Despre popi şi rotweilleri, cu dragoste

ignatie-teoforul

Am urmărit cu interes comentariile la demersul creştinilor ortodocşi de a-şi apăra dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe, la fel cum evreii au dreptul să nu le fie batjocorită memoria victimelor Holocaustului. M-a impresionat acel comentariu foarte percutant, poetic chiar: „Popii sînt ca rotweillerii: – dacă nu-i baţi zilnic peste bot, îţi sar la beregată!” L-am preluat (Dumnezeu să-i dea sănătate celui care l-a creat) pentru că-mi sună atît de apropiat: tatăl meu m-a educat pe astfel de slogane. Aşadar, comentariile de acest fel trezesc în mine nostalgia copilăriei.

Am văzut însă că cineva a trecut dincolo de această învăţătură sau prevedere legată de rotwaileri. Zice unul din comentatori că o comparaţie dintre popi şi rotweilleri este o jignire pentru cei din urmă. Rotwailerii pot, cel mult, să fie hrăniţi cu cîte o pulpă de popă. Poetică imagine, dacă nu ar fi fost şi adevărată de atîtea ori. Să ştiţi, iubiţi comentatori, că mulţi popi au fost aruncaţi ca hrană la cîini şi la porci în timpul persecuţiilor asupra creştinilor din Uniunea Sovietică şi de aiurea.

Îi înţeleg perfect pe comentatori şi îmi dau seama că vorbele acestea sînt pentru ei un fel de demonstraţii sclipitoare de inteligenţă, de revoltă lăuntrică, îndreptăţită mai mult sau mai puţin. Citindu-le însă, mi-am dat seama că lumea în care trăim are totuşi doza ei de coşmar.

Pe cînd eram pionier, fiu de propagandist al ateismului ştiinţific, am aflat că bunicul meu, pe care nu l-am cunoscut niciodată, a fost preot. „Popa Toader”, tatăl mamei mele, a murit la 37 de ani. Ştiam puţin despre el, deoarece pe atunci nu dădea bine la CV să se ştie că cineva din neam îţi este preot. Iar mama mea era „artistă” şi tatăl propagandist, filozof de Leningrad. În pod însă s-au păstrat cizmele lui popa Toader, pe care eu, copil fiind, le scoteam în fiecare iarnă, le cremuiam şi le luam la sanie. Erau prea mari pentru mine, dar îmi erau atît de scumpe. Erau nişte cizme vii care mă legau de un om pe care nu l-am cunoscut niciodată, dar pe care, nu ştiu cum, îl simţeam aproape. Mai tîrziu, fratele meu, care e cu 10 ani mai mic decît mine, a distrus acele cizme.

Timpul a trecut şi eu, spre mirarea tuturor, am ajuns călugăr şi preot. Am început să mă interesez de soartă bunicului meu. N-am mai aflat mare lucru. Atît doar că vlădica Dorimedont, Dumnezeu să-l ierte, atunci cînd a aflat că am avut bunic preot şi că, stînd în puşcăriile staliniste, după 2 ani a murit, a zis: „Pentru rugăciunile lui te-a chemat Dumnezeu la pocăinţă”.

Popa Toader a fost un bărbat frumos, cu voce frumoasă, care atrăgea la slujbele sale oamenii din împrejurimi. Era şi puţin nonconformist: ştia să facă viori din beţe de porumb şi îi plăcea să se plimbe cu motocicleta. A fost arestat pentru că, în loc să dea banii de la biserică puterii sovietice, îi dădea crîsnicului care avea mulţi copii. În puşcărie a fost udat cu apă rece iarna şi a făcut tuberculoză. A fost eliberat cu prilejul morţii lui Stalin, dar mai trăind doi ani, a murit. Mama mea, care pe atunci avea 5 ani, spune că nu poate uita ochii lui mari, albaştri, plini de lacrimi şi sîngele care i-a ţîşnit din nări şi din gură.

Iată de ce, atunci cînd cineva spune că popii trebuie bătuţi şi omorîţi, în mine se trezeşte nostalgia copilăriei şi o grămadă de amintiri frumoase umplu capul meu. Dumnezeu să ne ierte, iubiţii mei, că trăim într-o lume care este aşa cum este.

Reclame

31 Responses to Despre popi şi rotweilleri, cu dragoste

 1. evsevie spune:

  Ma gandesc la perioada in care s-au jertfit atatea suflete inchise pe nedrept in inchisori. Poate singurul motiv real era credinta marturisitoare care s-a citit de la distanta si de care sustinatorii intunericului marxist s-au temut. Greu imi explic care a fost samanta credintei acestei generatii, chinuita pentru credinta lor, acum 60-70 de ani. Ce samanta buna a fost semanata in inimile lor de au putut sta curajosi in fata tortionarilor!

  Si de ce ma tem, pentru generatia mea, crescuta si educata in democratiei, care nu cautam la exemplul acestora, oare daca se va reintoarce o astfel de prigoana, vom avea de unde sa ne inzdravenim credinta? Mai fi-vor marturisitori in prigoaniri ca pe vremuri, daca nu avem acum samanta buna?

 2. Ana spune:

  Doamne ajuta drag parinte,

  in amintirile despre bunicul Sfintiei Voastre ati trezit amintirile noastre. Bunicul meu iesea pe prispa afara, se uita la cer, isi facea o cruce mare si spunea: iti multumesc Doamne ca mi-ai dat si ziua asta. Dumnezeu sa binecuvanteze toti bunicii care au tinut credinta si traditia poporului roman curata.

  Imi amintesc aici si de bunica maestrului Dan Puric. Strasnica bunica: auzi draga, comunistii astia sunt tampiti, cica nu exista Dumnezeu.

  Odata am cautat pe internet ceva despre moarte si am gasit urmatoarea poezie. Daca mi-ar apartine, as dedica-o bunicilor plecati la Domnul pentru credinta lor. Iertare parinte

  Fericit cel ce a murit
  şi a înviat

  Că a văzut moartea
  prăbuşindu-se beată peste cer
  şi spaima picurând
  din stele ca şi ceara.

  Că el şi-a văzut sufletul
  tremurând în văzduh
  ca un zmeu de hârtie
  ţinut de mâna unui mort

  Fericit este că şi-a văzut
  toată viaţa
  ca pe o cămaşă uitată în iarba

  Că nu mai pune preţ
  pe gândurile omeneşti
  care ca nişte margeluţe de balegă
  curgând dintr-o capră răpusă
  ne părăsesc în
  ceasul de amară certitudine

  Moartea îl cunoaşte pe el
  şi el cunoaşte moartea
  şi ştie casele şi locurile
  pe unde umblă ea

  Însuşi Împăratul Luminii
  l-a gasit pe el, pe cand zăcea
  fără suflare
  şi i-a spălat rănile cu lumină
  şi i-a dat să mănânce fagurii
  înţelepciunii

  Lumina a căzut cu timpul
  ca o pojghiţă de pe rană

  şi înţelepciunea s-a făcut
  în mâinile lui ca un cuţit
  cu care s-a tăiat până la os

  Dar fericit este el
  pentru că în clipele de linişte
  răsare pe apele sufletului său
  chipul Împăratului Milostiv
  ca un lotus al nădejdii
  ca o făgăduinţă de iubire.

 3. vlad spune:

  Hristos, Domnul nostru, care v-a chemat la pocainta pentru rugaciunile bunicului, sa va tina si sa nu va ia Duhul Sau cel Sfant niciodata. Minunata scriere, cum stiti sa dezamorsati cainismul din noi. Nostalgia copilariei acopera rautatea de azi, precum suntem povatuiti: cu dragoste si iertare sa acoperim greselile aproapelui nostru.

  Sa nu ne lasati niciodata din rugaciunile Sfintiei Voastre.

 4. mariusmalinescu spune:

  Permiteti va rog o intrebare: cine din cler, azi, se mai poate ridica la valoarea, dragostea si devotamentul bunicului dumneavoastra?

 5. a_mee spune:

  vreau sa-i raspund lui mariusmalinescu: sunt multi, eu cunosc, insa, doar unul: parintele Stefan Negreanu de la Arad.
  Nu stiu daca „se ridica la valoarea, dragostea, devotamentul bunicului Toader”, dar stiu ca valoarea, devotamentul si dragostea lui sunt infinite. Si s-ar bucura sa va cunoasca.
  Doamne ajuta!

 6. simona spune:

  …completez eu cu parintele Ciprian Negranu de la cluj… si multi altii…

 7. […] Despre popi si rotwaileri, cu dragoste […]

 8. teo spune:

  cunosc si eu multi parinti destoinici, fie in romania sau strainatate, fie romani sau de alte nationalitati, preoti de tara sau oras.

  sa ne lumineze Domnul si sa ne descopere adevarata lui Iubire prin Duhul Sfant.

 9. […] Parintele Savatie: Despre popi si rotwaileri, cu dragoste […]

 10. Vasilica spune:

  La fel ca bunicul sfintiei voastre proceda si pr.Ilarion Felea din Arad.Dadea bani saracilor,nu lua bani la inmormantari si ajuta preotesele ai caror preoti erau intemnitati,de aceea a si fost arestat.Pr.Felea a murit in inchisorile comuniste pentru ca s-a imbolnavit si nu i s-a dat medicamente ,a fost pur si simplu deschis(au vrut sa-l opereze) si l-au inchis la loc.(avem marturia unui pr.din Arad).

 11. alina spune:

  Parinte, vreau sa va spun ca tot ceea scrieti….in carti,aici pe internet,pentru mine e o mare bucurie si izvor de nadejde.Preotii pentru mine sunt doar buni.Eu nu am cunoscut nici un preot nedemn pana acum(si am avut ocazia in viata sa cunosc multi preoti).Nu stiu daca m-a ferit Dumnezeu de astfel de preoti pana acum sau nu exista… Eu vreau sa cred ca nu exista,caci la ce mi-ar fi de folos sa stiu ca exista…. As vrea sa recomand carte care mi-e foarte draga…”Tatal meu,preotul care s-a suit la cer”de Virgil Gheorghiu. Si inca ceva….. stie cineva unde mai pot gasi cartea parintelui Savatie „Dragostea care ne sminteste” ca as vrea sa o cumpar.In Iasi nu se mai gaseste(cel putin eu nu am gasit-o,si o caut de ceva vreme).

 12. Tatiana spune:

  Pentru rugaciunile multor bunici mai dainuim noi astazi. Dumnezeu sa-i odihneasca! Sa ne rugam si sa ne inchinam in fata lor ca si in fata unor sfinti. Caci, indraznesc sa spun, nu stim noi cat au suferit bunicii si cat au jertfit pentru a mentine in noi acel dram de credinta.

  Eu am avut fericirea sa ma bucur de sase perechi de ochi albastri care isi revarsau mereu blandetea asupra unei duzine de nepoti…

 13. unu` spune:

  pomenea omu` de lei, dar sint costisitori, exotici si greu de intretinut…
  rotwaileri-ii se gasesc mai usor…
  bine ca scopul scuza mijloacelele
  ne multumim cu ce avem..

 14. ovidiu spune:

  bunica mea mi-a povestit cum au venit rusii la ea in sat si furau tot si violau femeile… si m-a mai invatat ca fara munca nu faci nimic in viata!cine nu are un batran sa cumpere parca asa este vorba…

 15. mariusmalinescu spune:

  Multumesc celor care au oferit un exemplu de Parinte pe care-l cunosc. Deocamdata am vazut doar doua nume si Doamne catai preoti mai sunt in tara asta….

 16. micuta spune:

  doresc sa adaug la cele spuse de a_mee, intradevar Pr Stefan Negreanu este pariele de care toti crestinii au nevoie, acela care trezeste ORTODOXIA din fiecare sulet de crestin. Chiar si prietena mea roman-catolica spune asta, a venit intr-o vreme cu drag la slujbele pe care sfiintia sa le tine in Arad la facultatea de Teologie ortodoxa- Arad.
  Totodata, sa nu uitam ca datorita oamenilor ca dansul,Pr. Savatie, Pr. Arsenie Boca, Pr. Teodor, Pr. Amfilohie Branza se mai ingaduie Dumnezeu si de noi (copii Lui) si nu ne „lasa de capul nostru” in gura celui rau…
  Trebuie in fiecare zi sa-I multmim Domnului pentru sfintii nostri contemporani.
  Nu potsa imi inchei interventia pana nu mentionez faptul ca un preot, si nu numai, nu cred ca trebuie judecat, pentru ca daca ar vorbi pacatele din fiecare…..atunci am amutii….

  Doamne ajuta,
  parinte indura-te si ne pomeneste in rugaciunile sfintiei tale, avem mare nevoie..

 17. simona spune:

  tot la preoti vrednici as vrea sa mai adaug nume daca se poate. Nu l-am amintit pe parintele meu duhovnic, pe alti duhovnici, preoti de manastire.L-am amintit doar pe P. Ciprian, pentru ca dansul e preot de mir, si-l poate contacta mai multe lume. Dupa duhovnicii de manastiri cam trebuie sa alergi, si sa astepti si-ti trebuie multa rabdare si insistenta.Nu as vrea sa dau nume de duhovnici de manastiri, desi cunosc foarte multi, voi da doar numele manastirilor(unora din imprejurimi pe unde am mai fost): Nicula(manastire de calugari, jud Cluj), Posaga, Lupsa(jud Alba), Schitul Phomie, Patrunsa(jud Valcea), Petru Voda (jud Neamt). Acestea sunt doar unele; nu am amintit duhovnici la manastiri de maici, care sunt foarte buni(un astfel de parinte e duhovnicul meu). La manastirile mentionate, am fost si am vorbit cu duhovnici MINUNATI. Parerea mea este, ca daca vrei, gasesti, pt ca nu te lasa Dumnezeu. Si eu am cautat cativa ani duhovnic, si dupa 3 ani si ceva am gasit(in fiecare luna spovedindu-ma tot la altii, pana m-am oprit la cel care mi l-a dat Dumnezeu).
  Deci, curaj si nadejde si indrazneala mai mare.

 18. marcovici spune:

  mai adaug eu preoti vrednci cu adevarat:
  Pr Santa Gheorghe – Cluj
  Pr Ilea Vasile – Turda
  Pr Dumitru Cobzaru – Nicula

 19. flinutz spune:

  Doamne ajuta!
  Parinte, va multumesc pentru acest minunat articol!
  Pur si simplu m-ati invatat cum trebuie sa te adresezi unor oameni care se exprima fara pic de bun simt si responsabilitate a cuvantului rostit…
  As vrea sa pot si eu sa le vorbesc astfel celor care lupta impotriva ortodoxiei, care jignesc nepretuita noastra ortodoxie.

 20. elena spune:

  preotii pt noi sint doar buni.EI AU DARUL DUHULUI SFINT DAR SA NU UITAM CA SI EI SUNT OAMENI,CU LIPSURI SI CU UN BAGAJ GENETIC SI ASA CUM SPUNEA PARINTELE ARSENIE BOCA UN SFINT AL ROMANILOE COPILUL CIND SE NASTE ESTE SINTEZA CELOR 2 PARINTI 4 BUNICI 8 STRABUNICI,,,,, CACI EU SINT UN CDUMNEZEU CARE MA MILOSTIVESC FACTA DE CEI CARE PAZESC POIRUNCILE MELE PINA LA AL…NEAM SI PEDEPSESC GRESELILE LINA LA AL…NEAM AL CINCILEA NEAM NICI NU MAI EXISTA.DECI ASA CUM II NASSTEM PE PREOTI ASA II AVEM.ZICEA PARINTELE ARSENIE BOCA ;VRETI PREOTI MAI SRAVEZII SPRE DUMNEZEU NASTE-TI VOI COPII CURATI CHEMATI IN LUME PRIN RUGACIUNE INFRINARE SOTUL SA DEA PACE SOTIEI IN PERIOADA CIT E GRAVIDA SI O SA AVETI PREOTII PE CARE II DORITI.ASA CA SA NU II MAI ACUZAM PE PREOTI SA NU MAI DAM CU PIETRE IN EI FIE BUNI FIE RAI AVEM PREOTIII PE CARE I-AM NASCUT CRESCUT SI EDUCAT NOI CARE DUC IN SPATE PACATELE NOASTRE ALE PARINTILOR BUNICILOR NOSSTRII.VA ROG MAI MULTA INGADUINTA FATA DE TOTI.DOAMNE AJUTA SI VA ROG SA MA IERTARI DACA AM SUPARAT PE CINEVA.

 21. mariusmalinescu spune:

  Ce-ar fi sa facem un exercitiu de imaginatie: incercati va rog sa vedeti lumea din jur fara intermediari. Incercati sa va rugati Lui direct. Indrazniti. Va asteapta.
  Am sa cred in rolul preotului atunci cand acesta va urma exemplul credintei. Cand nu va mai fi organizat intr-o casta de dominatie politica si economica. Ar trebui sa avem preoti atat de curati incat contactul cu acesta sa fie o revelatie. Atat de saraci incat numai Mila Domnului sa-i hraneasca atat de induhovniciti incat sa sorbim fiecare vorba si sa ne ungem cu ea sufletul.
  Frumoase exemple de duhovnici. Ma bucur ca mai exista. Ma intristez insa cand vad ca cei care cred sunt atat de fatarnici. Parca Iisus zicea ca in inima fiecaruia este credinta fara a lasa vreo urma in afara. Incercati sa va detasati de grupul vostru care se imbraca in fuste pana la pamant, crestinesti, se imbrobodesc cu baticele in jurul capului, crestinesti, si saluta exclusiv cu o voce pierduta: Doamne Ajuta! Nu veti ajunge primii in Rai. In ritmul asta nu facesti decat sa deveniti elemente de manevra pentru interese meschine. Socotiti va rog cati bani ati dat pe comertul religios. Oare cu aceste sume nu puteam ajuta un batran de la azil, un orfan sau o pisicuta din fata blocului. Socotiti va rog cate resurse alimentare si financiare ati indreptat catre manastirile mentionate unde calugarii roscovani la fata produc… rugaciuni. Chiar nu ne putem ruga? Chiar nu gasim alinare decat la Parintele x? Cand ati mancat ultima data ceva bun? Cand ati calatorit ultima data sa vedeti si alte culturi, obiceiuri, credinte? Crestinismul este complet dar nu unic. Zilnic mor oameni de pe Pamant, nu sunt crestini dar ajung in Rai. Pentru ca fiecare religie exista cu vointa Lui. Marcarea excesiva insa si fatarnicia in vorba, imbracaminte, nu sunt credinta. Cati dintre dumneavoastra stimati concetateni mergeti in Casa Domnului sa-i multumiti dar atentie fara sa cereti nimic? Cati nu va cainati zi de zi ca viata e grea dar cu ajutorul lui Dumnezeu le-om duce pe toate? Oare un necrestin ce ar trebui sa vada? O imbrobodita cu ochii inlacrimati si dorinta ascunsa adanc in suflet ca intr-o zi Dumnezeu va lua de la cei bogati si iti va da mai mult tie? Sau ar trebui sa vada o persoana frumoasa in gandire, comportament, vorba, atitudine, idei si sa se intrebe de unde oare iti vine aceasta putere? Si sa te intrebe cum paganii intrebau pe martiri ce este acela Dumnezeu Unic si Adevarat? Iar TU fara sa-i ceri bani pentru acest serviciu, fara sa dai ochii peste cap si fara sa faci pe expertul sa-i spui doar sa-si urmeze ingerul pazitor care va avea grija sa-i arate.

  Din pacate nu-l poti indruma catre Biserica pentru ca aici va trebui sa suporte salariul preotului de la Ministerul Culturii si Cultelor ( da ala minim pe economie pe care il iei si tu si te descurci), contributia anuala, contributia la pictura, reparatii, personalul bisericesc, donatii pentru familiile necajite care ciudat raman tot necajite, taxa pentru orice (lumanare, nunta, botez, inmormantare, spovedanie sa nu uitam ca exita obiceiul sa pui un banut care a devenit bancnota, pomelnic, molifta, etc) unde mai pui ca manastirile au proprietati.

  Inchei cu o singura rugaminte: luati va rog fiecare din sumele enumerate cate un singur leu de la gura lacoma a preotilor cumparati o paine buna, duceti-o la spitalul de boli nervoase ca saracii nici nu mai stiu ce este aia si sigur exista unul in fieare localitate sau la primul azil de batrani unde sunt bunicii cuiva caruia nu-i pasa sau la primul orfelinat unde sunt copiii concetatenilor nostri abandonati si foarte important NU SPUNETI NIMIC LA NIMENI.

 22. Vasilica spune:

  Pentru mariusmalinescu.Exista inca multi preoti si duhovnici minunati pe care Dumnezeu mi i-a scos in cale dar care cred ca nu le-ar conveni sa-si vada numele pe internet.Vad ca esti foarte pornit impotriva preotilor .Lucrez in sistemul de stat si am legatura cu orfelinate si spitale de boli nervoase sa stii ca acum la ora actuala cel putin la mine in zona au conditii foarte bune si asistenta medicala si alimente.Ce le lipseste este partea spirituala intradevar .Cunosc preoti foarte multi cu care am fost la acesti oameni necajiti dar nu am dat anunturi in ziare sau sa facem mare tam tam pentru ca aceste actiuni sunt de la suflet la sulfet si pe care Dumnezeu le vede .Si sa mai stii ceva ca inima omului este o taina pe care numai Dumnezeu o stie si insusi omul asa ca nu stii tu cat este de fatarnic cel ce crede.Daca te rogi sincer lui Dumnezeu sa-ti scoata in cale duhovnicul potrivit ti-l va scoate .

 23. mariusmalinescu spune:

  Total de acord cu Vasilica si ii multumesc pentru raspuns. Continui cu un link din presa „masonica” care sper ca va fi inclus in mesaj si ma bucur ca mai exista asemnea oameni. Pacat ca nu am aflat despre acest parinte de la ceialti frati crestini.
  http://www.cotidianul.ro/costel_vanatoru_preotul_care_mai_intai_crede_si_apoi_cerceteaza_video-66885.html

  Va rog sa retineti: nu primeste bani pentru slujbe, nu are carte de munca pe functia de preot. Exemplar. Ma bucur ca se ingrijeste de cei care urmeaza aceasta cale. Cred ca acestui Parinte nu ii este teama de Garda Financiara.

 24. Petru spune:

  Doamne ajuta!

  In legatura cu ce a postat aici a_mee in 28 noiembrie 2008 in legarura cu parintele Stefan Negreanu din Arad e adevarat. E un preot deosebit, predicile lui sunt deosebite, intotdeauna imi captiveaza atentia. Este intradevar un preot cu dragoste si devotament.

 25. radu spune:

  Doamne ajuta! Am citit un pic despre controversa cu preotii. Dumnezeu sa ma ierte oameni buni, poate si eu insumi am avut, am sau voi avea ganduri rele despre vreun preot. Dar pilde sunt destule. Preotii sunt oameni ca noi, dar care au Darul Duhului Sfant. Daca fac pacate vor da seama de asta, dar raspunderea lor este infinita, fiindca nu e in fata sefuletului nu stiu care, in fata ministrului finantelor sau in fata Garzii Financiare. Multi oameni vrednici, sfinti mari, nu au vrut sa primeasca preotia fiindca stiau ce raspundere imensa aduce asta. Spunea parintele Andrei al Alba Iuliei la o predica faptul ca chipul Domnului Hrisots in timpul batailor, biciuirilor, chinurilor, Patimilor Sale, era greu de privit. Te facea sa intorci capul de groaza, de oroare. Nu era ceva aspectuos de privit. Cati am putea privi fara retineri un asemenea chip? Dar chiar si atunci, in timpul chinurilor, Hristos tot Hristos a ramas. La fel, daca unii oameni, preoti, stramba chipul Bisericii prin faptele lor smintitoare, ea tot Biserica noastra Maica ramane. Iar cat despre faptul ca au carte de munca si salariu, asta e din cauza, as zice eu, ca multi dintre noi, eu sigur, nu dam nimic la Biserica pentru traiul lor de oameni, daca nu ne impinge cineva de la spate. De buna voie, greu dam. Totodeauna avem alte prioritati, stiau asta din experienta proprie. Pai Apostolii aveau salariu? Carte de munca? Nu, dar aveau cele necesare si traiului pamantesc, avea grija de ei in primul rand Dumnezeu, dar prin oameni inimosi care ii ajutau indemnati de El.Acum nu mai avem inima aceea, noi cei de acum. Vom zice, da, dar nici preotii de azi n-s ca Apostolii de ieri. Asa e, dar parintele Arsenie Boca zicea ca „Avem preotii pe care ii meritam.” Nu avem preoti ca Apostolii de demult?? Si cine e de vina? Ai cui sunt copiii de ieri si preotii de azi? Oare nu ai nostri? Oare nu de la noi au invatat lacomia, parvenitismul, cinismul, nepasarea? Este ca si cand modelam oale strambe din lut bun si dupa aceea dam cu pietre in ele scarbiti de calitatea lor slaba. Sunt multe de spus aici si Dumnezeu stie ca nu sunt potrivit si nici stiutor in a le spune asa cum trebuie. Dar grele vorbe parca am vazut despre preoti aici. Nu vreau sa ma insel singur, poate intr-o zi eu insumi voi spune acestea rele, sau mai mari decat acestea. Sa nu fie! Dumnezeu sa ne lumineze intru dragostea Sa nesfarsita, pe toti, preoti si credinciosi! Amin

 26. Petru 2 spune:

  Marturisire: Pr. Stefan Negreanu (din Arad) mi-a schimbat viata. Mi-a schimbat prioritatile, modul de gandire si de traire duhovniceasca, mi-a deschis sufletul spre Lumina – spre Hristos Domnul.

 27. Simona spune:

  Cei care l-au vazut macar o data pe Pr Ciprian Negreanu si care l-au auzit vorbind sigur au ramas marcati pe viata si ceva in ei s-a miscat. Atata dragoste are acest parinte incat te face sa te gandesti ca daca el care e om are atata dragoste pentru oameni atunci dragostea Domnului cat de mare poate fi?

 28. Roxana spune:

  Simona, am ramas impresionata de ce ai scris tu mai sus, mai ales pentru ca exact la fel am gandit eu despre iubirea pe care o arata fata de noi, copiii sai duhovnicesti, parintele Ciprian Negreanu. Daca iubirea parintelui e atat de mare si minunata, cum este atunci iubirea Domnului nostru?

 29. mary spune:

  Dar despre Parintele Zai Gligor de la Nadasel-cluj ati auzit?Sau l-a uitat deja multimea de oameni care io cautau….Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca…a plecat dintre noi de doar 6 ani si mi se pare ca lumea a cam uitat….era plin de credinta avea cuvant cu putere multa era unic…Isi aminteste cineva de dansul?

 30. Dorina spune:

  Pastram adanc in suflet amintirea Sfintiei Sale. Marturisesc cu sinceritate ,aprind o lumanare de fiecare data cand intru in biserica.Parintele Zai Gligor de la Nadasel va ramane pentru totdeauna un nume ce nu va fi uitat vreodata,Sfantul care a vindecat multe suflete.Acele rugaciuni puternice insotite de Duhul Sfant au facut cu adevarat mari minuni. S-a jertfit pentru numele Domnului Isus,iar cei care l-au cunoscut remarcau blandetea ,chipul luminos , intreaga infatisare a unui Sfant.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: