Istorisire despre Psalmul 50 (X)

prescura

După ce se roagă pentru păstrarea slujirii sale de proroc, David trece dintr-o îndrăzneală, parcă şi aşa nepotrivită pentru cineva care a săvîrşit păcate atît de mari, la o îndrăzneală şi mai mare. El cere:

Dă-mi mie bucuria mîntuirii Tale şi cu duh stăpînitor mă întăreşte.

Cu alte cuvinte, David cere să aibă pururea înainte nădejdea mîntuirii sale, ca izvor al bucuriei depline şi mai cere ca această bucurie să fie neclătinată.

Trebuie să ştim că acest fel de îndrăzneală nu este o pornire omenească, ci o insuflare a Duhului lui Dumnezeu pe care doar cei ajunşi la măsura desăvîrşirii o cunosc şi o pot pricepe. Cei mai mulţi dintre noi se află departe de o astfel de cunoaştere şi este oarecum nepotrivit să ne încumetăm a vorbi despre aceasta şi poate nu am face-o dacă nu ne-ar împinge nevoia de a lămuri, chiar şi în parte, cele cuprinse în acest psalm pe care îl rostim zilnic.

Aşadar, să încercăm a pricepe cele zise aici de Proroc prin alte mărturii ale Sfintei Scripturi şi ale Sfinţilor Părinţi ai Bisericii.

Vorbind despre slujirea şi trăirea creştină, Apostolul Pavel spune că aceasta este pătrunsă de „bucuria mîntuirii”, la care credem că se referă David, sau pregustarea mîntuirii: „Iar Cel ce ne întăreşte pe noi împreună cu voi, în Hristos, şi ne-a uns pe noi este Dumnezeu, Care ne-a şi pecetluit pe noi şi a dat arvuna Duhului, în inimile noastre” (II Corintheni, 1, 21-22). Credem că „arvuna Duhului” despre care vorbeşte Apostolul Pavel este tot una cu „bucuria mîntuirii” pe care o cere sfîntul David.

Adică David cere ca slujirea sa şi orice lucrare să o facă din bucuria inimii, din pregustarea mîntuirii, care să-l împingă ca un foc lăuntric spre tot binele. Încă mai cere ca această stare de ardere lăuntrică să-i fie permanentă, întărită de un „duh stăpînitor”, care credem că este o voinţă neclătinată întrepătrunsă de puterea Sfîntului Duh.

Că bucuria este starea tuturor celor ce îl slujesc pe Dumnezeu în Duh şi Adevăr o adevereşte şi mărturia altui mare proroc, Isaia, cînd zice: “Bucura-Mă-voi întru Domnul, sălta-va de veselie sufletul Meu întru Dumnezeul Meu, că M-a îmbrăcat cu haina mîntuirii, cu veşmîntul veseliei M-a acoperit. Ca unui mire Mi-a pus Mie cunună şi ca pe o mireasă M-a împodobit cu podoabă” (Isaia 61, 10). Nu întîmplător, acestea sînt cuvintele pe care le rosteşte preotul ortodox atunci cînd îmbracă sfintele veşminte înainte de liturghie.

Tradiţia Ortodoxă a păstrat această înţelegere a slujirii şi a trăirii creştine, exprimată mai ales în cadrul sfintei liturghii. În anafora Sfîntului Ioan Gură de Aur, care premerge sfinţirii darurilor, preotul se roagă: „Tu din nefiinţă în fiinţă ne-ai adus şi, căzînd noi, iarăşi ne-ai ridicat şi nu Te-ai depărtat, pînă ce ne-ai suit pe noi la cer şi ne-ai dăruit împărăţia Ta ce va să fie”. Pe deoparte, mărturisim, prin rugăciunea preotului, că Împărăţia abia urmează să fie, iar pe de alta, de pe acum Îi mulţumim Tatălui că ne-a făcut părtaş la ea, prin jertfa Fiului Său.

Aceste afirmaţii nu contrazic nevoia pocăinţei pînă în ultima clipă, ci doar descoperă marea dragoste a lui Dumnezeu, precum şi marea îndrăzneală şi nădejde pe care am dobîndit-o toţi prin jertfa Fiului. De aceea am şi spus că această cerere a prorocului David este un lucru mai cu anevoie de înţeles. Însă cei care îl caută pe Dumnezeu din toată inima, vor şti să deosebească adevărata bucurie de bucuria amăgitoare, prin faptul că bucuria cea de la Dumnezeu este însoţită de smerenie în faţa semenilor.

Vezi şi PARTEA ÎNTÎIA

2 Responses to Istorisire despre Psalmul 50 (X)

 1. Bruno Tomescu spune:

  va multumesc parinte Savatie, va citesc scrierile de pe acest site zilnic, si va rog sa nu incetati a scrie , mai ales talcuiri ca acestea sau a inceta cu lupta pentru recunoasterea sfintilor inchisorilor.
  Dumnezeu sa va ajute.

  mult m-as mai bucura sa va pot cunoaste.

  Cu bine
  Bruno
  Canada (din nefericire)

 2. Vasilica spune:

  Parinte ar fi minunat si multe suflete ati bucura si s-ar folosi daca ati scoate o carte cu aceste istorioare despre psalmul 50.Nu toti oamenii au internet si cred ca ar fi binevenita cartea.Doamne ajuta!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: