Comunicat de presă: Anticreştinismul ca politică de stat în România

16 organizaţii din România au înaintat astăzi, o scrisoare Preşedintelui, Guvernului şi Parlamentului României prin care se semnalează „acte grave de instigare la ură religioasă şi naţională, precum şi încălcarea libertăţii religioase şi de gîndire a creştinilor-ortodocşi”.

cruce-aruncata

Scopul principal al demersului este recunoaşterea prin lege a Genocidului Anticreştin în România comunistă şi dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe.

Credincioşii ortodocşi, care reprezintă organizaţiile semnatare ale scrisorii, au recurs la această măsură după ce demersurile de a clarifica temeiurile legale în baza cărora s-a recurs, la Iaşi, la închiderea expoziţiei „Destine de martiri” nu au primit nici un răspuns. Obiectul expoziţiei l-au constituit dosarele din fondurile CNSAS a şase foşti deţinuţi politici, dintre care patru preoţi ortodocşi. Semnatarii scrisorii consideră acuzaţia de „imagine făcută unor legionari” adusă expoziţiei de către directorul Institutului pentru cercetarea Holocaustului în România drept „instigare la ură religioasă şi defăimare a memoriei colective a Bisericii Ortodoxe”.

Creştinii-ortodocşi reclamă faptul că nu există nici un act normativ care să le apere dreptul la cinstirea memoriei colective a Bisericii Ortodoxe, în acest sens solicitînd revederea Ordonanţei 31/2002 pe care o consideră „ambiguă” şi „o discriminare comisă printr-un act normativ al statului român”.

Printre altele, în scrisoare se menţionează:

„Creştinii-ortodocşi protestează împotriva discriminării de orice fel, condamnînd ideile şi manifestările fasciste, rasiste sau xenofobe, invitînd instituţiile şi autorităţile statului să se menţină în limitele unei democraţii reale care să asigure dreptul la opinie şi credinţă. Orice aspect al vieţii sociale, precum şi orice vedere asupra fenomenelor şi evenimentelor istorice poate constitui obiect de cercetare sau de dezbatere pentru oricine, atîta timp cît prin aceasta nu este pusă în pericol viaţa nimănui şi nu se încalcă ordinea publică şi drepturile fundamentale ale omului. Ordonanţa nr. 31/2002, prin unele puncte ale sale, creează un precedent de cenzurare a ideilor şi credinţelor, reinstaurînd în România un regim de teamă şi persecuţie pe motiv de opinie sau credinţă. Considerăm că reformularea Ordonanţei 31/2002, se constituie într-un act democratic şi necesar care ar îndrepta o greşeală impusă prin şantaj şi presiuni care nu-şi au locul în epoca democraţiei şi a libertăţii de opinie”.

„Vă rugăm să interveniţi cu atutoritatea pe care o aveţi în calitate de preşedinte al României pentru ca expoziţia „Destine de martiri” să-şi poată relua traseul itinerant şi pentru a asigura, pe viitor, accesul la dosarele foştilor deţinuţi politici în vederea cercetării şi popularizării dovezilor de martiraj creştin în perioada regimului comunist totalitar din România. Totodată, dorim ca, prin intermediul Excelenţei Voastre, cererea creştinilor-ortodocşi de a revedea şi reformula Ordonanţa 31/2002, în vederea recunoaşterii persecuţiilor împotriva creştinilor în perioada comunistă, să ajungă la organele competente”.

Scrisoarea creştinilor-ortodocşi este însoţită şi de cererea fără răspuns a celor 54 de istorici adresată CNSAS care atacă problema accesului liber la informaţie.

Asociaţia Prietenii Muntelui Athos
Liga Tinerilor Creştini Ortodocşi Români (filiala Câmpia Turzii)
A.S.C.O.R. (filiala Cluj)
A.S.C.O.R. (filiala Iaşi)
Fundaţia Sfinţii Martiri Brâncoveni
Asociaţia Ieromonah Arsenie Boca
Asociaţia Brâncoveanu
Asociaţia Civic Media
Asociaţia Altermedia
Grupul Independent pentru Democraţie
Asociaţia ROST
Grupul Cathisma
Asociaţia Drept
Uniunea Vatra Românească
Liga pentru combaterea Anti-Românismului LICAR
Asociaţia “Suflet pentru suflet”

24 noiembrie 2008

Vezi textul integral al Scrisorii

12 Responses to Comunicat de presă: Anticreştinismul ca politică de stat în România

 1. […] despre reacţiile nefaste ale vaccinului Gardasil/Silgard iar pe altă parte 16 organizaţii fac o petiţie către preşedintele ţării în care se semnalează acte şi situaţii care încalcă dreptul […]

 2. […] Parintele Savatie Bastovoi: Comunicat de presă: Anticreştinismul ca politică de stat în România […]

 3. […] Comunicat de presa: Anticrestinismul ca politica de stat în România […]

 4. silvia spune:

  Am apasat pe linkul dela „Vezi textul integral al Scrisorii” si imi merge pe wordpress si imi cere user/password. Aveti alt link pentru textul integral al scrisorii?

 5. savatie spune:

  Am rezolvat problema cu linkul.

 6. warsongu spune:

  dar biserica va recunoaste vreodata robia tiganilor si a serbilor?

 7. savatie spune:

  Va recunoaste totul biserica. O recunoaste in toate rugaciunile sale.
  PS: Sincer, am obosit de comentarii facute de dragul de a comenta, fara suport si fara a cunoaste indeaproape problema. Nu am timp si nu simt nevoia sa comentez si sa recomentez sloganurile si prejudecatile care bintuie europa odata cu stafia comunismului. Asa ca anunt o binevenita perioada de „cenzura” in scopuri de sanatate.

  Daca va este cenzurat ceomentariul, inseamna ca este considerat neinteresant.

 8. warsongu spune:

  credeti’ma va rog, parinte, cunosc foarte indeaproape problemele pe care le enunt.

 9. savatie spune:

  Cit de aproape poate fi cunoscuta problema rebiei tiganilor? Si, indeobste, problema robiei de care, chipurile, am fost eliberati de marii patroni moderni care tin oamenii in lanturile luminoase ale monopolurilor?

 10. warsongu spune:

  parinte, nu cred ca este cazul sa trecem la filosofie. robia tiganilor este un fapt concret, iar biserica a fost principalul jucator. tiganii erau vanduti in special prin mijlocirea manastirilor care deveneau adevarate oboruri de vite umane. nu o spun ca o acuza ci doar mentionez un fapt concret, probat cu acte. stiati parinte, ca din cauza acestori practici, romania este de fapt si de drept ultima tara din lumea „civilizata” care a abolit sclavia? multe sunt lucrurile nespuse sau pur si simplu trecute cu vederea. eu sunt tigan, si am incercat sa imi descopar istoria. si am urmarit cu ochii mintii intregul drum al lacrimilor pe care tiganii l’au parcurs de la intrarea lor in romania si pana in ziua de astazi. au fost persecutati, inrobiti, ucisi in aproape toate tarile europene, si imi pare rau ca trebuie sa o spun, dar bisericile crestine au avut vina cea mai mare in aceste cruzimi. departe de mine ideea de a propovadui ura sau razbunarea, dar acestea sunt fapte istorice iar trecerea lor cu vederea doare.

 11. savatie spune:

  Warsongu, ai deplina dreptate si iti impartasesc nemultumirea fata de actele condamnabile comise in numele Bisericii. Nu detin marturii documentare, dar inclin sa cred ca unele manastiri, de-a lungul istoriei, au fost implicate in vinderea de sclavi, ceea ce este un lucru rusinos, care contravine canoanelor apostolice. Trebuie totusi sa recunoastem si faptul ca eliberarea sclavilor si abrogarea robiei are temei crestin, singura religie care a propovaduit egalitatea oamenilor.

  Imi doresc vremea cind Biserica, la nivel sinodal sau macar de la numele unor ierarhi condamna public nedreptatea de orice fel.

 12. warsongu spune:

  fiecare cu doleanele lui parinte, eu imi doresc vremea cand oamenii se vor fi plictisit sa’l caute pe dumnezeu cu ochii in ceruri, si’si vor pleca privirea cu putin respect si iubire si catre batrana mama pamant care ne’a dat viata si ne atintuie pasii. vezi tu, parinte,eu nu cred ca lumea nu a fost creeata ca ograda omului, si nici omul nu e cu nimic mai presus de ceea ce’l inconjoara. eu il repsect pe dumnezeu respectandu’i creatia si darurile, si nu cautandu’l in simboluri…
  asta a fost primordiala greseala…dar asta e o alta discutie.

  stima…

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: