Audienţă la un demon mut – Capitolul 4

C A P I T O L U L 4

Anul 2012. România. „Crimele” de la Sf. Ana

catuseÎn noapte de 22 spre 23 martie, la azilul Sf. Ana de pe lîngă mănăstirea de maici Crucea Scrisă, a fost consemnat decesul cetăţenei Paulescu Maricica, în vîrstă de 62 de ani, diagnosticată cu cancer la colon în ultimul stadiu. Decesul s-a produs la ora 4.20, iar pe la ora 7.00 mai multe maşini de poliţie şi ambulanţe umpluseră curtea. Din maşini au început să sară jandarmi şi reporteri, strigînd şi gesticulînd plini de agitaţie. O parte dintre ei au încercuit mănăstirea, iar alta a dat buzna în azilul de bătrîni.

– Spuneţi-ne, cum a avut loc decesul? – întrebă reporterul fără să salute, băgîndu-i maicii stareţe microfonul în faţă.
– Doamna a fost adusă aseară, iar noaptea a murit…
– A fost adusă vie?
– Da, normal, că noi nu sîntem morgă.
– Nu vi se pare straniu că un om în vîrstă de şaizeci de ani să moară la cîteva ore după ce a fost adus la mănăstire?
– Doamna a fost diagnosticată cu cancer în ultimul stadiu…
– Da, dar despre aceasta trebuie să se pronunţe un medic, dumneavoastră nu sînteţi medic.
– Aşa arată fişa medicală…
– Şi dumneavoastră personal cu ce aţi ajutat-o, ia-ţi făcut vreo rugăciune, ceva?
– Da, văzînd-o în ce stare gravă se află, l-am chemat pe părintele duhovnic şi i s-a făcut sfîntul maslu…
– Nu i-aţi făcut şi nişte exorcisme?
– Nu era cazul, exorcismele nu se fac oricui.
– Să înţeleg că practicaţi şi exorcismele, după modelul Tanacu, chiar dacă Sfîntul Sinod le-a interzis?
– Sfîntul Sinod nu poate interzice ceva ce Biserica are de la începuturile ei.
– Vă mulţumim, maică stareţă.

Îndată după interviu, maica stareţă a fost luată de doi poliţişti şi dusă în maşina de poliţie. Un cameraman filma întregul proces.

– Cum vă numiţi?
– Iustina… Iustina Cruceru.
– Este numele din buletin, că voi, călugării, aveţi numele voastre false.
– E numele de călugărie.
– Vă rog să vă prezentaţi ca în acte.
– Iuliana Cruceru.
– Data şi locul naşterii.
– 1972, Bucureşti.
– Studii?
– Facultatea de medicină din Bucureşti, specialitatea farmaceutică.
– În ce relaţii eraţi cu cetăţeana Paulescu Maricica?
– Nu am cunoscut-o pînă aseară.
– Şi cum se face că un om pe care nu l-aţi cunoscut niciodată a ajuns să moară în mănăstirea voastră?
– Mănăstirea are şi un azil de bătrîni. Doamna a fost adusă de fiul ei pentru a fi îngrijită de măicuţe.
– Cîţi bani aţi primit pentru asta?
– Nu am primit nimic pentru asta, dar fiul doamnei a lăsat un pomelnic la biserică.
– Nu ne puteţi numi suma exact?
– Nu ştiu, întrebaţi-l pe părintele duhovnic.
– Aţi eliberat o chitanţă pentru suma primită?
– Nu. A fost o donaţie.
– Chiar şi donaţiile trebuie să se facă în schimbul unei chitanţe. Aveţi chitanţier?
– Avem…
– Ce dovadă puteţi aduce în sprijinul afirmaţiei că cetăţeana Paulescu Maricica a fost adusă în mănăstire de fiul ei?
– Cum ce dovadă? Mai multe maici erau de faţă…
– Aţi încheiat un proces verbal?
– Nu… Era tîrziu, începuse Vecernia şi am convenit să-l facem azi.
– Azi, după cum vedeţi, este prea tîrziu. Cetăţeana Paulescu Maricica a murit.
– Dumnezeu s-o ierte…
– Dumnezeu o să vă ierte pe dumneavoastră, cetăţeană Cruceru Iuliana, iar cazul decesului suspect al cetăţenei Paulescu Maricica urmează să fie cercetat. Dumneavoastră sînteţi reţinută ca suspectă de săvîrşire de omor. Vă rugăm să ne urmaţi.

Peste cîteva clipe Iustina Cruceru era scoasă din maşina de poliţie cu cătuşele la mîini şi dusă în văzul tuturor înapoi în clădirea azilului. La vederea ei, măIcuţele care erau adunate în faţa bisericii, au intrat în panică. Unele au început a plînge, altele au luat-o la fugă spre pădure, iar cele mai în vîrstă au început să strige la poliţişti că sînt lipsiţi de frica lui Dumnezeu şi slugi ai satanei. Mai mulţi cameramani filmau toate cîte se întîmplau. În toată această hărmălaie, pe poarta mănăstirii intră maşina episcopiei. Maicile au alergat în grabă, bucuroase că are cine să le apere şi să le scoată din încurcătura care s-a produs. Portiera s-a deschis şi preasfinţitul “K” a coborît din maşină, scoţînd mai întîi toiagul de argint care, lovindu-se de caldarîm, scotea un sunet nepotrivit.

– Blagosloviţi, Prea Sfinţia Voastră! – au început să îngîne printre lacrimi măicuţele, aplecîndu-se să sărute mîna episcopului.

Preasfinţitul păşi în grabă printre ele, lovind caldarîmul cu toiagul şi trăgîndu-şi furios mîna pe care călugăriţele încercau zadarnic să o sărute.

– Plecaţi de aici, criminalelor! Poliţia ştie de voi!
– Prea Sfinţite, s-a produs o neînţelegere… Nimeni n-a omorît pe nimeni…
– Nu vă mai săturaţi de bani, de case, de maşini! De cînd voiam să închid mănăstirea asta! – striga episcopul fixat de camerele de luat vederi. – M-am săturat să primesc plîngerile credincioşilor despre fărădelegile care se petrec în acest loc!

A doua zi, toate ziarele scriau despre „crimele” de la Sf. Ana. Într-un articol întins pe două pagini, cu titlul „MAFIA IMOBILIARĂ DE LA SFÎNTA ANA”, autorul dezvăluia tainele măicuţelor care atrăgeau bătrîni pentru a le moşteni apartamentele. S-a dovedit că şi Paulescu Maricica a fost doar una din multele victime ale „slujitoarelor iadului”. Pe lîngă fotografia mare a maicii Iustina încătuşată, ziarul oferea reproducerea testamentului prin care Paulescu Maricica lăsa moştenire mănăstirii apartamentul şi maşina. Autorul articolului sugera că sărmana bătrînă a fost otrăvită de maica stareţă care, făcînd cursuri elementare de farmaceutică, ştia să prepare otrăvuri. Familia a dat în judecată mănăstirea, acuzînd călugăriţele de şantaj şi escrocherie, urmate de uciderea lui Paulescu Maricica.

Un alt ziar titra: „NU SE MAI SATURĂ DE BANI, DE CASE ŞI MAŞINI!” Preasfinţitul “K”, pozat în veşminte şi mitră pe cap, destăinuia reporterului suspiciunile pe care le-a avut dintotdeauna faţă de această obşte „tolerată”. Preasfinţia Sa mărturisea că mănăstirea nu a primit aprobare pentru întemeiarea azilului de bătrîni şi că acesta s-a făcut împotriva regulamentelor BOR şi a sfintelor canoane. În plus, duhovnicul de acolo, părintele Irineu nu era hirotonit canonic şi nu avea studii teologice. Pe de asupra, mai multe mărturii confirmau că părintele Irineu de la mănăstirea Crucea Scrisă ar fi fost în relaţii cu stiliştii şi că ar fi îndeplinit în România misiuni ordonate de structurile de securitate moscovite.

Editorialistul de la „Lumina” făcea dezvăluiri senzaţionale despre o suspectă agenţie imobiliară „Stavropoleos”. Făcînd legătură dintre „stavropoleos”, ceea ce din greceşte înseamnă „oraşul crucii” şi denumirea mănăstirii „Crucea scrisă”, editorialistul susţinea că agenţia imobiliară aparţinea călugăriţelor „criminale”.

În următoarele săptămîni toate ziarele şi canalele de televiziune veneau cu noi şi noi amănunte despre „criminalele în serie de la Sf. Ana”. Mănăstirea Crucea Scrisă a fost supranumită „Casa morţii” şi „Casa groazei”. Politicieni, psihologi, preoţi şi criminalişti comentau în talk show-uri reacţiile călugăriţelor suspecte. Toate posturile de televiziune rulau imagini cu bietele călugăriţe care alergau spre pădure cuprinse de panică la vederea poliţiei. Replica macii bătrîne care a strigat poliţiştilor: „Nu aveţi frică de Dumnezeu, slujitori ai iadului!” a devenit refrenul tuturor buletinelor de ştiri. Unele emisiuni, mai de scandal, ofereau filmări din toaleta mănăstirii şi de la bucătărie unde, bineînţeles, au fost găsite vase murdare pline de microbi. S-a constatat şi că bătrînele din azil erau forţate să sărute icoanele împotriva normelor elementare de respectare a igienei. Din acest motiv în azil domneau infecţiile pulmonare şi virozele. Cadavrul Maricicăi Paulescu a fost fotografiat din cele mai jenante unghiuri. Faţa înnegrită şi uscată de cancer a ajuns să se asocieze cu azilul Sf. Ana şi cu viaţa de mănăstire în general.

Monahismul şi mănăstirile inspirau moarte şi groază. Sondajele de opinie arătau că majoritatea românilor erau pentru închiderea mănăstirilor care nu se află sub directa supraveghere a unui episcop. Ministerul cultelor a impus Sfîntului Sinod să recurgă la închiderea mănăstirilor aflate departe de localităţi. Erau declarate în afara legii mănăstirile care nu îndeplinesc condiţiile de igienă şi securitate şi nu aveau drumuri de acces asfaltate. Monahii din obştile retrase urmau să fie transferaţi, cu binecuvîntarea Sfîntului Sinod, în mănăstirile din oraşe care se aflau sub supravegherea directă a episcopului. Excepţie de la regulă făceau doar mănăstirile istorice aflate departe de localităţi. Acestea rămîneau deschise pentru vizitatori, însă doar în calitate de obiective turistice şi centre culturale.

Maica Iustina Cruceru a fost condamnată la douăzeci de ani de închisoare. Într-o conferinţă de presă organizată de Patriarhia Română, purtătorul de cuvînt al Patriarhiei a declarat că pedeapsa este una cît se poate de umană, avînd în vedere că cetăţeana Iuliana Cruceru, folosindu-se de chipul monahal, a atras şi a otrăvit douăsprezece bătrîne cu scopul de a le moşteni averea. Împreună cu maica Iustina au mai fost condamnaţi părintele Irineu, la cinsprezece ani şi maica bătrînă care a strigat la poliţişti. Cea din urmă a fost acuzată de colaborare cu cetăţeana Iuliana Cruceru în vederea racolării bătrînelor singure, fapt pentru care a primit opt ani de închisoare. Maica Iustina a fost acuzată de faptul că a oferit servicii medicale fără să fie autorizată. Mănăstirea Crucea Scrisă a fost declarată închisă pe durata cercetărilor, iar bătrînele de la azilul Sf. Ana au fost transferate cu multă pompă într-un azil de stat. Bineînţeles, unele bătrîne au apărut la televizor destăinuind tratamentul inuman la care erau supuse de călugăriţe, în special de maica Iustina. S-a dovedit că bătrînele bolnave erau puse să muncească din zori şi pînă în noapte, fiind obligate să postească şi să stea în picioare la slujbele interminabile. Toate acestea erau făcute cu scopul de a le grăbi sfîrşitul…

Însă adevărul era cu totul altul. Un ordin intern al Patriarhiei îi impunea pe toţi ieromonahii să aibă studii teologice superioare. Mănăstirile de maici erau obligate să înfiinţeze şi să întreţină fie un azil de bătrîni, fie unul de copii. Acest proiect făcea parte din politica filantropică a Bisericii. Episcopul “K”, aflînd că în obştea de la Crucea Scrisă a intrat o soră cu studii medicale, a călugărit-o în pripă şi a numit-o stareţă cu misiunea de a înfiinţa un azil de bătrîni. Educaţia şi cuminţenia maicii Iustina i-au convins pe oamenii din împrejurimi să sprijine mănăstirea şi azilul. Într-un timp scurt, numai din donaţii, a fost ridicat şi amenajat azilul.

Convieţuirea cu bătrînele bolnave şi abandonate dădea multă bătaie de cap călugăriţelor care veniseră la mănăstire pentru a se deda rugăciunii, departe de grijile lumeşti. Cu toate acestea, ele făceau eforturi supraomeneşti, înconjurîndu-le pe bătrîne cu iubire şi răbdare. Toate aceste eforturi erau răsplătite doar de Dumnezeu, căci fiecare înţelege că bătrînele erau aduse la azil abia după ce rudele le dezmoşteneau. A fost un singur caz cînd una din bătrîne a făcut testament, donînd apartamentul mănăstirii. Vestea a ajuns la urechile episcopului însoţită de înfloriturile specifice. De atunci, între episcop şi mănăstire s-a pus un sloi de gheaţă. Preasfinţitul o bănuia pe maica Iustina că aceasta a primit şi alte apartamente de la bătrînele pe care le trata, dar că ascunde acest lucru de administraţia bisericească.

Pe lîngă asta, episcopul a primit mai multe sesizări din partea preotului din satul de lîngă Crucea Scrisă prin care i se aducea la cunoştinţă că părintele Irineu, duhovnicul mănăstirii, spune predici antiecumeniste. În una din predici, călugărul chiar a insinuat că unii episcopi şi-au vîndut credinţa, devenind slugi ale antihristului. Preasfinţitul “K” a perceput aceste insinuări ca pe un atac la persoană şi căuta prilej să se răzbune pe părintele Irineu. Încercarea de a-l demite pe tînărul călugăr din postul de duhovnic a fost zădărnicită de o listă de două mii de semnături care cereau ca părintele Irineu să rămînă în continuare preot la Crucea Scrisă. Din acest motiv, preasfinţitul a fost atenţionat că este prematur să recurgă la măsuri categorice şi că trebuie adoptată o altă cale pentru rezolvarea problemelor de acest gen. Decesul sărmanei Paulescu Maricica a picat la ţanc. Acum nesuferiţii călugări, care au îndrăznit să atace public metehnele arhieriei superioare, au fost scoşi din joc. Misiunea a fost îndeplinită.

La şedinţa următoare a Sinodului episcopul “K” a fost ridicat la rangul de arhiepiscop, iar mica lui episcopie a primit în plus încă un centru de judeţ.

24 Responses to Audienţă la un demon mut – Capitolul 4

 1. Gheorghe spune:

  Parinte Savatie, cand o sa apara cartea?
  Doamne ajuta!

 2. […] Trei lecturi Publicat decembrie 17, 2008 lecturi Blogul Pr. Savatie: Audienţă la un demon mut – Capitolul 4 […]

 3. nicolae gane spune:

  Parinte Savatie, sa nu apucati pe urmele cartii Pantecul desfranatei. Adevarul si minciuna
  vorbe sint, dar nu totuna

 4. Cristian spune:

  Parinte ma ingrozesc mecanismele si motivatiile pe care le descrieti cu atat mai mult cu cat am inceput sa le traim. Dumnezeu sa ne apere!

 5. Gheorghe spune:

  Problema mare e ruptura dintre credinciosi si ierarhie. Ierarhia e vrajita de putere si alte mreje ale vrasmasului, iar noi, mirenii si monahii ii judecam, in loc sa ii avem in rugaciunile noastre si sa ii iubim. In felul acesta vrasmasul sapa o rapa mare intre noi.
  Doamne ajuta!

 6. toane bune spune:

  super tare! suna exact ca sf-urile care ajung sa se implineasca!

 7. toane bune spune:

  PS: mi-a placut foarte mult faza cu manastirile care sunt in afara legii pentru ca nu indeplinesc conditiile de igiena si nu au drumuri asfaltate. Cred ca nu suntem prea departe.

 8. dadatroll spune:

  Da pe ce canal a fost toata asta ca eu nam prins. Si in ce zi ca ieri mam uitat la toate canalele pana si pe OTV si nam vazut asa ceva.

 9. realismus spune:

  Sarut mana, Parinte Savatie!

  Comentariul meu este scurt si de o abrupta sinceritate legat de fragmentul din cartea Sfintiei Voastre:

  ASTA este ceea ce facem noi, zilnic, (si eu inclusiv, pentru inca o vreme) in redactiile ziarelor, televiziunilor, radiourilor. Iar restul poporului le ingurgiteaza cu un nesatz de neinchipuit…

  La vremea cand am ales aceasta meserie, imi doream ceva frumos (e drept ca nu stiam ce-i frumusetea adevarata pe atunci, ca nu ma intorsesem la Biserica dupa Botezul petrecut in pruncie). Imi placea ideea de a vedea stirile printre primii, de a le aduce in lumina potrivita (si nemanipulata!) celorlalti confrati ce traiesc cu mine in aceeasi Romanie asuprita si totusi pastrandu-si aerul idilic.

  Anii au trecut si perspectiva asupra mass-mediei mi s-a schimbat radical, intelegand ca e una dintre cele mai dezgustatoare dar si importante masinarii de manipulare (si eu care, naiv, credeam ca am devenit liberi dupa Revolutie), a doua dupa invatamantul public agresiv anticrestin (in pofida orelor de Religie) ce smulge pruncul din sanul familiei pe care o dezintegreaza astfel, si distrugandu-l duhovniceste.

  Apoi s-au intamplat diverse momente in care romanii (si nu numai ei, ci toti cei ce se inchina tv-ului, ziarelor, INTERNET-ului, radioului) au fost manipulati grosolan: revolutia ’89, schimbarile de Constituie in vederea „armonizarii cu” (a se citi SUBJUGARII de catre) UE, SUA si pe cale de consecinta cu Guvernul Mondial undeva in jur de 2012, toate electoralele ‘libere’, acte biometrice, Cazul TANACU samd.

  Despre 1989 este cumplit de simplu: caderea cortinei de fier (si implicit asa-zisa revolutie romana) s-a intamplat in momentul in care occidentul putea aceepta sa traiasca in acelasi tip de comunism de care ne bucuram noi de 50 de ani. Perioada de tranzitie nu a fost doar pt Romania ci pentru toti timpul de uniformizare in vederea noii etape a comunismului, cu mult mai cumplite, dar stand sub bucuria tampa citita in privirile goale ale omului de tip nou…

  Da, revolutia romana televizata a fost repetitia generala pentru razboaiele televizate: Kosovo, Kuweit, Afghanistan, Irak, samd si cate alte vor mai veni, si mai ales pentru folosirea mijloacelor media -cu precadere tv si internet- ca arme psihologice (factorul cheie intr-un razboi – pentru cine a facut armata) in aceste razboaie si in tinerea sub control prin oprimare a ‘satului global’.

  Oare cati stiu ce inseamna EMEA, „The Emergin Region EMEA”, din care si scumpa noastra Romanie face parte (si, mai ales, va face parte) economic si politic? De pe google veti afla cate ceva, dar nu prea multe…

  Dar despre ofensiva publica, de infiripare a constiintelor noastre ca „baietii buni” a celor cu sortulete de piele de miel? Oare au vreo legatura cu campania de cazuri de cancer, evident tratate in strainatate unde legislatia nu le interzice sa faca teste pe noi, ci doar pe cetatenii lor, campanie ce a culminat pana acum cu „vaccinul” sterilizant impotriva cancerului de col uterin?

  Despre „Cazul TANACU” stim si vom continua sa stim foarte putine date reale si foarte multe zvonuri si intoxicari. Cert este ca un Preot al lui Hristos si cateva maici se afla in penitenciar ispasindu-ne NOUA penitenta ignorantei, ba chiar a relei vointe!!!

  Stiu, veti spune pe buna dreptate „Tu ce ai facut, daca esti acolo?”. Iar raspunsul meu simplu este: „Intr-o redactie plina de analfabeti, ignoranti si securisti poti sa urli cat vrei despre Hristos ca nu te aude nimeni care sa poata face public ceva crestin sau sa corecteze vreo aiureala duhovniceasca! Pe incercate!”. Oricum, cu foarte rare exceptii (dar atat de imbucuratoare), vei fi luat de nebun, inapoiat, medieval sau ciudat. Este randul dvs sa alegeti ce preferati! Nu am exclus de aici nici trustul grangurilor patriarhali (tin foarte mult la acest accent – NU al Bisericii Ortodoxe Romane, NU al Patriarhiei, NU al Patriarhului, chiar daca ii folosesc ca paravan!). Singurul raspuns cu folos ramane acasa, la Biserica si in toata vremea, in rugaciune.

  Cam asa stau lucrurile, in zona aceasta a activitatilor umane. Daca fragmentul de mai sus din cartea Parintelui Savatie s-a dorit a fi o fictiune, ei bine, n-a izbutit pentru ca e realitatea cruda a reportajelor pe care le sorbiti cu nesat zilnic si cu care va manipuleaza atunci cand nu puteti adormi decat cu TV-ul deschis…

  Singura fictiune de mai sus tine de an, personaje, loc al actiunii, dar modalitatea de lucru este cruda realitate…

  Eficienta cu care a fost legumizat omul prin mass-media, ne-o da raspunsul lui dadatroll

  Daca ati vazut filmul Zeitgeist sau Ingerul digital sau altele sa stiti ca partea lor obiectiva nu reprezinta nici 10% din realitate, chiar daca sunt pline de efecte ieftine dar eficiente pentru a face mesajul mai digerabil. Evident ca au suficient de multa fictiune pentru a le da un cuvant foarte puternic „scepticilor” care sa te faca sa te indoiesti tu de tine insuti. In realitate sunt filme foarte bine facute dpdv al manipularii, tulburand majoritatea tipurilor de telespectatori.

  V-ati gandit vreodata ca stirile tip ‘ora 5’ si documentarele despre politia occidentala si de pe aici cu interventii si camere de supraveghere si perseverenta cu care sunt prezentate (marindu-se ritmul de la an la an) sunt doar un preambul, doar o etapa de obisnuire a opiniei publice cu acest tip de violenta si ca scopul final este cel de a prezenta executia publica (televizata si accesibila pe internet, cum altfel) a celor ce nu se supun Sistemului pe care nici Stalin nu si l-a inchipuit in adevarata lui urgie?… Si asta pentru a-i face pe ceilalti sa se supuna…

  Criza economica mondiala? Sa fim seriosi, cine face preturile?

  Si, facand un salt la vorba de ceva mai sus de BOR 😉 , e adevarat ca exista granguri care invart treburile pe la Mitropolii, pe la Patriarhie si pe te miri unde, dar astea au existat dintotdeauna pentru ca vrajmasul se chinuie sa rupa Biserica din interior asa cum se chinuie sa cucereasca inima omului cu tot felul de ispite. Cu ce se deosebesc astfel de ispite de cele din timpul lui Arie, Nestorie sau a altora?

  Biserica a supravietuit si va supravietui pana la sfarsitul veacului prin adevaratii rugatori in Sfanta Liturghie intru Hristos! Sa nu uitam ca multi sunt chemati, dar putini alesi si sa ne silim sa fim printre cei alesi…

  Doamne ajuta!

 10. viktorslama spune:

  … fiori…

 11. joseph spune:

  genial!

 12. savatie spune:

  Multumesc pentru comentariu, Realismus.
  Eu am facut alegerea. Dumnezeu sa ne ajute.

 13. Realismus spune:

  Multumesc si eu, Parinte!
  Vreau doar sa intaresc finalul mesajului meu anterior printr-un accent imperativ (cred ca asa ar fi trebuit sa il fi scris de la inceput, dar e bine ca exista amandoua, ca sa se inteleaga):

  Sa nu uitam ca TOTI suntem chemati (catre si de catre Hristos, evident), dar putini ne vom afla printre cei alesi, din cauza neglijentei sau indaratniciei noastre!

  Domnul sa ne ajute tuturor dupa mare mila Sa!

 14. Vasilica spune:

  Mi-a placut foarte mult acest cuvant al maicii

 15. Vasilica spune:

  Mi-a placut foarte mult acest cuvant al maicii Benedicta intitulat „Sa nu pierdem verticala’unde maica spune ca biserica noastra trebuie aparata,iar calugarii au misiune de la Duhul Sfant sa refaca ceea ce pare aproape imposibil de refacut spiritualitatea neamului acestuia.Ei sunt si modelele si nadejdea,conducatorii modelelor si conducatorii nadejdii.”Dumnezeu sa va ajute pr.Savatie sa scoateti cartea .Foarte bun si la obiect comentariul lui Realismus.

 16. nemonimus spune:

  Daca Episcopii ar fi in eparhiile lor adevarati „pescari” si „vanatori” de suflete si de oameni, ar tebui sa pescuiasca si sa vaneze nu numai pacatosi raniti de pacate de prin vaile lumii, ci si DUSMANII Bisericii, care se ascund chiar sub nasul lor si in centrele lor esicopale.

  Adica, ar trebui sa vaneze adevaratii Episcopi toate acele fiinte din eparhia lor care nu si-au priceput demnitatea si vrednicia lor de „pastori” si „slujitori” si „lucratori” la care Hristos i-a chemat in VIA BISERICII SALE, si care cu voia lor libera, si-au calcat pe constiinta si pe juramantul preotesc si „S-AU ALATURAT DOBITOACELOR CELOR FARA DE MINTE SI S-AU ASMANAT LOR”, cum spune Psalmistul David.

  Daca unii episcopi ar dori sa faca curatenie, am scapa astfel de „grauri” si „lupi rapitori” si „pui de naparci” si „lucratorii cei rai”, despre care aminteste Sf. Scriptura, si de toate „dobitoacele” care sub chip de om MISUNA prin VIA BISERICII, si care se asemana cu lighioanele aratate de Proorocul EZECHIEL in profetia lui.

  Dar Lipsa lor de reactie inseamna fie ca NU AU NICI O BIZUINTA pe turma pe care o pastoresc (si ce gresit ar fi sa cugete asa…, caci daca episcopii s-ar intoarce cub toata inima catre turmele lor AR AFLA MULTE SUFLETE CARE SA-I SPRIJINE si sa-i INCURAJEZE in lupta lor de curatare a Bisericii si chiar in lupta de a nu se mai supune presiunilor UE…), fie au un punct slab si cineva mereu ii santazeaza ca sa nu ia masuri si ca sa nu faca „curatenie”…, sau poate nu mai au nici credinta in PUTEREA LUI HRISTOS…!

  Domnul sa se indure de noi toti!

 17. ghenadie spune:

  episcopul „k”…..????va e frica nu-i asa?…pai atunci scoateti prochimenul de la apostolul sf. botez!!!

 18. Bogdan spune:

  M-a impresionat atat povestioara cat si comentariul lui Realismus. Sunt din ce in ce mai convins ca intoarcerea atatora impotriva crestinismului este cel putin dubioasa. Cred ca mai putin de 1% din populatia tarii poate sa accepte faptul ca se intampla lucruri de care ar trebui sa ne infricosam. Restul au alte preocupari : masini, case, bani, femei, distractie, muzica, moda ….

 19. Ionut spune:

  V-am intuit binisor AWA Savatie.
  Manipulari ieftine! Doar atat pot spune.
  Nu va ingrijoreaza habotnicia unora care va ingurgiteaza scenariile si apoi isi revarsa mania nestavilita pe ierarhie? Sau aia din Ucraina e mai buna?

  Puteti dormi noaptea?

 20. cristian spune:

  parinte Savatie, pentru cei care nu ne mai permitem sa cumparam carti, dar v-am putea-o citi listata de aici de pe net, puteti posta si celelalte capitole aici pe blog sau undeva pe un alt site?
  tare ne-am bucura…
  multumim

 21. rosmarinus spune:

  Ionut, taica, ia spune ce nu-ti convine la Sfintia Sa Savatie ?
  Zici, ca manipuleaza ? Nu, nu manipuleaza. Sfintia Sa Savatie spune Adevarul, spune ce se intampla, are curajul sa spuna lucrurilor pe nume.
  Si dta.Ionut, faci parte din ierarhie ? De ce te simti atins ? Stim ca unii din ierarhi sunt tradatori, atunci care este problema ?

  Citeste, te rog, articolul lui Realismus, mai sus postat si vei vedea cine manipuleaza. Pe scurt: televiziunea, radio-ul, ziarele anticrestine, etc., manipuleaza la scara mondiala, asa ca Ionut, las-o mai incet cu acuzatiile impotriva Sfintiei Sale Savatie.

 22. Marinescu spune:

  Cine este Episcopul „K”?
  sau unde putem gasi date despre el?

 23. Constantin spune:

  Subiectul cartii este interesant si, chiar daca este simpla fictiune, se poate contura oricand in realitate. Un singur lucru vreau sa mai adaug, am cumparat cartea si am reusit sa parcurg primele capitole. Aici intrezaresc o mare capcana pentru sufletul cititorului. Subiectul este incendiar si instiga la ura si la razvratire iar multi dintre cititori nu realizeaza ca este doar fictiune. Personal, eu am intrat pe google sa caut detalii despre cazul din descrierea cartii si abia aici am inteles ca este simpla fictiune. Daca suntem doritori de dreptate dar, din prea mult zel ajungem sa ne dezlipim de dragostea lui Dumnezeu si de rugaciune si incepem sa inlocuim acestea doua cu ura, sigur nu vom ajunge sa atingem telul pentru care suntem nascuti …….. MANTUIREA!
  Sa aveti o zi binecuvantata.
  Constantin

 24. Mos Ioan spune:

  @ Constantin
  Am impresia ca visez……dle Constantin cine ti-a spalat creierul în halul asta?
  Zici:”Subiectul este incendiar si instiga la ura si razvratire………”, eu am citit cartea si totul este atât de veridic si cutremurator de adevarat încât nu mai este nimic de zis. Cartea „Audienta la un demon mut” nu instiga, absolut deloc, la ura si razvratire, asa cum gresit gândesti. Cartea îndeamna la vigilenta, la libertate, libertate lasata noua de Bunul Dumnezeu.Este foarte profunda. Cartea aceasta fabuloasa va ramâne draga inimii mele deoarece spune Adevarul despre lumea în care traim.Traim într-o lume criminala, aroganta, nepasatoare la tot ceea ce se întâmpla în jurul ei. Aceasta carte ar trebui sa nu lipseasca din nici o casa, parintii ar trebui sa dea copiilor lor carti de genul acesta.
  Dle.,dupa ce ai facut cercetari pe Google, spui „abia aici am înteles ca este simpla fictiune”. Iar eu îti spun ca aceasta „fictiune” este ADEVARATA, ATÂT DE ADEVARATA. Deschide ochii si vei vedea realitatea în toata cruzimea ei, realitate crunta cu care se confrunta milioane de oameni în fiecare zi……..

  Pe Google sunt si articole scrise de masoni si eu cred ca pe acestea le-ai citit……. daca nu cumva esti si tu mason……..

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: