„Popii sunt ca rotweilerii: – dacă nu le dai zilnic peste bot, îţi sar la beregată!”

Titlul articolului este un comentariu dat matirialului apărut azi în Gardianul în care este prezentat demersul către preşedinte iniţiat de cele 16 organizaţii ortodoxe

news_img1Saisprezece organizatii romanesti au inaintat ieri o scrisoare presedintelui Traian Basescu, Guvernului si Parlamentului Romaniei, prin care semnaleaza „acte grave de instigare la ura religioasa si nationala, precum si incalcarea libertatii religioase si de gandire a crestinilor ortodocsi. Scopul acestui demers este recunoasterea prin lege a „genocidului anticrestin in Romania comunista si dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe.

Conform comunicatului dat publicitatii, cele 16 organizatii semnatare (Asociatia Prietenii Muntelui Athos, Liga Tinerilor Crestini Ortodocsi Romani – filiala Campia Turzii, ASCOR – filialele Cluj si Iasi, Fundatia Sfintii Martiri Brancoveni, Asociatia Ieromonah Arsenie Boca, Asociatia Brancoveanu, Asociatia Civic Media, Asociatia Altermedia, Grupul Independent pentru Democratie, Asociatia ROST, Grupul Cathisma, Asociatia Drept, Uniunea Vatra Romaneasca, Liga pentru Combaterea Anti-Romanismului LICAR, Asociatia „Suflet pentru suflet”) cer clarificarea temeiurilor legale in baza carora s-a recurs, la Iasi, in luna august a.c., la inchiderea expozitiei itinerante „Destine de martiri”, organizata de CNSAS si Asociatia ROST. Obiectul expozitiei l-au constituit dosarele a sase fosti detinuti politici, dintre care patru preoti ortodocsi. Semnatarii scrisorii considera acuzatia de „imagine facuta unor legionari” adusa expozitiei de catre „directorul Institutului pentru Cercetarea Holocaustului in Romania drept «instigare la ura religioasa si defaimare comisa printr-un act normativ al statului roman».

Cei sase detinuti politici, interzisi de autoritati

Cei sase detinuti ale caror dosare de cercetare au facut obiectul expozitiei amintite sunt: parintele Arsenie Boca, parintele Sandu Tudor, care s-au dezis de Miscarea Legionara, parintele Arsenie Papacioc si parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa, care, dupa eliberarea din inchisoare, au dus o activitate exclusiv misionar-spirituala, nefacand parte din vreun partid sau miscare politica, Ioan Ianolide si Valeriu Gafencu, ultimul murind in inchisoare si salvand viata pastorului evreu R. Wurmbrand. Semnatarii scrisorii mai spun in acelasi comunicat ca „aluzia cum ca personalitatile ale caror dosare au facut obiectul expozitiei ar intra sub incidenta Legii privind interzicerea organizatiilor si simbolurilor cu caracter fascist, rasist sau xenofob si a promovarii cultului persoanelor vinovate de savarsirea unor infractiuni contra pacii si omenirii este deplasata. Este stiut ca mai multi membri ai Miscarii Legionare au fost anchetati de o comisie de pe langa Tribunalul de la Nurnberg si ca in urma cercetarilor s-a declarat ca «legionarii» nu se faceau responsabili de crime de razboi in Est, astfel ca au fost absolviti de orice responsabilitate privind abuzurile contra populatiei si evreilor de peste Nistru.”

Crestinii protesteaza fata de discriminare

Printre altele, in scrisoarea amintita se mentioneaza: „Crestinii ortodocsi protesteaza fata de discriminarea de orice fel, condamnand ideile si manifestarile fasciste, rasiste sau xenofobe, invitand institutiile si autoritatile statului sa se mentina in limitele unei democratii reale, care sa asigure dreptul la opinie si credinta”. Orice aspect al vietii sociale, precum si orice vedere asupra fenomenelor si evenimentelor istorice pot constitui obiect de cercetare sau de dezbatere pentru oricine, atat timp cat prin aceasta nu este pusa in pericol viata nimanui. Din comunicatul amintit mai reiese ca, la vremea interzicerii expozitiei, au protestat 54 de istorici care s-au adresat CNSAS, cerand liberul acces al specialistilor la informatiile cuprinse in dosarele aflate in aceasta institutie, demers care a ramas fara raspuns.

Cazul Dumitreasa, o mostra de inscenare comunista

Documentul inaintat ieri presedintelui, Guvernului si Parlamentului face referire intr-o trimitere la faptul ca „majoritatea fostilor detinuti asa-zis «politici», printre care se numara 2.000 de preoti ortodocsi, in afara de calugari, au fost invinuiti in mod fals de «spionaj» si de alte delicte care pot fi incadrate la infractiuni contra pacii si omenirii”. Un caz celebru in acest sens este cel al parintelui Gheorghe Calciu Dumitreasa, care a petrecut in temnitele comuniste 21 de ani. Se stie ca parintele Calciu a fost o personalitate publica cunoscuta in Occident drept un luptator pentru pace si drepturile omului. Dupa eliberarea din inchisoare, a fost expulzat din tara in urma demersurilor facute de presedintele american Ronald Reagan, de Papa Ioan Paul al II-lea si de alte personalitati ale vietii politice din Occident. A fost dupa aceea primit la Casa Alba in mai multe randuri ca un martir al contemporaneitatii. In tara insa, parintele Gheorghe Calciu Dumitreasa a fost considerat un delincvent vinovat de infractiuni impotriva pacii si omenirii.

Dumitru Manolache

21 Responses to „Popii sunt ca rotweilerii: – dacă nu le dai zilnic peste bot, îţi sar la beregată!”

 1. raluca spune:

  Parinte Savatie, ma bucur mult de initiativa acestei scrisori. Dupa ce am citit comentariile la articolul din Gandul realizez mai bine cat de necesara este pentru noi libertatea de exprimare si incetarea cenzurii. Cred ca oamenii au ajuns in stadiul acesta de ignoranta si stupiditate si datorita cenzurii si dezinformarii la care sunt supusi. Incerc sa gasesc o explicatie trivialitatii si violentei limbajului… dar nu reusesc.

  Ar fi nevoie cred si de o campanie de informare a tinerei generatii cu privire la istoria adevarata a acestui neam. Oamenii acestia sunt tabula rasa. Eu nu cred ca sunt rai, doar neinformati, dezinformati, manipulati, instigati.

 2. vlad spune:

  raluca, despre ce articol din Gandul e vorba? poti sa ne dai un link, pls! aici este postat un articol din Gardianul…

 3. raluca spune:

  Scuze, Gardianul, rectific.

 4. ilie spune:

  „Popii” ar trebui sa fie mai mult decit rotweilerii. Sa-ti „sara in cap” chiar daca le dai peste nas in fiecare zi :))

 5. abramacabra spune:

  Am avut o femela de rottweiler, cea mai blanda fiinta care a existat vreodata. Comparatia popilor cu animalele astea e jignitoare pentru cele din urma. Iar sugesta imbecila ca un caine ar trebui lovit ca sa nu „iti sara la beregata” nu poate fi lansata decat de un redus mintal.

  In alta ordine de idei, majoritatea popilor merita sa le dai peste bot, zilnic si cu abnegatie. Rottweilerii merita tot ce e mai bun. In cel mai rau caz, o pulpa de popa.

 6. vlad spune:

  @abramacabra
  multumim pentru impartasirea propriei frustrari teologice, si am aprecia daca pe viitor ne-ar frustra la randu-i de prezenta domniei sale pe aici.
  fiecare cu familia sa duhovniceasca, unii cu patrupedele, altii cu mostenitorii harului si descendentii Sfintilor Apostoli

  Sarbatori fericite si un ciolan delicios pentru cateii de pe langa dvs.
  Noi vom colinda pe la casele de copii si vom incerca alaturi de preotii nostri sa facem pachetele pentru ei
  Sanatate si Domnul sa va ajute

 7. ghenadie spune:

  Va sminteste asa ceva?…de ce?Presa si Televiziunea sunt ale masonilor care la randul lor sunt sclavi ai lui tangalaky!pe antena1,emisiunea un show pacatos cu Dan Capatos e cea mai mare dracovenie si mascarada demoniceasca,emisiunea rai da buni iar unde hapciupalitu ala de prezentator compara curvele din filme porno cu sfintele femei ale Ortodoxiei,nemernicul ala de al agentul vip zice cele mai mari hule in direct…la majoritatea posturilor tv sunt adusi PARANORMALI SI NECLARVAZATORI SI TOT FELUL DE SPECIMENE cu scopul de a polua gandirea omului de rand si de a-l demoniza!

 8. Vasilica spune:

  Este un pacat strigator la cer sa compari preotii cu animalele.Preotii trebuie respectati pentru ca sunt slujitori ai Domnului,din mana lor luam Sangele si Trupul Domnului ,ei fac rugaciuni pentru noi.sunt doctori ai sufletelor noastre.Ar trebui sa existe o comuniune intre preoti si credinciosi.Pacat ca nu stim sa ne bucuram de ceea ce ne-a dat Dumnezeu ,splendoarea si profunzimea ortodoxiei.Aceste comentarii denigratoare la adresa preotilor si a bisericii sunt de a dreptul stupide .

 9. mariusmalinescu spune:

  Pentru Ghenadie: te rog nu te mai uita la televizor. Interesant ca ai atata timp sa urmaresti emisiuni care sunt cotate ca fiind cele mai proaste de pe piata media.

  Pentru Vasilica: e rau sa compari preotii cu animalele dar uita-te te rog cine sunt ei acum. Cum il invita pe Hrebenciuc la slujba in fata mutimii cu laude, cum fraudeaza examenele de admitere in instituiile de profil, cum primesc spagi pentru acordarea de parohii, cum nu postesc, cum nu dau la saraci, cum sunt orgoliosi si tare le mai place o masina straina si o casa mare in timp ce enoriasul platitor doar contribuie, si contribuie si contribuie.

  Eu ma rog doar atat: Ada Doamne Garda Financiara si in Biserica Ta! Amin!

 10. Ana spune:

  Pentru mine cei mai buni oameni sunt preotii si calugarii, toti cei care-si inchina viata lui Dumnezeu. Cineva spunea ca la asa oameni, asa preoti. Noi oare cum suntem?

  Am ascultat o istorioara petrecuta intr-una din inchisorile noastre. Un parinte a cerut unui detinut sa-i fie ajutor in altarul inchisorii. Detinutul insa fuma, asa ca parintele ia spus ca trebuie sa se lase de fumat. Omul a promis ca se lasa de fumat, si si-a inceput munca. Peste o saptamana il vede parintele pe detinut ca fumeaza, si foarte suparat il cheama si-i spune: mai, nu mi-ai promis tu mie ca te lasi de fumat? Da parinte. Pai vad ca fumezi, a spus parintele. La care detinutul spune: asta-i fumat parinte? Cand m-ati rugat sa ma las de fumat, depaseam 2 pachete pe zi, si acum fumez doar 2 tigari. Renuntarea lui deci, era mare.

  Asa si cu preotii nostri. Cine stie la cate pacate nu renunta ei, dar pe care noi nu le vedem. Cate ispite provocate de noi crestinii din jurul lor, nu-i incearca. Sa ne schimbam si noi.

  Cat de mult ne incarcam parintii toate sarbatorile? Zicea un parinte tare drag intr-o conferinta, ca dupa prima spovedanie in satul in care abia se mutase, a plecat acasa cocarsat si la propriu si la figurat. Ii era greu sa mai slujeasca la oamenii aia care se urau atat de mult intre ei si care desi erau crestini, aveau atat de multe obiceiuri pagane.

  Ce stim noi de preoti? Din auzite sau de la posturile TV? Daca vad undeva pe internet sau la tv ceva legat de scandal cu vreun preot, NU MA UIT, schimb programul. Nu vreau sa „gust” din manipularea jurnalistilor. Daca vreau sa citesc ceva, merg pe blogurile curat ortodoxe si citesc de acolo informatii.

  Cat de rele sunt sfaturile unui parinte? Sa-ti iubesti tara, sa-ti respecti parintii…

  Incognito aici putem lovi in cine dorim si cum dorim. Oare chiar asa-i?

 11. savatie spune:

  Mariusmalinescu, sa-ti auda Dumnezeu rugaciunea! 🙂

 12. Vasilica spune:

  Pentru Mariusmalinescu:Eu stiu toate astea dar ce ti se intipareste din copilarie asa ramane undeva in strafundul sufletului ,asa m-au crescut parintii in frica de Dumnezeu si in respect fata de slujitorii altarului.Si sincer cand vad ca ceva nu este bine eu le si spun preotilor in fata dar de aici si pana ai batjocori este cale lunga.Pr.Arsenie Boca spunea o vorba mare ca avem preotii care ai meritam.

 13. simona spune:

  Nici eu nu mergeam la biserica mai demult tocmai pentru ca auzeam ca preotii sunt cei mai mari marsavi, ca nu postesc, ca injura si multe alte rele cate le fac. Pe vremea aceea nu stiam eu de calugari, dar oricum , ar fi intrat in aceeasi categorie. Totul, pana cand a dat Domnul sa cunosc si preoti si calugari vrednici de slujirea lor. Si ma gandesc ca toata „ura” oamenilor fata de cler vine de la faptul ca televiziunile sunt interesate sa arate fata neagra a Ortodoxiei. In nici o stire nu spune nimeni cati preoti se lupta sa faca ceva pentru saraci si orfani in parohia din care fac parte, sau cate ore pe sta un preot sa spovedeasca (de exemplu, in campusurile studenesti, unde multi studenti se spovedesc si de 2 ori pe saptamana), sau multe alte greutati pe care le intampina. Si daca se intampla ca un preot sa cada si el, valva mare, asa sunt toti preotii. Nu zic ca nu sunt si astfel de oameni, dar lumea este obisnuita sa vada doar raul, si sa-l generalizeze. Ce stiri se mai difuzeaza inafara de crime si hotii si accidente, iar ora de stiri devine ” ora de criminalistica”. Foarte putina informatie utila. Iar in emisiunile de divertisment altceva inafara de desfranare nu gasesti nimic, decat barfa. Asta e televiziunea. Si ea ne „spala” creierii. Noi hotaram ce alegem pentru viata nostra. Televiziune toata este o minciuna.

 14. ovidiu spune:

  eu cred ca abramacabra este o persoana sociopata, pe care parintii a lasato in grija animalelor cand era mica deci ea nu a primit cei 7 ani de acasa. problema este ca aceste persoane se bucura cand vede ca lumea le comenteaza postarile si le face placere zarva care se instaleaza pe blog… nu putem judeca pe hristos din perspectia unor preoti care s-au departat de invataturile ortodoxe… putem doar sa aratam ca sunt si preoti care asa umili cum sunt au trait si mai traiesc destul de bine in sensu ca duc o viata linistita si plina de hristos… bachiar mai mult unii au si avut de suferit depe urma credintei si trairii in hristos(asa cum evidentiaza si icoana de la inceputul articolului) si cu toate acestea ei si-au pastrat credinta si inca se roaga pt toata lumea… asa ca eu zic sa ne rugam si noi pentru frustratul/ a de abramacabra sa i redea atat lui cat si noua minti sa judecam corect si cinstit!

 15. Ana spune:

  Si cat putem, a ne pazi, a NU JUDECA PE PREOT:

  http://www.ortodoxmedia.com/inregistrare/626/Pr_Proclu_Cuvinte

 16. mariusmalinescu spune:

  Preotul este liderul spiritual al unei comunitati. Mici sau mari nu conteaza. Intr-adevar unii, foarte putini, sunt acel exemplu pentru care educatia primita in copilarie sau dorintele noastre de mantuire sufleteasca gasesc ceea ce cauta, gasesc alinare si ajutor pentru a elimina dorinta rea din sufletul nostru.
  Din pacate observ ca toata lumea este dirijata de cateva clisee din care citez: „Nu face ce face popa ci ce spune el”, „Nu judeca pe preot ca este pacat mare”, „Televiziunea spune doar Raul”.

  Personal consider ca asemenea „vorbe de duh” puteau fi emise numai de persoane care nu doresc sa le fie cercetata in vreun fel activitatea spirituala, economica, sociala desi ei sunt lideri spirituali. Cei care au scris sunt in extreme. De ce sa nu intrebam despre afacerile preotilor? De ce sa nu intrebam despre cum sunt administrate proprietatile manastirilor? De ce sa nu intrebam despre curatenia celui care ne ofera Sangele Domnului? Pentru ca deranjam. Religia uniformizeaza gandurile si produce masa de manevra pentru diverse interese.

  Dumnezeu exista si Patimile au fost savarsite pentru fericirea noastra. Pacat ca aceasta Fericire ne este luata de dorintele de imbogatire desarta a majoritatii liderilor spirituali din aceasta tara pe care insa NU II MERITAM. Nu au fost alesi de noi, ajung la televiziune cu cele mai rele fapte si nu ne reprezinta. Aici nu este politica. Aici este credinta. Fiecare satuc sau judet poate sa-si schimbe liderul religios. Daca il accepta se complac si devin complici la faptele de necinstire a Bisericii care cel putin teoretic mai este Casa Domnului. Asa cum in casele noastre nu primim concetateni considerati rai de ce in Casa Lui primim?

 17. Boogie spune:

  @mariusmalinescu:

  Foarte bine punctat. Si totusi…
  Cand faci o afirmatie de genul „Religia uniformizeaza gandurile si produce masa de manevra pentru diverse interese.” esti extremist convins. Asa ca lasa ipocrizia si nu judeca pe cei care au scris inaintea ta, esti in aceeasi oala, chiar daca esti in partea cealalta. Cliseul „Televiziunea spune doar Raul” e fals pentru mie. Eu unul cred ca televiziunea arata doar pentru rating. Intr-adevar ca e un instrument senzational de manipulare a maselor e clar. Dar vedem ceea ce arata la TV pentru ca asta vrem. La asta se uita romanul, la stirile de la ora 5 si la capatos, nu la emisiuni culturale sau religioase. Mie-mi mirosi a sectant, mariusmalinescu, Dar ai dreptate, hai sa intrebam de afacerile lor. Hai sa vedem cum isi creste 3 copii un preot cu 200 de familii dintr-un catun uitat de lume si apoi sa aruncam cu rahat. Si care e chestia cu masinile straine? Crezi tu ca mantuirea se face musai in dacie? Sa ai o masina straina, ATENTIE, nu luxoasa, ci straina, in ziua de astazi, e opulentza? Poate pentru cei care stau cu mainile in san, nu lucreaza si n-au bani de nimic. Pentru ei totul e opulent, toate sursele de bani murdare si toti cei cu „masini straine” niste ordinari. Si atunci, cand le ajunge preotilor si pentru milostenie si pentru masina, vii tu si restul sectantilor sa le tineti hangul mass-mediei de scandal. Esti eronat cu afirmatiile tale si lovitura ta e infinitezimala, pana si sectantii or sa-ti dea in cap ca n-ai nici o noima in ceea ce ai scris!

 18. Tziki spune:

  Cine i-a investit pe Cei Trei Magi sa il declare pe Isus Inparat?
  Rezultatul e 14000 de copii ucisi de Irod,ca sa legitimeze puterea lui Isus,daca o fi adevarat ,

  ca istoria nu consemneaza.
  La cifra asta cred ca nu mai ar fi fost supravetuitori,si romanii ar fi dominat in liniste.Au mai

  fugit si ca niste lasi dupa ce au fost mituiti cu aur,smirna,tamaie in Egipt,in acord cu Magii

  care au facut valuri la curtea lui Irod.
  Asa s-au declarat si unii „revolutionari” ,pe moartea altora,ca sa se legitimeze privilegiile si

  Lovitura de Stat.

 19. Un preot lovit zilnic peste bot spune:

  am botul roşu de sânge. De sângele de afară, nu de cel ce roşeşte derma în epidermă.nu aştept să vadă cineva sângele meu, ci dacă se poate să nu mă mai lovească! O viaţă de lovituri peste botul meu nu se va ridica la patimile Domnului Hristos din ziua patimilor Sale, aşa că dacă eşti frustrat de oricine şi orice dă în mine! Atât să fac şi eu că alte multe lucruri bune n-oi fi în stare! nu sunt ipocrit, nici băşcălie românească nu fac, este prea grav, prea urât, prea demolator de suflet ce se exprimă prin ură pură pentru un interes calculat, crezând că toată lumea este dispusă să urască, să renunţe, să schimbe credinţa ca pe un pampers, că…de oamenii mai fac şi…produse pentru pampers, oameni obişnuiţi sau clerici, ca eu să glumesc cu viaţa de veci şi sufletul cititorului acestui mesaj! Eu, preotul, pentru asta am fost trimis, să-i spun celui nemulţumit de orice că Hristos îl aşteaptă şi pe el. Că eu, preotul nu-l judec de ce face sau zice, ci să plâng cu el şi pentru el. Omul are nevoie de cineva lângă el, dar când eşti singur în mijlocul lumii atunci, când te simţi singur, singura cale pe care o găseşti la îndemână este judecata celorlalţi, condamnarea altora pentru ce ai fi vrut şi n-ai avut sau atins în zborul tău, cauţi responsabili pentru eşecul tău! Îmi cer iertare pentru nefericirea ta, pentru neîmplinirea ta, pentru căutările tale cărora eu nu am putut, sau n-am ştiut să răspund, ori mai grav n-am vrut, din cine ştie ce motiv, şi dacă mai trebuie…loveşte-mă pe mine peste bot!… Dar, în numele Domnului, nu mai da în cei ce te „nasc în Domnul”, în cei ce renunţă la atât de multe din viaţă primind atât de puţin din aceeaşi viaţă, pentru tine, cel ce crezi, sau nu crezi, şi nu aştept nimic, poate decât să nu mai dai peste bot nici unui om, preot sau mirean! dacă ura nu te lasă, dacă Hristos pe care crezi că L-am trădat prin viaţa mea nu te convinge, eu nu mai am nimic de spus decât:”Doamne, nu le socoti lor păcatul acesta!”

 20. crip71 spune:

  domnule mariusmalinescu ,te rugam frumos ca daca vii si arunci cu mizerie in preoti sa fii cel putin informat si sa nu mai spui prostii de genul „preotii nu i-am ales noi”. Sa stii ca si noi i-am ales ptr ca la hirotonia unui preot episcopul intreba credinciosii :vrednic este? ,iar poporul raspunde vrednic este.Deci daca stii atatea rele pe care le fac acesti oameni( care la urma urmelor sunt si ei oameni si nu supermeni de pe alte planete), te rugam ca sa strigi atunci cand sunt unsi preoti ca nu sunt vrednici( si sa expui si motivele) si sunt sigur ca daca nu e gasit vrednic nu va hirotonit ( datorita vredniciei tale de a vedea mizeria din oameni ,fariseule), iar daca totusi va fi , atunci sa comentezi ce rai sunt cei din Biserica, ca nu-s toti buni ca tine , binefacatorul omenirii.

 21. baruch hashem spune:

  Ce am impotriva preotilor, este ca nu isi fac datoria pentru care sunt platiti.Stiu ca salariul nu e grozav de mare dar , recunosc ca sun preoti care nu merita nici atata.”Tara arde si baba se piaptana”, zicala extrem de valabila, intru-cat preotimea , din punctul meu de vedere (Aici ii includ si pe pastorii protestanti si neoprotestanti)care ar trebui sa fie ca pe jar in aceasta perioada atat de critica , din toate punctele de vedere. Suntem pur si simplu „devorati” si din interior si din exterior:FMI; Masonerie, Sionisti si de politicienii nostrii pe care nici in cot nu-i doare de omul de rand.Totul-e o mascarada crasa si obatjocura de nedescris, situatie in care reprezentantii tuturor cultelor religioase ar trebui sa fie pe baricada, luand pozitie impotriva tuturor parazitilor ce traiesc pe spinarea enoriasilor si a oamenilor de rand. Sincer cred ca majoritatea liderilor spirituali crestini nu sunt vrednici de a sta in fata poporului ca si niste conducatori si mai ales acum cand trcem nu doar printr-o criza economica internationala ci si printr-o acuta apostazie, in care multi din acesti lideri sunt cu desavarsire compromisi-Noi nu vrem sa-i judecam caci in curand vor fi judecati de D-zeu insusi.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: