si ce ati publicat sfintia voastra mai sus, cred ca este real. Sunt extrem de curioasa sa vad raspunsul institutiilor statului la scrisoarea adresata.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: